Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen. De SOBANE-strategie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen. De SOBANE-strategie"

Transcriptie

1 Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen De SOBANE-strategie De preventiestrategie SOBANE (Screening, Observation, Analysis, Expertise) en de DEPARIS-opsporingsmethode gaan uit van de vaststelling dat veruit de meeste risico s kunnen worden opgespoord door de mensen op de werkvloer. Ook voor het zoeken van de gepaste preventiemaatregelen hoeft men in de meeste gevallen geen expert te zijn. Deze strategie is vooral gericht op kleine ondernemingen en werd dank zij de steun van de Belgische Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid in samenwerking met de eenheid Arbeidsfysiologie van de Université Catholique de Louvain, onder leiding van professor J. Malchaire ontwikkeld. In de Sobane-strategie worden er vier preventieniveaus onderscheiden. Veel risicovolle situaties kunnen de betrokkenen zelf oplossen. Als dat niet mogelijk is, kan de preventieadviseur van de onderneming worden aangesproken. Indien het probleem toch vrij complex is, kan de externe dienst voor preventie en bescherming worden geraadpleegd (bijvoorbeeld een arbeidsgeneesheer of een ergonoom). Slechts in uitzonderlijke gevallen moet er een beroep worden gedaan op een expert die bijvoorbeeld gespecialiseerde metingen kan uitvoeren. Figuur 1 geeft een schematisch overzicht van de SOBANE-strategie voor risicobeheer. Op de verticale as staat de complexiteit van de aanpak, terwijl op de horizontale as het aantal beschouwde risicofactoren wordt weergegeven. Figuur 1. Schema van de SOBANE-strategie voor risico-beheer.

2 Niveau 1 Opsporing Niveau 2 Observatie Niveau 3 Analyse Niveau 4 Expertise Wanneer? Alle gevallen Bij probleem Moeilijke gevallen Complexe gevallen Hoe? Eenvoudige Kwalitaieve Kwantitatieve Gespecialiseerde metingen Kostprijs? 10 minuten 2 uren 2 dagen 2 weken Door wie? Mensen uit het bedrijf zelf Mensen uit het bedrijf zelf Mensen uit het bedrijf zelf + preventieadviseurs Mensen uit het bedrijf zelf + preventieadviseurs + experten Competentie arbeidssituatie gezondheid op het werk Zeer hoog Gespecialiseerd Tabel 1. De karakteristieken van de vier niveau s van de SOBANE-strategie Niveau 1: Opsporing Op dit niveau gaat het er alleen om de voornaamste problemen te identificeren en om in het oog springende gebreken, zoals het ontbreken van leuningen aan een stelling, het niet ter beschikking zijn van aangepaste collectieve beschermingsmiddelen bij dakwerken,... Heel wat problemen kunnen op dit niveau reeds worden opgelost. Sommige risico s dienen te worden behandeld op het niveau 2. De Déparis-methode (zie verder) kan hier gebruikt worden als leidraad. Niveau 2: Observatie De problemen die tijdens het niveau 1 niet werden opgelost worden hier grondiger onderzocht. Om problemen op dit niveau te behandelen in meestal een interne preventieadviseur nodig of toch minstens een persoon die vertrouwd is met de risicofactoren en bijvoorbeeld een zekere kennis heeft van de ergonomische benadering van de problemen. Dit niveau 2 vereist een diepgaande kennis van de verschillende aspecten van de arbeidssituatie, haar varianten, de normale en de abnormale werking. Niveau 3: Analyse Indien de niveaus opsporing en observatie niet toelaten om het risico tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen of indien er twijfel blijft bestaan, moet er worden verder gegaan met de volgende stap: de analyse.

3 Op dit niveau is een behoorlijke kennis vereist van het risico en van de middelen en technieken die kunnen worden aangewend. Hierbij kunnen eenvoudige metingen worden uitgevoerd zodat tenminste het probleem precies kan worden gelocaliseerd. Niveau 4: Expertise Enkel zeer complexe problemen die de tussenkomst van experten vereisen, dienen op dit niveau te worden opgelost. De medewerking van personeelsleden van het bedrijf zelf, die zeer goed vertrouwd zijn met de arbeidsituatie, blijft echter onontbeerlijk. De Déparis-methode De Déparis-methode voor participatieve risico-opsporing sluit naadloos aan bij de Sobane-strategie. De methode is specifiek ontworpen om de mensen op de werkvloer toe te laten op een objectieve manier hun alledaagse arbeidssituatie in te schatten. Er worden 18 rubrieken onderscheiden, die elk één bepaald aspect van de arbeidssituatie behandelen. 1. Werkzones 2. Technische organisatie tussen de werkposten 3. Locatie van de werkplaats 4. Risico s voor ongevallen 5. Bedieningsapparatuur en signalen 6. Gereedschap en materiaal 7. Repetitief werk 8. Manuele goederenbehandeling 9. Mentale belasting 10. Verlichting 11. Lawaai 12. Thermische omgevingsfactoren 13. Chemische en biologische risico s 14. Trillingen 15. Arbeidsverhoudingen tussen werknemers 16. Lokale en algemene sociale omgeving 17. Inhoud van het werk 18. Psychologische omgeving Risico-opsporing aan de hand van de Déparis-methode omvat idealiter de volgende stappen: 1. Informeren van de werknemers en de hiërarchische lijn door de directie 2. Aflijnen van alle arbeidssituaties zodat elke situatie een coherent geheel van werkposten vormt 3. Aanduiding van een coördinator 4. De coördinator bereidt zijn rol van moderator voor in de diverse vergaderingen 5. Samenstelling van overleggroepen die bestaan uit vertegenwoordigers van de betrokkenen en eventueel technisch omkaderingspersoneel

4 6. Er wordt een vergadering van de overleggroep georganiseerd, dicht bij de arbeidsplaats 7. De coördinator maakt een synthese van de vergadering 8. De synthese wordt voorgelegd aan de directie 9. Actieplannen op korte en middellange termijn worden bepaald en uitgevoerd 10. Dit proces wordt periodiek herhaald Bespreking van de SOBANE-strategie De hier besproken methode kunnen echter wel enkele fundamentele bedenkingen oproepen: Is het niet utopisch te rekenen op de werknemersen hun technische omkadering om de preventie te beheren? Op welke manier kan het proces voor het opsporen van risico s in een kleine onderneming worden gestart? Is er geen risico dat de hulp van experten en externe preventiediensten nooit zal worden ingeroepen omdat de uitvoerders van de niveaus 1 en 2 de problemen behoorlijk ondeschatten? Ten slotte, hoe moet de kwaliteit van de methode worden verzekerd, en hoe wordt gegarandeerd dat de problemen goed worden behandeld op korte en lange termijn? Wat betreft de eerste opmerking, is het op dit ogenblik nog te vroeg om al te besluiten dat het zelfbeheer van de problemen niet kan werken. Overigens is de SOBANEstrategie ook geen wondermiddel. Het bezoek van de arbeidsgeneesheer en minstens een jaarlijks bezoek aan de arbeidsplaatsen, blijft noodzakelijk. De tweede opmerking legt de noodzaak bloot voor het ter beschikking stellen van een aangepast opsporingsinstrument. Met de DEPARIS-methode en de hierbijhorende checklists staat een adequaat instrument on-line ter beschikking. Ook met betrekking tot de derde opmerking dient te worden benadrukt dat de documenten die ter beschikking worden gesteld voor het niveau 1 en 2 aan de volgende eisen moeten voldoen: voldoende gedeatilleerd zijn om een oplossing te kunnen vinden; voldoende globaal zijn zodat ook de meer indirecte factoren (organisatorische, relationele, persoonlijke,...) kunnen worden onderzocht; voldoende vormend tezijn zodat de mogelijke gevolgen voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers worden uitgelegd; voldoende aantonen dat in sommige gevallen de hulp van experten nodig omdat de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn of omdat het probleem complexer is dan dit op het eerste zicht lijkt.

5 De laatste opmerking houdt verband met d follow-up van de acties. Deze follow-up hangt af van de werkgever die de volledige verantwoordelijkheid voor de arbeidssituatie blijft dragen. Besluit Het grote voordeel van deze strategie is dat de meeste risico s op de werkvloer onmiddellijk aangepakt kunnen worden, zonder dat speciale kennis van veiligheids-, gezondheids- of ergonomische aspecten noodzakelijk is. Deze methode is uitsluitend gebaseerd op een grondige kennis van de arbeidssituatie van de werknemers. Een bijkomend voordeel dat eigen is aan elke participatieve risico-evaluatietechniek, is het feit dat de voorgestelde preventiemaatregelen beter aanvaard worden, omdat ze van de betrokkenen zelf komen. Bovendien gaat elk veiligheidszorgsysteem (VCA, OHSAS 18000,...) uit van de verplichting van de werknemers en de werkgevers om zich tegenover de arbeidssituaties te gedragen zoals tegenover hun producten en diensten om de kwaliteit ervan te garanderen.

FOD JUSTITIE - EPI DOELSTELLING RISICO-INVENTARISATIE INVENTARISATIE EN EVALUATIE

FOD JUSTITIE - EPI DOELSTELLING RISICO-INVENTARISATIE INVENTARISATIE EN EVALUATIE FOD JUSTITIE - EPI RISICO-INVENTARISATIE INVENTARISATIE EN EVALUATIE DOELSTELLING WET WELZIJN 4.8.1996 VERPLICHT DE WERKGEVER EEN PREVENTIEBELEID TE VOEREN - Risico s s vermijden - Risico s s die niet

Nadere informatie

Participatieve opsporing van risico's in een arbeidssituatie. Plan. aspecten van de arbeidssituatie aansnijden

Participatieve opsporing van risico's in een arbeidssituatie. Plan. aspecten van de arbeidssituatie aansnijden Participatieve opsporing van risico's in een arbeidssituatie de Déparis-methode J. Malchaire Unité Hygiène et Physiologie du Travail, U.C.L. Clos Chapelle-aux aux-champs 30-38, 38, B - 1200 BRUXELLES 1

Nadere informatie

Back to Basics Hoe begin ik aan een risicoanalyse omtrent brandveiligheid? Date 2017/10/05 vzw ANPI asbl

Back to Basics Hoe begin ik aan een risicoanalyse omtrent brandveiligheid? Date 2017/10/05 vzw ANPI asbl NOTIFIED BODY n 1134 003-TEST ISO/IEC 17025 003-INSP ISO/IEC 17020 003-PROD ISO/IEC 17065 Back to Basics Hoe begin ik aan een risicoanalyse omtrent brandveiligheid? Date 2017/10/05 vzw ANPI asbl i.s.m.

Nadere informatie

SOBANE PSYCHOSOCIALE ASPECTEN. Marthe Verjans, psychosociaal preventieadviseur - IDEWE

SOBANE PSYCHOSOCIALE ASPECTEN. Marthe Verjans, psychosociaal preventieadviseur - IDEWE SOBANE PSYCHOSOCIALE ASPECTEN Marthe Verjans, psychosociaal preventieadviseur - IDEWE Hoe werkt het? (1) Strategie voor het beheer van beroepsgebonden risico s Niveau 1 = Opsporing Door interne werkgroep

Nadere informatie

NIVEAU 2: OBSERVATIE

NIVEAU 2: OBSERVATIE SOBANE methoden: Hand-arm trillingen NIVEAU 2: OBSERVATIE INLEIDING Doelstellingen Informatie verzamelen over de situatie in het algemeen voor wat betreft: de arbeidsomstandigheden de bronnen van hand-arm

Nadere informatie

Algemene strategie inzake preventie van risico s. preventie. Inhoud. Preventie nieuwe stijl volgens de welzijnswet UITGANGSPUNTEN

Algemene strategie inzake preventie van risico s. preventie. Inhoud. Preventie nieuwe stijl volgens de welzijnswet UITGANGSPUNTEN Algemene strategie inzake preventie van risico s J. Malchaire, Unité Hygiène et Physiologie du Travail, U.C.L. Clos Chapelle-aux aux-champs 30-38 38 B - 1200 Bruxelles H. D Hertefelt, Nationaal Onderzoeksinstituut

Nadere informatie

NIVEAU 2: OBSERVATIE

NIVEAU 2: OBSERVATIE SOBANE methoden: Globale lichaamstrillingen NIVEAU 2: OBSERVATIE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Informatie verzamelen over de situatie in het algemeen voor wat betreft : de arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

Risicoanalyse (RA) Overzicht. = Risico inventarisatie en evaluatie (RIE) 1. Risicoanalyse en het wettelijk kader. 2.

Risicoanalyse (RA) Overzicht. = Risico inventarisatie en evaluatie (RIE) 1. Risicoanalyse en het wettelijk kader. 2. Risicoanalyse (RA) = Risico inventarisatie en evaluatie (RIE) 1 1 W W W. Y O U R S A F E T Y I N G O O D H A N D S. B E Overzicht 1. Risicoanalyse en het wettelijk kader 2. Gevaar en risico 3. Risicoinventarisatie

Nadere informatie

ALGEMENE STRATEGIE VOOR HET BEHEER VAN PROFESSIONELE RISICO'S

ALGEMENE STRATEGIE VOOR HET BEHEER VAN PROFESSIONELE RISICO'S ALGEMENE STRATEGIE VOOR HET BEHEER VAN PROFESSIONELE RISICO'S J. Malchaire Université catholique de Louvain, Unité Hygiène et Physiologie du Travail Veldkapelgaarde 30-38, B 1200 Brussel Tél. 32 2 764

Nadere informatie

SOBANE methoden: Beeldschermwerk NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise

SOBANE methoden: Beeldschermwerk NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise SOBANE methoden: Beeldschermwerk NIVEAU 3: ANALYSE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Evalueer op een diepgaandere wijze: de kantoorinrichting het werkvlak de hardware de hulpmiddelen het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Algemene strategie inzake preventie van risico s. preventie. Inhoud. De belangrijkste co-operant preventie. operant in de preventie.

Algemene strategie inzake preventie van risico s. preventie. Inhoud. De belangrijkste co-operant preventie. operant in de preventie. Algemene strategie inzake preventie van risico s J. Malchaire, Unité Hygiène et Physiologie du Travail, U.C.L. Clos Chapelle-aux aux-champs 30-38 38 B - 1200 Bruxelles Inhoud UITGANGSPUNTEN Verschuivingen

Nadere informatie

ALGEMENE STRATEGIE VOOR HET BEHEER VAN PROFESSIONELE RISICO'S

ALGEMENE STRATEGIE VOOR HET BEHEER VAN PROFESSIONELE RISICO'S ALGEMENE STRATEGIE VOOR HET BEHEER VAN PROFESSIONELE RISICO'S J. Malchaire Université catholique de Louvain, Unité Hygiène et Physiologie du Travail Veldkapelgaarde 30-38, B 1200 Brussel Tél. 32 2 764

Nadere informatie

SOBANE methoden: Veiligheid (ongevallen, vallen, uitglijden ) NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise

SOBANE methoden: Veiligheid (ongevallen, vallen, uitglijden ) NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise SOBANE methoden: Veiligheid (ongevallen, vallen, uitglijden ) NIVEAU 3: ANALYSE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Meer gerichte preventie/verbeteringsmaatregelen uitwerken, door specifieke

Nadere informatie

NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise

NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise SOBANE methode: Thermische omgevingsfactoren NIVEAU 3: ANALYSE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Het risico van thermische belasting of ongemak evalueren onder de omstandigheden die tijdens

Nadere informatie

NIVEAU 2: OBSERVATIE

NIVEAU 2: OBSERVATIE SOBANE methoden: Lawaai NIVEAU 2: INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Bestuderen van de situatie in het algemeen en op de werkplaats, voor wat betreft: de arbeidsomstandigheden de geluidsbronnen.

Nadere informatie

REEKS SOBANE STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDENRISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. Januari 2005

REEKS SOBANE STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDENRISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. Januari 2005 GLOBALE LICHAAMSTRILLINGEN Januari 2005 REEKS SOBANE STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDENRISICO'S Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Dit document werd gerealiseerd dankzij de financiële steun

Nadere informatie

Welzijn op het werk. Internet en andere informatiebronnen. BESWIC: Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk

Welzijn op het werk. Internet en andere informatiebronnen. BESWIC: Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk Welzijn op het werk Internet en andere informatiebronnen BESWIC: Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk Provinciaal comité Oost-Vlaanderen voor de bevordering van de arbeid Gent, 27 april 2012

Nadere informatie

(ONGEVALLEN, VALLEN...) FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S

(ONGEVALLEN, VALLEN...) FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S VEILIGHEID (ONGEVALLEN, VALLEN...) FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid.

ELEKTRICITEIT REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. ELEKTRICITEIT februari 2006 REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Dit document werd gerealiseerd dankzij de financiële steun van de

Nadere informatie

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S GEVAARLIJKE CHEMISCHE PRODUCTEN FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL

Nadere informatie

SOBANE methoden: Lawaai NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise

SOBANE methoden: Lawaai NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise SOBANE methoden: Lawaai NIVEAU 3: ANALYSE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen De reële blootstelling van de werknemers evalueren aan de hand van eenvoudige metingen. Meer gerichte preventie/verbeteringsmaatregelen

Nadere informatie

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. Maart 2006

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. Maart 2006 BEELDSCHERMWERK Maart 2006 REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst Algemene Directie Humanisering van de Arbeid SOBANE STRATEGIE

Nadere informatie

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. September 2007

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. September 2007 MUSCULO-SKELETALE AANDOENINGEN September 2007 REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Dit document werd gerealiseerd dankzij de financiële

Nadere informatie

SOBANE methoden: Globale lichaamstrillingen NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise

SOBANE methoden: Globale lichaamstrillingen NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise SOBANE methoden: Globale lichaamstrillingen NIVEAU 3: ANALYSE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Aan de hand van tabellen, het risico verbonden aan globale lichaamstrillingen evalueren onder

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/391/EEG van de Raad

Nadere informatie

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. September 2012

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. September 2012 THERMISCHE OMGEVINGSFACTOREN September 2012 REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Dit document werd gerealiseerd dankzij de financiële

Nadere informatie

Preventiestrategie. Overzicht Analysemethodes Musculo-Skeletale. Aandoeningen Rug en Bovenste Ledematen. Rangschikking 37 methodes.

Preventiestrategie. Overzicht Analysemethodes Musculo-Skeletale. Aandoeningen Rug en Bovenste Ledematen. Rangschikking 37 methodes. Overzicht Analysemethodes Musculo-Skeletale Aandoeningen Rug en Bovenste Ledematen Unité Hygi J. Malchaire Hygiène et Physiologie du Travail, U.C.L. D. Delaruelle Ergonoom Moeilijkheid aanpak, methode,

Nadere informatie

NIVEAU 2: OBSERVATIE

NIVEAU 2: OBSERVATIE SOBANE methode: Verlichting NIVEAU 2: OBSERVATIE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Bestuderen van de situatie in het algemeen en op de werkvloer, voor wat betreft: de arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

ONTHAAL EN BEGELEIDING VAN BEGINNENDE WERKNEMERS

ONTHAAL EN BEGELEIDING VAN BEGINNENDE WERKNEMERS ONTHAAL EN BEGELEIDING VAN BEGINNENDE WERKNEMERS Nadine Gilis juriste FOD werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg Directie humanisering van de arbeid Afdeling normen Doelstelling De mogelijkheden van

Nadere informatie

SOBANE methoden: Hand-arm trillingen NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise

SOBANE methoden: Hand-arm trillingen NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise SOBANE methoden: Hand-arm trillingen NIVEAU 3: ANALYSE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Aan de hand van tabellen, het risico verbonden aan hand-arm trillingen evalueren onder de omstandigheden

Nadere informatie

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. September 2006

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. September 2006 VERLICHTING September 2006 REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Dit document werd gerealiseerd dankzij de financiële steun van de

Nadere informatie

Fiche 8 (Analyse): Reglementering

Fiche 8 (Analyse): Reglementering Fiche 8 (Analyse): Reglementering De Belgische reglementering van kracht op 01.01.2004 Deze fiche is een zeer beknopte samenvatting van de reglementering, die derhalve in extenso moet worden geraadpleegd.

Nadere informatie

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias op basis van verslagen Els Fias GPP: Globaal PreventiePlan JAP: JaarActiePlan Wettelijke instrumenten bij de organisatie van de preventie in elke onderneming of instelling Vereisen een zorgvuldige, methodische

Nadere informatie

Inleiding tot de Déparis methode. Algemene methode voor de opsporing van risico's

Inleiding tot de Déparis methode. Algemene methode voor de opsporing van risico's Inleiding tot de Déparis methode Algemene methode voor de opsporing van risico's 1. Criteria voor het ontwerp van de methode Op basis van de verworven ervaring met de bestaande methodes en van bovenstaande

Nadere informatie

RISICO S VAN BRAND. FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S

RISICO S VAN BRAND. FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S RISICO S VAN BRAND OF EXPLOSIE FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL

Nadere informatie

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen Situering Het koninklijk besluit (KB) van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen vervangt en verruimt artikel 52 van

Nadere informatie

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. September 2010

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. September 2010 PSYCHOSOCIALE ASPECTEN September 2010 REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Dit document werd gerealiseerd dankzij de financiële steun

Nadere informatie

BIJLAGE 1: DÉPARIS-STUDIE IN EEN ATELIER VAN EEN DRUKKERIJ

BIJLAGE 1: DÉPARIS-STUDIE IN EEN ATELIER VAN EEN DRUKKERIJ BIJLAGE 1: DÉPARIS-STUDIE IN EEN ATELIER VAN EEN DRUKKERIJ 1. Werkzones De kisten, paletten, karren die overbodig zijn en de zone belemmeren ontruimen De werkzone opruimen De stock beperken tot het strikte

Nadere informatie

De DÉPARIS methode. Participatieve opsporing van risico's in een arbeidssituatie. Déparis. Observation. Analysis. brochure_deparis_nl.

