15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick"

Transcriptie

1 Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Stick Skills De leerlingen lopen kriskras door het veld met allemaal een eigen stick en eigen bal. Op teken van de docent (1 x fluiten) gooien de leerlingen de bal 1 x omhoog en vangen deze weer op. Bij 2 x fluiten draaien de leerlingen hun stick over hun hoofd naar de andere kant zonder dat de bal eruit valt. Bij 3 x fluiten gaan de leerlingen op de grond zitten en weer staan zonder dat de bal eruit valt. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick Benodigdheden: 1 stick en bal per leerling, fluit. 10 Techniek van het gooien en vangen Oefening 1: Werken in 2 tallen. 1 met een stick en 1 met een bal. Leerling zonder stick gooit de bal aan. Leerling met stick probeert deze te vangen en terug te rollen. Na 10 pogingen wisselen. Benodigdheden: 1 stick en 1 bal per tweetal. Oefening 2: Werken in 2 tallen. Beide een stick en 1tje heeft een bal. Gooien en vangen naar elkaar. Extra uitdaging: als je als tweetal 5, of 10 keer hebt overgegooid zonder de bal laten vallen ga je zitten op de grond zodat de docent kan zien dat jullie gewonnen hebben! Benodigdheden: 2 sticks en 1 bal per tweetal. Oefening 1 Oefening 2 Gooien: - (rechtshandige speler) Rechterhand halverwege de stick, linkerhand onderaan de stick. - Rechtop staan en stick rechts van het lichaam vasthouden - Uitstappen met linkerbeen - Gelijktijdig met uitstappen wordt er met de linkerhand getrokken aan de stick en met de rechterhand geduwd (als er te hard geduwd wordt gaat de bal naar de grond) - De bal nawijzen Vangen: - (rechtshandige speler) Linkerhand helemaal onderaan de stick. Rechterhand zoveel mogelijk bij de head van de stick. - Leerlingen die klaarstaat om te vangen houdt de stick schuin naar voren. - Wanneer de bal de stick raakt veert de stick helemaal mee naar achter zodat de bal in het netjes blijft zitten à alsof er een ei gevangen moet worden.

2 40 Eindspel Ultimate Lacrosse Let op! Spel voor max. 10 a 12 spelers. Probeer de bal al samenspelend (minimaal 3x), zonder te lopen met de bal, in de richting van het eindvak te spelen. Probeer vervolgens te scoren door iemand van jouw partij in dat eindvak aan te spelen. Vereenvoudigen: - Gebruik maken van neutrale spelers - Kleiner eindvak - Er mag verdedigd worden in vak van de aanvallende partij Eindspel Ultimate Lacrosse Spelregels: - Niet met de bal lopen - Beschermd balbezit (= Niet eruit slaan) - Verdedigende partij mag niet verdedigen in eindvak van aanvallende partij. - Wanneer de bal uitgaat mag de tegenpartij de bal ingooien. Let op! Wanneer een bal uitgaat stopt iedereen in het veld met lopen! Pas als de bal wordt ingegooid mag er weer gelopen worden!! 10 a 12 sticks, 1 bal, een veld gemaakt d.m.v. lijnen of pylonen.

3 Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Schipper mag ik overvaren? 1 leerling (de tikker) staat in het midden, de rest aan 1 kant van het veld. De leerling in het midden zegt: Loop dan over als je durft. Op dat teken lopen/rennen de leerlingen naar de overkant. Als je getikt wordt op je schouder door de tikker in het midden dan word je ook tikker. Schipper mag ik overvaren? - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick - De tikker dient de bal uit de lacrosse stick van de lopers te halen i.p.v. de schouders van de lopers te tikken. Benodigdheden: 1 stick en bal per leerling (behalve de tikker). 10 Techniek van de Groundballs Oefening 1: Werken in 2 tallen. De leerlingen rollen elkaar de bal aan en proberen deze in de stick te krijgen à te scoopen. Benodigdheden: 2 sticks en 1 bal per tweetal. Oefening 2: Werken in 4 tallen. 2 leerlingen gaan een wedstrijd tegen elkaar doen. Leerling 1 en 2 staan naast elkaar klaar om achter de bal aan te rennen die leerling 3 in het veld gooit. Wie de bal als eerste heeft wint. Vervolgens wisselen binnen de groep. 2 sticks en 1 bal. - Wanneer een leerling de bal heeft moet de leerling de bal terug brengen voordat hij/zij heeft gewonnen. Oefening 1 Oefening 2: Scoopen (het oprapen van groundballs/ grondballen): - Schrijfhand zover mogelijk bovenaan, vasthouden bij de head. - Met de rechtervoet naast de bal stappen (bij een rechtshandige speler). - Diep door de knieën. - De bal opscheppen en direct naar het hoofd brengen. Gooien: - (rechtshandige speler) Rechterhand halverwege de stick, linkerhand onderaan de stick. - Rechtop staan en stick rechts van het lichaam vasthouden. - Uitstappen met linkerbeen. - Gelijktijdig met uitstappen wordt er met de linkerhand getrokken aan de stick en met de rechterhand geduwd (als er te hard geduwd wordt gaat de bal naar de grond). - De bal nawijzen. Verwijderd: Verwijderd:

4 40 Eindspel Ultimate Lacrosse Let op! Spel voor max. 10 a 12 spelers. Probeer de bal al samenspelend (minimaal 5x overspelen) in de richting van het eindvak te spelen. Er mag worden gelopen met de bal. De bal mag tevens op de grond vallen. De partij die als eerste de bal heeft mag verder spelen. Probeer vervolgens te scoren door iemand van jouw partij in dat eindvak aan te spelen. Vereenvoudigen: - Gebruik maken van neutrale spelers - Kleiner eindvak - Er mag verdedigd worden in vak van de aanvallende partij Eindspel Ultimate Lacrosse Spelregels: - Beschermd balbezit (= Niet eruit slaan) - Verdedigende partij mag niet verdedigen in eindvak van aanvallende partij. - Wanneer de bal uitgaat mag de tegenpartij de bal ingooien of inlopen. Let op! Wanneer een bal uitgaat stopt iedereen in het veld met lopen! Pas als de bal wordt ingegooid mag er weer gelopen worden!! 10 a 12 sticks, 1 bal, een veld gemaakt d.m.v. lijnen of pylonen.

5 Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Lummelen Let op! Spel voor max. 8 spelers 6 leerlingen proberen de bal naar elkaar over te spelen en de lummels proberen de bal te onderscheppen. De lummel heeft de bal onderschept wanneer hij/zij de bal in zijn/haar stick heeft zitten. Maak dit spelletje moeilijker door: - Spelers te wisselen voor lummels. - Meerdere ballen 8 sticks en 1 bal. 20 Techniek van de draw Oefening 1: Werken in 6 tallen. 2 teams gaan een wedstrijd tegen elkaar doen. 2 leerlingen gaan in de cirkel staan en de draw oefenen. Wanneer het fluitsignaal gaat duwen of trekken ze hun stick omhoog. Het team dat daarna de bal het eerste heeft mag proberen de bal naar het eigen vak te brengen. De bal moet minimaal 1 keer overgegooid worden. 2 sticks en 1 bal. Draw: - Schrijfhand zover mogelijk bovenaan, vasthouden bij de head. - Met de rechtervoet naast de bal stappen (bij een rechtshandige speler). - Diep door de knieën. - De bal opscheppen en direct naar het hoofd brengen.

6 45 Eindspel: Dubbelgoal Lacrosse Let op! Spel voor max. 10 a 12 spelers. Het spel wordt begonnen door middel van een draw. Probeer de bal al samenspelend (minimaal 5x overspelen) in de richting van het goal te spelen. Er mag worden gelopen met de bal. Probeer vervolgens te scoren door de bal in het goal te gooien zonder over de lijn te komen. Vereenvoudigen: - Gebruik maken van neutrale spelers - Gebruik maken van 1 keeper voor beide goals. Let op! Speel dan wel met een zachte bal of laat de leerlingen alleen scoren via een stuit. Eindspel: Dubbelgoal Lacrosse Spelregels: - Beide partijen mogen niet in het eindvak komen, de bal moet dus voor de lijn gegooid worden. - Wanneer de bal uitgaat mag de tegenpartij de bal ingooien of inlopen. - Na elk goal wordt het spel hervat d.m.v. een draw. Let op! Wanneer een bal uitgaat stopt iedereen in het veld met lopen! Pas als de bal wordt ingegooid mag er weer gelopen worden!! 10 a 12 sticks, 1 bal, een veld gemaakt d.m.v. lijnen of pylonen, 4 goals (zaalhockey goaltjes / pylonen).

7 Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Opbouwend Teambal Let op! Spel voor max. 10 spelers. Partij A probeert de bal 5 x over te spelen, terwijl één speler van partij B de bal probeert te onderscheppen door deze in zijn/haar stick te krijgen. Lukt het partij A 5 x over te spelen dan komt een tweede lummel, van team B, in het veld etc. Wanneer het 5 tegen 5 is, en team A weet nog steeds 5 x over te spelen verdienen ze 1 punt. Wanneer team B de bal onderschept mogen ze een pylon omleggen. Bij 3 pylonen om wisselen de teams van functie. Wanneer de bal op de grond komt, gaat de partij die als eerste de bal heeft verder met spelen. 10 sticks, 1 bal, 3 pylonen/kegels, 1 bank (of wachtgebied). Opbouwend teambal - Spreek een gebied af waarin ze mogen bewegen. 20 Techniek van het schieten Oefening 1: Werken in 6 tallen. 1 leerling staat aan de zijkant en gooit de bal aan. De leerling die gaat schieten vangt de bal en schiet vervolgens op goal. Pas als alle ballen op zijn worden de ballen gehaald i.v.m. de veiligheid. Ook dan wordt er gewisseld van aangooier. Schieten - (rechtshandige speler) Rechterhand halverwege de stick, linkerhand onderaan de stick. - Rechtop staan en stick rechts van het lichaam vasthouden (ver naar achter). - Uitstappen met linkerbeen. - Gelijktijdig met uitstappen wordt er met de linkerhand getrokken aan de stick en met de rechterhand geduwd. 1 stick per persoon en zoveel mogelijk ballen, 1 goal + 8 dopjes voor beschermd gebied.

8 45 Eindspel: Dubbelgoal 2 Let op! Spel voor max. 10 a 12 spelers. De wedstrijd begint met de draw. Probeer de bal al samenspelend (minimaal 5x overspelen) in de richting van het goal te spelen. Er mag worden gelopen met de bal. Probeer vervolgens te scoren door de bal in het goal te gooien zonder in het beschermde gebied om het goal te komen. Er mag achter het goal langs gelopen worden. Vereenvoudigen: - Gebruik maken van neutrale spelers - Gebruik maken van 1 keeper voor beide goals. Wanneer er niet genoeg goals aanwezig zijn kan er ook gebruik worden gemaakt van recht van aanval. Eindspel: Dubbelgoal 2 Spelregels: - Beschermd balbezit (= Niet eruit slaan) - Niemand mag in het beschermd gebied om het goal. - Er mag achter het goal gelopen worden! Let op! Wanneer de bal aan de achterkant van het speelveld het veld verlaat (alleen bij een doelpoging!) is de bal voor diegene die het dichts bij de plek staat waar de bal uitging. 10 a 12 sticks, 1 bal, een veld gemaakt d.m.v. lijnen of pylonen, 4 goals met beschermde gebied (cirkel).

9 Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten De warming-up is de techniek oefening van les 4. Werken in 6 tallen. 1 leerling staat aan de zijkant en gooit de bal aan. De leerling die gaat schieten vangt de bal en schiet vervolgens op goal. Pas als alle ballen op zijn worden de ballen gehaald i.v.m. de veiligheid. Ook dan wordt er gewisseld van aangooier. Schieten: - (rechtshandige speler) Rechterhand halverwege de stick, linkerhand onderaan de stick. - Rechtop staan en stick rechts van het lichaam vasthouden (ver naar achter). - Uitstappen met linkerbeen. - Gelijktijdig met uitstappen wordt er met de linkerhand getrokken aan de stick en met de rechterhand geduwd. 25 Techniek van verdedigen Oefening 1: Werken in 6 tallen, 2 teams van 3 personen. Team A gaat 5x aanvallen. Team B gaat 5 x verdedigen. Team A start bij de pylon. Overspelend moeten zij zien te scoren in het goal. Team B heeft 1 speler (speler X) bij de pylon staan, 2 in het veld. Wanneer Team B de bal onderschept spelen ze speler X aan die bij de pylon staat. Op deze manier scoren zij. 6 sticks, 1 bal, 1 goal en 1 pylon en een 11 meter gebied gemaakt van hoedjes. Verdedigen: - Spiegel de stick van de tegenstander. - Je mag het lichaam van de tegenstander niet aanraken, blijf dichtbij maar niet tegen iemand aan. - De verdedigende partij mag maar 3 sec. in het 11 meter gebied (blauwe gebied), wanneer je NIET op armlengte afstand van een aanvaller bent. Let op! Een aanvaller mag NIET schieten wanneer er een verdediger voor hem staan, dit is gevaarlijk spel!

10 40 Eindspel Lacrosse De wedstrijd wordt gestart d.m.v. een draw. Let op! Spel voor max. 12 spelers. Probeer de bal al samenspelend (minimaal 5x overspelen) in de richting van het goal te spelen. Er mag worden gelopen met de bal. Probeer vervolgens te scoren door de bal in het goal te gooien zonder in de crease (rode cirkel) om het goal te komen. Er mag achter het goal langs gelopen worden. Vereenvoudigen: - Gebruik maken van neutrale spelers 12 sticks, 1 bal, 2 goals, een veld gemaakt d.m.v. lijnen of pylonen. Eindspel Lacrosse Spelregels: - Niemand mag in de crease (rode cirkel) om het goal. - Er mag achter het goal gelopen worden! - De verdedigende partij mag maar 3 sec. in het 11 meter gebied (blauwe gebied), wanneer je NIET op armlengte afstand van een aanvaller bent. - Elke spelhervatting begint met een draw. - Als er op goal geschoten wordt maar de bal gaat uit aan de achterkant, dan is de bal voor de persoon die er het dichtste bij staat. Let op! Een aanvaller mag NIET schieten wanneer er een verdediger voor hem staan, dit is gevaarlijk spel!

11 Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten 80 Toernooi Een normale wedstrijd wordt met 12 tegen 12 (dames) of 10 tegen 10 (heren) gespeeld. De draw (beginbal) wordt genomen door 1 speler van team A en 1 speler van team B in de middencirkel. Vervolgens moeten de teams al samenspelend (minimaal 3x) in de richting van het goal spelen. Er mag worden gelopen met de bal. Probeer vervolgens te scoren door de bal in het goal te gooien zonder in het beschermde gebied (crease) om het goal te komen. Er mag achter het goal langs gelopen worden. De verdedigende partij mag maar 3 sec. in het 11 meter gebied (blauwe gebied), wanneer je NIET op armlengte afstand van een aanvaller bent. Vereenvoudigen: - Gebruik maken van neutrale spelers - Gebruik maken van een keeper, maar alleen als er keeperspullen aanwezig zijn of met een zachtere bal. - Invoeren van de off-side (buitenspel) regel. 1/3 van beide teams moet achter de middenlijn blijven, bij zowel het aanvallen als verdedigen. Spelregels: - Niemand mag in de crease (rode cirkel) om het goal. - Er mag achter het goal gelopen worden! - De verdedigende partij mag maar 4 sec. in het 11 meter gebied (blauwe gebied), wanneer je NIET op armlengte afstand van een aanvaller bent. Let op! Een aanvaller mag NIET schieten wanneer er een verdediger voor hem staan, dit is gevaarlijk spel! Benodigdheden: 20 a 24 sticks, 1 bal, 2 goals, een veld gemaakt d.m.v. lijnen of pylonen.

12 Lacrosse Legenda

13

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Eilandbal: - De leerlingen kennen de regels en spelen het spel zelfstandig. Vangen: - De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. Groep 5/6:

Nadere informatie

- De leerling gooit de bal op het moment dat er een grote kans is om een loper te raken.

- De leerling gooit de bal op het moment dat er een grote kans is om een loper te raken. LES 1. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling gooit de bal op het moment dat er een grote kans is om een loper te raken. Groep

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: - De leerling stuitert 15 keer met de voorkeurshand en met de niet voorkeurshand. Overspelen: - De leerling vangt een bal die door een medeleerling

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN: LES 3. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een goed aangegooide bal in een balspel. - De leerlingen kan de bal gericht naar een medespeler gooien. Tips: - Maak deze les groepen

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling speelt als verdediger of als aanvaller. - De leerling kent de (veiligheids)regels van hockey en past deze ook toe. Groep 5/6 - De leerling kan een hockeybal

Nadere informatie

POULEINDELING GROEP 5 & 6

POULEINDELING GROEP 5 & 6 2016 POULEINDELING GROEP 5 & 6 POULEINDELING GROEP 7 & 8 PLATTEGROND VERZAMELPUNTEN SCHOLEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE ROZE WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE GROEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE BLAUW

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerling durft als keeper een zachte bal tegen te houden wanneer een leerling van hetzelfde niveau gooit. - De leerling vangt een goed aangegooide

Nadere informatie

POULEINDELING GROEP 5 & 6

POULEINDELING GROEP 5 & 6 2017 POULEINDELING GROEP 5 & 6 POULEINDELING GROEP 7 & 8 PLATTEGROND VERZAMELPUNTEN SCHOLEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE ROZE WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE GROEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE BLAUW

Nadere informatie

MODULE FLAGFOOTBAL TWEEDE FASE

MODULE FLAGFOOTBAL TWEEDE FASE MODULE FLAGFOOTBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen flagfootbal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat jullie gelijke teams formeren. Elk team heeft

Nadere informatie

Sporttoernooi. KoningsspelenPakket

Sporttoernooi. KoningsspelenPakket Sporttoernooi KoningsspelenPakket Met een toernooivorm zijn de kinderen actief en intensief bezig. Als er een groot sportveld in de buurt van de school is, kan dit een mooie activiteit zijn om alle kinderen

Nadere informatie

2. Basketbal 2: lummelen Nodig: 2 basketballen 3 (5 banken) 2 lintjes voor de lummels

2. Basketbal 2: lummelen Nodig: 2 basketballen 3 (5 banken) 2 lintjes voor de lummels 1. Basketbal 1: dribbelen en doelen 1 basket 2 korfbalpalen met korf 6 pilonnen 6 paaltjes 3 touwen (tussen paaltjes vastmaken) Voor ieder kind 1 basketbal Beschrijving: We maken een rondje door het vak:

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven:

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Bal op het hoofd Bal op de neus Bal om het hoofd heen Bal op de heupen

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

MODULE VOETBAL TWEEDE FASE

MODULE VOETBAL TWEEDE FASE MODULE VOETBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen voetbal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat jullie vier gelijke teams formeren. Elk team heeft

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Vangen O De leerling kan een goed aangegooide bal niet vangen. V De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. G De leerling vangt

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerlingen kennen de regels van lijnbal en

Nadere informatie

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen?

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? Het creëren van kansen en het scoren Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? i. Het creëren van kansen en het scoren Duel 1 tegen 1

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: O De leerling stuit minder dan 15 keer met de voorkeurshand V De leerling stuit 15 keer met de voorkeurshand G De leerling stuit 15 keer met

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Balanceren: - De leerling loopt zelfstandig (zonder hulp) in regelmatig tempo over een omgekeerde bank. Badminton: - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerling gooit de bal op het moment dat de kans klein

Nadere informatie

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels Jongste Jeugd Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2016 2017 Versie 8-9-2016 Spel begeleiding F & 1e jaars E Begeleiding door 2 ouders (elk team 1) Nadruk ligt op begeleiden 2e jaars E Beide teams

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

1 van :36

1 van :36 1 van 5 4-12-2014 09:36 I Pad: Instruc e Zaalhockey Trainingen (Trainingen overzicht) Zaalhockey-oefeningen, voor alle niveau's (Training niveau) Batch 2: 2 tegen 1 en passing (Training batch) 5-0 patroon,

Nadere informatie

Oefenvormen - Het Oversteekspel

Oefenvormen - Het Oversteekspel Oefenvormen - Het Oversteekspel Voorbeeld uit KNVB opleidingboek " Zo doen wij dat effies" blz. 51 Veldafmetingen Het totale speelveld bedraagt 15 x 10 meter, waarbij de straat (en de sloot) 8 x 5 meter

Nadere informatie

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen Bouncebal Bouncebal wordt gespeeld met een kunststof stick die voorzien is van een grote schuimkop. Naast het bekende teamspel waarbij een soort hockey gespeeld wordt, bieden de bouncebal sticks veel meer

Nadere informatie

OEFENINGEN HOCKEYPLAN SEIZOEN DEEL 2

OEFENINGEN HOCKEYPLAN SEIZOEN DEEL 2 OEFENINGEN HOCKEYPLAN SEIZOEN 2015-2016 DEEL 2 Onderstaand deel 2 met oefeningen welke speciaal door het Hockeyplan zijn geselecteerd. Deze oefeningen dienen als basis voor diverse technische/taktische

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

ZAALHOCKEY

ZAALHOCKEY ZAALHOCKEY 2016-2017 NIEUWE REGELS LANGE CORNER Onopzettelijk via een verdediger over de achterlijn Van de keeper afgekaatst Nemen op de middenlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn

Nadere informatie

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Groep H2A Thema Aantal 24 Les Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2 Beginopstelling veld Benodigdheden Groot Goaltjes klein 4x Sticks 24x

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is

1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is Les 1 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Aannemen en passen: Hiermee wordt het balgevoel en de controle over de bal verbeterd.

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn Groep 1 & 2 De leerlingen gaan dribbelen in het vak en gaan proberen de bal aan de voet te houden. Hierbij moeten ze de bal dicht bij houden zodat ze de bal niet verliezen. A Dribbelen met de bal aan de

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

G. Het verbeteren van het verdedigen

G. Het verbeteren van het verdedigen G. Het verbeteren van het verdedigen Verdedigen over een heel veld is geen gemakkelijke opgave. De ruimte moet voor de tegenstander klein worden gehouden, maar hoe doe je dat? Ook wordt er in dit thema

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 VRIJE SLAG EN SPELHERVATTING... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. CIRKEL EN 23M-GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

Lesonderwerp Passen en vangen. Sam Allemeersch

Lesonderwerp Passen en vangen. Sam Allemeersch Discipline Basketbal Lesonderwerp Passen en vangen Doelgroep Auteur Lager onderwijs Sam Allemeersch Oefening: Pakbal Partijvestjes voor de tikkers Drie leerlingen zijn in aanval en 1 iemand in verdediging.

Nadere informatie

Les 1 Panna/Freestyle

Les 1 Panna/Freestyle Les 1 Panna/Freestyle Doelstelling: Deze eerste training dient als kennismaking voor wat Pannavoetbal inhoudt. 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures

Nadere informatie

Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey.

Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey. LES 1. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey. Groep 5/6 - De leerlingen

Nadere informatie

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 OVERTREDINGEN BINNEN DE CIRKEL... 4 VRIJE SLAG EN UITNEMEN... 5 CIRKEL EN 23M- GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen SPELREGELS Sportdag Sportaccentscholen 2013 www.ciosarnhemsportingevents.nl 1 Basketbal 1. Geen lichamelijk contact. 2. Niet de bal uit handen slaan/trekken. 3. Geen second dribbel. 4. Terugspelen op eigen

Nadere informatie

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 26. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Mattendribbelspel: - De leerling dribbelt voorzichtig langs de afpakkers heen. Mikken: - De leerling kan de bal overrollen naar de andere leerling over

Nadere informatie

Softbal. LOCATIE : Quick 20 veld 2. Makkelijk om te weten:

Softbal. LOCATIE : Quick 20 veld 2. Makkelijk om te weten: Softbal LOCATIE : Quick 20 veld 2 - Op ieder veld zullen 2 Scheidsrechters/tellers komen te staan. Er zijn 6 velden! - Wedstrijden duren 24 minuten. Beide partijen spelen per wedstrijd 12 minuten in het

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. 2 e Periode: Passen en aannemen. 3 e Periode: Ruimteverkenning (op het veld)

1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. 2 e Periode: Passen en aannemen. 3 e Periode: Ruimteverkenning (op het veld) 1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. 2 e Periode: Passen en aannemen. 3 e Periode: Ruimteverkenning (op het veld) 1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. Training

Nadere informatie

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord:

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord: Spelregels Minipolo Pupillen 1 Voorwoord: Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

De volgende 6 thema s komen aan bod: 1. Schot uit stand 2. Samenspelen - het vrijlopen en het herkennen

De volgende 6 thema s komen aan bod: 1. Schot uit stand 2. Samenspelen - het vrijlopen en het herkennen Als de kinderen lid worden van een korfbalvereniging is het uitermate belangrijk dat de kinderen snel duidelijk wordt wat de bedoelingen van het spel zijn en dat zij de benodigde vaardigheden goed aangeboden

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

Spelboekje. Districtstoernooi 2015

Spelboekje. Districtstoernooi 2015 Spelboekje Districtstoernooi 2015 Harbrinkhoek Olympische Spelen 19-20-21 juni 2015 Voorwoord Voor je ligt het spelboekje waarin de spelen staan die tijdens het districtstoernooi 2015 te Harbrinkhoek zullen

Nadere informatie

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK PRAKTIJK Kennismakingsmappen Hockey en Korfbal Met de kennismakingsmappen proberen sportbonden bruggen te slaan naar het bewegingsonderwijs. Er worden lessen beschreven die verenigingstrainers kunnen gebruiken

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen 1 Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond Zaterdag 1 oktober 2016 Nikantes Spelregelavond INHOUD 19:30 Opening Reden voor deze avond KorfbalMasterz vragen + uitleg 20:15 Pauze Algemene spelregels Quiz ~21:00 Afsluiting Nikantes Spelregelavond

Nadere informatie

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal, de basis.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal, de basis. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - Leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - Ze spelen veel en vaak naar elkaar over, durven andere kinderen af te gooien en schuilen

Nadere informatie

Warming-up: Jagerbal. Partij: 6 : 6 op 2 grote doelen + keepers

Warming-up: Jagerbal. Partij: 6 : 6 op 2 grote doelen + keepers Thema: Passen en Trappen E-pupillen Training: 1 Warming-up: Jagerbal Er worden drie groepen gemaakt Het veld is verdeeld in drie vakken De konijnen dribbelen in het middelste vak. De jagers moeten vanuit

Nadere informatie

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams De veranderingen zijn GEEL gemarkeerd. Hoe ziet het speelveld eruit?.. Veldmarkeringen in de vorm van hoekvlaggen

Nadere informatie

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons Coaching Boekje 2014-2015 U7-U12 Dragons INLEIDING Coachen is niet gemakkelijk, 6 vuistregels voor effectief coachen bij U7-U12: 1. Bespreek per wedstrijd maximaal 2 onderwerpen, herhaal deze in de rust.

Nadere informatie

NFL FLAG FOOTBALL. Spelregels

NFL FLAG FOOTBALL. Spelregels NFL FLAG FOOTBALL Spelregels NFL Flag Football! NFL Flag Football is een sport die iedereen kan spelen. Naast het lopen, gooien en vangen komt het aan op tactieken. Iedereen kan het spelen. Bij NFL Flag

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen

(Spel)regels 3-tallen seizoen (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

Kennismaken met korfbal

Kennismaken met korfbal Kennismaken met korfbal Hoe kan korfbal geïntroduceerd worden op scholen in het kader van sportkennismakingslessen en aangeboden worden aan beginnende korfballers op de korfbalvereniging. Kennismaken met

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

SAMENSPELEN/POSITIESPEL

SAMENSPELEN/POSITIESPEL D-pupillen SAMENSPELEN/POSITIESPEL Ter herinnering: Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Verder ontwikkelen van de techniek in basisvormen en wedstrijdechte situaties. o Passen

Nadere informatie

W13-TR2 L HET SCOREN

W13-TR2 L HET SCOREN W13-TR2 L HET SCOREN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie

Lessen 1 ste middelbaar

Lessen 1 ste middelbaar Lessen 1 ste middelbaar http://www.tourettesbenefit.com/art/art_v_050.gif Eindwerk basketbal Kim Weckx 5 Basketbal: Les 1 Lesonderwerp: kennismaking met basketbal DOELSTELLINGEN ACTIVITEITEN DIDACTISCHE

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

Leskaart les 4, inleiding en ronde 1

Leskaart les 4, inleiding en ronde 1 Leskaart les 4, inleiding en ronde 1 (De eerste les na schooltijd) A. Inleiding: tippen Kinderen verdelen over hele zaal Arrangement Tippen: Kinderen hebben allemaal een goed stuitende bal Opdrachten Tippen:

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Opfrissen Zaalregels

Opfrissen Zaalregels Opfrissen Zaalregels 2016-2017 Zaal (verschil met veld) Recap regelwijzigingen 2015 Ook bij senioren wedstrijden weer, zoals vroeger, max. 6 spelers in het veld. Volledig aangeklede keeper mag onbeperkt

Nadere informatie

Zaaloefeningen. Inspelen Forehand overspelen (5 min)

Zaaloefeningen. Inspelen Forehand overspelen (5 min) Inspelen Forehand overspelen In tweetallen tegen over elkaar, allebei ongeveer 2 meter van de balk. Na enkele minuten er een wedstrijdje van maken. Binnen 1 minuut zo veel mogelijk keren overspelen, elke

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket laten balanceren - De oog-hand

Nadere informatie

Balcontrole Doordat je een goede techniek hebt, gaat de bal precies de kant op die jij wilt.

Balcontrole Doordat je een goede techniek hebt, gaat de bal precies de kant op die jij wilt. Met verbazing vragen ouders zich af of de pupillen wel alle aanwijzingen begrijpen die trainers en coaches naar hun pupillen roepen. Natuurlijk begrijpen ze dat. Om deze ouders wegwijs te maken in deze

Nadere informatie

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Spelregels elftallen Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Speelveld De wedstrijd duurt 2 x 35 min, met 5 min rust Uitleg speelveld De cirkellijn behoort tot

Nadere informatie

Lessenreeks Rugby Studiedag LO2 / BSM 20 September 2016 Marijn Donkers

Lessenreeks Rugby Studiedag LO2 / BSM 20 September 2016 Marijn Donkers Lessenreeks Rugby Studiedag LO2 / BSM 20 September 2016 Marijn Donkers Rugby lessenreeks LO2 / BSM Inleiding Ik heb een zestal lessen ontworpen waarin ik steeds een onderdeel uit het rugby centraal stel.

Nadere informatie

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 Proefexamen 2 Spelregels VELDHOCKEY 1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 2. Een team wil een speler wisselen. Wat is juist? A. Dat

Nadere informatie

Leeftijdskenmerken D & C Jeugd (10-15jaar)

Leeftijdskenmerken D & C Jeugd (10-15jaar) Leeftijdskenmerken D & C Jeugd (10-15jaar) Bij de kinderen van deze leeftijd zie je vaak snelle lengtegroei, wat de motoriek en blessures niet altijd ten goede komt. Durf als trainer kinderen hier de tijd

Nadere informatie

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies)

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies) Pupillen Waterpolo (waterpolo voor dummies) Ben je net begonnen met waterpolo en moet je binnenkort misschien je eerste wedstrijd spelen? Of heb je al vaker een wedstrijd gespeeld, maar ken je nog niet

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Traingingsmap. Warming-up...3 Circuit...4 Overzicht...7 Scorelijst...8 Bronnen / achtergrondinformatie...9.

Inhoudsopgave. Traingingsmap. Warming-up...3 Circuit...4 Overzicht...7 Scorelijst...8 Bronnen / achtergrondinformatie...9. ja Voetbalschooll Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap Sportlust, 1 P a g i n a vriendschap in beweging Inhoudsopgave Warming-up...3 Circuit...4 Overzicht...7 Scorelijst...8 Bronnen / achtergrondinformatie...9

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Methodiek softballen

Methodiek softballen Methodiek softballen Onderbouw VO Via de site Kennisnet en Wikiwijs kun je toegang krijgen tot leermiddelen voor het vak Lichamelijke Opvoeding zowel voor primair onderwijs als voor voort gezet onderwijs.

Nadere informatie

Uitwerking vrije lessen

Uitwerking vrije lessen Uitwerking vrije lessen Slakobabal - Verdeel de klas in twee teams, 1 veldpartij en 1 slagpartij. - De slagpartij zit op de bank en de veldpartij verdeeld zich over het veld. - De eerste leerling van de

Nadere informatie

JEUGD ZAALHOCKEY ATHENA Informatieavond 8 november

JEUGD ZAALHOCKEY ATHENA Informatieavond 8 november JEUGD ZAALHOCKEY ATHENA 2017-2018 Informatieavond 8 november Regels trainingen Grote handschoen Zaalstick/schoenen verplicht Bitje verplicht 15 min voor aanvang aanwezig Let op of je balken moet leggen

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

1 Fluiten in t algemeen

1 Fluiten in t algemeen 1 Fluiten in t algemeen. 11.1 Twee scheidsrechters hebben de leiding over de wedstrijd, pas- sen de regels toe en beoordelen of er eerlijk en sportief gespeeld wordt (fair play).. 11.2 Iedere scheidsrechter

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Zaalbriefing Spelregels 2017

Zaalbriefing Spelregels 2017 Zaalbriefing Spelregels 2017 Verschillen zaal- en veldhockey Veld: Slaan 5 meter Liggend spelen Bal mag van de grond Middenlijn en 23-lijn Zaal: Pushen 3 meter Bal mag max 10 cm boven de grond In het blok

Nadere informatie

TRAININGWIJZER. Deze trainingwijzer is een onderdeel van je sportdossier. Bewaar hem bij je dossier! Bewegen/Bewegen en regelen

TRAININGWIJZER. Deze trainingwijzer is een onderdeel van je sportdossier. Bewaar hem bij je dossier! Bewegen/Bewegen en regelen TRAININGWIJZER Deze trainingwijzer is een onderdeel van je sportdossier. Bewaar hem bij je dossier! Naam: Klas: Vak: L.O.1 Domein: Bewegen/Bewegen en regelen Studiepunten: 5 Eindtermen: 10,16 t/m 19 Activiteit:

Nadere informatie

(Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 6-tallen wordt gespeeld op een kwart veld. Dit veld is 55 meter lang en 23 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Spelregels aspiranten E (5-5)

Spelregels aspiranten E (5-5) Spelregels aspiranten E (5-5) 1. Inleiding Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie