Als u een ingreep onder anesthesie moet ondergaan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als u een ingreep onder anesthesie moet ondergaan"

Transcriptie

1 Als u een ingreep onder anesthesie moet ondergaan Afspraak anesthesioloog Datum: Tijd: Vestiging: Tilburg Waalwijk

2 U wordt in het ziekenhuis opgenomen om een behandeling, onderzoek of operatie te ondergaan waarbij anesthesie (narcose of plaatselijke verdoving) nodig is. Anesthesie betekent letterlijk gevoelloosheid. Het doel van de anesthesie is u te beschermen tijdens de operatie en uw lichaam in de best mogelijke conditie te houden, ook bij een zware of langdurige operatie. De specialist die de anesthesie verzorgt, is de anesthesioloog en deze wordt steeds geassisteerd door een deskundig geschoolde anesthesiemedewerker. 1. Poliklinisch Preoperatief Onderzoek (P.P.O.) Om er zeker van te zijn dat uw lichamelijke conditie het toestaat om een operatie onder anesthesie te ondergaan is er vooraf onderzoek nodig. Hiervoor meldt u zich op de Polikliniek Anesthesiologie. Daar wordt van u het volgende gevraagd: het invullen van een vragenlijst over uw gezondheid en allergieën het invullen van een lijst over uw medicijn gebruik uw lengte, gewicht en bloeddruk worden gemeten. Nadat de vragenlijsten zijn ingevuld en de assistente bovenstaande metingen heeft verricht kunt u ofwel direct terecht bij de anesthesioloog of u krijgt een afspraak voor een andere datum. Tijdens het gesprek met de anesthesioloog wordt aan de hand van de reeds aanwezige gegevens, uw gezondheidstoestand en de soort operatie die u moet ondergaan bepaald of nog verder aanvullend onderzoek nodig is. Dit kan bestaan uit bloedonderzoek of een hartfilmpje (ECG). Een enkele keer is nader onderzoek door cardioloog, internist of longarts noodzakelijk. De polikliniekmedewerker maakt dan voor u een afspraak bij de betreffende specialist en soms ook een vervolgafspraak op het spreekuur van de anesthesioloog. Wij doen ons uiterste best om het aantal bezoeken zoveel mogelijk te beperken door deze afspraken te combineren. In het gesprek met de anesthesioloog wordt u tevens voorgelicht over de gang van zaken rondom de anesthesie. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen, maar uiteindelijk bepaalt de anesthesioloog de vorm van verdoving. Van belang is tevens dat het kan voorkomen dat de anesthesioloog die u spreekt niet degene is die u daadwerkelijk anesthesie gaat geven.

3 Geldigheidsduur goedkeuring Wanneer het preoperatieve onderzoek is afgerond, zijn er geen bezwaren voor de anesthesie bij de operatie. Deze goedkeuring is in principe 6 maanden geldig. Mocht er in de tussentijd iets veranderen in uw gezondheidstoestand of medicijngebruik dan dient u contact op te nemen met de polikliniek anesthesie omdat dit gevolgen kan hebben voor uw verdoving. Door omstandigheden kan het, in uitzonderingsgevallen, voorkomen dat het langer dan 6 maanden duurt voor u opgeroepen kunt worden voor de operatie. In dat geval wordt opnieuw contact met u opgenomen. 2. Voorafgaand aan de operatie Als u opgenomen bent kunt u de avond voor de operatie een slaaptablet vragen aan de verpleegkundige, zodat u goed uitgerust bent op de dag van de operatie. Indien u van huis komt, dan meldt u zich op de afgesproken tijd op de verpleegafdeling, bij dagbehandeling of bij het Opnamebureau (voor langere opnames). Eten en drinken voor de operatie ( nuchter zijn) Nuchter zijn betekent dat u een aantal uren voor de operatie niet meer mag eten en/of drinken. Wanneer u al bent opgenomen kan de verpleegkundige u vertellen tot welk tijdstip u nog iets mag eten en helder vocht ( thee, koffie zonder melk, limonade zonder prik en water) mag drinken. Van de dagbehandeling hoort u de dag voor de operatie vanaf welk tijdstip u nuchter moet blijven. Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt, omdat anders de ingreep mogelijk niet door kan gaan! U mag : Tot 6 uur voor de tijd van melden op de afdeling,normaal eten en drinken. Tot 2 uur voor de tijd van melden op de afdeling heldere dranken, zoals thee, koffie zonder melk, limonade ( zonder prik ) en water. Afhankelijk van uw gezondheidstoestand en het soort operatie kan de anesthesioloog besluiten dat u langer nuchter dient te blijven. Dit wordt duidelijk met u besproken tijdens het Poliklinisch Preoperatief Onderzoek.

