LEERPLANDOELEN CREAFICHES BIJ WONEN EN LEVEN IN INDIA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEERPLANDOELEN CREAFICHES BIJ WONEN EN LEVEN IN INDIA"

Transcriptie

1 LEERPLANDOELEN CREAFICHES BIJ WONEN EN LEVEN IN INDIA Beste leerkracht, In dit document kunt u alle leerplandoelen voor muzische opvoeding terugvinden die gelinkt zijn aan de creafiches van de lesmap Wonen en Leven in India. De leerplandoelen werden voor de drie netten (VSKO GO! OVSG) afzonderlijk opgelijst. We hopen dat dit document een hulp voor u kan zijn. Met vriendelijke groeten, Het team van Studio Globo Roeselare

2 Leerplandoelen VSKO 5 de leerjaar / 6 de leerjaar Beeld 1. Rangoli 1.1: Kinderen leren stilstaan bij beelden om nieuwsgierig te zijn. 1.5: Kinderen leren stilstaan bij beelden om beelden te bewonderen en verwonderd te zijn over diverse beelden. 2.3: Opmerken dat sommige beelden een éénduidige betekenis hebben. 2.5: Zich inleven in de zeggingskracht van beelden. 3.2: Aangewende technieken en materialen kennen en herkennen. 3.3: De culturele context duiden. 3.7: De bedoeling van beelden achterhalen. 8.4: Zich goed concentreren tijdens het creëren. 8.13: Met anderen van gedachten wisselen over hun realisatie. 11.2: Beseffen dat lijnen door herhaling vaak een patroon vormen. 11.4: Verschillende vormen van lijnen toepassen in tekenwerk. 11.5: Ritme illustreren door gevarieerd herhalen van lijnen. 12.7: Symmetrie toepassen. 14.3: Een patroon vormen door herhaling. 2. Mooie handen 3.2: Aangewende technieken en materialen kennen en herkennen. 3.3: De culturele context duiden. 3.7: De bedoeling van beelden achterhalen. 5.1: Experimenteren met allerlei materiaal. 5.3: De mogelijkheden van materialen en technieken leren kennen. 7.4: Aanvoelen wanneer een werkstuk is afgewerkt. 8.4: Zich goed concentreren tijdens het creëren. 8.7: Starten met globale aanzetvormen. 8.8: Het werkstuk langzaam laten groeien. 8.13: Met anderen van gedachten wisselen over hun realisatie. 11.2: Beseffen dat lijnen door herhaling vaak een patroon vormen. 11.4: Verschillende vormen van lijnen toepassen in tekenwerk. 11.5: Ritme illustreren door gevarieerd herhalen van lijnen. 12.4: Vormen kunnen voorstellen door een omtreklijn, door vlakken of volumes.

3 12.7: Symmetrie toepassen. 14.3: Een patroon vormen door herhaling. 3. Mandala 1.1: Kinderen leren stilstaan bij beelden om nieuwsgierig te zijn. 1.5: Kinderen leren stilstaan bij beelden om beelden te bewonderen en verwonderd te zijn over diverse beelden. 3.3: De culturele context duiden. 3.7: De bedoeling van beelden achterhalen. 8.4: Zich goed concentreren tijdens het creëren. 8.7: Starten met globale aanzetvormen. 8.13: Met anderen van gedachten wisselen over hun realisatie. 11.2: Beseffen dat lijnen door herhaling vaak een patroon vormen. 11.4: Verschillende vormen van lijnen toepassen in tekenwerk. 11.5: Ritme illustreren door gevarieerd herhalen van lijnen. 12.4: Vormen kunnen voorstellen door een omtreklijn, door vlakken of volumes. 12.5: Een vorm zodanig versieren dat het karakter ervan wordt versterkt. 12.7: Symmetrie toepassen. 13.9: Door middel van kleur een bepaald element in een werkstuk of een deel ervan in het oog laten springen. 4. Dat verdient een bloem 3.3: De culturele context duiden. 5.3: De mogelijkheden van materialen en technieken leren kennen. 8.4: Zich goed concentreren tijdens het creëren. 12.7: Symmetrie toepassen. 5. Licht in de duisternis 3.3: De culturele context duiden. 5.3: De mogelijkheden van materialen en technieken leren kennen. 8.4: Zich goed concentreren tijdens het creëren. 8.8: Het werkstuk langzaam laten groeien. 8.13: Met anderen van gedachten wisselen over hun realisatie. 6. Rakhiband 3.3: De culturele context duiden. 5.3: De mogelijkheden van materialen en technieken leren kennen.

4 8.4: Zich goed concentreren tijdens het creëren. 8.8: Het werkstuk langzaam laten groeien. 8.13: Met anderen van gedachten wisselen over hun realisatie. 7. Indiase keuken 3.3: De culturele context duiden. 5.1: Experimenteren met allerlei materiaal. 5.3: De mogelijkheden van materialen en technieken leren kennen. 8.4: Zich goed concentreren tijdens het creëren. 8.13: Met anderen van gedachten wisselen over hun realisatie. 8. Kruip in de huid van een Indiase god 3.3: De culturele context duiden. 5.1: Experimenteren met allerlei materiaal. 5.3: De mogelijkheden van materialen en technieken leren kennen. 7.4: Aanvoelen wanneer een werkstuk is afgewerkt. 8.4: Zich goed concentreren tijdens het creëren. 8.8: Het werkstuk langzaam laten groeien. 8.13: Met anderen van gedachten wisselen over hun realisatie. 13.9: Door middel van kleur een bepaald element in een werkstuk of een deel ervan in het oog laten springen. Muzikale Opvoeding 9. Nila nila 1.1: De ademhaling bewust gebruiken en de lichaamshouding verzorgen. 1.3: Een tekst of een lied uitvoeren met aandacht voor een correct stemgebruik en een goede stemexpressie. 3.3: Een eenvoudige partituur vocaal of instrumentaal verklanken. 12.1: Zich door middel van klank en muziek durven uiten. 12.2: De wereld van stilte, geluid en muziek verwonderd en aandachtig tegemoettreden. 12.3: Zich verbonden voelen met anderen tijdens een groepsgerichte omgang met klank en muziek. 13.2: Actief deelnemen aan het groepsmusiceren en zich kunnen aanpassen aan de eisen van het samenspel. 14.2: Openstaan voor de muzikale uitdrukking van anderen.

5 14.3: Openstaan voor of rekening houden met de kenmerken van een bepaalde muziekcultuur. 10. Klassieke klanken 2.1: De klankmogelijkheden van voorwerpen en instrumenten onderzoeken. 5.2: Klankeigenschappen en muzikale tegenstellingen ervaren en benoemen. 7.3: De klankkleur herkennen en beschrijven. 11.1: Auditieve ervaringen beschrijven en met een gepaste woordenschat benoemen. 12.2: De wereld van stilte, geluid en muziek verwonderd en aandachtig tegemoettreden. 14.3: Openstaan voor of rekening houden met de kenmerken van een bepaalde muziekcultuur. Drama 11. Het verhaal van Rama en Sita 1.2: Weten dat een spelsituatie opgebouwd wordt door bijvoorbeeld aanloop, climax en slot. 1.3: Een dramatische opbouw in het spel verwerken en volgen. 1.6: Vaststellen dat vragen als wie, wat, waarom, hoe, wanneer en waar? hen op het spoor brengen van de wezenlijke aspecten van dramatisch spel. 2.1: Kinderen genieten van het muzisch handelen waardoor ze hun expressiemogelijkheden 2.5: Plezier beleven aan en genieten van zelf spelen en samenspelen met anderen. 2.6: Plezier vinden in een presentatie voor publiek. 3.3: Zich verwonderen over de mogelijkheden om via woord, gebaar, beeld en klank te communiceren. 3.4: Ervaren hoe een boodschap via dramatisch spel wordt gebracht. 4.1: Waardering opbrengen voor de manier waarop een bepaald idee of personage, een bepaalde gebeurtenis of omstandigheid wordt gedramatiseerd. 4.3: Respect tonen voor het dramatisch spel van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen. 5: Kinderen maken gebruik van dramatisch spel om eigen beleving, ervaringen, gedachten en gevoelens in handelingen te verwerken. (5.1, 5.2, 5.3, 5.4) 6.1: Zich inleven in een ding, een idee, een personage, een gebeurtenis of een omstandigheid uit de werkelijkheid of uit een verteld of voorgelezen verhaal en dat al spelend vorm geven. 7: Kinderen ontwikkelen speeldurf. (7.1, 7.2, 7.3, 7.4, 7.5)

6 8.1: Beweging en mimiek aanpassen aan de spelsituatie. 8.2: Een aangepaste spreektechniek ontwikkelen (articulatie, adembeheersing, tempo, toonhoogte, toonsterkte). 8.3: Met een creatief stem- en taalgebruik expressief reageren en belevenissen uitbeelden. 8.4: De ruimte op gepaste wijze gebruiken (mise-en-scène). 10.1: Het dramatisch spel van leeftijdgenoten opbouwend-kritisch en tactvol bespreken. 10.3: Een dramatisch spel geconcentreerd bekijken en beluisteren. 10.6: Gevoelig zijn voor opbouwende kritiek. 10.8: Openstaan voor suggesties van medespelers om het eigen dramatisch spel en het samenspel te verbeteren. Beweging 12. Namasté India 1: Kinderen experimenteren met en bekwamen zich in de uitdrukkingsmogelijkheden van hun lichaam. 1.1: Genieten van hun lichaam in beweging. 1.2: Verschillende houdingen en bewegingen exploreren. 4.1: Bewegingen nauwkeurig nabootsen. 5.5: Kunnen illustreren hoe beweging en dans waardevol zijn in het dagelijks leven, hier en in andere culturen. 13. Zonnegroetjes uit India 1: Kinderen experimenteren met en bekwamen zich in de uitdrukkingsmogelijkheden van hun lichaam. 1.1: Genieten van hun lichaam in beweging. 1.2: Verschillende houdingen en bewegingen exploreren. 1.5: Een persoonlijke stijl ontwikkelen en durven tonen. 2.1: Spelen met evenwicht in houdingen en bewegingen. 2.3: Bewegingsenergie weten te doseren. 4.1: Bewegingen nauwkeurig nabootsen. 5.2: Samen een bewegingsopdracht uitvoeren. 5.5: Kunnen illustreren hoe beweging en dans waardevol zijn in het dagelijks leven, hier en in andere culturen.

7 14. Kho kho of gogo D.1.9.1: De leerlingen kunnen deelnemen aan bewegingsspelen: loopspelen, tikspelen, balspelen. D.1.9.3: De leerlingen leren bewust (eenvoudig) tactisch handelen: loopspelen, tikspelen, trek- en duwspelen. D.1.9.4: De leerlingen beheersen fundamentele bewegingsvaardigheden die nodig zijn om bewegingsspelen zinvol te kunnen spelen in eenvoudige sport- en spelsituaties. D.1.9.5: De leerlingen kunnen eenvoudige spelideeën uitvoeren in eenvoudige bewegingsspelen. D.2.5.3: De leerlingen zijn bewust van de nood aan veiligheid, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor die van de anderen. D2.6.10: De leerlingen zijn bereid zichzelf vragen te stellen over hun aanpak voor, tijdens en na het oplossen van een bewegingsprobleem en willen op basis hiervan een aanpak bijsturen. De leerlingen worden zo bewustgemaakt van tactisch spelen: een tegenstrever uitschakelen. D.3.6.6: De leerlingen kunnen zich uitleven in spel en beweging en vinden er plezier in. Ze zijn bovendien bereid om een sfeer van rust te creëren. Ze ontwikkelen aldus een positieve bewegingsgezindheid. D.2.7.9: De leerlingen hebben, in verband met hun motorische vermogens, voldoende en juiste zelfkennis: weten wat ze wel of niet kunnen. 15. Cricket D.1.6.1: Rollen, werpen, slaan, trappen, vangen, manipuleren, stuiten. D.1.9.3: De leerlingen leren bewust (eenvoudig) tactisch handelen: balspelen, cricket. D.1.9.4: De leerlingen beheersen fundamentele bewegingsvaardigheden die nodig zijn om bewegingsspelen zinvol te kunnen spelen in eenvoudige sport- en spelsituaties. D.1.9.5: De leerlingen kunnen eenvoudige spelideeën uitvoeren in eenvoudige bewegingsspelen. D : De leerlingen kunnen de basisvaardigheden opnieuw coördineren volgens de specifieke uitvoeringsvoorschriften tot sporttechnische vaardigheden. Zij kunnen deze technieken in spelgebonden situaties toepassen. sportspelen die leiden tot of afgeleid zijn van het genormeerd bewegingscultuurgoed en waaraan de doorsnee leerling effectief en efficiënt kan deelnemen. D.2.5.1: De leerlingen functioneren zelfredzaam in voor hen aangepaste bewegingssituaties: het gevaar inzien.

8 D.2.5.2: De leerlingen functioneren zelfredzaam in voor hen aangepaste bewegingssituaties: afspraken naleven. D.2.5.3: De leerlingen zijn bewust van de nood aan veiligheid, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor die van de anderen. D : De leerlingen kennen elementaire tactische principes en kunnen ze toepassen in verwante spelen. D.3.6.6: De leerlingen kunnen zich uitleven in spel en beweging en vinden er plezier in. Ze zijn bovendien bereid om een sfeer van rust te creëren. Ze ontwikkelen aldus een positieve bewegingsgezindheid. D.2.7.9: De leerlingen hebben, in verband met hun motorische vermogens, voldoende en juiste zelfkennis: weten wat ze wel of niet kunnen. D /D : De leerlingen hebben, in verband met hun motorische vermogens, voldoende en juiste zelfkennis: kennen en gebruiken hun voorkeurzijde om te draaien en te wenden rond de lengteas/weten welke hun voorkeurhand is en die ook gebruiken.

9 Leerplandoelen OVSG 5 de leerjaar / 6 de leerjaar Beeld 1. Rangoli BLD-OM-1.2: De kinderen durven zich uitleven met een rijk aanbod aan materialen. BLD-OM-1.3: De kinderen genieten ervan met de materialen te exploreren. BLD-OM-2.3: Kinderen experimenteren met beeldelementen. Ze onderzoeken de mogelijkheden van kleur, vorm, volume, structuur, ritme, textuur, contrast, compositie, beweging, BLD-OM-2.5: Kinderen praten spontaan over hun ervaringen. BLD-OM-3.2: Kinderen kunnen uit een assortiment aan materialen en hulpmiddelen een bewuste keuze maken om een constructie op te zetten of een creatie te ontwerpen. BLD-OM-3.6: Kinderen vinden plezier en voldoening in het beeldend vormgeven. BLD-OM-3.7: Kinderen kunnen de materialen en hulpmiddelen zuinig gebruiken, zorgzaam onderhouden en netjes opbergen na gebruik. BLD-BS-1: Kinderen praten over eigen werk en hoe het totstandkwam (zowel inhoud als vorm). BLD-BS-6: Kinderen ervaren dat beelden een inhoud, betekenis of doel kunnen hebben. 2. Mooie handen BLD-OM-1.1: De kinderen staan open voor nieuwe materialen. BLD-OM-1.2: De kinderen durven zich uitleven met een rijk aanbod aan materialen. BLD-OM-1.3: De kinderen genieten ervan met de materialen te exploreren. BLD-OM-1.6: Kinderen ervaren de mogelijkheden en beperkingen van materialen en hulpmiddelen. BLD-OM-2.3: Kinderen experimenteren met beeldelementen. Ze onderzoeken de mogelijkheden van kleur, vorm, volume, structuur, ritme, textuur, contrast, compositie, beweging, BLD-OM-2.5: Kinderen praten spontaan over hun ervaringen. BLD-OM-3.2: Kinderen kunnen uit een assortiment aan materialen en hulpmiddelen een bewuste keuze maken om een constructie op te zetten of een creatie te ontwerpen.

