En die boomkes zijn hier speciaal voor de gelegenheid geplaatst?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "En die boomkes zijn hier speciaal voor de gelegenheid geplaatst?"

Transcriptie

1 Interview door Raf Schepers met Polders Nancy (één van de sierders) Bokrijkseweg 102 bus Hasselt Versiering n.a.v. 50 jaar huwelijk Aangezien de versiering al een hele tijd weg is, zou ik u nog even willen vragen hoe ze eruit zag, en wat de aanleiding was? De inrit was volledig vol boomkes geplaatst, tot aan het huis, en die waren allemaal verbonden met slingers, en dan hadden we zo een heel grote boog gemaakt. En die boomkes zijn hier speciaal voor de gelegenheid geplaatst? Ja ja, hun schoondochter heeft die ergens gekregen. Die stonden allemaal schoon in potten, en dan hebben we die potten ook nog versierd door er van dat crêpe-papier rond te doen, want dat waren gewone zwarte potten, dus die hebben we wat kleurrijker gemaakt, en dan hebben we die boomkes met mekaar verbonden door slingers. En dan hebben we allemaal witte rozen gemaakt, van servetten, om daarin te hangen. En één van de buren heeft dan echt een boog gelast, dat is een lasser. En die hebben we dan ook nog vol bloemen en ballonnen gehangen. En dan hebben we met gouden inkt hun namen geschreven, José en Jean, en dan in het midden nog zo een gouden vijftig, en dan hadden we nog ergens zo van die gouden rollen gekregen, en die hebben we dan helemaal rond de weide gespannen. Was er ook een tekst? Ja. Iets op rijm? Ja ja, dat rijmde. En foto's? Eén foto hadden ze eigenlijk maar. Van het koppel.

2 Hoe ontstaat zoiets, wie nam het initiatief om daar te gaan sieren? Evi en Gert, die wonen er juist naast. En die zijn bij de buren overal briefkes gaan insteken, om te vragen om mee te doen, en om te delen in de kosten, als je dat wilde. En dan alles gaan kopen wat er nodig was. Uiteindelijk hebben we dan allemaal 7 samengelegd voor de versiering, en om alles te huren. Dan zijn we op een avond samengekomen, om te bespreken wat en hoe we het gingen doen, en dan de week daarna zijn we begonnen de versiering te maken. En die Evi en Gert, is dat familie? Nee, dat zijn ook gewone buren, dat zijn nog jonge mensen, die wonen er nu acht jaar. Dus het niet zo dat die mensen al een hele lange band hebben met die familie? Nee, die wonen er nog maar acht jaar. Eigenlijk is het straf dat die mensen die traditie, want het is toch op een vrij traditionele manier gesierd, zoals het al tientallen jaren gedaan wordt voor gouden bruiloften, verderzetten? Hadden zij daar van bij het begin een beeld van, of waren er oudere mensen uit de buurt, die gezegd hebben zo wordt dat gedaan bij een gouden bruiloft? Wie heeft het idee van zo'n versierde laan bedacht? Wij allemaal een beetje, maar er waren ook enkele oudere mensen in de groep, en die hadden twee jaar geleden een gouden bruiloft gehad in de familie, en die hadden dan gezegd ongeveer doen ze zoiets. En zo hebben zij dan ideeën opgedaan, want het zijn nog jonge mensen... Maar ik vind het wel tof dat zij zoiets doen, want Evi is zelf nog geen dertig, en Gert is dan iets ouder. Maar voor zo jonge mensen... En dan juist tegenover Evi en Gert wonen ook nog heel jonge mensen, en die hebben ook meegedaan, dus dat is wel tof, eigenlijk.

