Het recht op participatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het recht op participatie"

Transcriptie

1 Het recht op participatie Op 20 November is het kinderrechten verdrag geratificeerd door 191 landen waaronder Suriname. Door dit verdrag te ratificeren verplichtten deze landen zich aan het naleven van de rechten die in dit verdrag zijn opgenomen. Een belangrijk recht die in het kinderrechtenverdrag is opgenomen is het recht op participatie. Het recht op participatie is een voorwaarde voor optimale ontplooiing van de jeugd. Dit betekent dat het kind actief moet kunnen deelnemen en participeren aan het gemeenschapsleven met al haar uitdagingen. Er moet ruimte geschapen worden voor het kind om vrijelijk een mening te uiten. De overheid zal beleid moeten ontwikkelen waarin jeugdigen optimaal de gelegenheid krijgen om hun mening te geven en gehoord te worden in aangelegenheden die direct met hun ontwikkeling te maken hebben. Door nu actief te participeren aan het maatschappelijkleven kunnen jeugdigen tools aangereikt krijgen om de uitdagingen waarmee ze later geconfronteerd zullen worden aan te kunnen. Jongerenparticipatie is momenteel een veel gebruikte term. Het is op verschillende niveau s. In dit kader zullen we praten van jongerenparticipatie op bestuurlijk niveau. Dit is het betrekken van jongeren bij het formuleren van beleid. Ook op dit niveau is het van eminent belang dat jongeren hun stem laten horen. Het betrekken van jongeren op beleids niveau is een uitdaging voor overheden. Jongeren worden hier beschouwd als gesprekspartner met wie overheden in dialoog treden.

2 Toen Op 20 November 1999 is er in Suriname uiting gegeven aan het recht op participatie met de oprichting van het Nationaal Jeugd Instituut.Dit om jongeren in de gelegenheid te stellen om op bestuurlijk niveau inspraak te hebben. Er was toen een leeftijdsgrens voor jongeren en jeugdigen. De groep tot 18-jaar werd gerekend tot jeugdigen, terwijl de groep tussen 18 en 36 werd gerekend tot jongeren. Aangezien deze twee groepen verschillende behoefte hebben, is het instituut opgesplits in een jongerenkamer en een jeugdkamer. De Jeugdkamer en de Jongerenkamer werden gevormd door de Jeugdraad en de Jongerenraad. Om aan bemensing van deze twee kamers te komen heeft men congressen gehouden. In verschillende districten werden er minicongressen gehouden. Jeugdigen en jongeren warden in de gelegenheid gesteld om een speech te houden over onderwerpen die hen regarderen. De uitblinkers van deze mini congressen werden doorgestoot naar het Nationaal Jeugd- en Jongeren congress dat in Paramaribo werd gehouden, waarna de verkiezingen plaatsvonden. Kandidaten die geen zitting namen in de jeugd of jongerenraad namen plaats, in de jeugd/jongeredristrictraad. Beide kamers bestonden afzonderlijk uit 21 leden en de zittingsduur was gesteld op 2 jaar. De Stuurgroep Jeugdbeleid die ook geinstalleerd werd door de regering moest een coordinerende rol vervullen. Deze stuurgroep was intermediair tussen jeugd/jongerenraad en de regering. Deze raden hebben om bepaalde redenen niet optimaal kunnen functioneren.

3 Het Nationaal Jeugd Instituut (NJI) Bij staatsbesluit van 19 februari 2004 is het NJI ingesteldt. Volgens artikel 4 van dit staatsbesluit is het doel van het NJI, om het recht op participatie van de jeugd op bestuurlijk niveau tot uiting en volle beleving te brengen, waardoor het jeugdbeleid gericht en doelmatig wordt. Dit instituut dient als consultatie c.q. inspraak orgaan van de jeugd waardoor de regering bij het formuleren van het jeugdbeleid input krijgt van de jeugd.tevens zal dit orgaan ook een bewakingsmechanisme zijn van de jeugd, ten aanzien van het jeugdbeleid van de regering. De andere taken van het instituut zijn: Het innemen van standpunten over jeugdaangelegenheden. Het voordragen van jeugdambassadeurs. Het consulteren van alle relevante personen en organizaties die zich bezig houden met jeugdaangelegenheden. Het organiseren van het jaarlijkse Nationaal Jeugdcongres. Het opstellen van de agenda voor het Nationaal Jeugdcongres. Het verwerken van het resultaat van het Nationaal Jeugdcongres. Het in overleg treden met de Jeugdadviesraad. Het Instituut heeft verschillende afdelingen t.w: Een griffie bemensd door 1(een) griffier en 2(twee) substituut griffiers. Een secretariat Afdeling Informatie en Voorlichting Afdeling Documentatie en Bibliotheek Afdeling Logistiek en Reproductie

4 In het Instituut wordt de jeugd vertegenwoordigd door het Jeugdparlement. Het Nationaal Jeugdparlement Suriname Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) maakt deel uit van het NJI en bestaat uit 29 leden. De leden van het parlement zijn per district gekozen door de jeugd van het district. Alle jeugdigden in de leeftijdscategorie 15 tot en met 22 jaar konden zich in hun district kandidaat stellen. Jeugdigen met de meeste stemmen nemen zitting in het NJP. Zij die niet gekozen zijn nemen per district zitting in de Jeugddistrictstraad. De taken van hun zijn meedoen en meedenken over en voor de jeugd in hun district. De taken van het parlement zijn onder andere de regering voorzien van informatie en inzichten zodat zij een goed en harmonieus jeugdbeleid kan voeren en het bewaken van het jeugdbeleid. De zittingsduur is gesteld op 3 jaar en de leden kunnen maximaal twee keren gekozen worden. De verkiezingen van parlement vindt in de maand augustus plaats, m aar voor deze verkiezing die voor het eerst is gehouden, is van de maand augustus afgeweken. Het zittend parlement blijft in functie totdat het nieuw gekozen parlement in functie treedt. Een slecht participerend lid van het parlement kan worden teruggeroepen op een wijze die nader bij beschikking geregeld wordt.

5 De installatie van het parlement geschiedt uiterlijk drie maanden na de verkiezingen door of namens de President van de Republiek Suriname. Verkiezingen van het NJP Naar de voorbereidingen van de verkiezingen van het Jeugdparlement werd in het leven geroepen: Verkiezingscommissie (belast met de voorbereidingen en organiseren van de verkiezingen) Kiescommissie (belast met juridische aspecten en hield toezicht op verkiezingen) Secretariaat (het verschaffen van info m.b.t. de verkiezingen Jeugdparlement) Ook Stats Caribe werd benaderd om zorg te dragen voor de promotie Kiesgerechtigden Alle jeugdigen tussen de leeftijd 12 en 25 jaar konden hun stem uitbrengen op kandidaten van hun district. Dit geschiedde persoonlijk met een legitimatiebewijs. Via de scholen werden jongeren benaderd om zich als kiesgerechtigden stellen. Er was een speciaal deelname formulier ontworpen waarbij ze hun persoonsgegevens konden vermelden. Ook bestond de mogelijkheid dat jongeren die de school niet meer bezoeken, de zogenaamde drop outs, zich konden registreren op de districtscommissariaten. Alle gegevens van deze jongeren werden in een kiezerslijst vervat. Namen die niet voor kwamen in de kiezerslijsten betekende dat die jongeren niet mochten stemmen.

6 Kandidaatstelling Op de dag van de kandidaatstelling moesten zij die zich kandidaat wilden stellen een bereidheidsverklaring van kanidaatstelling ondertekenen op de districtscommissariaten van hun woongebied. Voor een rechtsgeldige kandidaatstellling moesten de volgende documenten overlegd worden: recente nationaliteitsverklaring recente uittrekstel uit de bevolkingsregister Lijst ondersteuners ondertekende bereidsverklaring van degene die zich kandidaat wilde stellen. Personen die zich kandidaat wilde stellen moesten aan de volgende criteria voldoen: leeftijdscategorie 15 t/m 22 jaar ingezetene van de Repbuliek Suriname men moet de Surinaamse nationaliteit bezitten woonachtig in het district waarin men zich kandidaat wil stellen men moet ondersteund worden door stemgerechtigden (tussen 12 en 25 jaar) die woonachtig zijn in het district waarin men zich kandidaat stellen.

7 Het aantal ondersteuners per kandidaat verschilde per district namelijk: Brokopondo 24 Commewijne 59 Coronie 8 Marowijne 40 Nickerie 86 Para 47 Paramaribo 253 Saramacca 36 Sipaliwini 56 Wanica 144 District Aantal kandidaten Aantal zetels Brokopondo 3 2 Commewijne 13 2 Coronie 4 1 Marowijne 9 2 Nickierie 16 3 Para 4 2 Paramaribo 22 9 Saramacca 8 2 Sipaliwini 2 2 Wanica 12 4

8 Had een jeugdige zich voor welk district dan ook kandidaat gesteld moest hij het minimale aantal ondersteuners van dat district vergaren. Ook moest er nagegaan worden of de ondersteuners zich als kiesgerechtigde hadden gesteld. Omdat deze ondersteuningshandtekeningen pas geldig waren als de namen, adressen en ID nummers overeenkwamen met de lijsten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Kandidaten die niet door de selectie heen waren konden binnen drie dagen in hoger beroep gaan bij het Ministerie van Onderwijs. Na bekendmaking van de kandidaatstelling werden kandidaten in de gelegenheid gesteld om te campaignen. De verkiezingen zijn gehouden op 12 augustus Op 15 augustus werd de uitslag bekend gemaak.

9 Installatie NJP: Op woensdag 3 november 2004 vond de installatie van het Nationaal Jeugdparlement in de Congreshal plaats Met de woorden: het moment is aangebroken dat jullie, vertegenwoordigers van de jeugd, uitgroeien tot de stem van de jeugd van Suriname heeft de President van de Republiek Suriname Z.E. Runaldo Ronald Venetiaan de 29 leden die voor het Nationaal Jeugdparlement gekozen zijn geinstalleerd. Hij gaf aan de leden als advies mee de realiteit van het leven, ook het politiek leven in Suriname en de wereld, niet uit het oog te verliezen maar de onafhankelijkheid te bewaren en steeds vanuit de liefde voor land en volk te handelen. Ook verzekerde hij de jeugdige volksvertegenwoordigers de steun vanuit de regering bij het uitvoeren van de taak die ze op zich genomen hebben. Met deze installatie zijn de jeugddistrictsraden direct een feit. De eedaflegging van de leden van het Parlement die op een zeer formele wijze door de president plaatsvond is een gebeurtenis die van ware betekenis voor de leden niet alleen, maar voor de gehele samenleving was. Bij het afleggen van deze eed verklaarden en beloofden de leden nauwgezet het ambt van lid van het Jeugdparlement te vervullen en het welzijn van de jeugd in Suriname naar hun beste vermogen te bevorderen. De betekenis van deze installatie is niet alleen voor Suriname bijzonder, maar ook regionaal en internationaal vanwege het feit dat Suriname met het jeugdbeleid en het parlement vele landen voor is.

10 EERSTE OPENBARE VERGADERING NATIONAAL JEUGPARLEMENT Op 06 november 2004 vond de eerste vergadering van het NJP plaats onder leiding van de fungerend voorzitter. In het reglement van orde van het parlement artikel 1 is opgenomen dat zolang het parlement nog geen voorzitter heeft het oudste lid in jaren als fungeren voorzitter treedt gevolgd door de op een na oudste lid. Rayen Vyent (oudste lid in jaren) gevolgd door Desmond Plet (op een na oudste lid) hebben deze vergadering geleid. Ook vond er op deze dag de ceromoniele overdracht van de hamer door de waarnemendvoorzitter, Yldiz Beighle, van de gewezen Jeugdraad aan de fungerend voorzitter. Tijdens deze overdracht deed Yldiz een beroep op Rayent Vyent om zorgvuldig om te gaan met het fungerend voorzitterschap. Saamhorigheid is een belangrijk aspect voor het functioneren van het Nationaal Jeugdparlement. Ook gaf ze aan haar steun te blijven geven als jeugddistrictsraadlid van Wanica. De fungerend voorzitter sprak van een historisch moment. Hij verzekerde het volle besef te hebben voor de grote verantwoordelijkheid. Hij bedankte de media voor het werk dat ze hebben verricht tijdens de voorbereiding en de verkiezing. Ook bedankte hij de jongeren die hun stem uitgebracht tijdens de verkiezing. Na deze openbare vergadering vond een huishoudelijke vergadering plaats. Tijdens deze vergadering werd een kiescommissie ingesteld die moest zorgdragen voor de voorbereiding en uitvoering van de verkiezingen van de leiding van het NJP. De kiescommissie bestond uit: Sharon Leysner Jeugdparlementarier Paramaribo (voorzitter) Melissa Inge Jeugdparlementarier Para (ondervoorzitter)

11 Bhoendie Krishen Ritesh Sardjoe Morillio Williams Jeugdparlementarier Wanica Jeugdparlementarier Wanica Jeugdparlemenarier Paramaribo. De installatie van de vaste commissies vond op 5 maart 2005 plaats. Commissie voorlichting/media Dogojo Joan Leysner Sharon Tahdil Kajal Inge Melissa Jogi Suradj Sardjoe Ritesh Voorzitter Ondervoorzitter Secretaris Taken Vaste commissie Voorlichting en Media Het aandragen van informatie/ voorlichtingsstrategieen en projekten ten aanzien van maatschappelijke vraagstukken de jeugd rakende waaronder onderwijs,hiv /Aids,Drugs en Alcohol,Tienerzwangerschappen, Caricom,Studievoorlichting en het Nationaal Jeugd Instituut. Het onderhouden en updaten van de website (media) Het uitbrengen van de nieuwsbrief van het Jeugdparlement Het in kaart brengen /samen werken met verschillende instanties die zich bezighouden met voorlichting z.a. BAD,YAM, Jeugd Rode Kruis enz

12 Uitschrijven en in uitvoer brengen van media campagnes /promotie plannen ten behoeve van projekten van het Jeugdpalement (NJI) Het presenteren van het NJI (Jeugdparlement ) aan het groter publiek.(folders,flyers radio t.v.programma s,pers brieven ) Het informeren /voorlichten van het Jeugdparlement over maatschappelijke issues Commissie sociaal welzijn en maatschappelijke zaken Baktawar Fifaldera Armaketo Marciano Aroepa Danica Betterson Simone Bissesar Aistridevie Martodinomo Sheryl Slamet Rafaella Voorzitter Ondervoorzitter Secretaris Taken commissie Sociaal welzijn en maatschappelijke zaken. De problematiek in kaart brengen met betrekking tot de sociale omstandigheden van de jeugd. Het aandragen van oplossingsmoddelen en projecten ter verbetering van de problematiek. Zorgdragen voor betere levenstandaard van de Surinaamse Jeugd.