4 Medicijnen Als u medicijnen gebruikt, bepaalt de anesthesioloog welke u daarvan wel en welke u niet mag gebruiken rondom de operatie. U krijgt deze afspraken mee naar huis na het Poliklinisch Preoperatief Onderzoek (PPO). Alle medicijnen die u gebruikt moet u wel meenemen naar het ziekenhuis. Belangrijk is verder De kleur van uw huid en nagels geeft belangrijke informatie over uw gezondheidstoestand: gebruik dus geen make-up of nagellak. Wij verzoeken u s morgens voordat u naar het ziekenhuis komt te douchen of te baden. Voordat u naar de operatieafdeling wordt gebracht, dient u uw sieraden (ook piercings) af te doen en, als u een bril of gebitsprothese draagt, deze achter te laten op de afdeling. Bij een plaatselijke verdoving mag u uw gebitsprothese gewoon inhouden en zo nodig uw bril ophouden. 3. Tijdens de operatie Er zijn verschillende vormen van anesthesie: A. De algehele anesthesie, beter bekend als narcose. B. De ruggenprik. C. De plaatselijke anesthesie, ook bekend als de verdoving van één arm of been. D. Combinatie van A, B en of C. Bij alle vormen van anesthesie krijgt u in de voorbereidingsruimte van de operatiekamer een infuus. Dit is een kunststof slangetje dat in een bloedvat in de arm wordt ingebracht. Terwijl u wacht op de operatie krijgt u via dit infuus wat vocht en soms ook medicijnen toegediend (bijvoorbeeld antibiotica). A. Algehele anesthesie (narcose) Als de voorbereidingen zijn afgerond wordt u naar de operatiekamer gebracht. U wordt daar aangesloten op de bewakingsapparatuur. Daarna dient de anesthesioloog via het infuus een slaapmiddel toe, waarvan u snel in diepe slaap raakt. Tijdens de operatie worden de lichaamsfuncties nauwlettend in het oog gehouden. Om u voldoende zuurstof te kunnen geven, wordt tijdens de narcose vaak een buisje in de keel of luchtpijp gebracht. Soms veroorzaakt dit na de ingreep wat pijn in de keel. Deze

5 pijn verdwijnt echter na een dag. Aan het eind van de operatie zorgen de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker ervoor dat u weer vlot wakker wordt. U slaapt nog wat uit op de verkoeverkamer (uitslaapkamer). B en C. Ruggenprik of verdoving van een arm of been Bij een plaatselijke verdoving wordt maar een deel van het lichaam gevoelloos gemaakt. Plaatselijke anesthesie is vaak mogelijk bij operaties aan het onderlichaam en aan de schouder, arm of hand. De anesthesioloog kan u vertellen of plaatselijke anesthesie mogelijk is voor de ingreep die u moet ondergaan. Wanneer u het vervelend vindt dat u volledig wakker bent tijdens een operatie onder plaatselijke verdoving is het, na overleg met de anesthesioloog, mogelijk om u een licht slaapmiddel te geven (doezelen). Overigens kunt u de operatie zelf, ook als u wakker bent, niet zien: alles wordt met doeken afgedekt. Plaatselijke verdoving heeft als voordeel dat de functies van het lichaam minder worden verstoord. Over het algemeen heeft u minder last van misselijkheid en kunt u weer eerder eten en drinken. Een ruggenprik wordt uitgevoerd door de anesthesioloog met een uiterst dun naaldje en is meestal niet pijnlijk. De verdovingsvloeistof wordt rondom de zenuwen die onder in de rug lopen toegediend. Dit is dus niet in het ruggenmerg, zoals vaak wordt gedacht. Vrij snel daarna merkt u dat uw benen warm en gevoelloos worden. Mogelijk kunt u uw benen niet meer bewegen tot de verdoving is uitgewerkt. Dit is afhankelijk van het middel dat voor de verdoving gebruikt wordt en kan 2 tot 8 uur duren (soms nog langer). Tijdens de verdoving met een ruggenprik hoopt de urine zich op in de blaas. De hoeveelheid wordt na de operatie door verpleegkundigen geregeld gecontroleerd met een echoapparaat. Na afloop van de verdoving komt de functie van de blaas weer terug. Een enkele keer kan het nodig zijn de blaas met een katheter leeg te maken. Een andere mogelijkheid is de verdoving van één arm of been. De grote zenuwen die naar de arm of het been lopen worden door een prik met een lokaal verdovend middel in de nek/oksel danwel de lies/bil/knie uitgeschakeld. De arm kan ook verdoofd worden door een verdovingsvloeistof in een bloedvat te spuiten, waarbij tijdelijk een bloeddrukband om de bovenarm wordt opgeblazen.

