Financiële uitgangspunten voor het contract Slim Verduurzamen Gemeentelijke Gebouwen (SVGG)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Financiële uitgangspunten voor het contract Slim Verduurzamen Gemeentelijke Gebouwen (SVGG)"

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven 16R6812 Raadsnummer Inboeknummer 16BST00686 Beslisdatum B&W 27 mei 2016 Dossiernummer Raadsvoorstel Financiële uitgangspunten voor het contract Slim Verduurzamen Gemeentelijke Gebouwen (SVGG) Inleiding Eerder bent u verschillende malen geïnformeerd over het project en de aanbesteding Slim Verduurzamen Gemeentelijke Gebouwen (SVGG). Inmiddels zijn de definitieve inschrijvingen hiervoor ontvangen en heeft de voorlopige gunning en de start van de preaward fase plaatsgevonden. Hierin toetsen we of de voorlopige winnaar van de aanbesteding zijn inschrijving gestand kan doen. Aansluitend zal de definitieve gunning plaatsvinden, gepland in juli 2016) middels een besluit van het college. Als aanbestedingsprocedure is voor SVGG de Best Value Procurement methode gebruikt aangevuld met een concurrentie gerichte dialoog. Deze methode sluit het beste aan bij de lange termijn benadering, de samenwerking en met name de systeembenadering. Drie randvoorwaarden voor het realiseren van de doelen van SVGG zoals bleek uit de studie mapping the state of the art die hiervoor is uitgevoerd samen met externe deskundigen. Kern van deze aanbestedingsmethode is dat bestaande middelen gedurende de contractperiode worden geoormerkt voor het doel van de aanbesteding en dat de markt uitgedaagd wordt om hiermee op de best mogelijke wijze vanuit hun expert-rol de daarbij behorende taken en doelen te realiseren. In dit geval onderhoud en beheer van onze gebouwen samen met het verduurzamen ervan. Deze methode heeft ook enkele financieel-technische gevolgen, waarvan het mandaat bij de raad ligt. Daarover gaat dit dossier. Wettelijke taak Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Het af te sluiten contract SVGG past binnen en geeft mede invulling aan het programma duurzame ontwikkeling en het onlangs aangernomen initiatiefvoorstel klimaatbegroting 040 Onvermijdelijk Noodzakelijk als onderdeel van het gunningsproces van de aanbesteding SVGG en het daarna af te sluiten contract SVGG Doelstelling Besluiten over de financieel-technische gevolgen van de gehanteerde aanbestedingsmethode voor SVGG zodat deze in het dossier over de definitieve gunning kunnen worden verwerkt.

2 Voorstel 1. Instemmen met het instellen van een tweetal bestemmingsreserves:: a. een duurzaamheidsfonds SVGG met de volgende spelregels: - doel van deze reserve is het mogelijk maken van flexibiliteit (BVP-aanbesteding / systeemgerichte aanpak) om te schuiven in tijd budgetten t.b.v. verduurzaming en taakuitvoering en binnen het contract SVGG. - dotaties bestaan uit jaarlijks niet benutte budgetten voor de taken die vallen onder het contract SVGG (zoals die blijken uit de door de accountant goedgekeurde jaarrekening), - onttrekkingen uit het duurzaamheidsfonds SVGG worden uitsluitend aangewend voor taken en duurzaamheidsingrepen vallend onder het contract SVGG. Het mandaat hiervoor ligt bij de projectleider SVGG - het saldo van het duurzaamheidsfonds SVGG mag maximaal ,= bedragen en vanzelfsprekend niet negatief zijn. Dit saldo wordt niet geïndiceerd. - een restsaldo per einde van het contract SVGG valt terug aan de algemene middelen van de gemeente Eindhoven waarna deze reserve wordt opgeheven. b. een rendementsfonds SVGG met de volgende spelregels: - doel van deze reserve is het reserveren van rendementen tijdens de looptijd van het contract SVGG. - dotaties bestaan uit binnen het contract SVGG overeengekomen en vervolgens daadwerkelijk gerealiseerde rendementen - onttrekkingen: de rendementen worden gedurende de looptijd van het contract SVGG gestort om aan het einde van het contract of indien opportuun (de besparing heeft zichzelf bewezen ) gaandeweg de contractperiode uitbetaald te worden in de verhouding 50% consortium en 50% gemeente (ten gunste van de algemene middelen). Het mandaat hiervoor ligt bij het college. - het saldo van het rendementsfonds SVGG mag maximaal ,= bedragen en vanzelfsprekend niet negatief zijn. Een eventueel hoger rendement vloeit daarmee direct naar het duurzaamheidsfonds 2. Instemmen dat we jaarlijks naar de aan de raad voorgestelde indexering en rekenrente voor het nieuwe budget jaar kijken in combinatie met daadwerkelijke prijsontwikkelingen op basis van relevante CBS indexen. Het resultaat (inhoud en financiën en scenario s) van dit overleg nemen we op in de kadernota en begroting en laten we door u vaststellen. Op die manier kunt u elk jaar opnieuw de bestuurlijke afweging maken tussen financiën en verduurzaming. Argumenten 1.1 Waarom is er een duurzaamheidsfonds nodig en wat zijn de spelregels? Om de doelen van SVGG (incl. verduurzaming) te bereiken is een systeemgerichte aanpak voor de lange termijn noodzakelijk om die reden is er ook voor gekozen aan te besteden volgens de BVP aanbestedingsmethodiek. Er moet dus ook binnen de boekhouding een weg gevonden worden om deze systeemaanpak in te vullen. Binnen SVGG is gekozen voor systeemaanpak en daarmee voor flexibiliteit om te schuiven in de tijd met beschikbare budgetten t.b.v. verduurzaming via de bestemmingsreserve duurzaamheidsfonds SVGG.

