Bij juist gebruik zijn DBC's wèl geschikt voor benchmarken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bij juist gebruik zijn DBC's wèl geschikt voor benchmarken"

Transcriptie

1 Bij juist gebruik zijn DBC's wèl geschikt voor benchmarken In PsychoPraktijk 4 (2013) trok Gert Jan Hendriks ernstig in twijfel of DBC's eigenlijk wel geschikt zijn voor het benchmarken. Graag reageer ik namens Stichting Benchmark GGZ op zijn kritiek. door Edwin de Beurs Dr. E. de Beurs is inhoudelijk directeur van Stichting Benchmark GGZ (edwin.debeurs@sbggz.nl) Hendriks stelt dat SBG geen goed zicht krijgt op de kwaliteit van de GGZ door uit te gaan van de DBC-systematiek. Bovendien beïnvloedt de keuze voor de DBC-benadering de meetrespons ongunstig. Dat klemt des te meer, omdat aan het halen van afgesproken responspercentages financiële consequenties worden verbonden door zorgverzekeraars. 'Goed gemeten' behandelingen dreigen buiten beschouwing te blijven. Problemen zijn er bij behandelingen die langer dan een jaar duren en bij behandelingen van patiënten met comorbide aandoeningen. Een en ander wordt geïllustreerd met een gevalsbeschrijving. In deze reactie leggen we uit waarom Stichting Benchmark GGZ (SBG) heeft gekozen voor de DBC-systematiek. Vervolgens gebruiken we dezelfde gevalsbeschrijving om uit te leggen hoe een juiste afstemming van klinisch beleid, ROM-metingen en DBC-systematiek kan voorkomen dat ROM-metingen buiten de boot vallen. Ten slotte betogen we dat zo n juiste afstemming niet alleen kan zorgen voor bruikbare metingen, maar ook tot doelmatiger en efficiënter behandelen in de GGZ kan leiden. Waarom gaat SBG uit van DBC s en niet van behandelingen? Bij de oprichting van SBG is gekozen om te benchmarken op basis van een deel van de gegevens die toch al gedurende de behandeling worden verzameld in het kader van ROM. Benchmarken vereist vergelijkbare gegevens en dan is een zekere standaardisatie onontkoombaar. Het gaat hierbij om vergelijkbare patiënten, vergelijkbare meetinstrumenten

2 en vergelijkbare meetmomenten. Voor nu beperken we ons tot vergelijkbare meetmomenten. Om tot vergelijkbare meetmomenten te komen is gekozen voor DBC s en niet voor behandelingen. Behandelingen kunnen van zeer uiteenlopende duur zijn en er is geen eenduidigheid in het veld hoe precies de behandeling gedefinieerd zou moeten zijn. De gevalsbeschrijving van Hendriks illustreert dit probleem. De klachten van de heer J. worden als een comorbide paniekstoornis en een sociale angststoornis geclassificeerd. Hij wordt eerst behandeld voor paniekstoornis en vervolgens voor restklachten en de sociale angststoornis. Moeten we dit beschouwen als twee behandelingen voor twee separate aandoeningen of is dit beter te beschouwen als één enkele behandeling? Simpelweg uitgaan van ROM-metingen biedt geen oplossing. Daar komt nog bij dat er verschillende varianten van ROM in gebruik zijn ('tracking' of per sessie meten, op vaste tijdstippen of met vaste intervallen meten, op klinisch betekenisvolle momenten meten of een combinatie van deze varianten). Het is niet aan SBG om voor te schrijven welke variant van ROM men toepast. Maar de consequentie is dat er voor het benchmarken van behandelingen niet alleen uitgegaan kan worden van de ROM-systematiek, want die is zeer divers. Daarnaast is de DBC de taal tussen zorgverzekeraars en instellingen en SBG is een initiatief voor en van beide partijen. DBC s creëren bovendien de mogelijkheid om productiekenmerken die standaard met de DBC worden vastgelegd te koppelen aan effectiviteit. Tenslotte heeft de DBC een logische structuur die door het hele veld gebruikt wordt. Het zal nog niet eenvoudig zijn om een alternatieve structuur van de grond te krijgen die al deze voordelen heeft en ook gedragen wordt door de gehele zorg. Een DBC staat voor de combinatie (C) van een behandeling (B) voor een aandoening (D) en mag maximaal een jaar duren. In de DBC-methodiek wordt een behandeling (een zorgtraject in DBC-taal) die langer duurt dan een jaar opgeknipt in DBC-trajecten: een initieel DBCtraject en één of meer vervolg-dbc s. Door het DBC-grid over de behandeling te leggen ontstaan vergelijkbare eenheden. SBG laat de gemiddelde behandeluitkomst zien per DBC, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen initiële en vervolg DBC s. Overigens biedt SBG inmiddels ook de mogelijkheid om het gemiddelde effect van gehele zorgtrajecten zichtbaar te maken. Opeenvolgende DBC s worden daarvoor aan elkaar geregen en een beginmeting en afsluitende meting met hetzelfde instrument is voldoende voor een evalueerbaar zorgtraject.

3 Meten bij de gevalsbeschrijving Hendriks beschrijft de behandeling van de heer J. als voorbeeld voor de mismatch tussen ROM en DBC-systematiek. Graag gebruiken we hetzelfde voorbeeld om de geijkte meetmethode te beschrijven die leidt tot klinisch bruikbare gegevens én volledig gemeten trajecten die meetellen bij SBG. Bij de intake van de heer J. wordt een gestructureerd diagnostisch interview afgenomen (MINI-plus; 1) en deze cliënt blijkt volgens de DSMcriteria zowel aan paniekstoornis als aan sociale fobie te lijden (2). Deze twee stoornissen treffen we vaak comorbide aan, waarbij op voorhand niet altijd duidelijk is of er sprake is van twee aparte aandoeningen. Het kan immers zo zijn dat met een effectieve behandeling voor de (angst voor) paniekaanvallen, ook de angst voor sociale interacties afdoende is behandeld. Terecht wordt dan ook gestart met een behandeling voor paniekstoornis. Het verloop van de klachten wordt gevolgd met ROM: periodiek wordt de Symptom Checklist (SCL-90; 3) en een stoornis-specifiek meetinstrument, de Paniek Opinie Lijst (POL; 4) afgenomen. De heer J. houdt het optreden van paniekaanvallen bij met zelf-monitoring (5). Na acht-en-een halve maand vindt een afsluitende ROM-meting plaats. De paniekstoornis is grotendeels in remissie. De behandeling en het DBC worden afgesloten. De behandelaar stelt voor de komende vier maanden te bezien hoe het gaat. Vier maanden later blijkt de sociale fobie nog steeds aanwezig (de klinische indruk van de behandelaar wordt bevestigd door nogmaals de sociale fobie module van de MINI-plus af te nemen), behandeling is geïndiceerd en er wordt een geprotocolleerde behandeling taakconcentratie en exposure gestart. Deze nieuwe behandeling voor sociale angst vereist een nieuw DBC met een voormeting, tussenmetingen en een nameting. Om opnieuw het ernstniveau vast te stellen en een baseline meting te hebben wordt de SCL-90 afgenomen in combinatie met een stoornis specifiek instrument voor sociale angst, de Inventarisatielijst Omgaan met Anderen (IOA; 6). De SCL-90 bevat ook een subschaal voor sociale angst, interpersoonlijke sensitiviteit, maar de behandelaar vindt dat toch te mager om de klinische koers op te bepalen. Twaalf maanden later komt een vervolg- DBC in zicht. Ook is een vervolgmeting met de SCL-90 en de IOA aan de orde om te beslissen of een vervolg behandeling nog noodzakelijk is. De eerstvolgende zitting bespreekt de behandelaar de resultaten van de meting met meneer J. en samen besluiten ze dat er nog voldoende aanleiding is om de behandeling voort te zetten. Een vervolg-dbc wordt opgestart en er volgen nog twee zittingen. Vervolgens wordt de behandeling afgesloten met een laatste ROM meting en het DBC wordt afgesloten.

4 Het verschil met de beschrijving van Hendriks is dat de behandeling van deze cliënt conform de regels is georganiseerd in twee aparte zorgtrajecten, waarbij het tweede zorgtraject voor sociale fobie weer uit twee DBC-trajecten bestaat: een initieel DBC en een vervolg-dbc. Iedere behandeling start met een begin- en een eindmeting. Aan deze minimale vereisten tot aanlevering bij SBG zijn tussenmetingen toegevoegd en stoornisspecifieke meetinstrumenten, in de verwachting dat die meer klinisch relevante informatie opleveren om de behandeling te ondersteunen. ROM is veel meer dan wat je moet aanleveren voor een goede benchmark. Klinische beslissingen (om de eerste behandeling te beëindigen, om de tweede behandeling voor de sociale angststoornis op te starten en om die behandeling na het initiële DBC voort te zetten) worden zo ondersteund met metingen. Maar belangrijker is: in deze beschrijving vormen klinisch beleid, ROM-metingen en DBC-registratie een geïntegreerd geheel. Dat is een andere insteek dan die waar Hendriks vanuit gaat, waarin het klinisch beleid, ROMmetingen en de financiële administratieve afhandeling van de behandeling drie totaal verschillende werelden zijn. Men behandelt, los daarvan verzamelt men ROM-gegevens en achteraf gaat men na of er toevallig geschikte metingen voorhanden zijn om de uitkomst van de behandeling te evalueren. De tweede behandeling voor sociale fobie wordt zo gestart zonder uitgangsmeting. Dat is in strijd met een logisch ROM-protocol. De DBC-systematiek is zeker niet ideaal en er kan vast nog het nodige aan verbeterd worden. Voor het moment moeten we het echter doen met de beschikbare methodieken en instrumenten en de DBC-systematiek is een beter uitgangspunt dan de uiteenlopende ROMvarianten die in het veld worden toegepast. Instellingen hebben een groot (financieel) belang bij een juiste en tijdige toepassing van de DBC-registratie en de registratie is ook nog eens aan wet- en regelgeving onderhevig. Indien de registratie van behandeling volgens de DBCsystematiek bij een instelling niets met de behandelwerkelijkheid te maken zou hebben, is er een aanzienlijk probleem, want dan kunnen er geen zorgkosten gedeclareerd worden. Er zal dus altijd de intentie zijn om behandeling en administratie van de behandeling (en declaratie van de kosten, die waren gemoeid met de behandeling) zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. De puzzel is om de klinische werkelijkheid van de behandeling en de ROM- en DBCmethodieken passend op elkaar te maken. Dit wringt soms en verschillen overbruggen betekent geven en nemen. We zien echter dat beide werelden langzaam maar zeker tot elkaar komen.

5 Tot slot: bewustzijn bij behandelaars De vraag naar GGZ neemt toe en deze trend zal de komende decennia niet omkeren, gezien de toegenomen behandelingsmogelijkheden bij psychische aandoeningen en het verouderen van de Nederlandse bevolking. Tegelijk leven we in economisch gure tijden en ook de GGZ ontkomt niet aan de druk om meer te doen voor hetzelfde geld. Dit vraagt om efficiënter en meer doelmatig behandelen, bijvoorbeeld door de zwaarte van de behandeling optimaal af te stemmen op de zorgvraag, door tijdens de behandeling nauwlettend het klachtenverloop te volgen en door patiënten niet langer te behandelen dan strikt noodzakelijk. Financiële overwegingen moeten niet doorslaggevend zijn, maar mogen wel degelijk een rol spelen bij het klinisch beleid. Bij instellingen waar de financieel/administratieve afhandeling geheel gescheiden is van de klinische praktijkvoering blijven wellicht mogelijkheden liggen om meer doelmatig en efficiënt te werken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om, voordat besloten wordt een vervolg-dbc te starten, zorgvuldig te overwegen of er nog baat te verwachten valt van zo n vervolgbehandeling. Regelmatig de stand van zaken in kaart brengen door middel van ROM en de resultaten bespreken met de cliënt, kan helpen bij deze beslissingen over het klinische beleid. Noten (1) Vliet IM van ea (2000) MINI Internationaal Neuropsychiatrisch Interview. Nederlandse versie, 5(0). LUMC (2) Behandeling van comorbide stoornissen kan meerdere parallelle DBC s vereisen. Gelijktijdig meerdere DBC s uitvoeren bij dezelfde patiënt in een instelling is alleen geoorloofd wanneer het behandelingen zijn voor verschillende aandoeningen (zogenaamde cosyndromaliteit, zie Comorbide stoornissen kunnen ook opeenvolgend behandeld worden. In het geval van seriële DBC s voor comorbiditeit geldt dat per aandoening een nieuw zorgtraject moet worden gestart. De spelregels voor het openen van een vervolg-dbc stellen expliciet: 'Let op: de primaire diagnose mag niet verschillen van de primaire diagnose van de vorige DBC. Dit houdt ook in dat als de primaire diagnose in dezelfde hoofdgroep valt als voorgaande DBC maar niet geheel hetzelfde is, een initiële DBC geopend moet worden voor het behandelen van de nieuwe diagnose.'

6 (3) Arrindell WA ea (2003) Symptom checklist SCL-90: handleiding bij een multidimensionele psychopathologie-indicator. Lisse: Swets Test Publishers (4) Beurs E de ea (2005) De Paniek Opinie Lijst (POL). De betrouwbaarheid en validiteit van een cognitieve maat voor paniekstoornis. Gedragstherapie 38: (5) Beurs E de ea (1992) Self-monitoring of panic attacks and retrospective estimates of panic: Discordant findings. Behaviour research and therapy 30: (6) Dam-Baggen R van & Kraaimaat FW (2000). Handleiding Inventarisatielijst Omgaan met Anderen: geheel gereviseerde editie. Amsterdam/Lisse: Swets en Zeitlinger

Stichting Benchmark GGZ

Stichting Benchmark GGZ Stichting Benchmark GGZ Beter worden door te leren van vergelijken - Hoe verzamelt GGZ uitkomst gegevens? - Hoe worden die teruggekoppeld? - Wat is er nodig om beter te worden? Gegevens Bazaar, 28 januari

Nadere informatie

Behandeluitkomsten: bron voor kwaliteitsbeleid in de GGZ. Gebruikersraad 16 mei 2017 Lisanne Warmerdam en Astrid van Meeuwen

Behandeluitkomsten: bron voor kwaliteitsbeleid in de GGZ. Gebruikersraad 16 mei 2017 Lisanne Warmerdam en Astrid van Meeuwen Behandeluitkomsten: bron voor kwaliteitsbeleid in de GGZ Gebruikersraad 16 mei 2017 Lisanne Warmerdam en Astrid van Meeuwen Het boek.. 2 Hoofdlijnen Deel 1: achtergrond van benchmarken Deel 2: de betekenis

Nadere informatie

Ursula Klumpers, Falco Jansen, Laura van Goor, Janwillem Renes

Ursula Klumpers, Falco Jansen, Laura van Goor, Janwillem Renes Ursula Klumpers, Falco Jansen, Laura van Goor, Janwillem Renes Landelijke ontwikkeling ROM en stand van zaken Ontwikkeling ROM KenBiS en stand van zaken Agenda werkgroep (discussie) Afdeling KenBiS Organisatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave DBC traject

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave DBC traject Inhoudsopgave Inhoudsopgave DBC traject Datum eerste sessie Datum laatste sessie startdatumdbc en einddatumdbc Prestatiecode Gespecialiseerde GGZ Generalistische Basis GGZ (GBGGZ) Specifieke dummycodes

Nadere informatie

Kennissessie Meetinstrumenten Kennissessie meetinstrumenten. Overstappen van meetinstrument, naar welk en hoe?

Kennissessie Meetinstrumenten Kennissessie meetinstrumenten. Overstappen van meetinstrument, naar welk en hoe? Kennissessie Meetinstrumenten 09-05-2016 Kennissessie meetinstrumenten Overstappen van meetinstrument, naar welk en hoe? Besluit SBG Communicatie 29/12/2015 Per 1 juli 2016 wordt het aantal meetinstrumenten

Nadere informatie

Vroeginterventie via het internet voor depressie en angst

Vroeginterventie via het internet voor depressie en angst Samenvatting 141 Vroeginterventie via het internet voor depressie en angst Hoofdstuk 1 is de inleiding van dit proefschrift. Internetbehandeling voor depressie en angst is bewezen effectief. Dit opent

Nadere informatie

Rapportage SBG verwerking

Rapportage SBG verwerking Rapportage SBG verwerking - 14-11-2016 Zorgaanbieder: 10101020 - SVRDemo RAPPORTAGE SBG VERWERKING SVR heeft data aangeleverd bij Stichting Benchmark GGZ. Met deze Rapportage SBG verwerking willen wij

Nadere informatie

Behandeling van problematisch middelengebruik van leefstijltraining naar cognitieve gedragstherapie

Behandeling van problematisch middelengebruik van leefstijltraining naar cognitieve gedragstherapie Behandeling van problematisch middelengebruik van leefstijltraining naar cognitieve gedragstherapie Dr Wencke de Wildt Directeur behandelzaken Jellinek GZ psycholoog VGCT 2016 Inhoud 15 jaar cognitieve

Nadere informatie

Anke van den Beuken Straat Postcode Mail. De heer Jansen Kapittelweg EN Nijmegen. Horst,

Anke van den Beuken Straat Postcode Mail. De heer Jansen Kapittelweg EN Nijmegen. Horst, Anke van den Beuken Straat Postcode Mail De heer Jansen Kapittelweg 33 6525 EN Nijmegen Horst, 13-1-2017 Betreft: terugkoppeling behandeling meneer D*****, 12-**-1988 Geachte Meneer Jansen, Met toestemming

Nadere informatie

ROM bij Yulius Autisme Van dataverzameling naar praktijkgericht onderzoek

ROM bij Yulius Autisme Van dataverzameling naar praktijkgericht onderzoek ROM bij Yulius Autisme Van dataverzameling naar praktijkgericht onderzoek Drs. Annette Slager, Yulius Dr. Sylvana Robbers, Yulius Academie 18 november 2015 Disclosure belangen Annette Slager (potentiële)

Nadere informatie

Routine Outcome Measurement in de dagelijkse praktijk

Routine Outcome Measurement in de dagelijkse praktijk Paul van der Vlist 12 januari 2011 samenvatting ROM ROM De instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en forensische psychiatrie in dit document gemakshalve gezamenlijk als ggz

Nadere informatie

Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast.

Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast. NADERE REGEL NR/CU-201 Declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt

Nadere informatie

6 1 = Groot probleem; 2 = Klein probleem; 3 = Geen probleem; 99 = Missing Bereikbaarheid

6 1 = Groot probleem; 2 = Klein probleem; 3 = Geen probleem; 99 = Missing Bereikbaarheid Volwassenen cure Verslaving cure CQiv-amb Patiëntervaring Patiëntervaring Instrument Naam instrument CQ-index Kortdurende ambulante GGZ verkort Code Versie/uitgever Meetpretentie Type instrument Type respondent

Nadere informatie

JEUGD-GGZ NAAR GEMEENTEN: AFSLUITING DBC S GGZ

JEUGD-GGZ NAAR GEMEENTEN: AFSLUITING DBC S GGZ Factsheet JEUGD-GGZ NAAR GEMEENTEN: AFSLUITING DBC S GGZ Hoe om te gaan met de overloopsituaties die ontstaan in lopende DBC s door de overheveling van de jeugd-ggz naar gemeenten? Om u op deze en andere

Nadere informatie

Gebruik van de OQ-45 in de behandeling, ook U? Katinka Franken Neuropsycholoog

Gebruik van de OQ-45 in de behandeling, ook U? Katinka Franken Neuropsycholoog Gebruik van de OQ-45 in de behandeling, ook U? Katinka Franken Neuropsycholoog zondag 19 februari 2012 Doelen ROM (routine outcome monitoring) Secundair 1. gegevensverzameling voor beleid 2. gegevensverzameling

Nadere informatie

Verslaving en comorbiditeit

Verslaving en comorbiditeit Verslaving en comorbiditeit Wat is de evidentie? Dr. E. Vedel, Jellinek, Arkin 18 november 2014 Comobiditeitis hot 1 Jellinek onderzoek comorbiditeit Verslaving & persoonlijkheid, 1997 Verslaving & ADHD,

Nadere informatie

Handreiking Gebruik zorgvraagzwaarte-indicator GGZ Voor GGZ-instellingen en zorgverzekeraars

Handreiking Gebruik zorgvraagzwaarte-indicator GGZ Voor GGZ-instellingen en zorgverzekeraars Handreiking Gebruik zorgvraagzwaarte-indicator GGZ Voor GGZ-instellingen en zorgverzekeraars September 2015 Utrecht 1 Handreiking zorgvraagzwaarte-indicator GGZ; Voor GGZinstellingen en zorgverzekeraars

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over DOT

Veelgestelde vragen over DOT Veelgestelde vragen over DOT Openen Mag bij een faxverwijzing alvast een zorgtraject door het secretariaat geopend worden? Kan in DOT in een vervolgtraject (met zorgtype=21) ook een klinische episode worden

Nadere informatie

Patricia van Oppen De impact van depressie op de behandeling van de Obsessieve compulieve Stoornis op lange termijn

Patricia van Oppen De impact van depressie op de behandeling van de Obsessieve compulieve Stoornis op lange termijn Patricia van Oppen De impact van depressie op de behandeling van de Obsessieve compulieve Stoornis op lange termijn 9 november 2012 VU Medisch Centrum/GGZinGeest/Amsterdam Patricia van Oppen 1 Presentatie

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Training Routine Outcome Monitoring en het bespreken van feedback

Training Routine Outcome Monitoring en het bespreken van feedback Training Routine Outcome Monitoring en het bespreken van feedback door van Programma 1. Wat is ROM en waarom? 2. Welke vragenlijsten worden ingevuld? 3. Hoe zien de rapportages er uit? 4. Hoe kun je de

Nadere informatie

Programma. Slotbijeenkomst Rug-netwerk Kwaliteitsfysiotherapie Noord Holland Noord. PROMs pilot het Rug-netwerk

Programma. Slotbijeenkomst Rug-netwerk Kwaliteitsfysiotherapie Noord Holland Noord. PROMs pilot het Rug-netwerk Slotbijeenkomst Rug-netwerk Kwaliteitsfysiotherapie Noord Holland Noord Ria Nijhuis Guus Meerhoff Philip van der Wees Simone van Dulmen Janine Liefers Femke Driehuis Marjo Maas Annick Bakker-Jacobs Programma

Nadere informatie

Behandelaars houden niet van ROM. Therapie dient doel; ROM meet of je op goede weg bent. Te veel nadruk op benchmark

Behandelaars houden niet van ROM. Therapie dient doel; ROM meet of je op goede weg bent. Te veel nadruk op benchmark Vertrekpunt Behandelaars houden niet van ROM Raar Therapie dient doel; Niet raar ROM meet of je op goede weg bent Te veel nadruk op benchmark Geld en beleid ipv behandelinhoud Hoe kan ROM toch behandelinhoud

Nadere informatie

Invulinstructie en technische validatieregels bij hard afsluiten DBC en basis-ggz jeugd 1 juni 2017

Invulinstructie en technische validatieregels bij hard afsluiten DBC en basis-ggz jeugd 1 juni 2017 Invulinstructie en technische validatieregels bij hard afsluiten DBC en basis-ggz jeugd 1 juni 2017 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Hard afsluiten basis-ggz behandeltrajecten... 4 3. Richtlijnen hard afsluiten

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ. in de. praktijk

Generalistische Basis GGZ. in de. praktijk Generalistische Basis GGZ in de praktijk Hans Kamsma, 28 augustus/11 september 2013 De Geschiedenis De kosten voor de GGZ waren sinds 2002 meer dan verdubbeld. De zorg was niet transparant. Er was een

Nadere informatie

Beleidsregel declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling

Beleidsregel declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling BELEIDSREGEL CI-949 Bijlage 8 bij A/06/177 Beleidsregel declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling 1. ALGEMEEN a. Deze beleidsregel

Nadere informatie

specialistische hulp kleinschalig dichtbij

specialistische hulp kleinschalig dichtbij P R A K T I S C H E I N F O R M A T I E specialistische hulp kleinschalig dichtbij De Hoofdlijn De menselijke maat in hulpverlening Doorverwijzing Als u bent doorverwezen naar De Hoofdlijn, meestal door

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/43602 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Fenema, E.M. van Title: Treatment quality in times of ROM Issue Date: 2016-09-15

Nadere informatie

Toepasbaarheid en effectiviteit van behandeling voor angststoornissen in de eerste lijn. Christine van Boeijen

Toepasbaarheid en effectiviteit van behandeling voor angststoornissen in de eerste lijn. Christine van Boeijen Toepasbaarheid en effectiviteit van behandeling voor angststoornissen in de eerste lijn Christine van Boeijen Indeling presentatie Welke stoornissen Vooronderzoeken Hoofdonderzoeken Implementatie Welke

Nadere informatie

Zorgprogramma Angststoornissen

Zorgprogramma Angststoornissen Zorgprogramma Angststoornissen Doelgroep Het Zorgprogramma Angststoornissen is bedoeld voor volwassenen die een angststoornis hebben. Mensen met een angststoornis hebben last van angsten zonder dat daar

Nadere informatie

Agenda. Spelregels en wijzigingen. 29 november Congres Implementatie DBC-pakket Scope congres Implementatie DBC-pakket 2014.

Agenda. Spelregels en wijzigingen. 29 november Congres Implementatie DBC-pakket Scope congres Implementatie DBC-pakket 2014. Spelregels en wijzigingen Robert Prang 2 Scope congres Implementatie DBC-pakket 2014 Basis-ggz Gespecialiseerde ggz Chronische ggz Systematiek van registratie Inkoop en / verkoop bekostiging van ernstige

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Zorgprogramma s, behandelpaden en monitoren: welke resultaten levert dat op? Marguerite Elfrink Projectleider Zorgmonitor Forum GGz Nijmegen

Zorgprogramma s, behandelpaden en monitoren: welke resultaten levert dat op? Marguerite Elfrink Projectleider Zorgmonitor Forum GGz Nijmegen Zorgprogramma s, behandelpaden en monitoren: welke resultaten levert dat op? Marguerite Elfrink Projectleider Zorgmonitor Forum GGz Nijmegen Seminar: Veranderingen in de zorg, NetQ, Centraal Museum 13

Nadere informatie

DIMENCE GROEP EN ROM

DIMENCE GROEP EN ROM DIMENCE GROEP EN ROM Inhoudsopgave Dimence Groep en ROM Pagina 4 Interpretatie van data Pagina 6 De toekomst van ROM binnen Dimence Groep Pagina 9 2 Resultaatgerichtheid is kenmerkend voor het karakter

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave Opvragen van een rapport Behandeluitkomst Zorgtrajecten

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave Opvragen van een rapport Behandeluitkomst Zorgtrajecten Inhoudsopgave Inhoudsopgave Opvragen van een rapport Behandeluitkomst Zorgtrajecten Behandeluitkomst basisgegevens Datum vanaf en Datum tot en met Datum vanaf Datum tot en met Zorgdomein Organisatieniveau

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave Het XML bestand

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave Het XML bestand Inhoudsopgave Inhoudsopgave Het XML bestand Ontsluiten gegevens uit meerdere bronsystemen Technische informatieanalyse: waar haalt u de informatie vandaan? Codelijsten XML valideren tegen SBG XSD Koppelen

Nadere informatie

Zorgpad Intake. Aanmelding. Eerste gesprek door behandelaar. Bespreking in team. Psychodiagnostische screening (tweede intake)

Zorgpad Intake. Aanmelding. Eerste gesprek door behandelaar. Bespreking in team. Psychodiagnostische screening (tweede intake) Zorgpad Intake Aanmelding Verwijzing via huisarts, school of jeugdinstelling Aanmelding Bespreking Team Er vindt wekelijks multidisciplinair overleg plaats, waarbij nieuwe aanmeldingen en lopende trajecten

Nadere informatie

1 2 3 4 5 Ik vermijd het Ik vermijd het Ik vermijd het Ik vermijd het Ik vermijd het nooit zelden soms meestal altijd

1 2 3 4 5 Ik vermijd het Ik vermijd het Ik vermijd het Ik vermijd het Ik vermijd het nooit zelden soms meestal altijd MI 1 Naam:... Datum:... Hieronder vindt U een lijst met situaties en activiteiten. Het is de bedoeling dat U aangeeft in hoeverre U die vermijdt, omdat U zich er onplezierig of angstig voelt. Geef de mate

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Brief Symptom Inventory. Edwin de Beurs Klinische Psychologie, Leiden SBG

Brief Symptom Inventory. Edwin de Beurs Klinische Psychologie, Leiden SBG Brief Symptom Inventory Edwin de Beurs Klinische Psychologie, Leiden SBG Overzicht Kenmerken BSI Subschalen, items, verschillende scores Psychometrische kwaliteit Betrouwbaarheid en validiteit T-scores

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/40073 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Schat, A. Title: Clinical epidemiology of commonly occurring anxiety disorders

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Routine Outcome Measurement wat, waarom en hoe

Routine Outcome Measurement wat, waarom en hoe Paul van der Vlist mei 2011 versie 1.1 Voorwoord Voorwoord Kwaliteit, veiligheid en rendement. Bij zorginstellingen moet het behandel/begeleidingsproces aan steeds hogere eisen inzake deze aspecten voldoen.

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Aanleiding. Werkgroep ZVZ. Zorgvraagzwaarte. 29 november Congres Implementatie DBC-pakket Bestuurlijk akkoord toekomst ggz

Aanleiding. Werkgroep ZVZ. Zorgvraagzwaarte. 29 november Congres Implementatie DBC-pakket Bestuurlijk akkoord toekomst ggz Zorgvraagzwaarte Congres Implementatie DBC-pakket 24 Bea van Esch 29 november 23 2 Aanleiding Bestuurlijk akkoord toekomst ggz 23-24 Afspraken over introduceren zorgvraagzwaarte Werkgroep zorgvraagzwaarte

Nadere informatie

Hans Tieken, Adviseur Raad van Bestuur Jellinek lid lwdo (verslaving) Bijeenkomst NVSPV d.d. 18 mei 2006

Hans Tieken, Adviseur Raad van Bestuur Jellinek lid lwdo (verslaving) Bijeenkomst NVSPV d.d. 18 mei 2006 Hans Tieken, Adviseur Raad van Bestuur Jellinek lid lwdo (verslaving) Bijeenkomst NVSPV d.d. 18 mei 2006 Programma Achtergrond DBC project Analyseproces productstructuur Registratie resultaten Achtergrond

Nadere informatie

Benchmarken in de GGZ: leren van betekenisvol vergelijken

Benchmarken in de GGZ: leren van betekenisvol vergelijken 30 Psychopraktijk jaargang 5 nummer 2 april 2013 Beroep en Belang Benchmarken in de GGZ: leren van betekenisvol vergelijken Beschreven wordt het doel van benchmarken in de GGZ en de relatie met Routine

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Workshop Leren van ROM

Workshop Leren van ROM Improving Mental Health by Sharing Knowledge Workshop Leren van ROM Joran Lokkerbol Gerdien Franx Marjolein Veerbeek Margot Metz Workshop Kennismaking 09:00 09:30 Opfrissing 09:30 09:50 Voorbeeld 09:50

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Het Mini Internationaal Neuropsychiatrisch Interview (mini)

Het Mini Internationaal Neuropsychiatrisch Interview (mini) korte bijdrage Het Mini Internationaal Neuropsychiatrisch Interview (mini) Een kort gestructureerd diagnostisch psychiatrisch interview voor dsm-iv- en icd-10-stoornissen i.m. van vliet, e. de beurs samenvatting

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Toegankelijkheid en effectiviteit van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. Samenvatting

Toegankelijkheid en effectiviteit van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. Samenvatting Toegankelijkheid en effectiviteit van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen Hoofdstuk 1 is de algemene inleiding van dit proefschrift. Psychische stoornissen komen geregeld voor bij ouderen (65-plus).

Nadere informatie

Zinnig gebruik van ROM data. NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea)

Zinnig gebruik van ROM data. NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea) Zinnig gebruik van ROM data NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea) 2 Agenda I Context van de pilot II Pilot III Resultaten IV ROM bij Mentaal Beter V Toekomst

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-7047

BELEIDSREGEL BR/CU-7047 BELEIDSREGEL Eerstelijns psychologische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

De gebruikerswaarde van de benchmarkgegevens. Conferentie ROM en benchmarken 21 april 2015

De gebruikerswaarde van de benchmarkgegevens. Conferentie ROM en benchmarken 21 april 2015 De gebruikerswaarde van de benchmarkgegevens Conferentie ROM en benchmarken 21 april 2015 Goede voortgang actiepunten conferentie 2013 Vier pilots afgerond of nog lopend Achmea Synquest Verslaving GGNET

Nadere informatie

Yes We Can. Inzicht in de effecten van de behandeling

Yes We Can. Inzicht in de effecten van de behandeling Yes We Can Inzicht in de effecten van de behandeling 0 Yes We Can Inzicht in de effecten van de behandeling De belangrijkste bevindingen uit onderzoek De behandeling van Yes We Can Clinics is effectief

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-7013

BELEIDSREGEL BR/CU-7013 BELEIDSREGEL BR/CU-7013 Eerstelijns psychologische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Samenvatting SAMENVATTING Hoofdstuk 1 is de algemene introductie over de inhoud van dit proefschrift. Depressie en angststoornissen zijn de meest voorkomende psychische stoornissen en brengen een grote

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

recidiverende en aanhoudende dwanggedachten (obsessies) die duidelijke angst

recidiverende en aanhoudende dwanggedachten (obsessies) die duidelijke angst Nederlandse samenvatting Patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) hebben last van recidiverende en aanhoudende dwanggedachten (obsessies) die duidelijke angst veroorzaken. Om deze angst

Nadere informatie

SaMenvatting (SUMMARy IN DUTCH)

SaMenvatting (SUMMARy IN DUTCH) Samenvatting (summary in Dutch) Samenvatting In hoofdstuk 1 wordt de algemene introductie van dit proefschrift beschreven. De nadruk in dit proefschrift lag op patiënten met hoofd-halskanker (HHK) en

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Whitepaper Gegevensaanlevering bij SBG Zorg voor kwaliteit

Whitepaper Gegevensaanlevering bij SBG Zorg voor kwaliteit Whitepaper Gegevensaanlevering bij SBG Zorg voor kwaliteit Inleiding Door de verplichte aanlevering vanuit zorgverzekeraars en de steeds grotere aandacht voor behandeleffecten, hebben steeds meer organisaties

Nadere informatie

Zorgpad Jeugd Intake

Zorgpad Jeugd Intake Zorgpad Jeugd Intake Aanmelding Verwijzing via huisarts, school of jeugdinstelling Bespreking Team Er vindt wekelijks multidisciplinair overleg plaats, waarbij nieuwe aanmeldingen en lopende trajecten

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Anna Nieuwenhuis Psychologisch Consult. Mw. Drs. A. Nieuwenhuis. Aucubastraat XE Den Haag

Anna Nieuwenhuis Psychologisch Consult. Mw. Drs. A. Nieuwenhuis. Aucubastraat XE Den Haag schuingedrukt Uitleg toetsing vraag 1: bij deze vraag wordt getoetst op aanwezigheid van naam praktijk/regiebehandelaar, straat en huisnummer praktijkadres, postcode en plaats praktijkadres, telefoonnummer,

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Behandeling informatie.

Behandeling informatie. Behandeling informatie. Bij een wachttijd langer dan een maand wordt de mogelijkheid geboden om door te verwijzen naar een andere GBGGZ- aanbieder. Psychologenpraktijk NK heeft nauwe contacten met een

Nadere informatie

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg Welkom bij de Mauritsklinieken. Om u vooraf zo volledig mogelijk te informeren over de kosten en procedures van het zorgtraject dat u bij de Mauritsklinieken doorloopt, hebben wij voor u een overzicht

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

U bent door uw huisarts doorverwezen naar Carin Poos, GZ-psycholoog in de Generalistische Basis GGZ.

U bent door uw huisarts doorverwezen naar Carin Poos, GZ-psycholoog in de Generalistische Basis GGZ. U bent door uw huisarts doorverwezen naar Carin Poos, GZ-psycholoog in de Generalistische Basis GGZ. Wat doet een psycholoog in de Generalistische Basis GGZ? De Generalistische Basis GGZ is bedoeld voor

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

REGELING CU/NR-100.060. Administratieve Organisatie en Interne Controle inzake DBC registratie en facturering

REGELING CU/NR-100.060. Administratieve Organisatie en Interne Controle inzake DBC registratie en facturering REGELING CU/NR-100.060 Administratieve Organisatie en Interne Controle inzake DBC registratie en facturering Gelet op artikel 36, derde lid, artikel 37, 62 en 68, eerste lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

CQi-GGZ-VZ. Alle Zorgdomeinen m.u.v. Psychogeriatrie, FZ, K&J en Dyslexie. Patiëntervaring

CQi-GGZ-VZ. Alle Zorgdomeinen m.u.v. Psychogeriatrie, FZ, K&J en Dyslexie. Patiëntervaring Alle Zorgdomeinen m.u.v. Psychogeriatrie, FZ, K&J en Dyslexie Patiëntervaring CQi-GGZ-VZ Instrument Naam instrument CQ-index Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg Code Versie/uitgever Meetpretentie

Nadere informatie

Brief Symptom Inventory. Edwin de Beurs Klinische Psychologie, Leiden SBG

Brief Symptom Inventory. Edwin de Beurs Klinische Psychologie, Leiden SBG Brief Symptom Inventory Edwin de Beurs Klinische Psychologie, Leiden SBG Kenmerken Verkorte versie van de SCL-90 53 items 9 subschalen (met 4 tot 6 items) Antwoordcategorieën: 0 4 Scoring (gemiddelde):

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Op weg naar het meten van de zorgbeleving van morgen

Op weg naar het meten van de zorgbeleving van morgen 28 Zicht op zorg die bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de patiënt Op weg naar het meten van de zorgbeleving van morgen Tekst: Marjon Woudstra en Marije Smelt Beeld: Qualizorg Een belangrijke behoefte

Nadere informatie

GGZ in de Zorgverzekeringswet. tabellen over de jaren

GGZ in de Zorgverzekeringswet. tabellen over de jaren tabellen over de jaren 8- Inhoudsopgave Introductie Gemiddeld aantal behandelingen per patiënt, 8 Gebruik ggz naar leeftijd en geslacht, Patiënten in behandeling per circuit, 8 Doorstroming per circuit,

Nadere informatie

Behandelen gestuurd door directe feedback: samen kennis genereren over wat werkt

Behandelen gestuurd door directe feedback: samen kennis genereren over wat werkt Behandelen gestuurd door directe feedback: samen kennis genereren over wat werkt Rint de Jong - Karakter Heddeke Snoek Karakter Judith Horstman Pionn Marleen van Aggelen - Pionn 22 september 2015 Met welke

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Werkgroep bedrijfsvoering KenBiS

Werkgroep bedrijfsvoering KenBiS Werkgroep bedrijfsvoering KenBiS K E N B I S, 1 2-12- 2 0 1 4 U M C G, G R O N I N G E N B A R T G E E R L I N G, H O O F D B E D R I J F S V O E R I N G / V E R P L E E G K U N D I G S P E C I A L I S

Nadere informatie

BURNOUT ASSESSMENT TOOL

BURNOUT ASSESSMENT TOOL BURNOUT ASSESSMENT TOOL Wat is de BAT? De eigenschappen en sterktes van de nieuwe meting Woensdag 20 maart 2019 Inhoud 1- Hoe betrouwbaar & valide is de BAT? 2- Hoe gebruik je de BAT? 3- Hoeveel werkenden

Nadere informatie

Toelichting op de Afsluitreden tabel. Versie

Toelichting op de Afsluitreden tabel. Versie Toelichting op de Afsluitreden tabel Versie 20120927 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3 1.3 Afsluitredenen...

Nadere informatie

Kikker is bang. Angststoornissen in DSM 5. Angst bij kinderen: een casus. Angststoornis Prevalentie 6/19/2015

Kikker is bang. Angststoornissen in DSM 5. Angst bij kinderen: een casus. Angststoornis Prevalentie 6/19/2015 Werkzame factoren in de behandeling van kinderen met angststoornissen na de transitie jeugdzorg Welke symptomen van angst herken je? Kikker is bang Denken + Doen = Durven Door: Liesbeth Telman en Marija

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

Gepaste zorg door doelgestuurd werken

Gepaste zorg door doelgestuurd werken PG-Dag van de Inhoud Complexiteit vraagt maatwerk Gepaste zorg door doelgestuurd werken in de curatieve GGZ Colin van der Heiden Rotterdam, 5 oktober 2017 Programma Maatwerk en gepaste zorg Doelgestuurd

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

ROM met de OQ-45. Kim la Croix, sheets: Kim de Jong. Discover the world at Leiden University

ROM met de OQ-45. Kim la Croix, sheets: Kim de Jong. Discover the world at Leiden University ROM met de OQ-45 Kim la Croix, sheets: Kim de Jong Vraag Gebruikt u op dit moment de OQ-45? a. Nee, maar ik overweeg deze te gaan gebruiken b. Ja, maar ik gebruik hem nog beperkt c. Ja, ik gebruik hem

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CU-5002. Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg. 1. Algemeen

BELEIDSREGEL CU-5002. Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg. 1. Algemeen BELEIDSREGEL Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (ZvW) zoals die

Nadere informatie