KIEZEN VOOR DIESEL IS NIET ALTIJD HET VERSTANDIGST Risicokost maakt dieselauto duurder voor wie < km/jaar rijdt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KIEZEN VOOR DIESEL IS NIET ALTIJD HET VERSTANDIGST Risicokost maakt dieselauto duurder voor wie < 10.000 km/jaar rijdt"

Transcriptie

1 KIEZEN VOOR DIESEL IS NIET ALTIJD HET VERSTANDIGST Risicokost maakt dieselauto duurder voor wie < km/jaar rijdt Kiezen we voor een gezinswagen met een benzinemotor of met een diesel? Dat is de cruciale vraag die vele gezinnen zich stellen. Dieselmotoren verbruiken minder en produceren dus minder CO 2 -uitstoot (broeikasgassen), maar ze stoten meer NOx (cf. ozon en zure regen) uit en ook schadelijke roetdeeltjes (fijn stof). Ondanks de sterke inspanningen van de constructeurs blijven moderne dieselmotoren op dit moment schadelijker voor het milieu dan benzinemotoren. Kiezen gezinnen voor het milieu of voor de portemonnee? Onderzoek van VAB in 2005 toonde aan dat het milieu vandaag geen aankoopcriterium is voor wie een nieuwe wagen wil. Gezinnen kiezen voor zeer concrete, tastbare voordelen: flexibele ruimte, vlotte rijprestaties en actieve veiligheid. Milieu is voor hen een te abstract begrip. VAB wil met het nieuwe economisch begrip risicokost de aandacht vestigen op de nadelen bij het verkeerd gebruik van een dieselwagen. Wie jaarlijks minder dan km rijdt en vooral korte stukken aflegt (< 10 km) doet er beter aan geen diesel te kopen. Naast het milieu-argument is er ook een economisch argument: de risicokost. De risicokost is van belang voor automobilisten die veel korte trajecten afleggen met de auto. Voor wie een mix van korte en lange stukken rijdt, wordt de risicokost beperkt. Belangrijk daarbij is dat men regelmatig trajecten rijdt van meer dan 25 km. Zes onderdelen van een auto lopen een hoger risico op een vroegtijdige vervanging: roetfilter, batterij, turbo, gloeikaarsen, EGR-klep en de uitlaat. Profiel van de Belgische autokoper. De Belg stapt hoe langer hoe meer over naar een dieselmotor. Het aandeel propere LPG-wagens blijft beperkt. Niettemin zijn 4 van de 18 modellen die deelnamen aan de verkiezing leverbaar met een LPG-uitrusting. We kopen bijna automatisch een diesel Opvallend is dat zelfs in de categorie van de kleinere gezinswagens het aandeel diesels in 2006 (verkoopcijfers van Febiac van januari t.e.m. november) groter is dan het aandeel benzinewagens: Categorie tot ,9% is benzine - 55% is diesel - 0,1% LPG Categorie tot ,1% is benzine - 82,5% is diesel - 0,4% LPG Het lijkt erop dat we ons bij de keuze tussen diesel en benzine laten leiden door de lagere prijs van diesel aan de pomp. Berekeningen van kilometerkostprijs en risicokost leren ons echter dat dit voor weinigrijders een verkeerde motivatie is.

2 Verkoopcijfers januari november 2006 CATEGORIE TOT benzine diesel LPG Chevrolet Aveo Fiat Punto Ford Fiesta Honda Jazz 1288 Nissan Note Opel Corsa Peugeot Suzuki Swift Toyota Yaris totalen verhouding 44,9% 55,0% 0,1% CATEGORIE TOT benzine diesel LPG Chevrolet Nubira Honda Civic Hyundai Sonata Mazda Renault Mégane Seat Altea Skoda Roomster Suzuki SX Volkswagen Jetta totalen verhouding 17,1% 82,5% 0,4% PS: voor de Renault Mégane werd geen opsplitsing gemaakt voor de verschillende uitvoeringen zoals de Scénic, de break, de drie- en vierdeursversie. De break deed mee aan de verkiezing van de VAB-Gezinswagen. We rijden vaak korte stukken Verplaatsingsonderzoek van de Mobiliteitscel van de Vlaamse Gemeenschap leert ons dat we vaak de auto nemen voor zeer korte trajecten, terwijl andere vervoerswijzen zoals wandelen, fietsen of het openbaar vervoer een goed alternatief kunnen bieden. Voor wie in het stadsgewest Gent woont en jaarlijks minder dan km rijdt, zijn 8 op 10 van de autoverplaatsingen korter dan 10 km: 82,9% van de autoverplaatsingen zijn < 10 km 17,1% van de autoverplaatsingen zijn > 10 km De autoverplaatsingen opgesplitst naar afstandscategorie: 11,8% reikt van 0 tot 1 km 47,5% van 1,1 tot 5 km 23,6% van 5,1 tot 10 km 11,5% van 10,1 km tot 25 km 5,6% reikt verder dan 25,1 km (het aandeel van deze ritten is veel te klein) Nog te publiceren onderzoek van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (uitgevoerd door KU Leuven en VAB) wijst uit dat een dieselwagen de overhand krijgt bij automobilisten die meer dan km/jaar rijden.

3 Verhouding diesel - benzine op basis van jaarlijks aantal afgelegde kilometers aantal wagens minder dan km tussen en tussen en tussen en meer dan diesel benzine km/jaar In de eerste twee categorieën (tot km en tot km = 29% van de dieselrijders uit dit onderzoek) zijn er zeker automobilisten die meer baat zouden hebben bij een benzinewagen dan een diesel. De gebruikskost van een nieuwe gezinswagen Gezinnen gaan bij de aankoop van een wagen uit van een budget. Daarbij is niet enkel de aankoopprijs van de wagen van belang, maar ook de effectieve gebruikskost. In het kader van de verkiezing van de Gezinswagen becijfert VAB daarom voor elke gezinswagen die meedingt naar de titel ook de kostprijs per kilometer. Nieuw voor deze editie is dat VAB het begrip risicokost lanceert. Daarmee wil VAB de onverwachte kosten in kaart brengen die een gevolg kunnen zijn van een specifiek verplaatsingspatroon, nl. het afleggen van veel korte afstanden (< 10 km). Daardoor komt de motor vaak niet op bedrijfstemperatuur. Vooral moderne dieselmotoren, die uitgerust zijn met zeer hoogwaardige en gevoelige techniek, zijn kwetsbaar bij een eenzijdig gebruik voor korte ritten. Wie maximaal km/jaar rijdt, moet rekening houden met beide kosten: kostprijs per km risicokost per km De gebruikskost is berekend over een periode van 5 jaar. Het gemiddeld gebruik van een wagen wordt in België in 2004 becijferd op km (FOD Mobiliteit en Vervoer). VAB maakt twee kostencalculaties: voor wie km per jaar rijdt voor wie km per jaar rijdt De kostprijs per km Bij de berekening van de effectieve gebruikskost moet je niet enkel rekening houden met de aankoopprijs, de inruilwaarde, maar ook met de fiscale lasten (BIV en rijbelasting), de jaarlijkse verzekeringspremies, onderhoud, bandenwissel, zelf gemeten verbruik (dit cijfer ligt 10 tot 20% hoger dan het gemiddeld normgebruik dat de constructeurs opgeven).

