Koshi Nage Koshi Nage Koshi Waza Kuzushi Tai Sabaki O Goshi statisch Kumi Kata dynamisch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Koshi Nage Koshi Nage Koshi Waza Kuzushi Tai Sabaki O Goshi statisch Kumi Kata dynamisch"

Transcriptie

1 Koshi Nage Koshi betekent heup en Nage betekent worp. De naam zegt het zelf: het is een werptechniek waarbij je tegenstander over of langs je eigen heup wordt geworpen, ook wel Koshi Waza of heuptechniek genoemd. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om iemand over je heup te werpen. In deze tekst zullen we een volledige opsomming geven van alle gekende heupworpen. Heel typerend voor al deze worpen is dat je tegenstander uit evenwicht moet gebracht worden naar voor zodanig dat de hielen van de voeten enkele centimeters van de grond komen. Zo heb je een goede evenwichtsverbreking of Kuzushi. In het Ju-Jitsu zijn er verschillende manieren om het evenwicht van je tegenstander te verbreken. Dit kan door bijvoorbeeld te trekken aan de kledij of rechtstreeks aan de arm, maar ook bijvoorbeeld door het gebruik van bevrijdingen, klemmen, slag-, stoot- of traptechnieken. Ook met behulp van Tai Sabaki kan je ervoor zorgen dat je tegenstander zijn evenwicht verliest tijdens zijn aanval. We beginnen met de allereerste heupworp die je meestal ook als eerste aangeleerd krijgt, namelijk O Goshi of grote heupworp. Het is bovendien DE techniek bij uitstek om goed te leren vallen. Om werptechnieken aan te leren kan je best beginnen vanuit een standaardhouding (statisch) recht tegenover mekaar en de kledij vastgrijpen zoals te zien is op de foto rechts (een basis Kumi Kata). Van zodra je hiermee vertrouwd bent, kan je beginnen oefenen op andere aanvallen (bijv. een duw- of trekbeweging, een hoekstoot, een omvatting, een polsgreep, ). Zo leer je de techniek in beweging (dynamisch) uit te voeren.

2 Je trekt met je linkerhand aan de rechterarm van je tegenstander en haalt zo zijn elleboog omhoog. Vervolgens leg je je rechterhand onder zijn linkerarm door op zijn rug of schouder en trekt hem naar je toe zodat zijn evenwicht lichtjes wordt verbroken. Dan maak je een draaibeweging binnenwaarts (Tai Sabaki) en draai je je rug naar hem toe, terwijl je je heup voor zijn heup plaatst, onder zijn buik. Buig door je knieën (niet door je lendenen!) en druk hem met je rechterhand stevig tegen je aan. Jouw zwaartepunt is lager dan zijn zwaartepunt (jouw gordel is lager dan de zijne). De greep van je linkerhand mag niet verslappen. Vervolgens strek je je knieën waardoor je tegenstander wordt opgeladen. Tegelijkertijd draai je je bovenlichaam naar de andere kant (je kijkt met je hoofd naar het plafond achter je) waardoor je tegenstander over je heup wordt geworpen en voor jou op de grond belandt. Hieronder enkele voorbeelden van andere heupworpen: Uki Goshi of drijvende heup lijkt sterk op O Goshi alleen zet je de heup minder ver in. Je rechterhand is aan de gordel van je tegenstander. Je trekt de tegenstander niet naar boven aan de elleboog maar gewoon recht naar je toe. Je zorgt ervoor dat je dicht tegen elkaar bent. Om te werpen draai je je lichaam naar links terwijl je hem stevig met je rechterarm omknelt en hem zo zwevend vasthoudt ter hoogte van je heup. Uki Goshi was de favoriete worp van Jigoro Kano, de stichter van het Judo. Vanuit deze heupworp zijn vele andere heupworpen ontstaan. Koshi Guruma of heuprad (ook wel eens Kubi Nage of nekworp genoemd) is een heupworp waarbij je de tegenstander rond de nek vastneemt. Zorg ervoor dat je je heup goed voorbij de heup van je tegenstander plaatst. Tijdens het werpen neem je de tegenstander mee in een grote cirkelbeweging. Vandaar de naam Guruma of rad, ook wel wiel genoemd.

3 Tsuri Komi Goshi kan je vertalen als trekken inkomen heup. Je trekt dus je tegenstander uit evenwicht en tegelijkertijd til je hem op met je rechterhand alsof je een vuiststoot naar het plafond wil geven. Je moet hierbij dus goed door je knieën zakken en je heup onder zijn heup plaatsen. Harai Goshi of vegende heup zet je op dezelfde manier in als Uke Goshi. Je trekt je tegenstander voorwaarts uit balans en brengt je heup in contact met zijn onderbuik. Nu maak je een vegende beweging met je rechterbeen. Het rechterbeen van je tegenstander wordt opgelicht en je knieholte komt in contact met zijn knie.

4 Ushiro Goshi betekent achterwaarts heup. Het is een worp waarbij je wel degelijk je heup gebruikt maar in tegenstelling tot wat je zou vermoeden, wordt je tegenstander niet echt naar achter geworpen. Het is in feite een overnameworp en kan toegepast worden op vrijwel elke indraaitechniek van je tegenstander. Je trekt je tegenstander goed tegen je aan, zakt door je knieën en heft vervolgens je tegenstander op. Het tillen komt niet vanuit je armkracht maar vanuit je benen en je buik. Utsuri Goshi ofwel wisselen - heup kan je gebruiken om een mislukte heupworp van je tegenstander over te nemen. Je buigt je benen en tilt vervolgens je tegenstander omhoog. Je legt je linkerarm om zijn middel en met je buik tegen zijn heup probeer je zo hoog mogelijk te tillen. Nu werp je je tegenstander door je heup langs hem heen te brengen. Je stapt hierbij met je linkervoet naar voor. Je tegenstander wordt zo over je linkerheup geworpen. Uchi Mata betekent letterlijk binnenkant dijbeen. Zoals je kan raden wordt je tegenstander over je heup geworpen doordat je je been tussen zijn benen steekt en een maaibeweging maakt. Je moet je tegenstander heel sterk tegen je aan drukken en jezelf naar voren buigen alsof je met je hoofd je eigen knie wil aanraken. Je rechterbeen wordt zo hoog mogelijk opgezwaaid. Wanneer je tegenstander langs je heup gaat is Uchi Mata een heuptechniek (koshi waza) maar wanneer hij volledig via het opscheppen van je been wordt geworpen