3 Is er tijdens het aanbrengen van de versiering lawaai gemaakt? Zij wisten het, hè. We zijn de dag voordien gegaan, omdat het heel slecht, regenachtig weer was. En die bloemen waren van servet, en als het dan regent, dan wordt dat heel vies, hè. En daarmee hebben we dat pas de dag tevoren gedaan. Allez, eigenlijk de dag dat zij het huwelijk hadden, maar het feest was eigenlijk de dag nadien. Dus eigenlijk waren ze op die vrijdag juist vijftig jaar getrouwd, maar de dag nadien was eigenlijk het feest. Want ze hadden een heel grote tent gehuurd, en die stond bij hun achter. Dus omwille van de regen is de versiering wat later geplaatst dan eerst voorzien? Ja, want wilden eigenlijk in het begin van de week sieren, zodat het effekes kon blijven staan, maar door het slechte weer hebben we dat moeten uitstellen. En hoe lang blijft zo'n versiering dan staan? Zij hebben het toch wel effe laten staan, want zij vonden het heel mooi, ik denk toch wel een veertien dagen. Dus het zijn eigenlijk de mensen die gevierd worden, die beslissen wanneer het afgebroken wordt? Ja, want wij wilden eigenlijk de week nadien al samen met de buren gaan afbreken, maar dat wilden ze niet. Ze wilden het nog effe laten staan, want ze vonden het veel te mooi... En ze hebben het dan zelf afgebroken? Ja, toen heeft de schoonzus het afgebroken. Wanneer er nu zo gesierd wordt, is er enerzijds een boodschap voor de mensen die er wonen, dat is evident, maar is er ook een boodschap voor de mensen die hier passeren? Wat jullie eigenlijk duidelijk maken aan de toevallige voorbijganger? Gewoon dat we aan die mensen denken, dat daaraan gedacht wordt dat die mensen dat vieren. En om te laten zien aan iedereen dat ze daar hier in de straat aan denken... Hoe ziet zo'n dat eruit, van een gouden bruiloft? Is er nog een officieel gedeelte op de gemeente? Ja, en zij zijn hier met paard en koets afgehaald. En de gemeente heeft dat georganiseerd? Ik denk dat ze dat zelf zo beslist hebben, om met paard en koets naar daar te gaan. Dat is hier nog grondgebied Zonhoven? Ja, zij wonen in Zonhoven, maar ik, aan de andere kant van de straat, woon in Hasselt. Zij zijn niet in de kerk geweest, dat was te lang, voor oudere mensen duurt dat wat lang... En wanneer werden zij opgehaald met de koets? Dat was zaterdag, rond de middag. Zij werden om 13u30 op het gemeentehuis verwacht, en zij zijn hier rond 12u50 opgehaald, want wij zijn nog gaan kijken buiten. Dat was mooi. En de naaste

4 familie volgde dan, in een huifkar. Is er een buurtcomité om dergelijke versieringen aan te brengen? Ja, dat is met briefkes in de bus afgesproken, maar nu we dit feest gehad hebben, en dat zo plezant is geweest, met de buren allemaal samen, hebben we afgesproken om volgend jaar te proberen om ook een buurtfeest te organiseren. De buurt hangt hier goed aan mekaar? Ja. Want voor dit feest hebben we toch veel hulp gehad. De versiering is dus voor een stuk zelf gemaakt, maar heb je ook dingen moeten huren? Die boomkes waarschijnlijk? Dat weet ik niet juist, ik denk dat die schoonzus die ergens heeft kunnen lenen, denk ik. Dat waren kleine denneboomkes. En dan die mevrouw die hier de carnavalwinkel heeft (Pirotte, RS), die heeft dan voor de ballonnen en zo gezorgd, die kan daar gemakkelijk aan geraken. Dus dat was al veel beterkoop, en dat crêpe-papier kon zij ook aan inkoopprijs kopen. Als je dat moet gaan halen bij een drukker, dan is dat veel duurder, hè. En dan zijn de kosten gedeeld? Want we kwamen bijvoorbeeld altijd samen bij die Evi en Gert, en die mevrouw zorgde dan voor koekjes en koffie en cola, en dan hebben we op het laatst ook allemaal beslist om wat bij te leggen in die mevrouw haar kosten, want zij moet dat allemaal niet gratis doen, hè. Ik bedoel, wij zijn daar vier keer samengekomen,... De inspiratie voor de versiering kwam dus van die oudere mensen, die je zojuist al noemde? Ja, omdat zij dat ook al eens ooit zo gevierd hadden. Dus zij hebben gezegd zo wordt dat gedaan... Eerst wilden we eigenlijk pakken hooi zetten, omdat het boerenmensen zijn, maar dat vond die schoonzus maar niks, als het dan slecht weer is, dan begint dat hooi rond te vliegen, en zo... En dat vonden ze dan maar niks, dat hebben ze afgekeurd... En hoe reageerde het koppel op de versiering? Die waren heel blij. Dat pakte hun toch wel... En is er gesierd de avond tevoren, of gewoon overdag? Tegen de avond, rond 18u30. En waren zij toen thuis? Ja ja, zij zijn buiten gekomen, om te kijken. Worden zij op de gemeente nog ontvangen door de burgemeester? Ja, dan houdt de burgemeester meestal een toespraak, maar daar ben ik niet bij geweest. Omdat ik met de kinderen zat, ik heb nog een kleiner kindje, en vandaar ben ik niet kunnen gaan...

5 En op het feest zelf waren jullie dan ook uitgenodigd? Ja. En was dat één groot feest, voor familie en buren samen? Ja, bij hun achter hadden ze een heel grote tent staan, en ze hadden zo'n mechanische stier gehuurd, ja, want dat zijn boerenmensen (lacht). En de jeugd heeft daar dan opgezeten, dat was plezant! En wat was er te eten of te drinken? Barbecue, dat hadden ze laten komen, en daar was dan koud buffet bij. Heb je elders al meegewerkt aan zulke versieringen, in andere voortuintjes? Nee, nog nooit eigenlijk. En zijn er gelegenheden waar je aan denkt, waar de voortuinen versierd worden? Ja, toen mijn zoon 18 geworden is, toen hebben ze hier ook gesierd. Dat leeft nog altijd fel, sieren bij 18? Ja, ik heb dat toch al dikwijls gezien. En wat je ook veel ziet, is sieren bij mensen die dertig of veertig of vijftig worden. Dat zie je ook heel veel. Dat ze dan deuren beginnen te zetten en zo... (lacht)

2. Wie heeft het initiatief genomen voor de versiering? Wie heeft allemaal mee versierd

2. Wie heeft het initiatief genomen voor de versiering? Wie heeft allemaal mee versierd 13 maart 2011 Interview door: Freija Rubens (studente XIOS) met Willy Gijbels (60) Genkersteenweg 45, 3500 Hasselt gepensioneerd spoorarbeider 1. Korte beschrijving van de versiering/aankleding De voortuin

Nadere informatie

6. wat is de boodschap van de plaatsers aan de eigenaars? Aan de voorbijgangers? Proficiat, reden tot feesten. (Er is geen plakkaat)

6. wat is de boodschap van de plaatsers aan de eigenaars? Aan de voorbijgangers? Proficiat, reden tot feesten. (Er is geen plakkaat) 18 dec Interview door Luk Indesteege met Armand Nijs (71), 50 jaar gehuwd met Marie-Julienne Thuys (72) Hengelhoefstraat 85, 3600 Genk gepensioneerd bakker in Hoevenzavel, Marie-Julienne hielp in bakkerij.

Nadere informatie

28 jan 2010 Interview met Pierre Hertogs Kerrestraat 10, 3990 Wijchmaal Peer busschauffeur bij De Lijn

28 jan 2010 Interview met Pierre Hertogs Kerrestraat 10, 3990 Wijchmaal Peer busschauffeur bij De Lijn 28 jan 2010 Interview met Pierre Hertogs Kerrestraat 10, 3990 Wijchmaal Peer busschauffeur bij De Lijn 1. korte beschrijving van de versiering/aankleding Voor het huis: voordeur met gedicht, autobusstoel

Nadere informatie

Wanneer is de versiering aangebracht? Is dat 's avond gebeurd? Of als het donker was?

Wanneer is de versiering aangebracht? Is dat 's avond gebeurd? Of als het donker was? 2010-12-16 Interview 81 door Raf Schepers met Paternostro Miranda (één van de sierders, schoonmoeder van de jonge moeder) Noordlaan 17 3600 Genk (Winterslag) Versiering n.a.v. geboorte Aangezien de versiering

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Interview door Raf Schepers met Houbion Raoul en echtgenote Steenweg HEERS. Kerstversiering

Interview door Raf Schepers met Houbion Raoul en echtgenote Steenweg HEERS. Kerstversiering 2009-12-23 Interview door Raf Schepers met Houbion Raoul en echtgenote Steenweg 248 3870 HEERS Kerstversiering Wie heeft het initiatief genomen voor de versiering? Mijn man en ik, samen. Ik versier nogal

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Take a look at my life week 11

Take a look at my life week 11 Take a look at my life week 11 Ik weet steeds niet zo goed wat ik nou wil, elke week een diary online of elke 2 weken. Heb het zelfs al een keer elke maand gedaan, maar dat was niet te doen. Toch weer

Nadere informatie

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel.

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel. Lotte heeft Luizen Buiten is het koud. Er vallen dikke druppels uit de bomen en de wind blaast hard door de straat. Lotte loopt hand in hand met opa Generaal over het schoolplein. Ze moest eerder van school

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl

Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl isbn 978 90 216 7308 0 / nur 277 Tekst: Hans Kuyper en Janny van der Molen 2014 Illustraties: Els van Egeraat 2014 Vormgeving:

Nadere informatie

Uitprobeerpakket. Toetsboek 6 groep 6 blok 6

Uitprobeerpakket. Toetsboek 6 groep 6 blok 6 Uitprobeerpakket Toetsboek 6 groep 6 blok 6 Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

KIDS scène voor in de klas

KIDS scène voor in de klas SCENE 3 Raf, Blondie, Vanessa en Tank zitten op een bankje te fantaseren over de rest van hun leven. We moeten iets doen. Wat dan? Weet ik veel. Iets. Iets groots. Grootser dan dit wat we nu aan het doen

Nadere informatie

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam.

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Je ziet het niet, toch gebeurt het Leeftijd: 9-12 Thema: avondmaal, Jezus, kerk, lichaam Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Doelen

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 761 woorden 21 december keer beoordeeld. De kaarten

5,7. Werkstuk door een scholier 761 woorden 21 december keer beoordeeld. De kaarten Werkstuk door een scholier 761 woorden 21 december 2004 5,7 67 keer beoordeeld Vak CKV De kaarten De prijzen van een kaart kunnen van 1 euro tot 35 euro op lopen het licht er maar net aan waar je het koopt

Nadere informatie

Hierbij hoort ook: een eigen plaats hebben om persoonlijke spullen te bewaren. Dit kan voor jongeren erg belangrijk zijn.

Hierbij hoort ook: een eigen plaats hebben om persoonlijke spullen te bewaren. Dit kan voor jongeren erg belangrijk zijn. Een eigen plek Hierbij hoort ook: een eigen plaats hebben om persoonlijke spullen te bewaren. Dit kan voor jongeren erg belangrijk zijn. Er is hier niets waar je je persoonlijke spullen kan insteken. Als

Nadere informatie

Alleen een plastic tasje

Alleen een plastic tasje Alleen een plastic tasje Gaat u zitten, fijn dat u er bent. Wilt u thee? Met suiker? Zal ik beginnen bij het begin? Ik woon hier sinds 1970. Toen ik hier aankwam, had ik alleen een klein plastic tasje

Nadere informatie

Milan en Timo, voor altijd samen

Milan en Timo, voor altijd samen Milan en Timo, voor altijd samen Petra en Arthur wonen al ruim zes jaar samen wanneer zij in 1994 besluiten om te gaan trouwen. Tot dan vormen zij en hun hond, parkieten en vissen een 'gezin'. In februari

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Tweede plaats Verhalenwedstrijd Tamarinde oktober Britt van der Wal (groep 7) Vampiermissie

Tweede plaats Verhalenwedstrijd Tamarinde oktober Britt van der Wal (groep 7) Vampiermissie Britt van der Wal (groep 7) Vampiermissie 1 Vampiermissie Het is half zes en het is niet echt lekker weer, het dondert en bliksemt en het regent ook heel hard, dat maakt de straat heel glad. Woes, daar

Nadere informatie

In de ene hand draagt hij een koffer, in de andere een kistje. Bok is de nieuwe buurman van Kip. Hij is een professor, zegt Kat. Iemand die heel veel

In de ene hand draagt hij een koffer, in de andere een kistje. Bok is de nieuwe buurman van Kip. Hij is een professor, zegt Kat. Iemand die heel veel Inhoud Nieuwe buurman 7 Kip schrikt 13 Ekster heeft pech 17 Kattenkruid 22 Ruzie 27 Een reuze idee 32 Bloemen voor kip 37 Waar was het nu? 40 Dom geweest 46 Goed zo, Kat! 51 Feest 55 5 Nieuwe buurman Het

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

te gaan. Geen tv, grote gezinnen en ook de dochters liepen er al op jonge leeftijd nogal eigenaardig bij. Die leken door die truttige kleding ook

te gaan. Geen tv, grote gezinnen en ook de dochters liepen er al op jonge leeftijd nogal eigenaardig bij. Die leken door die truttige kleding ook Fixed price. Bij de volgende klant, een alleenstaande oudere vrouw ergens in de regio, is het de bedoeling om de Amberboom in de voortuin en nog een aantal heesters in de borders te snoeien. Verder nog

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne ***********

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** jon fosse - de naam JON FOSSE DE NAAM NAMNET (1995) Een toneelstuk Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** Copyright : Jon Fosse 1995, Colombine Teaterförlag

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg

Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg Naam Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg Inleiding Niet alleen LHB-ers zelf vinden het lastig om over hun seksualiteit of seksuele identiteit te praten. Dat geldt ook voor veel studenten en ervaren professionals

Nadere informatie

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg Deel 2 Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg IN H ET BO S Wat valt er op Smoeties kopje? Hoe komt dat? Welk seizoen zou het nu zijn? Hoe weet je dat? Wat zal er nu nog allemaal op de grond liggen denk

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

25 mei Lisa 28 mei Marja

25 mei Lisa 28 mei Marja De hele klas is druk aan het rekenen en juf Marja kijkt taalwerkjes na. Ik moet eigenlijk ook sommen maken, maar ik kan me niet goed concentreren, dus kijk ik naar de reuzen-verjaardagskalender aan de

Nadere informatie

Shayla en de bewegende ster

Shayla en de bewegende ster Shayla en de bewegende ster Eerder verschenen: De eerste overstroming (The Flood Trilogy #1) De volgende verdediging (The Flood Trilogy #2) De laatste verandering (The Flood Trilogy #3) De wensput (De

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Wat een bak! De avonturen van Joep en Zandje

Wat een bak! De avonturen van Joep en Zandje Wat een bak! De avonturen van Joep en Zandje Eerste druk, maart 2012 2012 Esther van Munster Illustraties: Esther van Munster isbn: 978-90-484-2305-7 nur: 272 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Schorvoort for Life. Turnhout

NIEUWSBRIEF. Schorvoort for Life. Turnhout NIEUWSBRIEF 7de JAARGANG Nr. 1 Voorzitter Luc Dirken Bergbeemden 24 Tel:0494/65.38.28 luc.dirken@pandora.be Bestuurslid Sophie Brouwers Bergbeemden109 b4 Bestuurslid Dirk Stoops. Bergbeemden 45 Schatbewaarder

Nadere informatie

In de middag gingen we naar het Martiniziekenhuis, dit is mijn terrein. Omdat Daan op de kinderafdeling heeft gelegen ken ik daar mensen.

In de middag gingen we naar het Martiniziekenhuis, dit is mijn terrein. Omdat Daan op de kinderafdeling heeft gelegen ken ik daar mensen. Folders uitdelen Ik begin aan mijzelf te twijfelen, ben ik echt wel goed bezig. Ben ik echt wel toe aan andere ouders helpen. Zo overtuigd dat ik het aankon, zo erg is dat naar beneden gehaald omdat ik

Nadere informatie

Leerkracht - handreiking

Leerkracht - handreiking Colofon Chinees Nieuwjaar Les voor groep 1/2 China - Het Chinees Nieuwjaar - ervaar het maar! - Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Handvaardigheid Pagina 1 Deze les gaat over het feest vieren in China. Bij

Nadere informatie

Kringgesprek. Het kalenderjaar 2013 nadert haar einde. De komende week vieren we op donderdagavond

Kringgesprek. Het kalenderjaar 2013 nadert haar einde. De komende week vieren we op donderdagavond Kringgesprek Geachte ouders, Nummer 8 2013-2014 2014 Het kalenderjaar 2013 nadert haar einde. De komende week vieren we op donderdagavond het kerstfeest. De kinderen zijn s ochtends gewoon op school. Om

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ZUIDWESTER 13 december 2016 ADOPTEER EEN BOEK. U kunt alleen betalen met uw pinpas.

NIEUWSBRIEF ZUIDWESTER 13 december 2016 ADOPTEER EEN BOEK. U kunt alleen betalen met uw pinpas. NIEUWSBRIEF ZUIDWESTER 13 december 2016 ADOPTEER EEN BOEK belangrijke data 21 december Kerstviering & kerstdiner (zie verderop in de nieuwsbrief) 23 december normale schooldag 26 december 6 januari Kerstvakantie

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

rollen Er zijn 16 uitgeschreven rollen. Met wat meer of minder Pieten is dit aantal aan te passen.

rollen Er zijn 16 uitgeschreven rollen. Met wat meer of minder Pieten is dit aantal aan te passen. De kleren van Sinterklaas tekst en muziek Marjon Dobbe De kleren van Sinterklaas is een sinterklaasmusical voor de onderbouw. Er is bewust weinig tekst in geschreven. De liedjes vormen de hoofdmoot. De

Nadere informatie

Keetje zucht. Wat duurt het lang! Maar wacht... Daar komt een auto de straat in rijden. Hij stopt achter de verhuiswagen en er stappen twee mensen

Keetje zucht. Wat duurt het lang! Maar wacht... Daar komt een auto de straat in rijden. Hij stopt achter de verhuiswagen en er stappen twee mensen De verhuiswagen Mama! Keetje staat voor het raam. Ze wijst naar buiten. Er staat een grote auto voor het huis! Mama komt naast Keetje staan. Dat is een verhuiswagen. We krijgen vandaag nieuwe onderburen.

Nadere informatie

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze.

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze. Niet naar Texel Je gaat naar Samara, zegt de vader van Asma. Met het vliegtuig naar opa en oma; is dat niet fijn? Asma kijkt haar vader met grote ogen aan. Naar opa en oma?, herhaalt ze verbaasd. Ja, knikt

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 in het Ontmoetingshuis

Welkom in groep 1/2 in het Ontmoetingshuis Welkom in groep 1/2 in het Ontmoetingshuis De Bron De eerste week zit erop! Een beetje spannend was het wel: een nieuw gebouw, vier trappen op, een nieuw lokaal en voor sommige kleuters ook nieuwe kinderen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Vlinders in de tuin Vooral op warme dagen kun je veel vlinders zien in allerlei

Nadere informatie

Diary December. Ik maakte voor het eerst warme oatmeal met melk appel kaneel en wat honing om het zoeter te maken.

Diary December. Ik maakte voor het eerst warme oatmeal met melk appel kaneel en wat honing om het zoeter te maken. Diary December December, de laatste maand van het jaar met de kerstdagen en oudejaarsavond. Het is officieel winter nu, maar eigenlijk is er niks van te merken. De kou is nog vrij mild, en het regent in

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

MENSEN ZIJN LUI ONDERBOUW

MENSEN ZIJN LUI ONDERBOUW MENSEN ZIJN LUI ONDERBOUW Thijs Goverde 1 Mensen zijn lui Het was de eerste koude dag van de herfst. Iedereen die ademde, blies rook uit als een draak. Alles in de wei was nat en koud. Behalve Bles. Bles

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Met een noodgang fietst Petra door de straat, ze is te laat, veel te laat! En het is haar eigen schuld. Ze zou vanmiddag, uit school,

Nadere informatie

Gil vander Heyden. Jelle

Gil vander Heyden. Jelle JELLE Gil vander Heyden Jelle 2014 Gil vander Heyden & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be KEITJES In samenwerking met Wablieft Kardinaal Mercierplein 1, 2800 Mechelen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 5 Gemeente

Spreekopdrachten thema 5 Gemeente Spreekopdrachten thema 5 Gemeente Opdracht 2 bij 5.1 ** Bedenk nu zelf een gesprek. Cursist A: je werkt op het gemeentehuis. Cursist B: je bent bij het gemeentehuis. Kies zelf wat je daar komt doen: bijvoorbeeld

Nadere informatie

Kerk op Schoot met toelichting

Kerk op Schoot met toelichting Kerk op Schoot met toelichting thema: Het verloren schaap Voor vragen: info@kerkopschoot.nl We vertellen het verhaal van het verloren schaap in heel simpele bewoordingen. De een vertelt, de ander gaat

Nadere informatie

Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan.

Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan. Naam: Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan. 17-4= 4+4= 14+4= 14-3= 18-8= 8+8= 12+2= 6+6= 20-9= 17-7= 14-3= 7+4= 9+1= 6+4= 19+1= 5+5= Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan.

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

China Light Sprookjeshof

China Light Sprookjeshof China Light Sprookjeshof Afgelopen week zijn jullie al wel iets voorbij zien komen over het China Light waar we naar toe zijn geweest in het Sprookjeshof Zuidlaren. Ik heb alle foto,s nu online gezet en

Nadere informatie

2. Auditieve Sinthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot een woord. B: Letters samenvoegen tot een woord.

2. Auditieve Sinthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot een woord. B: Letters samenvoegen tot een woord. Auditieve taaloefeningen bij het onderwerp: Max en de toverstenen. 1. Auditieve Analyse: A: Eén en twee lettergrepen. B: Drie of meer lettergrepen. 2. Auditieve Sinthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot

Nadere informatie

Weekbrief. 7 11 december 2015

Weekbrief. 7 11 december 2015 Sinterklaas op de Leer Afgelopen vrijdag bracht de Sint met zijn Pieten een bezoek aan onze school. Het werd een heerlijke sfeervolle dag. De kinderen genoten van de geweldige surprises die de knutselpieten

Nadere informatie

Verslag van de vergadering: Commissies clubzaken en -jeugd 8 maart 2005 Organisatie jubileumfeest op 9 april 2005

Verslag van de vergadering: Commissies clubzaken en -jeugd 8 maart 2005 Organisatie jubileumfeest op 9 april 2005 Verslag van de vergadering: Commissies clubzaken en -jeugd 8 maart 2005 Organisatie jubileumfeest op 9 april 2005 Aanwezig Commissie Jeugd : Jos Broekmans Herman De Pauw Benny Lenaerts Aanwezig Commissie

Nadere informatie

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment)

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment) 1 KARAKTER DOELSTELLING Kiezen voor Dienstbaarheid Dienstbaarheid: Onvoorwaardelijke inzet voor de medemens. Met Karakter educatie leer je de jonge mensen om oprechte en rechtvaardige keuzes te maken.