10 BLD-OM-3.6: Kinderen vinden plezier en voldoening in het beeldend vormgeven. BLD-OM-3.7: Kinderen kunnen de materialen en hulpmiddelen zuinig gebruiken, zorgzaam onderhouden en netjes opbergen na gebruik. BLD-BS-1: Kinderen praten over eigen werk en hoe het totstandkwam (zowel inhoud als vorm). BLD-BS-6: Kinderen ervaren dat beelden een inhoud, betekenis of doel kunnen hebben. 3. Mandala BLD-OM-1.3: De kinderen genieten ervan met de materialen te exploreren. BLD-OM-1.6: Kinderen ervaren de mogelijkheden en beperkingen van materialen en hulpmiddelen. BLD-OM-2.3: Kinderen experimenteren met beeldelementen. Ze onderzoeken de mogelijkheden van kleur, vorm, volume, structuur, ritme, textuur, contrast, compositie, beweging, BLD-OM-3.2: Kinderen kunnen uit een assortiment aan materialen en hulpmiddelen een bewuste keuze maken om een constructie op te zetten of een creatie te ontwerpen. BLD-OM-3.6: Kinderen vinden plezier en voldoening in het beeldend vormgeven. BLD-OM-3.7: Kinderen kunnen de materialen en hulpmiddelen zuinig gebruiken, zorgzaam onderhouden en netjes opbergen na gebruik. BLD-BS-1: Kinderen praten over eigen werk en hoe het totstandkwam (zowel inhoud als vorm). BLD-BS-6: Kinderen ervaren dat beelden een inhoud, betekenis of doel kunnen hebben. 4. Dat verdient een bloem BLD-OM-1.3: De kinderen genieten ervan met de materialen te exploreren. BLD-OM-2.5: Kinderen praten spontaan over hun ervaringen. BLD-OM-3.6: Kinderen vinden plezier en voldoening in het beeldend vormgeven. BLD-OM-3.7: Kinderen kunnen de materialen en hulpmiddelen zuinig gebruiken, zorgzaam onderhouden en netjes opbergen na gebruik. BLD-BS-1: Kinderen praten over eigen werk en hoe het totstandkwam (zowel inhoud als vorm). BLD-BS-6: Kinderen ervaren dat beelden een inhoud, betekenis of doel kunnen hebben.

11 5. Licht in de duisternis BLD-OM-1.2: De kinderen durven zich uitleven met een rijk aanbod aan materialen. BLD-OM-1.3: De kinderen genieten ervan met de materialen te exploreren. BLD-OM-1.6: Kinderen ervaren de mogelijkheden en beperkingen van materialen en hulpmiddelen. BLD-OM-1.8: Kinderen ontdekken de driedimensionale eigenschappen en combinatiemogelijkheden van bepaalde materialen. BLD-OM-2.5: Kinderen praten spontaan over hun ervaringen. BLD-OM-3.6: Kinderen vinden plezier en voldoening in het beeldend vormgeven. BLD-OM-3.7: Kinderen kunnen de materialen en hulpmiddelen zuinig gebruiken, zorgzaam onderhouden en netjes opbergen na gebruik. BLD-BS-1: Kinderen praten over eigen werk en hoe het totstandkwam (zowel inhoud als vorm). BLD-BS-6: Kinderen ervaren dat beelden een inhoud, betekenis of doel kunnen hebben. 6. Rakhiband BLD-OM-1.3: De kinderen genieten ervan met de materialen te exploreren. BLD-OM-1.6: Kinderen ervaren de mogelijkheden en beperkingen van materialen en hulpmiddelen. BLD-OM-1.8: Kinderen ontdekken de driedimensionale eigenschappen en combinatiemogelijkheden van bepaalde materialen. BLD-OM-2.5: Kinderen praten spontaan over hun ervaringen. BLD-OM-3.2: Kinderen kunnen uit een assortiment aan materialen en hulpmiddelen een bewuste keuze maken om een constructie op te zetten of een creatie te ontwerpen. BLD-OM-3.6: Kinderen vinden plezier en voldoening in het beeldend vormgeven. BLD-OM-3.7: Kinderen kunnen de materialen en hulpmiddelen zuinig gebruiken, zorgzaam onderhouden en netjes opbergen na gebruik. BLD-BS-1: Kinderen praten over eigen werk en hoe het totstandkwam (zowel inhoud als vorm). BLD-BS-6: Kinderen ervaren dat beelden een inhoud, betekenis of doel kunnen hebben. 7. Indiase keuken BLD-OM-1.1: De kinderen staan open voor nieuwe materialen. BLD-OM-1.2: De kinderen durven zich uitleven met een rijk aanbod aan materialen. BLD-OM-1.3: De kinderen genieten ervan met de materialen te exploreren.

12 BLD-OM-1.6: Kinderen ervaren de mogelijkheden en beperkingen van materialen en hulpmiddelen. BLD-OM-1.8: Kinderen ontdekken de driedimensionale eigenschappen en combinatiemogelijkheden van bepaalde materialen. BLD-OM-2.5: Kinderen praten spontaan over hun ervaringen. BLD-OM-3.2: Kinderen kunnen uit een assortiment aan materialen en hulpmiddelen een bewuste keuze maken om een constructie op te zetten of een creatie te ontwerpen. BLD-OM-3.6: Kinderen vinden plezier en voldoening in het beeldend vormgeven. BLD-OM-3.7: Kinderen kunnen de materialen en hulpmiddelen zuinig gebruiken, zorgzaam onderhouden en netjes opbergen na gebruik. BLD-BS-1: Kinderen praten over eigen werk en hoe het totstandkwam (zowel inhoud als vorm). 8. Kruip in de huid van een Indiase god BLD-OM-1.2: De kinderen durven zich uitleven met een rijk aanbod aan materialen. BLD-OM-1.3: De kinderen genieten ervan met de materialen te exploreren. BLD-OM-1.6: Kinderen ervaren de mogelijkheden en beperkingen van materialen en hulpmiddelen. BLD-OM-1.8: Kinderen ontdekken de driedimensionale eigenschappen en combinatiemogelijkheden van bepaalde materialen. BLD-OM-2.3: Kinderen experimenteren met beeldelementen. Ze onderzoeken de mogelijkheden van kleur, vorm, volume, structuur, ritme, textuur, contrast, compositie, beweging, BLD-OM-2.5: Kinderen praten spontaan over hun ervaringen. BLD-OM-3.2: Kinderen kunnen uit een assortiment aan materialen en hulpmiddelen een bewuste keuze maken om een constructie op te zetten of een creatie te ontwerpen. BLD-OM-3.6: Kinderen vinden plezier en voldoening in het beeldend vormgeven. BLD-OM-3.7: Kinderen kunnen de materialen en hulpmiddelen zuinig gebruiken, zorgzaam onderhouden en netjes opbergen na gebruik. BLD-BS-1: Kinderen praten over eigen werk en hoe het totstandkwam (zowel inhoud als vorm). BLD-BS-6: Kinderen ervaren dat beelden een inhoud, betekenis of doel kunnen hebben.

13 Muziek 9. Nila nila MUZ-MB-1.3.5: De kinderen kunnen na het beluisteren van een muziekfragment hun indrukken verwoorden. MUZ-MB-2.2.2: De kinderen kunnen aan de eigen stem een bijzondere klankkleur geven, zodat verschillende emoties en stemmingen worden uitgedrukt. MUZ-MB : De leerlingen maken kennis met traditionele muziek uit andere werelddelen. MUZ-MB-4.3.1: De leerlingen maken kennis met de verschillende functies van muziek. MUZ-LZ-1: De kinderen kunnen zich mentaal en lichamelijk voorbereiden voor het zingen. MUZ-LZ-2: De kinderen kunnen aandachtig luisteren naar het zingen van het lied door de leerkracht. MUZ-LZ-4: De kinderen kunnen eenvoudige muzikale zinnen meezingen of nazingen. MUZ-LZ-6: De kinderen kunnen het lied volledig meezingen. MUZ-LZ-7: De kinderen kunnen het lied zelfstandig zingen. 10. Klassieke klanken MUZ-MB-1.2.1: De kinderen kunnen uit een muziekfragment een opvallend detail isoleren. MUZ-MB-1.3.1: De kinderen kunnen met begeleidende opdrachten gedurende een bepaalde tijd zonder onderbreking naar een kort muziekfragment luisteren. MUZ-MB-1.3.5: De kinderen kunnen na het beluisteren van een muziekfragment hun indrukken verwoorden. MUZ-MB-2.1.3: De kinderen onthouden en herkennen geluiden gemaakt via voorwerpen of met het eigen lichaam. MUZ-MB-2.2.6: De kinderen ervaren via goedgekozen muziekfragmenten de specifieke klankkleur van de groepen instrumenten. MUZ-MB : De leerlingen maken kennis met traditionele muziek uit andere werelddelen. Drama 11. Het verhaal van Rama en Sita DRA-BV-1.7: De kinderen kunnen zich in allerlei personen, dieren, planten en zaken uit de omgeving inleven en beelden deze uit.

14 DRA-BV-1.9: De kinderen houden de aandacht gericht op het spel en kunnen hun betrokkenheid voldoende lang volhouden (concentratie). DRA-BV-1.11: De kinderen ontwikkelen hun fantasie via allerlei spelsituaties. (fantasie) DRA-BV-1.13: De kinderen gebruiken in overleg met elkaar allerlei materialen en attributen. DRA-BV-1.14: De kinderen houden zich consequent aan de gemaakte afspraken. DRA-BV-1.17: De kinderen kunnen de vele expressiemogelijkheden van het eigen lichaam hanteren in functie van de te spelen rol. DRA-BV-1.18: De kinderen reageren op het spel van anderen. DRA-SB-2.2: De kinderen vergroten hun spreekvaardigheid door spelen met accent op taalgebruik en spreektechniek. DRA-SB-2.3: De kinderen gebruiken taal om actie te ondersteunen. DRA-SB-2.8: De kinderen kunnen een aangepaste spreektechniek gebruiken: tempo, volume, toonhoogte, articulatie, timbre. DRA-SB-2.9: De kinderen kunnen vanuit een welomschreven rol spelen. DRA-SB-2.11: De kinderen kunnen zich inleven in wat anderen meemaken en de eigen gevoelens daarover op een authentieke wijze uitdrukken. DRA-SGB-3.3: De kinderen staan open voor wat anderen zeggen en/of doen. Ze reageren er spontaan op. DRA-SGB-3.7: De kinderen genieten van wat anderen tonen, spelen of voorlezen en ze kunnen hun reactie uitstellen tot er een duidelijke kans toe is. DRA-SGB-3.10: kinderen zien in dat de juiste verhouding tussen woord en beweging de expressie kan verhogen. DRA-SGB-3.14: De kinderen staan kritisch tegenover het spel van anderen en kunnen aangeleerde speltechnieken in hun kritiek betrekken. DRA-SGB-3.15: De kinderen kunnen in eigen bewoordingen een voorstelling evalueren naar gevoelens. Beweging 12. Namasté India BEW-BG-3: De kinderen nemen waar dat verschillende culturen eigen bewegingen hebben. BEW-BG-10: De kinderen drukken zichzelf uit met bewegingen die verwijzen naar gevoelens, ervaringen, situaties en gebeurtenissen. BEW-BM-1: De kinderen ervaren en exploreren bewegen ter plaatse (buigen, strekken, draaien, en gebruiken verschillende lichaamsdelen als steunpunt. BEW-BM-35: De kinderen kunnen individueel in grote groep werken.

15 BEW-BM-36: De kinderen kunnen samen met een ander kind een eenvoudige bewegingsopdracht uitvoeren. BEW-VB-27: De kinderen kunnen de expressieve waarde van beweging en dans begrijpen vanuit inzicht in de culturele, historische, sociale context en kunnen zich hierover kritisch uiten. 13. Zonnegroetjes uit India BEW-BG-3: De kinderen nemen waar dat verschillende culturen eigen bewegingen hebben. BEW-BG-8: De kinderen bewegen naar aanleiding van gevoelens en ervaringen. BEW-BG-11: De kinderen kunnen thema s uitwerken met bewegingen. BEW-BM-1: De kinderen ervaren en exploreren bewegen ter plaatse (buigen, strekken, draaien, en gebruiken verschillende lichaamsdelen als steunpunt. BEW-BM-3: De kinderen ervaren en exploreren de basisaspecten van vorm. BEW-BM-4: De kinderen ervaren en exploreren evenwicht. BEW-BM-25: De kinderen nemen waar, ervaren en exploreren spanning. BEW-BM-35: De kinderen kunnen individueel in grote groep werken. BEW-BM-36: De kinderen kunnen samen met een ander kind een eenvoudige bewegingsopdracht uitvoeren. BEW-VB-27: De kinderen kunnen de expressieve waarde van beweging en dans begrijpen vanuit inzicht in de culturele, historische, sociale context en kunnen zich hierover kritisch uiten. 14. Kho kho of gogo - De leerlingen vervolmaken zich in afgeleide spel- en sportvaardigheden. - De leerlingen kunnen eenvoudige spelideeën uitvoeren in eenvoudige bewegingsspelen. (de leerlingen passen de spelideeën toe in spelen) - De leerlingen kunnen zich in een spel inleven en hierbij de verschillende rollen waarnemen. - De leerlingen kennen elementaire tactische principes, kunnen ze toepassen in verwante spelen en kunnen een eenvoudig tactisch plannetje afspreken en uitvoeren. - De leerlingen passen de afgesproken spelregels toe en aanvaarden de sancties bij overtredingen. - De leerlingen kunnen veiligheidsafspraken naleven. - De leerlingen kennen de gevaren en risico s van bewegingssituaties en kunnen deze inschatten en signaleren. - De leerlingen beleven voldoening aan fysieke inspanning en kennen ook het langetermijneffect ervan.

16 - De leerlingen passen op alle vlakken de sociale gedragsregels bij sportactiviteiten toe. - De leerlingen tonen in het bewegen een intuïtief maar ook een bewust kennen, aanvoelen, omgaan en rekening houden met de eigen lichaamskenmerken, mogelijkheden en beperkingen. 15. Cricket - De leerlingen vervolmaken zich in afgeleide spel- en sportvaardigheden. - De leerlingen kunnen voorkeurhand of voet op een geïntegreerde manier gebruiken binnen verschillende sporttechnische vaardigheden. - De leerlingen kunnen op verschillende manieren en met diverse tuigen werpen. - De leerlingen kunnen eenvoudige spelideeën uitvoeren in eenvoudige bewegingsspelen. (de leerlingen passen de spelideeën toe in spelen) - De leerlingen kunnen verschillende specifieke rollen waarnemen in spelen zoals honkbal, korfbal, - De leerlingen kennen elementaire tactische principes, kunnen ze toepassen in verwante spelen en kunnen een eenvoudig tactisch plannetje afspreken en uitvoeren. - De leerlingen passen de afgesproken spelregels toe en aanvaarden de sancties bij overtredingen. - De leerlingen beheersen tal van functionele grepen in sportspelen. - De leerlingen kunnen veiligheidsafspraken naleven. - De leerlingen kennen de gevaren en risico s van bewegingssituaties en kunnen deze inschatten en signaleren. - De leerlingen beleven voldoening aan fysieke inspanning en kennen ook het langetermijneffect ervan. - De leerlingen passen op alle vlakken de sociale gedragsregels bij sportactiviteiten toe. - De leerlingen tonen in het bewegen een intuïtief maar ook een bewust kennen, aanvoelen, omgaan en rekening houden met de eigen lichaamskenmerken, mogelijkheden en beperkingen.

17 Leerplandoelen GO! 5 de leerjaar / 6 de leerjaar Beeld 1. Rangoli 1.3a: De leerlingen kunnen de beeldinformatie herkennen, begrijpen, interpreteren en er kritisch tegenover staan: opgedane informatie in verband met beeldaspecten interpreteren en toepassen. 1.4: De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend vormgeven is. 1.5b: De leerlingen kunnen beeldende problemen oplossen, technieken toepassen en gereedschappen en materialen hanteren om beeldend vorm te geven op een manier die hen voldoet: vormen realiseren in functie van de opdracht. 1.6a: Weergeven van ideeën, gegroeid uit tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën, met bewust gekozen materialen en technieken. 6.4: Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 6.5: Respect tonen voor uitingen van leeftijdsgenoten, behorend tot eigen en andere culturen. 2. Mooie handen 1.2c: Verschillende materialen en gereedschap verkennen: materialen en gereedschap zorgvuldig en correct gebruiken. 1.3a: De leerlingen kunnen de beeldinformatie herkennen, begrijpen, interpreteren en er kritisch tegenover staan: opgedane informatie in verband met beeldaspecten interpreteren en toepassen. 1.4: De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend vormgeven is. 1.5b: De leerlingen kunnen beeldende problemen oplossen, technieken toepassen en gereedschappen en materialen hanteren om beeldend vorm te geven op een manier die hen voldoet: vormen realiseren in functie van de opdracht.

18 6.4: Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 3. Mandala 1.3a: De leerlingen kunnen de beeldinformatie herkennen, begrijpen, interpreteren en er kritisch tegenover staan: opgedane informatie in verband met beeldaspecten interpreteren en toepassen. 1.4: De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend vormgeven is. 1.5b: De leerlingen kunnen beeldende problemen oplossen, technieken toepassen en gereedschappen en materialen hanteren om beeldend vorm te geven op een manier die hen voldoet: vormen realiseren in functie van de opdracht. 1.6a: Weergeven van ideeën, gegroeid uit tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën, met bewust gekozen materialen en technieken. 6.2: Zonder vooroordelen naar kunst kijken en luisteren. 6.4: Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 4. Dat verdient een bloem 1.2c: Verschillende materialen en gereedschap verkennen: materialen en gereedschap zorgvuldig en correct gebruiken. 1.4: De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend vormgeven is. 1.5b: De leerlingen kunnen beeldende problemen oplossen, technieken toepassen en gereedschappen en materialen hanteren om beeldend vorm te geven op een manier die hen voldoet: vormen realiseren in functie van de opdracht. 5. Licht in de duisternis 1.2c: Verschillende materialen en gereedschap verkennen: materialen en gereedschap zorgvuldig en correct gebruiken. 1.4: De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend vormgeven is.

19 1.5c: De leerlingen kunnen beeldende problemen oplossen, technieken toepassen en gereedschappen en materialen hanteren om beeldend vorm te geven op een manier die hen voldoet: kleuren realiseren en gebruiken in functie van de opdracht. 1.6a: Weergeven van ideeën, gegroeid uit tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën, met bewust gekozen materialen en technieken. 6. Rakhiband 1.2c: Verschillende materialen en gereedschap verkennen: materialen en gereedschap zorgvuldig en correct gebruiken. 1.3a: De leerlingen kunnen de beeldinformatie herkennen, begrijpen, interpreteren en er kritisch tegenover staan: opgedane informatie in verband met beeldaspecten interpreteren en toepassen. 1.4: De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend vormgeven is. 1.6a: Weergeven van ideeën, gegroeid uit tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën, met bewust gekozen materialen en technieken. 7. Indiase keuken 1.2c: Verschillende materialen en gereedschap verkennen: materialen en gereedschap zorgvuldig en correct gebruiken. 1.4: De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend vormgeven is. 8. Kruip in de huid van een Indiase god 1.2c: Verschillende materialen en gereedschap verkennen: materialen en gereedschap zorgvuldig en correct gebruiken. 1.3a: De leerlingen kunnen de beeldinformatie herkennen, begrijpen, interpreteren en er kritisch tegenover staan: opgedane informatie in verband met beeldaspecten interpreteren en toepassen. 1.4: De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend vormgeven is.

20 1.5c: De leerlingen kunnen beeldende problemen oplossen, technieken toepassen en gereedschappen en materialen hanteren om beeldend vorm te geven op een manier die hen voldoet: kleuren realiseren en gebruiken in functie van de opdracht. 1.6a: Weergeven van ideeën, gegroeid uit tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën, met bewust gekozen materialen en technieken. 6.4: Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. Muziek 9. Nila nila 2.1: Muziek beluisteren en ervaren, muzikale impressies opdoen uit de geluidsomgeving met aandacht voor enkele kenmerken van de muziek. 2.2a: Melodische wendingen nazingen. 2.3: Openstaan voor hedendaagse muziek, muziek uit andere tijden, andere landen en culturen. 2.4: Genieten van zingen en musiceren en dit gebruiken als impuls voor nieuwe muzikale spelideeën of andere aanverwante expressiewijzen. 2.5: De leerlingen kunnen vanuit het eigen muzikaal aanvoelen praten over het zingen en musiceren. 6.4: Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 6.5: Respect tonen voor uitingen van leeftijdsgenoten, behorend tot eigen en andere culturen. 10. Klassieke klanken 2.1: Muziek beluisteren en ervaren, muzikale impressies opdoen uit de geluidsomgeving met aandacht voor enkele kenmerken van de muziek. 2.3: Openstaan voor hedendaagse muziek, muziek uit andere tijden, andere landen en culturen. 2.5: De leerlingen kunnen vanuit het eigen muzikaal aanvoelen praten over het zingen en musiceren. 6.2: Zonder vooroordelen naar kunst kijken en luisteren.

21 Drama 11. Het verhaal van Rama en Sita 3.2: De leerlingen kunnen spelvormen waarnemen en inzien dat de juiste verhouding tussen woord en beweging de expressie kan vergroten. 3.3e: De leerlingen kunnen geconcentreerd luisteren naar een gesproken tekst (verteld of voorgelezen) en die mondeling, schriftelijk, beeldend of dramatisch weergeven: verhaal dramatisch verwerken in welke spelvorm ook. 3.4a: De leerlingen kunnen spelvormen in sociale en maatschappelijke context hanteren: impressies vanuit andere culturen en landen dramatisch verwerken. 3.5: De leerlingen kunnen ervaringen, gevoelens, ideeën, fantasieën, uiten in spel. 3.6: Een aan de speelsituatie aangepaste en aangename spreektechniek ontwikkelen (articulatie, adembeheersing, tempo, toonhoogte) en verschillende verbale en nonverbale spelvormen improviseren. 3.7: De leerlingen kunnen genieten van, praten over en kritisch staan tegenover het eigen spel en dat van anderen, de keuze van spelvormen, onderwerpen, de beleving. 6.4: Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 6.5: Respect tonen voor uitingen van leeftijdsgenoten, behorend tot eigen en andere culturen. Beweging 12. Namasté India 4.1: De leerlingen kunnen genieten van lichaamstaal, beweging en dans. (a-h) 4.4: De leerlingen kunnen bewegen op een creatieve manier en daarbij één of meerdere basiselementen van de beweging bespelen. 6.4: Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 6.5: Respect tonen voor uitingen van leeftijdsgenoten, behorend tot eigen en andere culturen. 13. Zonnegroetjes uit India 4.1: De leerlingen kunnen genieten van lichaamstaal, beweging en dans. (a-h)

22 4.3: De leerlingen kunnen samenwerken met anderen. 4.4: De leerlingen kunnen bewegen op een creatieve manier en daarbij één of meerdere basiselementen van de beweging bespelen. 4.5: De leerlingen kunnen de bewegingskwaliteit van henzelf en de groep verbeteren. 6.4: Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 6.5: Respect tonen voor uitingen van leeftijdsgenoten, behorend tot eigen en andere culturen. 14. Kho kho of gogo : komen, via loopspelen, stapsgewijs tot enkele minuten ononderbroken bewegen volgens het uithoudingsprincipe. Ze ervaren spelenderwijze dat zij hun snelheid moeten aanpassen aan de afstand : beheersen de bewegingsvaardigheden om enkele spelen en sportspelen zelfstandig te kunnen spelen : kunnen de spelregels van de spelen en sportspelen zelfstandig toepassen en aanvaarden de sancties bij overtredingen : kunnen zelfstandig eenvoudige spel- en sportspelideeën uitvoeren, kunnen zich in de spelen inleven en hierbij verschillende rollen waarnemen : kunnen in meer complexe loopspelen strategisch samenwerken in het belang van de groep : kennen de gevaren van bepaalde bewegingssituaties en passen enkele elementaire regels om zichzelf en anderen te beschermen onder begeleiding toe : tonen in hun bewegen een intuïtief, maar ook een bewust kennen, aanvoelen, omgaan en rekening houden met hun lichaamskenmerken, - mogelijkheden en -beperkingen : oefenen hun snelheid via complexe loop-, bal-, en sportspelen : kunnen zich uitleven in motorische activiteiten, beleven er voldoening aan en kennen het langetermijneffect ervan, hebben een positieve bewegingsingesteldheid : kunnen hun eigen inspanning en die van anderen inschatten en waarderen : nemen deel aan bewegingsactiviteiten in een geest van fair play : zijn bereid tot medewerking en samenwerking met alle leerlingen, zonder onderscheid van geslacht of etnische origine.

23 15. Cricket : komen, via loopspelen, stapsgewijs tot enkele minuten ononderbroken bewegen volgens het uithoudingsprincipe. Ze ervaren spelenderwijze dat zij hun snelheid moeten aanpassen aan de afstand : Werpen; beheersen verschillende manieren van werpen met betrekking tot sportspelen : beheersen de bewegingsvaardigheden om enkele spelen en sportspelen zelfstandig te kunnen spelen : kunnen de spelregels van de spelen en sportspelen zelfstandig toepassen en aanvaarden de sancties bij overtredingen : kunnen zelfstandig eenvoudige spel- en sportspelideeën uitvoeren, kunnen zich in de spelen inleven en hierbij verschillende rollen waarnemen : kunnen eenvoudige spelideeën uitvoeren in eenvoudige balspel- en balsportsituaties waaronder tenminste twee verschillende ploegbalsporten. (slagbal) : kennen de gevaren van bepaalde bewegingssituaties en passen enkele elementaire regels om zichzelf en anderen te beschermen onder begeleiding toe : kennen hun voorkeurshand en -voet en gebruiken hun voorkeurszijde om te wenden en te draaien rond hun lengteas : tonen in hun bewegen een intuïtief, maar ook een bewust kennen, aanvoelen, omgaan en rekening houden met hun lichaamskenmerken, - mogelijkheden en -beperkingen : oefenen hun snelheid via complexe loop-, bal-, en sportspelen : kunnen zich uitleven in motorische activiteiten, beleven er voldoening aan en kennen het langetermijneffect ervan, hebben een positieve bewegingsingesteldheid : kunnen hun eigen inspanning en die van anderen inschatten en waarderen : nemen deel aan bewegingsactiviteiten in een geest van fair play : zijn bereid tot medewerking en samenwerking met alle leerlingen, zonder onderscheid van geslacht of etnische origine.

Muzische opvoeding. Muzikale opvoeding. klas: doelen deelleerplan VSKO 1999

Muzische opvoeding. Muzikale opvoeding. klas: doelen deelleerplan VSKO 1999 Muzische opvoeding Muzikale opvoeding klas: doelen deelleerplan VSKO 1999 1. Het kind musiceert met klank en muziek 3 1.1 Musiceren en experimenteren met de stem, met aandacht voor een goed stemgebruik

Nadere informatie

Leerplandoelen Drama (GO)

Leerplandoelen Drama (GO) Leerplandoelen Drama (GO) 1ste graad 3.1 De leerlingen kunnen door kijken naar, inspelen op en zelf spelen, plezier beleven aan eenvoudige dramatische situaties. a. toneelvoorstellingen of poppentheater

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Teambuilders, Kajak & Kano, Laser battle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander ik en

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Klimmen, Kajak & Kano, Teambuilders, Laserbattle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander

Nadere informatie

Secundair Onderwijs Eindtermen Artistieke Opvoeding 1ste graad

Secundair Onderwijs Eindtermen Artistieke Opvoeding 1ste graad Secundair Onderwijs Artistieke Opvoeding 1ste graad BEELD BEELD PLASTISCHE OPVOEDING : WAARNEMEN 1.1. visuele waarneming en beeldend geheugen versterken en vergroten door beeldelementen te herkennen. 1.2.

Nadere informatie

1 x x 2 x x 3 x x 4 x x 5 x x 6 x x 7 x x 8 x x 9 x x 10 x x

1 x x 2 x x 3 x x 4 x x 5 x x 6 x x 7 x x 8 x x 9 x x 10 x x 1 x x 2 x x 3 x x 4 x x 5 x x 6 x x 7 x x 8 x x 9 x x 10 x x 1 Bij Zonneland 3 Time-out voor de natuur! Let s shake it Let s shake it N: de natuur A: Instrument bespelen Eindterm 2.1 Muzikale opvoeding

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Junior Adventure: - Moeraspiste, blote voetenpad, hoge Tarzans, touwenparcours, waterplas (kajak), droge teambuilding Eindtermen wereldoriëntatie

Nadere informatie

leerlijn muzische 2de, 3de en 4de leerjaar.xls 1 van 10 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

leerlijn muzische 2de, 3de en 4de leerjaar.xls 1 van 10 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod 1. Intensief gebruik maken van alle zintuigen Ik kan geconcentreerd kijken, beluisteren, betasten, smaken, ruiken. Ik sta open voor muzische prikkels van buitenaf en neem de tijd om ze op mij te laten

Nadere informatie

Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Wat een feest! Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6

Wat een feest! Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 Wat een feest! 1. Thema: Feestdagen 2. Vakgebied en vakonderdeel: Muzische vorming/drama 3. Doelgroep Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 4. Duur: 50 min. 5. Doelen Eindtermen: 3.5 ervaringen,

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel les/thema Sprookjes Graad: 1 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel les/thema Toneel spelen Graad: 1 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.

ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren. Wereldoriëntatie ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren. NATUUR ET 1.6 De leerlingen kunnen illustreren dat de mens

Nadere informatie

leerlijn muzische kleuters en 1ste lj.xls 1 van 10 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

leerlijn muzische kleuters en 1ste lj.xls 1 van 10 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod 1. Intensief gebruik maken van alle zintuigen Wanneer ik ertoe word uitgenodigd, gebruik ik bepaalde zintuigen bij het waarnemen. Ik gebruik spontaan al mijn zintuigen bij het waarnemen. Ik weet al op

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Extreme - Touwenpiste, kajakpolo, natte teambuilders, via ferrata, Death Ride, Moeraspiste Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

Workshop. Vriendschapsbandjes

Workshop. Vriendschapsbandjes Workshop Vriendschapsbandjes Opzet: Vriendschapsbandjes in macramé met pareltjes aan. (Idee uit het boekje Eigentijds macramé, Margriet Kors en Gina Lambers, Cantecleer, 2002, ISBN 90 213 3201 9) pagina

Nadere informatie

EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS

EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS In de linkerkolom vind je de eindtermen (https://www.onderwijsdoelen.be/lichamelijkeopvoeding-lager-onderwijs-0 ) In de rechterkolom wordt een link

Nadere informatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie Ontwikkelingsdoelen 1. Motorische competenties Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing 1. De leerling beweegt zich doorheen diverse ruimtelijke hindernissen. 2. De leerling behoudt

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 2 de graad van de langlopende

Nadere informatie

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN Inleiding In alle leerplannen en in het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Basisschool zitten aspecten van relationele vorming verwerkt. Soms

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

Accent op improvisatie

Accent op improvisatie onderdeel: improvisatie Accent op improvisatie Titel: Reclame met jabbertalk Graad: 2 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel

Nadere informatie

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht,

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht, 2 e graad LAGER ONDERWIJS Beste leerkracht, Binnenkort woont u met uw klas een OORcollege van defilharmonie bij. Om goed voorbereid naar het concert te komen bieden wij graag deze lesmap aan. Voor de leerlingen

Nadere informatie

leerlijn muzische derde graad.xls 1van15 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

leerlijn muzische derde graad.xls 1van15 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod 1. Intensief gebruik maken van alle zintuigen ET 6.1 Ik verken spontaan de mogelijkheden tot zintuiglijke waarneming. Ik neem de tijd voor een zo volledig mogelijke waarneming. Vooraleer een oordeel te

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel: De uitgewiste bladzijde Graad: 2 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING In deze bijlage maken we de vergelijking tussen de Ontwikkelingsdoelen uit het Ontwikkelingsplan van de katholieke kleuterschool en de doelen

Nadere informatie

Accent op improvisatie en taal

Accent op improvisatie en taal Accent op improvisatie en taal onderdeel: articulatie en improvisatie Titel les/thema Inspringspelen (en articulatie-oefening) Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 1-2 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur christelijke scheppingsspiritualtiteit betekent in het leven van mensen en. KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.11 Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken, moet voldoen. WO TE 6.11.1 Dat

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding

Lichamelijke opvoeding Lichamelijke opvoeding 1.19 kunnen zich in een spel inleven en hierbij verschillende rollen waarnemen. 1.20bis passen de afgesproken spelregels toe en aanvaarden de sancties bij overtredingen. 3.1 zijn

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

eindtermen basisonderwijs

eindtermen basisonderwijs STAM op schoolmaat eindtermen basisonderwijs inhoudstafel 1. inleiding...3 2. leergebied overschrijdende eindtermen...3 2.1. ICT...3 2.2. sociale vaardigheden...3 3. eindtermen leergebieden...4 3.1. muzische

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama

basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 3 de graad van de langlopende

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur voor de keuzes die men maakt. Verschillende vormen van verstilling, meditatie, KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Spelend leren en ontdekken

Spelend leren en ontdekken Spelend leren en ontdekken Handboek drama voor het basisonderwijs Schema: leerlijn drama voor de leerlingen per twee leerjaren Bijlage 2 bij hoofdstuk 4 Etje Heijdanus-de Boer Anouk van Nunen Hans Boekel

Nadere informatie

Eén, twee, drie en rust.

Eén, twee, drie en rust. Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur voor de keuzes die men maakt. Verschillende vormen van verstilling, meditatie, KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Accent op improvisatie

Accent op improvisatie onderdeel: improvisatie Titel: Bij de dokter Graad: 2 Accent op improvisatie Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

de leerling is geconcentreerd en toont zin voor afwerking de leerling communiceert over zijn/haar kunstbeleving

de leerling is geconcentreerd en toont zin voor afwerking de leerling communiceert over zijn/haar kunstbeleving ontdekt exploreert en experimenteert is geconcentreerd en toont zin voor afwerking breidt de eigen voorkeuren uit creëert hanteert de muzikale parameters en componenten staat open voor het onbekende, het

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT GEKOPPELD AAN DE EINDTERMEN 3 DE GRAAD BASISONDERWIJS Voor het bepalen van de doelstellingen hebben we ons gebaseerd op de eindtermen basisonderwijs. De volgende doelstellingen

Nadere informatie

IK ALS UNIEKE KUNSTENAAR

IK ALS UNIEKE KUNSTENAAR onderzoekt ontdekt diverse kunstuitingen DE ONDERZOEKER exploreert en experimenteert vindt een evenwicht tussen zichzelf en de groep* kan zich inleven* toont nieuwsgierigheid* DE SAMENSPELER toont engagement*

Nadere informatie

ontwerpleerplan Kunstenbad

ontwerpleerplan Kunstenbad ontwerpleerplan Kunstenbad De onderzoeker De vakman Ik als unieke kunstenaar De samenspeler De performer drukt zich persoonlijk uit bouwt vertrouwen op* vertelt een (eigen) verhaal Ik als unieke kunstenaar

Nadere informatie

Nederlands. Mondeling onderwijs

Nederlands. Mondeling onderwijs Nederlands Mondeling onderwijs - Kerndoel 1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. Gebruik

Nadere informatie

WO-NAT De leerlingen nemen gericht waar met al hun zintuigen. WO-NAT De leerlingen noteren hun waarnemingen op een systematische wijze.

WO-NAT De leerlingen nemen gericht waar met al hun zintuigen. WO-NAT De leerlingen noteren hun waarnemingen op een systematische wijze. Leerplandoelen OVSG Wereldoriëntatie Natuur WO-NAT-01.04 De leerlingen nemen gericht waar met al hun zintuigen. WO-NAT-01.06 De leerlingen noteren hun waarnemingen op een systematische wijze. WO-NAT-07.05

Nadere informatie

EINDTERMENTABEL OVERZICHT. Flos en Bros werkboekjes. x x. x x x x x. x x x. Werkboekje blz e Leerjaar 6 e Leerjaar

EINDTERMENTABEL OVERZICHT. Flos en Bros werkboekjes. x x. x x x x x. x x x. Werkboekje blz e Leerjaar 6 e Leerjaar 5 e Leerjaar 6 e Leerjaar EINDTERMENTABEL OVERZICHT Flos en Bros werkboekjes Tandenmuzeum De mondgazt Dagboek v/e tandenborstel Gezonde start in de mond - Suiker Verzin een supersmoes Tanden de wereld

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad muziek

basiscompetenties 3de graad muziek basiscompetenties 3de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 3 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Beweging 1. Welkom welkom - De kinderen kunnen dicht bij elkaar bewegen. - De kinderen kunnen verschillende richtingen onderscheiden en daarin bewegen. - De kinderen kunnen

Nadere informatie

Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen....by Just Notes Music

Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen....by Just Notes Music Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen...by Just Notes Music Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Vooraf 2 Leerlijn Muziek 3 Competenties Groep 1-2 3 Competenties Groep 3-4 4 Competenties

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo)

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo/vwo onderbouw exameneenheden havo/vwo bovenbouw exameneenheden Vakkernen 1. Produceren en presenteren 54:

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Drama 1. Welkom Mijn handen vertellen Ik zeg. Ze zeggen. - De kinderen kunnen met hun handen en zonder te spreken situaties uitbeelden of bevelen geven. - De kinderen kunnen

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Arrangement: Sport en spel

Arrangement: Sport en spel Rooms-katholieke Godsdienst RKgs RKgs Openkomen voor geloofstaal, symboliek en rituelen (RKgs) liggen en een nieuw begin maakt. Ontdekken wat verrijzenis kan betekenen in het leven van mensen en mogelijk

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama - In de vaardigheidslijn drama wordt gebruik gemaakt van spelvaardigheden, verbeelden en vormgeven in een opbouwende lijn voor de groepen

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-vmbo)

Kunst en cultuur (PO-vmbo) Kunst en cultuur (PO-vmbo) kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw vmbo bovenbouw exameneenheden 54: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en

Nadere informatie

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Zich gedragen weten door, verbonden met en aangesproken door gemeenschappen dichtbij en veraf; ontdekken

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan VVKBaO Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding Motorische competenties. LA-MC-BAL De leerlingen worden zich bewust van nauwkeurige kleinmotorische vaardigheden.

