graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS"

Transcriptie

1 graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS

2 Inhoudsopgave Inleiding 1. De basis van je eigen zaak 2. Kritische succesfactoren voor een starter 3. De valkuil 4. Ondernemingsplan 5. Hulpmiddelen

3 Beschrijving van de opdracht In de komende weken ga je aan de slag alleen of in groepjes om een bedrijf op te zetten. Om een bedrijf in Nederland op te zetten heb je te maken met wetten en regels. Ook financiering, PR, reclame, marktonderzoek en kosten van inkoop zijn zaken waarmee je te maken krijgt. Om je een inzicht te geven hoe nu een bedrijf kan starten in Nederland hebben we een aantal lesbrieven gemaakt om je enigzins wegwijs te maken met bovengenoemde problemen. Uiteindelijk zullen we deze lessen afsluiten met het opzetten van een webshop. Daar zijn mensen voor nodig, niet alleen een drukker of een vormgever maar ook een planner, een inkoper en een manager. Inleiding Dé ideale ondernemer bestaat niet. De groep mensen die start met een eigen bedrijf is zeer verschillend samengesteld. Zo is de één een man, de ander een vrouw, de één autochtoon, de ander allochtoon, de één een jonge starter en de ander een oudere starter. De samenstelling van de mensen die een bedrijf start verandert in de tijd. Zo verkleurt, ontgroent en vergrijst het ondernemersbestand, verandert het opleidingsniveau en variëren de motieven om voor het ondernemerschap te kiezen. Het Nederlands Instituut voor de Publieke Opinie en het Marktonderzoek (NIPO) heeft in 2003 onderzoek gedaan naar de kenmerken van startende ondernemers. Enkele uitkomsten hiervan zijn: Starters beschikken over doorzettingsvermogen, eigen initiatief, doeners, ambitieus; - De gemiddelde leeftijd van een starter is 41 jaar (56% is tussen de 35 en 50 jaar); - 26% van de startende ondernemers is vrouw; - 51% heeft hoger onderwijs (hbo/wo) genoten; - 76% heeft een aantal jaren in loondienst gewerkt. Dit zijn de meest voorkomende motieven voor het opzetten van een eigen bedrijf: - zelfstandig willen werken; - eigen baas willen zijn; - toe zijn aan een nieuwe uitdaging; - meer kwaliteit willen bieden; - zelfontplooiing, persoonlijke ontwikkeling; Herken je jezelf in deze rijtjes? In deze lesmodule besteden we aandacht aan het opstarten van een bedrijf. Ben je wel geschikt als ondernemer en wat is een ondernemingsplan?

4 1. De basis van je eigen zaak De meest succesvolle commerciële bedrijven zijn ontstaan vanuit een ideële missie: een mooi product ontwikkelen, iets toevoegen van waarde. Winst maken is, zeker in het begin, een indirecte reden. Een goed voorbeeld hiervan is Nike, opgezet door twee sporters die van hun hobby het verbeteren van hardloopschoenen - hun beroep maakten. Kort samengevat zijn er vier elementen van groot belang om van je hobby een succesvol bedrijf te maken. Deze zijn: - bewust worden van je sterke en minder sterke kanten, je denkbeelden en je waarden; - acceptatie van de realiteit (niet vechten tegen maar omgaan met); - ontwikkelen van een open, ondernemende houding; - communiceren en anticiperen: strategisch beleid, bedrijfsvoering. 2. Kritische succesfactoren voor een starter Uit onderzoek blijkt, dat er vijf belangrijke succesfactoren voor starters te onderscheiden zijn. Namelijk zelfkennis, een solide ondernemingsplan, een goed financieel inzicht, inzicht in de veranderende markt en een goede huisvesting. Zoals hierboven genoemd, is het succes van een onderneming afhankelijk van verschillende factoren. Natuurlijk ben jezelf de belangrijkste factor. Daarom is het goed om, vóór je begint, eens kritische naar jezelf te kijken aan de hand van de onderstaande vragen. TIP! Probeer onderstaande vragen te beantwoorden (samen met vrienden of familie). Zo kom je tot een realistisch beeld van jezelf als ondernemer. Het ondernemerschap vraagt nu eenmaal om de nodige zelfkennis! - Waarom wil ik voor mezelf beginnen? Wil ik plannen realiseren, wil ik eigen baas zijn of wil ik af van mijn huidige baan? - Ben ik goed in mijn vak en kan ik mijn vakmanschap koppelen aan verkoop-en organisatietalent? - Ben ik gezond en energiek genoeg om het ondernemerschap als het moet, dag en nacht, 7 dagen per week, vol te houden? - Zijn mijn partner en kinderen het eens met mijn plannen en de consequenties? - Ben ik bereid een deel van mijn sociale leven op te geven? - Heb ik ervaren mensen in mijn omgeving waar ik bij terecht kan voor informatie of tips? - Heb ik een financiële buffer waarmee ik kosten kan betalen als ik tijdelijk geen inkomen heb?

