Ruimte voor lokale bedrijvigheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ruimte voor lokale bedrijvigheid"

Transcriptie

1 Ruimte voor lokale bedrijvigheid In het kader van de ontwerpopgave Roden-Leek wordt onder andere gezocht naar een geschikte locatie voor 50 hectare bedrijventerrein ten behoeve van de lokale Noordenvelder bedrijvigheid. Gezien de diversiteit hiervan is het nuttig om voorafgaand aan de zoektocht nader in kaart te brengen hoe de behoefte aan bedrijfsterreinen er precies uit ziet. Dit om straks een aanbod te hebben, dat aansluit bij de eisen, die vanuit de markt worden gesteld. In het navolgende wordt een analyse gemaakt van de kavelverkoop in het voorbije decennium. Daarnaast wordt in beeld gebracht hoe de vraag naar bedrijventerrein in de afgelopen jaren is geweest. Op basis hiervan kan de 50 hectare worden opgesplitst in verschillende categorieën met elk hun specifieke locatie-eisen. Analyse van de kavelverkoop In de periode vanaf 1994 heeft de gemeente op de verschillende bedrijventerreinen in Roden ruim 20 hectare aan bedrijfskavels verkocht. Oftewel, gemiddeld 2 hectare per jaar. In totaal betrof het 88 grondtransacties. Daarbij ging het in vier gevallen om de verkoop van een overhoekje en drie maal werd een klein perceel verkocht ten behoeve van een openbare nutsvoorziening. Deze 7 transacties, die samen minder dan m² besloegen, worden in het vervolg buiten beschouwing gelaten. Transacties per bedrijventerrein In onderstaande tabel zijn de transacties uitgesplitst naar bedrijventerrein. Daarbij is het bedrijventerrein Bitseveld nader opgesplitst in een drietal deelgebieden; - de uitbreiding van Bitseveld in de omgeving van de Exportweg; - het revitaliseringsgebied tussen 1 e Energieweg en Kanaalstraat; - het overige gedeelte van Bitseveld. aantal m² % gem. min. max. Bitseveld, uitbreiding , Bitseveld, revitalisering , Bitseveld, overig , Noordhoek , Westeres , Groene Zoom , Haarveld , totaal Het leeuwendeel van de transacties in oppervlakte ruim 53 % - heeft plaatsgevonden op het traditionele, gemengde bedrijventerrein Bitseveld. Daarnaast levert ook Westeres, als bedrijventerrein voor grootschalige detailhandel, een belangrijk aandeel met ruim 21 %. Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst, dat het vermelde aantal van 4 transacties goed is voor de realisatie van 11 winkelunits. Tenslotte is ook het kleinschalig bedrijventerrein Noordhoek het vermelden waard, qua oppervlak goed voor 18 % van de transacties, maar qua aantal goed voor de helft van het aantal kavelverkopen.

2 Aard en herkomst van de transacties Van de 81 grondtransacties ging het in 5 gevallen om een kavelverkoop ten behoeve van de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw. Hiervoor is al genoemd, dat op Westeres in het kader van 4 grondtransacties in totaal 11 winkelunits zijn gerealiseerd. Daarnaast is ook op het bedrijventerrein Bitseveld aan de Exportweg nog een verzamelgebouw gerealiseerd met in totaal 14 bedrijfsunits. Aldus zijn bij de 81 grondtransacties direct of indirect 101 bedrijven betrokken. Voor deze 101 bedrijven is onderzocht, wat de herkomst is van het bedrijf en wat de reden was voor de aankoop van de kavel. In de onderstaande tabel is dit in beeld gebracht. aantal m² % gem. min. max. uitbreiding , verplaatsing op bedr.terr , verplaatsing in N veld , nieuwvestiging , starter uit Noordenveld , starter van buiten N veld , dislocatie tbv opslag , onbekend , totaal Ruim een kwart van de grond werd verkocht ten behoeve van de uitbreiding van al op het bedrijventerrein gevestigde bedrijven. Zo n 30 % hiervan kwam beschikbaar ten gevolge van de revitalisering 1 e Energieweg. Met name De Vrijbuiter en Brabantia kregen hierdoor de mogelijkheid om uit te breiden. Behalve De Vrijbuiter en Brabantia realiseerde ook AGZ een substantiële uitbreiding. Dit werd mogelijk, nadat de gemeente de naastliggende eigendommen van de familie Siegers kon verwerven. Daarnaast is ruim 6 hectare aan bedrijfskavels verkocht aan al op het industrieterrein gevestigde bedrijven, die op hun oorspronkelijke locatie onvoldoende uit de voeten konden. In een enkel geval de nieuwbouw van Auto Century betrof het de verkoop van een kavel op het bestaande bedrijventerrein. Voor het overige betrof het verplaatsingen nieuwe delen van het bedrijventerrein. Nog eens ruim 20 % van de kavelverkoop komt voor rekening van bedrijven, die reeds elders in de gemeente gevestigd waren. Een belangrijk deel hiervan ongeveer 1 hectare komt voor rekening van de Gamma. Vermeldenswaard is tenslotte, dat 17 starters uit de gemeente samen goed zijn voor de verkoop van ruim 1,5 hectare bedrijfsterrein. Van de ruim 20 hectare, die in de afgelopen 10 jaar is verkocht, is bijna 18 hectare naar Noordenvelder bedrijven gegaan. Iets meer dan 1 hectare ging naar bedrijven van buiten de gemeente en nog eens 1,5 hectare is nog niet ingevuld (m.n. op Westeres). Gecorrigeerd voor de leegstand kan worden geconcludeerd, dat 95 % van de bouwkavels zijn verkocht ten behoeve van de lokale, Noordenvelder markt. Grootte van de verkochte kavels Wat betreft de grootte van de verkochte kavels ligt het zwaartepunt althans qua aantal transacties bij de wat kleinere kavels. Ruim 70 % van de kavelverkopen betreft percelen met een grootte kleiner dan m² en 85 % is kleiner dan m². Overigens is verkoop van kavels groter dan m² qua aantal transacties dan wellicht beperkt; qua aantal verkochte m² is zij goed voor ruim 50 %.

3 Aantal m² % gem. min. max , , , , , > , totaal Wanneer bovenstaande tabel wordt gecorrigeerd voor de verkopen ten behoeve van een bedrijfsuitbreiding, dan wordt het beeld nog duidelijker: bijna 90 % van de verkooptransacties betreft een kavel kleiner dan m². Een achttal transacties is samen goed voor de verkoop van ruim 7 hectare bedrijfsterrein. Bijna 4,5 hectare hiervan betreft verkopen op Westeres, het bedrijventerrein voor grootschalige detailhandel. aantal m² % gem. min. max , , , , > , totaal Analyse van de vraag In het voorgaande is de verkoop van bedrijfskavels nader geanalyseerd. Daarnaast zijn er echter ook een groot aantal contacten met bedrijven geweest, die niet tot een grondtransactie hebben geleid. Dit met name door het ontbreken voldoende kavels. In een deel van de vraag kon al dan niet door tussenkomst van de gemeente worden voorzien door de bestaande markt. In een aantal gevallen heeft het ontbreken van beschikbare kavels echter ook geleid tot vertrek naar elders. In de periode van 1 januari 2000 tot en met 31 juli 2004 heeft de gemeente 154 bedrijfscontacten gehad waarbij een ruimtevraag aan de orde is geweest. Hierbij ging het in 93 gevallen (60%) om ondernemingen uit de gemeente Noordenveld. De overige contacten betroffen overwegend regionaal gevestigde bedrijven. Een enkel contact betreft een elders in Nederland gevestigd bedrijf. bedrijfscontacten totaal t/m Noordenveld 12 (52%) 28 (58%) 23 (52%) 19 (82%) 11 (68%) 93 (60%) overig Totaal

4 In onderstaande tabel is de vraag naar bedrijventerrein nader uitgesplitst naar de behoefte van de onderneming t/m totaal kleinschalig tot m (18%) kleinschalig tot m2 mét dienstwoning m2 tot m (34%) (18%) m2 tot m (8%) > m (7%) kantoorruimte (10%) kantoorruimte mét dienstwoning (4%) totaal De analyse van de vraag naar bedrijfskavels levert in grote lijnen het zelfde beeld op als de analyse van de gerealiseerde verkopen. Ook hier ligt het zwaartepunt ruim 50 % bij de kleinschalige kavels, al dan niet met dienstwoning. Wanneer de vraag naar kantoorruimte hierbij wordt opgeteld is het aandeel zelfs ongeveer ⅔ van de totale vraag. Bij het bovenstaande dient wel de kanttekening te worden geplaatst, dat de analyse van de vraag een andere periode beslaat dan de verkoop-analyse. De vraag is bekeken over een periode van economische teruggang, waarin investeringen door met name de wat grotere bedrijven werden uitgesteld. Bij kleinere bedrijven ligt het beeld wat genuanceerder; daar ontstaan al dan niet gedwongen door de arbeidsmarkt in een periode van recessie juist allerlei nieuwe initiatieven. Conclusie: Op basis van de analyses van vraag en aanbod kan een inschatting worden gemaakt van de behoefte voor de komende jaren, gedifferentieerd naar de verschillende typen bedrijventerreinen. In het navolgende worden deze successievelijk besproken. Traditioneel gemengde bedrijvigheid categorie: productie, groothandel, nijverheid, reparatie kavelgrootte: vanaf ± m² kenmerken: aan hoofdinfrastructuur huidig aanbod: ± 2 hectare op Bitseveld extra vraag: ± 10 hectare netto (= 15 bruto) Kennisintensieve, hoogwaardige bedrijvigheid categorie: kennisintensieve productie en dienstverlening kavelgrootte: vanaf ± m² kenmerken: hoogwaardige architectuur en bedrijfsomgeving huidig aanbod: ± 12 hectare op Haarveld extra vraag: geen

5 Grootschalige detailhandel (incl. autodealers) categorie: bouwmarkten, tuincentra, woninginrichting, autodealers kavelgrootte: vanaf ± m² kenmerken: aan hoofdontsluitingswegen zo veel mogelijk geclusterd minimaal m² b.v.o. huidig aanbod: ± 1 hectare op Westeres extra vraag: ± 3,5 hectare netto (5 bruto) (incl. nog onbestemde strook t.o. Gamma) Kleinschalige productie- en nijverheidsbedrijven categorie: kleinschalige productie en nijverheid kavelgrootte: m² kenmerken: bedrijfswoning toegestaan huidig aanbod: ± 1,5 hectare op uitbreiding De Westerd extra vraag: ± 12,5 hectare netto (19 bruto) Dienstverlening categorie: maatschappelijke en zakelijke dienstverlening kavelgrootte: m² kenmerken: nabij woonomgeving bedrijfswoning toegestaan huidig aanbod: geen extra vraag: ± 7 hectare netto (11 bruto) Samenvattend betekent het bovenstaande, dat in het kader van de zoekopdracht moet worden geprobeerd om een plek te vinden voor: - 15 hectare traditioneel gemengd bedrijventerrein; - 5 hectare t.b.v. grootschalige detailhandel; - 19 hectare voor kleinschalige productie en nijverheidsbedrijven; - 11 hectare voor maatschappelijke en zakelijke dienstverlening.