4 De verschillen tussen diesel en benzine: hogere aanschafprijs van de dieselwagen hogere onderhoudskost van de dieselwagen lagere brandstofkost (minder verbruik en goedkopere literprijs) voor de dieselwagen De risicokost per km Deze becijfering van een mogelijke meerkost geldt voor automobilisten die jaarlijks weinig kilometers rijden (< km) en waarvan de auto zelden wordt ingezet voor een langere trip. Uit de berekening van de risicokost zal duidelijk worden dat vooral dit type van dieselrijder rekening moet houden met niet te onderschatten bijkomende onderhoudskosten. De verschillen tussen diesel en benzine: duurdere batterij van de dieselwagen duurdere uitlaat van de dieselwagen dure en technisch hoogwaardige motoronderdelen die o.a. de uitstoot van de dieselmotor moeten beperken (EGR-klep, roetfilter) De gebruikskost in de categorie tot We vergelijken voor de Opel Corsa de kostprijs van de 1.4 benzine (de wagen die deelnam aan de verkiezing) met de 1.3 CDTi diesel km/jaar Benzine: totale gebruikskost 0,46 per km kilometerkostprijs 0,45 risicokost per km 0,01 Diesel: totale gebruikskost 0,511 per km kilometerkostprijs 0,45 risicokost per km 0,061 Conclusie: deze dieselgebruiker betaalt een meerprijs van 5,1 eurocent per km t.o.v. de benzinerijder km/jaar Benzine: kilometerkostprijs 0,27 per km Diesel: kilometerkostprijs 0,26 per km Conclusie: deze dieselgebruiker heeft een voordeel van 1 eurocent per km t.o.v. de benzinerijder. De gebruikskost in de categorie tot We vergelijken voor de Skoda Roomster de kostprijs van de 1.6 benzine met de 1.9 TDI diesel (de wagen die deelnam aan de verkiezing) km/jaar Benzine: totale gebruikskost 0,529 per km kilometerkostprijs 0,52 risicokost per km 0,009 Diesel: totale gebruikskost 0,594 per km kilometerkostprijs 0,55 risicokost per km 0,044 Conclusie: deze dieselgebruiker betaalt een meerprijs van 6,5 eurocent per km t.o.v. de benzinerijder.

5 km/jaar Benzine: kilometerkostprijs 0,32 per km Diesel: kilometerkostprijs 0,31 per km Conclusie: deze dieselgebruiker heeft een voordeel van 1 eurocent per km t.o.v. de benzinerijder. De bepalende factoren van de risicokost Specialisten uit het VAB-Opleidingscentrum en de VAB-Wegenwacht stellen dat niet minder dan zes onderdelen onderhevig zijn aan ongewone slijtage wanneer de wagen eenzijdig gebruikt wordt voor korte afstanden. Roetfilter Functie: roetdeeltjes worden tijdelijk opgeslagen in de roetfilter. Gemiddeld om de 600 km gebeurt een regeneratie omdat de filter verzadigd is. Tijdens de regeneratie worden de roetdeeltjes bij een hoge temperatuur verbrand. Hiervoor moet de temperatuur tijdelijk verhoogd worden tot 550 C. Regeneratie is dus de vernietiging van gestockeerde roetdeeltjes bij een extreem hoge temperatuur. Doorgaans vindt een regeneratie automatisch plaats tijdens een langere trip op de autosnelweg. Het probleem bij korte afstanden is dubbel: 1. De motor komt bijna niet op bedrijfstemperatuur, waardoor de verbranding van brandstof niet optimaal is en de uitstoot van roetdeeltjes groter wordt. Hierdoor zal de roetfilter sneller verzadigd geraken. 2. Doordat de bedrijfstemperatuur niet gehaald wordt, zal de roetfilter die in de uitlaat zit een te lage temperatuur bereiken om de regeneratie te kunnen opstarten. Het gevolg is dat de roetfilter verstopt geraakt, waardoor het motorvermogen zal afnemen, de computer een foutmelding geeft en de wagen voor herstelling naar de garage moet. De garage kan met een geforceerde regeneratie de roetfilter leegmaken. Bij herhaling of laattijdig ingrijpen kan dit leiden tot beschadiging van de roetfilter. De levensduur van de roetfilter wordt hierdoor verkort. Conclusie: de onderhoudskost stijgt en de levensduur van de roetfilter verkort door het eenzijdig gebruik van een moderne dieselwagen voor korte verplaatsingen. Batterij Functie: de batterij is noodzakelijk om de motor te kunnen starten. Ze levert de elektrische energie aan de startmotor. De dieselwagen heeft een batterij met hogere capaciteit omdat de motor meer energie vraagt om op te starten. De prijs van een batterij in een dieselvoertuig wordt daardoor tot 60% duurder. Het probleem bij korte afstanden is dubbel: 1. Wie korte afstanden rijdt, gaat in verhouding veelvuldig starten, wat een batterij extra belast en haar levensduur verkort. 2. De batterij geraakt zelden volledig opgeladen tijdens een korte rit, waardoor de levensduur verkort wordt.

6 Conclusie: korte afstanden zijn nefast voor de batterij van alle wagens. Bovendien is de prijs van een batterij bij een diesel hoger. Turbo Functie: verhoogt het vermogen van de motor door het luchtvolume te vergroten. De turbo zorgt voor een drukverhoging, waardoor het volume zuurstof in de cilinder toeneemt. Dat leidt tot betere motorprestaties. Het probleem bij korte afstanden is dubbel: 1. Doordat de motorolie niet op temperatuur komt, is er een slechtere smering van de turbo. 2. Het zelfreinigend effect van de turbo gaat verloren wanneer de motor zijn bedrijfstemperatuur niet haalt. Meer roetafzetting op de turboschoepen leidt tot meer slijtage en vroegtijdige vervanging. Conclusie: korte afstanden zijn nefast voor de turbo. Elke moderne dieselmotor is uitgerust met een turbo. Bij benzinemotoren is het gebruik van een turbo eerder uitzonderlijk en vooral toegepast op sportmotoren. Gloeikaarsen Functie: nog steeds aanwezig bij de meeste dieselmotoren en uitsluitend gebruikt tijdens de startfase van de motor. De taak van de gloeikaars is het opwarmen van de lucht om de motor te kunnen starten of om de motor sneller op bedrijfstemperatuur te brengen. Het probleem bij korte afstanden is: veelvuldig starten verkort de levensduur van de gloeikaarsen. Conclusie: korte afstanden zijn nefast voor de gloeikaarsen in de dieselwagen. EGR-klep Functie: verlaagt bij benzine- en dieselmotoren de verbrandingstemperatuur om de NOx-uitstoot te verminderen. Het probleem bij korte afstanden: bij korte afstanden met dieselmotoren krijgen we meer roetuitstoot. Die zet zich onder andere af op de EGR-klep, die daardoor komt vast te zitten. Conclusie: korte afstanden met een dieselwagen zijn nefast voor de EGR-klep. Uitlaat Functie: verbrandingsgassen afvoeren en afkoelen en het geluid dempen. De functie blijft bij benzine en diesel gelijk. Het probleem bij korte afstanden: waterdamp die aanwezig is in de uitstoot van de motor zal bij lage temperatuur van de uitlaat condenseren tegen de koude wanden. Oxidatie van de uitlaat is het gevolg. Bij een warme uitlaat zal de waterdamp niet kunnen condenseren in de uitlaat maar tijdig afgevoerd worden. Normaal heeft een dieselvoertuig minder last van oxidatie, maar door korte trajecten te rijden, verdwijnt dit voordeel gedeeltelijk. Conclusie: korte afstanden zijn nefast voor alle wagens. De uitlaat van een dieselvoertuig is wel beduidend duurder.

