Duurzaamheid, schoonmaak en onderhoud in gezondheidszorginstellingen De bijdrage van elastische vloeren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzaamheid, schoonmaak en onderhoud in gezondheidszorginstellingen De bijdrage van elastische vloeren"

Transcriptie

1 Duurzaamheid, schoonmaak en onderhoud in gezondheidszorginstellingen De bijdrage van elastische vloeren

2 Samenvatting Oppervlakte-eigenschappen van vloeren zijn cruciaal: ze oefenen invloed uit op de frequentie en de kostprijs van schoonmaak en onderhoud én op de totale levensduur van een vloer. Traditioneel krijgen elastische vloerbedekkingen na installatie een polymeerbeschermlaag die schoonmaak en onderhoud vergemakkelijkt. Maar zo n beschermlaag is maar tijdelijk en moet regelmatig opnieuw worden aangebracht. En dat kost veel geld. Daarom brengen veel producenten al in de fabriek een permanente acryl- of polyurethaancoating (PU) op de vloerbedekking aan. Met de belofte dat zo geen extra coating nodig is soms zelfs voor de volledige levensduur van het product. Experimentele tests in ziekenhuizen in Oostenrijk hebben aangetoond dat al die zogenaamde permanente beschermlagen al na een betrekkelijk korte tijd afslijten, ook al werden ze aangeprezen als levenslang. Het gevolg? Reparatie en renovatie, plus extra zorg en schoonmaak. Dat leidt tot extra kosten, maar zorgt ook voor emissies en chemisch afval in het afvalwater. Vloersystemen zonder coating of initiële beschermlaag, zoals de rubber vloeren van de laatste generatie, bieden een alternatief. Rubber vloeren zonder coating kunt u zonder extra beschermlaag onderhouden met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en de nieuwe generatie schoonmaakapparaten met diamantschijven (pads) waarbij geen chemische producten nodig zijn. Vooral bij renovatie van oude en vervuilde vloeren zijn indrukwekkende resultaten mogelijk met een minimale hoeveelheid schoonmaakmiddelen. Op die manier is het haalbaar om in een ziekenhuisomgeving het gebruik van chemische producten drastisch te verminderen wat resulteert in aanzienlijke besparingen op onderhoudskosten tijdens de gehele levensduur van de materialen.

3 1. Het oppervlak van een vloer Wat maakt het contact tussen de vloer en zijn gebruikers? Wat bepaalt de reinigbaarheid, desinfectie en de uitstraling van de vloer? Elke vloer die niet gebruikt wordt, oogt mooi. Alleen door het gebruik wordt de echte kwaliteit van het product zichtbaar. Het is al jaren normaal dat een vloer in de was wordt gezet een bescherming die dagelijks vegen en dweilen vergemakkelijkt. Schoonmaakkosten vormen in de totale levensduur 80 tot 90 procent van de kostprijs van de vloer. Traditionele elastische vloerbedekkingen zoals pvc of linoleum hebben in het begin een ruw oppervlak met open poriën. Een beschermlaag is dan onvermijdelijk om te voorkomen dat het vuil in het oppervlak doordringt. Omdat handmatig werk in de meeste geïndustrialiseerde landen te duur is, proberen nieuwe schoonmaakmethoden deze te compenseren met chemische producten. Dat vermindert minstens de kostprijs voor dagelijks onderhoud ook al zijn er duidelijke grenzen in hygiënische omgevingen. Bovendien is het duidelijk dat het in de was zetten tegenwoordig vervangen door een polymeercoating die meestal tweemaal per jaar wordt aangebracht een belangrijke kostenpost vertegenwoordigt over de volledige levensduur van een vloer. Linoleumvloer 1:500 PVC-vloer 1:500 (Foto: Dr. Jürgen Schmiegel Piepenbrock een bedrijf voor facilitymanagement in Duitsland, april 2011).

4 Duurzaamheid, schoonmaak en onderhoud in gezondheidszorginstellingen De bijdrage van elastische vloeren Dit type bescherming kan bestaan uit een polymeercoating, die afhankelijk van de gebruiksintensiteit moet worden vernieuwd. Dat houdt in: het volledig verwijderen en dan opnieuw aanbrengen van de coating, meestal met een droogtijd van 24 uur. Onvermijdelijke gevolgen: werkonderbreking en ontruiming van de ruimten. Schoonmaakmethodes met een spray vormen een alternatief. Die maken een langer gebruik van de bestaande coating mogelijk. De coating geeft een blijvende voeding met chemische producten die dagelijks worden aangebracht. Beide methodes brengen aanzienlijke kosten mee: afhankelijk van de producten en systemen een extra investering van 5 tot 7 euro per m² en per jaar. Om het nadeel van een ruw vloeroppervlak te vermijden bieden bijna alle producenten vloerbedekkingen aan met een coating die in de fabriek wordt aangebracht. Zo hoeft de gebruiker bij het eerste gebruik geen beschermfolie meer te verwijderen en geen coating aan te brengen. Veel van die fabriekscoatings worden aangeprezen als permanent of met een garantie voor de hele levensduur. Dat geeft de gebruiker het gevoel dat alleen een dagelijkse schoonmaak nodig is en dat hij alle andere onderhoudsmaatregelen mag achterwege laten. In de realiteit brengen de schoonmaakbedrijven toch een beschermlaag of extra coating aan soms uit onwetendheid of zakelijke belangen, soms omdat ze geen vertrouwen hebben in de marketingbeloftes van de fabrikanten. 1 Dat lijkt meer dan gerechtvaardigd: in 2008 begonnen Duitse experts een open discussie in tijdschriften voor vloerbebedekking. Onderwerp? De kwaliteit van de oppervlakbescherming op elastische vloeren. De markt verkoopt nonsens, luidde het oordeel over deze producten van een voormalig hoofd productieontwikkeling bij een belangrijke vloerenfabrikant. Een algemene vraag van alle experts was naar een vloer die helemaal geen fabrieksbescherming nodig heeft. Deze beschermlagen zijn zo dun dat ze onvoldoende stabiel zijn bevonden om dagelijks gebruik over een langere periode te weerstaan. PVC-polyurethaanbescherming het subtiele verschil PVC zonder oppervlaktebescherming PVC-PURcoating zonder UV-crosslink ongeveer 5 µm PVC-coating zonder UV-crosslink ongeveer 8 µm PVC-PURcoating met UV-crosslink ongeveer 7 µm PVC-PUR-coating met UV-crosslink ongeveer 17 µm BodenWandDecke 4/04 Sidan 70 Deze foto verscheen in 2008 in het Duitse tijdschrift BodenWandDecke. Het toont aan hoe dun de verschillende afwerkingslagen zijn in micrometer, in verhouding tot de dikte van de respectievelijke vloerbedekking (vertaling door de auteur). 1 Ondanks de beloftes in de reclameteksten vragen de schoonmaakrichtlijnen van de fabrikanten vaak om extra coatings aan te brengen voor stukken die intensief worden gebruikt of op plaatsen waar strenge hygiënevoorschriften gelden.

5 2. Experimentele wetenschappelijke studie over vloeroppervlakken in Oostenrijk In 2011 kreeg de University of Applied Sciences Upper Austria de opdracht voor een experimentele studie naar het materiaal en bacteriologisch gedrag van verschillende vloerbedekkingstypes. Het doel was: uitmaken was om uit te maken of ze geschikt zijn voor ziekenhuisomgevingen. De studie begon in juli 2011 in de psychiatrische inrichting Landesnervenklinik Wagner Jauregg in Linz. Er kwamen testzones met verschillende soorten vloerbedekkingen in een druk belopen gang: PVC-vloer met PU-coating (twee merken) linoleumvloer met een in de fabriek aangebrachte coating (twee merken) rubbervloer op rol zonder coating rubberen vloertegels (hogedrukvulcanisatie) met hamerslagoppervlak zonder coating Het chemische product voor alle vloeren was Floor Cleaner 5 S van Tana Chemie, Duitsland. Een zogenoemd groen onderhoudsproduct met EU-ecolabel. Na plaatsing kreeg elke vloer een dagelijkse onderhoudsbeurt: manueel door schoonmakers met een automatische reinigingsmachine met normale schoonmaakschijven en chemische schoonmaakproducten met een automatische reinigingsmachine met diamantschijven zonder chemische producten (alleen voor rubbervloeren en één PVC-merk) De reinigingsmachine was een Nilfisk BA451D.

6 Duurzaamheid, schoonmaak en onderhoud in gezondheidszorginstellingen De bijdrage van elastische vloeren De vloeren werden op 13 juli 2011 gelegd. De schoonmaak startte op 20 augustus Bij het begin van elke daaropvolgende maand werden vloermonsters genomen en metingen uitgevoerd op: dikte van de vloer dikte van de coating uitzicht van het oppervlak bacteriegroei op de vloer groei van bacteriën die in het schoongemaakte vloermonster werden gespoten Daarop volgde een interview met het schoonmaakpersoneel, om de schoonmaakkenmerken van de verschillende vloertypes te evalueren vanuit hun visie. De schoonmaak met diamantschijven werd in een extra fase getest op de rubber vloeren, uitsluitend om vast te stellen of deze methode invloed had op de glans en de ruwheid, en of ze een ander effect had op het percentage bacteriën dan andere schoonmaaksmethodes. Het eindrapport van de studie beschreef in februari 2012 de volgende resultaten: Verschillen in dikte tussen de vloerbedekkingstypes zijn niet relevant. Machinale schoonmaakmethodes hebben een sterkere impact op de oppervlakteruwheid. Dat wordt nog versterkt bij gebruik van diamantschijven. Ook de glans van het oppervlak neemt toe met machinale schoonmaak, maar het matte effect blijft wel behouden. Alleen bij polijsten met hoge snelheid met diamantschijven krijgt het oppervlak van glad, niet-getextureerd rubber een sterkere glans. Er verschijnen krassen, vooral op linoleumvloeren en op een van de geteste PVC-vloeren. Er waren zo goed als geen krassen op de geteste rubber vloeren. Gecoate vloeren tonen extreme slijtage in de coating zodat de meeste beschermlagen snel verdwijnen. Er zijn geen relevante verschillen in bacteriegroei tussen de vloertypes. Zelfs het gebruik van water had geen negatieve invloed op de aanwezigheid van bacteriën. Dat betekent dat schoonmaak met diamantschijven en water op dit vlak evenwaardig is.

7 Het meest opvallend resultaat was duidelijk de afslijting van in de fabriek aangebrachte PU-bescherming en van oppervlakbescherming op PVC- en linoleumvloeren. Dikte van de coating (afslijtingsgedrag van gecoate vloeren) Een gelijkwaardig verhaal bij de bescherming van de linoleumvloer (coatinglaag): Dikte van de coating (afslijtingsgedrag van gecoate vloeren) Gemiddelde coating (µm) Teststrook 1 Teststrook 2 Gemiddelde coating (µm) Teststrook 1 Teststrook 2 Monsternummer Monsternummer Deze grafiek toont een PVC-vloer waarop vier maanden na de plaatsing geen coating meer aanwezig is. Teststrook 1 verwijst naar handmatig schoonmaak; teststrook 2 naar machinale schoonmaak waarbij de afslijting nog sneller gaat. Ook hier neemt de dikte van de coating sterk af, al is er na vier maanden nog een dun laagje aanwezig. Naar verwachting verdwijnt ook dat na nog eens vier weken.

8 Duurzaamheid, schoonmaak en onderhoud in gezondheidszorginstellingen De bijdrage van elastische vloeren In vergelijking met de andere coating op linoleum is dat een heel goed resultaat. De coating van een concurrerend linoleummerk verdween al na drie maanden. Dikte van de coating (afslijtingsgedrag van gecoate vloeren) Gemiddelde coating (µm) Teststrook 1 Teststrook 2 Monsternummer De dikte van de coating slijt heel snel weg. Op teststrook 2 verdween de coating bij monster 3, op teststrook 1 bij monster 4.

9 De foto s van het oppervlak zijn een verdere aanwijzing van het verlies aan kwaliteit en bescherming. Alleen de rubber vloeren zonder coating vertoonden stabiele schoonmaakkenmerken en zagen er bij de eindevaluatie nog heel goed uit: Linoleum met oppervlakbescherming, vóór machinale schoonmaak en vier maanden erna: Referentiemeting monster 0 Monster 4, Teststrook 2 Monster 1 Teststrook 3 Monster 4 Teststrook 3 Bij linoleum is oppervlakbescherming van essentieel belang voor de schoonmaak én voor de stabiliteit van het product zelf. Zodra het oppervlak niet langer beschermd wordt, wordt het gevoelig voor water en begint een afbraakproces. Onbeschermd linoleum toont ook oxidatiesporen waar de lijnzaadolie reageert op zuurstof en als er een belangrijke aldehyde-uitstoot is. De Linz-studie besluit dat vloerbedekking met een PU coating of beschermlaag die uitsluitend met onderhoudsproducten wordt behandeld, bij alle poetsmethodes wegslijt. Afhankelijk van de gebruiksfrequentie gebeurt dit sneller of trager. Zodra de beschermende coating verdwenen is, wordt schoonmaak en onderhoud heel wat moeilijker. In vergelijking met andere vloeren, waren er nauwelijks krassen zichtbaar. (eindverslag ). Het schoonmaakpersoneel evalueerde de rubber vloeren (beide soorten) heel positief. Ze vertoonden nauwelijks slijtage. Omdat deze vloeren geen coating hebben, is verlies aan de toplaag geen relevant aspect. Schoonmaak en onderhoud gaven tijdens de hele testperiode aanzienlijk betere resultaten.