De DÉPARIS methode. Participatieve opsporing van risico's in een arbeidssituatie. Déparis. Observation. Analysis. brochure_deparis_nl. Participatieve opsporing van risico's in een arbeidssituatie De DÉPARIS methode Expertise Analysis Observation Déparis PREVENTION brochure_deparis_nl.doc 27/10/03 20 CRITERIA VAN EEN ALGEMENE METHODE VOOR

Nadere informatie

Psychosociale Risicobeheersing op het lokale niveau. Tf. Redactionele overheid DPBW PsySoc Goedkeurend organisme IDPBW

Psychosociale Risicobeheersing op het lokale niveau. Tf. Redactionele overheid DPBW PsySoc Goedkeurend organisme IDPBW DEFENSIE ACWB-SPS-WRKPR-015 Blz 1 / 12 STAFDEPARTEMENT WELL-BEING SPECIFIEKE PROCEDURE Psychosociale Risicobeheersing op het lokale niveau Tf. Redactionele overheid DPBW PsySoc 9-2820-4373 Goedkeurend

Nadere informatie

MACHINES EN HANDGEREEDSCHAPPEN

MACHINES EN HANDGEREEDSCHAPPEN MACHINES EN HANDGEREEDSCHAPPEN FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL

Nadere informatie

DE RISICOANALYSE. Mei 2009

DE RISICOANALYSE. Mei 2009 DE RISICOANALYSE Mei 2009 Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk Administratie van de studiën, de documentatie en de geschillen FOD Werkgelegenheid,

Nadere informatie

Strategie voor het beheer van beroepsrisico s De SOBANE strategie voor de risicobeheersing en haar participatieve methodes Voorstelling

Strategie voor het beheer van beroepsrisico s De SOBANE strategie voor de risicobeheersing en haar participatieve methodes Voorstelling De SOBANE strategie voor de risicobeheersing en haar participatieve methodes Voorstelling Alain Piette, ergonoom DG Humanisering van de arbeid Email: alain.piette@emploi.belgique.be 1 Strategie voor het

Nadere informatie

Welzijnsbeleid - Risicoanalyse

Welzijnsbeleid - Risicoanalyse Welzijnsbeleid - Risicoanalyse Infodocument Welzijnsbeleid - Risicoanalyse 1 Wettelijke aspecten Elke werkgever moet zorgdragen voor het uitschakelen van gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Hij dient de

Nadere informatie

Fiche 6 (Analyse): Réglementering

Fiche 6 (Analyse): Réglementering Fiche 6 (Analyse): Réglementering De Belgische reglementering In België, is er momenteel een Koninklijk Besluit (december 2003) in voorbereiding teneinde de Europese Richtlijn 2002/44/CE in Belgisch recht

Nadere informatie

ALGEMENE TOEPASSING VAN DE ANALYSE METHODES SOBANE

ALGEMENE TOEPASSING VAN DE ANALYSE METHODES SOBANE ALGEMENE TOEPASSING VAN DE ANALYSE METHODES SOBANE Expertise Analysis PREVENTION De Déparis Opsporingsmethode en de Observatie methodes van SOBANE worden best toegepast tijdens een vergadering met 4 tot

Nadere informatie

Relatie psychosociale aspecten en werkbaar werk. Claes Leen Preventieadviseur ergonomie en psychosociale aspecten, AristA

Relatie psychosociale aspecten en werkbaar werk. Claes Leen Preventieadviseur ergonomie en psychosociale aspecten, AristA Relatie psychosociale aspecten en werkbaar werk Claes Leen Preventieadviseur ergonomie en psychosociale aspecten, AristA Maart 2013 Werkbaar werk Definitie werkbaarheid: (bron Ervaringsfonds) Evenwicht

Nadere informatie

Omstandig verslag ernstig arbeidsongeval (KB 24.02.2005)

Omstandig verslag ernstig arbeidsongeval (KB 24.02.2005) Oktober 2012 Periodieke informatie van de preventiedienst InfoRisk PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK Omstandig verslag ernstig arbeidsongeval (KB 24.02.2005) De werkgever zorgt ervoor dat zijn/haar

Nadere informatie

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. April 2008

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. April 2008 PSYCHOSOCIALE ASPECTEN April 2008 REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Dit document werd gerealiseerd dankzij de financiële steun

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk.

JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. Doel Toelichting Het jaarverslag heeft enerzijds tot doel een samenvatting

Nadere informatie

Vergelijking van de algemene analysemethoden voor de arbeidsomstandigheden

Vergelijking van de algemene analysemethoden voor de arbeidsomstandigheden Vergelijking van de algemene analysemethoden voor de arbeidsomstandigheden Inhoudstafel Vergelijking van de algemene analysemethoden voor de arbeidsomstandigheden 1 DOEL VAN HET DOCUMENT 2 1. HET WETTELIJK

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 juni 2012 thermische omgevingsfactoren (Belgisch Staatsblad van 21 juni 2012)

Koninklijk besluit van 4 juni 2012 thermische omgevingsfactoren (Belgisch Staatsblad van 21 juni 2012) Koninklijk besluit van 4 juni 2012 thermische omgevingsfactoren (Belgisch Staatsblad van 21 juni 2012) Lieve Ponnet Adviseur-generaal Algemene directie humanisering van de arbeid Afdeling normen welzijn

Nadere informatie

Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB

Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB 1. Wat zijn de algemene preventiebeginselen en geef toelichting? Wat bepaalt de werkgever daarbij? R A en B 2. Hoe kan je als coördinator veiligheid

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

BIJLAGE 2 Participatieve opsporingsmethode van risico's (Déparis) Gebruiksaanwijzing

BIJLAGE 2 Participatieve opsporingsmethode van risico's (Déparis) Gebruiksaanwijzing Professeur J. Malchaire Unité Hygiène et Physiologie du Travail Clos Chapelle-aux-Champs, 30.38 1200 Bruxelles BIJLAGE 2 Participatieve opsporingsmethode van risico's (Déparis) Gebruiksaanwijzing 1. Informatie

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 143 van 19 juni 2009 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

Introductie. Participatieve opsporing van risico's in een arbeidssituatie. => Planning. weerstanden bij directie: weerstanden bij vakbonden:

Introductie. Participatieve opsporing van risico's in een arbeidssituatie. => Planning. weerstanden bij directie: weerstanden bij vakbonden: Introductie Participatieve opsporing van risico's in een arbeidssituatie de Déparis-methode Dr. Geert De Cooman Arbeidsgeneesheer IKMO weerstanden bij directie: is dit controleerbaar? Slapende honden wakker

Nadere informatie

SOBANE STRATEGIE EN OPSPORINGSMETHODE DEPARIS

SOBANE STRATEGIE EN OPSPORINGSMETHODE DEPARIS SOBANE STRATEGIE EN OPSPORINGSMETHODE DEPARIS MAART 2003 REES SOBANE STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSRISICO'S Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Dit document werd gerealiseerd dankzij de financiële

Nadere informatie

GEVAARLIJKE CHEMISCHE PRODUCTEN

GEVAARLIJKE CHEMISCHE PRODUCTEN GEVAARLIJKE CHEMISCHE PRODUCTEN FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S REGIONALE DIRECTIES VAN DE INSPECTIEDIENSTEN VAN DE FOD WERKGELEGENHEID,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 54 van 14 juni 2002 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

Wanneer het gaat over psychosociale risico s zal u als werkgever die situaties moeten identificeren die aanleiding kunnen geven tot:

Wanneer het gaat over psychosociale risico s zal u als werkgever die situaties moeten identificeren die aanleiding kunnen geven tot: CO-PREV vzw CO-PREV asbl Vereniging van externe diensten Association des services externes Voor preventie en bescherming pour la prévention et la protection Een kleine onderneming neemt contact op met

Nadere informatie

ANALYSE SOBANE methoden: musculo-skeletale aandoeningen van de bovenste ledenmaten en van de rug NIVEAU 3: ANALYSE

ANALYSE SOBANE methoden: musculo-skeletale aandoeningen van de bovenste ledenmaten en van de rug NIVEAU 3: ANALYSE SOBANE methoden: musculo-skeletale aandoeningen van de bovenste ledenmaten en van de rug NIVEAU 3: ANALYSE De inhoud van de analyse wordt beschreven vanuit 2 standpunten: Vanuit het standpunt van de preventie

Nadere informatie

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. Mei 2015

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. Algemene Directie Humanisering van de Arbeid. Mei 2015 PSYCHOSOCIALE ASPECTEN Mei 2015 REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Dit document werd gerealiseerd dankzij de financiële steun van

Nadere informatie

Workshop Duurzame Inzetbaarheid

Workshop Duurzame Inzetbaarheid Workshop Duurzame Inzetbaarheid INZETTEN OP INZETBAARHEID WELZIJNSWIJZER DIRK VAN DE WALLE, SENIOR CONSULTANT, PREVENTIEADVISEUR, INGENIEUR NIVEAU 1 SECUREX HEALTH & SAFETY AGENDA WAT? WAAROM? WIE? HOE?

Nadere informatie

Preventie van Psychosociale Risico s op de Werkvloer. Wet, Wat en Hoe? Bart Vriesacker Psychosociaal departement

Preventie van Psychosociale Risico s op de Werkvloer. Wet, Wat en Hoe? Bart Vriesacker Psychosociaal departement Preventie van Psychosociale Risico s op de Werkvloer Wet, Wat en Hoe? Bart Vriesacker Psychosociaal departement Inhoudsopgave Psychosociale risico s? De nieuwe wetgeving De psychosociale risicoanalyse

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 12/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

NIVEAU 2: OBSERVATIE

NIVEAU 2: OBSERVATIE SOBANE methoden: Veiligheid (ongevallen, vallen, uitglijden ) NIVEAU 2: OBSERVATIE INLEIDING Expertise Analysis PREVENTION Doelstellingen Bestuderen van de situatie in het algemeen en op de werkplaats,

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 09/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

BIOLOGISCHE AGENTIA. FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S

BIOLOGISCHE AGENTIA. FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S BIOLOGISCHE AGENTIA FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S REGIONALE DIRECTIES VAN DE INSPECTIEDIENSTEN VAN DE FOD WERKGELEGENHEID,

Nadere informatie

Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico.

Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico. Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico. 5-12-2014 Preventiedienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Inhoudsopgave 1. Definitie 3 2. Doel 3 3. Wetgeving

Nadere informatie

Wat is de rol van een Externe Dienst voor Technische Controles/Erkend Organisme binnen het kader van het Koninklijk Besluit van 04.12.

Wat is de rol van een Externe Dienst voor Technische Controles/Erkend Organisme binnen het kader van het Koninklijk Besluit van 04.12. Wat is de rol van een Externe Dienst voor Technische Controles/Erkend Organisme binnen het kader van het Koninklijk Besluit van 04.12.2012 G.Laridaen PAC Zuid Gent 28.03.2014 1 Elektrische installaties

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

Pijn aan mijn lijf! Praktische tools ter voorkoming van overbelastingsletsels in de bouwsector

Pijn aan mijn lijf! Praktische tools ter voorkoming van overbelastingsletsels in de bouwsector Pijn aan mijn lijf! Praktische tools ter voorkoming van overbelastingsletsels in de bouwsector Wettelijk kader Musculoskeletale Aandoeningen Yves De Groeve FOD WASO RD TWW Oost-Vlaanderen Kennisdirectie

Nadere informatie

KB preventie van psychosociale risico s op het werk

KB preventie van psychosociale risico s op het werk KB preventie van psychosociale risico s op het werk Bevindingen 1 jaar later Frank Van der Elst Preventieadviseur Psychosociale Aspecten inhoud Deel 1: Stand van zaken wetgeving Omschrijving psychosociale

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 125 van 18 april 2008 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

FORUM STRESS 29/10/04

FORUM STRESS 29/10/04 FORUM STRESS 29/10/04 FORUM STRESS F. Hostyn Frank Hostyn ; D.Brouhon 20.10.2004 29.10.2004 Doelstellingen Uitvoering van CAO 72 Uitbouw van een welzijnsbeleid Methode Verzamelen van informatie via verschillende

Nadere informatie

Van reglementering tot tools Evy HILDERSON, juriste Griet VAN MEULDER, attaché

Van reglementering tot tools Evy HILDERSON, juriste Griet VAN MEULDER, attaché Van reglementering tot tools Evy HILDERSON, juriste Griet VAN MEULDER, attaché FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg (FOD WASO) AD Humanisering van de Arbeid Meer dan 20 jaar evolutie in de wetgeving

Nadere informatie

Maandag 7 december 2015

Maandag 7 december 2015 Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Algemene directie Humanisering van de Arbeid Nationaal Opleidingscentrum 249 ste seminarie Van risicoanalyse tot psychosociaal welzijnsbeleid:

Nadere informatie

Toezicht op het Welzijn op het Werk

Toezicht op het Welzijn op het Werk ir. Pieter Bolle pieter.bolle@werk.belgie.be Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid Arbeid en Sociaal Overleg Algemene Directie Regionale Directie Toezicht Welzijn West-Vlaanderen 6 september 2012 Inhoud

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Codex over het welzijn op het werk Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Hoofdstuk I.- Algemene bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen

Nadere informatie

DE ROL VAN DE PREVENTIEADVISEUR-ARBEIDSGENEESHEER

DE ROL VAN DE PREVENTIEADVISEUR-ARBEIDSGENEESHEER Back to basics DE ROL VAN DE PREVENTIEADVISEUR-ARBEIDSGENEESHEER 18-09-2018 1 Gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk: KB 11 maaart 2005 Federale overheidsdiensten SLA

Nadere informatie

Onderzoek naar het verband tussen psychosocialebelastingop het werken (ernstige) arbeidsongevallen in België

Onderzoek naar het verband tussen psychosocialebelastingop het werken (ernstige) arbeidsongevallen in België Onderzoek naar het verband tussen psychosocialebelastingop het werken (ernstige) arbeidsongevallen in België Unité de Valorisation des Ressources Humaines Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde 1 Arbeidsongevallen

Nadere informatie

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Persoonlijke Beschermingsmiddelen Persoonlijke Beschermingsmiddelen Wettelijk kader België: ARAB: bundeling Uitv. Besluiten 1947 1993 Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming Europese kaderrichtlijn 89/391/EEG 12 juni 1989 Welzijnswet

Nadere informatie

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE Brandpreventie op de arbeidsplaatsen PRINCIPE De nieuwe wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen (KB van 28 maart 2014) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen

Nadere informatie

Opleiding niveau Brandweerman. Hoofdstuk 3 Arbeidsveiligheid. Kapt. Jean-Paul Heyens

Opleiding niveau Brandweerman. Hoofdstuk 3 Arbeidsveiligheid. Kapt. Jean-Paul Heyens Opleiding niveau Brandweerman Hoofdstuk 3 Arbeidsveiligheid Kapt. Jean-Paul Heyens Inleiding en duiding Beschrijving van het Vakgebied Welzijn - Welzijn en welzijnswetgeving sinds 4 augustus 1996 - Kaderwet

Nadere informatie

Globaal preventieplan

Globaal preventieplan // Globaal preventieplan 2017-2021 1. Doelstelling In het kader van de Welzijnswet van 4 augustus 1996 en het uitvoeringsbesluit van 27 maart 1998 (B.S. 31 maart 1998) Art. 10, stelt de werkgever, in overleg

Nadere informatie

1 Beschrijving. 3 Regelgeving. 3.1 KB Eerste hulp Definities Eerste hulp

1 Beschrijving. 3 Regelgeving. 3.1 KB Eerste hulp Definities Eerste hulp Preventiefiche O003 05/2016 Organisatie van EHBO 1 Beschrijving De organisatie van de eerste hulp in de bouwonderneming is niet enkel verplicht, maar ook van cruciaal belang, want in deze sector zijn de

Nadere informatie

INVOEREN VAN EEN WELZIJNSBELEID IN DE SCHOOL. Welzijnsdag 12 november 2012

INVOEREN VAN EEN WELZIJNSBELEID IN DE SCHOOL. Welzijnsdag 12 november 2012 INVOEREN VAN EEN WELZIJNSBELEID IN DE SCHOOL Welzijnsdag 12 november 2012 Hoe begin ik eraan? Veiligheid, gezondheid, hygiëne en milieu in scholen WELZIJNSBELEID 2 De 7 welzijnsdomeinen 1 de arbeidsveiligheid

Nadere informatie

Circulaire BRANDPREVENTIE

Circulaire BRANDPREVENTIE OP DE ARBEIDSPLAATSEN PRINCIPE De wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen ( Codex Boek III, Titel 3) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen inzake brandpreventie.

Nadere informatie

De SOBANE strategie voor de risicobeheersing en haar participatieve methodes Voorstelling

De SOBANE strategie voor de risicobeheersing en haar participatieve methodes Voorstelling De SOBANE strategie voor de risicobeheersing en haar participatieve methodes Voorstelling Alain Piette, ergonoom DG Humanisering van de arbeid Email: alain.piette@emploi.belgique.be 1 Strategie voor het

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 juni 2012 thermische omgevingsfactoren Koninklijk besluit van 14 oktober 2012 arbeidsplaatsen

Koninklijk besluit van 4 juni 2012 thermische omgevingsfactoren Koninklijk besluit van 14 oktober 2012 arbeidsplaatsen Koninklijk besluit van 4 juni 2012 thermische omgevingsfactoren Koninklijk besluit van 14 oktober 2012 arbeidsplaatsen Maurits De Ridder Algemene directie Humanisering van de arbeid Afdeling van de normen

Nadere informatie

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S. FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg THERMISCHE OMGEVINGSFACTOREN REEKS SOBANE-STRATEGIE HET BEHEER VAN BEROEPSGEBONDEN RISICO'S FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG

Nadere informatie

Arborisico s bij politie (Nederland) Arbeidsveiligheid als opdracht voor de werkgever. Morele plicht

Arborisico s bij politie (Nederland) Arbeidsveiligheid als opdracht voor de werkgever. Morele plicht Arbeidsveiligheid als opdracht voor de werkgever Arborisico s bij politie (Nederland) 16 juni 2008 Centrum voor Politiestudies HCP Piet RECOUR Sectiechef Arbeidsveiligheid Vlaanderen Federale Politie Morele

Nadere informatie

Illustratie van Déparis D polyurethaanverwerkend bedrijf. Dr G. De Cooman Arbeidsgeneesheer IKMO

Illustratie van Déparis D polyurethaanverwerkend bedrijf. Dr G. De Cooman Arbeidsgeneesheer IKMO Illustratie van D in een polyurethaanverwerkend bedrijf Dr G. De Cooman Arbeidsgeneesheer IKMO Aanleiding onderzoek Recente Nederlandstalige versie van -vragenlijst Doel: - uittesten Nederlandstalige versie

Nadere informatie

Preventie en welzijn. Kris De Troyer 8/12/2017. w w w. c r e s e p t. b e. All rights reserved"

Preventie en welzijn. Kris De Troyer 8/12/2017. w w w. c r e s e p t. b e. All rights reserved Preventie en welzijn Kris De Troyer 8/12/2017 1 w w w. c r e s e p t. b e Doelstellingen U informeren over de welzijnswetgeving actoren betrokken bij preventie en bescherming taken van die actoren Ingaan

Nadere informatie

Vanaf nu moeten, bij een ernstig arbeidsongeval, ook de psychosociale oorzaken opgenomen worden in het omstandig verslag.

Vanaf nu moeten, bij een ernstig arbeidsongeval, ook de psychosociale oorzaken opgenomen worden in het omstandig verslag. Februari 2016 Periodieke informatie van de preventiedienst InfoRisk ERNSTIGE ARBEIDSONGEVALLEN Het omstandig verslag en de oorzaken van psychosociale aard. De wet van 28 februari 2014 introduceerde bijzondere

Nadere informatie

Identificatiedocument Groep C- / D 1

Identificatiedocument Groep C- / D 1 dentificatiedocument Groep C- / D 1 1. dentificatie van de werkgever Firmanaam :.. Aansluitingsnummer: Adres van de maatschappelijke zetel :... Adres van de bedrijfszetel :... Adres correspondentie :...

Nadere informatie

Focus op het dynamisch risicobeheersingssysteem

Focus op het dynamisch risicobeheersingssysteem Preventie en wetgeving Focus op het dynamisch risicobeheersingssysteem 2008/4 actualisatie juni 2015 Inhoud 1 Wettelijk kader... 5 1.1 Referentie... 5 1.2 Historiek... 5 1.2.1 ARAB... 5 1.2.2 Europese

Nadere informatie

NIVEAU 2: OBSERVATIE

NIVEAU 2: OBSERVATIE SOBANE methoden: Beeldschermwerk NIVEAU 2: OBSERVATIE INLEIDING PREVENTION Doelstellingen Bestuderen van de situatie in het algemeen en op de werkplaats, voor wat betreft: de arbeidsomstandigheden de problematiek

Nadere informatie