Cultuur Casas particulares en paladares

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cultuur Casas particulares en paladares"

Transcriptie

1

2 Dit boekje is gebaseerd op onze persoonlijke ervaringen en die van onze gasten op Cuba en wordt na iedere reis weer bijgewerkt. Hiermee krijg je de meest ge-update informatie over Cuba. Ondanks dat Cuba een communistisch land is, is het één van de populairste bestemmingen in het Caribisch gebied. Zowel voor rondreizen, fiets- en strandvakanties of combinaties, is Cuba zeer geschikt. Overigens is het regime al veel minder streng sinds Fidel zich heeft teruggetrokken en zijn broer de macht heeft overgenomen. Met name de inwoners van Cuba profiteren hiervan in de vorm van klein ondernemerschap. Fidel Castro, Cuba Libre, Cubaanse sigaren en salsamuziek zijn enkele kenmerken van het tropische eiland Cuba. Het is een interessante vakantiebestemming, vol met koloniale pracht waar soms de jaren `50 nog tot leven komen als je al die oldtimers rond ziet rijden. Cuba is ontdekt door Columbus in 1492 en vanaf 1512 verder gekoloniseerd door Diego Velasquez. Er zijn overal nog overblijfselen in Spaanse stijl te zien. Cuba staat ook bekend om haar mooie afwisselende landschap, natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Dit altijd groene eiland herbergt een unieke flora en fauna. Uitgestrekte vlaktes worden

3 afgewisseld door heuvelachtige gebieden met rivieren. Naast een rijke historie en een mooie natuur zijn er in Cuba ook prachtige stranden en azuurblauwe wateren te vinden. Het is dan ook een ideale bestemming voor een rondreis per auto gecombineerd met een strandvakantie. Cultuur De cultuur op Cuba verschilt enorm van de West Europese cultuur. Dit vindt zijn grondslag in o.a. in het communistische regime en de roerige geschiedenis. Je ziet dit beslist terug in het gedrag van Cubanen en de manier waarop men invulling geeft aan bijvoorbeeld het begrip dienstverlening. Verwonder je hierom en probeer begrip te hebben voor hun achtergrond en manier van leven. Houd vooral ook in gedachten dat men daar niets meer verdient als men een stapje harder loopt. Het salaris van een Cubaan ligt rond de CUC 30,-- per maand. Cubanen zijn lieve behulpzame mensen. Let echter wel op dat je niet te koop gaat lopen met al jouw Westerse rijkdom. In dit boekje geven we je tips, hoe je je het beste hierop voor kunt bereiden en alert kunt zijn/blijven. Casas particulares en paladares Bij casas particulares logeren, is verreweg de leukste manier om Cuba te ontdekken. Je logeert bij mensen thuis op basis van logies en ontbijt.

4 Onze casas hebben altijd een slaapkamer met eigen douche en toilet. Een paladar is een privé restaurant. Voor de culinaire hoogstandjes wb vis en kreeftliefhebbers is dit een absolute aanrader. Eten bij een privé restaurant is over het algemeen beter dan eten bij staatsrestaurant (bijna alles is van de staat). Aankomst op Cuba Bij aankomst zal één van onze vertegenwoordigers jullie verwelkomen en begeleiden naar de accommodatie. Zij zijn herkenbaar aan een rood bedrijfsshirt waarop Cumlaude staat en een bordje Cumlaude Travel. Onderweg zullen zij jullie informeren over de do s en don ts op Cuba en de mogelijkheden voor een eventuele wandeltour door het oude centrum, La Habana Vieja, van Havana. Geld Op Cuba kent men twee muntsoorten: de CUC en de moneda nacional (Cubaanse peso). De CUC staat gelijk aan de koers van de dollar en de peso: 1 CUC=25 peso. Als toerist heb je met de CUC te maken. Gewoon pinnen met je pinpas is op Cuba niet mogelijk. Dit kan slechts met een VISA creditcard. Dit is een dure aangelegenheid. Ons advies is om contant geld mee te nemen en ter plekke te wisselen. Dit kan op de luchthaven, de bank, de Cadeca (wisselkantoor) en grotere hotels. Wisselen bij een hotel is iets duurder. Ons advies: wissel in kleine hoeveelheden en bewaar je geld op diverse plaatsen. Havana Havana, de sfeervolle hoofdstad van Cuba, herbergt een schat aan koloniale bezienswaardigheden en is qua architectuur één van de interessantste steden van het Caribische gebied. De typische jaren vijftig sfeer in de stad is fascinerend en de vergane glorie werkt betoverend. Een deel van de stad is door de UNESCO uitgeroepen tot monument. De stad bestaat uit twee delen. In Oud Havana liggen de bezienswaardigheden, allen op loopafstand van elkaar. Restauranttip: Habana 61

5 Een bezoek aan het Museo de la Revolucion en het Capitolio mag niet ontbreken. Helaas staat het Capitolio al jaren in de steigers en is het niet mogelijk om naar binnen te gaan. In het nieuwe deel van Havana is het Plaza de la Revolucion zeker een bezoekje waard. Ook s avonds is Havana erg gezellig, met salsa muziek in de barretjes en beroemde nachtclubs. Heel bekend zijn Floridita en Bodeguita del Medio, waar de beroemde schrijver Ernest Hemingway zijn favoriete drankjes, Daiquiri en Mojito kwam drinken. Ook een bezoek aan de wereldberoemde Club Tropicana is de moeite waard. Let wel op dat dit toeristische trekpleisters zijn en daarom vrij prijzig. Je kunt onze gids inhuren voor het oude deel van de stad, La Habana Vieja of je te fiets door de hele stad laten gidsen. Wij helpen je graag verder. Varadero Varadero heeft bijna 20 kilometer strand, met helderblauw water en groene palmbomen en wordt in Cuba ook wel Playa Azul genoemd. Een betere afsluiting van je reis kan je je bijna niet voorstellen.

6 Het is de oudste en bekendste strandplaats van Cuba, met vele mogelijkheden om je te vermaken, zowel s avonds als overdag. Varadero ligt op slechts 140 kilometer (ca. 2,5 uur rijden) van Havana. Het is een erg toeristische bestemming met veel all-inclusive resorts. Pinar del Rio Pinar del Río ligt ten zuidwesten van Havana en is het centrum van tabaksplantages. In de prachtige omgeving, met groene valleien, ondergrondse rivieren en Mojotes (steile, groene heuvels met ronde toppen) kan je prachtige wandelingen maken. De vallei Viñales is tot een Cultureel Heritage Site verklaard door de Unesco. Trinidad Deze historische stad wordt ook wel een levend museum genoemd en staat op de lijst van beschermde steden van de Unesco. Het stadje is opgericht in 1514 en koloniale centrum met de keien straatjes is zeer de moeite waard. Restaurant tip: La Ceiba, het eten en de locatie zijn voortreffelijk. De pikante kip is een zeker een aanrader. Cienfuegos Het mooie en relaxte Cienfuegos wordt beschouwd als het kroonjuweel van de 19-eeuwse Cubaanse architectuur waardoor ze de naam "Parel van het Zuiden" kreeg.