10 Duurzaamheid, schoonmaak en onderhoud in gezondheidszorginstellingen De bijdrage van elastische vloeren Schoonmaak met diamantschijven schoonmaak zonder chemicaliën Naast de normale handmatige en machinale schoonmaakmethodes, gebeurden er ook testen met diamantschijven (pads) op dezelfde reinigingsmachines. Reinigen met diamantschijven is een nieuw onderhoudsprocedé, dat vooral werd ontwikkeld voor keramische tegelvloeren. Er worden minuscule stukjes industriële diamant op de schoonmaakschijven aangebracht. Diamantschijven zijn beschikbaar met verschillende afschuurgraden. Ze passen op alle veelgebruikte reinigingsmachines. In een ziekenhuisomgeving is deze methode ook toepasbaar bij het handmatig dweilen (samen met desinfectie), vooral in patiëntenkamers en andere ruimtes die moeilijk toegankelijk zijn voor dagelijkse schoonmaak met een machine. De test met diamantschijven heeft betrekking op de twee rubbervloeren en één PVC-vloer, waarbij de fabrikant expliciet dit gebruik aanbeveelt. De resultaten spreken voor zichzelf: De PU-coating van de PVC-vloer sleet nog sneller af: Coatingdikte (slijtgedrag van gecoate vloeren) Gemiddelde coating (µm) Monsternummer Teststrook 1 Teststrook 2 Teststrook 3 Ze zijn geschikt voor: regelmatige schoonmaak en onderhoud; tussentijdse schoonmaakbeurten om opgestapelde vervuiling, ontsmettingslagen of residu van schoonmaakchemicaliën te verwijderen; de sterkst afschurende versie is ook geschikt om lichte beschadigingen aan de vloer te herstellen en om opgestapeld vuil en coatinglagen van oude vloeren te verwijderen. In bijna alle gevallen maken de diamanten chemische schoonmaakmiddelen overbodig. Alleen voldoende schoon water is nodig. Deze vloer is de enige gecoate vloer die in elk van de drie teststroken werd geplaatst (inclusief schoonmaak met diamantschijven). De fabrikant stelt dat deze coating geschikt is voor schoonmaak met diamantschijven in hun lichtste versie. Toch tonen de resultaten aan dat op teststrook 3 na twee maanden geen coating meer zichtbaar is. Op de andere teststroken verdween de coating na respectievelijk drie (machinereiniging) en vier maanden (manuele schoonmaak). Slot opmerkingen van de studie over het visuele aspect: Alle vloeren werden geplaatst op 13 juli Na de eerste twee maanden was er slijtage zichtbaar. Toch zijn de vloeren over het algemeen nog in heel goede staat. Er zijn geen zichtbare scheuren of gaten. Bij microscoopopnames zien we toch duidelijke krassen op sommige plaatsen. Vooral de PVC-vloer (monster 2) toont zichtbare tekenen van slijtage zoals krassen en vervuiling. Er is een maandelijkse evaluatie van alle vloeren met de schoonmaakploeg 2. Alle beschreven vloeren worden beoordeeld als overwegend voldoende. De vloer (monster 2) bleek wel moeilijk schoon te maken. Beide linoleumvloeren zijn moeilijk schoon te maken. De schoonmaakploeg is vooral tevreden over het schoonmaakgedrag van de rubbervloer norament grano. Zowel handmatig als machinaal schoonmaken gaat gemakkelijk. Ook de zachte rubbervloer kreeg een erg positieve evaluatie. 2 Het is belangrijk om weten dat gedurende de volledige testperiode de schoonmaakploeg niet is veranderd.

11 Resultaten van bacterietest Om mogelijke verschillen te identificeren tussen vloeren en schoonmaakmethodes werden er rechtstreeks op de geplaatste vloeren set-off tests uitgevoerd met een gelijke concentratie van vooraf aangebrachte bacteriën (concentratie van 10 4 /ml, de toegepaste hoeveelheid op elke strook was 200 µl). De tests gebeurden met de bacteriën Escherichia coli en stafylococcus aurea. Resultaten met Escherichia coli: De grafiek toont het herstelpercentage na schoonmaak in de set-off-tests. De drie kleuren verwijzen naar handmatige schoonmaak (blauw), machinale schoonmaak (rood) en diamantschijfschoonmaak zonder chemicaliën (groen). Het is duidelijk dat er geen significante verschillen zijn tussen vloerbedekkingen en reinigingsmethodes. Daaruit leiden we af dat de reinigingsmethode zonder chemicaliën hetzelfde resultaat boekt voor de invloed op bacteriën (zie ook het eindverslag, p. 48 met de interpretatie van de resultaten van de bacteriologische tests). Testen met stafylococcus aurea: Recovery rate in % Teststrook 1 Teststrook 2 Teststrook 3 Recovery rate in % Teststrook 1 Teststrook 2 Teststrook 3 Samenvatting PU-coatings en deklagen hebben zonder adequate, maar dure beschermingsmaatregelen een korte levensduur. Onbeschermde PVC- en linoleumvloeren zijn moeilijk te onderhouden. Rubber vloeren met gesloten oppervlak zijn een alternatief voor elastische vloerbedekking zonder de noodzaak van een coating of om het even welke onderhoudskenmerken van gemakkelijke reiniging. Diamantschijfreiniging is geschikt voor rubber vloeren met gesloten oppervlak zonder coating en laat een forse besparing toe op het gebruik van chemische producten.

12 Duurzaamheid, schoonmaak en onderhoud in gezondheidszorginstellingen De bijdrage van elastische vloeren In de tussentijd werd er in dit ziekenhuis 3500 m² zachte rubber vloeren geïnstalleerd. De schoonmaak gebeurt met een combinatie van diamantschijfmethode en handmatige reiniging. Tijdens het eerste jaar hield het ziekenhuis bij hoeveel werkuren en chemische producten nodig waren voor de schoonmaak van deze nieuwe geïnstalleerde vloer. Ze rapporteerden in een brief over de resultaten: (Deze foto werd genomen in, juli 2013 in de Landesnervenklinik in Linz)

13 3. Slotopmerkingen Elastische vloerbedekking is het vaakst gebruikte vloerafwerkingstype in de gezondheidszorg. Vanuit de bestaande cultuur en traditie domineerden PVC- en linoleumvloeren vroeger deze markt. Rubber vloeren werden de laatste tien jaar steeds belangrijker, al werden hun eigenschappen en resultaten vaak onderschat of genegeerd. De recentste generatie eco-gecertificeerde rubber vloeren biedt een pak nieuwe karakteristieken voor gezondheidszorginstellingen die gebonden zijn aan de hoogste milieuvereisten hoger dan bestaande wettelijke normen en criteria voor ecolabels. Daarbij horen een gecontroleerd pakket van vloerbedekking én legmaterialen. De bovenlaag van de rubber vloeren staat het gebruik van groene schoonmaakmiddelen toe. Chemische producten kunnen zelfs helemaal worden weggelaten. Het is mogelijk om geslaagde referentieplaatsingen van dit concept te bekijken en te onderzoeken. Een daarvan is de Duitse Asklepios-groep ( Groen ziekenhuis ). Zij passen de vermelde kenmerken toe in hun recentste installaties in Duitsland. Veel ziekenhuizen in de Verenigde Staten (bijv. Kaiser Permanente) en in Europa plaatsten ook nora vloeren met beperkt onderhoud, zoals het Algemeen Ziekenhuis van Wenen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, het kinderziekenhuis van Basel, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Evelina Children s Hospital in Londen en vele andere.

14 Duurzaamheid, schoonmaak en onderhoud in gezondheidszorginstellingen De bijdrage van elastische vloeren (Deze foto werd genomen voor de website en verwijst naar LEED Pilot Credits PBT Source Reduction, augustus 2013.).

15 Uitgever nora systems GmbH Höhnerweg Weinheim Duitsland Tel.: (+49) Fax.: (+49) Copyright Het copyright van de inhoud van dit document, vooral teksten, beeldmateriaal, grafieken, geluidsfragmenten, animaties, films en geïntegreerde documenten, maar ook de lay-out, is het exclusieve eigendom van nora systems GmbH. De inhoud van dit document mag niet worden gekopieerd, verdeeld, gewijzigd, gepubliceerd, in een informatiesysteem bewaard of beschikbaar gesteld voor derden voor commerciële of verspreidingsdoeleinden, tenzij met de voorafgaandelijke toestemming van nora systems GmbH. Waarborg, uitsluiting van aansprakelijkheid Uiterste zorg werd besteed aan teksten, referenties en beeldmateriaal. De informatie in dit document is desondanks niet bindend. nora systems GmbH geeft geen waarborg op de accuraatheid, nauwkeurigheid, actualiteit of volledigheid van de informatie in dit document. nora systems GmbH neemt geen verantwoordelijkheid op voor de inhoud van derden waar nora systems GmbH naar verwijst. De handelsrechten van de respectievelijke geregistreerde eigenaars moeten worden nageleefd. nora systems GmbH behoudt zich het recht voor om de inhoud te verbeteren of aan te vullen zonder voorafgaande kennisgeving. Onder geen enkele voorwaarde kan nora systems GmbH aansprakelijk worden gesteld voor schade die voortvloeit uit het gebruik van dit document welke ook de wettelijke grondslag ervan is. Ook uitgesloten is elke aansprakelijkheid voor verlies aan inkomsten, operationele onderbrekingen, verlies van programma s en andere gegevens. Dat geldt ook als wij speciaal worden gewaarschuwd dat zulk verlies mogelijk is. Deze uitsluiting van aansprakelijkheid is niet van toepassing als mensen schade lijden aan leven, ledematen of gezondheid als gevolg van een aanwrijfbare actie van nora systems GmbH of zijn afgevaardigden, en evenmin als andere schade optrad ten gevolge van opzettelijk of flagrant nalatig gedrag van nora systems GmbH. Handelsmerkrechten Het nora -handelsmerk en elk ander geregistreerd handelsmerk in dit document werd door nora systems GmbH geregistreerd voor de onderneming, het land en dochterbedrijven.

De 5 grootste valkuilen bij de keuze van vloerbedekkingen in ziekenhuizen

De 5 grootste valkuilen bij de keuze van vloerbedekkingen in ziekenhuizen De 5 grootste valkuilen bij de keuze van vloerbedekkingen in ziekenhuizen Stuitte u ook al op problemen met een relatief nieuwe vloer? Lichte schade zoals krassen, onuitwisbare vlekken, naden die open

Nadere informatie

nora pads VIER REINIGINGSPADS. EEN BEETJE WATER. DAARUIT BESTAAT HET NORA SYSTEEM.

nora pads VIER REINIGINGSPADS. EEN BEETJE WATER. DAARUIT BESTAAT HET NORA SYSTEEM. nora pads VIER REINIGINGSPADS. EEN BEETJE WATER. DAARUIT BESTAAT HET NORA SYSTEEM. Het reinigingssysteem voor economisch en ecologisch waardebehoud van nora rubber vloerbedekkingen nora pads zijn reinigingsschijven

Nadere informatie

Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco

Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco Vloerbescherming voor uw linoleum: LPX en PUR Eco Over heel het oppervlak van dit linoleum zit een beschermlaag die uw vloer tegen vuil beschermt. Deze beschermlaag

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN. De Waegenaere NV

ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN. De Waegenaere NV ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN De Waegenaere NV Bieke Een linoleum vloer en onderhoud Met een vloer van Forbo Flooring beschik je over een hoogwaardige en zeer duurzame vloerbekleding. Een product waarvan

Nadere informatie

Forbo FloorCare System Reiniging en herstel van Marmoleum en Artoleum vloeren.

Forbo FloorCare System Reiniging en herstel van Marmoleum en Artoleum vloeren. Forbo FloorCare System Reiniging en herstel van Marmoleum en Artoleum vloeren. Met het juiste onderhoud blijft een Marmoleum vloer als nieuw 2 Het Forbo FloorCare System voor Marmoleum en Artoleum vloeren.

Nadere informatie

Een nieuwe generatie Marmoleum; klaar voor gebruik Marmoleum met Topshield2

Een nieuwe generatie Marmoleum; klaar voor gebruik Marmoleum met Topshield2 rolstoelen hoge hakken sportschoenen bureaustoelen schoenstrepen Een nieuwe generatie Marmoleum; klaar voor gebruik Marmoleum met Topshield2 Een nieuwe generatie Marmoleum Een groot deel van ons dagelijks

Nadere informatie

A revolution for your floor

A revolution for your floor A revolution for your floor Het korte verhaal. Twister is een revolutionaire methode voor het dagelijks machinaal reinigen van elk vloertype. Door de miljarden microscopisch kleine diamantjes reinigen

Nadere informatie

TASKI Twister. De diamantpad die iedere dag uitkomst biedt

TASKI Twister. De diamantpad die iedere dag uitkomst biedt TASKI Twister De diamantpad die iedere dag uitkomst biedt Betere kwaliteit, langer goed De TASKI Twister pad is een pad die de reinigende werking van een flexibele polyester vloerpad combineert met de

Nadere informatie

Veneto, Etrusco, Silencio, Style Elle, Style Emme, SD, Sicuro R10

Veneto, Etrusco, Silencio, Style Elle, Style Emme, SD, Sicuro R10 Veneto, Etrusco, Silencio, Style Elle, Style Emme, SD, Sicuro R10 Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken.

Nadere informatie

High Performance Ceramic Coating De 1e high performance vloercoating met keramische deeltjes

High Performance Ceramic Coating De 1e high performance vloercoating met keramische deeltjes www.wearmax-coating.at De 1e high performance vloercoating met keramische deeltjes VERLENGT DE LEVENSDUUR VAN BESTAANDE VLOERBEDEKKINGEN DANKZIJ UNIEKE TECHNOLOGIE WEARMAX CERAMIC COATING is de perfecte

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels

Handleiding PVC-kliktegels Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Vragen of advies Wij streven altijd naar de best mogelijke service voor onze klanten en willen daarom ook benadrukken dat u ons altijd kunt

Nadere informatie

THE NEW FACE OF COATING TECHNOLOGIES INTRODUCING THE MOST COMPLETE AND DURABLE PROTECTIVE COATING SYSTEM FOR THE AUTOMOTIVE INDUSTRY.

THE NEW FACE OF COATING TECHNOLOGIES INTRODUCING THE MOST COMPLETE AND DURABLE PROTECTIVE COATING SYSTEM FOR THE AUTOMOTIVE INDUSTRY. INTRODUCING THE MOST COMPLETE AND DURABLE PROTECTIVE COATING SYSTEM FOR THE AUTOMOTIVE INDUSTRY. THE NEW FACE OF COATING TECHNOLOGIES Alle producten van Ceramic Pro zijn getest door SGS. `s Werelds meest

Nadere informatie

Multi-tiles. Standaardkleuren. zwart licht donker donker donker diep geel grijs grijs blauw groen rood

Multi-tiles. Standaardkleuren. zwart licht donker donker donker diep geel grijs grijs blauw groen rood Multi-tiles Multi-tiles is de vernieuwde, veelzijdige en duurzame vloerafwerking voor industriële- en commerciële toepassingen, zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie van bestaande vloeren. Toepassingsgebieden

Nadere informatie

Onderhoudsvoorschrift voor Marlith gietvloeren Basisreiniger voor dagelijks onderhoud

Onderhoudsvoorschrift voor Marlith gietvloeren Basisreiniger voor dagelijks onderhoud Onderhoudsvoorschrift voor Marlith gietvloeren Basisreiniger voor dagelijks onderhoud 1. Productomschrijving Zachte alkalische basisreiniger met sterk oplossend vermogen voor het verwijderen van bouw-vuil

Nadere informatie

Siergrindvloeren Praktisch, fraai en ongekend veel mogelijkheden!

Siergrindvloeren Praktisch, fraai en ongekend veel mogelijkheden! Siergrindvloeren Praktisch, fraai en ongekend veel mogelijkheden! Siergrindvloeren Introductie Eén van de meest populaire vloerafwerkingen van de laatste jaren is de siergrindvloer. Niet onlogisch, want

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

Technische informatie Hesse GmbH & Co. KG, Warendorfer Str. 21, D Hamm

Technische informatie Hesse GmbH & Co. KG, Warendorfer Str. 21, D Hamm Verzegelde parketoppervlakken beschermen het echte hout tegen beschadigingen en leveren zo een bijdrage aan een jarenlang gebruik van het parket. Hierbij benadrukken ze, afhankelijk van de gekozen opbouw,

Nadere informatie

Ceramic Guard SiCarbon + Coating

Ceramic Guard SiCarbon + Coating Si Carbon + Coating Ceramic Guard SiCarbon + Coating Ceramic Guard is een nieuwe doorbraak op het gebied van op silicium gebaseerde nano coatings. Met dit revolutionaire product is het nu mogelijk om in

Nadere informatie

constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel.

constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel. HS PROTECT SANI is een luchtdrogende coating ter bescherming van uw sanitair tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies

Onderhoudsinstructies Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Regelmatig stofzuigen of met een zachte bezem vegen beperkt het risico van krassen. Gebruik een deurmat

Nadere informatie

Index. Klaar voor de toekomst. - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating. - Voordelen van NanoCoating

Index. Klaar voor de toekomst. - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating. - Voordelen van NanoCoating Index - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating - Voordelen van NanoCoating - Producten Universal Cleaner Special Nano Polish NanoCoat Steen & Hout NanoCoat Solar

Nadere informatie

Verwijder de beschermfolie net voor de oplevering en u biedt uw eindklant steeds opnieuw vloeren met dezelfde glans en kwaliteit als in uw showroom.

Verwijder de beschermfolie net voor de oplevering en u biedt uw eindklant steeds opnieuw vloeren met dezelfde glans en kwaliteit als in uw showroom. HS PROTECT FLOOR is een luchtdrogende coating ter bescherming van vloeren tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel.

Nadere informatie

De extreem slijtvaste en blijvend mooie vloer

De extreem slijtvaste en blijvend mooie vloer STRONG FLOORS BY NATURE De extreem slijtvaste en blijvend mooie vloer DE NIEUWE LAK AFWERKING VOOR VLOEREN De sterkste lakafwerking die wij ooit hebben geproduceerd is nu beschikbaar. Deze nieuwe slijtvaste

Nadere informatie

U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met parketlak is behandeld.

U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met parketlak is behandeld. Gefeliciteerd met uw nieuwe parketvloer! U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met parketlak is behandeld. Door te kiezen voor een gelakte parket of houten vloer, zorgt u voor de grootst

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels

Handleiding PVC-kliktegels Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Speciale handleiding voor kliktegels eclips Reiniging en onderhoud Vragen of advies Wij streven altijd naar de best mogelijke service voor onze klanten en willen

Nadere informatie

5 fasen van het protocol

5 fasen van het protocol Een onderhoudsprotocol opstellen: welke bekleding? Elke vloerbekleding van Tarkett heeft een eigen samenstelling en oppervlaktebehandeling en behoeft daarom een aangepast onderhoudsprotocol. We overlopen

Nadere informatie

DW-CLEANING TURNHOUT

DW-CLEANING TURNHOUT SPECIALIST IN REINIGEN VAN: - ZONNEPANELEN, - DAKEN, - DAKGOTEN, - OPRITTEN, - PANELEN, - DAKGOTEN - GEVELS - SCHOORSTENEN COATING VAN DAKEN,.. DW-CLEANING TURNHOUT VOOR VRIJBLIJVENDE OFFERTE TEL: 0497/O7.65.02

Nadere informatie

Belangrijker nog HS PROTECT EPOX beschermt uw relatie met uw klant!

Belangrijker nog HS PROTECT EPOX beschermt uw relatie met uw klant! H S PRO TECT EPO X is een luchtdrogende coating ter bescherming van gepolierde beton en epoxy. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel. H S PRO TECT EPO X beschermt

Nadere informatie

Ister, eer... Tientallen jaren van internationale ervaring, goed

Ister, eer... Tientallen jaren van internationale ervaring, goed FORBO FlOORCARE SYSTEM. Ister, eer... Tientallen jaren van internationale ervaring, goed luisteren naar de klant en voortdurend onderzoek hebben geresulteerd in een eenvoudig en efficiënt verzorgingssysteem

Nadere informatie

norament 926 grano MODERNE OPTIES. DUURZAME STIJL.

norament 926 grano MODERNE OPTIES. DUURZAME STIJL. norament 926 grano MODERNE OPTIES. DUURZAME STIJL. Bewezen kwaliteit met een nieuw verfrissend palet Creëer een basis van bewezen kwaliteit met norament 926 grano, een hoogwaardige rubbervloer die interieurs

Nadere informatie

Welkom in onze wereld van vloerbekleding

Welkom in onze wereld van vloerbekleding Welkom in onze wereld van vloerbekleding Tarkett is één van s werelds meest toonaangevende en ervaren fabrikant van vloerbekleding. Al meer dan 130 jaar produceren we nieuwe materialen, geheel afgestemd

Nadere informatie

Nano Green World Metal AntiCorrosion

Nano Green World Metal AntiCorrosion Nano Green World Metal AntiCorrosion Op basis van Nanotechnologie Beschermt net zo goed als thermisch verzinken Vormt een zeer dunne beschermlaag Spaart energie en grondstoffen Is veelzijdig, flexibel

Nadere informatie

Professioneel vloeronderhoud

Professioneel vloeronderhoud Professioneel vloeronderhoud Professioneel systematisch vloeronderhoud. Elke vloer is uniek. Met meer dan 65 jaar ervaring op het gebied van vloeronderhoud heeft Diversey de optimale systemen ontwikkeld

Nadere informatie

HIGH GLOSS. PRODUCTOMSCHRIJVING Recoat High Gloss is een blanke, hoogglans, water gedragen, 2k coating, geschikt voor vele ondergronden.

HIGH GLOSS. PRODUCTOMSCHRIJVING Recoat High Gloss is een blanke, hoogglans, water gedragen, 2k coating, geschikt voor vele ondergronden. HIGH GLOSS Product Artikelnummer High Gloss 88672 Verharder 48256 PRODUCTOMSCHRIJVING Recoat High Gloss is een blanke, hoogglans, water gedragen, 2k coating, geschikt voor vele ondergronden. Recoat High

Nadere informatie

HTC Diamond Cleaning System Alleen water toevoegen

HTC Diamond Cleaning System Alleen water toevoegen HTC Diamond Cleaning System Alleen water toevoegen www.htc-twister.com www.htc-twister.com HTC introduceert een revolutionaire manier voor het reinigen van vloeren Diamond Cleaning System (DCS) is een

Nadere informatie

imop Lite Mobiele reiniging

imop Lite Mobiele reiniging imop Lite Mobiele reiniging Welkom bij de revolutie imop Lite De imop Lite is lichter dan de i-mop XL en is daarmee de kleinste en lichtste machine in de hele i-mop-reeks. Met deze uitbreiding op de huidige

Nadere informatie

WERKWIJZER LINOLEUM / MARMOLEUM

WERKWIJZER LINOLEUM / MARMOLEUM WERKWIJZER LINOLEUM / MARMOLEUM Attentie: 1. Altijd eerst de gevoeligheid en kleurvastheid van het te behandelen materiaal testen ten aanzien van de te gebruiken reinigings- en onderhoudsmiddelen. Doe

Nadere informatie

Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356

Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356 Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356 Geoliede oppervlakken zetten de individuele structuren van de verschillende houtsoorten extra in de verf.