5 zonder contact met de heup, dan is Uchi Mata eerder een beentechniek (ashi waza). Sode Tsuri Komi Goshi of letterlijk: mouw trekken inkomen heup is gelijkaardig aan Tsuri Komi Goshi met dit verschil dat je rechterhand niet in de kraag of rever vastneemt maar aan de mouw van je tegenstander ter hoogte van de elleboog of lager aan de pols. Je tilt je tegenstander op met je rechterhand alsof je een vuiststoot naar het plafond wil geven. Je moet hierbij net zoals bij Tsuri Komi Goshi goed door je knieën zakken en je heup onder zijn heup plaatsen. Bij Hane Goshi of vleugel heup (ook wel springende heup ) ga je je tegenstander optillen met behulp van je heup in combinatie met het duwen van je rechterbeen, dat licht gebogen is, tegen zijn rechterbeen. Het is een enorm krachtige heupworp omwille van het opheffen van je tegenstander met behulp van je armen, heup en rechterbeen. Waarschijnlijk is hij vroeger ontstaan vanuit een mislukte poging om Harai Goshi uit te voeren, waarbij je dus met je rechterbeen bleef steken aan de binnenkant van het rechterbeen van je tegenstander.

6 O Guruma of groot rad vertoont sterke gelijkenissen met Harai Goshi en is de grote broer van Ashi Guruma. Het grote verschil is dat je bij Harai Goshi een vegende beweging maakt met je rechterbeen. Bij O Guruma steek je je been zijdelings voor je tegenstander (boven de knie) en werp je hem langs je heup naar de grond. Bij Ashi Guruma plaats je je voet op de knie. Bij O Guruma doe je dit niet. Je steekt je voet voorbij de knie zodat je een heupworp krijgt. Guruma betekent dat het lichaam van je tegenstander een grote cirkel maakt rond 1 punt. Yama Arashi is letterlijk vertaald: berg storm. Met je rechterhand neem je vast aan de rechterschouder van je tegenstander. Bij het werpen zwaai je je rechterbeen omhoog net zoals bij Harai Goshi. Je tegenstander wordt op die manier over je heup geworpen.

7 Ko Tsuri Goshi ( kleine oplichtende heup ) en O Tsuri Goshi ( grote oplichtende heup ) zijn twee heupworpen waarbij je tegenstander bij de obi (gordel) wordt vastgenomen en opgetild. Bij Ko Tsuri Goshi ga je met je hand naar de gordel onder de arm van je tegenstander (zoals bij O Goshi of Uki Goshi). Bij O Tsuri Goshi ga je met je hand naar de obi van je tegenstander over zijn schouder. Het spreekt voor zich dat bij deze laatste techniek je tegenstander eerst naar voor uit evenwicht wordt getrokken alvorens je met je arm over zijn schouder kan reiken. Een laatste heupworp is Obi Goshi of gordel heup. De worp komt niet vaak voor. Net zoals bij Ko Tsuri Goshi en O Tsuri Goshi, wordt de obi vastgenomen en wordt je tegenstander opgetild. Zoals je op onderstaande foto kan zien, is het een heel specifieke manier waarop je de obi van je tegenstander vastgrijpt. Obi-Goshi Zoals je kan zien, zijn de meeste heupworpen zoals hierboven aangegeven, ontwikkeld vanuit het judo waarbij meestal wordt vastgegrepen aan de kledij. Dit zorgt voor een gemakkelijkere uitvoering van de techniek (bijv. voor judowedstrijden) en helpt bovendien om je tegenstander op te houden. Maar uiteraard bestonden heupworpen reeds voor het ontstaan van het judo, namelijk in het ju-jitsu. Jigoro Kano, de stichter van het Kodokan Judo was een fervent jujitsubeoefenaar en heeft het judo ontwikkeld uit het ju-jitsu. Vele worpen zijn

8 aangepast naar een veiligere vorm met minder kans op kwetsuren. Het oude jujitsu bevatte immers gevaarlijke technieken die waren ontwikkeld om te gebruiken in tijden van oorlog. Het waren ongewapende verdedigingstechnieken die werden toegepast wanneer de krijger (of samurai) zijn wapen verloor. Hoe een heupworp toepassen in zelfverdediging? Je hebt misschien al gemerkt dat we soms moeten improviseren. Normaal gezien lopen de mensen niet over straat in een wit judopak. Vaak is het ook zo dat iemand geen stevige jas aan heeft om goed vast te kunnen pakken. En zelfs al heeft hij wel een stevige jas aan, je hebt niet altijd de tijd of de kans om deze goed vast te nemen. Daarom zullen niet alle heupworpen even vaak ingetraind worden voor het ju-jitsu en worden sommige heupworpen soms ook op een andere manier aangeleerd. Een basiskennis van het judo vergroot wel je vaardigheden maar in zelfverdediging (dus op straat zonder trainingspak) zijn sommige heupworpen enkel uit te voeren wanneer iemand een stevige jas met stevige kraag aan heeft. Ook de heupworpen waarbij je de gordel vastneemt zijn enkel mogelijk bij iemand met een makkelijk vast te nemen broeksriem om zo goed uit evenwicht te kunnen trekken. Dus het kan wel, maar het vraagt wat inventiviteit. Ook in het Aikido kent men een heupworp of Koshi Nage. Hierbij wordt de kledij niet vastgegrepen maar wordt Uke bij de polsen uit evenwicht gebracht en plaats je je heup onder Uke. Er wordt extra nadruk op gelegd om geen fysieke kracht te gebruiken.

9 Belangrijke opmerking: Wanneer je in zelfverdediging een worp toepast, kan dit fatale gevolgen hebben voor je tegenstander. Hij heeft geen kennis van valbreektechnieken en op straat liggen er geen tatami of matten om je val minder zwaar te maken. Je tegenstander kan met zijn hoofd ergens tegenaan vallen, bijvoorbeeld op de rand van een vensterbank of stoeprand. Worpen zijn levensgevaarlijk. Daarom is het dan ook belangrijk om je tegenstander, zelfs al heeft hij je doelbewust aangevallen, indien mogelijk te beschermen of op te houden tijdens het vallen om zo ernstige of dodelijke kwetsuren te vermijden. Dit alles hangt af van de ernst van de situatie. Betreft het hier een klein akkefietje of een gevecht op leven en dood? Iets om over na te denken als ju-jitsuka! In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is Ippon Seoi Nage geen heupworp maar een handworp, meer specifiek een schouderworp (Kata Waza). Je zet wel je heup in, maar je tegenstander wordt eerder over je schouder geworpen en niet langs je heup. Meest voorkomende fouten bij 1ste heupworp - O Goshi: 1. Geen goede evenwichtsverbreking 2. Heup niet genoeg ingedraaid 3. Geen contact tussen jouw rug en zijn buik 4. Niet voldoende door je knieën zakken om daarna te strekken en op te laden 5. Niet voldoende je bovenlichaam draaien tijdens het werpen 6. Onvoldoende ophouden of evenwichtsverlies op het einde

10 O Goshi is en blijft een zeer goede lichaamsoefening. Alles moet goed samenwerken: je voeten, je benen, je heup, je armen, je handen, Je gebruikt heel veel verschillende delen van je lichaam en verschillende spiergroepen in 1 vloeiende techniek. Als één lichaamsdeel niet goed meewerkt, zal je worp er stroever uitzien. Je hebt het gevoel dat je teveel kracht gebruikt en dat is niet goed. Veel en soepel trainen is de boodschap. Een goede valpartner (of Uke) is hierbij heel belangrijk. Iemand die niet tegenzet maar meegaat in jouw beweging en de techniek accepteert. Zo kan je het beste leren. En niet vergeten: oefening baart kunst! Je Sensei Kris

GELE GORDEL 5 DE KYU

GELE GORDEL 5 DE KYU GELE GORDEL 5 DE KYU EXAMENSTOF 1. TACHI-WAZA O-SOTO-GARI KO-UCHI-GARI IPPON-SEOI-NAGE O-UCHI-GARI UKI-GOSHI O-GOSHI KOSHI-GURUMA 2. NE-WAZA 2.1. osae-komi-waza (houdgrepen correcte starthouding basis)

Nadere informatie

EXAMEN PROGRAMMA VOOR SANKYO (GROENE GORDEL OF 3 de KYU)

EXAMEN PROGRAMMA VOOR SANKYO (GROENE GORDEL OF 3 de KYU) EXAMEN PROGRAMMA VOOR SANKYO (GROENE GORDEL OF 3 de KYU) DEEL 1: GROEN STREEP ALGEMEEN Alles te kennen van ORANJE GORDEL EXAMEN GROENE STREEP ENKEL VOOR JUDOKA S ONDER DE 14 JAAR (afhankelijk van beslissing

Nadere informatie

Examenprogramma bruine gordel (1 e kyu)

Examenprogramma bruine gordel (1 e kyu) Examenprogramma bruine gordel (1 e kyu) Voor dit examen moet men kunnen uitvoeren: De examenprogramma's van geel EXTRA, oranje EXTRA, groen en blauw. De 1e, 2e en 3e reeks van de nage-no-kata Leeftijd:

Nadere informatie

GROENE GORDEL 3 DE KYU

GROENE GORDEL 3 DE KYU GROENE GORDEL 3 DE KYU EXAMENSTOF 1. TACHI-WAZA (alle worpen links+rechts in beweging, 2 combinaties naar keuze) DE-ASHI-BARAI HIZA-GURUMA O-GOSHI UKI-GOSHI O-SOTO-GARI IPPON / MOROTE / ERI-SEOI- NAGE

Nadere informatie

Examenprogramma groene gordel (3 e kyu)

Examenprogramma groene gordel (3 e kyu) Examenprogramma groene gordel (3 e kyu) Datum: 12/10/2008 Voor dit examen moet men kunnen uitvoeren: De examenprogramma s kennen van geel en oranje EXTRA Openen en sluiten van de nage-no-kata De 2 e reeks

Nadere informatie

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren,

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, JUDOCLUB TERVUREN LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, 2016 Vooraf Dit lesboekje geeft in een beknopte vorm het lesprogramma voor de gele gordel

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje U9

Techniekenboekje. geel-oranje U9 Techniekenboekje geel-oranje U9 Gele Gordel Eerste streepje Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Geschiedenis en geest van het judo ( land van herkomst is Japan stichter is Jigoro Kano geest van het judo

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje-groen U11

Techniekenboekje. geel-oranje-groen U11 Techniekenboekje geel-oranje-groen U11 Gele Gordel Eerste streepje Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Geschiedenis en geest van het judo ( land van herkomst is Japan stichter is Jigoro Kano geest van het

Nadere informatie

ORANJE GORDEL 4 DE KYU

ORANJE GORDEL 4 DE KYU ORANJE GORDEL 4 DE KYU EXAMENSTOF 1. TACHI-WAZA DE-ASHI-BARAI HIZA-GURUMA O-GOSHI UKI-GOSHI O-SOTO-GARI IPPON / MOROTE / ERI-SEOI- NAGE O-UCHI-GARI SASAE-TSURI-KOMI-ASHI KO-UCHI-GARI KOSHI-GURUMA HARAI-GOSHI

Nadere informatie

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA.

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA. NAGE NO KATA 1. INLEIDING. In deze stijloefening vinden we alle basisprincipes terug van het JUDO: houding, verplaatsing, KUMI KATA, KUZUSHI, TSUKURI en KAKE. Het NAGE NO KATA betekent voor het NAGE WAZA

Nadere informatie

Techniekenboekje. Geel - Oranje - Groen. Judoclub Hirano Brecht

Techniekenboekje. Geel - Oranje - Groen. Judoclub Hirano Brecht Techniekenboekje Geel - Oranje - Groen Judoclub Hirano Brecht www.judobrecht.be 2 Inleiding Beste judoka's We hebben in dit boekje een samenvatting proberen te geven van alle technieken welke je onder

Nadere informatie

Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA

Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA Datum: 12/10/2008 Voor dit examen moet men kunnen uitvoeren: De 4 verschillende vallen (ukemi) De 4 worpen + van elke worp minstens 1 schakeling (nage-waza) De basis

Nadere informatie

V.J.F. Leerstof voor ZWARTE GORDEL, 1ste Dan.

V.J.F. Leerstof voor ZWARTE GORDEL, 1ste Dan. 4037 V.J.F. Leerstof voor ZWARTE GORDEL, 1ste Dan. Minimum 16 jaar worden in lopend kalenderjaar. Onder de bevoegdheid van de pedagogische commissie. Kata: of stijloefeningen Oefenvorm: Graad met competitie.

