KWALITATIEF ONDERZOEK GESTANDAARDISEERD SYSTEMATISCH TRANSPARANT. NIEUWSBRIEF najaar health research and consultancy

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KWALITATIEF ONDERZOEK GESTANDAARDISEERD SYSTEMATISCH TRANSPARANT. NIEUWSBRIEF najaar health research and consultancy"

Transcriptie

1 health research and consultancy NIEUWSBRIEF najaar 2013 GESTANDAARDISEERD SYSTEMATISCH TRANSPARANT Inhoud Delphi-onderzoek kostenontwikkeling implantaatgedragen gebitsprothesen... 2 Begrippenkader Gepaste zorg... 4 Hindsight bias... 5 Welkom bij Pallas... 5 KWALITATIEF ONDERZOEK Niet alle onderzoeksvragen zijn via kwantitatief onderzoek te beantwoorden; in dat geval kan kwalitatief onderzoek een goed alternatief zijn. Kwalitatief onderzoek richt zich veelal op het inventariseren en beschrijven van ervaringen, meningen, motivaties en behoeften van een bepaalde doelgroep, maar bijvoorbeeld ook op het evalueren van interventies, beleid of organisaties.

2 diverse doeleinden zoals: tatief onderzoek. denen moeilijk is om kwantitatief onderzoek te doen. venties. - gingen en ervaringen. Methoden onderzoeksstrategie vereist. De keuze voor de juiste groep of situatie die onderzocht wordt. Veelgebruikte - - analyses van documenten of teksten (bijvoorbeeld dossieronderzoek) en diverse soorten interactieve bijeenkomsten. Voordelen Kwalitatief onderzoek biedt onder andere de volgende voordelen: spectief van de onderzochte doelgroep te beschouwen. of verheldering en beargumentering van meningen. tijdens de looptijd van het onderzoek bij te sturen aan de hand van reeds behaalde resultaten. Delphi-onderzoek kostenontwikkeling implantaatgedragen gebitsprothesen Een voorbeeld van een kwalitatief onderzoek dat is uitgevoerd bij Pallas, is het gemodificeerde Delphionderzoek naar de kostenontwikkeling van implantaatgedragen gebitsprothesen. Een implantaatgedragen gebitsprothese kan uitkomst bieden bij klachten die veel tandeloze patiënten ondervinden bij het dragen van conventionele gebitsprothesen (gebitsprothesen die zich vastzuigen op het mondslijmvlies), zoals het loszitten van de gebitsprothese, pijn bij het dragen en moeilijkheden met eten en spreken. Volgens het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) zijn de uitgaven voor implantaatgedragen gebitsprothesen de afgelopen jaren fors toegenomen.

3 Om inzicht te krijgen in de factoren die de kostenontwikkeling van implantaatgedragen gebitsprothesen beïnvloeden en welke maatregelen gepast gebruik van deze zorg bevorderen, heeft Pallas een gemodificeerd Delphi-onderzoek uitgevoerd. Dit bestond uit twee schriftelijke ronden waarin vragenlijsten zijn voorgelegd aan 19 experts. Aan het onderzoek hebben zorgverleners, beleidsmakers, vertegenwoordigers van zorgverzekeraars en een patiëntenorganisatie deelgenomen. De eerste ronde van het Delphi-onderzoek was gericht op een zo breed mogelijke inventarisatie van informatie, standpunten en visies omtrent de toepassing en kostenontwikkeling van implantaatgedragen gebitsprothesen. Deze inventarisatie vond plaats via een uitgebreide vragenlijst met open vragen en stellingen, waarbij de experts steeds werd gevraagd naar onderliggende argumentatie. Voor de tweede ronde van het Delphi-onderzoek ontvingen de experts opnieuw een vragenlijst, bestaande uit stellingen over mogelijke maatregelen die gepast gebruik van implantaatgedragen gebitsprothesen zouden kunnen bevorderen. Deze stellingen waren gebaseerd op de resultaten van de eerste vragenlijst. Experts konden aangeven of ze het met de stellingen eens waren of niet en met welke argumentatie. Voor een vrije uiting van inzichten, ideeën en argumenten is er zoveel mogelijk gewerkt met anonimiteit van de deelnemers. De resultaten van elke ronde van het Delphi-onderzoek zijn verwerkt in conceptrapportages die naar de experts zijn teruggekoppeld voor eventuele feedback en aanvullingen. Beide conceptrapportages zijn verwerkt in een eindrapportage. Dit onderzoek gaf inzicht in de factoren die invloed hebben op de kostenontwikkeling van implantaatgedragen gebitsprothesen en activiteiten die partijen ontplooien om gepast gebruik van implantaatgedragen gebitsprothesen te bevorderen. Daarnaast is er een goed beeld verkregen van de meningen van de experts over aanvullende maatregelen die gepast gebruik van deze zorg zouden kunnen bevorderen; de experts waren het grotendeels met elkaar eens over deze stellingen. De resultaten van dit Delphi-onderzoek kunnen het CVZ helpen met het ontwikkelen van een aanpak om de kostenstijging van implantaatgedragen gebitsprothesen terug te dringen en gepast gebruik te bevorderen.

4 Begrippenkader Gepaste zorg Gepaste zorg en praktijkvariatie zijn begrippen die in het middelpunt van de belangstelling staan. Gepaste zorg wordt gezien als dé oplossing voor beheersing van zorgkosten; praktijkvariatie als één van de manifestaties van ongepaste inzet van zorg. Ondanks dit scherpe contrast zijn veel zaken nog onduidelijk. Naast ongewenste praktijkvariatie bestaat er ook verklaarbare, misschien zelfs gewenste, praktijkvariatie, die te maken heeft met verschillen tussen patiënten en hun voorkeuren. Daarnaast is onduidelijk welke informatie beschikbaar moet zijn voordat men een oordeel kan uitspreken over de gepastheid of ongepastheid van zorg, op geaggregeerd niveau en/of op niveau van individuele patiënten. Er is daarom grote behoefte aan een begrippenkader met duidelijke termen, definities en relaties. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ)/ Kwaliteitsinstituut, de Orde van Medisch Specialisten (OMS), ZonMw en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben gezamenlijk het initiatief genomen om een begrippenkader te ontwikkelen voor gepaste zorg en praktijkvariatie van medisch specialistische zorg. Een dergelijk begrippenkader beoogt bij te dragen aan veel zaken, waaronder beter overleg tussen arts patiënt; tussen zorgverleners, wetenschappelijke verenigingen en zorgverzekeraars; aan betere richtlijnen en helderder consumenteninformatie; aan de ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren voor toezicht of zorginkoop en aan het verhelderen van discussies in politiek en media. Pallas ondersteunt de ontwikkeling van het begrippenkader gepaste zorg. Het project bestaat uit het uitvoeren van literatuuronderzoek, bijeenkomsten van de stuurgroep, opstellen van inhoudelijke stukken en de organisatie van twee invitational conferences. Doel van de eerste invitational conference is om aan de hand van een brede inventarisatie in het veld te komen tot een overzicht van mogelijke aspecten, criteria en voorwaarden die relevant zijn voor de beoordeling van gepaste/ongepaste zorg en van praktijkvariatie. Tijdens die conferentie zal, naast een plenair gedeelte, in kleinere groepen op interactieve wijze gediscussieerd worden over wat deze aspecten, criteria en voorwaarden zijn. De input van de eerste bijeenkomst zal gebruikt worden voor de ontwikkeling van een concept begrippenkader, dat in de tweede (kleinere) invitational conference zal worden gefinaliseerd. Wetenschappelijke integriteit Sinds twee jaar biedt Pallas het Erasmus MC ondersteuning bij technische aspecten van onderzoek naar mogelijke schendingen van de wetenschappelijke integriteit. Hieronder valt bijvoorbeeld het vergelijken van gebruikte analysebestanden met brongegevens. Nieuwsbrief najaar

5 Hindsight bias een kwalitatief onderzoek Voor de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) voert Pallas een onderzoek uit naar het fenomeen hindsight bias. Hindsight bias is een vertekening in het beoordelingsvermogen die ontstaat als men achteraf, met kennis van de afloop, de waarschijnlijkheid van een afloop overschat. Het onderzoek is in drie fases uitgevoerd. Begonnen werd met een literatuuronderzoek om een overzicht te creëren van de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van hindsight bias. In verschillende databases voor wetenschappelijke literatuur is naar relevant informatie gezocht in de psychologische, medische, strafrechtelijke en forensische literatuur. In de tweede fase is via semigestructureerde interviews navraag gedaan bij experts naar hun ervaringen met onderzoek waarbij er een groot risico op hindsight bias is. De derde fase in het onderzoek bestond uit een focusgroepdiscussie met inspecteurs van de IGZ. Tijdens de discussie werd gesproken over het risico op hindsight bias tijdens het werk van de IGZ. Aan de hand van een gestructureerde opbouw werden de deelnemers langs verschillende discussiethema s geleid. Om het abstracte onderwerp hindsight bias voor de deelnemers duidelijker te maken is gezamenlijk ook een casus besproken. Resultaten van de focusgroep zijn samen met de beschrijvingen uit de wetenschappelijke literatuur en de gesprekken met de experts verwerkt in een eindrapportage. Op basis van de verzamelde informatie zijn aanbevelingen geschreven voor het werk van de IGZ. De resultaten van het onderzoek naar hindsight bias zullen volgend jaar gepresenteerd worden tijdens een gemeenschappelijk colloquium van IGZ met de academische partners: NIVEL, EMGO, IQ health care en ibmg. Welkom bij Pallas Esmée Doets Senior onderzoeker Esmée studeerde Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit (specialisatie Dietary behaviour and disease prevention). Ze promoveerde in Na haar promotie werkte ze een jaar bij de afdeling Humane Voeding als onderzoeker/projectleider binnen internationale projecten op het gebied van voedingsmiddelentabellen en het effect van gezonde voeding op veroudering. Esmée werkt sinds juni bij Pallas en is voornamelijk betrokken bij systematische literatuurreviews voor EFSA. Qing Wu Junior onderzoeker Qing begon haar studie aan de Kunming Medical University in China waar ze een Bachelor Geneeskunde deed. Vervolgens behaalde ze een Master in Tropische geneeskunde en Internationale gezondheid aan het Institut de la francophonie pour la médecine tropicale in Laos en een Master Epidemiologie aan het Netherlands Institute for Health Sciences in Rotterdam. Gedurende 8 jaar was Qing werkzaam aan de Kunming Medical University in China op verschillende projecten op het gebied van volksgezondheid en gezondheidszorgonderzoek. Sinds 2011 is ze verbonden als docent epidemiologie aan Kunming Medical University en ze is dit jaar begonnen met een promotieonderzoek bij het Erasmus MC Rotterdam. Qing werkt sinds augustus bij Pallas aan systematische literatuurreviews.

