CHAIN OF CUSTODY: GEDEELDE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DUURZAAM BOSBEHEER. ZO DOET U MEE.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CHAIN OF CUSTODY: GEDEELDE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DUURZAAM BOSBEHEER. ZO DOET U MEE."

Transcriptie

1 CHAIN OF CUSTODY: GEDEELDE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DUURZAAM BOSBEHEER. ZO DOET U MEE. IN 8 STAPPEN NAAR CHAIN OF CUSTODY CERTIFICERING Bedrijven die het PEFC-keurmerk willen voeren, moeten over het Chain of Custody (CoC) certificaat beschikken. Dat certificaat waarborgt rechtmatig gebruik van het PEFC-keurmerk, want het certificaat wordt verstrekt door een onafhankelijke certificeerder die hiervoor jaarlijks een audit bij uw bedrijf doet. Met dit stappenplan kunt u bepalen wat er moet gebeuren, door wie en wanneer, om een CoC certificaat te verkrijgen. Dit is een informatief hulpmiddel voor het voldoen aan de PEFC Chain of Custody standaard. Naast PEFC-gecertificeerde producten kunt u ook niet-pefc gecertificeerde producten blijven verkopen. Let wel, het is de certificeerder, niet PEFC zelf, die bepaalt of u voldoet aan de PEFC Chain of Custody Standaard. Aarzel niet om contact op te nemen indien u vragen heeft of indien u een afspraak wilt maken voor verdere vrijblijvende toelichting. STAP 1: KIES HET CERTIFICAAT VAN UW VOORKEUR A. Het individuele Chain of Custody certificaat U bent zelfstandig bezitter van het PEFC-certificaat. Let op, voor kleine bedrijven is deelname aan een groepscertificaat, zie C, het meest kosteneffectief. B. Het multi-site certificaat Beschikt uw bedrijf over meerdere productielocaties, filialen, vestigingen of franchisenemers, dan kunt u die of een aantal daarvan onder één certificaat brengen: het multi-site certificaat. Voorwaarde is dat al deze locaties een gemeenschappelijk eigendom, management of andere organisatorische relatie hebben. De deelnemende locaties en bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het voldoen aan de PEFC CoC eisen en hebben daar een centrale interne coördinator voor aangesteld. Elke deelnemer moet individueel aan de eisen voldoen. De coördinator ziet daarop toe. C. Het groepscertificaat Om kosten voor certificering van een zelfstandig bedrijf met minder dan 50 voltijdbanen en niet meer dan CHF 9 miljoen omzet (staat gelijk aan ongeveer 8,2 miljoen, peildatum ) te verlagen, kan deze zich aansluiten bij een groepscertificaat. Het beheer ligt bij een centrale coördinator: de groepsmanager. Deze ziet onder meer toe op de naleving van de CoC regels door de groepsleden. Voor kleinere bedrijven is dit de meest kosteneffectieve manier voor het behalen van een PEFCcertificaat. In Nederland zijn er momenteel vijf groepsmanagers waarbij bedrijven uit diverse sectoren zijn aangesloten. Neem voor deelname contact op met een groepsmanager (contactgegevens).

2 D. Het projectcertificaat Het PEFC-projectcertificaat is een optie voor bijvoorbeeld een (groot) project waaraan één of meerdere (onder)aannemers werken. Er is één hoofdverantwoordelijke organisatie, bijvoorbeeld de hoofdaannemer, die de controle over het PEFC-project heeft en de inkoop van hout-/papierproducten regelt via gecertificeerde leveranciers. In tegenstelling tot bovenstaande doorlopende certificaattypes (A-C) loopt dit certificaat niet door voor toekomstige projecten. Voor een nieuw project, vraagt u opnieuw een projectcertificaat aan. Bij meer dan één project per jaar zult u mogelijk liever één van de doorlopende CoC certificaattypes kiezen. Overweegt u een projectcertificaat, vraag dan een certificerende instelling of dat kostentechnisch gunstig is t.o.v. een doorlopend CoC certificaat (A-C). Gedetailleerde informatie over projectcertificering kunt u in annex 1 van dit Engelstalige document lezen. STAP 2: KIES EEN SCHEIDINGSMETHODE VOOR PEFC GECERTIFICEERD MATERIAAL PEFC GECERTIFICEERD MATERIAAL IS: a) materiaal geleverd met de claim X% PEFC gecertificeerd op het leveringsdocument door een leverancier die in het bezit is van het PEFC CoC certificaat. b) gerecycled hout/papier. Om het PEFC gecertificeerde hout en papier door de hele keten te kunnen volgen, is het belangrijk om PEFC gecertificeerde producten en grondstoffen te identificeren en gescheiden te houden van nietgecertificeerd materiaal. Er zijn twee methoden om PEFC gecertificeerd materiaal in de goederenstroom te onderscheiden. Door het fysiek te scheiden, of met behulp van een percentageberekening.

3 A. Fysieke scheidingsmethode Het fysiek scheiden is geschikt voor bedrijven die PEFC gecertificeerde grondstof inkopen en dit niet mengen met ongecertificeerde grondstof. Het kan op drie manieren: Locatie: u wijst bepaalde plekken op het terrein aan die exclusief bestemd zijn voor het ontvangen, produceren, verpakken en verzenden van gecertificeerde producten. Deze plekken zijn fysiek herkenbaar op het terrein bijvoorbeeld met behulp van borden of markeringen. Tijd: u bepaalt een specifieke periode waarin alleen gecertificeerd materiaal wordt ontvangen, verwerkt en verzonden. Identificatie: u maakt gecertificeerde producten duidelijk herkenbaar en onderscheidend van andere producten, met behulp van het PEFC-logo, kleurcodes of artikelcodes, enz. B. Percentagemethode Als u PEFC gecertificeerd met NIET-PEFC gecertificeerd hout of papier uit non-controversiële bronnen (bijvoorbeeld FSC) mengt, dan moet u weten en kunnen verantwoorden wat het percentage PEFC gecertificeerd materiaal in een eindproduct(groep) is. U berekent het percentage PEFC alleen voor het hout/papier in het product, niet-bosproducten als aluminium, staal, enzovoorts blijven buiten beschouwing. Het ingekochte percentage PEFC voor een product(groep) kunt u per order vaststellen óf aan de hand van een doorlopende periode, bijvoorbeeld per kwartaal aan de hand van de inkoop van de afgelopen 12 maanden of elke maand aan de hand van de inkoop van de afgelopen 3 maanden. Optie 1a: Vastellen van het daadwerkelijk aanwezige gecertificeerde materiaal per order waarvoor u het percentage/krediet PEFC berekend. Voorbeeld: Een drukkerij koopt voor een brochure vellen 100% PEFC gecertificeerd papier en vellen niet-gecertificeerd papier (noncontroversieel). De inkoop kan dan worden beschouwd als 80% PEFC gecertificeerd ( / ( ) x 100% = 80%). Optie 2: vaststellen aan de hand van een doorlopende periode. Voorbeeld: Een palletfabriek koopt gedurende drie maanden 5.000, en m³ gezaagd hout (totaal m³ 100% PEFC gecertificeerd) én gedurende dezelfde periode 1.000, en m³ niet-gecertificeerd hout uit niet-controversiële bronnen (totaal m³). Over deze periode mag het totaal ingekochte hout als 75% PEFC gecertificeerd worden beschouwd ( / ( ) x 100% = 75%).

4 Vervolgens zijn er twee manieren om gemengde producten te verkopen, namelijk: Optie 1: met een gemiddeld percentage. Alle producten verkoopt u met hetzelfde % PEFC gecertificeerd. Gebruik deze methode als u veel meer materiaal mét PEFC-keurmerk inkoopt dan zonder. Voorbeeld: het certificeringspercentage van een partij ingekocht gezaagd naaldhout gedurende een bepaalde periode of voor een bepaalde order is door de leverancier vastgesteld op 80%. Alle leveringen vanuit deze partij kunnen vervolgens als 80% PEFC gecertificeerd worden verkocht. Optie 2: met een volume kredietsysteem. U kunt dan een deel van de producten als PEFC gecertificeerd verkopen en een deel zonder PEFC-claim. Gebruik deze methode als u een deel van de producten met een hoger % PEFC dan gemiddeld wilt verkopen. Voorbeeld: een timmerfabriek heeft een hoeveelheid hout ingekocht met een certificeringspercentage van 50% waarvan in totaal kozijnen worden gemaakt. Het bedrijf kan vervolgens 600 kozijnen verkopen als 100% PEFC gecertificeerd of meer dan 600 kozijnen met een lager gecertificeerd percentage dan 100%. Bijvoorbeeld 750 kozijnen als 80% (0.8) PEFC gecertificeerd (600 kozijnen krediet/0.8 = 750 kozijnen). Het resterende aantal kan niet als PEFC gecertificeerd worden verkocht.

5 STAP 3: PAS ZORGVULDIGHEIDSMAATREGELEN TOE PEFC vraagt van alle bedrijven met PEFC Chain of Custody om zorgvuldigheidsmaatregelen (ook wel Due Dilligence System of DDS genoemd) in te stellen voor het minimaliseren van risico op controversiële herkomst van bosproducten die zij via de PEFC Chain of Custody willen verkopen. Voor bedrijven die de fysieke scheidingsmethode hanteren of die een percentagemethode hanteren en daarbij alleen materiaal mengen met PEFC- of FSC-claim, is dit relatief eenvoudig in vergelijking met bedrijven die bosproducten zónder PEFC- of FSC-claim willen bijmengen. De zorgvuldigheidsmaatregelen betekenen het volgende voor uw inkoop voor producten die u met PEFC-claim wilt verkopen (dus ook van toepassing op ingekocht materiaal met PEFC- of FSC-claim): 1) Regel met bijvoorbeeld een leveranciersverklaring of contractuele bepaling met deze inhoud toegang tot de volgende informatie: Product-/materiaalidentificatie (doorgaans staat dat al op een leveringsdocument) Naam boomsoort in het product/materiaal (handelsnaam en/of wetenschappelijke naam) Land van oogst van het materiaal en indien van toepassing de sub-nationale regio en/of oogstconcessie. 2) Voor leveringen van bosproducten met een verwaarloosbaar risico (bijvoorbeeld materiaal met PEFC- of FSC-claim) is geen onderzoek nodig tenzij er substantiële klachten zijn van derden over de controversiële herkomst. In geval van leveringen met significant risico is nader onderzoek vereist, bijvoorbeeld door verificatie door derden, anders kunt u het product niet met PEFC-claim verkopen. Meer details vindt u in paragraaf 5.3 en 5.4 van de PEFC Chain of Custody Standaard. Maak eventueel gebruik van dit hulpmiddel voor het opstellen van zorgvuldigheidsmaatregelen voor fysieke scheidingsmethode of voor de percentagemethode. PEFC VERMIJDT CONTROVERSIËLE BRONNEN Dit zijn bosbeheeractiviteiten die: a) niet in overeenstemming zijn met lokale, nationale en internationale wetgeving, met name voor: boswerkzaamheden en oogstwerkzaamheden waaronder omvorming van bos naar ander gebruik; beheer van gebieden met aangewezen hoge natuur- en culturele waarde; beschermde en bedreigde soorten, waaronder CITES-bepalingen; arbeidsomstandigheden en gezondheid van de bosarbeiders; eigendoms-, beheers- en gebruiksrechten van de inheemse bevolking; het betalen van belastingen en royalty s. b) niet voldoen aan handels- en douanewetgeving van het land van oogst voor zover dit de bossector betrekt. c) gebruik maken van genetisch gemanipuleerde organismen. d) bos omvormen naar een andere vegetatietype, waaronder het omvormen van primaire bossen naar plantagebossen.

6 EU-HOUTVERORDENING De EU eist met deze verordening dat organisaties die hout-/papierproducten voor het eerst op de EU-markt brengen, zorgvuldigheidsmaatregelen (due diligence) toepassen om het risico op illegale herkomst te minimaliseren. De PEFC Chain of Custody certificering is voor u een handig hulpmiddel bij het voldoen aan deze verordening. STAP 4: LEG EEN REGISTRATIESYSTEEM AAN EN ZORG VOOR INTERNE PROCEDURES (De adviseurs en groepsmanagers zijn u bijvoorbeeld hierbij graag behulpzaam) Voor uw Chain of Custody moet u bijhouden welke producttypen (alleen wat betreft hout, papier of andere bosproducten) op de locatie worden aangevoerd en welke producten als PEFC gecertificeerd zijn verkocht. Daarnaast dient u geschreven interne procedures te hebben voor het borgen van terecht gebruik van het PEFC-keurmerk. U schrijft deze interne procedures zodat collega s weten wat er van hen verwacht wordt aangaande de PEFC-certificering én zodat de certificerende instelling zich kan inlezen waardoor deze beter zijn periodieke controles kan uitvoeren bij uw bedrijf. De ervaring leert dat bedrijven met ISO 9001 en/of (of FSC) certificaat al bekend zijn met dergelijke interne procedures. Concreet wordt van bedrijven gevraagd: a. te verklaren dat het bedrijf zich aan de Chain of Custody Standaard zal houden. U kunt een modelverklaring hier downloaden; b. iemand aan te stellen die verantwoordelijk is voor het PEFC-systeem; c. te verzekeren dat alle bij de CoC betrokken werknemers over de juiste vaardigheden beschikken en de noodzakelijke training en scholing krijgen; d. gedocumenteerde procedures voor alle stappen van de CoC te hebben, namelijk: structuur van de organisatie, bijvoorbeeld organogram; beschrijving van de grondstoffenstromen/productgroepen; het vaststellen van de PEFC-claim bij inkoop; scheidingsmethode (stap 2) en ingeval van percentagemethode de berekening van het percentage PEFC en/of beheer van de kredietrekening; gebruik PEFC-claim bij verkoop; eventuele uitbestedingen; zorgvuldigheidsmaatregelen (DDS) (zie stap 3); interne audit voor het controleren of de eigen organisatie zich houdt aan de eisen in de PEFC Chain of Custody Standaard en beoordeling van directie (daarop); klachtenbehandeling voor eventuele aan uw PEFC Chain of Custody gerelateerde klachten van uw leveranciers, uw klanten of andere partijen. e. een administratie van in- en verkoop, die controle mogelijk maakt en vijf jaar wordt bewaard; f. ten minste eens per jaar een interne audit te houden en eventuele daaruit noodzakelijke corrigerende en preventieve maatregelen te nemen.

7 STAP 5: REGEL EEN AUDIT Vraag een offerte aan bij een certificeringbureau of groepsmanager en maak een afspraak voor het uitvoeren van de audit op uw bedrijf. De auditor beoordeelt of u voldoet aan de PEFC Chain of Custody standaard. Indien de audit succesvol verloopt, zult u spoedig uw certificaat ontvangen. STAP 6: KIES UW PEFC LABELS Het PEFC logo & de letters PEFC zijn exclusief eigendom van PEFC. Gecertificeerde bedrijven kunnen gratis een logolicentie aanvragen bij PEFC Nederland, waarbij zij verklaren zich te houden aan de PEFC logogebruiksregels. Vervolgens ontvangt u inloggegevens voor de online labelgenerator waarmee u eenvoudig de logo s downloadt met uw unieke logolicentienummer. Het logolicentienummer is uw herkenningsnummer dat u altijd onder het PEFC-logo moet vermelden. U mag ons altijd raadplegen over toepassingen van het PEFC-logo. Let op: U krijgt als PEFC gecertificeerd bedrijf óók een certificaatnummer. Het certificaatnummer gebruikt u op facturen en pakbonnen. Het on-product PEFC-logo kunt u op een product plaatsen als het hout/papier in het product ten minste 70% PEFC gecertificeerd materiaal bevat (uit PEFC gecertificeerd en/of gerecyclede bron), aangevuld met hout uit gecontroleerde bronnen. Het on-product logo kunt u ook gebruiken op catalogi, advertenties, brochures, enz. die verwijzen naar de gecertificeerde status van bepaalde producten. Het promotionele off-product PEFC-logo gebruiken organisaties om hun betrokkenheid bij PEFC-certificering duidelijk maken. Het gaat om gebruik in/op bijvoorbeeld jaar-, en MVO-verslagen, brochures, advertenties, websites, informatiepanelen en posters in bijvoorbeeld winkels of op beurzen.

8 STAP 7: ZORG DAT U ZELF PEFC-GECERTIFICEERD MATERIAAL HERKENT Inkomende en uitgaande leveringen van PEFC gecertificeerd materiaal moeten zijn voorzien van de volgende gegevens: 1. Adresgegevens leverancier 2. Adresgegevens klant/ontvanger 3. Identificatie product(en) 4. Geleverde hoeveelheid 5. Datum (om de geldigheid van het CoC certificaat ten tijde van levering te kunnen controleren) 6. De PEFC-claim: X% PEFC gecertificeerd 7. Het certificaatnummer van de leverancier (een kopie van het certificaat zelf is éénmalig vereist, niet voor iedere levering) Wie certificaten wil verifiëren kan de openbare PEFCdatabase online raadplegen: certified-certificates/ Behaalt uw organisatie het PEFC-certificaat dan komt ook uw organisatie in deze database. Hoe nauwkeuriger u uw producten doorgeeft aan uw certificeerder, hoe beter potentiële klanten uw organisatie kunnen vinden in de openbare datebase. STAP 8: ONDERHOUD UW CERTIFICAAT Jaarlijks voert de certificeerder een controle-audit uit om te controleren of uw bedrijf nog steeds aan alle CoC eisen voldoet.

9 PROFITEER VAN HET PEFC-CERTIFICAAT, LAAT ZIEN DAT UW PRODUCT MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD IS Gebruik PEFC op uw producten of in uw communicatie materialen Gebruik de promotiematerialen en ontwerpen die PEFC voor u heeft! Brochures Ontwerp voor zeildoeken Info- en productkaartjes Meer materialen staan op

10 WILT U MEER INFORMATIE DAN KUNT U ALTIJD CONTACT MET ONS OPNEMEN. WE HELPEN U GRAAG. Meer weten over de officiële PEFC Chain of Custody Standaard? Klik hier: voor de vertaling van de PEFC Chain of Custody standaard. Voor het Engelstalige Chain of Custody guidance document met toelichtingen op de Chain of Custody Standaard. Klik hier: PEFC Nederland Kokermolen 11B 3994 DG Houten info@pefcnederland.nl PEFC Nederland PEFC. HÉT KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER

CHAIN OF CUSTODY: GEDEELDE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DUURZAAM BOSBEHEER. ZO DOET U MEE.

CHAIN OF CUSTODY: GEDEELDE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DUURZAAM BOSBEHEER. ZO DOET U MEE. CHAIN OF CUSTODY: GEDEELDE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DUURZAAM BOSBEHEER. ZO DOET U MEE. IN 8 STAPPEN NAAR CHAIN OF CUSTODY CERTIFICERING Bedrijven die het PEFC keurmerk willen voeren, moeten over het Chain

Nadere informatie

gedeelde verantwoordelijkheid voor duurzaam BosBeheer.

gedeelde verantwoordelijkheid voor duurzaam BosBeheer. Chain of Custody: gedeelde verantwoordelijkheid voor duurzaam BosBeheer. doet u mee? Het Chain of Custody certificaat: garantie voor duurzame herkomst Jaap de Windt, Aannemersbedrijf C. van Dillen en Zoon

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERTALING

NEDERLANDSE VERTALING PEFC INTERNATIONAL STANDAARD PEFC ST 2002:2013 Eisen voor PEFC schema gebruikers 24-05-2013 Chain of Custody van Producten uit Bos - Eisen (Chain of Custody of Forest Based Products Requirements) NEDERLANDSE

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERTALING

NEDERLANDSE VERTALING PEFC INTERNATIONAL STANDAARD PEFC ST 2002:2010 26-11-2011 Chain of Custody van Producten uit Bos - Eisen (Chain of Custody of Forest Based Products Requirements) NEDERLANDSE VERTALING PEFC Nederland Postbus

Nadere informatie

EEN PEFC-CHAIN OF CUSTODY VOOR MIJN BEDRIJF 15 GOEDE REDENEN 5 EENVOUDIGE STAPPEN

EEN PEFC-CHAIN OF CUSTODY VOOR MIJN BEDRIJF 15 GOEDE REDENEN 5 EENVOUDIGE STAPPEN EEN PEFC-CHAIN OF CUSTODY VOOR MIJN BEDRIJF 15 GOEDE REDENEN 5 EENVOUDIGE STAPPEN INHOUD PEFC: wie en wat? ---------------------- 3 Wat is een PEFC-Chain of Custody? ---------- 4 15 goede redenen om met

Nadere informatie

Inhoud. PCSN II - Implementatie Certificering Bosbeheer

Inhoud. PCSN II - Implementatie Certificering Bosbeheer PCSN II - Implementatie Certificering Bosbeheer Inhoud 1 Bereik... 2 2 Referentie... 2 3 Definities... 2 4 Certificering van bosbeheer... 2 4.1 Groepscertificering... 2 4.1.1 De groepsmanager... 2 4.1.2

Nadere informatie

Bewust met hout. Overstappen naar verantwoord hout

Bewust met hout. Overstappen naar verantwoord hout Bewust met hout Overstappen naar verantwoord hout Hout is een belangrijk bouwmateriaal. Bovendien komt het uit een onuitputtelijke bron: onze bossen. Maar als we op lange termijn verzekerd willen blijven

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERTALING. PEFC Certificeringssysteem Nederland Logogebruiksregels PCSN SCHEMADOCUMENT PCSN VI. Versie

NEDERLANDSE VERTALING. PEFC Certificeringssysteem Nederland Logogebruiksregels PCSN SCHEMADOCUMENT PCSN VI. Versie PCSN SCHEMADOCUMENT PCSN VI Versie 2 2016-02-01 PEFC Certificeringssysteem Nederland Logogebruiksregels NEDERLANDSE VERTALING PEFC Nederland Kokermolen 11 3994 DG Houten +31 (0)30 693 0040 +31 (0)30 692

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERTALING

NEDERLANDSE VERTALING PEFC INTERNATIONAL STANDAARD PEFC ST 2001:2008 Tweede editie 2010-11-26 PEFC Logo Usage Rules Requirements NEDERLANDSE VERTALING PEFC Nederland Postbus 186 3990 DD Houten +31 (0)30 693 0040 +31 (0)30 692

Nadere informatie

2e Pauwenlandstraat 31, 7413 ZB, Deventer, Nederland. 6.2.1 Beleid

2e Pauwenlandstraat 31, 7413 ZB, Deventer, Nederland. 6.2.1 Beleid 6.2 GROEPSREGELS MSC Deze regels zijn van toepassing voor alle groepsleden die aangesloten zijn bij het MSC groepscertificaat van De & D Consult en zijn geldig vanaf 1 januari 2012. Alle eerdere versies

Nadere informatie

2e Pauwenlandstraat 31, 7413 ZB, Deventer, Nederland. 6.2.1 Beleid

2e Pauwenlandstraat 31, 7413 ZB, Deventer, Nederland. 6.2.1 Beleid 6.2 GROEPSREGELS MSC Deze regels zijn van toepassing voor alle groepsleden die aangesloten zijn bij het MSC groepscertificaat van De & D Consult en zijn geldig vanaf 1 januari 2012. Alle eerdere versies

Nadere informatie

6.2 GROEPSREGELS PEFC NEDERLANDSE GROEP

6.2 GROEPSREGELS PEFC NEDERLANDSE GROEP 6.2 GROEPSREGELS PEFC NEDERLANDSE GROEP De regels zijn van toepassing voor alle groepsleden die aangesloten zijn bij het Nederlandse PEFC groepscertificaat van De & D Consult en zijn geldig vanaf 1 januari

Nadere informatie

Bereid u voor op FSC Chain of Custody certificering. 1 Bereid u voor op FSC chain of custody certificering Maart 2014

Bereid u voor op FSC Chain of Custody certificering. 1 Bereid u voor op FSC chain of custody certificering Maart 2014 Bereid u voor op FSC Chain of Custody certificering 1 Bereid u voor op FSC chain of custody certificering Maart 2014 NEPCon Handleiding voor klanten Maart 2014 Inhoudsopgave Over deze handleiding... 2

Nadere informatie

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER?

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PRODUCTEN UIT HET BOS KOM JE OVERAL TEGEN PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om duurzaam bosbeheer wereldwijd

Nadere informatie

In dit boekje komt u alles te weten over

In dit boekje komt u alles te weten over hout 100 0/ 0 duurzaam In dit boekje komt u alles te weten over 4 Voordelen van hout Duurzaam bosbeheer Redenen om duurzaam geproduceerd hout te kopen Het kopen en verkopen van miljard hectare van de

Nadere informatie

Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden.

Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden. Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden. Hout kom je overal tegen... 2 Nog wel ja. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout

Nadere informatie

CU Connection Bos, hout en papier editie

CU Connection Bos, hout en papier editie CU Connection Bos, hout en papier editie NOVEMBER 2014 Nieuwsbrief FSC en PEFC voor alle bedrijven met een FSC, PEFC of Keurhout certificaat 1. PEFC Nieuwe norm Due Dilligence Systeem 2. FSC Gewijzigde

Nadere informatie

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam ontwerpen Gebouwen kunnen profiteren van de bijzondere eigenschappen, structuur en het ecologische voordeel

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting van de FSC logovereisten:

Nederlandse samenvatting van de FSC logovereisten: FSC GRAFIMEDIA: LOGO VEREISTEN Nederlandse samenvatting van de FSC logovereisten: Conform FSC-STD-50-001 (V1-2) EN Requirements for use of the FSC trademarks by Certificate Holders Versie: Januari 2011

Nadere informatie

6.2 GROEPSREGELS FSC NEDERLANDSE GROEP

6.2 GROEPSREGELS FSC NEDERLANDSE GROEP 6.2 GROEPSREGELS FSC NEDERLANDSE GROEP De regels zijn van toepassing voor alle groepsleden die aangesloten zijn bij het Nederlandse FSC groepscertificaat van De & D Consult en zijn geldig vanaf 1 januari

Nadere informatie

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN.

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. HOUT KOM JE OVERAL TEGEN... NOG WEL JA. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout tegen. Hout

Nadere informatie

De regels zijn van toepassing voor het groepscertificaat van De & D Consult by Suricata bvba.

De regels zijn van toepassing voor het groepscertificaat van De & D Consult by Suricata bvba. 6.2 GROEPSREGELS De regels zijn van toepassing voor het groepscertificaat van De & D Consult by Suricata bvba. Groepsmanager: Michèle Thijs, Lead Auditor ISO 9001:2008 De & D Consult by Suricata bvba,

Nadere informatie

FSC-gecertificeerde producten van SCA

FSC-gecertificeerde producten van SCA FSC-gecertificeerde producten van SCA Wat is FSC? Forest Stewardship Council (FSC) is een onafhankelijke internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC weegt de verschillende belangen

Nadere informatie

PCSN X Leidraad. PEFC Certificeringssysteem Nederland - Leidraad. Versie PEFC Nederland

PCSN X Leidraad. PEFC Certificeringssysteem Nederland - Leidraad. Versie PEFC Nederland PCSN X Leidraad Versie 2 1-02-2016 PEFC Certificeringssysteem Nederland - Leidraad PEFC Nederland Kokermolen 11 3994 DG Houten Nederland Tel: +31 30 693 0040 Fax: +31 30 692 5045 E-mail: info@pefcnederland.nl

Nadere informatie

PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer

PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer PEFC Belgium vzw Laatste update oktober 2015 1 www.pefc.be 2 Het belang van de bossen + boscertificatie Belang van het bos Forests, trees, farms and agroforestry

Nadere informatie

Infoblad Voorbeeld (bestek)bepalingen voor de inkoop van duurzaam geproduceerd hout of producten waarin de grondstof hout is verwerkt

Infoblad Voorbeeld (bestek)bepalingen voor de inkoop van duurzaam geproduceerd hout of producten waarin de grondstof hout is verwerkt Toelichting: De hieronder genoemde bestekbepalingen zijn bedoeld als handreiking voor ambtenaren die zich bezighouden met aanbestedingen en inkoop van producten en werken waarin de grondstof hout is verwerkt.

Nadere informatie

Gebruiksregels van het PEFC-merk - vereisten. Nederlandse vertaling van de originele versie PEFC ST 2001:2008 van de PEFC Council

Gebruiksregels van het PEFC-merk - vereisten. Nederlandse vertaling van de originele versie PEFC ST 2001:2008 van de PEFC Council BELGISCH REFERENTIESYSTEEM INZAKE BOSCERTIFICATIE BFCS VII Gebruiksregels van het PEFC-merk - vereisten Nederlandse vertaling van de originele versie PEFC ST 2001:2008 van de PEFC Council PEFC Belgium

Nadere informatie

FSC-gecertificeerde producten van SCA

FSC-gecertificeerde producten van SCA FSC-gecertificeerde producten van SCA PE FC /05-33-132 Promoting Sustainable Forest Management www.pefc.org WAT BETEKENT HET VOOR MIJ? Certificering biedt een geloofwaardig verband tussen verantwoord bosbeheer

Nadere informatie

Hier volgt een samenvatting van de nieuwe regels met betrekking tot het gebruik van de FSC handelsmerken.

Hier volgt een samenvatting van de nieuwe regels met betrekking tot het gebruik van de FSC handelsmerken. Bijlage 10. Gebruik FSC handelsmerken voor deelnemers Groepcertificering Groepsleden dienen zich te houden aan de regels en voorschriften omtrent het gebruik van FSC handelsmerken. Vanaf 1 maart 2010 zijn

Nadere informatie

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier.

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. NAAM ADRES WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om

Nadere informatie

2e Pauwenlandstraat 31, 7413 ZB, Deventer, Nederland. 6.2.1 Beleid

2e Pauwenlandstraat 31, 7413 ZB, Deventer, Nederland. 6.2.1 Beleid 6.2 GROEPSREGELS MSC Deze regels zijn van toepassing voor alle groepsleden die aangesloten zijn bij het MSC groepscertificaat van De & D Consult en zijn geldig vanaf 1 mei 2013. Alle eerdere versies van

Nadere informatie

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven een uitgave van: Inleiding Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is en blijft een maatschappelijke opgave. Duurzaamheid

Nadere informatie

PCSN IV Procedures van Certificering Inhoud

PCSN IV Procedures van Certificering Inhoud PCSN IV Procedures van Certificering Inhoud 1 Bereik... 2 2 Definities... 2 3 Kwalificaties van de certificerende instelling... 2 3.1 Accreditatie... 2 3.2 Certificering van bosbeheer... 2 3.3 Certificering

Nadere informatie

HET PEFC-LABEL. als verantwoorde aankoop van hout en papier

HET PEFC-LABEL. als verantwoorde aankoop van hout en papier HET PEFC-LABEL als verantwoorde aankoop van hout en papier PEFC is een milieuvriendelijk label dat u vindt op hout en papier. Het toont aan dat het hout in het product zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde

Nadere informatie

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven een uitgave van: Inleiding Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is en blijft een maatschappelijke opgave. Duurzaamheid

Nadere informatie

FSC LOGOGEBRUIK DOOR FSC CERTIFICAATHOUDERS

FSC LOGOGEBRUIK DOOR FSC CERTIFICAATHOUDERS Forest Stewardship Council International Belgium LOGOGEBRUIK DOOR CERTIFICAATHOUDERS Deze infofiche geeft informatie over het correct gebruik van het logo door Chain of Custody gecertificeerde bedrijven

Nadere informatie

PEFC en FSC wat zijn de

PEFC en FSC wat zijn de PEFC en FSC wat zijn de verschillen? De twee keurmerken voor duurzaam bosbeheer naast elkaar gezet Duurzaam bosbeheer is van nu en de toekomst. Daar is iedereen het over eens. Niet voor niets worden de

Nadere informatie

PEFC LOGO HANDLEIDING NEDERLANDSE VERTALING. Vertaling van PEFC LOGO USAGE TOOLKIT SECOND EDITION

PEFC LOGO HANDLEIDING NEDERLANDSE VERTALING. Vertaling van PEFC LOGO USAGE TOOLKIT SECOND EDITION PEFC LOGO HANDLEIDING NEDERLANDSE VERTALING Vertaling van PEFC LOGO USAGE TOOLKIT SECOND EDITION 1 INLEIDING Het PEFC logo en de letters PEFC zijn merken die wereldwijd bekend zijn en die bedrijven, boseigenaren,

Nadere informatie

FSC drukwerk. Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U.

FSC drukwerk. Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC DRUKWERK WAT KUNT U ER ALLEMAAL MEE? Drukkerij Wihabo is volledig FSC-gecertificeerd. Dat past binnen onze filosofie

Nadere informatie

WIJ REGELEN HET VOOR U.

WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC Drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? Drukkerij Wihabo is volledig FSC-gecertificeerd. Dat past binnen onze filosofie

Nadere informatie

Toelichting a.d.h.v. de nieuwe Vlaamse criteriafiche: Hoe vertaal je duurzame aankopen van hout naar een bestek?

Toelichting a.d.h.v. de nieuwe Vlaamse criteriafiche: Hoe vertaal je duurzame aankopen van hout naar een bestek? Toelichting a.d.h.v. de nieuwe Vlaamse criteriafiche: Hoe vertaal je duurzame aankopen van hout naar een bestek? Katrin Goyvaerts Agentschap voor Natuur en Bos Infosessie duurzaam beheerd hout, Gent 21/06/2012

Nadere informatie

Kijken bij Collega s Excursie

Kijken bij Collega s Excursie Kijken bij Collega s Excursie 20 april 2010 Nut en noodzaak van CoC-certificering Annemieke Winterink, Probos Opbouw presentatie 1. Probos 2. Hout 3. Certificering (FM & CoC) 4. Duurzaam inkoopbeleid 5.

Nadere informatie

Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier 2013

Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier 2013 Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier 213 De VVNH leden zijn verplicht om tweemaal per jaar aan de Stichting Probos te rapporteren. Deze rapportage is gebaseerd op de gegevens die door de VVNH-leden

Nadere informatie

FSC LOGOGEBRUIK DOOR FSC CERTIFICAATHOUDERS

FSC LOGOGEBRUIK DOOR FSC CERTIFICAATHOUDERS Forest Stewardship Council International Belgium LOGOGEBRUIK DOOR CERTIFICAATHOUDERS Deze infofiche geeft informatie over het correct gebruik van het logo door Chain of Custody gecertificeerde bedrijven

Nadere informatie

Help, hout met een FSC label?! Bouwsymposium: Greenwood Maarten Debecker

Help, hout met een FSC label?! Bouwsymposium: Greenwood Maarten Debecker Help, hout met een FSC label?! Bouwsymposium: Greenwood Maarten Debecker BRUTO 1990 2000 16 milj hectare/jaar 2000 2010 13 milj hectare/jaar NETTO 1990 2000 8.3 milj hectare/jaar 2000 2010 5.2 milj hectare/jaar

Nadere informatie

Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier geheel 2014

Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier geheel 2014 Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier geheel 214 Deze rapportage is gebaseerd op respons van de VVNH-leden op het rapportageverzoek over zowel de eerste als de tweede helft van 214. Naast de import

Nadere informatie

Handleiding Logogebruik

Handleiding Logogebruik Handleiding Logogebruik Stichting EKO-keurmerk 1. Algemeen Stichting EKO-keurmerk is merkhouder van een aantal logo s, symbolen en aanduidingen. Het recht op het gebruik van het merk kan onder licentie

Nadere informatie

PEFC Certificeringssysteem Nederland - Certificeringsprocedures

PEFC Certificeringssysteem Nederland - Certificeringsprocedures PCSN SCHEMADOCUMENT PCSN IV Versie 2 10-03-2017 PEFC Certificeringssysteem Nederland - Certificeringsprocedures PEFC Nederland Kokermolen 11 3994 DG Houten Tel: +31 30 693 0040 Fax: +31 30 692 5045 E-mail:

Nadere informatie

CU Connection Bos, hout en papier editie

CU Connection Bos, hout en papier editie APRIL 2013 CU Connection Bos, hout en papier editie Nieuwsbrief FSC en PEFC voor alle bedrijven met een FSC, PEFC of Keurhout certificaat EU Timber regulation P2 : EU timber regulation update Ontwikkelingen

Nadere informatie

Duurzaam inkoopbeleid

Duurzaam inkoopbeleid Duurzaam inkoopbeleid Datum: 05-09-2018 Versie: 3 Opgesteld in samenwerking met Will2Sustain Adviesbureau voor duurzaam ondernemen Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Doelstelling... 1 3. Inkoopcriteria... 1 3.1

Nadere informatie

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. PEFC Keurmerk Telefoon:

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. PEFC Keurmerk Telefoon: KAM Consultants PEFC Keurmerk 1 Brochurewijzer 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. PEFC keurmerk 4. PEFC certificatiebegeleiding 5. QuickScan 6. Coaching 7. Intensieve begeleiding 8. Onderhoud

Nadere informatie

European Timber Regulation & Certificatie. A. Afman - Projectmanager Nootdorp, 23 februari 2012 bijeenkomst Europese verordening illegaal hout

European Timber Regulation & Certificatie. A. Afman - Projectmanager Nootdorp, 23 februari 2012 bijeenkomst Europese verordening illegaal hout European Timber Regulation & Certificatie A. Afman - Projectmanager Nootdorp, 23 februari 2012 bijeenkomst Europese verordening illegaal hout SGS Group Opgericht in Rouen in 1878, en van oorsprong een

Nadere informatie

2.1.1 Informatie die u verstrekt bij het aanmelden voor een account

2.1.1 Informatie die u verstrekt bij het aanmelden voor een account Privacy Verklaring Versie: 2.0 April 2019 1 Introductie Met de dienst van ZIVVER, gevestigd in Amsterdam en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 62937057, kunt u informatie op een veilige

Nadere informatie

Ervaringen van bedrijven met de interne markt voor diensten

Ervaringen van bedrijven met de interne markt voor diensten Ervaringen van bedrijven met de interne markt voor diensten Fields marked with are mandatory. Inleiding Lees voordat u de vragen beantwoordt, aandachtig de onderstaande verklaring inzake de bescherming

Nadere informatie

Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen?

Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen? Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen? Welke invloed heeft u op uw toeleveringsketen? En hoe kunt u invloed uitoefenen om uw (in)directe toeleveranciers maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/ duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/30-01-01 De uitdaging voor hout en papier Consumenten willen steeds vaker bewijs zien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Op

Nadere informatie

VAN DEN BERG HARDHOUT

VAN DEN BERG HARDHOUT VAN DEN BERG HARDHOUT BETROKKEN EN BETROUWBAAR WIE ZIJN WIJ Van den Berg Hardhout BV importeert FSC gecertificeerd tropisch hardhout uit diverse werelddelen. Dit hout wordt aangevoerd naar onze opslag

Nadere informatie

ift Rosenheim Onze producten zijn getest door ift Rosenheim. Wij hebben de testcertificaten van ift Rosenheim beschikbaar op onze website.

ift Rosenheim Onze producten zijn getest door ift Rosenheim. Wij hebben de testcertificaten van ift Rosenheim beschikbaar op onze website. CE markering Bijna alle bouwproducten moeten binnen enkele jaren zijn voorzien van een CE markering. Fabrikanten, producenten en importeurs moeten hiervoor al hun bouwmaterialen en bouwproducten (laten)

Nadere informatie

Marine Stewardship Council International

Marine Stewardship Council International MARINE STEWARDSHIP COUNCIL INTERNATIONAL REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN HET MSC-KEURMERK - NIET-ZICHTBAAR VOOR CONSUMENTEN ALGEMEEN Zoals voor elk handelsmerk geldt, is het belangrijk dat het gebruik van

Nadere informatie

FSC TM chain of custody certificering

FSC TM chain of custody certificering FSC TM chain of custody certificering NEPCon informatiegids 1 Maart 2014 Content Content... 2 Introductie... 3 1: Wat is FSC chain of custody certificering?... 4 2: Wie doet wat in het FSC systeem?...

Nadere informatie

Met vragen over de leverancier kwaliteitsbeoordelingvragenlijst kunt u contact opnemen met ondergetekende.

Met vragen over de leverancier kwaliteitsbeoordelingvragenlijst kunt u contact opnemen met ondergetekende. info@huibhezemans.nl www.huibhezemans.nl Aan Straatnaam ## 1234 AB Plaatsnaam s-hertogenbosch, 6 oktober 2011 Betreft: leverancier kwaliteitsbeoordeling Geachte relatie, met bijgaande vragenlijst

Nadere informatie

Zet de stap naar certificering!

Zet de stap naar certificering! NEN 7510 CERTIFICERING Zet de stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor continue verbetering van uw organisatie en zekerheid en vertrouwen

Nadere informatie

BROCHURE DUURZAAM GEPRODUCEERD HOUT

BROCHURE DUURZAAM GEPRODUCEERD HOUT BROCHURE DUURZAAM GEPRODUCEERD HOUT GEBASEERD OP UITGAVE: 2013-1 Auteur(s): M. van Benthem (Stichting Probos) Ir. A. Winterink (Stichting Probos) M.M. Heering LL.B (Stichting STABU) S.A. Brands LL.B (Stichting

Nadere informatie

Join UTZ Deelnemen aan het UTZ programma

Join UTZ Deelnemen aan het UTZ programma Join UTZ Deelnemen aan het UTZ programma Waarom lid worden van UTZ? Steeds vaker vragen consumenten naar de herkomst van de producten en dat deze op een duurzame manier tot stand zijn gekomen. Door deel

Nadere informatie

MARINE STEWARDSHIP COUNCIL INTERNATIONAL REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN HET MSC-KEURMERK - ZICHTBAAR VOOR CONSUMENTEN

MARINE STEWARDSHIP COUNCIL INTERNATIONAL REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN HET MSC-KEURMERK - ZICHTBAAR VOOR CONSUMENTEN MARINE STEWARDSHIP COUNCIL INTERNATIONAL REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN HET MSC-KEURMERK - ZICHTBAAR VOOR CONSUMENTEN ALGEMEEN Zoals voor elk handelsmerk geldt, is het belangrijk dat het gebruik van het MSC-keurmerk

Nadere informatie

KIES PEFC Redenen die hout snijden

KIES PEFC Redenen die hout snijden KIES PEFC Redenen die hout snijden Hout kom je overal tegen Hout is ook grondstof voor producten die je niet zo snel met hout zou associëren. Zoals lipstick, donuts en zelfs kleding. Andere grondstoffen

Nadere informatie

Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten

Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten Forest Stewardship Council FSC Belgium Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten Rapport Enquête Rapport Enquête: Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten Inleiding

Nadere informatie

Akzo Nobel Decorative Coatings B.V. ( AkzoNobel ) is verantwoordelijk voor deze website.

Akzo Nobel Decorative Coatings B.V. ( AkzoNobel ) is verantwoordelijk voor deze website. Akzo Nobel N.V. Legal Group Privacyverklaring Akzo Nobel Decorative Coatings B.V. ( AkzoNobel ) is verantwoordelijk voor deze website. De bescherming van uw persoonsgegevens vinden wij belangrijk. In deze

Nadere informatie

Opdrachtgeverschap 2.0. Toezien op de afspraken in de verwerkersovereenkomst

Opdrachtgeverschap 2.0. Toezien op de afspraken in de verwerkersovereenkomst Opdrachtgeverschap 2.0 Toezien op de afspraken in de verwerkersovereenkomst Doel van deze presentatie Zelf een mening hebben over welke certificering/ verklaring het beste past bij een af te nemen dienst

Nadere informatie

Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015

Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015 ISO Revisions Nieuw en herzien Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015 Inleiding Dit document maakt een vergelijking tussen ISO 9001:2008 en de Final Draft International

Nadere informatie

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. FSC Certificaat Telefoon:

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. FSC Certificaat Telefoon: KAM Consultants FSC Certificaat 1 Brochurewijzer 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. FSC certificaat 4. FSC certificatiebegeleiding 5. QuickScan 6. Coaching 7. Intensieve begeleiding 8. Onderhoud

Nadere informatie

Forest Stewardship Council FSC Belgium. Vraag & antwoord over FSC en de EU Houtverordening versie januari 2013. 1. Wat is de EU Houtverordening?

Forest Stewardship Council FSC Belgium. Vraag & antwoord over FSC en de EU Houtverordening versie januari 2013. 1. Wat is de EU Houtverordening? Vraag & antwoord over FSC en de EU Houtverordening versie januari 2013 1. Wat is de EU Houtverordening? De EU Timber Regulation (EU TR) 1, ofwel EU Houtverordening, verbiedt het op de markt brengen van

Nadere informatie

Forest Stewardship Council. Veelgestelde vragen over het gebruik van handelsmerken door FSC -certificaathouders

Forest Stewardship Council. Veelgestelde vragen over het gebruik van handelsmerken door FSC -certificaathouders Forest Stewardship Council Veelgestelde vragen over het gebruik van handelsmerken door FSC -certificaathouders We hopen dat u de handelsmerkstandaard FSC-STD-50-001 (V1-2) duidelijk en eenvoudig in het

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING VOOR CAMPUS RECRUITMENT

PRIVACYVERKLARING VOOR CAMPUS RECRUITMENT PRIVACYVERKLARING VOOR CAMPUS RECRUITMENT F Laatste bewerking: December 2018 Bescherming van uw persoonsgegevens Cimenteries CBR Cementbedrijven ( wij, het bedrijf ) en onze groep (HeidelbergCement AG)

Nadere informatie

Ketenanalyse Afval in project "Nobelweg te Amsterdam"

Ketenanalyse Afval in project Nobelweg te Amsterdam Ketenanalyse Afval in project "Nobelweg te Amsterdam" 4.A.1_2 Ketenanalyse afval in project "Nobelweg te Amsterdam" 1/16 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten Van

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING BESPAARMETJEDAK B.V.

PRIVACYVERKLARING BESPAARMETJEDAK B.V. PRIVACYVERKLARING BESPAARMETJEDAK B.V. Privacystatement Bespaarmetjedak B.V. (hierna: Bespaarmetjedak) respecteert de privacy van haar klanten en de bezoekers van haar website. Bespaarmetjedak begrijpt

Nadere informatie

Details van boekingen

Details van boekingen Details van boekingen 1. Opstarten en inloggen 2. Kiezen: inkomsten of uitgaven boeken 3. Met een lege record beginnen 4. Uitleg vakjes algemeen 5. Klantnaam, Factuurdatum, Factuurnummer 6. Bijlage 7.

Nadere informatie

Handleiding logogebruik Stichting Certificatie Creatieve Industrie

Handleiding logogebruik Stichting Certificatie Creatieve Industrie Deze handleiding is geschreven om een correct en consistent gebruik van de verschillende logo s van de (SCCI) te waarborgen. De logo s in deze handleiding mogen niet worden aangepast zonder toestemming

Nadere informatie

Handleiding MijnZicht

Handleiding MijnZicht Handleiding MijnZicht In deze handleiding vindt u de belangrijkste punten over het gebruik van uw digitale klantmap MijnZicht. Wat kunt u met MijnZicht? Overzicht zien van uw verzekeringen Wijzigingen

Nadere informatie

HET EU FLEGT- Actieplan

HET EU FLEGT- Actieplan HET EU FLEGT- Actieplan Rob Busink Directie Natuur en Biodiversiteit 1 september 2015 Consultatiebijeenkomst FLEGTevaluatie Naar een Europese aanpak van de bestrijding van de handel in illegaal hout Toenemende

Nadere informatie

Controleketen voor producten van hout of op basis van hout - vereisten

Controleketen voor producten van hout of op basis van hout - vereisten Bijlage 4 Normatief document 29 oktober 2004 Controleketen voor producten van hout of op basis van hout vereisten Bijlage 4 Controleketen voor producten van hout of op basis van hout - vereisten Inhoud

Nadere informatie

Privacy beleid. Verwerking van persoonsgegevens van klanten

Privacy beleid. Verwerking van persoonsgegevens van klanten Privacy beleid Post Belastingadviseurs vindt uw privacy erg belangrijk en gaat zorgvuldig met uw persoonsgegevens en andere data om. Hieronder staat precies hoe wij omgaan met persoonsgegevens. Post Belastingadviseurs

Nadere informatie

KAMP PROJECTS BV Privacybeleid Versie

KAMP PROJECTS BV Privacybeleid Versie KAMP PROJECTS BV Privacybeleid Versie 25-05-2018 Kamp Projects BV Privacy beleid 1 van 5 Inhoud Kamp Projects BV 3 Verzamelde persoonsgegevens van klanten 3 Verzamelde persoonsgegevens van sollicitanten,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 9

Inhoudsopgave. Inleiding... 9 Inhoudsopgave Inleiding... 9 Hoofdstuk 1: Wat is geïntegreerd management?... 13 1.1. Wat is het doel van geïntegreerd management?... 13 1.2. Kwaliteit: wat betekent ISO 9001?... 14 1.3. Andere normen:

Nadere informatie

privacyreglement mei 2019

privacyreglement mei 2019 Privacyreglement 1 Inleiding De stichtingen AKROS Beheer en AKROS Welzijn en hun werkmaatschappijen (AKROS kinderopvang, voorscholen en beheer) hechten veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens.

Nadere informatie

Forest Stewardship Council. Veelgestelde vragen over het gebruik van handelsmerken door FSC -certificaathouders

Forest Stewardship Council. Veelgestelde vragen over het gebruik van handelsmerken door FSC -certificaathouders Forest Stewardship Council Veelgestelde vragen over het gebruik van handelsmerken door FSC -certificaathouders We hopen dat u de handelsmerkstandaard FSC-STD-50-001 (V1-2) duidelijk en eenvoudig in het

Nadere informatie

Driebergen, Betreft: aanvraag Demeter-licentie verwerking. Beste Voornaam,

Driebergen, Betreft: aanvraag Demeter-licentie verwerking. Beste Voornaam, Driebergen, Betreft: aanvraag Demeter-licentie verwerking Beste Voornaam, U heeft belangstelling om een licentie-overeenkomst met Stichting Demeter af te sluiten. In deze brief hebben we een aantal zaken

Nadere informatie

Kosten voor het behalen en behouden van GS1 Keurmerken. Voor Data Management Services

Kosten voor het behalen en behouden van GS1 Keurmerken. Voor Data Management Services Kosten voor het behalen en behouden van GS1 Keurmerken Voor Data Management Services Versie 2.0, November 2017 Als Data Management Service (DMS) wilt u weten wat het kost om een GS1 Keurmerk te behalen

Nadere informatie

Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer

Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer Ambition Competence Lisette Stam: Competence Manager ISACert NL Confidence Algemeen Update BRC7 Standaard door bezorgdheid over: Traceerbaarheid in de hele keten Onduidelijkheid

Nadere informatie

Voor welke doelen verzamelt McKey Group jouw persoonsgegevens?

Voor welke doelen verzamelt McKey Group jouw persoonsgegevens? Privacystatement Waarom dit privacy statement? Dank voor jouw interesse in McKey Group en in een van haar werkmaatschappijen McKey Services/ Kraftsmen, en Het Ingenieurs Collectief en haar diensten. Ten

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE. Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing

GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE. Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing Inhoud 1 Inleiding 3 2 Aantonen kwaliteitsborging van de dienstverlening 4 3 Auditing 5 3.1 Wanneer toepassen

Nadere informatie

PEFC Keurmerk- grootste keurmerk voor duurzaam bosbeheer

PEFC Keurmerk- grootste keurmerk voor duurzaam bosbeheer PEFC Keurmerk- grootste keurmerk voor duurzaam bosbeheer 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. PEFC Keurmerk 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding

Nadere informatie

privacyreglement mei 2018

privacyreglement mei 2018 Privacyreglement 1 Inleiding De stichtingen AKROS Beheer en AKROS Welzijn en hun werkmaatschappijen hechten veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In dit privacyreglement geven we heldere

Nadere informatie

Aanvullende besluiten Algemene eisen Aanvulling PlanetProof

Aanvullende besluiten Algemene eisen Aanvulling PlanetProof Aanvullende besluiten Algemene eisen Aanvulling PlanetProof De Algemene Eisen Milieukeur en onderstaande gearceerde aanvullende besluiten zijn per 11-05-2017 van toepassing op de certificering van PlanetProof.

Nadere informatie

Handelsregeling Online Handleiding

Handelsregeling Online Handleiding U bepaalt graag zelf bij wie en op welke manier u uw bloemen en planten inkoopt en verkoopt. Dat snappen we. Daarom kunt u uw aankopen via Royal FloraHolland heel eenvoudig doorverkopen aan uw collegainkopers.

Nadere informatie

Normen voor foodservice hoofdkantoor Versie 1.0, d.d

Normen voor foodservice hoofdkantoor Versie 1.0, d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Kwaliteitssysteem Sanctie Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Algemeen FHK01 Eindverantwoordelijke

Nadere informatie

Green Deal Groencertificaten

Green Deal Groencertificaten Green Deal Groencertificaten biobased economy energie water bouw grondstoffen klimaat mobiliteit voedsel biodiversiteit Aanleiding groeimarkt voor`kunststoffen, chemicaliën op basis van duurzame biomassa

Nadere informatie

Voorwoord. Henk Flipsen Directeur Nevedi

Voorwoord. Henk Flipsen Directeur Nevedi Verantwoorde soja in de diervoedersector in 2015 Voorwoord Op 15 december 2011 sprak de Nederlandse diervoederindustrie samen met de zuivel-, vlees- eier-, MVO- en retailsector de ambitie uit om in 2015

Nadere informatie