Nadere informatie

HANDLEIDING GORDELEXAMENS

HANDLEIDING GORDELEXAMENS HANDLEIDING GORDELEXAMENS KAN EXAMEN DOEN VOOR Gezien de trend in de Vlaamse Judofederatie (VJF) de graad (het kleur) van de gordels aan een bepaalde leeftijd te koppelen hebben wij, het bestuur, besloten

Nadere informatie

Examenprogramma blauwe gordel (2 e kyu)

Examenprogramma blauwe gordel (2 e kyu) Examenprogramma blauwe gordel (2 e kyu) Voor dit examen moet men kunnen uitvoeren: De examenprogramma s kennen van geel EXTRA, oranje EXTRA en groen De 3 e reeks van de nage-no-kata De worpen voor blauw

Nadere informatie

OEFENPROGRAMMA 5 KYU WIT- GEEL GEEL 1 / 8

OEFENPROGRAMMA 5 KYU WIT- GEEL GEEL 1 / 8 OEFENPROGRAMMA 5 KYU WIT- GEEL GEEL 1 / 8 Obi (gordel) Rei (groeten) 2 / 8 Ukemi s (valtechnieken) Ushiro Ukemi (achterwaartse val) Yoko Ukemi (zijwaartse val) links en rechts = hidari en migi 3 / 8 Zempo

Nadere informatie

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA voor ORANJE GORDEL 4 e kyu (Gokyu)

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA voor ORANJE GORDEL 4 e kyu (Gokyu) JUDOCLUB TERVUREN LESPROGRAMMA voor ORANJE GORDEL 4 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, 2016 Vooraf Dit lesboekje geeft in een beknopte vorm het lesprogramma voor de oranje

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF BLAUW

EXAMEN LEERSTOF BLAUW EXAMEN LEERSTOF BLAUW Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 12 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

LEERSTOF GROENE GORDEL

LEERSTOF GROENE GORDEL LEERSTOF GROENE GORDEL Examenvereisten tot het behalen van de GROENE gordel 1. Technieken van voorgaande gordels dient ook gekend te zijn! 2. 2 manieren tonen om de partner om te kantelen op de grond.

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje-groen-blauw U13

Techniekenboekje. geel-oranje-groen-blauw U13 Techniekenboekje geel-oranje-groen-blauw U13 Gele Gordel Eerste streepje 8 lessen Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Yoko ukemi : ( zijwaartse val, links en rechts ) Geschiedenis en geest van het judo

Nadere informatie

Te-Waza Armtechnieken Indraai Ippon-seoi-nage Rechts Links R /beweging L /beweging Morote-seoi-nage Rechts Links R /beweging Tai-Otoshi Rechts Links

Te-Waza Armtechnieken Indraai Ippon-seoi-nage Rechts Links R /beweging L /beweging Morote-seoi-nage Rechts Links R /beweging Tai-Otoshi Rechts Links Koshi-Waza Heuptechnieken Indraai O-goshi R /beweging L /beweging R L /beweging Koshi-guruma R /beweging L /beweging R L /beweging Uki-goshi R /beweging L /beweging Tsuri-goshi R /beweging L /beweging

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF GROEN

EXAMEN LEERSTOF GROEN EXAMEN LEERSTOF GROEN Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 10 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 JUDOCLUB BOECHOUT NAAM: Seiryoku Zenyo Jita Kyoei Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 EXAMEN PROGRAMMA VOOR SHIKYO (ORANJE GORDEL OF 4

Nadere informatie

JUDO EXAMENPROGRAMMA

JUDO EXAMENPROGRAMMA JUDO EXAMENPROGRAMMA LEEFTIJDEN EN WACHTTIJDEN VOOR GORDEL GRADEN Er worden jaarlijks 2 examens in onze club uitgevoerd. Om een examen te mogen afleggen moet men voldoen aan verschillende voorwaarden.

Nadere informatie

Ju Jitsu Dõ. Deel 2. Programma Geel. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de gele gordel

Ju Jitsu Dõ. Deel 2. Programma Geel. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de gele gordel Ju Jitsu Dõ Deel 2 Programma Geel 1 streepje geel basisvallen 2 streepje geel handgreep polsgrepen wurgbevrijding kraag 3 streepje geel basisworpen 4 streepje geel grondtechnieken na het uitvoeren van

Nadere informatie

Go-no-sen no kata. Samengesteld door Berber Roorda en Mark Bette i.s.m. en met goedkeuring v.d. Nationale Graden Commissie Judo Eindversie, maart 2015

Go-no-sen no kata. Samengesteld door Berber Roorda en Mark Bette i.s.m. en met goedkeuring v.d. Nationale Graden Commissie Judo Eindversie, maart 2015 2015 Go-no-sen no kata "Opportunity remains a moment and flies away. You think that the moment has come to apply your tricks, but you often find it too late. If you would therefore seize a good opportunity,

Nadere informatie

Gedragscode peter tas en de Vlaamse judofederatie

Gedragscode peter tas en de Vlaamse judofederatie Gedragscode. YOKO-SHIHO-GATAME ZIJWAARTS IN VIERPUNTENSTEUN HOUDEN OBI (GORDEL) GOED KNOPEN gele gordel YOKO-UKEMI ZIJWAARTSE VAL RECHTS EN LINKS VANUIT STAND REI (GROETEN) GEKNIELD EN UIT STAND KUMIKATA

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF BRUIN

EXAMEN LEERSTOF BRUIN EXAMEN LEERSTOF BRUIN Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 14 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

LEERSTOF ORANJE GORDEL

LEERSTOF ORANJE GORDEL LEERSTOF ORANJE GORDEL Examenvereisten tot het behalen van de ORANJE gordel 1. Technieken van voorgaande gordels dient ook gekend te zijn! 2. 1 manier tonen om de partner om te kantelen op de grond. 3.

Nadere informatie

LEERSTOF BLAUWE GORDEL

LEERSTOF BLAUWE GORDEL LEERSTOF BLAUWE GORDEL Examenvereisten tot het behalen van de BLAUWE gordel 1. Technieken van voorgaande gordels dient ook gekend te zijn! 2. 1 manier tonen om de partner om te kantelen op de grond vertrekkende

Nadere informatie

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU)

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) DEEL 1: GELE STREEP ALGEMEEN De DOJO (oefenzaal): op reglementaire wijze betreden TATAMI (mat): op reglementaire wijze betreden: Eerst met de linker

Nadere informatie

Exameneisen Judo Shi-Sei

Exameneisen Judo Shi-Sei Exameneisen Judo Shi-Sei 24-08-2015, Poeldijk Beste Judoka( s), De examens van gele band en hoger worden vanaf heden op een andere wijze geëxamineerd. Het centrale examen wordt tweemaal per jaar afgenomen,

Nadere informatie

OEFENPROGRAMMA 2 KYU BLAUW 1/35

OEFENPROGRAMMA 2 KYU BLAUW 1/35 OEFENPROGRAMMA 2 KYU BLAUW 1/35 Obi (gordel) Rei (groeten) 2/35 Ukemi s (valtechnieken) Ushiro Ukemi (achterwaartse val) Yoko Ukemi (zijwaartse val) links en rechts = hidari en migi 3/35 Zempo Kaiten (schouderrol)

Nadere informatie

GELE GORDEL OP... /... /...

GELE GORDEL OP... /... /... tate-shiho-gatame schrijlings in vierpuntensteun houden ushiro-ukemi achterwaartse val UIT STAND osoto-gari grote buitenwaartse maai kuzushi 8 RICHTINGEN VOOR EVENWICHTSVERBREKING uki-goshi vlottende heup

Nadere informatie

3 e Kyu Groene band: Valbreken: Ebo no kata. Serie 1 Serie 2. 3 e Kyu Groene Band 1

3 e Kyu Groene band: Valbreken: Ebo no kata. Serie 1 Serie 2. 3 e Kyu Groene Band 1 3 e Kyu Groene band: Valbreken: Voorwaarts over bokje Voorwaarts, met houding en atemi - stok en mes oprapen Zijwaarts blijven liggen Zijwaarts doorrollen Achterwaarts blijven liggen Achterwaarts doorrollen

Nadere informatie

6 de Kyu. WIT met gele streep. hoofdthema: Bevrijdingen. - 6 de Kyu / wit -

6 de Kyu. WIT met gele streep. hoofdthema: Bevrijdingen. - 6 de Kyu / wit - 6 de Kyu WIT met gele streep hoofdthema: Bevrijdingen Wit / gele streep (6 de kyu) - overzicht ALGEMENE KENNIS UKEMI WAZA (valtechnieken) TECHNIEKEN JU-JITSUBOEK wat is ju-jitsu? ushiro ukemi bevrijdingen

Nadere informatie

Wit. Eindterm: eerste gevechtjes in de club

Wit. Eindterm: eerste gevechtjes in de club Wit Eindterm: eerste gevechtjes in de club Eerste streepje (Fase I basics) Zenkutsu dachi : 5 X oi zuki chudan vorderen Zenkutsu dachi : 5 X gyaku zuki vorderen Zenkutsu dachi : 5 X soto uke vorderen plus

Nadere informatie

Ju Jitsu Dõ. Deel 4 Programma Groen. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de groene gordel

Ju Jitsu Dõ. Deel 4 Programma Groen. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de groene gordel Ju Jitsu Dõ Deel 4 Programma Groen 1 streepje groen verzwaard vallen 2 streepje groen pols achter mouwgreep achter duw aan kraag en arm wurging met voorarm twee polsen voor pols gekruist revergreep 3 streepje

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF GEEL

EXAMEN LEERSTOF GEEL EXAMEN LEERSTOF GEEL Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 7 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) o o o U10 75 lessen 9 maanden

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje-groen-blauw-bruin +13

Techniekenboekje. geel-oranje-groen-blauw-bruin +13 Techniekenboekje geel-oranje-groen-blauw-bruin +13 Gele Gordel ( minimum 3 maanden ) Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Yoko ukemi : ( zijwaartse val, links en rechts ) Geschiedenis en geest van het judo

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF ORANJE

EXAMEN LEERSTOF ORANJE EXAMEN LEERSTOF ORANJE Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 9 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

Aanvangspositie. Jury groeten. Elkaar groeten. Openingspas

Aanvangspositie. Jury groeten. Elkaar groeten. Openingspas Ju-Jitsu Worpen Kata Wat moet Tori staat links van de jury De acht aanvallen in de juist volgorde uitvoeren: eerst rechts, dan links Per aanval één worp kiezen uit de reeks; voor beide aanvallen een andere

Nadere informatie

Judo Examengids Fit & Wellness Center Oosterbeek

Judo Examengids Fit & Wellness Center Oosterbeek Judo Examengids Fit & Wellness Center Oosterbeek Judo Examen eisen algemeen Geldend voor alle niveaus. 1. Je toont de juiste inzet en instelling voor, tijdens en na de judolessen. 2. Je bent voldoende

Nadere informatie

JU-JUTSU ZELFVERDEDIGING

JU-JUTSU ZELFVERDEDIGING JU-JUTSU ZELFVERDEDIGING EXAMENPROGRAMMA + 12 jaar Examen Ju-Jutsu van wit naar geel Voorwaarden Minimum drie maand lid en regelmatig naar de trainingen komen. Fase 1 - Afweer- & tegenaanvallen De aanvaller

Nadere informatie

KBTS JUDO PROGRAMMA 2007-2008. Beste judoka s

KBTS JUDO PROGRAMMA 2007-2008. Beste judoka s KBTS JUDO Beste judoka s Wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin...en zwart! Elke judoka, groot of klein, wil af en toe wel eens een nieuwe gordel kunnen omknopen. Maar die gordels krijg je niet zomaar.

Nadere informatie

Samenstelling: Rico Rutten

Samenstelling: Rico Rutten Samenstelling: Rico Rutten 1 Beste judoka s Deze bundel heeft de pretentie allesomvattend te zijn maar is bedoeld als leidraad voor de judoka die zich wenst voor te bereiden voor zijn volgende graadsverhoging.

Nadere informatie

KINDER- en JEUGDPROGRAMMA JUDO -14 JAAR Inleiding.

KINDER- en JEUGDPROGRAMMA JUDO -14 JAAR Inleiding. KINDER- en JEUGDPROGRAMMA JUDO -14 JAAR Inleiding. De praktijk heeft ons geleerd dat het klassieke onderricht in het JUDO, het volgen van het GO KYO, een zeer moeilijke opdracht is voor onze trainers.

Nadere informatie

VZW Judoclub Lokeren Buitenbeentjes. Programma. 1. Ukemi s in trainingsvorm Ushiro ukemi achterwaartse val. Programmaboekje examen / 21

VZW Judoclub Lokeren Buitenbeentjes. Programma. 1. Ukemi s in trainingsvorm Ushiro ukemi achterwaartse val. Programmaboekje examen / 21 VZW Judoclub Lokeren Buitenbeentjes Voorzitter Geert Pets Voorzitter@Jclokeren.be www.jclokeren.be Dojo : Kazernestraat 95 9160 Lokeren Secretaris Tom De Leenheer Everslaarstraat 153 9160 Lokeren 09 342

Nadere informatie

Geel en gele wimpel VAL OEFENINGEN: WORPEN : HOUDGREPEN

Geel en gele wimpel VAL OEFENINGEN: WORPEN : HOUDGREPEN Geel en gele wimpel VAL OEFENINGEN: USHIRO UKEMI: YOKO UKEMI: ZEMPO KAITEN: Achterwaartse val Zijwaartse val Voorwaartse val WORPEN : O SOTO GARI: O UCHI GARI: KO UCHI GARI: UKI GOSHI: KOSHI GURUMA: Grote

Nadere informatie

Examenvereisten bij Judoclub leopoldsburg. 4 de Kyu

Examenvereisten bij Judoclub leopoldsburg. 4 de Kyu Examenvereisten bij Judoclub leopoldsburg 4 de Kyu 1 Dojoregels Deze dojoregels moeten door iedere judoka gekend zijn en gerespecteerd worden. Wie dit niet kan of wenst te doen zal verzocht worden de club

Nadere informatie

KBTS JUDO PROGRAMMA GRAADVERHOGINGEN. Beste judoka s

KBTS JUDO PROGRAMMA GRAADVERHOGINGEN. Beste judoka s PROGRAMMA GRAADVERHOGINGEN KBTS JUDO Beste judoka s Wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin...en zwart! Elke judoka, groot of klein, wil af en toe wel eens een nieuwe gordel kunnen omknopen. Maar die gordels

Nadere informatie

-14 jaar. EXAMENPROGRAMMA GELE GORDEL 5de kyu

-14 jaar. EXAMENPROGRAMMA GELE GORDEL 5de kyu -14 jaar EXAMENPROGRAMMA GELE GORDEL 5de kyu VEREISTEN : Leeftijd: ten vroegste in het kalenderjaar waarin de judoka 7 jaar wordt Lessen en wachttijd: 9 jaar op het moment van het examen of jonger: 60

Nadere informatie

PROGRAMMA JUDO + 14 jaar

PROGRAMMA JUDO + 14 jaar PROGRAMMA JUDO + 14 jaar Inleiding. Het programma is bestemd voor JUDOKA s boven de veertien jaar. Het programma is volledig gebouwd op dat van de jeugd, dit vergemakkelijkt de overstap naar de groep boven

Nadere informatie

Programmaboekje van gele tot en met bruine gordel

Programmaboekje van gele tot en met bruine gordel Programmaboekje van gele tot en met bruine gordel 1 Beste judoka s en ouders Hierbij vinden jullie de theoretische bundel die gekend moet zijn voor het judoexamen van gele tot en met bruine gordel. Wij

Nadere informatie

Exameneisen Judo Shi-Sei

Exameneisen Judo Shi-Sei Exameneisen Judo Shi-Sei 24-08-2015, Poeldijk Beste Judoka( s), De examens van gele band en hoger worden vanaf heden op een andere wijze geëxamineerd. Het centrale examen wordt tweemaal per jaar afgenomen,

Nadere informatie

Vlaamse Judofederatie Parantee

Vlaamse Judofederatie Parantee Vlaamse Judofederatie Parantee EXAMENPROGRAMMA G-JUDO VAN WIT TOT ZWARTE GORDEL Het programma tot en met groene gordel (3 de Kyu) wordt vrijgelaten aan de hoofdtrainer van de G judoclub. Het aanleren van

Nadere informatie

Ju Jitsu Dõ. Deel 3. Programma Oranje. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de oranje gordel

Ju Jitsu Dõ. Deel 3. Programma Oranje. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de oranje gordel Ju Jitsu Dõ Deel 3 Programma Oranje 1 streepje oranje vlot vallen 2 streepje oranje omarmingen duw op de borst greep om het hoofd haargreep 3 streepje oranje toepassing van de worpen 4 streepje oranje

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Techniekenboekje. Geel - Oranje - Groen. Judoclub Hirano Brecht www.judobrecht.be

Techniekenboekje. Geel - Oranje - Groen. Judoclub Hirano Brecht www.judobrecht.be Techniekenboekje Geel - Oranje - Groen Judoclub Hirano Brecht www.judobrecht.be 2 Inleiding Beste judoka's We hebben in dit boekje een samenvatting proberen te geven van alle technieken welke je onder

Nadere informatie

JU NO KATA 1. INLEIDING

JU NO KATA 1. INLEIDING JU NO KATA 1. INLEIDING In 1887 bracht meester JIGORO KANO het JU NO KATA uit. Het principe van aanval en verdediging komt hier voor als een vorm van lichamelijke opvoeding. Deze KATA werd voornamelijk

Nadere informatie

Fudoshin Zoersel Kapelstraat 11 2980 Zoersel. Judoprogramma

Fudoshin Zoersel Kapelstraat 11 2980 Zoersel. Judoprogramma Fudoshin Zoersel Kapelstraat 11 2980 Zoersel Judoprogramma Versie: 25 augustus 2014 Voorwoord Beste Fudoshinleden, Onze judoclub bestaat al meer dan veertig jaar en is in die tijd gegroeid van een éénmanszaak

Nadere informatie

LEERLIJN VOOR KYU & DAN GRADEN.

LEERLIJN VOOR KYU & DAN GRADEN. LEERLIJN VOOR KYU & DAN GRADEN. Dit is de leerlijn voor het behalen van een hogere graad (gordel) in het judo. Deze leerlijn sluit aan bij wat door de Vlaamse Judo Federatie (VJF) wordt vooropgesteld.