13 In overleg treden met relevante instanties op het gebied van sociale welzijn en maatschappelijke zaken Commissie Onderwijs en ontwikkeling: Jogi Suradj Thadil Kajal Lewis Emro Amania Liegja Dulam Tina Dominie Joel Sumter Latoya Plet Desmond Vyent Rayen Voorzitter Ondervoorzitter Secretaris Taken commissie Onderwijs en Ontwikkeling Onderzoek in de onderwijs en ontwikkelingsproblematiek in Suriname. Strategieen /methoden ontwikkelen (in samen spraak met relevante instantie) voor de ontwikkeling van het onderwijs. In overleg treden met relevante instanties op het gebied van onderwijs en ontwikkeling. Bemiddeling tussen de school(gaande jeugd) en de regering. Projekten /Methoden voordragen voor het ontwikkelen van de persoonlijke en profesionele vaardigheden van de Surinaamse jeugd door middel van trainingen, discussie avonden,workshop,seminairs enz

14 Commissie Sport en recreatie: Desmond Plet Bhoendi Krishen Soekhradj Shantiprija Baktawar Fifaldera Bissesar Aistridevie Cruden Migaisa Plato Ida Voorzitter Ondervoorzitter Secretaris Taken commissie Sport en Recreatie Het in kaart brengen van de sport problematiek in Suriname Het aandragen van oplossingsmodellen met betrekking tot de sport problematiek en aangelegenheden. Stimuleren van schoolsport (toernooien) Zorgdragen voor zinvolle vrije tijds besteding (recreatieve buitenschoolse projecten en activiteiten) onder de jeugd. Het aandragen van strategieen en projecten voor bevordering van sport en spel van jeugdigen in Suriname. In overleg treden met relevante instanties op het gebied van sprot en recreatie

15 Nationale en Internationale betrekkingen: Tjokrodimedjo Vanessa Inge Melissa Williams Morillio Vyent Rayen Armaketo Marciano Kruisland Christine Voorzitter Ondervoorzitter Secretaris Taken commissie Nationale en Internationale Jeugd betrekkingen Relaties onderhouden/ opbouwen met jongeren en (jongeren)organisaties nationaal + internationaal. In overleg treden met en begeleiden van Jeugddistrictraden, jongerenorganisaties en schoolbesturen. Het beheren van een goede verstandhouding tussen het NJP en de Surinaamse gemeenschap de ruimste zin des woords, in het bijzonder de Surinaamse Jeugd. Zordragen voor de cohes (interne en externe samenwerking) van het parlement Uit handen van de Voorzitter ontvingen de leden afschriften. Ook vond op die dag rapportage van de uitgevoerde en nog te voeren activiteiteit van de vaste commissie plaats. Verslag vaste Commissies

16 Het Nationaal Jeugd Congres (NJC): In het Nationaal Jeugd Congres participeren het Nationaal Jeugdparlement, de jeugddistricsra den, jongerenorganisaties, jongeren en overheidsinstellingen en organisaties die zich bezig houden met jeugdaangelegenheden. In dit congres participeren jeugdigen van de leeftijdscategorie jaar. Het NJC wordt tenminste 1 keer per jaar georganiseerd en heeft als doel het recht op participatie van de jeugd te maximaliseren. De taken van het Nationaal Jeugdcongres zijn: - de evaluatie van het Instituut; - de evaluatie van de uitvoering van het jeugdbeleid; - het doen van aanbevelingen terzake het jeugdbeleid. Het nationaal Jeugdcongres heeft de bevoegdheid om een slecht participerend lid van het jeugdparlement terug te roepen als vertegenwoordiger op een wijze die nader bij beschikking geregeld wordt; in dit geval zal degene met de meeste stemmen van het district van degene die teruggeroepen is, voorzien in de opvolging. Hier komt het verslag van het NJC De jeugdadviesraad Er wordt een jeugdadviesraad ten behoeve van het Nationaal Jeugd Instituut, waarvan het jeugdparlement deel uitmaakt, ingesteld.

17 De jeugdadviesraad wordt t.b.v de jeugd ingesteld en dient tevens de mening van de jeugd te verwoorden in adviezen naar de regering. In de jeugdadviesraad hebben minimaal 7 (zeven) en maximaal elf(11) deskundigen op het gebied van jeugdaangelegenheden zitting. Om te voorkomen dat de Jeugdadviesraad te smal of te log wordt is gekozen voor een minimale en maximale grens. Ter waarborging van een goed en professioneel functioneren is voorgeschreven dat de leden van de jeugdadviesraad deskundig dienen te zijn op het gebied van jeugdaangelegenheden. Deskundigen zijn allen die jarenlange ervaring hebben opgebouwd in hun werk of beroep in verband met jeugdaangelegenheden of scholing hebben genoten op MBO, HBO of Academisch niveau op het gebied van jeugdaangelegenheden. De leden van de jeugdadviesraad worden door of namens de President van de Republiek Suriname op voordracht van de Minister na consultatie van het Instituut benoemd. De jeugdambassadeurs zijn qualitate qua lid van de jeugdadviesraad. Het instituut en de jeugdadviesraad vallen onder de President van de Republiek Suriname. De taken en bevoegdheden van de Jeugdadviesraad De taken van de Jeugdadviesraad zijn:

18 a. Het adviseren en het doen van aanbevelingen aan de regering ten behoeve van het jeugdbeleid, na consultatie van het Jeugdparlement; b. Het adviseren en het doen van aanbevelingen aan het Instituut; c. Het in overleg treden met het Instituut; d. Het verwerken van de meningen van het Instituut in adviezen aan de regering. Hier zijn de 29 jeugdparlementariėrs Naam: Betterson Voornaam: Simone Janil Geboortedatum: 17 augustus 1986 Surinamestraat 4 Opleiding: Mulo District: Marowijne

19 plagen,lachen en dansen Hoogte punten: Gekozen als jeugdparlementarier voor het district Marowijne Naam: Bissesar Voornaam: Aistridevi Chairesha Geboortedatum: 07 augustus Opleiding: Middelbaar District: Saramacca Hoogte punten: Naam: Dulam Voornaam: Tina Warsha Geboortedatum: 08 juli