9 op 10 automobilisten wil dat elke nieuwe dieselwagen uitgerust is met een roetfilter

9 op 10 automobilisten wil dat elke nieuwe dieselwagen uitgerust is met een roetfilter 9 op 10 automobilisten wil dat elke nieuwe dieselwagen uitgerust is met een roetfilter In april startte mobiliteitsclub VAB een groot milieudebat ter gelegenheid van de Wereldgezondheidsdag. Uitgangspunt

Nadere informatie

België dieselland? Automania.be. Hybride en elektrische voertuigen integreren in bedrijfsvloten rendeert

België dieselland? Automania.be. Hybride en elektrische voertuigen integreren in bedrijfsvloten rendeert Automania.be Hybride en elektrische voertuigen integreren in bedrijfsvloten rendeert Gepubliceerd: 08.05.2014 Een studie rond het omslagpunt tussen rijden op benzine, diesel of elektriciteit, onlangs uitgevoerd

Nadere informatie

De Belgische automarkt: de eerste trends van 2019

De Belgische automarkt: de eerste trends van 2019 Persbericht Brussel, 26 april De Belgische automarkt: de eerste trends van De Belgische markt van de nieuwe auto s heeft het eerste trimester van boekjaar afgesloten met 155.866 ingeschreven wagens. Wat

Nadere informatie

_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ Nummer 85/2016 vrijdag 29 april 2016 Benzinwagen steeds voordeliger dan diesel Door de nieuwe autofiscaliteit is het moment waarop je beter voor een dieselwagen kiest grondig veranderd. Vier op de tien

Nadere informatie

Maarten Matienko VAB. Daniël Peemans KBC Autolease. Saskia Raymaekers KBC Autolease

Maarten Matienko VAB. Daniël Peemans KBC Autolease. Saskia Raymaekers KBC Autolease Welkom Duurzame mobiliteit Sessie 1 Hoe uw brandstofverbruik en wagenparkkosten in de toekomst beperken? Maarten Matienko VAB Daniël Peemans KBC Autolease Saskia Raymaekers KBC Autolease Duurzame mobiliteit

Nadere informatie

Vergelijking gebruikskosten benzine- en dieselmotoren: de methodiek

Vergelijking gebruikskosten benzine- en dieselmotoren: de methodiek Persbericht 14 oktober 2009 Benzine of diesel? Sinds het begin van dit jaar lanceerde Toyota 5 nieuwe modellen en kregen alle overige een facelift en/of nieuwe motoren. Onder de noemer Toyota Optimal Drive

Nadere informatie

De grootste autosite van België

De grootste autosite van België De grootste autosite van België De grootste selectie nieuwe en tweedehandswagens in België Persbericht Brussel, 5 januari 2017 Barometer : de tweedehands automarkt in België Analyse door AutoScout24 Overzicht

Nadere informatie

ELEKTRISCHE VOERTUIGEN VOOR TAXISECTOR. Gent, 26 juni 2018

ELEKTRISCHE VOERTUIGEN VOOR TAXISECTOR. Gent, 26 juni 2018 ELEKTRISCHE VOERTUIGEN VOOR TAXISECTOR Gent, 26 juni 2018 Structuur Achtergrond: Taxi s elektrische voertuigen Een rendabele business case? Voorwaarden Voorbeeld Markttrends tot 2020 Ondersteuning overheid

Nadere informatie

Top10 Zuinige auto's: Klein Diesel April 2008

Top10 Zuinige auto's: Klein Diesel April 2008 Top10 Zuinige auto's: Klein Diesel 1-3 4 5 Merk Seat Volkswagen MINI Fiat Fiat Model Ibiza Polo Cooper D 500 Panda 1.4 TDI DRF 1.4 TDi DRF Trendline 1.3 Multijet 16v 1.3 Multijet 16v 81 KW Ecomotive 3

Nadere informatie

DE VERGROENING VAN DE VERKEERSFISCALITEIT

DE VERGROENING VAN DE VERKEERSFISCALITEIT DE VERGROENING VAN DE VERKEERSFISCALITEIT Vergroening fiscaliteit mobiliteit - EU Bestaande regelingen Vrachtwagens Eurovignet Ontwikkelingen in FR, DE (LKW maut), AT, Personenwagens Péage (FR, ES, ),

Nadere informatie

NOTA: OVERZICHT FEDERAAL WAGENPARK 2014 (gegevens 2013)

NOTA: OVERZICHT FEDERAAL WAGENPARK 2014 (gegevens 2013) Page1 NOTA: OVERZICHT FEDERAAL WAGENPARK 2014 (gegevens 2013) INLEIDING Doelstelling In het kader van de omzendbrief 307 quinquies dienen de FOD s en POD s jaarlijks een overzichtslijst van de binnen hun

Nadere informatie

Auto s: de top 5. Test.

Auto s: de top 5. Test. Auto s: de top 5 U vindt hier voor elke categorie van wagens op de Belgische markt telkens de 5 modellen die het best scoorden in onze tests. Op onze website kunt u meer gedetailleerde informatie terugvinden

Nadere informatie

3.2. De wagens. Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen. Tabel 7. Wagens naar type. Tabel 8. Bedrijfswagens. Eindverslag van de analyse opdracht

3.2. De wagens. Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen. Tabel 7. Wagens naar type. Tabel 8. Bedrijfswagens. Eindverslag van de analyse opdracht 3.2. De wagens In Vlaanderen tellen we bijna 2400000 personenwagens, in het bezit van huishoudens. De wagens van (leasing- en verhuur-)bedrijven zijn hier dus niet inbegrepen. Dit verklaart ook het lage

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Om een tekst goed te begrijpen is het erg belangrijk om een tekst actief te lezen. In de uitleg lees je hoe je dat moet doen. Als je actief leest, dan: - controleer je

Nadere informatie

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_- Nummer 33/2013 zaterdag 5 januari 2013 Wat werd er verkocht December 2012 Merk 11 2012 % 11 2011 % VOLKSWAGEN 4 339 12,11 % 4 639 11,47 % RENAULT 3 288 9,18 % 5 367 13,27 % PEUGEOT 2 872 8,01 % 3 475 8,59

Nadere informatie

Tweedehands. autokosten en -mankementen. Een tweedehandsauto is niet veel duurder geworden in het gebruik. Een nieuwe wel.

