Workshop. Fietsbehendigheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop. Fietsbehendigheid"

Transcriptie

1 Workshop Fietsbehendigheid Opzet: Leuke en interessante fietsoefeningen, als voorbereiding op in groep fietsen op straat. Elementaire fietsbehendigheid inoefenen. Materiaal: Politieman, fluitje, kegels, lint of touw,.. Voortaak: Lezen tekst Gevaar in verkeersland + mopjes en zo. Verkeersopvoeding in klas: Eventueel al in klas doornemen van de tekst In verkeersland; afspraken op de fiets Regenprogramma: Verkeersquiz en verkeersbordentraining Doelen: W.O. : Overkoepelende doelen: 0.7 Durven problemen aanpakken 0.8 Kinderen ontwikkelen tot autonome leerders 0.12 Uit een aantal vaststellingen zelf conclusies trekken Mens en medemens: 4.2 Vertrouwen ontwikkelen in eigen mogelijkheden 4.11 Anderen helpen door zich dienstbaar op te stellen Hulp kunnen vragen, en zorg aanvaarden Mens en samenleving: 5.6 Kinderen zien in dat samenleven het naleven van allerhande omgangs-vormen, leefregels en afspraken veronderstelt en ze kunnen zich daaraan houden.

2 Mens en ruimte: 9.7 Inzien dat mensen vaak ruimte afbakenen en/of grenzen trekken 9.8 Zich vlot in de ruimte oriënteren: zelfstandig je weg vinden in een vertrouwde omgeving; plaats bepalen van zichzelf en van voorwerpen Ervaren dat iedereen en alles zich in een bepaalde ruimte bevindt of beweegt; ervaren dat elke beweging in de ruimte een richting heeft; ervaren dat iedereen zich verplaatst met een bepaalde snelheid 9.15 Inzien dat menselijk verkeer altijd risico s inhoudt; weten dat opvallende kleding in het verkeer kan bijdragen tot de eigen veiligheid 9.16 Kinderen bewegen zich op een verantwoorde manier en dragen zo bij tot de eigen veiligheid en die van anderen; weten om te gaan met hindernissen op hun (fiets-) weg; beschikken over voldoende reactiesnelheid, evenwichtsbehoud en gevoel voor coördinatie 9.17 Kinderen houden in hun gedrag rekening met andere gebruikers in dezelfde ruimte: zich houden aan afspraken omtrent het gebruik van de ruimte, oplossingen kunnen voorstellen om verkeersconflicten te vermijden; inspelen op verschillend gedrag van weggebruikers 9.19 kinderen ontwikkelen een verantwoord en vaardig fietsgedrag: een veilige fiets gebruiken Wiskunde: Ruimtelijke oriëntatie: MK 6 Verkennen en verwoorden wat men ziet vanuit andere gezichtspunten als men zich werkelijk verplaatst in de ruimte. Moedertaal: Luisteren: 168 Handelingen afleiden 172 Volgorde van handelingen afleiden 262 Gedachtegang van een spreker voortzetten 266 Een opdracht, een taak uitvoeren Spreken: 225 Gespreksregels respecteren 235 Passende vragen stellen in verschillende situaties

3 De fietsopdrachten: * fiets uithalen uit de fietsenberging zonder hierbij andere fietsen te doen vallen, zonder hierbij anderen te hinderen * te voet met fiets aan de hand tot aan de speelplaats Opdracht 1 Door elkaar fietsen op de speelplaats in om het even welke richting, daarbij niemand raken of hinderen. Opdracht 2 Idem, maar op fluitsignaal van de politieman snel stilstaan en afstappen van de fiets. Opletten dat je niet te bruusk remt en/of valt! Opdracht 3 Achter elkaar fietsen in kring. Op fluitsignaal remmen zonder botsen! Opdracht 4 Achter elkaar fietsen in kring, maar met 1 hand uitgestoken als om af te slaan. Opdracht 5 In 8-vorm rijden: telkens 2 kegels aan tegenoverliggende zijden van de speelplaats. Kinderen moeten afslaan tussen de kegels, en naar de andere zijde van de speelplaats rijden tussen de kegels aan de overkant, en dan hun 8 verder rijden.