20 Opleiding: Universitair District: Commewijne Hoogte punten: Naam: Dominie Voornaam: Joel Ryan Geboortedatum: 27 februari Opleiding: VOJ District: Marowijne Hoogte punten: Naam: Aroepa Voornaam: Danica Francesca Geboortedatum: 09 oktober 1983

21 Opleiding: Middelbaar District: Sipaliwini Hoogte punten: Naam: Cruden Voornaam: Migaisa Nadini Geboortedatum: 03 juni Opleiding: Middelbaar District: Brokopondo Hoogte punten: Naam: Plet Voornaam: Desmond Geboortedatum: 02 november Opleiding: Middelbaar

22 District: Paramaribo Hoogte punten: Naam: Marotinomo Voornaam: Sheryl Valerie Geboortedatum: 25 september Opleiding: Universitair District: Commewijne Hoogte punten: Naam: Bouva Voornaam: Melvin Waldi Joy Geboortedatum: 09 maart 1982 Papegaaistraat 24

23 Opleiding: Universitair District: Paramaribo Hoogte punten: Naam: Baktawar Voornaam: Fifaldera Natalie Geboortedatum: 10 mei Opleiding: Universitair District: Paramaribo Hoogte punten: Naam: Jogi Voornaam: Suradj Rajivkumar Geboortedatum: 15 mei Opleiding: Universitair

24 District: Saramacca Hoogte punten Naam: Plato Voornaam: Ida Deborah Harjette Geboortedatum: 23 juni Opleiding: Middelbaar District: Coronie Hoogte punten Naam: Dogogjo Voornaam: Joan Helen Geboortedatum: 19 december 1982 Nw Domineestraat 2 jesyde@hotmail.com Opleiding: Universitair

25 District: Paramaribo acteren, dansen, koken,cosmetics Hoogte punten: Miss Alida 2003, Jeugdparlementariër Naam: Leysner Voornaam: Sharon Stefanie Geboortedatum: 25 december Opleiding: Middelbaar District: Paramaribo Hoogte punten Naam: Armaketo Voornaam: Marciano Edgar Geboortedatum: 05 mei

26 Opleiding: HBO District: Para Hoogte punten Naam: Williams Voornaam: Morillo Erwin Geboortedatum: 21 oktober Opleiding: Middelbaar District: Paramaribo Hoogte punten: Naam: Amania Voornaam: Liegja Sherida Geboortedatum: 19 december Opleiding: Middelbaar District: Brokopondo

27 Hoogte punten: Naam:Vyent Voornaam: Rayen Ashwin Geboortedatum: 28 augustus Opleiding: Universitair District: Paramaribo Hoogte punten Naam: Bhaggoe Voornaam: Mitesh Geboortedatum: 27 augustus Opleiding: Universitair

28 District: Nickerie Hoogte punten Naam: Tjokrodimedjo Voornaam: Vanessa Maria Geboortedatum: 17 augustus Opleiding: Middelbaar District: Paramaribo Hoogte punten Naam: Bhoendi Voornaam: Krishen Geboortedatum: 15 februari Opleiding: Universitair

29 District: Wanica Hoogte punten Naam: Tahdil Voornaam: Kajal Geboortedatum: 03 december Opleiding: Universitair District: Nickerie Hoogte punten Naam: Inge Voornaam: Melissa Yvonne Geboortedatum: 27 februari Opleiding: HBO

30 District: Para Hoogte punten Naam: Sumter Voornaam: Latoya Jouan Geboortedatum: 03 juli Opleiding: Middelbaar District: Paramaribo Hoogte punten Naam: Soekhradj Voornaam: Shantriprya Geboortedatum: 07 september Opleiding: HBO

31 District: Wanica Hoogte punten Naam: Lewis Voornaam: Emro Arwin Geboortedatum: 05 januari Opleiding: Middelbaar District: Sipaliwini Hoogte punten Naam:Kruisland Voornaam: Christine Geboortedatum: 11 november Opleiding: Middelbaar District: Wanica

32 Hoogte punten Naam: Slamet Voornaam: Rafaella Ngaisah Geboortedatum: 12 juni Opleiding: Middelbaar District: Nickerie Hoogte punten Naam: Sardjoe Voornaam: Ritesh Geboortedatum: 22 november

33 Opleiding: Universitair District: Wanica Hoogte punten

ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1

ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1 STAATSBESLUIT van 19 februari 2004, houdende regels voor de verkiezing van leden voor het Jeugdparlement (Besluit Verkiezing Leden Jeugdparlement) (S.B. 2004 no. 40), gelijk het luidt na de daarin aangebrachte

Nadere informatie

UITVOERINGSORGAAN BASISZORG

UITVOERINGSORGAAN BASISZORG Statistieken Basiszorgverzekering per juli 2017 De statistieken die hieronder zijn gepresenteerd hebben betrekking op alle ingezetenen van Suriname die in het Centraal Bureau voor Burgerzaken staan ingeschreven.

Nadere informatie

SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname

SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname SESOS opiniepeiling maart 5 SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname Uitslag opiniepeiling Suriname maart 5 www.sesos.org www.sesos.org info: info@sesos.org Voorwoord: SESOS opiniepeiling

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

PROCES-VERBAAL. Het Onafhankelijk Kiesbureau. in vergadering bijeen op woensdag 16 juni 2010 GELEZEN

PROCES-VERBAAL. Het Onafhankelijk Kiesbureau. in vergadering bijeen op woensdag 16 juni 2010 GELEZEN PROCES-VERBAAL Het Onafhankelijk Kiesbureau in vergadering bijeen op woensdag 16 juni 2010 GELEZEN 1. de verslagen van de openbare zitting van de Hoofdstembureaus van de Kiesdistricten I, II, III, IV,

Nadere informatie

WELKOM INSTRUCTIE BIJEENKOMST VOOR STEMBUREAU PERSONEEL VOOR DE VERKIEZING VAN HET NATIONAAL JEUGDPARLEMENT

WELKOM INSTRUCTIE BIJEENKOMST VOOR STEMBUREAU PERSONEEL VOOR DE VERKIEZING VAN HET NATIONAAL JEUGDPARLEMENT WELKOM INSTRUCTIE BIJEENKOMST VOOR STEMBUREAU PERSONEEL VOOR DE VERKIEZING VAN HET NATIONAAL JEUGDPARLEMENT 2017-2020 Programma Instructie bijeenkomst - Kennismaking met de OC en KC - Instructie over het

Nadere informatie

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Hoofdstuk 1: ERKENNING - ZETEL - DOEL Artikel 1: Het gemeentebestuur van Moorslede bevestigt de erkenning van de gemeentelijke jeugdraad Moorslede in uitvoering

Nadere informatie

Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden

Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden Begripsbepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: a. ondernemer: Stichting Hogeschool Leiden, gevestigd te Leiden; b. onderneming: Hogeschool

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Artikel 1 Begrippen 1. 3D s: de drie decentralisaties binnen het sociaal domein die leiden tot extra taken voor de gemeente per 1 januari

Nadere informatie

WET van 3 maart 2004, houdende instelling van de Sociaal Economische Raad (Wet Sociaal Economische Raad) (S.B no. 41).