5 3. De valkuil Ik heb alle tijd en vrijheid voor mezelf" Alle tijd en vrijheid voor jezelf, dit klinkt leuk maar blijkt in de praktijk niet waar. Veel ondernemers geven duidelijk te kennen dat ondernemer zijn een hele inbreuk is op het sociale leven (gezin en vrienden). Je moet er veel tijd insteken, niet alleen de uren dat bv. je winkel geopend is, maar ook de rompslomp eromheen (bv. je administratie, het doen van je inkopen, het regelen van een vergunning, het invullen van belastingpapieren of het bijhouden van de arboregelgeving). Wanneer je vraagt wat starters het meeste tegenvalt dan zijn de 4 meest voorkomende antwoorden: - De tijdsinvestering, de stress, 7 dagen in de week; - Verhouding tijd en inkomsten zijn uit balans; - Inkomsten in loondienst zijn beter; - Veel administratieve lasten. Houd hier dus rekening mee wanneer je wilt starten met een eigen bedrijf! 4. Ondernemingsplan Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het opstellen van een ondernemingsplan is voor iedere starter van belang. Het ondernemingsplan geeft je inzicht in je positie, je doelen en de haalbaarheid van jouw idee. Je biedt ook externe partijen (de bank!) een goed beeld van de onderneming. Het dwingt je om te kijken of je idee wel echt zo goed is. Maar het is ook een houvast om af en toe eens naar terug te grijpen. Om te kijken of je eigenlijk wel op de goede weg bent. Je kunt een ondernemingsplan niet kopen of kopiëren. Een ondernemingsplan is een persoonlijk plan, dat moet passen bij jou én bij het bedrijf dat je start. Het ondernemingsplan bestaat doorgaans uit verschillende onderdelen. Elk onderdeel gaat over een andere aspect van het ondernemen.

6 Deel 1 Persoonlijke gegevens Dit deel gaat over jezelf, over je persoonsgegevens maar vooral ook over je persoonlijke motivatie en doelstellingen. Waarom wil ik voor mijzelf beginnen? Wat wil ik met mijn bedrijf bereiken: welke persoonlijke en zakelijke doelstellingen wil je realiseren? (bv hoe groot wordt je omzet, welke kosten heb je?) Probeer hier minimaal 2 of 3 doelstellingen op te schrijven. Wil ik mij specialiseren in een bepaald product of een bepaald markt? Beschik ik over de nodige opleiding, achtergrond en ervaring? Staat mijn partner of gezin achter mijn plannen? Begin ik er alleen aan, of doe ik het samen met een compagnon? En zo ja, aan welk profiel moet diegene voldoen? Een duidelijke omschrijving van je doelstellingen zijn een belangrijk hulpmiddel bij te nemen beslissingen. Deel 2 bestaat uit de marketing van je bedrijf - Het bedrijf Wat is de naam van het bedrijf? Is deze naam nog beschikbaar? In welke branche ga je starten? Welke ondernemingsvorm/rechtsvorm kies je? Waarom kies je daarvoor? Wat is het product/wat zijn de producten die je wilt verkopen? Wat is je bedrijfsformule? Wie zijn je klanten of doelgroep? Hoe groot is mijn doelgroep? Waarom kopen de klanten het product bij mij en niet bij mijn concurrenten? - De markt Wie zijn je concurrenten? Welke samenwerkingsvormen komen er voor in de branche van je keuze? Welke netwerken ken je, waar je lid van kunt worden? - De locatie/plaats Wat is de locatie, de huurprijs, de ligging en koopstroom? Welke concurrenten zitten er in de buurt? - De inrichting van het bedrijf Welk logo met je bedrijfsnaam ga je gebruiken? Wat is de uitstraling van je bedrijf? (Maak bv. een schets van de pui en je etalage) Hoe ziet je bedrijf er ongeveer uit? (Maak bv. een schets van de inrichting van je bedrijf)

