Docentenhandleiding PSO-Box. Let s go! Op weg naar een baan in transport en logistiek.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Docentenhandleiding PSO-Box. Let s go! Op weg naar een baan in transport en logistiek."

Transcriptie

1 Docentenhandleiding PSO-Box Let s go! Op weg naar een baan in transport en logistiek. STLW ERKT V MBO

2 Op het vmbo moet je al vroeg de keuze maken: welke richting ga ik op in mijn school- en werkcarrière? Scholieren die voor de richting mobiliteit en transport kiezen, staat een toekomst vol kansen te wachten. Om scholieren te informeren en enthousiasmeren over de sector is deze PSO-Box ontwikkeld. In de lessen lopen scholieren een dag mee met jongeren die al werkzaam zijn in de sector. Op deze manier ervaren scholieren wat een baan in de transport en logistiek inhoudt en kunnen ze zichzelf de vraag stellen of de sector bij ze past. Achtergrondinformatie Transport en logistiek is een dynamische sector waarin dagelijks vakmensen met trots en plezier werkzaam zijn. Mens, werk, transport en logistiek zijn de kernwoorden waar Sectorinstituut Transport en Logistiek voor staat. Het Sectorinstituut stimuleert en begeleidt de instroom van jong talent en brengt vraag en aanbod binnen de sector bij elkaar. Vmbo-scholieren kunnen nadat ze hun diploma behaald hebben een leerwerktraject volgen via het Sectorinstituut. Daarbij gaan ze één dag in de week naar een ROC en werken ze één dag in de week bij een erkend leerbedrijf in de regio. Op deze manier halen ze hun mbo-diploma en doen ze tegelijkertijd relevante werkervaring op, zodat ze de opleiding vakbekwaam afronden en direct aan het werk kunnen. Leerwerktrajecten Scholieren met een vmbo-diploma op zak kunnen via het Sectorinstituut diverse leerwerktrajecten (BBL) op verschillende niveaus volgen. Scholieren kunnen kiezen uit: Assistent Logistiek Medewerker (niveau 1) Chauffeur Goederenvervoer (niveau 2) Logistiek Medewerker (niveau 2) Medewerker Havenlogistiek (niveau 2) Medewerker Havenoperaties (niveau 2) Coördinator Havenlogistiek (niveau 3) Coördinator Havenoperaties (niveau 3) Planner Wegtransport (niveau 3) Logistiek Teamleider (niveau 3) Logistiek Supervisor (niveau 4) Op stlwerkt.nl/lerenwerken vindt u uitgebreide informatie over de leerwerktrajecten die het Sectorinstituut aanbiedt.

3 Opzet en opbouw Deze PSO-Box beslaat twee tot drie lesuren en bestaat uit twee modules die los van elkaar te behandelen zijn: Altijd onderweg: hierin wordt vooral het onderdeel transport belicht; Logistieke duizendpoot: hierin maken scholieren kennis met logistieke werkzaamheden. De modules zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen: Digitale les: plenair te behandelen op het digibord via letsgostlwerkt.nl; Werkblad: in groepjes en individueel te maken op print; Interviews: met de jongeren die al in de sector werkzaam zijn via stlwerkt.nl/psobox; Docentenhandleiding: voor de docent en/of decaan, digitaal of op print. Daarnaast treft u in deze PSO-Box een aantal extra s aan: Poster om op te hangen in het klaslokaal, schoolgebouw of decanenkamer; Flyer met extra informatie voor scholieren die belangstelling voor de sector tonen; Stappenplan dat toont welke stappen doorlopen dienen te worden om een scholier goed te informeren over de sector; Het snel van A naar B spel waarmee scholieren spelenderwijs leren wat transport en logistiek inhoudt. Benodigd materiaal: Klassikaal: digibord Voor elke scholier: werkblad, pen, schaar, computer, tablet of smartphone Doelen: Scholieren bewust maken van de sector transport en logistiek; Scholieren kennis laten maken met de website van Sectorinstituut Transport en Logistiek voor meer beroepsinformatie: stlwerkt.nl; Scholieren bewust maken van de mogelijkheid om via een leerwerktraject de sector in te stromen. Meer informatie hierover vinden ze op stlwerkt.nl/lerenwerken. Toelichting Modules Elke module start met een plenaire digitale les waarin sectorwerkzaamheden geïntroduceerd worden. Vervolgens gaan scholieren aan de slag met de fysieke werkbladen die verdieping bieden op de digitale les. In deze individuele en groepsopdrachten gaan scholieren dieper op de stof in en denken ze na over hun toekomst en of de sector transport daar een rol in kan spelen.

4 Module Altijd onderweg In deze module volgen de scholieren Pam en Dave. Zij zijn allebei werkzaam als Chauffeur Goederenvervoer en laten zien waar het woord transport rt voor staat. Uitleg en antwoorden digitale les Hieronder leest u per scherm een toelichting op de digitale les en vindt u de antwoorden op de opdrachten. Scherm 1. Altijd onderweg Op dit scherm maken de scholieren kennis met Pam, die de scholieren gedeeltelijk door de module leidt en tussendoor vragen stelt. Scherm 2. De T van Transport Scholieren beantwoorden de meerkeuzevraag: Wat betekent transport? Het juiste antwoord is d: A, B en C zijn alle drie goed. Transport betekent goederen, mensen en dieren van A naar B verplaatsen. Vraag de scholieren of zij voorbeelden kunnen noemen van soorten goederen die worden verplaatst en wanneer mensen en dieren worden vervoerd. Denk aan alle goederen die in winkels verkocht worden, mensen die naar hun werk of op reis gaan en veevervoer. Scherm 3. Klokje rond In deze opdracht zetten de scholieren Pams werkdag in de juiste volgorde. Deze volgorde is: 1. Ik rijd naar mijn werk om mijn vrachtwagen op te halen, die is al geladen. 2. Eerst neem ik mijn dagplanning door, zodat ik precies weet waar ik naartoe ga. 3. Bij een klant los ik mijn wagen. Dat doe ik zelf met een pompwagen of ik word geholpen met een elektropallettruck of vorkheftruck. 4. Als de klant alles heeft, tekent hij de vrachtbrief en kan ik door naar de volgende klant. 5. Onderweg lever ik spullen af en pik ik ze op. Ons bedrijf heeft een distributiecentrum waar we producten opslaan. Van daaruit worden ze later weer bezorgd. Aan het einde van de dag rijd ik vaak met een volle vracht terug.

5 6. Aan het eind van de dag wordt de vrachtwagen weer gelost en geladen voor de volgende dag. 7. Voordat ik naar huis ga, loop ik langs de planning om de volgende dag door te nemen. Scherm 4. Gewichtheffen Scholieren verbinden het transportmiddel waarmee je laadt en lost aan de juiste foto. Elektropallettruck: Steekwagen: Vorkheftruck: Pompwagen: Stapelaar: Scherm 5. Geef je mening Op het scherm verschijnt steeds een stelling. Discussieer met de scholieren of ze het hiermee eens zijn of niet. Kies op basis van meeste stemmen gelden voor eens of oneens. Nadat de keuze is aangeklikt, vertelt Pam wat ze van de stelling vindt. Stelling 1. Als je werkzaam bent in de transportsector moet je je mannetje kunnen staan. Pam over stelling 1: Als je laat zien dat je een aanpakker bent en je niet op je mondje bent gevallen, kom je er wel. Al is het wel belangrijk dat je weet hoe je iets brengt en dat je altijd sociaal en beleefd blijft.

6 Stelling 2. Het werk van een Chauffeur is geen dag hetzelfde. Pam over stelling 2: Ik kom elke dag ergens anders en dat maakt mijn werk afwisselend. Voor sommige bedrijven rijd je elke dag dezelfde ritten. Dan bevoorraad je bijvoorbeeld elke dag supermarkten van de klant. In dat geval weet je beter wat je kunt verwachten. Je kunt hier op letten als je op zoek gaat naar een baan. Stelling 3. Je kunt alleen Chauffeur worden als je veel tijd in de sportschool doorbrengt. Pam over stelling 3: Je moet wel kracht hebben om dit werk te doen, maar flinke spierballen zijn niet nodig. Dozen tillen vind ik niet het zwaarste aan dit werk, vroeg opstaan wel. Let op: Pam vindt haar werk fysiek niet zwaar, maar er zijn collega s die dat anders ervaren. Door een dag met een Chauffeur mee te lopen, kunnen scholieren ervaren hoe het werk in de praktijk is en of het bij ze past. Stelling 4. Als Chauffeur verdien je bijna niks. Pam over stelling 4: Dat is absoluut niet waar, ik verdien hartstikke goed. Zelfs zo goed dat ik in mijn eentje het huis heb kunnen kopen waar ik nu samen met mijn vriend woon. Let op: zijn de scholieren benieuwd naar wat ze zullen verdienen tijdens een leerwerktraject? Op stlwerkt.nl/lerenwerken kunnen scholieren per leeftijd bekijken welke vergoeding ze minimaal krijgen als ze een BBL-opleiding in de sector transport en logistiek volgen. Stelling 5. Een baan als Chauffeur betekent vrijheid blijheid. Pam over stelling 5: Ik kom overal en niemand kijkt me op mijn vingers. De planning ziet waar ik rijd, maar niet wat ik doe. Die techniek komt er wel, wat goed is voor de veiligheid op de weg. Als je dan een ongeluk krijgt, kun je terugzien wat er fout ging en wiens schuld het was. Scherm 6. Alle kanten van Transport Hoeveel verschillende transportberoepen weten de scholieren te bedenken? Schrijf er zoveel mogelijk op het digibord. Antwoorden kunnen zijn: Chauffeur, Kraanmachinist, Bijrijder, Verhuizer, Koerier, Heftruckchauffeur. Scherm 7. Dagje mee met Dave In de vorige opdracht hebben de scholieren wellicht het antwoord Kraanmachinist gegeven. In dit filmpje maken ze kennis met Dave die als hij zijn opleiding Chauffeur Goederenvervoer heeft afgerond ook Kraanmachinist wil worden. In zijn huidige functie voert hij al hijswerkzaamheden uit.

7 Scherm 8. Technische snufjes Scholieren verbinden het transportmiddel waarmee je laadt en lost aan de juiste foto. Afstandsbediening: Tablet: Digitale tachograaf: Camera: Navigatiesysteem: Scherm 9. Visitekaartje Scholieren beantwoorden de meerkeuzevraag: Wat bedoelt Dave met het visitekaartje van het bedrijf zijn? Het juiste antwoord is c: Dat je ervoor zorgt dat je vriendelijk en behulpzaam bent naar de klant toe. Dat je er netjes uitziet, vindt Dave ook belangrijk. Scherm 10. Alle skills op een rij Na het kijken van het filmpje, bepalen scholieren welke eigenschappen belangrijk zijn als je Kraanmachinist wilt worden. Ze kunnen meerdere antwoorden aanvinken. In principe zijn alle antwoorden met de juiste toelichting goed, maar de meest voor de hand liggende antwoorden zijn:

8 nauwkeurig zijn ruimtelijk inzicht hebben geduld hebben goed kunnen rekenen technisch aangelegd zijn goed kunnen samenwerken Scherm 11. Let s go! Dit is het slotscherm van de module Altijd Onderweg. Op stlwerkt.nl kunnen scholieren meer informatie vinden over de sector transport en logistiek. Na de plenaire digitale les gaan de scholieren aan de slag met de verdiepende werkbladen. STLW ERKT V MBO

9 Uitleg en antwoorden werkbladen Altijd onderweg De werkbladen sluiten aan op de digitale les en bieden de scholieren extra verdieping. Groepsopdrachten worden afgewisseld met individuele opdrachten, wat wordt aangegeven met de volgende icoontjes: Groepsopdracht = Individuele opdracht = Opdracht 1. Klaar voor de weg? Laat de scholieren het antwoord op de eerste twee vragen online opzoeken. Vraag 1 is een meerkeuzevraag. Het juiste antwoord is c: Rijbewijs B, C en CE. Rijbewijs A is niet goed omdat dat een motorrijbewijs is en D is een busrijbewijs. Het antwoord op vraag 2 is: De maximumsnelheid die je in Nederland met een vrachtwagen mag rijden is 50 km per uur binnen de bebouwde kom en 80 km per uur buiten de bebouwde kom. Opdracht 2. Plannen en laden Het juiste antwoord op vraag 1 is: Rit Plaatsnaam en vracht b. Sportdistributiecentrum Alkmaar. Zes pallets sneakers afleveren. d. Kookdistributiecentrum Haarlem. Vijf pallets pannen afleveren. c. Vakantiepark Boxtel. Twee pallets plastic bestek afleveren. 4 e. Elektronicadistributiecentrum Venlo. Acht pallets smartphones afleveren. Zeven pallets laptops ophalen. 5 a. Computerdistributiecentrum Amsterdam. Zeven pallets laptops afleveren. Twaalf pallets tablets ophalen. Het kan zijn dat scholieren een andere route bedacht hebben die zij beter vinden. Laat ze in dat geval hun route toelichten. Let op: pallets ophalen kun je het beste op de terugweg doen omdat je dan met een legere wagen rijdt en nieuwe pallets niet voor een nog af te leveren bestelling plaatst.

10 Pam legt uit dat ze haar laadruimte altijd van achteren aandockt. Dat betekent dat de goederen die als eerst bezorgd worden als laatst geladen worden en andersom. Het antwoord op vraag 2 is daarom: Lading Aantal pallets en naam product Acht pallets smartphones. Twee pallets plastic bestek. Vijf pallets pannen. Zes pallets sneakers. 5 De zeven pallets laptops en twaalf pallets tablets worden pas bij de klant geladen. Dan zijn de andere pallets al gelost. Let op: als scholieren bij opdracht 1 een andere route hebben uitgestippeld, dan zullen ze bij deze opdracht ook een ander antwoord hebben. Laat ze in dit geval het antwoord op deze opdracht toelichten. Opdracht 3. Ideale skills Omdat dit een individuele opdracht is, kunt u ervoor kiezen om deze laatste opdracht mee te geven als huiswerkopdracht en de antwoorden in de volgende les na te kijken of klassikaal te bespreken. Bij vraag 1 leggen de scholieren uit wat een 9-tot-5-mentaliteit is. Het antwoord zal lijken op: iemand met een 9-tot-5-mentaliteit begint om 9 uur met werken en gaat precies om 5 uur weer naar huis. Mensen die deze mentaliteit niet hebben, vinden het geen probleem om eerder te beginnen met werken of om langer te blijven. Of om later te beginnen, variabele diensten te draaien of in het weekend te werken. Vraag 2 t/m 5 vullen scholieren naar eigen inzicht in. Bespreek deze aan het eind van de les klassikaal. Geef scholieren die enthousiast zijn over het beroep Chauffeur Goederenvervoer een flyer mee en/of wijs ze op de website stlwerkt.nl voor extra informatie over de sector.

Docentenhandleiding PSO-Box. Let s go! Op weg naar een baan in transport en logistiek.

Docentenhandleiding PSO-Box. Let s go! Op weg naar een baan in transport en logistiek. Docentenhandleiding PSO-Box Let s go! Op weg naar een baan in transport en logistiek. STLW ERKT 2 01 6V MBO Op het vmbo moet je al vroeg de keuze maken: welke richting ga ik op in mijn school- en werkcarrière?

Nadere informatie

Docentenhandleiding PSO-Box. Let s go! Op weg naar een baan in transport en logistiek.

Docentenhandleiding PSO-Box. Let s go! Op weg naar een baan in transport en logistiek. Docentenhandleiding PSO-Box Let s go! Op weg naar een baan in transport en logistiek. STLW ERKT 2 01 6V MBO Op het vmbo moet je al vroeg de keuze maken: welke richting ga ik op in mijn school- en werkcarrière?

Nadere informatie

Logistieke duizendpoot. Werkblad module 2

Logistieke duizendpoot. Werkblad module 2 Logistieke duizendpoot Werkblad module 2 STLW ERKT 2 01 6V MBO Logistieke duizendpoot Nu je weet wat logistiek inhoudt, is het tijd om je skills te testen! Je maakt de opdrachten en test of de sector iets

Nadere informatie

Docentenhandleiding Digitale les Studiekeuze123

Docentenhandleiding Digitale les Studiekeuze123 Docentenhandleiding Digitale les Studiekeuze Elk jaar staan veel scholieren voor een belangrijke keuze in hun leven: welke studie ga ik volgen als ik mijn diploma straks op zak heb? Dit lespakket is ontwikkeld

Nadere informatie

Vakopleidingen. MBO² opleiding Chauffeur Goederenvervoer. CCV Gecertificeerde opleidingen. Onze kennis en ervaring is de kracht achter ons verhaal.

Vakopleidingen. MBO² opleiding Chauffeur Goederenvervoer. CCV Gecertificeerde opleidingen. Onze kennis en ervaring is de kracht achter ons verhaal. Vakopleidingen MBO² opleiding Chauffeur Goederenvervoer CCV Gecertificeerde opleidingen Gecertificeerd opleider Transport en Logistiek MBO erkend opleider Ministerie van OC&W Brinnr. 30NY Vakopleidingen

Nadere informatie

Docentenhandleiding verdiepende module Gehandicaptenzorg Maak jij het verschil?

Docentenhandleiding verdiepende module Gehandicaptenzorg Maak jij het verschil? Docentenhandleiding verdiepende module Gehandicaptenzorg Maak jij het verschil? Het mooiste wat je kunt geven, is jezelf 1 Over deze module Gehandicaptenzorg is een van de richtingen in de sector Zorg

Nadere informatie

Transport en logistiek

Transport en logistiek School voor Logistiek en Mobiliteit Transport en logistiek Manager Transport en Logistiek Luchtvrachtspecialist Logistiek Teamleider Logistiek Supervisor Planner Wegtransport Logistiek Medewerker Chauffeur

Nadere informatie

Spots on Jobs Docentenhandleiding

Spots on Jobs Docentenhandleiding Spots on Jobs Docentenhandleiding December 2018 Spirit4you Spots Experience is opgenomen in de Lobbox VMBO Kijk op www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 2 Een opleiding of

Nadere informatie

BPV Opdrachtenboek Chauffeur Goederenvervoer

BPV Opdrachtenboek Chauffeur Goederenvervoer BPV Opdrachtenboek Chauffeur Goederenvervoer Behorend bij het kwalificatiedossier Goederenvervoer. CREBO nummer : 23140 Kwalificatie Chauffeur Wegvervoer ( 25364) Opgenomen op de cijferlijst onder Loopbaan

Nadere informatie

Wat wil jij worden? Docentenhandleiding. Juni 2018 Spirit4you.

Wat wil jij worden? Docentenhandleiding. Juni 2018 Spirit4you. Wat wil jij worden? Docentenhandleiding Juni 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie Waarom deze opdrachtkaarten? Voor wie? Algemene lesdoelen Opbouw Taalniveau

Nadere informatie

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 2

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 2 Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Chauffeur wegvervoer Studierichting Centrum voor Logistiek Vakmanschap Locatie Venlo - Laaghuissingel Niveau 2 Leerweg bbl Sector

Nadere informatie

Spots on jobs. Docentenhandleiding. November Spirit4You.

Spots on jobs. Docentenhandleiding. November Spirit4You. Spots on jobs Docentenhandleiding November 2017 Spirit4You www.bekijkjetoekomstnu.nl/lobbox Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Spots on Jobs 3 Waarom dit lesmateriaal? 3 Voor wie? 3 Bij welk vak?

Nadere informatie

Jouw toekomst in Transport en Logistiek

Jouw toekomst in Transport en Logistiek informatie bbl-traject instroom & detacheren Jouw toekomst in Transport en Logistiek Geld verdienen en je diploma halen met VTL Inhoud 1. Transport en Logistiek 4 2. Geld verdienen en je diploma halen

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2018/2019

novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2018/2019 novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2018/2019 Op het Nova College leer je het plannen van transporten. Stel: je moet een lading vervoeren. Hoe ga je dat doen?

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

profielvak mobiliteit en transport CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2016 gedurende 400 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE KB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Identiteit

Docentenhandleiding module Identiteit Docentenhandleiding module Identiteit De module In de module Identiteit wordt het thema identiteit verkend aan de hand van opdrachten en worden leerlingen voorbereid op het zelfstandig aanvragen van een

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2019/2020

novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2019/2020 novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2019/2020 Op het Nova College hebben de docenten echte aandacht voor me. Ze zijn betrokken en leggen de stof goed uit. Wat

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D

profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D Examen VMBO-BB 2017 gedurende 100 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 11

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2020/2021

novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2020/2021 novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2020/2021 Ik wilde eigenlijk vrachtwagenchauffeur worden, maar volgens mijn ouders kan ik meer. Ik wil het liefst een combinatie:

Nadere informatie

ENTREEOPLEIDINGEN MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN

ENTREEOPLEIDINGEN MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN ENTREEOPLEIDINGEN ENTREE- OPLEIDINGEN Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is een entreeopleiding bij het Albeda Startcollege

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 13.30-15.00 uur TRANSPORT EN LOGISTIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlage.

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Studeren onderdeel Nog geen 18 en naar het MBO

Docentenhandleiding module Studeren onderdeel Nog geen 18 en naar het MBO Docentenhandleiding module Studeren onderdeel Nog geen 18 en naar het MBO De module In de module Studeren onderdeel Nog geen 18 en naar het mbo wordt het thema studeren verkend, met als doelgroep vmbo-leerlingen

Nadere informatie

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. prioriteiten stellen

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. prioriteiten stellen Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Chauffeur wegvervoer Studierichting Transport en logistiek (CLV) Locatie Venlo - Laaghuissingel Niveau 2 Leerweg bbl Sector Techniek

Nadere informatie

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you.

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you. Sterker naar het mbo Docentenhandleiding Januari 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Aanleiding 3 Vaardigheden oefenen 3 Voor wie? 3 Bij welk vak? 3 Algemene

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2017/2018

novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2017/2018 novacollege.nl/logistiek Logistiek Logistiek plus vrachtwagenchauffeur LOGISTIEK 2017/2018 Slimme oplossingen bedenken door logisch na te denken: daar houd ik van. Op het vmbo vertelde ik een docent wat

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING PSO

DOCENTENHANDLEIDING PSO DOCENTENHANDLEIDING PSO Les PSO D0centenhandleiding Filmpje Opdracht 1 De leerlingen gaan naar www.veva.nl/lesmateriaal. Ze bekijken hier het VeVa-introductiefilmpje, dat ze een eerste indruk van de opleiding

Nadere informatie

Praktijkexamen Logistiek medewerker. Kerntaak 1 Ontvangt en slaat goederen op

Praktijkexamen Logistiek medewerker. Kerntaak 1 Ontvangt en slaat goederen op Praktijkexamen Logistiek medewerker Kerntaak 1 Ontvangt en slaat goederen op naam deelnemer praktijkexamenperiode bpv-bedrijf praktijkopleider onderwijsinstelling praktijkbegeleider praktijkexaminator

Nadere informatie

Over Zorg 2.0 Van sensor tot robot

Over Zorg 2.0 Van sensor tot robot Docentenhandleiding verdiepende module vmbo Zorg 2.0 Van sensor tot robot Het mooiste wat je kunt geven, is jezelf Over Zorg 2.0 Van sensor tot robot Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven.

Nadere informatie

Goederen inlag, goederen opslag,goederen uitslag, locatie- voorraadbeheer, intern transport

Goederen inlag, goederen opslag,goederen uitslag, locatie- voorraadbeheer, intern transport Beschrijving van de leerwerkplek Beschrijving van de Wat zijn de belangrijkste taken? Jongbloed Logistiek Goederen inlag, goederen opslag,goederen uitslag, locatie- voorraadbeheer, intern transport Deeltaken/

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Productiebedrijf. Kiezen. Grootmagazijn. Magazijn van een winkel. Ervaring

Waarom dit boekje? Productiebedrijf. Kiezen. Grootmagazijn. Magazijn van een winkel. Ervaring Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw. Kiezen

Nadere informatie

Instroom in sector transport en logistiek. Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer

Instroom in sector transport en logistiek. Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer Instroom in sector transport en logistiek Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer 1. Even voorstellen 2. Op zoek naar jongeren 3. Landelijke ontwikkeling arbeidsmarkt 4. Onderwijsontwikkeling

Nadere informatie

Eén dag werken in het magazijn!

Eén dag werken in het magazijn! Eén dag werken in het magazijn! Naam leerling: Klas: Datum: - - Naam bedrijf: Naam stagebegeleider: Je gaat binnenkort een dag werken in een magazijn. Het is de bedoeling dat je een dag lang nader kennis

Nadere informatie

Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen

Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen Werkproces 1.1: Bereidt het ontvangen en opslaan van goederen voor De assistent logistiek medewerker ontvangt van de leidinggevende/ervaren

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL JIJ WERKT GRAAG MET JE HANDEN Een vak leren door te werken. Dat kan bij de School voor Techniek! Voor technische mensen is er altijd werk. Je kunt bij

Nadere informatie

Lesbrief: Een winkel voor winkels

Lesbrief: Een winkel voor winkels Lesbrief: Een winkel voor winkels Thema: Hoe kom ik daar? 0 Inleiding Een groothandel verzamelt allerlei producten en levert dit weer aan winkels en bedrijven. Dit is voor een winkel erg gemakkelijk. Zo

Nadere informatie

Doe meer met de stagegids Werken in het magazijn!

Doe meer met de stagegids Werken in het magazijn! Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in het magazijn! Bij elke Werken in-stagegids hoort een gratis lesbrief. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas te

Nadere informatie

Projectboek 2. Verwerken van stukgoederen

Projectboek 2. Verwerken van stukgoederen Projectboek 2 Verwerken van stukgoederen Colofon Uitgeverij Auteurs Bijdragen beeld Vormgeving Pictogrammen Drukwerk : Uitgeverij Edu Actief b.v. : Stichting Platform afd. Transport & Logistiek Vmbo Marco

Nadere informatie

Transport en Logistiek

Transport en Logistiek Transport en Logistiek Het Buitenhout College / Transport & Logistiek 1 verhuizingen popconcerten scheepvaart defensie supermarkten koeriersdienst sport horeca zorginstellingen weekmarkt luchtvaart autodealers

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur TRANSPORT EN LOGISTIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlage.

Nadere informatie

WAT WILLEN WIJ WETEN? Een online interview via WhatsApp, Skype, Google Classroom of per mail.

WAT WILLEN WIJ WETEN? Een online interview via WhatsApp, Skype, Google Classroom of per mail. WAT WILLEN WIJ WETEN? Een online interview via WhatsApp, Skype, Google Classroom of per mail. Houd een online interview: Deze opdracht kan klassikaal, individueel of als groepsopdracht gedaan worden. Leerdoelen:

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 245 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 26 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Bladzijde 2 - In het magazijn

Bladzijde 2 - In het magazijn Bladzijde 2 - In het magazijn 1. Wat is een supermarkt? dat is een super leuke winkel dat is een grote winkel waar je veel eten kunt kopen 2. Hoe komt het eten en drinken in de supermarkt? met een vracht-wagen

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Bijbaan

Docentenhandleiding module Bijbaan Docentenhandleiding module Bijbaan De module In de module Bijbaan wordt het thema bijbaan verkend aan de hand van opdrachten en worden leerlingen voorbereid op het zelfstandig terugvragen van te veel betaalde

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Verkeer en Vervoer

Docentenhandleiding module Verkeer en Vervoer Docentenhandleiding module Verkeer en Vervoer De module In de module Verkeer en Vervoer wordt het thema verkeer en vervoer verkend aan de hand van opdrachten. Leerlingen worden voorbereid op het zelfstandig

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE KB onderdeel D

profielvak mobiliteit en transport CSPE KB onderdeel D Examen VMBO-KB 2017 gedurende 100 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 10

Nadere informatie

Rapportgegevens Beroepskeuzetest fundamentele beroepen

Rapportgegevens Beroepskeuzetest fundamentele beroepen Rapportgegevens Beroepskeuzetest fundamentele beroepen Respondent: Sjeng Lemmens Email: info@123test.nl Geslacht: man. Leeftijd: 37 Opleidingsniveau: LBO. Vergelijkingsgroep: Geen expliciete vergelijkingsgroep

Nadere informatie

Informatieboekje Keuzemodules

Informatieboekje Keuzemodules Informatieboekje Keuzemodules Naam: In dit boekje kun je lezen welke keuzemodules er aangeboden gaan worden binnen het Brederocollege in leerjaren 3 en 4 Basis en Kader. In totaal zijn er 8 keuze modules,

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Project Storesafari

Docentenhandleiding. Project Storesafari Docentenhandleiding Project Storesafari Docentenhandleiding project Storesafari Inhoud opdracht Storesafari De opdracht bestaat uit: 1 Links naar project Storesafari en retailquiz. 2 Docentenhandleiding

Nadere informatie

Wat kun je na deze opleiding? Hoe leer je?

Wat kun je na deze opleiding? Hoe leer je? ASSISTENT VERKOOP/RETAIL Als assistent verkoop/retail begroet je klanten, wijst ze de weg in de winkel en je beantwoordt eventuele vragen. Ook pak je het gekochte artikel in of legt bestellingen klaar.

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL TECHNIEK IS DENKEN IN OPLOSSINGEN De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Er is veel vraag naar goede vakmensen. Kiezen voor de techniek is dan ook kiezen

Nadere informatie

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 1 van 6 Ontvangt Goederen/producten

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 1 van 6 Ontvangt Goederen/producten Economie en handel Assistent logistiek Deel 1 van 6 Ontvangt Goederen/producten Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marien Kempeneers Inhoudelijke

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL JE HEBT EEN STERK KARAKTER JIJ HOUDT HET VEILIG Je voelt je goed. Je wil graag de samenleving veiliger maken. Geldt dit voor jou? Dan past een opleiding

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL JE HEBT EEN STERK KARAKTER JIJ HOUDT HET VEILIG Je voelt je goed. Je wil graag de samenleving veiliger maken. Geldt dit voor jou? Dan past een opleiding

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 Ik wil werken in aviations, de wereld van Schiphol fascineert me. Het werken met al die vrachtdocumenten en hoe dat allemaal wordt

Nadere informatie

Werken in de goederenontvangst

Werken in de goederenontvangst Profielvak Economie en Ondernemen Werken in de goederenontvangst Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. Te activeren tot: COLOFON Uitgeverij: Auteur(s):

Nadere informatie

Algoritmes in het dagelijks leven:

Algoritmes in het dagelijks leven: U UNPLUGGED Algoritmes in het dagelijks leven: Papieren vliegtuigjes Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op

Nadere informatie

Aflevering 4: Diploma s uit je eigen land. Wat kun je ermee?

Aflevering 4: Diploma s uit je eigen land. Wat kun je ermee? Aflevering 4: Diploma s uit je eigen land. Wat kun je ermee? Vragen vooraf: Heb je diploma s? Kun je die diploma s in Nederland gebruiken? Heb je wel eens stage gelopen? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud:

Nadere informatie

Introductie Pennenland bv

Introductie Pennenland bv Introductie Pennenland bv Pieter is eigenaar van het bedrijf Pennenland bv. Met deze onderneming maakt hij al sinds 2005 pennen. Het bedrijf staat in Utrecht en er werken 12 mensen. Pennenland verkoopt

Nadere informatie

U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk.

U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk. Hoofdstuk 2 oefening 9 Extra luisteroefeningen U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk. Opgave 1 Kijk bij oefening

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TOERISME EN MANAGEMENT

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TOERISME EN MANAGEMENT IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TOERISME EN MANAGEMENT MBOAMERSFOORT.NL JIJ HELPT BIJ ONVERGETELIJKE ERVARINGEN Een ontspannen zomervakantie, actieve wintersport of gewoon lekker een weekendje weg. Jij helpt

Nadere informatie

Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012

Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012 Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012 Ieder jaar stemmen duizenden basisschoolleerlingen op hun favoriete boeken van het afgelopen jaar. Om zo veel mogelijk kinderen enthousiast

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 365 minuten transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 30 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Studeren onderdeel (Bijna) 18 en op het mbo niveau 3/4

Docentenhandleiding module Studeren onderdeel (Bijna) 18 en op het mbo niveau 3/4 Docentenhandleiding module Studeren onderdeel (Bijna) 18 en op het mbo niveau 3/4 De module In de module Studeren onderdeel (Bijna) 18 en op het mbo niveau 3/4 wordt het thema studeren verkend, met als

Nadere informatie

WERKEN IN_MOTORVOERTUIGENTECHNIEK

WERKEN IN_MOTORVOERTUIGENTECHNIEK WERKEN IN_MOTORVOERTUIGENTECHNIEK Iets voor jou? In je vrije tijd sleutel je graag aan auto s, brommers of scooters. Je vraagt je altijd af hoe iets werkt. Je bent precies, een echte aanpakker en handig

Nadere informatie

ECONOMIE EN HANDEL Assistent verkoop/retail deel 2 van 4 Onderhoudt de artikelpresentatie

ECONOMIE EN HANDEL Assistent verkoop/retail deel 2 van 4 Onderhoudt de artikelpresentatie ECONOMIE EN HANDEL Assistent verkoop/retail deel 2 van 4 Onderhoudt de artikelpresentatie Colofon Auteur: Gerdien van den Brink, Richard Overwijk Eindredactie: Daphne Ariaens Redactie: Edu Actief b.v.

Nadere informatie

Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op

Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op Werkproces 1.1: Bereidt het ontvangen en opslaan van goederen voor De logistiek medewerker bereidt, op basis van de opdracht van de leidinggevende, zijn werkzaamheden

Nadere informatie

Tafel Totaal. Een praktische gebruikershandleiding bij. Tafel Totaal SP10. Tafel Totaal SP10

Tafel Totaal. Een praktische gebruikershandleiding bij. Tafel Totaal SP10. Tafel Totaal SP10 Tafel Totaal Een praktische gebruikershandleiding bij Tafel Totaal SP10 Tafel Totaal SP10 Het programma Tafel Totaal maakt deel uit van Schoolpakket 10. Copyright AmbraSoft 1994-2006 Tafel Totaal Tafel

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Overheid, Burger en DigiD

Docentenhandleiding module Overheid, Burger en DigiD Docentenhandleiding module Overheid, Burger en DigiD De module In de module Overheid, Burger en DigiD wordt het thema overheid, burger en hun onderlinge online en offline communicatie verkend aan de hand

Nadere informatie

ontvangen en opslaan van goederen

ontvangen en opslaan van goederen ontvangen en opslaan van goederen Naam Datum Groep Begeleider 1.1 Goederenstroom 1. Wat is de goederenstroom? 2. Kruis aan: De goederenstroom van de producent of de fabrikant tot aan de winkel is de: externe

Nadere informatie

Winterse speurtochten. Algemene organisatietips

Winterse speurtochten. Algemene organisatietips Winterse speurtochten Een speurtocht lopen vinden kinderen vaak een erg leuk. Helaas kost het veel tijd om een originele speurtocht te bedenken en te maken. In dit artikel en de bijbehorende werkbladen

Nadere informatie

werkplekleren / STAGE

werkplekleren / STAGE werkplekleren / STAGE Goederenontvangst en goederencontrole 1 Op je stageplaats of in je peterbedrijf ga je de goederenontvangst en goederencontrole bestuderen. Wat heb je nodig of wat moet je weten om

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

Instapmodule Niveau A2

Instapmodule Niveau A2 Instapmodule Niveau A2 Instapmodule ter voorbereiding op Nieuwsrekenen in het s(b)o september 2013 www. nieuwsbegrip.nl Gebruikswijzer Inleiding Deze instapmodule is bedoeld als voorbereiding op het Nieuwsrekenen

Nadere informatie

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 2

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 2 Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Logistiek medewerker Studierichting Centrum voor Logistiek Vakmanschap Locatie Venlo - Laaghuissingel Niveau 2 Leerweg bbl Sector

Nadere informatie

Leerweg: TL, GL en Kader. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor:

Leerweg: TL, GL en Kader. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor: Leerweg: TL, GL en Kader Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken Lesbrief Naam: Klas: Mentor: Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

Aflevering 1: Oriëntatie op de arbeidsmarkt

Aflevering 1: Oriëntatie op de arbeidsmarkt Aflevering 1: Oriëntatie op de arbeidsmarkt Vragen vooraf: Heb je wel eens werk gezocht in je eigen land? Hoe deed je dat? Welke manieren ken je om in Nederland werk te zoeken? Hoofditem Fragment 1 Korte

Nadere informatie

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 3

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 3 Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Logistiek teamleider Studierichting Centrum voor Logistiek Vakmanschap Locatie Venlo - Laaghuissingel Niveau 3 Leerweg bbl Sector

Nadere informatie

Over Zorg 2.0 Van sensor tot robot

Over Zorg 2.0 Van sensor tot robot Docentenhandleiding verdiepende module havo/vwo Zorg 2.0 Van sensor tot robot Het mooiste wat je kunt geven, is jezelf Over Zorg 2.0 Van sensor tot robot Technologie is niet meer weg te denken uit ons

Nadere informatie

Informatie voor chauffeurs over de verplichte periodieke nascholing

Informatie voor chauffeurs over de verplichte periodieke nascholing Informatie voor chauffeurs over de verplichte periodieke nascholing Beste chauffeur, Uw werkgever heeft besloten om de verplichte periodieke nascholing van u en uw collega s onder te brengen bij VTO transportopleidingen.

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (verdeling items) 10 minuten Kern (maken van werkblad) 20 minuten Afsluiting (uitleg redactievergadering) 10 minuten

Duur van de les Introductie (verdeling items) 10 minuten Kern (maken van werkblad) 20 minuten Afsluiting (uitleg redactievergadering) 10 minuten Les 4 Nieuwsproductie samenstellen Voorbereiding Als voorbereiding bekijkt u de ingezonden thema s en bepaalt u wat thema wordt van de nieuwsproductie. Het meest voorkomende thema ligt voor de hand. Ook

Nadere informatie

Jouw leerroute vmbo4

Jouw leerroute vmbo4 Jouw leerroute vmbo4 Docentenhandleiding september 2018 Spirit4you Jouw leerroute vmbo4 is opgenomen in de Lobbox VMBO Kijk op www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Helpen

Nadere informatie

Nummer Naam. 07.01 Direct koerier, lokaal ongeregeld vervoer. 07.02 Direct koerier, nationaal ongeregeld vervoer

Nummer Naam. 07.01 Direct koerier, lokaal ongeregeld vervoer. 07.02 Direct koerier, nationaal ongeregeld vervoer Nummer Naam 07.01 Direct koerier, lokaal ongeregeld vervoer 07.02 Direct koerier, nationaal ongeregeld vervoer 07.03 Systeem koerier, nationaal geregeld vervoer 07.04 Direct koerier, internationaal ongeregeld

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

vmbo basis kader mavo nieuw

vmbo basis kader mavo nieuw Slinge: ontdek je talent! Een kleine, veilige en gezellige school Aandacht voor jouw talent en loopbaan Extra taal, rekenen, skills, sport en cultuur Drie leuke beroepsopleidingen Slagingspercentage 99%

Nadere informatie

DEEL TWEE: OPDRACHTEN

DEEL TWEE: OPDRACHTEN DEEL TWEE: OPDRACHTEN WAARDEN- VERKENNING DUUR: 20 MINUTEN 2.1 WAARDENVERKENNING Om een beeld te krijgen van de ideeën van WAT? de deelnemers over belangrijke thema s rond arbeidsparticipatie begin je

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL KEUZE UIT 5 MHBO-OPLEIDINGEN MHBO-opleidingen zijn opleidingstrajecten op maat. Hierbij doorloop je sneller een opleiding en kun je je diploma dus extra snel

Nadere informatie

TAALCOMPLEET. Nederlands voor anderstaligen KNM. 5 e druk 2016 ISBN KNM: Copyright: KleurRijker B.V.,

TAALCOMPLEET. Nederlands voor anderstaligen KNM. 5 e druk 2016 ISBN KNM: Copyright: KleurRijker B.V., TAALCOMPLEET Nederlands voor anderstaligen KNM 5 e druk 2016 ISBN KNM: 978-94-90807-19-1 Copyright: KleurRijker B.V., info@kleurrijker.nl Hoofdredactie: Janneke Blom Redactie: Nynke Oosterhuis Auteurs:

Nadere informatie

Gezond werken met rolcontainers

Gezond werken met rolcontainers Gezond werken met rolcontainers Gezond werken met rol containers OP DE JUISTE MANIER INZETTEN Rol containers: ze worden veel gebruikt. Het werken met rolcontainers kan echter lichamelijk belastend zijn.

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken msam samsam = samen delen samen leren s a m e n werken Lesbrief wereldbu rgerscha p Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap en kinderrechteneducatie. Door met de onderstaande opdrachten een

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal)

Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal) Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal) Doel: kunnen spreken over je eigen competenties. Tijd: afhankelijk van gekozen werkvorm (betekenis

Nadere informatie