Strategietoets strategie 6 & 7 Begrijpend lezen. Niveau A

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Strategietoets strategie 6 & 7 Begrijpend lezen. Niveau A"

Transcriptie

1 Strategietoets strategie 6 & 7 egrijpend lezen Niveau

2 Strategietoets begrijpend lezen - strategie 6 en 7 Niveau 2 Lees de tekst hieronder en beantwoord de vragen 1 t/m 3. 1 Slang eet tang 2 oor ouwien Jansen - Trek in een ratje, Winston? at vroeg de ustralische aron vorige week aan zijn 3 python. Met een grote barbecuetang voerde hij zijn hongerige huisdier. Winston vrat eerst de rat op en 4 griste daarna de tang uit arons handen. Laat hem er maar even mee klooien, dacht die. En hij liep weg. 5 Maar toen hij terugkwam, zat de tang in de slang. Ik kon het merk van de tang door zijn huid door lezen, 6 vertelde aron op de ustralische televisie. Meestal kotsen slangen dingen uit als ze niet zo lekker op de 7 maag liggen. Maar omdat de tang scherpe randjes had, wachtte aron dat liever niet af. Hij bracht 8 Winston snel naar een dierenarts. ie sneed de slang open en haalde de tang eruit. Waarschijnlijk wordt 9 Winston weer helemaal de oude. 1 Ik wil een tekst lezen over het onderwerp: ieren in frika. Ging deze tekst over dit onderwerp? Leg je antwoord uit. 2 Ik wil weten of slangen ratten lusten. Is mijn vraag na het lezen van deze tekst beantwoord? Leg je antwoord uit. 3 Ik wil weten hoe slangen groeien. Is mijn vraag na het lezen van de tekst beantwoord? Leg je antwoord uit.

3 Strategietoets begrijpend lezen - strategie 6 en 7 Niveau 3 Lees de tekst hieronder en beantwoord de vragen 4 t/m 6 op de volgende pagina. 1 Scheidingscursus voor ouders 2 oor Nina Schouten - ls je ouders gaan scheiden, is dat allesbehalve een pretje om mee te maken. 3 Gelukkig denkt onderzoekster Marit Tomassen van de Vrije Universiteit msterdam iets te hebben 4 gevonden om het makkelijker te maken: een scheidingscursus voor ouders. 5 Vooral als ouders na een scheiding ruzie blijven maken, wordt het naar, vertelt Marit Tomassen. Soms 6 praten ze niet meer met elkaar en gebruiken ze hun kinderen om boodschappen over te brengen. 7 Kinderen kunnen het gevoel krijgen dat ze voor één ouder moeten kiezen. ls ouders in Nederland gaan 8 scheiden, moeten ze van de rechter samen een plan maken over hun kinderen. Maar de onderzoekster 9 ontdekte dat dat niet zo goed werkt: Je kunt ouders niet dwingen om het eens te worden en ze anders 10 verbieden om te scheiden. 11 Les in ruziemaken 12 aarom besloot Tomassen te kijken hoe andere landen dat doen. In de Verenigde Staten ontdekte ze een 13 scheidingscursus voor ouders. Wat leren ze daar? Kinderen niet in hun geruzie betrekken, ze nooit te 14 vragen om voor één van de ouders te kiezen en om zelf een andere ouder niet zwart te maken. En wat 15 blijkt? Na zo n cursus lukt het ouders veel beter een plan te maken dat wél werkt. Het lijkt Tomassen 16 daarom een goed idee dat er ook een scheidingscursus in Nederland komt. Of dat gebeurt, is nog even 17 afwachten.

4 Strategietoets begrijpend lezen - strategie 6 en 7 Niveau 4 Let op! eze vragen horen bij de tekst Scheidingscursus voor ouders op de vorige pagina. 4 Welke zin geeft het best weer waar de tekst over gaat? ls ouders gaan scheiden, is dit vaak heel vervelend voor de kinderen. Een scheidingscursus voor ouders die gaan scheiden helpt hen om samen een plan te maken. Je kunt ouders niet dwingen om het eens te worden en ze anders verbieden om te scheiden. Marit Tomassen geeft aan dat ouders niet zouden moeten gaan scheiden. 5 Waarom heeft de schrijfster deze tekst geschreven? Om je over te halen om een artikel te kopen. Om je te informeren over het nieuws. Om je te vermaken en te enthousiasmeren. Om je uit te leggen hoe een voorwerp werkt. 6 Hoe zou je deze tekst het best kunnen uittekenen?

5 Strategietoets begrijpend lezen - strategie 6 en 7 Niveau 5 Lees de tekst hieronder en beantwoord de vragen 7 t/m Niet kwijtraken doe je zo 2 oor ouwien Jansen Maandag was het de ag van het Vermiste Kind. En als je érgens 3 kwijt kunt raken, is het wel op het strand. aarom worden dit jaar polsbandjes 4 uitgedeeld. aarop kunnen je ouders hun nummer schrijven. Maar wat kun je eigenlijk 5 zelf doen? Strandwacht Tom Ouwerling geeft tips. 6 Tip 1: Kijk voordat je gaat spelen goed waar je zit. ewaar dat plaatje in je hoofd. Soms staan er 7 speciale verdwaalpalen op het strand, met Nijntje of zo. ie kun je onthouden. Geloof me: niet 8 alleen kleuters raken kwijt. Ik zoek ook dagelijks naar kinderen van een jaar of tien! 9 Tip 2: Spreek met je ouders af wat je doet als je elkaar toch kwijtraakt. en je vergeten iets af te 10 spreken? Loop naar de dichtstbijzijnde reddingsbrigade als je verdwaald bent. at lijkt misschien 11 eng, maar we zijn aardig. Wij hangen altijd een witte vlag met een blauw vraagteken uit als er een 12 kind is gevonden. 13 Tip 3: Ga nooit het water in als je vader of moeder dat niet weet. ls je bij het zwemmen in 14 problemen komt terwijl niemand weet dat je in zee bent, kun je zomaar verdrinken. 15 Tip 4: Let extra goed op rond lunchtijd en vier uur! Tussen de middag gaat iedereen tegelijk eten. 16 an is het extra druk op het strand. Je loopt achter je vader aan om een patatje te halen en ineens 17 is-ie weg. Om vier uur vallen veel ouders in slaap. an raken ook veel kinderen vermist. 18 Tip voor ouders: Zit niet de hele tijd naar je smartphone of tablet te staren! Echt, sinds ouders 19 zulke dingen meenemen naar het strand, raken veel meer kinderen kwijt. us vaders en moeders: 20 let op met je snufferd! 7 Welke zin geeft het best weer waar tip 1 over gaat? (regel 6 t/m 8) ewaar dat plaatje in je hoofd. Geloof me: niet alleen kleuters raken kwijt. Ik zoek ook dagelijks naar kinderen van een jaar of tien! Kijk voordat je gaat spelen goed waar je zit. 8 Welke zin geeft het best weer waar tip 2 over gaat? (regel 9 t/m12) en je vergeten iets af te spreken? at lijkt misschien eng, maar we zijn aardig. Spreek met je ouders af wat je doet als je elkaar toch kwijtraakt. Wij hangen altijd een witte vlag met een blauw vraagteken uit. 9 Welke zin geeft het best weer waar tip 4 over gaat? (regel 15 t/m 17) an is het extra druk op het strand. an raken ook veel kinderen vermist. Je loopt achter je vader aan om een patatje te halen en ineens is-ie weg. Let extra goed op rond lunchtijd en vier uur.

6 Strategietoets begrijpend lezen - strategie 6 en 7 Niveau 6 Let op! eze vragen horen bij de tekst Niet kwijtraken doe je zo!. e tekst staat op de vorige pagina. 10 Wat is de hoofdgedachte van de tekst? Er worden dit jaar polsbandjes uitgedeeld, waarop ouders hun nummer kunnen schrijven. Ga nooit het water in als niemand dat weet, dan is de kans groter dat je iemand kwijtraakt. Ouders moeten niet naar hun smartphone kijken, kinderen kunnen zo gemakkelijk kwijt raken. Tom Ouwerling geeft tips aan kinderen en ouders om elkaar niet kwijt te raken op het strand. 11 Hoe kun je de tekst het best samenvatten? Samenvatting 1 Samenvatting 2 Tussen de middag gaat iedereen tegelijk eten. an is het extra druk op het strand. Je loopt achter je vader aan om een patatje te halen en ineens is-ie weg. e reddingsbrigade lijkt dan misschien eng, maar is het niet. aar kun je altijd om hulp vragen als je bent verdwaald op het strand. Kijk voordat je gaat spelen goed waar je zit. ewaar dat plaatje in je hoofd. Soms staan er speciale verdwaalpalen op het strand, met Nijntje of zo. ie kun je onthouden. Geloof me: niet alleen kleuters raken kwijt. Ik zoek ook dagelijks naar kinderen van een jaar of tien! Ga nooit het water in als je vader of moeder dat niet weet. Samenvatting 3 Samenvatting 4 Tom Ouwerling geeft vier tips aan kinderen en één tip aan ouders om elkaar tijdens de drukte op het strand niet kwijt te raken. ls kind kun je voordat je gaat spelen goed kijken waar je zit, kun je met je ouders afspreken wat je doet als je elkaar toch kwijtraakt, kun je beter niet gaan zwemmen als je ouders dit niet weten en kun je extra goed opletten tijdens lunchtijd en om vier uur. Ouders kunnen het best goed blijven opletten. Je ouders kwijtraken op het strand is heel vervelend. aarom zou je altijd afspraken met je ouders moeten maken. Ook kunnen kinderen beter niet alleen in de zee gaan zwemmen. at is best wel gevaarlijk. Tenslotte moet je altijd goed onthouden waar je ouders zitten. at kun je zien aan de speciale verdwaalpalen die altijd op het strand staan.