Tweedehands. autokosten en -mankementen. Een tweedehandsauto is niet veel duurder geworden in het gebruik. Een nieuwe wel. autokosten en -mankementen Tweedehands Een tweedehandsauto is niet veel duurder geworden in het gebruik. Een nieuwe wel. Wie om de paar jaar een tweedehandsauto van 2,5 jaar oud koopt, betaalt niet meer

Nadere informatie

Wanneer toont uw bedrijf zijn ware aard?

Wanneer toont uw bedrijf zijn ware aard? Wanneer toont uw bedrijf zijn ware aard? Aardgas komt eindelijk uit de kast Aardgas heeft lang genoeg alleen maar binnen gezeten. In uw huizen. In uw verwarming. Verstopt in de boilerkast. Nu is de wereld

Nadere informatie

FISCALE WIJZIGINGEN. Prinsjesdag 2015. Data 2015 Year to date 15 september 2015

FISCALE WIJZIGINGEN. Prinsjesdag 2015. Data 2015 Year to date 15 september 2015 FISCALE WIJZIGINGEN Prinsjesdag 2015 Data 2015 Year to date 15 september 2015 Inhoudsopgave Wijzigingen per 1 januari 2016 90% leaserijders kiest voor lage bijtelling Top 10 merken en modellen (ranking)

Nadere informatie

Kans op milieukorting verschilt sterk per automerk

Kans op milieukorting verschilt sterk per automerk Persbericht Hilversum, 8 januari 2008 Kans op milieukorting verschilt sterk per automerk Het wordt financieel steeds interessanter om een milieuvriendelijke auto te kiezen. Uit de door Vroemm.nl ontwikkelde

Nadere informatie

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5.1. Begrip Vroeger werd een firmawagen ter beschikking gesteld aan werknemers die veel beroepsmatige verplaatsingen aflegden. De laatste jaren is het toekenningsgebied

Nadere informatie

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Bijlagenrapport BERIJDERS NATIONAAL ZAKENAUTO ONDERZOEK 2014 ZAKENAUTO IN NEDERLAND WAT WIL DE WERKGEVER? EN WAT MAG DE ZAKELIJKE RIJDER (NOG)? NATIONAAL ZAKENAUTO ONDERZOEK

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek elektrische voertuigen. september 2017

Tevredenheidsonderzoek elektrische voertuigen. september 2017 Tevredenheidsonderzoek elektrische voertuigen september 2017 Doelstellingen van het onderzoek Het onderzoek had verschillende doelstellingen: Achterhalen van de motivatie voor de aankoop van een elektrische

Nadere informatie

Belgian Rolling Wheel Survey Augustus 2009

Belgian Rolling Wheel Survey Augustus 2009 Belgian Rolling Wheel Survey Augustus 2009 Inleiding Validatie van de steekproef Analyse van de resultaten Waargenomen marktaandelen Inleiding Omschrijving Doel van het onderzoek Waarneming en analyse

Nadere informatie

01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY

01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY 01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY 1 Brochure ALD electric INLEIDING Ons ALD electric aanbod is bijzonder volledig, met zowel oplaadbare hybrides (plug-in), elektrische auto s met verlengde

Nadere informatie

Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB

Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB Vergelijking van de CO 2 -uitstoot per vervoermiddel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB 100% Gerecycleerd papier Januari

Nadere informatie

Aanbiedingen geldig t/m zondag 26 april 2015. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. 30% tot. korting. Daar wordt jouw auto beter van!

Aanbiedingen geldig t/m zondag 26 april 2015. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. 30% tot. korting. Daar wordt jouw auto beter van! Aanbiedingen geldig t/m zondag 26 april 2015. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. 10-daagse tot 30% Daar wordt jouw auto beter van! Wisselen! wisselen Wissel nu jouw banden! Je bent waarschijnlijk

Nadere informatie

CAR PROGRAM FM GROUP BENELUX

CAR PROGRAM FM GROUP BENELUX Deze incentive is voor jou: Als je distributeur bent met een minimum level van en met een minimale commissie van 515 netto uit het eerste marketing plan ( Magnolia ) FM GROUP BENELUX CAR PROGRAM FM GROUP

Nadere informatie

WAT WIL de BIJLAGENRAPPORT. en WAT WIL de Werkgever? nationaal zakenauto onderzoek. nationaal zakenauto onderzoek 2013

WAT WIL de BIJLAGENRAPPORT. en WAT WIL de Werkgever? nationaal zakenauto onderzoek. nationaal zakenauto onderzoek 2013 nationaal zakenauto onderzoek 2013 WAT WIL de zakelijke rijder? en WAT WIL de Werkgever? BIJLAGENRAPPORT nationaal zakenauto onderzoek 2013 NZO 2013 Basisanalyses Berijders Onderwerpen: 1. De Zakenauto

Nadere informatie

Brandstof Inschrijvingen Aandeel Diesel % Benzine % Gas (LPG) % Hybride 114 0% Elektrisch 3 0%

Brandstof Inschrijvingen Aandeel Diesel % Benzine % Gas (LPG) % Hybride 114 0% Elektrisch 3 0% Barometer van de occasiewagenmarkt 2010 Inleiding AutoScout24 heeft een grondige studie gemaakt van de Belgische markt van occasiewagens. De studie baseert op de inschrijvingscijfers van DIV en Febiac,

Nadere informatie

Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België

Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België - 1 - Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België Cambio is een organisatie die haar auto s ter beschikking stelt voor autodelen. De organisatie werd opgericht op initiatief van Taxistop en is

Nadere informatie

Ga vooruit naar een duurzame toekomst.

Ga vooruit naar een duurzame toekomst. Ga vooruit naar een duurzame toekomst. Rijden op OGO CNG is schoner, goedkoper en makkelijk. Verder vooruit Inhoudsopgave Duurzame en betaalbare mobiliteit binnen handbereik 4 Groeiende behoefte naar duurzaamheid

Nadere informatie

6 Verdeling van de wagens volgens verschillende kenmerken

6 Verdeling van de wagens volgens verschillende kenmerken 6 Verdeling van de wagens volgens verschillende kenmerken Tabel 15. Verdeling van de wagens volgens de wijze waarop ze in het bezit gekomen zijn Cumulative Cumulative BEZIT Frequency Percent Frequency

Nadere informatie

FIAT NATURAL POWER INHOUD

FIAT NATURAL POWER INHOUD FIAT NATURAL POWER INHOUD 1. DE SCHOONSTE BRANDSTOF VAN HET MOMENT P.02 2. DE VOORDELEN P.03 3. FIAT PANDA P.04 4. FIAT PUNTO P.06 5. FIAT QUBO P.08 6. FIAT DOBLO P.10 7. FIAT FIORINO CARGO P.12 8. FIAT

Nadere informatie

Alternatieve aandrijfvormen

Alternatieve aandrijfvormen Alternatieve aandrijfvormen Als alternatief voor de klassieke benzine- en dieselmotor zijn er momenteel acht andere aandrijfvormen beschikbaar. We lijsten ze even op met telkens een definitie, de voor-

Nadere informatie

HOU DE EMOTIE IN TOPVORM ALLES WAT U MOET WETEN OVER DE BATTERIJ

HOU DE EMOTIE IN TOPVORM ALLES WAT U MOET WETEN OVER DE BATTERIJ HOU DE EMOTIE IN TOPVORM ALLES WAT U MOET WETEN OVER DE BATTERIJ ALLES BEGINT BIJ DE BATTERIJ De batterij verzekert het starten en de werking van de elektrische en elektronische organen van uw wagen (koplampen,

Nadere informatie

Personenauto's met een energielabel A of B; per voertuigklasse. Voertuigklasse A - Mini's of stadsauto's. Benzinemotor en energielabel A

Personenauto's met een energielabel A of B; per voertuigklasse. Voertuigklasse A - Mini's of stadsauto's. Benzinemotor en energielabel A Personenauto's met een energielabel A of B; per voertuigklasse. Voertuigklasse A - Mini's of stadsauto's Citroën C1 1.0 50 kw 3-drs H5 A 109 g/km Citroën C1 1.0 50 kw 3-drs sensodrive A5 A 109 g/km Citroën

Nadere informatie

Rolling Wheel Onderzoek

Rolling Wheel Onderzoek Rolling Wheel Onderzoek Maart 2011 Parameters van het onderzoek Validatie van de steekproef Analyse van de resultaten Parameters van het onderzoek Parameters van het onderzoek 1.075 voertuigen willekeurig

Nadere informatie

Woensdag 17 november 2010 VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Voorstelling roetfiltercampagne

Woensdag 17 november 2010 VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Voorstelling roetfiltercampagne Woensdag 17 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Voorstelling roetfiltercampagne Dames en heren, Vertegenwoordigers van Volvo, beste journalisten,

Nadere informatie

De lijn, de motor, de prestaties,

De lijn, de motor, de prestaties, BETROUWBAARHEID VAN AUTO'S Beperk bezoekjes aan de garage P. Louyet en Ch. Rossini Hoge betrouwbaarheid blijft het voorrecht van Japanse merken: Mazda, Toyota en Honda bezetten de eerste plaatsen. De lijn,

Nadere informatie

Onderzoek Rolling Wheel

Onderzoek Rolling Wheel Onderzoek Rolling Wheel Mei 2013 Parameters van het onderzoek Validatie van de steekproef Resultaten van het onderzoek Waargenomen marktaandelen Parameters van het onderzoek Parameters van het onderzoek

Nadere informatie

Jaarcijfers LeasePlan Nederland 2012

Jaarcijfers LeasePlan Nederland 2012 Jaarcijfers LeasePlan Nederland 2012 Top 10 - Bestellingen op merkniveau (geel kenteken) Positie 2012 Automerk Pos. 2011 1 Renault 4 2 Volkswagen 1 3 Peugeot 2 4 Ford 6 5 BMW 8 6 Audi 5 7 Opel 7 8 Volvo

Nadere informatie

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S,

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, D E C O N T R A S E N D E P R E M I E S. Elektrische wagens zijn in. De We vertellen u alles wat u moet media hebben er de mond van vol, weten over elektrische wagens.

Nadere informatie

Petitie GELIJK SPEELVELD VOOR AUTOGAS (LPG) Autogas (LPG) voor kostenefficiënte CO2-besparing

Petitie GELIJK SPEELVELD VOOR AUTOGAS (LPG) Autogas (LPG) voor kostenefficiënte CO2-besparing Petitie GELIJK SPEELVELD VOOR AUTOGAS (LPG) (LPG) voor kostenefficiënte CO2-besparing Datum overhandiging: Dinsdag 3 november 2015 Petitie Met deze petitie die wij u aanbieden, willen wij u vragen een

Nadere informatie

aardgas tank ik bij DATS 24 www.dats24.be CNG aardgas voor voertuigen De slimme ecomobiele toekomst is vandaag Transitiebrandstof

aardgas tank ik bij DATS 24 www.dats24.be CNG aardgas voor voertuigen De slimme ecomobiele toekomst is vandaag Transitiebrandstof CNG aardgas voor voertuigen CNG betekent letterlijk samengeperst natuurlijk gas en is eenvoudigweg de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. CNG is al een tijdje

Nadere informatie

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten:

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten: Nu goedkoper en groener rijden Uw auto direct aanzienlijk voordeliger en schoner laten rijden? Dat kan met GO-Greener. Meer kilometers voor minder geld. Met behoud van comfort en zelfs verbetering van

Nadere informatie

Koop nu banden en sluit een Mega Deal voor je auto-onderhoud!

Koop nu banden en sluit een Mega Deal voor je auto-onderhoud! Aanbiedingen geldig van zondag 20 september t/m zondag 18 oktober 2015. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. Koop nu banden en sluit een Mega Deal voor je auto-onderhoud! Zie pagina 2 en

Nadere informatie

Onderzoek Rolling Wheel Nederland

Onderzoek Rolling Wheel Nederland Onderzoek Rolling Wheel Nederland Oktober 2012 Parameters van het onderzoek Validatie van de steekproef Resultaten van het onderzoek Parameters van het onderzoek Parameters van het onderzoek 1.500 willekeurig

Nadere informatie

Alternatieve brandstoffen en aandrijvingen

Alternatieve brandstoffen en aandrijvingen Alternatieve brandstoffen en aandrijvingen Brandstof vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de exploitatiekosten van een leasewagen. Omwille van zijn zuinige karakter en steeds lagere CO2-emissie was

Nadere informatie

Gezochte Autos - APK N.V.T. SCHADE OF DEFECT GEEN BEZWAAR! - Wij zoeken deze modellen personen-auto/busjes/pick-up's: Merk. Brandstof. Type.

Gezochte Autos - APK N.V.T. SCHADE OF DEFECT GEEN BEZWAAR! - Wij zoeken deze modellen personen-auto/busjes/pick-up's: Merk. Brandstof. Type. Gezochte Autos - APK N.V.T. SCHADE OF DEFECT GEEN BEZWAAR! - - Wij zoeken deze modellen personen-auto/busjes/pick-up's: Merk Brandstof Type Bouwjaar Daewoo Lanos 4/5 deurs/airco 2000 t/m 2007 Daewoo Nubira

Nadere informatie

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Bijlagenrapport BEDRIJVEN NATIONAAL ZAKENAUTO ONDERZOEK 2014 ZAKENAUTO IN NEDERLAND WAT WIL DE WERKGEVER? EN WAT MAG DE ZAKELIJKE RIJDER (NOG)? NATIONAAL ZAKENAUTO ONDERZOEK

Nadere informatie

Aardgas komt eindelijk uit de kast

Aardgas komt eindelijk uit de kast Aardgas komt eindelijk uit de kast Aardgas heeft lang genoeg alleen maar binnen gezeten. In uw huizen. In uw verwarming. Verstopt in de boilerkast. Nu is de wereld klaar voor zijn samengeperste variant:

Nadere informatie

Matching Rapport Familie Bakker, 9 november Ik ben met jullie informatie aan de slag gegaan. In het kort geven jullie het volgende aan:

Matching Rapport Familie Bakker, 9 november Ik ben met jullie informatie aan de slag gegaan. In het kort geven jullie het volgende aan: Matching Rapport Familie Bakker, 9 november 2015 Beste heer Bakker, Ik ben met jullie informatie aan de slag gegaan. In het kort geven jullie het volgende aan: - Ruime auto waar 3 kinderen en veel spullen

Nadere informatie

aardgas tank ik bij DATS 24 www.dats24.be CNG aardgas voor voertuigen De slimme ecomobiele toekomst is vandaag Transitiebrandstof

aardgas tank ik bij DATS 24 www.dats24.be CNG aardgas voor voertuigen De slimme ecomobiele toekomst is vandaag Transitiebrandstof aardgas voor voertuigen betekent letterlijk samengeperst natuurlijk gas en is eenvoudigweg de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. is al een tijdje populair als

Nadere informatie

Consumer Insights Center

Consumer Insights Center Consumer Insights Center This survey is brought to you by Newspaperswork, the marketing platform for newspapers Website: www.newspaperswork.be @BeNewspapers BELGEN, MOBILITEIT EN MEDIA Resultaten van de

Nadere informatie

Top10 Zuinige auto's: Klein Benzine April 2008

Top10 Zuinige auto's: Klein Benzine April 2008 Top10 Zuinige auto's: Klein Benzine 1 2 3 - - Merk Smart Daihatsu Citroën Peugeot Toyota Model Uitvoering 451 fortwo Coupe Coupe MHD pure 52kW Cuore C1 107 Aygo 1.0 12V DVVT, 51KW 1.0 50kW, H5 1.0 12V

Nadere informatie

Aandachtspunten voor en na de meting

Aandachtspunten voor en na de meting Tips & Tricks Aandachtspunten voor en na de meting 1. Bewaar het toestel onder normale temperaturen De rookgasanalyser is temperatuurgevoelig. Laat het toestel dus niet in uw wagen liggen bij vriestemperaturen

Nadere informatie

Emissies van het wegverkeer in België 1990-2030

Emissies van het wegverkeer in België 1990-2030 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN VITAL DECOSTERSTRAAT 67A BUS 1 3 LEUVEN BELGIË http://www.tmleuven.be TEL +32 (16) 31.77.3 FAX +32 (16) 31.77.39 Transport & Mobility Leuven is een gezamenlijke onderneming

Nadere informatie

Wagens. Het Roemeense merk Dacia verovert een plaats tussen de traditionele Japanse toppers op het vlak van betrouwbaarheid.

Wagens. Het Roemeense merk Dacia verovert een plaats tussen de traditionele Japanse toppers op het vlak van betrouwbaarheid. Enquête Wagens de betrouwbaarste voor u Het Roemeense merk Dacia verovert een plaats tussen de traditionele Japanse toppers op het vlak van betrouwbaarheid. U denkt eraan om een (tweedehandse) auto te

Nadere informatie

Rolling Wheel Februari Hanseeuw Marketing

Rolling Wheel Februari Hanseeuw Marketing Car Brand Belgium Survey Volkswagen 11,2% 12,1% Opel 9,3% 9,3% Peugeot 8,3% 7,6% Citroën 8,3% 8,9% Renault 7,8% 8,9% Ford 7,7% 9,2% Mercedes 5,7% 4,9% BMW 5,5% 5,5% Toyota 5,2% 4,8% Audi 4,6% 3,3% Volvo

Nadere informatie

Motor- en voertuigprestatie (3)

Motor- en voertuigprestatie (3) Motor- en voertuigprestatie (3) E. Gernaat, ISBN 978-90-79302-01-7 1 Brandstofverbruik 1.1 Specifiek brandstofverbruik Meestal wordt het brandstofverbruik uitgedrukt in het aantal gereden kilometers per

Nadere informatie

NORBIKE 3 651843. 1er Prix 1ste Prijs

NORBIKE 3 651843. 1er Prix 1ste Prijs ALFA ROMEO, 5 portes / deurs 84 > 89 ALFA ROMEO 145, portes / deurs 94 > ALFA ROMEO 146, 5 portes / deurs 95 > 01 ALFA ROMEO 147, portes / deurs 00 > ALFA ROMEO 147, 5 portes / deurs 01 > ALFA ROMEO 156

Nadere informatie

KUNNEN WE ONS RIJK FIETSEN? Wat kost mobiliteit ons?

KUNNEN WE ONS RIJK FIETSEN? Wat kost mobiliteit ons? KUNNEN WE ONS RIJK FIETSEN? Wat kost mobiliteit ons? Hoeveel transport nodig? Basisprincipes Meer transport = oplopende marg. kosten Meer transport = afnemende marg. baten Optimale hoeveelheid: baten =

Nadere informatie

PERSBERICHT. Annemie Turtelboom. Vlaams Viceminister-president Annemie Turtelboom Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie

PERSBERICHT. Annemie Turtelboom. Vlaams Viceminister-president Annemie Turtelboom Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie PERSBERICHT Annemie Turtelboom Vlaams Viceminister-president Annemie Turtelboom Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Joke Schauvliege Vlaams minister van Omgeving, Natuur & Landbouw Brussel,

Nadere informatie

Met de betrachting de vergroeningseffecten van de hervormde BIV te monitoren, wens ik volgende vragen te stellen.

Met de betrachting de vergroeningseffecten van de hervormde BIV te monitoren, wens ik volgende vragen te stellen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 319 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 17 juni 2016 aan BART TOMMELEIN VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Hervorming

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. 1375 (2011-2012) Nr. 7 15 februari 2012 (2011-2012) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. 1375 (2011-2012) Nr. 7 15 februari 2012 (2011-2012) stuk ingediend op stuk ingediend op 1375 (2011-2012) Nr. 7 15 februari 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende de wijziging van diverse bepalingen van het Wetboek van de met de inkomstenbelastingen gelijkgestelde

Nadere informatie

VOLTA Kruispunt voor elektrotechniek

VOLTA Kruispunt voor elektrotechniek VOLTA Kruispunt voor elektrotechniek Smart Hub Vlaams-Brabant 8 maart 2018 Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen Paul Jacobs 1 Over Volta Kenniscentrum en opleidingscentrum voor de elektrotechnische

Nadere informatie

korting Kleine en grote onderhoudsbeurten 25% " Op basis van je kenteken kun je zelf online kijken wat een onderhoudsbeurt voor je auto kost"

korting Kleine en grote onderhoudsbeurten 25%  Op basis van je kenteken kun je zelf online kijken wat een onderhoudsbeurt voor je auto kost Aanbiedingen geldig van zondag 17 januari t/m zondag 14 februari 2016. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. " Op basis van je kenteken kun je zelf online kijken wat een onderhoudsbeurt voor

Nadere informatie

1 van :17

1 van :17 1 van 6 29-7-2009 17:17 Sluit venster TOP10 Zuinige auto's - diesel juli 2009 De TOP10 is tot stand gekomen door ANWB en Stichting Natuur en Milieu. Toelichting samenstelling KLEIN DIESEL PRINTEN 1 (1)

Nadere informatie

white paper De autokoper in kaart gebracht vwe Wie koopt welke auto?

white paper De autokoper in kaart gebracht vwe Wie koopt welke auto? vwe white paper De autokoper in kaart gebracht Wie koopt welke auto? Steeds minder particulieren kopen een nieuwe auto. In 2010 kochten particulieren bijna 260.000 nieuwe personenauto s, in 2015 werd de

Nadere informatie

1 De auto van de zaak in de bijtelling

1 De auto van de zaak in de bijtelling 1 De auto van de zaak in de bijtelling Een werknemer die door zijn werkgever een auto van de zaak ter beschikking gesteld krijgt, geniet daarmee loon in natura. Specifiek voor de auto is in de loonbelasting

Nadere informatie

Onderzoek Ondernemers 2017

Onderzoek Ondernemers 2017 Onderzoek Ondernemers 2017 Onderzoeksrapport autogebruik van ondernemers 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 3 Gegevens respondenten 4 Resultaten 5 1. De ondernemer 5 2. De auto en het autogebruik

Nadere informatie

5. Verdeling van de wagens volgens verschillende kenmerken

5. Verdeling van de wagens volgens verschillende kenmerken 5. Verdeling van de wagens volgens verschillende kenmerken Tabel 19. Verdeling van wagens volgens de wijze waarop ze in bezit gekomen zijn Cumulative Cumulative BEZIT Frequency Percent Frequency Percent

Nadere informatie

De Caddy en Caddy Maxi

De Caddy en Caddy Maxi De Caddy en Caddy Maxi Naast de zuivere diesel- of benzinemodellen zijn de Caddy en de Caddy Maxi als optie ook verkrijgbaar als modelvarianten Caddy EcoFuel en Caddy BiFuel. Met deze alternatieve aandrijvingsvarianten

Nadere informatie

Exemplarité des pouvoirs publics en matière de transport. Voorbeeldgedrag publieke overheden inzake transport. 5 novembre/er 2014

Exemplarité des pouvoirs publics en matière de transport. Voorbeeldgedrag publieke overheden inzake transport. 5 novembre/er 2014 Exemplarité des pouvoirs publics en matière de transport Voorbeeldgedrag publieke overheden inzake transport 5 novembre/er 2014 Bruxelles Environnement Département stationnement et déplacements Leefmilieu

Nadere informatie

35% BANDEN ACCU'S RUITENWISSERS KORTING KORTING KORTING TOT

35% BANDEN ACCU'S RUITENWISSERS KORTING KORTING KORTING TOT Aanbiedingen geldig van zondag 19 november t/m zondag 17 december 2017. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. BANDEN 35% ACCU'S RUITENWISSERS 20% 25% Service waar je blij van wordt! 33% van

Nadere informatie

Maak direct online een afspraak op www.kwikfit.nl/airco-onderhoud

Maak direct online een afspraak op www.kwikfit.nl/airco-onderhoud Aanbiedingen geldig van zondag 17 mei t/m zondag 14 juni 2015. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. Koelt de airco slecht of last van nare luchtjes? Kom nu naar KwikFit voor de gratis aircocheck.

Nadere informatie

Smart ForFour Electric Drive

Smart ForFour Electric Drive Smart ForFour Electric Drive Slim alternatief Autotest Wie eenmaal een elektrische auto heeft gereden, wil nooit meer anders. Het comfort, de souplesse en de prestaties zijn superieur aan vrijwel iedere

Nadere informatie

Gemaakt door: Gijs Willemsen Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Gijs Willemsen 1

Gemaakt door: Gijs Willemsen Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Gijs Willemsen 1 1 Gemaakt door: Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Inhoudsopgave. Pag. Nr. Voorpagina 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Innovatie in olie Single, - en multi-grade 4 Dopes 4 Low-saps

Nadere informatie

Wanneer toont uw bedrijf zijn ware aard?

Wanneer toont uw bedrijf zijn ware aard? Wanneer toont uw bedrijf zijn ware aard? Aardgas komt eindelijk uit de kast Aardgas heeft lang genoeg alleen maar binnen gezeten. In uw huizen. In uw verwarming. Verstopt in de boilerkast. Nu is de wereld

Nadere informatie

De Caddy Van en Maxi Van

De Caddy Van en Maxi Van De Caddy Van en Maxi Van De Caddy Van en Maxi Van De Caddy EcoFuel en Caddy BiFuel. Kostenbewuste ondernemers zoeken doorgaans een bedrijfsvoertuig dat niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn

Nadere informatie

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Bron 1: Elektrische auto s zijn duur en helpen vooralsnog niets. Zet liever in op zuinige auto s, zegt Guus Kroes. 1. De elektrische auto is in

Nadere informatie

VERHUUR gereedschappen

VERHUUR gereedschappen GATES stretchfit montage tool NR1 - Zie informatie op de riem voor de juiste tool Artnr SFT001 Koopprijs: 48,48 GATES stretchfit montage tool NR2 - Zie informatie op de riem voor de juiste tool Artnr SFT002

Nadere informatie

4,6. Betoog door T woorden 8 september keer beoordeeld. Nederlands. Hybride auto s zijn niet de toekomst.

4,6. Betoog door T woorden 8 september keer beoordeeld. Nederlands. Hybride auto s zijn niet de toekomst. Betoog door T. 1338 woorden 8 september 2016 4,6 20 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Hybride auto s zijn niet de toekomst. Toine Schonk 4Vwo 21/05/2016 Indeling: - Alinea 1: inleiding:

Nadere informatie

Kwaliteitsmeting leadopvolging 2013. Hoe volgen de verschillende merken aanvragen op van zakelijke rijders?