6 Wat biedt Pallas? Pallas biedt hoogwaardige onderzoeksondersteuning op het terrein van volksgezondheid en gezondheidszorg. Pallas heeft kennis van zaken en werkt efficiënt. De opdrachtgever blijft zichtbaar presentatie van resultaten vindt in overleg plaats. Wanneer Pallas inschakelen? tise nodig heeft. Bij een onvoorziene hoge werklast om welke reden dan ook kan Pallas het geval van een openstaande vacature of zwangerschapsverlof van een medewerker. Onderzoeksvormen (o.a.) van onderzoeksbeleid. Diensten van Pallas aanvragen en accreditatietrajecten consortia en conferenties Opdrachtgevers van Pallas Bezoek voor meer informatie over diensten, projecten en medewerkers onze website. Ook kunt u zich er aanmelden voor een digitale editie van de nieuwsbrief: health research and consultancy Postbus AE Rotterdam T: E: info@pallashrc.com

health research and consultancy

health research and consultancy health research and consultancy NIEUWSBRIEF najaar 2014 15 jaar Pallas In deze nieuwsbrief: Pallas, 15 jaar een doener...2 WHO-richtlijn management latente TB...4 Presentatie begrippenkader Gepaste zorg...5

Nadere informatie

Kosteneffectiviteit van tuberculosebestrijding. Nederland. Het consulteren van experts. NIEUWSBRIEF najaar 2012. Inhoud

Kosteneffectiviteit van tuberculosebestrijding. Nederland. Het consulteren van experts. NIEUWSBRIEF najaar 2012. Inhoud health research and consultancy NIEUWSBRIEF najaar 2012 Kosteneffectiviteit van tuberculosebestrijding in Nederland Het consulteren van experts Mycobacterium tuberculosis. Foto: CDC via Wikimedia Commons

Nadere informatie

Pilot populatiegerichte. zorg. NIEUWSBRIEF voorjaar Inhoud. health research and consultancy

Pilot populatiegerichte. zorg. NIEUWSBRIEF voorjaar Inhoud. health research and consultancy health research and consultancy NIEUWSBRIEF voorjaar 2013 Pilot populatiegerichte zorg De afgelopen jaren is de zorgvraag en -complexiteit in Nederland toegenomen. Naar verwachting zal deze trend, mede

Nadere informatie

health research and consultancy van borstvoeding

health research and consultancy van borstvoeding health research and consultancy NIEUWSBRIEF voorjaar 2015 van borstvoeding Pallas voerde in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Samenvatting. Adviesaanvraag

Samenvatting. Adviesaanvraag Samenvatting Adviesaanvraag De afgelopen decennia is de omvang en het maatschappelijk belang van toezicht op de gezondheidszorg gegroeid. De introductie van marktwerking, de privatisering en de toenemende

Nadere informatie

Evaluatie effecten palliatief team

Evaluatie effecten palliatief team health research and consultancy NIEUWSBRIEF voorjaar 2011 Evaluatie effecten palliatief team Palliatieve zorg is de zorg die gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten

Nadere informatie

Wat is er toch gaande in de lucht!

Wat is er toch gaande in de lucht! Wat is er toch gaande in de lucht! J. J. (Hans) Duvekot, gynaecoloog/perinatoloog Afdeling Verloskunde Erasmus MC, University Medical Centre Rotterdam The Netherlands Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek bij jeugd. Peilstation-onderzoek naar genotmiddelen onder scholieren...5 THEMA. NIEUWSBRIEF voorjaar 2009

Gezondheidsonderzoek bij jeugd. Peilstation-onderzoek naar genotmiddelen onder scholieren...5 THEMA. NIEUWSBRIEF voorjaar 2009 health research and consultancy NIEUWSBRIEF voorjaar 2009 THEMA Gezondheidsonderzoek bij jeugd Pallas is werkzaam op diverse gebieden, variërend van kwalitatief en kwantitatief (epidemiologisch) onderzoek,

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

Bewustwording Binnenmilieu Basisscholen

Bewustwording Binnenmilieu Basisscholen health research and consultancy NIEUWSBRIEF voorjaar 2014 Evaluatie project Bewustwording Binnenmilieu Basisscholen Een goede luchtkwaliteit in schoolgebouwen is belangrijk voor de gezondheid van leerlingen

Nadere informatie

Opleiden voor Public Health. Prof dr Gerhard Zielhuis Epidemiologie, UMC St Radboud

Opleiden voor Public Health. Prof dr Gerhard Zielhuis Epidemiologie, UMC St Radboud Opleiden voor Public Health Prof dr Gerhard Zielhuis Epidemiologie, UMC St Radboud Public Health = alles wat we doen om de volksgezondheid te verbeteren Cellen > individuen -> maatschappij Preventie Effectiviteit

Nadere informatie

Systematische review naar effectieve interventies ter preventie van kindermishandeling.

Systematische review naar effectieve interventies ter preventie van kindermishandeling. Rapport Systematische review naar effectieve interventies ter preventie van kindermishandeling. Auteurs: F.J.M. van Leerdam 1 K. Kooijman 2 F. Öry 1 M. Landweer 3 1: TNO Preventie en Gezondheid Postbus

Nadere informatie

Stappen naar het verbeteren van de zorg voor de ouder wordende cliënt

Stappen naar het verbeteren van de zorg voor de ouder wordende cliënt NieuwsBRIEF GOUD Gezond OUD Januari 2013 Nieuwsbrief voor het onderzoek Gezond OUD met een verstandelijke beperking. Uitgebracht door Abrona, Amarant, Ipse de Bruggen en Erasmus MC Opmaak en foto s Michael

Nadere informatie

Samenvatting. Nieuwe ontwikkelingen in de palliatieve zorg: kwaliteitsindicatoren en het palliatieve zorgcontinuüm.

Samenvatting. Nieuwe ontwikkelingen in de palliatieve zorg: kwaliteitsindicatoren en het palliatieve zorgcontinuüm. Samenvatting Nieuwe ontwikkelingen in de palliatieve zorg: kwaliteitsindicatoren en het palliatieve zorgcontinuüm Samenvatting 173 Vanaf halverwege de jaren '90 is palliatieve zorg door de Nederlandse

Nadere informatie

Ontwikkeling van richtlijnen en protocollen

Ontwikkeling van richtlijnen en protocollen health research and consultancy NIEUWSBRIEF najaar 2009 THEMA Ontwikkeling van richtlijnen en protocollen Pallas heeft ruime ervaring met de ontwikkeling van evidence-based richtlijnen en protocollen voor

Nadere informatie

Een conceptueel kader voor de implementatie van praktijkgericht onderzoek in de opleiding van studenten farmaceutische wetenschappen aan de K.U.