4 Opdracht 6 Opdracht 5 vervolgt. Tussen versmallende stroken fietsen opgesteld aan de zijkant van het parcours. Opdracht 7 Alert reageren: Vrij fietsen op de speelplaats, rekening houden met elkaar. Een begeleider speelt met een bal tussen de fietsende kinderen. Zij moeten zeer aandachtig zijn op wat er (kan) gebeuren: de spelende begeleider ontwijken, maar ook de bal! Opdracht 8 Alert reageren op een openslaand autoportier: Kinderen fietsen in kring. Tussen muur en autobestuurder (begeleiders op stoel met een kartonnen linkerautodeur) fietsen; alert zijn voor de openslaande portieren! Zelfde opdracht, maar nu per 2 naast elkaar fietsen in de kring.

5 De verkeersquiz 1. Met de klasgroep steek je over bij groen voetgangerslicht. Oei, het licht springt op rood! B. Geen nood, de hele sliert mag over. C. Wie nog niet bezig is mag niet beginnen met oversteken. D. Wie niet halfweg is moet terugkeren. 2. Een agent op een kruispunt: Welk is zijn teken dat zegt: maak het kruispunt vrij! B. De arm rechtop gestoken. C. Een arm naar rechts uitgestoken. D. Twee armen zijwaarts. 3. Wat is er specifiek aan de uitrusting van een gemachtigde opzichter? B. De driekleurige armband met de naam van de gemeente. C. Het stopbordje. D. De jas. 4. Wat is het allerbelangrijkste om veilig naar rechts af te slaan? B. Me laten horen, door met de bel te rinkelen. C. Een wijde bocht nemen. D. Eerst goed uitkijken. 5. Je wilt met je fiets naar rechts afslaan. Geef je een teken? B. Niet nodig, ze zullen het wel zien! C. Ja, want ik kan het. D. Alleen als er veel rijverkeer is. 6. Midden op het kruispunt staat een agent. Maak het kruispunt vrij zegt hij met een teken. Welk teken? B. Hij strekt een arm zijwaarts. C. Hij steekt een arm rechtop. D. Hij staat met zijn rug naar mij, dat telt niet voor mij. 7. Er is geen fietspad. Waar mag je fietsen?

6 B. Ik mag op de linker gelijkgrondse berm of parkeerstrook fietsen. C. Met drie naast elkaar. D. Op de rijbaan of op de rechter parkeerstrook 8. Val op als je fietst, ook overdag. B. Ik draag een fluo-jasje, en op mijn rug mijn zwarte schooltas. C. Ik draag een lichtweerkaatsend strookje. D. Dat doe ik met met mijn fluo-jasje aan. E. Ik draag mijn jeans-vestje. 9. Aangekomen! De auto netjes langs de stoep. Je stapt uit de auto. B. Langs de kant waar je zit. C. Stap uit langs de stoepkant.. D. Het maakt niet uit. Iedereen laat me toch door. 10. Je kiest een goede plaats in de auto. B. Los vooraan, ik houd me vast aan de deurkruk. C. Achteraan en zonder gordel, dat vind ik leuker. D. Om het even waar, maar altijd in de gordel. 11. Je bent net 8 jaar oud. Je fietst op de stoep. B. Dat mag ik doen, met allerhande fietsen. C. Neen, nooit. D. Op mijn kinderfiets, zonder voetgangers te hinderen 12. Je steekt de rijbaan over. Wat doe je? B. Ik haast me naar de overkant. C. Ik kijk eerst uit naar elke kant! Zolang als nodig is. D. Om uit te kijken sta ik in de goot. 13. Je fietsband is lek! Waar stap je, er is geen stoep, geen berm en ook geen fietspad. B. Op de rijbaan natuurlijk. C. Rechts op de rijbaan. D. Links op de rijbaan.

7 14. Je nadert een kruispunt. Het licht springt op oranje. Mag je het voorbijfietsen? B. Nee. C. Nee, tenzij je te dicht was genaderd. D. Ja. 15. Een STOP-BORD langs de kant, een stopstreep op het wegdek. Wat doe je hier als je fietst? B. Stoppen. Altijd. C. Dat is niet nodig als er geen agent kijkt. D. Alleen als er rijverkeer nadert. 16. Je wil een weg oversteken, waar een autobestuurder dicht genaderd is. Hoe kijk je goed? B. Naar zijn knipperlichten. C. Naar nummerplaat. D. Ik zoek oogcontact. 17. Ziehier mijn fiets. De verlichting werkt niet, maar het is lente. B. In de lente heb je geen verlichting nodig. Het is immers klaar. C. Fietsverlichting moet altijd kunnen werken! D. Ik zal niet fietsen als het donker is, dus dat is geen probleem. 18. Verlichting aan, wanneer moet dat op de fiets? B. Als automobilisten met licht rijden. C. Als ik niet duidelijk 200 meter ver kan zien. D. Van zodra de openbare verlichting aangaat. 19. Je nadert fietsend een hindernis, rechts op de smalle rijbaan. B. Tegenliggers moeten mij eerst doorlaten. C. Ik laat de tegenligger voorgaan. D. De durver mag eerst door. E. Dat valt af te spreken ter plaatse. 20. Je skeelert in de straat. B. Op het voetpad. C. Op de straat aan de rechterkant. D. Op de straat aan de linkerkant.