Kwaliteitsmeting leadopvolging 2013. Hoe volgen de verschillende merken aanvragen op van zakelijke rijders? Kwaliteitsmeting leadopvolging 2013 Hoe volgen de verschillende merken aanvragen op van zakelijke rijders? 2 Leadopvolging 2013 Vereniging Auto Van De Zaak KWALITEITSMETING LEADOPVOLGING 2013 3 Leadopvolging

Nadere informatie

De SLIMME KEUZE voor

De SLIMME KEUZE voor Aardgas voor voertuigen De SLIMME KEUZE voor uw onderneming DATS 24, meer dan brandstof alleen DATS 24 maakt deel uit van Colruyt Group en zet ook resoluut in op duurzaamheid. DATS 24 draagt dus graag

Nadere informatie

(Brief van Staatssecretaris Wiebes aan Tweede Kamer, 6 oktober 2016)

(Brief van Staatssecretaris Wiebes aan Tweede Kamer, 6 oktober 2016) Vaste Kamercommissie Financiën Met kopie aan Vaste Kamercommissie IenW Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum: 31 oktober 2018 E-mailadres: m.maasman@raivereniging.nl / rogierkuin@bovag.nl Onderwerp: Ongewenste

Nadere informatie

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof kost de Vlaming tot 3 gezonde levensjaren. Vlaanderen zal ook in de toekomst moeite hebben om aan de Europese fijn

Nadere informatie

CNG: aardgas als autobrandstof. Een selectie van vragen en antwoorden

CNG: aardgas als autobrandstof. Een selectie van vragen en antwoorden CNG: aardgas als autobrandstof Een selectie van vragen en antwoorden s.a. D'Ieteren nv Marketing, Training & Direct Sales Creation & Copywriting november 2014 Inhoud 2 De auto op aardgas Waarom op aardgas

Nadere informatie

TOTAL COST OF USE DOORLICHTING VAN UW KOSTEN

TOTAL COST OF USE DOORLICHTING VAN UW KOSTEN TOTAL COST OF USE DOORLICHTING VAN UW KOSTEN Laat u niet overrompelen door de kosten van een voertuig, anticipeer! De verschillende kosten waarmee men rekening moet houden voor de berekening van de TCU

Nadere informatie

Benzine of diesel? Jan Peeters product manager

Benzine of diesel? Jan Peeters product manager Benzine of diesel? Jan Peeters product manager Waarom een benzine-actie?! Tot voor kort: diesel in 95% van de gevallen het goedkoopst! Het tij is volop aan het keren - het prijsverschil aan de pomp verdwijnt

Nadere informatie

NOTA: OVERZICHT FEDERAAL WAGENPARK 2016 (gegevens 2015)

NOTA: OVERZICHT FEDERAAL WAGENPARK 2016 (gegevens 2015) NOTA: OVERZICHT FEDERAAL WAGENPARK 2016 (gegevens 2015) INLEIDING Doelstelling In het kader van de omzendbrief 307 quinquies dienen de FOD s en POD s jaarlijks een overzichtslijst van de binnen hun diensten

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde A Vergelijking Benzine, LPG en Diesel

Praktische opdracht Wiskunde A Vergelijking Benzine, LPG en Diesel Praktische opdracht Wiskunde A Vergelijking Benzine, LPG en Diesel Praktische-opdracht door een scholier 1765 woorden 10 december 2006 5,6 11 keer beoordeeld Vak Wiskunde A Inleiding: Wij doen ons wiskunde

Nadere informatie

GratisBongo bon bij 2 of 4. " Kies voor Goodyear winterbanden voor een optimale rijervaring" Goodyear winter- of 4-seizoenenbanden

GratisBongo bon bij 2 of 4.  Kies voor Goodyear winterbanden voor een optimale rijervaring Goodyear winter- of 4-seizoenenbanden Aanbiedingen geldig zondag 13 december t/m zondag 17 januari 2016. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. " Kies voor Goodyear winterbanden voor een optimale rijervaring" GratisBongo bon bij

Nadere informatie

Keuzehulp bij het vinden van een occasion

Keuzehulp bij het vinden van een occasion Keuzehulp bij het vinden van een occasion Als voorbereiding voor de aanschaf van een gebruikte auto vindt u hier onze keuzehulp. Print het lijstje uit en bekijk het op uw gemak. Zo gaat u daarna goed voorbereid

Nadere informatie

279,00 per maand Eigen risico: 500, ,00 per maand Eigen risico: 300,00

279,00 per maand Eigen risico: 500, ,00 per maand Eigen risico: 300,00 Citroen C1 1.0vti shine 53kW etg aut - 5-deurs 219,00 per maand 5.000 km per jaar 279,00 per maand 289,00 per maand IkRij.nl Seat Ibiza SEAT Ibiza Style - 5deurs SEAT Smart Forfour EV Business Solution

Nadere informatie

Fiscale actualiteit bedrijfsauto s 2010: een volledig overzicht*

Fiscale actualiteit bedrijfsauto s 2010: een volledig overzicht* Fiscale actualiteit bedrijfsauto s 2010: een volledig overzicht* 1 Voordeel van alle aard bij gebruik van een bedrijfsauto Berekening privégebruik Een werknemer of bedrijfsleider die van zijn werkgever

Nadere informatie

" Combineer nú je APK met een onderhoudsbeurt en je APK is helemaal GRATIS"

 Combineer nú je APK met een onderhoudsbeurt en je APK is helemaal GRATIS Aanbiedingen geldig van zondag 20 maart t/m zondag 17 april 2016. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. " Combineer nú je APK met een onderhoudsbeurt en je APK is helemaal GRATIS" Kijk op

Nadere informatie

5.4. Praktische-opdracht door een scholier 2046 woorden 9 mei keer beoordeeld. Wiskunde A

5.4. Praktische-opdracht door een scholier 2046 woorden 9 mei keer beoordeeld. Wiskunde A Praktische-opdracht door een scholier 2046 woorden 9 mei 2006 5.4 23 keer beoordeeld Vak Wiskunde A Inleiding De opdracht was het vergelijken van de jaarlijkse kosten van één type auto (naar eigen keuze)

Nadere informatie

Autosalon Parijs 2010

Autosalon Parijs 2010 Autosalon Parijs 2010 Voorproefje Autoshow De geheel nieuwe Mercedes-Benz CLS? Een eerste blik op de Hyundai ix20? Of wat te denken van de vier wereldprimeurs bij Chevrolet? Benieuwd naar de Opel Astra

Nadere informatie

5. Verdeling van de wagens volgens verschillende kenmerken

5. Verdeling van de wagens volgens verschillende kenmerken 5. Verdeling van de wagens volgens verschillende kenmerken Tabel 17. Verdeling van de wagens volgens de wijze waarop ze in bezit gekomen zijn Cumulative Cumulative BEZIT Frequency Percent Frequency Percent

Nadere informatie