3 1.2 Waarom is een rendementsfonds nodig en wat zijn de spelregels? Het doel van de aanbesteding SVGG is om zoveel mogelijk duurzaamheid te genereren binnen een sluitende businesscase. Om de prikkel tot maximale duurzaamheid voor de inschrijvende marktpartijen in te bouwen, introduceert de gemeente het rendementsfonds. Op besparingen door een duurzaamheidsmaatregel mag de marktpartij een klein deel winst of rendement maken. Dit stort zij in het rendementsfonds. Uitbetaling vindt plaats zodra de maatregel zich duurzaam bewezen heeft. Dit moment bepalen gemeente en consortium in onderling overleg. Om de hoogte van de winst redelijk en in balans te houden wordt 50% van het gereserveerde bedrag uitbetaald aan de gemeente en 50% aan het consortium. De consortia dienden de stortingen in het rendementsfonds op te nemen in hun businesscase, deze zijn dus meegewogen in de beoordeling van hun inschrijvingen. Omdat 50% van het fonds toekomt aan de gemeente (t.g.v. de algemene middelen) vormt het rendementsfonds een prikkel om te komen tot extra besparingen voor de gemeente, wat vanuit intern perspectief gezien de belangrijkste reden is om een rendementsfonds in te stellen. 2.1 Waarom worden voor SVGG aparte afspraken over indexering en rekenrente gemaakt? Prijzen, lonen, financieringskosten, etc. stijgen (en dalen soms) elk jaar met de prijsindex. In alle huidige lopende meerjarencontracten is daarom indexering op basis van relevante CBS indices opgenomen. U bepaalt jaarlijks met welk percentage de gemeentelijke begroting wordt geïndexeerd en welke interne rekenrente wordt gehanteerd. Deze vastgestelde indexatie is de afgelopen jaren vaak lager dan de verschillende prijsindexen volgens het CBS; het verschil vormde dan strikt gezien een bezuiniging. Voor de aanbesteding SVGG geldt de randvoorwaarde van een sluitende businesscase. Een afwijking tussen de toekomstige indexatie in de markt en de door u vast te stellen (mogelijk lagere) indexatie van de gemeentelijke begroting kan ertoe leiden dat het sluitend zijn van de businesscase SVGG onder druk komt te staan. Dit kan dan bijvoorbeeld weer leiden tot minder verduurzaming waardoor de taakstelling in de onlangs door u vastgestelde initiatiefvoorstel klimaatbegroting 040 onder druk komt te staan. Wij kiezen ervoor om dit dilemma (als het zich voordoet) inzichtelijk te maken in de kadernota en begroting zodat u daar een afweging in kunt maken. Kanttekeningen 1.1. Wat is de consequentie als college en/of raad niet instemt met de voorstellen uit dit dossier? In de inschrijvingsleidraad van de aanbesteding SVGG zijn hierover bepalingen opgenomen. Kern daarvan is dat een negatief besluit op (onderdelen) van dit dossier geen reden om de aanbesteding SVGG te stoppen, maar om samen op zoek te gaan naar een aangepaste invulling van de opdracht waarin de bezwaren worden weggenomen. Afhankelijk van de bezwaren heeft dit gevolgen voor de plan invulling en (mate van) verduurzaming

4 Kosten Dit dossier is de opmaat naar de definitieve gunning en het contract SVGG. Bij het hierover op te stellen dossier wordt de businesscase toegevoegd. Conform eer de vastgesteld uitgangspunten moet deze sluitend zijn en mee kunnen bewegen (fysiek en financieel) met de gevraagde m2 huisvesting (snelheid 1 t/m 5). Duidelijk is nu al dat alle drie de consortia een sluitende businesscase hebben ingediend bij hun inschrijving die past bij de initiële opzet van de financiën zoals beschreven in de financiële bijsluiter en de toelichting daarbij (bijlage 1 en 2). Ze kozen in hun plannen wel alle drie voor een verschillende strategie, zowel op inhoud (taken en verduurzamen) als financieel. De aanbesteding is nog niet afgerond, daarom kan de definitieve businesscase nog niet worden toegevoegd aan dit dossier. Om u nu toch al enig inzicht te geven in de financiën is In bijlage 3 inzichtelijk gemaakt wat het effect is van verschillende indices en gevraagde m2 huisvesting (snelheid 1 t/m 5) gedurende de looptijd van het contract is op de financiële omvang van het contract. Daaruit blijkt het grote effect van zowel de ontwikkeling van de gevraagde m2 huisvesting als van de indexering. Reden temeer om deze niet nu op voorhand vast te stellen voor de hele contractduur maar hier flexibiliteit in te bouwen zoals nu voorgesteld. Communicatie Bij de gehele aanbesteding SVGG is nauw overlegd en samengewerkt met de interne organisatie tijdens de aanbesteding, bij de beoordeling, etc. Dat wordt in de pre-award fase vervolgd. De interne communicatieadviseur bij het project SVGG werkt nauw samen met de communicatieadviseur van het consortium waarmee we nu in de pre-award fase in gesprek zijn. Daarmee wordt geborgd dat de interne en externe communicatie op gang komt en op elkaar afgestemd wordt. Daarnaast zijn diverse externe deskundigen betrokken bij dit proces om samen de kwaliteit te borgen. Planning en uitvoering De definitieve gunning is gepland medio juli 2016, zo snel mogelijk daarna gevolgd door het afsluiten van het contract. U zult hierover worden geïnformeerd. Evaluatie Deze financieel technische uitgangspunten zijn onderdeel van het af te sluiten contract SVGG voor de contractduur van 10 jaren met de optie van 5 jaar verlenging. De inhoud van dit contract, incl. de punten hierboven, wordt uitgewerkt in het dossier over de definitieve gunning dat in juli aan het college wordt voorgelegd en waarover u zult worden geïnformeerd

5 Bijlage(n) Als bijlage(n) bij dit voorstel behoren: b Bijlage 1: Financiële bijsluiter t.b.v. de aanbesteding SVGG b Bijlage 2: Memo ter toelichting van de financiële bijsluiter SVGG b Bijlage 3: Inzage in het effect mogelijke ontwikkeling indices en m2 huisvesting De bijlagen worden meegestuurd De bijlagen liggen ter inzage in de leeskamer Een ontwerpraadsbesluit bieden wij u hierbij ter vaststelling aan. Burgemeester en wethouders van Eindhoven,, secretaris.

6 Raadsbesluit De raad van de gemeente Eindhoven; besluit: gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 mei 2016; 1. Instemmen met het instellen van een tweetal bestemmingsreserves: a. een duurzaamheidsfonds SVGG met de volgende spelregels: - doel van deze reserve is het mogelijk maken van flexibiliteit (BVP-aanbesteding / systeemgerichte aanpak) om te schuiven in tijd budgetten t.b.v. verduurzaming en taakuitvoering en binnen het contract SVGG. - dotaties bestaan uit jaarlijks niet benutte budgetten voor de taken die vallen onder het contract SVGG (zoals die blijken uit de door de accountant goedgekeurde jaarrekening) - onttrekkingen uit het duurzaamheidsfonds SVGG worden uitsluitend aangewend voor taken en duurzaamheidsingrepen vallend onder het contract SVGG. Het mandaat hiervoor ligt bij de projectleider SVGG - het saldo van het duurzaamheidsfonds SVGG mag maximaal ,= bedragen en vanzelfsprekend niet negatief zijn. Dit saldo wordt niet geïndiceerd. - een restsaldo per einde van het contract SVGG valt terug aan de algemene middelen van de gemeente Eindhoven waarna deze reserve wordt opgeheven. b. een rendementsfonds SVGG met de volgende spelregels: - doel van deze reserve is het reserveren van rendementen tijdens de looptijd van het contract SVGG. - dotaties bestaan uit binnen het contract SVGG overeengekomen en vervolgens daadwerkelijk gerealiseerde rendementen - onttrekkingen: de rendementen worden gedurende de looptijd van het contract SVGG gestort om aan het einde van het contract of indien opportuun (de besparing heeft zichzelf bewezen ) gaandeweg de contractperiode uitbetaald te worden in de verhouding 50% consortium en 50% gemeente (ten gunste van de algemene middelen). Het mandaat hiervoor ligt bij het college. - het saldo van het rendementsfonds SVGG mag maximaal ,= bedragen en vanzelfsprekend niet negatief zijn. Een eventueel hoger rendement vloeit daarmee direct naar het duurzaamheidsfonds

7 2. Instemmen dat we jaarlijks naar de aan de raad voorgestelde indexering en rekenrente voor het nieuwe budget jaar kijken in combinatie met daadwerkelijke prijsontwikkelingen op basis van relevante CBS indexen. Het resultaat (inhoud en financiën en scenario s) van dit overleg nemen we op in de kadernota en begroting en laten we door u vaststellen. Op die manier kunt u elk jaar opnieuw de bestuurlijke afweging maken tussen financiën en verduurzaming. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 21 juni J. Verheugt, griffier.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Locatiekeuze ambtelijke huisvesting lange termijn, vanaf 2020

Locatiekeuze ambtelijke huisvesting lange termijn, vanaf 2020 gemeente Eindhoven 16R6760 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00558 Beslisdatum B&W 26 april 2016 Dossiernummer 15.17.351 Raadsvoorstel Locatiekeuze ambtelijke huisvesting lange termijn, vanaf 2020 Inleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst gemeente Eindhoven 16R6733 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00378 Beslisdatum B&W 22 maart 2016 Dossiernummer 16.12.252 Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst Inleiding In 2005 heeft uw gemeenteraad ingestemd

Nadere informatie

Raadsvoorstel Instellen CO2-reserve

Raadsvoorstel Instellen CO2-reserve gemeente Eindhoven 17R7188 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00259 / 2099747 B&W beslisdatum 21 maart 2017 Dossiernummer 17.12.351 Raadsvoorstel Instellen CO2-reserve Inleiding Op 31 januari 2017 is het Klimaatplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel Instemmen met Wens IHP Lorentz Casimir Lyceum

Raadsvoorstel Instemmen met Wens IHP Lorentz Casimir Lyceum gemeente Eindhoven Inboeknummer 17bst01045 / 2421553 B&W beslisdatum 15 augustus 2017 Dossiernummer 17.33.451 Raadsvoorstel Instemmen met Wens IHP Lorentz Casimir Lyceum Inleiding In de overeenkomst Voortgezet

Nadere informatie

b Onvermijdelijk gemeente Eindhoven 12R5097 RaadsvoorstelLiquidatieplan en opheffing Gemeenschappelijke regeling CURE

b Onvermijdelijk gemeente Eindhoven 12R5097 RaadsvoorstelLiquidatieplan en opheffing Gemeenschappelijke regeling CURE gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R5097 12bst01993 Beslisdatum B&W 13 november 2012 Dossiernummer 12.46.351 RaadsvoorstelLiquidatieplan en opheffing Gemeenschappelijke regeling CURE Inleiding

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Ambtelijke huisvesting is onvermijdelijk onderdeel van het ambtelijke apparaat.

b Onvermijdelijk Ambtelijke huisvesting is onvermijdelijk onderdeel van het ambtelijke apparaat. gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst00096 Beslisdatum B&W 28 januari 2014 Dossiernummer 14.05.451 Raadsvoorstel Ambtelijke huisvesting lange termijn vanaf 2020 Inleiding In juni 2012 heeft de raad besloten

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst02052 Beslisdatum B&W 3 december 2013 Dossiernummer 13.49.351 Raadsvoorstel aanwijzing Studio040 als lokale publieke media-instelling. Inleiding Het Commissariaat voor

Nadere informatie

Raadsvoorstel Wijziging Verordening Sociaal Domein

Raadsvoorstel Wijziging Verordening Sociaal Domein gemeente Eindhoven 15R6303 Raadsnummer Inboeknummer 15BST00555 Beslisdatum B&W 12 mei 2015 Dossiernummer 15.20.251 12 mei 2015 Raadsvoorstel Wijziging Verordening Sociaal Domein Inleiding In het Raadsvoorstel

Nadere informatie

Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Raadsnummer 17R7163 Inboeknummer 17bst00207 B&W Beslisdatum 28 februari 2017 Dossiernummer 17.09.751 Raadsvoorstel Rechtstreekse subsidierelatie Stichting Glow Inleiding In 2011 werd

Nadere informatie

Raadsvoorstel Plan van Aanpak Circulaire Economie

Raadsvoorstel Plan van Aanpak Circulaire Economie gemeente Eindhoven Inboeknummer 17bst01739 Dossiernummer 17.51.351 Beslisdatum B&W 19 december 2017 Raadsvoorstel Plan van Aanpak Circulaire Economie Inleiding In het Klimaatplan 2016-2020 is vastgelegd

Nadere informatie

Vaststellen van de herindelingregeling teneinde de beoogde grenscorrectie door te kunnen voeren.

Vaststellen van de herindelingregeling teneinde de beoogde grenscorrectie door te kunnen voeren. gemeente Eindhoven 16R6929 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01163 Beslisdatum B&W 23 augustus 2016 Dossiernummer 16.34.657 Raadsvoorstel Grenscorrectie Eindhoven - Veldhoven - Herindelingsregeling Inleiding

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering geven aan kwijtscheldingsmogelijkheden gemeentelijke belastingen

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering geven aan kwijtscheldingsmogelijkheden gemeentelijke belastingen gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12bst02104 Beslisdatum B&W Dossiernummer RaadsvoorstelKwijtschelding gemeentelijke belastingen voor ondernemers Inleiding Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Integraal dierenwelzijnsbeleid

gemeente Eindhoven Integraal dierenwelzijnsbeleid gemeente Eindhoven Mens & Maatschappij, Staf Inboeknummer 11bst00449 Beslisdatum B&W 12 april 2011 Dossiernummer 11.15.552 Raadsvoorstel Integraal dierenwelzijnsbeleid Inleiding Wethouder Scholten heeft

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Beëindiging schoolzwemmen

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Beëindiging schoolzwemmen gemeente Eindhoven Sport & Bewegen Raadsnummer Inboeknummer 11bst00629 Beslisdatum B&W 12 april 2011 Dossiernummer 11.15.753 Oplegvel Raadsvoorstel Beëindiging schoolzwemmen jvv/mc11012741 gemeente Eindhoven

Nadere informatie

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel Instellen reserve bovenwijks t.b.v. Hovenring kba/pb Projectmanagement

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel Instellen reserve bovenwijks t.b.v. Hovenring kba/pb Projectmanagement gemeente Eindhoven Projectmanagement Raadsnummer Inboeknummer 10bst01835 Beslisdatum B&W Dossiernummer OplegvelRaadsvoorstel Instellen reserve bovenwijks t.b.v. Hovenring kba/pb10039506 gemeente Eindhoven

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 13R5627 Raadsvoorstel Uitvoeringsplan monumenten

gemeente Eindhoven 13R5627 Raadsvoorstel Uitvoeringsplan monumenten gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5627 13bst01982 Beslisdatum B&W 19 november 2013 Dossiernummer 13.47.451 Raadsvoorstel Uitvoeringsplan monumenten 2014-2018 Inleiding Cultuurhistorie heeft

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Bestuurlijk kader X Wettelijke taak X Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college X Onvermijdelijk

gemeente Eindhoven Bestuurlijk kader X Wettelijke taak X Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college X Onvermijdelijk gemeente Eindhoven Raadsnummer 14R5737 Beslisdatum B&W 4 februari 2014 Dossiernummer 14.06.651 Inboeknummer 14bst00244 Raadsvoorstel vaststellen van de Verordening tot tweede wijziging van de Legesverordening

Nadere informatie

Raadsvoorstel VRBZO Kadernota 2018 en gemeentelijke monitor 2016

Raadsvoorstel VRBZO Kadernota 2018 en gemeentelijke monitor 2016 gemeente Eindhoven 17R7121 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00004 B&W Beslisdatum 24 januari 2017 Dossiernummer 17.04.151 Raadsvoorstel VRBZO Kadernota 2018 en gemeentelijke monitor 2016 Inleiding Veiligheidsregio

Nadere informatie

gemeente Eindhoven - Wet Goed onderwijs goed onderwijsbestuur

gemeente Eindhoven - Wet Goed onderwijs goed onderwijsbestuur gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R5010 12BST01076 Beslisdatum B&W 18 september 2012 Dossiernummer 12.38.551 RaadsvoorstelPartiële statutenwijziging Stichting algemeen toegankelijk onderwijs

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel advies "Cultuur Eindhoven": de uitwerking van de opdracht uitwerkingsagenda Cultuur Totaal

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel advies Cultuur Eindhoven: de uitwerking van de opdracht uitwerkingsagenda Cultuur Totaal gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst00457 Beslisdatum B&W 4 maart 2014 Dossiernummer 14.10.451 Raadsvoorstel advies "Cultuur Eindhoven": de uitwerking van de opdracht uitwerkingsagenda Cultuur Totaal

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelRegistratie Niet-Ingezetenen (RNI)

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelRegistratie Niet-Ingezetenen (RNI) gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R4809 Inboeknummer 12BST00306 Beslisdatum B&W 12 maart 2012 Dossiernummer 12.11.651 RaadsvoorstelRegistratie Niet-Ingezetenen (RNI) Inleiding Het ministerie van BZK werkt

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitgangspunt Financiën helder en op orde a Onvermijdelijk

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitgangspunt Financiën helder en op orde a Onvermijdelijk gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R5104 Inboeknummer 12bst01978 Beslisdatum B&W 13 november 2012 Dossiernummer 12.46.652 RaadsvoorstelOZB-tarieven 2013 en termijnen van betaling Inleiding Op 6 november

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart.

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart. gemeente Eindhoven Raadsnummer 11R4481 Inboeknummer 11bst01486 Beslisdatum B&W 30 augustus 2011 Dossiernummer 11.35.753 RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart. Inleiding Om Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelUitgangspunten Sporttarieven seizoen 2012/2013

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelUitgangspunten Sporttarieven seizoen 2012/2013 gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R4865 Inboeknummer 12BST00806 Beslisdatum B&W 08 mei 2012 Dossiernummer 12.19.351 RaadsvoorstelUitgangspunten Sporttarieven seizoen 2012/2013 Inleiding In het najaar van

Nadere informatie

vaststelling van een voorbereidingsbesluit voor het perceel Dirk Boutslaan 2.

vaststelling van een voorbereidingsbesluit voor het perceel Dirk Boutslaan 2. gemeente Eindhoven 16 R6678 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00199 Beslisdatum B&W 16 februari 2016 Dossiernummer 16.07.652 Raadsvoorstel vaststelling van een voorbereidingsbesluit voor het perceel Dirk Boutslaan

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 13R5523 RaadsvoorstelUitvoering amendement A14 sociale wijkfuncties bibliotheek

gemeente Eindhoven 13R5523 RaadsvoorstelUitvoering amendement A14 sociale wijkfuncties bibliotheek gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5523 13bst01580 Beslisdatum B&W 13 september 2013 Dossiernummer 13.37.453 RaadsvoorstelUitvoering amendement A14 sociale wijkfuncties bibliotheek Inleiding

Nadere informatie

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel Voorstel inzake wijziging statuten stichting primair en voortgezet onderwijs Zuid-Nederland

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel Voorstel inzake wijziging statuten stichting primair en voortgezet onderwijs Zuid-Nederland gemeente Eindhoven Mens & Maatschappij, Inboeknummer 10bst02100 Beslisdatum B&W Dossiernummer 21 oktober 2010 OplegvelRaadsvoorstel Voorstel inzake wijziging statuten stichting primair en voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer XO.R4OIO.OOI Inboeknummer robstorg48 Dossiernummer os6.6oz ta september zoro Raads informatiebrief Betreft Project en transactiekosten Internationale school. Inleiding Uw

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven 13R5583 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven 13R5583 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5583 13bst01730 Beslisdatum B&W 22 oktober 2013 Dossiernummer 13.43.351 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding Op 25 juni 2013 is door uw

Nadere informatie

Raadsvoorstel Weigeren verklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van een woning aan de Nieuwe Achtse Heide 70

Raadsvoorstel Weigeren verklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van een woning aan de Nieuwe Achtse Heide 70 gemeente Eindhoven 17R7211 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00427 B&W beslisdatum 4 april 2017 Dossiernummer 17.14.652 Raadsvoorstel Weigeren verklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van een woning

Nadere informatie

Raadsvoorstel Benoemen 3 nieuwe leden Ombudscommissie Eindhoven

Raadsvoorstel Benoemen 3 nieuwe leden Ombudscommissie Eindhoven gemeente Eindhoven 16R6880 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00990 Beslisdatum B&W 12 juli 2016 Dossiernummer 16.28.851 Raadsvoorstel Benoemen 3 nieuwe leden Ombudscommissie Eindhoven Inleiding Sinds 2014

Nadere informatie

Consultatie winstbestemming jaarrekening 2016 Metropoolregio Eindhoven

Consultatie winstbestemming jaarrekening 2016 Metropoolregio Eindhoven gemeente Eindhoven Inboeknummer 17bst01174 B&W beslisdatum 22 augustus 2017 Dossiernummer 17.34.655 Raadsvoorstel Consultatie winstbestemming jaarrekening 2016 Metropoolregio Eindhoven Inleiding U hebt

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot verlening verklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van 36 studentenstudio's aan de Hessen Kasselstraat 3

Raadsvoorstel tot verlening verklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van 36 studentenstudio's aan de Hessen Kasselstraat 3 gemeente Eindhoven Inboeknummer Dossiernummer 17.43.653 B&W beslisdatum 24 oktober 2017 Raadsvoorstel tot verlening verklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van 36 studentenstudio's aan de Hessen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelVaststellen begrotingswijzigingen diverse besluiten B&W (verzamelwijziging)

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelVaststellen begrotingswijzigingen diverse besluiten B&W (verzamelwijziging) gemeente Eindhoven Control Raadsnummer 10R4092 Inboeknummer 10bst02371 Beslisdatum B&W 30 november 2010 Dossiernummer 0.6063 RaadsvoorstelVast begrotingswijzigingen diverse besluiten B&W (verzamelwijziging)

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen Archiefverordening gemeente Eindhoven 2016

Raadsvoorstel Vaststellen Archiefverordening gemeente Eindhoven 2016 BLANCO gemeente Eindhoven 16R6835 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00752 Beslisdatum B&W 7 juni 2016 Dossiernummer 16.23.351 Raadsvoorstel Vaststellen Archiefverordening gemeente Eindhoven 2016 Inleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het vaststellen van de besteding reserve Wet maatschappelijkee. (raadsmotie oprichting Wmo-huis; februari oo8)

Raadsvoorstel tot het vaststellen van de besteding reserve Wet maatschappelijkee. (raadsmotie oprichting Wmo-huis; februari oo8) gemeente Eindhoven Raadsnummer O8. RZ 8 Zg. OOZ Inboeknummer o8bstoaob6 Beslisdatum B&W 4 november 2008 Dossiernummer 84S.4Sa Raadsvoorstel tot het vaststellen van de besteding reserve Wet maatschappelijkee

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel Treasurystatuut gemeente Eindhoven 2015

Raadsvoorstel Treasurystatuut gemeente Eindhoven 2015 gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6172 Inboeknummer 15bst00015 Beslisdatum B&W 27 januari 2015 Dossiernummer 15.05.651 Raadsvoorstel Treasurystatuut gemeente Eindhoven 2015 Inleiding Het treasurystatuut

Nadere informatie

gemeente Eindhoven De kaders van het rijk aangevuld met de gemeentelijke kaders vormen het CTO Eindhoven.

gemeente Eindhoven De kaders van het rijk aangevuld met de gemeentelijke kaders vormen het CTO Eindhoven. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 11R4646 11bst02172 Beslisdatum B&W 06 december 2011 Dossiernummer 11.49.751 RaadsvoorstelBeleidskader Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Inleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel Sportvisie

Raadsvoorstel Sportvisie gemeente Eindhoven 16R7018 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01331 Beslisdatum B&W 18 oktober 2016 Dossiernummer 16.42.751 Raadsvoorstel Sportvisie Inleiding We bieden u bijgaand de nieuwe Sport en Beweegvisie

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het instemmen met de voorwaarden voor kapitaalstorting en fusie NRE/ObN-NetH

Raadsvoorstel tot het instemmen met de voorwaarden voor kapitaalstorting en fusie NRE/ObN-NetH gemeente Eindhoven Control Raadsnummer 09. R/275. OOI Inboeknummer o9bstor8o8 Beslisdatum B%W ts september 2009 Dossiernummer 938 453 Raadsvoorstel tot het instemmen met de voorwaarden voor kapitaalstorting

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstelbetreft Een sterke stad verdient een sterke lokale publieke

gemeente Eindhoven Raadsvoorstelbetreft Een sterke stad verdient een sterke lokale publieke gemeente Eindhoven Sector Communicatie Raadsnummer 09. R3034. OOI Inboeknummer o9bstoo53a Beslisdatum B&W a4 maart 2009 Dossiernummer 9I3.I53 Raadsvoorstelbetreft Een sterke stad verdient een sterke lokale

Nadere informatie

Raadsvoorsteltot het instellen van een mobiliteitsfonds

Raadsvoorsteltot het instellen van een mobiliteitsfonds gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer 5 Milieu, Raadsnummer 09. R3434. OOI Inboeknummer o9bstoasa8 Beslisdatum B&W 8 december 2009 Dossiernummer 950.554 Raadsvoorsteltot het instellen van een mobiliteitsfonds

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het instemmen met camerabewaking in de openbare

Raadsvoorstel tot het instemmen met camerabewaking in de openbare gemeente Eindhouen Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling R a a dsnummer O8. R 8 O q.. O O Z Inboeknummer o8bstoao88 Beslisdatum B%W a8 oktober 2008 Dossiernummer 8qq asa Raadsvoorstel tot het instemmen

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering van de Integrale Visie Erfgoed

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering van de Integrale Visie Erfgoed gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5269 Inboeknummer 13bst00467 Beslisdatum B&W 15 januari 2013 Dossiernummer 13.02.451 RaadsvoorstelWijziging Erfgoedverordening Inleiding Op 10 april jl. heeft de Raad

Nadere informatie

gemeente Eindhoven In de Verordening Winkeltijden 1997 (hierna: verordening) van Eindhoven is het volgende opgenomen:

gemeente Eindhoven In de Verordening Winkeltijden 1997 (hierna: verordening) van Eindhoven is het volgende opgenomen: gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R5071 12bst01848 Beslisdatum B&W 30 oktober 2012 Dossiernummer 12.44.751 Raadsvoorstelaanpassing Verordening winkeltijden 1997 Inleiding In de Verordening

Nadere informatie

Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven

Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven gemeente Eindhoven 16R6734 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00376 Beslisdatum B&W 22 maart 2016 Dossiernummer 16.12.251 Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven Inleiding Bij nieuwbouw

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst00971 Dossiernummer 13.22.252 28 mei 2013 Commissienotitie Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Raadsvoorstelinzake financiering Tweede Kamerverkiezingen 20IQ

Raadsvoorstelinzake financiering Tweede Kamerverkiezingen 20IQ gemeente Eindhoven Raadsnummer XO.R/7/9.OOI Inboeknummer tobstoro8z Beslisdatum B&W 8 juni 2oro Dossiernummer 023 6Sr Raadsvoorstelinzake financiering Tweede Kamerverkiezingen 20IQ Inleiding De organisatie

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 12R4864 Raadsvoorsteltot wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelasting2012 (eerste wijziging)

gemeente Eindhoven 12R4864 Raadsvoorsteltot wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelasting2012 (eerste wijziging) gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R4864 12bst00567 Beslisdatum B&W 1 mei 2012 Dossiernummer 12.18.351 Raadsvoorsteltot wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelasting2012

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00614963 Op voorstel B&W d.d.: 4 juli 2017 Datum vergadering: 11 juli 2017 Portefeuillehouder: Rol gemeenteraad: Herstelwerkzaamheden en meerjarenonderhoud

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelInstemmen met een extra impuls voor mobiliteit in de organisatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelInstemmen met een extra impuls voor mobiliteit in de organisatie gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5351 Inboeknummer 13bst00601 Beslisdatum B&W 16 april 2013 Dossiernummer 13.16.252 RaadsvoorstelInstemmen met een extra impuls voor mobiliteit in de organisatie Inleiding

Nadere informatie

Jaarstukken 2018 en begroting 2020 BSR

Jaarstukken 2018 en begroting 2020 BSR Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp Jaarstukken 2018 en begroting 2020 BSR Besluit om: 1. De bijgevoegde zienswijze vast

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Door deze wetswijziging is het nodig om in de ASV WOPT-norm te wijzigen in WNT-norm of een andere norm.

gemeente Eindhoven Door deze wetswijziging is het nodig om in de ASV WOPT-norm te wijzigen in WNT-norm of een andere norm. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer Beslisdatum B&W Dossiernummer Raadsvoorstel1e Wijziging Algemene subsidieverordening gemeente Eindhoven - topinkomens Inleiding Vanuit een doelmatige en maatschappelijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven gemeente Eindhoven 15R6567 Raadsnummer Inboeknummer 15bst01548 Beslisdatum B&W 10 november 2015 Dossiernummer 15.46.551 Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven Inleiding In januari 2014 heeft het

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille.

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12BST02184 Beslisdatum B&W Dossiernummer RaadsvoorstelMeerjaren Investeringsprogramma 2013 na MKBA Inleiding De gemeente Eindhoven wil blijvend investeren in

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Conform bespreking commissie FB van 11 december 2012

b Onvermijdelijk Conform bespreking commissie FB van 11 december 2012 gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5174 Inboeknummer 13bst00044 Beslisdatum B&W 8 januari 2013 Dossiernummer 13.02.651 RaadsvoorstelKwijtschelding gemeentelijke belastingen voor ondernemers Inleiding Naar

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel tot het aanpassen uan de procedure voor het instellen van reserves en voorzieningen (bij het opstellen uan de jaarrekening)

OplegvelRaadsvoorstel tot het aanpassen uan de procedure voor het instellen van reserves en voorzieningen (bij het opstellen uan de jaarrekening) Concernstaf Raadsnummer O6.RZ85O.OOI Inboeknummer o6bstoarbs Beslisdatum B5MT a4 oktober 2006 Dossiernummer 6qB ysr OplegvelRaadsvoorstel tot het aanpassen uan de procedure voor het instellen van reserves

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar:

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: gemeente Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/13 13 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z64103.RD14-00791 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: Windhouwer

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-085 Registratiekenmerk: Onderwerp: Overheveling buitenonderhoud primair onderwijs Korte inhoud: De overheveling van het buitenonderhoud in het primair onderwijs leidt tot

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5271 13bst00404 Beslisdatum B&W 12 maart 2013 Dossiernummer 13.11.551 RaadsvoorstelVerbindende kracht - Samen voor elkaar: de ontwikkeling van samenkracht

Nadere informatie

Onderwerp : Verlenging gemeentelijke garantstelling voor lening t Timpke

Onderwerp : Verlenging gemeentelijke garantstelling voor lening t Timpke Zaaknummer : 52945 Raadsvergaderin : 20 januari 2015 Agendapunt : g Commissie : Bestuur/Sociaal Onderwerp : Verlenging gemeentelijke garantstelling voor lening t Timpke Collegevergadering : 9 december

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: verlengen overeenkomst accountant BBV nr: 2016/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: verlengen overeenkomst accountant BBV nr: 2016/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: verlengen overeenkomst accountant BBV nr: 2016/165496 1. Inleiding De overeenkomst met de huidige accountant PWC van de gemeente Haarlem heeft een looptijd van 5 jaar en expireert

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Wijziging Algemene Subsidieverordening Eindhoven- social return

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Wijziging Algemene Subsidieverordening Eindhoven- social return gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst00009 Beslisdatum B&W 14 januari 2014 Dossiernummer 14.03.252 Raadsvoorstel Wijziging Algemene Subsidieverordening Eindhoven- social return Inleiding Iedereen moet

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel tot het terugnemen van de zorgplicht voor de huisvesting van de leerlingen van het lespunt van De

OplegvelRaadsvoorstel tot het terugnemen van de zorgplicht voor de huisvesting van de leerlingen van het lespunt van De gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer O6.RZ665.OOI Inboeknummer o6bstooroa Beslisdatum B&w ta juni 2006 Dossiernummer 6aq.aSa OplegvelRaadsvoorstel tot het terugnemen van

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 12R4826 RaadsvoorstelOndertekening concept gebiedsakkoord Grenscorridor N69

gemeente Eindhoven 12R4826 RaadsvoorstelOndertekening concept gebiedsakkoord Grenscorridor N69 gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R4826 12bst00600 Beslisdatum B&W 03 april 2012 Dossiernummer 12.14.351 RaadsvoorstelOndertekening concept gebiedsakkoord Grenscorridor N69 Inleiding Na twee

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Commissie notitie. Onderwerp: Nadere Regeling Tegenprestatie

Commissie notitie. Onderwerp: Nadere Regeling Tegenprestatie gemeente Eindhoven Inboeknummer 17bst01198 B&W beslisdatum 29 augustus 2017 Dossiernummer 17.35.251 Commissie notitie Onderwerp: Nadere Regeling Tegenprestatie Inleiding Gemeente Eindhoven is door het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG svoorstel Jaar Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf Team: Directiestaf A.M. Bosma, telefoonnummer 140591 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Doetinchem, 23 mei 2018

Doetinchem, 23 mei 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 5.4 ALDUS VASTGESTELD 31 MEI 2018 Jaarstukken 2017 en concept- Programmabegroting GGD NOG 2019 Te besluiten om: 1. Kennis te nemen van de voorlopige jaarstukken 2017 van GGD

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer:

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: Gemeente Boxmeer Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Ter uitvoering van het

Nadere informatie

Zienswijze concept-begroting 2018 Metropoolregio Eindhoven (MRE)

Zienswijze concept-begroting 2018 Metropoolregio Eindhoven (MRE) gemeente Eindhoven 17R7205 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00395 B&W beslisdatum 4 april 2017 Dossiernummer 17.14.651 Raadsvoorstel Zienswijze concept-begroting 2018 Metropoolregio Eindhoven (MRE) Inleiding

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Evenementen brengen afbreukrisico s met zich mee. Deze risico s moeten zoveel mogelijk voorkomen en / of geborgd worden.

b Onvermijdelijk Evenementen brengen afbreukrisico s met zich mee. Deze risico s moeten zoveel mogelijk voorkomen en / of geborgd worden. gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R5089 Inboeknummer 12 bst01789 Beslisdatum B&W 6 oktober 2012 Dossiernummer 12.45.352 Raadsvoorsteltot het vaststellen van het Evenementenbeleid in Eindhoven "Gastvrij

Nadere informatie

Aanwijzing van een perceel grond op basis van de artikelen 2 en 5 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg)/ Challenge-variant

Aanwijzing van een perceel grond op basis van de artikelen 2 en 5 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg)/ Challenge-variant h gemeente Eindhoven 16R6628 Raadsnummer Inboeknummer 15bst01670 Beslisdatum B&W 1 december 2015 Dossiernummer 15.49.652 Raadsvoorstel Aanwijzing van een perceel grond op basis van de artikelen 2 en 5

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelNieuwe toetsingscriteria aanwijzen locaties voor huwelijk of partnerschapregistratie in Eindhoven

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelNieuwe toetsingscriteria aanwijzen locaties voor huwelijk of partnerschapregistratie in Eindhoven gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5318 Inboeknummer 13bst00208 Beslisdatum B&W 9 april 2013 Dossiernummer 13.15.251 RaadsvoorstelNieuwe toetsingscriteria aanwijzen locaties voor huwelijk of partnerschapregistratie

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Inleiding De Stichting Openbare Bibliotheek Eindhoven en de Stichting de Krabbedans hebben

gemeente Eindhoven Inleiding De Stichting Openbare Bibliotheek Eindhoven en de Stichting de Krabbedans hebben gemeente Eindhoven Raadsnummer ZO. R3747. OOI Inboeknummer robstoro44 Beslisdatum B&W rs juni 2OIO Dossiernummer oa4.6sr Raadsvoorstel tot het verstrekken van een lening aan de Bibliotheek Eindhoven ten

Nadere informatie

Raadsvoorstel Stelselwijziging: activeren investeringen Maatschappelijk Nut

Raadsvoorstel Stelselwijziging: activeren investeringen Maatschappelijk Nut TER EERSTE LEZING gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6508 Inboeknummer 15bst01152 Beslisdatum B&W 1 september 2015 Dossiernummer 15.36.652 Raadsvoorstel Stelselwijziging: activeren investeringen Maatschappelijk

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 25 juni 2013 Agendanummer : 16 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : E. Plomp Voorstel aan

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0625 B.15.0625 Landgraaf, 1 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze ontwerp begroting 2016 BsGW Raadsvoorstelnummer: 24 PROGRAMMA

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstelinzake controleplan accountant 2013

gemeente Eindhoven Raadsvoorstelinzake controleplan accountant 2013 gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5570 Inboeknummer 13bst01755 Beslisdatum B&W 15 oktober 2013 Dossiernummer 13.42.251 Raadsvoorstelinzake controleplan accountant 2013 Inleiding Vanaf boekjaar 2010 is

Nadere informatie

Raadsvoorstel Modern welstandsbeleid

Raadsvoorstel Modern welstandsbeleid gemeente Eindhoven Inboeknummer 15bst00805 Beslisdatum B&W 16 juni 2015 Dossiernummer 15.25.351 Raadsvoorstel Modern welstandsbeleid Inleiding Eindhoven heeft de laatste jaren een geweldige ontwikkeling

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Stelselwijziging leningen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Bestuurlijk behandelvoorstel (2013/367273) CS/CC Collegebesluit 1. Kennis te nemen van het eindrapport

Nadere informatie

gemeente Eindhoven voor Sociaal-Economische Zaken, Recreatie, Toerisme en Financien van het SRE.

gemeente Eindhoven voor Sociaal-Economische Zaken, Recreatie, Toerisme en Financien van het SRE. gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer 02.267.oor Inboeknummer oajorsa4a Beslisdatum BikW rs oktober 2002 Dossiernummer a4s.sss Raadsvoorstel tot het wijzigen van de begroting zoon van Ruimte, Economie,

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorsteltot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan 'Grasrijk'

gemeente Eindhoven Raadsvoorsteltot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan 'Grasrijk' gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13bst00411 Beslisdatum B&W Dossiernummer Raadsvoorsteltot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan 'Grasrijk' Inleiding De wijk Grasrijk is een bestaande

Nadere informatie

Raadsvergadering. 12 mei

Raadsvergadering. 12 mei RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12 mei 2016 16-021 Onderwerp Risicodeling jeugdhulp regio Zuid Oost Utrecht 2015 en 2016 Aan de raad, Onderwerp Risicodeling jeugdhulp regio Zuid Oost Utrecht 2015

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. accountantsdiensten Aan de leden van de raad,

RAADSVOORSTEL. accountantsdiensten Aan de leden van de raad, RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 22 juni 2017 Griffie Griffie Voorstelnummer 2017.00003 Datum 16 mei 2017 Onderwerp Aanbesteding accountantsdiensten 2018-2020 Programma Burger en Bestuur Inlichtingen bij

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: -Concept Onderwerp: Programmabegroting 2007 BWS Uitvoeringsorgaan NW Overijssel. Conceptbesluit: Het college neemt kennis van: - De

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 04-10-2018 18-078 Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en Veiligheid

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

Raadsvoorstel Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan 'Luchthaven Eindhoven e.o.'

Raadsvoorstel Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan 'Luchthaven Eindhoven e.o.' gemeente Eindhoven Inboeknummer Dossiernummer 17.30.654 B&W beslisdatum 25 juli 2017 Raadsvoorstel Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan 'Luchthaven Eindhoven e.o.' Inleiding Voor Luchthaven Eindhoven

Nadere informatie

Nr Houten, 2 november 2010

Nr Houten, 2 november 2010 Raadsvoorstel Nr. 2010-052 Houten, 2 november 2010 Onderwerp: Openbare Verlichting Beslispunten: 1. Aan de raad voor te stellen in te stemmen met het verstrekken van een totaal aan kredieten van 3.895.000

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Doelstelling Door de bestemmingsplanherziening wordt de legale en bestaande situatie planologisch juist opgenomen.

gemeente Eindhoven Doelstelling Door de bestemmingsplanherziening wordt de legale en bestaande situatie planologisch juist opgenomen. gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu Raadsnummer 10R4104 Inboeknummer 10bst02151 Beslisdatum B&W 9 november 2010 Dossiernummer 045.252 Raadsvoorsteltot het gewijzigd vaststellen van het

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: 2013.08474 Onderwerp : Voorstel inzake jaarstukken 2012 en begroting 2014 Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Onderwerp: Zienswijzen op de begrotingen voor 2014 van de Gemeenschappelijke Regelingen

Onderwerp: Zienswijzen op de begrotingen voor 2014 van de Gemeenschappelijke Regelingen Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, 21 mei 2013 Zaaknummer: 1011614 Onderwerp: Zienswijzen op de begrotingen voor 2014 van de Gemeenschappelijke Regelingen Beslispunten Wij

Nadere informatie

b b 14R5998 Raadsvoorstel Pilot meerjarige evenementenvergunning

b b 14R5998 Raadsvoorstel Pilot meerjarige evenementenvergunning Raadsnummer Inboeknummer 14R5998 14bst01312 Beslisdatum B&W 16 september 2014 Dossiernummer 14.38.751 Raadsvoorstel Pilot meerjarige evenementenvergunning Inleiding Bij de behandeling van de herijking

Nadere informatie