6 D. Combinatie van algehele anesthesie met een ruggenprik of plaatselijke verdoving Bij een grotere operatie aan de buik of longen is het vaak gunstig om de narcose te combineren met een ruggenprik. Deze ruggenprik wordt dan vlak vóór de operatie gedaan, als u nog wakker bent. Daarbij wordt een zeer dunne katheter (slangetje) in de rug ingebracht, waarmee na de operatie de pijnstilling goed geregeld kan worden. Bij een operatie aan de schouders, bovenarm en benen kan het gunstig zijn om de narcose te combineren met een plaatselijke verdoving. Hiermee wordt voor een langere periode na de operatie een goede pijnstilling bereikt. Dit laatste is ook mogelijk bij operaties in dagbehandeling. 4. Na de operatie Na de operatie wordt u naar de verkoeverkamer (uitslaapkamer) gebracht. Hier wordt u nog enige tijd gecontroleerd tot de verdoving bij u voldoende is uitgewerkt. Mocht u last hebben van misselijkheid of pijn dan krijgt u daarvoor medicijnen toegediend. 5. Pijnbestrijding na een operatie Gevolgen van pijn Het behandelen van pijnklachten na een operatie is belangrijk. Om uiteenlopende redenen durven mensen hun pijn niet goed te laten merken. Bovendien is niet iedereen bekend met de mogelijkheden voor pijnstilling. Pijn belemmert bewegen, doorademen en ophoesten. Pijn geeft stress en verstoort de rust die voor een spoedig herstel nodig is. Meestal verloopt de genezing vlotter bij een goede pijnstilling. Pijnmeting De verpleegkundige op de afdeling informeert regelmatig naar pijnklachten. Daarbij wordt gevraagd naar de pijn in rust (bij stil liggen) als ook naar de pijn bij hoesten, bewegen of overeind komen. Indien pijn aanwezig is wordt u gevraagd dit een rapport cijfer te geven tussen de 0 en 10. Daarbij betekent 0 helemaal geen pijn en 10 betekent de ergste pijn die voor u denkbaar is. Bij het geven van dit cijfer gaat het erom wat u voelt. Op geleide van uw cijfer zal de pijnstilling zo nodig aangepast worden.

7 Pijnstillers Voor pijnstilling na een operatie kunnen verschillende medicijnen worden gebruikt. Om eventuele pijn zoveel mogelijk vóór te zijn, krijgt u op vaste tijden tabletten of zetpillen. Dit is meestal paracetamol samen met een andere pijnstiller. Wanneer blijkt dat de combinatie van deze twee middelen alléén niet genoeg pijnstilling geeft wordt morfine per injectie toegediend. Afhankelijk van de operatie worden ook op andere manieren pijnstillers toegediend. Indien van toepassing zal uw anesthesioloog u hierover informeren. 6. Bijwerkingen van de anesthesie Verbeteringen in geneesmiddelen en methoden hebben geleid tot een aanzienlijke vermindering van bijwerkingen van de anesthesie. Niettemin komen af en toe nog bijwerkingen voor. Na algehele anesthesie klagen sommige mensen over misselijkheid, keelpijn of spierpijn. Hiertegen kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Ook tijdelijke vermoeidheid en concentratiestoornissen komen voor. Door het beschikbaar komen van betere en vooral dunnere naalden zijn de klachten na een ruggenprik aanzienlijk afgenomen. Af en toe kan hoofdpijn, jeuk of een beurs gevoel in de rug ontstaan. Daarnaast kunnen soms prikkelingen of spierpijn in de billen of de bovenbenen optreden. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen spontaan. Als er bij u klachten optreden is het belangrijk dat u deze doorgeeft aan de verpleegkundige van de afdeling. Indien nodig komt de anesthesioloog bij u langs op de verpleegafdeling. Als u reeds thuis bent, kunt u rechtstreeks telefonisch contact opnemen met de polikliniek anesthesie in Tilburg: Autorijden is de eerste uren na een operatie niet toegestaan. Dit omdat uw bewustzijn en controle over armen en benen na verdovingen toch minder scherp zijn dan normaal. Om dezelfde redenen is het beter om in de nacht na de ingreep niet alleen thuis te zijn. Zorg dus voor iemand die u thuisbrengt en die een nachtje bij u blijft. Tot slot Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben over de anesthesie, bespreek deze dan met de anesthesioloog. Eventueel kunt u hiervoor een afspraak maken op de polikliniek anesthesie.

8 Heeft u veel vragen, schrijf ze dan op. Heeft u vragen over de operatie zelf dan moet u contact opnemen met uw behandelend specialist. Dit geldt ook voor de duur van uw opname, instructies en benodigdheden m.b.t. de thuissituatie.

Als u een MRI onderzoek onder anesthesie moet ondergaan

Als u een MRI onderzoek onder anesthesie moet ondergaan Als u een MRI onderzoek onder anesthesie moet ondergaan Dag/datum: Tijd: Afdeling:... Patiënten met een pacemaker mogen absoluut NIET in een MRI-scan!!! Neem in dit geval contact op met uw aanvragend specialist.

Nadere informatie

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik H.203616.0407 Anesthesie Ruggenprik 2 Inleiding Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. Welke anesthesie voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd,

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding

anesthesie en pijnbestrijding patiënteninformatie anesthesie en pijnbestrijding volwassenen Binnenkort ondergaat u een operatie. Om dit goed voor te bereiden, bespreekt u op de polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO) de anesthesie

Nadere informatie

MEDISCH CENTRUM WAALRE

MEDISCH CENTRUM WAALRE MEDISCH CENTRUM WAALRE Narcose Anesthesie Om een ingreep mogelijk te maken, is er een vorm van verdoving nodig, dit wordt anesthesie genoemd. Afhankelijk van de ingreep krijgt u een regionale of algehele

Nadere informatie

patiënteninformatie anesthesie www.sanavisie.nl

patiënteninformatie anesthesie www.sanavisie.nl patiënteninformatie anesthesie www.sanavisie.nl patiënteninformatie anesthesie De anesthesioloog Voorafgaand aan de operatie maakt u kennis met de anesthesioloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is

Nadere informatie

H.204680.1106. Anesthesie Plexus blokkade

H.204680.1106. Anesthesie Plexus blokkade H.204680.1106 Anesthesie Plexus blokkade Inleiding Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. Welke anesthesie voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd,

Nadere informatie

INFOINFO INFOINF. Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie

INFOINFO INFOINF. Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie OINFOINFOINFOIN INFOINFO INFOINF 402631/versie 1 Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie HL2457 Anesthesie V 08-10-2004, 11:22:56

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Preoperatief centrum

Patiënteninformatie. Preoperatief centrum Preoperatief centrum Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie. Deze operatie zal plaatsvinden onder plaatselijke of algehele verdoving (anesthesie). Afspraken over

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding

anesthesie en pijnbestrijding patiënteninformatie anesthesie en pijnbestrijding volwassenen Omdat u binnenkort een operatie ondergaat, komt u eerst een keer naar de Polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO). Hoe bereidt u zich voor

Nadere informatie

Anesthesie informatie

Anesthesie informatie Anesthesie informatie Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. In

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP UW OPERATIE

VOORBEREIDING OP UW OPERATIE VOORBEREIDING OP UW OPERATIE 637 Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd. Daarom komt u op de polikliniek van de anesthesioloog. Hij/zij neemt in een gesprek met u door wat voor soort verdoving (anesthesie)

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding kinderen

anesthesie en pijnbestrijding kinderen anesthesie en pijnbestrijding kinderen Inhoud Waarom naar de PPO? 3 Welke vormen van anesthesie zijn er? 4 Voorbereiden op de operatie 4 Nuchter zijn 5 De operatie 9 Na de operatie 9 Weer thuis 10 Blijft

Nadere informatie

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Anesthesie. Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Anesthesie. Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Anesthesie i Patiënteninformatie Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan Slingeland Ziekenhuis Deze tekst is grotendeels overgenomen van de Nederlandse

Nadere informatie

Anesthesie. Preoperatieve polikliniek. De anesthesioloog

Anesthesie. Preoperatieve polikliniek. De anesthesioloog Anesthesie Binnenkort ondergaat u een operatie in verband met een vorm van borstkanker. U hebt daarover gesproken met uw behandelend specialist en de mammacareverpleegkundige. Tijdens de operatie gaat

Nadere informatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie Preoperatieve screening (POS) Onderzoek voorafgaand aan een operatie Inhoud 3 Inleiding 4 De preoperatieve screening (POS) 7 Voorbereiding op de operatie 9 Rondom de operatie 12 Uw POS-afspraak (zie achterzijde

Nadere informatie

Anesthesie. Inleiding. De anesthesioloog. Verschillende soorten anesthesie. Welke vorm van de verdoving is voor u geschikt?

Anesthesie. Inleiding. De anesthesioloog. Verschillende soorten anesthesie. Welke vorm van de verdoving is voor u geschikt? Anesthesie Polikliniek Anesthesiologie: Preoperatieve Zorg Telefoon 020 510 8107 Route 05 Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die

Nadere informatie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie 16/01/2019 Ruggenprik 1 Anesthesie en pijnbehandeling U heeft met uw arts besproken dat u geopereerd wordt in de Sint Maartenskliniek. Met behulp van de moderne anesthesie kan uw lichaam deze operatie

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen

Anesthesie bij kinderen Anesthesiologie Anesthesie bij kinderen Binnenkort krijgt uw kind een operatie of onderzoek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waarbij een vorm van anesthesie (verdoving) nodig is. In deze folder leest u

Nadere informatie

Inleiding. Een navelbreuk

Inleiding. Een navelbreuk Navelbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een navelbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname, de operatie en de periode na de operatie. Een

Nadere informatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie De zorg voor u rondom de operatie Inleiding U krijgt binnenkort een oproep voor de nier- of (nier)pancreastransplantatie, waarbij het nodig is

Nadere informatie

Zo krijgt de anesthesioloog een indruk van uw gezondheidstoestand.

Zo krijgt de anesthesioloog een indruk van uw gezondheidstoestand. Anesthesie 2 Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend arts heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. In deze folder wordt

Nadere informatie

Verdoving met een ruggenprik bij kinderen

Verdoving met een ruggenprik bij kinderen Binnenkort kom je naar het MCL voor een operatie waarbij je een ruggenprik krijgt. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op de operatie. Het is namelijk belangrijk dat je weet wat je moet doen tijdens

Nadere informatie

Anesthesie. Pré Operatieve Screening (POS)

Anesthesie. Pré Operatieve Screening (POS) Anesthesie Pré Operatieve Screening (POS) Binnenkort ondergaat u een operatieve ingreep. Daarvoor is een vorm van anesthesie (verdoving) nodig. In deze folder vertellen we u over de gang van zaken voor,