7 Cienfuegos is gelegen aan de Caribische kust van centraal-zuid Cuba. De diepe, natuurlijke haven maakte de stad tot een van Cuba s belangrijkste zeehavens tijdens de koloniale periode. Echter voordat Cienfuegos gesticht werd, begon men al in 1740 met de bouw van het fort Castillo de Jagua, ter bescherming tegen de piratenplaag. Het serene Parque José Martí is het centrum waar Cienfuegos om draait. Het wordt geflankeerd door overheidsgebouwen, een kathedraal, een kunstgalerie en het Teatro Tomás Terry. Punta Gorda, een smal stuk land dat uitsteekt in de Baai van Cienfuegos, vormt duidelijk een ander deel van de stad. In het begin van de 20e eeuw was dit gebied de thuisbasis van aristocraten die er mooie (vakantie) huizen en art nouveau villa s bouwden. Aan het begin van Punta Gorda bevindt zich Palacio de Valle, ooit een casino (nu een restaurant) en een van de belangrijkste attracties van Cienfuegos. Met boogramen, Moors tegelwerk en andere typische details, ziet het eruit als een paleis uit het Midden-Oosten. Ga zeker naar het dakterras voor een cocktail en het beste uitzicht over Cienfuegos. Restaurant tip: Restaurante Bahía, Avenida 40#e/37 y 39 Santa Clara In Santa Clara vind je het mausoleum waar de eeuwige kaars brandt voor martelaar van de Cubanen, Ché Gueavara. Het museum zit er naast en is ook zeker een bezoekje waard. Evt. kun je daar ook de overblijfselen van de trein van Batista vinden.

8 Camaguey Camaguey, een van de 7 oorspronkelijke Spaanse nederzettingen in Cuba, werd in 1514 gesticht door Diego Velázquez als Santa Maria Puerto del Principe. In 1903 veranderde de stad haar naam in Camaguey. Het symbool van Camaguey is de aarden pot of tinajón, gebruikt om regenwater op te vangen en het vers te houden, je ziet ze over de hele stad verspreid staan, sommige zelfs nog in gebruik. Camaguey is ook bekend om zijn twaalf kerken die waardevolle kunstcollecties en religieuze voorwerpen uit de koloniale periode huisvesten. Er zijn een aantal prachtige musea die een bezoek waard zijn, zoals het Museo Provincial Ignacio Agramonte. Grote delen van Camagüey, een UNESCO Werelderfgoed, worden momenteel gerestaureerd, waardoor de concurrentie met Oud Havana en Trinidad toeneemt, daar waar het gaat om koloniale renovatie. Er zijn ook tal van nieuwe restaurants. Provincie Granma De provincie Granma, in het zuidoosten van het eiland, is het hart van de Cubaanse Onafhankelijkheid. De regio heeft sinds het begin van de gedocumenteerde Cubaanse geschiedenis de rebellen sterk ondersteund, met oppositiekrachten afkomstig uit Granma. De hoofdstad van Granma is Bayamo. De provincie heeft ook veel natuurlijke sites, waaronder het Desembarco del Parque Nacional Granma, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het gebied, dat is gelegen in en rond Cabo Cruz in het zuidoosten van Cuba, bevat spectaculaire terrassen en indrukwekkende kustkliffen.

9 Marea del Portillo is een (vulkanisch) strand met donker zand en bevindt zich aan een prachtige inham, met de bergen van de Sierra Maestra als decor. Het is een goede plek om te duiken, snorkelen en andere watersporten te beoefenen. Santiago de Cuba Santiago de Cuba ligt helemaal op het oostelijke puntje van het eiland. Het is de op één na grootste stad met een mix van Caribbean en mestizo bevolking, omringd door de bergen en de zee. Het is een stad met een eigen ritme, waar muziek en carnavals een belangrijke rol spelen. Een bezoek aan het El Morro kasteel, het museum van de 26e juli en het Nationale Park Baconao zijn ook echte aanraders. Restaurant tip: Restaurante Aurora

10 Baracoa Deze oudste stad van Cuba ligt op het meest oostelijke punt van het eiland. Het stadje is beroemd om de indrukwekkende, afgevlakte rotsformatie el Yunque. Het mooiste uitzicht heb je vanaf het terras van het voormalige 18e eeuwse fort op een heuvel boven de stad, nu het hotel El Castillo. Baracoa wordt door de afgelegen ligging door wat minder toeristen bezocht en is een echte aanrader. Restaurant tips: El Colonial: heerlijk eten en heel betaalbaar El Buen Sabor: mooi dakterras waar je heerlijk en betaalbaar eet, lekkere wijn drinkt en kunt genieten van een begeleidend muziekje. Duurder dan el Colonial.

11 Duikbestemmingen Maria la Gorda Internationale duikers plaatsen de zeebodem van María la Gorda, in het biosfeerreservaat Guanahacabibes, hoog in de top tien van duiklocaties in Latijns-Amerika, om het uitbundige onderwaterleven en buitengewoon mooie koralen. Met niet minder dan 32 duikplekken, een uitbundige onderwaterwereld en een super relaxte sfeer is dit een duikbestemming in Cuba die je niet links mag laten liggen. Duikspots zijn bereikbaar per boot vanaf de pier van María La Gorda, met vaartijden variërend tussen 5 minuten en een uur.

12 Playa Larga en Playa Giron Duikers van alle niveaus vinden hier onder andere kleurrijk koraal, gorgonen en sponzen. Ervaren duikers kunnen de onderwatergrotten verkennen die deel uitmaken van de grotten van Montemar waarvan sommige wel tot 70 meter diep zijn. Het is tevens een paradijs voor iedereen die van het buitenleven houdt. Vooral vogelliefhebbers komen van heinde en verre om via de uitgezette paden de vogelgebieden te verkennen. Een bezoek aan Cienega de Zapata is zeker een aanrader. Neem de anti muskito spray mee. Cayo Levisa Mooi bounty eilandje, met witte stranden, lekker relaxen. Leuk voor een daguitstapje. Denk aan de boottijden. Heen rond 10 uur en terug 17 uur. Kosten rond de CUC15. Let op: tegenwoordig verkoopt men de bootticket inclusief lunch. Houd er dus rekening mee dat je meer kosten maakt voor een dagje naar de Cayo. Algemeen Leuke tips: In Havana is een rondleiding Havana door één van onze vertegenwoordigers zeker een aanrader. Je kunt een wandeltour doen of

13 je door onze fietsgids (mits beschikbaar) laten begeleiden op de fiets. Je krijgt hierdoor een goede impressie van het oude deel van de stad. Je betaalt voor een dagdeel (2,5 à 3 uur) CUC Gezien de tijd, zou ik me hiertoe beperken. Het is beslist het mooiste stukje van Havana. Wil je ook de andere delen van Havana, Vedado en Miramar, bekijken? Neem dan de hop on/hop off bus of huur één van de cabriolet taxi s inns voor een prachtige tour. Kosten tussen de 25 en 30 CUC voor een uur. Het is ook leuk om een dagje of middagje naar Playas del Este te gaan, de Havana stranden. Dit kun je met de taxi doen. Een goede prijs is CUC 12,-- per enkele rit. Ze beginnen echter altijd hoger, dus onderhandelen. Voor onze begrippen is CUC 15,-- ook prima. Het is toch gauw 25 km daar naar toe. Een taxi cabriolet kan natuurlijk ook. Duurder maar een superleuke ervaring.

