VERLIEZEN BIJ (MIS) AANPASSING IN VOEDINGSLIJNEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERLIEZEN BIJ (MIS) AANPASSING IN VOEDINGSLIJNEN"

Transcriptie

1 VERLIEZEN BIJ (MIS) AANPASSING IN VOEDINGSLIJNEN We kennen verschillende soorten voedingslijnen tussen ontvanger/zender en antenne. We zullen ons beperken tot coaxkabel en symmetrische lijn. Ook hierin zijn div. varianten maar ook nu zullen we ons beperken tot 50 Ohm coax RG213 / RG58 en symmetrische openlijn van 450 / 600 Ohm. Bij het aansluiten van een antenne op een transportlijn, of het nu een open lijn of een coaxkabel is, ontstaan er verliezen. Voor het transport van de energie van zender naar de antenne of van de antenne naar de ontvanger, maak niet uit er ontstaan verliezen. Deze kunnen we onderverdelen in 2 items. 1 e Verliezen bij correcte afsluiting van de voedingslijn. 2 e Extra verliezen die ontstaan indien de voedingslijn met een andere impedantie wordt afgesloten (bv. de antenne). 1 e De verliezen bij correcte afsluiting van een coaxkabel zijn weergegeven in een grafiek welke in div. boeken is te vinden. Uitgaande van 30 MHz heeft RG213 per 100 meter een demping van 3.7dB en RG58 9dB. Nou is 100 meter wel veel, de meesten gebruiken zo ongeveer 15 meter kabel.

2 Bij 15 meter RG 213 is de demping (15/100)*3.7 = 0.56dB 30 MHz 4 MHz RG db 0.2 db RG db 0.5 db Hier uit blijkt dat RG58 bruikbaar is tot 30 MHz mits de antenne goed is aangepast en niet al te grote lengtes worden gebruikt. Is die antenne wel zo goed aangepast? Laten we eens een simpele dipool voor 80 meter nemen 2 x 20 meter op 15 meter hoogte welke we optimaliseren in het midden van de band (3650 khz.)

3 Zo te zien is de SWR onder in de band bijna 4 en boven in de band iets boven de 3. Als we die antenne aansluiten met een openlijn van 600 Ohm is de SWR zelfs 1:12! We blijven even bij die coaxkabel. Die hogere SWR dan 1 (laten we zeggen gemiddeld 3) geeft een extra demping. Die extra demping kunnen we in onderstaande grafiek aflezen. Bij onze RG213 hadden we 0.56 db gevonden en bij RG db. Deze waarden zetten we op de onderste lijn (zie stippellijnen) en gaan naar boven tot de SWR 3 lijn, daarna kunnen we links of rechts de extra demping aflezen. In ons voorbeeld geeft dat de volgende waarden.

4 Totale demping bij 15 meter kabel en een SWR van 3 30 MHz 4 MHz RG db 0.20 db Extra 0.38 db 0.17 db Totaal 0.94 db 0.37 db RG db 0.50 db Extra 0.75 db 0.35 db Totaal 2.10 db 0.85 db Wat heeft dat allemaal voor gevolg voor het afgegeven vermogen aan de antenne? 30 MHz 4 MHz RG Watt 90 Watt RG58 62 Watt 84 Watt 62 Watt is 2 db minder dan het toegevoerde vermogen. Het verschil op de S-meter is minder dan ½ S-punt. Dat is op de HF banden niet of nauwelijks merkbaar. Anders wordt het als je een dipool voor 20 meter wilt gebruiken voor de 17 meterband. Kijk dan krijg je dit als resultaat:

5 Een SWR van 35 geeft in ons voorbeeld een extra demping van 7 db zodat de totale demping 8.35 db wordt. Dan blijft er nog maar 15 Watt over voor de antenne. De verliezen in de tuner, om deze grote misaanpassing te compenseren, zijn in dit voorbeeld buiten beschouwing gelaten. Bij gebruik van de automatische tuner in de trx kan zelfs de zender beschadiging oplopen. We gaan nog even terug naar onze dipool van 2x20 meter voor de 80 meter band en bekijken die in het analyseprogramma.

6 U ziet een prima antenne voor Europees verkeer, goed aangepast voor 50 Ohm, straalt rondom en recht omhoog. Hierdoor minder geschikt voor DX. Als we deze antenne in deze uitvoering willen gebruiken voor de andere banden, krijgen we het volgende beeld.

7 Als u deze hoge SWR s bekijkt, zal het duidelijk zijn dat op deze manier het werken op de andere banden niet mogelijk is en als u het toch probeert is schade aan de tuner en tranceiver niet uitgesloten. Terwijl u het doel voorbij schiet omdat (bijna) alle energie wordt gereflecteerd.

8 De Openlijn In de lectuur is weinig te vinden over verliezen van een openlijn meestal 600 Ohm. Na wat speuren heb ik toch wat gegevens gevonden en ook over de 450 Ohm Drake lijn weet je wel die bruine lijn met die vierkante gaten erin. E.e.a. heb ik in de navolgende grafiek getekend. Zoals uit deze grafiek blijkt, heeft de openlijn per 100 meter op 30 MHz slechts 0.3 db demping. Dat is t.o.v. RG213 een factor 12 beter. Bij gebruik van zo n 15 meter leiding is dat een te verwaarlozen getal. (0.05 db) Bij gebruik van die bruine kunststoflijn met die vierkante gaten zgn. Drake-lijn is dit 0.08 db. Ook bij een hoge SWR zijn de transportverliezen van een openlijn van ondergeschikt belang, blijkt hieruit. We kijken weer even naar die dipool van 2x20 meter. Deze gaan we aansluiten met een openlijn van 600 Ohm

9 De SWR is nu al een stuk beter, alleen op 80 meter nog boven de 10. Niet dat dit angstaanjagend is maar als geen 600 maar 450 Ohm lijn gebruiken zien we het volgende Kijk nu is de SWR op alle banden beneden de 10. Niet dat dát noodzakelijk is maar het staat wat netter.

10 Uit de grafiek voor de openlijn en de extra verliezen bij een SWR anders dan 1 blijkt, dat het niet afleesbaar is zo gering het is. Daardoor kunnen we het als verwaarloosbaar aannemen. Dat betekent dat alle energie in de antenne terecht komt. Omdat onze huidige tranceivers bijna allemaal een 50 Ohm asymmetrische uitgang hebben, zal er een tuner nodig zijn om die aan te passen aan de openlijn. Afhankelijk van de frequentie en de lengte van de openlijn kan die impedantie variëren tussen de 50 en 4000 Ohm in het onderhavige geval. Een dipool met kippe(n)-ladder als voedingslijn, is dus een aantrekkelijke manier om multi-band operationeel te zijn. Zodra die de afmetingen krijgt van 2 x 15.5 meter en 10.2 meter openlijn krijgt hij de magische naam G5RV. Waarom is onduidelijk, 't is gewoon een dipool. Deze (G5RV) beweerde dat onder aan die openlijn van 450 Ohm een coaxkabel van 75 Ohm aangesloten kon worden en dat dit prima aanpaste op 20 meter en de antenne nog gain had ook.

11 Zoals te zien 3 halve golven, op 20 meter dus is er sprake van een paar db gain. Deze antenne met in het voedingspunt een stroom maximum. Of er nu een tuner onder aan die voedingslijn is geïnstalleerd of een coaxkabel, daar verandert de impedantie boven bij de antenne niet door. Laten we eens kijken hoe dat er uit ziet.

12 Op 20 meter is de impedantie ongeveer 100 Ohm. De openlijn is 10.2 meter lang en dat is een ½ golf op 20 meter, dus onder aan de lijn hebben we ook een impedantie van ongeveer 100 Ohm. Sluiten we daar een coaxkabel van 75 Ohm aan, dan onstaat er een SWR van 1.3, nou dat is te accepteren. Dat had G5RV goed gezien. Maar op 10 meter hebben we een impedantie van 2400 Ohm en aangezien dat de voedingslijn nu een hele golf is, betekent dit dat onder aan de lijn ook ongeveer 2400 Ohm is. Dat resulteert in een SWR van 32 met die 75 Ohm coaxkabel. Da s minder fraai. Advies: Openlijn aansluiten op een symmetrische tuner voor multiband gebruik en het G5RV principe met de coaxkabel vergeten. Ook voor DX is dit een leuke antenne, met vooral op de hogere banden een leuk stralings patroon. Kijk maar eens op bv. 12 meter: 24,9 MHz.

13 Bijna rondstralend en met een lage opstralingshoek zodat met een beperkt aantal hops ge-dx(t) kan worden. Tevens heeft hij nog een gain van 3.5 dbd. Dit alles met de G5RV en een symmetrische tuner. Nu zijn er die de symmetrische openlijn niet naar de shack kunnen binnenvoeren of die geen goede tuner hebben. Die zetten onder aan de openlijn een balun 1:4 en voeren de coaxkabel naar de shack en sluiten die aan op de TRX met automatische tuner.

14

15 Zoals u ziet zijn er bij die balun ook pittige SWR s zodat daar ook nog al wat verliezen in optreden. Zo n balun moet natuurlijk een lucht balun (nee geen ballon) zijn. Ferriet zou in verzadiging kunnen raken. Dus wat krijgen we nu. De energie komt uit de zender, (via een tuner waarvan de verliezen nu even niet zijn meegerekend), komt bij die balun en botst tegen een flinke SWR aan zodat er nogal wat gereflecteerd wordt. Daardoor ontstaan er verliezen in het stuk kabel van de TRX naar de balun (uitgaande van 10 meter RG213) en in de balun zelf die ook is opgebouwd met (2 stukken van 5 meter RG58) coaxkabel. Beslist noodzakelijk is om onder die balun een mantelstroom trafo te monteren. Ook nog een bij de uitgang van de zender kan zeker geen kwaad. De energie die overblijft gaat via de openlijn naar de antenne. Dit alles in getallen geeft het volgende beeld. 30 MHz 4 MHz RG213 verlies 1.9 db 0.85 db RG58 balun verlies 6.0 db 1.0 db Totaal 6.9 db 1.85 db Blijft voor antenne 20 Watt 66 Watt De conclusie moge duidelijk zijn Deze configuratie is een slechte omdat er twee keer een behoorlijke misaanpassing plaats vindt. Vooral bij de hogere frequenties gaat dat behoorlijk meewegen. Maar ja als je niet anders kunt, is dát de prijs die je ervoor moet betalen. Nou ja vermogen moet inleveren. Aan de andere kant ook niet dramatiseren omdat je signaal op 10 meter maar een dikke S-punt minder is. Je kan toch wel dansen al is het niet met de bruid! Daan, PAØFNB

HF-Multi-band antenne

HF-Multi-band antenne HF-Multi-band antenne De OCF antenne (Off Centre Fed = uit het midden gevoed) heeft een aantal voordelen. Via een balun en mantelstroom trafo is hij met coaxkabel te voeden. Tevens is hij voor meerdere

Nadere informatie

Het in fase voeden van antennes

Het in fase voeden van antennes Het in fase voeden van antennes Het in fase voeden van antennes kan, afhankelijk van de onderlinge afstand een flinke gain opleveren. Om voor een goede aanpassing te zorgen dienen ¼ of ½ golf koppelstukken

Nadere informatie

Ervaringen met de T2FD antenne.

Ervaringen met de T2FD antenne. Ervaringen met de T2FD antenne. Enkele jaren geleden viel mijn oog op een T2FD antenne die werd beschreven in het Rothammel boek. In die beschrijving kwamen enkele interessante punten naar voren t.w. -

Nadere informatie

High End Fed antenne

High End Fed antenne High End Fed antenne Voor amateurs die geen symmetrische antenne kunnen ophangen omdat het voedings-punt in het midden op bezwaren c.q. problemen stuit, is een op het eind (begin) gevoede antenne misschien

Nadere informatie

Praktische antenne ervaringen op HF. Thomas PA1M & Timon PA1T

Praktische antenne ervaringen op HF. Thomas PA1M & Timon PA1T Praktische antenne ervaringen op HF Thomas PA1M & Timon PA1T Wat gaan we doen HF Antennes in de praktijk die we veelal zelf ook hebben gemaakt Wat is waar en wat is onzin Welke materialen etc. Tips en

Nadere informatie

Delta loop beschouwingen Corner feed

Delta loop beschouwingen Corner feed SM0FLY / Bram Bottema Stockholm, Juli 2008 Delta loop beschouwingen. We simuleren een delta loop in verschillende configuraties en bij verschillende bodem gesteldheden. We nemen een voorbeeld met een delta

Nadere informatie

High end Fed antenne. -r~~----~~~~~~~~-=~------~~~--~50 1 I, \

High end Fed antenne. -r~~----~~~~~~~~-=~------~~~--~50 1 I, \ High end Fed antenne Voor amateurs die geen symmetrische antenne kunnen ophangen omdat het voedings-punt in het midden op bezwaren C.q. problemen stuit, is een op het eind (begin) gevoede antenne misschien

Nadere informatie

Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden

Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden Antenne impedantie theorie en praktijk Graag probeer ik hier de theorie en de praktijk van antenne impedantie uitgebreid toe te lichten. Er worden een

Nadere informatie

Mantelstroom filters. Toepassingen mantelstroom filters

Mantelstroom filters. Toepassingen mantelstroom filters Mantelstroom filters Toepassingen mantelstroom filters Waarom worden mantelstroom filters gebruikt? Mantelstroom filters kennen vele toepassingen. Hier enkele voorbeelden: Bij EndFed antennes zodat niet

Nadere informatie

Praktische antenne ervaringen op HF. Thomas PA1M & Timon PA1T Update: 22 april 2012

Praktische antenne ervaringen op HF. Thomas PA1M & Timon PA1T Update: 22 april 2012 Praktische antenne ervaringen op HF Thomas PA1M & Timon PA1T Update: 22 april 2012 Wat gaan we doen HF Antennes in de praktijk die we veelal zelf ook hebben gemaakt Wat is waar en wat is onzin Eigen ervaringen..

Nadere informatie

Beschrijving 1:1 BalUn 150 Watt, voor o.a. dipool antennes

Beschrijving 1:1 BalUn 150 Watt, voor o.a. dipool antennes Beschrijving 1:1 BalUn 150 Watt, voor o.a. dipool antennes Beschrijving 1:1 Balun voor o.a. dipool antennes Als een dipool antenne met een coax kabel vanaf de set wordt gevoed is het altijd aan te raden

Nadere informatie

De BalUn en aanpassingstrafo onder de loep

De BalUn en aanpassingstrafo onder de loep De BalUn en aanpassingstrafo onder de loep De BalUn en aanpassingstrafo hoe zit het precies? Wat is een BalUn Allereerst bestaat er altijd veel verwarring tussen de BalUn en de aanpassingstrafo. BalUn

Nadere informatie

Voedingslijn Impedantie

Voedingslijn Impedantie Voedingslijn Impedantie Verschillende voedingslijnen De voedingslijn dient er voor om het uitgezonden signaal van uit de radio naar de antenne te transporteren. Bij ontvangst geld dit uiteraard in omgekeerde

Nadere informatie

PA1SSB. Thema avond mei 2014 Veron afdeling 39 Tilburg. PA1SSB Mark van Dommelen

PA1SSB. Thema avond mei 2014 Veron afdeling 39 Tilburg. PA1SSB Mark van Dommelen PA1SSB Thema avond mei 2014 Veron afdeling 39 Tilburg Inleiding Wat is een EFHW antenne? Dipoolantenne maar i.p.vin het midden aan het eind gevoed. Normale dipool EFHW antenne Inleiding Oud concept. J.

Nadere informatie

Beschrijving Mantelstroom filter

Beschrijving Mantelstroom filter Beschrijving Mantelstroom filter Beschrijving Mantelstroom filter 1,8 30 MHz Er zijn vele soorten mantelstroom filters beschikbaar, HF Kits kiest voor een Mantelstroom filter met bifilaire wikkelingen

Nadere informatie

Baluns. Mark van Dommelen PA1SSB Veron afdeling 39 Tilburg April 2018

Baluns. Mark van Dommelen PA1SSB Veron afdeling 39 Tilburg April 2018 Baluns Mark van Dommelen PA1SSB Veron afdeling 39 Tilburg April 2018 Baluns Boeken vol geschreven over baluns, Daarom een samenvatting van een hele grote berg informatie. Daarom: lezing met veel praktische

Nadere informatie

De Flux in Trafo's & Baluns (en verzadiging)

De Flux in Trafo's & Baluns (en verzadiging) De Flux in Trafo's & Baluns (en verzadiging) Inleiding Uit verschillende QSO's op 80 is mij gebleken dat er veel misverstanden bestaan over trafo's. Daarmee bedoel ik niet in de eerste plaats voedingstrafo's

Nadere informatie

Baluns 1 4 en 1 1. Een paar tekeningen werden gewijzigd of toegevoegd en de tekst werd daarvoor aangepast.

Baluns 1 4 en 1 1. Een paar tekeningen werden gewijzigd of toegevoegd en de tekst werd daarvoor aangepast. Page 1 of 10 Baluns 1 4 en 1 1 BALUN 1 4 Een paar tekeningen werden gewijzigd of toegevoegd en de tekst werd daarvoor aangepast. Op veel homepages en handboeken worden T200-2 ringkernen genoemd voor 1

Nadere informatie

PA1SSB. Thema avond April 2015 Veron afdeling A22 Zuid-Limburg. PA1SSB Mark van Dommelen

PA1SSB. Thema avond April 2015 Veron afdeling A22 Zuid-Limburg. PA1SSB Mark van Dommelen PA1SSB Thema avond April 2015 Veron afdeling A22 Zuid-Limburg Inleiding Oud principe. De Fuchs antenne 1928 -De Fuchs antenne werd geïntroduceerd in 1928 door Arwed Fuchs, een Australische radio amateur.

Nadere informatie

DE FUCHS ANTENNE. Een op het einde gevoede halve golf monopool. 19DX348

DE FUCHS ANTENNE. Een op het einde gevoede halve golf monopool.   19DX348 DE FUCHS ANTENNE. Een op het einde gevoede halve golf monopool. DE FUCHS ANTENNE De antenne die we gaan maken, is een van de bekendste antennes op de 27 MHz. Het is een eind gevoede halve golf verticale

Nadere informatie

Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne

Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne Het voedingspunt van een multiband end fed antenne is niets meer dan een breedband aanpassingstrafo.

Nadere informatie

VRZA Cursus Radiozendamateur. Vraag 3 Antwoord C P = t x U = 60 seconden x 12 volt is 720 Ws.

VRZA Cursus Radiozendamateur. Vraag 3 Antwoord C P = t x U = 60 seconden x 12 volt is 720 Ws. A-1 A. ANTWOORDEN Deze appendix bevat een korte uitwerking van de opgaven achter elk hoofdstuk. Een aantal hoofdstukken bevatten extra oefenvragen. Dat zijn de vragen welke direct achter de behandelde

Nadere informatie

Telecommunicatie 6H 1

Telecommunicatie 6H 1 Telecommunicatie 6H 1 1 TRANSMISSIELIJNEN 1.1 Inleiding De verbinding tussen een informatiebron en een ontvanger wordt gevormd door de transmissieweg. Het soort transmissieweg dat in een bepaald geval

Nadere informatie

Eenvoudige uitleg over Mmana-Gal. Mmana-Gal Is de nieuwe versie van het oude Mmana ver: 0.72 of Mmana 203 programma.

Eenvoudige uitleg over Mmana-Gal. Mmana-Gal Is de nieuwe versie van het oude Mmana ver: 0.72 of Mmana 203 programma. Eenvoudige uitleg over Mmana-Gal Mmana-Gal Is de nieuwe versie van het oude Mmana ver: 0.72 of Mmana 203 programma. Het antenne modellerings/analyserings programma Mmana is, voor de amateur die graag met

Nadere informatie

4 september Voorbereiding SSB velddag 5 en 6 september

4 september Voorbereiding SSB velddag 5 en 6 september ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband.

Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband. Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband. Inleiding: Deze antenne werkt electro/magnetisch als een loop-yagi, heeft een stralings diagram van een groundplane en de korte opstralingshoek van een richtbeam.

Nadere informatie

OCF, FD4, FD3 (WINDOM) ANTENNE

OCF, FD4, FD3 (WINDOM) ANTENNE 1 van 14 4-6-2010 14:41 OCF, FD4, FD3 (WINDOM) ANTENNE Met foto's, tekst en tekeningen. De opgegeven maten gelden voor geïsoleerd draad. FD4 (80/40/20/10 m) Een bijzondere vorm van een Windom antenne is

Nadere informatie

DE SWR en GEREFLECTEERD VERMOGEN

DE SWR en GEREFLECTEERD VERMOGEN DE SWR en GEREFLECTEERD VERMOGEN PA0MBO - VERON ZENDCURSUS OKTOBER 2016 Inleiding In de cursus kwam de vraag op hoe het verband is tussen de staandegolfverhouding (Eng. Standing Wave Ratio SWR) en het

Nadere informatie

Afdelingsnieuws: 1 april Onderling QSO. 15 april Lezing door Fred PA1FJ over antennetuners

Afdelingsnieuws: 1 april Onderling QSO. 15 april Lezing door Fred PA1FJ over antennetuners ZZ --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX Om

Nadere informatie

F voorjaar 2005. 1- In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting voor ZENDER: TX TR TRX ZDR

F voorjaar 2005. 1- In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting voor ZENDER: TX TR TRX ZDR F voorjaar 2005 1- In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting voor ZENDER: TX TR TRX ZDR 2 - In de algemene bepalingen van de Telecommunicatiewet komt de volgende definitie voor: "[ - X - ]:

Nadere informatie

C VOORJAAR U wilt een morseverbinding met een amateurstation beëindigen en uw station sluiten. U seint dan aaneengesloten: AR BK UR VA

C VOORJAAR U wilt een morseverbinding met een amateurstation beëindigen en uw station sluiten. U seint dan aaneengesloten: AR BK UR VA C VOORJAAR 2001 1- De Q-code QRO betekent: verhoog zendvermogen verlaag zendvermogen verhoog de seinsnelheid verlaag de seinsnelheid 2 - U wilt een morseverbinding met een amateurstation beëindigen en

Nadere informatie

Examenopgaven. Radiotechniek en Voorschriften F-EXAMEN Voorjaar 2005. examencommissie amateurradiozendexamens 80.806.910

Examenopgaven. Radiotechniek en Voorschriften F-EXAMEN Voorjaar 2005. examencommissie amateurradiozendexamens 80.806.910 Examenopgaven examencommissie amateurradiozendexamens Radiotechniek en Voorschriften F-EXAMEN Voorjaar 2005 I 80.806.910 1. In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting voor ZENDER: A. TX B.

Nadere informatie

RF-Straling dossier. ATTEST-DOSSIER voor AMATEURSTATION. ON4xxxxx

RF-Straling dossier. ATTEST-DOSSIER voor AMATEURSTATION. ON4xxxxx RF-Straling dossier ATTEST-DOSSIER voor AMATEURSTATION ON4xxxxx Juni 2004 Afzender: Aan: B.I.P.T. Sectie RF Straling Sterrekundelaan 14, bus 21 1210 Brussel, 14 juni 2004 Betreft: dossier RF-straling voor

Nadere informatie

Compacte antenne voor 80m en 160m in een slaapkamer.

Compacte antenne voor 80m en 160m in een slaapkamer. Compacte antenne voor 80m en 160m in een slaapkamer. 1. Achtergrond en opbouw. In mijn Beuningse tijd experimenteerde ik met een 160m-antenne op zolder. In de zelfde ruimte waren andere antennes ondergebracht,

Nadere informatie

Proefexamen N najaar 2001

Proefexamen N najaar 2001 Proefexamen N najaar 2001 1- De Q-code QRT betekent: houd op einde bericht ik word gestoord 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting om de roepletters van het tegen station en het eigen

Nadere informatie

ANALYSER-DDS een 500Khz tot 65,536Mhz antenne-analyser Intro

ANALYSER-DDS een 500Khz tot 65,536Mhz antenne-analyser Intro ANALYSER-DDS een 500Khz tot 65,536Mhz antenne-analyser Intro Analyser-DDS is gebaseerd op hetzelfde meetprincipe als in AN EXPERIMENTAL HF AERIAL ANALYSER from Jim Tregellas VK5JST. Dit meetprincipe berust

Nadere informatie

JC-3s MICRO AUTOMATISCHE ANTENNE TUNER NIEUWE VERSIE. Voordat u begint Lees deze gebruiksaanwijzing

JC-3s MICRO AUTOMATISCHE ANTENNE TUNER NIEUWE VERSIE. Voordat u begint Lees deze gebruiksaanwijzing JC-3s MICRO AUTOMATISCHE ANTENNE TUNER NIEUWE VERSIE 1) 1.8-50ΜΗz, 200W SSB voor antennes van 5 meter of langer! 2) Betere afstemming vanwege de kleinere condensator stappen. ( 9pF ) 3) Direct aan te sluiten

Nadere informatie

J Pole. Gelijk maar goed beginnen: De J-pole antenne is eigenlijk een boefje!

J Pole. Gelijk maar goed beginnen: De J-pole antenne is eigenlijk een boefje! J Pole Gelijk maar goed beginnen: De J-pole antenne is eigenlijk een boefje! En wel hierom: elektrisch gezien is het een halve golf antenne, maar mechanisch gezien is het een 3/4 golf antenne. De grens

Nadere informatie

Vakantie Antennes voor HF

Vakantie Antennes voor HF UBA Sectie ONZ Vakantie Antennes voor HF Voordracht door ON7EQ Jean-Jacques Jacques 18 juni 2010 1 QRV vanuit het buitenland CEPT Landen : Conf Conférence Européenne des Postes et Télécommunications -

Nadere informatie

16 april 2010 - Vossenjacht op 2 meter

16 april 2010 - Vossenjacht op 2 meter ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers.

Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers. PA0FWN. Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers. Regelmatig krijgen we in b.v. Electron en andere publicaties te maken met zaken als Hf (vermogens) verzwakkers. Tussen een

Nadere informatie

Onderwerpen: Afdelingsnieuws, Maarten N1DZ (ex:pe1fig), 'Onzichtbare' HF antennes, ICOM IC-R2500 test, Apparatuur te koop,

Onderwerpen: Afdelingsnieuws, Maarten N1DZ (ex:pe1fig), 'Onzichtbare' HF antennes, ICOM IC-R2500 test, Apparatuur te koop, ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

Zelfbouw Quad-antennes:

Zelfbouw Quad-antennes: Inhoud: -Zelfbouw Quad-antennes -Een '50 ohm' quad loop (voor 10-12-15- en 20 m) -HF Skeleton Slot, een antenne systeem met een verschil -Een 50 Ohm klerenhanger rechthoekige antenne voor 2 meter -Klerenhanger-

Nadere informatie

Examenopgaven. Radiotechniek en Voorschriften N-EXAMEN Voorjaar examencommissie amateurradiozendexamens

Examenopgaven. Radiotechniek en Voorschriften N-EXAMEN Voorjaar examencommissie amateurradiozendexamens Examenopgaven examencommissie amateurradiozendexamens Radiotechniek en Voorschriften N-EXAMEN Voorjaar 2005 II 80.806.910 1. Een radiozendamateur ondervindt tijdens een verbinding met een andere radiozendamateur

Nadere informatie

EMC-EMF Cie. EMV voor de amateur. door. Jan Jansen, PA0JMG. 1ste maal gegeven als lezing voor A30 op 12 maart 2010

EMC-EMF Cie. EMV voor de amateur. door. Jan Jansen, PA0JMG. 1ste maal gegeven als lezing voor A30 op 12 maart 2010 EMV voor de amateur door Jan Jansen, PA0JMG 1ste maal gegeven als lezing voor A30 op 12 maart 2010 1 Elektromagnetische velden EMV Bron Elektrische apparaten Ontvanger(s) In Band ZZZender EMC Interferentie

Nadere informatie

ANTAN III ANTENNE ANALYZER

ANTAN III ANTENNE ANALYZER In tegenstelling tot de Antan2 heeft de Antan III een eenvoudiger bediening gekregen en worden alle meet waarde s in het LCD Display weergegeven. Het Display geeft in de bovenste regel de meetfrequentie

Nadere informatie

S-Parameters. R. Langenhuysen, PA0RYL, W0SDR

S-Parameters. R. Langenhuysen, PA0RYL, W0SDR S-Parameters R. Langenhuysen, PA0RYL, W0SDR Bosch en Duin RF Seminar 2014 1 1 en 2 Port devices Een poort is een tweedraads aansluiting Bijvoorbeeld BNC, dubbele banaanstekker aansluiting, etc. Bij een

Nadere informatie

Afdelingsnieuws: 19 september Onderling QSO

Afdelingsnieuws: 19 september Onderling QSO ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

CobWebb antenne (G3TPW)

CobWebb antenne (G3TPW) workshop PRAC CobWebb antenne (G3TPW) horizontaal gepolariseerde HF multiband antenne (20-17-15-12-10m) Workshop PRA : CobWebb antenne versie 01.02 Pagina 1 van 38 Woord vooraf: Antennetheorie is een complexe

Nadere informatie

Houdt u voor het laatste nieuws en het wekelijkse bulletin de website van de afdeling in de gaten.

Houdt u voor het laatste nieuws en het wekelijkse bulletin de website van de afdeling in de gaten. ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI65GAZ, PI65GAZ, PI65GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

160 meter antenne voor de kleinere tuin Ons doel is een bij voorkeur kleine niet al te opvallende antenne voor 160 meter voor in de kleinere tuin.

160 meter antenne voor de kleinere tuin Ons doel is een bij voorkeur kleine niet al te opvallende antenne voor 160 meter voor in de kleinere tuin. 160 meter antenne voor de kleinere tuin Ons doel is een bij voorkeur kleine niet al te opvallende antenne voor 160 meter voor in de kleinere tuin. Veel van de hier gegeven informatie is terug te vinden

Nadere informatie

JC-4s auto tuner. (versie met jumpers op het boven bord) 1KW PEP Dubbel geheugen automatische antenne tuner

JC-4s auto tuner. (versie met jumpers op het boven bord) 1KW PEP Dubbel geheugen automatische antenne tuner JC-4s auto tuner (versie met jumpers op het boven bord) 1KW PEP Dubbel geheugen automatische antenne tuner Speer punten - 1 Kwatt PEP (SSB) max vermogen voor 25 meter lange antenne s (1,6 30 Mhz) - 50

Nadere informatie

Buizen van de visstokken gelijmd met speciale pvc lijm

Buizen van de visstokken gelijmd met speciale pvc lijm Cobwebb Versie 1 Onderdelen 1xTraanplaat aluminium afme8ng 208mm/139mm. Dikte 5/6.50 mm 1 xtraanplaat aluminium afme8ng 150mm/100mm. Dikte 5/6.50 mm 4 x visstokken + 1 korte 1 meter die ik nog had 1x WeroPlast

Nadere informatie

N voorjaar zal ik het zendvermogen verlagen? 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting voor algemene oproep aan alle stations:

N voorjaar zal ik het zendvermogen verlagen? 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting voor algemene oproep aan alle stations: 1- De Q-code QRP als vraag betekent: N voorjaar 2001 zal ik het zendvermogen verhogen? zal ik het zendvermogen verlagen? zal ik de seinsnelheid verlagen? 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke

Nadere informatie

FORMULE BLAD - VERON ZENDCURSUS

FORMULE BLAD - VERON ZENDCURSUS FORMULE BLAD - VERON ZENDCURSUS Wet van Ohm U = I R (1) U = spanning in V, I is stroom in A en r is weerstand in Ohm Eerste wet van Kirchhoff Som van alle stromen in een knooppunt is nul. Tweede wet van

Nadere informatie

Afdelingsnieuws: 17 oktober Onderling QSO (vooravond JOTA)

Afdelingsnieuws: 17 oktober Onderling QSO (vooravond JOTA) ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

Projekt in ontwikkelfase met betrekking tot software

Projekt in ontwikkelfase met betrekking tot software BOUW van de ANTENNE-AnalyserTX Versie B 13/11/2009 verbetering fout voeding LM324 op schema Vooreerst een intro: Dit meettoestel blijkt te werken in het gebied 1,5 Mhz tot boven 470 Mhz. De nauwkeurigheid

Nadere informatie

Afdelingsnieuws: 19 september Onderling QSO

Afdelingsnieuws: 19 september Onderling QSO ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

DE VERSCHILLEN TUSSEN DE FLEX-6000 RADIO S

DE VERSCHILLEN TUSSEN DE FLEX-6000 RADIO S DE VERSCHILLEN TUSSEN DE FLEX-6000 RADIO S Type FLEX- 6400 6400M 6600 6600M 6700 Met 8, 1920 x 1200, IPS aanraakscherm Dual VFO op het front HDMI aansluiting tbv externe monitor Ingebouwde 2 Watt luidspreker

Nadere informatie

5. TRANSFORMATOREN 5-1

5. TRANSFORMATOREN 5-1 5-1 5. TRANSFORMATOREN 5.1 Inleiding Overal waar we een of meer soelen aanbrengen in het magnetisch veld van een andere soel sreken we van een transformator (trafo). Deze komen we overal tegen in onze

Nadere informatie

Programma. Aanleg installatie - overzicht installatie. Verwachtingen? Aanleg installatie

Programma. Aanleg installatie - overzicht installatie. Verwachtingen? Aanleg installatie -email van FAX,Navtex,RTTY 4 / 34 - overzicht installatie Verwachtingen? Heb apparatuur maar moet nog aansluiten Heb apparatuur maar wat kan ermee Opleiding zend-amateur in 1 uur Wil kopen 2 / 34 5 / 34

Nadere informatie

EMC en kabels ZX ronde 9 April 2017

EMC en kabels ZX ronde 9 April 2017 EMC en kabels ZX ronde 9 April 2017 De EU heeft sinds 1 januari 1996 de EMC richtlijn ingevoerd, waardoor alle elektrische en elektronische apparaten voldoen aan minimale emissie- en immuniteitseisen.

Nadere informatie

Afdelingsnieuws: 30 november Video/Filmavond

Afdelingsnieuws: 30 november Video/Filmavond ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

Uitwerking LES 21 N CURSSUS ) B De eigenschappen in de troposfeer bepalen in belangrijke mate de voorplating van radiogolven in de :

Uitwerking LES 21 N CURSSUS ) B De eigenschappen in de troposfeer bepalen in belangrijke mate de voorplating van radiogolven in de : 1) B De eigenschappen in de troposfeer bepalen in belangrijke mate de voorplating van radiogolven in de : A) VHF- en de HF- band ( HF- band werkt via de ionosfeer ruimte golven-) B) VHF band (troposfeer

Nadere informatie

Examen N-Examen Voorschriften, procedures en techniek

Examen N-Examen Voorschriften, procedures en techniek Blad 1 De netheid van het werk kan invloed hebben op de beoordeling Examen N-Examen Voorschriften, procedures en techniek Door een weerstand loopt een stroom van 1 ampère. De spanning over deze weerstand

Nadere informatie

Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs Rik Strobbe ON7YD Nederlandstalig ondervoorzitter ON7YD@UBA.BE

Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs Rik Strobbe ON7YD Nederlandstalig ondervoorzitter ON7YD@UBA.BE Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs Rik Strobbe ON7YD Nederlandstalig ondervoorzitter ON7YD@UBA.BE Informatie over de basisvergunning ing Algemeen Sinds enige jaren daalt het aantal radioamateurs.

Nadere informatie

2M long-yagi - PE2WDO

2M long-yagi - PE2WDO 2M long-yagi - PE2WDO Inleiding Dit is een bouwbeschrijving van een long-yagi voor 2m. Ik heb deze antenne in 2004 ontworpen, omdat ik ontevreden was over de prijs/prestatie verhouding van de kant-en-klare

Nadere informatie

Vraag 3: Een radioamateur mag volgende andere radiostations contacteren :

Vraag 3: Een radioamateur mag volgende andere radiostations contacteren : Vraag 1: Het doel van een radioamateurvergunning is : A. communiceren met andere radioamateurs B. zich te bekwamen in de radiocommunicatie en radiotechniek C. commerciële activiteiten te ontwikkelen op

Nadere informatie

Hirschman Antenna Amplifier Systems (Dutch)

Hirschman Antenna Amplifier Systems (Dutch) Hirschman Antenna Amplifier Systems (Dutch) Hirschmann: overal TV kijken en FM beluisteren TV kijken en FM beluisteren in uw woonkamer, slaapkamer, tienerkamers, logeerkamer en hobbykamer? Het aanleggen

Nadere informatie

ANALYSER-DDS een 500Khz tot 71Mhz antenne-analyser

ANALYSER-DDS een 500Khz tot 71Mhz antenne-analyser ANALYSER-DDS een 500Khz tot 71Mhz antenne-analyser Update ver2: De voedingspanning niet boven de 9,6V brengen ( 8 x AA NiCd of NiMh), zoniet een regulator aanbrengen van het type 7809. Uitbreiding tot

Nadere informatie

2M long-yagi - PE2WDO

2M long-yagi - PE2WDO Inleiding Dit is een bouwbeschrijving van een long-yagi voor de 2m band. Ik heb deze antenne in 2004 ontworpen en gebouwd, omdat ik ontevreden was over de prijs/prestatie verhouding van de kant-enklare

Nadere informatie

F vr. 01 De diodeschakeling D is hier een: a frequentiemodulator b bruggelijkrichter c balansmodulator d frequentievermenigvuldiger

F vr. 01 De diodeschakeling D is hier een: a frequentiemodulator b bruggelijkrichter c balansmodulator d frequentievermenigvuldiger 01 De diodeschakeling D is hier een: a frequentiemodulator b bruggelijkrichter c balansmodulator d frequentievermenigvuldiger 02 De componenten L3, L4 en C6 dienen voor het: a aanpassen van de belasting

Nadere informatie

Programma. Aanleg installatie - overzicht installatie. Verwachtingen? Aanleg installatie

Programma. Aanleg installatie - overzicht installatie. Verwachtingen? Aanleg installatie -email van FAX,Navtex,RTTY 4 / 34 - overzicht installatie Verwachtingen? Heb apparatuur maar moet nog aansluiten Heb apparatuur maar wat kan ermee Opleiding zend-amateur in 1 uur Wil kopen 2 / 34 5 / 34

Nadere informatie

Even voorstellen. Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven

Even voorstellen. Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven Even voorstellen Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven in een bijzonder dynamische markt. In deze wereld van snelle ontwikkelingen ontplooien zij zich als vernieuwende en betrouwbare leveranciers

Nadere informatie

Uitwerking LES 22 N CURSSUS

Uitwerking LES 22 N CURSSUS 1) C In een schakeling, bestaande uit een batterij en twee in serie geschakelde weerstanden, moet de stroom door de weerstanden gemeten worden. Wat is de juiste schakeling? A) schakeling 3 ( dit is de

Nadere informatie

Afdelingsnieuws: Barbecue

Afdelingsnieuws: Barbecue ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden JOTA-JOTI en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

Alle bijeenkomsten worden gehouden aan de Raam 60-62 te Gouda. Aanvang steeds om 20:00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Alle bijeenkomsten worden gehouden aan de Raam 60-62 te Gouda. Aanvang steeds om 20:00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom. ZCZC ---------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

Bent u door omstandigheden niet in de mogelijkheid geweest dan graag even een telefoontje dat u meedoet en met hoeveel personen.

Bent u door omstandigheden niet in de mogelijkheid geweest dan graag even een telefoontje dat u meedoet en met hoeveel personen. ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

01. Tijdens een morse-verbinding wilt u aan het tegenstation kenbaar maken dat u gestoord wordt door andere stations. U gebruikt dan de Q-code:

01. Tijdens een morse-verbinding wilt u aan het tegenstation kenbaar maken dat u gestoord wordt door andere stations. U gebruikt dan de Q-code: 01. Tijdens een morse-verbinding wilt u aan het tegenstation kenbaar maken dat u gestoord wordt door andere stations. U gebruikt dan de Q-code: A. QRM B. QRX C. QRZ D. QSB 02. De volgende gebieden bevinden

Nadere informatie

Examenopgaven. examencommissie amateurradiozendexamens. Radiotechniek en Voorschriften I F-EXAMEN Najaar 2006

Examenopgaven. examencommissie amateurradiozendexamens. Radiotechniek en Voorschriften I F-EXAMEN Najaar 2006 Examenopgaven examencommissie amateurradiozendexamens Radiotechniek en Voorschriften I F-EXAMEN Najaar 2006 1. Tijdens een morse-verbinding wilt u aan het tegenstation kenbaar maken dat u gestoord wordt

Nadere informatie

Ruis in amateur ontvangers PA0EHG

Ruis in amateur ontvangers PA0EHG Ruis in amateur ontvangers PA0EHG October 2011 Wat wil ik vertellen Soorten ruis waarvan we last hebben Relatie met wat we willen ontvangen Noise figure, cascade en meten Ruis en SDR Ruis in ontvangers

Nadere informatie

Verkooplijst 02. A. Zend/ontvangers en toebehoren. 3 DENTRON antenne - super tuner. Voor coax en open lijn antenne - 1 kw.

Verkooplijst 02. A. Zend/ontvangers en toebehoren. 3 DENTRON antenne - super tuner. Voor coax en open lijn antenne - 1 kw. Verkooplijst 02 A. Zend/ontvangers en toebehoren 3 DENTRON antenne - super tuner. Voor coax en open lijn antenne - 1 kw. 4 Annecke - Kurzwellen Antennen-Koppler. Symmetisch > asymmetrisch (open voedingslijn).

Nadere informatie

Januari 2013. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Het tweede leven van een fietswiel

Januari 2013. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Het tweede leven van een fietswiel Januari 2013 SRA Bulletin Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Het tweede leven van een fietswiel Redactieteam: Klaas Jan Kaan pa5kk@amsat.org Gerrit Dekker pa3ds@amsat.org Inleveren copy bij Gerrrit

Nadere informatie

Verwachtingen? Programma. Aanleg installatie. Aanleg installatie - overzicht installatie

Verwachtingen? Programma. Aanleg installatie. Aanleg installatie - overzicht installatie Verwachtingen? Heb apparatuur maar moet nog aansluiten Heb apparatuur maar wat kan ermee Opleiding zend-amateur in 1 uur Wil kopen 2 / 38 4 / 38 - overzicht installatie - antenne langdraad > 12,5 meter

Nadere informatie

JOTA en CAMRAS ANTENNEBOUW

JOTA en CAMRAS ANTENNEBOUW Moonbounce project JOTA en CAMRAS ANTENNEBOUW De antenne Antenne: Zo groot mogelijk. Een schotel met een diameter van 3 meter of meer is ideal, maar lastig te vervoeren, op te stellen en goed te richten.

Nadere informatie

UHF-ontvangstmodule. Bestnr. 19 26 35. Stand: 02/95 Wijzigingen voorbehouden

UHF-ontvangstmodule. Bestnr. 19 26 35. Stand: 02/95 Wijzigingen voorbehouden Bestnr. 19 26 35 UHF-ontvangstmodule Stand: 02/95 Wijzigingen voorbehouden Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische

Nadere informatie

SRA Bulletin. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen.

SRA Bulletin. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. September 2003 SRA Bulletin Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Redactie: Guus Jansen PA2GWA pa2gwa@amsat.org Agenda: 19 09 Lezing door Hr. v/d Ben over het weer. 11-10 Dag voor de amateur in Apeldoorn

Nadere informatie

Houdt u voor het laatste nieuws en het wekelijkse bulletin de website van de afdeling in de gaten.

Houdt u voor het laatste nieuws en het wekelijkse bulletin de website van de afdeling in de gaten. ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI65GAZ, PI65GAZ, PI65GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

INFO. Juni 2009 VERENIGINGSORGAAN VAN DE IJMOND RADIO CLUB

INFO. Juni 2009 VERENIGINGSORGAAN VAN DE IJMOND RADIO CLUB INFO Juni 2009 VERENIGINGSORGAAN VAN DE IJMOND RADIO CLUB Agenda... 2 Antennes, eigenlijk niet zo moeilijk... 7 Zomerfeest 2009 aankondiging... 3 Lezing DARES... 10 Kronieken Fort Veldhuis, deel 6... 4

Nadere informatie

Examentraining Natuurkunde havo Subdomein B1. Informatieoverdracht

Examentraining Natuurkunde havo Subdomein B1. Informatieoverdracht Examentraining Natuurkunde havo 2015 Subdomein B1. Informatieoverdracht Een trilling is een periodieke beweging rond een evenwichtsstand Kenmerkende grootheden: trillingstijd T (in s). Uit T is de frequentie

Nadere informatie

Afdelingsnieuws: QSL kaarten:

Afdelingsnieuws: QSL kaarten: ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Uitgave December 2009. REC wenst U fijne feestdagen!!! Inhoudsopgave. Van de voorzitter

Nieuwsbrief. Uitgave December 2009. REC wenst U fijne feestdagen!!! Inhoudsopgave. Van de voorzitter Inhoudsopgave - Van de voorzitter Nieuwe Locatie? Bestuursmededelingen Activiteiten Vossenjacht 2009 Jan Fernhout PA3CBS 1 op 9 Frans PA2FK REC wenst U fijne feestdagen!!! Van de voorzitter Het zijn weer

Nadere informatie

Figuur 1. Rabo bank Lekkerkerk nr. 3357.90.267 Handelsregister nr. 24345002 K.v.K. te Rotterdam

Figuur 1. Rabo bank Lekkerkerk nr. 3357.90.267 Handelsregister nr. 24345002 K.v.K. te Rotterdam AM PLL zender De AM PLL zender is eenvoudig te bouwen, en eenvoudig in gebruik (behoeft geen afregeling) De schakeling is zeer stabiel (stabiliteit is het kristal) De frequenties zitten exact op het kanaalraster

Nadere informatie

Alldone Technology products

Alldone Technology products Alldone Technology products V1.16D -V2.16D -V1.17D gebruikers handleiding V1.16D 65 watt V1.18D & V2.16D 4 watt Bediening: De bediening is eenvoudig een grote frequentie knop met druk functie een vermogen

Nadere informatie

Onderwerpen: Afdelingsnieuws, 1/3 golflengte dipool en nog wat..., 10 meter QSO's, 10 meter trx 'President George', Award liefhebbers, PWGN.

Onderwerpen: Afdelingsnieuws, 1/3 golflengte dipool en nog wat..., 10 meter QSO's, 10 meter trx 'President George', Award liefhebbers, PWGN. ZCZC QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX Om 11.45 uur op 145,475 MHz met RTTY (50 baud) Om +/- 12.45 uur

Nadere informatie

November 2008 JAARGANG 14 NR. 10

November 2008 JAARGANG 14 NR. 10 November 2008 JAARGANG 14 NR. 10 VAN DE REDACTIE Hierbij ontvangt u de november editie van de Deltaloep. In deze editie onder meer een verslag van de plaatsing van de DARES antennes op het gebouw van de

Nadere informatie

13. ANTENNES Voortplanting van elektromagnetische golven

13. ANTENNES Voortplanting van elektromagnetische golven 13-1 13. ANTENNES 13.1 Voortplanting van elektromagnetische golven Inleiding Een compleet radiocommunicatie systeem bestaat uit een zender, een zendantenne, een ontvangstantenne en een ontvanger. De zendantenne

Nadere informatie

Workshop 5 december 2014: CobWebb explained

Workshop 5 december 2014: CobWebb explained Workshop 5 december 2014: CobWebb explained ON3JG, Claude ON3BI, Bonny ON5PDV, Paul Documentversie 01.01 Vertel er over en ik vergeet. Laat mij zien en ik merk het op. Laat mij ervaren en ik onthoud. (naar

Nadere informatie

C VOORJAAR 2004. 1- Tijdens een morse-verbinding wilt u weten wat de neembaarheid van uw signalen is. U zendt: QRK QRX QRZ QSB

C VOORJAAR 2004. 1- Tijdens een morse-verbinding wilt u weten wat de neembaarheid van uw signalen is. U zendt: QRK QRX QRZ QSB C VOORJAAR 2004 1- Tijdens een morse-verbinding wilt u weten wat de neembaarheid van uw signalen is. U zendt: QRK QRX QRZ QSB 2 - In de "Voorschriften en beperkingen"wordt onder het amateur-station verstaan

Nadere informatie