Plan van aanpak (offerte) jeugdbeleid gemeente Son & Breugel. Uw vraag. Ons aanbod

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plan van aanpak (offerte) jeugdbeleid gemeente Son & Breugel. Uw vraag. Ons aanbod"

Transcriptie

1 Plan van aanpak (offerte) jeugdbeleid gemeente Son & Breugel De gemeente Son en Breugel heeft in het collegeprogramma opgenomen dat zij een nieuwe nota integraal jeugdbeleid zal ontwikkelen. Het collegeprogramma meldt hierover het volgende: Op basis van een sociale verkenning, aangevuld met andere gegevens zoals een uit te voeren jeugdmonitor 1, wordt op interactieve wijze een nota jeugdbeleid opgesteld. Op dit moment zijn al diverse notities op onderdelen van het jeugdbeleid vastgesteld en in uitvoering. De samenhang ontbreekt alsook de evaluatie van de effecten van het beleid. Vragen en behoeften vanuit de doelgroep staan hierbij centraal. Naast aandacht voor achterstanden en knelpunten zullen wij ook aandacht besteden aan het georganiseerde jeugdwerk. Een samenhangend aanbod van hulp- en dienstverleners zal verder bevorderd worden via een multidisciplinaire aanpak. Het Son en Breugelse jeugdbeleid is gericht op het vergroten van de kansen van jeugdigen en het voorkomen van achterstand en uitval met de nadruk op het vergroten van kansen en preventief werken. Het doel van integraal jeugdbeleid is te komen tot een samenhang in jeugdbeleid door een geïntegreerd netwerk van activiteiten en voorzieningen voor jeugdigen tot 18 jaar te vormen. Hierdoor worden kansen voor optimaal mogelijke ontplooiing groter en worden knelpunten zoals achterstand en uitval vroegtijdig gesignaleerd. Uw vraag Op welke manier kan K2 de gemeente Son en Breugel ondersteunen bij het ontwikkelen van het bedoelde integrale jeugdbeleid met inachtneming van de uitgangspunten zoals geformuleerd in het collegeprogramma en toegelicht in een drietal gesprekken. Ons aanbod Op basis van uw vraag, zoals mondeling besproken in een aantal gesprekken met wethouder jeugdbeleid mevr. van Ommen, beleidsmedewerker R. Huijbregts en hoofd afdeling B. Bosboom, stellen wij u een gefaseerd plan van aanpak voor. Het gaat in eerste instantie om een plan van aanpak op hoofdlijnen met als uitgangspunt het ontwikkelen van een praktische nota jeugdbeleid waarin concrete oplossingen voor geconstateerde problematieken worden nagestreefd. Bij de uitwerking van dit plan van aanpak zullen de activiteiten en resultaten nader gedetailleerd en geconcretiseerd worden. In de gekozen gefaseerde en procesmatige aanpak is door middel van het inbouwen van vier evaluatiemomenten ruimte gecreëerd voor tussentijdse bijstelling.

2 K2 ondersteunt de gemeente Son en Breugel bij het ontwikkelen van integraal jeugdbeleid voor de periode met als resultaat een gedragen kadernotitie integraal jeugdbeleid voor de aangegeven periode en een nader uitgewerkt werkplan jeugdbeleid 2005/2006. K2 ziet de ontwikkeling van integraal jeugdbeleid als het resultaat van een interactief proces waarbij alle relevante partijen (jeugd, ouders, instellingen en politieke partijen) zijn betrokken. Het resultaat van dit proces is een heldere nota waarin betrokkenen zich herkennen in de geformuleerde visie, de vastgestelde aandachtspunten en aangegeven prioriteiten. Uitwerking vraagstelling Succesvol integraal jeugdbeleid bestaat uit drie, nauw met elkaar samenhangende elementen, die per gemeente uitgewerkt moeten worden. Bestaande blauwdrukken voor lokaal jeugdbeleid worden gebruikt als basis maar de exacte invulling is in grote mate afhankelijk van de lokale situatie; actuele vraagstukken, beschikbaar aanbod, visie en ambitie van het gemeentebestuur. Integraal jeugdbeleid omvat de volgende drie elementen; visie, sturing en inhoud. In haar visie verwoordt de gemeente haar opvattingen over jeugd en jeugdbeleid en vertaalt zij deze naar duidelijke doelstellingen. Deze doelstellingen zijn leidend voor de ontwikkeling van jeugdbeleid maar zijn tevens de maatlat waarlangs de resultaten gelegd kunnen worden. De gemeente is als regisseur verantwoordelijk voor sturing in het jeugdbeleid. Een heldere definiëring van de gemeentelijke regie is onontbeerlijk om het beoogde resultaat te bereiken. Elementen in gemeentelijke regie zijn; afstemming en samenwerking met interne en externe partijen, betrokkenheid van jeugdigen en ouders, een heldere overlegstructuur en besluitvorming op basis van een transparante plannings- en controlcyclus. Uitwerking van de inhoud van integraal jeugdbeleid. Het begrip integraal jeugdbeleid omvat een aantal verschillende elementen die met elkaar in samenhang gebracht worden; algemeen jeugdbeleid gericht op het bieden van optimale ontplooiingskansen voor alle jeugdigen; extra aandacht voor jeugdigen die uit dreigen te vallen; zorgen voor een ononderbroken ontwikkelingslijn voor jeugdigen; (aan)sluitende (zorg)keten van voorkomen van problemen, beperken van risico s en oplossen van problemen; acht inhoudelijke thema s namelijk 0-6 jarigen; jeugd- en jongerenwerk, lokaal onderwijsbeleid, jeugd en veiligheid, jeugd(gezondheids)zorg, jeugd en arbeidsmarkt, jeugd en vrije tijd en ruimtelijke ordening. 1 De resultaten van de door de GGD uitgevoerd jeugdmonitor voor de gemeente Son & Breugel - betreffende de leeftijdsgroep

3 In de uitwerking van de thema s jeugd- en jongerenwerk en jeugd en vrije tijd zal specifiek aandacht worden geschonken aan de huisvesting van het open jeugd- en jongerenwerk Op basis van uw vraag, de voorgaande elementen van jeugdbeleid en de door ons gehanteerde visie en werkwijze stellen u de onderstaande aanpak voor. Fase 2 en 3 kunnen gelijktijdig uitgevoerd worden. Fase 1; Visie en ambitie lokaal integraal jeugdbeleid In deze fase wordt de gemeentelijke visie en ambitie in het jeugdbeleid geformuleerd. Welke waarden dienen nagestreefd te worden, welke doelstellingen dienen gerealiseerd te worden en op welke wijze worden jeugdigen hierbij betrokken. In een interactieve bijeenkomst met jeugdigen, ouders, instellingen en politieke partijen wordt de door de gemeente geformuleerde ambitie en visie op jeugdbeleid beoordeeld en aangevuld. Door alle partijen gedragen visie en ambitie jeugdbeleid in Son en Breugel. Fase 2; Gemeente als regisseur in het integrale jeugdbeleid In deze fase wordt de wijze waarop de gemeente haar jeugdbeleid wil regisseren/sturen verder uitgewerkt. De nader uit te werken vragen zijn: visie en uitgangspunten betrokkenen; interne en externe partners incl. jeugdigen effectieve en efficiënte samenwerkingsstructuur planning en controlcyclus Werkgroep regievoering, bestaande uit relevante beleidsambtenaren en vertegenwoordigers van de belangrijkste externe organisaties, werkt deze vraagstelling onder begeleiding van de adviseur van K2 nader uit. Uitgewerkt voorstel m.b.t. de regietaak in jeugdbeleid van de gemeente Son en Breugel jaar - zullen in het najaar van 2004 beschikbaar zijn.

4 Fase 3; inhoudelijke thema s De navolgende inhoudelijke thema s worden in interactieve workshops nader uitgewerkt: jarigen; - Jeugd- en Jongerenwerk; met specifiek aandacht voor de huisvestingssituatie van het open jeugden jongerenwerk; - Lokaal onderwijsbeleid; - Jeugd en Veiligheid; - Jeugd(gezondheids)zorg; - Jeugd en Arbeidsmarkt;; - Jeugd en Vrije tijd; - Ruimtelijke ordening. De inhoudelijke thema s sluiten aan op het integrale jeugdbeleid van de gemeente Son en Breugel en komen in belangrijke mate overeen met de indeling zoals die gehanteerd wordt in het kader van de landelijke Operatie JONG 2. Integraal jeugdbeleid kenmerkt zich door een duidelijke lijn waarin preventie, curatie/oplossen van problemen en waar nodig repressie naadloos op elkaar aansluiten. De gemeente Son en Breugel legt in haar visie op integraal jeugdbeleid de nadruk op de preventieve kanten. Bij de uitwerking van de inhoudelijke thema s zal derhalve extra nadruk gelegd worden op de preventie aspecten van deze thema s. De inhoudelijke thema s worden per thema volgens het onderstaande stramien uitgewerkt. 2 Voor een uitleg van de Operatie JONG wordt kortheidshalve verwezen naar bijlage bij deze offerte.

5 Input Verwerking Output - Vraag en aanbod o Onderzoek o Evaluaties - Beleidsontwikkelingen o Lokaal o Regionaal o Provinciaal o Landelijk - Knelpunten/vraagstukken - Raakvlakken Werkzaamheden - (H)erkenning en aanvulling - Verkenning knelpunten en vraagstukken en oplossingen cq. oplossingsrichting - Prioriteiten Werkzaamheden Uitwerking van de analyse in prioriteiten en concrete aanbevelingen Werkzaamheden a. Verzamelen en bundelen van de informatie Gemeente b. Eerste analyse beleidsterrein c. Voorbereiden workshop; Uitnodigen deelnemers, agenda plus onderliggende stukken b. Uitvoering workshop; leiden, werkvormen*, sturen op resultaat K2 b. Verslaglegging a. Verwerking resultaten per deelgebied b. Formuleren aanbevelingen en prioriteiten c. Terugkoppeling deelnemers workshop, bijstellen en vastleggen Uitvoering a, b en c * De werkvormen worden per onderwerp bepaald op grond van de achtergrond van de deelnemers en de wijze waarop hun inbreng optimaal kan zijn. Dit is met name van belang wanneer van jeugdigen en niet professionals een inbreng wordt verwacht. Per deelgebied inzicht in de stand van zaken, doelstellingen voor de komende beleidsperiode, knelpunten, oplossing(srichtingen) en prioriteiten. Fase 4: Terugkoppeling en vaststelling Terugkoppelen resultaat van het proces (de conceptnota integraal jeugdbeleid) aan de direct betrokken met als doel checken en aanvullen van de inhoud en creëren van draagvlak voor de voorgestelde aanpak. Een plenaire bijeenkomst met direct betrokkenen - Gedragen nota Integraal jeugdbeleid Concreet uitgewerkt Jaarplan 2005 Planning, werkwijze en kosten 1. Werkwijze Kiezen voor de voorgestelde interactieve ontwikkeling van integraal jeugdbeleid, met als resultaat een nota jeugdbeleid die breed gedragen wordt door betrokkenen betekent: - tijdig en op de juiste wijze betrekken van alle relevante partijen

6 - voldoende capaciteit in uren van gemeente (ambtelijk en bestuurlijk) - inzet van inhoudelijke deskundigheid op de verschillende beleidsterreinen De noodzakelijke inzet is opgenomen in de onderstaande planning. 2. Terugkoppeling Gedurende het traject zal na iedere fase terugkoppeling plaatsvinden met de gemeente Son en Breugel met als doel bespreken van de bereikte resultaten, ingezette capaciteit en de planning voor de volgende fase. Op basis van deze bespreking kan het traject desgewenst bijgesteld worden. Terugkoppeling zal op basis van de onderstaande planning plaatsvinden in of omstreeks november 2004, februari 2005, april 2005 en juli Planning Fase Werkzaamheden Uitvoering Inzet K2 Aantal uren nodig Fase 0 Voorbereiding - planning traject - ondersteuning ambtenaar bij verzamelen en interpreteren informatie Sept okt ondersteuning bij verzamelen en interpreteren van de beschikbare informatie 20 uur (5 dd) - verzamelen van beschikbare materialen in samenspraak met K2 - interpreteren van de verzamelde informatie - logistiek (planning en organisatie) en administratie (uitnodigingen versturen etc) Fase 1 Visie en ambitie lokaal integraal jeugdbeleid Fase 2 Gemeente als regisseur in het integrale jeugdbeleid Concreet aantal in te zetten uren is afhankelijk van beschikbare hoeveelheid materiaal en is verdeeld over verschillende beleidsterreinen - Verzamelen informatie - Organiseren bijeenkomst (inhoudelijk en facilitair) Nov Uitvoering bijeenkomst (inhoudelijk) 12 uur (3 dd) - idem fase 0 - concreet aantal uren inzet naar schatting 3 dagdelen Uitwerken regiefunctie door Nov. Febr kleine werkgroep conform de geformuleerde doelen Inhoudelijke voorbereiding en leiden drie bijeenkomsten met de werkgroep 40 uur (10 dd) Verwachte inzet gemeente - deelname aan de werkgroep (ambtenaren van relevante gemeentelijke afdelingen; tenminste welzijn en onderwijs) - voorbereiding en deelname werkgroep concreet aantal uren inzet naar schatting 2 a 3 dagdelen per medewerker

7 Fase 3 Inhoudelijke thema s - per thema verzamelen van informatie - analyseren informatie - workshop per thema - formuleren van conclusies en aanbevelingen Nov. apr 2005 (2 workshops per maand) - Analyseren beschikbare informatie - Inbreng specifieke materiedeskundigheid - Organiseren en uitvoeren workshops - Bijdragen aan formuleren conclusies en aanbevelingen - per thema verzamelen van informatie - met adviseur van K2 analyseren van deze informatie - logistiek rondom workshop en deelname per thema - met adviseur van K2 formuleren van conclusies en aanbevelingen 128 uur (32 dd) 8 workshops x 4 dd Fase 4 Terugkoppeling en vaststelling concreet aantal uren inzet naar schatting 3 dagdelen per workshop. Inzet te verdelen over de verschillende beleidsmedewerkers - terugkoppeling resultaten traject - nota schrijven Mei juni 2005 Organiseren en uitvoeren bijeenkomst 16 uur (4 dd) - Logistiek rondom bijeenkomst (stg. Welzijn) - Schrijven van de nota (gemeente) PM post concreet aantal uren inzet nader te bepalen. Ondersteuning implementatie en opvang uitloop op basis van nadere afspraken 24 uur (6 dd) 240 uur (60 dd) 4. Uitvoering en kosten Deze opdracht kan onder verantwoordelijkheid van K2 uitgevoerd worden in 60 dagdelen door de heer Peter Kuijs i.s.m. in- en externe deskundigen. Het tarief voor advisering door K2 bedraagt 300,-- per dagdeel. Kosten voor de uitvoering van bovengenoemd voorstel bedragen 300,-- x 60 dagdelen = ,--. Het totaalbedrag is inclusief reistijd en kosten. K2 is niet BTW plichtig. Vijftig procent van de kosten zullen bij de start van de uitvoering van de opdracht bij u in rekening gebracht worden. Na afloop van de opdracht ontvangt u een nota voor het overige vijftig procent van de kosten. Binnen een maand na afronding van de opdracht vindt een evaluatief gesprek plaats met de opdrachtgever.

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Inleiding Op de slotbijeenkomst is in de workshop Organisatiestructuur naar voren gekomen dat de taken en de verantwoordelijkheden van de deelnemers

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Uitwerking Kadernota Jeugd

Uitwerking Kadernota Jeugd Bijlage I bij besluit van de raad van de gemeente Alphen aan den Rijn van 29 mei 2008, nr 2008/5681 (raadsbesluit 2008/35) Uitwerking Kadernota Jeugd Algemene inleiding Van de deelprogramma s 3 en 4 Jeugd

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :29-03-07 Onderwerp Lokaal Educatieve Agenda 2007-2010 Voorstel Voorstel tot het vaststellen van de kaders voor de Lokaal Educatieve Agenda 2007-2010 Inleiding In 2006 hebben drie conferenties

Nadere informatie

Educatief Beraad gemeente Terneuzen 2016 2020 + Lokale Educatieve Agenda 2016 2020 Opzet van dit document 1. Wat is het Educatief Beraad? 2. Ambitie en visie samenwerkende partners in het Educatief Beraad.

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert Onderzoeksaanpak Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert september 2013 Rekenkamer Weert 1. Achtergrond en aanleiding Het grondbeleid van de gemeente Weert heeft tot doel bijdrage te leveren, met

Nadere informatie

1. Bestuurlijke opdracht

1. Bestuurlijke opdracht PROJECTPLAN LEA KAMER ZORG 1. Bestuurlijke opdracht 1.1. Algemeen De algemene bestuurlijke opdracht luidt: Gebruik de bestaande inventarisatie over signalering en sluitende aanpak, om vorm te geven aan

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Jeugdmonitor Zeeland. Werkplan: Startnotitie primair onderwijs

Jeugdmonitor Zeeland. Werkplan: Startnotitie primair onderwijs Jeugdmonitor Zeeland Werkplan: Startnotitie primair onderwijs 2014 1 VOORWOORD JEUGDMONITOR ZEELAND De Jeugdmonitor Zeeland biedt beleidsmakers voor de Zeeuwse jeugd de mogelijkheid om statistische en

Nadere informatie

Herziening van het Integraal Veiligheidbeleid PLAN VAN AANPAK

Herziening van het Integraal Veiligheidbeleid PLAN VAN AANPAK Herziening van het Integraal Veiligheidbeleid PLAN VAN AANPAK 17 november 2014 1 2 1. INLEIDING De nota integraal Veiligheidbeleid Leerdam 2011-2014 loopt af. Omdat er ondertussen een nieuw college is

Nadere informatie

Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301

Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301 Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301 Doel Ontwikkelen, implementeren, evalueren en bijstellen van beleid op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve van de instelling,

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder)

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) 1. Beleidsterrein Beleidstaak: Sociaal Cultureel Werk Beheerstaak: Samenlevingsopbouwwerk, functienummer 630.00 Dit beleidsterrein omvat kinderwerk,

Nadere informatie

1 Aanleiding en achtergrond Vraagstelling Doelstelling Resultaat Afbakening van de Bestuursopdracht...

1 Aanleiding en achtergrond Vraagstelling Doelstelling Resultaat Afbakening van de Bestuursopdracht... Inhoudsopgave 1 Aanleiding en achtergrond... 2 2 Vraagstelling... 2 3 Doelstelling... 3 4 Resultaat... 3 5 Afbakening van de... 3 6 Fasering... 4 7 Organisatie van de... 5 8 Agendering van bestuurlijke

Nadere informatie

Het organiseren van een MDO

Het organiseren van een MDO Het organiseren van een MDO Handreiking voor de organisatie van Multidisciplinair Overleg i.h.k.v. de keten ouderenzorg ZIO, Zorg in ontwikkeling VERSIE 1.0, 170131 Inleiding Gezien het multidisciplinaire

Nadere informatie

Verordening overleg Lokaal Educatief Beleid voor 0-27 jarigen

Verordening overleg Lokaal Educatief Beleid voor 0-27 jarigen CVDR Officiële uitgave van Heerlen. Nr. CVDR6434_1 12 juli 2016 Verordening overleg Lokaal Educatief Beleid voor 0-27 jarigen HOOFDSTUK 1 BEGRIPSBEPALINGEN ARTIKEL 1 Begripsbepalingen In deze verordening

Nadere informatie

kunnen functioneren in onze maatschappij. Datum: Besluitvormend Informerend Adviserend 9 nov. 16

kunnen functioneren in onze maatschappij. Datum: Besluitvormend Informerend Adviserend 9 nov. 16 Oplegvel 1. Onderwerp Integrale aanpak 16-27 jarigen 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Iedere jongere in onze regio moet de kans krijgen

Nadere informatie

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Workshop verzorgd door: Rob Gilsing (SCP) Hans Migchielsen (Jeugd en Onderwijs) Opzet: inhoudelijke karakterisering lokaal educatieve agenda: Landelijk (relatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :07-10-08 Onderwerp Vaststelling speelruimteplan gemeente Boxtel 2008-2017 Status besluitvormend Voorstel 1. Het beleid met de bijbehorende beleidskaders van het speelruimteplan gemeente

Nadere informatie

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering.

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering. ADVIESNOTA Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd Inleiding Een gezonde jeugd. Dat is wat onze gemeente wil. Overgewicht onder jongeren vormt echter een bedreiging. Daarom is bestrijding

Nadere informatie

1. Onderwerp Proces Regionale huisvestingsverordening Rol van het

1. Onderwerp Proces Regionale huisvestingsverordening Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Proces Regionale huisvestingsverordening 2019 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan 3. Regionaal belang Het eerlijk verdelen van schaarse sociale huurwoningen in de regio op

Nadere informatie

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF Samen puzzelen over prangende regionale vraagstukken Samen deze

Nadere informatie

Bestuursopdracht Raad

Bestuursopdracht Raad Bestuursopdracht Raad Natuurlijk: gezond! Uitgangspunten notitie lokaal gezondheidsbeleid Naam ambtenaar: P.M. Veldkamp Datum: 18 april 2008 1. Aanleiding. Gemeenten zijn verplicht om iedere vier jaar

Nadere informatie

Ooa-Opdrachtevaluatie

Ooa-Opdrachtevaluatie Ooa-Opdrachtevaluatie Handleiding Vragenlijst Checklist evaluatiegesprek Registratieformulier Handleiding De Ooa stimuleert haar leden om te handelen conform de door de beroepsgroep algemeen aanvaarde

Nadere informatie

Het Participatiebudget

Het Participatiebudget Het Participatiebudget Communicatieplan Het Participatiebudget: communiceren doen we zo! Gemeente Leeuwarden April 2009 Annette Geurden, invoering budget 1 INHOUDSOPGAVE 1. Aanleiding 3 2. Waarom een communicatieplan?

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 08.1145, d.d. 25 november 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Sluiten samenwerkingsconvenant 'Veerkracht' in het kader van preventie van depressie bij ouderen in Leiden Zuidwest BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Startnota Gebruikersoverleg Functiegebouw Rijk

Startnota Gebruikersoverleg Functiegebouw Rijk Startnota Gebruikersoverleg Functiegebouw Rijk Versie 1.0 Datum 23 november 2012 Status Besproken in het GO-FGR op 22 november 2012 Aangepast 23 september 2014 (werkwijze) Inhoud Inleiding 1 Doel, Reikwijdte

Nadere informatie

Bestuursopdracht. Centrumvisie

Bestuursopdracht. Centrumvisie Bestuursopdracht Centrumvisie Bestuursopdracht Centrumvisie Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel afdeling Ruimte en Groen W. Hilbink/W.Algra Datum: 2 december 2014 Centrumvisie Scherpenzeel -1-

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

11 Stiens, 21 oktober 2014

11 Stiens, 21 oktober 2014 11 Stiens, 21 oktober 2014 Raadsvergadering: 13 november 2014 Voorstelnummer: 2014/ 74 Portefeuillehouder: Cees Vos Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. :

Nadere informatie

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid en adviseren op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve

Nadere informatie

Communicatieplan. Communicatieplan implementatie voorbereidingstraject participatiebudget PAGINA ONDERWERP

Communicatieplan. Communicatieplan implementatie voorbereidingstraject participatiebudget PAGINA ONDERWERP Communicatieplan 1 1 Aan- en inleiding Om mensen gemakkelijker aan een baan te helpen en maatschappelijke deelname (participatie) te bevorderen, heeft het kabinet besloten de gemeentelijke middelen voor

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck 2016-2017 Inhoud Voorwoord... 3 Doelstellingen monitor sociaal domein... 3 Meetbare doelstellingen... 4 Rol van raad en college... 4 Visie,

Nadere informatie

Structuur Lokaal Toeristische Adviesraad LTA

Structuur Lokaal Toeristische Adviesraad LTA Structuur Lokaal Toeristische Adviesraad LTA Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Achtergronden 1.1 LTA 3 1.2 Evenementencommissie 3 1.3 Formalisering 3 Hoofdstuk 2 Taken en verantwoordelijkheden 2.1 Doelstellingen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2 Raadsvergadering van 11 juni 2009 Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk Verantwoordelijke portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman SAMENVATTING

Nadere informatie

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Status: concept Bestuurlijk opdrachtgever: Drs J.F.N. Cornelisse Ambtelijk opdrachtgever: Drs H.J. Beumer Ambtelijk opdrachtnemer: Drs M.M.H. de Boer Datum 17-03-2010

Nadere informatie

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd Denis Vink, afdeling Jeugd Agenda Participatieproces Waar gaan we naartoe Inleiding Vragen aan commissieleden Inleiding Gemeente verantwoordelijk voor het gehele jeugdstelsel: van preventie tot jeugdhulp

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Het ondersteuningsaanbod LEA najaar 2009

Het ondersteuningsaanbod LEA najaar 2009 Het ondersteuningsaanbod LEA najaar 2009 1. Cursusmodules a. Basismodule: Thema s op de LEA (1 dag) b. Basismodule: Lokale Educatieve Agenda (2 dagen) c. Module: Monitoring en evaluatie van de LEA (Blauwe

Nadere informatie

Beleidsregels Adviesraad voor het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden

Beleidsregels Adviesraad voor het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Beleidsregels Adviesraad voor het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden: gelet op artikel 27, 28 en 47 Participatiewet, artikel 2.10 Jeugdwet

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen. tekst raadsvoorstel Inleiding Vanaf januari 2015 (met de invoering van de nieuwe jeugdwet) worden de gemeenten verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders.

Nadere informatie

Projectplan Passend Onderwijs

Projectplan Passend Onderwijs Projectplan Passend Onderwijs Naam van het project Passend Onderwijs Opdrachtgever Bestuurlijk opdrachtgever: College van B&W Ambtelijk opdrachtgever: Klara Slijkhuis Primaat houdende afdeling Afdeling

Nadere informatie

Om het beleid en de sturingsvraagstukken invulling te geven, worden bepaalde opgaven van de gemeenten in regionaal verband opgepakt.

Om het beleid en de sturingsvraagstukken invulling te geven, worden bepaalde opgaven van de gemeenten in regionaal verband opgepakt. Oplegvel 1. Onderwerp Hernieuwde ambtelijke inrichting en werkwijze regionale samenwerking jeugd 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Op

Nadere informatie

Wethoudersoverleg Sociaal Domein

Wethoudersoverleg Sociaal Domein Wethoudersoverleg Sociaal Domein Onderdeel : Jeugd Agendapunt : 9 Nummer : 13.0004438 Onderwerp: Plan van aanpak Passend Onderwijs Bijlagen: Inleiding: Vanaf 1 augustus 2014 zijn scholen verplicht een

Nadere informatie

Beslisdocument en plan van aanpak

Beslisdocument en plan van aanpak Beslisdocument en plan van aanpak TIENDEVEEN Inleiding In oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak Woningbouw dorpen. Het project bestaat uit drie fasen. Deze fasen worden telkens

Nadere informatie

Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut.

Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut. Samenvatting Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut. De Jeugdmonitor Zeeland De Jeugdmonitor Zeeland is een plek waar allerlei informatie bij

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel 2017-2020 BBVnr: 2016/324154 1. Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de taak beschermd wonen door het Rijk gedecentraliseerd naar de (centrum)gemeenten.

Nadere informatie

Leergang Deelnemeradministraties

Leergang Deelnemeradministraties DEFINITIEF Leergang Deelnemeradministraties 1/9 21 november 2013 PBLQ HEC - Leergang Deelnemeradministraties Leergang Deelnemeradministraties Plan van Aanpak versie 1.0 datum 21 november 2013 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Griffie Februari 2014 ONDERZOEKSOPZET: PROCES HARMONISATIE VOORSCHOOLSE VOORZIENINGEN

Griffie Februari 2014 ONDERZOEKSOPZET: PROCES HARMONISATIE VOORSCHOOLSE VOORZIENINGEN Griffie Februari 2014 ONDERZOEKSOPZET: PROCES HARMONISATIE VOORSCHOOLSE VOORZIENINGEN Inleiding/aanleiding: Harmonisatie voorschoolse voorzieningen (peuterspeelzalen en harmonisatie) speelt voor de gemeenteraad

Nadere informatie

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin.

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Bijlage 6: Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Op 30 augustus gingen ouders, kinderen, raadsleden en wethouders, professionals en ambtenaren met elkaar in gesprek

Nadere informatie

Opstellen visie voor Marken

Opstellen visie voor Marken -Waarom? -Stappen tot nu toe -Definities -Plan van Aanpak -Planning 2014 Waarom? Leefbaarheidsplan Marken 2001 actualiseren? TROP gemeente Waterland 2001 actualiseren? Bestaande ontwikkelingen woningbouw

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Raadsvoorstel *Z0552777F2F* Aan de raad Documentnummer : INT-19-47486 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Inleiding Méédoen. Dat is de doelstelling

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007 Aan de Raad Made, 13 februari 2007 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Raadsvergadering: 12 april 2007 Onderwerp: Diagnose Integrale Veiligheid gemeente

Nadere informatie

Functie: Medewerker administratieve organisatie en interne controle

Functie: Medewerker administratieve organisatie en interne controle Advies Nr. 51 Functie: Medewerker administratieve organisatie en interne controle In haar vergadering van 3 december 1998 heeft de bezwarencommissie functiewaardering politie het bezwaar behandeld van

Nadere informatie

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting Agendapunt Mededelingen 011015 BO GGDRU Vergadering : BO Adviescommissie GGDrU Datum : 15 oktober 2015 Onderwerp : Voortgang gezondheidscommunicatie, alcoholpreventie en convenant jeugd Bijlage : Evaluatie

Nadere informatie

BESLUITEN. B&W-nr.: 07.0267 d.d. 6-3-2007

BESLUITEN. B&W-nr.: 07.0267 d.d. 6-3-2007 Behoudens advies van de commissie OWZ B&W-nr.: 07.0267 d.d. 6-3-2007 Onderwerp Ondertekening convenant Ketenaanpak jeugdbeleid, jeugdzorg en gezinsondersteuning (vroegsignalering en zorgcoördinatie) Zuid

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg Aanleiding en projectdoelstellingen Aanleiding In 2011 werd door de (toenmalige) portefeuillehouder Bevolkingszorg in het DB Veiligheidsberaad geconstateerd dat de nog te vrijblijvend door de gemeenten

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0848 B.17.0848 Landgraaf, 4 mei 2017 ONDERWERP: Zienswijze raad op de ontwerpbegroting 2018 stadsregio Parkstad Limburg PROGRAMMA

Nadere informatie

Leren en Leven. Wat omvat het programma?

Leren en Leven. Wat omvat het programma? Wat omvat het programma? Het programma "" omvat de beleidsvelden: - Basis- en voortgezet onderwijs; - Lokaal onderwijs (achterstanden) beleid, Wet Oké. - Voorschoolse activiteiten (o.a. harmonisatie peuterspeelzaalwerk-kinderopvang);

Nadere informatie

De werkgroep ziet ook voor 2011 de volgende opdracht voor zichzelf:

De werkgroep ziet ook voor 2011 de volgende opdracht voor zichzelf: JAARPLAN 2011 In 2010 heeft de werkgroep opleidingen een gedetailleerd jaarplan gemaakt, waarin ze haar opdracht en deelopdrachten heeft benoemd en gekoppeld aan een jaarplanning. Enkele opdrachten uit

Nadere informatie

Meer vermogen als kern van integraal beleid. Sjaak de Gouw, 1 december 2015, Leiden

Meer vermogen als kern van integraal beleid. Sjaak de Gouw, 1 december 2015, Leiden Meer vermogen als kern van integraal beleid Sjaak de Gouw, 1 december 2015, Leiden Centrale thema Positieve gezondheid: het vermogen van mensen om zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken van de uitvoering

Nadere informatie

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Seniorenadviesraad Kampenhout 1 Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Structureren in 4 stappen : -Oprichting adviesraad - Behoefteonderzoek - Opmaak beleidsplan - Opvolging van het beleid Structureren

Nadere informatie

WEL KOM. Gemeenschapshuis Asten 05 juli 2018 startbijeenkomst

WEL KOM. Gemeenschapshuis Asten 05 juli 2018 startbijeenkomst WEL KOM Agenda - Kennismaking - Doelstelling - Aanpak - Vragen / afronding www.macoo.nl Dietmar Schrijnemakers Hoe realiseren we één centraal gelegen gemeenschapshuis indekernasten. Hoe realiseren we,

Nadere informatie

Ontwikkeltafel Proces en organisatie Voorstel werkgroep Lastenverlichting-1 (contract: afspraken en tarieven)

Ontwikkeltafel Proces en organisatie Voorstel werkgroep Lastenverlichting-1 (contract: afspraken en tarieven) Ontwikkeltafel Proces en organisatie Voorstel werkgroep Lastenverlichting-1 (contract: afspraken en tarieven) Voorstel 1. Instemmen met het opnemen van alle afspraken met betrekking tot administratieve

Nadere informatie

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Plan van Aanpak Titel: Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Subtitel: Plan van Aanpak Versie: Versie 1.0 Plaats: Roermond Datum: 26 mei 2015 Opgesteld door: Jan Waalen,

Nadere informatie

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Deze evaluatie is gericht op het functioneren van de Wmo-raad tot nu toe: doen we de goede dingen? En doen we die dingen op de goede manier? Daarmee krijgt u zicht op het huidige

Nadere informatie

Een eigentijdse HRM- scan door Gidsen HR advies WAT IS HET DOEL EN INHOUD VAN DEZE SCAN?

Een eigentijdse HRM- scan door Gidsen HR advies WAT IS HET DOEL EN INHOUD VAN DEZE SCAN? Een eigentijdse HRM- scan door Gidsen HR advies WAT IS HET DOEL EN INHOUD VAN DEZE SCAN? Met behulp van deze scan wordt de stand van zaken van het Personeelsbeleid in kaart gebracht. De HRM - scan is met

Nadere informatie

Preventief jeugdbeleid Typetest Onder welk type valt uw gemeente?

Preventief jeugdbeleid Typetest Onder welk type valt uw gemeente? Preventief jeugdbeleid Typetest Onder welk type valt uw gemeente? Dienstverlening Jeugd en Onderwijs Vooraf Hoe kijkt uw gemeente aan tegen preventief jeugdbeleid? En welke rol speelt uw gemeente in het

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente

Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente Datum: : 13-6-2017 Van Onderwerp: : Marco van Hoek, Wendy Kolste : Plan van aanpak Aanleiding Ondernemers, inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Sinds 9

Nadere informatie

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Bedrijfsmaatschappelijk werker Bedrijfsmaatschappelijk werker Doel Verlenen van hulp aan werknemers met (dreigende) (psycho)sociale moeilijkheden, alsmede adviseren van leidinggevenden over (psycho)sociale vraagstukken, binnen het sociaal

Nadere informatie

WHITEPAPER TRANSFORMATIE SOCIAAL DOMEIN

WHITEPAPER TRANSFORMATIE SOCIAAL DOMEIN WHITEPAPER TRANSFORMATIE SOCIAAL DOMEIN Transformatie als uitdaging Met ingang van 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de gedecentraliseerde taken op het gebied van jeugdzorg, begeleiding

Nadere informatie

BIJLAGE 5. WAARDERINGSKADER VOORSCHOOLSE EDUCATIE

BIJLAGE 5. WAARDERINGSKADER VOORSCHOOLSE EDUCATIE BIJLAGE 5. WAARDERINGSKADER VOORSCHOOLSE EDUCATIE In deze bijlage is het waarderingskader en de normering voor de voorschoolse educatie opgenomen. De toelichting op de aanpassing van het waarderingskader

Nadere informatie

Organisatieverordening Veiligheidsregio Brabant-Noord 2007

Organisatieverordening Veiligheidsregio Brabant-Noord 2007 Organisatieverordening Veiligheidsregio Brabant-Noord 2007 1 Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord, in vergadering d.d. 28 februari 2007 bijeen; overwegende: 1. dat de Veiligheidsregio

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake duurzame ontwikkeling in Eindhoven

Raadsbijlage Voorstel inzake duurzame ontwikkeling in Eindhoven Milieudienst Regio Eindhoven Milieudienst Regio Eindhoven Raadsbijlage nummer 60 Inboeknummer 01X007818 Beslisdatum BTW 3 april 2001 Dossiernummer 114.308 Raadsbijlage Voorstel inzake duurzame ontwikkeling

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

a. Hebben de professionals die rondom een cliënt samenwerken hetzelfde doel voor (eigen werkgebied overstijgend)?

a. Hebben de professionals die rondom een cliënt samenwerken hetzelfde doel voor (eigen werkgebied overstijgend)? Toetsingskader Verantwoorde zorg voor delictplegers met ernstige psychische en/of psychiatrische klachten (Cliëntniveau / Uitvoerend niveau); concept, 23 maart 2010 Aspect 1: Doelconvergentie De mate waarin

Nadere informatie

Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis

Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis 1/5 Inleiding Aanleiding voor het schrijven van deze evaluatie over de Zorg Advies Teams (ZAT) is de komst van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in

Nadere informatie

Gezonde School. Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer

Gezonde School. Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer Gezonde School Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer Programma Workshop Wat is Gezonde School? Gezonde School Fryslân Handleiding Centrum Gezond Leven Gezonde School in het

Nadere informatie

*1475555* Mededeling. Financien. Geachte Staten,

*1475555* Mededeling. Financien. Geachte Staten, Mededeling Datum 21 maart 2013 Aan Provinciale en Gedeputeerde Staten Afdeling CC Van drs. G. de Vos Doorkiesnummer 759 Betreft Uitwerking fase 2 Doorontwikkeling begroting (SMART) Registratienummer: 1475555

Nadere informatie

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Leiderdorp, 16 september 2014 Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord gaan met

Nadere informatie

BIJLAGE I3. Nota van Afstemming. Model Ten Boer-Groningen: nota van afstemming

BIJLAGE I3. Nota van Afstemming. Model Ten Boer-Groningen: nota van afstemming BIJLAGE I3 Nota van Afstemming Model Ten Boer-Groningen: nota van afstemming Inleiding Bij de concretisering van het model Ten Boer-Groningen is de afgelopen periode veel tijd besteed aan de rol van regisseur

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Informatienota voor de gemeenteraad

Informatienota voor de gemeenteraad Informatienota voor de gemeenteraad Datum 2 februari 2016 Behandelend ambtenaar P. Wieggers Team Sociaal Beleid Portefeuillehouder J.H.A.P. Sluiter/H.W.M. Witjes Registratienummer 16RDS00046 *16RDS00046*

Nadere informatie

beantwoording technische vragen

beantwoording technische vragen Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders beantwoording technische vragen onderwerp technische vragen Joke van Boxtel/ Progressief Nieuwkoop en Pien Schrama/ MiddenPartij Nieuwkoop Datum

Nadere informatie

Bijlage Reactie van het college op het advies de Participatieraad bij de Sociale Agenda d.d. 3 januari 2013

Bijlage Reactie van het college op het advies de Participatieraad bij de Sociale Agenda d.d. 3 januari 2013 Bijlage Reactie van het college op het advies de Participatieraad bij de Sociale Agenda 2013-2014 d.d. 3 januari 2013 Het college bedankt de Participatieraad voor het uitgebrachte advies en de constructieve

Nadere informatie

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein)

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein) gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5353 Inboeknummer Dossiernummer InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein) Inleiding In de raadsvergadering van 26 maart 2013

Nadere informatie