14 Afhankelijk van waar je van houdt, zal de taxichauffeur je bij het drukke gedeelte van het strand (Guanabo) afleveren. Houd je meer van relaxed en rustig, kun je je bij Megano af laten zetten. Je kunt op beide stranden lekker lunchen. Tafel wordt voor je gedekt aan het water als je wilt. Castropol Een paladar aan de Malecón. Je ziet m niet goed maar hier kun je voortreffelijk eten. Heerlijke wijnen, superlekker eten en een supermooie locatie om te eten. Als je hier wilt eten, moet je reserveren zodat je lekker buiten op het terras eet met uitzicht over de Malecón en het water. Inmiddels is dit restaurant behoorlijk aan de prijs maar de locatie is uniek. Route: vanaf de Prado (als je vraagt, kent iedereen dat) sla je links af en loop je langs de Malecón, de kustweg van Havana. Loop een aantal blokken door en dan zie je het aan je linkerhand. Let op: ze maken niet veel reclame maar je ziet altijd iemand in de deuropening staan om reserveringen ed. op te nemen en ontvangst te verzorgen. Naam staat wel op het raam of de gevel. Reserveren noodzakelijk als je op het terras/balkon wilt zitten. Let op, men rekent 10% extra aan bedieningsgeld. Habana 61 Dit heerlijke restaurant vind je in de gelijknamige straat Calle Habana. Een erg goede paladar met heerlijke wijnen maar ook heerlijke gerechten. Daarnaast is dit leuke restaurantje ook nog eens heel betaalbaar. Reservering noodzakelijk. Erg in trek en het is maar klein. Prijs/kwaliteitverhouding is erg goed. Paladar de los Mercaderes Ook deze paladar is gelegen in de gelijknamige straat Calle de los Mercaderes. Een geweldig restaurant met fantastische vlees- en visgerechten. Ook de wijnen zijn voortreffelijk als ook de bediening die je het gevoel geeft in een luxe restaurant te vertoeven. Net als de voorgaande twee, een absolute aanrader. In de loop der tijd zijn/worden de prijzen hier behoorlijk opgeschroefd en zijn vergelijkbaar met

15 Nederlandse prijzen. De kwaliteit is echter top!! Let op, men rekent 10% extra aan bedieningsgeld. Aanraders in Havana La Termenta, restaurant aan de haven La Guarida, bekende paladar Paladaras maken niet heel veel reclame dus goed opletten zodat je er niet voorbij loopt. Special offers Neem geen special offers. Deze bestaan uit vis, vlees of kip voor CUC 10,-- p.p. Dit is over het algemeen erg slecht. Vaak weet je niet eens welke van de drie je eet. Niet doen dus. Uitgaan in Havana Hotel Florida is erg populair. Hier is iedere avond muziek (band of DJ). En duurt vaak tot 1 uur. Gegarandeerd gezelligheid! Casa de la Musica, gelegen in het centrum van Havana (erg groot en koud i.v.m. airco). Je betaalt entree o.b.v. de band die speelt. Dit varieert van CUC 10 tot meer. De Casa de la Música in Miramar is kleiner (en naar onze mening leuker). Beide zijn niet iedere dag geopend dus informeer eerst even bij één van onze vertegenwoordigers. Op het moment is Discoteca La Gruta erg leuk. Deze is in Vedado dus moet je een taxi nemen. Club 1830: in de openlucht, hier speelt regelmatig live muziek. Niet iedere dag geopend. Informeer even bij onze vertegenwoordiger.

16 Eten en uitgaan in Viñales Eten in Viñales is een echte aanrader. Een maaltijd kost gemiddeld 10 CUC per persoon. De kreeft is grandioos, ook de kip is altijd erg lekker bij Graciela. Wat ook erg lekker en heel betaalbaar is, is het kleine restaurantje El Olivo. Deze vind je in de hoofdstraat van Viñales. Reserveren is niet mogelijk. Uitgaan kun je bij de Plaza in het centrum van het dorp. Hier speelt altijd live muziek. Entree CUC 1,-- Paardrijden De mooiste manier om de omgeving te bekijken. Als je aangeeft dat je het eng vindt, kunnen ze daar rekening mee houden. Je kunt via de casa particular een rit bij Carlos laten regelen. Carlos is een echte Cubaanse macho cowboy met een hartje van goud. Carlos Millo Cabreras: /

17 Let op: maak wel een afspraak over de prijs en duur van de rit zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Gemiddeld CUC 5,-- p.p. per uur. Trinidad Oude stadscentrum, Casa de la Mùsica (geen entree) Discoteca Ayala (entree CUC 3,--) Mooie disco in een grot (onderdeel van hotel Las Cuevas) Rincón de la salsa: 1 CUC entree, place to be, na de Casa de la Música. Veel winkeltjes en Cubaanse artiesten/schilders ed. Pas op voor zakkenrollers en dieven en jineteros. Jineteros (oplichters) willen je in hun casa krijgen. Afdoende is als je zegt dat er al gereserveerd en vooral al betaald hebt, laten ze je met rust en wijzen ze je zelfs de weg als je vraagt naar je casa. Restaurant tip: El Ceiba: een heerlijk restaurant met een prachtig terras achter het huis waar een grote boom met haar wortelen centraal staat. Een straat achter het Viazul busstation. Een bezoek aan het strandje van Trinidad, Playa Ancon, is absoluut de moeite waard. Een leuk strand aan de Caribische Zee. Als je in de auto bent, kun je een stop maken bij Grill Caribe. Dit is een restaurant met terras en uitzicht over de zee met een superleuk, rustig strandje. Een ligbed kost CUC 2,-- en je betaalt een kleine vergoeding voor het parkeren en passen op je auto (CUC 1,--)

18 Als je een dagje lekker actief wilt zijn, is een bezoek aan de Topes de Collantes aan te raden. Prachtige wandelingen op diverse niveaus. Wandeling naar één van de watervallen is absoluut een aanrader. Wandelschoenen zijn niet echt nodig, wel schoenen met een goed profiel. Een georganiseerde excursie naar Valle de los Ingenios (suikerrietvelden) behoort ook tot de opties. Dit is echter in onze optiek een beetje over priced. Praktische informatie Reisdocumenten Voor Cuba is een geldig paspoort nodig dat op de dag van vertrek geldig is en een visum. Overschrijding van de geldigheidsduur van uw Cubaanse toeristenvisum wordt in de regel bestraft met een korte detentie, uitzetting en betaling van een boete. Blijf je langer dan 30 dagen op Cuba, vraag ons zodat we je specifieke tips kunnen geven. Geld en geld wisselen Neem geen dollars mee maar euro s. Het wisselen van euro s is gunstiger. Wissel gelijk bij aankomst euro s om voor CUC s, de Cubaanse Peso Convertible. TIP: bij het wisselen, wordt er wel eens bewust minder geteld dan het geld dat je hebt gegeven. Zorg er daarom voor dat je het vóór het loket, zelf uittelt (met bij voorkeur je reisgezel erbij als dit mag) Tel het overdreven uit zodat zij niet met een ander/lager bedrag komen dan wat je hebt gegeven. Let op dat niemand je afleidt als je met het geld wisselen bezig bent! Wissel niet te grote hoeveelheden tegelijk. Maak voor vertrek al je CUC s op. Buiten Cuba is terug wisselen niet mogelijk. Pinnen en creditcards Met een gewone bankpas kun je niet pinnen op Cuba. Met een VISA credit card kan dit wel. Gebruik de creditcard voor geldopname slechts in noodgevallen. Dit is namelijk een dure aangelegenheid. Met deze

19 creditcards kun je bij de bank of cadeca (casa de cambio, wisselkantoor) geld opnemen. Ziektekosten- of reisverzekering met dekking voor medische kosten Vanaf 1 mei 2010 zijn bezoekers van Cuba verplicht een ziektekosten- of reisverzekering te hebben met dekking voor medische kosten. Deze verzekering moet afgesloten zijn bij een door Cuba erkende verzekeraar. Bij aankomst in Cuba moet je hiervan een bewijs kunnen tonen. Kun je niet aantonen dat er een geldige verzekering van kracht is, dan ben je verplicht om op de luchthaven in Cuba een vervangende Cubaanse reisverzekering af te sluiten. Tijdsverschil 6 uur vroeger dan in Nederland. Gezondheid De gezondheidszorg in Cuba is van goede kwaliteit. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contact betaald te worden. Zorg in ieder geval voor het meenemen van voldoende voorraad medicijnen. Voor meer informatie over evt. aanbevolen vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Cuba wordt geadviseerd contact op te nemen met de plaatselijke GGD of kun je bijv. de volgende websites raadplegen: en Werktijden Werkdagen zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 17:00 uur. Op zaterdagen wordt afwisselend wel en niet gewerkt; de ene week wel (de werktijden ook van 08:00 uur - 17:00 uur), de zogenaamde "sábado laborable", en de week erop is de zaterdag vrij ("sábado no laborable"), en zo het hele jaar door. Winkels zijn in het algemeen geopend van maandag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 18:30 uur en op zondag van 10:00 uur tot uur. Sommige supermarkten zijn op zondagen langer geopend. De Cubanen die in de toeristensector werken zijn voor een belangrijk deel aangewezen op het krijgen van een fooien,

20 gebruikelijk is een tip van ca. 10% van de rekening. Ook voor het dragen van koffers of tassen (vooral de trappen in bijv. de casas bij aankomst in Havana), is het gebruikelijk dat er fooi wordt gegeven. Voltage De meeste stopcontacten in Cuba - enkele, vaak duurdere, hotels uitgezonderd- hebben een voltage van 110Volt/60 Herz. De stopcontacten zijn gemaakt voor Amerikaanse (platte) stekkers. Het is daarom raadzaam een verloopstekker mee te nemen voor uw elektronische apparaten. Internet Het internet is nog lang niet zo zoals wij het gewend zijn maar heeft de afgelopen maanden een enorme vlucht genomen. Inmiddels zijn er overal WIFI hotspots te vinden. Om in te loggen, kun je bij een Etecsa winkel tegoed kopen waarvoor je een gebruikersnaam en wachtwoord krijgt. Dit is relatief goedkoop in vergelijking met de dure hotels waar je CUC 4,50 voor een uur betaalt. De Wifi spots vind je op praktisch ieder pleintje en bij grotere hotels. Je kunt de plekken herkennen aan alle Cubanen die genieten van hun kennismaking met de rest van de wereld. Tot voor kort was het praktisch onbetaalbaar voor de Cubanen om gebruik te maken van het internet (laat staan WiFi spots). Huurauto Een auto huren op Cuba kost geduld en een relax modus. Ondanks dat wij je auto gereserveerd hebben, is het gebruikelijk dat het wat tijd kost om uiteindelijk goed en wel onderweg te zijn in je auto. Beschouw het als een stukje Cuba. Men vindt dit de normaalste zaak van de wereld. Ons advies: wees geduldig en probeer, doordat je dit weet, bovenstaande te ondergaan en je vooral te verwonderen over hoe niemand zich ergens druk over lijkt te maken.

21 Kosten ter plaatse te voldoen bij ophalen auto: - All-risk-verzekering: ong. CUC 15,-- per dag; - Evt. kosten voor een 2 e chauffeur om ook onder de verzekering te vallen: + ong. CUC 3,-- per dag; - Drop-off kosten (Havana-Santiago de Cuba): ong. CUC 140,--. Drop off kosten zijn altijd van toepassing indien je je auto ergens anders inlevert dan je deze opgehaald hebt. Overige bepalingen: Bij het ophalen van de auto dient verder de borg te worden voldaan. Afhankelijk van de klasse van de auto is de hoogte vastgesteld. Deze zit meestal rond de CUC 200,-- Borg is het beste met creditcard te voldoen. De afdruk van de creditcard wordt verscheurd na het weer inleveren van de auto in dezelfde staat. Auto dient met dezelfde tankinhoud weer te worden ingeleverd als de inhoud bij ophalen. Indien je schade rijdt, dien je dit te melden bij een politiebureau in de buurt, zodat hiervan rapport kan worden opgemaakt.(datzelfde geldt ook voor evt. diefstal van banden en inbraak in de auto) Maximaal eigen risico in geval van een ongeluk door schuld is CUC 350,-- Benzine kost op dit moment CUC 1,40 per liter op Cuba. Van de volgende zaken bij autohuur dient notitie te worden genomen (in vergelijking met sommige andere autoaanbieders op Cuba, die via internet geboekt kunnen worden): Het eigen risico in geval van schade of ongeluk door schuld (mits contractsbepalingen worden nageleefd; schade/ongeluk door roekeloos rijgedrag en onder invloed zijn van alcohol of drugs, vallen hier dus buiten) is maximaal CUC 350,-.

22 - de banden (indien gestolen) en de ruiten van de auto vallen beide onder de verzekering! Indien eigendommen uit de auto worden gestolen, zijn deze echter niet meeverzekerd. Daarom is het raadzaam om geen eigendommen zichtbaar in de auto achter te laten. - Alleen verlies van autosleutels en verlies van het frontje van de audio-cd speler in de auto vallen niet onder de verzekering. Vervanging autosleutels ong. CUC 25,-.Het is daarom ook verstandig om, bij langdurig achterlaten van de auto, het frontje mee te nemen. Langs de weg of bij aankomst op bestemming Het kan zijn dat je bij het binnenrijden van een plaats of langs de weg druk gebarende mensen (vaak mannen) ziet waardoor je denkt dat er wellicht iets aan de hand is met je auto of dat je die weg niet in mag slaan. Negeer deze lieden: hun doel is slechts om geld aan je te verdienen op welke manier dan ook. Bekende plekken: onderweg naar Viñales bij de afslag vanaf de autopista, bij binnenkomst in Trinidad en Camaguey. In Camaguey zijn dit jongens op fietsen die je behulpzaam de weg willen wijzen. Denk erom: ze willen je naar een verkeerde casa brengen. Wat vaak helpt is te zeggen dat alles betaald is. Dit staat ook op onze vouchers: esta pagado. Fietsvakantie op Cuba Na het boeken van een fietsvakantie krijgen wij vaak veel vragen. De vragen gaan meestal over het vervoeren van de bagage, of er een kaart beschikbaar is die jullie ondersteund tijdens de fietsroutes en wat er met de fiets gebeurd wanneer jullie een busreis moeten maken. Daarom hebben wij onderstaand in een aantal punten antwoorden op jullie

23 vragen. Ook hebben wij onder een de pagina foto s geplaatst van de fiets en de bijbehorende tassen zodat jullie hier een beeld bij kunnen krijgen. - Fietstassen zijn inclusief. - Fietsen kunnen mee in de bus (deze gaan onderin in het bagagevak), denk er aan dat je op tijd (1 uur voor vertrek) bij het busstation bent. Voor fietsen vraagt men een kleine vergoeding (ca. 2 CUC) - OSMAND is een offline programma die je kunt gebruiken voor de fietsroutes. - De fiets haal je in overleg met onze fietsagent op afspraak af in Vedado (Havana). De fiets wordt dan op maat gemaakt. - Een extra binnenband en bandenplak materiaal wordt aanbevolen. - Het is mogelijk om een deel van de bagage in de casa in Havana achter te laten. Wandelen/Trekking in de Sierra Maestra De plek waar Fidel Castro en Ché Guevara destijds de revolutie voorbereidden. De Sierra Maestra is de hoogste bergketen van Cuba, gelegen in het zuidoosten van het eiland, ten westen van Santiago de Cuba. De bergstreek is beroemd geworden omdat daar in 1956 de landing plaatsvond van het jacht de Granma, met aan boord de revolutionairen van Fidel Castro. Een deel van de Sierra Maestra werd als het Parque Nacional Desembarco del Granma op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Hier kun je een mooie wandeling maken naar La Comandancia

24 de la Plata waar een klein museum is ingericht ter herinnering aan deze voorbereiding van de revolutie. Fijne vakantie namens het Cumlaude Team!

