Overzicht: de wet op de private ziekteverzekeringsovereenkomsten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht: de wet op de private ziekteverzekeringsovereenkomsten"

Transcriptie

1 Overzicht: de wet op de private ziekteverzekeringsovereenkomsten Hoewel de Wet Verwilghen voornamelijk de niet beroepsgebonden ziekteverzekeringsovereenkomsten behandelt, legt ze ook een aantal communicatieverplichtingen op aan werkgevers die een beroepsgebonden ziekteverzekering aanbieden aan hun personeel. 1 Filosofie De wet van 20 juli 2007 tot wijziging, wat de private ziekteverzekeringsovereenkomsten betreft, van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst (verder de wet genaamd), verscheen in het Belgisch Staatsblad op 10 augustus 2007 en trad retroactief in werking op 1 juli Op deze wet verscheen op 28 mei 2009 een wijzigingswet die enkele verduidelijkingen aanbracht. Deze wet wil in hoofdzaak de situatie van de verzekerden verbeteren op het vlak van toegankelijkheid en continuïteit van dekking. Ze vertrekt van 2 principes: Een ziekteverzekering moet mogelijk zijn voor iedereen eens verzekerd altijd verzekerd 2 Over welke verzekeringen gaat het? Wie ziekteverzekering zegt, denkt waarschijnlijk in de eerste plaats aan de zogenaamde hospitalisatieverzekeringen. Deze voorzien in een terugbetaling van de kosten bij hospitalisatie en vaak ook bij een aantal zware ziekten. Dit soort verzekeringen wordt in de wet Verwilghen aangeduid met de term ziektekostenverzekering. Maar de wet is echter ruimer. Ook volgende verzekeringen worden beschouwd als ziekteverzekeringen : arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, dit zijn verzekeringen die het (gedeeltelijke) verlies van inkomen ten gevolge van een ziekte of een ziekte en een ongeval dekken invaliditeitsverzekeringen, dit zijn verzekeringen die een prestatie waarborgen bij ziekte of bij ziekte of ongeval, zonder een verband te leggen met het eventuele inkomensverlies. de niet verplichte zorgverzekering die voorziet in een prestatie bij het (gedeeltelijke) verlies van de zelfredzaamheid. 3 Niet beroepsgebonden ziekteverzekeringen De wet legt een aantal verplichtingen op voor de zogenaamde niet beroepsgebonden ziekteverzekeringen. Dit zijn ziekteverzekeringscontracten die een individu aangaat, los van zijn professionele activiteit. Het betreft met name verplichtingen op het vlak van de duur, de modaliteiten van wijziging van voorwaarden en tarieven, de onbetwistbaarheid en de toegankelijkheid voor personen met een handicap of een chronische ziekte. 3.1 Duur Niet beroepsgebonden ziekteverzekeringscontracten moeten in principe levenslang zijn. Een uitzondering hierop zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die minstens tot aan de normale pensioenleeftijd moeten lopen.

2 In principe, omdat het nog steeds mogelijk is dergelijke contracten voor een kortere duur af te sluiten indien de verzekeringnemer daar uitdrukkelijk om verzoekt en er een belang bij heeft. Voor de bestaande contracten die niet zouden beantwoorden aan deze vereiste, voorziet de wet dat de verzekeraar uiterlijk op 30 juni 2009 een verzekeringsvoorstel dat conform is aan de wet moet overmaken aan de verzekeringsnemer 3.2 Modaliteiten van wijziging van tarief en voorwaarden De verzekeraar kan in principe na het sluiten van de niet beroepsgebonden ziekteverzekeringsovereenkomst niet meer éénzijdig tarief of voorwaarden wijzigen, tenzij de verzekeringsnemer dat uitdrukkelijk vraagt. Ook hier weer in principe, omdat er 3 uitzonderingen zijn: Ten eerste mag een verzekeraar een indexatie op de jaarlijkse vervaldag voorzien van premie, vrijstelling en prestaties. Ten tweede mag de verzekeraar de premie en/of de dekkingsvoorwaarden aanpassen nadat hij hiertoe de goedkeuring heeft bekomen van de CBFA (Commissie voor het bank, financie en assurantiewezen). Tenslotte mag de verzekeraar de premie en/of de dekkingsvoorwaarden wijzigen indien bepaalde persoonlijke situaties van de verzekerde wijzigen en voor zover die gewijzigde situatie een betekenisvolle invloed heeft op het risico, de kosten of de omvang van de verzekering. Concreet gaat het om: wijzigingen in beroep, in inkomen (enkel voor de arbeidsongeschiktheids en invaliditeitsverzekeringen) en socialezekerheidsstatuut (enkel voor de ziektekosten en de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen). 3.3 Onbetwistbaarheid Na het verstrijken van een termijn van 2 jaar na de ingangsdatum van de polis, mag de verzekeraar de zogenaamde voorafbestaandheid van een aandoening niet meer inroepen om een prestatie te weigeren. Concreet verstaat de wet onder voorafbestaandheid : het feit dat de verzekerde een aandoening had waarvan de symptomen zich al manifesteerden bij het afsluiten van de verzekeringsovereenkomst maar die hij onopzettelijk verzwegen of onjuist meegedeeld had en waarvoor er niet binnen de 2 jaar een diagnose werd gesteld. Het feit dat de verzekerde een aandoening had die zich bij het sluiten van de overeenkomst nog niet gemanifesteerd had. 3.4 Toegankelijkheid voor chronisch zieken en personen met een handicap Deze bepaling geldt enkel voor de individuele ziektekostenverzekeringen. De verzekeraar moet voortaan de chronisch zieke of gehandicapte persoon die jonger is dan 65 aanvaarden en dit zonder bijpremie. Wel mag de verzekeraar de kosten die verband houden met zijn aandoening uitsluiten. Deze uitsluiting gebeurt aan de hand van een bijlage aan de overeenkomst die duidelijk en op exhaustieve wijze bepaalt over welke kosten het gaat.

3 4 Beroepsgebonden ziekteverzekeringen De wet behandelt voornamelijk de niet beroepsgebonden ziekteverzekeringscontracten. De wet besteedt echter ook aandacht aan de beroepsgebonden verzekeringscontracten, met name met betrekking tot de individuele voortzetting van de dekking en de mogelijkheid tot voorfinanciering van deze individuele voortzetting. Noteer dat wat hierna volgt, geldt voor alle beroepsgebonden ziekteverzekeringsovereenkomsten, dus zowel voor ziektekostenverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, invaliditeitsverzekeringen en de niet verplichte zorgverzekering. 4.1 De individuele voortzetting Voor de beroepsgebonden ziekteverzekeringscontracten geldt voortaan een wettelijk recht op individuele voortzetting ten aanzien van de verzekeringsonderneming en dit zonder medische formaliteiten. De voorwaarde is wel dat de hoofdverzekerde uit het beroepsgebonden contract (de werknemer) minstens tijdens de 2 jaar die het tijdstip van verlies van dekking vooraf gaat, ononderbroken gedekt is geweest door één of meerdere opeenvolgende collectieve of individuele ziekteverzekeringsovereenkomsten afgesloten bij een verzekeraar. Een aanvullende dekking bij een ziekenfonds is dus onvoldoende. Het is echter niet de bedoeling geweest van de wet om exact dezelfde dekking te voorzien voor die individuele voortzetting. Dit zou praktisch trouwens zeer grote moeilijkheden opleveren voor de verzekeraars. Dit zou namelijk een explosie betekenen van het aantal producten in individuele ziekteverzekeringen. De verzekeraar zou dan immers voor elke beroepsgebonden polis een individueel product moeten voorzien. Wel legt de wet op dat de individuele polis minstens waarborgen voorziet die gelijksoortig zijn De voorfinanciering De wet stelt dat de verzekeringsnemer (de werkgever dus) de verzekerde voortaan moet inlichten over de mogelijkheid om tijdens zijn aansluiting aan de beroepsgebonden ziekteverzekering bijkomende premies te betalen, nadat hij (de verzekeringsnemer werkgever) hiervan zelf op de hoogte werd gesteld door de verzekeraar. Door de betaling van die bijkomende premies, mits zij jaarlijks gebeurt, creëert de verzekerde het recht om de individuele voortzetting te doen aan een tarief dat overeenstemt met de leeftijd waarop hij begonnen is met die bijkomende premiebetaling. Voor alle duidelijkheid: de wet legt dus niet op aan de verzekeraar bij wie het beroepsgebonden contract is aangesloten om deze voorfinanciering ook effectief te voorzien. De wet heeft het hier enkel over het communiceren. Bovendien geeft ze niet aan hoe deze voorfinanciering praktisch kan functioneren Delta Lloyd Life heeft overigens beslist om dit product niet aan te bieden zolang de wet niet meer klaarheid schept over enkele praktische modaliteiten. Wij houden u zeker op de hoogte van zodra een dergelijk product wordt opgenomen in het productengamma van Delta Lloyd Life.

4 5 Communicatie verplichtingen Opdat de wet met betrekking tot de individuele voortzetting en de voorfinanciering geen dode letter zou blijven, voorziet hij in een aantal verplichte communicaties. 5.1 Communicatie door de verzekeringsnemer (de werkgever) met betrekking tot de individuele voortzetting De wet voorziet dat de verzekeringsnemer aan de hoofdverzekerde (de werknemer) die zelf het recht op aansluiting aan het beroepsgebonden ziekteverzekeringscontract verliest of waarvan één van de aangesloten gezinsleden ( de medeverzekerde ) dit recht verliezen, binnen de 30 dagen na het verlies van dit recht volgende elementen communiceert: Het precieze tijdstip van het verlies van de collectieve dekking De mogelijkheid tot individuele voortzetting De termijn waarbinnen dit recht op individuele voortzetting kan worden uitgeoefend (30 tot 60 dagen, zie verder) De contactgegevens van de verzekeraar Deze communicatie mag schriftelijk of elektronisch gebeuren. Vervolgens heeft de hoofdverzekerde of de medeverzekerde 30 dagen de tijd (te tellen vanaf de ontvangst van bovenvermelde mededeling) om de verzekeraar op de hoogte te stellen van zijn voornemen tot voortzetting. Hij kan een verlenging vragen van deze termijn met nog eens 30 dagen. Vanaf het ogenblik dat de individuele voortzetting aangevraagd werd, beschikt de verzekeraar over 15 dagen om een verzekeringsvoorstel te doen, waarna de hoofd of bijverzekerde dan weer 30 dagen de tijd heeft om op dit aanbod in te gaan. 5.2 Communicatie door de verzekeringsnemer (de werkgever) met betrekking tot de voorfinanciering Hier voorziet de wet zoals hierboven al gesteld dat de verzekeringsnemer, nadat hijzelf is ingelicht geweest door de verzekeraar, onmiddellijk de hoofdverzekerden op de hoogte stelt van de mogelijkheid tot voorfinanciering. Indien de verzekeringsnemer nalaat deze communicatie te doen moet hij het verschil in premie bijpassen tussen een individuele polis met instapleeftijd van de verzekerde op moment van voortzetting en een polis met instapleeftijd die de verzekerde had op het ogenblik waarop hij zich aansloot bij het beroepsgebonden contract. Indien de verzekeraar nalaat zijn communicatie te doen, dan moet hij de individuele voortzetting aanbieden aan een premie die overeenstemt met de leeftijd die de verzekerde had toen hij toetrad tot het beroepsgebonden contract. 6 Werking in de tijd De wet is van toepassing, zowel op de reeds lopende verzekeringscontracten als op de nieuwe contracten sinds het in voege treden van de wet op 1 juli De wet voorzag in een overgangstermijn tot 1 juli 2009 om de verzekeraars de nodige tijd te geven om aan hun verplichtingen te voldoen.

5 7 Belangrijk Indien u als werkgever en verzekeringsnemer een beroepsgebonden ziekteverzekering aanbiedt aan uw personeel, dient u dus twee communicatieverplichtingen na te komen. De verzekerden (binnen 30 dagen volgend op het verlies van het voordeel van hun verzekering) informeren over hun rechten inzake individuele voortzetting van hun dekking gezondheidszorgen of arbeidsongeschiktheid. Overeenkomstig de wettelijke verplichtingen, bieden wij deze mogelijkheid aan uw werknemers aan via een gelijksoortig product als het vorige, en dit tegen een individueel tarief. Aanvragen kunnen gestuurd worden naar: Servicedesk@deltalloydlife.be. De (huidige en toekomstige) verzekerden meedelen dat er een voorfinancieringsmogelijkheid bestaat zodat zij op het ogenblik van de individuele voortzetting een gunstiger tarief genieten. Dit tarief houdt immers rekening met de leeftijd van de verzekerde op het moment waarop de voorfinanciering is gestart. Wij leggen de nadruk op het feit dat de wet u geenszins verplicht het kader van deze voorfinanciering aan te bieden of zelfs maar te creëren. Mocht er zich een geschil voordoen, dan moet u in staat zijn te bewijzen dat u uw informatieplicht hebt nageleefd. U vindt op deze site een aantal documenten die u hierbij kunnen helpen. Het gaat hierbij niet enkel over de ziektekostenverzekeringen (de zogenaamde hospitalisatieverzekeringen) maar ook over de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (de zogenaamde verzekeringen gewaarborgd inkomen en invaliditeit ).

1. INDIVIDUELE VERDERZETTING VAN EEN COLLECTIEVE VERZEKERING

1. INDIVIDUELE VERDERZETTING VAN EEN COLLECTIEVE VERZEKERING 1. INDIVIDUELE VERDERZETTING VAN EEN COLLECTIEVE VERZEKERING De Wet Verwilghen In 2007 heeft de wetgever verschillende bepalingen in het kader van hospitalisatieverzekeringen ten voordele van de verzekerden

Nadere informatie

1. De individuele verderzetting van de collectieve hospitalisatieverzekering van Defensie

1. De individuele verderzetting van de collectieve hospitalisatieverzekering van Defensie Informatie m.b.t. de individuele verderzetting van de collectieve hospitalisatieverzekering van Defensie en met betrekking tot de mogelijkheid tot voorfinanciering ervan. De wet van 20 juli 2007 (Wet VERWILGHEN)

Nadere informatie

Verzekeringen gewaarborgd inkomen: verlenging van de looptijd omwille van de verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd.

Verzekeringen gewaarborgd inkomen: verlenging van de looptijd omwille van de verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd. MTH16064 Verzekeringen gewaarborgd inkomen: verlenging van de looptijd omwille van de verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd Toelichting Gedragscode De wet van 10 augustus 2015 1 verhoogt de wettelijke

Nadere informatie

1. Doelstellingen en in het bijzonder de klemtoon op consumentenbescherming 2. Moet dit evolueren naar een recht op verzekering?

1. Doelstellingen en in het bijzonder de klemtoon op consumentenbescherming 2. Moet dit evolueren naar een recht op verzekering? 1 Wet Wet betreffende de Verzekeringen dd. 4 april 2014, B.S. 30 april 2014 In werking getreden op 1 november 2014 In snelheid gepakt. Ondanks negatief advies Commissie voor Verzekeringen en negatieve

Nadere informatie

Date de réception : 27/12/2011

Date de réception : 27/12/2011 Date de réception : 27/12/2011 Resumé C-577/11-1 Zaak C-577/11 Resumé van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 104, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering van het Hof

Nadere informatie

CURALIA AMMA SPECIALE VOORWAARDEN GEWAARBORGD INKOMEN «FARMARISK»

CURALIA AMMA SPECIALE VOORWAARDEN GEWAARBORGD INKOMEN «FARMARISK» CURALIA AMMA SPECIALE VOORWAARDEN GEWAARBORGD INKOMEN «FARMARISK» 01.05.2016 De huidige speciale voorwaarden GEWAARBORGD INKOMEN werden ontwikkeld: voor de leden van CURALIA, verzekeringsonderneming toegelaten

Nadere informatie

Overeenkomst. Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het Bouwbedrijf fbz-fse Constructiv. Hospitalisatieverzekering

Overeenkomst. Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het Bouwbedrijf fbz-fse Constructiv. Hospitalisatieverzekering Overeenkomst Hospitalisatieverzekering voor de bouwvakarbeiders die een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of een pensioen genieten en hun gezinsleden. Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden

Nadere informatie

Collectieve verzekering gezondheidszorgen voor Federale Openbare diensten - nieuw contract vanaf 01/01/2012

Collectieve verzekering gezondheidszorgen voor Federale Openbare diensten - nieuw contract vanaf 01/01/2012 Collectieve verzekering gezondheidszorgen voor Federale Openbare diensten - nieuw contract vanaf 01/01/2012 Het huidige collectief contract voor de hospitalisatieverzekering tussen de Federale Overheid

Nadere informatie

COLLECTIEVE POLIS GEZONDHEIDSZORG TEN VOORDELE VAN DE PERSONEELSLEDEN VAN. PROVIDENTIA cv

COLLECTIEVE POLIS GEZONDHEIDSZORG TEN VOORDELE VAN DE PERSONEELSLEDEN VAN. PROVIDENTIA cv COLLECTIEVE POLIS GEZONDHEIDSZORG TEN VOORDELE VAN DE PERSONEELSLEDEN VAN PROVIDENTIA cv Dienst polissen: 49@belins.be 02/286.65.75 Dienst schade: 491@ belins.be 02/286.60.30 Fax: 02/286.74.76 te Brussel

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ONMIDDELLIJKE RENTE OP ÉÉN HOOFD

ALGEMENE VOORWAARDEN ONMIDDELLIJKE RENTE OP ÉÉN HOOFD ALGEMENE VOORWAARDEN ONMIDDELLIJKE RENTE OP ÉÉN HOOFD Inhoudstafel Blz. Definities 5 Voorwerp van het contract 7 Artikel 1 : Aanvang van het contract 7 Artikel 2 : Duur van het contract 7 Artikel 3 : Eénmalige

Nadere informatie

Individuele voortzetting in het kader van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Individuele voortzetting in het kader van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Faculteit Wetenschappen Actuariële wetenschappen Individuele voortzetting in het kader van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Eindverhandeling ingediend met het oog op het behalen van de graad van Gediplomeerde

Nadere informatie

Offerte. Voorfinanciering van de individuele verderzetting van een collectieve polis hospitalisatie. Opgemaakt op: *

Offerte. Voorfinanciering van de individuele verderzetting van een collectieve polis hospitalisatie. Opgemaakt op: * (Product 4) Offerte Voorfinanciering van de individuele verderzetting van een collectieve polis hospitalisatie Deze offerte wordt opgesteld voor: * De verzekeringsmaatschappij is AXA Belgium. Deze offerte

Nadere informatie

SwingRIZIV. Denk eraan om ook voor uzelf te zorgen.

SwingRIZIV. Denk eraan om ook voor uzelf te zorgen. SwingRIZIV Denk eraan om ook voor uzelf te zorgen. U bent geneesheer, tandarts, apotheker of kinesist en u geniet het RIZIV-statuut. Jaarlijks keert het RIZIV dus een bedrag uit voor de opbouw van een

Nadere informatie

UW HOSPITALISATIEVERZEKERING OCMW BRUGGE

UW HOSPITALISATIEVERZEKERING OCMW BRUGGE UW HOSPITALISATIEVERZEKERING OCMW BRUGGE 07 1922 Deze versie is geldig vanaf 1 januari 2018. Wat zijn de voordelen van deze verzekering? OCMW Brugge heeft in uw voordeel een collectieve hospitalisatieverzekering

Nadere informatie

Pensioenspaarcontract van het type Universal Life

Pensioenspaarcontract van het type Universal Life Pensioenspaarcontract van het type Universal Life Algemene voorwaarden Securex Leven - VOV - Maatschappelijke zetel: Tervurenlaan 43, 1040 Brussel Erkend bij KB van 5.1.1982 (B.S. 23.1.1982) onder nr.

Nadere informatie

Offerte Hospi 4ever. Individuele verderzetting van een collectieve polis hospitalisatie. Opgemaakt op: * Aanvangsdatum: *

Offerte Hospi 4ever. Individuele verderzetting van een collectieve polis hospitalisatie. Opgemaakt op: * Aanvangsdatum: * (Product 4) Offerte Hospi 4ever Individuele verderzetting van een collectieve polis hospitalisatie Deze offerte wordt opgesteld voor : * De verzekeringsmaatschappij is AXA Belgium. Deze offerte is geldig

Nadere informatie

Verzekering Gewaarborgd Inkomen 25u/24 voor zelfstandige journalisten

Verzekering Gewaarborgd Inkomen 25u/24 voor zelfstandige journalisten HR INSURANCE Verzekering Gewaarborgd Inkomen 25u/24 voor zelfstandige journalisten voor leden van VJV Een uitgebreide dekking tegen een aantrekkelijk tarief zodat u zich op financieel vlak geen zorgen

Nadere informatie

Deze versie is geldig vanaf 1/1/2014.

Deze versie is geldig vanaf 1/1/2014. Verzekeringnemer: CEPA Toelichting bij de beroepsgebonden ziekteverzekeringsovereenkomst GEZONDHEIDSZORGEN Deze versie is geldig vanaf 1/1/2014. WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN DEZE VERZEKERING? In geval van

Nadere informatie

Verzekering Arbeidsongeschiktheid (beroepsgebonden) Algemene Voorwaarden 0096-B0913L0000.01-19012013

Verzekering Arbeidsongeschiktheid (beroepsgebonden) Algemene Voorwaarden 0096-B0913L0000.01-19012013 Verzekering Arbeidsongeschiktheid (beroepsgebonden) Uw veiligheid, onze zorg. www.baloise.be 2 Verzekering Arbeidsongeschiktheid (beroepsgebonden) Inhoud Uw polis bestaat uit deze en de Bijzondere Voorwaarden

Nadere informatie

Reglement modulo 50+

Reglement modulo 50+ Reglement modulo 50+ Ethias nv rue des Croisiers 24 4000 Luik www.ethias.be info@ethias.be Verzekeringsonderneming toegelaten onder het nr. 0196 voor de beoefening van alle verzekeringstakken Niet-Leven,

Nadere informatie

Hospitalisatieverzekering vanaf 2011 (Dexia Verzekeringen 49/12.309)

Hospitalisatieverzekering vanaf 2011 (Dexia Verzekeringen 49/12.309) 10 december 2010 Hospitalisatieverzekering vanaf 2011 (Dexia Verzekeringen 49/12.309) Beste collega Binnenkort ontvang je een overzicht van je verzekeringspakket 2011 via vzw Lijnwerk. Daarop staat vermeld

Nadere informatie

VERSLAG AAN DE KONING

VERSLAG AAN DE KONING Koninklijk besluit van 21 december 2006 tot vaststelling van de voorwaarden en de wijze van het sluiten van de collectieve verzekering tot dekking van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid buiten overeenkomst

Nadere informatie

Toelichting bij de collectieve hospitalisatieverzekering

Toelichting bij de collectieve hospitalisatieverzekering Vlaamse Radio- en Televisieomroep directie HR Toelichting bij de collectieve hospitalisatieverzekering voor de personeelsleden en gepensioneerden van de VRT en hun gezinsleden Versie november 2010 Hospitalisatieverzekering

Nadere informatie

Kenmerken van de Woningverzekering. A/ Hoofdwaarborgen

Kenmerken van de Woningverzekering. A/ Hoofdwaarborgen Informatie betreffende Fortis Bank De Woningverzekering wordt gecommercialiseerd door Fortis Bank nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel, RPR Brussel 0403.199.702, erkend verzekeringstussenpersoon (CBFA-nr. 25.879),

Nadere informatie

Deze versie is geldig vanaf 1/1/2017.

Deze versie is geldig vanaf 1/1/2017. Verzekeringnemer: ETEX GROUP Toelichting bij het hospitalisatieplan Deze versie is geldig vanaf 1/1/2017. WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN DEZE VERZEKERING? In geval van hospitalisatie of ernstige ziekte biedt

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN

ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN Inhoudstafel Blz. Artikel 1 : Definities 4 Artikel 2 : Doel van het contract - Algemene beschrijving 4 Artikel 3 : Ingangsdatum van het contract

Nadere informatie

In geval van tegenspoed bent u beschermd!

In geval van tegenspoed bent u beschermd! Verzekeringen Credit Security Plan In geval van tegenspoed bent u beschermd! Bescherming van uzelf en uw naasten De Tak 21-schuldsaldoverzekering Credit Security Plan van North Europe Life Belgium biedt

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-810 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris) Klacht ontvangen op : 22 juni 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Knipperlichten Sociaal Recht

Knipperlichten Sociaal Recht Knipperlichten Sociaal Recht 25 februari 2010 Edward Carlier Advocaat www.reliancelaw.be Overzicht nieuwigheden 2009 1. Recht op individuele voortzetting collectieve ziekteverzekering; 2. Verhoogde ontslagkost

Nadere informatie

Hospitalisatieverzekeringen: recente ontwikkelingen. Prof. B. Weyts Hoofddocent Universiteit Antwerpen Advocaat Balie Brussel

Hospitalisatieverzekeringen: recente ontwikkelingen. Prof. B. Weyts Hoofddocent Universiteit Antwerpen Advocaat Balie Brussel Hospitalisatieverzekeringen: recente ontwikkelingen Prof. B. Weyts Hoofddocent Universiteit Antwerpen Advocaat Balie Brussel 1 Geen verplichte verzekering Maar ruim verspreid. Talrijke problemen in praktijk:

Nadere informatie

SeniorPlan Brochure. opgericht op 20.12.1944 statuten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 27.12.2011. info@amma.be www.amma.

SeniorPlan Brochure. opgericht op 20.12.1944 statuten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 27.12.2011. info@amma.be www.amma. SeniorPlan Brochure AMMA VERZEKERINGEN o.v. Vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke bijdragen krachtens artikel 2, 2 van de wet van 25.06.1992 (B.S. 20.08.1992) toegelaten

Nadere informatie

Welzijn & gezondheid verzekeringen. Jo Coulier Tim Vandenberghe Laatste update: april 2017

Welzijn & gezondheid verzekeringen. Jo Coulier Tim Vandenberghe Laatste update: april 2017 Welzijn & gezondheid verzekeringen Jo Coulier Tim Vandenberghe Laatste update: april 2017 Verzekeringen: types Verplichte ziekteverzekering (mutualiteit) Arbeidsongevallenverzekering (werkgever, SSWB art.

Nadere informatie

De hospitalisatieverzekering. Jullie ontvingen een brief.

De hospitalisatieverzekering. Jullie ontvingen een brief. De hospitalisatieverzekering Jullie ontvingen een brief. 2 1 Waarom wordt de mogelijkheid om over te stappen naar een individueel contract nu aangeboden? 3 Agenda 1. Gewijzigd beleid 2. Keuzemogelijkheden

Nadere informatie

Dekking & bijstand in het buitenland

Dekking & bijstand in het buitenland Hospitalisatie FABU informatiefiche, Uit welke waarborgen bestaat een goed hospitalisatiecontract? Terugbetaling van medische kosten in geval van hospitalisatie (inclusief dagziekenhuis), waaronder: Verblijf,

Nadere informatie

bijvoegsel Ethias Prins-Bisschopssingel 73, B-3500 Hasselt Tel. 011 28 21 11 - Fax 011 28 20 20

bijvoegsel Ethias Prins-Bisschopssingel 73, B-3500 Hasselt Tel. 011 28 21 11 - Fax 011 28 20 20 bijvoegsel 001 neemt en geeft akte van de wijzigingen aangebracht door dit bijvoegsel dat aan de bovenvermelde oorspronkelijke polis gehecht zal blijven om een enkel en zelfde verzekeringscontract te vormen

Nadere informatie

Inkomen Prevoca, een verzekering voor u onderhandeld

Inkomen Prevoca, een verzekering voor u onderhandeld De verzekering Gewaarborgd Inkomen Prevoca, een verzekering voor u onderhandeld Uw professionele carrière draait op volle toeren, maar sommige dingen zie je niet aankomen: een zware ziekte, een depressie,

Nadere informatie

aantrekkelijke premie onderscheid rokers en niet-rokers premievermindering tot 50% naargelang de combinatie rente ongeval/ziekte.

aantrekkelijke premie onderscheid rokers en niet-rokers premievermindering tot 50% naargelang de combinatie rente ongeval/ziekte. gewaarborgd inkomen free income AXA stelt een interessante nieuwigheid voor starters voor : de mogelijkheid om te kiezen voor een rente bij ongeval die 0, 1, 2 of 3 maal de rente bij ziekte bedraagt. eenvoud

Nadere informatie

Verzekeringen. Credit Security Plan. In geval van tegenspoed bent u beschermd! NELB NORTH EUROPE LIFE BELGIUM

Verzekeringen. Credit Security Plan. In geval van tegenspoed bent u beschermd! NELB NORTH EUROPE LIFE BELGIUM Verzekeringen Credit Security Plan In geval van tegenspoed bent u beschermd! NELB NORTH EUROPE LIFE BELGIUM De schuldsaldoverzekering Credit Security Plan biedt u de zekerheid dat uw lening op afbetaling

Nadere informatie

KeyPension Blue. Algemene voorwaarden geldig vanaf 15 november 2008

KeyPension Blue. Algemene voorwaarden geldig vanaf 15 november 2008 Delta Lloyd Life NV Fonsnylaan 38 B - 1060 Brussel Telefoon: +32 (0)2 238 87 77 Fax: +32 (0)2 238 89 83 www.deltalloydlife.be Algemene voorwaarden geldig vanaf 15 november 2008 C7122B - SL-9506-N 11/2008

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING PREVOCA REGLEMENT PREVOCA BALIE YYY

COLLECTIEVE ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING PREVOCA REGLEMENT PREVOCA BALIE YYY 1 COLLECTIEVE ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING PREVOCA REGLEMENT PREVOCA BALIE YYY Referte :.. Datum :.. INLEIDING Deze collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt geregeld door de volgende contractuele

Nadere informatie

Verzekeringsproblemen van mensen met een chronische ziekte of handicap en hun omgeving. Standpunttekst van het Vlaams Patiëntenplatform vzw

Verzekeringsproblemen van mensen met een chronische ziekte of handicap en hun omgeving. Standpunttekst van het Vlaams Patiëntenplatform vzw Verzekeringsproblemen van mensen met een chronische ziekte of handicap en hun omgeving Standpunttekst van het Vlaams Patiëntenplatform vzw Januari 2012 1 Inhoudsopgave 1. Algemene visie omtrent de verzekeringsproblematiek...3

Nadere informatie

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar Polis 30 504 345 Bijzondere Voorwaarden : Verzekeringsnemer : Doel van de polis Het verzekeren van de doelgroep-medewerkers (hierna verzekerde(n) genoemd) die een individuele overeenkomst hebben ondertekend

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND ALGEMENE DEFINITIES Verzekeringsnemer Verzekerde Verzekeraar Contract Schadegeval De natuurlijke of rechtspersoon die het contract sluit, verder u genoemd. Iedere persoon die beroep kan doen op de waarborgen,

Nadere informatie

Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schade- en inkomensverzekeringen

Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schade- en inkomensverzekeringen Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schade- en De Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars heeft op 16 december 2009 de volgende bedrijfsregeling voor

Nadere informatie

AG Employee Benefits Wilt u ook een voordelige hospitalisatieverzekering?

AG Employee Benefits Wilt u ook een voordelige hospitalisatieverzekering? AG Employee Benefits Wilt u ook een voordelige hospitalisatieverzekering? Informatiefolder over de collectieve hospitalisatieverzekering van de FOD Hospitalisatieverzekering Wist u al dat uw werkgever,

Nadere informatie

Verzekeringsproblemen van mensen met een chronische ziekte of handicap en hun omgeving. Standpunttekst van het Vlaams Patiëntenplatform vzw

Verzekeringsproblemen van mensen met een chronische ziekte of handicap en hun omgeving. Standpunttekst van het Vlaams Patiëntenplatform vzw Verzekeringsproblemen van mensen met een chronische ziekte of handicap en hun omgeving Standpunttekst van het Vlaams Patiëntenplatform vzw Januari 2012 1 Inhoudsopgave 1. Algemene visie omtrent de verzekeringsproblematiek...3

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

INFOFICHE FIDEA SCHULDSALDOVERZEKERING

INFOFICHE FIDEA SCHULDSALDOVERZEKERING INFOFICHE FIDEA SCHULDSALDOVERZEKERING Deze infofiche is geldig op 1 augustus 2017. De Fidea Schuldsaldoverzekering is bedoeld om kredieten (minimum 10 000,00) van particulieren of bedrijfsleiders te verzekeren

Nadere informatie

Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schade- en inkomensverzekeringen 2019

Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schade- en inkomensverzekeringen 2019 Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schade- en 2019 De Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars heeft op 19 december 2018 de volgende bedrijfsregeling

Nadere informatie

1. Outplacement, waarover gaat het?

1. Outplacement, waarover gaat het? Generatiepact Uitvoering Doc nr 3 Koninklijk besluit van 9 mars 2006 Outplacement en sancties 1. Outplacement, waarover gaat het? «Outplacement», ook wel beroepsherklassering genoemd, bestaat uit een reeks

Nadere informatie

Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schadeverzekeringen

Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schadeverzekeringen Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schadeverzekeringen De Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars heeft op 25 juni 2009 de volgende bedrijfsregeling

Nadere informatie

ALGEMENE BEGINSELEN VAN HET BELGISCHE VERZEKERINGSRECHT

ALGEMENE BEGINSELEN VAN HET BELGISCHE VERZEKERINGSRECHT ALGEMENE BEGINSELEN VAN HET BELGISCHE VERZEKERINGSRECHT ALGEMENE BEGINSELEN VAN HET BELGISCHE VERZEKERINGSRECHT Philippe Colle Hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel Vijfde editie Antwerpen Cambridge

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B vs. C en E, beide te D. Zaak Zaaknummer : 2008.00672 Zittingsdatum : 1 oktober 2008 : Premiekorting, wijziging verzekeringsvoorwaarden aanvullende verzekering 1/6

Nadere informatie

HOOFDSTUK I - DEFINITIES... 3

HOOFDSTUK I - DEFINITIES... 3 Inhoudstafel HOOFDSTUK I - DEFINITIES... 3 HOOFDSTUK II VOORWERP VAN DE VERZEKERING... 3 1. Voorwerp van het contract... 3 2. Inwerkingtreding van het contract... 3 3. Grondslagen van het contract... 3

Nadere informatie

Het schadeverwekkend feit

Het schadeverwekkend feit Het schadeverwekkend feit AMMA VERZEKERINGEN o.v. Vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke bijdragen krachtens artikel 2, 2 van de wet van 25.06.1992 (B.S. 20.08.1992) toegelaten

Nadere informatie

Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIAaanvulling

Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIAaanvulling Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIAaanvulling Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de collectieve verzekering voor vaste WIA-aanvulling.

Nadere informatie

bijvoegsel Ethias Prins-Bisschopssingel 73, B-3500 Hasselt Tel. 011 28 21 11 - Fax 011 28 20 20

bijvoegsel Ethias Prins-Bisschopssingel 73, B-3500 Hasselt Tel. 011 28 21 11 - Fax 011 28 20 20 Bijvoegsel nr. 001 neemt en geeft akte van de wijzigingen aangebracht door dit bijvoegsel dat aan de bovenvermelde oorspronkelijke polis gehecht zal blijven om een enkel en zelfde verzekeringscontract

Nadere informatie

Productwijzer collectieve WIAexcedentverzekering. voor werknemers

Productwijzer collectieve WIAexcedentverzekering. voor werknemers Productwijzer collectieve WIAexcedentverzekering voor werknemers Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de Collectieve WIAexcedentverzekering voor werknemers.

Nadere informatie

INFO REISVERZEKERINGEN & DIENSTEN REISBIJSTAND: BELEID VOORAFBESTAANDE ZIEKTES EN AANDOENINGEN

INFO REISVERZEKERINGEN & DIENSTEN REISBIJSTAND: BELEID VOORAFBESTAANDE ZIEKTES EN AANDOENINGEN INFO REISVERZEKERINGEN & DIENSTEN REISBIJSTAND: BELEID VOORAFBESTAANDE ZIEKTES EN AANDOENINGEN HEVERLEE, 31 JULI 2017 Auteur Datum laatste aanpassing Status Kristien Dierckx 31 juli 2017 Finale versie

Nadere informatie

Reglement modulo leerkracht 2010

Reglement modulo leerkracht 2010 Reglement modulo leerkracht 2010 Ethias nv rue des Croisiers 24 4000 Luik www.ethias.be info@ethias.be Verzekeringsonderneming toegelaten onder het nr. 0196 voor de beoefening van alle verzekeringstakken

Nadere informatie

VOORSTEL RECHTSBIJSTAND FAMILY 2014

VOORSTEL RECHTSBIJSTAND FAMILY 2014 LAR Rechtsbijstand VOORSTEL RECHTSBIJSTAND FAMILY 2014 Wij halen uw gelijk. VEREENVOUDIGD VOORSTEL RECHTSBIJSTAND LAR FAMILY Nieuwe zaak : Bijvoegsel Vervaldag: Makelaar Producentennr: Kantoor: Ref: Verzekeringsnemer

Nadere informatie

Verzekeringen. Schuldsaldoverzekering. Hypotheeklening. In geval van tegenspoed bent u beschermd!

Verzekeringen. Schuldsaldoverzekering. Hypotheeklening. In geval van tegenspoed bent u beschermd! Verzekeringen Schuldsaldoverzekering Hypotheeklening In geval van tegenspoed bent u beschermd! De schuldsaldoverzekering biedt u de zekerheid dat uw hypotheeklening geheel of gedeeltelijk wordt terugbetaald

Nadere informatie

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B tegen C en E beiden te D Zaak : Beëindiging zorgverzekering en aanvullende ziektekostenverzekering Zaaknummer : 2011.01210 Zittingsdatum : 22 februari 2012 2011.01210,

Nadere informatie

Verzekeringen Informatie en tips voor personen met een chronische ziekte of aandoening en hun gezin

Verzekeringen Informatie en tips voor personen met een chronische ziekte of aandoening en hun gezin Verzekeringen Informatie en tips voor personen met een chronische ziekte of aandoening en hun gezin Hospitalisatieverzekering, schuldsaldoverzekering, verzekering gewaarborgd wonen, verzekering voor motorrijtuigen,

Nadere informatie

MEDEDELING 2017/01 directie

MEDEDELING 2017/01 directie Aan mevrouw Aan de heer Gouverneur Burgemeester Voorzitter van het OCMW Voorzitter van de Intercommunale Voorzitter van het College van de hulpverleningszone MEDEDELING 2017/01 directie datum 05.09.2017

Nadere informatie

CVO14061 29 september 2014 BERICHT VAN WIJZIGING VAN VERZEKERINGSTUSSENPERSOON. Nieuw model. Verklarende nota 1

CVO14061 29 september 2014 BERICHT VAN WIJZIGING VAN VERZEKERINGSTUSSENPERSOON. Nieuw model. Verklarende nota 1 CVO14061 29 september 2014 BERICHT VAN WIJZIGING VAN VERZEKERINGSTUSSENPERSOON Nieuw model Verklarende nota 1 A. Inleiding De vervanging van de verzekeringstussenpersoon op initiatief van de cliënt is

Nadere informatie

Hospitalia Continuïteit Om verder de voordelen van een hospitalisatieverzekering tegen een uitstekende prijs te genieten als de

Hospitalia Continuïteit Om verder de voordelen van een hospitalisatieverzekering tegen een uitstekende prijs te genieten als de Hospitalia Continuïteit Om verder de voordelen van een hospitalisatieverzekering tegen een uitstekende prijs te genieten als de groepsverzekering van uw werkgever afloopt. De VMOB communiceert met de verzekerden

Nadere informatie

Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis

Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis 1. Deel 4 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen (art. 1 tot 104) 1 Aanduiden op welke verzekeringsovereenkomsten deel 4 van de wet van

Nadere informatie

Gewaarborgd Inkomen Brochure

Gewaarborgd Inkomen Brochure Gewaarborgd Inkomen Brochure AMMA Verzekeringen o.v. Vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke bijdragen krachtens artikel 2, 2 van de wet van 25.06.1992 (B.S. 20.08.1992) toegelaten

Nadere informatie

DE NIEUWE WET VAN 4 APRIL 2014 BETREFFENDE DE VERZEKERINGEN

DE NIEUWE WET VAN 4 APRIL 2014 BETREFFENDE DE VERZEKERINGEN DE NIEUWE WET VAN 4 APRIL 2014 BETREFFENDE DE VERZEKERINGEN DE NIEUWE WET VAN 4 APRIL 2014 BETREFFENDE DE VERZEKERINGEN Algemene beginselen van het Belgische verzekeringsrecht Philippe Colle Hoogleraar

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Aanvullende verzekeringen bij de groepsverzekering

Algemene voorwaarden Aanvullende verzekeringen bij de groepsverzekering Aanvullende verzekeringen bij de groepsverzekering (geldig vanaf 1 januari 2009) Inhoud 1. Wie wordt bedoeld met? 3 2. Welke waarborgen zijn mogelijk? 3 2.1. Verzekering overlijden door ongeval 3 2.2.

Nadere informatie

AG Employee Benefits. Pension & Health Solutions. Wie zijn wij?

AG Employee Benefits. Pension & Health Solutions. Wie zijn wij? AG Employee Benefits AG Employee Benefits Wie zijn wij? AG Employee Benefits maakt deel uit van AG Insurance, de marktleider in de Belgische verzekeringsmarkt. Wij bieden u een compleet gamma van competitieve

Nadere informatie

2. VOORWERP EN OMVANG VAN DE WAARBORGEN 2.1 Verplichte verzekering overeenkomstig de Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 (bezoldigd personeel).

2. VOORWERP EN OMVANG VAN DE WAARBORGEN 2.1 Verplichte verzekering overeenkomstig de Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 (bezoldigd personeel). - AD1074 1. ALGEMEEN 1.1 Welke waarborgen omvat deze verzekering Huispersoneel? 1.1.1 Het bezoldigd personeel (Artikel 2.1.). De verplichte verzekering Huispersoneel (bezoldigd personeel) waarborgt overeenkomstig

Nadere informatie

TITEL I Algemene bepalingen

TITEL I Algemene bepalingen ADMINISTRATIEVE SCHIKKING BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MOLDAVIË (Inwerkingtreding 01-01-2016, gepubliceerd

Nadere informatie

DE HOSPITALISATIE- VERZEKERINGEN... EN VERZEKERINGEN VOOR AMBULANTE ZORGEN

DE HOSPITALISATIE- VERZEKERINGEN... EN VERZEKERINGEN VOOR AMBULANTE ZORGEN DE HOSPITALISATIE- VERZEKERINGEN... EN VERZEKERINGEN VOOR AMBULANTE ZORGEN EEN ONMISBARE AANVULLING Een goede gezondheid gaat boven alles. We rekenen met zijn allen op de geneeskunde om zo lang mogelijk

Nadere informatie

Individuele Ongevallen Verzekeringsvoorstel

Individuele Ongevallen Verzekeringsvoorstel Individuele Ongevallen Verzekeringsvoorstel AMMA VERZEKERINGEN o.v. Vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke bijdragen krachtens artikel 2, 2 van de wet van 25.06.1992 (B.S.

Nadere informatie

-VOLULIFE. De groepsverzekering van de nieuwe generatie. AG Employee Benefits

-VOLULIFE. De groepsverzekering van de nieuwe generatie. AG Employee Benefits -VOLULIFE De groepsverzekering van de nieuwe generatie AG Employee Benefits -VOLULIFE Omdat elke werkgever die denkt in het belang van zijn onderneming, ook aan de toekomst van zijn medewerkers denkt.

Nadere informatie

Veilig Gevoel Verzekeringsvoorstel

Veilig Gevoel Verzekeringsvoorstel Verzekeringsvoorstel Bemiddelaar Nr.... FSMA-nr.... Referentie... Naam... Telefoon... Verkoop op afstand Ja Neen Polisreferentie Nieuwe zaak Overname andere maatschappij, kopie andere polissen bijvoegen

Nadere informatie

Presentatie van de nieuwe hospitalisatieverzekering DKV Hospi Select

Presentatie van de nieuwe hospitalisatieverzekering DKV Hospi Select Presentatie van de nieuwe hospitalisatieverzekering December 2017 Onbeperkte terugbetaling in partner ziekenhuizen Toegang tot éénpersoonskamer, zowel voor klassieke ziekenhuisopname als voor dagopname

Nadere informatie

Gewaarborgd Inkomen Algemene voorwaarden

Gewaarborgd Inkomen Algemene voorwaarden Gewaarborgd Inkomen Algemene voorwaarden AMMA VERZEKERINGEN o.v. Vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke bijdragen krachtens artikel 2, 2 van de wet van 25.06.1992 (B.S. 20.08.1992)

Nadere informatie

OFFERTE Aanvullend Pensioen - RIZIV

OFFERTE Aanvullend Pensioen - RIZIV Blz. 1 van 5 OFFERTE Aanvullend Pensioen - RIZIV VERZEKERINGNEMER DOKTER JONGE VERZEKERDE DOKTER JONGE Geslacht : mannelijk Geboortedatum : 01/01/1989 Leeftijd : 25 jaar en 6 maand Sociaal Statuut : zelfstandige

Nadere informatie

OFFERTE Aanvullend Pensioen - RIZIV

OFFERTE Aanvullend Pensioen - RIZIV Blz. 1 van 5 OFFERTE Aanvullend Pensioen - RIZIV VERZEKERINGNEMER DOKTER JONGE VERZEKERDE DOKTER JONGE Geslacht : mannelijk Geboortedatum : 01/01/1989 Leeftijd : 25 jaar en 6 maand Sociaal Statuut : zelfstandige

Nadere informatie

HOOFDSTUK I - DEFINITIES... 3

HOOFDSTUK I - DEFINITIES... 3 Inhoudstafel HOOFDSTUK I - DEFINITIES... 3 HOOFDSTUK II VOORWERP VAN DE VERZEKERING... 3 1. Voorwerp van het contract... 3 2. Inwerkingtreding van het contract... 3 3. Grondslagen van het contract... 3

Nadere informatie

Hospitalia Continuïteit Om verder de voordelen van een hospitalisatieverzekering

Hospitalia Continuïteit Om verder de voordelen van een hospitalisatieverzekering Hospitalia Continuïteit Om verder de voordelen van een hospitalisatieverzekering tegen een uitstekende prijs te genieten als de groepsverzekering van uw werkgever afloopt. 2 Onafhankelijk Ziekenfonds Securex

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... Bijlage 4 SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 TYPE LEVENSVERZEKERING WAARBORGEN Levensverzekering met vrije stortingen en een gegarandeerd rendement (tak 21). Self Life Dynamico garandeert prestaties bij leven en prestaties bij invaliditeit (indien

Nadere informatie

Naam: Voornaam: Geboortedatum: / / Geboorteplaats: Straat: Nr.: Bus: Postcode: Plaats: Telefoon: GSM:

Naam: Voornaam: Geboortedatum: / / Geboorteplaats: Straat: Nr.: Bus: Postcode: Plaats: Telefoon: GSM: COLLECTIEVE POLIS BURGERLIJKE BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID IAB IN TWEEDE RANG - TOETREDINGSFORMULIER - - TOETREDINGSFORMULIER - INGEVULD TERUG TE BEZORGEN AAN WILLEMOT NV via IAB@willemot.be. Meer info via

Nadere informatie

ONTHAALSTRUCTUUR REGLEMENT. P&V VERZEKERINGEN c.v.b.a.

ONTHAALSTRUCTUUR REGLEMENT. P&V VERZEKERINGEN c.v.b.a. ONTHAALSTRUCTUUR REGLEMENT P&V VERZEKERINGEN c.v.b.a. Koningsstraat, 151 B-1210 Brussel Tel. 02-250 91 11 Fax 02-250 92 30 www.pv.be Bank 877-7939404-64 R.P.R./B.T.W. BE 0402.236.531 Verzekeringsonderneming

Nadere informatie

Welkom bij DKV. De Belgische geneeskunde is één van de beste ter wereld. DKV maakt ze toegankelijk.

Welkom bij DKV. De Belgische geneeskunde is één van de beste ter wereld. DKV maakt ze toegankelijk. Welkom bij DKV De Belgische geneeskunde is één van de beste ter wereld. DKV maakt ze toegankelijk. WELKOM BIJ DKV EN BEDANKT OM TE KIEZEN VOOR ONZE PRODUCTEN. Wist je dat de Belgische geneeskunde één van

Nadere informatie

Collectieve verzekering bij (gedeeltelijke of volledige) arbeidsongeschiktheid

Collectieve verzekering bij (gedeeltelijke of volledige) arbeidsongeschiktheid Collectieve verzekering bij (gedeeltelijke of volledige) arbeidsongeschiktheid Waar gaat het om? Als je onverzekerd (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, ondervind je een forse inkomensdaling na een

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie

Gewaarborgd Inkomen Brochure

Gewaarborgd Inkomen Brochure AMMA VERZEKERINGEN Gewaarborgd Inkomen Brochure medische verzekeringen sinds 1944 onderlinge verzekeringsonderneming toegelaten door de Controledienst voor de Verzekeringen onder codenummer 0126 (K.B.

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13 INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13 2. WERKNEMERS DIE ONDER DE TOEPASSING VALLEN VAN DE WET VAN 27 JUNI 1969 OP DE MAATSCHAP- PELIJKE ZEKERHEID

Nadere informatie

DB Pension Plan/DB Long Term Plan Algemene Voorwaarden

DB Pension Plan/DB Long Term Plan Algemene Voorwaarden DB Pension Plan/DB Long Term Plan Algemene Voorwaarden INHOUDSTAFEL Pag. Hoofdverzekering Hoofdstuk I Definities 2 Hoofdstuk II Voorwerp van de verzekering 2 Artikel 1 Voorwerp van het contract 2 Artikel

Nadere informatie

medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN 28.05.2003 De Huisarts DE VERZEKERINGEN VOOR STARTENDE ARTSEN medische verzekeringen sinds 1944

medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN 28.05.2003 De Huisarts DE VERZEKERINGEN VOOR STARTENDE ARTSEN medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN 28.05.2003 De Huisarts DE VERZEKERINGEN VOOR STARTENDE ARTSEN medische verzekeringen sinds 1944 onderlinge verzekeringsonderneming toegelaten door de Controledienst voor de Verzekeringen

Nadere informatie

Voorwaarden. WIA AO minder dan 35%-werkgever Inkomensverzekeringen FGD-A

Voorwaarden. WIA AO minder dan 35%-werkgever Inkomensverzekeringen FGD-A Voorwaarden WIA AO minder dan 35%-werkgever Inkomensverzekeringen FGD-A 2017-1 Inhoudsopgave Algemene voorwaarden 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 De grondslag van uw verzekering WIA AO minder

Nadere informatie

Deze versie is geldig vanaf 1/01/2017.

Deze versie is geldig vanaf 1/01/2017. Verzekeringnemer: GENERAL MOTORS BELGI UM Toelichting bij het hospitalisatieplan Deze versie is geldig vanaf 1/01/2017. WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN DEZE VERZEKERING? In geval van hospitalisatie of ernstige

Nadere informatie

Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIA-aanvulling

Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIA-aanvulling collectieve verzekering voor vaste WIA-aanvulling Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIA-aanvulling Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over

Nadere informatie