Nadere informatie

ESD vloeren. Salespresentatie Colorex

ESD vloeren. Salespresentatie Colorex ESD vloeren ESD vloeren levenscyclus 1. Opstellen programma van eisen 2. Inventariseren mogelijkheden 3. Keuze 4. Installatie 5. Gebruik 6. Sloop/afvoer Wat Programma ons onderscheidt van eisen met Colorex

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies level 1

Onderhoudsinstructies level 1 level Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Uw vloer dient direct na oplevering voorzien te worden van een extra laag Solidfloor onderhoudsolie

Nadere informatie

Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie

Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie Presenta(e 2015 Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie Kerncijfers Familiebedrijf Opgericht 1986 45 werknemers Lid N.V.Z./ A.I.S.E. ISO

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies level 1

Onderhoudsinstructies level 1 level Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Uw vloer dient direct na oplevering voorzien te worden van een extra laag Solidfloor onderhoudsolie

Nadere informatie

ALGEMENE GARANTIE INHOUD. 1) ALUMINIUM MATERIALEN a) Garantie voor 10 jaar b) Samenstelling c) Toleranties d) Onderhoudshandleiding

ALGEMENE GARANTIE INHOUD. 1) ALUMINIUM MATERIALEN a) Garantie voor 10 jaar b) Samenstelling c) Toleranties d) Onderhoudshandleiding INHOUD 1) ALUMINIUM MATERIALEN 2) RVS-MATERIALEN 3) MATERIALEN VAN STAAL 4) RUBBERPRODUCTEN a) Garantie voor 1 jaar 5) POEDERGECOATE OPPERVLAKKEN b) Onderhoudshandleiding 1) ALUMINIUM MATERIALEN Alle door

Nadere informatie

Nieuwe innovatieve Parketlak

Nieuwe innovatieve Parketlak Passie voor Houten Vloeren Sinds de oprichting in 1919 is Bona een wereldwijd toonaangevend, innovatief bedrijf met een uniek systeem voor de behandeling van houten vloeren. Via dochterondernemingen en

Nadere informatie

Vloer POLILUX. Een industrieel beton heeft hoge mechanische eigenschappen, is gevlinderd, en vaak met kwarts toegevoegd.

Vloer POLILUX. Een industrieel beton heeft hoge mechanische eigenschappen, is gevlinderd, en vaak met kwarts toegevoegd. Vloer POLILUX Een industrieel beton heeft hoge mechanische eigenschappen, is gevlinderd, en vaak met kwarts toegevoegd. De POLILUX-methode verandert, dankzij onze technologie, u industriële betonvloer

Nadere informatie

norament 926 satura. Meer ruimte voor persoonlijke vormgeving. Elegant ton-sur-ton-design voor creatieve speelruimte.

norament 926 satura. Meer ruimte voor persoonlijke vormgeving. Elegant ton-sur-ton-design voor creatieve speelruimte. norament 926 satura. Meer ruimte voor persoonlijke vormgeving. Elegant ton-sur-ton-design voor creatieve speelruimte. Discreet ontwerp. Krachtig effect. norament 926 satura: visuele diepte door een elegant

Nadere informatie

Tijdloos elegant. Veelzijdig functioneel.

Tijdloos elegant. Veelzijdig functioneel. Roestvrij stalen werkbladen van STEELART. Ontdek meer over het materiaal, de voordelen en het onderhoud ervan. www.blanco-steelart.be Tijdloos elegant. Veelzijdig functioneel. Roestvrij staal. Met unieke

Nadere informatie

Reiniging parketvloer

Reiniging parketvloer Reiniging parketvloer RMC Soap RMC Soap is een onderhoudszeep voor de regelmatige schoonmaakbeurt van geoliede houten oppervlakken. De zeep verwijdert grondig alle vuil en vet en behoudt hierbij de matte,

Nadere informatie

Ons natuurlijk product

Ons natuurlijk product Lino Art Linea Lino Art Linea 01. Linoleum ons natuurlijk product 02. DLW Flooring Een trotse traditie 03. De Lino Art Linea Collectie 04. Technische kenmerken 05. LPX Eenvoudige Reiniging 06. Toepassingsgebieden

Nadere informatie

De norm voor houten vloeren

De norm voor houten vloeren De norm voor houten vloeren Een complete lijn lakproducten voor de afwerking van parket en houten vloeren Parketlak Projectlak voor harde houtsoorten en intensieve belasting TRAE LYX PARKETLAK is een waterverdunbare

Nadere informatie

CASESTUDY GEZIN ONDERNEMERS MET KINDEREN

CASESTUDY GEZIN ONDERNEMERS MET KINDEREN CASESTUDY GEZIN ONDERNEMERS MET KINDEREN VOORWOORD Waarom een Case Study? Om een inzicht te geven in het beslis-traject dat potentiële tegelkopers doorlopen. Om mensen die in dezelfde situatie zitten van

Nadere informatie

U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met olie is behandeld.

U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met olie is behandeld. Gefeliciteerd met uw nieuwe parketvloer! U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met olie is behandeld. Door te kiezen voor een afwerking met olie van uw parket of houten vloer, behoudt u

Nadere informatie

Totaalservice matten en moppen. Expert in vloerhygiëne

Totaalservice matten en moppen. Expert in vloerhygiëne Expert in vloerhygiëne Totaalservice matten en moppen Met onze totaalservice voor vloerhygiëne bespaart u tot 60% op schoonmaakkosten. Piekfijne vloerhygiëne is essentieel voor elke business. Hygiëne is

Nadere informatie

THE FEELGOOD FLOOR. noraplan sentica voelt goed aan. In 38 nieuwe kleuren. Creation: A. Haw Architects, London

THE FEELGOOD FLOOR. noraplan sentica voelt goed aan. In 38 nieuwe kleuren. Creation: A. Haw Architects, London THE FEELGOOD FLOOR noraplan sentica voelt goed aan. In 38 nieuwe kleuren. Creation: A. Haw Architects, London noraplan sentica het nieuwe vloerbedekkingsconcept van nora flooring systems dat alle positieve

Nadere informatie

Vuil- en Waterafstotende coatings

Vuil- en Waterafstotende coatings Vuil- en Waterafstotende coatings Eco Green Coatings Onze EcoGreenCoatings zijn gebaseerd op hoogwaardige Nanotechnology. Alle onze coatings zijn gebaseerd op natuurlijke grondstoffen. Zo is de basis van

Nadere informatie

houtsoorten tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel.

houtsoorten tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel. HS PROTECT WOOD is een luchtdrogende coating ter bescherming van verschillende houtsoorten tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool,

Nadere informatie

Thomsit PVC-lijmen en Drytack tapes. Het complete antwoord voor al uw PVC-vloeren, van basic tot design

Thomsit PVC-lijmen en Drytack tapes. Het complete antwoord voor al uw PVC-vloeren, van basic tot design Thomsit PVC-lijmen en Drytack tapes Het complete antwoord voor al uw PVC-vloeren, van basic tot design Ervaar de optimale verwerking van PVC-design vloerbedekking met droge en natte lijmproducten van Thomsit

Nadere informatie

Lak&Bekleding verzegeling

Lak&Bekleding verzegeling JEWELULTRA DIAMONDBRITE Lak&Bekleding verzegeling Z e s j a a r s c h r i f t e l i j k e g a r a n t i e o p l a k w e r k e n b e k l e d i n g De lak bescherming die uw auto nodig heef t voor het milieu

Nadere informatie

Reinigingsinstructies

Reinigingsinstructies Reinigingsinstructies ROMEX is een producent van industriële vloeren uit kunsthars. Deze zijn in principe eenvoudig te reinigen, maar moeten regelmatig onderhouden worden om hun jarenlange esthetische

Nadere informatie

Onderhoud tegels. Inhoudsopgave

Onderhoud tegels. Inhoudsopgave Onderhoud tegels Inhoudsopgave ONVERGLAASDE TEGELS... 2 PORCELANATO ONVERGLAASD... 3 ULTRAGRES... 4 VERGLAASDE TEGELS... 5 COTTO-TERRACOTTA onbehandeld... 6 ONVERGLAASDE TEGELS Reiniging Beschermen Onderhoud

Nadere informatie

Voorbehandeling van vloeren 1341

Voorbehandeling van vloeren 1341 INLEIDING Kunstharsvloeren zijn afwerkvloeren die op een draagvloer of een dekvloer worden aangebracht. Er zijn veel soorten draag- en dekvloeren waarop een kunststofvloer kan worden aangebracht. De meest

Nadere informatie

Forbo Flooring B.V. Postbus AA Krommenie Tel.: (075) Fax: (075)

Forbo Flooring B.V. Postbus AA Krommenie Tel.: (075) Fax: (075) Forbo Flooring Systems is onderdeel van de Forbo Groep, wereldleider in vloer-, lijm-, en transportsystemen, en biedt een compleet assortiment vloerbedekkingen voor zowel de projecten- als de consumentenmarkt.

