ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO"

Transcriptie

1 ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO TOP ECONOMY, SMART SOCIETY

2 2-

3 Zuidoost-Nederland: dé Europese open innovatieregio AIRPORT AIRPORT SEAPORT BRAINPORT NETWORK -3

4 4 - OVER BRAINPORT NETWORK ZES TRIPLE HELIX REGIO S IN ZUIDOOST-NEDERLAND EN DE PROVINCIES NOORD-BRABANT EN LIMBURG VERENIGEN ZICH IN BRAINPORT NETWORK: EEN UNIEK NETWERK VAN BEDRIJVEN, OVERHEDEN EN KENNISINSTELLINGEN. VANUIT EEN GEDEELDE AMBITIE: ZUIDOOST-NEDERLAND VERDER UITBOUWEN TOT DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIE- EN TOPTECHNOLOGIEREGIO. STERK IN OPLOSSINGEN WAAR DE WERELD VAN NU OM VRAAGT.

5 Zuidoost-Nederland: dé Europese open innovatieregio - 5 VAN BRAINPORT 2020 NAAR BRAINPORT NETWORK De drijvende krachten achter Brainport Network zijn Agrifood Capital, Brainport, Greenport Venlo, Keyport 2020, Limburg Economic Development, Midpoint Brabant en de provincies Noord-Brabant en Limburg. Deze acht organisaties schaarden zich eerder achter Brainport 2020: het economische programma voor Zuidoost-Nederland dat in 2011 van start ging. De samenwerking intensiveerde en er ontstond een sterk netwerk. Reden om vanaf 2016 te opereren onder de vlag Brainport Network. Een passende naam ook gezien het groeiende, omringende landelijke en internationale netwerk. Met West-Brabant en Delta Region als speciaal hechte coalitiepartners. BOVENAAN DE AGENDA: ARBEIDSMARKT, KAPITAAL EN EUROPA Brainport Network werkt aan belangrijke voorwaarden voor een top innovatieregio. In het programma staat actie op drie gebieden voorop: een vernieuwende aanpak van de arbeidsmarkt, kapitaal beter bereikbaar maken voor innovatieve bedrijven en samenwerking uitbreiden in Europees verband. Verder is een flexibele agenda het uitgangspunt, inspelend op actuele ontwikkelingen en behoeften.

6 6 - HET THEMA ARBEIDSMARKT GEEN INNOVATIE EN INTERNATIONALE CONCURRENTIEKRACHT ZONDER VOLDOENDE GOED GEKWALIFICEERD PERSONEEL. WAT DAT BETREFT STAAT ZUIDOOST-NEDERLAND VOOR DE NODIGE UITDAGINGEN. ER IS NOG ALTIJD MEER VRAAG DAN AANBOD ALS HET GAAT OM TECHNISCH TALENT. DAARNAAST ONTSTAAN ER IN HOOG TEMPO NIEUWE, VEEL ICT-GEDREVEN FUNCTIES. TEGELIJKERTIJD ZIJN ER SECTOREN WAARIN DE WERKGELEGENHEID KRIMPT.

7 Zuidoost-Nederland: dé Europese open innovatieregio Ton Wilthagen - hoogleraar Tilburg University en bestuurlijk trekker thema Arbeidsmarkt Als je goede mensen op de juiste plek weet te krijgen heeft dat een enorme maatschappelijke en economische impact. Zowel voor bedrijven als mensen. Uit Europees onderzoek blijkt dat je met het wegnemen van de mismatch tussen vraag en aanbod de werkloosheid met 3,5 procent terugdringt. Het dashboard is een eerste belangrijke stap in die richting. -7

8 8 - DE BEOOGDE SITUATIE IN 2020 Evenwicht op de arbeidsmarkt voor de topclusters, met: het aanbod en de vraag aan competenties in Zuidoost-Nederland voor 80% in beeld; bovenregionaal en regionaal optimaal georganiseerde talentontwikkeling; een twee keer zo snelle invulling van baanopeningen dan in AANPAK In de huidige arbeidsmarkt draait het om flexicurity. Mensen moeten sneller aan het werk komen en makkelijker de overstap kunnen maken van werk naar werk direct of via scholing binnen sectoren en cross-sectoraal. Onderwijsvernieuwing en een leven lang leren zijn daarvoor een must. ARBEIDSMARKTDASHBOARD Brainport Network zet in op bovenregionaal kennis delen en leren van elkaar. Dat vergroot het vermogen tot adequate actie. Vanuit overheid, onderwijs, bedrijfsleven en beroepsbevolking. Ter ondersteuning introduceerde Brainport Network het arbeidsmarktdashboard: een website met toegang tot onmisbare, accurate arbeidsmarktinformatie. Zelf ervaren hoe het werkt? Ga naar

9 Zuidoost-Nederland: dé Europese open innovatieregio - 9 HET THEMA KAPITAAL TOEGANG TOT KAPITAAL VOOR INNOVATIEVE BEDRIJVEN MET GROEIAMBITIE IS CRUCIAAL VOOR DE GROEI VAN DE ECONOMIE EN WERKGELEGENHEID. UIT CIJFERS VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN PARTICIPATIEMAATSCHAPPIJEN BLIJKT DAT PRIVATE EQUITY EN VENTURE CAPITAL INVESTERINGEN IN ZUIDOOST-NEDERLAND ACHTER BLIJVEN. DAT IS OPVALLEND, EN ONGEWENST, GEZIEN HET INNOVATIEVE KARAKTER VAN DE REGIO.

10 10 - Harry Hendriks voormalig CEO Philips Benelux en bestuurlijk kartrekker voor het thema Kapitaal De financieringscommissie werkt als een economisch vliegwiel. Innovaties die anders in de ontwikkelfase zouden blijven steken vinden nu makkelijker hun weg naar de markt. Dat versterkt de positie van Zuidoost-Nederland en zorgt voor meer bedrijvigheid en werkgelegenheid.

11 Zuidoost-Nederland: dé Europese open innovatieregio - 11 DE BEOOGDE SITUATIE IN 2020 Zuidoost-Nederland kent een sluitende kapitaalstructuur voor startende en groeiende innovatieve bedrijven. Zuidoost-Nederland heeft tenminste 750 snelle groeiers: bedrijven met meer dan 50 fte die in drie jaar tenminste 60% groeien. AANPAK Er is in de regio veel aandacht voor bedrijven in de start up fase. Maar scale up en groeibedrijven hebben vaak een tekort aan kapitaal, waardoor zij onvoldoende kunnen groeien. Brainport Network wil kapitaal beter bereikbaar maken voor deze bedrijven. De insteek van Brainport Network is: vraag en aanbod nader tot elkaar brengen en de kapitaalketen sluiten. Een vernieuwend initiatief in dat verband is de financieringscommissie waarbij financiële professionals uit overheid en bedrijfsleven samen business cases behandelen en financieringsmogelijkheden bekijken. FINANCIERINGSCOMMISSIE Kansrijke ondernemingen in Zuidoost-Nederland met een kapitaalbehoefte kunnen rekenen op advies en ondersteuning van de zogenaamde financieringscommissie. Financiële professionals van ABN AMRO, Rabobank en ING, de Lage Landen, de participatiemaatschappijen BOM en LIOF, RVO, triple helix organisaties en private investeerders brengen er specifieke financiering en expertise in. Samen zoeken zij naar nieuwe, innovatieve trajecten om bedrijven aan kapitaal te helpen. Bijzonder is dat ook financiële professionals kennis delen, vanuit een open innovatie gedachte.

12 12 - HET THEMA EUROPA NOG TE WEINIG TOPSECTORSPELERS IN ZUIDOOST-NEDERLAND GAAN EUROPESE PROJECTEN AAN. VAAK BIJ GEBREK AAN ERVARING EN DE JUISTE CONTACTEN OM TOT DE BENODIGDE SAMENWERKING TE KOMEN. DAARMEE LOPEN ZE INTERNATIONALE SAMENWERKINGSMOGELIJKHEDEN EN EUROPESE FUNDING MIS. OOK BLIJFT ER ZO INNOVATIEKRACHT ONBENUT DIE IN EUROPEES VERBAND KAN BIJDRAGEN AAN OPLOSSINGEN VOOR MAATSCHAPPELIJKE VRAAGSTUKKEN.

13 Zuidoost-Nederland: dé Europese open innovatieregio - 13 DE BEOOGDE SITUATIE IN 2020 Zuidoost-Nederland, samen met West-Brabant en Delta Region, is Europees koploper binnen zeven innovatieve topclusters: Agrifood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, High Tech Systems & Materials, Chemie en Materialen, Life Sciences & Health, Biobased, Logistiek en Maintenance. AANPAK Brainport Network bundelt kennis en kunde uit sterke clusters, ook crossovers, in Zuidoost- Nederland. Dat levert projecten op met de massa en kwaliteit om een internationale slag te maken en in aanmerking te komen voor Europese faciliteiten. Economische speerpunten van triple helix regio s gelden als vertrekpunt. In de regel zijn het vooral grotere ondernemingen en gemeenten, universiteiten en provincies die Europese projecten opzetten en uitvoeren. Zij kennen de wegen en beschikken over relevante netwerken. Brainport Network zoekt meer en nadrukkelijk naar aansluiting met partijen zoals mkb-bedrijven en hogescholen.

14 14 - VANGUARD INITIATIVE Het Vanguard Initiative, een strategisch initiatief van ruim 30 Europese regio s, streeft naar meer competitie in de Europese maakindustrie en pakt dit op unieke wijze aan. Het netwerk zet grootschalige demonstratieprojecten in op toekomstgerichte industriële nichemarkten die rijp zijn voor een marktdoorbraak. De regio s kiezen hiervoor nichemarkten uit waarin zij gezamenlijk en elkaar aanvullend kunnen optreden. Daarmee is het Vanguard Initiative voor Zuid-Nederland een uitstekend middel om de eigen economische agenda versneld en in internationaal verband uit te voeren met demonstratieprojecten op het vlak van onder meer 3D Printen. De steeds nauwere betrokkenheid van Brainport Network is dan ook logisch. Lambert van Nistelrooij - Europarlementariër Sterke en innovatie regio s moeten zich verbinden met andere delen van Europa. Er moet wederzijdse solidariteit ontstaan. Brainport Network kan hier een rol in spelen.

15 Zuidoost-Nederland: dé Europese open innovatieregio - 15 Meer informatie Uitgebreide informatie over Brainport Network en de projecten is te vinden op Via de website kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

16 Brainport Network partners AgriFood Capital (Noordoost-Brabant), Brainport Regio Eindhoven (Zuidoost-Brabant), Greenport Venlo (Noord-Limburg), Keyport (Midden-Limburg), Limburg Economic Development (LED) (Zuid-Limburg), Midpoint Brabant (Midden-Brabant), Provincie Noord-Brabant, Provincie Limburg. Copyright Deze publicatie is een uitgave van de Brainport Network Board. Brainport Network maart Deze productie is mede mogelijk gemaakt door de acht Brainport Network partners. Fotoverantwoording: Bart van Overbeeke, Bram Saeys, Verse Beeldwaren Eindredactie: Luuk Hammecher Vormgeving: Mariëtte van Oort

Inspirerende sessie Brainport Network Kapitaal tijdens High Tech Capital

Inspirerende sessie Brainport Network Kapitaal tijdens High Tech Capital A.van Beerendonk Van: Brainport Network Verzonden: woensdag 1 juni 2016 15:08 Aan: M Wolfs Onderwerp: Nieuwsbrief Brainport Network Mei Klik hier als u deze nieuwsbrief niet

Nadere informatie

Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden

Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden pagina 1 van 5 Klik hier als u deze nieuwsbrief niet goed ziet. MEI 2017 Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden Waar moet je zijn, er zijn zoveel loketten. En hoe pak je dat aan? Dat zijn vragen

Nadere informatie

Brainport 2020 wordt Brainport Network

Brainport 2020 wordt Brainport Network Een soepel draaiende arbeidsmarkt waar overheden, bedrijfsleven, werknemers en onderwijs moeiteloos hun weg kunnen vinden en constant beschikken over de meest actuele informatie, om de afstand tussen vraag

Nadere informatie

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland BIObased logistiek maintenance hightech systems agrofood overheden RIS3 innovatiebevordering duurzaamheid schone energie welzijn samenwerking gezondheid

Nadere informatie

FINANCIERINGSCOMMISSIES

FINANCIERINGSCOMMISSIES FINANCIERINGSCOMMISSIES ZIJN NIEUW VLIEGWIEL VOOR REGIONALE ECONOMIE BINNEN BRAINPORT NETWORK 2 - EEN ECONOMISCH STERKE EN SLIMME TOPREGIO ZUIDOOST-NEDERLAND DIE SUCCESVOL KAN WEDIJVEREN MET DE INTERNATIONALE

Nadere informatie

Regionaal netwerk heeft de toekomst op de arbeidsmarkt

Regionaal netwerk heeft de toekomst op de arbeidsmarkt pagina 1 van 5 Klik hier als u deze nieuwsbrief niet goed ziet. OKTOBER 2016 Regionaal netwerk heeft de toekomst op de arbeidsmarkt Een haperende arbeidsmarkt wordt gezien als de achilleshiel van de economie.

Nadere informatie

Een nieuwe manier van denken, werken en doen

Een nieuwe manier van denken, werken en doen pagina 1 van 8 klik hier als deze nieuwsbrief niet goed getoond wordt. #29, 2015 Een nieuwe manier van denken, werken en doen Een nieuwe manier van denken en werken, een nieuwe manier van netwerken. Met

Nadere informatie

Analyse integrale aanpak arbeidsmarktbeleid Zuidoost-Nederland Samenvatting

Analyse integrale aanpak arbeidsmarktbeleid Zuidoost-Nederland Samenvatting Analyse integrale aanpak arbeidsmarktbeleid Zuidoost-Nederland Samenvatting Versie 28 november 2012 In opdracht van de Brainport 2020-commissie Samenvatting Brainport 2020 heeft de ambitie om Zuidoost-Nederland

Nadere informatie

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Brainport Development ontwikkelingsmaatschappij nieuwe stijl Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid Strategie-ontwikkeling-uitvoering

Nadere informatie

Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht

Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht 2 Inhoud Ruim baan voor beter inzicht Sturen op alle niveaus Betrouwbare gegevens innovatief gekoppeld Informatie op maat De

Nadere informatie

llll lllliiii III! INI 3782773

llll lllliiii III! INI 3782773 Strategic Board Delta Region llll lllliiii III! INI 3782773 Boschstraat 35 4811GB BREDA T 076-5200247 KVK 56676328 IBAN NL07RABO0178996939 info@deltaregion.eu www.deltareeion.eu Aan Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

NETWERK VAN NETWERKEN

NETWERK VAN NETWERKEN Waalwijk Veghel Waalwijk Veghel NETWERK VAN NETWERKEN John Jorritsma - voorzitter Brainport Network Board "Brainport Network heeft veel geïnvesteerd in relaties met de directe buren Vlaanderen, Belgisch

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven Plaats voor een heading Jean Paul Kroese 26 april 2012 Opbouw presentatie 1. Kenmerken Regio Eindhoven 2. Regionale ambitie en inhoudelijke opgave 3. Governance

Nadere informatie

Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg

Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg Ambitie programma Toegevoegde waarde/bijdrage aan BNP: 40 miljard euro op ZON niveau 8,5 miljard op het niveau van Zuid- Limburg Complete werkgelegenheid:

Nadere informatie

Brainport Monitor 2010 Samenvatting. Van crisis naar kracht

Brainport Monitor 2010 Samenvatting. Van crisis naar kracht Brainport Monitor 2010 Samenvatting Van crisis naar kracht People De effecten van de crisis laten zien dat de arbeidsmarkt in Brainport conjunctuurgevoelig is. Technology Brainport blijft goed presteren

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

Interessant dat Europa de industrie herontdekt heeft.

Interessant dat Europa de industrie herontdekt heeft. pagina 1 van 8 klik hier als deze nieuwsbrief niet goed getoond wordt. #27, 2014 Interessant dat Europa de industrie herontdekt heeft. en Europa, samen voor een innovatief sterke maakindustrie van de toekomst.

Nadere informatie

Meerjarenplan arbeidsmarktaanpak Brainport Network

Meerjarenplan arbeidsmarktaanpak Brainport Network Meerjarenplan arbeidsmarktaanpak Brainport Network 2016-2020 Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatieregio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed gekwalificeerd personeel moeten

Nadere informatie

Brainport Network en Belgisch-Limburg trekken samen op in het Europa van de regio s

Brainport Network en Belgisch-Limburg trekken samen op in het Europa van de regio s pagina 1 van 12 Klik hier als u deze nieuwsbrief niet goed ziet. JUNI 2017 Brainport Network en Belgisch-Limburg trekken samen op in het Europa van de regio s De grenzen over! Dit thema stond op 21 juni

Nadere informatie

MONITOR 2017 BRAINPORT NETWORK

MONITOR 2017 BRAINPORT NETWORK MONITOR 2017 BRAINPORT NETWORK In deze monitor wordt een overzicht gegeven van de economische groei van de zes triple helix regio s in Zuidoost- Nederland. Op de thema s arbeidsmarkt en kapitaal en EU

Nadere informatie

Wie werken samen in Keyport 2020

Wie werken samen in Keyport 2020 We maken het samen! Wat is Keyport 2020 eyport 2020 is één van de zes regio s binnen de Nederlandse economische hotspot Brainport 2020 Zuidoost-Nederland. Samen koesteren deze zes regio s één gemeenschappelijke

Nadere informatie

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL ZUIDOOST PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL ZUIDOOST PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL ZUIDOOST & PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen:

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen: Bijlage 1B behorend bij Voortgangsrapportage vragen Economie door gemeenten MKB: overzicht initiatieven MKB-kennisinstellingen Naam project Maritime Delta Economische kracht van de maritieme sector in

Nadere informatie

ScaleUp Dashboard 2015

ScaleUp Dashboard 2015 Rapportage ScaleUp Dashboard 2015 ScaleUp Dashboard 2015 Prof. dr. Justin Jansen Lotte de Vos Rotterdam School of Management Erasmus Centre for Entrepreneurship Conclusies Nederland staat aan de Europese

Nadere informatie

Logistics Community Brabant

Logistics Community Brabant Logistics Community Brabant Door bedrijven getekende Letter of Intends Breda, 13 september 2017 Logistics Community Brabant Gedurende de afgelopen maanden is het bedrijfsleven geconsulteerd over het initiatief

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

BRAINPORT 2020 MONITOR 2014

BRAINPORT 2020 MONITOR 2014 BRAINPORT 2020 MONITOR 2014 In opdracht van de Brainport 2020 Commissie 18 februari 2015 KENMERK 1014261-006 1. Inleiding 1.1. Brainport 2020 Om Zuidoost-Nederland door te ontwikkelen tot een technologische

Nadere informatie

Clean Tech Delta. Privaat-publiek samenwerkingsverband voor economische structuurversterking. Welkom bij de Provada!

Clean Tech Delta. Privaat-publiek samenwerkingsverband voor economische structuurversterking. Welkom bij de Provada! Clean Tech Delta Privaat-publiek samenwerkingsverband voor economische structuurversterking Welkom bij de Provada! Wij van Clean Tech Delta, thuishaven voor cleantech innovaties in de regio Delft-Rotterdam-Drechtsteden,

Nadere informatie

in beweging juni 2015

in beweging juni 2015 Sowing innovation Harvesting the future AgriFood Capital in beweging juni 2015 Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel Noordoost Brabant topregio in agrifood In AgriFood Capital werken ondernemers, overheden

Nadere informatie

Samenwerking. Innovatie. Groei. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor een krachtige metropoolregio Amsterdam

Samenwerking. Innovatie. Groei. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor een krachtige metropoolregio Amsterdam Samenwerking. Innovatie. Groei. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor een krachtige metropoolregio Amsterdam De metropoolregio Amsterdam heeft alles in huis Een krachtige economische regio. Daarvoor

Nadere informatie

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Aanleiding Op 10 februari 2014 heeft, onder leiding van burgemeester Van der Laan,

Nadere informatie

Convenant EBU en U10 regio

Convenant EBU en U10 regio Convenant EBU en U10 regio Doel De uitdaging van de regio Utrecht is om de groei te accommoderen en tegelijkertijd de hoge kwaliteit van leven en concurrentiekracht te blijven versterken. Door bundeling

Nadere informatie

Nut en noodzaak van eportfolio s. Welkom

Nut en noodzaak van eportfolio s. Welkom Nut en noodzaak van eportfolio s Welkom Wat is een eportfolio? Even voorstellen Projectleiders Marius Monen (Brainport Development) en Maartje Geenen (Provincie Limburg). Project met subsidie van Pieken

Nadere informatie

BRAINPORT MONITOR SAMENVATTING - 9 E EDITIE BRAINPORT BLIJVEND SUCCES

BRAINPORT MONITOR SAMENVATTING - 9 E EDITIE BRAINPORT BLIJVEND SUCCES BRAINPORT MONITOR 2016 - SAMENVATTING - 9 E EDITIE BRAINPORT BLIJVEND SUCCES BRAINPORT NEXT GENERATION Meedoen MEER MENSEN DIE MEE DOEN Concurreren DIE SAMEN MEER CREËREN Verdienen EN SAMEN MEER VERDIENEN!

Nadere informatie

G100 TERUGBLIK G100. 28 maart 2011

G100 TERUGBLIK G100. 28 maart 2011 G100 28-03-2011 Thema: Industriebeleid TERUGBLIK G100 28 maart 2011 Programma 17.00 uur Ontvangst deelnemers 17.30 uur Openingswoord en inleidingen Rob de Wijk en Peter Swinkels 18.15 uur Discussie onder

Nadere informatie

Economisch Manifest. Noord-Limburg

Economisch Manifest. Noord-Limburg Noord-Limburg Inleiding In de vorm van een Plan van aanpak programma Greenport Venlo heeft de Provincie najaar 2014 haar visie gegeven op de koers die men voor Noord-Limburg van belang acht: het komen

Nadere informatie

Infrastructuur landsdeel Zuidoost. 3 hogescholen met bètatechniek 3 universiteiten Jet-Net: 38 scholen en 13

Infrastructuur landsdeel Zuidoost. 3 hogescholen met bètatechniek 3 universiteiten Jet-Net: 38 scholen en 13 Facts & Figures 24 Deel II LANDSDEEL zuidoost De Human Capital Agenda Brainport 2 vormt de basis voor het regionaal Techniekpact van het landsdeel Zuidoost, bestaande uit de provincies Noord-Brabant en

Nadere informatie

Brabant 6. Visie Hoofdopgaven Gebieden met concentratie van opgaven van nationaal belang Overige gebiedsopgaven Kaarten Project- en programmabladen

Brabant 6. Visie Hoofdopgaven Gebieden met concentratie van opgaven van nationaal belang Overige gebiedsopgaven Kaarten Project- en programmabladen Brabant 6 Visie Hoofdopgaven Gebieden met concentratie van opgaven van nationaal belang Overige gebiedsopgaven Kaarten Project- en programmabladen Visie Het MIRT-gebied Brabant omvat de provincie Noord-Brabant.

Nadere informatie

Toekomst Europese programma s. Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006

Toekomst Europese programma s. Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006 Toekomst Europese programma s Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006 Inhoud - Operationeel Programma Zuid (doelstelling 2, EFRO) - Stand van zaken andere Europese programma s: - Doelstelling 3, grensoverschrijdende

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen Presentatie EDB 27-9-2017 Nicole Ottenheim Gemeente Venlo Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen Hans Aarts Fontys Hogescholen Bedrijfsleven: personeelspiramide wordt personeelsruit Outsourcing HO MBO

Nadere informatie

Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven

Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven pagina 1 van 5 Subscribe Past Issues Tra Keynote #119 Online bekijken Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven Project MKB 100 boekt resultaat We hebben 100 MKB bedrijven uit de Keyport regio in beeld

Nadere informatie

VERNIEUWEN DOOR TE VERBINDEN

VERNIEUWEN DOOR TE VERBINDEN VERNIEUWEN DOOR TE VERBINDEN Waalwijk Veghel Waalwijk Veghel Roosendaal Goes Bergen op Zoom Vlissingen Goes Vlissingen Roosendaal Bergen op Zoom 2 - Over Brainport Network OVER BRAINPORT NETWORK VERNIEUWEN

Nadere informatie

Human Capital

Human Capital Human Capital 280917 Denktank NSI- UM 071117 Zoektocht naar de verbinding tussen Society & Business Zoektocht naar de verbinding tussen Society & Business 2015 basis voor College akkoord GS Limburg Verbinding

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Keyport 2020 breidt management team uit

Keyport 2020 breidt management team uit A.van Beerendonk Van: Keyport 2020 Verzonden: dinsdag 19 januari 2016 12:39 Aan: digitaleleeszaal Onderwerp: Keynotes #79 Keyport 2020 breidt management team uit Succesvolle

Nadere informatie

Vijf overtuigende vestigingsfactoren

Vijf overtuigende vestigingsfactoren SCHIJF van VIJF Vijf overtuigende vestigingsfactoren Binnen Nederland biedt bedrijvenpark Laarakker een uitstekende locatie voor bedrijven in de agrifoodindustrie Een gezonde keuze om uw bedrijf hier

Nadere informatie

Momenteel ontwikkelt Brainport 2020 een arbeidsmarkt dashboard. Dit dashboard toont, op de gebruiker toegesneden, relevante arbeidsmarktinformatie en

Momenteel ontwikkelt Brainport 2020 een arbeidsmarkt dashboard. Dit dashboard toont, op de gebruiker toegesneden, relevante arbeidsmarktinformatie en Momenteel ontwikkelt Brainport 2020 een arbeidsmarkt dashboard. Dit dashboard toont, op de gebruiker toegesneden, relevante arbeidsmarktinformatie en direct aan de arbeidsmarkt gerelateerde informatie.

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

Growth Capital Fund BV

Growth Capital Fund BV Growth Capital Fund BV Groei en ondernemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Groeibedrijven vormen een belangrijke aanjager van de economie. Sommige bedrijven groeien spectaculair, anderen laten

Nadere informatie

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers AgriFood Capital Monitor 2018 Belangrijkste feiten en cijfers Inleiding AgriFood Capital Monitor In dit boekje presenteren wij de feiten en cijfers van de AgriFood Capital Monitor 2018*. De Monitor geeft

Nadere informatie

Provinciaal onderwijs- en arbeidsmarktbeleid

Provinciaal onderwijs- en arbeidsmarktbeleid Provinciaal onderwijs- en arbeidsmarktbeleid 2015-2019 Coalitieakkoord In Limburg bereiken we meer 25 mei 2018 Overleg WTE Regio Zuid Coalitieakkoord 2015-2019 In Limburg bereiken we meer Kern: verbinding

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

HAN en duurzame energie

HAN en duurzame energie Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie HAN en duurzame energie Van buiten naar binnen. Tinus Hammink programma-manager SEECE Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HBO en topsectoren; keuze van HAN 1.

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Investeringsstrategie MRDH

Investeringsstrategie MRDH Investeringsstrategie MRDH Aanleiding De economische ontwikkeling van de MRDH blijft achter bij die van Amsterdam en Eindhoven en zeker bij die van andere Europese metropolitane regio s Agenda Economisch

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Topprestaties. meerjarenplan 2013-2016

Topprestaties. meerjarenplan 2013-2016 Topprestaties voor Brabant meerjarenplan 2013-2016 Topprestaties voor Brabant De wereld verandert. En de BOM verandert mee. Zo blijven we een vaste waarde voor Brabant. Een aanjager van economische ontwikkeling

Nadere informatie

Trends en ontwikkelingen

Trends en ontwikkelingen Ons wereldbeeld ???!!! Intussen in Trends en ontwikkelingen >9 mld mensen!!!!! Wat betekent dit? Kernvraag Hoe zorgen we voor een blijvend goed leefklimaat voor onze burgers? Wonen, werken, welzijn

Nadere informatie

Mogelijkheden voor partnerschap

Mogelijkheden voor partnerschap Mogelijkheden voor partnerschap Wat doet Kennispoort Regio Zwolle Kennispoort helpt innovaties realiseren. Ondernemers in de Regio Zwolle krijgen concreet onafhankelijk advies om innovaties in de praktijk

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland

Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland Presentatie 8 februari 2017 Provincie Gelderland Provinciale Staten Commissie Economie, Energie en Milieu Linze Rijswijk,

Nadere informatie

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap G32 BESTUURLIJKE NETWERKDAG 2 Ecosysteem voor ondernemerschap 3 Onderzoeksvraag Hoofdvraag: Wat is de rol van het openbaar bestuur in regionale

Nadere informatie

Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel

Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel Nadere informatie kansrijke initiatieven sportaccommodaties Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel In het licht van Road to London 2012 zien

Nadere informatie

Geplaatst in het Financieele Dagblad van zaterdag 19 februari Denk niet langer in termen van gemeente- en provinciegrenzen

Geplaatst in het Financieele Dagblad van zaterdag 19 februari Denk niet langer in termen van gemeente- en provinciegrenzen Geplaatst in het Financieele Dagblad van zaterdag 19 februari 2011 Denk niet langer in termen van gemeente- en provinciegrenzen Economie vraagt om een beter passende ruimtelijke schaal Willem van der Velden

Nadere informatie

BEAGLE BRABANT BRIEFING COMMUNICATIE

BEAGLE BRABANT BRIEFING COMMUNICATIE BEAGLE BRABANT BRIEFING COMMUNICATIE Wat is BEAGLE BRABANT? BEAGLE is een beweging die erop gericht is om innovatie in Brabant, vooral binnen het bestaande MKB, structureel en op een vernieuwende manier

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 1-11-2013 1 7 Facts & figures.

Nadere informatie

Functieprofiel 2 leden Investeringscommissie BOM Brabant Ventures Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Functieprofiel 2 leden Investeringscommissie BOM Brabant Ventures Brabantse Ontwikkelings Maatschappij Functieprofiel 2 leden Investeringscommissie BOM Brabant Ventures Brabantse Ontwikkelings Maatschappij Brabantse Ontwikkelings Maatschappij IC BOM Brabant Ventures BOM Holding De BOM is de economische

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden Economie op een rij

Samenwerkingsverbanden Economie op een rij Samenwerkingsverbanden Economie op een rij Factsheet Bedrijvenbeleid/topsectoren Doel Contactpersoon Ministerie EL&I: Dhr. M. Snippe??? Factsheet Gebiedsagenda Zuidvleugel Doel Contactpersoon Factsheet

Nadere informatie

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria Jeff Gielen, 28 oktober 2014 www.biofacilities.nl Inhoud 1. Kadans Biofacilities 2. Expertise en support + services 3. Lessons

Nadere informatie

Wat na ambitiedocument ? Regionale Raadsbijeenkomst 20 mei 2019

Wat na ambitiedocument ? Regionale Raadsbijeenkomst 20 mei 2019 Wat na ambitiedocument 2016-2020? Regionale Raadsbijeenkomst 20 mei 2019 Wij komen in de top 3 van logistieke hotspots van Nederland Wij worden nóg meer toonaangevend in Europa Wij behalen een jaarlijkse

Nadere informatie

Human Capital Agenda Brainport 2020

Human Capital Agenda Brainport 2020 Human Capital Agenda Brainport 2020 Zuidoost-Nederland Versie 14 maart 2013 vastgesteld door de Brainport 2020-commissie Inhoudsopgave 1. Ambitie... 3 1.1. Streefcijfers Brainport 2020 domein People...

Nadere informatie

Notitie. Economische structuurversterking in de regio. 13 november VISIE

Notitie. Economische structuurversterking in de regio. 13 november VISIE Notitie Titel: Economische structuurversterking in de regio Datum: 13 november 2014 1. VISIE Om economische groei in de regio te realiseren is een samengesteld pakket aan maatregelen nodig om de economische

Nadere informatie

Navigatie topsectoren

Navigatie topsectoren Navigatie topsectoren Beleidsthema s en - doelen Beleid in cijfers Beleidsinstrumentarium 1 Versie oktober 215 Beleidsthema s en doelen topsectoren Specifiek beleid, ondersteunend aan doelen Bedrijvenbeleid:

Nadere informatie

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS ICT Campus, part of FoodValley: 1. verbindt ondernemers uit verschillende sectoren en kennisinstellingen met elkaar; 2. faciliteert deze bedrijven en

Nadere informatie

Advies Uitvoeringsprogramma OP Zuid Internationaal Topcluster Agrifood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Advies Uitvoeringsprogramma OP Zuid Internationaal Topcluster Agrifood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Advies Uitvoeringsprogramma OP Zuid Internationaal Topcluster Agrifood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Inleiding De agrifood sector (incl. tuinbouw en uitgangsmaterialen, verder te noemen agrifood ) is

Nadere informatie

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Om in aanmerking te komen voor een subsidie tussen 25.000 en 65.000 euro moet een project aan de volgende criteria voldoen: 1. het project

Nadere informatie

Samen op weg naar een gedragen Human Capital Agenda voor de Provincie Flevoland Management rapportage fase 1

Samen op weg naar een gedragen Human Capital Agenda voor de Provincie Flevoland Management rapportage fase 1 Samen op weg naar een gedragen Human Capital Agenda voor de Provincie Flevoland Management rapportage fase 1 Anneke Goudswaard, lector nieuwe arbeidsverhoudingen Hogeschool Windesheim 1 en senior onderzoeker/adviseur

Nadere informatie

We maken het samen! Routeplan

We maken het samen! Routeplan We maken het samen! Routeplan 2016-2020 1 Keyport 2020 versterkt de economische groei, bevordert de werkgelegenheid en verbetert het vestigingsklimaat voor ondernemers. Samenwerken, vooral binnen de triple

Nadere informatie

ECONOMIC BOARD VOORNE-PUTTEN DE ECONOMIE VAN. Ruimte voor wonen, werken, innovatie, recreatie & Toerisme en natuur

ECONOMIC BOARD VOORNE-PUTTEN DE ECONOMIE VAN. Ruimte voor wonen, werken, innovatie, recreatie & Toerisme en natuur ECONOMIC BOARD VOORNE-PUTTEN DE ECONOMIE VAN VOORNE-PUTTEN Ruimte voor wonen, werken, innovatie, recreatie & Toerisme en natuur INHOUD Inleiding 5 De kracht van Voorne-Putten 6 Thema 1: duurzame en bereikbare

Nadere informatie

Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot:

Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot: Jac. Gofers 16 april 2015 1 Smart Industry Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot: de productvraag (specificaties,

Nadere informatie

dit* doorpakken in topsectoren

dit* doorpakken in topsectoren dit* doorpakken in topsectoren dit*doorpakken in topsectoren dit* is een prioriteitenprogramma. dit* zijn de maatregelen die nodig zijn om de groei van de Brabants-Zeeuwse economie te stimuleren, als voortrekker

Nadere informatie

Doel Doel van het programma VvW:

Doel Doel van het programma VvW: Doel Doel van het programma VvW: Een strategie en bijbehorende actielijnen opleveren en (laten) uitvoeren ten behoeve van de gewenste economische structuurversterking van de Vierkant voor Werk regio. Dit

Nadere informatie

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils Visie op Valorisatie van onderzoeken naar ondernemen InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011 Maarten van Gils Agenda Persoonlijke introductie Het onderzoeken bij MICORD De overgang in

Nadere informatie

zuidwest Infrastructuur landsdeel Zuidwest 6 hogescholen met bètatechniek 3 universiteiten Jet-Net: 53 scholen en 17

zuidwest Infrastructuur landsdeel Zuidwest 6 hogescholen met bètatechniek 3 universiteiten Jet-Net: 53 scholen en 17 LANDSDEEL zuidwest De regio West-Brabant is samen met de provincies Zeeland en Zuid-Holland verenigd in het landsdeel Zuidwest. In de Techniekpact-samenwerking op landsdeelniveau verbinden de zes subregio

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 300 A Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2016 Nr. 16 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN

Nadere informatie

ZUIDWEST-NEDERLAND DE NATIONALE KOPLOPER (OP WEG NAAR DE BIOBASED DELTA) Biobased Business Cases

ZUIDWEST-NEDERLAND DE NATIONALE KOPLOPER (OP WEG NAAR DE BIOBASED DELTA) Biobased Business Cases ZUIDWEST-NEDERLAND DE NATIONALE KOPLOPER (OP WEG NAAR DE BIOBASED DELTA) Biobased Business Cases Mei 18, 2011 Waarom koploper? Zuidwest-Nederland: Aanwezigheid grondstoffen Hoogwaardige bedrijven in agro,

Nadere informatie

Hoi Toekomstmaker! Welkom bij sessie (mis)match met de arbeidsmarkt. #innovatiefzuidholland

Hoi Toekomstmaker! Welkom bij sessie (mis)match met de arbeidsmarkt. #innovatiefzuidholland Hoi Toekomstmaker! Welkom bij sessie (mis)match met de arbeidsmarkt #innovatiefzuidholland Toekomstig arbeidsmarktbeleid in Zuid-Holland Toelichting op onderzoek het verhaal van Zuid-Hollandse arbeidsmarkt

Nadere informatie

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Zeeland in stroomversnelling Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Wat is er gebeurd sinds 2 juni? Het advies van de Commissie Balkenende

Nadere informatie

Het Bedrijfslevenbeleid

Het Bedrijfslevenbeleid Het Bedrijfslevenbeleid NAAR DE TOP! Sjoerd Visser Programmadirectie Topsectoren i.o. Inhoud Regeerakkoord Bedrijfslevenbeleid - ambitie - topsectoren - ruimtelijke aspecten - financiering - Proces fasering

Nadere informatie

Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020. Gerard Blom & Patrick Essers

Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020. Gerard Blom & Patrick Essers Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020 Gerard Blom & Patrick Essers Contents Koepelvisie Strategic Board Delta Region Strategische Innovatie Agenda Innovatiethema

Nadere informatie

Food Tech Brainport...

Food Tech Brainport... Metropoolregio Eindhoven- Regionaal Platform Heeze, 12 april 2017 Food Tech Brainport... Food Tech Brainport is een internationaal expertisecluster voor technologie, product- en marktinnovaties. Het centrum

Nadere informatie