8

9 Als je rolschaatsen of een step gebruikt Waar rijden als je jonger bent dan 16 jaar? Je rijdt op het voetpad, of op de berm. Bij het ontbreken van een trottoir of berm moet je op het fietspad rijden. Waar rijden als je ouder bent dan 16 jaar? Op het fietspad (als dat er is). Verplichtingen Bevind je je op een fietspad en is er een oversteekplaats voor fietsers en tweewielige bromfietsen, dan moet je deze gebruiken. Bij duisternis of slecht weer moet je wanneer je op het fietspad rijdt, uitgerust zijn met een wit licht vooraan en een rood licht achteraan.

10 Gevaar in Verkeersland Zolang er verkeer is, zijn er ongevallen gebeurd. Toen de mensen nog allen te voet gingen, liepen ze wel eens tegen elkaar aan, of ze haperden aan elkaar. Meestal waren de gevolgen niet erg. Eens het paard, de fiets of de auto werden gebruikt om zich sneller te verplaatsen, nam ook het aantal verkeersongevallen toe. Die ongevallen gebeuren niet overal evenveel en niet allemaal op dezelfde tijdstippen. Als je in de lagere school zit moet je dit weten: * Er zijn gemiddeld dubbel zoveel jongens (2/3) als meisjes (1/3) bij ongevallen betrokken. * De ongevallen gebeuren vooral dicht bij huis, in een bekende omgeving, bv. wanneer je na schooltijd naar huis gaat. * Ben je 5 tot 9 jaar oud, dan krijg je algauw een ongeval te voet. Ben je 10 tot 14 jaar? Je krijgt makkelijk een ongeval met de fiets. * Verkeersongevallen gebeuren meer "na" dan "voor" de schooluren, vooral in de vooravond. * Verkeersongevallen gebeuren het meest op vrijdag (laatste schooldag van de week) en op woensdag wanneer het minder lang les is. * De maanden mei, juni, september en oktober tellen samen het grootst aantal ongevallen. De maanden december, januari en februari tellen het minste aantal. * Er gebeuren veel meer ongevallen met kinderen die zitten in de auto (van hun ouders of grootouders) dan met kinderen te voet of met de fiets. Wees dus voorzichtig op straat!

11 Het is er gevaarlijk als je niet goed oplet... Mopjes in verkeersland Een heer vraagt aan een agent op een drukke weg: "Wat is de snelste weg naar het ziekenhuis?". Gewoon blijven staan. Het is fluo geel en het zit in een boom? Antwoord: Een nest vol met veiligheidstruitjes. Pietje crosst op zijn fietsje over het schoolplein. "Stop!" zegt de meester, "Je hebt geen licht en ook geen bel!". Waarop Pietje roept "Uit de weg, meester, ik heb ook geen remmen!". Jantje heeft een bromfiets gekregen. Hij rijdt ermee tegen een boom. Wat heeft Jantje nu? Een kromfiets! Boemel en Kwak stappen op de rijbaan. Boemel vraagt aan Kwak: "Komt er een auto aan?" "Nee," zegt Kwak. Boem!!! Kwak wordt aangereden. "Maar Boemel toch, ik heb je gevraagd of er een auto aan kwam?" "Ja, zegt Boemel, maar je hebt niet gevraagd of er een bus aan kwam rijden." Jan rijdt met de auto, achter een vrachtwagen. Die stopt voor het kruispunt. Jan ook. Hij stapt uit en tikt op de ruit: "Meneer, u hebt uw lading verloren!" Het verkeerslicht wordt groen en de vrachtwagen vertrekt. Jan ook. Aan het volgende kruispunt stopt de vrachtwagen. Jan ook. Hij stapt uit en tikt opnieuw op de ruit: "Meneer, u hebt uw lading verloren!" Het verkeerslicht wordt groen en ze rijden verder. Een eindje verder stopt de chauffeur van de vrachtwagen; Jan ook. Hij stapt uit en trekt het portier van de vrachtwagen open:" Meneer, ik ben Jan en u hebt uw lading verloren!" Waarop de chauffeur zegt: "Ik ben Marc en ik ben zout aan het strooien!" Wat is het? Het is grijs met witte strepen en het kan niet lopen: een zebrapad.