WET van 3 maart 2004, houdende instelling van de Sociaal Economische Raad (Wet Sociaal Economische Raad) (S.B no. 41). WET van 3 maart 2004, houdende instelling van de Sociaal Economische Raad (Wet Sociaal Economische Raad) (S.B. 2004 no. 41). BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt

Nadere informatie

Versie: Verkiezingsreglement vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur van Stichting Pensioenfonds F.

Versie: Verkiezingsreglement vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur van Stichting Pensioenfonds F. Versie: 2017-08-29 Verkiezingsreglement vertegenwoordiger INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Kiesgerechtigd... 3 Artikel 3 Verkiesbaar... 3 Artikel 4 Verkiezingscommissie... 3 Artikel

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet;

DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet; Agendapunt nr. 14: VASTSTELLEN REGLEMENT ADVIESRAAD VOOR LOKALE ECONOMIE DE GEMEENTERAAD Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet; Gelet op de omzendbrief BB 2007/03 van

Nadere informatie

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 1. DOELSTELLING : ADVIES EN INSPRAAK BIJ HET LOKAAL CULTUURBELEID 1.1. Met het oog op de voorbereiding en de evaluatie van het

Nadere informatie

UKB Samenwerkingsverband van de Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek

UKB Samenwerkingsverband van de Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek UKB Samenwerkingsverband van de Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek Reglement vastgesteld in de vergadering van het Samenwerkingsverband UKB op 26 oktober 1988 en herzien

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement.

Huishoudelijk reglement. Huishoudelijk reglement. Huishoudelijk reglement Lokaal Tilburg Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 22 maart 2017 Hoofdstuk 1. DE ORGANISATIESTRUCTUUR VAN Lokaal Tilburg. 1.1. DE ALGEMENE LEDENVERGADERING.

Nadere informatie

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Artikel 1 - Doelstellingen De stedelijke Ouderenadviesraad van Gent, hierna kortweg Seniorenraad genoemd en opgericht door de Gemeenteraad op 20 oktober 1992, is als

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE Gelet op de eerdere oprichting van de gemeentelijke Culturele Raad in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende organisatie van het

Nadere informatie

VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN verkiezing van vertegenwoordigers van deelnemers in het verantwoordingsorgaan

VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN verkiezing van vertegenwoordigers van deelnemers in het verantwoordingsorgaan VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN 2014 verkiezing van vertegenwoordigers van deelnemers in het verantwoordingsorgaan Het bestuur van Stichting Pensioenfonds ANWB, Overwegende dat Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

CULTUURRAAD NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP

CULTUURRAAD NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP 79 (1972-1973) - N 1 CULTUURRAAD VOOR DE NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP ZITTING 1972-1973 1 MAART 1973 VOORSTEL VAN DECREET houdende inrichting en werking van de gemeentelijke culturele raden TOELICHTING

Nadere informatie

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg No. 2007/JKNE/123168 Onderwerp: Regeling Adviesraad Wmo. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg; Overwegende dat het wenselijk is ten behoeve van de beleidsvorming en de uitvoering van de

Nadere informatie

DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht

DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht AFDELINGSREGLEMENT DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht Dit reglement is vastgesteld door de Algemene Afdelingsvergadering van D66, afdeling Utrecht op XXXXXXXX 2016. Dit reglement is een aanvulling op de Statuten

Nadere informatie

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008 Reglement Centraal College van Deskundigen Besluit van het bestuur van de Stichting Brancheorganisatie Kalversector van 12 februari 2014 houdende de vaststelling van een reglement ter zake van het functioneren

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Verkiezingsreglement voor de vertegenwoordiger(s) van de Pensioengerechtigden in het Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor dit reglement

Nadere informatie

DLGP-CIVIELTECHNISCHE WERKEN Component 4 Task Manager ing. M.Blenman

DLGP-CIVIELTECHNISCHE WERKEN Component 4 Task Manager ing. M.Blenman DECENTRALISATIE PROGRAMMA 1-2003-2009 Pilot districten: Nickerie, Para, Wanica, Commewijne en Marowijne DECENTRALISATIE PROGRAMMA 2-2009-2014 Paramaribo, Sipaliwini, Coronie, Saramacca en Brokopondo zijn

Nadere informatie

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013.

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Statuten 2013-2018 Algemeen Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend

Nadere informatie

Statuten Gemeentelijke Jeugdraad Boechout en Vremde (GJR)

Statuten Gemeentelijke Jeugdraad Boechout en Vremde (GJR) Statuten Gemeentelijke Jeugdraad Boechout en Vremde (GJR) Artikel 1 In de gemeente Boechout-Vremde werd een gemeentelijke jeugdraad (GJR) opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende

Nadere informatie

Bijlage bij het Faculteitsreglement, laatstelijk vastgesteld op 21 september 2010 en in werking getreden op 21 september 2010.

Bijlage bij het Faculteitsreglement, laatstelijk vastgesteld op 21 september 2010 en in werking getreden op 21 september 2010. KIESREGLEMENT FACULTEITSRAAD 1 Faculteit sociale wetenschappen Bijlage bij het Faculteitsreglement, laatstelijk vastgesteld op 21 september 2010 en in werking getreden op 21 september 2010. INHOUD Hoofdstuk

Nadere informatie

KIESREGLEMENT OPLEIDINGSCOMMISSIES PROTESTANTSE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT

KIESREGLEMENT OPLEIDINGSCOMMISSIES PROTESTANTSE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT KIESREGLEMENT OPLEIDINGSCOMMISSIES PROTESTANTSE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT (bijlage bij het reglement van de Opleidingscommissie Protestantse Theologische Universiteit) Artikel 1 - Begripsbepalingen In

Nadere informatie

Artikel 2 Naam commissie Er wordt een commissie van advies aan het college ingesteld, genaamd seniorenraad.

Artikel 2 Naam commissie Er wordt een commissie van advies aan het college ingesteld, genaamd seniorenraad. CVDR Officiële uitgave van Wijchen. Nr. CVDR106303_1 25 oktober 2016 Verordening seniorenraad Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: Gemeente de gemeente Wijchen College het college

Nadere informatie

Versie april Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds UWV

Versie april Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds UWV Versie 0.1 9 april 2018 Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds UWV Artikel 1. Definities Op dit Verkiezingsreglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Reglement OR IWNH- Personenstelsel

Reglement OR IWNH- Personenstelsel Reglement OR IWNH- Personenstelsel Begripsbepalingen Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: Ronald Olij ; b. de onderneming (+vestigingsplaats): IW uit Heerhugowaard; c. de wet: de Wet

Nadere informatie

Verordening Wmo-adviesraad gemeente Molenwaard

Verordening Wmo-adviesraad gemeente Molenwaard Verordening Wmo-adviesraad gemeente Molenwaard Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Gemeente Molenwaard Verordening Wmo-adviesraad

Nadere informatie

OR-Reglement. Algemeen. Artikel 1 Begrippen

OR-Reglement. Algemeen. Artikel 1 Begrippen Algemeen Artikel 1 Begrippen Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: Directie Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Midden b. de onderneming: Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Midden c. de wet: de

Nadere informatie

INFORMATIE en COMMUNICATIE TECHNOLOGIE ASSOCIATIE SURINAME ICTAS

INFORMATIE en COMMUNICATIE TECHNOLOGIE ASSOCIATIE SURINAME ICTAS 1 STATUTEN INFORMATIE en COMMUNICATIE TECHNOLOGIE ASSOCIATIE SURINAME ICTAS Statuten November 2010 versie 1.3 2 NAAM, ZETEL EN DUUR Artikel 1 1. ICTAS draagt de naam INFORMATIE en COMMUNICATIE TECHNOLOGIE

Nadere informatie

Artikel 6 Lid van de vereniging kan zijn iedere natuurlijk persoon die instemt met het doel van de vereniging.

Artikel 6 Lid van de vereniging kan zijn iedere natuurlijk persoon die instemt met het doel van de vereniging. Statuten Zoals vastgesteld door het Congres bijeen op 16 december 1990 te Wageningen; waarna verleden in een akte houdende de oprichting van de vereniging, op 4 januari 1991 te Amsterdam; en voor het laatst

Nadere informatie

Reglement Ouderraad Stellingwerf College te Oosterwolde

Reglement Ouderraad Stellingwerf College te Oosterwolde Reglement Ouderraad Stellingwerf College te Oosterwolde Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder: Ouders: Ouderraad: MR: De Wet: School: Schoolbestuur: Schoolleiding: Personeel: Ouders, voogden en

Nadere informatie

HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN

HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN Artikel 90 1. De President is Staatshoofd van de Republiek Suriname, Hoofd van de Regering, Voorzitter van de Staatsraad en van de Veiligheidsraad. 2.

Nadere informatie

Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen

Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen Inleiding. Preambule De Participatieraad heeft als visie: iedere burger van de gemeente Heerenveen moet zijn of haar leven op eigen wijze kunnen inrichten

Nadere informatie

3) onderzoek verrichten naar de culturele behoeften in het werkingsgebied en documentatie en informatie verzamelen over het cultureel leven;

3) onderzoek verrichten naar de culturele behoeften in het werkingsgebied en documentatie en informatie verzamelen over het cultureel leven; GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID 8755 RUISELEDE Huishoudelijk reglement: In Ruiselede wordt een gemeentelijke raad voor cultuurbeleid opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende

Nadere informatie

Zittingsduur Artikel 3 1. De leden van de ondernemingsraad treden om de jaar tegelijk af. 2. De aftredende leden zijn terstond herkiesbaar.

Zittingsduur Artikel 3 1. De leden van de ondernemingsraad treden om de jaar tegelijk af. 2. De aftredende leden zijn terstond herkiesbaar. Verkiezingsreglement Begripsbepalingen Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: b. de onderneming: c. de wet: de Wet op de ondernemingsraden (WOR); d. bedrijfscommissie: de bedrijfscommissie:

Nadere informatie

STATUTEN CULTUURRAAD

STATUTEN CULTUURRAAD STATUTEN CULTUURRAAD 1. DOELSTELLING Art.1 Het Decreet op het lokaal en geïntegreerd Cultuurbeleid van 12 juli 2001 bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak voor het cultuurbeleid een bevoegdheid

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg Artikel 1: Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: I. Het pensioenfonds:

Nadere informatie

Organiek reglement voor de stedelijke cultuurraad Beringen ( )

Organiek reglement voor de stedelijke cultuurraad Beringen ( ) Organiek reglement voor de stedelijke cultuurraad Beringen (16-06-2014) 1. DOELSTELLING 1.1. Het Decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid, bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Vlaamse Jeugdraad

Verkiezingsreglement Vlaamse Jeugdraad Verkiezingsreglement Vlaamse Jeugdraad Datum: 5 april 2017 1. Verkiezing 1.1. Om de drie jaar wordt er een nieuwe Vlaamse Jeugdraad verkozen. 1.2 Uiterlijk 3 maanden voor de verkiezing maakt de Vlaamse

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Totstandkoming en beëindiging van het lidmaatschap Benoemen van oudercommissieleden in functie... 3

Inhoudsopgave. 1. Totstandkoming en beëindiging van het lidmaatschap Benoemen van oudercommissieleden in functie... 3 Inhoudsopgave 1. Totstandkoming en beëindiging van het lidmaatschap... 3 2. Benoemen van oudercommissieleden in functie... 3 3. Taken voorzitter, secretaris (en penningmeester).... 4 4. Vergaderfrequentie.........

Nadere informatie

ALGEMEEN BUREAU VOOR DE STATISTIEK - SURINAME Definitieve Resultaten Achtste Algemene Volkstelling. Districtsresultaten Volume III

ALGEMEEN BUREAU VOOR DE STATISTIEK - SURINAME Definitieve Resultaten Achtste Algemene Volkstelling. Districtsresultaten Volume III ALGEMEEN BUREAU VOOR DE STATISTIEK - SURINAME Definitieve Resultaten Achtste Algemene Volkstelling IWAN A. SNO, Directeur ABS / NCO MAROWIJNE BROKOPONDO SIPALIWINI POPULATIE: 15,909 OPPERVLAKTE: 7,364

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT Medezeggenschapsreglement van Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Rotterdam ( het samenwerkingsverband ). Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel 24 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 23 van de Gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland;

gelet op het bepaalde in artikel 24 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 23 van de Gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland; VERORDENING INZAKE VASTE COMMISSIES VAN ADVIES AAN HET DAGELIJKS BESTUUR (PORTEFEUILLEHOUDERSOVERLEGGEN HOLLAND RIJNLAND) Het Algemeen Bestuur Holland Rijnland; gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur;

Nadere informatie

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement van de

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke

Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke Huishoudelijk Reglement Vereniging SAM Waadhoeke Hoofdstuk I. Leden en Algemene Ledenvergadering(ALV) Artikel 1. 1. Het lidmaatschap staat open voor alle inwoners

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke cultuurraad

Statuten gemeentelijke cultuurraad G E M E E N T E Hoofdstuk 1 Erkenning. T E R N A T Statuten gemeentelijke cultuurraad Artikel 1 De bestaande gemeentelijke cultuurraad wordt erkend als gemeentelijke adviesraad in uitvoering van het decreet

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT CLIËNTENRAAD LISTER

HUISHOUDELIJK REGLEMENT CLIËNTENRAAD LISTER HUISHOUDELIJK REGLEMENT CLIËNTENRAAD LISTER September 2015 Doelstelling Het doel van de Cliëntenraad is het, binnen het kader van de doelstelling van Lister, behartigen van de gemeenschappelijke belangen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 SAMENSTELLING. Artikel 1 1

HOOFDSTUK 1 SAMENSTELLING. Artikel 1 1 WET van 20 december 1988, houdende regels betreffende de samenstelling en de bevoegdheden van de Staatsraad (Wet Staatsraad) (S.B. 1988 no. 95), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij

Nadere informatie

Reglement Ondernemingsraad Stichting ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen

Reglement Ondernemingsraad Stichting ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen Reglement Ondernemingsraad Stichting ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen Inhoudsopgave Begripsbepalingen... 3 Samenstelling en zittingsduur... 3 Voorbereiding van de verkiezing; actief en passief kiesrecht... 3

Nadere informatie

VOORSTEL TOT WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT ten behoeve van Partijcongres 4 november 2017

VOORSTEL TOT WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT ten behoeve van Partijcongres 4 november 2017 VOORSTEL TOT WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT ten behoeve van Partijcongres 4 november 2017 Art. Huidige tekst Art. Voorgestelde tekst Toelichting HOOFDSTUK I: VAN HET LIDMAATSCHAP AANMELDING EN INSCHRIJVING

Nadere informatie

Artikel 1 2. 3. Uit de leden worden door de President, de Voorzitter en de plaatsvervangende Voorzitter aangewezen.

Artikel 1 2. 3. Uit de leden worden door de President, de Voorzitter en de plaatsvervangende Voorzitter aangewezen. WET 1 van 29 september 1987, houdende regels voor de verkiezing van leden voor de volksvertegenwoordigende lichamen in Suriname (Kiesregeling) (S.B. 1987 no. 62), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN... HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 03-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2015 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN REGIONALE

Nadere informatie

Model Huishoudelijk reglement voor de VOR Artikel 1. Begripsbepaling 1.1 Organisatie De organisatie of instelling waarbinnen de VOR functioneert.

Model Huishoudelijk reglement voor de VOR Artikel 1. Begripsbepaling 1.1 Organisatie De organisatie of instelling waarbinnen de VOR functioneert. Pagina 1 van 3 Model Huishoudelijk reglement voor de VOR Artikel 1. Begripsbepaling 1.1 Organisatie De organisatie of instelling waarbinnen de VOR functioneert. 1.2 Directie De rechtspersoon (stichting

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsbepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen KIESREGLEMENT UNIVERSITEITSRAAD PROTESTANTSE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT (bijlage bij het reglement van de Universiteitsraad Protestantse Theologische Universiteit) Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement

Nadere informatie

VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden

VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds voor de Nederlandse Groothandel SPNG versie februari 2014 versie februari 2014 Verkiezingsreglement 1 Artikel

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan

Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Definities In dit reglement worden geacht te zijn overgenomen de definities van de statuten, terwijl voorts wordt verstaan onder: a. Selectiecommissie De commissie

Nadere informatie

STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 Dit standaardreglement is vastgesteld door het Landelijk bestuur van Politieke Partij Democraten 66 op 10 mei 2016. Dit reglement is van kracht

Nadere informatie

Ondernemingsraad gemeente Nissewaard - REGLEMENT VAN DE ONDERNEMINGSRAAD GEMEENTE NISSEWAARD

Ondernemingsraad gemeente Nissewaard - REGLEMENT VAN DE ONDERNEMINGSRAAD GEMEENTE NISSEWAARD GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Nissewaard Nr. 43180 1 maart 2018 Ondernemingsraad gemeente Nissewaard - REGLEMENT VAN DE ONDERNEMINGSRAAD GEMEENTE NISSEWAARD De ondernemingsraad van de

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; De raad van de gemeente Bergen; gelezen het voorstel van het college van 16 september 2008; gelezen het advies van de algemene raadscommissie van ; gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer

Huishoudelijk Reglement van de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer Artikel 1 Krachtens het gestelde in artikel 10 van de Statuten heeft de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer, dit Huishoudelijk Reglement vastgesteld. Artikel 2 Doelstelling 1. De Seniorenraad stelt zich

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. 16 augustus 2016

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. 16 augustus 2016 Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V 16 augustus 2016 VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS VAN DE ABN AMRO BANK

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Stichting Eilandzorg Schouwen-Duiveland

Reglement Cliëntenraad Stichting Eilandzorg Schouwen-Duiveland Reglement Cliëntenraad Stichting Eilandzorg Schouwen-Duiveland Artikel 1 Begripsbepalingen 1.1 Cliënt: een natuurlijk persoon ten behoeve van wie de instelling werkzaam is. 1.2 Cliëntenraad: De op basis

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB concept v2. Degenen die pensioen opbouwt bij Stichting Pensioenfonds ANWB.

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB concept v2. Degenen die pensioen opbouwt bij Stichting Pensioenfonds ANWB. Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB concept v2 Artikel 1: Begripsbepalingen Bestuur Bestuursbureau Deelnemer Het bestuur van het pensioenfonds Het bestuursbureau van het pensioenfonds

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Tennisvereniging

Huishoudelijk reglement. Tennisvereniging Huishoudelijk reglement Tennisvereniging Vastgesteld op 3 februari 2016 Inhoud Rechten en verplichtingen van de leden... 2 Vergaderingen... 2 Commissies... 3 Besluitvorming... 3 Bestuur... 4 Verplichtingen

Nadere informatie

Verordening Adviesraad voor het sociaal domein gemeente Geldermalsen 2016

Verordening Adviesraad voor het sociaal domein gemeente Geldermalsen 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Geldermalsen. Nr. 48012 21 april 2016 Verordening Adviesraad voor het sociaal domein gemeente Geldermalsen 2016 De raad van de gemeente Geldermalsen, Gelezen

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Verordening adviesraad Sociaal Domein Urk Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT De Regeringen van de hierna genoemde landen: De Bondsrepubliek Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening.

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. 5 JULI 1994. - Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. BS : 16-09-1994 in voege 16/09/1994 (art. 11) Gewijzigd door: KB BS in voege blz 04/07/2004

Nadere informatie

Artikel 2 Het huishoudelijk reglement wordt vastgesteld door de Algemene ledenvergadering.

Artikel 2 Het huishoudelijk reglement wordt vastgesteld door de Algemene ledenvergadering. Huishoudelijk reglement Vergeb. Doelstelling Artikel 1 De vereniging heeft als doel het bewaken van de continuïteit van administratieve software pakketten van BCT Guiding Documents die in gebruik zijn

Nadere informatie

Ouderraad Basisschool De Vogelzang

Ouderraad Basisschool De Vogelzang Ouderraad Basisschool De Vogelzang Huishoudelijke reglement 1. Oprichting - ontbinding Art.1. In de onderwijsinstelling Basisschool De Vogelzang, Goedlevenstraat 78, 9041 Oostakker, wordt een ouderraad

Nadere informatie

REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK

REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK Artikel 1. Begripsbepaling 1. De in de statuten van Stichting Contractspelersfonds KNVB gebruikte begripsbepalingen worden geacht deel uit te maken van dit reglement. 2. In

Nadere informatie

STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 Dit standaard Reglement is vastgesteld door het Landelijk bestuur van Politieke Partij Democraten 66 op 10 mei 2016. Dit reglement is van kracht

Nadere informatie

Reglement OR IWNH - Personenstelsel

Reglement OR IWNH - Personenstelsel Reglement OR IWNH - Personenstelsel Begripsbepalingen Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: Stichting InstallatieWerk Noord-Holland; b. de onderneming: Stichting InstallatieWerk Noord-Holland;

Nadere informatie

Definitief reglement ondernemingsraad HMC (zie: WOR, artikel 8)