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Interview met de heer J.W. Wesselius

Interview met de heer J.W. Wesselius Interview met de heer J.W. Wesselius Op 4 mei jl. is de heer J.W. Wesselius in de Hofkamer komen wonen. Samen met zijn dochter heb ik hem uitgenodigd voor een interview, want twee weten altijd meer dan

Nadere informatie

DE WILDE EEND. naar Henrik Ibsen door Simon Stone met Chris Ryan

DE WILDE EEND. naar Henrik Ibsen door Simon Stone met Chris Ryan de wilde eend ibsen # stone # tk DE WILDE EEND naar Henrik Ibsen door Simon Stone met Chris Ryan ondernemer zijn zoon fotograaf Ekdal vader van Gina vrouw van Hedvig haar dochter Copyright Nederlandse

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Sint in de stad. Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi

Sint in de stad. Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi Sint in de stad Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi H et is bijna Sinterklaas in Blauwwaterland. Nog zeven nachtjes slapen en het is zover! De tv mag even aan in de klas. Voor deze bijzondere

Nadere informatie

JONGENS VERSUS MEISJES

JONGENS VERSUS MEISJES 1 JONGENS VERSUS MEISJES Een verfrommeld briefje Woensdagmiddag. Even rust. Dacht ik. Maar neen, ik moest zeker nog bij oma en opa langs en enkele foto s sorteren uit hun kinder- en jonge jaren, hun huwelijk

Nadere informatie

Zo ga je niet meer over je trouwbudget heen

Zo ga je niet meer over je trouwbudget heen Zo ga je niet meer over je trouwbudget heen Bereken je budget per onderdeel door middel van een vast percentage Wil jij binnen je vooraf bepaalde trouwbudget blijven? Ik geef je in dit artikel de exacte

Nadere informatie

Het feest van de olifant

Het feest van de olifant Het feest van de olifant door Marike Jongsma In een land hier ver vandaan leefde eens een mooie olifant. Olifant had vele vrienden in het woud. Maar zijn vrienden hadden olifant al een poosje niet meer

Nadere informatie

Nieuw jaar, nieuwe blog. En ja inderdaad ik heb al in 2 maanden niks meer geschreven.. sorry daarvoor. Inmiddels hebben al een paar mensen me gevraagd

Nieuw jaar, nieuwe blog. En ja inderdaad ik heb al in 2 maanden niks meer geschreven.. sorry daarvoor. Inmiddels hebben al een paar mensen me gevraagd (Fotos onderaan de pagina) Nieuw jaar, nieuwe blog. En ja inderdaad ik heb al in 2 maanden niks meer geschreven.. sorry daarvoor. Inmiddels hebben al een paar mensen me gevraagd wanneer ik weer eens wat

Nadere informatie

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com UITNODIGING. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig.com

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com UITNODIGING. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig.com Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com UITNODIGING 046-451 23 86 Op zaterdag 2 juli 2014 gaan wij trouwen! Wij vinden het leuk als je deze dag met ons meeviert. Laat je even

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en Rikkert)

Nadere informatie

12 een geniaal idee krijgen iets uit een automaat halen. 13 iets uit een automaat halen een fotoalbum doorbladeren

12 een geniaal idee krijgen iets uit een automaat halen. 13 iets uit een automaat halen een fotoalbum doorbladeren 1 de krant lezen het regent 2 het regent bevallen 3 bevallen de hond uitlaten 4 de hond uitlaten een ijsje eten 5 een ijsje eten in de tuin werken 6 in de tuin werken een doelpunt scoren 7 een doelpunt

Nadere informatie

Ria Massy. De film van Abel

Ria Massy. De film van Abel DE FILM VAN ABEL Ria Massy De film van Abel De film van Abel 2018 Ria Massy & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Frederik de Merodestraat

Nadere informatie

Sinterklaas, Den Haag, Kerst en België

Sinterklaas, Den Haag, Kerst en België December Eetdagboek Sinterklaas, Den Haag, Kerst en België Zo en voor ik het wist was het kerst, zo voelde mijn Decembermaand een beetje aan. Niet als iets vervelends, want December was leuk! Een drukke

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

Donna Meerveld. Secretaris Zonnebloem Afdeling Haarlem-Schalkwijk

Donna Meerveld. Secretaris Zonnebloem Afdeling Haarlem-Schalkwijk Donna Meerveld Secretaris Zonnebloem Afdeling Haarlem-Schalkwijk Voorbereiding Al een tijdje lang zitten Fleur en ik met een hele hoop vragen over de behoefte bij ouderen. Nu bij het tweede rolmodel interview

Nadere informatie

9. Gaat u wel eens op zondag winkelen?

9. Gaat u wel eens op zondag winkelen? Koopzondag 6 5 9. Gaat u wel eens op zondag winkelen? 48% (n=262) 4 3 23% 2 17% 1 12% Ja, (bijna) wekelijks Ja, maandelijks Ja, een paar keer per jaar Nee Toelichting Ja, (bijna) Wekelijkse boodschappen.

Nadere informatie

Op weg naar het Kerstfeest.