12 Hoe noemen we een agent op een motorfiets? Een bromvlieg. In Verkeersland Afspraken op de fiets Voor je vertrekt - Is je fiets wettelijk in orde? Werken beide remmen? Kunnen de lichten werken? - Draag een fietshelm! Die beschermt je hoofd als je valt. - Maak je goed zichtbaar: met fluo-materiaal overdag, met lichtweerkaatsers in het donker. - Gebruik een fiets die past bij je gestalte: niet te groot, niet te klein. Je vertrekt - Kijk om je heen of je niemand hindert. - Sta rechts naast je fiets en stap op, je gezicht naar de rijbaan gekeerd. Fietsen in de schemering en in het donker - Gebruik lichtweerkaatsers of reflectoren. - Gebruik je lichten: vooraan één wit vast licht, achteraan één rood vast licht. - Je bent beter zichtbaar met de witte reflector vooraan, de rode achteraan, oranje in de trappers en in de wielen (of lichtweerkaatsende banden). - Heeft je fiets een dynamo? Bedenk dat je lichten niet branden als je stilstaat. Met een oplaadbare batterij blijven ze wel branden. Waar en hoe fietsen - Houd beide handen aan het stuur, tenzij je een teken geeft om af te slaan. - Je mag op de stoep fietsen, als je nog geen 9 jaar oud bent, met een kinderfiets, en zonder de andere voetgangers te hinderen. - Je mag geen dier aan de leiband houden. - Je mag geen passagier vervoeren, tenzij de fiets is voorzien van een zitje en voetsteunen. Zelfs dan doe je dat als kind beter niet. Inhalen

13 - Je mag niet inhalen bij het naderen van een zebrapad of een oversteekplaats voor fietsers. - Als een bestuurder stopt aan een zebrapad of een oversteekplaats voor fietsers, dan mag je niet inhalen. - Je mag pas inhalen als je zeker bent dat je dit veilig kunt doen. - Fiets je voorbij geparkeerde auto s, rijd er niet te dicht langsheen (laat een tussenruimte van een meter) en kijk of er niemand achter het stuur zit. De fiets stallen - Stal je fiets zo, dat je er niemand mee hindert. - Doe je fiets op slot en maak je fiets op 2 plaatsen vast aan het fietsenrek. Rond punt - Bij het naderen van het rond punt geef je voorrang aan de bestuurders die op het rond punt rijden. - Kijk uit of er een fietsstrook of fietspad is en gebruik die dan. - Fiets nooit uiterst rechts en maak jezelf goed zichtbaar. - Geef een teken naar rechts als je het rond punt wilt verlaten. Voetgangers - Je moet voorrang geven aan voetgangers die op een zebrapad (zonder verkeerslichten) oversteken of er willen oversteken. - Een bus of tram stop bij een halte. Fiets je langs de kant waar mensen in- en uitstappen? Je moet stoppen zodat passagiers kunnen instappen of uitstappen. Fietspaden - Op een fietsstrook of streepjesfietspad mag je enkel fietsen rechts in de rijrichting. - Op een fietspad, aangeduid door het bekende fietspad-bord, ga je eerst na in welke richting je erop mag fietsen. - Op een gedeeld fietspad-stoep, fiets je enkel op het deel voor fietsers, rechts in de rijrichting.

1. Met de klasgroep steek je over bij groen voetgangerslicht. Oei, het licht springt op rood!

1. Met de klasgroep steek je over bij groen voetgangerslicht. Oei, het licht springt op rood! De verkeersquiz 1. Met de klasgroep steek je over bij groen voetgangerslicht. Oei, het licht springt op rood! B. Geen nood, de hele sliert mag over. C. Wie nog niet bezig is mag niet beginnen met oversteken.

Nadere informatie

verkeersregels voor kinderen

verkeersregels voor kinderen verkeersregels voor kinderen afspraken voor stappers te voet bron: www.verkeervpi.be Als er een begaanbare stoep (trottoir) is, gebruik die dan. Is er geen (begaanbare) stoep, verhoogde of gelijkgrondse

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker Stap 6 Alsmaar drukker en drukker 12 Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Wat is er toch aan de hand? Je weet het wel: het loopt bij momenten helemaal niet vlot in het verkeer. Op nogal

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts 2 Wat moet je doen als je als fietser de oversteekplaats nadert?

Nadere informatie

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Stap 11 Fiets(st)er, ken jouw plaats Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven 3 5 1 4 6 7 8 9 1 10 13 11 3 Zo hoort het Als fietser of fietsster rijd jij niet zomaar waar je het wilt. 1 Is

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts C om het even B links D beide kanten mogen 2 Wat moet je doen

Nadere informatie

Veiligheidsdossier Uitstap per fiets

Veiligheidsdossier Uitstap per fiets Veiligheidsdossier Uitstap per fiets Mauroo Dirk, Preventieadviseur School aan de waterkant 1 Veiligheidsdossier uitstap per fiets INFO VOOR DE LEERKRACHT 1. Verplaatsingen met de fiets "alleen": De leerkracht/begeleider

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

GROTE VERKEERSTOETS 2017

GROTE VERKEERSTOETS 2017 GROTE VERKEERSTOETS 2017 1. Beste en slechtst beantwoorde vragen Je stuurt een sms terwijl je aan het fietsen bent. Mag dat? A. Neen. B. Ja, sms'en mag maar telefoneren niet. C. Ja. Correct antwoord: A

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 6 Wie heeft voorrang? Voorrang oefenen Voorrang van rechts 1 2 A A C D Tekening 1 heeft voorrang op Tekening 2 A heeft voorrang op en moet voorrang geven aan heeft voorrang op

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Spelletjesboekje voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Inhoud Spelletjes 6-7 jaar Kleur en ontdek de Superhelden-op-de-weg Maak de puzzel af Wie is er Superveilig op weg?

Nadere informatie

Oversteken als voetganger via het zebrapad.

Oversteken als voetganger via het zebrapad. Oversteken als voetganger via het zebrapad. Fietstaak 1 Strepestraat Grote Baan Minder zijn snelheid en kijkt voor zich uit. Stopt voor de wegmarkeringen en verleent voorrang aan weggebruikers op het zebrapad.

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

Veiligheidsdossier Uitstap te voet

Veiligheidsdossier Uitstap te voet Veiligheidsdossier Uitstap te voet Mauroo Dirk, Preventieadviseur School aan de waterkant 1 Veiligheidsdossier uitstap te voet INFO VOOR DE LEERKRACHT 1. Verplaatsingen te voet "alleen": De leerkracht/begeleider

Nadere informatie

Veilig fietsen en stappen

Veilig fietsen en stappen Veilig fietsen en stappen Wat komt aan bod? Achtergrond Kernpunt voor veilig verkeersgedrag Basisregels voor voetgangers Stappen in groep Basisregels voor fietsers Fietsen in groep 2 Hoe verplaatsen we

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

Het Fietsexamen. Voorwoord:

Het Fietsexamen. Voorwoord: Het Fietsexamen Voorwoord: Deze beknopte beschrijving is er om gebruikt te worden door leerkrachten, begeleiders, controleurs (examinatoren) tijdens het examen, ouders alsook de leerlingen. Met deze beschrijving

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent In het verkeer In het verkeer 2 4 6 1 3 5 De straat is een openbare plaats. Dat betekent dat ze van iedereen is. Ook jij loopt, fietst of speelt wel eens op straat. Toch mag je er niet zomaar doen wat

Nadere informatie

We hopen je met dit document voldoende informatie te bezorgen om de leerlingen ook na de toets gericht te evalueren en bij te scholen.

We hopen je met dit document voldoende informatie te bezorgen om de leerlingen ook na de toets gericht te evalueren en bij te scholen. Resultaten individuele vragen Vrije Lagere School MEULEBEKE - 5B Hieronder vind je alle vragen op een rijtje. Bij elke vraag vind je informatie over de scores van je leerlingen. Zo kom je te weten welke

Nadere informatie

De ontdekking van het wiel

De ontdekking van het wiel De ontdekking van het wiel Het wiel dat om een as draait lijkt een eenvoudige uitvinding, maar toch is het één van de vernuftigste die de mens ooit gedaan heeft. Wie de uitvinder van het wiel was is onbekend.

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Buiten de bebouwde kom

Hoofdstuk 1. Buiten de bebouwde kom Hoofdstuk 1. Buiten de bebouwde kom Vraag 1.1 Wie mag of mogen hier voorgaan? De voetgangers. De fietser. Vraag 1.2 Mark en Rick lopen op de rijbaan, want er is hier geen voetpad. Welke zin is waar? Mark

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 2 Tussendoor 1 Oversteken a In het verkeer 1 3 5 Knip de figuurtjes uit het kopieerblad en plak op de juiste plaats. 1 en 2: De agent heeft het voor het zeggen. 3 en 4: Geen agent.

Nadere informatie

VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD

VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD 1. VERVOER VAN KINDEREN MET DE AUTO: Als trouwste supporters van uw kind verwachten we als sportvereniging dat u er mee voor zorgt dat uw kind op de betreffende bestemmingen

Nadere informatie

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is.

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 2 E Is het fietspad op de grond aangeduid met twee witte evenwijdige

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN.

Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN. Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN www.fietsometer.be 1. FIETSCONTROLE Voor je met leerlingen in het verkeer gaat, controleer je of de fietsen veilig zijn. Je hebt de wettelijk verplichte

Nadere informatie

Praatplaat: ga je mee op stap?

Praatplaat: ga je mee op stap? Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Praatplaat: ga je mee op stap? Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kunnen aangeven welke route het veiligst is. De

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De fietsers krijgen te maken met een tractor van links. Moeten de fietsers voorrang geven? Ja Nee Vraag 1.2 Milla en Rosan krijgen te maken met een auto die uit een uitrit

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De brandweerauto komt uit de uitrit van de brandweerkazerne rijden. Hij heeft geen zwaailicht en sirene aan. Moeten de fietsers de brandweerauto voor laten gaan? Ja Nee

Nadere informatie

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert presenteert Het fietsparcours Hallo zesdeklasser, Je zag daarnet het parcours voor het fietsexamen. Voor we het parcours samen eens overlopen, is het toch heel belangrijk om wat afspraken op een rijtje

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Een kruispunt. is geen jungle

Een kruispunt. is geen jungle Een kruispunt is geen jungle Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De fietsers krijgen te maken met auto s die de rotonde op en af willen gaan. Mogen ze voorgaan? Ja Nee Vraag 1.2 Sabine en Simone fietsen samen op één fiets. Wat is waar?

Nadere informatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Dode hoek in zicht! Voor BuSO Doelgroep voet Leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18,

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Parcours voetgangersexamen vierde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege

Parcours voetgangersexamen vierde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Parcours voetgangersexamen vierde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Vertrek; Sint-Jan Berchmanscollege, parking Kasteellaan indraaien naar rechts; eerste straat rechts de Holstraat ingaan: Controlepunt

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

Fiche Leerkracht CORRECT Rijgedrag 1

Fiche Leerkracht CORRECT Rijgedrag 1 De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Handleiding Meester op de Fiets p8-11 CORRECT Rijgedrag 1 Fietsers mogen tegen de rijrichting in rijden in straten met beperkt éénrichtingsverkeer (BEV).

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs. Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - ste en de leerjaar lager onderwijs. 6 Zie je de kinderen op de tekening? Sommigen hebben een bolletje met een cijfer. Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen.

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

9. Verschillende soorten wegen

9. Verschillende soorten wegen 9. Verschillende soorten wegen Nooit overweg oversteken wanneer: Spoorwegen & overwegen Autosnelwegen Autoweg Erven & woonerven Snelheid? Parkeren? Voetgangers? Verhoogde inrichtingen Snelheid? Parkeren?

Nadere informatie

OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER

OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER Lesfiche 3 voor BuSO OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling: houdt zich aan

Nadere informatie

Fietsen in voetgangerszones

Fietsen in voetgangerszones Enkel kinderen jonger dan 9 jaar op een kinderfiets zijn toegelaten op het voetpad, omdat kinderfietsen volgens de wet als speelgoed worden beschouwd. Als je de rijbaan wil oversteken op het zebrapad,

Nadere informatie

Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014

Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014 Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014 Routebeschrijving 1 Vertrek aan de school Stationsstraat 81 richting Leuvensesteenweg. Oversteken aan lichten Leuvensesteenweg richting Nieuwstraat. Bij het kruispunt

Nadere informatie

FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP

FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP VELOCITIE INSPIRATIEBOX categorie 3: Actieve schoolverplaatsingen ACTIEFICHE FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP Op welke manier kunnen klassen zich in groep met de fiets verplaatsen voor buitenschoolse activiteiten

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Deze brochure frist je kennis op van deze op het eerste gezicht vanzelfsprekende, maar o zo noodzakelijke regels. Een kruispunt is immers geen jungle!