7 - Promotie Maak een promotieplan. Welk marktaandeel wil je realiseren? Welke promotieactiviteiten ga je ondernemen? Welke reclamevorm(en) ga je gebruiken (themareclame en/of actiereclame?) Welke andere middelen ga je gebruiken bv. interne promotie, verpakkingsmateriaal enz.? Hoe hoog zijn de promotiekosten (op jaarbasis)? Op welke manier meet je de tevredenheid van de klanten? - Technische punten Welke vergunningen en diploma s zijn voor jou van toepassing? Door wie en hoe wordt je administratie gevoerd? Welke verzekeringen ga je afsluiten tegen bedrijfsrisico s? Met wat voor een organisaties/instanties heb je contact gehad over je plan? - Distributie Op welke wijze worden de producten geleverd? Hoe komen de producten en diensten bij de klant? - Personeel Hoeveel personeel wordt ingezet in het eerste jaar? Worden er opleidingseisen gesteld aan het personeel? Deel 3 bestaat uit de financiën Je moet een aantal begrotingen opstellen. Investeringen en financiering vormen een balans. De exploitatiebegroting geeft een overzicht van de omzet, kosten en winst. In een liquiditeitsbegroting geef je per maand of kwartaal een overzicht van de daadwerkelijke inkomsten en uitgaven. 5. Hulpmiddelen Er zijn heel wat hulpmiddelen om je te helpen bij het maken van een ondernemingsplan. Op de website van Etv (waar je ook alle lesbrieven kunt vinden) is een ondernemingsplan te vinden. Daarnaast bieden verschillende instanties hulp. De Kamer van Koophandel ( is er daar een van. Maar er is veel meer, zoals het softwareprogramma Easystart van de ING Bank dat je stap voor stap begeleidt bij de uitwerking van je ideeën. Bizzdisk is een interactief computerprogramma dat je helpt bij het opstellen en doorrekenen van het plan.

8 Kijk bijvoorbeeld ook eens bij de Rabobank. Een aanrader is ook beslist de advocaat van de duivel toets van ABN Amro. Deze toets laat je echt kritisch kijken naar je plannen. Er bestaan talrijke modelplannen die de startende ondernemer kan gebruiken bij het opstellen van het ondernemingsplan. Sommige zijn gratis, andere kosten geld. Enkele populaire modelplannen: Het schrijven van een businessplan in 30 minuten, B. Finch e.a., Ius Consilium bv ISBN: Een groot struikelblok voor veel starters is dat ellendige ondernemingsplan. In deze '30 minuten'-uitgave word je een heel eind op weg geholpen. Het Ondernemingsplan, van idee tot succesvolle onderneming, Diverse auteurs, Academic Service, ISBN: Niet het meest aansprekende boek, maar met veel praktische tips. Anders dan de titel doet vermoeden gaat het niet alleen over het ondernemingsplan, maar bespreekt deze praktijkgids alle stappen die voorafgaan aan de start van een onderneming. TIP! Test jezelf. Ben je wel geschikt voor het ondernemersschap? Je wilt de stap wagen? Maar ben je er al klaar voor? Er zijn tests beschikbaar op de volgende websites: - Ondernemers test van Kamer van Koophandel ( - Kansverkenning ABN Amro (

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD MAAK WERK VAN JE ZAAK! Het ondernemingsplan Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het opstellen

Nadere informatie

SAMENWERKEN EN NETWERKEN

SAMENWERKEN EN NETWERKEN graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop SAMENWERKEN EN NETWERKEN Inhoudsopgave Inleiding 1. Wat is samenwerken en met wie doe je dat? 2. Samenwerkingsvormen 3. De Branchevereniging

Nadere informatie

Webshop ecommerce 9 Ondernemingsplan. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN

Webshop ecommerce 9 Ondernemingsplan. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN Inhoud Inleiding 1. Voor wie schrijf je een ondernemingsplan? 2. Hoe beoordeelt de bank je ondernemingsplan? 3. Checklist

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Onderzoek verrichten 3. Toegevoegde waarde 4. Goederen inkopen 5. De

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

Sterk van start. met een ondernemingsplan

Sterk van start. met een ondernemingsplan Sterk van start met een ondernemingsplan Financieel plan: How to be a millionair? Welkom Sterk van start met een ondernemingsplan Elles Derrez Manager MKB Thijs Grijsbach Accountmanager MKB 2 Wat is een

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er Checklist Starters Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er 1. Wat is jouw motivatie om te gaan starten? Starten vanuit jouw passie en jouw diepste verlangens geeft de grootste

Nadere informatie

Webshop ecommerce 8 Reclame en PR. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop RECLAME EN PR

Webshop ecommerce 8 Reclame en PR. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop RECLAME EN PR graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop RECLAME EN PR Inhoudsopgave Inleiding 1. Het verkopen van je zaak 2. Reclame 3. Promotieplan 4. Public relations 5. Publiciteit 6. De

Nadere informatie

PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2

PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2 PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Opdracht... 4 Doelen... 4 Inhoud... 4 Werkwijze... 5 Productinhouden en beoordeling...

Nadere informatie

Goed voorbereid van start

Goed voorbereid van start Welkom Eigen Bedrijf iets voor u? Goed voorbereid van start Startersevent 6 november 2014 Loopbaanplein Winterswijk Benno Ekkelboom Ondernemersadviseur Ondernemerschap Redenen om ondernemer te worden:

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2071 woorden 17 juli 2009 5,4 14 keer beoordeeld Vak M&O 1. Inleiding Mijn werkstuk gaat over de eigen

Nadere informatie

Masterclass Ondernemerschap

Masterclass Ondernemerschap Masterclass Ondernemerschap Op weg naar een ondernemende baan! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg

Nadere informatie

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo!

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo! Ondernemen in de bouw doe je zo! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg van onvoldoende voorbereiding

Nadere informatie

INNOVATIE EN CONTINUÏTEIT

INNOVATIE EN CONTINUÏTEIT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop INNOVATIE EN CONTINUÏTEIT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Personeel aannemen 3. Investeren of sparen 4. De valkuil

Nadere informatie

Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!?

Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!? Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!? StartersCentrum: voor starters in Limburg Diensten Collectieve voorlichting / seminars Individuele adviesgesprekken / klankbordfunctie Projecten

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6 Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari 2011 5 7 keer beoordeeld Vak Economie Economie 1.1 t/m 1.6 1.1 Waarom een eigen bedrijf? * Je denkt het gat in de markt te hebben gevonden. nieuw idee,

Nadere informatie

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Programma: > Oriëntatie o.a. Ondernemersvaardigheden Wet- & Regelgeving > Marketing > > Overig Een eigen bedrijf beginnen? Eerst even langs je kamer van koophandel

Nadere informatie

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Inleiding Ik schrijf dit plan vanwege het feit dat ik een eenmansbedrijf op wil gaan starten in de webdesign branche en dit omdat ik de laatste

Nadere informatie

Junior company 2. Ondernemingsplan

Junior company 2. Ondernemingsplan Voortgezet onderwijs Junior company 2. Ondernemingsplan Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Starten als zelfstandige in 10 stappen

Starten als zelfstandige in 10 stappen Starten als zelfstandige in 10 stappen Hoe begin ik eraan? Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je

Nadere informatie

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009.

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Branche Examenbureau Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Ondernemen Competentie 14, 15, 16, 17, 18 en 19 Ondernemingsplan

Nadere informatie

2/11/16. Het ondernemingsplan De 3 thema s: Even voorstellen. Jouw ondernemingsplan. Vandaag. Iedereen doet het anders

2/11/16. Het ondernemingsplan De 3 thema s: Even voorstellen. Jouw ondernemingsplan. Vandaag. Iedereen doet het anders De presentatie vind je op kvk.nl/startersdag Even voorstellen Jouw ondernemings Alles op een rij zetten Vandaag 1. Introductie 2. Het ondernemings a) Ondernemer b) Onderneming c) Financiën 3. Zelf aan

Nadere informatie

VOORDAT JE START ALS ZZP ER

VOORDAT JE START ALS ZZP ER www.damd.nl Voordat je start als zzp er Voordat je als zzp er gaat starten, is het verstandig om na te gaan of je inderdaad ondernemer wil zijn. Dit kun je doen door aan jezelf vragen te stellen als: zie

Nadere informatie

Lokatie en personeel. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop LOKATIE EN PERSONEEL

Lokatie en personeel. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop LOKATIE EN PERSONEEL graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop LOKATIE EN PERSONEEL Inhoudsopgave Inleiding 1. De keuze van een locatie 2. Het exterieur van de zaak 3. Het interieur van de zaak 4.

Nadere informatie

Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden. Spreker: Auke Algra

Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden. Spreker: Auke Algra Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden Spreker: Auke Algra Programma Ondernemersvaardigheden Voorstelronde Feiten en cijfers benoemen van succesfactoren ondernemerskwaliteiten ondernemersvaardigheden

Nadere informatie

Quickscan Gasterij de Plaetse

Quickscan Gasterij de Plaetse Quickscan Gasterij de Plaetse - Type onderneming: Horeca - Rechtsvorm: Eenmanszaak/V.O.F. - Btw-Tarief: 6% & 21% - Locatie: Breda - Gewenste startdatum: Augustus 2017 - Personeel: Ja (±10 werknemers) -

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM *NAAM BEDRIJF *Naam ondernemer DATUM Samenvatting *Omschrijving/samenvatting Hoofdstuk 1 De ondernemer *Omschrijving Hoofdstuk 2 Bedrijfsidee *Conclusie, specifieke omschrijving Hoofdstuk 3 Doelgroep *Conclusie

Nadere informatie

Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden. Spreker: Auke Algra

Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden. Spreker: Auke Algra Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden Spreker: Auke Algra Programma Ondernemersvaardigheden Voorstelronde Feiten en cijfers benoemen van succesfactoren ondernemerskwaliteiten ondernemersvaardigheden

Nadere informatie

PROGRAMMA GRONINGEN KVK STARTERSDAG

PROGRAMMA GRONINGEN KVK STARTERSDAG PROGRAMMA GRONINGEN KVK STARTERSDAG Welkom op de KVK Startersdag! Van idee naar werkelijkheid, van droom naar realiteit. Er komt veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf en daar helpen we je graag

Nadere informatie

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 Begrotingen en bedrijfsprognoses Begroting Wat is een begroting? Een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Zeker als starter maakt

Nadere informatie

Samenvatting mediapartners Shopping2020

Samenvatting mediapartners Shopping2020 Samenvatting eindrapport expertgroep Online Ondernemen Webwinkeliers te optimistisch over overlevingskansen. Op basis van data van de Kamer van Koophandel (N=26.250), een online enquête (N=500) en interviews

Nadere informatie

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2 Master Executive in Wedding Management EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER Deel 2 [LES 2] Event & Media Education. Alle rechten voorbehouden. Elke vorm van kopiëren of verspreiding van de

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Alles op een rij. 3 november 2018

Ondernemingsplan. Alles op een rij. 3 november 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij 3 november 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij Ellen van Westen 30 juni 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij Bruno Slappendel 30 juni 2018 Financieel plan: How to

Nadere informatie

Goed voorbereid op de toekomst!

Goed voorbereid op de toekomst! Goed voorbereid op de toekomst! U bereidt jongeren voor op een succesvolle toekomst op de arbeidsmarkt. Maar wat als de maatschappij steeds sneller verandert? Goed voorbereid op de toekomst! U bereidt

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De beslissing om een onderneming te starten is er een waar u goed over heeft nagedacht. U heeft alle voors en tegens uitgebreid tegen elkaar afgewogen en bent klaar om te beginnen.

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Naam bedrijf

Ondernemingsplan. Naam bedrijf Ondernemingsplan Naam bedrijf LOGO door naam datum 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING pag HOOFSTUK 1 DE ONDERNEMING 1.1 Bedrijfsnaam 1.2 Bedrijfsidee 1.3 Persoonlijke gegevens HOOFSTUK 2 DRIJFVEREN, PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Aanbod. Workshopreeks Ondernemerschap als ZZP er

Aanbod. Workshopreeks Ondernemerschap als ZZP er Workshopreeks Ondernemerschap als ZZP er Veel vakbekwame mensen, zoals bijvoorbeeld coaches, counsellors en adviseurs beginnen als ZZP er. Ze komen er dan achter dat bij het ondernemerschap buiten hun

Nadere informatie

HELP, ik word ZZP-er! - online cursus

HELP, ik word ZZP-er! - online cursus HELP, ik word ZZP-er! - online cursus Alle ingrediënten voor een succesvolle start van je eigen bedrijf Startdata cursus: 31 januari 15 april 15 juni 15 september 15 november 2011 Cursusduur: 6 of 12 maanden

Nadere informatie

Aflevering 6: Eigen bedrijf

Aflevering 6: Eigen bedrijf Aflevering 6: Eigen bedrijf Vragen vooraf: Heb je wel eens een eigen bedrijf gehad? Als je een eigen bedrijf zou beginnen, wat voor soort bedrijf zou dat dan zijn? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Khalid

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting door J. 1369 woorden 10 februari 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Economie 3.1 a -werken als werknemer: in dienst van bedrijf, solliciteren

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf)

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) Qredits Microkrediet in Nederland Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) 1/12 Inhoudsopgave 1. De ondernemer 3 1.1. Persoonlijke gegevens 3 1.2. Persoonlijke motieven 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten

Nadere informatie

KREDIETAANVRAAG. Stappen:

KREDIETAANVRAAG. Stappen: KREDIETAANVRAAG Stappen: 1. De Ondernemer 2. De Onderneming en de kredietaanvraag 3. Het Business Model van de onderneming 4. Het Financiële Plan 5. Bijlage(n) Kredietaanvraag Stichting Impulsfonds Utrecht

Nadere informatie

Belangrijke stappen in je voorbereiding

Belangrijke stappen in je voorbereiding Belangrijke stappen in je voorbereiding Een bedrijf starten kan op allerlei manieren: fulltime, parttime of als zzp'er. Wat je ook kiest, je moet goed voorbereid aan de slag. Onderstaande punten helpen

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO Preview What will you do to change the world today? Havo/VWO 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Van microkrediet naar inclusieve financiering 6 Werkblad 1 Over Arm en Rijk 9 Werkblad 2 Diversiteit in microfinanciering

Nadere informatie

PROGRAMMA EINDHOVEN KVK STARTERSDAG

PROGRAMMA EINDHOVEN KVK STARTERSDAG PROGRAMMA EINDHOVEN KVK STARTERSDAG Welkom op de KVK Startersdag! Van idee naar werkelijkheid, van droom naar realiteit. Er komt veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf en daar helpen we je graag

Nadere informatie

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam Ondernemersplan Bedrijfsnaam 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoonnummer : E-mailadres : Geboortedatum : Geboorteplaats : Nationaliteit : Burgerservicenummer

Nadere informatie

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld.

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld. Wat kan PvN voor jou betekenen? Is administratie niet je sterkste punt? Heb je vooral zin om je op de leuk kanten van het ondernemer te richten? Of wil je gewoon zeker weten dat alles goed geregeld wordt?

Nadere informatie

Een eigen bedrijf is leuk!

Een eigen bedrijf is leuk! M200815 Een eigen bedrijf is leuk! Ervaringen van starters uit de jaren 1998-2000 drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, december 2008 2 Een eigen bedrijf is leuk! Een eigen bedrijf geeft ondernemers

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige Starten als zelfstandige Geldend vanaf 1 januari 2015 Versie 2.2 2 Wie is een Startende Zelfstandige? Werkzoekende, die voorheen in loondienst werkte, maar nu hij werkloos is geworden, besluit voor eigen

Nadere informatie

Starten als zelfstandige vanuit de WW

Starten als zelfstandige vanuit de WW Starten als zelfstandige vanuit de WW Starten als zelfstandige vanuit de WW Geldend vanaf 1 juli 2015 2 Wie is een Startende Zelfstandige? Werkzoekende, die voorheen in loondienst werkte, maar nu hij werkloos

Nadere informatie

Goed voorbereid van start. Marieke Slot ondernemersadviseur

Goed voorbereid van start. Marieke Slot ondernemersadviseur Goed voorbereid van start Marieke Slot ondernemersadviseur Feiten en cijfers 2015 Het totaal aantal bedrijven is toegenomen met 4% (188.000 nieuwe bedrijven) Minder faillissementen en opheffingen (-25%)

Nadere informatie

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen Vodo50 Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Aanleiding Nederland en Groningen moeten het voor de groei van de economie vooral hebben van actieve

Nadere informatie

Succesvol voor jezelf beginnen

Succesvol voor jezelf beginnen R.M. van Schaik Succesvol voor jezelf beginnen Eigen baas INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Rechtsvorm 3. Het ondernemers of businessplan 4. De inschrijving en je bedrijfsnaam 5. Het bedrijf 6. Huisvesting

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten)

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten) Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten) Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies,

Nadere informatie

Laten we bij deze uitgaan dat we een winkel gaan beginnen. Als je een winkel wilt beginnen moet je natuurlijk beginnen bij het eerste punt:

Laten we bij deze uitgaan dat we een winkel gaan beginnen. Als je een winkel wilt beginnen moet je natuurlijk beginnen bij het eerste punt: Werkstuk door een scholier 1863 woorden 3 februari 2002 6,4 139 keer beoordeeld Vak Economie Ondernemingsplan Een onderneming begint eigenlijk altijd bij een ondernemingsplan. Een onderneming betekend

Nadere informatie

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS Hetpakketvoordestartendeondernemer

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Duidelijke vermelding van: Bedrijfsnaam Naam Ondernemer Datum en plaats

Ondernemingsplan. Duidelijke vermelding van: Bedrijfsnaam Naam Ondernemer Datum en plaats Ondernemingsplan Duidelijke vermelding van: Bedrijfsnaam Naam Ondernemer Datum en plaats INHOUDSOPGAVE Een duidelijke indeling in hoofdstukken en paragrafen, zoals hieronder beschreven. 1. Inleiding pag.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20 Ondernemingsplan Inhoudsopgave 1. Ondernemer... 4 1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.2. Opleiding... 4 1.1.3. Arbeidssituatie... 4 1.2. Medeondernemer... 4 1.2.1. Medeondernemer(s)...

Nadere informatie

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap voor zelfstandig ondernemers en maatschappelijke organisaties Voor meer informatie: info@roestadvies.nl telefoon 030-2640480 www.roestadvies.nl Wie zijn wij Roest

Nadere informatie

Handleiding 1 Hour Coaching

Handleiding 1 Hour Coaching Handleiding 1 Hour Coaching Coachingsinstrument: Eigen bedrijf beginnen? Beschrijving coachingsinstrument: Veel mensen dromen ervan om een eigen bedrijf te beginnen en tegenwoordig zijn er veel ZZP-ers

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel mbo Oriëntatie op ondernemerschap gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0080 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer Handel Op: 10-11-2015 2 van 6 1. Algemene

Nadere informatie

Flynth Starters. Je eigen bedrijf als ultieme ambitie. I Ondernemen inspireert I

Flynth Starters. Je eigen bedrijf als ultieme ambitie. I Ondernemen inspireert I Flynth Starters Je eigen bedrijf als ultieme ambitie I Ondernemen inspireert I Je eigen bedrijf als ultieme ambitie Wie een eigen bedrijf wil opzetten, moet beschikken over een flinke dosis ambitie, lef

Nadere informatie

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Artikel 116035 Praktische informatie Code keuzedeel K0080 Niveau Geschikt voor niveau 2, 3 en 4 Studielast Totaal: 240 uur Savantis adviseert 20 contactgebonden

Nadere informatie

Het Bilan van Honoré

Het Bilan van Honoré Het Bilan van Honoré Je persoonlijke en gezinssituatie Je motivatie Om welke redenen wil je je eigen zaak oprichten? Je doelstellingen Hoe zie je je zaak op middellange termijn? 1. Van mijn passie mijn

Nadere informatie

BPV-katern Ondernemen

BPV-katern Ondernemen BPV-katern Ondernemen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: R. van Midde Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: R. van Midde Vormgeving: Edu Actief b.v. Meppel Drukwerk: Titel

Nadere informatie

Starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige Starten als zelfstandige Geldend vanaf 1 januari 2015 Versie 2.2 2 Wie is een Startende Zelfstandige? Werkzoekende, die voorheen in loondienst werkte, maar nu hij werkloos is geworden, besluit voor eigen

Nadere informatie

PROGRAMMA UTRECHT KVK STARTERSDAG

PROGRAMMA UTRECHT KVK STARTERSDAG PROGRAMMA UTRECHT KVK STARTERSDAG Welkom op de KVK Startersdag! Van idee naar werkelijkheid, van droom naar realiteit. Er komt veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf en daar helpen we je graag

Nadere informatie

Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1

Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1 Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1 17/10/13 11:10 Albert Heijn, aangename kennismaking! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 2 17/10/13 11:11 Plezierig winkelen

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum:

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: ONDERNEMINGSPLAN Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: 1 Inleiding 2 2. Inhoudsopgave 3 3. Samenvatting 4 4. De ondernemer 4.1 Persoonlijke gegevens Naam: Geboortedatum: Adres: Postcode:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Jij bent je bedrijf

Hoofdstuk 1. Jij bent je bedrijf Hoofdstuk 1. Jij bent je bedrijf De stap om voor jezelf te beginnen geeft een drastische nieuwe wending aan je leven. Jij maakt de keuzes, neemt de verantwoordelijkheid en bent daarmee zelf de regisseur.

Nadere informatie

Een eigen salon beginnen

Een eigen salon beginnen Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Irene Meeuwsen 06 december 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/69785 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Starten vanuit een uitkering!

Starten vanuit een uitkering! Starten vanuit een uitkering! Startersplein Achterhoek 6 november 2014 Charlotte Leric adviseur werk UWV Benno Ekkelboom ondernemersadviseur ROZ Motivatie Redenen om ondernemer te worden: Ik wil zelf bepalen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Jij de montage, wij de rest!

Informatiebrochure. Jij de montage, wij de rest! Informatiebrochure Jij de montage, wij de rest! Jij verzorgt de vakkundige montage van keukens in de regio bent en blijft eigen baas van je bedrijf profiteert van alle voordelen van Keuken Montage Groep

Nadere informatie

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen)

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen) Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen) Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies,

Nadere informatie

De eerste stappen van je webshop. Leon Bothof

De eerste stappen van je webshop. Leon Bothof De eerste stappen van je webshop Leon Bothof 1. INTRODUCTIE: EERST IETS OVER GRATISWEBSHOPBEGINNEN Gefeliciteerd met je nieuwe webshop, we zijn erg blij dat je gekozen hebt voor Gratis Webshop Beginnen!

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie Je eigen bedrijf Schooljaar 2011-2012 klas 3 BBL/KBL Handel & Administratie Inleiding In dit project ga je een eigen bedrijf beginnen. Wat moet je hiervoor doen? Je gaat een ondernemingsplan maken. Onderdeel

Nadere informatie

Checklist. Startende Ondernemer

Checklist. Startende Ondernemer Checklist Startende Ondernemer De voorbereiding: 1. Bepaal de vijf W s: 1. Wat zijn de producten/diensten die worden aangeboden? 2. Waarom wordt dit bedrijf succesvol? 3. Wat wordt de doelgroep? 4. Welke

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK VERSIE 1 STUDMUTS 2.0 GROEP 21

PLAN VAN AANPAK VERSIE 1 STUDMUTS 2.0 GROEP 21 PLAN VAN AANPAK VERSIE 1 STUDMUTS 2.0 GROEP 21 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Achtergronden... 3 Hoofdstuk 2 Projectopdracht... 4 Hoofdstuk 3 projectactiviteiten... 5 Hoofdstuk 4 Projectgrenzen... 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Voor ondernemende mensen. Verstandig van Start. VZZP Raadhuisplein EA Wervershoof

Voor ondernemende mensen. Verstandig van Start. VZZP Raadhuisplein EA Wervershoof Raadhuisplein 66 1693 EA Wervershoof 085-040 7444 www.vzzp.nl info@vzzp.nl van start niemand is het starten van een eigen bedrijf dagelijks werk. Er komt veel bij kijken. van start handelt over de kwaliteiten

Nadere informatie

BOEKHOUDING EN FINANCIERING

BOEKHOUDING EN FINANCIERING graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop BOEKHOUDING EN FINANCIERING Inhoudsopgave Inleiding 1. Het financiële deel van het ondernemingsplan 2. Het beoordelen van uw financiële

Nadere informatie

Programma Startersdag Utrecht

Programma Startersdag Utrecht Programma Startersdag Utrecht Zaterdag 7 november 2015 Welkom op de Startersdag Wat valt er vandaag te beleven? Volg presentaties Vandaag kun je verschillende presentaties over het starten van een eigen

Nadere informatie

Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst

Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst DUURZAAMHEIDSPROJECT KLAS 11 Inleverdatum: VRIJDAG 17 februari 2017 Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst Jullie zijn een productteam die de opdracht krijgt een nieuw duurzaam product

Nadere informatie

Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap. Datum: oktober 2012

Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap. Datum: oktober 2012 Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap Datum: oktober 2012 1 Voorwoord Alsjeblieft, vijf posters met belangrijke thema s die onlosmakelijk verbonden zijn met ondernemerschap. Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur)

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) MODULE 5: HET MARKETINGPLAN Inhoud: SWOT-analyse concurrentie-onderzoek conclusies marktonderzoeken

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan

Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan MODULE 10 WEEK 12 + 13 Gebruik deze handleiding om jouw eigen businessplan (ondernemersportfolio) te schrijven. Algemene Opmerkingen: Zinnen

Nadere informatie