6 Bijlage; behoefteraming bedrijventerreinen t/m 2020: De onderstaande behoefteraming voor de gemeente Noordenveld is verkregen middels het naar analogie toepassen van de in de provinciale nota Bedrijventerreinen in Drenthe tot 2015 gehanteerde berekening van de behoefte aan bedrijventerreinen in Drenthe. 1. De gemiddelde jaarlijkse uitgifte bedroeg in de laatste 10 jaar ruim 2 hectare. Daarbij moet worden aangetekend, dat de beperkte beschikbaarheid van bedrijfskavels in de laatste periode een duidelijk drukkend effect op de verkoop heeft gehad. In deze berekening wordt daarom uitgegaan van een gemiddelde verkoop van 2,5 hectare per jaar. 2. De netto behoefte kan worden verkregen door extrapolatie van de gemiddelde jaarlijkse uitgifte. Voor de periode van 2005 tot en met 2020 bedraagt de netto behoeft derhalve 40 hectare. 3. De jaarlijkse uitgifte van bedrijventerreinen wordt gekenmerkt door grote fluctuaties. Om dit op te kunnen vangen, dient permanent een reserve beschikbaar te zijn: de zogenaamde ijzeren voorraad. Als stelregel wordt voor de ijzeren voorraad viermaal de jaarlijkse uitgifte gerekend, in dit geval dus 10 hectare. 4. De totale netto behoefte aan bedrijventerreinen is het totaal van netto behoefte en ijzeren voorraad en bedraagt voor de periode tot en met 2020 derhalve 50 hectare. 5. Tegenover de onder 4. genoemde vraag staat het volgende harde en zachte aanbod: - bestaande voorraad Bitseveld / Noordhoek / Westeres 2,5 hectare - bedrijventerrein Haarveld 12 hectare - uitbreiding bedrijventerrein De Westerd, Peize 1,5 hectare Totaal is derhalve 16 hectare beschikbaar. Voor de bedrijventerreinen Haarveld en De Westerd geldt echter, dat de planologische procedure, de grondverwerving en het bouwrijp maken nog niet zijn afgerond, zodat deze terreinen pas op termijn beschikbaar komen voor de verkoop. 6. De netto benodigde extra oppervlakte tot en met 2020 is dan het verschil tussen totale netto behoefte en het aanbod. Deze netto benodigde extra oppervlakte bedraagt 34 hectare. 7. Op nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen is naast bouwkavels ook ruimte nodig voor infrastructuur en groen. Als stelregel voor de bruto-netto-verhouding wordt momenteel 100 : 65 gehanteerd. 8. De bruto benodigde extra oppervlakte kan dan worden berekend door vermenigvuldiging van de netto benodigde extra oppervlakte met de bruto-netto-verhouding. Deze bedraagt 50 hectare. Bovenstaande behoefteraming is becijferd voor de autonome ontwikkeling van de economische bedrijvigheid in de gemeente Noordenveld. Dat wil zeggen: de extra ruimte zal met name worden ingevuld door bedrijven uit de gemeente. De benodigde ruimte staat daarom los van de regionale taakstelling in het kader van de Regiovisie Groningen Assen 2030.

* A14.03658* Grondprijsbrief 2015. 1. Inleiding. 2. Voorwaarden

* A14.03658* Grondprijsbrief 2015. 1. Inleiding. 2. Voorwaarden Grondprijsbrief 2015 1. Inleiding Bij de begroting 2013 heeft de raad van de gemeente Noordenveld de Kadernota Grondprijzen 2013-2016 en Grondprijsbrief 2013 vastgesteld In de Kadernota is het beleidskader

Nadere informatie

*A * Grondprijsbrief Inleiding. 2. Marktontwikkelingen

*A * Grondprijsbrief Inleiding. 2. Marktontwikkelingen Grondprijsbrief 2017 1. Inleiding Bij de begroting 2013 heeft de raad van de gemeente Noordenveld de Kadernota Grondprijzen 2013-2016 en Grondprijsbrief 2013 vastgesteld In de Kadernota is het beleidskader

Nadere informatie

*A13.03018* Grondprijsbrief 2014. 1. Inleiding. 2. Voorwaarden

*A13.03018* Grondprijsbrief 2014. 1. Inleiding. 2. Voorwaarden Grondprijsbrief 2014 1. Inleiding Bij de begroting 2013 heeft de raad van de gemeente Noordenveld de Kadernota Grondprijzen 2013-2016 en Grondprijsbrief 2013 vastgesteld In de Kadernota is het beleidskader

Nadere informatie

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur.

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur. JJuunni i 22 Uitkomsten Ruimtebehoefteonderzoek Gemeente Etten-Leur Samenvatting De provincie Noord-Brabant en de gemeente Etten-Leur zijn een onderzoek gestart naar de meest geschikte locatie voor een

Nadere informatie

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 30/01/ 14

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 30/01/ 14 Werklocaties Leusden Avond van Leusden 30/01/ 14 Programma Toelichting opdracht De context De staat van de werklocaties De markt 2 TOELICHTING OPDRACHT 3 Aanleiding onderzoek Visietraject Princenhof Toenemende

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas

Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

Bedrijventerrein Hondsgemet

Bedrijventerrein Hondsgemet Bedrijventerrein Hondsgemet Algemeen Bedrijventerrein Hondsgemet Zuid, bruto 43 hectare, netto circa 28 hectare Gemengd bedrijventerrein tot en met milieucategorie 4 Gemiddelde kavelgrote 2500 7500 m²

Nadere informatie

*A * Grondprijsbrief Inleiding. 2. Marktontwikkelingen Woningmarkt

*A * Grondprijsbrief Inleiding. 2. Marktontwikkelingen Woningmarkt Grondprijsbrief 2018 1. Inleiding Bij de begroting 2013 heeft de raad van de gemeente Noordenveld de Kadernota Grondprijzen 2013-2016 vastgesteld. In de Kadernota is het beleidskader rondom de totstandkoming

Nadere informatie

Bedrijventerrein Kapelpolder (Maassluis) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Kapelpolder (Maassluis) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kapelpolder (Maassluis) Maatschappelijke Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kapelpolder, gemeente Maassluis A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht

Nadere informatie

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Gemeente Oosterhout Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Netto oppervlakte: ca. 1.4 hectare Aantal bedrijven: 1 bedrijf Bereikbaarheid (wegen, spoor, water, openbaar vervoer): A27 en openbaar vervoer Type

Nadere informatie

Stand van zaken bedrijventerreinen - uitgifte en aanbod - Regio Groningen-Assen

Stand van zaken bedrijventerreinen - uitgifte en aanbod - Regio Groningen-Assen Stand van zaken bedrijventerreinen - uitgifte en aanbod - Regio Groningen-Assen IJkmoment 1-1-2015 Versie 1.1 Regio Groningen-Assen Groningen, 26 maart 2015 Inleiding Jaarlijks stellen de deelnemers aan

Nadere informatie

Vaartweg 36 Oudenbosch Vijfhuizenberg te Roosendaal

Vaartweg 36 Oudenbosch Vijfhuizenberg te Roosendaal Vaartweg 36 Oudenbosch Vijfhuizenberg te Roosendaal 5 riante (woon-/ werk) bouwkavels vanaf 1.010 m² tot 1.295 m² gelegen op het bedrijventerrein Vijfhuizenberg te Roosendaal. Situering De 5 woon-/werkkavels

Nadere informatie

! -PAS bv I Consultsncy A Interim PlANtCOf*OM«a GEBrtOSONTWIRKEUNG

! -PAS bv I Consultsncy A Interim PlANtCOf*OM«a GEBrtOSONTWIRKEUNG ! -PAS bv I Consultsncy A Interim PlANtCOf*OM«a GEBrtOSONTWIRKEUNG Notitie Aan Onderwerp Betreft Projectnummer Datum Hans van der Vlist Advies dekking kosten hoofdinfrastructuur Suiker Unie Puttershoek

Nadere informatie

Grondprijsbrief Inleiding. 2. Algemeen. 3. Btw verhoging. 4. Voorwaarden

Grondprijsbrief Inleiding. 2. Algemeen. 3. Btw verhoging. 4. Voorwaarden Grondprijsbrief 2013 1. Inleiding Bij de begroting 2012 heeft de raad van de gemeente Noordenveld de Oplegnotitie Grondprijzen 2012 vastgesteld. In deze Oplegnotitie is bepaald dat ervoor wordt gekozen

Nadere informatie

TE KOOP EIGEN GROND OP ZICHTLOCATIE PLAZA te MOERDIJK

TE KOOP EIGEN GROND OP ZICHTLOCATIE PLAZA te MOERDIJK TE KOOP EIGEN GROND OP ZICHTLOCATIE PLAZA te MOERDIJK 1/9 Projectinformatie 1606 TE KOOP 3 PERCELEN VANAF 3.373 m2 TOT 11.176 m2 Betreft: Een drietal percelen op bedrijventerrein Plaza te Moerdijk, vanaf

Nadere informatie

Vraag 6 Hoe groot is de vloeroppervlakte van de bedrijfsruimte die u denkt nodig te hebben voor uw uitbreiding- of verplaatsingsplannen?

Vraag 6 Hoe groot is de vloeroppervlakte van de bedrijfsruimte die u denkt nodig te hebben voor uw uitbreiding- of verplaatsingsplannen? Conclusie Tot 2020 wordt een behoefte naar bedrijventerrein in de gemeente Zijpe geraamd van circa 5 hectare. Dit is ook de oppervlakte die in de planningsopgave in de provinciale structuurvisie is opgenomen.

Nadere informatie

Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland

Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland Inhoud Blz. 1 Inleiding 1 2 Leegstand bedrijfsruimten 3 3 Typering leegstand 6 Bijlage 1 Contactpersonen 9 Uitgevoerd in opdracht van: Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Werklocaties

Voortgangsrapportage Werklocaties Voortgangsrapportage Werklocaties Inleiding Het Programma Werklocaties Limburg 2020 legt de herstructureringsopgave en de planningsopgave voor bedrijventerreinen vast tot en met 2020. Na een voorbereiding

Nadere informatie

Convenant Vestigingscriteria Bedrijventerreinen Noord-Veluwe

Convenant Vestigingscriteria Bedrijventerreinen Noord-Veluwe Convenant Vestigingscriteria Bedrijventerreinen Noord-Veluwe Partijen, 1. De gemeenten die lid zijn van het Sociaal-Economisch Overleg Noord-Veluwe (Hattem, Heerde, Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk,

Nadere informatie

Het bedrijventerreinenaanbod is voor de korte termijn richting 2020, ca. 45 ha en voor de lange termijn richting 2030 ongeveer 115 ha.

Het bedrijventerreinenaanbod is voor de korte termijn richting 2020, ca. 45 ha en voor de lange termijn richting 2030 ongeveer 115 ha. Aan: Pfo Economie Van: A.J. Moerkerke Betreft: Aanbodanalyse bedrijventerreinen Hoeksche Waard Samenvatting en conclusie In deze notitie is met behulp van beschikbare gegevens van provincie en gemeenten

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel

Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

TE KOOP BOUWKAVEL Nieuwland Parc (ong.) te Alblasserdam

TE KOOP BOUWKAVEL Nieuwland Parc (ong.) te Alblasserdam TE KOOP BOUWKAVEL Nieuwland Parc (ong.) te Alblasserdam Ooms Drechtsteden Bedrijfshuisvesting B.V. Johan de Wittstraat 40 3311 KJ Dordrecht telefoon: 078 614 43 33 web: www.ooms.com mail: dordrecht@ooms.com

Nadere informatie

Bedrijventerrein De Mient (Capelle a/d IJssel) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein De Mient (Capelle a/d IJssel) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein De Mient (Capelle a/d IJssel) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein De Mient, gemeente Capelle a/d IJssel A. Inleiding Deze factsheet geeft

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam

Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van

Nadere informatie

memo Verkeersgeneratie bestemmingsplan Rembrandtlaan Datum: 2 juni 2014

memo Verkeersgeneratie bestemmingsplan Rembrandtlaan Datum: 2 juni 2014 memo Postbus 0, 3000 AD Rotterdam Telefoon: 010-2055 Fax: 010-21039 E-mail: info@rho.nl Onderwerp: Verkeers bestemmingsplan Rembrandtlaan Datum: 2 juni 2014 Referte: ing. Hanno Hommel De verkeers van de

Nadere informatie

Bedrijfskavels te koop. Scherpenzeel (GLD)

Bedrijfskavels te koop. Scherpenzeel (GLD) Juli 2014 Bedrijfskavels te koop Scherpenzeel (GLD) Juli 2014 2 Algemene informatie In Scherpenzeel worden op een prachtige zichtlocatie langs de provinciale weg N224 (Zeist Arnhem) 5 bouwkavels te koop

Nadere informatie

Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard

Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard Uitgevoerd in opdracht van: Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard Nijmegen, 30 april 2014 Inhoud A B Aanbod in beeld Bedrijventerrein factsheets 1 A Aanbod in beeld

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen Toelichting, 11 juli 2017 Provincie Noord-Brabant

Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen Toelichting, 11 juli 2017 Provincie Noord-Brabant Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen 2017 Toelichting, 11 juli 2017 Provincie Noord-Brabant O 2/33 Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen 2017 11 juli 2017 Inhoud Samenvatting 5 1. Inleiding

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda

Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

: Parkeren Inter Chalet Horst. Memo. Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers. Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a.

: Parkeren Inter Chalet Horst. Memo. Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers. Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a. Memo : Parkeren Inter Chalet Horst Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers Ter attentie van Projectnummer : Pieter Maessen : 211x05595 Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a.

Nadere informatie

B en W Adviesnota. Wijziging regels courtage

B en W Adviesnota. Wijziging regels courtage B en W Adviesnota Onderwerp Wijziging regels courtage Zaaknummer Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 13 november 2017 Team Ruimtelijke Ontwikkeling Naam steller Esther van Gerven Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 23 oktober 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 23 oktober 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 23 oktober 2012 Steller : J. Bosma Telefoonnummer: (0343) 565839 E-mailadres : jan.bosma@heuvelrug.nl Onderwerp : Voortgang haalbaarheidsonderzoek gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Bedrijventerrein Kerkerak (Sliedrecht) Waardeloos of waardevol? Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Kerkerak (Sliedrecht) Waardeloos of waardevol? Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kerkerak (Sliedrecht) Waardeloos of waardevol? Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Factsheet bedrijventerrein Kerkerak, Gemeente Sliedrecht A. Inleiding Deze factsheet geeft

Nadere informatie

Notitie / Memo. 1. Inleiding. 3. Toetsingskaders. 2. Programma. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Notitie / Memo. 1. Inleiding. 3. Toetsingskaders. 2. Programma. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Notitie / Memo Aan: PartnersRO Van: Jan van den Bedem Datum: 16 september 2016 Kopie: Lars Smelter Ons kenmerk: T&PBE2422N001F05 Classificatie: Vertrouwelijk HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Nadere informatie

Liesveldsesteeg te Brakel

Liesveldsesteeg te Brakel Informatiebrochure Liesveldsesteeg te Brakel Diverse bouwkavels Brakel, plan Liesveldsesteeg met een kaveloppervlakte van circa 668-1.336 m 2 uit te breiden met achterliggende agrarische grond van circa

Nadere informatie

Raadsvoorstel Wonen en Ruimte A 6 onderwerp. Verzoek om planschadevergoeding van dhr. D. Buiter te Klazienaveen

Raadsvoorstel Wonen en Ruimte A 6 onderwerp. Verzoek om planschadevergoeding van dhr. D. Buiter te Klazienaveen Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2003 165 Wonen en Ruimte A 6 onderwerp Verzoek om planschadevergoeding van dhr. D. Buiter te Klazienaveen Aan de raad Bij schrijven van 4

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A... 1 1. Samenvatting...3 2. Analyse Ruimtegebruik...4 3. Bouwprogramma...5 4. Investeringen...6 5. Opbrengsten...8

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontwikkeling Spaklerweg. Leeswijzer. Kroonenberg Groep. 9 augustus 2012 KBG002/Bkd/0008

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontwikkeling Spaklerweg. Leeswijzer. Kroonenberg Groep. 9 augustus 2012 KBG002/Bkd/0008 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg

Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

Kavelpaspoort De Oude Veiling, Zwaag

Kavelpaspoort De Oude Veiling, Zwaag Kavelpaspoort De Oude Veiling, Zwaag hoorn.nl Bedrijventerrein De Oude Veiling Bijna midden in de stad Hoorn ligt het bedrijventerrein De Oude In het kader van de revitalisering is de oude gemeentelijke

Nadere informatie

Nota Kostenverhaal Gemeente Drimmelen. Conceptt

Nota Kostenverhaal Gemeente Drimmelen. Conceptt Nota Kostenverhaal 2016-2020 Gemeente Drimmelen 1. Inleiding Aanleiding Met de komst van de Wro (1 juli 2008) hebben gemeenten meer mogelijkheden gekregen om te sturen op de ontwikkeling van ruimtelijke

Nadere informatie

Objectinformatie. Nieuwbouw bedrijfsunits Eemspoort Groningen

Objectinformatie. Nieuwbouw bedrijfsunits Eemspoort Groningen Objectinformatie Inhoudsopgave 1. Informatie 2. Ligging 3. Plattegrond 4. Impressie 5. Contactgegevens Informatie In het 4 de kwartaal van 2018 wordt gestart met de bouw van 13 bedrijfsunits in de 1 ste

Nadere informatie

Trendrapportage Monitor Werkgebieden Regio Gooi en Vechtstreek 2013

Trendrapportage Monitor Werkgebieden Regio Gooi en Vechtstreek 2013 Trendrapportage Monitor Werkgebieden Regio Gooi en Vechtstreek 13 VOORWOORD In 14 is er door Stichting ilocator hard gewerkt aan de doorontwikkeling van de Monitor Werkgebieden. Dit heeft geresulteerd

Nadere informatie

Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond

Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond Aanvullend advies aan het Interprovinciaal Overleg over de verdelingsvraagstukken samenhangend met de BBL-oud-grond Juni 2013 Inhoud 1 Inleiding 2

Nadere informatie

1. STADSREGIO ARNHEM/NIJMEGEN

1. STADSREGIO ARNHEM/NIJMEGEN BIJLAGE A 1. STADSREGIO ARNHEM/NIJMEGEN 1.1 Westervoortsedijk/ t Broek, Arnhem Algemene kenmerken Oppervlakte (netto ha) Totale oppervlakte: 130,0 ha. Netto uitgeefbaar: 14,8 ha. Levensfase Bedrijventerrein

Nadere informatie

Bedrijventerrein Nieuw Mathenesse (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Nieuw Mathenesse (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Nieuw Mathenesse (Schiedam) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Factsheet bedrijventerrein Nieuw Mathenesse, Gemeente Schiedam A. Inleiding Deze factsheet

Nadere informatie

Programma Stedelijke Ontwikkeling Enschede, 5 maart Grondprijsbrief 2013

Programma Stedelijke Ontwikkeling Enschede, 5 maart Grondprijsbrief 2013 Programma Stedelijke Ontwikkeling Enschede, 5 maart 2013 Grondprijsbrief 2013 Inleiding Momenteel is de nieuwe Nota Grondprijsbeleid in voorbereiding, waarin de verschillende taxatie methodieken en verdere

Nadere informatie

Gronduitgifte Reek-Zuid

Gronduitgifte Reek-Zuid Gronduitgifte Reek-Zuid Bouwkavels gelegen op goed bereikbare locatie aan de Rijksweg N324 (Oss-Grave). Functie Bedrijvigheid : Bouwkavels vanaf ca. 1.000 m². Uitgifteprijs : 120,- per m² vrij op naam

Nadere informatie

Zuidlaren. Toelichting op distributieve berekeningen. Broekhuis Rijs Advisering. Juli Broekhuis Rijs Advisering