Deze brochure frist je kennis op van deze op het eerste gezicht vanzelfsprekende, maar o zo noodzakelijke regels. Een kruispunt is immers geen jungle! Een k is geeruispunt n jung le Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL 51 5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG 52 5.1 Hoofdregel 53 Wanneer een openbare weg een rijbaan omvat, moet je die volgen. Dat betekent dat je niet op de gelijkgrondse bermen of op andere delen van de openbare

Nadere informatie

Veiligheid van de fietser

Veiligheid van de fietser Veiligheid van de fietser 01-02-2013 Inleiding Het gebeurt sneller dan je denkt Inleiding Enkele cijfers In 2012 zijn er in totaal 320 verkeersongevallen vastgesteld in de politiezone KASTZE. Bij 39 ongevallen

Nadere informatie

V o o r r a n g s a f s p r a k e n

V o o r r a n g s a f s p r a k e n V o o r r a n g s a f s p r a k e n Meer weten over voorrangsafspraken? Lees dan verder. Afspraken Je mag voorgaan als je te maken krijgt met iemand die achteruit rijdt. Je mag voorgaan als je te maken

Nadere informatie

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het politiebureel. HET GROOT FIETSEXAMEN Start Aankomst Parcours

Nadere informatie

OP UITSTAP MET DE FIETS

OP UITSTAP MET DE FIETS Fietsen in groep OP UITSTAP MET DE FIETS OP UITSTAP MET DE FIETS Fietsen is een gezonde en goedkope manier om met leerlingen op uitstap te gaan. Als je rekening houdt met onderstaande aandachtspunten dan

Nadere informatie

Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O.

Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. 0 Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. Er zijn natuurlijk verschillende wegen om de school te bereiken. Leerlingen die van Dessel of Retie komen, nemen een andere

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open!

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! L E G E N D E *** Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! Kijk naar, maak oogcontact met Linkerarm uitsteken Rechterarm uitsteken Fietstraject

Nadere informatie

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh Elmo@work Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh OVERZICHT 1. Wat is een elektrische fiets 2. Algemene veiligheidsproblemen fiets 3. Veiligheidsproblemen elektrische fiets

Nadere informatie

FIETSEXAMEN OOSTENDE

FIETSEXAMEN OOSTENDE FIETSEXAMEN OOSTENDE VERTREKPUNT ROUTE Sportpark De Schorre CP28 SPORTPARKLAAN PARKING MR V STARTPUNt à OPGEPAST: het examen start vanaf het vertrekpunt! Dus uitkijken vooraleer je vertrekt! Kan ik veilig

Nadere informatie

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Voorwaarden voor veilig fietsen en stappen: 1. kennis van en respect voor de wegcode 2. goede afspraken en voldoende vaardigheden bij alle

Nadere informatie

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school.

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Papenaardekenstraat 53 2900 Schoten VERKEERSPLAN 1. Inleiding Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Vermits iedereen zich in het verkeer moet

Nadere informatie

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger.

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger. Verkeersbegrippen Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Bestuurder Je bent bestuurder: Als je fietst. Als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. Voetganger Je bent

Nadere informatie

Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be VERKEERSKRANT

Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be VERKEERSKRANT Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be DE VERKEERSKRANT Info over het 10op10-project Ouders zijn een voorbeeld voor hun kinderen, ook in het verkeer.

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. voetganger

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk Beoordelingsfiches VERO Deerlijk SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Neunkirchenplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

School Lesbrief 2015

School Lesbrief 2015 School Lesbrief 2015 Weer naar School Na zes weken vrij weer naar school! Weer vroeg opstaan, ontbijten en aankleden En dan naar school: wel op een veilige manier! Hoe zorg je ervoor dat je in het verkeer

Nadere informatie

Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout

Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout Wat is het fietsexamen? Het fietsexamen is een praktische proef in het centrum van Turnhout. Je moet kunnen aantonen dat je klaar bent om zelfstandig,

Nadere informatie

De Grote Amsterdamse Verkeersquiz

De Grote Amsterdamse Verkeersquiz De Grote Amsterdamse Verkeersquiz De quiz 4 rondes - ronde 1 regels als je fietst - ronde 2 verkeersweetjes - ronde 3 regels als je loopt - ronde 4 borden en tekens 5 vragen per ronde 10 seconden denken