Hoogtepunten. 20-daagse individuele rondreis Holguín - Varadero

Hoogtepunten. 20-daagse individuele rondreis Holguín - Varadero 20-daagse individuele rondreis Holguín - Varadero Individuele rondreis met strandverlenging U ziet veel van het land op eigen gelegenheid Verblijf in 4 à 5-sterrenhotels Individuele rondreis met huurauto

Nadere informatie

Cuba. 18 daagse rondreis, augustus Djoser BV Breestraat CM Leiden

Cuba. 18 daagse rondreis, augustus Djoser BV Breestraat CM Leiden Cuba 18 daagse rondreis, augustus 2007 Aeropuerto José Martí - Havana Direct na aankomst; ongeveer 19:00 uur Hotel Park View - Havana Vieja Het hotel in Havana Vieja; om de hoek het Museo de la Revolución

Nadere informatie

12-daagse Reis Cuba Dinsdag 6 december 2016 tot en met zaterdag 17 december 2016

12-daagse Reis Cuba Dinsdag 6 december 2016 tot en met zaterdag 17 december 2016 12-daagse Reis Cuba Dinsdag 6 december 2016 tot en met zaterdag 17 december 2016 DAG 1 : VARADERO 6 december 2016 Brussel- Varadero met Jet Air fly rechtstreeks Aankomst in Varadero. Onthaal en transfer

Nadere informatie

Reisplan. Dag 1. Dag 2

Reisplan. Dag 1. Dag 2 Als het je leuk lijkt om negen provincies van Cuba te ontdekken en over de hele eilandengroep te reizen, dan is dit je kans. Je zult genieten van dit avontuur waarin we je meenemen naar de mooiste plekken

Nadere informatie

Zaterdag 26 april 2014

Zaterdag 26 april 2014 CUBA 2014 Zaterdag 26 april 2014 10.30-14.30 KL723 Amsterdam - Havana Bij aankomst worden jullie opgewacht door de Nederlandstalige gids en transfer naar het hotel. 16.30 Verwachte aankomsttijd bij hotel

Nadere informatie

7 november 2014 tot 19 november Cuba Rumba!

7 november 2014 tot 19 november Cuba Rumba! 7 november 2014 tot 19 november Cuba Rumba! Cuba! Het Caribische eiland van de rumba, antieke jarenvijftigauto s en de revolutionaire geest van Che Guevara en Fidel Castro! We nemen u mee op een reis om

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Fly & drive Andalusië

Fly & drive Andalusië Page 1 of 5 Fly & drive Andalusië In Spanje stichtten de Arabieren een rijk dat een hoge beschaving en een grote welvaart kende, waarbij de rest van Europa verbleekte. De belangrijkste gebeurtenissen in

Nadere informatie

INCENTIVES FOR INDIVIDUALS MEXICO

INCENTIVES FOR INDIVIDUALS MEXICO [Typ hier] INCENTIVES FOR INDIVIDUALS MEXICO ZONDAG 17 TOT EN MET MAANDAG 25 SEPTEMBER 2017 Transportvoorstel: Vluchten worden uitgevoerd door TUI fly. Heen zondag 17 september: TB705 Brussel Cancun 09:25

Nadere informatie

Kleurrijk CUBA. GEMAAKT DOOR Sabrina

Kleurrijk CUBA. GEMAAKT DOOR Sabrina Kleurrijk CUBA GEMAAKT DOOR Sabrina CUBA Cuba staat bekend om de Caribische sferen, het levendige karakter, oude nostalgische auto s, salsamuziek, kleurrijke huisjes, gebergten, Fidel Castro (voormalige

Nadere informatie

De officiële taal op Cuba is Spaans. In de toeristische steden wordt ook Engels gesproken.

De officiële taal op Cuba is Spaans. In de toeristische steden wordt ook Engels gesproken. CUBA Algemene informatie: Cuba, het grootste Caribische Eiland, is het eiland van rum, tabak en salsa. Het is één van de meest veelzijdige eilanden van het Caribische gebied met een rijke (recente) geschiedenis,

Nadere informatie

TRAVEL & TOURS by Lenneke Verhaar, CUBA 1-9 JUNI 2017

TRAVEL & TOURS by Lenneke Verhaar, CUBA 1-9 JUNI 2017 TRAVEL & TOURS by Lenneke Verhaar, CUBA 1-9 JUNI 2017 Denk je aan Cuba, dan zie je grote Amerikaanse jaren 50 auto s, sigaren en rum. Het land verandert snel nu het de grenzen steeds meer opent. Hoog tijd

Nadere informatie

Hotel El Horcajo Spanje Andalusië Ronda

Hotel El Horcajo Spanje Andalusië Ronda Hotel El Horcajo Spanje Andalusië Ronda 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel El Horcajo - (Spanje Andalusië Ronda) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa los Quemados - (Spanje La Palma Los Quemados) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

La Posada Morisca Spanje Andalusië Frigiliana

La Posada Morisca Spanje Andalusië Frigiliana La Posada Morisca Spanje Andalusië Frigiliana 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren La Posada Morisca - (Spanje Andalusië Frigiliana) - 3,5 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Lustrumreis Klassiek Cuba 15 dagen 13 nachten

Lustrumreis Klassiek Cuba 15 dagen 13 nachten Lustrumreis Klassiek Cuba 15 dagen 13 nachten Tijdens deze lustrumreis, terug in de tijd, bezoeken jullie het Caribische Communistische duurzame paradijs Cuba. Zo lang Fidel nog leeft kan je er vrij zeker

Nadere informatie

Voorbeeldreis Colombia actief Met Bogotá - Villa de Leyva Leticia - Cartagena en de trekking Ciudad Perdida

Voorbeeldreis Colombia actief Met Bogotá - Villa de Leyva Leticia - Cartagena en de trekking Ciudad Perdida Voorbeeldreis Colombia actief Met Bogotá - Villa de Leyva Leticia - Cartagena en de trekking Ciudad Perdida Deze reis vraagt enige zelfstandigheid zo moet er soms zelf taxi geregeld worden. Zo blijven

Nadere informatie

Impresiones de Cuba - 15-daagse rondreis Reissomindicatie 1.949,00 per persoon op basis van een 2-persoonskamer.

Impresiones de Cuba - 15-daagse rondreis Reissomindicatie 1.949,00 per persoon op basis van een 2-persoonskamer. Impresiones de Cuba - 15-daagse rondreis Reissomindicatie 1.949,00 per persoon op basis van een 2-persoonskamer. Wil je kennismaken met het (nu nog) authentieke Cuba? Dan is dit hét moment om het land

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino Borgo Artimino Italië Toscane Artimino 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Borgo Artimino - (Italië Toscane Artimino) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Villa Serenella & Villa Limonaia Italië Toscane Cortona

Villa Serenella & Villa Limonaia Italië Toscane Cortona Villa Serenella & Villa Limonaia Italië Toscane Cortona 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Villa Serenella & Villa Limonaia - (Italië Toscane Cortona) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Als in Nederland de herfst z n intrede doet, vieren wij nog even de Spaanse zomer. Met gemiddeld 23 graden is Andalusië een heerlijke najaarsbestemming. We gaan 8 dagen

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Hotel Las Calas Spanje Gran Canaria San Mateo

Hotel Las Calas Spanje Gran Canaria San Mateo Hotel Las Calas Spanje Gran Canaria San Mateo 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Las Calas - (Spanje Gran Canaria San Mateo) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Mallorca 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Wandelen op wandelparadijs Mallorca Mallorca is één van de populairste vakantiebestemmingen in de Middellandse Zee. Hier vindt u werkelijk alles voor

Nadere informatie

CUBA : VAN WEST NAAR OOST

CUBA : VAN WEST NAAR OOST THE SPECIALIST FOR LATIN AMERICA CUBA : VAN WEST NAAR OOST Prijs vanaf : 4.490 pp 15 dagen / 13 nachten Standaard hotels - Dubbele kamer SAMENVATING HAVANA - PIÑAR DEL RIO - VIÑALES - CIENFUEGOS - EL NICHO

