Gemeenschappelijk schoolonderzoek Tijdvak I 27 oktober

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeenschappelijk schoolonderzoek Tijdvak I 27 oktober"

Transcriptie

1 Gemeenschappelijk schoolonderzoek Tijdvak I 27 oktober GESCHIEDENIS Dit schoolonderzoek bestaat uit 38 vragen. Voor dit onderzoek zijn maximaal 59 punten te behalen. Als bij een vraag een verklaring, uitleg, oorzaak of gevolg gevraagd wordt, worden aan het antwoord meestal geen punten toegekend als deze verklaring, uitleg ontbreekt. Geef niet meer antwoorden (redenen, voorbeelden e.d.) dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld twee redenen worden gevraagd en je geeft meer dan twee redenen, dan worden alleen de eerste twee in de beoordeling meegeteld.

2 De Eerste Wereldoorlog Welke gebeurtenis in Sarajevo in 1914 wordt vaak gezien als aanleiding tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog? Lees de volgende beweringen en beantwoord vraag 2. I. Bij het uitbreken van de oorlog waren Rusland en de Verenigde Staten de belangrijkste geallieerde landen. II. De Duitse aanval liep in België en Noord Frankrijk vast in een loopgravenoorlog. III. Duitsland en Oostenrijk Hongarije waren bondgenoten van elkaar. IV. Het communisme en het nationalisme waren twee belangrijke oorzaken van de Eerste Wereldoorlog. 2. Geef per bewering aan of deze juist of onjuist is. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog stonden de Centralen en de Geallieerden tegen over elkaar. 3. Schrijf per bondgenoot de landen op. De Duitse Keizer zag dat verschillende landen kolonies hadden, maar Duitsland niet. Dit was een schande voor Duitsland. Duitse ondernemers hadden ook groot belang bij als Duitsland kolonies zou hebben. 4. Schrijf twee (2) redenen op waarom Duitse ondernemers zouden profiteren van deze kolonies. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er zowel bij de Geallieerden als bij de Centralen censuur toegepast op de berichtgeving over de oorlog. De legerleiding controleerde alle brieven die de soldaten naar huis stuurden. 5. Schrijf een (1) reden op waarom censuur werd toegepast. De Eerste Wereldoorlog wordt ook wel een totale oorlog genoemd. 6. Wat is een belangrijkste kenmerk van een oorlog om als een totale oorlog gecategoriseerd kan worden. Industrialisatie en nieuwe uitvindingen hebben een grote rol gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. 7. Schrijf twee (2) nieuwe wapens en twee (2) moderne vervoermiddelen die gebruik werden door de Duitsers tijdens deze oorlog. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gingen de Britten over op een blokkade voor de Duitse kust. 8. Schrijf twee (2) negatieve gevolgen die de handelsbelemmering had voor de Duitsers.

3 De Eerste Wereldoorlog had een positieve invloed op de vrouwenemancipatie. 9. Welke van de volgende uitspraken is juist? A. De vrouwen waren niet nodig in de wapenfabrieken. B. Alle vrouwen gingen kinderen maken toen ze geen kiesrecht kregen. C. Het bleek dat veel vrouwen het mannenwerk prima konden overnemen. D. De vrouwen moesten thuis blijven en voor de kinderen zorgen. Bekijk bron 1 en beantwoord vraag 11. Bron 1. De Russische beer krijgt zuurstof toegediend (een Duitse spotprent uit 1917). 10. Welk belang had Groot-Brittannië en Frankrijk bij het weer op het been krijgen van de Russische beer? Het interbellum, herstel en crisis Nadat de Duitsers zich hadden opgegeven in november 1918 vluchtte de Duitse Keizer naar een omliggend land. 11. Naar welk land vluchtte de Duitse Keizer naar toe? Nadat de Duitse Keizer was gevlucht, veranderde in Duitsland de bestuursvorm. 12. Welke bestuursvorm werd ingevoerd in Duitsland?

4 13. Zet de volgende gebeurtenissen in de juiste tijd volgorde: 1. Het ondertekenen van het Verdrag van Versailles 2. Het overlijden van de Duitse Keizer Wilhelm II 3. Black Thursday 4. Het uiteenvallen van Oostenrijk Hongarije in diverse nieuwe lidstaten. 5. Vrije verkiezingen in Duitsland waar NSDAP de grootste partij werd. De Duitse bevolking had weinig vertrouwen in de nieuwe regering: De Republiek van Weimar. 14. Schrijf twee (2) redenen op waarom de Duitse bevolking niet blij was met de nieuwe regering. 15. Welke van de onderstaande mogelijkheden waren afspraken die in het Verdrag van Versailles waren opgenomen? 1. Het Rijnland moest worden gedemilitariseerd. 2. Duitsland moest vooral herstelbetalingen aan de Russen doen. 3. De alleenschuld bij het uitbreken van de oorlog lag bij Oostenrijk Hongarije. 4. Duitsland moest zijn koloniën afstaan. 5. Het Duitse leger werd beperkt tot man. 6. Elzas Lotharingen werd terug gegeven aan Frankrijk. 16. Waarom werd de strafbepaling in het Verdrag van Versailles opgenomen dat Duitsland de oorlogsschade moest betalen? A. Men vond dat alleen de hoofdschuldige een boete opgelegd kon krijgen. B. Alle drie de overwinnaars wilden Duitsland extra hard vernederen. C. Duitsland wilde dit zelf in het verdrag hebben. D. De Duitse Keizer wilde dit voordat hij aftrad. 17. Waarom noemden de Duitsers het Verdrag van Versailles een dictaat? A. Omdat het verdrag aan Duitsland werd opgelegd. B. Omdat het verdrag vol met spelfouten zat. C. Omdat de Duitsers het er wel mee eens waren. D. Omdat dictaat een ander woord voor vrede is. Na de Eerste Wereldoorlog wilde de Amerikaanse President een Volkenbond oprichten. De leden konden gezamenlijk optreden om oorlog te voorkomen. 18. Welk gevolg had het ontbreken van het lidmaatschap van de Verenigde Staten voor de Volkenbond? In 1929 brak over de hele wereld een grote economische crisis uit. Duitsland werd extra hard getroffen. 19. Waarom werd Duitsland extra hard getroffen? A. Omdat Duitsland jarenlang te veel geld had uitgegeven aan bewapening. B. Omdat Duitsland jarenlang te veel snelwegen had aangelegd. C. Omdat Duitsland ook nog leningen en herstelbetalingen moest betalen. D. Omdat Duitsland weigerde een aanpassingspolitiek te voeren.

5 De economische crisis had niet alleen gevolgen voor de Duitse regering maar ook voor de samenleving. 20. Schrijf twee (2) negatieve gevolgen op voor de Duitse samenleving. Lees de volgende uitspraken en beantwoord vraag 21 : 1. Alle mensen zijn gelijk. 2. De groep is minder belangrijk dan het individu. 3. Het communisme is onze natuurlijke bondgenoot. 4. Het eigen ras is het beste, andere rassen zijn minderwaardig. 5. Ons volk heeft levensruimte nodig. 6. Parlementaire democratie is de beste regeringsvorm. 21. Welke 2 (twee) uitspraken zijn kenmerkend voor het nationaal socialisme? A. Uitspraak 1 en 2 B. Uitspraak 2 en 3 C. Uitspraak 3 en 4 D. Uitspraak 4 en 5 E. Uitspraak 5 en Welk uitspraak past bij de ideeën van Hitler? A. De parlementaire democratie is een slechte vorm van bestuur B. Godsdienst moet de basis van de politiek zijn. C. Het groepsbelang is minder belangrijk dan de vrijheid van het individu. D. Man en vrouw zijn in de maatschappij gelijk aan elkaar. In Italië kwamen de fascisten onder leiding van Mussolini aan de macht. De fascisten hebben ongeveer dezelfde ideeën als die van de nationaal socialisten. 23. Schrijf twee (2) belangrijke verschillen tussen de fascisten en de nationaal socialisten. 24. Wat zijn de kenmerken van een totalitaire dictatuur? 1. De burger hoeft niet meer te denken. 2. Grote bevoegdheden van de geheime politie. 3. Kunst en sport worden verboden. 4. Er kunnen meerdere leiders zijn. Volgens de nazi s zijn opvoeding en onderwijs heel belangrijk. 25. Waarom was het onderwijs heel belangrijk voor de nazi s?

6 Bekijk bron 2 en beantwoord vraag 26. Bron 2. Omschrijving Een Volk, Een Rijk, Een Leider! 26. Welke begrippen passen bij deze afbeelding? 1. Propaganda 2. Antisemitisme 3. Indoctrinatie 4. Vrede van Versailles Bekijk bron 3 en beantwoord vragen 27 en 28. Bron Waaruit blijkt dat bron 3 de spot drijft met propaganda van de Nazi s? Gebruik nogmaals bron Geef aan waarom het niet waarschijnlijk is dat bron 3 in Duitsland gepubliceerd is in de tijd dat de nazi s aan de macht waren?

7 In 1935 werden de Neurenbergse rassenwetten opgesteld. 29. Wat is juist hierover? A. Joden mochten niet naar de concentratiekampen gestuurd. B. Joden mochten nu volgens de wet en zonder straf worden gediscrimineerd. C. Joden mochten met Duitsers trouwen. D. Joden mochten zich vrijwillig in Duitsland komen vestigen. De Tweede Wereldoorlog pt 30. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde 1. Duitsland en Rusland tekenen een niet-aanvalsverdrag 2. Duitsland bezette Tsjechië 3. Hitler viel Polen binnen 4. Hitler nam het Rijnland in 5. Oostenrijk werd bij Duitsland toegevoegd Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden weer verschillende landen tegenover elkaar. 31. Schrijf op welke landen hoorden tot de asmogendheden en welke landen tot de geallieerden.

8 Bekijk bron 4 en beantwoord vraag 32. Bron 4. Een duits affiche (1942) Dit affiche roept vrijwilligers op om te vechten tegen een ideologie 32. Tegen welke ideologie is het affiche gericht? A. Communisme B. Fascisme C. Nationaal socialisme D. Nationalisme Lees bron 5 en beantwoord vraag 33. In de ochtend van 7 december 1941 vielen de Japanners de basis aan. Dat deden ze met 190 vliegtuigen. Die werden later gevolgd door een tweede golf van 170 vliegtuigen. Er werden achttien schepen tot zinken gebracht of zwaar beschadigd en rond 250 vliegtuigen uitgeschakeld. Er vielen meer dan 2300 doden en bijna 1200 gewonden. Bron Welke belangrijke gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog wordt in de bron beschreven?

9 Bekijk bron 6 en beantwoord vraag 34. Bron 6. Een spotprent over de Tweede Wereldoorlog (1944) Toelichting. De handenlinksonder zijn van de Verenigde Staten. De handen rechtsboven zijn van de Sovjetunie. 34. Welke manier van oorlogvoeren wordt in de tekening uitgebeeld? A. Blitzkrieg B. Duikbotenoorlog C. Loopgravenoorlog D. Tweefrontenoorlog Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Duitsland gebruik van een andere strategie van aanval, namelijk de Blitzkrieg. 35. Geef de juiste volgorde van de Blitzkrieg aan. 1. Soldaten op de grond nemen tegenstanders gevangen. 2. Vliegtuigen met sirenes zorgen voor paniek bij de verdedigers. 3. Tanks rijden in hoog tempo vijandelijk gebied binnen. Terwijl de oorlog in Europa al afgelopen was, werd er nog gevochten in Azie. 36. Welke middel werd door de Amerikanen gebruikt om een einde te maken aan de oorlog in Azie?

10 Vanaf zomer 1942 waren de nazi s begonnen met de holocaust. 37. Waarom besloot de nazi s met de holocaust te beginnen? A. De bevolking begon toen een steeds grotere liefde te krijgen voor de Joden. B. Hitler beschreef het idee in zijn boek Mein Kampf, waarin staat dat de Joden de schuld hadden dat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor. C. De Joden werden een grote steun voor Duitsland. D. De oorlog leek voor Duitsland bijna verloren. Tijdens de holocaust werd gebruik gemaakt van doorgangskampen zoals Westerbork en vernietigingskampen zoals Auswitchz. 38. Schrijf op wat het verschil is tussen een doorgangskamp en een vernietigingskamp?

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS Dit onderzoek bestaat uit 40 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad. Meerkeuze antwoorden worden

Nadere informatie

Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland

Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland Hoofdstuk 3 Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland Waarom NL? Nederland was een neutraal land. Bleef in NL tot aan zijn dood. Vrede van Versailles Vs, Eng, Fra winnaars. Duitsland als enige schuldig

Nadere informatie

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00. SCHOOLONDERZOEK Tijdvak II GESCHIEDENIS november 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

Tweede Wereldoorlog 1

Tweede Wereldoorlog 1 Tweede Wereldoorlog 1 Adolf Hitler 1889 1945 INHOUDSOPGAVE Tekstsamenvatting...Pagina 2 tot 4 Aantekeningen...Pagina 5 tot 6 Begrippen...Pagina 6 1 P a g e Tekstsamenvatting 1.1 Duitsland na de eerste

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 2 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje 800045-2-736b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Reclame voor fietsrijlessen voor vrouwen (1896). bron 2 Op de

Nadere informatie

Samenvatting H2 2: Fascisten NSDAP machtigingswet totalitaire staat concentratie kampen indoctrinatie

Samenvatting H2 2: Fascisten NSDAP machtigingswet totalitaire staat concentratie kampen indoctrinatie Samenvatting H2 2: Terwijl de onvrede groeide in de Republiek van Weimar en de communisten, de conservatieven en de socialisten elkaar niet konden luchten of zien, begonnen een paar mannen een eigen politieke

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2008 1 tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 39 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 55 punten

Nadere informatie

In 1918 is na vier lange jaren vechten de eerste wereldoorlog voorbij. In een trein in frankrijk wordt de wapenstilstand getekend.

In 1918 is na vier lange jaren vechten de eerste wereldoorlog voorbij. In een trein in frankrijk wordt de wapenstilstand getekend. Een wapenstilstand is niet hetzelfde als een vrede. Daarover gaan de landen vanaf januari 1919 in het paleis van versailles bij parijs lang over praten... In 1918 is na vier lange jaren vechten de eerste

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2010 tijdvak 1 vrijdag 21 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 39 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 54 punten

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Historische context Duitsland h2

Samenvatting Geschiedenis Historische context Duitsland h2 Samenvatting Geschiedenis Historische context Duitsland h2 Samenvatting door D. 819 woorden 5 februari 2017 5,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats GS Historische Context Duitsland Notitie:

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 44 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 57

Nadere informatie

Fascisme en Nazi-Duitsland (les 22 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Fascisme en Nazi-Duitsland (les 22 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich (les 22 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Het fascisme => Fascisme is een ideologie die streeft naar een samenleving => Fascisme > waarin de natie centraal

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2012 1 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-GL en TL. geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-GL en TL 2012 1 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 47 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

De tijd van: Wereldoorlogen

De tijd van: Wereldoorlogen De tijd van: Wereldoorlogen WoI Interbellum WoII Wereldoorlog I Casus Belli (Latijn, de oorzaak van de oorlog) Wereldoorlog I Tweefronten oorlog: Oostfront/Westfront Tannenberg 1914: Bewegingsoorlog: Verdun

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2014 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-15.30 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 56

Nadere informatie

Indelen 1. Voor in het schrift komen de aantekeningen te staan en ook de uitwerkingen 2. Achterin het schrift komen de opdrachten te staan

Indelen 1. Voor in het schrift komen de aantekeningen te staan en ook de uitwerkingen 2. Achterin het schrift komen de opdrachten te staan Antwoordkernen bij Eureka 3M, Amersfoort 2014-2015 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De bedoeling is, dat je

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Geschiedenis INHOUDSOPGAVE: Aantekeningen Pagina 2/3 Wat moet je leren Pagina 3 Wat moet je kennen en kunnen? Pagina 4/6 Tekst Samenvatting Pagina 6/8 Begrippen Pagina 8 1 Aantekeningen H1.1

Nadere informatie

à Duitsland moest gebieden afstaan. Het verloor Elzas-Lotharingen aan Frankrijk en in het ooste 1.2 Republiek van Weimar

à Duitsland moest gebieden afstaan. Het verloor Elzas-Lotharingen aan Frankrijk en in het ooste 1.2 Republiek van Weimar Boekverslag door P. 2340 woorden 6 mei 2016 6.6 36 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis Hoofdstuk 3 1.1 Het Verdrag van Versailles Op 11 november 1918 maakte een wapenstilstand een

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 1 tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2010 tijdvak 2 dinsdag 22 juni 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 53 punten

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2014 tijdvak 1 maandag 19 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 40 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 54

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Duitsland

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Duitsland Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Duitsland 1900-1950 Samenvatting door N. 1721 woorden 20 januari 2017 3,4 8 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Tijd op volgorde: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2011 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 54

Nadere informatie

KOUDE OORLOG. Opgavenblad

KOUDE OORLOG. Opgavenblad ARUBA SE 3 MIDDAGMAVO AVONDMAVO GESCHIEDENIS 2018-2019 Tijdvak-1 KOUDE OORLOG Opgavenblad Dit School Examen (SE) bestaat uit 42 vragen. Voor dit SE zijn maximaal 70 punten te behalen. Dit SE bestaat uit

Nadere informatie

Feniks geschiedenis havo hoofdstuk 9 Oriëntatie:

Feniks geschiedenis havo hoofdstuk 9 Oriëntatie: Feniks geschiedenis havo hoofdstuk 9 Oriëntatie: Oorzaken WO I: - Imperialisme 19 e eeuw - Groeiende nationalisme - Wapenwedloop - De bondgenootschappen. Toen de Oostenrijkse troonopvolger Franz-Ferdinand

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog-1 vmbo12

Tweede wereldoorlog-1 vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/62175 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

7.1. Samenvatting door een scholier 2032 woorden 13 oktober keer beoordeeld. Geschiedenis

7.1. Samenvatting door een scholier 2032 woorden 13 oktober keer beoordeeld. Geschiedenis Samenvatting door een scholier 2032 woorden 13 oktober 2016 7.1 24 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Samenvatting geschiedenis Interbellum en 2 e Wereldoorlog Interbellum Paragraaf 1 Russische

Nadere informatie

Tweede Wereldoorlog-1 vmbo12

Tweede Wereldoorlog-1 vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62175 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2019 tijdvak 1 dinsdag 14 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 45 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 58

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2010 tijdvak 1 vrijdag 21 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 45 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 9: Paragraaf 1 t/m 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 9: Paragraaf 1 t/m 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 9: Paragraaf 1 t/m 4 Samenvatting door een scholier 789 woorden 5 juni 2012 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Paragraaf 1 18 juni 1914 - Franz Ferdinand

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-15.30 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 47 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2009 - I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2009 - I Historisch overzicht vanaf 1900 2p 16 Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel nieuwe wapens op grote schaal toegepast. Dit werd mogelijk gemaakt door technische ontwikkelingen. Geef van deze nieuwe

Nadere informatie

Uitwerkbijlage VMBO-BB

Uitwerkbijlage VMBO-BB Uitwerkbijlage VMBO-BB 2015 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in deze uitwerkbijlage. BB-0125-a-15-1-u Meerkeuze: omcirkel het antwoord;

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Duitse Eenwording Historische Context

Samenvatting Geschiedenis Duitse Eenwording Historische Context Samenvatting Geschiedenis Duitse Eenwording Historische Context Samenvatting door Femke 2055 woorden 21 april 2018 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Samenvatting HC Duitsland

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL entl 2009 tijdvak 2 dinsdag 23 juni 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Gebruik het bronnenboekje Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen HAVO 2008 tijdvak 2 woensdag 18 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Hoofdstuk 2b5. De prijs van vrijheid

Hoofdstuk 2b5. De prijs van vrijheid Hoofdstuk 2b5 De prijs van vrijheid Cursus 1 : Vóór de oorlog Wat leer je? dat de Eerste Wereldoorlog duurde van 1914 tot 1918. Dat er vanaf 1929 een economische wereldcrisis was. Dat in Duitsland de NSDAP

Nadere informatie

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens.

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens. LB -. Nederland doet niet mee > Lees Ruzie in Europa. Leg uit waarom Nederland toch met de oorlog te maken krijgt. Gebruik de volgende woorden: vluchten kamp voedsel België. In 9 krijgen twee landen ruzie

Nadere informatie

Koude Oorlog. SE 3 Tijdvak 1 AVONDMAVO MIDDAGMAVO GESCHIEDENIS Deze toets bestaat uit 38 vragen

Koude Oorlog. SE 3 Tijdvak 1 AVONDMAVO MIDDAGMAVO GESCHIEDENIS Deze toets bestaat uit 38 vragen SE 3 Tijdvak 1 AVONDMAVO MIDDAGMAVO GESCHIEDENIS 017-018 Koude Oorlog Deze toets bestaat uit 38 vragen Voor deze SE zijn maximaal 76 punten te behalen Deze SE bestaat uit 7 aantal bladzijden 1 1 Wat wilden

Nadere informatie

Wereldoorlog I ( De Grootte oorlog )

Wereldoorlog I ( De Grootte oorlog ) Wereldoorlog I ( De Grootte oorlog ) 1914-1918 Waarom breekt de oorlog uit? * Op weg naar de oorlog. (v) Aandachtspunten: - oorzaken - aanleiding - maatschappijbeeld - verwachtingen - bondgenootschappen

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen HAVO 2009 tijdvak 1 woensdag 20 mei 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Antwoordkernen bij Eureka 3MAVO De tijd van Wereldoorlogen H. 4 t/m 14

Antwoordkernen bij Eureka 3MAVO De tijd van Wereldoorlogen H. 4 t/m 14 Antwoordkernen bij Eureka 3MAVO De tijd van Wereldoorlogen H. 4 t/m 14 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 1 maandag 19 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 47 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. DE KOUDE OORLOG + NEDERLAND EN DE VERENIGDE STATEN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG Gebruik bron 1. 1p 1 De bron maakt duidelijk dat de

Nadere informatie

5,5. Aantekening door een scholier 1120 woorden 7 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. De tweede wereld oorlog 1.

5,5. Aantekening door een scholier 1120 woorden 7 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. De tweede wereld oorlog 1. Aantekening door een scholier 1120 woorden 7 februari 2016 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo De tweede wereld oorlog 1 1939-1945 Hitler wist dat er oorlog kwam als hij Polen ging aanvallen.

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl II Historisch overzicht vanaf 1900 14 maximumscore 2 Kaart A: 1 (= 1900-1914) 1 Kaart B: 2 (= 1919-1937) 1 15 maximumscore 2 Afbeelding 1 verwijst naar het bondgenootschap tussen Duitsland en Oostenrijk-Hongarije

Nadere informatie

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 33 vragen. In totaal kun je hiervoor 54 punten halen. Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl I Historisch overzicht vanaf 1900 2p 14 Enkele beweringen over de Eerste Wereldoorlog: 1 Bij het uitbreken van de oorlog waren Rusland en de Verenigde Staten de belangrijkste geallieerde landen. 2 De aanleiding

Nadere informatie

Adolf Hitler: Braunau am Inn, 20 april 1889 Berlijn, 30 april 1945

Adolf Hitler: Braunau am Inn, 20 april 1889 Berlijn, 30 april 1945 Adolf Hitler: Braunau am Inn, 20 april 1889 Berlijn, 30 april 1945 Hij was een in Oostenrijk geboren Duits politicus en de leider van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). Hij was

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0125-a-19-1-b 1 / 14 lees verder bron 1 Een zin uit het programma van een politieke partij (1894): Het

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Gebruik het bronnenboekje Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 54 punten

Nadere informatie

Toetsvragen geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 9 Toetsvragen

Toetsvragen geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 9 Toetsvragen Tijdvak 9 Toetsvragen 1 De Eerste Wereldoorlog brak uit naar aanleiding van een moordaanslag in Serajewo. Maar lang daarvoor groeiden er al tegenstellingen waarbij steeds meer landen werden betrokken.

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke tekening (rond 1900), met als titel:

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 en 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 en 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 en 4 Samenvatting door een scholier 1955 woorden 11 februari 2007 5 8 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 3 en 4 De eerste maanden

Nadere informatie

Opdracht Geschiedenis Oorzaken WO I

Opdracht Geschiedenis Oorzaken WO I Opdracht Geschiedenis Oorzaken WO I Opdracht door een scholier 2212 woorden 24 maart 2009 6 4 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Schrijfontwerp Doel artikel Algemeen beeld geven van de wereld oorlog 1 Inleiding

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 1 dinsdag 21 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het

Nadere informatie

Vragen voorzien van een * zijn nieuwe voorbeeldvragen.

Vragen voorzien van een * zijn nieuwe voorbeeldvragen. Voorbeeldexamen VMBO-GL en TL (op basis van 2015) geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Vragen voorzien van een * zijn nieuwe voorbeeldvragen. Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen VWO 2008 tijdvak 2 woensdag 18 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

rond 1900 bestonden de tv, computer en radio nog niet. Zelfs een auto of fiets konden alleen de rijken mensen betalen

rond 1900 bestonden de tv, computer en radio nog niet. Zelfs een auto of fiets konden alleen de rijken mensen betalen Samenvatting door N. 2187 woorden 18 oktober 2012 3,3 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sfinx Inleiding: in het jaar 1900 was er in Paris een wereldtentoonstelling. Landen konden aan elkaar laten

Nadere informatie

6.6. Boekverslag door F woorden 29 mei keer beoordeeld. Geschiedenis

6.6. Boekverslag door F woorden 29 mei keer beoordeeld. Geschiedenis Boekverslag door F. 1765 woorden 29 mei 2008 6.6 19 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sfinx Oorzaken WO I: nationalisme (overdreven vaderlandsliefde) Was sterk bij alle landen. Vooral ook Duitsland.

Nadere informatie

Vragen voorzien van een * zijn nieuwe voorbeeldvragen.

Vragen voorzien van een * zijn nieuwe voorbeeldvragen. Voorbeeldexamen VMBO-GL en TL (op basis van 2015) geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Vragen voorzien van een * zijn nieuwe voorbeeldvragen. Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2009 - II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2009 - II Historisch overzicht vanaf 1900 Gebruik bron 9, 10 en 11. A B C 1p 18 1900 1940 1980 Nederland heeft gedurende de afgelopen 100 jaar te maken gehad met grote veranderingen op het gebied van verkeer en

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL. tijdvak 1 woensdag 18 mei 9.00-11.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-GL en TL. geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL. tijdvak 1 woensdag 18 mei 9.00-11.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 1 woensdag 18 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 45 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2017 tijdvak 1 dinsdag 16 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 60

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2016 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13.30-15.30 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 41 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 54

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Uit een openbare brief van iemand die zich zorgen maakt over de ontwikkelingen

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2009 tijdvak 1 woensdag 20 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 51 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1 woensdag 16 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1 woensdag 16 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2018 tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 39 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 58

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13.30-15.30 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op

Nadere informatie

(Otto von) Bismarck. Duitsland werd een eenheid/keizerrijk. koningin Victoria. Groot-Brittannië. Wilhelm II

(Otto von) Bismarck. Duitsland werd een eenheid/keizerrijk. koningin Victoria. Groot-Brittannië. Wilhelm II Van wanneer tot wanneer vond de Frans- Duitse oorlog Wie was eerste minister van Pruisen tijdens de Frans-Duitse oorlog? Welk belangrijk gevolg had de Frans-Duitse Oorlog voor 1870-1871 (Otto von) Bismarck

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis HC Duitsland

Samenvatting Geschiedenis HC Duitsland Samenvatting Geschiedenis HC Duitsland Samenvatting door een scholier 1855 woorden 24 mei 2016 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Wat betekende de vorming van het Duitse keizerrijk

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2012 1 tijdvak 1 dinsdag 15 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 44 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 57

Nadere informatie

Na de eerste wereldoorlog ( ) Begon de interbellum ( ), de periode tussen 2 oorlogen.

Na de eerste wereldoorlog ( ) Begon de interbellum ( ), de periode tussen 2 oorlogen. Samenvatting door Noor 1609 woorden 9 juni 2016 6.6 39 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis hoofdstuk 2, Tussen de oorlogen. Na de eerste wereldoorlog (1914-1918) Begon de interbellum

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL. tijdvak 1 dinsdag 14 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-GL en TL. geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL. tijdvak 1 dinsdag 14 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 dinsdag 14 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 48 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Historisch Overzicht: De Eerste Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis Historisch Overzicht: De Eerste Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis Historisch Overzicht: De Eerste Wereldoorlog 1914-1918 Samenvatting door P. 1939 woorden 6 mei 2016 7 12 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 2 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

Kwartetspel. Korte omschrijving. Lesdoelen. Lesbeschrijving. Materiaal

Kwartetspel. Korte omschrijving. Lesdoelen. Lesbeschrijving. Materiaal Docentenblad Kwartetspel Korte omschrijving Door het maken en spelen van het kwartetspel leren de leerlingen spelenderwijs de betekenis van een groot aantal begrippen. Lesdoelen Leerlingen kijken al naar

Nadere informatie

Koning Willem III. Wilhelmina Drucker

Koning Willem III. Wilhelmina Drucker Koning Willem II Koning Willem III Rudolph Thorbecke Aletta Jacobs Wilhelmina Drucker Abraham Kuyper Herman Schaepman Pieter Jelles Troelstra Frans Ferdinand Gavrilo Princip Lenin Adolf Hitler Benito Mussolini

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Gebruik het bronnenboekje Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 dinsdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING VBO-MAVO-C Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: Zum Fruhstuck auf nach Paris! HOOFDVRAAG: Wat zijn de oorzaken voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog?

HOOFDSTUK 1: Zum Fruhstuck auf nach Paris! HOOFDVRAAG: Wat zijn de oorzaken voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog? Samenvatting door een scholier 1885 woorden 10 maart 2003 7,6 47 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo MeMo, Module 7, hfdst. 1 HOOFDSTUK 1: Zum Fruhstuck auf nach Paris! HOOFDVRAAG: Wat zijn de

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 40 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie