Korte handleiding behandeling van schadegevallen door omgewaaide bomen. Hoe loopt dit proces? Spoor 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Korte handleiding behandeling van schadegevallen door omgewaaide bomen. Hoe loopt dit proces? Spoor 1"

Transcriptie

1 Korte handleiding behandeling van schadegevallen door omgewaaide bomen. Hoe loopt dit proces? Spoor 1 1.Een inwoner uit Alphen aan den Rijn (verder te noemen: de betrokken inwoner) stuurt een brief naar de gemeente en hij vordert een schadevergoeding, omdat een boom is omgewaaid door een harde wind of een storm. De boom heeft, naar zijn zeggen, schade toegebracht aan zijn eigendommen of opstallen. Wat gaat de gemeente in een dergelijk geval doen? 2.De gemeente gaat eerst na of de feiten, die de betrokken inwoner presenteert voldoende zijn om te beoordelen: (a) of het om een boom gaat, die in eigendom/beheer van de gemeente is; (b) of de boom gezond was, voordat deze boom omviel; (c) op welke plek deze boom precies stond; (d) om wat voor een soort boom het gaat, en (e) of de betrokken inwoner in verband met (mogelijke) gebreken aan deze boom al dan niet eerder contact met een medewerker van de gemeente heeft gehad. 3.In de praktijk zijn de gepresenteerde feiten te summier om op grond daarvan een beeld te krijgen wat er feitelijk is gebeurd en om een antwoord te krijgen op de onderdelen a tot e met e in punt 2. Dat betekent, dat de gemeente aanvullende vragen aan de betrokken inwoner moet stellen. 4.Met de antwoorden op de onderdelen a tot en met e in punt 2 gaat de behandelend jurist van de gemeente naar de medewerkers van de afdeling Groen van de Dienst Uitvoering & Services van de gemeente. Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn zijn twee medewerkers gespecialiseerd in bomenbeheer. 5.De behandelend jurist vraag één van deze collegae om een toelichting te geven op de informatie, die hij van de betrokken inwoner heeft gekregen. Tevens vaagt de behandelend jurist bij de afdeling Groen om het zogenaamde bomenrapport.

2 Het bomenrapport is cruciaal. Waarom? In dit bomenrapport staat kort en bondig (a) op welke datum en in welke jaar de desbetreffende boom voor het laatst is gecontroleerd en (b) wat de bevindingen zijn geweest van de boomcontroleur op de dag van deze controle/deze inspectie. De boomcontroleur kan iemand van de gemeente zijn of het is een extern persoon van een gespecialiseerd bureau. In dit bomenrapport staat bijvoorbeeld: Inspectie 7 januari Bevindingen: Holle stam, aantasting door parasitaire zwam, enkele dode takken, schimmel, ingescheurde tak en stamrot. 6.Een boom kan tot drie drie categorieën behoren. De eerste categorie is algemene zorgplicht. De tweede categorie is bijzondere of verhoogde zorgplicht en de derde categorie is onderzoeksplicht. 7.Indien een boom tot de eerste categorie behoort, moet de boom, voor zover het om een boom gaat, die in beheer/eigendom van de gemeente is, één keer in de vier jaar worden gecontroleerd. Boomjuristen hanteren doorgaans hier een termijn van vier jaar. Een termijn van korter dan vier jaar is niet nodig, als het om een boom in de eerste categorie gaat. 8.Indien een boom tot de tweede categorie behoort, moet de boom, voor zover het gaat om een boom, die in beheer/eigendom van de gemeente is, één keer in het jaar worden gecontroleerd. 9.Indien een boom tot de derde categorie behoort, dan moet de gemeente, voor zover het gaat om een boom, die in beheer/eigendom van de gemeente is, extra alert zijn. In dat geval is een extra zorgplicht en nader onderzoek nodig. Een voorbeeld: tijdens een algemene of periodieke uitwendige controle heeft de opzichter van de gemeente geconstateerd, dat er bepaalde afwijkingen bij deze boom zijn te zien, die er op (kunnen) duiden, dat deze boom van binnen door een bepaalde ziekte is aangetast. Als een dergelijke boom door een bepaalde ziekte (schimmel, zwam, rotting etc.) is aangetast, is er een reële kans, dat een boom door een flinke wind of storm omvalt. Een boom is dan extra windworpgevoelig.

3 10.Als blijkt, dat een boom tot de categorie bijzondere of verhoogde zorgplicht behoort (tweede categorie) en uit het bomenrapport blijkt, dat gelet op de dag, waarop het omwaaien van deze boom als gevolg van een harde wind of een storm heeft plaatsgevonden deze boom niet elk jaar is gecontroleerd, dan heeft de gemeente geen of onvoldoende invulling aan haar zorgplicht gegeven. Dat gegeven vestigt een aansprakelijkheid van de kant van de gemeente. Deze aansprakelijkheid is gebaseerd op artikel 162 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (BW). In deze regeling (artikel 6:162 BW) is een schuldaansprakelijkheid opgenomen. Schuld duidt op een bepaalde mate van verwijtbaarheid, op het niet of onvoldoende naleven van een bepaalde zorgplicht. 11. Het bovenstaande kan met het volgende voorbeeld worden geïllustreerd. Op 26 juli 2015 waait een bepaalde boom om. Het blijkt om een nogal bijzondere Amerikaanse populier te gaan. Deze boom is in beheer/eigendom van de gemeente is. De Amerikaanse populier behoort tot de tweede categorie. Deze populier staat in de achtertuin van een inwoner in Alphen aan den Rijn. De behandelend jurist vraagt bij de afdeling Groen van de Dienst Uitvoering & Services het bijbehorende bomenrapport op. In dit toepasselijke bomenrapport staat, dat deze boom voor het laatst is gecontroleerd op 18 december Het incident (de boom is door de storm omgewaaid) vond plaats op zaterdag 26 juli Het voorgaande brengt met zich mee, dat in deze casus niet is voldaan aan de jaarlijkse controleplicht. Immers, in dat geval had deze boom eerder moeten worden gecontroleerd, strikt genomen (ergens) in De behandelend jurist leest in dit bomenrapport ook het volgende. In de rubriek bijzonderheden van het bomenrapport stond vermeld: sommige takken staan op inscheuren. De bovenstam is er slecht aan toe. Mogelijk heeft de boom een ziekte. De medewerker groen van de Dienst Uitvoering & Services merkt op, dat niet (meer) na te gaan is of de gemeente na 18 december 2012 ook actie heeft genomen op deze hiervoor genoemde geconstateerde gebreken, terwijl de gemeente dat gelet op de verhoogde zorgplicht - wel had moeten doen.

4 Immers, naarmate een tak van een boom meer (in)scheurt, des te groter is de kans, dat deze boom als gevolg van een flinke wind of storm omwaait. Een dergelijke boom is in een dergelijk geval extra windworpgevoelig. Een zware storm kan in zo n geval net de genadeklap voor deze boom zijn. Omdat een boom een natuurlijk object is, valt deze boom onder het bereik van schuldaansprakelijkheid ex artikel 6:162 BW. Zie: punt 10. Het gaat hier, anders dan veel inwoners stellen, niet om risicoaansprakelijkheid. Spoor 2 12.Als de behandelend jurist van de gemeente op grond van het bovenstaande feitelijk heeft vastgesteld, dat de gemeente in het concrete geval al dan niet (voldoende) invulling heeft gegeven aan haar zorgplicht, kan de jurist tevens vaststellen of de gemeente al dan niet aansprakelijk zijn voor de gevolgen van het omwaaien van deze boom (de gevolgschade). Het gaat hier in eerste instantie om het vaststellen van aansprakelijkheid. Dat zegt echter (nog) niets over de omvang/hoogte van de schadevergoeding, waarvoor de betrokken inwoner eventueel in aanmerking komt. Voor het vaststellen van de omvang van de schadevergoeding, waarvoor de betrokken inwoner eventueel in aanmerking komt, is de causaliteitsmaatstaf van artikel 98 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (6:98 BW) relevant, de toerekening naar redelijkheid. Op grond van artikel 6:98 BW komt voor vergoeding slechts in aanmerking schade, die (a) in zodanig verband staat met de gebeurtenis, waarop de aansprakelijkheid van de schuldenaar berust, dat zij hem, (b) mede gezien de aard van de aansprakelijkheid en (c) van de schade, als een gevolg van deze gebeurtenis kan worden toegerekend. In artikel 6:98 BW worden enkele aanknopingspunten genoemd om te beargumenteren of de schade in voldoende verband staat met de gebeurtenis waarop zij berust om te kunnen worden toegerekend.

5 Het gaat achtereenvolgens om de volgende aanknopingspunten, te weten: De aard van de aansprakelijkheid; De aard van de schade; De aard van de gedraging; en De mate van voorzienbaarheid 13.Als het gaat om het concrete antwoord op de vraag of inwoner X als gevolg van schade, veroorzaakt door een omgewaaide boom in aanmerking komt voor het door hem gevorderde schadebedrag Y, bekijkt de behandelend jurist of het geclaimde bedrag Y, gelet op artikel 6:98 BW, in een redelijke verhouding staat tot het desbetreffende incident. 14.Voor de invulling van het begrip in een redelijke verhouding betrekt de behandelend jurist zowel juridische afwegingen (met name de mate van verwijtbaarheid en voorzienbaarheid) als de gepresenteerde feiten en omstandigheden. Wat de feiten en omstandigheden betreft is het natuurlijk van belang, dat de betrokken inwoner met deugdelijke foto s of ander bewijsmateriaal (bijvoorbeeld getuigenverklaringen) komt aanzetten, waarop is te zien, dat de desbetreffende boom is omgewaaid en welk(e) object(en) als gevolg van deze omgewaaide boom is/zijn beschadigd. Dit, gelet op het uitgangspunt: wie stelt moet bewijzen. Dat staat in artikel 150 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv). Uiteraard moet de betrokken inwoner ook kunnen aantonen en bewijzen waarop hij zijn vordering tot schadevergoeding baseert. De behandelend jurist van de gemeente zal niet zonder meer akkoord gaan met de mededeling van de betrokken inwoner, dat als gevolg van de omgewaaide boom twee plantenbakken met een winkelwaarde van 400,00 zijn vernield. Dat laatste zal de betrokken inwoner ook moeten kunnen aantonen.

6 15.Hoe summier ook, de gemeente Alphen aan den Rijn verwacht van de betrokken inwoner, dat hij minimaal een factuur, een nota, een aankoopbon of een schadecalculatie kan overleggen. De gemeente acht het ook redelijk om op grond van één van deze hiervoor genoemde bewijsstukken/formulieren te kunnen bepalen of zij tot uitkering van het gevorderde schadebedrag moet overgaan. Dit geldt temeer, als het om een fors schadebedrag gaat, een bedrag van meer dan 500,00. Verwijderingskosten 16.Voor de goede orde merkt de gemeente op, dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen enerzijds verwijderingskosten en anderzijds gevolgschade. Als een boom, die in beheer/eigendom van de gemeente is, als gevolg van een zware storm in de tuin van inwoner X valt, moet de gemeente op haar kosten deze omgevallen boom (laten) verwijderen. Waarom? Omdat het hier gaat om een inbreuk op een subjectief recht van inwoner X, zijnde zijn eigendomsrecht. Voor het (laten)verwijderen van deze boom mag de gemeente geen kosten in rekening brengen. Gevolgschade Voor het kunnen geven van een juridisch antwoord op de vraag of de betrokken inwoner (ook) aanspraak maakt op gevolgschade (een vernield tuinhuisje als gevolg van de omgewaaide boom, dan wel een beschadigde dakkapel als gevolg van de omgewaaide boom, dan wel volledig vernielde plantenbakken, die op de grond staan als gevolg van de omgewaaide boom), zijn de hiervoor genoemde punten 1 tot en met 15 van belang. De behandeling van gevolgschade loopt langs twee sporen, te weten: spoor 1 en spoor 2. Spoor 1 heeft betrekking op de fase van het vaststellen van aansprakelijkheid van de kant van de gemeente (de invulling van de zorgplicht). Dit wordt uitgewerkt in de punten 1 tot en met 11. Spoor 2 heeft betrekking op de fase van het vaststellen van de omvang c.q. de hoogte van de schadevergoeding, waarvoor de betrokken inwoner eventueel in aanmerking komt. Dit wordt uitgewerkt in de punten 12 tot en met 15

7 Twee tabellen Categorie Algemene zorgplicht Bijzondere of verhoogde zorgplicht Onderzoeksplicht Controleplicht Eens in de vier jaar Een keer per jaar Extra zorgplicht en nader onderzoek is nodig. De frequentie is afhankelijk van de concrete omstandigheden van het geval Spoor 1 Fase vaststellen van aansprakelijkheid Artikel 6:162 BW: heeft de gemeente aan haar zorgplicht en onderhoudsplicht voldaan? Het gaat hier om de periodieke en noodzakelijke (uitwendige) boomcontrole. Op welke datum en in welk jaar is de boom voor de laatste keer gecontroleerd? Wat staat hierover in het bomenrapport? Wat heeft de gemeente gedaan met de eerdere bevindingen in het bomenrapport van de bomencontroleur? Heeft de gemeente daar concreet actie op genomen en zo ja, waaruit bestaat deze actie of heeft de gemeente daar (nog) geen actie op genomen? Spoor 2 Fase vaststellen omvang van schadevergoeding Artikel 6:98 BW: staat de gevorderde schadevergoeding in een redelijke verhouding tot het desbetreffende incident? Dit is de juridische afweging. Kernwoorden zijn hier: verwijtbaarheid van de kant van de gemeente en voorzienbaarheid van het omvallen van de boom. Artikel 150 Rv: heeft de betrokken inwoner voldoende bewijsmateriaal van dit incident aangeleverd? Dit is de feitelijke afweging. Kernwoorden zijn hier: wie stelt moet bewijzen. Dit betreft zowel de feitelijke toedracht als de omvang van de gevorderde schadevergoeding.

8

Zaaknummer :S21-99 Datum uitspraak :15 mei 2018 Plaats uitspraak :Zeist

Zaaknummer :S21-99 Datum uitspraak :15 mei 2018 Plaats uitspraak :Zeist Zaaknummer :S21-99 Datum uitspraak :15 mei 2018 Plaats uitspraak :Zeist in het geschil tussen: de heer V wonende te Baarle-Nassau verder te noemen: V tegen: Bindend Advies de Coöperatieve Vereniging van

Nadere informatie

Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche

Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche 9 mei 2006 Barneveld Lezing PTC mr. Annemieke van Dooren-Korenstra ABAB juristen s-hertogenbosch Programma Inleiding Beperken bedrijfsrisico s Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. R.A.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. R.A. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-521 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. R.A. Blom, secretaris) Klacht ontvangen op : 2 januari 2018 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer

Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer Wie zijn wij? Melior Verzekeringen - Marc Mutsaars accountmanager - Cherrie Elfferich senior jurist overheidsaansprakelijkheid Wat gaan we vandaag doen? Ochtend:

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-057 d.d. 20 februari 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. E.E. Ribbers, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-057 d.d. 20 februari 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-057 d.d. 20 februari 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting Inboedelverzekering. Uitleg van verzekeringsvoorwaarden.

Nadere informatie

RAPPORT Een boom van de gemeente valt om door een zware storm Is de gemeente aansprakelijk voor de gevolgschade? Een juridisch- en toetsingskader

RAPPORT Een boom van de gemeente valt om door een zware storm Is de gemeente aansprakelijk voor de gevolgschade? Een juridisch- en toetsingskader RAPPORT Een boom van de gemeente valt om door een zware storm Is de gemeente aansprakelijk voor de gevolgschade? Een juridisch- en toetsingskader Gemeente Alphen aan den Rijn Mr. Roeland B.G. De Korte

Nadere informatie

Golfbaan Ockenburgh. Boomveiligheidsrapport. Oosthoek Groep B.V. Woudseweg 178a 2636 AW Schipluiden. Inspecteur: Dhr. M.

Golfbaan Ockenburgh. Boomveiligheidsrapport. Oosthoek Groep B.V. Woudseweg 178a 2636 AW Schipluiden. Inspecteur: Dhr. M. Golfbaan Ockenburgh Boomveiligheidsrapport Golfbaan Ockenburgh Oosthoek Groep B.V. Woudseweg 178a 2636 AW Schipluiden Inspecteur: Dhr. M.J van der Loo Auteur: L.J. van Muijen 30 november 2015 De Controle

Nadere informatie

Artikel 1; Algemeen. Artikel 2; Prijzen en betalingen. Artikel 3; Aansprakelijkheid

Artikel 1; Algemeen. Artikel 2; Prijzen en betalingen. Artikel 3; Aansprakelijkheid Artikel 1; Algemeen 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten van Mediation Nederland en op alle rechtsverhoudingen die daaruit voortvloeien. 1.2 Afwijkingen

Nadere informatie

Inventarisatie en boomveiligheidscontrole betreffende 1 boom op het perceel Mockstraat 79 te Maastricht. In opdracht van de heer Bastin.

Inventarisatie en boomveiligheidscontrole betreffende 1 boom op het perceel Mockstraat 79 te Maastricht. In opdracht van de heer Bastin. Inventarisatie en boomveiligheidscontrole betreffende 1 boom op het perceel Mockstraat 79 te Maastricht In opdracht van de heer Bastin 3 april 2017 Behoort bij besluit van B&W d.d. 19-04-2017 Pagina :

Nadere informatie

Inleiding. Het systeem II 15. Causaal verband Relativiteit Groepsaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid voor personen

Inleiding. Het systeem II 15. Causaal verband Relativiteit Groepsaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid voor personen Inhoud I 1 2 Deel 1 II 3 4 5 6 7 8 9 10 III 11 12 13 14 15 Inleiding Aansprakelijkheidsrecht Het systeem Vestiging Aansprakelijkheid voor eigen onrechtmatig handelen (art. 6:162 BW) Onrechtmatige daad

Nadere informatie

Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie)

Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie) pag.: 1 van 5 Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie) Tekortschieten in het nakomen van een overeenkomst betekent dat diegene die moet presteren dat helemaal niet doet,

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mw. mr. D.W.Y.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mw. mr. D.W.Y. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-177 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mw. mr. D.W.Y. Sie, secretaris) Klacht ontvangen op : 28 oktober 2016 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

JAARVERSLAG Aansprakelijkstellingen 2011

JAARVERSLAG Aansprakelijkstellingen 2011 JAARVERSLAG Aansprakelijkstellingen 2011 Afdeling Bestuurs- en Managementondersteuning Hilde Broer, 20 april 2012 1. Inleiding De juridisch medewerkers van de afdeling Bestuurs- en Managementondersteuning

Nadere informatie

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes.

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Inleiding. In de loop der jaren is een groot aantal grondstrookjes die eigendom zijn van de gemeente Weert bij overeenkomst in gebruik gegeven aan particulieren.

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2010:BN5173

ECLI:NL:RBSGR:2010:BN5173 ECLI:NL:RBSGR:2010:BN5173 Instantie Datum uitspraak 25-08-2010 Datum publicatie 27-08-2010 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer 372795 / KG ZA 10-970 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Onderwerp: Uitkeren planschadevergoeding naar aanleiding van het oprichten van 18 appartementen aan de Schoolstraat in Drunen

Onderwerp: Uitkeren planschadevergoeding naar aanleiding van het oprichten van 18 appartementen aan de Schoolstraat in Drunen Onderwerp: Uitkeren planschadevergoeding naar aanleiding van het oprichten van 18 Samenvatting: Inleiding: Op 4 januari 2008 heeft Ceelen rentmeesterskantoor, namens de eigenaren van het pand Schoolstraat

Nadere informatie

Zaaknummer : S21-87 Datum uitspraak : 3 oktober 2017 Plaats uitspraak : Zeist

Zaaknummer : S21-87 Datum uitspraak : 3 oktober 2017 Plaats uitspraak : Zeist Zaaknummer : S21-87 Datum uitspraak : 3 oktober 2017 Plaats uitspraak : Zeist in het geschil tussen: de heer M. van der Bijl wonende te Amstelveen verder te noemen: Van der Bijl tegen: mevrouw E.A. Rozendaal

Nadere informatie

Reintjes. V. Advies: In te stemmen met bijgevoegde RIB. Besluit : Akkoord

Reintjes. V. Advies: In te stemmen met bijgevoegde RIB. Besluit : Akkoord VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: M. Hoes Tel nr: 8338 Nummer: 18A.00316 Datum: 20 maart 2018 Team: Realisatie & Beheer Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mw. mr. D.W.Y.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mw. mr. D.W.Y. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-213 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mw. mr. D.W.Y. Sie, secretaris) Klacht ontvangen op : 22 juli 2016 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst

Bewerkersovereenkomst Bewerkersovereenkomst Deze bewerkersovereenkomst is van toepassing op alle vormen van verwerking van persoonsgegevens die Evry BV, Ondernemingsweg 66t, 2404 HN Alphen aan den Rijn, ingeschreven bij de

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER 2016 14.30-16.30 UUR Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal

Nadere informatie

JONG EN FRIS, PRIMA TOEKOMSTVERWACHTING! Bomen lezen & beheren. Zorgplicht & Aansprakelijkheid Onderhoud & Onderzoek Flora & Fauna

JONG EN FRIS, PRIMA TOEKOMSTVERWACHTING! Bomen lezen & beheren. Zorgplicht & Aansprakelijkheid Onderhoud & Onderzoek Flora & Fauna LANEN BEHEER Hoe de vitaliteit en de resterende levensduur van aftakelende bomen en daarmee het risico kan worden ingeschat. Ofwel: Hoe vitaliteit en risico de toekomstverwachting van oude bomen bepalen

Nadere informatie

De verhouding tussen artikel 7:204 e.v. BW en artikel 6:174 BW

De verhouding tussen artikel 7:204 e.v. BW en artikel 6:174 BW HIP 2014(7) 210 Art. - De verhouding tussen artikel 7:204 e.v. BW en artikel 6:174 BW Publicatie Tijdschrift Huurrecht in Praktijk Aflevering 6 afl. 7 Publicatiedatum 28 november 2014 Auteurs Scheeper,

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 23 d.d. 24 januari 2011 (prof. mr. C.E. du Perron, voorzitter)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 23 d.d. 24 januari 2011 (prof. mr. C.E. du Perron, voorzitter) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 23 d.d. 24 januari 2011 (prof. mr. C.E. du Perron, voorzitter) Samenvatting Woonhuisverzekering, waterschade, omvang van de schade. Consument

Nadere informatie

Wat te doen als u bent blootgesteld aan een kankerverwekkende stof(fen)?

Wat te doen als u bent blootgesteld aan een kankerverwekkende stof(fen)? Wat te doen als u bent blootgesteld aan een kankerverwekkende stof(fen)? Het eerste dat u moet doen als u bent blootgesteld aan kankerverwekkende stof(fen) is mogelijke collega s op de hoogte stellen en

Nadere informatie

Algemene voorwaarden register van toepassing op erkend lid zzp-er

Algemene voorwaarden register van toepassing op erkend lid zzp-er Algemene voorwaarden register van toepassing op erkend lid zzp-er Stichting Erkenningsregeling Omgevingsrecht, gevestigd aan de Rijnhavenkade 8, 2404 HB te Alphen aan de Rijn, ingeschreven onder KvK-nummer

Nadere informatie

Wat te doen als u bent blootgesteld aan asbest?

Wat te doen als u bent blootgesteld aan asbest? Wat te doen als u bent blootgesteld aan asbest? Het eerste dat u moet doen als u bent blootgesteld aan asbest is het werk stil leggen, mogelijke collega s op de hoogte stellen en de Inspectie SZW (voorheen

Nadere informatie

eduscrum Algemene voorwaarden inzake levering van diensten

eduscrum Algemene voorwaarden inzake levering van diensten eduscrum Algemene voorwaarden inzake levering van diensten In deze algemene voorwaarden worden de hierna volgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven of

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. S. Rutten, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. S. Rutten, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-760 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. S. Rutten, secretaris) Klacht ontvangen op : 4 januari 2018 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-138 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris) Klacht ontvangen op : 1 juni 2015 Ingesteld door : Consument

Nadere informatie

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt.

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt. Wetgeving Algemene wet bestuursrecht Artikel 1:3 1. Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking

Nadere informatie

Gemeente s-hertogenbosch t.a.v. de heer J. Winter Postbus GZ s-hertogenbosch. Betreft: Beoordeling bomen fietspad Vliertjeshoeven Rosmalen

Gemeente s-hertogenbosch t.a.v. de heer J. Winter Postbus GZ s-hertogenbosch. Betreft: Beoordeling bomen fietspad Vliertjeshoeven Rosmalen Aan: Gemeente s-hertogenbosch t.a.v. de heer J. Winter Postbus 12345 5200 GZ s-hertogenbosch Betreft: Beoordeling bomen fietspad Vliertjeshoeven Rosmalen Datum: 23 april 2018 Inleiding Op verzoek van Gemeente

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van:

Algemene voorwaarden van: Algemene voorwaarden van: Köhlen Consulting Bouwkundig Advies Glacisweg 34 F 6212 BP Maastricht Artikel 1 Werkingssfeer 1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes en overeenkomsten

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-294 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, mr. S. Riemens en mr. drs. S.F. Van Merwijk, leden en mr. M. van Pelt, secretaris) Klacht ontvangen op

Nadere informatie

: Theodoor Gilissen Bankiers N.V., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen de bank

: Theodoor Gilissen Bankiers N.V., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen de bank Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2016-286 (mr. J. Wortel, voorzitter, en mr. dr. H.O. Kerkmeester en G.J.P. Okkema, leden, terwijl mr. D.M.A. Gerdes als secretaris) Klacht

Nadere informatie

Brittenburg 15, 2352 XL Leiderdorp Nederland

Brittenburg 15, 2352 XL Leiderdorp Nederland Algemene Voorwaarden Deze website is een initiatief van Bodyandminddetox. Bodyandminddetox is een commerciële onderneming (KvK 27346048, BTW NL174289479B01) die producten en diensten levert aan zowel particulieren

Nadere informatie

Holte in de stamvoet en de stam:

Holte in de stamvoet en de stam: Visuele afwijkingen VTA (Visual Tree Assesment) = Visuele boomcontrole is controle van de boom. Middels deze methode wordt het breukrisico en de stabiliteit van een boom visueel beoordeeld op grond van

Nadere informatie

Artikel 19. Verhindering na inontvangstneming

Artikel 19. Verhindering na inontvangstneming Lid 1 Lid 2 Lid 3 Lid 4 Verhindering na inontvangstneming Verhindering om het vervoer aan te vangen of voort te zetten; beide partijen kunnen de overeenkomst opzeggen Opzegging door schriftelijke mededeling

Nadere informatie

1. Alle offertes van Berg communiceert zijn vrijblijvend, tenzij een termijn voor aanvaarding is gesteld.

1. Alle offertes van Berg communiceert zijn vrijblijvend, tenzij een termijn voor aanvaarding is gesteld. --- ALGEMENE VOORWAARDEN --- I. Algemeen 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op elke offerte en overeenkomst tussen Berg communcieert en een Opdrachtgever waarop Berg communiceert deze voorwaarden

Nadere informatie

Clausuleblad. Terrorismedekking. Artikel Datum 1 april 2015

Clausuleblad. Terrorismedekking. Artikel Datum 1 april 2015 Clausuleblad Terrorismedekking Artikel 247-30.1504 Datum 1 april 2015 pagina 1.1 Begripsomschrijving 3 1.1 Terrorisme 3 1.2 Kwaadwillige besmetting 3 1.3 Preventieve maatregelen 3 1.4 Nederlandse Herverzekeringmaatschappij

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden bij de rubriek Aansprakelijkheid

Bijzondere voorwaarden bij de rubriek Aansprakelijkheid Bijzondere voorwaarden bij de rubriek Aansprakelijkheid BMVAS 15-01 Deze Bijzondere voorwaarden horen bij uw Bouw- en Montageverzekering. Ze zijn van toepassing op de rubriek Aansprakelijkheid. Ook de

Nadere informatie

De Commissie heeft partijen opgeroepen voor een mondelinge behandeling op 5 maart 2012.

De Commissie heeft partijen opgeroepen voor een mondelinge behandeling op 5 maart 2012. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-122 d.d. 17 april 2012 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter, en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting Reisverzekering, toepasselijkheid verzekeringsvoorwaarden,

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-123 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris) Klacht ontvangen op : 8 februari 2018 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. B.F. Keulen, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. B.F. Keulen, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-597 (mr. B.F. Keulen, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris) Klacht ontvangen op : 11 januari 2018 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

Uitspraak Geschilleninstantie Zorggeschil Geschilnummer:

Uitspraak Geschilleninstantie Zorggeschil Geschilnummer: Uitspraak Geschilleninstantie Zorggeschil Geschilnummer: 18.001 Partijen: A, hierna te noemen Klager, tegen B, hierna te noemen Zorgaanbieder of Aangeklaagde. 1. Behandeling van het geschil Partijen zijn

Nadere informatie

R a p p o r t S y s t e m a t i s c h e B o o m c o n t r o l e ( V T A )

R a p p o r t S y s t e m a t i s c h e B o o m c o n t r o l e ( V T A ) R a p p o r t S y s t e m a t i s c h e B o o m c o n t r o l e ( V T A ) Landgoed Nieuw Cruysbergen februari 2017 Opgesteld door Bosgroep Midden Nederland februari 2017 t (0318) 67 26 26 www.bosgroepen.nl

Nadere informatie

Revindicatiebeleid. Er zijn een tweetal vormen van verjaring:

Revindicatiebeleid. Er zijn een tweetal vormen van verjaring: Revindicatiebeleid Inleiding Het is bekend dat er gemeentegrond, doorgaans groenstroken, in bezit/gebruik genomen zijn. Na een globale inventarisatie blijkt dat het gaat om een gemeentebrede problematiek.

Nadere informatie

Zaaknummer : S21-75 Datum uitspraak : 16 maart 2017 Plaats uitspraak : Zeist

Zaaknummer : S21-75 Datum uitspraak : 16 maart 2017 Plaats uitspraak : Zeist Zaaknummer : S21-75 Datum uitspraak : 16 maart 2017 Plaats uitspraak : Zeist Bindend Advies in het geschil tussen: W. Kumutat en E. Kumutat-Dam wonende te Nieuw-Vossemeer verder te noemen: Kumutat c.s.

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. A.C. de Bie, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. A.C. de Bie, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-218 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. A.C. de Bie, secretaris) Klacht ontvangen op : 28 juli 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2014:26

ECLI:NL:GHSHE:2014:26 ECLI:NL:GHSHE:2014:26 Instantie Datum uitspraak 14-01-2014 Datum publicatie 15-01-2014 Gerechtshof 's-hertogenbosch Zaaknummer HD 200.077.030-01 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

In december 2016 constateert de GGD bij Rigter Zorg dat:

In december 2016 constateert de GGD bij Rigter Zorg dat: Hieronder leest u de vragen die Omroep Gelderland heeft gesteld aan GGD-Gelderland Midden en de antwoorden van de GGD hierop. De vragen zijn gesteld naar aanleiding van inspecties die GGD Gelderland-Midden

Nadere informatie

KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT

KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT Bij de aankoop van een woning blijkt achteraf nogal eens dat iets anders geleverd is dan op grond van de koopovereenkomst mocht worden verwacht. Er kan bijvoorbeeld sprake

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2016:199

ECLI:NL:RBAMS:2016:199 ECLI:NL:RBAMS:2016:199 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 20-01-2016 Datum publicatie 02-02-2016 Zaaknummer C/13/572226 / HA ZA 14-903 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Intellectueel-eigendomsrecht

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. B.F. Keulen, voorzitter en mr. E.H.C. Vos, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. B.F. Keulen, voorzitter en mr. E.H.C. Vos, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-592 (mr. B.F. Keulen, voorzitter en mr. E.H.C. Vos, secretaris) Klacht ontvangen op : 19 oktober 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

KBH LVP Bijzondere voorwaarden Kostbaarhedenverzekering Luyten Voordeel Pakket

KBH LVP Bijzondere voorwaarden Kostbaarhedenverzekering Luyten Voordeel Pakket KBH LVP 15.01 Bijzondere voorwaarden Kostbaarhedenverzekering Luyten Voordeel Pakket Bijzondere voorwaarden kostbaarhedenverzekering (KBH LVP 15.01) Pagina 1 Op deze verzekering zijn de algemene voorwaarden

Nadere informatie

NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT. Inleiding

NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT. Inleiding NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT Inleiding Een koper van een nieuwbouwappartement ontdekt tijdens een open dag van het nog in aanbouw zijnde appartementencomplex dat tussen (een deel van)

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. Van: Albij administratieve dienstverlening Iroko PM Dordrecht KvKnr hierna te noemen de opdrachtnemer.

ALGEMENE VOORWAARDEN. Van: Albij administratieve dienstverlening Iroko PM Dordrecht KvKnr hierna te noemen de opdrachtnemer. ALGEMENE VOORWAARDEN Van: Albij administratieve dienstverlening Iroko 97 3315 PM Dordrecht KvKnr. 51657023 hierna te noemen de opdrachtnemer. Artikel 1. Toepasselijkheid 1. Deze algemene voorwaarden zijn,

Nadere informatie

VERGUNNINGAANVRAAG VOOR HET (LATEN) PLAATSEN VAN EEN BEWEGWIJZERING - / INFORMATIE OBJECT IN DE GEMEENTE UTRECHT

VERGUNNINGAANVRAAG VOOR HET (LATEN) PLAATSEN VAN EEN BEWEGWIJZERING - / INFORMATIE OBJECT IN DE GEMEENTE UTRECHT VERGUNNINGAANVRAAG VOOR HET (LATEN) PLAATSEN VAN EEN BEWEGWIJZERING - / INFORMATIE OBJECT IN DE GEMEENTE UTRECHT (aanvraagformulier ; versie 1 augustus 2006) Aan: Stadswerken Gebruik Openbare Ruimte Bureau

Nadere informatie

Toelichting Bedrijfsregeling 7: Schaderegeling schuldloze derde

Toelichting Bedrijfsregeling 7: Schaderegeling schuldloze derde Toelichting Bedrijfsregeling 7: Schaderegeling schuldloze derde De Raad van Toezicht Verzekeringen heeft in een groot aantal uitspraken stelling genomen tegen de verwijzing van een schuldloze derde door

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1998 477 Besluit van 15 juli 1998, houdende regels ter uitvoering van artikel 320, zesde lid, van de Faillissementswet in verband met de vaststelling

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst

Bewerkersovereenkomst Bewerkersovereenkomst Deze bewerkersovereenkomst is van toepassing op alle vormen van verwerking van persoonsgegevens die Deltacom-cloud.nl B.V., ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 59854677,

Nadere informatie

2) Wettelijke verplichtingen, Zorgplicht, Aansprakelijkheid en Verzekering

2) Wettelijke verplichtingen, Zorgplicht, Aansprakelijkheid en Verzekering Specifieke voorwaarden van toepassing op overeenkomsten inzake toegang tot en gebruik van onderhouds- en andere technische voorzieningen, outillage en/of (opstel)terreinen van NedTrain 1) Definities Medegebruiker:

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR R E C H T S P R A A K

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR R E C H T S P R A A K NEDERLANDSE VERENIGING VOOR R E C H T S P R A A K De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid drs. J. Klijnsma Postbus 90801 2509 LV DEN H A A G Datum 29 september 2016 Uw kenmerk Contactpersoon

Nadere informatie

Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-223 d.d. 3 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mevrouw mr. I.M.L. Venker, secretaris)

Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-223 d.d. 3 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mevrouw mr. I.M.L. Venker, secretaris) Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-223 d.d. 3 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mevrouw mr. I.M.L. Venker, secretaris) Samenvatting Mobiele telefoonverzekering. Consument heeft

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

1 van 5 ALGEMENE VOORWAARDEN HIPPOCRATES MEDICAL SERVICES. 1. Definities

1 van 5 ALGEMENE VOORWAARDEN HIPPOCRATES MEDICAL SERVICES. 1. Definities 1 van 5 ALGEMENE VOORWAARDEN HIPPOCRATES MEDICAL SERVICES 1. Definities 1.1 In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: a. Hippocrates Medical Services: gevestigd te Amerongen, ingeschreven in de

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Opstalrechten

Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene Voorwaarden ter zake van Opstalrechten die ter zake van een hierna bedoeld Werk zijn gevestigd ten behoeve van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

Zaaknummer : S21-78 Datum uitspraak : 23 mei 2017 Plaats uitspraak : Zeist

Zaaknummer : S21-78 Datum uitspraak : 23 mei 2017 Plaats uitspraak : Zeist Zaaknummer : S21-78 Datum uitspraak : 23 mei 2017 Plaats uitspraak : Zeist Bindend Advies in het geschil tussen: de heer A. Sylla, mevrouw M. Sylla-van de Kamp wonende te Almelo verder te noemen: Sylla

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Opstalrechten

Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene Voorwaarden ter zake van Opstalrechten die ter zake van een hierna bedoeld Werk zijn gevestigd ten behoeve van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Congressen en Symposia

Algemene Voorwaarden Congressen en Symposia Algemene Voorwaarden Congressen en Symposia 1. Definities 1.1 In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: a. Congressen en Symposia: de congressen, vergaderingen en andere bijeenkomsten waarbij

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. M.A. Kleijer, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. M.A. Kleijer, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-141 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. M.A. Kleijer, secretaris) Klacht ontvangen op : 3 februari 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

Artikel 26. Vrijwaring; Himalaya-clausule. Artikel 26 lid 1 Vrijwaring. Himalaya-clausule

Artikel 26. Vrijwaring; Himalaya-clausule. Artikel 26 lid 1 Vrijwaring. Himalaya-clausule Artikel 26 Lid 1 Lid 2 Vrijwaring; Himalaya-clausule Vrijwaring Himalaya-clausule Artikel 26 lid 1 Vrijwaring Vrijwaring Zware machine valt van oplegger Voor zover een vervoerder schade moet vergoeden

Nadere informatie

Sinds 5 juni 2012 is onze webshop verplicht om vooraf toestemming aan u te vragen betreffende cookies. U leest hier meer over in onze Cookie Policy.

Sinds 5 juni 2012 is onze webshop verplicht om vooraf toestemming aan u te vragen betreffende cookies. U leest hier meer over in onze Cookie Policy. Artikel 1 Webshop 1.1. De webshop is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en draagt haar wettelijke bijdrage af aan de Belastingdienst. Op onze website kunt u ons KvK nummer en BTW nummer vinden. Tevens

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvragenVan het raadslid dhr. R. Reker (LPF) over het afschuiven van verantwoordelijkheid.

gemeente Eindhoven RaadsvragenVan het raadslid dhr. R. Reker (LPF) over het afschuiven van verantwoordelijkheid. gemeente Eindhoven Inboeknummer 12BST01566 Beslisdatum B&W 25 september 2012 Dossiernummer 12.39.103 2.4.1 RaadsvragenVan het raadslid dhr. R. Reker (LPF) over het afschuiven van verantwoordelijkheid.

Nadere informatie

een hogere limiet, waardoor de verzekeringsdekking op dit moment al hoger is dan de limiet die thans in Nederland geldt.

een hogere limiet, waardoor de verzekeringsdekking op dit moment al hoger is dan de limiet die thans in Nederland geldt. Besluit tot wijziging van het Besluit ex artikel 85 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek, het Besluit ex artikel 110 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek en het Besluit ex artikel 983 van Boek 8 van

Nadere informatie

Voorwaarden Garageverzekering Casco Motorrijtuigen

Voorwaarden Garageverzekering Casco Motorrijtuigen Voorwaarden Garageverzekering Casco Motorrijtuigen GRCA 16-01 1/5 Klik op de titels om uw informatie snel te vinden. Wilt u gedetailleerd zoeken? Klik dan op Inhoud. Inhoud >> 1 Voor welke schade bent

Nadere informatie

2.1. X leeft van een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand. Op deze uitkering worden de lopende huurbetalingen volledig ingehouden.

2.1. X leeft van een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand. Op deze uitkering worden de lopende huurbetalingen volledig ingehouden. beschikking RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND Afdeling Civiel recht kantonrechter zittinghoudende te Utrecht zaaknummer: 2534388 UE VERZ 13805 GD/4243 Beschikking van 13 december 2013 inzake X wonende te Arnhem,

Nadere informatie

1.2 Afwijkingen van deze Algemene Voorwaarden zijn slechts rechtsgeldig indien deze schriftelijk zijn overeengekomen.

1.2 Afwijkingen van deze Algemene Voorwaarden zijn slechts rechtsgeldig indien deze schriftelijk zijn overeengekomen. Algemene Voorwaarden Freemle Algemeen deel 1 Toepasselijkheid 1.1 Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle (aanvragen tot) aanbiedingen, offertes, werkzaamheden en verlening van diensten door

Nadere informatie

Kennisdag Inspectie Waterkeringen. Prof.dr. Marleen van Rijswick Arnhem, 24 maart 2011

Kennisdag Inspectie Waterkeringen. Prof.dr. Marleen van Rijswick Arnhem, 24 maart 2011 Kennisdag Inspectie Waterkeringen Prof.dr. Marleen van Rijswick Arnhem, 24 maart 2011 Waterkeringen, inspecties, innovatie en aansprakelijkheid U vraagt, wij draaien Doelmatig beheer in relatie tot crisissituaties

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van ondernemers. 19 juni 2014. Over Juridiq. * eerstelijns juridisch adviesbureau voor ondernemers

Aansprakelijkheid van ondernemers. 19 juni 2014. Over Juridiq. * eerstelijns juridisch adviesbureau voor ondernemers Aansprakelijkheid van ondernemers 19 juni 2014 1 Over Juridiq * eerstelijns juridisch adviesbureau voor ondernemers * eerstelijn: voor alle vragen en problemen * specialisaties in Juridiq Netwerk * andere

Nadere informatie

Partijen hebben ter zitting hun standpunten (nader) toegelicht.

Partijen hebben ter zitting hun standpunten (nader) toegelicht. Uitspraak van de Geschillencommissie Bureau Krediet Registratie, nr. 16.13 d.d. 21 december 2016 te Amsterdam (prof. mr. J.J.C. Kabel, A.A.M. Beijersbergen van Henegouwen, mr. K.D. van Ringen, mr. A.H.

Nadere informatie

Voorwoord 13. Lijst van gebruikte afkortingen Inleiding Het thema De opzet 26. Deel I 29

Voorwoord 13. Lijst van gebruikte afkortingen Inleiding Het thema De opzet 26. Deel I 29 Voorwoord 13 Lijst van gebruikte afkortingen 15 1 Inleiding 23 1.1 Het thema 23 1.2 De opzet 26 Deel I 29 2 De patiënt en een incident bij een geneeskundige behandeling; een verkenning 31 2.1 Inleiding

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mw. mr. A.M.T. Wigger, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mw. mr. A.M.T. Wigger, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-064 (mw. mr. A.M.T. Wigger, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Klacht ontvangen op : 16 maart 2017 Ingediend door :

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Toetsing aanvangshuurprijs (art. 7:249 BW; art. 4 lid 2 sub a, 7, 11 en 12 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Steentilstraat 24 A KM 2 9711 GM GRONINGEN

Nadere informatie

STICHTING 631/634 TE ALPHEN AAN DEN RIJN. Rapport inzake jaarstukken 2017

STICHTING 631/634 TE ALPHEN AAN DEN RIJN. Rapport inzake jaarstukken 2017 STICHTING 631/634 TE ALPHEN AAN DEN RIJN Rapport inzake jaarstukken 2017 Inhoudsopgave Pagina 1 Bestuursverslag over 2017 3 1 Balans per 31 december 2017 5 2 Exploitatierekening 2017 6 3 Grondslagen voor

Nadere informatie

Voor het inroepen van de dienstverlening van Hofland Incasso C.V. met betrekking tot incasso bij voorbaat.

Voor het inroepen van de dienstverlening van Hofland Incasso C.V. met betrekking tot incasso bij voorbaat. 2015-01 ALGEMENE VOORWAARDEN Voor het inroepen van de dienstverlening van Hofland Incasso C.V. met betrekking tot incasso bij voorbaat. Artikel 1 Toepassingsgebied. 1.1 Deze algemene leveringsvoorwaarden

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. A. Westerveld, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. A. Westerveld, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-612 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. A. Westerveld, secretaris) Klacht ontvangen op : 25 juli 2016 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

Symposium Omkering van bewijslast. 27 oktober 2017 Rotterdam Studiekring Normatieve Uitleg

Symposium Omkering van bewijslast. 27 oktober 2017 Rotterdam Studiekring Normatieve Uitleg Symposium Omkering van bewijslast 27 oktober 2017 Rotterdam Studiekring Normatieve Uitleg Wettelijk vermoeden en omkering van de bewijslast Daan Asser 1 1. Feiten en recht Rechtsfeit is het feit of het

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Kroep Gerechtsdeurwaarder en Incasso

Algemene voorwaarden Kroep Gerechtsdeurwaarder en Incasso Algemene voorwaarden Kroep Gerechtsdeurwaarder en Incasso Artikel 1. Toepassingsgebied: A. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aan Kroep Gerechtsdeurwaarder en Incasso verstrekte opdrachten

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Eindhoven Corporate Finance Group B.V.

Algemene voorwaarden Eindhoven Corporate Finance Group B.V. Algemene voorwaarden Eindhoven Corporate Finance Group B.V. Artikel 1: Definities 1.1 Opdrachtgever: de wederpartij van ECFG bij een overeenkomst van opdracht als bedoeld in artikel 2.1. 1.2 ECFG: Eindhoven

Nadere informatie

niet handelend in de uitoefening van beroep of bedrijf, die opdracht bedrijfsmatig werk verricht en zich jegens de consument heeft verbonden

niet handelend in de uitoefening van beroep of bedrijf, die opdracht bedrijfsmatig werk verricht en zich jegens de consument heeft verbonden Algemene Voorwaarden Artikel 1 - Definities In deze voorwaarden wordt verstaan onder: 1. 1.1 Consument: Een natuurlijk persoon of een vereniging van eigenaren, niet handelend in de uitoefening van beroep

Nadere informatie

Gelet op artikel 18a van de Participatiewet, artikel 20a van de IOAW en artikel 20a van de IOAZ;

Gelet op artikel 18a van de Participatiewet, artikel 20a van de IOAW en artikel 20a van de IOAZ; Beleidsregels bestuurlijke boete PW, IOAW en IOAZ 2018 Het Dagelijks Bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek; Gelet op artikel 18a van de Participatiewet, artikel 20a van de IOAW en artikel 20a van

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Verzijl Advies BV. Kvk: Deze algemene voorwaarden bestaat uit 5 pagina s en 13 artikelen

Algemene voorwaarden Verzijl Advies BV. Kvk: Deze algemene voorwaarden bestaat uit 5 pagina s en 13 artikelen Algemene voorwaarden Verzijl Advies BV. Kvk: 67088740 Deze algemene voorwaarden bestaat uit 5 pagina s en 13 artikelen Artikel 1: Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: Opdrachtnemer:

Nadere informatie

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter.

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer: S19-11 Datum uitspraak: 13 juli 2012 Plaats uitspraak: Zaandam DE RIJDENDE RECHTER Bindend Advies In het geschil tussen: J.H. Keur, h.o.d.n. Korrekt Schilderwerken, te IJmuiden verder te noemen:

Nadere informatie

Algemene voorwaarden 2015. Algemeen

Algemene voorwaarden 2015. Algemeen Algemene voorwaarden 2015 Algemeen Deze voorwaarden zijn onder uitdrukkelijke terzijdestelling van daarmee in strijd zijnde voorwaarden van de opdrachtgever of de cliënt van toepassing in de verhouding

Nadere informatie

Indicatietarieven in IE-zaken

Indicatietarieven in IE-zaken Indicatietarieven in IE-zaken Versie 1 september 2014 Voorwoord Op 29 april 2004 is de zogenaamde Handhavingsrichtlijn tot stand gekomen (Richtlijn 2004/48/EG van het Europees Parlement en de Raad van

Nadere informatie

Honderbezitter aansprakelijk voor schade aangericht door hond aan hondenuitlaatster

Honderbezitter aansprakelijk voor schade aangericht door hond aan hondenuitlaatster Honderbezitter aansprakelijk voor schade aangericht door hond aan hondenuitlaatster LJN: BW9368, Rechtbank Amsterdam, 6 juni 2012 2. De feiten 2.1. [A] en [B] wonen tegenover elkaar in [plaats]. [C] woont

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland B.V.

Algemene Voorwaarden Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland B.V. Algemene Voorwaarden Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland B.V. Artikel 1 Algemene bepalingen a. Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland B.V.: Het Innovatiecentrum b. Gebruiker: Degene met

Nadere informatie

VERKOOP- en LEVERINGSVOORWAARDEN RJ HOME COLLECTIONS gedeponeerd onder KVKnr te Amsterdam:

VERKOOP- en LEVERINGSVOORWAARDEN RJ HOME COLLECTIONS gedeponeerd onder KVKnr te Amsterdam: VERKOOP- en LEVERINGSVOORWAARDEN RJ HOME COLLECTIONS gedeponeerd onder KVKnr. 33278717 te Amsterdam: 1. Offerte. Alle offertes, in welke vorm ook gedaan, zijn vrijblijvend. Gemaakte uren m.b.t. het maken

Nadere informatie