Een conceptueel kader voor de implementatie van praktijkgericht onderzoek in de opleiding van studenten farmaceutische wetenschappen aan de K.U. NVFO 2009 Een conceptueel kader voor de implementatie van praktijkgericht onderzoek in de opleiding van studenten farmaceutische wetenschappen aan de K.U.Leuven V. Foulon, S. Simoens, G. Laekeman en P.

Nadere informatie

Naar een nieuw concept van Gezondheid

Naar een nieuw concept van Gezondheid Kwaliteitsinstituut 7 mei 2013 Naar een nieuw concept van Gezondheid Daniëlle Branje MSc. & Machteld Huber, arts Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl Louis Bolk Instituut Sinds 1976 Onderzoek

Nadere informatie

Center for Organisation Development in Hospitals

Center for Organisation Development in Hospitals instituut Beleid & Management Gezondheidszorg Center for Organisation Development in Hospitals Het Center for Organisation Development in Hospitals is een samenwerkingsverband van het instituut Beleid

Nadere informatie

ISOQOL-NL. Welkom. ISOQOL NL bestuur Caroline Terwee Sandra Beurskens Jolanda de Vries Lotte Haverman

ISOQOL-NL. Welkom. ISOQOL NL bestuur Caroline Terwee Sandra Beurskens Jolanda de Vries Lotte Haverman ISOQOL-NL Welkom ISOQOL NL bestuur Caroline Terwee Sandra Beurskens Jolanda de Vries Lotte Haverman PROGRAMMA 10:00 10:10 Welkom voorzitter ISOQOL-NL Caroline Terwee 10:10 10:20 Intro dagvoorzitter Sandra

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

15Niet-pluisgevoel Rubriekhouder: Mw. dr. G. A. Donker, (NIVEL) ( )

15Niet-pluisgevoel Rubriekhouder: Mw. dr. G. A. Donker, (NIVEL) ( ) 15Niet-pluisgevoel Rubriekhouder: Mw. dr. G. A. Donker, (NIVEL) (2010-2012) Inleiding Tijdens de opleiding leren huisartsen systematisch en door middel van vragen en onderzoek tot een diagnose te komen.

Nadere informatie

Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid

Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid ZonMw Programma Academische Werkplaatsen Dr. Marijke Janssens Utrecht, 15 juni 2006 Doel: het structureel versterken en verankeren van vraaggestuurde

Nadere informatie

Het formulier zal na beoordeling openbaar worden gemaakt. Hoofdfunctie(s) Graag omvang perfunctie vermelden als u meerdere functies heeft

Het formulier zal na beoordeling openbaar worden gemaakt. Hoofdfunctie(s) Graag omvang perfunctie vermelden als u meerdere functies heeft B elangenverklaring In het kader van de Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling wordt alle beoogd betrokkenen bij de totstandkoming van wetenschappelijke adviesrapporten

Nadere informatie

NEDERLANDS CONGRES Volksgezondheid 2012 VOLKSGEZONDHEID. 11 en 12 april 2012 VU medisch centrum Amsterdam

NEDERLANDS CONGRES Volksgezondheid 2012 VOLKSGEZONDHEID. 11 en 12 april 2012 VU medisch centrum Amsterdam NEDERLANDS CONGRES Volksgezondheid 2012 S A M E N I N V E S T E R E N I N G E Z O N D H E I D VOLKSGEZONDHEID 2 0 11 en 12 april 2012 VU medisch centrum Amsterdam Volksgezondheidsprijs 2011 Fikse korting

Nadere informatie

Patiënt-gerapporteerde uitkomstindicatoren vanuit patiënt perspectief

Patiënt-gerapporteerde uitkomstindicatoren vanuit patiënt perspectief Patiënt-gerapporteerde uitkomstindicatoren vanuit patiënt perspectief Mr. Heleen Post,Team manager Kwaliteit, NPCF Dr. Ildikó Vajda, Beleidsmedewerker zeldzame aandoeningen, VSOP Dr. Philip van der Wees,

Nadere informatie

Betreft: procedure selectie en erkenning expertise centra voor zeldzame ziekten Nederland

Betreft: procedure selectie en erkenning expertise centra voor zeldzame ziekten Nederland Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Minister E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Aan de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) T.a.v. de heer mr. J. Landman

Nadere informatie

PRESTATIES IN ZORGINKOOP DR ERIK M. VAN RAAIJ ERAAIJ@RSM.NL

PRESTATIES IN ZORGINKOOP DR ERIK M. VAN RAAIJ ERAAIJ@RSM.NL PRESTATIES IN ZORGINKOOP DR ERIK M. VAN RAAIJ ERAAIJ@RSM.NL ZORGINKOOP: DE KERN VAN HET NIEUWE STELSEL Met de invoering van Zvw en Wmg in 2006 is in Nederland de omvorming van een centraal gestuurd naar

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 24 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe gaan jongeren met andere mensen om? Hoe werkt dat

Nadere informatie

Verzekeringsgeneeskunde en Wetenschap

Verzekeringsgeneeskunde en Wetenschap Verzekeringsgeneeskunde en Wetenschap hoop voor de toekomst! Em. Prof. Dr. Haije Wind, verzekeringsarts Amsterdam, 14 maart 2019 Amsterdam UMC locatie AMC, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid,

Nadere informatie

Casemanagement. in de palliatieve zorg. Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010

Casemanagement. in de palliatieve zorg. Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010 Casemanagement in de palliatieve zorg Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010 Inhoud Aanleiding: waarom casemanagement in de palliatieve zorg? Evaluatie onderzoek Eerste resultaten van het Expert

Nadere informatie

Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie.

Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie. Communicatie met patiënten rondom een operatie Geachte meneer/mevrouw, Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie.

Nadere informatie

Mevrouw drs. E.I. Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus EJ DEN HAAG. Geachte mevrouw Schippers,

Mevrouw drs. E.I. Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus EJ DEN HAAG. Geachte mevrouw Schippers, Mevrouw drs. E.I. Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Geachte mevrouw Schippers, Afgelopen jaar ontving ik ruim 15 000 klachten en 29 000 telefoontjes

Nadere informatie

Privacyverklaring Erasmus MC. Patiënten. 21 januari 2019

Privacyverklaring Erasmus MC. Patiënten. 21 januari 2019 21 januari 2019 Privacyverklaring Erasmus MC In het Erasmus MC werken wij samen aan het verbeteren en vernieuwen van de zorg van vandaag en de gezondheid van morgen. Dat doen we door het verlenen van zorg,

Nadere informatie

B elangenverklaring. Persoonlijke gegevens aanvrager

B elangenverklaring. Persoonlijke gegevens aanvrager B elangenverklaring In het kader van de Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling wordt alle beoogd betrokkenen bij de totstandkoming van wetenschappelijke adviesrapporten

Nadere informatie

Motieven van patiënten en zorgverleners voor het gebruik van sociale media

Motieven van patiënten en zorgverleners voor het gebruik van sociale media Samenvatting resultaten Motieven van patiënten en zorgverleners voor het gebruik van sociale media Scriptieonderzoek van Drs. Nannet Vermeer Tilburg University (UvT) Departement Communicatie- en Informatiewetenschappen

Nadere informatie

Routebeschrijving Auto Als u met de auto komt, neem dan vanaf de A28 afslag Assen- Zuid en volg de borden Wilhelminaziekenhuis of GGZ Drenthe.

Routebeschrijving Auto Als u met de auto komt, neem dan vanaf de A28 afslag Assen- Zuid en volg de borden Wilhelminaziekenhuis of GGZ Drenthe. Doelgroep Dit symposium is bedoeld voor psychiaters, arts-assistenten, onderzoekers, psychologen, verpleegkundigen, managers, beleidsmedewerkers en cliëntenraden van de noordelijke ggz-instellingen en

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor de langdurige zorg. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor de langdurige zorg. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor de langdurige zorg Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor de langdurige zorg Het Toetsingskader voor de langdurige zorg 3 Wat is het Toetsingskader? Het Toetsingskader is

Nadere informatie

P. de Beurs, psychiater en adviseur voor de IGZ

P. de Beurs, psychiater en adviseur voor de IGZ P. de Beurs, psychiater en adviseur voor de IGZ Inleiding De toezichtketen in perspectief Toezicht door IGZ Onderzoek A. Huisman De toezichtketen in perspectief bij suïcides Persoonlijke adviezen Inleiding

Nadere informatie

Overzicht cursussen Informatievaardigheid Universitaire Bibliotheken Leiden Collegejaar 2013-2014

Overzicht cursussen Informatievaardigheid Universitaire Bibliotheken Leiden Collegejaar 2013-2014 Overzicht cursussen Informatievaardigheid Universitaire Bibliotheken Leiden Collegejaar 2013-2014 Deze brochure geeft een overzicht van de cursussen op het gebied van informatievaardigheid die worden aangeboden

Nadere informatie

Handhygiëne in Nederlandse ziekenhuizen

Handhygiëne in Nederlandse ziekenhuizen Handhygiëne in Nederlandse ziekenhuizen Elise van Beeck Maatschappelijke Gezondheidszorg & Medische Microbiologie en Infectieziekten Erasmus MC Rotterdam Overzicht presentatie Introductie: waar is het

Nadere informatie

REGISTRATIE-EISEN VOOR WETENSCHAPPELIJK VOEDINGSKUNDIGE A en B

REGISTRATIE-EISEN VOOR WETENSCHAPPELIJK VOEDINGSKUNDIGE A en B Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen REGISTRATIE-EISEN VOOR WETENSCHAPPELIJK VOEDINGSKUNDIGE A en B Opgesteld door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen d.d.: 20 januari 2010 versie:

Nadere informatie

Wat is Positieve gezondheid en wat kan het voor ouderen betekenen?

Wat is Positieve gezondheid en wat kan het voor ouderen betekenen? Beter Oud Worden in Amsterdam - 31 maart 2015 Wat is Positieve gezondheid en wat kan het voor ouderen betekenen? Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl

Nadere informatie

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR:

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: INHOUD Introductie... 3 Beschrijving bijeenkomst... Achtergrond...4

Nadere informatie

Addendum ondersteuning Kwaliteitsinstituut. bij Programma Kwaliteit van Zorg: Versnellen, verbreden, vernieuwen

Addendum ondersteuning Kwaliteitsinstituut. bij Programma Kwaliteit van Zorg: Versnellen, verbreden, vernieuwen Addendum ondersteuning Kwaliteitsinstituut bij Programma Kwaliteit van Zorg: Versnellen, verbreden, vernieuwen December 2012 1. Inleiding In de algemene programmatekst Kwaliteit van Zorg zijn drie programmalijnen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 016 Ziekenhuiszorg Nr. 59 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Zorgconcentratie : gevolgen voor de opleiding

Zorgconcentratie : gevolgen voor de opleiding Zorgconcentratie : gevolgen voor de opleiding Voorstellen Dr. Götz Wietasch Opleider Anesthesiologie UMC Groningen Lid RGS, Voorzitter Cie Visiteren Dr. Marianne ten Kate-Booij Gynaecoloog Erasmus MC Voorzitter

Nadere informatie

Een evaluatie van zorginhoudelijke indicatoren in de VV&T

Een evaluatie van zorginhoudelijke indicatoren in de VV&T Postprint 1 0 Version Journal website Pubmed link DOI This is a NIVEL certified Post Print, more info at http://www nivel eu. Een evaluatie van zorginhoudelijke indicatoren in de VV&T I. HEESBEEN, S. VAN

Nadere informatie

ONDERZOEK IN DE LERARENOPLEIDING! Wat vinden lerarenopleiders en hun managers daar eigenlijk van?

ONDERZOEK IN DE LERARENOPLEIDING! Wat vinden lerarenopleiders en hun managers daar eigenlijk van? ONDERZOEK IN DE LERARENOPLEIDING! Wat vinden lerarenopleiders en hun managers daar eigenlijk van? Cora Veenman-Verhoeff MSc Dr. Ellen Klatter Docent Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Lector Versterking

Nadere informatie

Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11

Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11 Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11 Onderzoeksplan Bernice Havermans 10016112 b.l.havermans@gmail.com Esmee Kramer 10012478 esmeeschiedam@hotmail.com Birgit Nieuwenburg 09035168 birgit-nieuwenburg@hotmail.com

Nadere informatie

PROM-toolbox PROM-wijzer en PROM-cyclus

PROM-toolbox PROM-wijzer en PROM-cyclus PROM-toolbox PROM-wijzer en PROM-cyclus 16 november 2018 Mattanja Triemstra Inhoud presentatie: 1. PROM-toolbox Wat is het? Waar gaat het over? Voor wie? Waarom? Doel? 2. PROM-wijzer Onderdelen en inhoud

Nadere informatie

Impressies van AKC bijeenkomst Arbeid als Medicijn

Impressies van AKC bijeenkomst Arbeid als Medicijn Impressies van AKC bijeenkomst Arbeid als Medicijn En kleine 80 deelnemers bestaande uit ervaringsdeskundigen, wetenschappers, arbodeskundigen, bedrijfsgeneeskundigen, onderzoekers, kennisinstellingen

Nadere informatie

Patiëntveiligheid is teamwork de unieke invalshoek van de cliënt

Patiëntveiligheid is teamwork de unieke invalshoek van de cliënt Patiëntveiligheid is teamwork de unieke invalshoek van de cliënt Erica van der Schrieck - de Loos MSc, senior adviseur CBO (N)iemand verantwoordelijk voor veiligheid?! NVVK veiligheidscongres, Papendal,

Nadere informatie

Beantwoording vragen Tweede Kamer bij rapport Implementatie kwaliteitswet zorginstellingen (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 31 961, nrs.

Beantwoording vragen Tweede Kamer bij rapport Implementatie kwaliteitswet zorginstellingen (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 31 961, nrs. Algemene Rekenkamer BEZORGEN Lange Voorhout 8 Voorzitter van de commissie voor Postbus 20015 de Rijksuitgaven 2500 EA Den Haag T 070 3424344 Binnenhof 4 070 3424130 DEN HAAG e voorlichting@rekenkamer.nl

Nadere informatie

Gezondheid in Beweging

Gezondheid in Beweging Symposium Maria Jansen 24 april 2015 Gezondheid in Beweging Naar een dynamisch gezondheidsconcept Wat vindt u daar van? Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen. www.louisbolk.nl

Nadere informatie

Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management -

Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management - Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management - 2014-2015 Vrije Universiteit Amsterdam - der Sociale Wetenschappen

Nadere informatie

23-1-2014. Classificeren en meten. Overzicht van de officiële definities van de meter sinds 1795. Raymond Ostelo, PhD. Klinimetrie

23-1-2014. Classificeren en meten. Overzicht van de officiële definities van de meter sinds 1795. Raymond Ostelo, PhD. Klinimetrie Raymond Ostelo, PhD Professor of Evidence-Based Physiotherapy Dept. Health Sciences EMGO+ Institute for Health and Care Research VU University Amsterdam, the Netherlands r.ostelo@vumc.nl 1 Classificeren

Nadere informatie

HANDLEIDING INDICATORENONTWIKKELING

HANDLEIDING INDICATORENONTWIKKELING HANDLEIDING INDICATORENONTWIKKELING VERSIE VOOR WERKGROEPLEDEN Versie juni 2013 VERANTWOORDING De handleiding indicatorenontwikkeling voor werkgroepleden is gemaakt door medewerkers van het Kennisinstituut

Nadere informatie

Met het oog op participatie

Met het oog op participatie Met het oog op participatie Pascal Collard Ruth van Nispen Afd. oogheelkunde VUmc Aantal slechtzienden/blinden in NL 350000 300000 250000 2005 2020 Bron: H. Limburg (2007) 1 Revalidatie Weinig mogelijkheden

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Antwoord van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 16 juli 2014)

Antwoord van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 16 juli 2014) AH 2568 2014Z11398 Antwoord van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 16 juli 2014) 1 Heeft u het NOS-bericht 'separeercel nog te vaak gebruikt' gelezen en het Nieuwsuur-item

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt 1/5 Algemeen Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

ACM wil met dit document de ziekenhuissector meer duidelijkheid geven over de toepassing van de Mededingingswet in dit wijzigende landschap.

ACM wil met dit document de ziekenhuissector meer duidelijkheid geven over de toepassing van de Mededingingswet in dit wijzigende landschap. Beoordeling fusies en samenwerkingen ziekenhuiszorg Inleiding Het ziekenhuislandschap is volop in beweging. Specialisatie en concentratie wordt gezien als een belangrijke route om kwaliteit en doelmatigheid

Nadere informatie

23-1-2014. Patient-Reported Outcome Measures in de fysiotherapiepraktijk. De presentatie op hoofdlijnen. Patiënt Reported Outcome (PRO) Het wat en hoe

23-1-2014. Patient-Reported Outcome Measures in de fysiotherapiepraktijk. De presentatie op hoofdlijnen. Patiënt Reported Outcome (PRO) Het wat en hoe Patient-Reported Outcome Measures in de fysiotherapiepraktijk Het wat en hoe Philip van der Wees Guus Meerhoff De presentatie op hoofdlijnen Introductie Patiënt Reported Outcome (Measure) (PRO(M)) Uitleg

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor zorgverzekeraars. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor zorgverzekeraars. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor zorgverzekeraars Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor zorgverzekeraars Het Toetsingskader voor zorgverzekeraars 3 Wat is het Toetsingskader? Het toetsingskader is één

Nadere informatie

Samen werken aan betere pijnzorg: de ontwikkeling van de kwaliteitsindicator Ziekenhuisbreed pijnmanagement

Samen werken aan betere pijnzorg: de ontwikkeling van de kwaliteitsindicator Ziekenhuisbreed pijnmanagement Samen werken aan betere pijnzorg: de ontwikkeling van de kwaliteitsindicator Ziekenhuisbreed pijnmanagement Rianne L.M. van Boekel RN MSc Voorzitter V&VN Pijnverpleegkundigen Verpleegkundig expert en epidemioloog

Nadere informatie

Oktober Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg

Oktober Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg Oktober 2018 Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) ziet toe op de naleving van een

Nadere informatie

Ruggespraak. Ruggespraak. Presentatie Ariette Sanders - Netwerkbijeenkomst Platform Gedeelde Besluitvorming - Maart 2013 RUGPIJN? agenda.

Ruggespraak. Ruggespraak. Presentatie Ariette Sanders - Netwerkbijeenkomst Platform Gedeelde Besluitvorming - Maart 2013 RUGPIJN? agenda. agenda Ruggespraak Kennismaking Achtergrond van het onderzoek Methode Resultaten Discussie Conclusie A.R.J. Sanders1, W.Verheul2, T.Magneé2, H.M.Pieters, P. Verhaak2, N.J. de Wit1,, J.M. Bensing2 RUGPIJN?

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

The lowlands Health Economists Study Group

The lowlands Health Economists Study Group The lowlands Health Economists Study Group Universiteit Maastricht Silvia Evers Marike Hendriks Ties Hoomans Hans Severens Erasmus Universiteit Rotterdam Werner Brouwer Job van Exel Inhoud Wat is een HESG?...

Nadere informatie

PILOT. TOETSINGSKADER NIET-WMO-PLICHTIG (nwmo) ONDERZOEK

PILOT. TOETSINGSKADER NIET-WMO-PLICHTIG (nwmo) ONDERZOEK PILOT TOETSINGSKADER NIET-WMO-PLICHTIG (nwmo) ONDERZOEK Stuurgroep nwmo Prof. Dr. Herman Pieterse (Voorzitter) Profess Medical Consultancy B.V. Dhr. Drs. Pieter Kievit Dhr. Dr. Eric Hoedemaker Mevr. Tanja

Nadere informatie

Inleiding. Johan Van der Heyden

Inleiding. Johan Van der Heyden Inleiding Johan Van der Heyden Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J. Wytsmanstraat, 14 B - 1050 Brussel 02 / 642 57 26 E-mail : johan.vanderheyden@iph.fgov.be

Nadere informatie

Methodieken cliëntenparticipatie

Methodieken cliëntenparticipatie Methodieken cliëntenparticipatie Cliëntenparticipatie Uw cliënten al in een vroeg stadium betrekken bij het ontwikkelen en verbeteren van uw zorgbeleid, zorgt ervoor dat uw beleid goed is afgestemd op

Nadere informatie

Franciscus IBD Centrum 8 mei 2019

Franciscus IBD Centrum 8 mei 2019 Franciscus IBD Centrum 8 mei 2019 Franciscus IBD centrum IBD team: MDL-artsen Chirurgen Kinderarts MDL IBD verpleegkundigen Medisch psycholoog Diëtisten Partners: Gynaecoloog Medisch microbioloog Reumatoloog

Nadere informatie

KWALON Conferentie 13 december 2012. Methodenleer aan de universiteit: ontwerpen, uitvoeren en reflecteren. Inge Bleijenbergh

KWALON Conferentie 13 december 2012. Methodenleer aan de universiteit: ontwerpen, uitvoeren en reflecteren. Inge Bleijenbergh KWALON Conferentie 13 december 2012 Methodenleer aan de universiteit: ontwerpen, uitvoeren en reflecteren Inge Bleijenbergh Bijdrage Het bieden van inzicht in en reflecteren op de plaats en organisatie

Nadere informatie

Onderzoeksreglement Deliver studie

Onderzoeksreglement Deliver studie 1. Algemeen 1.1 Doel onderzoeksreglement Dit onderzoeksreglement regelt de rechten en verplichtingen van de bij de Deliver-studie betrokken partijen voor zover het betreft het verwerken van de onderzoeksgegevens

Nadere informatie

RSG DE BORGEN. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling

RSG DE BORGEN. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling RSG DE BORGEN Inhoud 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling [1] RSG de BORGEN Zicht op Licht: Informatie voor leerlingen [Technasium] mei 2017 1 DE OPDRACHT De opdrachtgever

Nadere informatie

Opstartrapportage Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten

Opstartrapportage Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten Opstartrapportage Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten juli 2017 t/m maart 2018 Inleiding Op 3 juli 2017 is het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) gestart. Het

Nadere informatie

Kosten en effectiviteit van hulphonden Algemene informatie over het onderzoek

Kosten en effectiviteit van hulphonden Algemene informatie over het onderzoek Kosten en effectiviteit van hulphonden Algemene informatie over het onderzoek B3679 Zoetermeer, januari 2010 Inhoudsopgave 1 Opzet van het onderzoek 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Vraagstelling en strekking 3

Nadere informatie

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport Stadspiateau 1 3521 AZ Utrecht

Nadere informatie

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support PG-monitor 2011 Factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten support pg-monitor 2011 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 1 1 Organisatie 2 2 Opbouw achterban 3 Organisaties van patiënten,

Nadere informatie

Een nieuw concept van gezondheid

Een nieuw concept van gezondheid Conferentie Jij maakt het uit 14 februari 2015 Een nieuw concept van gezondheid En hoe dat kan werken in de praktijk Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl

Nadere informatie

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk TRANSCARE-pijn www.transcare.nl Transcare-pijn en de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion organiseren een Symposium Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

Ontwikkelen van een Cochrane Systematic Review over interventies

Ontwikkelen van een Cochrane Systematic Review over interventies Ontwikkelen van een Cochrane Systematic Review over interventies 22 en 23 Maart 2016 Bestemd voor personen die in het kader van de Cochrane Collaboration een systematische review over interventies gaan

Nadere informatie

Focusgroep Public Health. Thema Sociaaleconomische Gezondheidsverschillen (SEGV) 27 september 2016

Focusgroep Public Health. Thema Sociaaleconomische Gezondheidsverschillen (SEGV) 27 september 2016 Focusgroep Public Health Thema Sociaaleconomische Gezondheidsverschillen (SEGV) 27 september 2016 Programma Tijd 13:00 uur Inloop 13:30 uur Opening en introductie Dr. Marja van Bon-Martens, Trimbos-instituut

Nadere informatie

Interview Irene van Oostrum (GGD GHOR Nederland): De bereidheid om mee te denken is groot

Interview Irene van Oostrum (GGD GHOR Nederland): De bereidheid om mee te denken is groot Juni/juli 2014 In deze nieuwsbrief Uitvraag 2013 Rapport onderzoek stagiaire Daphne Vermeulen Interview Irene van Oostrum (GGD GHOR Nederland): De bereidheid om mee te denken is groot Tijdsbalk Agenda

Nadere informatie

Verklaring van belangen

Verklaring van belangen Verklaring van belangen Reden voor invulling van dit formulier Ik verklaar hierbij dat er geen wijzigingen zijn te melden ten opzichte van de meest recente door mij ingevulde Verklaring van Belangen, waarvan

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Michiel Kroon & Stijn Hulshof

Michiel Kroon & Stijn Hulshof IJBURGCOLLEGE.NL Profielproduct Verantwoording & 02-06-2012 Activiteiten Voor het tot stand komen van dit profielproduct zijn de volgende stappen doorlopen (zie ook figuur 1): 1. Literatuuranalyse van

Nadere informatie

Governance-document. NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Documentnaam: Governance document NIVEL Zorgregistraties v

Governance-document. NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Documentnaam: Governance document NIVEL Zorgregistraties v Governance-document NIVEL Zorgregistraties eerste lijn Documentnaam: Governance document NIVEL Zorgregistraties v2.2 20171215 Inhoud Inleiding 3 Betrokken partijen 4 Organen 4 Stuurgroep 5 Kamers 6 Privacycommissie

Nadere informatie

Het beeld van zorggebruikers over de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg

Het beeld van zorggebruikers over de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Anne Brabers, Margreet Reitsma en Roland Friele. Het beeld van zorggebruikers over de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Nadere informatie

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG KICK-PROTOCOLLENDAG 2017 VILANS, UTRECHT 16 JUNI 2017 MR. FRÉ DE VRIES, ( JURIST, DOCENT EN VERPLEEGKUNDIGE) ONDERWERPEN WORKSHOP Wettelijke basis

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 27 juni 2016 Betreft nader standpunt health checks

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 27 juni 2016 Betreft nader standpunt health checks > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor onderzoeksopdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Antipsychoticastudie en bewegingsstoornissen. Vilans, 31 Januari 2019 Marie-Louise Hoekstra & Sylvie Beumer

Antipsychoticastudie en bewegingsstoornissen. Vilans, 31 Januari 2019 Marie-Louise Hoekstra & Sylvie Beumer Antipsychoticastudie en bewegingsstoornissen Vilans, 31 Januari 2019 Marie-Louise Hoekstra & Sylvie Beumer Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

Palliatieve Zorg. Onderdeel: Kwalitatief onderzoek. Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2

Palliatieve Zorg. Onderdeel: Kwalitatief onderzoek. Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Palliatieve Zorg Onderdeel: Kwalitatief onderzoek Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Inhoudsopgave Inleiding Blz 2 Zoekstrategie Blz 3 Kwaliteitseisen van Cox et al, 2005 Blz 3 Kritisch

Nadere informatie

Honoursonderwijs en professionele excellentie. Inge Wijkamp, Wolter Paans & Marca Wolfensberger

Honoursonderwijs en professionele excellentie. Inge Wijkamp, Wolter Paans & Marca Wolfensberger Honoursonderwijs en professionele excellentie Inge Wijkamp, Wolter Paans & Marca Wolfensberger Inge Wijkamp, Wolter Paans & Marca Wolfensberger Honoursonderwijs en professionele excellentie: focusgroeponderzoek

Nadere informatie

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

LANDELIJKE EN REGIONALE SCENARIO S VOOR TOEKOMST VAN ZORG EN GEZONDHEID

LANDELIJKE EN REGIONALE SCENARIO S VOOR TOEKOMST VAN ZORG EN GEZONDHEID LANDELIJKE EN REGIONALE SCENARIO S VOOR TOEKOMST VAN ZORG EN GEZONDHEID Momenteel zijn er veel veranderingen op het gebied van zorg en gezondheid. Het is daardoor moeilijk te voorspellen hoe dit veld er

Nadere informatie