7 Strategietoets begrijpend lezen - strategie 6 en 7 Niveau 7 Lees de tekst e panda maakt promotie hieronder. eantwoord daarna vraag 12 t/m e panda maakt promotie 2 oor Nathalie Strijker - Goed nieuws voor de panda s. ankzij het beschermen en het aanplanten van 3 nieuwe bossen, zijn er eindelijk weer meer zwart-witte reuzen. at geldt helaas niet voor de mensapen. 4 aarvan zijn er juist minder dan vorig jaar. 5 eze week kwam de nieuwe Rode Lijst met bedreigde dieren uit. Op die lijst staat elk jaar hoe 6 het met de bescherming van bedreigde dieren gaat. fgelopen jaar ging het zó goed met de 7 reuzenpanda s dat het Wereldnatuurfonds (WNF) bekendmaakte dat ze officieel niet langer een 8 bedreigde diersoort zijn. Ze zijn nu kwetsbaar en dat is toch een soort promotie. Ook met de 9 Tibetaanse antilopes en ustralische langoorhaasratten gaat het beter. 10 Extra hulp voor apen 11 Helaas gaat het een stuk minder goed met de mensapen. Uit de nieuwe lijst blijkt dat het vooral 12 met de gorilla en de orang-oetan nog slechter gaat dan vorig jaar. Vooral in Indonesië en ongo 13 hebben de apen het zwaar. ie landen moeten meer gaan doen aan de bescherming, vindt WNF. 14 e apen hebben het vooral moeilijk omdat het gebied waar ze leven verwoest wordt door mensen. 12 Je wilt weten of de panda nog op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Is jouw vraag na het lezen van deze tekst beantwoord? Leg je antwoord uit. 13 Iemand vraagt aan jou of je in het kort kan vertellen waar deze tekst over gaat. Wat zou jij dan antwoorden? 14 Mijn leesdoel is: Ik wil weten hoe het komt dat het met de gorilla en orang-oetan nog slechter gaat dan vorig jaar. Is mijn leesdoel na het lezen van deze tekst bereikt? Leg je antwoord uit.

8 Strategietoets begrijpend lezen - strategie 6 en 7 Niveau 8 15 Maak een schema, tekening of mindmap van de tekst e panda maakt promotie. Gebruik de ruimte hieronder. Hoe ging het maken van de toets? Zet een kruisje in het goede vakje. Ik heb de toets goed gemaakt, denk ik. Ik weet niet hoe ik de toets heb gemaakt. Ik heb de toets niet zo goed gemaakt, denk ik.

Strategietoets strategie 3 en 4 Begrijpend lezen. Niveau A

Strategietoets strategie 3 en 4 Begrijpend lezen. Niveau A Strategietoets strategie 3 en 4 egrijpend lezen Niveau Strategietoets begrijpend lezen - strategie 3 en 4 Niveau 2 Lees de tekst hieronder en beantwoord de vragen 1 t/m 3. 1 Fossiel van nieuw soort mens?

Nadere informatie

Strategietoets strategie 1 en 2 Begrijpend lezen. Niveau A

Strategietoets strategie 1 en 2 Begrijpend lezen. Niveau A Strategietoets strategie 1 en 2 egrijpend lezen Niveau Strategietoets begrijpend lezen - strategie 1 en 2 Niveau 2 Lees de tekst hieronder en beantwoord de vragen 1 t/m 3. 1 Veilige olifantenpaden 2 oor

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Strategietoets strategie 5 Begrijpend lezen. Niveau B

