kerkwerk +kerkspiegel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "kerkwerk +kerkspiegel"

Transcriptie

1 VERSIE INFORMATIE PAKKET kerkwerk +kerkspiegel begeleiding en hulpmiddel voor kerkreflectie en kerkbeleid de kerkspiegel is een methode van: advies, training en begeleiding voor kerken nu en in wording

2 Inhoud Inleiding 5 Samenvatting 6 Kijken maar niet beoordelen Antwoorden en je mening geven De drie spiegels 8 Spiegel 1 De 14 kernfuncties van gemeente-zijn Spiegel 2 De 7 kenmerken van een vitale gemeente Spiegel 3 Open vragen over gemeente-zijn Extra vragen 10 KerkSpiegelrapport 11

3 Inleiding We hebben allemaal een eigen beeld van onze kerk. De KerkSpiegel wil gemeenteleden aan het denken zetten en via de Spiegels naar de gemeente en zichzelf laten kijken. Door in een spiegel te kijken, kun je zien waar je blij mee bent en ook wat je anders zou willen zien. Is het mogelijk als plaatselijke kerk jezelf zo in beeld te krijgen dat je daardoor haast automatisch aan je kerk-zijn gaat werken? Is het mogelijk door in eerste instantie alleen te kijken je een goed, herkenbaar beeld te vormen van je gemeente? Een beeld waarop je ook verder kunt werken? De KerkSpiegel biedt die mogelijkheid.

4 Samenvatting De KerkSpiegel is een verzameling vragen in 3 onderdelen (spiegels), met als uitgangspunt: Vragen stellen brengt ontwikkeling op gang : Spiegel 1: Kernfuncties van een gemeente Spiegel 2: Kenmerken van een vitale gemeente Spiegel 3: Open vragen De uitkomsten van de spiegels geven een idee van wat je als gemeente als geheel motiveert. Ook krijg je zichtbaar waar je als gemeente goed in bent en minder goed rond kernfuncties van kerk-zijn. Die uitkomsten noemen we een spiegelbeeld. Mensen kijken verschillend naar hun gemeente. En daarom is het gesprek erover zinvol en ondersteunend in een gezamenlijke beeldvorming. Het kijken zelf blijkt vaak al zinvol. En het gesprek erover als gemeente is heel waardevol, je praat als mensen over God, je geloof en de kernen van het kerk-zijn. Door de KerkSpiegel denk je als (lid van de) gemeente na over het geheel van het gemeente-zijn. En door te zien hoe de ander kijkt, leer je zien wat de ander ziet. Dat geeft soms heel nieuwe doorkijkjes en andere perspectieven. Kijken maar niet beoordelen De KerkSpiegel is geen onderzoek. En er is ook geen norm van goed of fout. Dat is ook niet de bedoeling. Het is een verzameling van ideeën van zoveel mogelijk gemeenteleden. Elke gemeente is uniek en ze verschilt van alle andere. De informatie uit de gemeente zelf wordt samengevat, gecombineerd en gecontrasteerd. Vragen, onduidelijkheden en tegenstrijdigheden worden er uitgelicht en tegenover elkaar gezet. De gemeente wordt uitgedaagd hierover met elkaar in gesprek te gaan. Het beeld dat ontstaat is, kun je zeggen, een spiegelbeeld. De gemeente wordt uitgedaagd hierover in gesprek te gaan. De interpretatie wat vind je van dit spiegelbeeld, wat doe je er mee is iets wat aan de gemeente zelf behoort. Antwoorden en je mening geven Het invullen van de KerkSpiegel gebeurt online; is dat voor iemand niet mogelijk, dan kan een papieren versie worden ingevuld. Heel zinvol is om onderdelen op een gemeentevergadering eerst samen te bespreken en daarna in te vullen. Zo ontstaat namelijk meteen het onderlinge gesprek over kernzaken van geloof en kerk! Naast de KerkSpiegel wordt altijd aan de scriba, de penningmeester en de predikant gevraagd naar meer gegevens over hun gemeente. We verwerken de uitkomsten tot een verslag, het KerkSpiegelrapport.

5 De drie spiegels De KerkSpiegel bestaat uit drie vragenlijsten, spiegels genoemd. Deze zijn als volgt opgebouwd: 1. Eerste spiegel: vragen over 14 kernfuncties van gemeenten 2. Tweede spiegel: vragen naar 7 kenmerken van een vitale gemeente 3. Derde spiegel: open vragen over uw gemeente Deze drie spiegels vormen de basis van de KerkSpiegel zoals wij die in elke gemeente gebruiken. Als optie kunnen over specifieke zaken in uw gemeente twee extra vragen worden toegevoegd. De KerkSpiegel wordt afgesloten met enkele algemene en persoonlijke vragen. Spiegel 1 De 14 kernfuncties van gemeente-zijn De eerste spiegel gaat over de functies van een gemeente die als kern van het gemeente-zijn kunnen worden bestempeld. 14 korte stellingen brengen samen de kernfuncties van een gemeente in beeld. Een voorbeeld Een van de vragen is: Wij als gemeente vieren samen de goede boodschap. Neem bij deze vraag uw gemeente in gedachten. Niet alleen zoals u s zondags samenkomt, maar ook thuis, in kringen, op verenigingen en op andere plekken waar u samen de goede boodschap viert. Dat is dus meer dan de kerkdienst, het is de gezamenlijke vreugde van de ontmoeting met God en met elkaar, ongeacht waar die ontmoeting plaatsvindt. Is dit iets dat uw gemeente juist heel sterk of heel weinig kenmerkt? Spiegel 2 De 7 kenmerken van een vitale gemeente In de tweede spiegel worden zeven kenmerken van een vitale gemeente genoemd. Hoe een gemeente zichzelf ziet is afhankelijk van veel verschillende dingen. Toch zijn er zeven kenmerken die bij veel gemeenten herkenbaar zijn als kenmerken van vitaliteit en gezondheid. Aan de hand van deze kenmerken kan daarom tot op zekere hoogte worden bepaald hoe in de praktijk een gemeente in de wereld wil staan. En op wat voor manieren een kerk vitaal is. In de tweede spiegel worden zeven kenmerken van een vitale gemeente genoemd. Een voorbeeld Een van de kenmerken is: Onze gemeente maakt ruimte voor velen.

6 In hoeverre vindt u dat uw gemeente zich verheugt in verschillen, in plaats van ze te willen minimaliseren? Is er plaats voor iedereen of worden mensen buitengesloten? Scores Bij beide spiegels scoort de invuller in welke mate de 14 kernfuncties en de 7 kenmerken op de eigen gemeente van toepassing zijn. Gemeenteleden geven hiermee aan wat volgens hen de eigen gemeente het meest kenmerkt en wat het minst. Spiegel 3 Open vragen over gemeente-zijn Bij de open vragen kunt u in uw eigen woorden zeggen wat u van bepaalde zaken vindt en hoe u die persoonlijk ervaart. Dit zijn acht vragen die op de wezenlijke aspecten van het gemeente-zijn betrekking hebben. Een voorbeeld Een van de vragen is: Hoe kan het karakter van de gemeente kan het best worden omschreven? Hierbij kunt u denken aan wat u van de gemeente als geheel vindt, bijvoorbeeld: vooruitstrevend of behoudend, betrokken of juist niet, open of gesloten, manier van met elkaar en met anderen omgaan, hoe het geloof wordt beleefd en gedeeld, enzovoorts. Deze vragenlijsten worden afgesloten met de mogelijkheid om iets toe te voegen wat de invuller in aansluiting op de drie spiegels in de voorgaande vragen niet kwijt kan en toch aan de kerkenraad wil laten weten.

7 Extra vragen Het is mogelijk om als kerkenraad maximaal twee onderwerpen in extra open vragen toe te voegen. Het gaat dan om vragen die betrekking hebben op specifieke onderwerpen die in uw gemeente (kunnen) spelen. Deze worden op verzoek van en in overleg met de kerkenraad opgesteld en kunnen bijvoorbeeld gaan over: een gemeenteproject of andere middelen voor de opbouw van de gemeente; de toekomst van de gemeente; het al dan niet beroepen van een predikant; de plek van en voor kinderen, jongeren of ouderen in de kerk; andere zaken die voor uw kerk van belang zijn, mits ze algemeen van aard zijn en de vraag open wordt gesteld. Zo kunt u als kerk ook snel inzage krijgen in enkele zaken die specifiek uw eigen gemeente betreffen. Over de antwoorden op deze vragen worden vooraf afgesproken of deze al dan niet meegenomen worden in het KerkSpiegelrapport. Het kan worden als losse informatie worden aangeleverd bij u als kerkenraad om daar indien nodig of gewenst samen met de gemeente aandacht aan te besteden. Het kan ook (tegen meerprijs) in het rapport worden meegenomen, incl. de verwerking tot conclusies en aanbevelingen. Algemene vragen De vragenlijst wordt afgesloten met een aantal vragen naar gegevens over de gemeente, de rol(len) van de invuller in de gemeente en persoonlijke gegevens.

8 Kerkspiegelrapport Op basis van de uitkomsten maken we een rapport dat geheel gebaseerd is op de reacties vanuit de gemeente. Daaraan gekoppeld geven we onze eigen conclusies en vragen en/of adviezen. Gecombineerd eventueel met commentaar van enkele invullers ontstaat zo het KerkSpiegelrapport. Dit rapport kan gebruikt worden: voor bespreking met de gemeente, bijv. op een gemeentevergadering; als een schets van hoe de gemeente er op dat moment voor staat; en vervolgens kan het aanzet tot ontwikkeling van deelbeleid geven, bijvoorbeeld voor het diaconaat of het jeugdwerk of voor het beroepen van een predikant; als start van een breder traject van verandering van gemeenteopbouw. De KerkSpiegel begint dus met een introductie- en gespreksavond en sluit vervolgens af met een resultatenavond. Dat zijn twee gemeenteavonden die het geheel omsluiten. Op de laatste avond worden de resultaten van de KerkSpiegel gepresenteerd en besproken. Daarna kan worden bekeken of er een verder traject van ondersteuning van de gemeente gewenst is.

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn!

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn! ENQUÊTE VACATURE Deel jouw droom over gemeente zijn! Beste mede-dromer, Wij zijn op zoek naar wat jij graag wilt, waar je behoefte ligt en wat jij verwacht als het gaat over gemeente zijn (cq kerk zijn)

Nadere informatie

bureau kerkwerk KerkSpiegel & KerkKijker hulpmiddellen en begeleiding voor zelfreflectie en toekomstverkenning als kerk

bureau kerkwerk KerkSpiegel & KerkKijker hulpmiddellen en begeleiding voor zelfreflectie en toekomstverkenning als kerk KerkSpiegel & KerkKijker hulpmiddellen en begeleiding voor zelfreflectie en toekomstverkenning als kerk de Kerkspiegel is eigendom van bureau kerkwerk advies, training en begeleiding voor de kerk van nu

Nadere informatie

3000 jaar religie in Elst? Gemeenteavond dinsdag 17 april 2018

3000 jaar religie in Elst? Gemeenteavond dinsdag 17 april 2018 3000 jaar religie in Elst? Gemeenteavond dinsdag 17 april 2018 Vanavond 1. Opening en welkom 2. Doel vanavond 3. Tot nu toe 4. Resultaten vragenlijst en duiding Pauze (informele bespreking) 5. Gesprek

Nadere informatie

2 Veelkleurige gemeente Typering van onze gemeente en kernwaarden (wat vinden wij belangrijk)

2 Veelkleurige gemeente Typering van onze gemeente en kernwaarden (wat vinden wij belangrijk) Protestantse Gemeente Veendam Beleidsplan 2019-2025 Inhoud 1 Missie 2 Veelkleurige gemeente Typering van onze gemeente en kernwaarden (wat vinden wij belangrijk) 3 Visie 2025 4 Speerpunten Beleid 2019-2025

Nadere informatie

ANBI gegevens gemeente

ANBI gegevens gemeente ANBI gegevens gemeente Algemene gegevens Protestantse Gemeente te, behorende tot de Protestantse Kerk Nederland. A. Algemene gegevens Protestantse Gemeente te Naam ANBI: Protestantse Gemeente te Telefoonnummer

Nadere informatie

Gemeente avond Prinses Julianakerk. Verbinding

Gemeente avond Prinses Julianakerk. Verbinding Gemeente avond Prinses Julianakerk Verbinding 1 Welkom op deze gemeente avond Voorbereid door leden van de kerkenraad en leden van 2.0. 2 Opzet van de avond 1. Opening met gebed door Sylvia en Rolf. 2.

Nadere informatie

kerkwerk +kerkspiegel

kerkwerk +kerkspiegel www.kerkspiegel.nl VERSIE 2.1 2014 DUMMY RAPPORT kerkwerk +kerkspiegel begeleiding en hulpmiddel voor kerkreflectie en kerkbeleid de kerkspiegel is een methode van: bureau kerkwerk advies, training en

Nadere informatie

Handreiking voor gesprekken over liturgie

Handreiking voor gesprekken over liturgie Handreiking voor gesprekken over liturgie Uitgeverij Boekencentrum Utrecht Inhoud Woord vooraf 7 Leeswijzer 9 samenvatting 11 1 Urgentie tot herbezinning op 13 protestantse liturgie 2 Protestantse liturgie

Nadere informatie

Aanvullend rapport deputaten M/V in de kerk

Aanvullend rapport deputaten M/V in de kerk 1 Aanvullend rapport deputaten M/V in de kerk Generale Synode van de Gereformeerde Kerken Harderwijk 2011 Het auteursrecht van deze tekst berust hetzij bij de auteur, hetzij bij de Gereformeerde Kerken

Nadere informatie

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) o o Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) Per 1 januari 2014 is door de Belastingdienst voorgeschreven dat een ANBI een officiële erkenning moet hebben. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft

Nadere informatie

Leeswijzer. We hopen u en jullie te ontmoeten! Bureau Kerkwerk

Leeswijzer. We hopen u en jullie te ontmoeten! Bureau Kerkwerk Rapport KerkSpiegel Gemeente VOORBEELD te Katoren Januari 2015. Geschreven door Bureau Kerkwerk Inhoudsopgave DEEL A DIT DOCUMENT ALGEMENE SAMENVATTING... 5 Drie Spiegels SPIEGELBEELD 1-14 KERNFUNCTIES...

Nadere informatie

Verkenning middagdienst. Lico Gemeentevergadering 21 februari 2011

Verkenning middagdienst. Lico Gemeentevergadering 21 februari 2011 Verkenning middagdienst Lico Gemeentevergadering 21 februari 2011 Inhoud presentatie Introductie eerste resultaten enquête middagdienst Verdiepingsvragen Inventarisatie middagdienst Gemeentevisie op eredienst

Nadere informatie

Gemeente beraad 13 oktober 2014

Gemeente beraad 13 oktober 2014 Gemeente beraad 13 oktober 2014 1. Opening en welkom en agenda (20.00) 2. Conclusies gemeente beraad juni 3. Wat is er sinds juni gebeurd 4. Kennismaking met werkgroep Kernen en Vieringen( 20.15-22.15)

Nadere informatie

Beleidsplan 2011-2017 VDGH "Ploegen, zaaien en oogsten "

Beleidsplan 2011-2017 VDGH Ploegen, zaaien en oogsten Beleidsplan 2011-2017 VDGH "Ploegen, zaaien en oogsten " De afbeelding op deze pagina 1s van Marc Chagall Concept beleidsplan 2011-2017 :Ploegen,zaaien en oogsten ". Inleiding: Deze aanzet tot het beleidsplan

Nadere informatie

Bezinning en studie door kerkenraad en gemeente om te komen tot een visie voor de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Lelystad

Bezinning en studie door kerkenraad en gemeente om te komen tot een visie voor de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Lelystad Bezinning en studie door kerkenraad en gemeente om te komen tot een visie voor de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Lelystad Een plan van aanpak, gemaakt door de coachgroep visievorming in opdracht van

Nadere informatie

Zondag 6 maart, 4e zondag in de 40dagentijd, alle kerken

Zondag 6 maart, 4e zondag in de 40dagentijd, alle kerken Zondag 6 maart, 4 e zondag in de 40dagentijd, alle kerken 1e collecte: 40dagentijdcollecte van Kerk in Actie voor Syrische vluchtelingen in de regio. Miljoenen Syriërs zijn op drift. Het land is compleet

Nadere informatie

Gemeentevergadering 25 november 2015. Beroepingswerk? Doe mij maar gewoon een nieuwe dominee!

Gemeentevergadering 25 november 2015. Beroepingswerk? Doe mij maar gewoon een nieuwe dominee! Gemeentevergadering 25 november 2015 Beroepingswerk? Doe mij maar gewoon een nieuwe dominee! Agenda 1. Inleiding over het beroepen 2. Gesprekken per wijk 3. Samenvatting en terugkoppeling Tijdslijn - 25

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM

ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM Inleiding Op 14 maart 2012 is het beleidsplan 2012-2015 vastgesteld. In het beleidsplan is vastgelegd wat we als gemeente de komende jaren willen

Nadere informatie

Onze kerk en haar toekomst

Onze kerk en haar toekomst Onze kerk en haar toekomst Wat is de toekomst van onze kerk? De Protestantse Gemeente Haarlem (PGH), bestaande uit de kerkgemeenschappen van de Ontmoetingskerk, de Bavo/Nieuwe Kerk en de Oosterkerk, werkt

Nadere informatie

Algemeen Nut Beogende Instelling: ANBI

Algemeen Nut Beogende Instelling: ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling: ANBI De Protestantse Kerk in Nederland is door de Belastingdienst erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wie aan zo n instelling een gift geeft, mag dat

Nadere informatie

KERK EN CHRISTENVERVOLGING christenvervolging

KERK EN CHRISTENVERVOLGING christenvervolging KERK EN CHRISTENVERVOLGING christenvervolging Een onderzoek naar de betrokkenheid van predikanten en voorgangers bij de vervolgde kerk November 2013 Inleiding Hoe 'leeft' het onderwerp christenvervolging

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Zevenbergen

Hervormde Gemeente Zevenbergen Hervormde Gemeente Zevenbergen 2018 Geef voor je kerk. Geef je leven zin. Tijden veranderen. Dat is waar. In dit digitale tijdperk gaan die veranderingen ook echt snel. Wanneer tijden veranderen is het

Nadere informatie

Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk. te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018

Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk. te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018 Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018 januari 2015 Waarom dit 'beleidsplan'? We kunnen discussiëren over het nut, maar dat heeft niet zoveel zin. Wel

Nadere informatie

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 14 november 2017. Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 2018-2021. INLEIDING. De ProtestantseTweestromengemeente te Rossum Heerewaarden - Hurwenen (PT )is

Nadere informatie

Mijn gelijk en ons geluk

Mijn gelijk en ons geluk 1 Mijn gelijk en ons geluk Een model voor bezinning op het omgaan met verscheidenheid in de gemeente Als de kerkenraad besluit tot het starten van een bezinningsproject over omgaan met verscheidenheid,

Nadere informatie

Voor ieder een plaats

Voor ieder een plaats Voor ieder een plaats Het versterken van de (wijk)kringen in onze gemeente Aanleiding/inleiding We willen graag dat ieder van onze gemeente zich er thuis voelt. Of dat lukt is niet alleen afhankelijk van

Nadere informatie

NB: de voorbeeldnamen, (telefoon)nummers en adressen dienen uiteraard door de concrete gegevens van uw gemeente te worden vervangen.

NB: de voorbeeldnamen, (telefoon)nummers en adressen dienen uiteraard door de concrete gegevens van uw gemeente te worden vervangen. Format voor in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een gemeente behorende tot de Kerk van de Nazarener, Nederlands District. NB: de voorbeeldnamen, (telefoon)nummers en adressen

Nadere informatie

We sluiten deze suggesties af met enkele methodische tips. Als bijlage 1 is een schematische samenvatting opgenomen. Mogelijkheden tot gesprek

We sluiten deze suggesties af met enkele methodische tips. Als bijlage 1 is een schematische samenvatting opgenomen. Mogelijkheden tot gesprek Suggesties voor het classicaal gesprek naar aanleiding van de pastorale handreiking Spreken over God van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Inleiding Voorjaar 2011 publiceerde de

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 2 Cameratechnieken en Logo maken Les 1 Cameratechnieken en logo maken Samenvatting van de les De leerlingen leren in deze les hoe reclames

Nadere informatie

15 Mate van dekkingsgraad, een eerste aanzet tot baten

15 Mate van dekkingsgraad, een eerste aanzet tot baten 15 Mate van dekkingsgraad, een eerste aanzet tot baten Sanneke van der Linden Sinds 2007 organiseert M&I/Partners de ICT Benchmark Ziekenhuizen. Op hoofdlijnen zijn de doelstellingen en aanpak van de ICT

Nadere informatie

Deze informatie wordt u aangeboden door de gebouwcommissie van CGK de Graankorrel te Hoofddorp.

Deze informatie wordt u aangeboden door de gebouwcommissie van CGK de Graankorrel te Hoofddorp. Deze informatie wordt u aangeboden door de gebouwcommissie van CGK de Graankorrel te Hoofddorp. Dit document biedt informatie over een ander kerkgebouw dat we recent gekocht hebben en waarvan we per 1

Nadere informatie

Vertrouwen in media in Nederland De rol van magazines

Vertrouwen in media in Nederland De rol van magazines Vertrouwen in media in Nederland 2017 De rol van magazines Gebruiksfrequentie media Kan je aangeven hoe vaak je deze activiteiten doet? (n=1.014) 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Dagelijks Meerdere dagen

Nadere informatie

Beleidsplan Hervormde Gemeente. s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018

Beleidsplan Hervormde Gemeente. s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018 Beleidsplan Hervormde Gemeente s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018 Preambule op basis van het Convenant Algemeen De Hervormde Gemeente van s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle vormt een gemeenschap,

Nadere informatie

LEOZ Generiek competentieprofiel leraar Passend Onderwijs: de ontwikkelscan

LEOZ Generiek competentieprofiel leraar Passend Onderwijs: de ontwikkelscan LEOZ Generiek competentieprofiel leraar Passend Onderwijs: de ontwikkelscan Juni 2013 Erica de Bruïne (Hogeschool Windesheim) Hans van Huijgevoort (Fontys OSO) Hettie Siemons (Hogeschool Utrecht, Seminarium

Nadere informatie

Een plaats voor kringen in een gereformeerde kerk (?)

Een plaats voor kringen in een gereformeerde kerk (?) Samenvatting plaats voor kringen in geref. kerk - Harmanny Een plaats voor kringen in een gereformeerde kerk (?) Bijbelse beelden voor gemeente en kringen Welke vorm heeft de gemeente volgens de Bijbel?

Nadere informatie

We zijn in 2014 als Praktijkcentrum aan de slag gegaan. Graag geven we u inzicht in ons reilen en zeilen het afgelopen jaar.

We zijn in 2014 als Praktijkcentrum aan de slag gegaan. Graag geven we u inzicht in ons reilen en zeilen het afgelopen jaar. JAARVERSLAG 2014 Het Praktijkcentrum wil kerken helpen bij de uitdagingen waar ze voor komen te staan. Dat doen we door advies te geven, toerusting te bieden en onderzoek uit te voeren. Ons aanbod varieert

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente te Burdaard

Beleidsplan Protestantse Gemeente te Burdaard Beleidsplan 2015-2020 Protestantse Gemeente te Burdaard Inhoud Voorwoord...3 2. Inleiding...4 3. Missie en visie, gemeente-zijn in Burdaard...5 4. Beleidsonderwerpen...6 4.1 Organisatie...6 4.2 Ontmoeting

Nadere informatie

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) o o Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) Per 1 januari 2014 is door de Belastingdienst voorgeschreven dat een ANBI een officiële erkenning moet hebben. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft

Nadere informatie

Rapportage cliëntervaringsonderzoek

Rapportage cliëntervaringsonderzoek Rapportage cliëntervaringsonderzoek Versie 2.0.0 Drs. J.J. Laninga december 2017 www.triqs.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Leeswijzer... 4 Methode... 5 Uitkomsten meting... 6 Samenvatting...

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Nieuw- en Sint Joosland

Protestantse Gemeente te Nieuw- en Sint Joosland ANBI Informatie Naam gemeente: Protestantse Gemeente te Nieuw- en Sint Joosland RSIN/Fiscaal nummer: 824129933 Adres: Kerkplein 1 Postcode: Plaats: Contact adres: 4339 AM Nieuw- en Sint Joosland Scriba:

Nadere informatie

Enquê tês Gêloof in hêt gêzin

Enquê tês Gêloof in hêt gêzin Enquê tês Gêloof in hêt gêzin Inhoud Samenvatting... 2 Analyse enquêtes... 3 Uitkomsten ouderenquête... 5 Uitkomsten kerkenraadsenquête... 8 1 Samenvatting Veel behoefte aan opvoedingsondersteuning in

Nadere informatie

Enquête kerkdiensten, jaarthema en beleid Gereformeerde kerk Wijnjewoude-Hemrik

Enquête kerkdiensten, jaarthema en beleid Gereformeerde kerk Wijnjewoude-Hemrik Enquête kerkdiensten, jaarthema en beleid Gereformeerde kerk Wijnjewoude-Hemrik Inleiding en werkwijze In deze enquête vragen wij u/ jullie een mening over kerkdiensten en activiteiten voor gebed. Vanaf

Nadere informatie

WAT WILLEN DE GEMEENTELEDEN VAN DE LUCASKERK IN DE ZONDAG VIERINGEN?

WAT WILLEN DE GEMEENTELEDEN VAN DE LUCASKERK IN DE ZONDAG VIERINGEN? WAT WILLEN DE GEMEENTELEDEN VAN DE LUCASKERK IN DE ZONDAG VIERINGEN? DOEL VAN DE ENQUETE De vieringen in de Lucaskerk beter laten aansluiten bij de behoeften van de gemeenteleden OPZET VAN DE ENQUETE Via

Nadere informatie

Het draait om de ervaring van de klant. Aan de slag met Dactari DierenartsenRadar. Stap 1: kiezen van een DierenartsenRadar pakket

Het draait om de ervaring van de klant. Aan de slag met Dactari DierenartsenRadar. Stap 1: kiezen van een DierenartsenRadar pakket DACTARI DIERENARTSENRADAR Het draait om de ervaring van de klant DierenartsenRadar is een enquête tool waarmee u de ervaring van uw klanten kunt meten én om kan zetten in concrete acties. Zo worden aandachtspunten

Nadere informatie

Handboek. voor ouderlingen en oudsten. Peter van de Kamp (red.) Ad Heystek Willem van der Horst Sake Stoppels

Handboek. voor ouderlingen en oudsten. Peter van de Kamp (red.) Ad Heystek Willem van der Horst Sake Stoppels Handboek voor ouderlingen en oudsten Peter van de Kamp (red.) Ad Heystek Willem van der Horst Sake Stoppels Buijten & Schipperheijn Motief - Amsterdam Inhoud Inleiding 7 Deel 1: De basis 1 Waarom eigenlijk

Nadere informatie

Vooruit met de BasisSt.Jansgemeente Gouda

Vooruit met de BasisSt.Jansgemeente Gouda Nieuw Jaarthema Vooruit met de basis beleid Vorming &Toerusting Missionair Team Bijbelstudiecoördinatie als handreiking vanuit beleidsplan kerkenraden St. Jan Gouda 2017-2018 De kerkenraden A en B hebben

Nadere informatie

LEOZ Generiek competentieprofiel leraar Passend Onderwijs: de ontwikkelscan

LEOZ Generiek competentieprofiel leraar Passend Onderwijs: de ontwikkelscan LEOZ Generiek competentieprofiel leraar Passend Onderwijs: de ontwikkelscan oktober 2011 Erica de Bruïne (Hogeschool Windesheim) Hans van Huijgevoort (Fontys OSO) Hettie Siemons (Hogeschool Utrecht, Seminarium

Nadere informatie

47 JOB-monitor HOE GEBRUIK JE DE JOB-MONITOR? WAT HEB JE ALS STUDENTENRAAD AAN DE JOB-MONITOR?

47 JOB-monitor HOE GEBRUIK JE DE JOB-MONITOR? WAT HEB JE ALS STUDENTENRAAD AAN DE JOB-MONITOR? 7: JOB-monitor HOE GEBRUIK JE DE JOB-MONITOR? Via www.jobmonitorresultaten.nl kan je zien hoe tevreden studenten zijn op jouw school en jouw opleiding. Je kan ook een rapport van jouw eigen school uitdraaien.

Nadere informatie

A. De betekenis van de kerkdiensten vergroten zodat gemeenteleden frequent en met vreugde de diensten bezoeken en anderen uitnodigen om mee te gaan.

A. De betekenis van de kerkdiensten vergroten zodat gemeenteleden frequent en met vreugde de diensten bezoeken en anderen uitnodigen om mee te gaan. Beleidsplan Hervormde Gemeente Hien en Dodewaard 2019-2024 Wie zijn we Wij zijn een gemeente van Jezus Christus. Hij, de Zoon van God, is mens geworden, heeft onze nood (schuld en lijden) gedragen, is

Nadere informatie

Inloggegevens zijn op te vragen bij Heleen van den Bos via

Inloggegevens zijn op te vragen bij Heleen van den Bos via Korte handleiding gebruik VPI t.b.v. REFSWVO Site: http://inlog.vraagprofielinstrument.nl/home/login Licentienummer: VPIREFSWV Inloggegevens zijn op te vragen bij Heleen van den Bos via hvandenbos@refsvo.nl.

Nadere informatie

Uitvoering Wet hergebruik overheidsinformatie. Uw gegevens. Uitvoering Wet hergebruik overheidsinformatie. Hoeveel inwoners telt uw gemeente?

Uitvoering Wet hergebruik overheidsinformatie. Uw gegevens. Uitvoering Wet hergebruik overheidsinformatie. Hoeveel inwoners telt uw gemeente? Uw gegevens * 1. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en alleen in geanonimiseerde vorm gedeeld met anderen. Uw naam: Uw functie: Uw contactgegevens: Naam van uw gemeente : Hoeveel inwoners telt

Nadere informatie

Voorstel nieuw model kerkenraad. Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost

Voorstel nieuw model kerkenraad. Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost Voorstel nieuw model kerkenraad Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost Uitgangspunten model kerkenraad. - De Protestantse Gemeente Zuid Oost (PGZO) is één protestantse gemeente met twee oecumenische

Nadere informatie

DE L CKER DOELEN STELLEN

DE L CKER DOELEN STELLEN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER DOELEN STELLEN Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

Draaiboek voor het team Kwaliteit van verzorging en opvoeding in de residentiële jeugdzorg

Draaiboek voor het team Kwaliteit van verzorging en opvoeding in de residentiële jeugdzorg Draaiboek voor het team Kwaliteit van verzorging en opvoeding in de residentiële jeugdzorg Marjan de Lange Cécile Chênevert Utrecht, september 2011 2011 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Vragenlijst Eigen Regie - versie voor mantelzorgers/ouders -

Vragenlijst Eigen Regie - versie voor mantelzorgers/ouders - Kenmerk bewoner:.. Datum: Vragenlijst Eigen Regie - versie voor mantelzorgers/ouders - De vragen in deze vragenlijst gaan over de eigen regie uw kind/naaste. Met eigen regie bedoelen we: het zoveel mogelijk

Nadere informatie

1. Wat zijn volgens u de kerntaken van onze wijkgemeente, nu en voor de komende jaren? Kies maximaal drie thema s die voor u het belangrijkst zijn.

1. Wat zijn volgens u de kerntaken van onze wijkgemeente, nu en voor de komende jaren? Kies maximaal drie thema s die voor u het belangrijkst zijn. In deze gemeentepeiling willen we graag in beeld krijgen wat onze gemeenteleden belangrijk vinden voor de Goede Herderkerk, nu en in de toekomst. Er worden 12 vragen gesteld, vooral over de dingen die

Nadere informatie

Werkdocument voor het pastoraat van de Hervormde gemeente te Kapelle

Werkdocument voor het pastoraat van de Hervormde gemeente te Kapelle Werkdocument voor het pastoraat van de Hervormde gemeente te Kapelle 1. Missie Het pastoraat is er op gericht om elkaar in kerk en wereld te helpen Jezus Christus te vinden en te volgen. Deze missie houdt

Nadere informatie

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW)

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Status: Concept van de werkgroep voor de informele consultatie (29 mei 2017 ) Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Missie van de Protestantse Gemeente Woerden De Protestantse

Nadere informatie

Protestantse gemeente Het Vierkant. Visie op de Toekomst

Protestantse gemeente Het Vierkant. Visie op de Toekomst Protestantse gemeente Het Vierkant Visie op de Toekomst Inhoud. 1. De opdracht. 2. Gemeenteleden. 3. De toekomst van de Prot. Gem. Het Vierkant 4. Financiële middelen 5. Advies en tijdpad 1. De opdracht

Nadere informatie

Onderweg naar de kerk van de toekomst. Toelichting voor de Gemeentevergadering van de Gereformeerde kerk te Ermelo op 19 maart 2013

Onderweg naar de kerk van de toekomst. Toelichting voor de Gemeentevergadering van de Gereformeerde kerk te Ermelo op 19 maart 2013 Onderweg naar de kerk van de toekomst Toelichting voor de Gemeentevergadering van de Gereformeerde kerk te Ermelo op 19 maart 2013 Missie Matteüs 22: 37 39 Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

RSIN/Fiscaal nummer:

RSIN/Fiscaal nummer: A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk te Delfzijl RSIN/Fiscaal nummer: 824143863 Website adres: E-mail: www.cgk-delfzijl.nl info@cgk-delfzijl.nl Adres: Huibertplaat 57 Postcode:

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken in de Protestantse Gemeente te Wijhe

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken in de Protestantse Gemeente te Wijhe Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken in de Protestantse Gemeente te Wijhe Inhoud Paragraaf Inhoud 1. Samenstelling van de Kerkenraad 2. Verkiezingen 2.1. Verkiezing van ambtsdragers

Nadere informatie

Uitkomsten enquête communicatie

Uitkomsten enquête communicatie Uitkomsten enquête communicatie Medezeggenschapsraad 8 e Montessori 11 oktober 2016 CONCLUSIES Belangrijkste conclusies 1. De beleving van de ouders verschilt sterk van die van de leerkrachten: leerkrachten

Nadere informatie

Workshops regioavond Dienend in Beweging!

Workshops regioavond Dienend in Beweging! Workshops regioavond Dienend in Beweging! November 2018 Workshop Beweging..voor een kerk die werkt! Workshop Dienend Leiderschap Dit zijn de sheets die Piet Mars gebruikte bij zijn presentatie over dienend

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Breda

Protestantse Gemeente Breda Protestantse Gemeente Breda Wat vooraf ging Protestantse Gemeente Breda BOUWEN OP VERTROUWEN duurzaam en vitaal (november 2015) PGB duurzaam en vitaal Het visitatierapport Helderheid financiën Plan van

Nadere informatie

Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief

Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost 27-10-2014 Status: Definitief 1. Inhoud 1. Inhoud... 1 2. Inleiding... 2 3. Opbouw van dit rapport... 2 4. Vraagstelling:... 3 5. Resultaten algemeen...

Nadere informatie

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden zeker gedeeltelijk niet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Voor discussies heb ik geen tijd, ík beslis. Medewerkers met goede voorstellen

Nadere informatie

A. Algemene gegevens. Postadres: Kerkstraat 20

A. Algemene gegevens. Postadres: Kerkstraat 20 A. Algemene gegevens Naam ANBI: Protestantse gemeente te s-hertogenbosch Telefoonnummer: 073-6139740 RSIN/Fiscaal nr: 820396552 Website adres: www.pgdenbosch.nl E-mail: kerkelijkbureau@pgdenbosch.nl Adres:

Nadere informatie

Smartfeedback.

Smartfeedback. Inhoud Topsport 3 Wat is Smartfeedback 4 Filosofie 5 Topsport In de sport wordt succes bepaald door de kwaliteiten van de sporters. Daarom investeren topsporters continu in hun eigen ontwikkeling. Dit

Nadere informatie

Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek 2017 Versie 1.0.0 Drs. J.J. Laninga maart 2016 MTO-CQI www.triqs.nl Voorwoord Met genoegen bieden wij u hierbij de rapportage aan over het uitgevoerde medewerkerstevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Moge het geloof waarin we staan Hoorbaar worden in ons spreken. Moge de hoop die leeft in ons hart Zichtbaar

Nadere informatie

Checklist: voldoet u als kerkelijke gemeente aan de AVG?

Checklist: voldoet u als kerkelijke gemeente aan de AVG? Checklist: voldoet u als kerkelijke gemeente aan de AVG? versie 1.0 Toelichting Om als gemeente na te gaan of voldaan wordt aan de nieuwe privacyregels die gesteld worden in de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Verschillen in geloven. Over geloofsopvoeding als je verschillend gelooft. Mogelijkheden voor twee soorten bijeenkomsten

Verschillen in geloven. Over geloofsopvoeding als je verschillend gelooft. Mogelijkheden voor twee soorten bijeenkomsten Verschillen in geloven Over geloofsopvoeding als je verschillend gelooft Verschillen in geloven is een themaboekje uit de serie Zijsprong. Deze serie hoort bij het bewaarmagazine Spring, opvoeden en geloven

Nadere informatie

Diaconie van de Protestantse Gemeente Vleuten-De Meern

Diaconie van de Protestantse Gemeente Vleuten-De Meern Augustus 2016 Versie 2.0 ANBI gegevens Diaconie van de Protestantse Gemeente Vleuten De Meern A. Algemene gegevens. Naam ANBI: Diaconie van de Protestantse Gemeente Vleuten-De Meern RSIN/Fiscaal nummer:

Nadere informatie

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid.

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk te Maassluis Telefoonnummer: 010-5922225 RSIN/Fiscaal nummer: 80 338 99 66 Website adres: www.cgkmaassluis.nl E-mail: info@cgkmaassluis.nl

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

Publicatie van de ANBI-transparantie gegevens van de Kerk van de Nazarener Hoekse Waard.

Publicatie van de ANBI-transparantie gegevens van de Kerk van de Nazarener Hoekse Waard. Publicatie van de ANBI-transparantie gegevens van de Kerk van de Nazarener Hoekse Waard. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Kerk van de Nazarener Hoekse Waard Telefoonnummer (facultatief): 0312 456789 RSIN/Fiscaal

Nadere informatie

Betrokken & gastvrij Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen

Betrokken & gastvrij Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen 2015 2020 november 2014 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Protestantse Gemeente te Dalfsen. Dit beleidsplan 2015-2020 is gebaseerd op de visie, zoals

Nadere informatie

Samen geroepen en samengeroepen

Samen geroepen en samengeroepen Samen geroepen en samengeroepen Beleidsplan 2013 2016 Classicale vergadering van Zierikzee Inleiding Voor u ligt het nieuwe beleidsplan van de Classciale vergadering van Zierikzee. Het vorige beleidsplan

Nadere informatie

Positionering Overheidsarchiefdiensten Algemene uitkomsten

Positionering Overheidsarchiefdiensten Algemene uitkomsten Positionering Overheidsarchiefdiensten Algemene uitkomsten Archief & BRAIN Managementconferentie 12 mei 14 Positioneringsmodel Archief wil strategie- en visievorming van de archiefsector stimuleren. Aandacht

Nadere informatie

EEN ONLINE PROGRAMMA VOOR HET DIGITAAL AANBIEDEN VAN WISKUNDE OPGAVEN

EEN ONLINE PROGRAMMA VOOR HET DIGITAAL AANBIEDEN VAN WISKUNDE OPGAVEN EEN ONLINE PROGRAMMA VOOR HET DIGITAAL AANBIEDEN VAN WISKUNDE OPGAVEN WEBWORK Na tegenvallende tentamenresultaten en relatief hoog uitvalpercentage in vorige jaren is in blok 1 van studiejaar 2016-2017

Nadere informatie

[ENQUETE COMMUNICATIE]

[ENQUETE COMMUNICATIE] 13 [ENQUETE COMMUNICATIE] Enquête communicatie Brederode Wonen Inleiding Brederode Wonen zet zich in voor optimale communicatie met haar huurders en goede informatievoorziening voor een ieder die daar

Nadere informatie

Agenda. Opening Achtergrond informatie Rapportage gemeenteontmoetingen Uitkomsten Aanbevelingen Voortgang proces Sluiting

Agenda. Opening Achtergrond informatie Rapportage gemeenteontmoetingen Uitkomsten Aanbevelingen Voortgang proces Sluiting Agenda Opening Achtergrond informatie Rapportage gemeenteontmoetingen Uitkomsten Aanbevelingen Voortgang proces Sluiting 1 Opening Lucas 11 vers 1-13 Op een keer was Jezus ergens aan het bidden. Toen Hij

Nadere informatie

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid.

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk te Zaamslag Telefoonnummer (facultatief): 0115-432331 RSIN/Fiscaal nummer: 824153145 Website adres: www.cgkzaamslag.nl E-mail: Zaamslag.scriba@cgk.info

Nadere informatie

Het gaat bij Leven uit de Bron om dingen die kostbaar zijn en waar je daarom zorgvuldig mee omgaat. Geen paarlen voor de zwijnen gooien.

Het gaat bij Leven uit de Bron om dingen die kostbaar zijn en waar je daarom zorgvuldig mee omgaat. Geen paarlen voor de zwijnen gooien. Leven uit de Bron is het thema voor het volgende seizoen en ook voor de startzondag. Afgelopen seizoen is de kerkenraad met dit thema bezig geweest. Wellicht hebt u er al van gehoord, via een ouderling

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek Inleiding

Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek Inleiding Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek 2018 2022 Kerk in de stad Inleiding De Protestantse Gemeente Sneek is ontstaan uit een samengaan van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Sneek. Deze

Nadere informatie

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren.

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren. ingevuld door :. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren Aanpak kiezen en planning maken Ik verdiep me in een opdracht zodat ik overzicht heb. Ik kan een passende aanpak

Nadere informatie

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK Januari 2019 Maartenskerkgemeente Doorn GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK OREN EN OGEN VAN DE KERK IN DE STRAAT Sonja Bloemers DOOR JOU DOET GOD ZIJN WERK Fred Ekhart GELOVEN DOE JE SAMEN Hester van der

Nadere informatie

Enquête-uitslag. van de gehouden enquête onder de leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde

Enquête-uitslag. van de gehouden enquête onder de leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde Enquête-uitslag van de gehouden enquête onder de leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde 1 Inleiding In het laatste kwartaal van 28 is er onder alle leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van. Hervormde Gemeente Rhoon

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van. Hervormde Gemeente Rhoon ten behoeve van het leven en werken van de Hervormde Gemeente Rhoon Inhoud Paragraaf Inhoud 1 Samenstelling van de kerkenraad 2.1. Verkiezing van ambtsdragers 2.2. Verkiezing van ouderlingen en diakenen

Nadere informatie

ANBI Grote Kerk Harlingen Nicolaaskerk - Midlum

ANBI Grote Kerk Harlingen Nicolaaskerk - Midlum ANBI Onderstaaand vindt u de ANBI gegevens van de Hervormde Gemeente Harlingen-Midlum te Harlingen voor Kerkbeheer aangevuld met het beleidsplan voor gemeente. Grote Kerk Harlingen Nicolaaskerk - Midlum

Nadere informatie

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA Burgers nemen veel initiatieven. Het wordt óók van hen verwacht dat ze zich steeds meer inzetten voor hun eigen buurt. Ieder initiatief, of

Nadere informatie

Jaarthema NGK Dalfsen

Jaarthema NGK Dalfsen Jaarthema NGK Dalfsen Seizoen 2015-2016 Breng ons samen Verbonden van hart tot hart Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard Romeinen 15 vers 7 Jaarthema 2015-2016: Leven

Nadere informatie

DE L CKER ZELFVERTROUWEN NA PESTEN

DE L CKER ZELFVERTROUWEN NA PESTEN ZELFVERTROUWEN NA PESTEN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

Notitie voor de Protestantse wijkgemeente Holy te Vlaardingen Door Jack de Koster, gemeentebegeleider

Notitie voor de Protestantse wijkgemeente Holy te Vlaardingen Door Jack de Koster, gemeentebegeleider Notitie voor de Protestantse wijkgemeente Holy te Vlaardingen Door Jack de Koster, gemeentebegeleider April 2019 Inhoudsopgave Rapportage Protestantse wijkgemeente Holy te Vlaardingen... 1 Inleiding...

Nadere informatie

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3 Rapportage Burgerpanel meting 3: Juni 2013 In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Horst aan de Maas Dhr. F. Geurts Utrecht, juli 2013 DUO Market Research drs. Aart van Grootheest drs. Marjan den Ouden

Nadere informatie