Nadere informatie

DEEL 1: BLAUWE GORDEL

DEEL 1: BLAUWE GORDEL EXAMEN PROGRAMMA VOOR NIKYO (BLAUWE GORDEL OF 2 de KYU) DEEL 1: BLAUWE GORDEL ALGEMEEN Alles te kennen van GROENE GORDEL TACHI WAZA (staande technieken) HANE-GOSHI (vlottende / pompende heupworp) TORI

Nadere informatie

EXAMENBOEK JUDO LOSSER. (achtergrondinformatie)

EXAMENBOEK JUDO LOSSER. (achtergrondinformatie) EXAMENBOEK JUDO LOSSER (achtergrondinformatie) Indeling Judotechnieken UKEMI WAZA NAGE WAZA TACHI WAZA ASHI WAZA TE WAZA KOSHI WAZA KATA WAZA SUTEMI WAZA MA SUTEMI WAZA YOKO SUTEMI WAZA NE WAZA: Grondtechnieken

Nadere informatie

EXAMENBOEK JUDO LOSSER. (achtergrondinformatie)

EXAMENBOEK JUDO LOSSER. (achtergrondinformatie) EXAMENBOEK JUDO LOSSER (achtergrondinformatie) Indeling Judotechnieken UKEMI WAZA NAGE WAZA TACHI WAZA ASHI WAZA TE WAZA KOSHI WAZA KATA WAZA SUTEMI WAZA MA SUTEMI WAZA YOKO SUTEMI WAZA NE WAZA: Grondtechnieken

Nadere informatie

OVERZICHT JEUGDPROGRAMMA GOSHIN RYU WIT 1e lint - GEEL. Vallen + andere Grond Bevrijdingen Afstand Groeten: zittend + rechtstaand{p26}

OVERZICHT JEUGDPROGRAMMA GOSHIN RYU WIT 1e lint - GEEL. Vallen + andere Grond Bevrijdingen Afstand Groeten: zittend + rechtstaand{p26} Wit 1 Wit 2 Wit 3 Geel Vallen + andere Grond Bevrijdingen Afstand Groeten: zittend + rechtstaand{p26} Mount (paard en ruiter) + bevrijding Handgrepen: Volledige hand Zuki rechte stoot {p 201} Basis vallen:

Nadere informatie

programma te kennen voor gele gordel

programma te kennen voor gele gordel programma te kennen voor gele gordel Algemeen De kledij: juist dragen van de judogi + obi (gordel) Het groeten: zittend + staand Ukemi s (valbewegingen) Ushiro ukemi (achterwaartse val) Yoko ukemi: migi

Nadere informatie

Ne-Waza-Jitsu-Kata. Handeling 1. 1.1. De aanval

Ne-Waza-Jitsu-Kata. Handeling 1. 1.1. De aanval Handeling 1 1.1. De aanval Tori en Uke staan in startpositie 1. Ze lopen naar elkaar toe en op het moment dat Tori zijn rechterbeen voor heeft dwingt Uke Tori naar de grond te gaan door met beide handen

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Examenboekje. Oefenprogramma Judo. Judoka:... Lidnummer:

Examenboekje. Oefenprogramma Judo. Judoka:... Lidnummer: Examenboekje Oefenprogramma Judo Judoka:... Lidnummer: Oktober 2012 Beste Judoka, Dit boekje werd voor u samengesteld als leidraad bij de voorbereidingen van de vereiste judotesten voor het behalen van

Nadere informatie

5 de Kyu GEEL. hoofdthema: Klemmen. - 5 de Kyu / geel -

5 de Kyu GEEL. hoofdthema: Klemmen. - 5 de Kyu / geel - 5 de Kyu GEEL hoofdthema: Klemmen Geel (5 de kyu) - overzicht ALGEMENE KENNIS UKEMI WAZA (valtechnieken) TECHNIEKEN JU-JITSUBOEK algemene kennis 6 de kyu mae mawari ukemi klemmen p. 101 t/m 135 technieken

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

EXAMEN PROGRAMMA VOOR IKKYU (BRUINE GORDEL OF 1 de KYU) HARAI-TSURI-KOMI-ASHI (al heffend en trekkend de voet vegen)

EXAMEN PROGRAMMA VOOR IKKYU (BRUINE GORDEL OF 1 de KYU) HARAI-TSURI-KOMI-ASHI (al heffend en trekkend de voet vegen) EXAMEN PROGRAMMA VOOR IKKYU (BRUINE GORDEL OF 1 de KYU) BRUINE GORDEL ALGEMEEN Alles te kennen van BLAUWE GORDEL Dit boekje is niet volledig. Contacteer de trainers voor meer info. TACHI WAZA (staande

Nadere informatie

Judo- Jiu-Jitsu -Do ver eniging Budospor t Heer ler baan Pet er Vluggen J udo-, Jiu-J it suler aar B. Naam groep. Exameneisen Jiu Jitsu Budosport 1

Judo- Jiu-Jitsu -Do ver eniging Budospor t Heer ler baan Pet er Vluggen J udo-, Jiu-J it suler aar B. Naam groep. Exameneisen Jiu Jitsu Budosport 1 Naam groep Exameneisen Jiu Jitsu Budosport 1 Exameneisen Jiu Jitsu geel t/m blauwe band Valbreken: Voorwaarts over bokje Voorwaarts, met houding en atemi - stok en mes oprapen Zijwaarts blijven liggen

Nadere informatie

KIME NO KATA OPENINGSCEREMONIE.

KIME NO KATA OPENINGSCEREMONIE. KIME NO KATA OPENINGSCEREMONIE. Voor het groeten is de afstand 6 m. TORI met de linkerzijde naar SH0MEN, UKE draagt de wapens in de rechterhand, dolk aan de binnenzijde, de snede van de wapens naar boven.

Nadere informatie

(pdf p. 60, München-manuscript plaat 21). Een hoge en een lage steek.

(pdf p. 60, München-manuscript plaat 21). Een hoge en een lage steek. (pdf p. 60, München-manuscript plaat 21). Een hoge en een lage steek. Als je met je rechtervoet naar voor staat, je tegenstander echter tegenover jou staat met zijn linkervoet en hij de punt van zijn zwaard

Nadere informatie

Jiu-Jitsu. Blauwe band 2e Kyu

Jiu-Jitsu. Blauwe band 2e Kyu Jiu-Jitsu Blauwe band 2e Kyu Algemene doelstelling Exameneisen Oefenstof Examenregelement Examenformulier Versie 03-04-02 F. Zwiers, rijksgediplomeerd leraar, 3 e Dan houder. Algemene doelstelling De leerling

Nadere informatie

Judo Club Zwijndrecht Examenprogramma

Judo Club Zwijndrecht Examenprogramma Deelnemingsvoorwaarden 1. In het bezit zijn van een geldige vergunning 2. Toelating hebben van de trainers 3. Toelating hebben van de ouders 4. Propere Judo Gi 5. Propere handen en voeten 6. Kortgeknipte

Nadere informatie

JUDO BOND NEDERLAND JUDO. Vaardigheidseisen Danexamen. opgesteld door de Nationale Graden Commissie Judo (N.G.C.J.)

JUDO BOND NEDERLAND JUDO. Vaardigheidseisen Danexamen. opgesteld door de Nationale Graden Commissie Judo (N.G.C.J.) JUDO BOND NEDERLAND Vaardigheidseisen Danexamen JUDO opgesteld door de Nationale Graden Commissie Judo (N.G.C.J.) 1 september 2015 -- VAARDIGHEIDSEISEN DANEXAMEN JUDO ALGEMEEN 1. Japanse nomenclatuur:

Nadere informatie

Koshi-Waza Heupworpen Uke-Goshi Kleine heupworp

Koshi-Waza Heupworpen Uke-Goshi Kleine heupworp Ashi-Waza Beenworpen O-Soto-Gari De-Ashi-Barai O-Uchi-Gari Hiza-Guruma Kniewiel Okuri-Ashi-Barai Ko-Uchi-Gari Ko-Soto-Gari Ko-Soto-Gake O-Uchi-Barai Sasae-Tsurikomi-Ashi Ko-Uchi-Barai Grote buitenwaartse

Nadere informatie

Introductie gesprek nieuw lid.

Introductie gesprek nieuw lid. Introductie gesprek nieuw lid. 1 Etiquette: Het vertellen van de volgende regeltjes die in de Judo sport gelden. 1) Het groeten. Het groeten bij Judo is een lichte buiging in de heupen, waarbij de armen

Nadere informatie

Leerstof 1 de kyu. Onder de bevoegdheid van de pedagogische commissie.

Leerstof 1 de kyu. Onder de bevoegdheid van de pedagogische commissie. Leerstof 1 de kyu. Voorbereiding van bruin naar zwart: Technische kaart: in 2 jaar voor het examen, per jaar 3 RTT en 3 PKT. Nage-no-kata: te-waza, koshi-waza, ashi-waza. Nage-no-kata: te-waza, koshi-waza,

Nadere informatie

JUDO BOND NEDERLAND JUDO. Vaardigheidseisen Danexamen. opgesteld door de Nationale Graden Commissie Judo (N.G.C.J.)

JUDO BOND NEDERLAND JUDO. Vaardigheidseisen Danexamen. opgesteld door de Nationale Graden Commissie Judo (N.G.C.J.) JUDO BOND NEDERLAND Vaardigheidseisen Danexamen JUDO opgesteld door de Nationale Graden Commissie Judo (N.G.C.J.) 1 augustus 2016 -- VAARDIGHEIDSEISEN DANEXAMEN JUDO ALGEMEEN 1. Japanse nomenclatuur: Voor

Nadere informatie

JUDO BOND NEDERLAND JUDO. Vaardigheidseisen Danexamen. opgesteld door de Nationale Graden Commissie Judo (N.G.C.J.)

JUDO BOND NEDERLAND JUDO. Vaardigheidseisen Danexamen. opgesteld door de Nationale Graden Commissie Judo (N.G.C.J.) JUDO BOND NEDERLAND Vaardigheidseisen Danexamen JUDO opgesteld door de Nationale Graden Commissie Judo (N.G.C.J.) 1 augustus 2017 -- VAARDIGHEIDSEISEN DANEXAMEN JUDO ALGEMEEN 1. Japanse nomenclatuur: Voor

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving (Versie 14 januari 2018)

Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving (Versie 14 januari 2018) Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving 2018 (Versie 14 januari 2018) Evaluatie van de punten in Criteria voor ippon: tachi-waza 1. Snelheid. 2. Kracht. 3. Impact op de rug. 4. Controle tot het

Nadere informatie

Examenprogramma voor dan-graden

Examenprogramma voor dan-graden Examenprogramma voor dan-graden Het examenprogramma voor de dan-graden worden bepaald door de pedagogische commissie. Vanaf de graad van vierde dan is er een akkoord nodig van de raad van bestuur. Vanaf

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Examenprogramma voor dan-graden

Examenprogramma voor dan-graden Examenprogramma voor dan-graden Het examenprogramma voor de dan-graden worden bepaald door de pedagogische commissie. Vanaf de graad van vierde dan is er een akkoord nodig van de raad van bestuur. Vanaf

Nadere informatie

1eDAN -SHODAN ZWARTE GORDEL

1eDAN -SHODAN ZWARTE GORDEL 1eDAN -SHODAN ZWARTE GORDEL 1ste DAN (SHODAN) (van bruin naar zwart) NAGE NO KATA: Reeks 1,2 en 3 TE WAZA KOSHI WAZA ASHI WAZA) NAGE WAZA : UKEMI S: Het valbreken in alle mogelijke vormen. YAKO SOKU GEIKO:

Nadere informatie

Fudoshin Zoersel Kapelstraat Zoersel. Judoprogramma

Fudoshin Zoersel Kapelstraat Zoersel. Judoprogramma Fudoshin Zoersel Kapelstraat 11 2980 Zoersel Judoprogramma Versie: 14 augustus 2016 Voorwoord Beste Fudoshinleden, Onze judoclub bestaat al meer dan veertig jaar en is in die tijd gegroeid van een éénmanszaak

Nadere informatie

1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE)

1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE) 1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE) 2 2. SIT-UPS met bokje De standaard sit-up is; Rug ligging; voeten stevig op de grond, onderbenen 90, armen tegen voorhoofd houden, of gekruist over borst (makkelijker).

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet Yoga les bovenbouw: Deze yogales is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar, de bovenbouw. In het begin zal de focus liggen op het uitvoeren van de houdingen en minder op de ademhaling, maar bij het herhaald

Nadere informatie

JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING (JBN regels voor Nederland) INHOUDSOPGAVE Pagina: Voorafgaande bepaling...73 Artikel 1- Algemeen...73 Artikel 2 - Verloop van wedstrijd...73 Artikel

Nadere informatie

KRAV MAGA JEUGD MERELBEKE

KRAV MAGA JEUGD MERELBEKE Witte gordel met gele streep HOUDINGEN 0 Passieve neutrale houding 0 Passieve natuurlijke houding 0 Passieve tactische houding 0 Verdedigingshouding 0 Verplaatsingen in verdedigingshouding STOTEN 0 directe

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie