Focus u als bedrijfsleider op deze 11 must do s en uw kansen op een succesvolle overname stijgen aanzienlijk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Focus u als bedrijfsleider op deze 11 must do s en uw kansen op een succesvolle overname stijgen aanzienlijk."

Transcriptie

1 11 Must do s voor een geslaagde overname Focus u als bedrijfsleider op deze 11 must do s en uw kansen op een succesvolle overname stijgen aanzienlijk. Aan de hand van een 50-tal praktische vragen wordt u op weg geholpen om tot actie over te gaan. Alvast veel leesplezier.

2 Intro Eén van de belangrijkste KMO uitdagingen in de komende jaren zal zijn hoe men de continuïteit van heel wat bedrijven kan verzekeren. Een recente studie van UNIZO, wees uit dat één derde van de bedrijfsleiders tussen de 50 en de 65 jaar oud is. Het grootste probleem daarbij is dat 35% van de ondernemers geen zicht heeft op een mogelijke overnemer. Kortom, de kans is reëel dat het aanbod aan bedrijven groter zal zijn dan de vraag. Vandaar dat het belangrijk is als bedrijfsleider om zich zeer goed voor te bereiden en volgende drie boodschappen in het achterhoofd te houden: 1. begin TIJDIG na te denken over de continuïteit van uw onderneming 2. werk een STAPPENPLAN uit 3. laat u BEGELEIDEN door één of meerdere vertrouwenspersonen/ervaringsdeskundigen Begin er tijdig aan

3 Werk een stappenplan uit Een stappenplan uitwerken begint in de eerste plaats met na te denken over een aantal essentiële vragen. Tot nu toe benaderde u als bedrijfsleider het bedrijf vanuit een bepaalde invalshoek, waarbij er weinig werd stilgestaan bij de eindigheid van uw professionele loopbaan. Wanneer echter moet nagedacht worden over de continuïteit van de onderneming, dan kan dit voor bepaalde aspecten van de bedrijfsvoering een ander licht werpen op de zaak. Aan de hand van een 50-tal vragen, wordt deze reflectie op gang gebracht. Deze vragen hebben betrekking op concrete situaties, die een belemmering kunnen vormen tijdens de overnamegesprekken, indien deze niet voldoende werden opgepakt. Een overnemer zoekt duidelijkheid, transparantie en correctheid. Hij wenst een duidelijk beeld te krijgen van het verleden en de toekomst. De 11 MUST DO s ondersteunen u, als bedrijfsleider, om het proces van de overname zeer goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding schept veel vertrouwen bij de overnemer. En vertrouwen hebt u nodig om een overname te concretiseren. Zonder vertrouwen, geen deal, dat is een zekerheid!

4 Hoe bereidt u best de overname van uw onderneming voor in 11 must do s? 1. Denk na over uw persoonlijke toekomstplannen Denk ik nu al na over mijn toekomst? Wat is mijn doel na mijn professionele carrière? Weten mijn naasten wat mijn plannen zijn? Maak ik de overdracht van de zaak voldoende bespreekbaar met alle stakeholders (familie, andere aandeelhouders )?

5 2. Weet wat u wilt verkopen Is de juridische structuur van mijn vennootschap duidelijk en overdraagbaar? Is mijn vennootschap in zijn geheel overdraagbaar of moet ik acties ondernemen? Verkoop ik de aandelen of het handelsfonds? Zijn de aandelen vrij verhandelbaar? Wil ik bepaalde activa (vb. gebouwen) uit mijn vennootschap behouden?

6 3. Check het aandeelhouderschap Zitten alle aandeelhouders op dezelfde golflengte wat de overdracht betreft? Wat is het effect op het aandeelhouderschap in geval van onvoorziene omstandigheden (overlijden, echtscheiding)?

7 4. Bouw aan een team Zit de kennis van mijn bedrijf in mijn bedrijf? Heb ik professionele medewerkers/managers in mijn bedrijf? Kan mijn bedrijf overleven en verder bestaan als ik er morgen niet meer ben?

8 5. Zorg voor transparante cijfers Zijn alle inkomsten aangegeven? Zijn alle kosten van professionele aard? Zijn alle activa nog aanwezig? Zijn de nodige provisies voor mogelijke geschillen en risico's aangelegd? Zijn de kosten marktconform (huur, managementvergoeding, etc.)? Zijn de cijfers fiscaal geïnspireerd? (degressieve afschrijving, werk in uitvoering, etc.)

9 6. Heb aandacht voor uw cashpositie Wat is het optimale niveau van werkkapitaal? Kan ik overbodige cash op een fiscaal interessante manier uit mijn vennootschap halen? Kan ik overtollige cash niet gebruiken om schulden af te lossen en bijhorende garanties vrij te krijgen? Kan ik de rekening-courant niet beter aanzuiveren? Is er een stabiele cash flow in de onderneming die voldoende terugbetalingscapaciteit voor de overname kan garanderen?

10 7. Vermijd belastende activa Zijn alle activa voor professionele doeleinden? Wat is de reële marktwaarde van de activa? Zijn de bedrijfsgebouwen ontegensprekelijk verbonden met het succes van de onderneming? Weegt de waarde van de gebouwen niet te sterk door in de totale waarde van de onderneming? Indien ja, is een afsplitsing van de exploitatie een optie? Zijn alle sociale en fiscale schulden opgenomen in de balans (vb. provisies vakantiegeld, 13 de maand)?

11 8. Zorg voor continuïteit Is er een gezonde spreiding van klanten/leveranciers? Is er toekomst voor het huidig business model? Is er geen tijdslimiet op de exploitatie? Quid met uw vergunningen? Zijn de contracten echt wel overdraagbaar (change of control)? Is een voorafgaandelijk boekenonderzoek nuttig? Wat is de USP (Unique Selling Proposition) van mijn onderneming? Hoe onderscheid ik mij van de anderen?

12 9. Geef inzicht in de toekomstperspectieven Heb ik vandaag een organisatie die ook morgen dezelfde resultaten/cash flow zal genereren? Doe ik vandaag de nodige investeringen om de toekomstige rendementen te garanderen? Heb ik een realistisch budget en/of business plan voor de toekomst? Waar kan mijn onderneming nog groeien en kan ik dit kwantificeren?

13 10. Ken de waarde van uw onderneming Weet ik welke drivers van mijn onderneming waarde creëren? Heb ik een realistische waardering van mijn onderneming vandaag? Wat kan ik doen om bijkomende waarde te creëren? Wat is een verantwoorde prijsstelling?

14 11. Laat u begeleiden Hoe ga ik mij voorbereiden en ken ik een bekwaam vertrouwenspersoon die mij kan ondersteunen? Ga ik eerder voor een overnamebegeleider of een overnamemakelaar? Waar en wie gaat een gepaste overnemer vinden? Wat is belangrijk: geld, continuïteit van de naam, tewerkstelling, etc.? Laat u begeleiden

15 Overnamescreening In 5 stappen 1. Analyse 2. Waardebepaling 3. Overdrachtsscenario 4. Actieplan Met 5 voordelen 1. Gemakkelijkere verkoop 2. Hogere overnameprijs 3. Beter voorbereid 4. Stand-alone dienst 5. Stappenplan 5. Gesubsidieerd Wat kan Sequensis voor u betekenen in dit belangrijke traject? Sequensis begeleidt u tijdens het volledige overnametraject. Een diepgaande voorbereiding in de pre-overnamefase, een procesmatige aanpak tijdens het overnametraject en tenslotte een adequate opvolging tijdens de overdracht, zijn uw garanties voor een succesvolle continuïteit van uw bedrijf. Als eerste stap in het traject, raden wij u een overnamescreening aan. Een stand-alone dienstverlening in 5 stappen en die u eveneens 5 voordelen biedt. Deze screening mondt uit in : 1) een sterkte/zwakte (SWOT) analyse m.b.t. de verkoop van de onderneming 2) een waardebepaling van de onderneming na grondige analyse 3) een advies over het te kiezen overdrachtsscenario 4) een concreet actieplan om de onderneming verkoop klaar te maken 5) een stappenplan m.b.t. de overname zelf. Een rapport wordt u overhandigd met de 5 onderdelen van de screening.

16 Dit 5-stappenplan biedt aan de overlater 5 voordelen : 1. De verkoop van uw onderneming wordt makkelijker Enerzijds worden door een overnamescreening de troeven van uw onderneming extra in de verf gezet. Anderzijds, en nog belangrijker, worden alle aspecten die de verkoop kunnen bemoeilijken in kaart gebracht en wordt er een actieplan opgesteld. Eens de acties zijn geïmplementeerd, is de onderneming verkoopklaar en dus makkelijker over te laten. De komende jaren zullen tot KMO s per jaar worden geconfronteerd met de problematiek van overdracht; het is dus van cruciaal belang om uw onderneming in optimale omstandigheden op de overnamemarkt te brengen. 2. De kans op een hogere overnameprijs is reëel Door mogelijk belemmerende factoren voor de verkoop proactief op te lossen, wordt de onderneming aantrekkelijker op de overnamemarkt. Hierdoor kan een betere overnameprijs overeengekomen worden. Het is uiterst belangrijk dat uw onderneming op het juiste moment en in optimale omstandigheden op de markt wordt gebracht. 3. U bent beter voorbereid op het overnametraject Door de sterkte/zwakte analyse, de waardebepaling, het actieplan en het overnamestappenplan bent u zeer goed voorbereid om het overnametraject te starten. Een bedrijf overlaten is vaak een vrij emotioneel proces. Door deze overname goed voor te bereiden, wordt alles geobjectiveerd, wat het hele traject ten goede komt. 4. U verbindt zich enkel tot een overnamescreening Meteen uw handtekening zetten onder een overeenkomst voor de verkoop van uw onderneming kan voor u een brug te ver zijn. Daarom biedt een overnamescreening u de ideale gelegenheid om u enkel te verbinden tot één stap in het overnametraject en kan het vertrouwen groeien tussen u en uw overnamebegeleider. Tegelijk biedt ze u de kans om u terdege voor te bereiden op de overname. De screening maakt uw bedrijf beter verkoopklaar en de kans is reëel dat u een betere overnameprijs bekomt. 5. U kan subsidies verkrijgen voor een professionele ondersteuning Indien u zich laat begeleiden door een gecertifieerde partner, kan u tot subsidies per jaar ontvangen. Binnen de KMO-portefeuille kan u vanaf een factuurbedrag van voor de begeleiding subsidies verkrijgen. De subsidie is telkens 50%. Een extra reden als bedrijfsleider om tijdig aan de continuïteit van uw onderneming te denken en u professioneel te laten begeleiden.

17 U kiest à la carte U handelt met kennis van zaken U kan rekenen op onze expertise U hebt een partner van vertrouwen Tijdens een volledig begeleidingstraject bestaat onze diensten uit volgende stappen : PRE-OVERNAMETRAJECT - overnamescreening in 5 stappen (wordt gesubsidieerd tot /jaar) OVERNAMETRAJECT - opmaken beknopt en uitgebreid informatiememorandum - zoeken naar kandidaat overnemers - informatie uitwisselen en selectie van kandidaat overnemers - bedrijfsbezoeken en vergaderingen tussen beide partijen organiseren - financiële, legale, fiscale ondersteuning tijdens onderhandelingen - begeleiden bij de opmaak van de overnameovereenkomst POST-OVERNAMETRAJECT - checklist met tips & tricks tijdens overdracht - opvolgen van de to do s verbonden aan de overname

18 Begin er tijdig aan Werk een stappenplan uit Laat u begeleiden Conclusie Tot slot: houd volgende 3 stappen in uw achterhoofd 1. Begin TIJDIG na te denken over de continuïteit van uw onderneming 2. Werk een STAPPENPLAN uit 3. Laat u BEGELEIDEN Door dit op deze manier aan te pakken hebt u enkel maar voordelen als bedrijfsleider u denkt tijdig aan de toekomst van uw onderneming u bent beter voorbereid u hebt een duidelijk doel u staat er niet alleen voor u zal een beter eindresultaat behalen (uw kansen om de continuïteit van uw onderneming te verzekeren zullen toenemen, alsook om een bekwame opvolger te vinden, u vergroot uw kansen op een betere deal ).

19 Marc Van Damme +32 (0) Eddy Marginet +32 (0) Kalkoven 50a 1730 Asse +32 (0)

10 Aandachtspunten voor een geslaagde overname

10 Aandachtspunten voor een geslaagde overname 10 Aandachtspunten voor een geslaagde overname Deze 10 aandachtspunten focussen u als bedrijfsleider op die elementen binnen uw bedrijfsvoering die er kunnen voor zorgen dat uw geplande bedrijfsoverdracht

Nadere informatie

Vlaanderen is ondernemen. Overname kompas Continuïteit voor je onderneming AGENTSCHAP ONDERNEMEN. AGENTSCHAPONDERNEMEN.be

Vlaanderen is ondernemen. Overname kompas Continuïteit voor je onderneming AGENTSCHAP ONDERNEMEN. AGENTSCHAPONDERNEMEN.be Vlaanderen is ondernemen Overname kompas Continuïteit voor je onderneming AGENTSCHAP ONDERNEMEN AGENTSCHAPONDERNEMEN.be Werken aan de continuïteit van uw onderneming is een heel proces en kan verschillende

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Verkoop van uw bedrijf

Verkoop van uw bedrijf Verkoop van uw bedrijf Langzamerhand begint het te kriebelen. Wellicht wilt uw bedrijf verkopen, of zou een fusie toch een betere optie zijn? Die overwegingen zijn er omdat u wat ouder wordt, of gewoon

Nadere informatie

1-11-2012. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Workshop overdracht KNGF. Overnames. Booming business?? Programma

1-11-2012. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Workshop overdracht KNGF. Overnames. Booming business?? Programma Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht 30 oktober 2012 Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Workshop overdracht KNGF Programma Inleiding Fasen

Nadere informatie

Overnemen apotheek Nu of in 2010? Marc Feys, GroepNBA www.groepnba.com

Overnemen apotheek Nu of in 2010? Marc Feys, GroepNBA www.groepnba.com Overnemen apotheek Nu of in 2010? Marc Feys, GroepNBA www.groepnba.com Wie koopt, wie verkoopt? 1830 1972 1982 1992 2003 2013 www.groepnba.com 2 Verkopers Pensioengerechtigde (55-65j) Burnout (45-55j)

Nadere informatie

Is uw onderneming verkoopklaar? Overnemen - Overlaten

Is uw onderneming verkoopklaar? Overnemen - Overlaten Is uw onderneming verkoopklaar? Overnemen - Overlaten Test uzelf met deze Overnamescan! Deze scan en rapport is exclusieve eigendom van Groep Claesen (Accoutantskantoor Claesen en Fiduciaire Claesen &

Nadere informatie

Inhoud. Stap 1 Denken aan de overdracht 22. Inleiding 13

Inhoud. Stap 1 Denken aan de overdracht 22. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Stap 1 Denken aan de overdracht 22 1. Begin with the end in mind 24 2. Reflecteer en stel uzelf vragen 26 3. Motivatie 27 3.1. Pensioen 28 3.2. Opvolging 28 3.3. MBO 28 3.4. Investeringsbehoeften

Nadere informatie

Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht

Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Workshop overdracht KNGF Programma Inleiding Fasen in proces Waardebepaling

Nadere informatie

ING, partner van familiale ondernemers

ING, partner van familiale ondernemers ING, partner van familiale ondernemers Familiebedrijven, de motor van de economie Leidt u een familiebedrijf? Familiebedrijven professionaliseren In België vertegenwoordigen familiebedrijven maar liefst

Nadere informatie

Uw bedrijf overdragen

Uw bedrijf overdragen Uw bedrijf overdragen De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies maatwerk

Nadere informatie

Actielijst overname. We wensen je alvast alle succes toe! STAP 1: JE EIGEN PERSPECTIEF. Waarover twijfel je nog of heb je nog vragen?

Actielijst overname. We wensen je alvast alle succes toe! STAP 1: JE EIGEN PERSPECTIEF. Waarover twijfel je nog of heb je nog vragen? Actielijst overname Een kinderopvang overnemen doe je best niet onbezonnen. In deze lijst vind je de stappen die je moet overwegen en wordt je uitgenodigd om erover na te denken en aan de slag te gaan.

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN VAN OVERNAMEMARKT

DOELSTELLINGEN VAN OVERNAMEMARKT KMO Contact Infosessie Overlaten & Overnemen Overlaten & Overnemen Vlaamse Startersdag Facts & Figures Toenemende vergrijzing ook bij de zelfstandige ondernemers Babyboomgeneratie wil de fakkel doorgeven

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht in Vlaanderen

Bedrijfsoverdracht in Vlaanderen Bedrijfsoverdracht in Vlaanderen Onderzoek over de planning van de bedrijfsoverdracht uitgevoerd met de steun van Agentschap Ondernemen: Executive summary Prof. dr. Tensie Steijvers drs. Ine Umans Universiteit

Nadere informatie

Op zoek naar een overnemer/overlater? Rol van OvernameMarkt.be

Op zoek naar een overnemer/overlater? Rol van OvernameMarkt.be 28 oktober 2015 Op zoek naar een overnemer/overlater? Rol van OvernameMarkt.be Luc Van Laere Overzicht 1 Algemene context: marktgegevens 2 Belangrijkste resultaten marktonderzoek 2015 3 Werking OvernameMarkt.be

Nadere informatie

Tijdig Starten met Stoppen

Tijdig Starten met Stoppen NJU/VGZ Themadag Tijdig Starten met Stoppen Paul Overwater Manager MKB Adviseurs & Henri Brom Senior adviseur Overname & Opvolging Programma Inleiding Fasen in proces Waardebepaling Fiscale aspecten Mogelijkheden

Nadere informatie

In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming LEERGANG BEDRIJF KOPEN

In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming LEERGANG BEDRIJF KOPEN In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming LEERGANG BEDRIJF KOPEN Leergang Bedrijf Kopen U bent van plan een bedrijf over te nemen. Er komt veel inhoudelijke en financiële

Nadere informatie

Stappenplan bedrijfsoverdracht

Stappenplan bedrijfsoverdracht Stappenplan bedrijfsoverdracht t.b.v. verkoper FASE 1: ORIËNTATIE 1 Wat wilt u precies overdragen? Het hele bedrijf? Het onroerend goed? Wordt de onderneming na overdracht voortgezet? 2 Hoe lang blijft

Nadere informatie

Groeien, fusioneren of overnemen? Hans Certyn Finactor Overnamebemiddeling

Groeien, fusioneren of overnemen? Hans Certyn Finactor Overnamebemiddeling Groeien, fusioneren of overnemen? Hans Certyn Finactor Overnamebemiddeling INLEIDING : OVERNEMEN EN OVERLATEN De bedrijfsoverdracht groeimarkt sleutelmoment psychologie ingewikkeld 2 OVERNEMEN EN OVERLATEN

Nadere informatie

nr. 556 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken

nr. 556 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 556 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken Sinds 1 januari

Nadere informatie

Haal meer uit de vloot

Haal meer uit de vloot Haal meer uit de vloot Het project haal meer uit de vloot is mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserijfonds investering in duurzame visserij. In het kader van het project Haal meer uit de vloot

Nadere informatie

Agenda. Wie is De Hooge Waerder?

Agenda. Wie is De Hooge Waerder? 1 Agenda 1. Wie is De Hooge Waerder? 2. Wat is mijn bedrijf waard? 3. Is uw bedrijf verkoopklaar? Vestigingen Wie is De Hooge Waerder? 2 Wie is De Hooge Waerder? Divisies: op alle vestigingen zijn alle

Nadere informatie

De waardebepaling van de onderneming. Peter Roose KMO-adviseur Mei 2018

De waardebepaling van de onderneming. Peter Roose KMO-adviseur Mei 2018 De waardebepaling van de onderneming. Peter Roose KMO-adviseur Mei 2018 1 Waarom KBC - GAO 3 1. Waarom - Voorbereiding familiale overdracht - Voorbereiding onderhandelingen externe overdracht - Optimalisatie

Nadere informatie

UW BEDRIJF OPTIMAAL VERKOPEN

UW BEDRIJF OPTIMAAL VERKOPEN UW BEDRIJF OPTIMAAL VERKOPEN Uw bedrijf optimaal verkopen In 12 stappen van voorbereiding, over waardering, tot overdracht (inclusief overnamescan van uw bedrijf) Eddy CLAESEN en Roger TIEST Antwerpen

Nadere informatie

Specialisten. bedrijfsovernames. Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk. Specialist. Serieus en betrouwbaar. Resultaat georiënteerd

Specialisten. bedrijfsovernames. Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk. Specialist. Serieus en betrouwbaar. Resultaat georiënteerd Specialisten bedrijfsovernames Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk Al meer dan 15 jaar ondersteunt Company Brokers ondernemers bij de overdracht of aankoop van de onderneming en richt zich

Nadere informatie

nr. 533 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 24 mei 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken

nr. 533 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 24 mei 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 533 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 24 mei 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Business Valuation : groeiend belang

Business Valuation : groeiend belang Business Valuation : groeiend belang Inleiding Vandaag de dag worden we steeds vaker geconfronteerd met de vraag hoeveel een onderneming waard is en of ze gelet op de huidige crisis financieel gezond is.

Nadere informatie

Uw bedrijf overdragen

Uw bedrijf overdragen Uw bedrijf overdragen De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies maatwerk

Nadere informatie

Hoe verkoop ik mijn onderneming: het verkoopproces. Whitepaper van de Jong & Laan corporate finance. Bel 038-7779807 of kijk op www.jonglaan.

Hoe verkoop ik mijn onderneming: het verkoopproces. Whitepaper van de Jong & Laan corporate finance. Bel 038-7779807 of kijk op www.jonglaan. Hoe verkoop ik mijn onderneming: het verkoopproces Whitepaper van de Jong & Laan corporate finance Inhoudsopgave Inleiding 3 Verkooptraject 4 Waardebepaling 5 Over de Jong & Laan corporate finance 6 1.

Nadere informatie

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames Marktlink Fusies & Overnames Workshop Zoeken en vinden van een koper / verkoper Jeroen Oldengarm j.oldengarm@marktlink.nl 06 30 39 42 11 Mei 2013 Inhoud Doel Introductie Marktlink Marktontwikkelingen en

Nadere informatie

Voorbereiding, het sleutelwoord van de overdracht

Voorbereiding, het sleutelwoord van de overdracht Voorbereiding, het sleutelwoord van de overdracht Jan Goemaere! M&A Team Leader, Director Deloitte Fiduciaire Programma 1. Inleiding 2. Reflec/e 3. Psychologische voorbereiding 4. Voorbereiding van de

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht binnen de familie Het proces van opvolging wordt vaak onderschat

Bedrijfsoverdracht binnen de familie Het proces van opvolging wordt vaak onderschat Voor een bedrijfsopvolging binnen de familie zijn er fiscale faciliteiten Bedrijfsoverdracht binnen de familie Het proces van opvolging wordt vaak onderschat Er komt een moment waarop u uw onderneming

Nadere informatie

Forum for the future Uw rol als vertrouwenspersoon op belangrijke momenten in het leven van de onderneming

Forum for the future Uw rol als vertrouwenspersoon op belangrijke momenten in het leven van de onderneming uw rol als vertrouwenspersoon op belangrijke momenten in het leven van de onderneming Patrick Jordens Agentschap Ondernemen PROGRAMMA Verwachtingen van ondernemers t.o.v. zijn boekhouder/accountant Welke

Nadere informatie

nr. 169 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 9 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS UNIZO-onderzoek 'stoppen is starten' - Beleidsaanbevelingen

nr. 169 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 9 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS UNIZO-onderzoek 'stoppen is starten' - Beleidsaanbevelingen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 169 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 9 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT UNIZO-onderzoek 'stoppen is starten' - Beleidsaanbevelingen

Nadere informatie

Uw bedrijf verkopen? Taxatie. Overnameprijs UW BEDRIJF VERKOPEN? DAAROM EEN ACCOUNTANT

Uw bedrijf verkopen? Taxatie. Overnameprijs UW BEDRIJF VERKOPEN? DAAROM EEN ACCOUNTANT Uw bedrijf verkopen? risatie Taxatie Overnameprijs UW BEDRIJF VERKOPEN? DAAROM EEN ACCOUNTANT mei 2013 UW BEDRIJF VERKOPEN? DAAROM EEN ACCOUNTANT Deze brochure is speciaal bedoeld voor ondernemers die

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

1. Situering 2. Voorbereiding 3. Beslissing 4. Uitwerking 5. Nazorg 6. Conclusie

1. Situering 2. Voorbereiding 3. Beslissing 4. Uitwerking 5. Nazorg 6. Conclusie 1. Situering 2. Voorbereiding 3. Beslissing 4. Uitwerking 5. Nazorg 6. Conclusie 2 3 Situering Situering opvolging & overdracht van het (familie)bedrijf Mijn bedrijf is mijn leven. Mijn leven is mijn bedrijf

Nadere informatie

Lid van Groep Van Welden VERKOOP VERHUUR BEHEER WAARDERINGEN OVERNAMES

Lid van Groep Van Welden VERKOOP VERHUUR BEHEER WAARDERINGEN OVERNAMES VERKOOP VERHUUR BEHEER WAARDERINGEN OVERNAMES ... dé juiste keuze! is dé referentie voor vastgoed in de Vlaamse Ardennen. Het kantoor heeft een lange traditie en was één van de eerste vastgoedmakelaars

Nadere informatie

VOORWOORD. Voorzitter MKB-Nederland

VOORWOORD. Voorzitter MKB-Nederland VOORWOORD Het economisch belang van bedrijfsoverdracht mag niet genoeg benadrukt worden. Het valt mij op dat de aandacht voor dit onderwerp met name is gericht op de uittredende ondernemer. Dat is ook

Nadere informatie

Het stappenplan. Inleiding

Het stappenplan. Inleiding Het stappenplan Inleiding Op de pagina instrumenten op Overstag.nu vind je instrumenten, informatie en inspiratie om binnen je eigen organisatie met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Titel presentatie. Inhoud. 1. Even voorstellen 2. Bedrijfsovernames het proces 3. Inzoomen: de waardering 4. Tips & Tricks bijovernames

Titel presentatie. Inhoud. 1. Even voorstellen 2. Bedrijfsovernames het proces 3. Inzoomen: de waardering 4. Tips & Tricks bijovernames Titel presentatie Juni 2015 Door NAAM Inhoud 1. Even voorstellen 2. Bedrijfsovernames het proces 3. Inzoomen: de waardering 4. Tips & Tricks bijovernames 1 Bedrijfsovername in de praktijk 15 September

Nadere informatie

Sociale, familiale en fiscale aspecten bij het overlaten of beëindigen van een onderneming. Willem Colaers KMO-adviseur Antwerpen 14 december 2018

Sociale, familiale en fiscale aspecten bij het overlaten of beëindigen van een onderneming. Willem Colaers KMO-adviseur Antwerpen 14 december 2018 Sociale, familiale en fiscale aspecten bij het overlaten of beëindigen van een onderneming Willem Colaers KMO-adviseur Antwerpen 14 december 2018 KBC Bank 2 Public Disclaimer Ondanks de zorg die de auteur

Nadere informatie

1 Waarom een accountant?

1 Waarom een accountant? Bedrijfsoverdracht Inleiding Als gevolg van de vergrijzing stoppen veel ondernemers binnenkort met hun onderneming. Wellicht bent u één van hen. U kunt besluiten om uw onderneming te staken, maar u kunt

Nadere informatie

Robert de Vries. Oud DGA van keukenbladenfabriek. Sinds 2006 Register Adviseur Bedrijfsopvolging. Specialisatie: Het Familiebedrijf

Robert de Vries. Oud DGA van keukenbladenfabriek. Sinds 2006 Register Adviseur Bedrijfsopvolging. Specialisatie: Het Familiebedrijf Robert de Vries Oud DGA van keukenbladenfabriek Sinds 2006 Register Adviseur Bedrijfsopvolging Specialisatie: Het Familiebedrijf 2 Wanneer besluit tot overdracht? als men het zat is als de DGA niet meer

Nadere informatie

Formaliteiten bij overname van een handelszaak

Formaliteiten bij overname van een handelszaak Formaliteiten bij overname van een handelszaak Mr. Pieter Van den Broeck Mr. William Myncke Associate Partner Advocaat pieter.vandenbroeck@monard-dhulst.be william.myncke@monard-dhulst.be Overname van

Nadere informatie

Uitkomsten onderzoek bedrijfsoverdracht familiebedrijven. 20 juni 2012

Uitkomsten onderzoek bedrijfsoverdracht familiebedrijven. 20 juni 2012 Uitkomsten onderzoek bedrijfsoverdracht familiebedrijven 20 juni 2012 Samenvatting De waardering van het familiebedrijf vormt een belangrijk obstakel bij de overdracht van de onderneming. Vooral de waardering

Nadere informatie

Goed starten begint vaak... met eindigen in schoonheid. Checklist voor een geslaagde diagnose van je bedrijf

Goed starten begint vaak... met eindigen in schoonheid. Checklist voor een geslaagde diagnose van je bedrijf Goed starten begint vaak... met eindigen in schoonheid. Checklist voor een geslaagde diagnose van je bedrijf Je bedrijf doorlichten is een essentiële stap vóór je aan de overdracht begint. Wij zetten

Nadere informatie

Workshop overdracht KNGF. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Overnames. Bedrijfsoverdrachten binnen fysio. Aspecten bedrijfsoverdracht

Workshop overdracht KNGF. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Overnames. Bedrijfsoverdrachten binnen fysio. Aspecten bedrijfsoverdracht Workshop overdracht KNGF Programma Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Inleiding Fasen in proces Waardebepaling

Nadere informatie

KvK Overnamedag 10 mei 2012. Max Miltenburg. Het proces van bedrijfsoverdracht

KvK Overnamedag 10 mei 2012. Max Miltenburg. Het proces van bedrijfsoverdracht KvK Overnamedag 10 mei 2012 Max Miltenburg Het proces van bedrijfsoverdracht Introductie MFS Onafhankelijk bedrijfsovernameadvies Focus op het Midden- en Kleinbedrijf Voorbereiding/begeleiding van ondernemers

Nadere informatie

NOVEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF KOPEN

NOVEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF KOPEN In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming NOVEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF KOPEN Leergang Bedrijf Kopen U bent van plan een bedrijf over te nemen. Er komt veel inhoudelijke

Nadere informatie

Wat is Waar(de)? & De P van People

Wat is Waar(de)? & De P van People Wat is Waar(de)? & De P van People Door: Tamme de Vries AA RV Register Valuator Blauwzaam Workshop 08 oktober 2015 Mijn winkel; Tamme B.V. Waardering bestaat uit twee componenten: EN Wat is kasstroom?

Nadere informatie

UW BEDRIJF VERKOPEN?

UW BEDRIJF VERKOPEN? UW BEDRIJF VERKOPEN? BEDRIJFSVERKOOP Begeleiding bij bedrijfsverkoop Elke zelfstandig ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: bedrijfsverkoop. Het verkopen van uw bedrijf is geen sinecure. Het

Nadere informatie

Aanpak, risico s en waardering

Aanpak, risico s en waardering Studiedag Journée d études Overdracht en overname van KMO s Transmission et reprise de PME Aanpak, risico s en waardering Hilde WITTEMANS Bedrijfsrevisor Inhoudstafel 1. Trends in de overnamemarkt 2. Overzicht

Nadere informatie

HR+ Hoe grote bedrijven op weg helpen naar inclusie?

HR+ Hoe grote bedrijven op weg helpen naar inclusie? Hoe grote bedrijven op weg helpen naar inclusie? Hoe kan je als arbeidsbemiddelaar grote bedrijven op weg helpen naar inclusie? is een door Europa en Vlaanderen gesubsidieerd project, waarin we samen met

Nadere informatie

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt VERMOGENS PLANNING Inhoud In het kort Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen Uw wens is ons startpunt Adequate vermogensplanning voor directeuren/grootaandeelhouders

Nadere informatie

Kempische verzekeringskring 16 maart 2010 Aandachtspunten bij de overdracht van een verzekeringskantoor

Kempische verzekeringskring 16 maart 2010 Aandachtspunten bij de overdracht van een verzekeringskantoor Kempische verzekeringskring 16 maart 2010 Aandachtspunten bij de overdracht van een verzekeringskantoor Paul Rimaux AG Insurance Paul Rimaux - 16 maart 2010 - Kempische Verzekeringskring page 1 Inleiding

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Masterclass Bedrijfsovername. Hartelijk welkom!

Masterclass Bedrijfsovername. Hartelijk welkom! Masterclass Bedrijfsovername Hartelijk welkom! Masterclass PFP Forum, Gooiland Hilversum, 25 januari 2017 Een aantal vragen Hoeveel DGA s heb jij als klant? Hoeveel van die klanten zijn ouder dan 50 jaar?

Nadere informatie

Bijkomende dienstverlening van de bedrijfsrevisor

Bijkomende dienstverlening van de bedrijfsrevisor Bijkomende dienstverlening van de bedrijfsrevisor Bijzondere wettelijke opdrachten Waarderen van ondernemingen Deskundigenonderzoek www.bakertillybelgium.be Wat kan Baker Tilly Belgium voor u betekenen?

Nadere informatie

TIPS, SCRIPTS EN MUST DO S Zodat Jij Kunt Vragen Wat Je Waard Bent & Cliënten Je Dit Graag Betalen!

TIPS, SCRIPTS EN MUST DO S Zodat Jij Kunt Vragen Wat Je Waard Bent & Cliënten Je Dit Graag Betalen! 15 TIPS, SCRIPTS EN MUST DO S Zodat Jij Kunt Vragen Wat Je Waard Bent & Cliënten Je Dit Graag Betalen! Sandra Derksen BloeiendePraktijk.nl Ontmoet Sandra Derksen Zelf (hypno)therapeut en coach zijnde ben

Nadere informatie

Financiële ratio s bieden een schat aan informatie

Financiële ratio s bieden een schat aan informatie Financiële ratio s bieden een schat aan informatie Ellen Vos, Innovatiesteunpunt Project ADLO Demo Groenten Tielt, 13 maart 2017 Sint-Katelijne-Waver, 14 maart 2017 Financiële ratio s De financiële toestand

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

VLAAMSE STARTERSDAG : EEN ZAAK OVERNEMEN

VLAAMSE STARTERSDAG : EEN ZAAK OVERNEMEN VLAAMSE STARTERSDAG : EEN ZAAK OVERNEMEN Uit een Europees onderzoek blijkt dat slechts de helft van de nieuw opgestarte bedrijven na vijf jaar nog bestaan! Van de overgenomen bedrijven daarentegen blijkt

Nadere informatie

Franciens Manifesteer Series 2019 Manifesteer Meer Omzet Challenge

Franciens Manifesteer Series 2019 Manifesteer Meer Omzet Challenge OVERVLOED MANIFESTEER MEER OMZET 1 WERKBOEK MANIFESTEER MEER OMZET IK NODIG JE UIT ALLE OPDRACHTEN UIT HET WERKBOEK TE MAKEN ONDERNEMERSCOACH EN MANIFESTEER EXPERT 2 Dit is jouw werkboek voor Dag 5 De

Nadere informatie

Masterplan voor opvolging en overname in Vlaanderen

Masterplan voor opvolging en overname in Vlaanderen Vraag uw gratis infopakket via www.agentschapondernemen.be info@agentschapondernemen.be of bel gratis naar 0800 20 555 Masterplan voor opvolging en overname in Vlaanderen 1 aanspreekpunt van de Vlaamse

Nadere informatie

Bakker-overlater Luc De Boey. Uw zaak overlaten, hoe wérkt dat in de praktijk?

Bakker-overlater Luc De Boey. Uw zaak overlaten, hoe wérkt dat in de praktijk? Foto s Johan Martens Bakker-overlater Luc De Boey Ik besefte meteen, dit kan ik niet alleen Uw zaak overlaten, hoe wérkt dat in de praktijk? Een zaak overlaten levert - in het ideale geval - winst op voor

Nadere informatie

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt VERMOGENS PLANNING Inhoud In het kort Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen Uw wens is ons startpunt Adequate vermogensplanning voor directeuren/grootaandeelhouders

Nadere informatie

Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt

Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt Sien Winters Studiedag Focus op de private huurmarkt in beleid en onderzoek Brussel, 11 januari 2018 Gebaseerd op: Rapport: Een nieuwe rol voor de private

Nadere informatie

Gezond advies bij de overname van een officina

Gezond advies bij de overname van een officina Gezond advies bij de overname van een officina Inhoud Waardering van een apotheek Financiering van een overname 2 Uitbating apotheek Als fysieke persoon Als vennootschap Apotheker 3 Waardering handelsfonds

Nadere informatie

Advieswijzer Bedrijfsoverdracht 2018

Advieswijzer Bedrijfsoverdracht 2018 Advieswijzer Bedrijfsoverdracht 2018 Audit / Tax / Advisory / Technology Smart decisions. Lasting value. Er komt een moment dat u uw bedrijf gaat overdragen. Of dat nu is om gezondheidsredenen, uw leeftijd

Nadere informatie

KMO-management. Een praktijkgerichte opleiding in management. Persoonlijke groei is mijn keuze!

KMO-management. Een praktijkgerichte opleiding in management. Persoonlijke groei is mijn keuze! V O L WA S S E N E N O N D E R W I J S KMO-management Een praktijkgerichte opleiding in management Persoonlijke groei is mijn keuze! Voor wie is de opleiding bestemd? KMO-bedrijfsleiders die hun managementvaardigheden

Nadere informatie

Masterclass Bedrijfsoverdracht Wout van der Goot ING Bank. 0 ING Bank

Masterclass Bedrijfsoverdracht Wout van der Goot ING Bank. 0 ING Bank Masterclass Bedrijfsoverdracht Wout van der Goot ING Bank 0 ING Bank Bedrijfsoverdracht Een zaak van gevoel en verstand 1 ING Bank Vormen van bedrijfsoverdracht Familie Persoon MBO Verkoop/ opvolging MBI

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht, geen afbouwen maar opbouwen

Bedrijfsoverdracht, geen afbouwen maar opbouwen Bedrijfsoverdracht, geen afbouwen maar opbouwen Bedrijfsoverdracht of -aankoop Een eigen bedrijf is vaak een levenswerk. Maar er komt een moment dat u de touwtjes uit handen zult geven. Moeilijk? Soms.

Nadere informatie

Informatieblad 03-10-14. Bedrijfsoverdracht

Informatieblad 03-10-14. Bedrijfsoverdracht Informatieblad 03-10-14 Bedrijfsoverdracht Er komt een moment dat u uw bedrijf gaat overdragen. Of dat nu is om gezondheidsredenen, uw leeftijd of als appeltje voor de dorst. Wat de reden ook is, een bedrijfsoverdracht

Nadere informatie

1 Waarom de AA-Accountant?

1 Waarom de AA-Accountant? Bedrijfsovername Inleiding Wilt u een onderneming starten? Overweeg dan eens het kopen van een bedrijf. Een bedrijfsovername biedt veel voordelen. U hebt al een goede startpositie, een basis waar u op

Nadere informatie

Subsidies voor innovatie. VEERLE DESMET Adviseur Innovatiesteun & Accountmanager Speerpuntcluster Logistiek

Subsidies voor innovatie. VEERLE DESMET Adviseur Innovatiesteun & Accountmanager Speerpuntcluster Logistiek Subsidies voor innovatie VEERLE DESMET Adviseur Innovatiesteun & Accountmanager Speerpuntcluster Logistiek https://www.vlaio.be/nl/ondernemersverhalen rechtstreeks via partners voor de (kandidaat ) ondernemer

Nadere informatie

SWOT-analyse voor een merk met VerMERKvuldigingskracht

SWOT-analyse voor een merk met VerMERKvuldigingskracht SWOT-analyse voor een merk met VerMERKvuldigingskracht 2 Een leerrijke oefening om te achterhalen hoe je het verschil kan maken met je concurrenten, is een SWOTanalyse van je merk. Daarbij neem je de sterktes

Nadere informatie

Continuïteit binnen familiale bedrijven. Belgian Corporate Finance Association 21 april 2015

Continuïteit binnen familiale bedrijven. Belgian Corporate Finance Association 21 april 2015 Continuïteit binnen familiale bedrijven Belgian Corporate Finance Association 21 april 2015 Inhoud 1. Familiebedrijven vaak geen plan 2. Triggers voor de planning? 3. Koppelen plan aan reden planning =

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Due diligence. Overnamecontract

Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Due diligence. Overnamecontract Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Een bedrijf wordt om verschillende redenen overgedragen. Dit kan zijn om organisatorische redenen, verschuivingen binnen een concern of met het oog op het pensioen van

Nadere informatie

Inleiding. Als gevolg van de vergrijzing doen veel ondernemers binnenkort afstand van hun bedrijf. Overweegt u een bedrijfsovername,

Inleiding. Als gevolg van de vergrijzing doen veel ondernemers binnenkort afstand van hun bedrijf. Overweegt u een bedrijfsovername, Bedrijfsovername Inleiding Als gevolg van de vergrijzing doen veel ondernemers binnenkort afstand van hun bedrijf. Overweegt u een bedrijfsovername, dan is de tijd nu rijp. countant in. Van de voorbereiding

Nadere informatie

Transitietrajecten en de voordelen voor uw onderneming/sector

Transitietrajecten en de voordelen voor uw onderneming/sector Transitietrajecten en de voordelen voor uw onderneming/sector 1. Context: digitalisering en de impact ervan op de bestaande jobs Het is geen geheim dat de arbeidsmarkt vandaag geconfronteerd wordt met

Nadere informatie

Provinsje Fryslan Leeuwarden, 25 maart 2014. Frans van Wieren. duurzaam ondernemen en toch geld verdienen Presentatie Financiering Esco s

Provinsje Fryslan Leeuwarden, 25 maart 2014. Frans van Wieren. duurzaam ondernemen en toch geld verdienen Presentatie Financiering Esco s Provinsje Fryslan Leeuwarden, 25 maart 2014 Frans van Wieren duurzaam ondernemen en toch geld verdienen Presentatie Financiering Esco s Financiering Esco s Terugverdientijd Vormen van financiering Esco

Nadere informatie

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services TIP 2: Ezcorp Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten EZPW US3023011063 Credit Services Ezcorp (EZPW) is een bedrijf dat leningen verstrekt en daarnaast tweedehands spullen

Nadere informatie

Een kijkje achter de schermen, kennismaken met een zesde zintuig

Een kijkje achter de schermen, kennismaken met een zesde zintuig Een kijkje achter de schermen, kennismaken met een zesde zintuig Onze dienstverlening in vogelvlucht Accountancy De toekomst begint met het heden. Actuele objectieve financiële informatie is daarom van

Nadere informatie

Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen

Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen Wil je je rugzak vullen om je loopbaan nu en in de toekomst gestalte te geven en voorbereid te zijn op je toekomst? Baas van je eigen loopbaan in de wereld

Nadere informatie

SEPTEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF VERKOPEN

SEPTEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF VERKOPEN In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de verkoop van uw onderneming SEPTEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF VERKOPEN Leergang Bedrijf Verkopen U heeft besloten uw bedrijf in de nabije toekomst te verkopen.

Nadere informatie

Fiscale zaken voor BV ondernemers

Fiscale zaken voor BV ondernemers Fiscale zaken voor BV ondernemers Countus accountants + adviseurs Apeldoorn 28 mei 2013 Henk-Jan Roersma FB Programma Introductie Aandelenoverdracht Activa/passiva transactie Bedrijfsopvolging Pensioenvoorzieningen

Nadere informatie

Starten met export. Starters International Business

Starten met export. Starters International Business Starten met export Starters International Business Wilt u ook starten met export? Doe dan mee aan het traject Starters International Business. www.startmetexport.nl 29% van het bruto binnenlands product

Nadere informatie

Starten met export. Starters International Business

Starten met export. Starters International Business Starten met export Starters International Business Wilt u ook starten met export? Doe dan mee aan het traject Starters International Business. www.evo.nl/site/start-met-export 29% van het bruto binnenlands

Nadere informatie

Praktische aspecten van een FBO

Praktische aspecten van een FBO Praktische aspecten van een FBO Rudi Aerts Verantwoordelijke Wealth Management Vlaanderen Belfius Bank BMFS Gent, 10 februari 2015 Agenda 1. Ben je er klaar voor? 2. Aandachtspunten bij de structurering

Nadere informatie

Inbrengrecht onroerend goed : 0,5 % of 10% Inbreng in natura gebeurt bij oprichting van een vennootschap of bij kapitaalverhoging.

Inbrengrecht onroerend goed : 0,5 % of 10% Inbreng in natura gebeurt bij oprichting van een vennootschap of bij kapitaalverhoging. Inbrengrecht onroerend goed : 0,5 % of 10% Inbreng in natura gebeurt bij oprichting van een vennootschap of bij kapitaalverhoging. Oprichters en aandeelhouders kunnen bepaalde goederen andere dan geld

Nadere informatie

Pascal De Splenter. Masterclass Corporate Finance, Vlerick Master TEW Postgraduaat Fiscaliteit. Contact: GSM 0475/75.58.27 Email pascal.des@skynet.

Pascal De Splenter. Masterclass Corporate Finance, Vlerick Master TEW Postgraduaat Fiscaliteit. Contact: GSM 0475/75.58.27 Email pascal.des@skynet. Pascal De Splenter Masterclass Corporate Finance, Vlerick Master TEW Postgraduaat Fiscaliteit Contact: GSM 0475/75.58.27 Email pascal.des@skynet.be 1 12 jaar ervaring als Financieel Directeur (o.a. bij

Nadere informatie

Vinden, binden en boeien van trainers. Op weg naar een sterke leervereniging

Vinden, binden en boeien van trainers. Op weg naar een sterke leervereniging Vinden, binden en boeien van trainers Op weg naar een sterke leervereniging Doel bijeenkomst Aan het eind van de bijeenkomst: ben je meer bewust van het belang van binden en boeien van je trainers; heb

Nadere informatie

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: APQ rapportage Naam: Bea Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea Voorbeeld / 16.06.2015 / APQ rapportage 2 Inleiding Dit rapport geeft inzicht in jouw inzetbaarheid. We bespreken hoe

Nadere informatie

KANTOORVOORSTELLING. Over ons Uw voordelen Geschiedenis Partners Referen?es Contact. Accoun?ng Audi?ng Consul?ng

KANTOORVOORSTELLING. Over ons Uw voordelen Geschiedenis Partners Referen?es Contact. Accoun?ng Audi?ng Consul?ng KANTOORVOORSTELLING Over ons Uw voordelen Geschiedenis Partners Referen?es Contact Accoun?ng Audi?ng Consul?ng Over ons Gespecialiseerd in boekhouden, accountancy, fiscaliteit, audit, bedrijfsrevisoraat,

Nadere informatie

Zin in ondernemen? Kies voor de Starters-bvba en ga van start met slechts 1 euro!

Zin in ondernemen? Kies voor de Starters-bvba en ga van start met slechts 1 euro! Zin in ondernemen? Kies voor de Starters-bvba en ga van start met slechts 1 euro! De StarterS-bvba: mooie kansen voor ambitieuze ondernemers U hebt beslist om uw eerste onderneming uit de grond te stampen?

Nadere informatie

BEDRIJFSOPVOLGING, met name OG

BEDRIJFSOPVOLGING, met name OG Actualiteiten 1 Bedrijfsopvolging; actualiteiten 7-11-2016 Overige fiscale maatregelen 2017: reparatie HR 22-4-2016, 15/02845 (< 5 % belang) Kunnen onroerende zaken (hierna: OG) een onderneming zijn? Miscellaneous

Nadere informatie