Zuidlaren. Toelichting op distributieve berekeningen. Broekhuis Rijs Advisering. Juli Broekhuis Rijs Advisering Zuidlaren Toelichting op distributieve berekeningen Juli 2013 Hieronder geven we in chronologische volgorde een overzicht van hoe de verschillende uitkomsten tot stand komen en zijn gekomen, en welke aannames

Nadere informatie

: Gemeente Alkmaar : Royal HaskoningDHV: Erik Ader en Karen van Tol : Royal HaskoningDHV: Christiaan Soer en Peter Winkelman

: Gemeente Alkmaar : Royal HaskoningDHV: Erik Ader en Karen van Tol : Royal HaskoningDHV: Christiaan Soer en Peter Winkelman NoLogo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Gemeente Alkmaar : Royal HaskoningDHV: Erik Ader en Karen van Tol : Royal HaskoningDHV: Christiaan Soer en Peter Winkelman : BA9612 : Gemeente Alkmaar,

Nadere informatie

Ontwikkeling De Driehoek en Struikakkers te Ermelo Vervolg

Ontwikkeling De Driehoek en Struikakkers te Ermelo Vervolg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

kleinschalige bedrijven in de lichte industrie, handel industrie, handel, transport en distributie

kleinschalige bedrijven in de lichte industrie, handel industrie, handel, transport en distributie Overzicht van bedrijvenlocaties in Breda Bedrijventerreinen, bestaande voorraad 1. Achter-Emer (4500-5000) : 18 ha bruto : lichte industrie, handel op korte afstand van A16 2. Charles Petitweg/Kapittelweg

Nadere informatie

Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Factsheet bedrijventerrein Kethelvaart Gemeente Schiedam 1. FACTSHEET BEDRIJVENTERREIN KETHELVAART,

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas

Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2015/593302 Besluitnummer: 4 8.1 Onderwerp: Grondprijzen 2015 Advies: 1 Vast te stellen de grondprijzen 2015 Besluit van het

Nadere informatie

B!BLIOTHZEK. RIJWSDIEE:ST VOOR Dm RAMING VAN DE BEHOEFTE AAN RUIMTE VOOR KLEINE BEDRIJVEN'TERREINEN I N LELYSTAD TOT 2010 (CONCEPT) door.

B!BLIOTHZEK. RIJWSDIEE:ST VOOR Dm RAMING VAN DE BEHOEFTE AAN RUIMTE VOOR KLEINE BEDRIJVEN'TERREINEN I N LELYSTAD TOT 2010 (CONCEPT) door. I 1 B!BLIOTHZEK RIJWSDIEE:ST VOOR Dm W E R K D O C U M E N T RAMING VAN DE BEHOEFTE AAN RUIMTE VOOR KLEINE BEDRIJVEN'TERREINEN I N LELYSTAD TOT 2010 (CONCEPT) K. R. H. door Johnson april,877 K S. D I E

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2018

Grondprijzenbrief 2018 Grondprijzenbrief 2018 1. Aanleiding In het voorjaar van 2016 is de Kadernotitie Grondprijsbeleid Gemeente Leusden door de raad vastgesteld. Deze notitie beschrijft de achtergronden en de door de gemeente

Nadere informatie

Notitie Definitie perifere detailhandel

Notitie Definitie perifere detailhandel Notitie Definitie perifere detailhandel Gemeente Apeldoorn Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Mei 2013 2 Inleiding In februari 2010 is door de gemeenteraad het nieuwe beleidskader voor perifere en grootschalige

Nadere informatie

Aanvulling BBL-oud-grond Provincies, natuurlijk doen! Onder embargo. 2

Aanvulling BBL-oud-grond Provincies, natuurlijk doen! Onder embargo. 2 1. Inleiding Voor de verdeling van de middelen uit de hoofdlijnennotitie van het ministerie van EZ ( 200 miljoen) is advies gevraagd aan onze commissie (Commissie Jansen-2). Dit advies is uitgebracht in

Nadere informatie

MEOB. Inleiding. Factsheet. MEOB in beeld

MEOB. Inleiding. Factsheet. MEOB in beeld Inleiding in beeld (gemeente Oegstgeest) is een van de terreinen die in kader van de regionale bedrijventerreinenstrategie Holland-Rijnland op de rol staan voor een pilot herstructurering. In deze sheet

Nadere informatie

O15.001250 O15.001250*

O15.001250 O15.001250* O15.001250 O15.001250* Nota grondprijzen 2015-2016 Inhoudsopgave 1. Nota grondprijzen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Openbaarheid... 3 1.3 Wie mag de grondprijzen vaststellen?... 3 1.4 Geldigheidsduur, prijspeil

Nadere informatie

Hugo de Grootstraat 01 Bedrijventerreinen Meppel Bedrijfsverzamelgebouw zonder coordinatie met milieu

Hugo de Grootstraat 01 Bedrijventerreinen Meppel Bedrijfsverzamelgebouw zonder coordinatie met milieu Hesselingen 42 Bedrijventerreinen Meppel Overschreiden maximaal bebouwingspercentage. Hugo de Grootstraat 01 Bedrijventerreinen Meppel Bedrijfsverzamelgebouw zonder coordinatie met milieu Hugo de Grootstraat

Nadere informatie

Gemeentelijke uitgifte bedrijvenpark Rodaboulevard. Raadsvergadering d.d. 30 september 2009

Gemeentelijke uitgifte bedrijvenpark Rodaboulevard. Raadsvergadering d.d. 30 september 2009 Gemeentelijke uitgifte bedrijvenpark Rodaboulevard Raadsvergadering d.d. 30 september 2009 Bedrijvenpark Rodaboulevard Bestaat uit 2 gedeelten: Stedelijk dienstenterrein Parkstad Limburg Stadion e.o. Thema:

Nadere informatie

Utrecht De Wetering (ID)

Utrecht De Wetering (ID) Utrecht De Wetering (ID) Voorwaarden Max. aantal BVO Enkele percelen (met o.a. de bestemming Kantoor, Gemengd (uit te werken), Gemengd 2 en Bedrijventerrein ) binnen dit bestemmingsplan zijn niet meegenomen

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 2 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

Notitie. Punt 7 van het document Bespreekpunten werkvergadering Raad

Notitie. Punt 7 van het document Bespreekpunten werkvergadering Raad Notitie Aan: Van: - Gemeente Loenen - Handelsmaatschappij Spruijt Breukelen B.V. SAB Amsterdam BV, Contactpersoon: dhr. E. de Bos datum: 22-03-2010 betreft: Parkeren op locatie Kroon in Loenen aan de Vecht

Nadere informatie

Begeleidingscommissie

Begeleidingscommissie Bijlage 1 Begeleidingscommissie Bijlage 2 Begrippenlijst mevrouw D. Bogers mevrouw E. Lambooy mevrouw S.N. MinkemaWedzinga de heer J.S. Nota de heer A. van Wanroij Gemeente Soest KvK Gooi en Eemland Gemeente

Nadere informatie

Potentiële vestigingsplaats Bedrijventerrein 67 35% Stedelijk gebied 56 29% Buitengebied 72 37% 195 100% 26. Typering onderneming 2 Zelfstandig ondernemer 66 99% Onderdeel van een concern 1 1% Filiaalhouder

Nadere informatie

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Gemeente Steenwijkerland Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Stafafdeling Ontwikkeling Steenwijk januari 2007 1. Inleiding Het bestemmingsplan bedrijventerrein Boterberg

Nadere informatie

Memo. M. van Kordelaar. M. Corsel

Memo. M. van Kordelaar. M. Corsel Memo Aan: M. van Kordelaar CC: Van: M. Corsel Datum: 22 september 2015 Pagina: 1 van 4 Betreft: Prins Hendriklaan 28-30 Inleiding Op de Prins Hendriklaan 28-30 vindt een ontwikkeling plaats. In de bestaande

Nadere informatie

In figuur 1 is een impressie weergegeven van het zonneveld en de omgeving.

In figuur 1 is een impressie weergegeven van het zonneveld en de omgeving. MEMO : Landschappelijke verantwoording Zonneveld nabij Robijnsweg 15 te Sleeuwijk Projectnummer : P01308 Datum : 23 november 2018 Van : BRO, N. van Hooijdonk & M. Timmers BLAD 1 Inleiding Waterschap Rivierenland

Nadere informatie

Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne

Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne 1. Inleiding Bij de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan Oude- en Nieuwehorne heeft

Nadere informatie

*RV08.0376* Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.5/18122008 Documentnr.: RV08.0376. Roden, 11 december 2008

*RV08.0376* Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.5/18122008 Documentnr.: RV08.0376. Roden, 11 december 2008 Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.5/18122008 Documentnr.: RV08.0376 Roden, 11 december 2008 Onderwerp Bezwaarschrift van de heer D.F. Feenstra tegen de hoogte van een hem toegekende planschadevergoeding

Nadere informatie

Heerestraat 98 + Westerbaan on AH, Roden

Heerestraat 98 + Westerbaan on AH, Roden Jumbo HEMA Action Lidl Heerestraat 98 + Westerbaan on. 9301 AH, Roden Omschrijving Winkelruimte bestaand Entree: Heerestraat 98 Front: 6 meter Diepte: 23 meter BVO: 140m² Opleveringsniveau: casco winkelruimte,

Nadere informatie

Werklocaties Limburg. 'Natte Terreinen' (werklocaties met ontsluiting via het water) Resultaten REBIS 2015

Werklocaties Limburg. 'Natte Terreinen' (werklocaties met ontsluiting via het water) Resultaten REBIS 2015 Werklocaties Limburg 'Natte Terreinen' (werklocaties met ontsluiting via het water) Resultaten REBIS 2015 monitor Limburgse bedrijventerreinen en dienstenlocaties per 31-12-2015 INHOUD VEROUDERING & REVITALISERING

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 1 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

Verkoopbrochure kavel A-10 en A-11, Vang 8, 11 bedrijventerrein Oude Molen te Halsteren

Verkoopbrochure kavel A-10 en A-11, Vang 8, 11 bedrijventerrein Oude Molen te Halsteren 1 Inhoudsopgave 1. Omschrijving registergoed... 3 2. Verkoopprocedure... 5 3. Foto s... 7 BIJLAGEN... 8 VERKOOPTEKENING... 9 VERKOOPTEKENING... 9 KAART BERGEN OP ZOOM... 10 KAART BESTEMMINGSPLAN... 11

Nadere informatie

Marktonderzoek bedrijventerreinen gemeente Dalfsen. Bestuurlijke eindrapportage 28 februari 2014

Marktonderzoek bedrijventerreinen gemeente Dalfsen. Bestuurlijke eindrapportage 28 februari 2014 Marktonderzoek bedrijventerreinen gemeente Dalfsen Bestuurlijke eindrapportage 28 februari 2014 Inleiding BMC heeft in opdracht van de gemeente Dalfsen een marktonderzoek uitgevoerd naar de lokale behoefte

Nadere informatie

Verkeer en parkeren Dorpsstraat 28 Heerjansdam

Verkeer en parkeren Dorpsstraat 28 Heerjansdam Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Oppervlakte (in ha) netto oppervlak nog uitgeefbaar werkz.pers. per ha 71. Infrastructuur Afstand tot: Rijksweg A20 NS-station Schiedam Centrum

Oppervlakte (in ha) netto oppervlak nog uitgeefbaar werkz.pers. per ha 71. Infrastructuur Afstand tot: Rijksweg A20 NS-station Schiedam Centrum 1 Kethelvaart Het bedrijventerrein Kethelvaart is gelegen in Schiedam Noord in de wijk Kethel, omgeven door de nieuwbouwwijken Tuindorp, Woudhoek en Spaland. Het bedrijventerrein ligt naast de dorpskern

Nadere informatie

De Drieslag, een streep er door. en verder gaan

De Drieslag, een streep er door. en verder gaan 2012 De Drieslag, een streep er door. en verder gaan College van B&W Gemeente Ommen 14-3-2012 Inhoud Leeswijzer...2 Hoofdstuk 1 Wat was het doel...2 Hoofdstuk 2 Wat is er bereikt...2 Hoofdstuk 3 Wat is

Nadere informatie

Ontwikkeling De Driehoek en Struikakkers te Ermelo

Ontwikkeling De Driehoek en Struikakkers te Ermelo Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Achtergrondrapportage

Achtergrondrapportage Achtergrondrapportage behorend bij het essay Het geheim van bedrijventerrein Noordwest Opzet rapportage Historie locatie bedrijventerrein Noordwest Eerdere bestemmingen van het gebied Planontwikkeling

Nadere informatie

Bedrijventerrein. uitgifte bouwkavels

Bedrijventerrein. uitgifte bouwkavels Bedrijventerrein uitgifte bouwkavels Nieuwe bedrijventerreinen Uden investeert in nieuwe mogelijkheden om u als ondernemer onderdak te bieden. Het bestaande bedrijventerrein Loopkant-Liessent is ingrijpend

Nadere informatie

Bedrijfsruimte vanaf 120m2 te koop. Windmolenbos Haelen

Bedrijfsruimte vanaf 120m2 te koop. Windmolenbos Haelen Bedrijfsruimte vanaf 120m2 te koop Industrie terrein Windmolenbos Haelen Inleiding Kleinschalige bedrijvigheid vormt een belangrijke bron van vernieuwing en dynamiek in de economie, het zijn de gangmakers

Nadere informatie

NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN Notitie Grondprijzen Gemeente Gilze en Rijen

NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN Notitie Grondprijzen Gemeente Gilze en Rijen NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2019 Notitie Grondprijzen 2019 1 Gemeente Gilze en Rijen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. BEGRIPSBEPALING 5 3. GRONDPRIJZEN WONINGBOUW 6 3.1 Huurwoningen 6 3.1.1 Bereikbare

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad e-mail:,aroennoordenveld@home.nl College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad 17 September 2010 Ondewerp:

Nadere informatie

B i j l a g e 6. N a d e r e o n d e r b o u w i n g g r o n d g e b o n d e n b e d r i j f

B i j l a g e 6. N a d e r e o n d e r b o u w i n g g r o n d g e b o n d e n b e d r i j f B i j l a g e 6. N a d e r e o n d e r b o u w i n g g r o n d g e b o n d e n b e d r i j f Datum: maart 2017 Van: mr. drs. D. Harmsen Aan: dhr. G.J. Klont (gemeente Achtkarspelen) CC: dhr. B. van Dellen

Nadere informatie

Te koop Bouwgrond. Leeghwaterstraat 225 Sliedrecht

Te koop Bouwgrond. Leeghwaterstraat 225 Sliedrecht Te koop Bouwgrond Leeghwaterstraat 225 Te koop Bouwgrond Leeghwaterstraat 225 Betreft : Op zichtlocatie gesitueerde bouwkavel van 11.686 m². Op dit moment bevinden zich op het perceel een tweetal bedrijfsruimten,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Grondprijzen 2010 gemeente Peel en Maas. Raadsvergadering : 28 september 2010 Voorstel : Agendapunt : 10

Raadsvoorstel. Grondprijzen 2010 gemeente Peel en Maas. Raadsvergadering : 28 september 2010 Voorstel : Agendapunt : 10 Raadsvoorstel Raadsvergadering : 28 september 2010 Voorstel : 2010-113 Agendapunt : 10 Zaaknummer : 1894/2010/10409 Documentnummer : 1894/2010/10409 Datum : 29 juni 2010 Grondprijzen 2010 gemeente Peel

Nadere informatie

Discussienota Ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen gemeente Oirschot

Discussienota Ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen gemeente Oirschot Discussienota Ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen gemeente Oirschot Probleemstelling Ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen gemeente Oirschot. Het voorontwerpbestemmingsplan heeft ter visie gelegen.

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek industrielawaai bestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse

Akoestisch onderzoek industrielawaai bestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse Notitie Contactpersoon ing. Arjo van den Berg Datum 2 februari 2015 Kenmerk N001-1228073ARB-pws-V03-NL Akoestisch onderzoek industrielawaai bestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse 1 Inleiding In opdracht

Nadere informatie

bouwkavels Coenecoop III te Waddinxveen

bouwkavels Coenecoop III te Waddinxveen PROJECT KOOPINFORMATIE bouwkavels Coenecoop III te Waddinxveen BLAD 1 Project : Coenecoop III is aantrekkelijk voor middelgrote en kleinere bedrijven die actief zijn in de lichte industrie en zakelijk

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE KANAALSTRAAT 19 HENGELO OV

VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE KANAALSTRAAT 19 HENGELO OV VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE KANAALSTRAAT 19 HENGELO OV Objectinformatie: Kanaalstraat 19 te Hengelo Ov. pag. 1 van 9 VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE KANAALSTRAAT 19 7553 GP HENGELO OV Vraagprijs : 750.000,--

Nadere informatie

TARIEVENNOTA november 2018

TARIEVENNOTA november 2018 TARIEVENNOTA 2019 7 november 2018 INHOUD 1 Inleiding...4 2 Algemeen...4 2.1 Tarief Watersysteem...5 2.2 Tarief Zuiveren... 6 2.3 Tarief verontreinigingsheffing... 7 2.4 Toelichting op de Tarievennota

Nadere informatie

Notitie: zienswijzenbehandeling ontwerp-exploitatieplan Lage Heide, wonen

Notitie: zienswijzenbehandeling ontwerp-exploitatieplan Lage Heide, wonen Notitie: zienswijzenbehandeling ontwerp-exploitatieplan Lage Heide, wonen Het ontwerp-exploitatieplan Lage Heide, wonen heeft in overeenstemming met de voorgeschreven wettelijke procedure volgens de Wet

Nadere informatie

Nota van Beantwoording en Wijziging

Nota van Beantwoording en Wijziging Nota van Beantwoording en Wijziging Partiële wijziging Programma ruimte inzake stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 hectare Gedeputeerde Staten, 17 mei 2016 1 1. Inleiding Deze Nota van Beantwoording

Nadere informatie

INVENTARISATIE BEDRIJVENTERREINEN REGIO ROTTERDAM

INVENTARISATIE BEDRIJVENTERREINEN REGIO ROTTERDAM INVENTARISATIE BEDRIJVENTERREINEN REGIO ROTTERDAM G.H. van der Wilt en W.H.M. van der Zanden Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) maart 2006 In opdracht van Stadsregio Rotterdam en Ontwikkelingsbedrijf

Nadere informatie

Kosten koper Onderzoek naar de verdeling van de kosten van diverse partijen bij de koop en levering van een bestaande woning

Kosten koper Onderzoek naar de verdeling van de kosten van diverse partijen bij de koop en levering van een bestaande woning Kosten koper Onderzoek naar de verdeling van de kosten van diverse partijen bij de koop en levering van een bestaande woning Den Haag, 20 augustus 2012 - 2 - Aanleiding In het kader van de evaluatie Wet

Nadere informatie