Nadere informatie

Hotel Rural C as Pla Spanje Ibiza Sant Miguel de Balansat

Hotel Rural C as Pla Spanje Ibiza Sant Miguel de Balansat Hotel Rural C as Pla Spanje Ibiza Sant Miguel de Balansat 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Rural C as Pla - (Spanje Ibiza Sant Miguel de Balansat) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa el Castanar - (Spanje Gran Canaria Fontanales) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Hacienda Encanto del Rio Hotel Spanje Ibiza San Carlos

Hacienda Encanto del Rio Hotel Spanje Ibiza San Carlos Hacienda Encanto del Rio Hotel Spanje Ibiza San Carlos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hacienda Encanto del Rio Hotel - (Spanje Ibiza San Carlos) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Lustrumreis Cuba Sierra Maestra. Het andere Cuba Havana Sierra Maestra Santiago de Cuba Baracoa- Playa Maguana 16 dagen 14 nachten

Lustrumreis Cuba Sierra Maestra. Het andere Cuba Havana Sierra Maestra Santiago de Cuba Baracoa- Playa Maguana 16 dagen 14 nachten Lustrumreis Cuba Sierra Maestra. Het andere Cuba Havana Sierra Maestra Santiago de Cuba Baracoa- Playa Maguana 16 dagen 14 nachten Tijdens deze lustrumreis, terug in de tijd, bezoeken jullie het Caribisch

Nadere informatie

CUBA - SALSA, CULTUUR, GENIETEN!

CUBA - SALSA, CULTUUR, GENIETEN! jessie@zeppelinreizen.be tel. : 0471 222 711 CUBA - SALSA, CULTUUR, GENIETEN! INLEIDING Cuba spreekt enorm tot de verbeelding. Een groot land met een even grote geschiedenis en een onzekere toekomst. De

Nadere informatie

Inhoud. Alles over Bilbao. Ontdek. Proef. Slaap lekker. Handig. Cultuur, Interview local, Wijken, Reizen en Omgeving

Inhoud. Alles over Bilbao. Ontdek. Proef. Slaap lekker. Handig. Cultuur, Interview local, Wijken, Reizen en Omgeving 1 Inhoud Klik op het pijltje rechtsboven aan een pagina om direct naar de tussenpagina te gaan. Klik op de hoofdstukken om er direct heen te gaan! Alles over Bilbao Cultuur, Interview local, Wijken, Reizen

Nadere informatie

Finca Mirador Bandama Spanje Gran Canaria Bandama

Finca Mirador Bandama Spanje Gran Canaria Bandama Finca Mirador Bandama Spanje Gran Canaria Bandama 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Mirador Bandama - (Spanje Gran Canaria Bandama) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Fietsreis Cuba. Achter het stuur in een Amerikaanse Chrysler. Djoser BV Breestraat CM Leiden

Fietsreis Cuba. Achter het stuur in een Amerikaanse Chrysler. Djoser BV Breestraat CM Leiden Fietsreis Cuba Achter het stuur in een Amerikaanse Chrysler dansen in Havana eerste lunch in Havana Fotomodel voor een peso Doorkijkje Havana eerste fiets etappe naar Soroa Alfredo onze gids geeft uitleg

Nadere informatie

Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano

Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Masseria del Piano - Gargidicenere - (Italië Sicilië Collesano) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

La Posada Morisca Spanje Andalusië Frigiliana

La Posada Morisca Spanje Andalusië Frigiliana La Posada Morisca Spanje Andalusië Frigiliana 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren La Posada Morisca - (Spanje Andalusië Frigiliana) - 3,5 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Murcia: de Moorse oase van Zuid-Spanje

Murcia: de Moorse oase van Zuid-Spanje Murcia: de Moorse oase van Zuid-Spanje De regio Murcia in zuidoost Spanje is totaal onbekend bij de meeste vakantiegangers, maar daarom juist favoriet bij ons. Het is er nog 'echt' Spaans. Eeuwenoude steden,

Nadere informatie

La Malvasia Spanje Tenerife Arico

La Malvasia Spanje Tenerife Arico La Malvasia Spanje Tenerife Arico 1. Algemene informatie Eliza was here - La Malvasia - /spanje/tenerife/arico/la_malvasia.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren La Malvasia - (Spanje Tenerife Arico)

Nadere informatie

THE SPECIALIST FOR LATIN AMERICA

THE SPECIALIST FOR LATIN AMERICA THE SPECIALIST FOR LATIN AMERICA CUBA DE PRIMERA Prijs vanaf : 3.250 pp 10 dagen / 8 nachten Standaard hotels - Dubbele kamer SAMENVATING HAVANA - PIÑAR DEL RIO - VIÑALES - CIENFUEGOS - EL NICHO - TRINIDAD

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE PROGRAMMA FAN PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: Identiteitskaart. TIJDZONE: In Spanje geldt dezelfde tijdzone als in België. VALUTA: In Spanje wordt betaald met de Euro. KLIMAAT: Vigo heeft een gematigd

Nadere informatie

Cuba Oldtimers, salsa en sigaren. 16-daagse vliegreis. Verzorging halfpension Verblijf in 10 hotels Rondreis 1790 km

Cuba Oldtimers, salsa en sigaren. 16-daagse vliegreis. Verzorging halfpension Verblijf in 10 hotels Rondreis 1790 km Cuba Oldtimers, salsa en sigaren 16-daagse vliegreis Verzorging halfpension Verblijf in 10 hotels Rondreis 1790 km Hoogtepunten van deze reis Uitgebreid verblijf in Havana Subtropisch Baracoa Bezoek aan

Nadere informatie

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Fajã dos Padres - (Portugal Madeira Quinta Grande) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Villa la Planta Spanje La Palma Tijarafe

Villa la Planta Spanje La Palma Tijarafe Villa la Planta Spanje La Palma Tijarafe Eliza was here - Villa la Planta - /spanje/la_palma/tijarafe/villa_la_planta.htm 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Villa la Planta - (Spanje

Nadere informatie

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Parador de Cruz de Tejeda - (Spanje Gran Canaria Tejeda) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

Agapitos Villas & Guesthouses Griekenland Pilion Agios Ioannis

Agapitos Villas & Guesthouses Griekenland Pilion Agios Ioannis Agapitos Villas & Guesthouses Griekenland Pilion Agios Ioannis 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Agapitos Villas & Guesthouses - (Griekenland Pilion Agios Ioannis) - 4 sterren

Nadere informatie

Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena

Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Su Gologone - (Italië Sardinië Oliena) - 0 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

La Colina Spanje Ibiza Santa Eulalia

La Colina Spanje Ibiza Santa Eulalia La Colina Spanje Ibiza Santa Eulalia 1. Algemene informatie Eliza was here - La Colina - /spanje/ibiza/santa_eulalia/la_colina.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren La Colina - (Spanje Ibiza Santa Eulalia)

Nadere informatie

couples only Wilt u óók met Couples Only naar Cuba? Meer informatie, aanvraag brochure en direct boeken zie www.couplesonly.

couples only Wilt u óók met Couples Only naar Cuba? Meer informatie, aanvraag brochure en direct boeken zie www.couplesonly. couples only i n d i v i d u e l e r e i z e n & s t r a n dva k a n t i e s Couples Only is bedoeld voor mensen die liever met zijn tweeën (eventueel uitgebreid met familie en/of vrienden) georganiseerd

Nadere informatie

Lefkada Villas Griekenland Lefkas Vafkeri

Lefkada Villas Griekenland Lefkas Vafkeri Lefkada Villas Griekenland Lefkas Vafkeri 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Lefkada Villas - (Griekenland Lefkas Vafkeri) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja

Nadere informatie

Hotel Cambiocavallo Italië Sicilië Pozzallo

Hotel Cambiocavallo Italië Sicilië Pozzallo Hotel Cambiocavallo Italië Sicilië Pozzallo 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Cambiocavallo - (Italië Sicilië Pozzallo) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Doga appartementen Turkije Zuid-Egeïsche kust Kayakoy

Doga appartementen Turkije Zuid-Egeïsche kust Kayakoy Doga appartementen Turkije Zuid-Egeïsche kust Kayakoy 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Doga appartementen - (Turkije Zuid-Egeïsche kust Kayakoy) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Appartementen Moezel. Brochure: Appartementen Moezel. Algemeen. Accommodatie

Appartementen Moezel. Brochure: Appartementen Moezel. Algemeen. Accommodatie Appartementen Moezel Algemeen Deze prachtige rolstoelaangepaste appartementen liggen direct aan de Moezel, op ca 20 km van Cochem. Het huis bestaat uit 4 appartementen welke volledig geschikt zijn voor

Nadere informatie

Petroto Villas Griekenland Rhodos Kiotari

Petroto Villas Griekenland Rhodos Kiotari Petroto Villas Griekenland Rhodos Kiotari 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Petroto Villas - (Griekenland Rhodos Kiotari) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja

Nadere informatie

Hotel Oasis Salinas Sea

Hotel Oasis Salinas Sea Hotel Oasis Salinas Sea Algemeen Voorbij de westkust van Afrika en te midden van de ruige Atlantische Oceaan liggen de Kaapverdische eilanden in een oase van rust. De archipel van Kaapverdië bestaat uit

Nadere informatie

Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië

Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië Net als tijdens het EK in Charkov beiden we ook in Brazilië de mogelijkheid te verblijven in het Oranje Huis / Duivels Huis. Het Oranje en Duivels Huis wordt

Nadere informatie

Cressa Ghitonia Hotel & SPA Griekenland Kreta Sfaka

Cressa Ghitonia Hotel & SPA Griekenland Kreta Sfaka Cressa Ghitonia Hotel & SPA Griekenland Kreta Sfaka 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Cressa Ghitonia Hotel & SPA - (Griekenland Kreta Sfaka) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

CUBA : HET WESTEN EN HAAR STRANDEN

CUBA : HET WESTEN EN HAAR STRANDEN THE SPECIALIST FOR LATIN AMERICA CUBA : HET WESTEN EN HAAR STRANDEN Prijs vanaf : 1.295 pp 14 dagen / 13 nachten Standaard hotels - Dubbele kamer SAMENVATING LA HAVANE - MARIA LA GORDA - PIÑAR DEL RIO

Nadere informatie

Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete

Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Las Longueras - (Spanje Gran Canaria Valle de Agaete) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa el Castanar - (Spanje Gran Canaria Fontanales) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni

Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Kalloni Beach Villas - (Griekenland Lesbos Skala Kalloni) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Masseria Cianciò Italië Sicilië Modica

Masseria Cianciò Italië Sicilië Modica Masseria Cianciò Italië Sicilië Modica 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Masseria Cianciò - (Italië Sicilië Modica) - 3,5 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

VILLA EVORA! MEI 2015

VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA In de meivakantie van 2015 hadden wij het geluk om 12 dagen door te brengen in Villa Evora te Gazipasa van Maria en Sjef de Vries! Het bleek een geweldige plek voor een

Nadere informatie

Aloni Cottages Griekenland Kefalonia Tzamarelata

Aloni Cottages Griekenland Kefalonia Tzamarelata Aloni Cottages Griekenland Kefalonia Tzamarelata 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Aloni Cottages - (Griekenland Kefalonia Tzamarelata) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Orato Villas Griekenland Peloponnesos Agios Nikolaos

Orato Villas Griekenland Peloponnesos Agios Nikolaos Orato Villas Griekenland Peloponnesos Agios Nikolaos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Orato Villas - (Griekenland Peloponnesos Agios Nikolaos) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana Dag 4 Havana - Soroa - Pinar del Rio Dag 5 Pinar del Rio, bezoek

Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana Dag 4 Havana - Soroa - Pinar del Rio Dag 5 Pinar del Rio, bezoek R o n d reis C u b a, 14 da g en Rei s s chem a Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana Dag 4 Havana - Soroa - Pinar del Rio Dag 5 Pinar del Rio, bezoek Vinales

Nadere informatie

Remetzo Villas Griekenland Kefalonia Vatsa

Remetzo Villas Griekenland Kefalonia Vatsa Remetzo Villas Griekenland Kefalonia Vatsa 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Remetzo Villas - (Griekenland Kefalonia Vatsa) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Finca La Camuesa Spanje La Palma Los Llanos de Aridane

Finca La Camuesa Spanje La Palma Los Llanos de Aridane Finca La Camuesa Spanje La Palma Los Llanos de Aridane 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca La Camuesa - (Spanje La Palma Los Llanos de Aridane) - 0 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

ANDALUSIe. GEMAAKT DOOR Samantha

ANDALUSIe. GEMAAKT DOOR Samantha ANDALUSIe GEMAAKT DOOR Samantha ANDALUSIË Het mooie Andalusie, het land van de olijven, sinaasappels, zonnebloemen, mooie bergketens en valleien, leuke witte bergdorpen met mooie pleintjes, is een brug

Nadere informatie

Sa Prata Resort Italië Sardinië Tanaunella

Sa Prata Resort Italië Sardinië Tanaunella Sa Prata Resort Italië Sardinië Tanaunella 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Sa Prata Resort - (Italië Sardinië Tanaunella) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Lotza's Studios - (Griekenland Santorini Finikia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Hotel Arathena Italië Sardinië San Pantaleo

Hotel Arathena Italië Sardinië San Pantaleo Hotel Arathena Italië Sardinië San Pantaleo 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Arathena - (Italië Sardinië San Pantaleo) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Studiereis Lanzarote & Fuerteventura. 21 september t/m 25 september 2008

Studiereis Lanzarote & Fuerteventura. 21 september t/m 25 september 2008 Studiereis Lanzarote & Fuerteventura 21 september t/m 25 september 2008 21 september 2008 s Ochtends in aller vroegte verzamelen we op Schiphol met 20 reisagenten voor de studiereis naar Lanzarote & Fuerteventura.

Nadere informatie

Estalagem da Ponta do Sol Portugal Madeira Ponta do Sol

Estalagem da Ponta do Sol Portugal Madeira Ponta do Sol Estalagem da Ponta do Sol Portugal Madeira Ponta do Sol 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Estalagem da Ponta do Sol - (Portugal Madeira Ponta do Sol) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Hotel 's Antigor Spanje Mallorca Felanitx

Hotel 's Antigor Spanje Mallorca Felanitx Hotel 's Antigor Spanje Mallorca Felanitx 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel 's Antigor - (Spanje Mallorca Felanitx) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja

Nadere informatie

Panorama Villas Griekenland Kreta Agios Nikolaos

Panorama Villas Griekenland Kreta Agios Nikolaos Panorama Villas Griekenland Kreta Agios Nikolaos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Panorama Villas - (Griekenland Kreta Agios Nikolaos) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Villas Elegance Griekenland Zakynthos Vassilikos

Villas Elegance Griekenland Zakynthos Vassilikos Villas Elegance Griekenland Zakynthos Vassilikos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Villas Elegance - (Griekenland Zakynthos Vassilikos) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

TANZANIA RONDREIS TANZANIA 21 DECEMBER - VERTREK & AANKOMST

TANZANIA RONDREIS TANZANIA 21 DECEMBER - VERTREK & AANKOMST 2018118 TANZANIA Mevr. Monique L Hoir Greversweg 5 7108 AG Winterswijk m.lhoir@ggdnog.nl +31 (0)543 452774 RONDREIS TANZANIA Referentienummer // 2018118 L Hoir Reisperiode // December 2018 / januari 2019

Nadere informatie

programma malaga / marbella

programma malaga / marbella malaga / marbella dag 1 2013 ochtend Bienvenidos!! Aankomst op de luchthaven van Málaga en meet & greet met een lokale tourleader. We rijden naar Málaga stad waar we de ochtend goed beginnen! We gaan churros

Nadere informatie

EILAND : M A L L O R C A 8 daagse verblijf + rondrit Hotel Apolo **** in Playa de Palma op basis van half pension

EILAND : M A L L O R C A 8 daagse verblijf + rondrit Hotel Apolo **** in Playa de Palma op basis van half pension 2018 EILAND : M A L L O R C A 8 daagse verblijf + rondrit Hotel Apolo **** in Playa de Palma op basis van half pension 2 dagexcursies inbegrepen met middagmaal 2 ½ dagexcursies inbegrepen zonder middagmaal

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana, stadsrondrit modern Havana Dag 4 Havana - Pinar del Rio Dag 5

Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana, stadsrondrit modern Havana Dag 4 Havana - Pinar del Rio Dag 5 R o n d reis C u b a, 2 0 da g en Rei s s chem a Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana, stadsrondrit modern Havana Dag 4 Havana - Pinar del Rio Dag 5 Pinar

Nadere informatie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie Wandelreizen / Europa / IJsland Code 315030 LA individuele reis Niveau Accommodatie IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met

Nadere informatie

Eco Farm Boutique Hotel Turkije Egeïsche kust Bodrum - Turgutreis

Eco Farm Boutique Hotel Turkije Egeïsche kust Bodrum - Turgutreis Eco Farm Boutique Hotel Turkije Egeïsche kust Bodrum - Turgutreis 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Eco Farm Boutique Hotel - (Turkije Egeïsche kust Bodrum - Turgutreis) - 4 sterren

Nadere informatie

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino Borgo Artimino Italië Toscane Artimino Eliza was here - Borgo Artimino - /italie/toscane/artimino/borgo_artimino.htm 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Borgo Artimino - (Italië

Nadere informatie

Musicians Round House Griekenland Corfu Vatos

Musicians Round House Griekenland Corfu Vatos Musicians Round House Griekenland Corfu Vatos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Musicians Round House - (Griekenland Corfu Vatos) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Neo Chorion Village Houses Cyprus Cyprus Neo Chorion

Neo Chorion Village Houses Cyprus Cyprus Neo Chorion Neo Chorion Village Houses Cyprus Cyprus Neo Chorion 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Neo Chorion Village Houses - (Cyprus Cyprus Neo Chorion) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana, stadsrondrit modern Havana Dag 4 Havana - Pinar del Rio Dag 5

Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana, stadsrondrit modern Havana Dag 4 Havana - Pinar del Rio Dag 5 R o n d reis C u b a, 2 0 da g en Rei s s chem a Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana, stadsrondrit modern Havana Dag 4 Havana - Pinar del Rio Dag 5 Pinar

Nadere informatie

Son Pons Spanje Mallorca Buger

Son Pons Spanje Mallorca Buger Son Pons Spanje Mallorca Buger 1. Algemene informatie Eliza was here - Son Pons - /spanje/mallorca/buger/son_pons.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Son Pons - (Spanje Mallorca Buger) - 4 sterren

Nadere informatie

Punta Falcone Italië Sardinië Santa Teresa di Gallura

Punta Falcone Italië Sardinië Santa Teresa di Gallura Punta Falcone Italië Sardinië Santa Teresa di Gallura 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Punta Falcone - (Italië Sardinië Santa Teresa di Gallura) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana, stadsrondrit modern Havana Dag 4 Havana - Pinar del Rio Dag 5

Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana, stadsrondrit modern Havana Dag 4 Havana - Pinar del Rio Dag 5 Rondre is Cu b a, 20 da ge n Re i ssc h e m a Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling door oud-havana Dag 3 Havana, stadsrondrit modern Havana Dag 4 Havana - Pinar del Rio Dag 5 Pinar del

Nadere informatie

Tips op Mallorca voor echte Spaanse sferen

Tips op Mallorca voor echte Spaanse sferen Tips op Mallorca voor echte Spaanse sferen In april was een aantal dagen naar Mallorca. Misschien heb je mijn eerdere blogs al voorbij zien komen over mijn verblijf en heerlijke etentje of de leukste souvenir

Nadere informatie

14-daagse combinatiereis de Parelwitte stranden van Zuid-Thailand

14-daagse combinatiereis de Parelwitte stranden van Zuid-Thailand Logo 14-daagse combinatiereis de Parelwitte stranden van Zuid-Thailand Zonvaart Destinations neemt u mee naar twee van de mooiste strandbestemmingen in Zuid- Thailand, Phuket en Krabi. shadow.png Phuket

Nadere informatie

Family: Cuba. Cuba, 20 dagen

Family: Cuba. Cuba, 20 dagen Family: Cuba Cuba, 20 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Havana Dag 2 Havana, stadswandeling 'Old Havana' Dag 3 Havana, stadswandeling 'Modern Havana' Dag 4 Havana - Soroa Dag 5 Soroa, excursie naar waterval

Nadere informatie

WAT BIEDT CURAÇAO Willemstad 35 Stranden 45 Er op uit 55 Landhuizen 69 Shopping 77 Curaçao by night 85 Curaçao onder water 105 Stranden GROOT AANTAL STRANDEN Curaçao heeft voor zonaanbidders een uitgebreide

Nadere informatie

Casa Vicentina Appartementen Portugal Algarve Odeceixe

Casa Vicentina Appartementen Portugal Algarve Odeceixe Casa Vicentina Appartementen Portugal Algarve Odeceixe 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa Vicentina Appartementen - (Portugal Algarve Odeceixe) - 3,5 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Cavos Villas Griekenland Zakynthos Tsilivi

Cavos Villas Griekenland Zakynthos Tsilivi Cavos Villas Griekenland Zakynthos Tsilivi 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Cavos Villas - (Griekenland Zakynthos Tsilivi) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino Borgo Artimino Italië Toscane Artimino Eliza was here - Borgo Artimino - /italie/toscane/artimino/borgo_artimino.htm 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Borgo Artimino - (Italië

Nadere informatie

Finca Isla Encantada Spanje La Palma Santa Cruz / Tenagua

Finca Isla Encantada Spanje La Palma Santa Cruz / Tenagua Finca Isla Encantada Spanje La Palma Santa Cruz / Tenagua 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Isla Encantada - (Spanje La Palma Santa Cruz / Tenagua) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Nostalgic Cuba Exclusieve 16 daagse rondreis door het Cuba van nu (nog)

Nostalgic Cuba Exclusieve 16 daagse rondreis door het Cuba van nu (nog) Nostalgic Cuba Exclusieve 16 daagse rondreis door het Cuba van nu (nog) 1 Nostalgic Cuba afreis op 04 November 2016 Exclusieve 16 daagse rondreis door het Cuba van nu (nog) Bezoek Cuba voor Cuba, Cuba

Nadere informatie

Hotel Stiftsgarden in RÃ ttvik

Hotel Stiftsgarden in RÃ ttvik Hotel Stiftsgarden in RÃ ttvik Algemeen Ben je op zoek naar rust en wil je het echte Zweden ontdekken Dan is dit hotel in Dalarna een geweldige plek! Het Stiftsgården Hotel heeft een prachtige ligging

Nadere informatie

Alcantara Resort Italië Sicilië Gaggi

Alcantara Resort Italië Sicilië Gaggi Alcantara Resort Italië Sicilië Gaggi 1. Algemene informatie Eliza was here - Alcantara Resort - /italie/sicilie/gaggi/alcantara_resort.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Alcantara Resort - (Italië

Nadere informatie