Nadere informatie

FINESSE FLOOR: REVOLUTIE IN KUNSTSTOF VLOEREN!

FINESSE FLOOR: REVOLUTIE IN KUNSTSTOF VLOEREN! FINESSE FLOOR: REVOLUTIE IN KUNSTSTOF VLOEREN! > DANKZIJ DE UNIEKE EIGENSCHAPPEN VAN RCB > DECOR: HELSINKI - FF5042 > WAAROM FINESSE FLOOR? Finesse Floor is een unieke en revolutionaire kunststofvloer

Nadere informatie

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC SLEUTELS: Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC Waarschuwingen: Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Vermijd oplossingen die jodium

Nadere informatie

D E P R A K T I S C H E V L O E R T E R R A Z I T

D E P R A K T I S C H E V L O E R T E R R A Z I T D E P R A K T I S C H E V L O E R Terrazit is speciaal ontwikkeld voor ruimtes met een intensief gebruik. De vloer is opgebouwd uit speciaal natuurkwarts in verschillende korrelmaten, gemalen schelp en

Nadere informatie

SYSTEEMFICHE Sikafloor MultiDur EB-39

SYSTEEMFICHE Sikafloor MultiDur EB-39 SYSTEEMFICHE INGESTROOIDE, TAAI-ELASTISCHE, MONOKLEURIGE EPOXY VLOERBEDEKKING MET HOGE CHEMISCHE BESTENDIGHEID BESCHRIJVING is een antislip, taai-elastische, gekleurde epoxy coating systeem met een hoge

Nadere informatie

Zelfreinigend. Zelfreinigend. Pilkington Activ

Zelfreinigend. Zelfreinigend. Pilkington Activ Zelfreinigend Zelfreinigend Pilkington Activ Pilkington Activ is ook zeer geschikt voor dakbeglazing Zelfreinigend glas Pilkington Activ is duurzaam, gecoat, zelfreinigend glas met een neutrale kleur en

Nadere informatie

pro-k Vakgroep Deurpanelen

pro-k Vakgroep Deurpanelen pro-k Vakgroep Deurpanelen Kwaliteitscriteria voor oppervlakken van kunststof, glas en aluminium 2 Voorwoord In dit technische informatieblad stellen de fabrikanten van hoogwaardige Deurpanelen van kunststof

Nadere informatie

Zwembadafdichting die alles aankan. De eerste versterkte zwembadfolie die een totale bescherming biedt tegen Chloor!

Zwembadafdichting die alles aankan. De eerste versterkte zwembadfolie die een totale bescherming biedt tegen Chloor! De eerste versterkte zwembadfolie die een totale bescherming biedt tegen Chloor! Zwembadafdichting die alles RENOLIT ALKORPLAN XTREME blijft schitteren zoals de eerste dag. Heeft uw zwembad zijn kleur

Nadere informatie

Bovendien zijn wij sinds 2010 ook gestart met onze eigen VN Clean Shop, de enige echte schoonmaakwinkel die voor iedereen toegankelijk is.

Bovendien zijn wij sinds 2010 ook gestart met onze eigen VN Clean Shop, de enige echte schoonmaakwinkel die voor iedereen toegankelijk is. PRODUCTCATALOGUS VN Clean is een schoonmaakbedrijf uit Zarren dat al sinds 2007 actief is. Wij zijn aanvankelijk gestart met de schoonmaak in bedrijven en voor kleinere zelfstandigen. Later hebben we ons

Nadere informatie

Onderhoudsaanwijzing voor geoliede en met was behandelde vloeren

Onderhoudsaanwijzing voor geoliede en met was behandelde vloeren Onderhoudsaanwijzing voor geoliede en met was behandelde vloeren Kies het passende onderhoudssysteem voor uw vloer. Tabel betreffende de frequentie van het onderhoud en de reiniging A Onderhoudsaanwijzing

Nadere informatie

Producten voor buitenhout

Producten voor buitenhout Producten voor buitenhout De natuurlijke keuze Hout is niet bedoeld om afgewerkt te worden met een toplaag, maar moet versterkt en beschermd worden van binnen uit. Dit is en zal altijd onze filosofie en

Nadere informatie

Design and Quality IKEA of Sweden KOOPHULP VLOEREN. laminaat

Design and Quality IKEA of Sweden KOOPHULP VLOEREN. laminaat KOOPHULP VLOEREN laminaat GOED OM TE WETEN IKEA vloeren kunnen op bestaande vloeren worden gelegd met uitzondering van hoogpolige vaste vloerbedekking. Gebruik bij het leggen van een vloer altijd een NIVÅ

Nadere informatie

Sikafloor industriële vloerafwerkingen

Sikafloor industriële vloerafwerkingen REINIGINGS- EN ONDERHOUDSRICHTLIJN. 1. ALGEMEEN VOORDELEN VAN REGELMATIGE REINIGING EN NDERHOUD: BIJZONDERHEDEN VAN AFWERKLAGEN: BESCHERMING TIJDENS BOUWACTIVITEITEN: worden toegepast om hun technische

Nadere informatie

Reinigings- en onderhoudstips voor gevelbeglazingen

Reinigings- en onderhoudstips voor gevelbeglazingen Reinigings- en onderhoudstips voor gevelbeglazingen September 2007 Regelmatig bijgewerkte informatie over onze producten en hun beschikbaarheid, met richtlijnen voor hun onderhoud, zijn te vinden op onze

Nadere informatie

Duurzamere. vloerbescherming. aan een lagere totaalprijs. Efficiënter. Een kostenefficiënt alternatief voor huren. Duurzaam. Lagere totaalprijs

Duurzamere. vloerbescherming. aan een lagere totaalprijs. Efficiënter. Een kostenefficiënt alternatief voor huren. Duurzaam. Lagere totaalprijs Duurzamere vloerbescherming aan een lagere totaalprijs Efficiënter De textielmatten van de 3M Nomad -serie verwijderen vuil en vocht efficiënter dan conventionele matten en zorgen zo dat uw vloeren langer

Nadere informatie

Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren

Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren Tab 4 Steenachtig Titel Oorspronkelijke titel Auteur Bron Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren Idem Verf Advies Centrum Intern rapport Inleiding De vloeren van een parkeergarage zijn

Nadere informatie

ONDERHOUDADVIES. De start voor een schone werkomgeving. - Robin Boekhout

ONDERHOUDADVIES. De start voor een schone werkomgeving. - Robin Boekhout ONDERHOUDADVIES Boekhout bedrijfsvloeren zijn uitgebreid getest voor onderhoud en reiniging met James onderhoudsproducten. In onderstaand stappenplan vindt u ons advies voor het ideale onderhoud. Hierbij

Nadere informatie

nora 1-componenten voegpasta

nora 1-componenten voegpasta nora 1-componenten voegpasta Lees aandachtig de instructies op de verpakking! In de meeste gevallen hoeven de naden bij nora rubber vloerbedekking niet over het gehele oppervlakte gevoegd te worden. Uitzonderingen:

Nadere informatie

D M. Zwembaden. Zwembadafdichting die alles aankanax. De eerste versterkte zwembadfolie die een totale bescherming biedt tegen Chloor! V.02.