Lichamelijke opvoeding Motorische competenties. LA-MC-BAL De leerlingen worden zich bewust van nauwkeurige kleinmotorische vaardigheden. Lichamelijke opvoeding Motorische competenties LA-MC-BAL-32.2. De leerlingen worden zich bewust van nauwkeurige kleinmotorische vaardigheden. LA-MC-BAL-32.3. De leerlingen passen kleinmotorische vaardigheden

Nadere informatie

Lesidee: niet stunten op straat

Lesidee: niet stunten op straat Lesidee: niet stunten op straat DOELGROEP: 6e leerjaar KERNIDEE: Gedrag als weggebruiker, gevaar zijn voor anderen, eigen veiligheid LINK NAAR ZEPPE & ZIKKI AFLEVERING: Team Z Skeeleren - Skate ramp FIETSBLUNDERS

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Grafische sector

Nadere informatie

Eindtermen lager onderwijs die van toepassing zijn tijdens Op stap voor het klimaat

Eindtermen lager onderwijs die van toepassing zijn tijdens Op stap voor het klimaat Eindtermen lager onderwijs die van toepassing zijn tijdens Op stap voor het klimaat LEERGEBIEDEN Lichamelijke opvoeding 1.Lichamelijke opvoeding - Motorische competenties Zelfredzaamheid in kindgerichte

Nadere informatie

Elk onderdeel wordt in de klas geobserveerd en minstens tweemaal per jaar wordt dit geëvalueerd in het rapport..

Elk onderdeel wordt in de klas geobserveerd en minstens tweemaal per jaar wordt dit geëvalueerd in het rapport.. 2 Lijnen van houdingen, en in ons rapport. Elk onderdeel wordt in de klas geobserveerd en minstens tweemaal per jaar wordt dit geëvalueerd in het rapport.. 2.1 Moedertaal spreken: 1 ste lj Moedertaal spreken

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas 1. Algemene doelstelling cultuureducatie 2. Doelen en visie van de school 3. Visie cultuureducatie 4. Beschrijving van de bestaande situatie 5. Beschrijving van

Nadere informatie

Gezien het bovenstaande zijn kunstvakken direct of indirect betrokken bij het nastreven van vakoverschrijdende

Gezien het bovenstaande zijn kunstvakken direct of indirect betrokken bij het nastreven van vakoverschrijdende Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED BEELDENDE KUNSTEN KSO VOET EN STUDIEGEBIED PODIUMKUNSTEN KSO 1 De eigenheid van kunst en de VOET

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Muziek 1. Welkom Kriebels - De kinderen kunnen spontaan vakantieherinneringen ophalen. - De kinderen kunnen herkenbare passages vergelijken met situaties uit hun leefwereld.

Nadere informatie

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Schuilt er een onderzoeker in jou? Schuilt er een onderzoeker in jou? Bijlage: Lesdoelen en leerplandoelen INHOUD 1 Eerste kennismaking met Inagro en zijn activiteiten... 3 1.1 Lesdoelen... 3 1.2 Leerplandoelen... 3 1.2.1 Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Dagactiviteit: AFRIKA VERTELT : ÇA BOUGE EN DAT BEWEEGT VZW Doedeskaden

Dagactiviteit: AFRIKA VERTELT : ÇA BOUGE EN DAT BEWEEGT VZW Doedeskaden 1 Dagactiviteit: AFRIKA VERTELT : ÇA BOUGE EN DAT BEWEEGT VZW Doedeskaden Hoofddisciplines: dans en muziek Andere disciplines die aan bod komen: drama en eventueel media (filmopname) Aanbod geschikt voor:

Nadere informatie

Accent op materiaal. Titel les/thema Vingerpopjes Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op materiaal. Titel les/thema Vingerpopjes Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Accent op materiaal onderdeel: poppenspel Titel les/thema Vingerpopjes Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

Klankmakerij - lesdoelen

Klankmakerij - lesdoelen Klankmakerij - lesdoelen Noot: de Klankmakerij streeft vanaf jonge leeftijd universele eindtermen en -doelen na en deze worden aanpast (lees verdiept ) als de mogelijkheid daartoe bestaat. De teksten hieronder

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO techniek maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Printmedia Beginsituatie:

Nadere informatie

3 LEERPLANDOELEN. De katholieke basisschool stelt zich als algemeen streefdoel voor mediaopvoeding:

3 LEERPLANDOELEN. De katholieke basisschool stelt zich als algemeen streefdoel voor mediaopvoeding: 3 LEERPLANDOELEN Algemeen streefdoel De katholieke basisschool stelt zich als algemeen streefdoel voor mediaopvoeding: De leerlingen kunnen op een behendige, zelfredzame en kritische manier participeren

Nadere informatie

Doelenlijst G-start voor VVKBaO

Doelenlijst G-start voor VVKBaO 1 1. OVER -START -start is een CTO-uitgave over het stimuleren van geletterdheid bij jonge kinderen (2,5 tot 7 jaar). -start is een boek vol achtergrondinformatie en concreet uitgewerkte activiteiten.

Nadere informatie

VOLO 1 visietekst muzische domeinen

VOLO 1 visietekst muzische domeinen Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen. (Albert Einstein ) Beste student(e),

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 2B

Steekkaart: nummer 2B Steekkaart: nummer 2B Onderwerp Het maken van een gefotografeerde pose in ijzerdraad en aluminiumfolie Leeftijd/Doelgroep 2 e leerjaar Leergebied Muzische opvoeding: Beeldopvoeding Organisatie Tijdsduur

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad dans

basiscompetenties 2de graad dans basiscompetenties 2de graad dans 1 CONCORDANTIETABEL basiscompetenties 2de graad dans Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen binnen

Nadere informatie

Beeld. Omgaan met middelen

Beeld. Omgaan met middelen Beeld Omgaan met middelen Exploreren Experimenteren De kinderen staan open voor nieuwe materialen. Kinderen durven zich uitleven met een rijk aanbod aan materialen. Kinderen genieten ervan met de materialen

Nadere informatie

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting)

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) Reflecteren over bewegen Zelfstandig leren Verantwoord en veilig bewegen DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) De leraar kiest uit het doelenkader

Nadere informatie

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter De bib is een bos. In groep volgen we een spoor van blaadjes langs verschillende plaatsen in de bib. We leren het reglement kennen en aan de hand van voorwerpen ontdekken

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN

PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN 2017-09-15 1 Zich engageren in vriendschap en relatie, daar deugd aan beleven en zich daarover uitdrukken. 2 De verscheidenheid van mensen als een rijkdom ervaren

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans - In de vaardigheidslijn dans en beweging worden de verschillende technieken, vaardigheden en houdingen voor de groepen 1 t/m 8 in een opbouwende

Nadere informatie

Lijst van de gebruikte leerplannen binnen het katholiek onderwijs

Lijst van de gebruikte leerplannen binnen het katholiek onderwijs Lijst van de gebruikte leerplannen binnen het katholiek onderwijs 1. Specifiek voor het kleuteronderwijs: (Ook de ander leerplannen gelden voor het kleuteronderwijs) November 2008 Ontwikkelingsplan nieuw

Nadere informatie

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5. Materiaal Materiaal 1.24

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5. Materiaal Materiaal 1.24 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderw Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding Bevorderend/Beperkend Materiaal 1.6 kunnen met een eenvoud 1.18 kunnen

Nadere informatie

Thema 3de leerjaar Activiteit OD/ET VVKBaO OVSG GO Extra

Thema 3de leerjaar Activiteit OD/ET VVKBaO OVSG GO Extra One two three! ET 2.4 5.1/1.3 III 22/3 2.4.a Een lied zuiver en expressief zingen 2 In de buurt Muzikaal verhaal ET 2.4 3.1 III 39/1.2 2.4.c Een verhaal met instrumenten muzikaal vertolken 3 Alles wordt

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Accent op improvisatie en taal

Accent op improvisatie en taal onderdeel: Improvisatie Accent op improvisatie en taal Titel les/thema Improvisatie met dramakaarten Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer

Nadere informatie

Thema kinderportretten

Thema kinderportretten Thema kinderportretten Les 1: Poseren zoals in portretten Lestitel: Poseren zoals in portretten Leerdomein: drama, bewegingsexpressie Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan

Nadere informatie

Doelen relationele vorming

Doelen relationele vorming Doelen relationele vorming RV 1 Kinderen hebben vertrouwen in zichzelf RV 1.1. Ontdekken dat ieder uniek is. RV 1.2. Zich bewust worden van hun eigen kwetsbaarheid en ermee kunnen omgaan. RV 1.3. Eigen

Nadere informatie

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal. Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal. Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding kleuteraangepast materiaal veilig heffen, dragen

Nadere informatie