Ontevreden?, klachten of een suggestie, laat het ons weten!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontevreden?, klachten of een suggestie, laat het ons weten!"

Transcriptie

1 Patiëntenvoorlichting Ontevreden?, klachten of een suggestie, laat het ons weten! Wat u vooraf moet weten Wat is een klacht precies Onze klachtenprocedure Overige klachtenbehandeling Aansprakelijkheid Tot slot Belangrijke adressen Wat u vooraf moet weten Wij doen in ons ziekenhuis ons best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch kan het voorkomen dat er iets mis gaat of dat onze werkwijze niet geheel volgens uw verwachtingen verloopt. Gezondheidszorg is en blijft mensenwerk. Net als iedereen willen ook wij van onze fouten en vergissingen leren. Wij kiezen hierbij voor een persoonlijke benadering. U kunt ons hierbij helpen door uw ervaringen met ons te delen. Dus Als u een klacht heeft, aarzelt u dan niet om deze klacht in te dienen. Het is uw goed recht en u helpt ons de kwaliteit van onze zorg te verbeteren. Alle klachten worden geregistreerd en intern besproken met betrokkenen. De Raad van bestuur ontvangt maandelijks een rapportage over klachten en gedane aanbevelingen. Wij ontvangen uw klacht bij voorkeur schriftelijk. Mocht u problemen hebben met de Nederlandse taal of als u het moeilijk vindt om een brief te schrijven, dan kunt u contact opnemen met het Zorginformatiepunt of de Klachtenfunctionaris. Voor de afhandeling van een klacht bestaat in ons ziekenhuis een vaste klachtenprocedure. Hoe u gebruik kan maken van deze procedure wordt in deze brochure uitgelegd. Onze klachtenprocedure sluit aan op de landelijke richtlijnen. Wat is een klacht precies? Een klacht is een uiting van onvrede. Een klacht kan bijvoorbeeld gaan over behandeling, verpleging, verzorging, bejegening, financiën of andere zaken in en om het ziekenhuis. Wie kunnen er klagen? Als u patiënt bent (geweest) kunt u een klacht indienen. Betreft de klacht een ander persoon dan kunt u alleen een klacht indienen namens deze persoon. Die moet u daarvoor dan wel (schriftelijk) toestemming hebben gegeven. Als het een overleden patiënt betreft, kunnen alleen de direct nabestaanden of de daartoe gemachtigde(n) een klacht indienen. Voor personen die niet in staat zijn om zelfstandig een klacht in te dienen geldt eveneens dat alleen de daartoe gemachtigde belangenbehartiger een klacht kan indienen.

2 De eenvoudigste oplossing U kunt in de meeste gevallen het snelst tot een oplossing komen als u uw vraag of klacht rechtstreeks bespreekt met degene die naar uw mening de klacht veroorzaakt heeft of daarvoor verantwoordelijk is. Er kan dan tijdens uw opname of polikliniekbezoek een oplossing gezocht worden. Leidt dit niet tot een voor u bevredigend resultaat dan kunt u uiteraard van één van de andere hierna beschreven mogelijkheden gebruik maken. Onze klachtenprocedure Zorginformatiepunt (1 e opvang en bemiddeling) Het Zorginformatiepunt houdt zich bezig met de klachtopvang en de bemiddeling van eenvoudig op te lossen onvrede, bijvoorbeeld over de faciliteiten of bereikbaarheid van het ziekenhuis. De medewerkers registreren uw klachtbrief of horen uw melding aan en maken hiervan een klachtregistratie. Een afschrift van deze registratie wordt naar betrokkenen gestuurd. Desgewenst wordt medewerking verleend bij het verwoorden van uw klacht, het tot stand brengen van een (telefonisch) contact tussen beide partijen, of het verkrijgen van een schriftelijke reactie van de betrokkene(n) op uw melding. Indien de melding door het Zorginformatiepunt niet naar uw tevredenheid kan worden opgelost, kunnen zij u informeren over de alternatieven. Medewerkers van het Zorginformatiepunt vormen zich geen oordeel over de melding en kiezen geen partij. Klachtenfunctionaris (bemiddeling en begeleiding) De klachtenfunctionaris houdt zich bezig met meer gecompliceerde klachten, bijvoorbeeld bij voortdurende onvrede of problemen in de behandelrelatie, of dreigende conflictsituaties. In die situaties kan zij als onpartijdig bemiddelaar ondersteuning bieden aan beide partijen. Na ontvangst van uw klachtbrief of aankondiging van het Zorginformatiepunt neemt de klachtenfunctionaris contact met u op om uw melding en de afhandeling van uw klacht te bespreken. Vervolgens neemt zij contact op met degene tegen wie de klacht gericht is. De bemiddeling door de klachtenfunctionaris is gericht op het bespreken en zo mogelijk opheffen van individueel ongenoegen. De klachtenfunctionaris vormt zich ook geen oordeel over uw klacht en kiest geen partij. Als de bemiddeling door de klachtenfunctionaris geen bevredigende oplossing biedt, dan is beoordeling van uw klacht door de Patiëntenklachtencommissie alsnog mogelijk.

3 Patiëntenklachtencommissie (beoordeling en uitspraak) Als bemiddeling niet tot het gewenste resultaat leidt of als u geen bemiddeling wenst maar een beoordeling en uitspraak over de gegrondheid van uw klacht, kunt u uw klacht rechtstreeks indienen bij de Patiëntenklachtencommissie. De commissie neemt alleen schriftelijke klachten in behandeling. Samenstelling (klachtencommissie) De commissie bestaat uit 7 leden: Externen: een voorzitter, een jurist en een afvaardiging van een patiëntenorganisatie; Internen: een afvaardiging van: medisch specialisten, paramedici en verpleegkundigen. De leden hebben vaste vervangers en komen maandelijks bijeen. Uitspraak Om uw klacht te kunnen beoordelen en tot een goed onderbouwde uitspraak te komen, stelt de commissie een onderzoek in. Hierbij wordt het principe van hoor en wederhoor toegepast. In eerste instantie gebeurt dit schriftelijk. Tevens wordt, met uw toestemming, uw dossier geraadpleegd. De commissie kan ook besluiten om u en de aangeklaagde medewerker(s) uit te nodigen voor een hoorzitting om aanvullende informatie te verkrijgen. Wanneer de commissie een hoorzitting organiseert, dan ontvangt u een uitnodiging met algemene informatie over de zitting. Ook kan de commissie besluiten tot een externe expertise. De uitspraak en eventuele aanbevelingen van de commissie worden schriftelijk medegedeeld aan zowel u als aan de aangeklaagde(n) en aan de Raad van Bestuur. De voorzitter van de Raad van Bestuur stuurt u een reactie op de uitspraak en sluit daarmee de procedure af. Overige klachtenbehandeling Tegen de uitspraak van de Patiëntenklachtencommissie is intern geen beroep mogelijk, tenzij er procedurele fouten zijn gemaakt. Als u dat wenst kunt u uw klacht alsnog voorleggen aan een externe klachtinstantie. Ook als u uw klacht rechtstreeks door een andere instantie dan het ziekenhuis wilt laten afhandelen kunt u gebruik maken van externe klachtinstanties, zoals: - de Inspectie voor de Gezondheidszorg - het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg - de Rechter Het verdient aanbeveling juridisch advies in te winnen alvorens u een dergelijke stap neemt. Aansprakelijkheid Als u denkt dat bij uw verzorging of behandeling in het verwijtbare fouten zijn gemaakt waardoor u schade heeft ondervonden en u wilt het ziekenhuis daarvoor aansprakelijk stellen, dan dient u dit altijd schriftelijk kenbaar te maken bij de Raad van Bestuur. Deze laat onderzoeken of het ziekenhuis wettelijk aansprakelijk is en of u recht heeft op een schadevergoeding. De klachtenfunctionaris kan u hierover informeren. In principe is het niet aansprakelijk voor vermissing of beschadiging van persoonlijke eigendommen. In bepaalde gevallen kan hierop echter een uitzondering worden gemaakt.

4 Tot slot Geheimhouding:.. alle medewerkers van het ziekenhuis, de klachtenfunctionaris en de leden van de Patiëntenklachtencommissie zijn verplicht tot geheimhouding van alle gegevens waarvan ze in het kader van de klachtenbehandeling kennis nemen. U kunt erop rekenen dat alle gegevens vertrouwelijk zullen worden behandeld. Kosten:.. aan de bemiddeling en behandeling van uw klacht binnen het ziekenhuis zijn voor u geen kosten verbonden. Machtiging: wanneer de klachtenfunctionaris of de patiëntenklachtencommissie het medisch en / of verpleegkundig dossier willen inzien, dan zullen zij u hiervoor schriftelijk toestemming vragen. Registratie:..wanneer u een klacht indient, wordt deze geregistreerd. De klachtgegevens en de daaraan gekoppelde aanbevelingen worden anoniem in een overzicht verwerkt en voorgelegd aan de Raad van Bestuur. Uw klacht is daarmee een belangrijk hulpmiddel om de kwaliteit van onze zorgverlening en dienstverlening te verbeteren. Reglement:..het volledige klachtenreglement van het is bij de klachtenfunctionaris en bij het Zorginformatiepunt opvraagbaar. Voor hun bereikbaarheid zie blz. 8 achter in deze brochure en onze website: Belangrijke adressen Voor telefonisch advies en informatie: Zorginformatiepunt telefoon: ma t/m vr van 8:15-16:30 zorginformatiepunt@westfriesgasthuis.nl Klachtenfunctionaris Mw. C. Vogelesang-Stöve telefoon: Di Woe - Do van 8:00 15:30 uur Ambtelijk secretaris Patiëntenklachtencommissie Mw. I. Hoogstraten-Kooiman telefoon: Ma Woe Vrij van 09:30 17:30

5 Voor het indienen van uw klacht: Internet: Melden via de website van het ziekenhuis is een snelle methode om uw klacht in te dienen. Raadpleeg hiervoor de website van het ziekenhuis: onder Comlimenten en klachten. Daar treft u het online klachtenformulier dat u kunt invullen en verzenden. Schriftelijk: Postadressen Zorginformatiepunt Postbus AR Hoorn Mail: zorginformatiepunt@westfriesgasthuis.nl Mw. C. Vogelesang-Stöve, klachtenfunctionaris Postbus AR Hoorn Patiëntenklachtencommissie T.a.v. Mw. I. Hoogstraten-Kooiman, ambtelijk secretaris Postbus AR Hoorn Landelijk Adviespunt Zorgbelang Hier kunt u terecht met een vraag of klacht over de zorg. De medewerkers van collega Zorgbelangorganisaties beantwoorden vragen en geven bij klachten advies over mogelijke vervolgstappen. Het Adviespunt Zorgbelang helpt mensen die vastlopen in de zorg en is onafhankelijk van aanbieders, verzekeraars en overheden. Adviespunt Zorgbelang is telefonisch bereikbaar op: van 09:00 14:00 uur. Meer informatie vindt u op de website U kunt ook contakt opnemen via het formulier op de website.

6 Inspectie voor de Gezondheidszorg Noord-Holland Postbus NN Amsterdam Telefoon: Patiëntenvoorlichting\web\06\Juli 2014

Ontevreden? Klachten of suggesties, laat het ons weten!

Ontevreden? Klachten of suggesties, laat het ons weten! Ontevreden? Klachten of suggesties, laat het ons weten! Patiëntenvoorlichting alle aandacht Ontevreden? Heeft u klachten en suggesties, laat het ons weten! Inhoudsopgave Pagina Wat u vooraf moet weten

Nadere informatie

Ontevreden? Klachten of suggesties? Laat het ons weten!

Ontevreden? Klachten of suggesties? Laat het ons weten! Ontevreden? Klachten of suggesties? Laat het ons weten! Inhoudsopgave Pagina Wat u vooraf moet weten...3 Wat doen wij met uw klacht?...3 Wie kunnen er klagen?...3 De eenvoudigste oplossing...4 Eerste klachtopvang

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Klachtenfunctionarissen Als u klachten heeft... Inleiding VieCuri Medisch Centrum heeft het leveren van goede zorg hoog in het vaandel staan. Toch gaat er soms iets mis of lopen zaken niet zoals u dat

Nadere informatie

Een klacht. Laat het ons weten. mca.nl

Een klacht. Laat het ons weten. mca.nl Een klacht Laat het ons weten mca.nl Inhoudsopgave Mogelijkheden om uw klacht in te dienen 3 De kortste weg 3 De klachtenfunctionaris 4 Patiënten Klachtencommissie 5 Aansprakelijkstelling 6 Externe instanties

Nadere informatie

Klachten en complimenten

Klachten en complimenten Patiënteninformatie Klachten en complimenten Informatie over de klachtenopvang in Tergooi Inhoudsopgave Pagina De klachtenfunctionaris 5 Klachtencommissie 7 Als u het ziekenhuis aansprakelijk wilt stellen

Nadere informatie

Informatie over onze klachtenregeling

Informatie over onze klachtenregeling Informatie over onze klachtenregeling Cliënteninformatie Inleiding De medewerkers van de Haaglanden Kliniek streven ernaar om u tijdens het verblijf in de kliniek zo goed mogelijk te behandelen, verzorgen

Nadere informatie

Een klacht Laat het ons weten.

Een klacht Laat het ons weten. Een klacht Laat het ons weten www.nwz.nl Inhoud Mogelijkheden om uw klacht in te dienen 3 De kortste weg 3 De klachtenfunctionaris 4 Patiënten Klachtencommissie 5 Aansprakelijkstelling 7 Externe instanties

Nadere informatie

Een klacht Laat het ons weten

Een klacht Laat het ons weten Een klacht Laat het ons weten www.nwz.nl Inhoud Mogelijkheden om uw klacht in te dienen 3 De kortste weg 3 Het klachtenbureau 4 Patiënten Klachtencommissie 5 Aansprakelijkstelling 7 Externe instanties

Nadere informatie

Brochure klachtenregeling

Brochure klachtenregeling Brochure klachtenregeling Informatie voor patiënten Opgesteld conform: ZKN keurmerk toetsingscriteria 2014 & Wet klachtrecht Cliënten Zorgsector Een klacht over de Kliniek? Algemeen De medewerkers van

Nadere informatie

V&VN Regeling klachtenbehandeling zelfstandigen

V&VN Regeling klachtenbehandeling zelfstandigen V&VN Regeling klachtenbehandeling zelfstandigen Inleiding Verpleegkundigen en verzorgenden proberen u zo goed mogelijk van dienst te zijn en goede zorg te verlenen. Toch gaat er soms wel eens iets mis.

Nadere informatie

Een klacht? Doe er wat mee!

Een klacht? Doe er wat mee! Een klacht? Doe er wat mee! Informatie voor patiënten en bezoekers van het ETZ (Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. 1. U bespreekt uw onvrede met de

Nadere informatie

Klachten- behandeling 1

Klachten- behandeling 1 1 Klachtenbehandeling Inhoud 3 Kwaliteit van Zorg 4 Waar kunt u terecht met uw klacht? 5 1) Via het formulier 6 2) Via de klachtenfunctionaris 7 3) Via de klachtencommissie 8 Klacht over de factuur? 2

Nadere informatie

Een klacht? Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Een klacht? Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Een klacht? Informatie over onze klachtenregeling Informatie voor patiënten F0070-3415 februari 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Klachtencommissie Informatie voor de klager. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Klachtencommissie Informatie voor de klager. Ziekenhuis Gelderse Vallei Klachtencommissie Informatie voor de klager Ziekenhuis Gelderse Vallei U heeft een klacht ingediend bij de klachtencommissie of overweegt dit te doen. U vindt hier informatie over de werkwijze van de klachtencommissie,

Nadere informatie

Een klacht; wat doet u daarmee?

Een klacht; wat doet u daarmee? Een klacht; wat doet u daarmee? Inhoud Alle soorten klachten... 3 Wie kan een klacht indienen?... 3 Waar kunt u een klacht indienen?... 3 Plaats van ontstaan... 3 Afdeling Patiëntenservice... 3 Klachtencommissie

Nadere informatie

Wat kunt u doen met een klacht?

Wat kunt u doen met een klacht? Wat kunt u doen met een klacht? Uw opmerkingen over VUmc. Alle medewerkers van VU medisch centrum (VUmc) zetten zich in om u als patiënt tijdens uw bezoek of verblijf zo goed mogelijk te behandelen en

Nadere informatie

Een klacht, wat doet u daarmee?

Een klacht, wat doet u daarmee? Een klacht, wat doet u daarmee? Zuyderland Medisch Centrum heeft het leveren van goede zorg hoog in het vaandel staan. Toch gaat er soms iets mis of lopen de zaken niet zoals u dat verwacht. Het is belangrijk

Nadere informatie

Een klacht, laat het ons weten Tevreden, vertel het verder

Een klacht, laat het ons weten Tevreden, vertel het verder Een klacht, laat het ons weten Tevreden, vertel het verder Inleiding Het Gemini Ziekenhuis probeert u zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en te informeren. Wij vinden het belangrijk dat u tevreden

Nadere informatie

Klachtenopvang azm. Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm

Klachtenopvang azm. Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm Klachtenopvang azm Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm Voorwoord 3 Waarover kan ik klagen? 4 Wie kan een klacht indienen? 4 Waar kan ik klagen?

Nadere informatie

Mogelijkheden van klachtafhandeling 5

Mogelijkheden van klachtafhandeling 5 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Mogelijkheden van klachtafhandeling 5 1 Bespreken op de afdeling 5 2 Indienen bij de afdeling klachtenbemiddeling 5 Melden ter kennisgeving 5 Bemiddeling 6 3 Klachtencommissie

Nadere informatie

Klachtenregeling. Universitair Medisch Centrum Groningen

Klachtenregeling. Universitair Medisch Centrum Groningen Universitair Medisch Centrum Groningen Inhoudsopgave Inleiding 4 Het UMCG kent een aantal mogelijkheden om een klacht in te dienen 4 Een persoonlijk gesprek 4 Patiënteninformatie/eerste klachtopvang 4

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, Raad van Bestuur, medewerkers en artsen van het willen graag dat u tevreden bent over uw medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom voelt bij

Nadere informatie

Klachten Informatie over de klachtenregeling

Klachten Informatie over de klachtenregeling Klachten Informatie over de klachtenregeling HMC (Haaglanden Medisch Centrum) streeft ernaar om zorg van goede kwaliteit te leveren. Toch kan het voorkomen dat u niet tevreden bent. Wij stellen het op

Nadere informatie

Klachtenregeling voor cliënten

Klachtenregeling voor cliënten Klachtenregeling voor cliënten www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Stichting Neos is een HKZ-gecertificeerde organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld.

Nadere informatie

Klachtenopvang. voor patiënten

Klachtenopvang. voor patiënten Klachtenopvang voor patiënten Inhoudsopgave Klachtenopvang in het Erasmus MC 3 Wat is een klacht 4 Klachtenopvang 4 Wie kunnen klagen 5 Bespreken op de afdeling: praten lucht op 5 Klachtenfunctionaris

Nadere informatie

Het telefoonnummer van de klachtenfunctionaris van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is of

Het telefoonnummer van de klachtenfunctionaris van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is of Klachtenregeling 0 Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis streeft ernaar om zorg van goede kwaliteit te leveren. Toch kunnen er dingen anders lopen dan u verwacht had. Wanneer u niet tevreden bent, of er zijn

Nadere informatie

Bent u ontevreden of heeft u een klacht?

Bent u ontevreden of heeft u een klacht? Algemeen Bent u ontevreden of heeft u een klacht? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Bent u ontevreden over zaken in het ziekenhuis?... 3 Heeft u een klacht over de Spoedpost in ons ziekenhuis?... 4 Bureau

Nadere informatie

Klachten en complimenten

Klachten en complimenten Patiënteninformatie Klachten en complimenten Informatie over de klachtenopvang in Tergooi 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina De klachtenfunctionaris 5 Klachtenonderzoekscommissie 7 Als u het ziekenhuis

Nadere informatie

Als u niet tevreden. van klacht naar kwaliteit

Als u niet tevreden. van klacht naar kwaliteit Als u niet tevreden bent van klacht naar kwaliteit Inhoud Bent u niet tevreden? 2 Wat kunt u doen? 3 De medewerker of leidinggevende 3 De klachtenbemiddelaar 4 Wat kan de klachtenbemiddelaar bieden? 4

Nadere informatie

2.3.7 Protocol omgaan met klachten

2.3.7 Protocol omgaan met klachten 2.3.7 1. Inleiding In dit protocol wordt het klachtenbeleid van Ambulante Zorg op Maat (AZOM) beschreven. In het klachtenprotocol wordt beschreven op welke wijze klachten worden opgevangen en behandeld.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Klachtenbehandeling. Uw tevredenheid, onze zorg. Uw tevredenheid, d, onze zorg

Patiënteninformatie. Klachtenbehandeling. Uw tevredenheid, onze zorg. Uw tevredenheid, d, onze zorg Patiënteninformatie Uw tevredenheid, onze zorg Klachtenbehandeling Uw tevredenheid, d, onze zorg 1 Uw tevredenheid, onze zorg Klachtenbehandeling De medewerkers en specialisten van het Martini Ziekenhuis

Nadere informatie

Klachten. Informatie over de klachtenregeling. Informatie voor patiënten. F mei Bronovo

Klachten. Informatie over de klachtenregeling. Informatie voor patiënten. F mei Bronovo Klachten Informatie over de klachtenregeling Informatie voor patiënten F0070-3415 mei 2016 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum

Nadere informatie

Klachtenregeling. Informatie voor patiënten

Klachtenregeling. Informatie voor patiënten Klachtenregeling Informatie voor patiënten Klachtenregeling In ons ziekenhuis besteden wij veel aandacht aan de kwaliteit van de zorg. Toch kan het gebeuren dat u niet helemaal tevreden bent. Want al doen

Nadere informatie

Idee, opmerking of klacht? Informatie voor patiënten en bezoekers

Idee, opmerking of klacht? Informatie voor patiënten en bezoekers Idee, opmerking of klacht? Informatie voor patiënten en bezoekers 0 Algemeen Dagelijks maken veel mensen gebruik van de diensten van ons ziekenhuis. Meestal gaat het om een poliklinisch contact; dat wil

Nadere informatie

Wegwijzer bij klachten

Wegwijzer bij klachten Wegwijzer bij klachten Heeft u een klacht? Wanneer u niet tevreden bent over uw behandeling in het vinden wij het prettig wanneer u dit bij ons meldt. U kunt dan uw verhaal kwijt en wij kunnen uw klacht

Nadere informatie

Klachtenregeling voor revalidanten

Klachtenregeling voor revalidanten Klachtenregeling voor revalidanten Inleiding De medewerkers van Revant doen er alles aan om alle revalidanten zo goed mogelijk te behandelen en te bejegenen. Desondanks kan het toch voorkomen dat er iets

Nadere informatie

Suggestie of klacht? ALGEMEEN

Suggestie of klacht? ALGEMEEN ALGEMEEN Suggestie of klacht? Het Laurentius ziekenhuis wil goede zorg verlenen door deskundig, zorgvuldig, patiëntgericht en goed georganiseerd te werken. We vinden het belangrijk dat u, als patiënt of

Nadere informatie

Klachtenbeleid Cliënten. Datum vaststelling: januari 2011

Klachtenbeleid Cliënten. Datum vaststelling: januari 2011 Klachtenbeleid Cliënten Datum vaststelling: januari 2011 Te herzien voor: januari 2014 Opgesteld & vastgesteld door: Marco Cattel Inhoud 1. Inleiding 3 1.1. Compliment, feedback of klacht 2. Begripsbepaling

Nadere informatie

Als u niet tevreden bent

Als u niet tevreden bent Als u niet tevreden bent Het vindt het belangrijk dat patiënten en bezoekers tevreden zijn. Daarom streven onze medewerkers ernaar om u tijdens uw bezoek of verblijf zo goed mogelijk te behandelen, te

Nadere informatie

Onderwerp: Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis

Onderwerp: Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Onderwerp: 1 Inhoudsopgave Klachtregeling 3 Wat is een klacht 4 De mogelijkheden om een klacht in te dienen 4 Bespreek uw klacht De klachtenfunctionaris Een klacht indienen Klachtbemiddeling Klachtencommissie

Nadere informatie

STAAT CENTRAAL. uheeft een klacht? Laat het ons weten! Klachtenregeling Van Neynselgroep

STAAT CENTRAAL. uheeft een klacht? Laat het ons weten! Klachtenregeling Van Neynselgroep u STAAT CENTRAAL uheeft een klacht? Laat het ons weten! Klachtenregeling Van Neynselgroep De medewerkers van de Van Neynselgroep doen hun uiterste best om u zo goed mogelijk te verzorgen en van dienst

Nadere informatie

Klachtencommissie. Informatie over de klachtenregeling familie en naastbetrokkenen. www.ggz-nhn.nl

Klachtencommissie. Informatie over de klachtenregeling familie en naastbetrokkenen. www.ggz-nhn.nl Klachtencommissie Informatie over de klachtenregeling familie en naastbetrokkenen www.ggz-nhn.nl In deze brochure leest u wat u kunt doen als u klachten heeft. Deze brochure gaat specifiek over de klachtenregeling

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, directie, medewerkers en revalidatieartsen van Tolbrug willen graag dat u tevreden bent over uw (para)medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom

Nadere informatie

Niet tevreden? Laat het ons weten!

Niet tevreden? Laat het ons weten! Niet tevreden? Laat het ons weten! In het Sinai Centrum besteden we veel aandacht aan het verbeteren van de kwaliteit en de veiligheid rondom onze zorgverlening. Wij doen dit onder andere aan de hand van

Nadere informatie

Klachtenregeling. Als u niet tevreden bent. Informatie voor jongeren/(pleeg)ouders/verzorgers

Klachtenregeling. Als u niet tevreden bent. Informatie voor jongeren/(pleeg)ouders/verzorgers Klachtenregeling Informatie voor jongeren/(pleeg)ouders/verzorgers Niet tevreden? Wat kunt u doen? Een klacht.? Blijf er niet mee rondlopen! Overal waar mensen met elkaar werken gaat wel eens iets fout.

Nadere informatie

Klachtenbemiddeling. Waar kunt u terecht met uw onvrede?

Klachtenbemiddeling. Waar kunt u terecht met uw onvrede? Klachtenbemiddeling Waar kunt u terecht met uw onvrede? Voorwoord In het Albert Schweitzer ziekenhuis staat hoge kwaliteit van zorgverlening voorop. Daarom streven de medewerkers en de artsen/ medisch

Nadere informatie

Een opmerking of klacht over de Ommelander Ziekenhuis Groep Waar kunt u terecht?

Een opmerking of klacht over de Ommelander Ziekenhuis Groep Waar kunt u terecht? Een opmerking of klacht over de Ommelander Ziekenhuis Groep Waar kunt u terecht? 2 Inleiding Als Raad van Bestuur, artsen en medewerkers van de Ommelander Ziekenhuis Groep vinden wij een zorgvuldige behandeling,

Nadere informatie

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement 1.2.04 20130426 cliënten ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg De onafhankelijke Klachtenregeling voor ZZP-ers in de zorg Op grond van de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector is iedere zorgaanbieder sinds 1november 1995 verplicht

Nadere informatie

Bent u ontevreden? Heeft u een klacht? Laat het ons weten!

Bent u ontevreden? Heeft u een klacht? Laat het ons weten! Bent u ontevreden? Heeft u een klacht? Laat het ons weten! Een uitgave van afdeling Klachtenbemiddeling (Radboudumc, Nijmegen) Inhoud Wie kunnen onvrede of een klacht kenbaar maken? 5 Vier manieren om

Nadere informatie

Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis

Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Goede zorg voor iedereen staat voorop in ons ziekenhuis. Dat doen we met betrokkenheid, oprechte interesse en aandacht. We vinden het belangrijk dat u zich thuis voelt

Nadere informatie

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven:

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven: Titel Klachtenregeling RIBW de Vliet, Regeling - augustus 2017 Aanleiding Iedere zorginstelling of zorgverlener is verplicht om een laagdrempelige regeling voor de behandeling van klachten van haar cliënten

Nadere informatie

Mogelijkheden van klachtafhandeling

Mogelijkheden van klachtafhandeling Mogelijkheden van klachtafhandeling 1 Bespreken op de afdeling Wanneer u een klacht heeft, kunt u zich rechtstreeks wenden tot de betrokkene(n). Wij verzoeken u eerst te proberen op deze manier tot een

Nadere informatie

Klachten over uw apotheek

Klachten over uw apotheek Klachten over uw apotheek WAT KUNT U DOEN MET UW KLACHT HOE GAAT DE KLACHTENCOMMISSIE TE WERK GEEN KOSTEN ZORGVULDIG MET PRIVACY VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? VRAAG HET UW APOTHEKER KLACHTEN OVER UW APOTHEEK

Nadere informatie

Intern klachtenreglement cliënt Inhoud

Intern klachtenreglement cliënt Inhoud Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Definities... 3 Hoofdstuk 2: Procedure... 5 Hoofdstuk 3: Algemene bepalingen... 7 1 Inleiding Hierbij treft u het klachtenreglement aan voor de behandeling van klachten

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... (ALG-004, uitgave juni 2010) Bent u niet tevreden? Wij, Raad van Bestuur, medewerkers en artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis willen graag dat u tevreden bent over uw medische

Nadere informatie

Klachtenopvang in het MCL Uw klacht is voor ons een gratis advies!

Klachtenopvang in het MCL Uw klacht is voor ons een gratis advies! Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) vindt het belangrijk dat haar patiënten en andere gebruikers tevreden zijn. Daarom proberen we u zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en te begeleiden. Maar

Nadere informatie

Idee, opmerking of klacht?

Idee, opmerking of klacht? ALGEMEEN Idee, opmerking of klacht? Klachtenopvang in Laurentius Het Laurentius ziekenhuis wil goede zorg verlenen door deskundig, zorgvuldig, patiëntgericht en goed georganiseerd te werken. We vinden

Nadere informatie

Als u niet tevreden bent

Als u niet tevreden bent Klachtenopvang Als u niet tevreden bent Informatie voor patiënten over het indienen van een klacht Wij nemen klachten altijd serieus Wij doen ons uiterste best om goed voor u te zorgen en zowel u als

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VOOR CLIENTEN KLACHTOPVANG KLACHTENREGELING KLACHTBEMIDDELING KLACHTBEHANDELING

KLACHTENREGELING VOOR CLIENTEN KLACHTOPVANG KLACHTENREGELING KLACHTBEMIDDELING KLACHTBEHANDELING KLACHTOPVANG KLACHTENREGELING KLACHTBEMIDDELING KLACHTENREGELING VOOR CLIENTEN KLACHTBEHANDELING KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN Klachtenregeling Waarover kunt u een klacht indienen? NEOS ALS ORGANISATIE

Nadere informatie

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend.

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. 1. Begrippenkader Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. Klager Een hulpvrager dan wel zijn/haar vertegenwoordiger of zijn/haar nabestaande(n).

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement klachtencommissie Zaans Medisch Centrum

Huishoudelijk reglement klachtencommissie Zaans Medisch Centrum Huishoudelijk reglement klachtencommissie Zaans Medisch Centrum Werkwijze klachtencommissie I. Ontvangst van een klacht 1. De klacht wordt schriftelijk of per e-mail ingediend bij het secretariaat van

Nadere informatie

Informatie. Klachtenprocedure Cliënten

Informatie. Klachtenprocedure Cliënten Informatie Klachtenprocedure Cliënten Het spreekt voor zich dat cliënten/bewoners van de zorgvoorzieningen van Sint Annaklooster mogen rekenen op een zo goed mogelijke huisvesting, verpleging, verzorging

Nadere informatie

* In deze brochure kunt u lezen hoe u een klacht bespreekbaar kunt maken of kunt indienen en hoe wij vervolgens met uw klacht omgaan.

* In deze brochure kunt u lezen hoe u een klacht bespreekbaar kunt maken of kunt indienen en hoe wij vervolgens met uw klacht omgaan. Klachtenopvang in het Universitair Medisch Centrum Groningen Het UMCG vindt het belangrijk dat u tevreden bent over uw behandeling, verzorging en begeleiding als patiënt, maar ook met betrekking tot andere

Nadere informatie

Klachtenprocedure voor patiënten. Niet tevreden? Laat het ons weten!

Klachtenprocedure voor patiënten. Niet tevreden? Laat het ons weten! Klachtenprocedure voor patiënten Niet tevreden? Laat het ons weten! Niet tevreden? De medewerkers van GGZ ingeest doen hun uiterste best om patiënten te behandelen op een manier die past bij hun wensen

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Ruitersbos Boeimeerweg 2 4837 AM BREDA T 076 565 71 50 info@ruitersbos.nl www.ruitersbos.nl

Woonzorgcentrum Ruitersbos Boeimeerweg 2 4837 AM BREDA T 076 565 71 50 info@ruitersbos.nl www.ruitersbos.nl Woonzorgcentrum Ruitersbos Boeimeerweg 2 4837 AM BREDA T 076 565 71 50 info@ruitersbos.nl www.ruitersbos.nl versie 1 januari 2010 Klachtenregeling Inhoud Inleiding 3 De klacht bespreken met de medewerker

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE UW KLACHT, ONZE ZORG. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE UW KLACHT, ONZE ZORG. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum UW KLACHT, ONZE ZORG Iedereen die in het werkt, zet zich in om zorg van goede kwaliteit te leveren. Ondanks deze inzet kan het voorkomen dat dingen anders

Nadere informatie

KLACHTENREGELING MEANDER MEDISCH CENTRUM

KLACHTENREGELING MEANDER MEDISCH CENTRUM KLACHTENREGELING MEANDER MEDISCH CENTRUM Inleiding Wij willen onze patiënten de best mogelijke zorg bieden. Elke dag opnieuw. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over de wijze waarop de zorg

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Klachten over uw behandeling/verblijf

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Klachten over uw behandeling/verblijf Heeft u een klacht? Laat het ons weten Klachten over uw behandeling/verblijf Wij doen ons uiterste best om een goede behandeling te bieden die aansluit bij uw wensen en verwachtingen. Onverhoopt kan het

Nadere informatie

Als u niet tevreden bent. Klachtenbrochure

Als u niet tevreden bent. Klachtenbrochure Als u niet tevreden bent Klachtenbrochure Inhoud Pagina Wat is een klacht? 5 Wie kan een klacht indienen? 5 Hoe dient u een klacht in? 5 Wat doet de klachtenfunctionaris voor u? 6 Wat doet de klachtencommissie

Nadere informatie

Ik heb een klacht. Wat nu? Voor cliënten en hun vertegenwoordigers

Ik heb een klacht. Wat nu? Voor cliënten en hun vertegenwoordigers Ik heb een klacht. Wat nu? Voor cliënten en hun vertegenwoordigers Inhoud Wat doet u bij een klacht 3 Vertrouwenspersonen 3 Klachtenfunctionaris 3 Klachtencommissie 4 Indienen van een klacht bij de klachtencommissie

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten!

Heeft u een klacht? Laat het ons weten! Heeft u een klacht? Laat het ons weten! Klachtenregeling in het St. Anna Ziekenhuis In het St. Anna Ziekenhuis proberen wij u zo goed mogelijk te behandelen en te verzorgen. Iedereen die werkt in ons ziekenhuis

Nadere informatie

COMPLIMENT, ADVIES OF KLACHT? LAAT HET ONS WETEN

COMPLIMENT, ADVIES OF KLACHT? LAAT HET ONS WETEN COMPLIMENT, ADVIES OF KLACHT? LAAT HET ONS WETEN 25751 Inleiding Artsen, verpleegkundigen en alle andere medewerkers proberen de zorg- en dienstverlening zoveel mogelijk af te stemmen op de wensen van

Nadere informatie

Idee, opmerking of klacht? Informatie voor patiënten

Idee, opmerking of klacht? Informatie voor patiënten 00 Idee, opmerking of klacht? Informatie voor patiënten SJG Weert vindt het belangrijk dat bezoekers en patiënten tevreden zijn. Daarom doen onze medewerkers hun best om u tijdens uw bezoek en/of verblijf

Nadere informatie

Klachten behandeling

Klachten behandeling Klachten behandeling Bij wie kan ik terecht met mijn klacht? Afra, longpatiënt en specialist van haar eigen leven Een klacht indienen Bij Ciro doen we ons uiterste best om u de beste begeleiding en behandeling

Nadere informatie

Klachtenregeling Informatie voor patiënten. St. Antonius Ziekenhuis

Klachtenregeling Informatie voor patiënten. St. Antonius Ziekenhuis Klachtenregeling Informatie voor patiënten Klachtenregeling De wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) verplicht zorgaanbieders om goede zorg te bieden: zorg die veilig, doeltreffend,

Nadere informatie

Klachtenprocedure Cliënten

Klachtenprocedure Cliënten Klachtenprocedure Cliënten Het spreekt voor zich dat cliënten/bewoners van de zorgvoorzieningen van Sint Annaklooster mogen rekenen op een zo goed mogelijke huisvesting, verpleging, verzorging en begeleiding.

Nadere informatie

na een hernia-operatie

na een hernia-operatie Klachtenregeling adviezen ZorgSaam na een hernia-operatie Toelichting voor cliënten, ZorgSaam familieleden en bezoekers 1 2 Waarom een klachtenregeling voor cliënten, familieleden en bezoekers? De artsen

Nadere informatie

1. Doel procedure. 2. Beschrijving procedure

1. Doel procedure. 2. Beschrijving procedure Klachtenprocedure Document/proceseigenaar: Klachtenprocedure/Eric Verkaar Versienummer: definitief Vastgesteld door: bestuur Zorgbelang Nederland Datum vaststelling: 30 juni 2016 ALV Zorgbelang Nederland

Nadere informatie

RE01 Klachtenregeling patiënten

RE01 Klachtenregeling patiënten RE01 Klachtenregeling patiënten Deze klachtenregeling is in te zien en kosteloos te verkrijgen bij: de Klachtenfunctionaris de vestigingscoördinator de website www.obesitaskliniek.nl Deze klachtenregeling

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN)

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) De VSN doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals afgesproken.

Nadere informatie

Klachtenregeling Cliënten

Klachtenregeling Cliënten Klachtenregeling Cliënten Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo 16 juni 2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel

Nadere informatie

Folder. klachtenbehandeling CIRO. Heeft u een klacht of een verbetersuggestie?

Folder. klachtenbehandeling CIRO. Heeft u een klacht of een verbetersuggestie? Folder klachtenbehandeling CIRO Heeft u een klacht of een verbetersuggestie? Doe er iets mee! Hornerheide 1 6085 NM Horn Postbus 4009 6080 AA Haelen T +31 (0)475 587 656 F +31 (0)475 587 592 E info@ciro-horn.nl

Nadere informatie

Klachtenreglement Invivo Clinics

Klachtenreglement Invivo Clinics Klachtenreglement Invivo Clinics Versie: 3 Datum: 20 november 2018 Verantwoordelijke: S.M. Dijksma/Directeur Klachtenreglement Invivo Clinics Pagina 1 van 7 Inhoud Hoofdstuk 1. Begripsomschrijving... 3

Nadere informatie

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de klachtencommissie Wat houdt

Nadere informatie

Wegwijzer bij klachten

Wegwijzer bij klachten Wegwijzer bij klachten WEGWIJZER BIJ KLACHTEN Het Kennemer Gasthuis vindt het belangrijk dat patiënten, familie en bezoekers tevreden zijn over de behandeling en verzorging. Toch kan het voorkomen dat

Nadere informatie

Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen

Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kun je doen als je een klacht hebt? GGz Breburg biedt geestelijke gezondheidszorg, zo goed mogelijk afgestemd op

Nadere informatie

Ontevreden of klachten?

Ontevreden of klachten? Ontevreden of klachten? Klachtenregeling voor klanten, familie of vertegenwoordigers Mensen met aandacht Ontevreden of klachten? U ontvangt zorg van MeanderGroep Zuid-Limburg. In onze organisatie is alles

Nadere informatie

Reglement van de klachtenonderzoekscommissie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Reglement van de klachtenonderzoekscommissie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen Reglement van de klachtenonderzoekscommissie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen Assen, maart 2018 1 Artikel 1 Begripsbepalingen Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: a. aangeklaagde:

Nadere informatie

voor elkaar WZH KLACHTENREGELING

voor elkaar WZH KLACHTENREGELING voor elkaar WZH KLACHTENREGELING WZH KLACHTENREGELING WZH INFORMATIE VOOR CLIËNTEN, FAMILIELEDEN EN VERTEGENWOORDIGERS Het kan voorkomen dat u niet tevreden bent over de zorg van WoonZorgcentra Haaglanden

Nadere informatie

EEN KLACHT, UW RECHT, ONZE AANDACHT OM TE VERBETEREN

EEN KLACHT, UW RECHT, ONZE AANDACHT OM TE VERBETEREN EEN KLACHT, UW RECHT, ONZE AANDACHT OM TE VERBETEREN Voor u ligt de klachtenfolder van Stichting Heuvelland. We streven naar hoge klanttevredenheid. Klachten worden niet snel ingediend. Toch vinden wij

Nadere informatie

Klagen mag! Klagen over onze zorg- en dienstverlening mag

Klagen mag! Klagen over onze zorg- en dienstverlening mag Klagen over onze zorg- en dienstverlening mag Klagen mag! Het naar voren brengen van een klacht of het uiten van onvrede wordt vaak ervaren als negatief. Dat is jammer, want klachten kunnen bijdragen tot

Nadere informatie

Universitair Medisch Centrum Groningen. Klachtenregeling

Universitair Medisch Centrum Groningen. Klachtenregeling Klachtenregeling Klachtenregeling Inhoudsopgave Bent u ontevreden? 5 1. Praat met de arts of medewerker 5 2. Neem contact op met de afdeling Patiënteninformatie en Klachtopvang 5 3. Schrijf de klachtenfunctionaris

Nadere informatie

Wegwijzer bij klachten

Wegwijzer bij klachten Wegwijzer bij klachten WEGWIJZER BIJ KLACHTEN Het Kennemer Gasthuis vindt het belangrijk dat patiënten, familie en bezoekers tevreden zijn over de behandeling en verzorging. Toch kan het voorkomen dat

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting De Rozelaar

Klachtenregeling Stichting De Rozelaar Klachtenregeling Stichting De Rozelaar Januari 2017 Bij het opstellen van deze klachtenregeling is gebruik gemaakt van het Model Klachtenregeling van de VGN. Deze klachtenregeling voldoet aan de eisen

Nadere informatie

Procedure klachtbehandeling binnen de Bascule

Procedure klachtbehandeling binnen de Bascule Procedure klachtbehandeling binnen de Bascule Informatie voor cliënten Inleiding De medewerkers van de Bascule behandelen en begeleiden jaarlijks vele cliënten. Zij doen dat met kennis van zaken, zij doen

Nadere informatie

Klachtenregeling Informatie voor patiënten

Klachtenregeling Informatie voor patiënten Klachtenregeling Informatie voor patiënten Klachtenregeling De wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) verplicht zorgaanbieders om goede zorg te bieden: zorg die veilig, doeltreffend,

Nadere informatie