Strategietoets strategie 5 Begrijpend lezen. Niveau B Strategietoets strategie 5 egrijpend lezen Niveau Strategietoets begrijpend lezen - strategie 5 Niveau 2 Lees de tekst hieronder en beantwoord daarna vraag 1 t/m 8. 1 Op een vulkaan staan geeft een machtig

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Strategietoets strategie 6 en 7 Begrijpend lezen. Niveau B

Strategietoets strategie 6 en 7 Begrijpend lezen. Niveau B Strategietoets strategie 6 en 7 egrijpend lezen Niveau Strategietoets begrijpend lezen - strategie 6 en 7 Niveau 2 Lees de tekst hieronder en beantwoord de vragen 1 t/m 3. 1 Robot Eddy voor de klas 2 oor

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 6 en 7 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau A 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten

Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten Andere rechten van cliënten Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Welke rechten hebben cliënten nog meer? 2. Wat

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding voor ouders...4. Informatie over darmspoelen...5. Wat is darmspoelen?...5. Wat gaan we doen?...6

Inhoudsopgave. Inleiding voor ouders...4. Informatie over darmspoelen...5. Wat is darmspoelen?...5. Wat gaan we doen?...6 Darmspoelen Inhoudsopgave Inleiding voor ouders...4 Informatie over darmspoelen...5 Wat is darmspoelen?...5 Wat gaan we doen?...6 Wat heb je nodig?... 6 Wat heb je verder nodig?...7 Wat doe je van te

Nadere informatie

PIJN IS NIET FIJN INFORMATIE VOOR KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND

PIJN IS NIET FIJN INFORMATIE VOOR KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND PIJN IS NIET FIJN INFORMATIE VOOR KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND Deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. In deze folder vertellen wij welke soorten pijn je

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! 978 Welkom op de Kinderafdeling Au Au Pijn is niet fijn!, deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We proberen je

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Voorbereiding bezoek Humanity House Doelstellingen Introductie Huiswerkopdracht

Voorbereiding bezoek Humanity House Doelstellingen Introductie Huiswerkopdracht voorbereiding Voorbereiding bezoek Humanity House Het is belangrijk om voorafgaand aan het bezoek de voorbereidende les te geven. In deze les sta je samen met de leerlingen stil bij themaʼs die in het

Nadere informatie

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n W E R K B O E K E C H T S C H E I D I N G, S T E U N J E K I N D M I J N W E R K B O E K Dit werkboek is speciaal voor kinderen met gescheiden ouders. Er zijn

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne ***********

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** jon fosse - de naam JON FOSSE DE NAAM NAMNET (1995) Een toneelstuk Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** Copyright : Jon Fosse 1995, Colombine Teaterförlag

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 Hier zijn we weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN Lespakket groep 7 en 8 Zo, wij zullen jou eens een spannend lesje leren! Groep 7 Opdracht 1 Wij hebben in het safaripark verschillende giraffen. Ga er eens goed voor zitten om

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Opdracht 3.3, 3.4, 3.5 en 3.6

Opdracht 3.3, 3.4, 3.5 en 3.6 Opdracht 3.3, 3.4, 3.5 en 3.6 3.3 Wanneer wil ik dat het fijner gaat? Op welke momenten wil jij je fijner voelen? Bespreek met jouw WB er in welke situaties jij strategieen nodig hebt en of dat dan activerend

Nadere informatie

Strange Stories Test (volwassenen versie)

Strange Stories Test (volwassenen versie) Strange Stories Test (volwassenen versie) F. Happé Versie participant 1. Tineke had het hele jaar naar Kerstmis uitgekeken, omdat ze wist dat ze dan een konijn kon vragen aan haar ouders. Tineke zou echt

Nadere informatie

(WERELD) BURGERSCHAP SURFING AROUND THE WORLD (30 MINUTEN) (Wereld) Burgerschap groep 5/6

(WERELD) BURGERSCHAP SURFING AROUND THE WORLD (30 MINUTEN) (Wereld) Burgerschap groep 5/6 (WERELD) BURGERSCHAP Bij dit onderdeel maken de leerlingen kennis met kinderen (en hun leefsituatie) in andere landen. Op de website www.planstation.nl lezen ze over deze kinderen en maken ze de bijbehorende

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Volgorde in goede de (In de goede volgorde)

Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Wat ga je leren? Je leert dat de delen van een verhaal een eigen plek hebben. Hoe lang ben je bezig? Ongeveer 1 uur Wat heb je nodig? pen/potlood lijntjespapier

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Strange Stories Test (volwassenen versie)

Strange Stories Test (volwassenen versie) Strange Stories Test (volwassenen versie) F. Happé Versie diagnosticus 1. Tineke had het hele jaar naar Kerstmis uitgekeken, omdat ze wist dat ze dan een konijn kon vragen aan haar ouders. Tineke zou echt

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat?

