BEST PRACTICE. Weerstand: Overdragen van Cultuur aan de Jeugd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEST PRACTICE. Weerstand: Overdragen van Cultuur aan de Jeugd"

Transcriptie

1 BEST PRACTICE Weerstand: Overdragen van Cultuur aan de Jeugd

2 ONTMOET DE DESKUNDIGEN Ik ben Jean Allicock uit het dorp Surama, mede-leider van de Surama Cultuurgroep. Mijn naam is Marcellus Thomas uit Yupukari. Ik ben een pleitbezorger voor cultuur naar de jeugd.

3 In mijn dorp viel het me op dat de traditionele cultuur aan het verdwijnen was. Ik besefte dat we onze tradities moeten blijven beoefenen en doorgeven aan onze kinderen, zodat de cultuur ook na onze dood zal blijven voortbestaan. Jean Allicock Daarom besloten we een cultuurgroep op te richten. Die zal ons helpen om de Makushi cultuur levend te houden door de jongere generatie onze traditionele gebruiken te leren.

4 Onze cultuur doorgeven aan mijn familie Maar voordat we begonnen met de cultuurgroep was ik al bezig om onze cultuur en tradities te delen met mijn familie. s Ochtends vroeg, s middags, of tijdens het eten leer ik mijn kinderen over onze cultuur door ze verhalen te vertellen die ik van mijn ouders heb gehoord toen ikzelf jong was. Verhalen over landbouw bedrijven, jagen, en veel meer.

5 Het overbrengen van onze cultuur is heel belangrijk voor ons, omdat het ons maakt tot wat we zijn. Het meest belangrijk in het doorgeven van onze cultuur aan mijn kinderen en kleinkinderen is hen de taal van de Makushi te leren spreken.

6 Dit is mijn dochter Abigail. Ik heb haar geleerd hoe ze katoen kan spinnen en daarvan draagdoeken, hangmatten en traditionele kleding kan weven, maar ook hoe ze handwerk en speelgoed maakt of hoe ze het lokale eten en drinken kan bereiden. Nu kan zij deze kennis aan haar dochter Shania (mijn kleindochter) doorgeven.

7 Het spreken van Makushi is best moeilijk voor mij, maar het gaat elke dag beter. Ik ben zo blij dat ik onze cultuur en tradities, die mijn moeder Jean mij geleerd heeft, kan blijven volgen. Ik leer nog steeds bij over mijn cultuur, en ik geeft het weer door aan mijn kinderen Ik zal het nooit vergeten!

8 Ik heb de cultuur niet alleen doorgegeven aan mijn familie, maar ook aan anderen in de gemeenschap door middel van de Surama Cultuurgroep. In de cultuurgroep brengen we ouderen en jongeren bij elkaar, zodat de jongere van de oudere generatie kan leren over onze traditionele manier van leven. Hier worden traditionele verhalen, liederen, dansen, gedichten, en andere activiteiten met elkaar gedeeld.

9 De cultuurgroep begon met enkele personen. Mijn zus moedigde mij aan om verhalen te delen en liedjes te zingen die onze grootouders ons hebben geleerd. Ik begon met het verzamelen van kinderen die geïnteresseerd waren in die verhalen en liedjes. Ik leerde ze ook dierendansen, zoals de schildpad-, herten- en vogeldans.

10 Toen nodigde ik een aantal ouderen uit om me te helpen bij het vertellen van verhalen aan de kinderen en het aanleren van traditionele gebruiken. In het begin waren enkelen van hen verlegen, maar na een tijdje begonnen ze ruimhartig te spreken

11 Onze cultuurgroep werd toen gevraagd om een lied en dans voor te dragen aan een groep toeristen die in ons dorp op bezoek waren. De toeristen vonden het mooi en gaven ons goede feedback. Dit moedigde ons aan om door te gaan met onze activiteiten en op zoek te gaan naar nog meer traditionele muziek en dans om te delen.

12 Het promoten van onze traditionele muziek en dans is belangrijk om onze cultuur levend te houden. Het is ook een kans om de jeugd te interesseren en de gemeenschapszin te behouden. Surama cultuurgroep Surama cultuurgroep

13 Ik geloof dat de cultuurgroep goed is. Muziek maken, verhalen vertellen, dansen en andere activiteiten maken het leren over onze eigen cultuur leuk en interessant voor jonge mensen Het leeft! Ik en mijn dochter zijn allebei onderdeel van de cultuurgroep. Mensen zijn geïnteresseerd om mee te doen in de groep omdat ze geld kunnen verdienen met het verkopen van handwerk of lokaal eten. Zelf maak ik kleding en tassen van katoen.

14 Na een tijdje groeide de groep groter en mannen, vrouwen, jongeren en kinderen gingen meedoen. Ik heb ook mijn man overtuigd om met de groep mee te doen.

15 Inmiddels zijn veel van onze jongeren betrokken bij de cultuurgroep. De groep treedt op voor toeristen en bezoekers die naar onze gemeenschap komen. We zijn ook uitgenodigd om op bijeenkomsten, sportevenementen en speciale ceremonies op te treden. Dat was niet alleen in ons dorp maar ook elders in North Rupununi en in andere regio s. We hebben zelfs opgetreden voor de president van Guyana.

16 Deze ervaringen hielpen ons om te groeien en actiever met onze cultuur bezig te zijn. Er zijn zoveel voordelen niet alleen geven we onze cultuur door aan de jeugd, maar we verdienen ook aan de optredens voor toeristen en de verkoop van handwerk.

17 Voorbeelden van andere gemeenschappen Ik ben Silvia John uit Apoteri. Ik leer mijn kleinkinderen hoe je katoen kunt spinnen. Ik geloof dat dit een goede manier is om onze cultuur door te geven aan de jongere generatie Ik ben Pamela Nash uit Annai. Ik heb hard gewerkt om onze cultuur te leren aan de jongere generatie. Dit is uitdagend, maar ik blijf ermee doogaan.

18 Als kind heb ik nooit de mogelijkheid gehad om met mijn grootouders op te groeien en onze tradities en gebruiken te leren kennen. Marcellus Thomas, Pleitbezorger voor het behoud van cultuur in het dorp Yupukari Toen ik ouder werd realiseerde ik me dat veel van onze jeugd onze traditionele levenswijze niet meer kennen of begrijpen. Daarom besloot ik iets te doen om dat te veranderen.

19 Ik begon als eerste met het bezoeken van ouderen in mijn dorp en in andere dorpen. Met hen praatte ik over onze cultuur. Ik heb veel gesprekken met hen gehad in het Makushi. Deze verhalen en alles wat ik heb geleerd heb ik opgenomen en in het Engels vertaald.

20 Als werknemer bij de gemeenschapsbibliotheek was ik verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten voor kinderen in ons dorp. Ik maakte van deze gelegenheid gebruik om hen de verhalen te vertellen die ik van de ouderen had gehoord. Ik vertelde ze in het Makushi en in het Engels.

21 Na een tijdje nodigden we ouderen uit die onze traditionele levenswijze kennen, om deze te delen met de kinderen in de bibliotheek. Ouderen zoals Oom Lewis en Oom Jose deelden Wapishana verhalen en de Wapishana taal met de kinderen.

22 De ouderen leerden de kinderen ook om handwerk, pijlen, bogen, manden, vergieten, zeven en andere dingen te kunnen maken De jongeren worden nu steeds beter in deze traditionele technieken, die ze van de oudere dorpelingen hebben geleerd.

23 Onze jongeren zijn erg geïnteresseerd in wetenschap, internet en computers. Hiervan maken wij gebruik om hen te inspireren om onze cultuur te leren kennen. Leerlingen gebruiken bijvoorbeeld het internet om informatie over de Makushi in andere landen op te zoeken. Ze werken ook samen met onderzoekers om schildpadden en kaaimannen te beschermen met behulp van traditionele werkwijzen en onderzoeksmethoden

24 Voormalig Toshao van Yupukari Isaac Rogers We hebben onze traditionele leefwijze niet voldoende nageleefd. Het is belangrijk voor ons om onze cultuur te beoefenen en door te geven aan onze kinderen. Er leven nog maar weinig ouderen in ons dorp, dus we moeten deze gebruiken leren en delen voordat zij sterven.

25 De kinderen raakten geïnteresseerd in het vertellen van verhalen bij het kampvuur. Omdat ik dacht dat dat een goed idee was, besloot ik een kampvuur te organiseren. Ikzelf en het personeel van de bibliotheek hielden een vergadering om het plan vorm te geven. Uiteindelijke besloten we om elke maand een kampvuur te organiseren.

26 We nodigden iedereen uit voor het kampvuur. We maakten posters en stuurden brieven naar ouderen en andere dorpen. De jongeren keken uit naar het kampvuur. Ze houden van het zingen en dansen. Het is voor hen ook een kans om kennis te maken met de ouderen als die rondom het vuur zitten.

27 Een aantal ouderen vroegen we om de traditionele kennis van de Makushi en Wapishana te delen met de jongeren. Oom Isaac Yupukari heeft het geluk mensen te hebben zoals Oom Isaac, die vrijwillig helpt om de traditionele cultuur te onderwijzen met toneel en verhalen bij het kampvuur.

28 Dit zijn Tante Flora Xavier en Oom Isaac Rogers die het publiek rond het kampvuur vermaken. Tante Flora Oom Isaac Ze vertellen allebei verhalen in een toneelstuk.

29 Om ons kampvuur aantrekkelijk te maken voor jongeren, organiseerden wo ook Forro (Braziliaanse muziek) en Engelse danswedstrijden en we vroegen toeristen en onderzoekers die in ons dorp verbleven om ook iets van hun cultuur met ons te delen.

30 De kampvuren waren een groot succes en we blijven doorgaan met het overbrengen van onze cultuur aan de jongeren. We hopen in de toekomst een cultuurgroep te beginnen met meer mensen. Vandaag de dag zijn onze jongeren actief met hun cultuur bezig. Ze schrijven liedjes en verhalen in het Makushi en ze kunnen zelfs de taal spreken! Raad eens wat er hier gebeurt? Antwoord: the shaman is een zieke aan het genezen in een toneelstuk

31 If you would like to promote Resistance by teaching young people culture, these are some key steps:

32 Moedig de ouderen in je dorp of in andere dorpen hun traditionele kennis met iederen, en vooral de jongeren, te delen Neem de tijd om je cultuur te leren en eigen te maken, leer zoveel je kunt van de ouderen. Ben bereid om te delen wat je met anderen hebt geleerd, vooral de jongeren. Ben bereid tijd te investeren of zoek mensen die vrijwillig willen meedoen.

33 Een goede manier is om te beginnen met familieleden. Een-op-een met een familielid is ook een effectieve manier om cultuur door te geven je kunt het doen wanneer je wilt. Je kunt ook beginnen met een kleine groep die geïnteresseerd is, bijvoorbeeld schoolkinderen, een jeugdgroep, enz. Zorg voor leuke, opwindende activiteiten, deel je cultuur door gedichten, toneel, dans, handwerk, kampvuur, verhalen vertellen enz. Gebruik verschillende middelen om jongeren te trekken, zoals technologie, wetenschap en muziek

34 Een belangrijk deel van het doorgeven van je cultuur is het leren van de traditionele taal. Zodra je vrijer wordt en vertrouwder raakt, betrek dan zoveel mogelijk mensen om deel te nemen: mannen, vrouwen, jongeren en kinderen. Samen dingen doen helpt om de cultuur door te geven. Leg je cultuur en tradities zoveel mogelijk vast. Schrijf het op of neem het op met video, afbeeldingen enz. Blijf je tradities delen en beoefenen, zelfs wanneer het moeilijk lijkt en weinig mensen er aandacht aan schenken.

35 Tenslotte..Bedenk dat er altijd uitdagingen zijn wanneer je probeert om je cultuur aan jongeren door te geven. Maar geef niet op en blijf je ervoor inzetten. Het is uw cultuur, uw traditionele leefwijze en de jongeren zijn van u afhankelijk voor het overnemen van die cultuur. Ga ervoor! Ryan Benjamin COBRA werknemer

36 Credits Auteur: Ryan Benjamin Advies: COBRA personeel Fotografie: COBRA Project, Rupununi Learners Caiman House, Surama Culture Group, Surama Eco Lodge en Lakeram Haynes

37 Dankwoord Het COBRA project wil graag de deskundigen Jean Allicock, Marcellus Thomas en de Surama, Yupukari, Annai en Apoteri gemeenschappen bedanken voor hun deelname in dit fotoverhaal.

Zelfhulp ter bevordering van efficiëntie en saamhorigheid van de gemeenschap

Zelfhulp ter bevordering van efficiëntie en saamhorigheid van de gemeenschap Zelfhulp ter bevordering van efficiëntie en saamhorigheid van de gemeenschap Wat is zelfhulp? Constructie van de Annai benab (inheemse hut) die tot stand is gekomen door middel van zelfhulp Zelfhulp wordt

Nadere informatie

Best Practice in de visserij door: Romeo Bowen

Best Practice in de visserij door: Romeo Bowen Best Practice in de visserij door: Romeo Bowen Behoud van vis voor het voortbestaan van de gemeenschap Ik ben Romeo Bowen uit het dorp Apoteri in de Rupununi regio in Guyana. Ik ben trots dat ik mijn kennis

Nadere informatie

De best practice illustreert hoe een lokale gemeenschap met verschillende belanghebbenden samenwerkt bij de uitvoering van een project: Dit voorbeeld

De best practice illustreert hoe een lokale gemeenschap met verschillende belanghebbenden samenwerkt bij de uitvoering van een project: Dit voorbeeld De best practice illustreert hoe een lokale gemeenschap met verschillende belanghebbenden samenwerkt bij de uitvoering van een project: Dit voorbeeld laat zien hoe het dorp Rewa en de NRDDB samenwerken

Nadere informatie

Het onderhouden en verbeteren van communicatie

Het onderhouden en verbeteren van communicatie Het onderhouden en verbeteren van communicatie Mijn naam is Vanda Radzik en ik voel mij een trotse Guyanese. Ik heb veel gewerkt met de inheemse bevolking van Guyana. Mijn eerste baan kreeg ik toen ik

Nadere informatie

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Best Practice: FLEXIBILITEIT FLEXABILITY Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Ik ben Paulette Allicock uit het dorp Surama in Rupununi, Guyana. Ik ben verheugd dat ik mijn landbouwmethoden met

Nadere informatie

7,6. Boekverslag door een scholier 1933 woorden 2 januari keer beoordeeld. Jeugdboek, Non-fictie Eerste uitgave 1990 Nederlands. Inleiding.

7,6. Boekverslag door een scholier 1933 woorden 2 januari keer beoordeeld. Jeugdboek, Non-fictie Eerste uitgave 1990 Nederlands. Inleiding. Boekverslag door een scholier 1933 woorden 2 januari 2007 7,6 24 keer beoordeeld Auteur Genre A.P. Wisse Jeugdboek, Non-fictie Eerste uitgave 1990 Vak Nederlands Inleiding. 1. Gegevens van het boek. Auteur:

Nadere informatie

LES 7 DE MANIER OM TE AANBIDDEN!

LES 7 DE MANIER OM TE AANBIDDEN! DE MANIER OM TE AANBIDDEN! Heb je een favoriete predikant of leraar? Wat is volgens jou de reden dat je die persoon zo graag mag? Heb je die persoon vertelt hoe je over hem of haar denkt? Stel je voor

Nadere informatie

LES 6. De Tempel opbouwen

LES 6. De Tempel opbouwen LES De Tempel opbouwen Sabbat Doe Lees Ezra 4- goed door. Heeft iemand jou ooit afgeremd toen je enthousiast was over een project? Hoe ging je met die persoon om? Hoe zou jij je voelen als je bij de Tempel

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Lucas 9 11b -17 Geven jullie hen maar te eten Omdat Jezus zulke mooie verhalen over

Nadere informatie

Op verhaal komen. Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op

Op verhaal komen. Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op Op verhaal komen Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op www.kerkinactie.nl/ bijbellezen Op verhaal komen Op verhaal komen is een methode van

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Grote klus Thema : Valkenswaard

Grote klus Thema : Valkenswaard Grote klus Thema : Valkenswaard Ga mee op speurtocht door Als je 5 opdrachten goed maakt, mag je meedoen aan de afsluitende speurtocht. Maak 5 opdrachten (in minimaal 3 verschillende werkplekken) héél

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Beeldverslag Scholingstraject 21 januari - 5 juni 2008 in het Evean Douwes Dekkerhuis Les 1. tekenen. Leuk hoe iedereen hierin opgaat.

Beeldverslag Scholingstraject 21 januari - 5 juni 2008 in het Evean Douwes Dekkerhuis Les 1. tekenen. Leuk hoe iedereen hierin opgaat. Les 1 Direct in de creatieve activiteit en samenwerken. Vanuit de ervaring van het doen, de waarnemingen die je zelf doet en opschrijft, je vragen ontwikkelen. De waarnemingen en vragen met de anderen

Nadere informatie

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal Brief schrijven, HELP IK KAN HET NIET ALLEEN. En toen kwamen de acties opgang. Een PowerPoint in de klas, oproep door Jennifer (mijn coach) van Kienhuis Hoving, een

Nadere informatie

November. In deze nieuwsbrief

November. In deze nieuwsbrief In deze nieuwsbrief De Bijbel open Jarig Studiedag Schoolfruit- en groente/hulp gevraagd Stem mee! Agenda Betalen broodschool School in de spotlight Zending Kinderkoor Laatste brief Zewuliya Kliederkerk

Nadere informatie

Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015

Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015 Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015 Agenda: oktober/november UITDAGEND ONDERWIJS MET EEN STERKE BASIS maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag oktober 19 Start herfstvakantie 12

Nadere informatie

Janusz Korczak. door Renée van Eeken

Janusz Korczak. door Renée van Eeken Janusz Korczak door Renée van Eeken Hoofdstukken 1. Inleiding 2. Wie was Janusz Korczak? 3. Zijn levensverhaal 4. Janusz Korzcak in deze tijd 5. Waarom ik hem gekozen heb 6. Nawoord 7. Bronvermelding 1

Nadere informatie

Een land in Oost-Afrika. Hoofdstad: Addis Abeba. 90.873.739 inwoners (2011) Taal: Amhaars. Munteenheid: birr (ETB)

Een land in Oost-Afrika. Hoofdstad: Addis Abeba. 90.873.739 inwoners (2011) Taal: Amhaars. Munteenheid: birr (ETB) Ethiopië Een land in Oost-Afrika Bijna 27x zo groot als Nederland Hoofdstad: Addis Abeba 90.873.739 inwoners (2011) Straatarm land, afhankelijk van landbouw Taal: Amhaars Munteenheid: birr (ETB) Bijna

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018 Nieuwsbrief december 2018 Putu Ari en Komang. Deze keer willen wij onze twee medewerkers op Bali, Putu Ari en Komang, in het zonnetje zetten. Wij kennen hen al bijna 20 jaar. Zij werken al meer dan 10

Nadere informatie

Zondag 14 oktober Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur

Zondag 14 oktober Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Zondag 14 oktober 2018 Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Liederen in deze dienst: Psalm 33 : 2 en 8 Lied 8b Lied 316 : 1 en 4 Lied 20 Lied 564 : 1, 2 en 3 (Hemelhoog) Lied 416 Lied 912

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Liturgie gebedsbijeenkomst t.b.v. 3D- Day 2017 1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Degene die voorgaat leest de tekst, de vetgedrukte tekst lezen we hardop met elkaar lezen:

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Umaru Kigozi Babinga. Aisha

Umaru Kigozi Babinga. Aisha Umaru Kigozi Babinga Umaru is 18 jaar. Zijn beide ouders zijn 5 jaar geleden overleden en hij zwierf alleen rond op straat. Hij is door Jane opgenomen omdat zijn familie hem afwees. Hij gaat niet meer

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Oorspronkelijk tekst: "So, What about the familie" door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima

Oorspronkelijk tekst: So, What about the familie door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima En, hoe zit het met de familie? Oorspronkelijk tekst: "So, What about the familie" door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima Islam betekent familie, en familie blijft bij elkaar en je kunt geen

Nadere informatie

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Ik heb geen diploma s. Alles wat ik weet, heb ik in het echte leven geleerd. Ik was twaalf jaar toen

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Wat heb je vandaag geleerd? Door Tina Singer Ames Geïllustreerd door MaryAnn Curzi

Wat heb je vandaag geleerd? Door Tina Singer Ames Geïllustreerd door MaryAnn Curzi Wat heb je vandaag geleerd? Door Tina Singer Ames Geïllustreerd door MaryAnn Curzi Wat heb je vandaag geleerd? Door Tina Singer Ames Geïllustreerd door MaryAnn Curzi Copyright 2000 Aan de inspirerende

Nadere informatie

Les 1 woordenschat 2F

Les 1 woordenschat 2F Het Repair Café Woorden van deze les toegankelijk ter inzage de reparateur de deskundige inspireren overdragen er de waarde van inzien opdoen de concurrentie professioneel Wat weet je al? 1. Hoe goed ken

Nadere informatie

Beginsituatie. Aanpak

Beginsituatie. Aanpak Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren! Februari Juli 2012 Beginsituatie De aanleiding voor SBO School A 1 om met het project Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren!, aandacht te besteden

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1 15 Leerlingenwerkblad Bij les 1 Wat kun je vertellen bij de volgende vragen: Succes!! Naam: 1) Je hebt nu een heleboel gehoord en gezien over grafheuvels. Wat komt er als eerste in je op als jij iets over

Nadere informatie

Jannis Salomon Duijnhouwer - Jan -

Jannis Salomon Duijnhouwer - Jan - Liturgie van de dienst van dank en afscheid bij het levenseinde van Jannis Salomon Duijnhouwer - Jan - 23 september 1943 23 juni 2015 29 juni 2015 De Eshof, Hoevelaken Muziek Allen gaan staan. We zingen:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten

Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten December 2010 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Boekverslag Big Sister Live

Boekverslag Big Sister Live Boekverslag Big Sister Live Romee Bierman klas 3.2 Samenvatting Het boek gaat over Bambi, ze is een meisje van 18 jaar. Ze voelt zich erg eenzaam omdat ze heel veel alleen thuis is. Haar vader is weg en

Nadere informatie

OPEN. Meiden in Barendrecht hebben wat te vertellen! Limonade. stichting. Plant nu de zaadjes voor de toekomst. helpt gemeenten met kinderparticipatie

OPEN. Meiden in Barendrecht hebben wat te vertellen! Limonade. stichting. Plant nu de zaadjes voor de toekomst. helpt gemeenten met kinderparticipatie stichting OPEN Limonade Plant nu de zaadjes voor de toekomst helpt gemeenten met kinderparticipatie Meiden in Barendrecht hebben wat te vertellen! (Foto)verslag van het project Meiden in Barendrecht 2016

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 1. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 3 Tekst 1 Khagendra

Nadere informatie

Obs de Regenboog. 09 april 2015

Obs de Regenboog. 09 april 2015 INFO 09 april 2015 Obs de Regenboog Beste ouder(s) verzorger(s) Vandaag kregen wij een nieuwe brief van de Oranje vereniging. Daarin staan een aantal kleine wijzigingen. Als u mee wilt helpen en of mee

Nadere informatie

LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN

LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN 6-9 jaar Activiteitengids voor de basisschool Meer lesmaterialen op: unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR VOORWOORD VOOR JE BEGINT Hoe rekening houden met kinderen van

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Maart 2013 Beste ouders, Wat is er de afgelopen weken weer veel gebeurd! We hebben een fantastische start gemaakt in ons nieuwe gebouw. Zowel leerkrachten en leerlingen lijken zich helemaal op hun gemak

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE BOER EN HET ZAAD

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE BOER EN HET ZAAD Bijbel voor Kinderen presenteert DE BOER EN HET ZAAD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE BOER EN HET ZAAD

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE BOER EN HET ZAAD Bijbel voor Kinderen presenteert DE BOER EN HET ZAAD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk!

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk! Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs Thema: delen maakt je rijk! Voorganger : Tina Kerssies Organist : Fokke v d Woude Welkom en mededelingen Aansteken van de liturgiekaars

Nadere informatie

Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie

Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Het maken van een film over de familie is voor

Nadere informatie

The Lake - augustus/september 2018

The Lake - augustus/september 2018 The Lake - augustus/september 2018 Lieve mensen, Wat een bijzondere tijd hebben we hier in Zambia. We gaan nog een aantal dagen genieten van het Zambiaanse leven en dan gaan we weer richting Zuid-Afrika.

Nadere informatie

SRI SATHYA SAI BABA spreekt vanuit Zijn LICHTLICHAAM

SRI SATHYA SAI BABA spreekt vanuit Zijn LICHTLICHAAM gechanneld door Catherine Kapahi SRI SATHYA SAI BABA spreekt vanuit Zijn LICHTLICHAAM Boek 6 i 2016 Catherine Kapahi Alle rechten, inclusief de rechten om dit boek te vertalen of delen ervan te reproduceren

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde Openingslied God groet u, zoals bloemen Woord ter inleiding De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap

Nadere informatie

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk B I J L A G E B I J J A A R B Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

Nieuwe conciërge De PWA heeft een nieuwe conciërge, Petro van Ravesteijn. Hij werkt op donderdag en vrijdagochtend.

Nieuwe conciërge De PWA heeft een nieuwe conciërge, Petro van Ravesteijn. Hij werkt op donderdag en vrijdagochtend. N i e u w s b r i e f 2 J a a r g a n g 6 1 9 o k t o b e r 2 0 1 7 Bereikbaarheid school onder schooltijd Om onder schooltijd telefonisch bereikbaar te zijn, heeft groep 7-8 telefoondienst. Wij vragen

Nadere informatie

Parel van het licht. Moed en verlichting op je pad

Parel van het licht. Moed en verlichting op je pad Parel van het licht Moed en verlichting op je pad Parel van het licht Moed en verlichting op je pad Margot Peters Schrijfster: Margot Peters Coverontwerp: Margot Peters ISBN: 9789402141078 Margot Peters,

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat.

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: INHOUD #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Welkom bij de voorschool van IKC Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te

Nadere informatie

Pijlen van vriendschap Sabbat

Pijlen van vriendschap Sabbat LES Pijlen van vriendschap Sabbat Doe Lees 1 Samuël 20. Heb je ooit een geheime manier van communiceren geleerd? Of gebarentaal? Heb je een geheime manier om te praten met je beste vriend(in)? Twee vrienden

Nadere informatie

Doelstellingen. dans gemaakt.

Doelstellingen. dans gemaakt. Capoeira Kids Capoeira-Kids zorgt ervoor dat jongeren die in dezelfde buurt wonen, maar niet met elkaar naar school gaan, elkaar toch leren kennen. Jongeren werken intensief samen in een sportproject waarin

Nadere informatie

Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld

Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld Zaterdag 12 mei 2018 Nu Hemelvaartsdag

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober 2016 Vrijheid en verbinding Dames en heren, Twee weken geleden vond de jaarlijkse herdenking plaats in het Oranjehotel te Scheveningen, waar

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Gebr. Naam: Ken Witbreuk. Klas: 3G3. Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout. Eerste jaar uitgave: Uitgever: Van Goor. Aantal pagina s: 118

Gebr. Naam: Ken Witbreuk. Klas: 3G3. Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout. Eerste jaar uitgave: Uitgever: Van Goor. Aantal pagina s: 118 Gebr. Naam: Ken Witbreuk Klas: 3G3 Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout Eerste jaar uitgave: 1996 Uitgever: Van Goor Aantal pagina s: 118 Druk: 1 ste druk Auteur: Ted van Lieshout Ted van Lieshout is

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst

In deze nieuwsbrief:  Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst In deze nieuwsbrief: Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst Koninklijke belangstelling Tussendoortje: Klantenservice Tip van de maand: netinnederland.nl Negentiende editie Augustus 2017 Aankomende trainingen

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

Utrecht 26 september Tijd voor thee

Utrecht 26 september Tijd voor thee Utrecht 26 september 2013 Tijd voor thee Met dank aan deze Utrechtse migranten zelforganisaties Stichting CSP Het Zonnetje Mandaeers club Utrecht Nos Bohios Club Moria Stichting Asha Stichting Nisbo Vrouwengroep

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER THE GODFATHER 1. Bekijk het fragment Last scène from Godfather 2. Hierin zie je een boevenfamilie (Italiaanse maffia) gezellig feest vieren met elkaar. De mannen bespreken daarna zaken. In de beroemde

Nadere informatie

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien.

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien. Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie