Belangrijke stappen in je voorbereiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belangrijke stappen in je voorbereiding"

Transcriptie

1 Belangrijke stappen in je voorbereiding Een bedrijf starten kan op allerlei manieren: fulltime, parttime of als zzp'er. Wat je ook kiest, je moet goed voorbereid aan de slag. Onderstaande punten helpen je op weg naar je eigen bedrijf. 1. Breng je kwaliteiten in kaart Doorzettingsvermogen, financieel inzicht en creativiteit: dat zijn echte ondernemersvaardigheden. Breng je eigen vaardigheden in kaart. Laat zien waarin je uitblinkt en wat je nog kunt bijspijkeren. 2. Verken de markt en bepaal je strategie Een goed idee is een goed begin. Maar je wil je product of dienst ook verkopen. Wie zijn je klanten? Wat willen ze? Zoek uit waarin je beter of anders bent dan je concurrenten en bepaal hoe je de markt gaat benaderen met je product of dienst. Regel je financiën Als je je onderneming hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kun je ook een zakelijke rekening openen. Zorg voor een financiële buffer Maak een goed overzicht van wat je nodig hebt, wat de kosten zijn en hoeveel winst je denkt te gaan maken. Een financieel plan maakt deel uit van je ondernemingsplan. Een bedrijf starten kost geld. Maak een investeringsbegroting om inzicht te krijgen in de hoogte van de opstartkosten. In de opstartfase van een onderneming komt natuurlijk nog geen of weinig geld binnen. Misschien heb je al opdrachten, maar klanten betalen hun factuur meestal pas na enkele weken. Kortom: een spaarpotje voor de eerste 2 of 3 maanden kun je zeker goed gebruiken. Regel je administratie Boekhouding en administratie is voor de meeste ondernemers geen hobby. Bovendien is het een vak waarvoor enige kennis geen overbodige luxe is. Als je er geen kaas van hebt gegeten raden wij je aan een professional in te schakelen die je dit werk uit handen neemt. Meer over administratie: Meer over boekhouding:

2 4. Bedenk een bedrijfsnaam Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen én maakt duidelijk wat je te bieden heb. Zet je bedrijf meteen op de kaart met een goede naam. Kies een handelsnaam: en- merken/wettelijke- regels- bij- het- kiezen- van- een- handelsnaam/ en een rechtsvorm: van- koophandel/rechtsvormen- met- priveaansprakelijkheid- speciaal- voor- de- starter- 2/ Een paar handige tips voor het bedenken van een bedrijfsnaam: - Onderzoek of je bedrijfsnaam uniek is. - Gebruik zo snel mogelijk je bedrijfsnaam in contact met de buitenwereld, zodat je er rechten over opbouwt. Registreer indien nodig je bedrijfsnaam. - Controleer of je bedrijfsnaam ook beschikbaar is als domeinnaam: en- webhosting/10- redenen- om- de- goede- domeinnaam- te- claimen/ - Leg je domeinnaam zo snel mogelijk vast, ook al gebruik je hem voorlopig nog niet. - Deponeer merknamen: en- merken/waar- moet- je- op- letten- bij- het- kiezen- van- een- merk/ voor de doelgebieden waarin je actief bent. 5. Kies een rechtsvorm Je bedrijf heeft een juridische vorm nodig, de rechtsvorm. Welke je kiest, hangt bijvoorbeeld af van hoe je de aansprakelijkheid wilt regelen, of je alleen onderneemt of samen. Welke rechtsvorm past het beste bij je bedrijf? Wordt het een eenmanszaak, een maatschap, een besloten vennootschap, een vennootschap onder firma of gaat je voor een andere optie? Vooral veel zelfstandigen zonder personeel kiezen voor een eenmanszaak. Stel vennootschapscontracten en andere juridische stukken op en leg ze vast bij een notaris. Leg ook eventuele copyrights vast. Zie hier meer over rechtsvormen: 6. Stel algemene voorwaarden of contracten op Duidelijkheid voorop. Met algemene voorwaarden is voor je klanten helder wat ze van je kunnen verwachten, bijvoorbeeld wat de betalingstermijn is. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de voorwaarden die gesteld worden aan je administratie: administratie- wat- moet- je- bewaren- en- hoe- lang/ en verzamel alle belastinginformatie die je nodig hebt om je bedrijf te kunnen runnen. 7. Personeel Het is belangrijk dat wanneer je personeel in dienst neemt, je ervoor zorgt dat je bekend bent met de sociale wetten. Zorg er ook voor dat je weet welke personeelsregelingen van toepassing zijn binnen jouw branche. 8. Zorg dat je goed verzekerd bent

3 Ondernemen is risico s nemen. Gelukkig kun je je voor veel calamiteiten verzekeren, bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid. Ga na welke verzekeringen je nodig hebt voor je bedrijf. Het is belangrijk dat je je zakelijke schaderisico s dekt. Met een eigen bedrijf loop je risico s die niet door je particuliere verzekeringen gedekt zijn. Denk aan een conflict met een opdrachtgever of incassoproblemen met een klant. Daarom is het belangrijk dat je je apart verzekert voor je zaak. Weet je niet goed welke verzekeringen voor je van belang zijn? Bekijk dan eens het Zekerheidspakket: van Nationale- Nederlanden. Hiermee kun je je verzekeren tegen de meest voorkomende risico s binnen je branche. Ook ben je geen werknemer meer, dus sluit sociale verzekeringen voor jezelf ook af. 9. Informeer naar vergunningen en registreer je bedrijf Als ondernemer krijg je te maken met wetten en regels. Zo ben je verplicht om je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zorg ervoor dat je dan een KvK- en btw- nummer krijgt. Je kan je ook gelijktijdig aanmelden bij de Belastingdienst. Soms moet je je registreren bij een product- of bedrijfschap. Een vermelding in het Handelsregister is de basisregistratie van alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland. Schrijf via deze link je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel: van- koophandel/een- mijlpaal- je- gaat- je- inschrijven- bij- de- kamer- van- koophandel- 2/ en schrijf je ook in bij de Belastingdienst. Tot slot is het belangrijk dat je eventuele vakdiploma s en vergunningen binnenhaalt. 10. Bereid je voor op belastingen Als ondernemer krijgt je te maken met de Belastingdienst. Je moet belasting betalen, maar je kunt ook profiteren van aftrekposten en fiscale regelingen. Belastingdienst Als je een onderneming bent gestart en je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan worden je gegevens aan de Belastingdienst doorgegeven. Je hoeft je onderneming dus niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Uitzonderingen Sommige ondernemingen kunnen niet worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Is een van onderstaande situaties op je van toepassing? Meld dan je onderneming zelf aan bij de belastingdienst: Stille maatschappen zonder onderneming. Informele verenigingen. Eenmanszaken met activiteiten die volgens het Handelsregister niet gelden als onderneming. Buitenlandse rechtsvormen zonder vestiging in Nederland. Je ontvangt na aanmelding het formulier Opgaaf gegevens startende onderneming. Binnen 2 weken na de start van je bedrijf moet je het retour sturen. Vervolgens krijg je een btw- nummer dat op al je verdere correspondentie met de fiscus staat vermeld. 11. Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) Als zelfstandig ondernemer vraag je bij de Belastingdienst ook een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) aan. Daarmee toon je aan dat je zelfstandig ondernemer bent en geen verkapt dienstverband hebt bij een opdrachtgever.

4 12. Oriëntatie/ concurrentie Natuurlijk zie je kansen als je een onderneming start. Maar het loont om een realistisch beeld van die kansen te hebben. Heb je bijvoorbeeld al een goed beeld van de concurrentie? Of van gemeentelijke beleidsplannen die belangrijk kunnen zijn voor je kans van slagen? Daarnaast is de locatie voor veel ondernemingen van strategisch belang. 13. Ondernemingsplan Als je een onderneming wilt beginnen, is het verstandig eerst een ondernemingsplan te maken. Een goed ondernemingsplan is een voorwaarde voor een financiering bij de bank, maar geeft je ook houvast. Zie via deze link meer over het Ondernemingsplan: Zie via deze link meer over het schrijven van een ondernemings- en marketingplan: van- koophandel/hoe- schrijf- je- een- ondernemingsplan- 2/ 14. IT- oplossingen Heb je al software voor zaken als salarisadministratie, logistiek, marketing, tekstverwerking, inkoop en belastingaangifte? Daarvoor bestaan standaard softwarepakketten. Maar je kunt ook gratis software gebruiken; open- sourcesoftware. Deze software bespaart kosten en neemt je veel werk uit handen. Zorg voor een zakelijk e- mailadres, vind een provider voor je website en breng zo snel mogelijk je website in de lucht. Zie via deze link: Meer over open- sourcesoftware: Marketingstrategie Wat maakt je onderneming uniek? Hoe zet je je product of dienst op de markt? Aan de hand van dit soort vragen formuleer je een marketingstrategie. De marketingmix bestaat uit een aantal instrumenten die bij het formuleren van de marketingstrategie worden ingezet. Deze instrumenten staan bekend als de 4 P's. Het is belangrijk patent aan te vragen als je een uitvinding op de markt gaat brengen. Check ook of je volgens het bestemmingsplan wel een bedrijf mag voeren op de gekozen plaats.

5 16. Kantoor- of bedrijfsruimte Veel zelfstandig ondernemers kopen of huren niet direct een bedrijfsruimte, maar beginnen vanuit hun eigen woning. Werken vanuit huis is gemakkelijk en goedkoop. Alleen heb je daarmee nog geen kantoor aan huis. De Belastingdienst erkent een werkruimte aan huis als je fiscaal aan 2 voorwaarden voldoet: Vanuit de werkruimte moet het grootste gedeelte (minimaal 70%) van het inkomen verdiend worden. Tevens moet de werkruimte een zelfstandig deel van de woning vormen. Hiervan is sprake als die een eigen ingang of opgang heeft. Hier zijn een aantal tips voor het hebben van een kantoor- of bedrijfsruimte: - zorg voor goed sanitair; - laat een bedrijfstelefoon of extra lijnen installeren; - schaf inventaris en voorraden aan; - maak een inventarislijst; - laat visitekaartjes, briefpapier en andere kantoorbenodigdheden drukken. Wil je dus optimaal profiteren van fiscaal voordeel? Dan is het beter om vanuit een huisje (of schuur) in de tuin te werken, dan vanuit een slaap- of zolderkamer. Zoek via deze link naar een geschikt pand voor je bedrijf: bedrijfslocatie- kiezen- waar- moet- je- rekening- mee- houden- deel- 1/, of maak daarvoor plaats in je huis: haal- je- het- meeste- uit- werken- vanuit- huis/ Zie via deze link de complete checklist voor starters: building/algemene- tips- bij- het- opstarten- van- een- bedrijf/ 17. En nu... klanten vinden Je ondernemingsplan is rond, de financiering is geregeld en je bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je bedrijf kan van start gaan. Nu nog klanten vinden, bijvoorbeeld via netwerkborrels, ondernemersbijeenkomsten, congressen of de plaatselijke winkeliers- of belangenvereniging. Het kan je meteen een klus opleveren. Contacten die je opdoet zijn waardevol voor de toekomst. Zorg dat mensen weten wat je doet en waar ze je kunnen vinden. Een paar handige tips voor het vinden van klanten: - Laat reclamemateriaal drukken. - Adverteer op internet, in kranten of social media - Informeer naar je vermelding in de Gouden Gids. - Bel al je bekenden en laat ze weten dat je onderneming gestart is.

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

Goed voorbereid van start. Marieke Slot ondernemersadviseur

Goed voorbereid van start. Marieke Slot ondernemersadviseur Goed voorbereid van start Marieke Slot ondernemersadviseur Feiten en cijfers 2015 Het totaal aantal bedrijven is toegenomen met 4% (188.000 nieuwe bedrijven) Minder faillissementen en opheffingen (-25%)

Nadere informatie

Checklist. Startende Ondernemer

Checklist. Startende Ondernemer Checklist Startende Ondernemer De voorbereiding: 1. Bepaal de vijf W s: 1. Wat zijn de producten/diensten die worden aangeboden? 2. Waarom wordt dit bedrijf succesvol? 3. Wat wordt de doelgroep? 4. Welke

Nadere informatie

Parttime ondernemen. s ochtends naar de baas, s middags eigen baas...

Parttime ondernemen. s ochtends naar de baas, s middags eigen baas... Parttime ondernemen s ochtends naar de baas, s middags eigen baas... Inhoudsopgave Parttime ondernemen 3 Ondernemingsplan maken 4 Hoe zit het met de belastingen? 5 Welke verzekeringen heeft u nodig? 8

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2

PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2 PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Opdracht... 4 Doelen... 4 Inhoud... 4 Werkwijze... 5 Productinhouden en beoordeling...

Nadere informatie

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Programma: > Oriëntatie o.a. Ondernemersvaardigheden Wet- & Regelgeving > Marketing > > Overig Een eigen bedrijf beginnen? Eerst even langs je kamer van koophandel

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De beslissing om een onderneming te starten is er een waar u goed over heeft nagedacht. U heeft alle voors en tegens uitgebreid tegen elkaar afgewogen en bent klaar om te beginnen.

Nadere informatie

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er Checklist Starters Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er 1. Wat is jouw motivatie om te gaan starten? Starten vanuit jouw passie en jouw diepste verlangens geeft de grootste

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

VOORDAT JE START ALS ZZP ER

VOORDAT JE START ALS ZZP ER www.damd.nl Voordat je start als zzp er Voordat je als zzp er gaat starten, is het verstandig om na te gaan of je inderdaad ondernemer wil zijn. Dit kun je doen door aan jezelf vragen te stellen als: zie

Nadere informatie

Succesvol voor jezelf beginnen

Succesvol voor jezelf beginnen R.M. van Schaik Succesvol voor jezelf beginnen Eigen baas INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Rechtsvorm 3. Het ondernemers of businessplan 4. De inschrijving en je bedrijfsnaam 5. Het bedrijf 6. Huisvesting

Nadere informatie

starten als zzp er FNV mooi 1

starten als zzp er FNV mooi 1 starten als zzp er FNV mooi 1 GEFELICITEERD! Je hebt een belangrijk besluit genomen: jij wilt voor jezelf beginnen. Deze folder is bestemd voor de eenpitter, de Zelfstandige Zonder Personeel, de ZZP er.

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6 Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari 2011 5 7 keer beoordeeld Vak Economie Economie 1.1 t/m 1.6 1.1 Waarom een eigen bedrijf? * Je denkt het gat in de markt te hebben gevonden. nieuw idee,

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten Het ZAken ZAk boekje De accountant in uw achterzak Hij die niet kan lachen, moet geen winkel beginnen Inhoudsopgave 3 Een goede start is het halve werk Wie

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20 Ondernemingsplan Inhoudsopgave 1. Ondernemer... 4 1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.2. Opleiding... 4 1.1.3. Arbeidssituatie... 4 1.2. Medeondernemer... 4 1.2.1. Medeondernemer(s)...

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Flynth Starters. Je eigen bedrijf als ultieme ambitie. I Ondernemen inspireert I

Flynth Starters. Je eigen bedrijf als ultieme ambitie. I Ondernemen inspireert I Flynth Starters Je eigen bedrijf als ultieme ambitie I Ondernemen inspireert I Je eigen bedrijf als ultieme ambitie Wie een eigen bedrijf wil opzetten, moet beschikken over een flinke dosis ambitie, lef

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Startershandleiding voor 'startende ondernemers'

Startershandleiding voor 'startende ondernemers' Startershandleiding voor 'startende ondernemers' 0497Administratie Turnhoutseweg 22G 5541 NX Reusel Telefoon: 0497-64 44 44 Email: Website: info@0497administratie.nl www.0497administratie.nl Startershandleiding

Nadere informatie

Inleiding. Wat het je oplevert?

Inleiding. Wat het je oplevert? Inleiding Hoewel je vast niet kunt wachten om eindelijk voor jezelf te beginnen, is het aan te raden om een doordachte en goed voorbereide start te maken met je bedrijf. Bij de start van een onderneming

Nadere informatie

Administratieve valkuilen startende ondernemers

Administratieve valkuilen startende ondernemers Administratieve valkuilen startende ondernemers Barneveld, 29 november 2011 Cooster coaching accountants Jan van Leeuwen AA Agenda Starten Administratie Belastingen Accountant, boekhouder of.. Starten

Nadere informatie

Programma Startersdag Amsterdam

Programma Startersdag Amsterdam Programma Startersdag Amsterdam Zaterdag 7 november 2015 Welkom op de Startersdag Wat valt er vandaag te beleven? Volg presentaties Vandaag kun je verschillende presentaties over het starten van een eigen

Nadere informatie

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld.

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld. Wat kan PvN voor jou betekenen? Is administratie niet je sterkste punt? Heb je vooral zin om je op de leuk kanten van het ondernemer te richten? Of wil je gewoon zeker weten dat alles goed geregeld wordt?

Nadere informatie

ZZP er, maar wat nu? Notitieboek. Voor al je ingevingen en aantekeningen per module

ZZP er, maar wat nu? Notitieboek. Voor al je ingevingen en aantekeningen per module ZZP er, maar wat nu? Notitieboek Voor al je ingevingen en aantekeningen per module 0 M1 - Hoe begin ik? OPDRACHT 1: BEDRIJFSNAAM BEDENKEN 1 Module 1: Hoe begin ik? M1 - Hoe begin ik? OPDRACHT 2: BEDRIJFSNAAM

Nadere informatie

Checklist CHECKLIST T.B.V. OPZETTEN VAN MIJNWEBWINKEL.NL. Check. 1. Businessplan. Strategie en doelstelling, kosten en planning.

Checklist CHECKLIST T.B.V. OPZETTEN VAN MIJNWEBWINKEL.NL. Check. 1. Businessplan. Strategie en doelstelling, kosten en planning. Checklist 1. Businessplan Strategie en doelstelling, kosten en planning. Check 2. Juridische Voorwaarden KvK, Belastingdienst formulieren downloaden en invullen. Handelsnaam verzinnen. Domeinnaam registreren.

Nadere informatie

Tips voor het aanvragen van je eerste VAR

Tips voor het aanvragen van je eerste VAR Tips voor het aanvragen van je eerste VAR Er is een onderscheid tussen verschillende VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) verklaringen. - VAR ROW (resultaat uit overige werkzaamheden) - VAR WUO (winst uit onderneming)

Nadere informatie

Accountants en Adviseurs. GIBO Groep Starters Een eigen bedrijf als ultieme ambitie

Accountants en Adviseurs. GIBO Groep Starters Een eigen bedrijf als ultieme ambitie Accountants en Adviseurs GIBO Groep Starters Een eigen bedrijf als ultieme ambitie GIBO Groep Starters Een eigen bedrijf als ultieme ambitie Wie een eigen bedrijf wil opzetten, moet beschikken over een

Nadere informatie

Muziektherapeut en/of ondernemer?

Muziektherapeut en/of ondernemer? Muziektherapeut en/of ondernemer? STerk door Eigen merk. NVvMT Actiefdag te Wolfheze Zaterdag 15 juni 2013 Cun van Heerden Inhoud presentatie Waarom een eigen praktijk? Therapeut of ondernemer? Combinatie

Nadere informatie

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Inleiding Ik schrijf dit plan vanwege het feit dat ik een eenmansbedrijf op wil gaan starten in de webdesign branche en dit omdat ik de laatste

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2071 woorden 17 juli 2009 5,4 14 keer beoordeeld Vak M&O 1. Inleiding Mijn werkstuk gaat over de eigen

Nadere informatie

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2 Master Executive in Wedding Management EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER Deel 2 [LES 2] Event & Media Education. Alle rechten voorbehouden. Elke vorm van kopiëren of verspreiding van de

Nadere informatie

De administratie. Administratie Noodzaak en nuttig. Kortom een (goede) administratie. De administratie. Eisen van een verkoopfactuur

De administratie. Administratie Noodzaak en nuttig. Kortom een (goede) administratie. De administratie. Eisen van een verkoopfactuur De Wat zijn de minimale eisen voor uw financiële (minimum)? De presentatie vind je op kvk.nl/startersdag Administratie Noodzaak en nuttig Kas/kassabonnen Financiële aantekeningen, inkoop- en verkoopboek

Nadere informatie

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei 2015 6,3 8 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Adviseren startende onderneming (m.b.v.

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Wat komt er vanavond aan bod? Algemene juridische aspecten: naam, kamer van koophandel, belasting Rechtsvormen:

Nadere informatie

Goed voorbereid van start

Goed voorbereid van start Welkom Eigen Bedrijf iets voor u? Goed voorbereid van start Startersevent 6 november 2014 Loopbaanplein Winterswijk Benno Ekkelboom Ondernemersadviseur Ondernemerschap Redenen om ondernemer te worden:

Nadere informatie

RECHTSVORMEN. www.damd.nl

RECHTSVORMEN. www.damd.nl www.damd.nl Rechtsvormen Welke soorten rechtsvormen zijn er voor zzp ers? Hoe kun je je onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel en waar moet je op letten bij het kiezen van een bedrijfsnaam?

Nadere informatie

De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere. vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat

De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere. vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat Commanditaire vennootschap oprichten. De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat er twee soorten vennoten

Nadere informatie

Een eigen onderneming starten?

Een eigen onderneming starten? Een eigen onderneming starten? 2013 Daar komt heel wat bij kijken. U zult keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld welke rechtsvorm gaat u kiezen, waar gaat u uw bedrijf vestigen, gaat u personeel in dienst nemen?

Nadere informatie

"Je ziet dingen en je zegt: 'Waarom?' Maar ik droom dingen die er nooit geweest zijn en ik zeg: 'Waarom niet?" (George Bernard Shaw, toneelschrijver)

Je ziet dingen en je zegt: 'Waarom?' Maar ik droom dingen die er nooit geweest zijn en ik zeg: 'Waarom niet? (George Bernard Shaw, toneelschrijver) "Je ziet dingen en je zegt: 'Waarom?' Maar ik droom dingen die er nooit geweest zijn en ik zeg: 'Waarom niet?" (George Bernard Shaw, toneelschrijver) Wanneer je een bedrijf opzet moet je altijd een aantal

Nadere informatie

Laten we bij deze uitgaan dat we een winkel gaan beginnen. Als je een winkel wilt beginnen moet je natuurlijk beginnen bij het eerste punt:

Laten we bij deze uitgaan dat we een winkel gaan beginnen. Als je een winkel wilt beginnen moet je natuurlijk beginnen bij het eerste punt: Werkstuk door een scholier 1863 woorden 3 februari 2002 6,4 139 keer beoordeeld Vak Economie Ondernemingsplan Een onderneming begint eigenlijk altijd bij een ondernemingsplan. Een onderneming betekend

Nadere informatie

HELP, ik word ZZP-er! - online cursus

HELP, ik word ZZP-er! - online cursus HELP, ik word ZZP-er! - online cursus Alle ingrediënten voor een succesvolle start van je eigen bedrijf Startdata cursus: 31 januari 15 april 15 juni 15 september 15 november 2011 Cursusduur: 6 of 12 maanden

Nadere informatie

Beoordeling van de gastouder als ZZP-er

Beoordeling van de gastouder als ZZP-er Beoordeling van de gastouder als ZZP-er Op 22 augustus 2016 is het Hof in Hoger beroep tot het oordeel gekomen dat een gastouder te weinig zelfstandigheid bezit om een ondernemer te zijn. Naar aanleiding

Nadere informatie

Een eigen bedrijf en dan?

Een eigen bedrijf en dan? Een eigen bedrijf en dan? Hieronder treft u de belangrijkste onderwerpen aan, waarmee u als (startend) ondernemer geconfronteerd kunt worden. Opstellen ondernemingsplan Natuurlijk bent u niet verplicht

Nadere informatie

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo!

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo! Ondernemen in de bouw doe je zo! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg van onvoldoende voorbereiding

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD MAAK WERK VAN JE ZAAK! Het ondernemingsplan Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het opstellen

Nadere informatie

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Artikel 116035 Praktische informatie Code keuzedeel K0080 Niveau Geschikt voor niveau 2, 3 en 4 Studielast Totaal: 240 uur Savantis adviseert 20 contactgebonden

Nadere informatie

Welkom bij Karssen Financieel Partner voor TANDARTSEN

Welkom bij Karssen Financieel Partner voor TANDARTSEN Welkom bij Karssen Financieel Partner voor TANDARTSEN Welkom bij Karssen Financieel, een modern en allround financieel adviesbureau voor advies én oplossingen. We staan medische professionals, ZZP ers,

Nadere informatie

Starten als zelfstandige in 10 stappen

Starten als zelfstandige in 10 stappen Starten als zelfstandige in 10 stappen Hoe begin ik eraan? Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je

Nadere informatie

Starten vanuit een uitkering!

Starten vanuit een uitkering! Starten vanuit een uitkering! Startersplein Achterhoek 6 november 2014 Charlotte Leric adviseur werk UWV Benno Ekkelboom ondernemersadviseur ROZ Motivatie Redenen om ondernemer te worden: Ik wil zelf bepalen

Nadere informatie

17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s

17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s 17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s FNV KIEM is met 35.000 leden de grootste belangenbehartiger in creatieve sector. Wij bieden: onafhankelijk advies training, scholing collectieve

Nadere informatie

Hoe begin ik een webwinkel? Alles wat je moet weten

Hoe begin ik een webwinkel? Alles wat je moet weten Hoe begin ik een webwinkel? Alles wat je moet weten Even voorstellen Mijnwebwinkel Sinds 2005 voorziet Mijnwebwinkel webwinkeliers van het hart van hun webshop: het webwinkel systeem. Kasper Hägele - Teamleider

Nadere informatie

Sterk van start. met een ondernemingsplan

Sterk van start. met een ondernemingsplan Sterk van start met een ondernemingsplan Financieel plan: How to be a millionair? Welkom Sterk van start met een ondernemingsplan Elles Derrez Manager MKB Thijs Grijsbach Accountmanager MKB 2 Wat is een

Nadere informatie

Programma Startersdag Utrecht

Programma Startersdag Utrecht Programma Startersdag Utrecht Zaterdag 7 november 2015 Welkom op de Startersdag Wat valt er vandaag te beleven? Volg presentaties Vandaag kun je verschillende presentaties over het starten van een eigen

Nadere informatie

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009.

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Branche Examenbureau Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Ondernemen Competentie 14, 15, 16, 17, 18 en 19 Ondernemingsplan

Nadere informatie

Ondernemerschap. Hoe kan je een bedrijf starten?

Ondernemerschap. Hoe kan je een bedrijf starten? Ondernemerschap Hoe kan je een bedrijf starten? Onderdelen 1. Ondernemingsvormen 2. Financieringsvormen 3. Samenwerkingsvormen 4. Verzekeringen 5. Wetten & Regels Voorafgaand maak je een plan van aanpak

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Naam bedrijf

Ondernemingsplan. Naam bedrijf Ondernemingsplan Naam bedrijf LOGO door naam datum 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING pag HOOFSTUK 1 DE ONDERNEMING 1.1 Bedrijfsnaam 1.2 Bedrijfsidee 1.3 Persoonlijke gegevens HOOFSTUK 2 DRIJFVEREN, PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf)

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) Qredits Microkrediet in Nederland Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) 1/12 Inhoudsopgave 1. De ondernemer 3 1.1. Persoonlijke gegevens 3 1.2. Persoonlijke motieven 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten

Nadere informatie

Samenwerkingen die werken

Samenwerkingen die werken Samenwerkingen die werken Marianne Haverkamp De Dag van de Zelfstandige 20 maart 2013 Even voorstellen Marianne Haverkamp Civiel jurist 6 jaar adviesbureau (diverse samenwerkingsvormen) 6 jaar overheid:

Nadere informatie

Informatiebrochure. Jij de montage, wij de rest!

Informatiebrochure. Jij de montage, wij de rest! Informatiebrochure Jij de montage, wij de rest! Jij verzorgt de vakkundige montage van keukens in de regio bent en blijft eigen baas van je bedrijf profiteert van alle voordelen van Keuken Montage Groep

Nadere informatie

VALUE050 Startend ondernemerschap. Eelco Bakker

VALUE050 Startend ondernemerschap. Eelco Bakker VALUE050 Startend ondernemerschap Eelco Bakker Wat overheerst er in het nieuws? Opnieuw veel faillissementen Nederland blijft iets achter bij Eurozone Maar gelukkig ook: Export gaat Nederland er bovenop

Nadere informatie

Jonge startende ondernemer. en wat nu?

Jonge startende ondernemer. en wat nu? Jonge startende ondernemer en wat nu? Inleiding We zijn op onderzoek uitgegaan op zoek naar jonge startende ondernemers dit hebben we op verschillende manieren gedaan: - we zijn bij bedrijven langs geweest

Nadere informatie

Risico s. & Verzekeren. Wieke Wagenaar en Mindert Postma

Risico s. & Verzekeren. Wieke Wagenaar en Mindert Postma Risico s & Verzekeren Wieke Wagenaar en Mindert Postma 2 Even voorstellen Mindert Postma Adviseur Bedrijvendesk Wieke Wagenaar Risico Specialist Verzekeren Rabobank Drachten Friesland Oost 3 Programma

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum:

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: ONDERNEMINGSPLAN Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: 1 Inleiding 2 2. Inhoudsopgave 3 3. Samenvatting 4 4. De ondernemer 4.1 Persoonlijke gegevens Naam: Geboortedatum: Adres: Postcode:

Nadere informatie

. Het leveren van informatie uit het register. U wilt bijvoorbeeld onderzoeken hoeveel ondernemingen met

. Het leveren van informatie uit het register. U wilt bijvoorbeeld onderzoeken hoeveel ondernemingen met Kamer van Koophandel Oost Nederland Kantoor Enschede Hengelosestraat 585 Postbus 5500 75OO GM ENSCHEDE T 053 484 9849 F +31 53 484 97 11 www.kvk.nl Am Bühlbach 14 48653 COESFELD BONDSREPUBLIEK DUITSLAND

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

Stappenplan voor de startende waarnemend huisarts

Stappenplan voor de startende waarnemend huisarts Stappenplan voor de startende waarnemend huisarts Stap Actiepunten Hoe lang voor afronding opleiding? Wat VvAA voor je kan betekenen Gereed 1. Aanvragen verklaring arbeidsrelatie (VAR) bij de belastingdienst

Nadere informatie

Startersevent Ondernemen iets voor u?

Startersevent Ondernemen iets voor u? Startersevent Ondernemen iets voor u? Donderdag 12 september 2013 Ondernemersplaza Amersfoort 13.00-18.00 uur Kamer van Koophandel. Wie vraagt komt verder. Kijk op www.kvk.nl/starterseventgef Welkom U

Nadere informatie

Aanvullend Bibob vragenformulier

Aanvullend Bibob vragenformulier Aanvullend Bibob vragenformulier Verzend Gemeente Rotterdam Directie Veiligheid Kenniscentrum BIBOB Postbus 70012 3002 KP Rotterdam Dit formulier kunt u in de computer invullen. Om te ondertekenen dient

Nadere informatie

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M.

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Fiscaal optimaal van start P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Het MKBTR-verhaal 4 pijlers Visie & strategie Organisatie Rapportage Wet- en regelgeving Het MKBTR-verhaal 3 kernwaarden Eerlijk Eenvoudig Effectief

Nadere informatie

Ik ben een prima huisarts. Maar ik mis een zakelijk gen.

Ik ben een prima huisarts. Maar ik mis een zakelijk gen. Ik ben een prima huisarts. Maar ik mis een zakelijk gen. Sinds mijn afstuderen in 2008, heb ik gewerkt als waarnemend huisarts in de kop van Noord-Holland. Dat was een goede start. Ik heb ongelooflijk

Nadere informatie

Online ondernemen. MODULE: Juridische zaken & Fiscale voordelen. Opleiding

Online ondernemen. MODULE: Juridische zaken & Fiscale voordelen. Opleiding Online ondernemen MODULE: Juridische zaken & Fiscale voordelen Inhoud: Wanneer ben je ZZP er? Rechtsvormen: Fiscale voordelen Juridische zaken Opleiding Naam Klas 1 Online Ondernemen Fiscale en Juridische

Nadere informatie

Programma Startersdag Groningen

Programma Startersdag Groningen Programma Startersdag Groningen Zaterdag 1 november 2014 Welkom op de Startersdag Workshops Je kunt vandaag verschillende workshops bijwonen over het starten van een eigen bedrijf. Bij het aanmelden voor

Nadere informatie

Kennismakingsgesprek StartSmart

Kennismakingsgesprek StartSmart StartSmart Startpunten bij de Kamer van Koophandel Centraal gelderland Kennismakingsgesprek StartSmart Deelnamenummer Startsmart Datum Tijdstip Plaats Contactpersoon KvK Naam bedrijf HR-nummer (evt.) Naam

Nadere informatie

Checklist Adreswijzigingen

Checklist Adreswijzigingen Checklist Adreswijzigingen René van Esch 06-43 86 11 60 50 partijen om een adreswijziging te sturen wanneer je gaat verhuizen Je gaat verhuizen en dus krijg je een nieuw adres. Deze checklist helpt je

Nadere informatie

"De meeste mensen zijn niet van plan te falen; ze falen er alleen in een plan te maken." (John L. Beckley)

De meeste mensen zijn niet van plan te falen; ze falen er alleen in een plan te maken. (John L. Beckley) "De meeste mensen zijn niet van plan te falen; ze falen er alleen in een plan te maken." (John L. Beckley) Na de vorige les weet je dat je je als ondernemer meestal moet inschrijven in het Handelsregister.

Nadere informatie

*280200201* Opgaaf Startende onderneming. Belastingdienst. Waarom dit formulier?

*280200201* Opgaaf Startende onderneming. Belastingdienst. Waarom dit formulier? Belastingdienst Opgaaf Startende onderneming Waarom dit formulier? Dit formulier is alleen bedoeld voor ondernemingen die niet verplicht zijn zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van

Nadere informatie

Kamer van Koophandel. KvK

Kamer van Koophandel. KvK Kamer van Koophandel 1 KvK Dienstverlening Kamer van Koophandel Handelsregister: Inschrijven, wijzigen Informatie uit HR Exportdocumenten Ondersteuning voor ondernemers: Start Vernieuwing Buitenland Financiering

Nadere informatie

Handleiding voor onze zakelijke klanten

Handleiding voor onze zakelijke klanten Handleiding voor onze zakelijke klanten U hebt schade Schade komt altijd ongelegen. Zeker als de schade grote gevolgen heeft voor de continuïteit van uw bedrijf. Daarom krijgt u van ons en uw verzekeringsadviseur

Nadere informatie

Juridische hulp bij conflicten of incasso nodig?

Juridische hulp bij conflicten of incasso nodig? Juridische hulp bij conflicten of incasso nodig? Fijn dat onze specialisten direct voor u klaarstaan DAS voor ZZP: rechtsbijstandverzekering met incasso + Zeer uitgebreide dekking tegen een scherpe premie

Nadere informatie

Aan de slag met mijn talent! Je eigen bedrijf in de creatieve sector

Aan de slag met mijn talent! Je eigen bedrijf in de creatieve sector Aan de slag met mijn talent! Je eigen bedrijf in de creatieve sector Inhoud 1 Voorwoord Oriëntatie 2 3 4 Marktverkenning Netwerken Rechtsvormen 5 Huisvesting 6 7 8 Organisatie Administratie Financiën 9

Nadere informatie

Start jouw eigen bedrijf!!

Start jouw eigen bedrijf!! Start jouw eigen bedrijf!! Ger Smith 2015 StartersCentrum Limburg KvK (vanaf 1-1-2014) Wet op de Kamers van Koophandel: 4 wettelijke taken Registratie (Handelsregister) Informatieverstrekking Adviesdiensten

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Alles op een rij. 3 november 2018

Ondernemingsplan. Alles op een rij. 3 november 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij 3 november 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij Ellen van Westen 30 juni 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij Bruno Slappendel 30 juni 2018 Financieel plan: How to

Nadere informatie

Masterclass Ondernemerschap

Masterclass Ondernemerschap Masterclass Ondernemerschap Op weg naar een ondernemende baan! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg

Nadere informatie

BUSINESS COACHING BEDRIJF STARTEN IN SURINAME. Uw voorbereiding in Nederland. aangeboden door

BUSINESS COACHING BEDRIJF STARTEN IN SURINAME. Uw voorbereiding in Nederland. aangeboden door BUSINESS COACHING BEDRIJF STARTEN IN SURINAME aangeboden door Uw voorbereiding in Nederland STARTING WELL PREPARED U hebt de eerste oriëntatie op het ondernemen in Suriname al achter de rug? Bijvoorbeeld

Nadere informatie

MUSICONOMIE Part I. Ruud Hoevenaar EZ BOEKHOUDING. makkelijk online boekhouden

MUSICONOMIE Part I. Ruud Hoevenaar EZ BOEKHOUDING. makkelijk online boekhouden MUSICONOMIE Part I EZ BOEKHOUDING makkelijk online boekhouden Ruud Hoevenaar ;-) Boek ophalen Vragen stellen tussendoor Ruud Hoevenaar gebaseerd op Musiconomie + Berekening! * Zelfstandigheid vs. in Loondienst

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Starten eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Starten eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Starten eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2297 woorden 9 juni 2006 6,4 40 keer beoordeeld Vak M&O Hoofdvraag: Wat komt er allemaal kijken

Nadere informatie

Starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige Starten als zelfstandige Geldend vanaf 1 januari 2015 Versie 2.2 2 Wie is een Startende Zelfstandige? Werkzoekende, die voorheen in loondienst werkte, maar nu hij werkloos is geworden, besluit voor eigen

Nadere informatie

Gastouders en de Belastingdienst

Gastouders en de Belastingdienst Gastouders en de Belastingdienst Freelancer of Ondernemer Start als gastouder altijd je eigen onderneming. Daardoor kun je gebruik maken van allerlei aftrekposten waardoor je veel minder belasting betaalt.

Nadere informatie

De Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel 1 De Kamer van Koophandel KleurRijker Deze module gaat over De Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel helpt je met informatie en tips over het starten van een bedrijf. Je gaat informatie lezen van

Nadere informatie