Op weg naar het Kerstfeest. Schooljaar 2015-2016 Nieuwsbrief 0 8 1 0-12 - 2015.. activiteiten commissie, alle hulpouder(s), leerlingen en leerkrachten voor alle hulp tijdens de Sinterklaas ochtend en middag! Zonder jullie hadden

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N O V E M B E R 2 0 1 3 N I E U W S B R I E F I N D I T N U M M E R : 1 B I N N E N K O R T 2 O P R O E P P R O J E C T M U Z I S C H E V O R - M I N G 3 B E Z O E K A A N H E T G E M E E N T E H U I S

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

Take a look at my life 35

Take a look at my life 35 Take a look at my life 35 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Persoonlijk voorwerp presenteren

Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Persoonlijk voorwerp presenteren Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Persoonlijk voorwerp presenteren Link naar de Prezi: http://prezi.com/tqiod1asarcg/kersenpitje/?kw=view-tqiod1asarcg&rc=ref-19707371 Het kussentje is gevuld met kersenpitjes.

Nadere informatie

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping Naar de camping 1 We slapen in een tent. Dat zijn we zo gewend. tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: Dan gaan

Nadere informatie

Sporen van horen zeggen: een 3 de interview over den tram

Sporen van horen zeggen: een 3 de interview over den tram Sporen van horen zeggen: een 3 de interview over den tram De interviewers waren Kaat Van den Bossche, Eleonore Jacobs en Zico Roothooft. Ze zaten tijdens het schooljaar 2013-2014 in klas 5LAWI op het Sint-Jozefscollege

Nadere informatie

1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten?

1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten? 1. Rechte tellingen Buren Sommige mensen hebben een goede relatie met hun buren, andere buurtgenoten zien elkaar eigenlijk niet zoveel. 6 1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten? 51% 5

Nadere informatie

Trouwen op een historische buitenlocatie. Half april half september

Trouwen op een historische buitenlocatie. Half april half september Trouwen op een historische buitenlocatie Half april half september Fort aan de Klop, met zijn monumentale bebouwing, het groen van het fortterrein en de fort wal die de stad en haar geluiden buiten sluit,

Nadere informatie

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Binnengekomen giften 2017 510.276,23 Duurzame noodhulp Directe noodhulp Waterpompen en irrigatiesystemen 3 scholen zijn voorzien van

Nadere informatie

Sinterklaas onderzoek 2008: Hoe is Sinterklaas 2008 verlopen? Fedor Goossens Elvira Hamann. 10 December 2008

Sinterklaas onderzoek 2008: Hoe is Sinterklaas 2008 verlopen? Fedor Goossens Elvira Hamann. 10 December 2008 Sinterklaas onderzoek 2008: Hoe is Sinterklaas 2008 verlopen? Fedor Goossens Elvira Hamann 10 December 2008 Agenda Inleiding Hoe is het feest gevierd? Sinterklaas en bestedingen Cadeaus en tevredenheid

Nadere informatie

NR 95 september 2018

NR 95 september 2018 NR 95 september 2018 Hoi, allemaal Nou, deze zomer gaat de boeken in hoor! Voor de een als fantastisch, voor de ander een beetje té waarschijnlijk. Als het rondom de 30º wordt, ga ik volledig in overlevingsstand,

Nadere informatie

1. Halt. 1. Dit avontuur is te lezen in Freek en Gerdien deel 9 Verboden vuurwerk.

1. Halt. 1. Dit avontuur is te lezen in Freek en Gerdien deel 9 Verboden vuurwerk. 1. Halt Freek, heb je al iets gehoord? vraagt Gerdien. Het is dinsdagmiddag en Freek en Gerdien fietsen samen naar huis. Gehoord? Wat moet ik hebben gehoord? Waar heb je het over, Gerdien? Je zou toch

Nadere informatie

Feest in de Boeskoolstad

Feest in de Boeskoolstad Opdracht 1 Nodig: vragenlijst voor jezelf Hoe beleef jij carnaval? In deze opdracht ga je jezelf interviewen over het carnaval. Van je juf of meester krijg je een vragenlijst. Vul deze lijst in. Bewaar

Nadere informatie

Feest. Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv,

Feest. Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv, Bijlagen Feest 1 Post 2 Taart 3 Spelletjes 4 Slingers 5 Cadeautjes 6 Feestjurk 7 8 9 10 11 Knipkaart 1 Voorbereidende opdracht museum 12 Binnenkort is nijntje jarig. Dat vindt zij erg leuk. Zij gaat dit

Nadere informatie

Meldingsformulier kleinschalig evenement

Meldingsformulier kleinschalig evenement Meldingsformulier kleinschalig evenement Met dit formulier meldt u een straatbarbecue, een buurtfeest, een open dag, kinderspeelactiviteiten, fiets- of wandeltochten of herdenkingen. Een vergunning voor

Nadere informatie