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Anesthesie en preoperatief onderzoek

Anesthesie en preoperatief onderzoek Anesthesie en Preoperatief onderzoek Anesthesie en preoperatief onderzoek Algemene informatie Inhoud Paginanummer Inleiding 3 Preoperatief onderzoek 4 Waarom preoperatief onderzoek 4 Wie werken op het

Nadere informatie

Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie. Poli Preoperatieve Screening

Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie. Poli Preoperatieve Screening 00 Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie Poli Preoperatieve Screening U wordt binnenkort geopereerd en uw behandelend specialist heeft u hierover geïnformeerd. Bij de operatie is anesthesie

Nadere informatie

Anesthesiologie. patiëntenvoorlichting

Anesthesiologie. patiëntenvoorlichting patiëntenvoorlichting Anesthesiologie Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan 25 Postbus 999, 4700 AZ Roosendaal Telefoon (0165) 58 80 00 www.franciscusziekenhuis.nl Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan 25

Nadere informatie

Anesthesie. S.v.p. de dag vóór de opname nogmaals doorlezen

Anesthesie. S.v.p. de dag vóór de opname nogmaals doorlezen Anesthesie S.v.p. de dag vóór de opname nogmaals doorlezen Inhoud pag. Anesthesioloog en de anesthesiemedewerker... 2 Voorbereiding op anesthesie en de operatie... 2 Als u medicijnen gebruikt... 3 Anticonceptie

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Afdeling Anesthesiologie, locatie AZU Informatie over anesthesie Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Anesthesie 4 1.1 Effecten van anesthesie 4 1.

Afdeling Anesthesiologie, locatie AZU Informatie over anesthesie Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Anesthesie 4 1.1 Effecten van anesthesie 4 1. Afdeling Anesthesiologie, locatie AZU Informatie over anesthesie Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Anesthesie 4 1.1 Effecten van anesthesie 4 1.2 De taak van een anesthesioloog 4 1.3 Anesthesie is teamwork 4

Nadere informatie

Verdoving Algehele en regionale anesthesie

Verdoving Algehele en regionale anesthesie Verdoving Algehele en regionale anesthesie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is anesthesie? 1 Hoe verloopt de voorbereiding op de anesthesie? 1 Preoperatieve screening 1 De voorbereiding

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Het tijdstip waarop u verwacht wordt:

Het tijdstip waarop u verwacht wordt: Dagbehandeling 2 Met uw behandelend specialist is afgesproken dat u een onderzoek of kleine ingreep zult ondergaan. U wordt hiervoor opgenomen op de dagbehandeling. Op de afdeling dagbehandeling worden

Nadere informatie

Slijmbeursoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335

Slijmbeursoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335 Slijmbeursoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335 Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat bij u een slijmbeursoperatie nodig is. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie Preoperatieve screening (POS) Onderzoek voorafgaand aan een operatie Inhoud 3 Inleiding 4 De preoperatieve screening (POS) 7 Voorbereiding op de operatie 9 Rondom de operatie 12 Uw POS-afspraak (zie achterzijde

Nadere informatie

Algehele of plaatselijke anesthesie bij een operatie

Algehele of plaatselijke anesthesie bij een operatie Polikliniek Anesthesiologie en Pijngeneeskunde Algehele of plaatselijke anesthesie bij een operatie Binnenkort wordt u opgenomen om een operatie te ondergaan. Daarvoor komt u op de polikliniek Anesthesiologie

Nadere informatie

1. Verschillende vormen van anesthesie 2. 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2. 2. Naar huis 4. 3. Complicaties en bijwerkingen 5

1. Verschillende vormen van anesthesie 2. 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2. 2. Naar huis 4. 3. Complicaties en bijwerkingen 5 Inhoudsopgave 1. Verschillende vormen van anesthesie 2 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2 2. Naar huis 4 3. Complicaties en bijwerkingen 5 4. Vragen 6 Regionale anesthesie 1 1. Verschillende

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. bij volwassenen

Liesbreukoperatie. bij volwassenen Liesbreukoperatie bij volwassenen Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een liesbreukoperatie. In deze folder willen we u informatie geven over de opname, de operatie en

Nadere informatie

Anesthesie. Algemene informatie

Anesthesie. Algemene informatie Anesthesie Algemene informatie Inleiding Binnenkort zult u een operatie ondergaan. Uw behandelend specialist heeft u daarover uitvoerig geïnformeerd. Bij deze operatie is anesthesie (verdoving of narcose)

Nadere informatie

Anesthesiologie en pijnbestrijding. Informatiefolder anesthesie

Anesthesiologie en pijnbestrijding. Informatiefolder anesthesie Anesthesiologie en pijnbestrijding Informatiefolder anesthesie 1 Waarom deze folder? Binnenkort ondergaat u (of degene voor wie u zorgt) een operatie in het Scheper Ziekenhuis. Hiervoor is anesthesie nodig.

Nadere informatie

Anesthesiologie & Pijngeneeskunde. Anesthesie. www.catharinaziekenhuis.nl

Anesthesiologie & Pijngeneeskunde. Anesthesie. www.catharinaziekenhuis.nl Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Anesthesie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 Verschillende soorten verdoving... 5 Algehele anesthesie of

Nadere informatie

Anesthesie & Pijnbestrijding

Anesthesie & Pijnbestrijding Anesthesie & Pijnbestrijding Gang van zaken rondom een operatie Patiënteninformatie 1047672PR/4-2016/anesthesie & pijnbestrijding Anesthesie Binnenkort wordt u geopereerd. Uw behandelend specialist heeft

Nadere informatie

Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Zenuwblokkade (plexus).meandermedischcentrum.nl Binnenkort wordt u geopereerd. De medisch specialist die zorgt dat u een operatie kunt ondergaan, is de anesthesioloog (vroeger anesthesist of narcotiseur

Nadere informatie

Anesthesie (verdoving, pijnbestrijding en narcose)

Anesthesie (verdoving, pijnbestrijding en narcose) Anesthesie (verdoving, pijnbestrijding en narcose) De behandeling Anesthesie is een ander woord voor verdoven, in slaap maken of narcose. De anesthesioloog is verantwoordelijk voor uw anesthesie. Samen

Nadere informatie

anesthesie d e g a n g v a n z a k e n rondom de verdoving - verschillende soorten anesthesie - voorbereiding - de dag van de operatie - nazorg

anesthesie d e g a n g v a n z a k e n rondom de verdoving - verschillende soorten anesthesie - voorbereiding - de dag van de operatie - nazorg anesthesie d e g a n g v a n z a k e n - verschillende soorten anesthesie - voorbereiding - de dag van de operatie - nazorg rondom de verdoving 2 Inhoud Inleiding 2 De anesthesioloog 2 Preoperatief onderzoek

Nadere informatie

Anesthesiologie. De anesthesioloog overlegt met u welke vorm van anesthesie het meest geschikt is voor u.

Anesthesiologie. De anesthesioloog overlegt met u welke vorm van anesthesie het meest geschikt is voor u. Anesthesiologie Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie, waarbij u anesthesie (verdoving) krijgt toegediend. De arts die dit verzorgt is een anesthesioloog. In deze brochure treft u informatie aan

Nadere informatie

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Vanwege een vernauwing in uw plasbuis heeft u, samen met uw behandelend uroloog, besloten tot een operatie. Binnenkort wordt u voor deze operatie opgenomen in

Nadere informatie

Percutane niersteenverwijdering

Percutane niersteenverwijdering Percutane niersteenverwijdering De uroloog heeft, na onderzoek, geconstateerd dat uw klachten worden veroorzaakt door een steen in de nier. In overleg met uw arts heeft u besloten dat deze niersteen zal

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter Maatschap Urologie Inbrengen van een dubbel J katheter Algemeen In overleg met uw arts zal bij u een dubbel-j katheter worden ingebracht. Dit is een inwendige katheter die in de urineleider gebracht wordt

Nadere informatie

Matige tot diepe sedatie

Matige tot diepe sedatie Matige tot diepe sedatie Binnenkort ondergaat u in het CWZ een onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek of deze behandeling zal plaats vinden onder verdoving (sedatie). Sedatie (verdoving) Verdoving

Nadere informatie

Sedatie met propofol. Afdeling anesthesiologie. gemini-ziekenhuis.nl

Sedatie met propofol. Afdeling anesthesiologie. gemini-ziekenhuis.nl Sedatie met propofol Afdeling anesthesiologie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wat is sedatie met propofol 3 Vragenlijst 3 Eten en drinken 4 Laat sieraden en andere waardevolle spullen thuis 5 De ingreep

Nadere informatie

ONDER NARCOSE. (anesthesie)

ONDER NARCOSE. (anesthesie) ONDER NARCOSE (anesthesie) In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de verdoving tijdens de operatie die u binnenkort zult ondergaan. U krijgt informatie over de

Nadere informatie

Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan

Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan Inhoudsopgave Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan 2 De anesthesioloog 2 Vormen van

Nadere informatie

H.362201.0715. Anesthesie en opname bij kinderen

H.362201.0715. Anesthesie en opname bij kinderen H.362201.0715 Anesthesie en opname bij kinderen Inleiding U heeft met de behandelend arts afgesproken dat uw kind een behandeling onder narcose moet ondergaan. Dit kan voor u en uw kind een spannende en

Nadere informatie

Epidurale infiltratie. Pijnpoli

Epidurale infiltratie. Pijnpoli 00 Epidurale infiltratie Pijnpoli 1 Wat is epidurale infiltratie? De epidurale infiltratie is een soort ruggenprik waarbij een inspuiting tussen de wervels wordt toegediend. Hierbij wordt met een lange,

Nadere informatie

Informatie voor patiënten die een algehele anesthesie ondergaan

Informatie voor patiënten die een algehele anesthesie ondergaan Informatie voor patiënten die een algehele anesthesie ondergaan Inhoudsopgave Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan 2 De anesthesioloog 2 Vormen van anesthesie 2

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Orthopedie. Biopsie onder narcose

Orthopedie. Biopsie onder narcose Orthopedie Biopsie onder narcose Orthopedie Bij u of uw kind is een gezwel gevonden in een bot, of in het weefsel dat om het bot heen ligt. Om deze aandoening verder te onderzoeken, moet er een stukje

Nadere informatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie Nierbekkenplastiek Kijkoperatie Inleiding Binnenkort wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw nierbekken. In de folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Algehele of plaatselijke anesthesie bij een operatie

Algehele of plaatselijke anesthesie bij een operatie Polikliniek Anesthesiologie en Pijngeneeskunde Algehele of plaatselijke anesthesie bij een operatie Binnenkort wordt u opgenomen om een operatie te onder gaan. Daarvoor komt u op de polikliniek Anesthesiologie

Nadere informatie

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Aambeien Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie, omdat u klachten heeft die waarschijnlijk door aambeien worden veroorzaakt. In deze

Nadere informatie

Algemene informatie rondom anesthesie

Algemene informatie rondom anesthesie Algemene informatie rondom anesthesie Inhoud 1. Inleiding 2. Informatie gang van zaken spreekuur PPO 3. Voorbereiding op de operatie 3.1 Vormen van anesthesie 4. Hoe verloopt de anesthesie? 4.1.Complicaties

Nadere informatie

Informatiefolder anesthesie

Informatiefolder anesthesie Informatiefolder anesthesie Dit boekje lezen, invullen en meenemen naar de polikliniek Anesthesie van ziekenhuislocatie Scheper Waarom deze folder? Binnenkort ondergaat u (of degene voor wie u zorgt) een

Nadere informatie

Verdoving (anesthesie) bij volwassenen

Verdoving (anesthesie) bij volwassenen Verdoving (anesthesie) bij volwassenen De belangrijkste dingen voor u op een rij Bij een operatie komt er veel op u af. Daarom hebben wij voor u hieronder de belangrijkste punten samengevat. Wij raden

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling Patiënteninformatie Pijnbehandeling bij de bevalling Pijnbehandeling bij de bevalling Polikliniek Verloskunde/ Gynaecologie, route 2.2 Telefoon (050) 524 5840 Inleiding Dit is de informatiefolder van de

Nadere informatie

Algehele anesthesie met zenuwblokkade (plexus)

Algehele anesthesie met zenuwblokkade (plexus) Algehele anesthesie met zenuwblokkade (plexus) Binnenkort wordt u geopereerd. De medisch specialist die zorgt dat u een operatie kunt ondergaan, is de anesthesioloog (vroeger anesthesist of narcotiseur

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen

Anesthesie bij kinderen Anesthesie bij kinderen Polikliniek Anesthesiologie: Preoperatieve Zorg Telefoon 020 510 8107 Route 05 Binnenkort ondergaat uw kind een operatie in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. De behandelend specialist

Nadere informatie

Slijmbeursoperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Slijmbeursoperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Slijmbeursoperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat bij u een slijmbeursoperatie nodig is. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Anesthesie volwassenen

Anesthesie volwassenen Anesthesie volwassenen In deze folder leest u wat u kunt verwachten rondom de preoperatieve screening en krijgt u informatie over alles rondom de anesthesie (verdoving). Wij verwachten dat u de informatie

Nadere informatie

ONDER NARCOSE. (anesthesie)

ONDER NARCOSE. (anesthesie) ONDER NARCOSE (anesthesie) In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de verdoving tijdens de operatie die u binnenkort zult ondergaan. U krijgt informatie over de

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Anesthesie

PATIËNTENFOLDER Anesthesie PATIËNTENFOLDER Anesthesie Binnenkort wordt u opgenomen om een operatie te ondergaan INHOUD 1. Soorten anesthesie 1.1 Algehele anesthesie (narcose) 1.2 Ruggenprik: spinale anesthesie 1.3 Regionale anesthesie

Nadere informatie

Interventie bronchoscopie

Interventie bronchoscopie Interventie bronchoscopie 2 U heeft een afspraak met de longarts gemaakt voor een interventie bronchoscopie. Wat is een interventie (starre) bronchoscopie? Een interventie bronchoscopie vindt plaats onder

Nadere informatie

Informatie over uw anesthesie

Informatie over uw anesthesie Informatie over uw anesthesie Binnenkort ondergaat u een operatie onder één of andere vorm van anesthesie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Een anesthesioloog en/of een anesthesie

Nadere informatie

Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie. Poli Preoperatieve Screening Route 35

Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie. Poli Preoperatieve Screening Route 35 00 Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie Poli Preoperatieve Screening Route 35 1 Anesthesie U wordt binnenkort geopereerd en uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen

Anesthesie bij kinderen Anesthesiologie Anesthesie bij kinderen Binnenkort krijgt uw kind een operatie of onderzoek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waarbij een vorm van anesthesie (verdoving) nodig is. In deze folder leest u

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding bij kinderen

anesthesie en pijnbestrijding bij kinderen anesthesie en pijnbestrijding bij kinderen Inhoud Inleiding 3 1 Anesthesie en PPO 3 1.1 Vormen van anesthesie 3 1.2 De gang van zaken rondom uw bezoek aan de PPO 4 2 2 De operatie 5 2.1 Voorbereiding op

Nadere informatie

Het tijdstip waarop u verwacht wordt:

Het tijdstip waarop u verwacht wordt: Dagbehandeling 2 Met uw behandelend specialist is afgesproken dat u een onderzoek of kleine ingreep zult ondergaan. U wordt hiervoor opgenomen op de dagbehandeling. Op de afdeling dagbehandeling worden

Nadere informatie

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Penoplicatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt.

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt. Otis/Sachse Inleiding U wordt opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis om een operatie aan uw plasbuis te ondergaan. Deze operatietechniek wordt een Otis of Sachse genoemd. De uroloog heeft u op de

Nadere informatie

Ingrepen rondom de anus

Ingrepen rondom de anus Ingrepen rondom de anus In overleg met uw arts heeft u besloten een operatie te laten verrichten ter behandeling van uw klachten rondom de anus. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de operatie

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het

Nadere informatie

Informatie over anesthesie. Afdeling Anesthesiologie

Informatie over anesthesie. Afdeling Anesthesiologie Informatie over anesthesie Afdeling Anesthesiologie Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Anesthesie 4 1.1 Effecten van anesthesie 4 1.2 De taak van een anesthesioloog 4 1.3 Anesthesie is teamwork 4 1.4 Verschillende

Nadere informatie

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers)

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) H.331700.1113 Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie, waarvoor u één dag wordt opgenomen. De ziekte van Dupuytren

Nadere informatie

Correctie van de grote teen Hallux rigidus

Correctie van de grote teen Hallux rigidus Correctie van de grote teen Hallux rigidus Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1191 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw grote

Nadere informatie

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede) ruimer gemaakt gaat worden. Dit wordt een introïtusplastiek genoemd.

Nadere informatie

Patienteninformatie: Onder anesthesie?

Patienteninformatie: Onder anesthesie? Patienteninformatie: Onder anesthesie? geschreven door J.W. Wirds dinsdag 01 augustus 2006 Laatst geupdate dinsdag 01 augustus 2006 Narcose Onder Anesthesie?Informatie over narcose, de ruggenprik en andere

Nadere informatie

Anesthesie/Pijnconsulent Postoperatieve epidurale pijnbehandeling

Anesthesie/Pijnconsulent Postoperatieve epidurale pijnbehandeling Anesthesie/Pijnconsulent Postoperatieve epidurale pijnbehandeling 2 Inleiding Na een operatie is het behandelen van pijn een belangrijk aandachtspunt tijdens uw verblijf in ons ziekenhuis. Een goede pijnbehandeling

Nadere informatie

Sedatie. Het verlagen van het bewustzijn

Sedatie. Het verlagen van het bewustzijn Sedatie Het verlagen van het bewustzijn Inleiding Binnenkort ondergaat u een onderzoek of behandeling onder sedatie. Dit betekent dat van tevoren medicijnen worden toegediend, waardoor u het onderzoek

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening 00 Anesthesie bij kinderen Poli Preoperatieve Screening 1 Binnenkort krijgt uw kind een operatie onder anesthesie (verdoving). Hiervoor heeft uw kind een afspraak op de poli Preoperatieve Screening (PPS)

Nadere informatie

Anesthesie. Anesthesiologie

Anesthesie. Anesthesiologie Anesthesiologie Anesthesie Inleiding Uw behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u binnenkort geopereerd wordt. Bij die operatie is een vorm van anesthesie nodig. In deze folder kunt u meer lezen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie Patiënteninformatie Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie 20140062 Sedatie.indd 1 20-02-18 11:14 Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)

Nadere informatie

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening Penoplicatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Een penoplicatie Een

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie Patiënteninformatie Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie 20140062 Sedatie.indd 1 15-09-16 13:10 Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)

Nadere informatie

Algehele of regionale anesthesie

Algehele of regionale anesthesie Algehele of regionale anesthesie Haarlem Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of plaatselijke

Nadere informatie

ANESTHESIOLOGIE. Onder anesthesie. Informatie over narcose, de ruggenprik en andere mogelijkheden van verdoving

ANESTHESIOLOGIE. Onder anesthesie. Informatie over narcose, de ruggenprik en andere mogelijkheden van verdoving ANESTHESIOLOGIE Onder anesthesie Informatie over narcose, de ruggenprik en andere mogelijkheden van verdoving Inhoudsopgave De anesthesioloog 3 Soorten anesthesie 4 Welke vorm van verdoving is voor u geschikt?

Nadere informatie

Ruggenprik tijdens de bevalling

Ruggenprik tijdens de bevalling H.291380.0215 Ruggenprik tijdens de bevalling (Epidurale pijnbestrijding) Wat is epidurale pijnbestrijding Bij deze ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening 00 Anesthesie bij kinderen Poli Preoperatieve Screening 1 Binnenkort krijgt uw kind een operatie onder anesthesie (verdoving). Hiervoor heeft uw kind een afspraak op de poli Preoperatieve screening (PPS)

Nadere informatie