Nadere informatie

werkboek auteurs: Jo Carmen Gerwin De Decker Rudi Fransen Bart Houwen eindredactie: André Boel nagelezen en goedgekeurd door

werkboek auteurs: Jo Carmen Gerwin De Decker Rudi Fransen Bart Houwen eindredactie: André Boel nagelezen en goedgekeurd door werkboek 5 auteurs: Jo Carmen Gerwin De Decker Rudi Fransen Bart Houwen eindredactie: André Boel nagelezen en goedgekeurd door Als etser in het verkeer 5.10 Verkeersregels voor etsers Info 1: Plaats op

Nadere informatie

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen met de auto naar school brengt. Hierdoor ontstaan onveilige situaties, parkeerproblemen

Nadere informatie

LOPEN EN OVERSTEKEN. Activiteit 1 Oversteekliedjes. 1. Oversteekliedje (melodie Vader Jakob)

LOPEN EN OVERSTEKEN. Activiteit 1 Oversteekliedjes. 1. Oversteekliedje (melodie Vader Jakob) Op de website www.schoolopseef.nl kunt u de melodie van de liedjes downloaden. Het zingen van liedjes met betrekking tot het oversteken. LOPEN EN OVERSTEKEN Activiteit 1 Oversteekliedjes Leer de leerlingen

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Educatieve Verkeerstuin

Educatieve Verkeerstuin Educatieve Verkeerstuin AFSTANDEN INSCHATTEN DE PRAKTIJK Op straat kunnen allerlei dingen in de weg staan. Als je er goed op reageert, voorkom je botsingen. Bij deze oefening komt de leerling een aantal

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

actie boekentas Veilig naar school! 5 verhaaltjes en nog wat leuke spelletjes erbovenop!

actie boekentas Veilig naar school! 5 verhaaltjes en nog wat leuke spelletjes erbovenop! actie boekentas Veilig naar school! 5 verhaaltjes en nog wat leuke spelletjes erbovenop! Te voet naar school Eén, twee één, twee De ene voet na de andere en je bent al op school. Gemakkelijk als je op

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool Verkeersveiligheidsplan Veilig verkeer rond de Godelindeschool Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdgebouw 4 -Ingang Gerard Doulaan 4 -Ingang Godelindeweg 7 -Ingang Rotonde 8 Dependance 12 -Fietsers 12 -Automobilisten

Nadere informatie

Verkeersbordenspeurtocht

Verkeersbordenspeurtocht Verkeersbordenspeurtocht Dit boekje is van uit groep Verkeersborden, hoe zit het ook alweer? Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor

Nadere informatie

Kinderen en veilig fietsen.

Kinderen en veilig fietsen. Kinderen en veilig fietsen. Voorbereiding juiste fiets: Koop altijd een fiets die past bij de lengte van je kind. Een fiets 'op de groei' kopen is niet slim. Van een te grote fiets wordt een kind onzeker.

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

63E SCHOOLVERKEERSEXAMEN CURACAO, BONAIRE EN BOVENWINDSE EILANDEN

63E SCHOOLVERKEERSEXAMEN CURACAO, BONAIRE EN BOVENWINDSE EILANDEN 63E SCHOOLVERKEERSEXAMEN CURACAO, BONAIRE EN BOVENWINDSE EILANDEN 3 JUNI 2014 SAMEN MET DE JEUGD NAAR EEN VEILIGER VERKEER. 1 Een pas op bord is: 0 Driehoekig. 0 Zo klein mogelijk. 0 Zoals je zelf wilt,

Nadere informatie

Stappen en fietsen in groep

Stappen en fietsen in groep Een folder van het levenslijn - kinderfonds actie 2004 Een overzicht van de regels Stappen en fietsen in groep Levenslijn - kinderfonds Stappen en fietsen in groep. Een overzicht van de regels. Een folder

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Centrumschool Zwevegem

Verkeerseducatieve Route Centrumschool Zwevegem Verkeerseducatieve Route Centrumschool Zwevegem Verkeerseducatie voor voetgangers en fietsers September 2014 1 Inhoud Inleiding 3 1 Met de groep op stap 4 2 Betrokkenen bij de VERO 5 3 Algemene oefeningen

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Dode hoek. VOET en. Doelgroep. Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs

Dode hoek. VOET en. Doelgroep. Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs Dode hoek Doelgroep Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs VOET en Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18, 19 Context 1: 11, 13, 14 Context 2: 3 Lesthema Jaarlijks gebeuren er in ons land

Nadere informatie