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat? Optie 1 Ik wil jullie even iets vragen. 1. Bij wie wonen jullie? (papa, mama, broertjes, zusjes, opa, oma, tante en zo zijn er heel veel mogelijkheden) Dus die zijn heel vaak heel dichtbij.. en hoe vind

Nadere informatie

Persoonlijke praatkaartjes en gezellige gezinspraatjes

Persoonlijke praatkaartjes en gezellige gezinspraatjes Persoonlijke praatkaartjes en gezellige gezinspraatjes p welke momenten hebben jullie als gezin aandacht voor elkaar? anneer is er tijd om even rustig samen te praten? ijdens het eten aan tafel wisselen

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg Recht op goede zorg Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen. 1. Wat is goede zorg? 2. Wat weegt zwaarder, goede zorg of

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Het leven bestaat voor 10% uit gebeurtenissen en wordt voor de overige 90% bepaald door jouw reactie.

Het leven bestaat voor 10% uit gebeurtenissen en wordt voor de overige 90% bepaald door jouw reactie. Toelichting Verantwoordelijkheid Nemen Het leven bestaat voor 10% uit gebeurtenissen en wordt voor de overige 90% bepaald door jouw reactie. Verantwoordelijkheid nemen is in de onderlinge communicatie

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Uitprobeerpakket. Toetsboek 4 groep 4 blok 6

Uitprobeerpakket. Toetsboek 4 groep 4 blok 6 Uitprobeerpakket Toetsboek 4 groep 4 blok 6 Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl 24 De Dyslexie-Survivalgids Hoofdstuk 2 Gevoelens? Je zult het waarschijnlijk niet altijd even gemakkelijk hebben om met je probleem om te gaan. Dit is heel normaal. Wie naar het eerste leerjaar gaat,

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

1. Tussen de schoenen

1. Tussen de schoenen 1. Tussen de schoenen Man, kijk uit! John schrikt zich wild. Eigenlijk mag het niet, maar hij rijdt op de stoep. Plotseling komt er een kind aanrennen, recht voor zijn scooter. Hij kan niet op tijd remmen,

Nadere informatie

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van..

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. Vergaderen Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. 1. Wat is vergaderen? 1. Uitleg vragen en geven Jij mag vragen stellen aan je begeleiders. Ook de begeleiding heeft soms nieuws om te vertellen.

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

WELKOM BIJ HET WERELD NATUUR FONDS!

WELKOM BIJ HET WERELD NATUUR FONDS! GO WILD WELKOM BIJ HET WERELD NATUUR FONDS! DE AARDE GEEFT ONS ALLES. KLEDING, VOEDSEL, FRISSE LUCHT. PRACHTIGE DIEREN EN NATUUR OM VAN TE GENIETEN. MOOIE PLEKKEN OM LEKKER TE SPORTEN. WE KUNNEN NIET ZONDER

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:.

Het onze Vader. Naam:. Het onze Vader Naam:. Onze Vader die in de hemel zijt 1. Hoe wordt God in de eerste zin genoemd? 2. Wat doet een goede vader volgens jou? Noem eens een paar dingen: a. b. c. 3. Bij wie voel jij je veilig?

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk Lesbrief Een goeie truc Marjan Berk Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Het feest van de olifant

Het feest van de olifant Het feest van de olifant door Marike Jongsma In een land hier ver vandaan leefde eens een mooie olifant. Olifant had vele vrienden in het woud. Maar zijn vrienden hadden olifant al een poosje niet meer

Nadere informatie

VERMIST! BELWNF

VERMIST! BELWNF VERMIST! Hij is het laatst gezien op smeltend poolijs. Hij weegt ongeveer 500kg. Hij heeft een witte vacht. Hij eet voornamelijk vis en zeehonden. Hij leeft niet bij u in de buurt, maar we kunnen uw hulp

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema de dierentuin

Auditieve oefeningen bij het thema de dierentuin Auditieve oefeningen bij het thema de dierentuin Boek van de week: 1; Nijntje in de dierentuin 2; De dierentuin 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Scheiden, ja wat verstaan we eigenlijk onder scheiden.

Scheiden, ja wat verstaan we eigenlijk onder scheiden. Werkstuk door een scholier 2635 woorden 9 juni 2010 5 10 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Scheiden het eind of een nieuw begin? Scheiden, ja wat verstaan we eigenlijk onder scheiden. Als je iets scheid

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie