Nationaal verkeerskundecongres 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nationaal verkeerskundecongres 2015"

Transcriptie

1 Nationaal verkeerskundecongres 2015 Moet het OV zich meer richten op senioren? En hoe dan? ing. Peter Kors (Auteur is werkzaam als adviseur bij Movares Mobiliteit) Samenvatting De economische crisis dwingt de overheid stevig te bezuinigen, ook in het openbaar vervoer (OV). Busen tramlijnen worden beperkt tot een grofmazig net op hoofdwegen, met grotere halteafstanden. Een goede ontwikkeling, want de overblijvende lijnen worden hierdoor sneller, comfortabeler en rijden vaker in het uur. Het OV biedt een hogere kwaliteit en wordt dus aantrekkelijker voor keuzereizigers. Keerzijde is dat de reiziger verder moet lopen naar de halte. Voor senioren is deze ontwikkeling een nadeel, zij vragen juist om kortere loopafstanden en een ruime dienstregeling. Voor mensen met een beperking (voor wie haltes toegankelijk zijn gemaakt) geldt dit des te meer. We weten dat door de vergrijzing het aantal senioren flink toeneemt. Zijn we in het OV dan wel verstandig bezig? Wij adviseren om het OV te blijven inrichten als grofmazig netwerk, gericht op de grootste groep reizigers, maar ook apart OV te ontwikkelen voor de groeiende groep senioren. Trefwoorden Openbaar vervoer, grofmazig netwerk, senioren, vergrijzing, servicelijn.

2 Moet het openbaar vervoer zich meer richten op senioren? De economische crisis heeft de overheid gedwongen om stevig te bezuinigen, ook in het openbaar vervoer (OV). Bus- en tramlijnen worden steeds meer beperkt tot een grofmazig net op de hoofdwegen, met grotere afstanden tussen de haltes. Dat is op zich een goede ontwikkeling, want de overblijvende lijnen worden hierdoor sneller, comfortabeler en rijden vaker in het uur (zie kader). Kortom: het openbaar vervoer biedt meer kwaliteit en wordt dus aantrekkelijker voor keuzereizigers. Het feit dat men wat verder moet lopen naar de halte wordt meer dan goed gemaakt door de hogere kwaliteit die het openbaar vervoer biedt. Voor senioren is echter een langere loopafstand een nadeel, zij vragen juist om kortere loopafstanden. Voor mensen met een beperking (voor wie juist haltes toegankelijk zijn gemaakt) geldt dit des te meer. Verder weten we dat door de vergrijzing het aantal senioren flink toeneemt (zie bijvoorbeeld afbeelding 1, het landelijke beeld is vergelijkbaar [1]). Zijn we in het openbaar vervoer dan wel verstandig bezig? Moet het openbaar vervoer zich juist meer richten op senioren? Afbeelding 1. Provincie N/Brabant

3 Hoe zit dat eigenlijk met openbaar vervoer-reizigers? Uit onderzoek [2] is bekend dat de openbaar vervoer-reizigers zijn te verdelen in twee groepen (zie ook onderzoek in België, afbeelding 2): 1. 80% van de reizigers is goed ter been en heeft juist voordeel van sneller, efficiënter en meer grofmazig openbaar vervoer. Kenmerken van deze groep zijn overwegend: reistijd zeer belangrijk, tijdgebonden (bv aankomsttijd), frequente of zelfs dagelijkse reiziger, snelle overstap gewenst, auto beschikbaar (dus keuzereiziger), motieven zoals werk, school en vrije tijd, goed ter been, m lopen geen probleem, geen probleem met staan of wachten % van de reizigers betreft senioren en/of mensen met een beperking. Kenmerken: reistijd minder belangrijk, niet tijdgebonden, incidentele reiziger, ruime overstap gewenst, ruime dienstregeling noodzakelijk ivm hulp van de chauffeur, praatje, onzekerheid (bv niet kunnen lezen van lijninformatie op de bus!), vastzetten rolstoel en gaan zitten (omdat staan in de bus een probleem is). Auto niet (meer) beschikbaar om medische redenen, motieven bezoek, ziekenhuis, arts en winkelen, slecht ter been, (tijdelijke) handicap (rolstoel 1%, stokloper 1%, rollator 2% van totaal aantal reizigers), problemen met lopen: m maximaal, problemen met staan en wachten (zitgelegenheid noodzakelijk). Nb ca. 15% van de bevolking heeft een handicap (ook tijdelijk, bv been in het gips), de groep senioren is eveneens ca. 15% (grotendeels overlappend, daarom samen 20%). Moderne senioren hebben relatief een hoger inkomen en rijden nu nog in auto's, maar dit houdt op een bepaalde leeftijd op. Moeders met kinderwagens vallen deels ook in deze categorie. Afbeelding 2.

4 Eerste wat opvalt: de eisen die deze twee groepen aan het openbaar vervoer stellen zijn strijdig met elkaar. Eén openbaar vervoer kan dus eigenlijk beide reizigersgroepen niet bedienen, er zijn twee aparte soorten openbaar vervoer nodig die volstrekt verschillend zijn. Tot nu toe bieden bus- en tramlijnen een compromis, dat eigenlijk voor beide groepen niet optimaal is. Openbaar vervoer met een loopafstand van m leidt voor de grootste groep reizigers tot langzaam, versplinterd, laagfrequent en oncomfortabel vervoer (bv over verkeersdrempels), terwijl dit voor de groep senioren eigenlijk nog een te grote afstand is. Naarmate een bus- of tramlijn zich in karakter wat meer richt op een van deze twee groepen, haakt de andere groep steeds meer af. Tweede ontwikkeling: door de vergrijzing neemt de groep van senioren (65+) de komende jaren toe van 15% naar ruim 20%, tot rond 25% in 2040 waarna het aandeel senioren weer afneemt. Een kleine kanttekening: door het langer doorwerken lijkt de mobiliteit van jonge senioren steeds meer op de groep van middelbare leeftijd: relatief veel autogebruik en meer werk-gerelateerd. Verder zorgt de e- fiets dat senioren langer de fiets blijven gebruiken. De groei van de tweede groep openbaar vervoerreizigers is daarom iets minder dan de vergrijzing aangeeft, naar verwachting van 80-20% naar 75-25%. De groep senioren wordt dus belangrijker, ook voor het openbaar vervoer. Hoog tijd om te kijken hoe het openbaar vervoer beter kan inspelen op deze ontwikkeling.

5 Kader: het optimale openbaar vervoer-netwerk Met name de TU/Delft heeft antwoord gezocht op de vraag: wat is eigenlijk een optimaal openbaar vervoer-netwerk? Uit langjarige onderzoeken [3] komen duidelijke aanbevelingen: in stedelijk gebied is een maaswijdte van m optimaal voor bus- of tramlijnen, met een halteafstand van 600m. De OV-lijnen zijn dan redelijk gestrekt, geconcentreerd op de hoofdwegen (dus niet door verblijfsgebieden met verkeersdrempels, versmallingen, etc.). Hierdoor is de snelheid relatief hoog, waardoor het openbaar vervoer voor de overheid efficiënt is maar voor de reizigers ook de kortste reistijd oplevert. Tevens trekt elke lijn meer reizigers en kan een hogere frequentie worden geboden. Doorstromingsmaatregelen worden beperkt tot een beperkt aantal openbaar vervoer-corridors en komen aan meer reiziger ten goede. Ook is de reis comfortabeler: minder bochten en minder snelheidsremmers als drempels, versmallingen, etc. De loopafstand is dan maximaal 600m, incidenteel tot 900m. Voor de grootste groep reizigers geen probleem, de langere looptijd wordt meer dan goed gemaakt door de hogere frequentie, de snellere reis en de betere overstappen op knooppunten (door de hogere frequentie worden aansluitingen tussen lijnen onderling maar ook op treinen een stuk gunstiger). Het is duidelijk dat voor de groep senioren deze loopafstanden echter te groot zijn. Als zij toevallig dicht bij een halte wonen, profiteren zij ook van frequent en comfortabel openbaar vervoer, maar als dat niet zo is ontstaan witte vlekken (zie afbeelding 3) en is voor deze groep een alternatief nodig (zie afbeelding 4). Afbeelding 3. Witte vlekken voor senioren Afbeelding 4. Apart OV (geel) voor senioren Ook het regionale openbaar vervoer kan zich het beste beperken tot de grote stromen via hoofdwegen. Waar kleine kernen niet direct door een centrale halte kunnen worden bediend, biedt een halte bij de hoofdweg een knooppunt waar men met allerlei vervoerswijzen (auto, taxi, (e-)fiets, buurtbus, lopen) naar toekomt. Goede voorzieningen op en naar deze knooppunten zijn cruciaal.

6 Voor de grootste groep reizigers is de huidige ontwikkeling naar een grofmazig openbaar vervoernetwerk juist positief, omdat dit tendeert naar een optimaal openbaar vervoer-netwerk: sneller, frequenter, comfortabeler maar wel met een wat langere loopafstand (zie kader). Ook voor de overheid is dit een optimaal netwerk, dat relatief veel en kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer kan aanbieden met relatief lage kosten, terwijl minder doorstromingsmaatregelen nodig zijn die aan meer reizigers ten goede komen. Voor de kleinere groep reizigers (senioren) is een grofmazig net minder gunstig, omdat de loopafstand te groot kan worden. Het openbaar vervoer wordt voor deze groep (als hun herkomst of bestemming in een witte vlek ligt) steeds minder aantrekkelijk. En het is juist belangrijk dat senioren mobiel blijven (oa door het streven om langer thuis te blijven wonen). Deze groep groeit door de vergrijzing van 20% naar 25%. Het wordt daarom steeds belangrijker om ook deze groep een goed openbaar vervoer te bieden, toegesneden op hun kenmerken. Wij adviseren om het openbaar vervoer te blijven inrichten als grofmazig netwerk, gericht op de grootste groep reizigers, maar ook apart openbaar vervoer te ontwikkelen voor de groeiende groep senioren. Hierbij is een grondige analyse van herkomsten en bestemmingen van de doelgroep nodig in relatie tot de witte vlekken. En hoe dan? Een apart openbaar vervoer product gericht op senioren is alleen mogelijk als de vervoersstroom zo groot is, dat het overblijvende OV nog genoeg reizigers heeft. En dat het aparte openbaar vervoer voor senioren zo groot van omvang is, dat een redelijke frequentie geboden kan worden. Omdat de groep senioren overwegend minder tijdgebonden is, is een frequentie van 1 tot 2 keer per uur vaak al genoeg. Dergelijk grote stromen komen alleen voor in het (groot)stedelijk openbaar vervoer, op andere plaatsen is maatwerk nodig. Een aantal mogelijkheden: Servicetaxi: deeltaxi na telefonische afspraak, vaak in combinatie met WMO-vervoer of regiotaxi. Vroeger beschouwd als vangnet voor het openbaar vervoer, bijvoorbeeld als lijndiensten niet meer rendabel waren. Nadeel voor reizigers is het moeten bellen en de onzekerheid over vertrek en aankomst. Op zich geschikt voor dunne vervoersstromen (zoals in niet-stedelijk gebied) maar door de beroepschauffeur en de lage bezetting relatief erg duur. In veel regio s zijn om die reden juist de voorwaarden aangescherpt om het gebruik zoveel mogelijk te beperken, zoals uitsluitend met een bepaalde pas of na een medische keuring. Sommige gemeenten hebben een variant met vrijwilligers, wat de kosten aanzienlijk beperkt. Buurtbus: interlokale lijnbus met een vaste route en dienstregeling, maximaal 8 personen, een vrijwilliger als chauffeur. Lage kosten en zeer geschikt voor de doelgroep (vrijwilligers en reizigers zijn in de praktijk veelal senioren). Bellen is niet nodig en de vertrektijden liggen vast. Vaak verbindingen met een lage vervoersvraag, waarvoor reguliere buslijnen niet meer rendabel zijn. Bijvoorbeeld haaks op de drukke openbaar vervoerlijnen als dwarsverband. Recent zijn ook voertuigen met een lage vloer ontwikkeld, zodat de buurtbus ook beter toegankelijk wordt. Ook binnen een gemeente mogelijk, wordt dan vaak wijkbus genoemd. Bij een grotere vervoersvraag (>50 reizigers per dag) ontstaan al snel problemen, omdat er niet meer dan 8 personen kunnen worden vervoerd. Servicelijn: lijndienst specifiek voor de doelgroep, met een vaste route en dienstregeling, met een speciaal voertuig en een buschauffeur met een speciale opleiding en servicegerichte instelling. Alleen bij een hogere vervoervraag mogelijk vanwege de hoge kosten, dus alleen in (groot) stedelijk gebied. Door de lage snelheid en een beperkte bezetting (kleiner voertuig, desondanks duurder dan een standaardbus) resulteert een lage verhouding tussen kosten en baten. Financieel alleen haalbaar door beperking van

7 dure (WMO) deeltaxi ritten. Probleem is dat er geen geschikt voertuig meer is. De in Denemarken speciaal voor dit doel ontworpen DAB-bus (zie afbeelding 5) wordt niet meer gemaakt. Een standaard lagevloerbus is te breed en te lang voor verblijfsgebieden, en komt daarom niet dicht genoeg bij bestemmingen van de doelgroep. Ook is de lagevloerbus niet comfortabel bij drempels en biedt te weinig zitplaatsen. Een voertuig op basis van een bestelbus heeft een te hoge vloer, is niet comfortabel genoeg en biedt te weinig zitplaatsen. Hierbij het pleidooi om in eigen land een geschikt voertuig te ontwikkelen: smaller en korter dan een standaardbus, veel zitplaatsen (bij voorkeur in de rijrichting), zeer lage vloer, wendbaar, comfortabel, de chauffeur zit zodanig dat hij makkelijk reizigers kan helpen. Afbeelding 5. DAB servicebus Conclusie Een grofmazig openbaar vervoer is optimaal voor de eerste groep reizigers die goed ter been is, ondanks de vergrijzing blijft dit de grootste groep. Door de vergrijzing groeit de tweede groep reizigers wel van 20% naar 25%, zodat het steeds interessanter wordt om voor deze groep aangepast openbaar vervoer te ontwikkelen. Servicelijnen zijn duurder dan gewone buslijnen, maar kunnen taxiritten vervangen die nog veel duurder zijn. Discussiepunten: Waar zijn servicetaxi, buurtbussen of servicelijnen mogelijk als openbaar vervoer gericht op senioren? Waar zijn witte vlekken, hoeveel senioren betreft het, zijn er geschikte routes en hoe past het in het openbaar vervoer-netwerk? Lukt het om besparingen in het taxivervoer (gemeenten) te gebruiken voor servicelijnen (OVautoriteiten)? Als kleine kernen op enige afstand liggen van doorgaande regionale (H)OV-lijnen, lukt het de doelgroep dan om de afstand naar het knooppunt te overbruggen? Zijn naast taxi, meerijden met auto, e-fiets ook nieuwe vervoersvormen nodig voor de laatste mijl zoals een dorpsbus, systemen voor sociaal meerijden of automatisch rijdende bussen? [1] Vergrijzing en ruimte, Frankvan Dam ea., Planbureau voor de Leefomgeving 2013 [2] Public Transport or Special Service or a Mix?, Agneta Ståhl, Lund University 2012 [3] Design of multimodal transport networks, R van Nes, TU/Delft 2002

Nationaal verkeerskundecongres 2018

Nationaal verkeerskundecongres 2018 Nationaal verkeerskundecongres 2018 Pilot LoVie in Brabantstad Onno Pruis (Auteur is werkzaam bij Movin Vervoeradvies) Ronald Ruchti (Auteur 2 is werkzaam bij MoVie) Telefoonnummer indiener (Auteur 1 is

Nadere informatie

Krachten bundelen voor een toekomstvast doelgroepenvervoer en OV

Krachten bundelen voor een toekomstvast doelgroepenvervoer en OV Krachten bundelen voor een toekomstvast doelgroepenvervoer en OV Prof. dr. Henk Meurs MuConsult / Radboud Universiteit Nijmegen 20 juni 2013 - s Hertogenbosch Agenda Ontwikkelingen doelgroepenvervoer 2030

Nadere informatie

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Vervoervisie Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Het aantal huishoudens in de regio Amsterdam neemt tot 2040 met circa 270.000 toe. Hiermee neemt ook de economische bedrijvigheid en de

Nadere informatie

Schiedam op weg naar toekomstvast lokaal openbaar vervoer (?)

Schiedam op weg naar toekomstvast lokaal openbaar vervoer (?) Schiedam op weg naar toekomstvast lokaal openbaar vervoer (?) Struikelblokken en valkuilen Lex Boersma, strategisch beleidsadviseur mobiliteit Openbaar vervoer in Schiedam 1990 inzet op hoogwaardig OV

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer in Venlo?

1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer in Venlo? Mobiliteit binnen de gemeente Venlo 7 6 5 4 3 2 1 1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer in Venlo? 3% 7% 29% Ja, dagelijks Ja, wekelijks Ja, maandelijks Ja, af en toe (minder dan een keer per kwartaal)

Nadere informatie

Buurt- en dorpsenquête Openbaar vervoer

Buurt- en dorpsenquête Openbaar vervoer Buurt- en dorpsenquête 2009 Openbaar vervoer Buurt- en dorpsenquête 2009 Openbaar vervoer In juni 2009 hebben 7.250 inwoners van 18 jaar en ouder een uitgebreide vragenlijst ontvangen in het kader van

Nadere informatie

ntdekhet v Neem dan de Regiotaxi! Even geen bus of trein beschikbaar? RegioTaxi Noord-Groningen

ntdekhet v Neem dan de Regiotaxi! Even geen bus of trein beschikbaar? RegioTaxi Noord-Groningen RegioTaxi Noord-Groningen 2011 Even geen bus of trein beschikbaar? Neem dan de Regiotaxi! ntdekhet v Gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum 1 www.ovbureau.nl

Nadere informatie

Openbaar vervoer concessie

Openbaar vervoer concessie Openbaar vervoer concessie Gemeenteraad Jordy van Slooten, fysiekdomein@regiogv.nl Januari 2019 1 2 3 Opgave en inzet Gooi en Vechtstreek MIRT Bereikbaarheid per weg en spoor staat onder druk. OV is onvoldoende

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

POSITION PAPER OPENBAAR VERVOER - REGIO ARNHEM NIJMEGEN Openbaar vervoer voor iedereen!

POSITION PAPER OPENBAAR VERVOER - REGIO ARNHEM NIJMEGEN Openbaar vervoer voor iedereen! POSITION PAPER OPENBAAR VERVOER - REGIO ARNHEM NIJMEGEN Openbaar vervoer voor iedereen! In deze position paper openbaar vervoer (bus) regio Arnhem Nijmegen richten wij ons op de prioriteit: (Hoogwaardig)

Nadere informatie

Vervoer voor iedereen Een beter openbaar vervoer in de provincie Groningen

Vervoer voor iedereen Een beter openbaar vervoer in de provincie Groningen Vervoer voor iedereen Een beter openbaar vervoer in de provincie Groningen Het openbaar vervoer in de provincie Groningen wordt steeds minder dicht vertakt. Daarnaast schort het aan toegankelijkheid en

Nadere informatie

COLLECTIEF VERVOER. Wat verstaan we eronder, wat is het probleem en wat is de kracht ervan?

COLLECTIEF VERVOER. Wat verstaan we eronder, wat is het probleem en wat is de kracht ervan? COLLECTIEF VERVOER Wat verstaan we eronder, wat is het probleem en wat is de kracht ervan? OPZET PRESENTATIE Wat verstaan we onder collectief vervoer? Wat is het probleem? -> uitdagingen Wat is de kracht

Nadere informatie

Naam steller, A.Ouwehand, 9692 Kenmerk. Portefeuillehouder

Naam steller, A.Ouwehand, 9692 Kenmerk. Portefeuillehouder Onderwerp Voorkeursoptie aanpassing buslijnennet in de kern Oss Datum 20 maart 2012 Naam steller, A.Ouwehand, 9692 Kenmerk Niet invullen telefoon Afdeling SLWE Portefeuillehouder R. de Bruijn Voorkeur

Nadere informatie

Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Echt-Susteren

Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Echt-Susteren Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Echt-Susteren Vanaf 11 december gaat onder de naam Limburgnet de nieuwe dienstregeling voor het openbaar vervoer in Limburg van start. In deze brief informeren

Nadere informatie

DUIDELIJK MET HET OPENBAAR VERVOER

DUIDELIJK MET HET OPENBAAR VERVOER OV www.haaren.nl DUIDELIJK MET HET OPENBAAR VERVOER We verplaatsen ons dagelijks op veel manieren en naar veel bestemmingen. De fiets en de eigen auto zijn populair in Nederland. Maar heeft u al eens gedacht

Nadere informatie

Visie openbaar vervoer 2020

Visie openbaar vervoer 2020 bereikba verkeer en vervoer Visie openbaar vervoer 2020 VISIE OPENBAAR VERVOER 2020 Colofon Uitgave Provincie Noord-Holland Postbus 123 2000 MD Haarlem Tel.: 023 514 31 43 Fax: 023 514 40 40 www.noord-holland.nl

Nadere informatie

vanuit... Klundert REISWIJZER

vanuit... Klundert REISWIJZER vanuit... Klundert REISWIJZER BUS NAAR BREDA / FIJNAART Bus 117 naar Breda via Zevenbergen, Langeweg, Zevenbergschen Hoek, Wagenberg en naar Fijnaart. In de ochtendspits schoolliner 617 Wanneer Naar Breda

Nadere informatie

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT September 2016 1 Beleidskader openbaar DAV in vogelvlucht Het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden / Alblasserwaard- Vijfheerenlanden (DAV) wordt opnieuw

Nadere informatie

Behoefte van de reiziger centraal

Behoefte van de reiziger centraal GVB Vervoerplan 2019 voor de dienstregeling van het jaar 2019 Behoefte van de reiziger centraal Het nieuwe Noord/Zuidlijn netwerk rijdt pas enkele maanden. We realiseren ons dat op moment van het uitbrengen

Nadere informatie

vanuit... Fijnaart REISWIJZER

vanuit... Fijnaart REISWIJZER vanuit... Fijnaart REISWIJZER BUS NAAR ROOSENDAAL/WILLEMSTAD Wanneer Opstappen Voor wie Betalen Informatie Bus 103 naar Roosendaal via Oud Gastel en naar Willemstad via Oudemolen Naar Roosendaal ma t/m

Nadere informatie

vanuit... Standdaarbuiten REISWIJZER

vanuit... Standdaarbuiten REISWIJZER vanuit... Standdaarbuiten REISWIJZER DE BUURTBUS NAAR OUDENBOSCH EN NOORDHOEK, KLUNDERT Wat Wanneer Opstappen Voor wie Betalen Informatie Buurtbus 210 naar Oudenbosch en naar Noordhoek en Klundert Naar

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad op 8 januari 2014 geïnformeerd over de ontstane situatie bij EBS.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad op 8 januari 2014 geïnformeerd over de ontstane situatie bij EBS. M E M O Aan : leden van de commissie SOB Van : Wethouder J. Krieger Tel. nr : Datum : 6 februari 2014 Onderwerp : EBS concept vervoerplan 2014/2015 Bijlagen : 1. Inleiding Tijdens de bijeenkomst van 28

Nadere informatie

1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer? 1.1 Waarom reist u niet met het openbaar vervoer? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer? 1.1 Waarom reist u niet met het openbaar vervoer? (meerdere antwoorden mogelijk) Openbaar vervoer 7 6 1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer? 63% 5 4 3 3 2 1 5% Ja Soms Nee Weet niet 1% 3 Als rolstoeler is dat moeilijk 3 Auto en openbaar vervoer rijdt te weinig 3 O.V.is om te

Nadere informatie

Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016

Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016 Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016 Versie 18 maart 2015 In het vervoerplan 2016 worden de wijzigingsvoorstellen van Veolia Transport Haaglanden voor dienstregeling 2016 toegelicht.

Nadere informatie

Openbaar vervoer vanuit en naar Schijndel, speciaal met betrekking tot bereikbaarheid van zieken-, zorg- en verpleeghuizen.

Openbaar vervoer vanuit en naar Schijndel, speciaal met betrekking tot bereikbaarheid van zieken-, zorg- en verpleeghuizen. Openbaar vervoer vanuit en naar Schijndel, speciaal met betrekking tot bereikbaarheid van zieken-, zorg- en verpleeghuizen. Uitgave Stichting Seniorenraad Schijndel Onderzoek van de Themagroep Welzijn

Nadere informatie

Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid. Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie

Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid. Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie Context Dia 2 Basismobiliteit Basismobiliteit Basismobiliteit = aanbod Recht op minimumaanbod

Nadere informatie

Tussentijdse evaluatie. gratis openbaar vervoer 65-plussers. Afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkelingen Sector Beleid en Projecten

Tussentijdse evaluatie. gratis openbaar vervoer 65-plussers. Afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkelingen Sector Beleid en Projecten Tussentijdse evaluatie gratis openbaar vervoer 65-plussers Afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkelingen Sector Beleid en Projecten 10 februari 2010 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1 Inleiding...

Nadere informatie

Reizen met de Wmo-pas

Reizen met de Wmo-pas Reizen met de Wmo-pas Naam Klantnr. Wilt u met uw Wmo-pas reizen? In deze folder staat de belangrijkste informatie voor u op een rij. Bij deze folder hoort ook een bijlage Spelregels en Wmo-bijdrage van

Nadere informatie

1. Maakt u gebruik van het (openbaar) busvervoer in Laarbeek?

1. Maakt u gebruik van het (openbaar) busvervoer in Laarbeek? 1. Rechte tellingen Busvervoer Laarbeek 1. Maakt u gebruik van het (openbaar) busvervoer in Laarbeek? 7 6 62% 5 4 3 29% 2 1 2% 2% 5% Ja, dagelijks Ja, wekelijks Ja, maandelijks Ja, af en toen (minder dan

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders. Geachte commissieleden,

Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders. Geachte commissieleden, Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders Wethouder Verheer, Vervoeren Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 Rotterdam Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam CommiSSie ESMV Website: http://www.rotterdam.nl

Nadere informatie

Texelhopper. 24 september 2015

Texelhopper. 24 september 2015 Texelhopper 24 september 2015 Waarom doen we de pilot Texelhopper? Visie OV 2020; Texels initiatief BOVT; Uitgangspunten Wens: aanbod speelt beter in op vraag (door slimme inzet verschillende vervoersmiddelen)

Nadere informatie

Burg. Both. Lohmanweg WCT Nobellaan 4 14 Centrum Weiersstraat 5 13 Station 6 12 Ziekenhuis Balkenweg v/d Valk

Burg. Both. Lohmanweg WCT Nobellaan 4 14 Centrum Weiersstraat 5 13 Station 6 12 Ziekenhuis Balkenweg v/d Valk 23 22 24 25 26 27 28 29 Balkenweg v/d Valk 21 20 19 18 Burg. Both. Lohmanweg 17 16 1 2 3 15 WCT Nobellaan 4 14 Centrum Weiersstraat 5 13 Station 6 12 Ziekenhuis 11 7 10 8 9 23 22 24 25 26 27 28 29 Balkenweg

Nadere informatie

Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Eijsden-Margraten

Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Eijsden-Margraten Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Eijsden-Margraten Vanaf 11 december gaat onder de naam Limburgnet de nieuwe dienstregeling voor het openbaar vervoer in Limburg van start. In deze brief informeren

Nadere informatie

Allereest geven wij in deze aanbiedingsbrief een samenvatting. In de bijlage vindt u de complete notitie.

Allereest geven wij in deze aanbiedingsbrief een samenvatting. In de bijlage vindt u de complete notitie. Bestuur Regio Utrecht T.a.v. dhr. L. de Graaf Postbus 14107 3508 SE Utrecht Utrecht, 29 april 2013 Betreft: servicebussen Geachte heer De Graaf, Hierbij doen wij u een notitie toekomen over de servicebus.

Nadere informatie

Regiotaxi Eemland-Heuvelrug

Regiotaxi Eemland-Heuvelrug 3 Regiotaxi Eemland-Heuvelrug Openbaar vervoer van deur tot deur Dagelijks tussen 06:00 en 0:00 uur Reserveren? Bel 0900-11 22 445 of online via www.rteh.nl Wat is Regiotaxi Eemland-Heuvelrug? Regiotaxi

Nadere informatie

EBSr. Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan van EBS

EBSr. Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan van EBS EBSr Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan van EBS Vervoerder EBS wil de dienstregeling voor de buslijnen in Waterland aan passen. Dit betekent voor een grote groep reizigers (+/-25%) dat zij eerder

Nadere informatie

Burg. Both. Lohmanweg WCT Nobellaan 4 14 Centrum Weiersstraat 5 13 Station 6 12 Ziekenhuis Balkenweg v/d Valk

Burg. Both. Lohmanweg WCT Nobellaan 4 14 Centrum Weiersstraat 5 13 Station 6 12 Ziekenhuis Balkenweg v/d Valk 2 22 2 2 2 2 1 Burg. Both. Lohmanweg 1 1 1 Centrum Weiersstraat 1 Station 2 22 2 2 2 2 1 Transferium Marsdijk 1 1 1 Centrum Weiersstraat 1 Station Cityline, comfortabel en flexibel stadsvervoer Vanaf 1

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2014

Nationaal verkeerskundecongres 2014 Nationaal verkeerskundecongres 2014 Busstations, inrichting en vervoer Henk Bakkenes en Chris Verweijen Movares adviseurs & ingenieurs Samenvatting Bij een nieuw busstation (OV-terminal), of de herinrichting

Nadere informatie

Onderzoek naar vervoersarmoede: BEVINDINGEN - VROUWEN VAN 60 JAAR EN OUDER

Onderzoek naar vervoersarmoede: BEVINDINGEN - VROUWEN VAN 60 JAAR EN OUDER 1 Onderzoek naar vervoersarmoede: BEVINDINGEN - VROUWEN VAN 60 JAAR EN OUDER In opdracht van: Ruben de Cuyper December 2016 2 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Vervoersarmoede: hoe groot is het probleem

Nadere informatie

Nationale DenkTank 2014 Flexibus

Nationale DenkTank 2014 Flexibus Flexibus Achtergrond en uitwerking Aanbod en vraag van het openbaar vervoer sluiten niet optimaal op elkaar aan, zowel in de stad als in de regio In drukke steden zijn er veel opstoppingen door verkeersdrukte

Nadere informatie

December MEE op weg 3. een nieuwe busvervoerder 4 winterse uitstapjes 6

December MEE op weg 3. een nieuwe busvervoerder 4 winterse uitstapjes 6 December 2013 MEE op weg 3 een nieuwe busvervoerder 4 winterse uitstapjes 6 voorwoord Een nieuwe periode breekt aan! Het openbaar vervoer in Zeeland haalt regelmatig het nieuws. Er staat ook veel te veranderen

Nadere informatie

Kaders nieuwe OV concessie hoofdlijnen Limburgnet. 24 februari 2014

Kaders nieuwe OV concessie hoofdlijnen Limburgnet. 24 februari 2014 Kaders nieuwe OV concessie hoofdlijnen Limburgnet 24 februari 2014 Bij de formulering van de kaders voor de nieuwe concessie met name gekeken naar: ervaringen huidige concessie à sterke en zwakke punten

Nadere informatie

Reizigershandvest. Betrouwbaar, gemakkelijk, comfortabel en duurzaam op reis met de bus in Noord-Holland Noord.

Reizigershandvest. Betrouwbaar, gemakkelijk, comfortabel en duurzaam op reis met de bus in Noord-Holland Noord. Reizigershandvest Betrouwbaar, gemakkelijk, comfortabel en duurzaam op reis met de bus in Noord-Holland Noord. Onze tien beloften aan de reiziger Welkom bij Connexxion, de vervoerder in Noord-Holland Noord

Nadere informatie

VISIE OPENBAAR VERVOER 2020 December 2011

VISIE OPENBAAR VERVOER 2020 December 2011 VISIE OPENBAAR VERVOER 2020 December 2011 SAMENVATTING Aanleiding In het coalitieakkoord 2011-2015 Verantwoord en duidelijk gericht op de toekomst staat dat Gedeputeerde Staten stevig gaan investeren in

Nadere informatie

1 Samenvatting kwaliteitsmeting 2010

1 Samenvatting kwaliteitsmeting 2010 1 Samenvatting kwaliteitsmeting 2010 1.1 Inleiding De acht deelnemende gemeenten in Noord-Groningen willen meer grip krijgen op de kwaliteit van het doelgroepenvervoer. Daarom hebben zij Mobycon gevraagd

Nadere informatie

Behoefte van de reiziger centraal

Behoefte van de reiziger centraal GVB Vervoerplan 2019 voor de dienstregeling van het jaar 2019 Behoefte van de reiziger centraal De start van de Noord/Zuidlijn is 22 juli 2018. We realiseren ons dat op moment van het uitbrengen van Vervoerplan

Nadere informatie

OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland

OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland Integratie doelgroepenvervoer en Openbaar Vervoer Fred van der Blij 14 maart 2018 Waarom OV en Doelgroepenvervoer integreren? Demografische en maatschappelijke

Nadere informatie

Hoogwaardig Openbaar Vervoer

Hoogwaardig Openbaar Vervoer Hoogwaardig Openbaar Vervoer STUDIE BUSROUTEVARIANTEN LEEK - RODEN Qbuzz 10 september 2013 Rik Timmer Doel van de avond Informeren over project Korte terugblik: wat is er al gebeurd Selectie van varianten

Nadere informatie

Vernieuwd: forensenlijn Station Gouda - Goudse Poort en Gouwe Park

Vernieuwd: forensenlijn Station Gouda - Goudse Poort en Gouwe Park Vernieuwd: forensenlijn Station Gouda - Goudse Poort en Gouwe Park Vanaf 14 december 2014 rijdt de snelle forensenlijn tussen Station Gouda en bedrijventerrein Goudse Poort door naar Gouwe Park, waar vier

Nadere informatie

Bereikbaarheid oplossingsrichtingen

Bereikbaarheid oplossingsrichtingen www.snelwegbus.com Bereikbaarheid oplossingsrichtingen Zevensprong van Verdaas 1. ruimtelijke ordening (afhankelijk van tijdshorizon is 80-90% gegeven) 2. prijsbeleid 3. openbaar vervoer 4. mobiliteitsmanagement

Nadere informatie

Op weg naar beter Openbaar Vervoer in Gooi & Vechtstreek. Richtinggevende notitie PvdA G&V

Op weg naar beter Openbaar Vervoer in Gooi & Vechtstreek. Richtinggevende notitie PvdA G&V Op weg naar beter Openbaar Vervoer in Gooi & Vechtstreek Januari 2019 Inleiding De huidige concessie van Connexxion voor het OV in de Gooi en Vechtstreek eindigt in juli 2021. Dat betekent dat de provincie,

Nadere informatie

Samen een openbaar vervoernetwerk uitbouwen

Samen een openbaar vervoernetwerk uitbouwen Samen een openbaar vervoernetwerk uitbouwen Beheersovereenkomst Gemeentelijke plannen: Mobiliteit, Ruimtelijk Infrastructuur, Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen Mobiliteitsdecreet Meer... Decreten en

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL Check jouw aansluiting als je reist met een van de buslijnen in en naar Roosendaal en overstapt op de trein Vanaf 15 december 2013 rijden de

Nadere informatie

VAB-Mobiliteitsbarometer: 50-plussers

VAB-Mobiliteitsbarometer: 50-plussers 1 13118 Maarten Matienko maarten.matienko @vab.be t 03 210 70 80 m 0495 53 61 42 50-plussers 5 maart 2019 VAB-Mobiliteitsbarometer: 50-plussers Hoofdconclusie: de woonplaats heeft een toenemende impact

Nadere informatie

Makkelijk. mogelijkheden. nu nog meer. met de bus... maart 2008

Makkelijk. mogelijkheden. nu nog meer. met de bus... maart 2008 Makkelijk met de bus... nu nog meer mogelijkheden maart 2008 Zelf met de bus Toegankelijke halte Toegankelijke bus Reguliere dienstregeling Gratis voor WMO-pashouders Het OV-bureau Groningen Drenthe ontwikkelt,

Nadere informatie

Jj,. provincie groningen

Jj,. provincie groningen Jj,. provincie groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 li www.provinciegroningen.nl info@proyinciegroningen.nl

Nadere informatie

Vervoerplan RET 2016 Rotterdam, 10 maart 2015

Vervoerplan RET 2016   Rotterdam, 10 maart 2015 Vervoerplan RET 2016 Rotterdam, 10 maart 2015 ALGEMEEN Hieronder worden de wijzigingen in lijnvoering, route en frequentie beschreven die RET voorstelt voor de dienstregeling 2016. Niet alle wijzigingen

Nadere informatie

Reizigershandvest Noord-Holland Noord

Reizigershandvest Noord-Holland Noord Reizigershandvest Noord-Holland Noord Aangenaam, wij zijn Connexxion, waar wilt u vandaag naartoe? Onze beloftes Connexxion brengt meer dan een miljoen mensen op hun bestemming. Iedere dag opnieuw. Het

Nadere informatie

Organisatie van vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking in Nederland. Ontwikkelingen in de Nederlandse aanpak

Organisatie van vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking in Nederland. Ontwikkelingen in de Nederlandse aanpak Organisatie van vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking in Nederland Ontwikkelingen in de Nederlandse aanpak Even kennismaken Adviseurs in doelgroepenvervoer in alle facetten van het proces!

Nadere informatie

Matching public transport networks to land-use patterns

Matching public transport networks to land-use patterns Matching public transport networks to land-use patterns Promotie onderzoek Kasper Kerkman Bijeenkomst Breng Kennisnetwerk, 21 september 2016 Kasper Kerkman Henk Meurs Karel Martens Overzicht van onderdelen

Nadere informatie

Vragen van de heer J.H. Leever (ONH), inzake kosten HOV Hilversum en reizigersaantallen Gooi en Vechtstreek.

Vragen van de heer J.H. Leever (ONH), inzake kosten HOV Hilversum en reizigersaantallen Gooi en Vechtstreek. Vragen nr. 52 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 9 juli 2013 Vragen van de heer J.H. Leever (ONH), inzake kosten HOV Hilversum en reizigersaantallen Gooi en Vechtstreek. De

Nadere informatie

Juni 2015 0900-5495490. (lokaal tarief) Uw vervoer op maat!

Juni 2015 0900-5495490. (lokaal tarief) Uw vervoer op maat! Juni 2015 0900-5495490 (lokaal tarief) Uw vervoer op maat! Regiotaxi s-hertogenbosch: vervoer voor iedereen Regiotaxi s-hertogenbosch is er voor iedereen die geen gebruik kan maken van het reguliere openbaar

Nadere informatie

Openbaar Vervoer in Oss. Ontwikkeling van Stadsbuslijnen en Streeklijn Oss Eindhoven (Hov)

Openbaar Vervoer in Oss. Ontwikkeling van Stadsbuslijnen en Streeklijn Oss Eindhoven (Hov) Openbaar Vervoer in Oss Ontwikkeling van Stadsbuslijnen en Podiumbijeenkomst gemeente Oss 15 maart 2012 Agenda 1. Huidig openbaar vervoer in, van en naar Oss 2. Stadsbuslijnen (lijn 1, 2, 3, 4) a. Optimalisatie

Nadere informatie

Op stap zonder overstap

Op stap zonder overstap Op stap zonder overstap Regiotaxi centrale 088 9666 000 Wat is Regiotaxi Haaglanden? Regiotaxi Haaglanden is een vorm van openbaar vervoer. Een taxi voor een prijs die tussen die van het gewone openbaar

Nadere informatie

Dienstregeling 2012 Regio Noord-Holland Noord

Dienstregeling 2012 Regio Noord-Holland Noord Dienstregeling 2012 Regio Noord-Holland Noord Auteursrecht voorbehouden. Het geheel of gedeeltelijk overnemen of kopiëren van de inhoud van deze dienstregeling is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

p uit! U Udenhout Ero

p uit! U Udenhout Ero U Udenhout Erop uit! BUS EN BUURTBUS In Udenhout rijden grote bussen en buurtbussen. Hieronder staan plaatsnamen met het nummer van de (buurt)bus die er naartoe gaat. Ik wil naar: Bus: Ik wil naar: Bus:

Nadere informatie

Resultaten peiling (maatwerk) vervoer Rijssen-Holten Panel. Juli 2017

Resultaten peiling (maatwerk) vervoer Rijssen-Holten Panel. Juli 2017 Resultaten peiling (maatwerk) vervoer Rijssen-Holten Panel Juli 2017 Burgerpeiling (maatwerk) vervoer Burgerpeiling De gemeente Rijssen-Holten werkt aan een passend vervoer voor alle inwoners. Samen met

Nadere informatie

buurtbus 190 Schouwen

buurtbus 190 Schouwen Vanaf 7 april 2013 Uitbreiding buurtbus 190 Schouwen Flyer Buurtbus Schouwen.indd 1 190313 13:22 Uitbreiding van buurtbus 190 Schouwen Met ingang van maandag 8 april 2013 wijzigt het een en ander voor

Nadere informatie

Overstappen op hoogwaardig OV. HOV-NET Zuid-Holland Noord

Overstappen op hoogwaardig OV. HOV-NET Zuid-Holland Noord Overstappen op hoogwaardig OV HOV-NET Zuid-Holland Noord Overstappen op hoogwaardig OV 2 Zuid-Holland biedt veel mogelijkheden om te wonen, werken en recreëren. Het is het economisch hart van Nederland

Nadere informatie

Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse

Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse Samenvatting van de masterthesis van Toon Bormans met als promotor Prof.Dr.S.Proost- KUL. Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse NB: lightrail = sneltram Inleiding : 1. Kosten/

Nadere informatie

Basisbereikbaarheid. Plattelandsacademie 28 maart 2019 Bert Meulemans

Basisbereikbaarheid. Plattelandsacademie 28 maart 2019 Bert Meulemans Basisbereikbaarheid Plattelandsacademie 28 maart 2019 Bert Meulemans Inhoud Basismobiliteit basisbereikbaarheid Mobiliteitsenquête LG Conclusies 2 BASISMOBILITEIT BASISBEREIKBAARHEID 3 Uitgangspunten LG

Nadere informatie

Nota van uitgangspunten. voor regionale samenwerking op het gebied van. Basismobiliteit

Nota van uitgangspunten. voor regionale samenwerking op het gebied van. Basismobiliteit Nota van uitgangspunten voor regionale samenwerking op het gebied van Basismobiliteit 1. Inleiding In opdracht van de provinciale bestuurlijke Adviesgroep Regiotaxi, waarin alle Gelderse regio's bestuurlijk

Nadere informatie

Openbaar Vervoer in Limburg Zorgeloos reizen van deur tot deur

Openbaar Vervoer in Limburg Zorgeloos reizen van deur tot deur Openbaar Vervoer in Limburg Zorgeloos reizen van deur tot deur Zorgeloos reizen van deur tot deur Woon je in de stad of in een kleine kern, ga je naar je werk, of reis je in je vrije tijd; het Limburgs

Nadere informatie

Buurtbus Heeten - Deventer

Buurtbus Heeten - Deventer 517 Buurtbus Heeten - Deventer Dienstregeling geldig vanaf 10 december 2017 www.syntusoverijssel.nl Welkom Welkom bij buurtbus Salland. Met zo n zeventig vrijwilligers verzorgen wij het buurtbusvervoer

Nadere informatie

Pak het gemak: forensenlijn Station Gouda Goudse Poort en Gouwe Park

Pak het gemak: forensenlijn Station Gouda Goudse Poort en Gouwe Park Pak het gemak: forensenlijn Station Gouda Goudse Poort en Gouwe Park Snel naar uw werk en snel weer naar huis? Dat kan makkelijk en voordelig met de forensenlijn die tussen Station Gouda en Goudse Poort

Nadere informatie

mermeer Aan de leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Ruimtelijke Ontwikkeling W. Thon

mermeer Aan de leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Ruimtelijke Ontwikkeling W. Thon mermeer Aan de leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon Telefoon

Nadere informatie

WIJZIGINGEN BUSLIJNEN 2011 DRECHTSTEDEN, ALBLASSERWAARD, VIJFHEERENLANDEN

WIJZIGINGEN BUSLIJNEN 2011 DRECHTSTEDEN, ALBLASSERWAARD, VIJFHEERENLANDEN WIJZIGINGEN BUSLIJNEN 2011 DRECHTSTEDEN, ALBLASSERWAARD, VIJFHEERENLANDEN Belangrijkste wijzigingen Vanaf 2 januari 2011 is deze nieuwe dienstregeling voor de streeklijnen in de regio Drechtsteden, Alblasserwaard

Nadere informatie

Basisbereikbaarheid. Plattelandsacademie 16 april 2019 Bert Meulemans

Basisbereikbaarheid. Plattelandsacademie 16 april 2019 Bert Meulemans Basisbereikbaarheid Plattelandsacademie 16 april 2019 Bert Meulemans Inhoud Basismobiliteit basisbereikbaarheid Mobiliteitsenquête LG Conclusies 2 BASISMOBILITEIT BASISBEREIKBAARHEID 3 Uitgangspunten LG

Nadere informatie

Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer

Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer Platteland en bereikbaarheid OV Bewoners vaak aangewezen op gespecialiseerde zorg/voorzieningen elders: periferie, stad of gecentraliseerd op het platteland Voorzieningen

Nadere informatie

Vervoersaanbod Syntus Gelderland 2018 op hoofdlijnen. Alegemen. Vervoersaanbod Syntus Gelderland 2018 op hoofdlijnen. Arent Jan Speulman

Vervoersaanbod Syntus Gelderland 2018 op hoofdlijnen. Alegemen. Vervoersaanbod Syntus Gelderland 2018 op hoofdlijnen. Arent Jan Speulman Alegemen Vervoersaanbod Syntus Gelderland 2018 op hoofdlijnen Arent Jan Speulman oktober 2017 1 Op 10 december 2017 start de nieuwe dienstregeling van de bussen van Syntus Gelderland. In deze notitie worden

Nadere informatie

Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS

Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS De komst van de Noord/Zuid metrolijn heeft grote gevolgen voor het gehele openbaar vervoer, zowel in de stad Amsterdam als de streek. Ook voor de

Nadere informatie

De U10-regio - enkele kenmerken

De U10-regio - enkele kenmerken De U10-regio - enkele kenmerken 1. De U10-regio binnen Nederland 2. De U10-regio binnen de provincie 3. Samenhang binnen de U10-regio De U10-regio: de gemeenten,,,,,,,, en 1 De U10-regio binnen Nederland

Nadere informatie

OV LIJNENNETVISIE 2018 vastgesteld op 21 mei 2015

OV LIJNENNETVISIE 2018 vastgesteld op 21 mei 2015 OV LIJNENNETVISIE 2018 vastgesteld op 21 mei 2015 Met het gereedkomen van de Noord/Zuidlijn is een kwaliteitssprong in het openbaar vervoer binnen de Stadsregio Amsterdam mogelijk. Goed openbaar vervoer

Nadere informatie

Goor - Borculo. Lijn. Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 13 december 2015

Goor - Borculo. Lijn. Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 13 december 2015 Lijn 95 Goor - Borculo Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 1 december 2015 Inhoudsopgave Gewoon een nieuwe dienstregeling Belangrijkste overstapmogelijkheden Beperkte (vakantie)dienstregeling

Nadere informatie

Samenvatting ONTWERP Programma van eisen

Samenvatting ONTWERP Programma van eisen Samenvatting ONTWERP Programma van eisen Concessie OV Gooi en Vechtstreek Provincie Noord-Holland Maart 2019 Jordy van Slooten, j.vanslooten@regiogv.nl 1 Inhoud Vervoerplan Fase 1, fase 2 & fase 3 (hoofdstuk

Nadere informatie

Beste Wijkraad of vertegenwoordiger van bedrijven/kantorenparken,

Beste Wijkraad of vertegenwoordiger van bedrijven/kantorenparken, Aan Wijkraden en bedrijven in de gemeente Apeldoorn Van Syntus Betreft Wijzigingen dienstregeling in december Datum 11 november 2016 Beste Wijkraad of vertegenwoordiger van bedrijven/kantorenparken, Over

Nadere informatie

Resultaten kentekenonderzoek Stadshart. Technische sessie 10 november 2015

Resultaten kentekenonderzoek Stadshart. Technische sessie 10 november 2015 Resultaten kentekenonderzoek Stadshart Technische sessie 10 november 2015 1 Agenda Doelstelling kentekenonderzoek Opzet kentekenonderzoek Beschrijving huidig verkeersbeeld Kansen voor stadshart Maatregelen

Nadere informatie

dienstregeling de nieuwe per 17 juli d Nieuwe buslijnen, routes en vertrektijden d Belangrijkste wijzigingen per buslijn

dienstregeling de nieuwe per 17 juli d Nieuwe buslijnen, routes en vertrektijden d Belangrijkste wijzigingen per buslijn de nieuwe dienstregeling per 17 juli d Nieuwe buslijnen, routes en vertrektijden d Belangrijkste wijzigingen per buslijn d Nieuw: Snel en comfortabel, lijn 320 Hilversum - Huizen - Amsterdam ]] Regio Gooi

Nadere informatie

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Amstelland Meerlanden

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Amstelland Meerlanden Vragen, klachten of suggesties? Ga naar connexxion.nl/klantenservice of bel 0900-266 63 99 (lokaal tarief) maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 19.00 uur. Regio Amstelland Meerlanden connexxion.nl Typefouten

Nadere informatie

Alle buslijnen en waar ze naartoe gaan

Alle buslijnen en waar ze naartoe gaan Tekst 1 Lees eerst de vragen in het boekje Examen VMBO-KB. Zoek daarna de antwoorden op in de hierna volgende tekst. Je hoeft de tekst dus niet eerst door te lezen. Let op: deze tekst bestaat uit zes bladzijden!

Nadere informatie

Datum inboeken. De gemeenteraad conform bijgevoegd concept-raadsvoorstel voorstellen om het beleidskader doelgroepenvervoer vast te stellen.

Datum inboeken. De gemeenteraad conform bijgevoegd concept-raadsvoorstel voorstellen om het beleidskader doelgroepenvervoer vast te stellen. Gemeente Woudenberg Collegeadvies Eigen initiatief Besluitenregistratie: Postregistratienummer : 198493 MA Datum inboeken Openbaar Ja Internet Nee naar RAAD Ja OR Nee Communicatie Nee Europese regelgeving

Nadere informatie

Buurtbus Raalte - Olst

Buurtbus Raalte - Olst 516 Buurtbus Raalte - Olst Dienstregeling geldig vanaf 10 december 2017 www.syntusoverijssel.nl Welkom Welkom bij buurtbus Salland. Met zo n zeventig vrijwilligers verzorgen wij het buurtbusvervoer tussen

Nadere informatie

Maatwerkvervoer als openbaar vervoer Eindrapport

Maatwerkvervoer als openbaar vervoer Eindrapport Eindrapport Eindrapport in opdracht van Stadsregio Rotterdam 6 april 2012 rapportnummer: 4411-R-E auteur(s): Otto Cazemier en Sebastiaan van der Vliet Tanthofdreef 15 Badhuiswal 3 Hoff van Hollantlaan

Nadere informatie

Vervoervisie ter consultatie Regionaal OV in verandering

Vervoervisie ter consultatie Regionaal OV in verandering Vervoervisie ter consultatie Regionaal OV in verandering 11 december 2014 Aanleiding Reizigersstromen veranderen door de komst van de Noord/Zuidlijn Het historisch gegroeid Amsterdamse OV-net sluit niet

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het stadspanel ruim 1 leden. Elk lid

Nadere informatie

Het openbaar vervoer in Gelderland

Het openbaar vervoer in Gelderland Het openbaar vervoer in Gelderland Resultaten derde peiling GeldersPanel 3 april 2009 Inleiding Dit jaar wordt het streekvervoer in Gelderland opnieuw aanbesteed door de provincie. Het gaat dan met name

Nadere informatie

Gebruik Arriva buslijnen Brabantse Wal Gemiddeld aantal personen in de bus (januari 2015) Zaterdag 22-01

Gebruik Arriva buslijnen Brabantse Wal Gemiddeld aantal personen in de bus (januari 2015) Zaterdag 22-01 Weekdag 06-09u Weekdag 09-15u Weekdag 15-18u Lijnnummer richting 22 Bravis Ziekenhuis 4 5 10 3-3 1-2 4 - Station BoZ 9 7 5 1-3 1-4 1-23 Noordgeest 3 3 6 1-2 2-2 2 - Station BoZ 7 4 3 0-2 2-4 0-25 Bergseplaat

Nadere informatie

Vervoerskundig effect tijdelijk eindpunt centrum Maastricht

Vervoerskundig effect tijdelijk eindpunt centrum Maastricht Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR

NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR Samenvatting aanbesteding vervoer NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR NIEUW VERVOERSYSTEEM De regio Noordoost Fryslân werkt hard aan een nieuw vervoersysteem. Met dit systeem worden verschillende

Nadere informatie