Definitief reglement ondernemingsraad HMC (zie: WOR, artikel 8) Definitief reglement ondernemingsraad HMC (zie: WOR, artikel 8) Inhoudsopgave pag. I Begripsbepalingen 1 Artikel 1 1 II Samenstelling en zittingsduur 2 Artikel 2 2 Artikel 3 2 III Voorbereiding van de

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE CLIËNTENRAAD VAN BUREAU BECKERS. Overzicht. Artikel 3 Lidmaatschap. Vergaderingen van de Cliëntenraad

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE CLIËNTENRAAD VAN BUREAU BECKERS. Overzicht. Artikel 3 Lidmaatschap. Vergaderingen van de Cliëntenraad HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE CLIËNTENRAAD VAN BUREAU BECKERS Overzicht Artikel 1 Begripsbepalingen Artikel 2 Doel reglement Artikel 3 Lidmaatschap Artikel 4 Dagelijks Bestuur Artikel 5 Taken Dagelijks

Nadere informatie

Satuten van het Broederschap der Notariële Studenten te Leiden

Satuten van het Broederschap der Notariële Studenten te Leiden Satuten van het Broederschap der Notariële Studenten te Leiden Naam, Zetel en Doel. Artikel 1. De vereniging draagt de naam: 'Broederschap der Notariële Studenten te Leiden' en is opgericht op twintig

Nadere informatie

Reglement Ondernemingsraad. Vastgesteld 15 oktober 2015

Reglement Ondernemingsraad. Vastgesteld 15 oktober 2015 Reglement Ondernemingsraad Vastgesteld 15 oktober 2015 Inhoudsopgave: Begripsbepalingen 3 Samenstelling en zittingsduur 3 Voorbereiding van de verkiezing;actief en passief kiesrecht; kandidaatstelling

Nadere informatie

Artikel 2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar.

Artikel 2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar. Huishoudelijk Reglement MATRIMONIUM Algemeen Artikel 1. Te Amsterdam bestaat een vereniging van trouwambtenaren genaamd Matrimonium. Zij is opgericht op 20 oktober 2010. De bepalingen in dit reglement

Nadere informatie

Reglement Ondernemingsraad Gemeente Leek vast te stellen het Reglement Ondernemingsraad Gemeente Leek Hoofdstuk I.

Reglement Ondernemingsraad Gemeente Leek vast te stellen het Reglement Ondernemingsraad Gemeente Leek Hoofdstuk I. CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR311502_1 1 juni 2016 Reglement Ondernemingsraad Gemeente Leek 2013 De ondernemingsraad van de gemeente Leek; B E S L U I T: vast te stellen het Reglement Ondernemingsraad

Nadere informatie

SECTIE OPLEIDING / BEGELEIDING / ONTWIKKELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT

SECTIE OPLEIDING / BEGELEIDING / ONTWIKKELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT SECTIE OPLEIDING / BEGELEIDING / ONTWIKKELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT - 1 - Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1. Begripsbepaling Leden 1. OBO-Leden 1 zijn onderwijsinstituten en onderwijsinstellingen. 2. De

Nadere informatie

Preambule AFDELINGSREGLEMENT. DEMOCRATEN 66, Afdeling Amersfoort

Preambule AFDELINGSREGLEMENT. DEMOCRATEN 66, Afdeling Amersfoort Preambule Dit reglement is gemaakt voor de D66-leden van de afdeling Amersfoort. D66 is een ledenpartij. Op alle niveaus binnen de partij landelijk, regionaal en afdeling bepalen de leden met elkaar wat

Nadere informatie

voorzitter, een secretaris en een plaatsvervangende secretaris.

voorzitter, een secretaris en een plaatsvervangende secretaris. 4.1 Personeelsbeleid: 1.5.4.1 Or reglement 1 van 7 Reglement ondernemingsraad Artikel 1 2.1 Begripsbepalingen 1 Dit reglement verstaat onder: a. De ondernemer: S. Romijn b. De ondernemingen: KDV De Drie

Nadere informatie

Formulier kandidaatstelling Lijsttrekker D66 afdeling Haren Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Formulier kandidaatstelling Lijsttrekker D66 afdeling Haren Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Formulier kandidaatstelling Lijsttrekker D66 afdeling Haren Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Invulinstructie Dit kandidaatstellingsformulier dient volledig ingevuld ontvangen te zijn door de Verkiezingscommissie

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement TV Metgensbleek.

Huishoudelijk Reglement TV Metgensbleek. Huishoudelijk Reglement TV Metgensbleek. Rechten en verplichtingen van de leden. Artikel l. De leden zijn verplicht zich strikt te houden aan de ter plaatse geldende reglementen en aan de schriftelijke

Nadere informatie

Reglement van de ondernemingsraad gemeente Nissewaard

Reglement van de ondernemingsraad gemeente Nissewaard CVDR Officiële uitgave van Nissewaard. Nr. CVDR379451_1 14 maart 2019 Reglement van de ondernemingsraad gemeente Nissewaard De ondernemingsraad van de gemeente Nissewaard; gelet op artikel 8 van de Wet

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING ARTIKEL 1 DEFINITIES In dit reglement wordt verstaan onder: - Bestuur : het bestuur van de Stichting, zijnde het orgaan dat de dagelijkse en algemene leiding

Nadere informatie

De leden zijn verplicht adresveranderingen ten spoedigste aan de secretaris op te geven.

De leden zijn verplicht adresveranderingen ten spoedigste aan de secretaris op te geven. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Rechten en verplichtingen der leden Artikel 1: De leden zijn verplicht zich strikt te houden aan het ter plaatse geldende baanreglement en aan de schriftelijke of mondelinge aanwijzingen

Nadere informatie

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast.

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast. gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Raadsvoorstel2733771 Onderwerp Portefeuillehouders steller Raadsvergadering Aanpassen Verordening Jongerengemeenteraad Onna Hoes W.H. Huisman-de

Nadere informatie

NOTULEN ZITTING VAN 7 JANUARI 2013.

NOTULEN ZITTING VAN 7 JANUARI 2013. NOTULEN ZITTING VAN 7 JANUARI 2013. Locatie: OCMW Buggenhout, zaal dienstencentrum Aanwezig: VAN HERREWEGHE Tom, burgemeester WILLEMS Jean-Pierre, voorzitter van de gemeenteraad BUYS Rosette, DE MUL Bettie,

Nadere informatie

Artikel 24, eerste en tweede lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen

Artikel 24, eerste en tweede lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen VERORDENING OP DE BEZWAARSCHRIFTENCOMMISSIE SNN 2014 Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling SNN gelet op Artikel 24, eerste en tweede lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen Artikel

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1 VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat en instelling van het ambt van Kinderrechtencommissaris Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

overwegende, dat het gewenst is om van advies te worden voorzien inzake Wmo-beleid;

overwegende, dat het gewenst is om van advies te worden voorzien inzake Wmo-beleid; Het college van de gemeente Lisse; overwegende, dat het gewenst is om van advies te worden voorzien inzake Wmo-beleid; gelet op het bepaalde in artikel 84 van de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht;

Nadere informatie