Stappenplan tot samenwerking crisispartners

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stappenplan tot samenwerking crisispartners"

Transcriptie

1 Stappenplan tot samenwerking crisispartners Dit document beschrijft de stappen die u kunnen ondersteunen om te komen tot een adequate opstart en aansluiting van uw crisispartners op de netcentrische werkwijze van de Veiligheidsregio. De stappen in dit document komen voort uit de praktijkervaringen van de pilotregio s en zijn opgesteld door de Werkgroep Crisispartners. Dit is een generiek plan, maar de opzet is van toepassing op elke vorm van samenwerken met een (crisis)partner zelfs veiligheidsregio s onderling. De Werkgroep Crisispartners kan te allen tijde ondersteunen bij het aan laten sluiten van de crisispartners. Het stappenplan kent drie onderdelen: Deel 1: De verkenning 1.1 Documenten doornemen met betrekking tot basisafspraken informatievoorziening en samenwerking: Referentiekader netcentrisch werken, Risicoprofiel, Regionaal Crisisplan, Convenant met crisispartners. 1.2 Op basis van stap 1 een eerste inschatting maken van aansluitprofiel aan de hand van het document Crisispartnerbeleid. De eerste twee stappen zijn ter voorbereiding van de eerste afstemming met de crisispartner in stap Eerste afstemming tussen veiligheidsregio en crisispartner: verkenning van ambities. deze stap kent mogelijk meerdere afspraken, waarbij het van belang is om niet alleen te kijken naar de informatiedeling tijdens crises, maar zeker ook naar de koude en lauwe fase. 1.4 Vertaling maken van ambities naar keuze van profiel, met onderbouwing. 1.5 Voorleggen en afstemmen keuze van profiel met de crisispartner. Vervolgens het vastleggen van deze keuze en de ambities door alle partijen. Deel 2: De uitwerking 2.1 Opstellen van plan van aanpak, met aandacht voor de volgende vragen: - [PROCES] Wat zijn de proces- en werkafspraken? - [ORGANISATIE] Hoe zet je het weg in de organisatie? - [MENS] Welke functieprofielen hanteer je en hoe ga je om met OTO? - [TECHNIEK] Hoe richt je de techniek in? 2.2 Het plan van aanpak aanvullen met een algemene beschrijving op basis van de vastgelegde keuze en ambities vanuit stap Activiteiten wegzetten in de tijd. 2.4 Afstemming met de Werkgroep Crisispartners over het plan + advies geven aan de Werkgroep op welke manier deze crisispartner opgepakt kan worden door de Werkgroep (denk aan het betrekken van de koepelorganisatie, andere relevante partners en de landelijke borging en verspreiding). Deel 3: De uitvoering 3.1 Uitvoeren plan van aanpak 3.2 Go live moment 3.3 Continu monitoren en evalueren van: - Proces- en werkafspraken - Inrichting van de organisatie - Toepassing van functieprofielen, vakbekwaamheid en OTO - Inrichting van techniek 3.4 Voortgangsgesprekken met Werkgroep Crisispartners om ervaringen te delen Deze drie onderdelen worden hieronder verder uitgewerkt. Elk onderdeel kent zijn eigen ondersteunende documenten en templates. Wij hopen hiermee uw aansluiting met de crisispartners goed te ondersteunen.

2 Deel 1: De verkenning 1.1 Documenten doornemen met betrekking tot basisafspraken informatievoorziening en samenwerking: Referentiekader netcentrisch werken, Risicoprofiel, Regionaal Crisisplan, Convenant met crisispartners. 1.2 Op basis van stap 1 een eerste inschatting maken van aansluitprofiel aan de hand van het document Crisispartnerbeleid. De eerste twee stappen zijn ter voorbereiding van de eerste afstemming met de crisispartner in stap Eerste afstemming tussen veiligheidsregio en crisispartner: verkenning van ambities. deze stap kent mogelijk meerdere afspraken, waarbij het van belang is om niet alleen te kijken naar de informatiedeling tijdens crises, maar zeker ook naar de koude en lauwe fase. 1.4 Vertaling maken van ambities naar keuze van profiel, met onderbouwing. 1.5 Voorleggen en afstemmen keuze van profiel met de crisispartner. Vervolgens het vastleggen van deze keuze en de ambities door alle partijen. Stap 1.1 Analyse documenten In de meeste gevallen is de crisispartner al bekend binnen de Veiligheidsregio en staat de samenwerking in een aantal documenten al beschreven. Het is van belang om deze documenten eerst door te nemen om een compleet beeld te krijgen van de samenwerkingscontext. Daarnaast kunnen deze documenten randvoorwaarden scheppen voor de aansluiting met de crisispartner. Denk hierbij aan de volgende documenten: - Referentiekader netcentrisch werken - Regionaal Risicoprofiel - Regionaal Crisisplan - Regionaal Beleidsplan - Convenant met de crisispartner Noteer voor uzelf de belangrijkste resultaten uit de analyse voor de vervolgstappen in de verkenning. Stap 1.2 Eerste inschatting Als Veiligheidsregio is het raadzaam om op basis van uw analyse en verwachtingen al een eerste inschatting te maken welk aansluitprofiel bij de crisispartner past. Deze eerste inschatting kunt u meenemen als richtlijn voor de gesprekken die zullen plaatsvinden met de crisispartner. Stap 1.3 Eerste afstemming Inventariseren van overeenkomsten en verschillen tussen de organisaties is noodzakelijk om een goede aansluiting tot stand te laten komen. Uit de pilots is gebleken dat het beantwoorden van de volgende vragen daarbij kan helpen (zie volgende pagina). De focus van alle vragen ligt op de crisismanagement. De vragen kunnen in verschillende settings gesteld worden. Zo kunnen ze tijdens een gewone bijeenkomst aan de orde komen. Of u kunt er voor kiezen om een workshop te organiseren, waarin deze vragen worden behandeld. Als voorbeeld hebben de Brabantse regio s tijdens een eerste afstemming met de waterschappen een scenario doorlopen om zo inzicht te krijgen in de verschillende vragen. Het scenario schetst de context op basis waarvan de werkwijzen en informatiebehoeften aan het licht komen. Indien ondersteuning of inspiratie gewenst is bij een eerste afstemming kan de Werkgroep Crisispartners als procesbegeleider ondersteunen of helpen bij de voorbereiding.

3 Wat zijn de verantwoordelijkheden van beide partijen? - van de Veiligheidsregio? - van de crisispartner? Wat zijn de belangen van beide partijen? - van de Veiligheidsregio? - van de crisispartner? Wat willen de partijen van elkaar weten? - Wat wil de Veiligheidsregio weten van de crisispartner? - Wat wil de crisispartners weten van de Veiligheidsregio? Welke werkwijzen hanteren beide partijen? - welke hanteren de veiligheidsregio s? - welke hanteren de crisispartner? Hoe zijn de organisaties ingericht? - hoe is de veiligheidsregio ingericht? - hoe is de crisispartner ingericht? Hoe is de informatievoorziening ingericht (welke functionarissen en systemen)? - bij de veiligheidsregio? - bij de crisispartner? Wat zijn gemeenschappelijk scenario s? Wat zijn de raakvlakken? Welke informatiebehoeften en informatie verwachtingen hebben beide partijen naar elkaar? - de veiligheidsregio (welke informatieproducten heeft de VR nodig van de crisispartner om zijn taken uit te kunnen voeren (bv ter ondersteuning van leiding & coördinatie))? - de crisispartner (welke informatieproducten heeft de crisispartner nodig van de VR om zijn taken te kunnen uitvoeren)? Hoe zit het met vertrouwelijkheid van gegevens?

4 Wat zijn de ambities en verwachtingen van beide partijen met betrekking tot de aansluiting? Stap 1.4 Keuze voor aansluitprofiel Als de verantwoordelijkheden, werkwijzen, belangen, de inrichting en alle andere zaken goed in kaart zijn gebracht, kan de Veiligheidsregio een beargumenteerde keuze maken voor het aansluitprofiel. U kunt hierbij gebruik maken van de menukaart. [MENUKAART] Noteer voor uzelf de keuze voor het aansluitprofiel en tevens de beargumentering voor deze keuze. Stap 1.5 afstemmen en vastleggen keuze profiel Afsluitend moet de profielkeuze van de Veiligheidsregio voorgelegd en afgestemd worden aan / met de crisispartner. Na afstemming en de uiteindelijke keuze voor het aansluitprofiel, is het raadzaam om dit vast te leggen, bijvoorbeeld als addendum op het convenant. Noteer de uiteindelijke keuze voor het aansluitprofiel, inclusief de onderbouwing van deze keuze.

5 Deel 2 De uitwerking 2.1 Opstellen van plan van aanpak, met aandacht voor de volgende vragen: - [PROCES] Wat zijn de proces- en werkafspraken? - [ORGANISATIE] Hoe zet je het weg in de organisatie? - [MENS] Welke functieprofielen hanteer je en hoe ga je om met OTO? - [TECHNIEK] Hoe richt je de techniek in? 2.2 Het plan van aanpak aanvullen met een algemene beschrijving op basis van de vastgelegde keuze en ambities vanuit stap Activiteiten wegzetten in de tijd. 2.4 Afstemmen met de Werkgroep Crisispartners over het plan + advies geven aan de Werkgroep op welke manier deze crisispartner opgepakt kan worden door de Werkgroep (denk aan het betrekken van de koepelorganisatie, andere relevante partners en de landelijke borging en verspreiding). Het is om het even met welke stap u begint bij de uitwerking van het plan van aanpak. Stappen 2.1 en 2.2 kunnen parallel worden opgepakt. Stap 2.1 Opstellen plan van aanpak Naar aanleiding van de keuze voor een aansluitprofiel dienen er afspraken gemaakt te worden over de aansluiting. Deze afspraken zijn op het gebied van: proces, organisatie, mens en techniek. - Proces: Proces- en werkafspraken (werkwijzen, belangen, behoeften, verwachtingen); - Organisatie: organisatieafspraken organisatie structuren en ambities beschrijven (verantwoordelijkheden, gemeenschappelijke scenario s); - Mens: Functionarissen en profielen uitwerken OTO (geheimhouding, professioneel (HIN, IC/IM liaison; L&C, AC en mandaat), gedrag) (hoe is de informatievoorziening ingericht?); - Techniek: technische randvoorwaarde met betrekking tot interoperabiliteit, LCMS, rechten, beheer. Ter ondersteuning worden hieronder alle vijf de aansluitprofielen uitgewerkt in de afspraken die er gemaakt dienen te worden. Aansluitprofiel PMOT Afspraken Kernprofiel Proces Het betreft hier een aansluiting met partners die: - een algemene of functionele verantwoordelij kheid hebben - en een intern netcentrische informatieorganisatie Maak afspraken over de informatieprocessen. - De veiligheidsregio en de crisispartner zijn op de hoogte van elkaars ambities en werken toe naar een kernprofiel aansluiting. - De aansluiting is gebaseerd op een tweeweg informatielijn (met betrekking tot o.a.: statusinformatie, verifiëren van informatie, risico s en impactanalyse, knelpunten, tijdlijn, scenario s maatregelen en geplande inzet). - De crisispartner is in staat om zelfstandig een continu en geverifieerd eigen beeld op te stellen, bestaande uit tekst en geo-informatie. - De veiligheidsregio en de crisispartner hebben afspraken gemaakt over de verwachte, noodzakelijk en wenselijke informatieproducten inclusief de minimale inhoud daarvan en wanneer deze worden uitgewisseld. - De veiligheidsregio en de crisispartner maken afspraken over de bereikbaarheid in het gebied, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Partijen zijn hierdoor van elkaar op de hoogte waar ze elkaar nodig hebben en waar de bevoegdheden liggen.

6 Structurele aansluiting Het betreft hier een aansluiting met partners die: - een algemene of functionele Organisatie Mens Techniek Proces Maak afspraken over de informatieorganisatie inrichting. - De crisispartner heeft een interne informatieorganisatie dat voldoet aan de eisen van het crisispartnerbeleid. - Deze informatieorganisatie is 24/7 bereikbaar. - De informatieorganisatie van de crisispartner kan na alarmering binnen een half uur een start/situatiebeeld. - De liaison kan binnen een uur na alarmering het eigen beeld in de hoofdstructuur (ROT of CoPI) toelichten en duiden. - Binnen een uur kan de crisispartner een beslissingsbevoegde functionaris laten deelnemen aan de gezamenlijke besluitvoering in de hoofdstructuur. - De crisisorganisatie heeft een backoffice voor de HIN inclusief plotters. Maak afspraken over de functionarissen en de OTO. - De crisispartner heeft een hoofd informatie (HIN) die voldoet aan de eisen voor het examen Hoofd informatie van het IFV/politieacademie. - De crisispartner heeft een opgeleide en geoefende liaison. - De veiligheidsregio en de crisispartner maken afspraken over gezamenlijk oefenen en het leren kennen van elkaar werkterrein en expertises. - De veiligheidsregio en de crisispartner stellen een wederzijdse overeenkomt op dat informatie alleen wordt gelezen en gebruikt indien het werk dat noodzakelijk acht en dat informatie met de grootst mogelijke zorg en vertrouwelijkheid wordt behandeld. Deze overeenkomst wordt getekend door elke functionaris die toegang heeft tot informatie van andere organisaties. Een afschrift daarvan wordt gearchiveerd door de betrokken veiligheidsregio en crisispartner. Maak afspraken met betrekking tot de technische invulling van de ondersteunende systemen. - De crisispartner kan het eigen beeld digitaal ontsluiten aan de veiligheidsregio. - De crisispartner beschikt over een eigenstandig technisch middel dat onafhankelijk van de multidisciplinaire opschaling het interne informatieproces ondersteunt en dat één op één koppelbaar is met het ondersteunende systeem dat de veiligheidsregio s gebruiken (LCMS). - Elke gecertificeerde HIN van de crisispartner heeft de beschikking over een regionaal account van de desbetreffende veiligheidsregio. - De crisispartner is aangesloten bij het regionaal functioneel beheer voor de noodzakelijke uitgifte, beheer, toetsing en monitoring van LCMS indien noodzakelijk. Maak afspraken over de informatieprocessen. - De veiligheidsregio en de crisispartner zijn op de hoogte van elkaars ambities en werken toe naar een structurele aansluiting. - De aansluiting is gebaseerd op een tweeweg informatielijn (met betrekking tot o.a.: statusinformatie, verifiëren van informatie, risico s en impactanalyse, knelpunten, tijdlijn, scenario s maatregelen en geplande inzet).

7 verantwoordelij kheid hebben - weliswaar een informatieorganisatie hebben, maar zonder dat die intern netcentrisch georganiseerd is - De crisispartner is in staat om op een vooraf overeengekomen tijden [stem af] een geduid en geverifieerd eigen beeld aan te leveren. - De veiligheidsregio en de crisispartner hebben afspraken gemaakt over de verwachte, noodzakelijk en wenselijke informatieproducten inclusief de minimale inhoud daarvan en wanneer deze worden uitgewisseld. - De veiligheidsregio en de crisispartner maken afspraken over de bereikbaarheid in het gebied, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Partijen zijn hierdoor van elkaar op de hoogte waar ze elkaar nodig hebben en waar de bevoegdheden liggen. Organisatie Mens Techniek Maak afspraken over de informatieorganisatie inrichting. - De crisispartner heeft een interne informatieorganisatie dat voldoet aan de eisen van het crisispartnerbeleid. - De crisispartner heeft een HIN die in staat is om binnen vooraf overeengekomen tijd bereikbaar en op afstand inzetbaar te zijn en tevens een startbeeld binnen vooraf overeengekomen tijd beschikbaar te hebben. - De liaison kan binnen een uur na alarmering dan wel zoveel eerder als door de betreffende veiligheidsregio en de partner noodzakelijk wordt geacht het eigen beeld in de hoofdstructuur (ROT of CoPI) toelichten en duiden. - Een beslissingsbevoegde functionaris kan na een alarmering deelnemen aan de besluitvoering in de hoofdstructuur. - De crisisorganisatie heeft een backoffice voor de HIN inclusief plotters. Maak afspraken over de functionarissen en de OTO. - De crisispartner heeft een hoofd informatie (HIN) die voldoet aan de eisen voor het examen Hoofd informatie van het IFV/politieacademie. - De crisispartner heeft een opgeleide en geoefende liaison. - De veiligheidsregio en de crisispartner maken afspraken over gezamenlijk oefenen en het leren kennen van elkaar werkterrein en expertises - De veiligheidsregio en de crisispartner stellen een wederzijdse overeenkomt op dat informatie alleen wordt gelezen en gebruikt indien het werk dat noodzakelijk acht en dat informatie met de grootst mogelijke zorg en vertrouwelijkheid wordt behandeld. Deze overeenkomst wordt getekend door elke functionaris die toegang heeft tot informatie van andere organisaties. Een afschrift daarvan wordt gearchiveerd door de betrokken veiligheidsregio en crisispartner. Maak afspraken met betrekking tot de technische invulling van de ondersteunende systemen. - Elke gecertificeerde HIN van de crisispartner heeft de beschikking over een regionaal leesaccount van de desbetreffende veiligheidsregio. - De crisispartner is aangesloten bij het regionaal functioneel beheer voor de noodzakelijke uitgifte, beheer, toetsing en monitoring van LCMS indien noodzakelijk. - De regievoerende informatiemanager van de veiligheidsregio kan de HIN van de crisispartner

8 Ad-hoc aansluiting Het betreft hier een partner die: - Niet cruciaal is in het informatieproces - niet een structurele interne informatieorganisatie hoeft te hebben Procesaansluiting Het betreft hier een partner die aansluit via een ander crisisbeheersingsproces Proces Organisatie Mens Techniek Proces Organisatie Mens toestemming geven onder zijn regie het eigen beeld van de crisispartner ontsluiten in het CoPI of ROT-beeld. Maak afspraken over de informatieprocessen. - De aansluiting is gebaseerd op een tweeweg informatielijn (met betrekking tot o.a.: statusinformatie, verifiëren van informatie, wel of niet inzet, wanneer inzetbaar, etc.). - De crisispartner is in staat om op gezette tijden informatie aan te leveren. Maak afspraken over de informatieorganisatie inrichting. - Door de betreffende crisispartner wordt een hoofd informatie (HIN) aangewezen. Deze HIN kan eventueel worden gedetacheerd vanuit de veiligheidsregio. - De HIN heeft direct contact met een beslissingsbevoegde functionaris van de crisispartner. Deze beslissingsbevoegde functionaris kan na contact met de hoofdstructuur (fysiek of op afstand) deelnemen aan de gezamenlijke besluitvoering. - De crisispartner kan eventueel een liaison afvaardigheden naar het CoPI of het ROT. Deze liaison kan na alarmering het eigen beeld in de hoofdstructuur toelichten en duiden. Er dienen afspraken gemaakt te worden over de minimale opkomsttijd/piket van deze liaison. Maak afspraken over de functionarissen en de OTO. - Een minimumeis voor de functionarissen die betrokken zijn bij de aansluiting is een introductie met informatiemanagement gegeven door het IFV. - De veiligheidsregio en de crisispartner hebben een wederzijdse overeenkomst opgesteld dat informatie alleen wordt gelezen en gebruikt indien het werk dat noodzakelijk acht en dat informatie met de grootst mogelijke zorg en vertrouwelijkheid wordt behandeld. Deze overeenkomst wordt getekend door elke functionaris die toegang heeft tot informatie van andere organisaties. Een afschrift daarvan wordt gearchiveerd door de betrokken veiligheidsregio en crisispartner. Stem af of er afspraken gemaakt dienen te worden met betrekking tot ondersteunende techniek. Maak afspraken over de informatieprocessen. - De aansluiting is gebaseerd op een tweeweg informatielijn. - De veiligheidsregio en crisispartner maken afspraken over het delen van de bereikbaarheidsgegevens. De crisispartner is beschikbaar en bereikbaar voor de procesverantwoordelijke binnen de crisisbeheersing. Maak afspraken over de informatieorganisatie inrichting. - Door de betreffende crisispartner wordt ad-hoc een hoofd informatie (HIN) aangewezen. - De HIN heeft direct contact met een beslissingsbevoegde functionaris van de crisispartner om eventuele besluitvoering te bespreken. Stem af of er afspraken gemaakt dienen te worden met

9 betrekking tot functionarissen en OTO Stand-by profiel Het betreft hier een aansluiting met partners die capaciteiten hebben in de vorm van mensen, middelen of kennis. Techniek Proces Organisatie Mens Techniek Stem af of er afspraken gemaakt dienen te worden met betrekking tot ondersteunende techniek. Maak afspraken over de informatieprocessen. - De aansluiting is gebaseerd op een tweeweg informatielijn. - De veiligheidsregio heeft een scan en alarmeringsfunctie (veelal via een landelijk gremium in de hoofdstructuur van de crisisbeheersing). Hiermee dient de crisispartner gealarmeerd te worden bij relevante incidenten. - De veiligheidsregio en crisispartner maken afspraken over de bereikbaarheid van de crisispartner. Deze crisispartner moet altijd zijn beschikbaar en bereikbaar zijn voor de regievoerende informatiemanager. Maak afspraken over de informatieorganisatie inrichting. - Door de betreffende crisispartner wordt een hoofd informatie (HIN) aangewezen. - De HIN heeft binnen een uur contact met een beslissingsbevoegde functionaris van de crisispartner om eventuele besluitvoering te bespreken. Maak afspraken over de functionarissen en de OTO. - De veiligheidsregio en de crisispartner stellen een wederzijdse overeenkomt op dat informatie alleen wordt gelezen en gebruikt indien het werk dat noodzakelijk acht en dat informatie met de grootst mogelijke zorg en vertrouwelijkheid wordt behandeld. Deze overeenkomst wordt getekend door elke functionaris die toegang heeft tot informatie van andere organisaties. Een afschrift daarvan wordt gearchiveerd door de betrokken veiligheidsregio en crisispartner. - Een minimumeis voor de functionarissen die betrokken zijn bij de aansluiting is een introductie met informatiemanagement gegeven door het IFV en een basisopleiding LCMS. Maak afspraken met betrekking tot de technische invulling van de ondersteunende systemen. - De crisispartner ontvangt leesaccounts voor LCMS. De leesrechten worden wel afgebakend tot wat noodzakelijk is: landelijk regionaal, of tot bepaalde soort incidenten. Indien mogelijk kunnen er ook afspraken worden gemaakt over een scanaccount: crisispartner ziet relevante activiteiten en kan zich melden bij de regievoerende informatiemanager, die deze partner koppelt aan het volledige incident. Stel het plan van aanpak op. Stap 2.2 Algemene beschrijving plan van aanpak Het plan van aanpak kan aangevuld worden met een algemene beschrijving ter introductie. Denk hierbij aan de volgende punten: - Een beschrijving van de rol van de Veiligheidsregio;

10 - Een beschrijving van de rol van de crisispartner (maak hierbij gebruik van de vier erkende rollen van crisispartners in het crisispartnerbeleid); - De keuze voor het aansluitprofiel, inclusief onderbouwing. Inclusief het gewenste resultaat van de pilot; - Ambities voor de aansluiting: o Wat zijn de vragen die je aan het einde van de pilot beantwoord wilt hebben? o Waar wil je naartoe werken? Stel het plan van aanpak op. Stap 2.3 Planning Het is wenselijk om elke stap in het plan van aanpak te voorzien van een doorlooptijd. Wat is de planning en verwachting van de totstandkoming van de aansluiting. Denk hierbij aan de volgende punten: - Hoeveel tijd nemen de individuele stappen in beslag? zet de activiteiten weg in de tijd; - Wat is de doorlooptijd? - Zijn er (door wet- en regelgeving of andere afspraken) harde deadlines? - Stel prioriteiten en zet deze tevens weg in de tijd. Stap 2.4 Afstemming Werkgroep Crisispartners Het is aan te raden op tijdens het opstellen van het plan van aanpak af te stemmen met de Werkgroep Crisispartners. De Werkgroep kan ondersteuning bieden en advies geven over de invulling van het plan van aanpak. Daarnaast wil ook de Werkgroep leren van de pilot en advies hoe met deze crisispartner in het vervolg om te gaan. Denk hierbij aan de volgende punten: - Geef een beschrijving van de crisispartner en de koepelorganisatie; - Geef een beschrijving van andere relevante partners die betrekking hebben tot deze crisispartner; - Deel uw ervaringen met betrekking tot deze crisispartner voor een landelijke borging, zodat andere Veiligheidsregio s een gelijksoortige aansluiting tot stand kunnen brengen of kunnen leren van de ervaringen voor hun eigen aansluiting; - Deel uw ervaringen met de geleverde ondersteuning vanuit de Werkgroep Crisispartners (inclusief de ondersteunende documenten), om deze te verbeteren/optimaliseren. De werkgroep Crisispartners zal het plan willen controleren op de uitvoering van het crisispartnerbeleid en op standaardisatie. Op deze manier wordt de uniformiteit tussen de Veiligheidsregio s gewaarborgd. Indien het wenselijk is kan de werkgroep Crisispartners verder ondersteunen bij het onderdeel uitvoering.

11 Deel 3: De uitvoering 3.1 Uitvoeren plan van aanpak 3.2 Go live moment 3.3 Continu monitoren en evalueren van: - Proces- en werkafspraken - Inrichting van de organisatie - Toepassing van functieprofielen, vakbekwaamheid en OTO - Inrichting van techniek 3.4 Voortgangsgesprekken met Werkgroep Crisispartners om ervaringen te delen Voor de gehele uitvoering geldt dat de Werkgroep Crisispartners het proces kan begeleiden. Stap 3.1 Uitvoeren plan van aanpak Stap 3.2 Go live moment Stap 3.3 Monitoren en evalueren Stap 3.4 Voortgangsgesprekken met Werkgroep Crisispartners

Stappenplan Netcentrische Samenwerking

Stappenplan Netcentrische Samenwerking Stappenplan Netcentrische Samenwerking Instituut Fysieke Veiligheid Expertisecentrum Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355 24 00 Colofon Titel: Stappenplan

Nadere informatie

Aansluiting van crisispartners op de crisisorganisatie. Versie: 2.0, 3 maart 2015

Aansluiting van crisispartners op de crisisorganisatie. Versie: 2.0, 3 maart 2015 Aansluiting van crisispartners op de crisisorganisatie Versie: 2.0, 3 maart 2015 Instituut Fysieke Veiligheid Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355 24 00

Nadere informatie

Modeluitwerking Stappenplan

Modeluitwerking Stappenplan Modeluitwerking De modeluitwerking is opgesteld om crisispartners en veiligheidsregio s te ondersteunen bij het maken van afspraken om netcentrisch met elkaar te gaan samenwerken. Het bevat concrete vragen

Nadere informatie

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Waarom een addendum? Het beleidsplan 2012-2015 is op 7 juli 2011 in een periode waarop de organisatie volop in ontwikkeling

Nadere informatie

Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen

Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen Uitgangspunten Opdracht Ontwikkelen van een opleiding om vertegenwoordigers van zorginstellingen toe te rusten als liaison in het CoPI. Pilot voor vijf Limburgse

Nadere informatie

Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail

Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen s, Politie en Art. 1 Doelen Partijen maken afspraken over: 1. organiseert bijeenkomsten voor de Doorlopend naar - Het vergroten

Nadere informatie

Veiligheidsregio Fryslân. Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012

Veiligheidsregio Fryslân. Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012 Veiligheidsregio Fryslân Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012 Programma bijeenkomst 1. Risicoprofiel en uitval elektriciteitsvoorziening (VRF) 2. Impact stroomstoring (Liander) 3.

Nadere informatie

Pas aan naar organisatie/doelgroep

Pas aan naar organisatie/doelgroep Netcentrisch werken Pas aan naar organisatie/doelgroep Gebruik de onderdelen van de presentatie die voor de doelgroep van belang zijn. Zie de notities voor een toelichting op de sheets. Uiteraard verwijder,

Nadere informatie

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Partijen A. De Veiligheidsregio s Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland

Nadere informatie

Omgevingszorg. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg

Omgevingszorg. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Omgevingszorg Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Omgevingszorg Handboek Bevolkingszorg Deel D Datum: Kenmerk: Auteurs: Werkgroep Regionaal Crisisplan Bevolkingszorg Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Jaarplan 2016 GSR. Grensoverschrijdende Samenwerking Rampenbestrijding en Crisisbeheersing

Jaarplan 2016 GSR. Grensoverschrijdende Samenwerking Rampenbestrijding en Crisisbeheersing Jaarplan 2016 GSR Grensoverschrijdende Samenwerking Rampenbestrijding en Crisisbeheersing Colofon Dit document is tot stand gekomen in opdracht van de Commissie Grensoverschrijdende Samenwerking Rampenbestrijding

Nadere informatie

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen veiligheidsregio s, politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen veiligheidsregio s, politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen veiligheidsregio s, politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Partijen A. Veiligheidsregio s Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid

Nadere informatie

Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing. Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs

Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing. Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs Bijlage: Organogram crisisorganisatie 04-06-2010 1 Inleiding De toets Basisscholing

Nadere informatie

Netcentrische samenwerking

Netcentrische samenwerking Netcentrische samenwerking Informatiesamenwerking tussen veiligheidsregio s en partners Deze factsheet bevat de uitgangspunten van de visie van de veiligheidsregio s op het gebied van informatiesamenwerking

Nadere informatie

Het doel van deze notitie is een inleiding op de discussie over de doorontwikkeling van de crisisorganisatie in het Algemeen Bestuur van 3 juli.

Het doel van deze notitie is een inleiding op de discussie over de doorontwikkeling van de crisisorganisatie in het Algemeen Bestuur van 3 juli. Agendapunt - opiniërend aan Algemeen Bestuur datum 03 juli 2019 agendapunt onderwerp proceseigenaar portefeuillehouder In te vullen door secretariaat Doorontwikkeling crisisorganisatie Arjen Schepers Henk

Nadere informatie

AGP 13 REGIONAAL CRISISPLAN VEILIGHEIDSREGIO BRABANT-NOORD

AGP 13 REGIONAAL CRISISPLAN VEILIGHEIDSREGIO BRABANT-NOORD AGP 13 REGIONAAL CRISISPLAN VEILIGHEIDSREGIO BRABANT-NOORD 2012 Inhoudsopgave Inleiding...2 Bedrijfsprocessen...2 Regionaal Beleidsteam...6 Gemeentelijk Beleidsteam...10 Regionaal Operationeel Team...12

Nadere informatie

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen AGENDAPUNT 2 Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 12 december 2014 Strategische Agenda Crisisbeheersing In Veiligheidsregio Groningen werken wij met acht crisispartners (Brandweer, Politie,

Nadere informatie

5. Beschrijving per organisatie en

5. Beschrijving per organisatie en 5. Beschrijving per organisatie en taken secties in de hoofdstructuur 5.1 In organieke zin worden binnen de hoofdstructuur het RBT, BT, ROT, CoPI de GMK/ CMK, de secties en de actiecentra onderscheiden.

Nadere informatie

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND HOE TE KOMEN TOT EEN ADEQUATE ORGANISATIE VAN INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER? IN AANSLUITING OP HET HANDBOEK INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER Uitgave van het Projectbureau

Nadere informatie

Erratum Regionaal Crisisplan Uitwerking calamiteitencoördinator (CaCo)

Erratum Regionaal Crisisplan Uitwerking calamiteitencoördinator (CaCo) Erratum Regionaal Crisisplan Uitwerking calamiteitencoördinator (CaCo) Erratum Calamiteitencoördinator (CaCo) Dit erratum geeft invulling aan de huidige taakopvatting en werkwijze van de CaCo en dient

Nadere informatie

Landelijk Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail

Landelijk Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail Landelijk Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail Partijen A. De Veiligheidsregio Twente, de Veiligheidsregio IJsselland, de Veiligheidsregio Noord- en Oost

Nadere informatie

Voor de inhoud van het Regionaal Crisisplan en de aanpassingen, wordt u verwezen naar de bijlage.

Voor de inhoud van het Regionaal Crisisplan en de aanpassingen, wordt u verwezen naar de bijlage. Voorstel AGP 10 Aan : Algemeen Bestuur Datum : 3 november 2014 Bijlagen : 1 Steller : Christel Verschuren Onderwerp : Regionaal Crisisplan 2014 Algemene toelichting Aanleiding Voor u ligt het. Veiligheidsregio

Nadere informatie

Managementsamenvatting Referentiekader. Netcentrische crisisbeheersing

Managementsamenvatting Referentiekader. Netcentrische crisisbeheersing Achtergrond In de eindrapportage van het RADAR-onderzoek uit 2009 constateerde de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid dat het overgrote deel van de veiligheidsregio s op het gebied van informatiemanagement

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan Haaglanden. Vastgesteld 30 januari 2019

Regionaal Crisisplan Haaglanden. Vastgesteld 30 januari 2019 Regionaal Crisisplan Haaglanden Vastgesteld 30 januari 2019 Regionaal Crisisplan Haaglanden Opgesteld door: projectgroep Regionaal Crisisplan, samengesteld uit deelnemers vanuit het Bureau Gemeentelijke

Nadere informatie

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio Kennemerland, Politie Noord-Holland en Openbaar Ministerie

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio Kennemerland, Politie Noord-Holland en Openbaar Ministerie Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio Kennemerland, Politie Noord-Holland en Openbaar Ministerie Versie 0.9 28-01-2019 Partijen A. De Veiligheidsregio Kennemerland, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Organisatieplan Multidisciplinaire crisisbeheersing en rampenbestrijding Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Organisatieplan Multidisciplinaire crisisbeheersing en rampenbestrijding Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek Organisatieplan Multidisciplinaire crisisbeheersing en rampenbestrijding Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek Datum 18 december 2014 Versie 1.0 Status Definitief Auteur Pieter Benschop, hoofd veiligheidsbureau

Nadere informatie

; - 3 JUNI 2009 fio^gzl. ouwaw 1- c\s. ! _^M^NT go_sterhout I

; - 3 JUNI 2009 fio^gzl. ouwaw 1- c\s. ! _^M^NT go_sterhout I ! _^M^NT go_sterhout I ; - 3 JUNI 2009 fio^gzl ouwaw 1- c\s Inspectie Openbare Orde en Veiligheid fainisterie van BirmenlandseZaken en Konmkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Inspectie

Nadere informatie

Landelijk Convenant voor Regionale Samenwerkingsafspraken tussen de Drinkwatersector, Veiligheids- en Politieregio s

Landelijk Convenant voor Regionale Samenwerkingsafspraken tussen de Drinkwatersector, Veiligheids- en Politieregio s Landelijk Convenant voor Regionale Samenwerkingsafspraken tussen de Drinkwatersector, Veiligheids- en Politieregio s Partijen A. De veiligheidsregio, vertegenwoordigd door de voorzitter van het bestuur

Nadere informatie

Convenant drinkwater tussen Evides, Brabant Water, Politie Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland

Convenant drinkwater tussen Evides, Brabant Water, Politie Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland Convenant drinkwater tussen Evides, Brabant Water, Politie Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland Partijen A. De veiligheidsregio Zeeland, vertegenwoordigd door de voorzitter van het bestuur van de veiligheidsregio

Nadere informatie

Ondersteuning. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg

Ondersteuning. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Ondersteuning Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Ondersteuning Handboek Bevolkingszorg Deel F Datum: Kenmerk: Auteurs: Werkgroep Regionaal Crisisplan Bevolkingszorg Pagina 2 van 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Crisismodel GHOR. Landelijk model voor de invulling van het geneeskundige deel van het regionaal crisisplan. Versie 1.0 Datum 4 juni 2013

Crisismodel GHOR. Landelijk model voor de invulling van het geneeskundige deel van het regionaal crisisplan. Versie 1.0 Datum 4 juni 2013 Crisismodel GHOR Landelijk model voor de invulling van het geneeskundige deel van het regionaal crisisplan. Versie 1.0 Datum 4 juni 2013 Status Definitief Besluit Raad DPG d.d. 26 april 2013 Beheer PGVN

Nadere informatie

Verslag themasessie Staat van netcentrisch samenwerken. NBC Congrescentrum te Nieuwegein, 25 januari 2018

Verslag themasessie Staat van netcentrisch samenwerken. NBC Congrescentrum te Nieuwegein, 25 januari 2018 Verslag themasessie van netcentrisch samenwerken NBC Congrescentrum te Nieuwegein, 25 januari 2018 De themasessie in Doel: van de Resultaten De van Netcentrisch Samenwerken 44 deelnemers 2 workshoprondes

Nadere informatie

Voorgestelde maatregelen Systeemoefening Prisma 14 juni 2012

Voorgestelde maatregelen Systeemoefening Prisma 14 juni 2012 Systeemoefening Prisma 14 juni 2012 1 Inleiding Op 14 juni 2012 heeft in de avonduren de oefening Prisma plaatsgevonden. Hiermee is uitvoering gegeven aan het gestelde in artikel 2.5.1. van het Besluit

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel. Hoofd Informatie GZ (HIN)

Kwalificatieprofiel. Hoofd Informatie GZ (HIN) Kwalificatieprofiel Hoofd Informatie GZ (HIN) Inleiding Voortvloeiend uit de Wet veiligheidsregio s hebben de veiligheidsregio s in Nederland een aantal beleidsdocumenten vastgesteld, Het Regionaal Risicoprofiel,

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan Utrecht 2014-2017

Regionaal Crisisplan Utrecht 2014-2017 Regionaal Crisisplan Utrecht 2014-2017 Regionaal Crisisplan Utrecht Opgesteld door: projectteam crisisplan, samengesteld uit deelnemers vanuit gemeenten, politie, RMC, waterschappen, VRU Het beheer van

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: BVJL11. Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Brabant-Noord

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: BVJL11. Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Brabant-Noord Zaaknummer: BVJL11 Onderwerp Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Brabant-Noord Collegevoorstel Inleiding Met de vaststelling van de Wet veiligheidsregio s heeft de veiligheidsregio Brabant-Noord de verplichting

Nadere informatie

Interregionale samenwerking: niet alleen een kwestie van structuren

Interregionale samenwerking: niet alleen een kwestie van structuren Interregionale samenwerking: niet alleen een kwestie van structuren Het doel van deze factsheet is het delen van de ervaringen die in het land zijn opgedaan en het geven van handvatten voor operationeel

Nadere informatie

Publieke Zorg. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg

Publieke Zorg. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Publieke Zorg Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Publieke Zorg Handboek Bevolkingszorg Deel C Datum: Kenmerk: Auteurs: Werkgroep Regionaal Crisisplan Bevolkingszorg Pagina 2 van 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Doorontwikkeling Toezicht Nationale Veiligheid

Doorontwikkeling Toezicht Nationale Veiligheid Doorontwikkeling Toezicht Nationale Veiligheid Koers 1. Periodiek een beeld over het functioneren van de uitvoering 2. Achterliggende oorzaken 3. Meer op de keten gericht 4. Risicogericht toezicht (monitor)

Nadere informatie

Quickscan Vitale partnerschappen

Quickscan Vitale partnerschappen Quickscan Vitale partnerschappen Instituut Fysieke Veiligheid Bestuurs- en directieondersteuning Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355 24 00 Colofon Opdrachtgever:

Nadere informatie

DE NIEUWE GHOR. 24 NOVEMBER 2011 Jan Woldman

DE NIEUWE GHOR. 24 NOVEMBER 2011 Jan Woldman DE NIEUWE GHOR 24 NOVEMBER 2011 Jan Woldman De GHOR komt in de pubertijd 13 jaar WAT NU? Andere omgeving Nieuwe Rector Nieuwe conrectrice De werelden van zorg en veiligheid Wetgeving Departement Sturing

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan 2012

Regionaal Crisisplan 2012 Regionaal Crisisplan 2012 ------------- 2016 Colofon: Dit document is tot stand gekomen in opdracht van de veiligheidsdirectie van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Adres: Veiligheidsregio Midden-

Nadere informatie

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s Kennispublicatie Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s 1 Infopunt Veiligheid In 2006 heeft de toenmalige Veiligheidskoepel een landelijk Referentiekader GRIP opgesteld. De op 1 oktober 2010

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan Utrecht

Regionaal Crisisplan Utrecht Regionaal Crisisplan Utrecht 2014-2017 Regionaal Crisisplan Utrecht Opgesteld door: projectteam crisisplan, samengesteld uit deelnemers vanuit gemeenten, politie, RMC, waterschappen, VRU. Het beheer van

Nadere informatie

Houtskoolschets voor de nieuwe crisisorganisatie VRU

Houtskoolschets voor de nieuwe crisisorganisatie VRU Houtskoolschets voor de nieuwe crisisorganisatie VRU De Wet veiligheidsregio s die in oktober 2010 van kracht is geworden, heeft ondermeer tot doel om de rampenbestrijding en crisisbeheersing verder te

Nadere informatie

Adviesnotitie harmonisering en versterking CaCo

Adviesnotitie harmonisering en versterking CaCo Adviesnotitie harmonisering en versterking CaCo 1. Inleiding Aan de vorming van de LMO en daarbij behorende samenvoeging van bestaande meldkamers is de ambitie gekoppeld dat de nieuwe meldkamers in 2021

Nadere informatie

GRIP 2, zeer grote brand Wieringerwerf 6 april 2017, gemeente Hollands Kroon

GRIP 2, zeer grote brand Wieringerwerf 6 april 2017, gemeente Hollands Kroon GRIP 2, zeer grote brand Wieringerwerf 6 april 2017, gemeente Hollands Kroon 1. Overzicht Incident 6 april 2017 Zeer grote brand, kringloopwinkel Saartje Gemeente Hollands Kroon GRIP 2 Omschrijving Op

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan Haaglanden

Regionaal Crisisplan Haaglanden Regionaal Crisisplan Haaglanden 2016-2019 Regionaal Crisisplan Haaglanden 2016-2019 t.b.v. multidisciplinaire rampenbestrijding en crisisbeheersing Regionaal Crisisplan Haaglanden 2016-2019 t.b.v. multidisciplinaire

Nadere informatie

STIP OP DE HORIZON: CRISISCAPACITEIT ALS STABIELE EN PROFESSIONELE BASIS IN DE ORGANISATIE VOOR RAMPENBESTRIJDING EN CRISISBEHEERSING

STIP OP DE HORIZON: CRISISCAPACITEIT ALS STABIELE EN PROFESSIONELE BASIS IN DE ORGANISATIE VOOR RAMPENBESTRIJDING EN CRISISBEHEERSING BELEIDSPLAN 2011-2015 VEILIGHEIDSREGIO MIDDEN- EN WEST-BRABANT Bijlage 5. Opleidings- en oefenbeleidsplan STIP OP DE HORIZON: CRISISCAPACITEIT ALS STABIELE EN PROFESSIONELE BASIS IN DE ORGANISATIE VOOR

Nadere informatie

Mijn ideaal: één gemeente Hollands Midden

Mijn ideaal: één gemeente Hollands Midden Programma Oranje Kolom Ruud Bitter, Bureau Gemeentelijke Crisisbeheersing (BGC): Mijn ideaal: één gemeente Hollands Midden beleidsdocument Bevolkingszorg VRHM ontwikkeld. De visie BZOO (Bevolkingszorg

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan Utrecht

Regionaal Crisisplan Utrecht Regionaal Crisisplan Utrecht 2018-2020 Colofon Het Regionaal Crisisplan Utrecht 2018-2020 is opgesteld door het kernteam actualisatie crisisplan, samengesteld uit deelnemers vanuit de kolommen en in afstemming

Nadere informatie

Examen Informatiemanager Regionaal Operationeel Team

Examen Informatiemanager Regionaal Operationeel Team Examen Informatiemanager Regionaal Operationeel Team 5201252 Ingangsdatum: 1 januari 2014 Versienummer: 2013.50.1 1 Voorwoord Het examen bestaat uit een proeve van bekwaamheid. In het examen worden de

Nadere informatie

Informatiebeleid: moetje of kans?

Informatiebeleid: moetje of kans? Informatiebeleid: moetje of kans? Guus Zijlstra m.m.v. Arend de Jong 25 november 2009 Jullie workshopleiders Guus Zijlstra: Programmacoordinator NVBR (v.a. 1 maart) Beleid en advieswerk op het grensvlak

Nadere informatie

GROOTER. in één oogopslag. Uniformiteit & kwaliteit in gemeentelijke Crisisbeheersing Bevolkingszorg

GROOTER. in één oogopslag. Uniformiteit & kwaliteit in gemeentelijke Crisisbeheersing Bevolkingszorg GROOTER in één oogopslag Uniformiteit & kwaliteit in gemeentelijke Crisisbeheersing Bevolkingszorg GROOTER Voorwoord GROOTER is een informeel kwaliteitslabel voor opleidingen en trainingen. Voor u ligt

Nadere informatie

Examen Informatiemanager Commando Plaats Incident

Examen Informatiemanager Commando Plaats Incident Examen Informatiemanager Commando Plaats Incident 5202297 Ingangsdatum: 1 januari 2014 Versienummer: 2013.50.1 1 Voorwoord Het examen bestaat uit een proeve van bekwaamheid. In het examen worden de competenties

Nadere informatie

Informatie. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg

Informatie. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Informatie Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Informatie Handboek Bevolkingszorg Deel E Datum: Kenmerk: Auteurs: Werkgroep Regionaal Crisisplan Bevolkingszorg Pagina 2 van 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Doorontwikkeling Bevolkingszorg Zaanstreek- Waterland 2016

Doorontwikkeling Bevolkingszorg Zaanstreek- Waterland 2016 Doorontwikkeling Bevolkingszorg Zaanstreek- Waterland 2016 Inleiding Bevolkingszorg ten tijde van een crisis of calamiteit zet zich in voor die mensen die betrokken zijn en die niet in staat zijn zichzelf

Nadere informatie

AGENDAPUNT /09

AGENDAPUNT /09 AGENDAPUNT 2014.04.02/09 Voorstel voor de vergadering van: het algemeen bestuur Datum vergadering: 2 april 2014 Onderwerp: Portefeuillehouder: Indiener: Implementatie Regionaal Crisisplan Renate Westerlaken

Nadere informatie

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen Welkom Veiligheidsregio NHN Wet veiligheidsregios Bezuinigingen Regionalisering brandweer Praktijk Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland

Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland Resultaten en lessen voor de toekomst drs. A.A.M. Brok Voorzitter veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, portefeuillehouder jaar van transport en veiligheid

Nadere informatie

Samenwerking in de acute zorg in reguliere en bijzondere situaties

Samenwerking in de acute zorg in reguliere en bijzondere situaties Whitepaper Samenwerking in de acute zorg in reguliere en bijzondere situaties De samenhang tussen regionale projecten en ICT-systemen uitgewerkt Inleiding Op dit moment lopen in de Traumaregio Zuidwest-Nederland

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan 2012-2016 VRMWB. Regionaal Crisisplan 2012-2016

Regionaal Crisisplan 2012-2016 VRMWB. Regionaal Crisisplan 2012-2016 Regionaal Crisisplan 2012-2016 1 2 Voorwoord De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant omvat een gebied met veel uiteenlopende risico s. Veel ramp- en crisisscenario s kunnen zich potentieel in onze

Nadere informatie

Overview crisisorganisatie Twente

Overview crisisorganisatie Twente Overview crisisorganisatie Twente 1 PAGINA 2/14 Inhoudsopgave 1.1 Inleiding... 3 1.2 Staat van de rampenbestrijding 2013... 4 1.3 COT overall evaluatie... 6 1.4 Grip-scans... 7 1.5 Scorpius... 9 1.6 Trends

Nadere informatie

1. Opleidingskader voor de procesopleiding Crisiscommunicatie

1. Opleidingskader voor de procesopleiding Crisiscommunicatie 1. Opleidingskader voor de procesopleiding Crisiscommunicatie In het project GROOTER worden onder andere een aantal opleidingskaders ontwikkeld voor processen onder Bevolkingszorg. Hieronder wordt het

Nadere informatie

Procesbeschrijving informatiemanagement bij evenementen

Procesbeschrijving informatiemanagement bij evenementen Procesbeschrijving informatiemanagement bij evenementen Concert @ Sea 5 e editie 2010 Opdrachtgever/ budgethouder Paraaf akkoord opdrachtgever Auteur: 1/13 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding...

Nadere informatie

Opgesteld door: Veiligheidsbureau Peter Kessels Voorstel t.b.v. Algemeen Bestuur Datum: 25 juni Stand van zaken nieuw regionaal beleidsplan

Opgesteld door: Veiligheidsbureau Peter Kessels Voorstel t.b.v. Algemeen Bestuur Datum: 25 juni Stand van zaken nieuw regionaal beleidsplan A.6 1. Samenvatting voorstel Naast het regionaal risicoprofiel wordt dit jaar ook het regionaal beleidsplan herzien. Intentie is om eind dit jaar een herijkt regionaal beleidsplan in concept gereed te

Nadere informatie

Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht

Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht Datum vergadering 14 januari 2016 Agendapunt 10 Gemeentelijke Crisisbeheersing 2.0 AB20160114/10 Portefeuillehouder Directielid Mevrouw Westerlaken De heer Frek Bijlagen

Nadere informatie

Inspectiebericht. Rampenbestrijding en Crisisbeheersing

Inspectiebericht. Rampenbestrijding en Crisisbeheersing Inspectiebericht Rampenbestrijding en Crisisbeheersing Voorwoord In 2016 brengt de Inspectie Veiligheid en Justitie (hierna de Inspectie) voor de derde maal de Staat van de Rampenbestrijding uit. Eerdere

Nadere informatie

Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's

Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's Aan Veiligheidsberaad Van DB Veiligheidsberaad Datum 17 september Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's Context en aanleiding Tijdens het Veiligheidsberaad

Nadere informatie

Referentiekader Netcentrische Crisisbeheersing 2015 Informatiegestuurd optreden in het netwerk van de crisisbeheersing. Versie: 2.

Referentiekader Netcentrische Crisisbeheersing 2015 Informatiegestuurd optreden in het netwerk van de crisisbeheersing. Versie: 2. Referentiekader Netcentrische Crisisbeheersing 2015 Informatiegestuurd optreden in het netwerk van de crisisbeheersing Versie: 2.0, 6 juli 2015 Instituut Fysieke Veiligheid Postbus 7010 6801 HA Arnhem

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan VRD

Regionaal Crisisplan VRD Regionaal Crisisplan VRD Veiligheidsregio Drenthe Datum: juli 2014 2/37 Inhoud 1. INLEIDING... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Wettelijk en procedureel kader regionale crisisbeheersing... 3 1.3 Definitie crisis...

Nadere informatie

Samenvatting risicoprofiel, capaciteitenanalyse en beleidsplan

Samenvatting risicoprofiel, capaciteitenanalyse en beleidsplan Samenvatting risicoprofiel, capaciteitenanalyse en beleidsplan Inleiding Conform de Wet Veiligheidsregio s (WVr) dient het bestuur van elke veiligheidsregio om de 4 jaar een regionaal beleidsplan op te

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan

Regionaal Crisisplan Regionaal Crisisplan Titel : Regionaal Crisisplan Bestandslocatie : G:\Staf\Vastgestelde documenten Versie : 3.0 Datum : 14 november 2011 Samenstellers : Projectgroep Regionaal Crisisplan Status : definitief

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 26 956 Beleidsnota Rampenbestrijding 2000 2004 29 754 Terrorismebestrijding Nr. 63 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Nadere informatie

VOORSTEL VOOR HET AB. Datum vergadering: 26 maart Agendapunt: 10. Portefeuillehouder: de heer Wolfsen. Onderwerp: Bestuurlijke adviescommissies

VOORSTEL VOOR HET AB. Datum vergadering: 26 maart Agendapunt: 10. Portefeuillehouder: de heer Wolfsen. Onderwerp: Bestuurlijke adviescommissies VOORSTEL VOOR HET AB Datum vergadering: 26 maart 2012 Agendapunt: 10 Datum: 5-3-2012 Contactpersoon: Lia van Rooijen Telefoon: 3996 E-mail: liavrooijen@vru.nl Portefeuillehouder: de heer Wolfsen Onderwerp:

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Continuïteit van de Samenleving

Samenvatting projectplan Continuïteit van de Samenleving Projectopdracht en resultaten Vitale processen, producten of diensten, die nodig zijn in een samenleving (zoals elektriciteit, ICTvoorzieningen en drinkwater) kunnen bij uitval grote effecten hebben op

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen Agendapunt 7 Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen 4 december 2015 Beleidsplan Opleiden Trainen en Oefenen Voor u ligt het beleidsplan opleiden trainen en oefenen (OTO) 2016-2019 van de Veiligheidsregio

Nadere informatie

Multidisciplinair Opleiden en Oefenen

Multidisciplinair Opleiden en Oefenen Toetsingskader en positiebepalingssystematiek (definitieve versie) Inhoudsopgave Inleiding. Verdeling in oordeel, hoofdonderwerpen, onderwerpen, hoofd- en subaspecten. Banden voor positiebepaling. Prestatieniveaus.

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan. Veiligheidsregio Haaglanden

Regionaal Crisisplan. Veiligheidsregio Haaglanden 1 Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Haaglanden Door: Bureau Gemeentelijke Crisisbeheersing Haaglanden Brandweer Haaglanden Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Haaglanden Politie Haaglanden

Nadere informatie

Examen behorende bij het kwalificatiedossier Informatiemanager Commando Plaats Incident

Examen behorende bij het kwalificatiedossier Informatiemanager Commando Plaats Incident Examen behorende bij het kwalificatiedossier Informatiemanager Commando Plaats Incident Ingangsdatum: 2010.06.01 Versienummer: 2010.22.1 1 Voorwoord Het examen bestaat uit bewijzen van bekwaamheid en een

Nadere informatie

Plan van aanpak Doorontwikkeling Crisismanagementorganisatie

Plan van aanpak Doorontwikkeling Crisismanagementorganisatie Plan van aanpak Doorontwikkeling Crisismanagementorganisatie Versie 1.0 27 maart 2013 Aanleiding Naar aanleiding van Project X is er in opdracht van het MT een interne evaluatie van de eigen crisismanagementorganisatie

Nadere informatie

GRIP 1, ongeval gevaarlijke stoffen (OGS) Alkmaar 17 mei 2016, gemeente Alkmaar

GRIP 1, ongeval gevaarlijke stoffen (OGS) Alkmaar 17 mei 2016, gemeente Alkmaar GRIP 1, ongeval gevaarlijke stoffen (OGS) Alkmaar 17 mei 2016, gemeente Alkmaar Quickscan GRIP 1, OGS Alkmaar, 17 mei 2016 Incident 17 mei 2016 Ongeval gevaarlijke stoffen aan de Kogerpolder 10, Starnmeer

Nadere informatie

Staat van netcentrisch samenwerken 2017:

Staat van netcentrisch samenwerken 2017: TNO-rapport TNO 2017 R11409 Staat van netcentrisch samenwerken 2017: Een eerste beeld van de netcentrische samenwerking tussen veiligheidsregio's, GHOR'en en waterschappen. Earth, Life and Social Sciences

Nadere informatie

Bijlage E: Observatievragen

Bijlage E: Observatievragen Bijlage E: Observatievragen Inhoudsopgave Waarnemervragen Meldkamer (MK) Waarnemervragen Commando Plaats Inicident (CoPI) Waarnemervragen Regionaal Operationeel Team (ROT) Waarnemervragen Team Bevolkingszorg

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan. Deel 1

Regionaal Crisisplan. Deel 1 Regionaal Crisisplan Deel 1 Regionaal Crisisplan Deel 1 Veiligheidsregio Hollands Midden Datum: Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Voorwaardenscheppende processen... 3 2.1 Melden en alarmeren... 3 2.2 Op- en afschalen...

Nadere informatie

Crisisorganisatie uitgelegd

Crisisorganisatie uitgelegd GRIP Snelle opschaling, vaste teams, eenhoofdige leiding Wat kan er gebeuren? KNOPPENMODEL Meer tijd voor opschaling, maatwerk in teams en functionarissen GRIP 4 / 5 STRATEGISCH OPERATIONEEL / TACTISCH

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan We werken vanuit de behoefte. Zorg voor veiligheid

Regionaal Crisisplan We werken vanuit de behoefte. Zorg voor veiligheid Regionaal Crisisplan 2016-2019 We werken vanuit de behoefte Zorg voor veiligheid Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Uitgangspunten...3 2. Bevoegdheden...4 2.2 Bestuurlijke verantwoordelijkheden binnen

Nadere informatie

Overdracht naar de Nafase (advies aan lokale gemeente)

Overdracht naar de Nafase (advies aan lokale gemeente) Overdracht naar de Nafase (advies aan lokale gemeente) Format Plan van Aanpak (PvA) Nafase Omschrijving incident Locatie/gemeente(n) Datum 1. Opdrachtbeschrijving Het

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel. Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg (ACGZ)

Kwalificatieprofiel. Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg (ACGZ) Kwalificatieprofiel Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg (ACGZ) Inleiding Voortvloeiend uit de Wet veiligheidsregio s hebben de veiligheidsregio s in Nederland een aantal beleidsdocumenten vastgesteld,

Nadere informatie

Samenvatting. Regionaal Risicoprofiel Haaglanden. Regionaal Beleidsplan Haaglanden. Regionaal Crisisplan Haaglanden

Samenvatting. Regionaal Risicoprofiel Haaglanden. Regionaal Beleidsplan Haaglanden. Regionaal Crisisplan Haaglanden Samenvatting Regionaal Risicoprofiel Haaglanden Regionaal Beleidsplan Haaglanden Regionaal Crisisplan Haaglanden t.b.v. multidisciplinaire rampenbestrijding en crisisbeheersing Risicoprofiel, Beleidsplan

Nadere informatie

Toelichting Normenkader Gemeentelijke Processen

Toelichting Normenkader Gemeentelijke Processen A.10 Bijlage 2 Toelichting Normenkader Gemeentelijke Processen 1. Inleiding Het normenkader Oranje Kolom is ontwikkeld in opdracht van het Dagelijks Bestuur (DB) van de Veiligheidsregio Hollands Midden

Nadere informatie

Brondocument Netcentrisch Werken Geneeskundige Zorg. Noord-Holland en Flevoland

Brondocument Netcentrisch Werken Geneeskundige Zorg. Noord-Holland en Flevoland Brondocument Netcentrisch Werken Geneeskundige Zorg Noord-Holland en Flevoland Versie 1.0/2018 Colofon Titel : Brondocument Netcentrisch werken Geneeskundige Zorg Versie : 1.0/2018 Datum : 3 augustus 2018

Nadere informatie

Handreiking Aansluiting waterbeheerders op veiligheidsregio

Handreiking Aansluiting waterbeheerders op veiligheidsregio Handreiking Aansluiting waterbeheerders op veiligheidsregio Veiligheidsregio s voorbereid op watercrises 2 Colofon Versie: 1.0 Datum: juni 2017 Auteur: Lizza van der Klei (Plan-B Crisismanagement) Projectleider:

Nadere informatie

Netwerkdag NVBR 20-9-2012 Workshop stroomuitval. Peter Uithol, Sr. Beleidsmedewerker Risico- en Crisisbeheersing

Netwerkdag NVBR 20-9-2012 Workshop stroomuitval. Peter Uithol, Sr. Beleidsmedewerker Risico- en Crisisbeheersing Netwerkdag NVBR 20-9-2012 Workshop stroomuitval Peter Uithol, Sr. Beleidsmedewerker Risico- en Crisisbeheersing 1 Waarom een plan? Operationele behoefte uit de praktijk Gelegenheid om de in het convenant

Nadere informatie

Beschrijving van de organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden in het kader van de rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Beschrijving van de organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden in het kader van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Beschrijving van de organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden in het kader van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. 1 Inhoud Processen per kolom / hulpdienst Netcentrisch werken GRIP-opschaling

Nadere informatie

"CIrcle - De cascade-effecten van overstromingen op onze vitale infrastructuur in beeld" 20 september 2018

CIrcle - De cascade-effecten van overstromingen op onze vitale infrastructuur in beeld 20 september 2018 "CIrcle - De cascade-effecten van overstromingen op onze vitale infrastructuur in beeld" 20 september 2018 Programma en Sprekers Vitale Infrastructuur en Cascadeeffecten De Rol van Vitale Infrastructuur

Nadere informatie

Convenant Omgevingsdiensten VRU

Convenant Omgevingsdiensten VRU Convenant Omgevingsdiensten VRU Samenwerkingsafspraken tussen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) en Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Partijen A. Veiligheidsregio Utrecht,

Nadere informatie

Beslisnotitie Veiligheidsregio Hollands Midden. Opgesteld door: I. van Steensel, vz MDOTO Voorstel t.b.v. Algemeen Bestuur Datum: 27 maart 2014

Beslisnotitie Veiligheidsregio Hollands Midden. Opgesteld door: I. van Steensel, vz MDOTO Voorstel t.b.v. Algemeen Bestuur Datum: 27 maart 2014 A.3 Beslisnotitie Veiligheidsregio Hollands Midden 1. Algemeen Onderwerp: Multi disciplinair Beleidsplan OTO 2014-2017 Opgesteld door: I. van Steensel, vz MDOTO Voorstel t.b.v. Algemeen Bestuur Datum:

Nadere informatie

Voor 2014 zijn de volgende doelen en accenten opgenomen in het jaarprogramma:

Voor 2014 zijn de volgende doelen en accenten opgenomen in het jaarprogramma: Voorstel CONCEPT AGP 5 Aan : Algemeen Bestuur Datum : 6 november 2013 Bijlage : 1. Steller : P. de Vet Onderwerp : Jaarplan multidisciplinair opleiden, trainen en oefenen 2014 Algemene toelichting Bijgaand

Nadere informatie

1. INLEIDING. Pagina 2 van 7

1. INLEIDING. Pagina 2 van 7 Pagina 1 van 7 1. INLEIDING Context Na het verschijnen van het advies van de Commissie Hoekstra over de werking van de Wet Veiligheidsregio s en het Nederlands stelsel van rampenbestrijding en crisisbeheersing

Nadere informatie