D M. Zwembaden. Zwembadafdichting die alles aankanax. De eerste versterkte zwembadfolie die een totale bescherming biedt tegen Chloor! V.02. D M Zwembadafdichting die alles De eerste versterkte zwembadfolie die een totale bescherming biedt tegen Chloor! DM Zwembadafdichting die alles Heeft uw zwembad zijn kleur verloren in de loop der jaren?

Nadere informatie

nora ntx nora systems 1 nora ntx HET REVOLUTIONAIRE SNELLEGSYSTEEM Bezoek

nora ntx nora systems 1 nora ntx HET REVOLUTIONAIRE SNELLEGSYSTEEM Bezoek nora ntx nora systems 1 nora ntx HET REVOLUTIONAIRE SNELLEGSYSTEEM Bezoek www.ntx.nora.com nora ntx nora systems 3 nora ntx de voordelen in één oogopslag Dit heeft nora ntx mij te bieden: Snel en veilig

Nadere informatie

OnderhoudSportvloeren

OnderhoudSportvloeren Onderhoud onderhoudsabonnementen sportvloeren sportvloeren.nl 11.0 Houten sportvloeren Algemene aanwijzingen voor optimaal plezier van uw parketvloer Het optimale luchtvochtigheidspercentage van een ruimte

Nadere informatie

Praktische richtlijnen voor het kristalliseren van marmer

Praktische richtlijnen voor het kristalliseren van marmer Praktische richtlijnen voor het kristalliseren van marmer Benodigdheden voor kristallisatie... 2 Andere benodigdheden... 2 Praktische gegevens... 3 Voorbereiding van de vloer... 4 Het gebruik van diamantschijfjes

Nadere informatie

Polylatex. De indringing was voor de test bijna net zo groot als er na. Een - -~- blauwgroene - -~-~- PVC topmat, die bovenop 12 3.7 15.

Polylatex. De indringing was voor de test bijna net zo groot als er na. Een - -~- blauwgroene - -~-~- PVC topmat, die bovenop 12 3.7 15. Het is verstandig om in de boxen gehakseld stro te strooien. Zo zijn de boxen goed schoon te houden. Zaagsel kan ook, zolang het van een goede kwaliteit is. De ene koematras is de andere niet. Uit onderzoek

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies

Onderhoudsinstructies Onderhoudsinstructies Uw nieuwe vloer heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Regelmatig stofzuigen of met een zachte bezem vegen beperkt het risico van krassen.

Nadere informatie

GOLV. Jaar GARANTIE. IKBE13_HFB20_GF_GOLV_N.indd 1 3/10/2012 15:52:43

GOLV. Jaar GARANTIE. IKBE13_HFB20_GF_GOLV_N.indd 1 3/10/2012 15:52:43 GOLV 15 Jaar GARANTIE IKBE13_HFB20_GF_GOLV_N.indd 1 3/10/2012 15:52:43 Het dagelijkse leven thuis stelt hoge eisen aan je vloeren. GOLV vloeren zijn getest volgens de normen voor huishoudelijk en licht

Nadere informatie

Belangrijker nog HS PROTECT BOUW beschermt uw relatie met uw klant!

Belangrijker nog HS PROTECT BOUW beschermt uw relatie met uw klant! HS PROTECT BOUW is een luchtdrogende coating ter bescherming van ramen en profielen tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol

Nadere informatie

2015 overzicht&instructie Edge vloerpads. TOMCAT EDGE vloerpads Overzicht en instructie

2015 overzicht&instructie Edge vloerpads. TOMCAT EDGE vloerpads Overzicht en instructie TOMCAT EDGE vloerpads Overzicht en instructie Sales men pad kit starterskit Edge stick 20 Starterskit met variatie van pads om de mogelijkheden van het Edge systeem te ontdekken Inhoud: 1x EDGE-4007, Maroon

Nadere informatie

Salespresentatie Colorex

Salespresentatie Colorex praktijkgerichte emissiebeoordeling van cleanroomvloeren Inleiding Oprichting van een alliantie Cleanroom geschikte materialen CSM alliantie: Cleanroom geschikte materialen Machines en materialen De huidige

Nadere informatie

Zelfreinigend. Een revolutie in glas. Zelfreinigend. Pilkington Activ TM

Zelfreinigend. Een revolutie in glas. Zelfreinigend. Pilkington Activ TM Zelfreinigend Een revolutie in glas Zelfreinigend Pilkington Activ TM Zelfreinigend glas werd beschouwd als een onmogelijke droom. Maar na een uitgebreid onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma van Pilkington,

Nadere informatie

ALU PRO. Zone 2 Verwijdering van fijner vuil en vocht. Deze zone wordt binnen geplaatst. Zone 2 Alu Pro matten zijn voorzien van:

ALU PRO. Zone 2 Verwijdering van fijner vuil en vocht. Deze zone wordt binnen geplaatst. Zone 2 Alu Pro matten zijn voorzien van: Het verwijderen van vuil en vocht geeft niet alleen een grote besparing om schoonmaakkosten, nog belangrijker is dat uw entree en de rest van uw gebouw schoon zijn. Een schone uitstraling zorgt voor een

Nadere informatie

vinyl CONCEPT Uniclic & Gluedown

vinyl CONCEPT Uniclic & Gluedown Uniclic & Een geweldige nieuwe ervaring. Vinyl Concept de nieuwe vloer met oneindige mogelijkheden. Een lust voor uw ogen en oren. De prachtige trendy decors maken uw kamer pas echt af. Bent u traditioneel

Nadere informatie

De stap 1 en 3 en stap 2 zijn samen het antislip system, De stap 4 is de reiniger voor het antislip system. Hoe het werkt

De stap 1 en 3 en stap 2 zijn samen het antislip system, De stap 4 is de reiniger voor het antislip system. Hoe het werkt Gebruiksaanwijzing Gefeliciteerd met de aankoop van uw antislip system! antislip system is geen coating of etsproduct. Het is een onzichtbaar antislip product dat in 3 stappen wordt aangebracht. Het verkleint

Nadere informatie

Wastafels gemaakt uit Kaldewei geëmailleerd staal zijn onklopbaar

Wastafels gemaakt uit Kaldewei geëmailleerd staal zijn onklopbaar Wastafels gemaakt uit Kaldewei geëmailleerd staal zijn onklopbaar Ahlen, Juli 2015. Een vergelijking met andere materialen toont aan dat Kaldewei geëmailleerd staal de beste keuze is voor hoogkwalitatieve

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding nl 1 Suunto Cadence POD................................................... 3 2 Over Suunto Cadence POD.............................................. 5 2.1 INLEIDING.....................................................

Nadere informatie

500 Serie Rookmelders De kunst van onzichtbare rookdetectie

500 Serie Rookmelders De kunst van onzichtbare rookdetectie 500 Serie Rookmelders De kunst van onzichtbare rookdetectie 1 2 Stevige bescherming, praktisch onzichtbaar Brandbeveiliging is van essentieel belang heden ten dage. Hotels, openbare gebouwen en particuliere

Nadere informatie

Scotch-Brite. Vloerpads & Vloeronderhoudsproducten

Scotch-Brite. Vloerpads & Vloeronderhoudsproducten Vloerpads & Vloeronderhoudsproducten 3 Toepassingskaart 3M kent reeds lang een traditie in het creëren van innovatieve & nuttige producten die het leven aangenamer maken. 3M producten hebben veel raakpunten

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie