De ontwikkeling van het vuurwapen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ontwikkeling van het vuurwapen"

Transcriptie

1 De ontwikkeling van het vuurwapen Het wapen heeft altijd sterk tot de verbeelding gesproken en een enorme rol in de geschiedenis van de mensheid gespeeld. Bijbelvaste lieden weten er alles van; Kaïn, boos omdat zijn vuurtje niet zo mooi brandde als dat van broer Abel, sloeg deze met een ezelskinnebak de hersens in, oog om oog, tand om tand, door het zwaard vergaan om zo maar een paar zaken uit de Bijbel op te noemen. De allereerste mensen grepen elkaar bij meningsverschillen met blote handen bij de lurven. Aangezien hierbij de zwakkere als regel het onderspit dolf, ging men alras over op het gebruik van stokken, stenen, vuurstenen dolken en zwaarden, slingers, pijl en boog etc waardoor de minder gespierde met behulp van zijn behendigheid en list toch de sterke eronder kreeg (David & Goliath). Aldus maakte men elkaar met behulp van bovengenoemde gereedschappen het leven zuur, totdat aan het begin van de 14e eeuw ongeveer gelijktijdig een tweetal geestelijken (Roger Bacon en Berthold Schwartz) het buskruit uitvonden. Buskruit is een mengsel van salpeter, zwavel en houtskool, dat achtereenvolgens nat gemengd en gemalen, vervolgens geperst en gedroogd en tenslotte verkorreld bruikbaar werd voor de lange reeks van uit te vinden en te verbeteren vuurwapens. Zo U ziet waren het vaak de jongens met het omgedraaide boordje die tot heil der mensheid hun steentje bijdroegen. Later was er namelijk ook nog dominee FORSYTH, die met zijn verbetering en toepassing van fulminaten de stoot tot de ontwikkeling van het moderne vuurwapen heeft gegeven. Het buskruit als drijfmiddel in (militaire) wapens vond tot het eind van de 19e eeuw toepassing, waarna het door de moderne nitro- kruitsoorten werd verdreven; Overigens is het nog steeds in gebruik bij aanvuurladingen, vlamversterkers, ernst- en gewoon vuurwerk. Nitro kruit is genitreerde cellulose (hout, katoen etc.). Onze zwartkruit- schutters namen de draad echter weer op, en heden ten dage kunt u op de vijftig meterbanen de onvervalste kruitdamp wederom opsnuiven. De eerste vuurwapens die uit de grijze oudheid zijn overgebleven, waren van primitieve makelij. De allereerste kanonnen waren vervaardigd uit ijzeren, aan elkaar gewelde staven waaromheen ijzeren banden. Bevestigd in een soort houten bak werden ze in stelling

2 gebracht. Kogels waren van steen, lood of gietijzer; Maar al spoedig bleek dat de ridder in zijn kasteel met vaak metersdikke muren aldaar niet meer veilig zat. Handwapens waren er ook; Vaak niet meer dan een gegoten of gesmede ijzeren pijp met handvat of bevestigd op een houten stok waarmede op de vijand toegelopen of gereden werd. Met behulp van een gloeiend stuk houtskool of lont werd het zaakje afgevuurd en gehoopt, dat het schot raak zou zijn. Die amtlich beschossenen Reproduktion der "Tannenbergbüchse" weist eine Gesamtlänge von 320mm auf. Das Original der in den Resten der 1399 zerstörten Burg Tannenberg gefunden Büchse befindet sich im Germanischen Nationalmuseum in Nürnberg.

3 Tot aan de 17e eeuw waren de toenmalige geweren (musketten) en pistolen voorzien van een lontslot. Dit was een apparaat, dat, nadat de trekker of hefboom werd bewogen, een gloeiende lont in een aan de zijkant van de loop bevindende pan werd geduwd, waardoor het aldaar aanwezige kruit ontbrandde en via een gat (zundgat) in de loop de hoofdlading ontstak die de kogel de loop uitblies richting vijand. De lontslot- wapens waren al een grote verbetering hoewel het musket een zeer zwaar wapen was dat ondersteuning (furket) nodig had alvorens het met enige nauwkeurigheid kon worden afgevuurd.

4 Nadelen waren de gloeiende en walmende lont, die des nachts gezien en overdag geroken werd (Men rook lont ). Hierna vindt U een aantal sloten, te weten: lontslot, radslot, steenslot en percussieslot..

5 In het gevecht is er altijd een streven geweest om zo snel, zo zuiver en zover mogelijk te schieten (zelfs voor pijl en boog waren er snelvuursystemen). Vandaar dat er steeds gezocht werd om het vuurwapen te verbeteren. Zo aan het begin van de 17e eeuw deed het radslot zijn intrede. Dit was in grove trekken een mechaniek, dat, wanneer er aan de trekker werd getrokken er een soort klauw met daarin een stuk zwavelkies (pyriet) op een getand wieltje drukte, waardoor vonken ontstonden. Het radslot moest namelijk met een soort sleutel worden opgewonden, waardoor een verensysteem werd geactiveerd. De klauw met ingespannen pyriet rust onder veerdruk op het dekseltje en komt na het bedienen van de trekker in aanraking met het draaiende rad, doordat het dekseltje wegschuift.

6 De vonken ontstaken een hoeveelheid kruit dat op zijn beurt de hoofdlading ontstak en het schot deed afgaan. De verbetering hield in, dat met wapen volledig geladen en gespannen (en dus voor direct gebruik gereed) bij zich kon dragen en op het gewenste moment een schot kon lossen zonder verraden te worden door gloeiende lonten en de rooklucht hiervan. (Willem van Oranje werd met een dergelijk wapen vermoord). Doordat het wapen en mechaniek complex en daardoor duur was, heeft het waarschijnlijk weinig militair gebruik gezien afgezien van de hoge jongens die zich zo n wapen konden veroorloven. In musea zijn deze wapens vaak in fraaie uitvoering te bewonderen. Ook aan het begin van de 17e eeuw werd het Miquelet en het Steenslot uitgevonden, respectievelijk in Spanje en Frankrijk. Deze ontstekingssystemen maakten gebruik van het feit dat, wanneer er een stuk vuursteen met kracht tegen een stalen voorwerp wordt geslagen, er metaaldeeltjes afgeschaafd worden, die door de kracht van de klap opgloeien en in staat zijn fijn buskruit te doen ontvlammen. De uitvinding van het steenslot was een enorme verbetering en vooruitgang, en geweren en pistolen soms meerloops en meerschots werden nu stukken handzamer en kleiner. Steensloten konden zo volmaakt vervaardigd worden, dat er wapens bekend zijn met geheel waterdichte systemen tot zelfs een zestien- schots pistool dat met één beweging van een soort hefboom langs het wapen herladen kon worden (in de kolf en onder de loop bevonden zich ruimten voor kogels, pankruit en hoofdlading. Ook het voorzien van de lopen met trekken en velden kwam er nu meer en meer alhoewel het al lang bekend was, dat het medegeven van een roterende beweging aan het projectiel de nauwkeurigheid van het schot zeer ten goede kwam. Het schieten met een steenslot- wapen had enige voeten in de aarde. De schutter (aangenomen dat het wapen geheel schietklaar was) deed achtereenvolgens de volgende handelingen: Kijken of de vuursteen goed in de klemplaten van de haan geplaatst was Kruitlading in de loop deponeren Kogel met prop plaatsen en op de lading duwen Kruitpan van het slot met pankruit vullen Pandeksel (batterij) sluiten Haan doorspannen Richten en afvuren.

7 In Rusland leefde van 1672 tot 1725 Tsaar Peter de Grote (Pjotr Velikii). Hij reorganiseerde vele zaken in zijn land naar Westerse trant, waaronder zijn leger; Hierna enige beelden van het laden en afvuren van een steenslot- geweer.

8 Het steenslot- systeem in geweren, pistolen en als ontsteking van kanonnen (veelal scheepsgeschut) heeft het lang volgehouden, doch er was een zoeken naar een betrouwbaarder ontstekingssysteem. De afvuurvertraging na het trekken aan de trekker bedroeg ongeveer 9/100 seconden, enig narichten was dus geboden. Toch kon een geoefende soldaat meerdere schoten per minuut afvuren. Vandaar dat meerloops- wapens het licht zagen en zelfs de voorloper van de revolver dateert uit deze tijd. U ziet dat de gedachte aan snelvuur vanaf de vroegste tijd aanwezig was.

9 Omstreeks 1820 experimenteerde er in Schotland een dominee Alexander Forsyth met fulminaten. Fulminaten zijn chemisch bewerkte edelmetalen, voornamelijk kwik, zilver en goud. Deze fulminaten zijn zeer schokgevoelig en geweldig explosief. Door vermenging van het slagkwik met glaspoeder en kaliumchloraat werd het goedje enigszins getemd en geschikt gemaakt voor een door Forsyth ontwikkeld ontstekingssysteem (scent bottle lock), welk systeem hier verder niet besproken zal worden. Wel zag kort hierop het slaghoedje het levenslicht. Het slaghoedje bestaat uit een koperen dopje met daarin een kleine hoeveelheid slagsas. Het slaghoedje werd op een nippel of schoorsteentje gedrukt en aangeslagen door de haan van het percussieslot. Dit ontbrandde het sas en deelde zijn vuur aan de hoofdlading mede, waarop het schot viel.

10 Enige tientallen jaren deed het slaghoedje dienst, waarna vooral door de Amerikaanse Burgeroorlog (1864) de samengestelde patroon zijn intrede deed (huls met slaghoedje, waarin de drijflading en afgedekt door het projectiel). Na het einde van de vorige eeuw tot op heden mede door het beschikbaar komen van nitro kruit, betere metalen enz., enz., stond niets de ontwikkeling van het moderne vuurwapen meer in de weg. De resultaten zijn op de schietbanen en hieronder te bezichtigen.

11 Colt Single Action Army cal.45 Geweer en revolverpatronen Bovenstaande Beaumont patronen werden in Nederland gebruikt voor de revolver, karabijn en geweer. Bronnen: Onze ervaring (duim) Boek Vuurwapens van 1840 tot heden (Lenselink) Boek Antieke vuurwapens (Kempers) Diverse encyclopedieën. Internet

12

Historische Wapens. S.V. de Treffers Lelystad

Historische Wapens. S.V. de Treffers Lelystad Historische Wapens S.V. de Treffers Lelystad Versie februari 2018 Pagina 1 van 5 Inhoud Het Schieten Met Historische Wapens... 2 Historie... 2 Buskruit... 2 Typen historische wapens... 2 Veiligheid...

Nadere informatie

Bondsbureau KNTS. Discipline Boller en Saluutschoten. Veiligheidsvoorschriften voor: Handbollers Schaftbollers Standbollers Hulzenbollers

Bondsbureau KNTS. Discipline Boller en Saluutschoten. Veiligheidsvoorschriften voor: Handbollers Schaftbollers Standbollers Hulzenbollers Discipline Boller en Saluutschoten Veiligheidsvoorschriften voor: Handbollers Schaftbollers Standbollers Hulzenbollers INHOUD: 1. Ontstaan van de traditie. 2. Informatie over kamerschieten en boller schieten.

Nadere informatie

Regels voor de Baancommandant

Regels voor de Baancommandant Regels voor de Baancommandant Als er geen baancommandant in de accommodatie aanwezig is, mag er niet geschoten worden. Eventueel wordt er een nieuwe baancommandant aangewezen. De baancommandant mag tijdens

Nadere informatie

1De ontwikkeling van het

1De ontwikkeling van het 1De ontwikkeling van het vuistvuurwapen De ontwikkeling van het vuurwapen hangt samen met de ontdekking van het buskruit als voort - stuwende lading voor projectielen. Bekend is dat de Chinezen dit buskruit

Nadere informatie

Wat zijn wapen s en hoe werken ze

Wat zijn wapen s en hoe werken ze Pantarijn Rhenen Wat zijn wapen s en hoe werken ze Sector werkstuk Joost Cornelisse 4M 2014/2015 Voorwoord Hallo, ik ben Joost Cornelisse en dit is mijn sector werkstuk. Ik doe mijn sector werkstuk over

Nadere informatie

Werkstuk Techniek Wapens

Werkstuk Techniek Wapens Werkstuk Techniek Wapens Werkstuk door een scholier 2083 woorden 18 jaar geleden 6,2 444 keer beoordeeld Vak Techniek Inleiding Op het stencil, dat we hadden gekregen stond dat we het over een onderwerp

Nadere informatie

DEEL VII - HISTORISCHE WAPENS

DEEL VII - HISTORISCHE WAPENS POSTUS 303, 3830 J LUSN L VII - HISTORISH WPNS KNS Schiet- en Wedstrijdreglement, deel VII, 01-10-2018, pagina 1 INHOU eel VII HISTORISH WPNS Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5

Nadere informatie

DEEL VII - HISTORISCHE WAPENS

DEEL VII - HISTORISCHE WAPENS POSTUS 303, 3830 J LUSN L VII - HISTORISH WPNS KNS Schiet- en Wedstrijdreglement, deel VII, 01-10-2015, pagina 1 INHOU eel VII HISTORISH WPNS Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5

Nadere informatie

P.R.K.G. Derby Schutters v.z.w. Veilig omgaan met wapens.

P.R.K.G. Derby Schutters v.z.w. Veilig omgaan met wapens. P.R.K.G. Derby Schutters v.z.w. Veilig omgaan met wapens. 1. Uitpakken van het wapen: Voorbereiding op de Schiet en hanteringsproef. Het uitpakken van het wapen gebeurt ALTIJD op het schietpunt. Wanneer

Nadere informatie

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff Spreekbeurt en werkstuk over Ridders Door: Oscar Zuethoff Mei 2007 Inleiding Waarom houd ik een spreekbeurt over de ridders en de riddertijd? Toen ik klein was wilde ik altijd al een ridder zijn. Ik vind

Nadere informatie

Wapen:.22Lr pistool of revolver en trekkerdruk van min gr. De loop mag niet langer zijn dan 6 inch (152,4 mm).

Wapen:.22Lr pistool of revolver en trekkerdruk van min gr. De loop mag niet langer zijn dan 6 inch (152,4 mm). SERVICE PISTOL Afstand: 25 Meter, 20 Meter, 15 Meter en 10 Meter Proef schoten: 1 schijf/ 2 x 5 schoten. Wedstrijd Schoten: 8 schijven/ 5 schoten per schijf per serie Wapen:.22Lr pistool of revolver en

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Wapens en ridders

Werkstuk Geschiedenis Wapens en ridders Werkstuk Geschiedenis Wapens en ridders Werkstuk door een scholier 2955 woorden 15 augustus 2002 5,8 452 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De geschiedenis van wapens In de prehistorie ontdekten de mensen

Nadere informatie

FROS opleiding sportschieten. Handleiding voor de opleiding van nieuwe schutters

FROS opleiding sportschieten. Handleiding voor de opleiding van nieuwe schutters FROS opleiding sportschieten Handleiding voor de opleiding van nieuwe schutters Doel van deze presentatie De werkgroep sportschieten van FROS heeft in samenspraak met een reeks verantwoordelijken van diverse

Nadere informatie

Napoleontische Associatie der Nederlanden

Napoleontische Associatie der Nederlanden Secretariaat Middelzand 3320 1788 EJ Julianadorp Nederland/Pays Bas Tel: 0031-(0)223-636368 E-mail: secretaris@nanweb.org Veiligheidsreglement NAN De (NAN) hecht grote waarde aan veiligheid tijdens evenementen

Nadere informatie

Extra: Waarom hebben mensen paarden

Extra: Waarom hebben mensen paarden Extra: Waarom hebben mensen paarden In dit extra hoofdstuk leer je: Dat mensen paarden houden met een bepaald doel. Met welk doel mensen vroeger paarden hielden. Waarom mensen nu paarden hebben. Inleiding

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 26 APRIL 2017 TOT VASTSTELLING VAN DE PROEVEN

KONINKLIJK BESLUIT VAN 26 APRIL 2017 TOT VASTSTELLING VAN DE PROEVEN KONINKLIJK BESLUIT VAN 26 APRIL 2017 TOT VASTSTELLING VAN DE PROEVEN WAARAAN DE VERSCHILLENDE WAPENS ONDERWORPEN ZIJN EN TOT WIJZIGING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 30 JUNI 1924 TOT GOEDKEURING VAN HET

Nadere informatie

inhoud 1. Kastelen 2. Castellum 3. Het kasteel 4. Soorten kastelen 5. De delen van een kasteel

inhoud 1. Kastelen 2. Castellum 3. Het kasteel 4. Soorten kastelen 5. De delen van een kasteel Kastelen inhoud 1. Kastelen 3 2. Castellum 4 3. Het kasteel 5 4. Soorten kastelen 6 5. De delen van een kasteel 8 6. De belegering van een kasteel 12 7. Kastelen in Nederland 14 8. Filmpje 16 Pluskaarten

Nadere informatie

Opleiding : Pistool /Revolver /Geweer.

Opleiding : Pistool /Revolver /Geweer. Opleiding : Pistool /Revolver /Geweer. ( Deze opleiding geeft de werkwijze weer van Creël Daniël door Sport-Vlaanderen gediplomeerd Initiator ) Eerste les Pistool: De voorkeur word gegeven aan het schieten

Nadere informatie

Fase systeem Vuurwapens

Fase systeem Vuurwapens Fase systeem Vuurwapens In de Circulaire wapens en munitie is een differentiatie in wapentypes opgenomen, al naar gelang de ervaring van sportschutters. Deze differentiatie heeft niet slechts betrekking

Nadere informatie

Veiligheidsreglement Vogelschieten

Veiligheidsreglement Vogelschieten Artikel 1: Algemeen 1. Het bestuur van de organiserende vereniging verplicht zich de veiligheid in en om de schietinrichting te allen tijde te waarborgen. 2. Ter handhaving van de veiligheid heeft één

Nadere informatie

Nagenoeg alle geweer, karabijn, pistool en revolverpatronen zijn opgebouwd uit vier verschillende bestanddelen:

Nagenoeg alle geweer, karabijn, pistool en revolverpatronen zijn opgebouwd uit vier verschillende bestanddelen: Munitie: 1. De werking van een patroon 2. Meest gebruikte pistool kalibers 3. Ammunition Guide De werking van een patroon Afhankelijk van het soort vuistvuurwapen kunnen soms pistoolpatronen in revolvers

Nadere informatie

VRAGENLIJST THEORETISCHE PROEF KANDIDAAT WAPENBEZITTERS

VRAGENLIJST THEORETISCHE PROEF KANDIDAAT WAPENBEZITTERS VRAGENLIJST THEORETISCHE PROEF KANDIDAAT WAPENBEZITTERS 1. ONDER WELKE VOORWAARDEN MAG MEN HET PARCOURSCHIETEN BEOEFENEN? Mits het bekomen van een draagvergunning. 2. WAT MOET ER GEBEUREN BIJ ERFENIS OF

Nadere informatie

Kinderdienst: Helden Over David en Goliath.

Kinderdienst: Helden Over David en Goliath. Kinderdienst: Helden Over David en Goliath. Voor de dienst: *Wat is dat, dat is Goliath *Trek je wapenrusting aan *Ik volg de Heer *Groot en machtig zijt Gij 387 *Van A tot Z 241 opwekking voor kids Welkom

Nadere informatie

Deze handleiding is geschreven om te zien hoe een stof zich gedraagt onder welke toestand en hoeveel kracht deze kan uitoefenen om van de grond af te

Deze handleiding is geschreven om te zien hoe een stof zich gedraagt onder welke toestand en hoeveel kracht deze kan uitoefenen om van de grond af te Deze handleiding is geschreven om te zien hoe een stof zich gedraagt onder welke toestand en hoeveel kracht deze kan uitoefenen om van de grond af te komen. Niet iets om zelf te proberen, doe je dit toch

Nadere informatie

Basiscursus Schietvaardigheid

Basiscursus Schietvaardigheid Basiscursus Schietvaardigheid Welkom bij schietsportvereniging de Treffers Lelystad. U bent aspirant-lid geworden van een bijzondere sportvereniging. De schietsport fascineert en daagt uit maar brengt

Nadere informatie

LPLG Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis. Veiligheidsreglementen voor Vuurwapens

LPLG Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis. Veiligheidsreglementen voor Vuurwapens LPLG Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis Veiligheidsreglementen voor Vuurwapens 2002 LPLG Veiligheidsreglementen voor Vuurwapens Opgesteld dd. 29-1-1998 Tweede druk dd. 12-4-2002 Uitgave: Landelijk

Nadere informatie

Weet je al wat je later wil worden? Kan je dat beroep met één hand uitoefenen?

Weet je al wat je later wil worden? Kan je dat beroep met één hand uitoefenen? Weet je al wat je later wil worden? Kan je dat beroep met één hand uitoefenen? Nog een ander beroep? 2 Met vuurwerk spelen is gevaarlijk! Wat kan er aan je lichaam allemaal gewond geraken? b o h a r e

Nadere informatie

ECHTE WAPENS & ECHTE MUNITIE

ECHTE WAPENS & ECHTE MUNITIE GUNSMOKE Meerlaan 9A 9620 Zottegem Belgium Tel.: 0032-(0)9 360 33 80 Fax.: 0032-(0)9 361 22 01 E-mail: info@wapenhandelpodevijn.be Web: http://www.wapenhandelpodevijn.be H.R. OUD 24528 Ond. 0649.127.166

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

Kogelgeweren. Indeling van Buksen. 1. Buksen met 1 loop. 2. Buksen met meer dan een loop. 1 kogel tegelijk Honderden projectielen

Kogelgeweren. Indeling van Buksen. 1. Buksen met 1 loop. 2. Buksen met meer dan een loop. 1 kogel tegelijk Honderden projectielen Kogelgeweren Buksen Hagelwapens Getrokken loop Gladde Loop 1 kogel tegelijk Honderden projectielen Lichtere kogel (7 mm = 10g) Zwaardere kogel (12 kal = 32g) Sneller (850 m/s) Trager (380 m/s) preciezer,

Nadere informatie

Frans Dieker, Reinhold Kelderman, Henk Verhaaf 1 e versie t.b.v. basiscertificering KNSA

Frans Dieker, Reinhold Kelderman, Henk Verhaaf 1 e versie t.b.v. basiscertificering KNSA Duiven Veiligheidsreglement vogelschieten Versie 2.0 7 februari 2016 Versiehistorie Versie Datum Omschrijving 1.0 14-10-2015 Frans Dieker, Reinhold Kelderman, Henk Verhaaf 1 e versie t.b.v. basiscertificering

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

Winnaar van de verhalenwedstrijd De Octant oktober Olle van Damme (groep 6) Stickman. in het leger

Winnaar van de verhalenwedstrijd De Octant oktober Olle van Damme (groep 6) Stickman. in het leger Olle van Damme (groep 6) Stickman in het leger 1 2 Inhoud: Een verhaal over een jongen die naar huis en naar zijn ouders wil gaan, maar dan plotseling in een oorlog belandt. Samen met zijn vriend Luuk

Nadere informatie

Recreatieve- of Sportschutter worden via Sint-Barnabas Zwevegem

Recreatieve- of Sportschutter worden via Sint-Barnabas Zwevegem Recreatieve- of Sportschutter worden via Sint-Barnabas Zwevegem Inleiding De schutterssport kan in Vlaanderen beoefend worden door zowel recreatieve schutters als sportschutters. Vanaf de leeftijd van

Nadere informatie

A. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (in drukletters aub)

A. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (in drukletters aub) Federale Overheid Dienst wapens Provincieplein 1-3010 Leuven AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN A. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (in drukletters aub) Naam:... Voornaam:...

Nadere informatie

A. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (in drukletters aub)

A. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (in drukletters aub) Federale Overheid Dienst wapens Provincieplein 1-3010 Leuven AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN A. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (in drukletters aub) Naam:... Voornaam:...

Nadere informatie

Wat vroeg Balak nogmaals aan Bileam?

Wat vroeg Balak nogmaals aan Bileam? De ezel en Bileam. Wat vroeg Balak nogmaals aan Bileam? Numeri 22:16-17 16 Die kwamen bij Bileam en zeiden tegen hem: Dit zegt Balak, de zoon van Zippor: Laat u er toch niet van weerhouden naar mij toe

Nadere informatie

Revolver. Smith & Wesson 4 kaliber.38sp. Smith & Wesson 2 caliber.38sp. Nagant 7,62 N. Smith & Wesson.44 Mag. Colt Phyton.357 Mag

Revolver. Smith & Wesson 4 kaliber.38sp. Smith & Wesson 2 caliber.38sp. Nagant 7,62 N. Smith & Wesson.44 Mag. Colt Phyton.357 Mag Revolver Smith & Wesson 4 kaliber.38sp Smith & Wesson 2 caliber.38sp Nagant 7,62 N Smith & Wesson.44 Mag Colt Phyton.357 Mag Revolver Een revolver is een vuistvuurwapen met een trommel die meestal 6 kamers

Nadere informatie

Door het overhalen van de trekker slaat de slagpin in het patroon en wordt de springstof ontstoken.

Door het overhalen van de trekker slaat de slagpin in het patroon en wordt de springstof ontstoken. Werkstuk door een scholier 2016 woorden 17 maart 2004 6,3 72 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Hoe werkt een wapen? Het wapen wordt geladen met patronen waarin een loden kogel en een beetje springstof

Nadere informatie

De Hantering- en Schietproef

De Hantering- en Schietproef De Hantering- en Schietproef (Provincie Antwerpen) uit folder V.S.K. (1999) 22/03/03 Hieronder een beschrijving van de manier waarop de door de V.S.K. (Vlaamse Schutters Konfederatie) in de provincie Antwerpen

Nadere informatie

AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN

AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN A. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (invullen in drukletters aub) Naam:. Voornaam:.. Geboorteplaats en -datum:.. Nationaliteit: Rijksregisternummer:...

Nadere informatie

Inhoud Inleiding 1. Geschiedenis 2. De ingrediënten 3. Soorten vuurwerk 4. Professioneel vuurwerk 5. Veiligheid 6. Vuurwerkweetjes 7.

Inhoud Inleiding 1. Geschiedenis 2. De ingrediënten 3. Soorten vuurwerk 4. Professioneel vuurwerk 5. Veiligheid 6. Vuurwerkweetjes 7. Vuurwerk Inhoud Inleiding 3 1. Geschiedenis 4 2. De ingrediënten 6 3. Soorten vuurwerk 7 4. Professioneel vuurwerk 9 5. Veiligheid 10 6. Vuurwerkweetjes 13 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto

Nadere informatie

AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWA PEN

AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWA PEN AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWA PEN A. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (in vullen in drukletters aub) Naam:. Voornaam:.. Geboorteplaats en -datum:.. Nationaliteit: Rijksregisternummer:...

Nadere informatie

Memorandum. inzake. benodigde aanpassingen Nederlandse Wet- en Regelgeving terzake inzet PSC aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen

Memorandum. inzake. benodigde aanpassingen Nederlandse Wet- en Regelgeving terzake inzet PSC aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen Memorandum inzake benodigde aanpassingen Nederlandse Wet- en Regelgeving terzake inzet PSC aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen Knoops & Partners Amsterdam november 2011 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Even herhalen. democratie. militaire dril. slimme list. Gwijde van Dampierre. Leliaerts Guldensporenslag

Even herhalen. democratie. militaire dril. slimme list. Gwijde van Dampierre. Leliaerts Guldensporenslag Even herhalen Prehistorie Oudheid De ontdekking van het vuur bood enkele voordelen. Zo konden de eerste mensen roosteren, hadden ze en en bood het hun ook vlees warmte licht bescherming Athene stond bekend

Nadere informatie

De loods I26 met veldartilleriematerieel

De loods I26 met veldartilleriematerieel De loods I26 met veldartilleriematerieel In deze loods staat één van de allereerste veldartilleriestukken van het Belgisch leger. De stukken staan chronologisch opgesteld om duidelijk de evolutie van de

Nadere informatie

Het Schietpatroon INHOUDSOPGAVE

Het Schietpatroon INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Overzicht... 3 De Houding aan de lijn... 4 Pijl opzetten (Kepen)... 5 Booghand en koordhand plaatsen... 6 Concentratie... 7 Vooraantrek... 8 Aantrek... 9 Ankeren... 10 Mikken... 11 Doortrekken

Nadere informatie

HET VORMEN EN GIETEN VAN EEN KLOK IN DE VROEGERE KLOKKENGIETERIJ

HET VORMEN EN GIETEN VAN EEN KLOK IN DE VROEGERE KLOKKENGIETERIJ HET VORMEN EN GIETEN VAN EEN KLOK IN DE VROEGERE KLOKKENGIETERIJ Het vormproces bestaat uit het maken van een vuurvaste vorm uit leem waarin een lege ruimte is uitgespaard met precies dezelfde vorm en

Nadere informatie

ACTION SHOOTING Reglement

ACTION SHOOTING Reglement 1. Wapens, uitrusting en munitie: ACTION SHOOTING Reglement 1.1 Wapens Handvuurwapens, ingericht voor het verschieten van randvuur- en centraal vuurmunitie, zijn toegestaan met een maximale looplengte

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Vuur De geschiedenis van het vuur Vuur is niet iets dat uitgevonden is. Het was er altijd al. Vroeger dachten de ouden Grieken dat de goden het aan de mensen hadden gegeven. In de oertijd was vuur een

Nadere informatie

MODEL. AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN De voetnoten verwijzen naar de verklarende nota die u als bijlage vindt

MODEL. AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN De voetnoten verwijzen naar de verklarende nota die u als bijlage vindt MODEL. AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN De voetnoten verwijzen naar de verklarende nota die u als bijlage vindt VAK I. - IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER Naam en voornamen...

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

Hoe beschrijft de Bijbel de kampvechter van de Filistijnen en hoe heette hij?

Hoe beschrijft de Bijbel de kampvechter van de Filistijnen en hoe heette hij? David en Goliath. Hoe beschrijft de Bijbel de kampvechter van de Filistijnen en hoe heette hij? 1 Samuel 17:4-7 4 Toen kwam er een kampvechter tevoorschijn uit het leger van de Filistijnen. Zijn naam was

Nadere informatie

Historische innovaties

Historische innovaties Kort voor de start van de Tour de France in 1947 beloofde de Fransman Jean Robic aan zijn kersverse bruid dat hij de gele trui mee naar huis zou nemen als bruidsschat. Hij hield woord en won inderdaad

Nadere informatie

AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN

AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING TOT HET VOORHANDEN HEBBEN VAN EEN VUURWAPEN A. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (invullen in drukletters aub) Naam:. Voornaam:.. Geboorteplaats en -datum:.. Nationaliteit: Rijksregisternummer:...

Nadere informatie

DE GESCHIEDENIS VAN DE HANDBOOGSPORT

DE GESCHIEDENIS VAN DE HANDBOOGSPORT DE GESCHIEDENIS VAN DE HANDBOOGSPORT De pijl en boog is waarschijnlijk een der oudste wapens, die de mensheid kent ( de enige plaats waar de pijl en boog onbekend is gebleven is Australië ). Reeds in de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Richtlijn voor strafvordering wapens en munitie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Richtlijn voor strafvordering wapens en munitie STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 67384 19 december 2016 Richtlijn voor strafvordering wapens en munitie Rechtskarakter: aanwijzing i.d.z.v. artikel 130,

Nadere informatie

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld.

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. De houding moet tijdens het volledig schietpatroon behouden blijven.

Nadere informatie

Ik ga mijn spreekbeurt houden over vuur. Ik heb alvast op het bord geplakt waar ik het over ga hebben:

Ik ga mijn spreekbeurt houden over vuur. Ik heb alvast op het bord geplakt waar ik het over ga hebben: Ik ga mijn spreekbeurt houden over vuur. Ik heb alvast op het bord geplakt waar ik het over ga hebben: Op het bord 1. Blij met vuur 2. Wat is vuur? 3. Vuur maken 4. Lekker warm 5. Verbranden zonder vlammen

Nadere informatie

Omlijning Forensisch Wapen- en Munitieonderzoek Versie 1.0 (Mei 2011)

Omlijning Forensisch Wapen- en Munitieonderzoek Versie 1.0 (Mei 2011) 006.1 Versie 1.0 (Mei 2011) Adviesdocument Omlijning 006.1 Introductie Het Besluit register deskundige in strafzaken heeft het College gerechtelijk deskundigen van het Nederlands Register Gerechtelijk

Nadere informatie

SSV Texel De taken van de VVF / Baancommandant op verschillende soorten banen

SSV Texel De taken van de VVF / Baancommandant op verschillende soorten banen SSV Texel De taken van de VVF / Baancommandant op verschillende soorten banen Taken VVF op een schietbaan voor luchtdrukwapens: 4. Beginnende schutters mogen alleen onder begeleiding op het schietpunt

Nadere informatie

VLAAMSE SCHIETSPORTKOEPEL

VLAAMSE SCHIETSPORTKOEPEL VLAAMSE SCHIETSPORTKOEPEL Vereniging zonder winstoogmerk Erkend door Bloso Met de steun van de Vlaamse overheid VOORWAARDEN OM TE KUNNEN DEELNEMEN AAN HET EXAMEN VOOR EXAMINATOREN Om te worden aangesteld

Nadere informatie

een zee van tijd Werkblad 31 Ω De riddertijd Ω Les 1: De bouw van een kasteel Naam:

een zee van tijd Werkblad 31 Ω De riddertijd Ω Les 1: De bouw van een kasteel Naam: Werkblad 3 Ω De riddertijd Ω Les : De bouw van een kasteel een Burcht In het begin van de middeleeuwen woont een ridder in een burcht. Dat is een houten huis in de vorm van een toren. Als bescherming staat

Nadere informatie

Verlichting 3de graad Lager Onderwijs

Verlichting 3de graad Lager Onderwijs Werkmap Verlichting 3de graad Lager Onderwijs 1 Inleiding Nu gaat met één druk op de schakelaar het licht aan en uit. Niet veel inspanning! We staan er dan ook niet bij stil dat elektriciteit in huis voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Uitleg Laserwapens en accessoires SJOTS Lasergames

Inhoudsopgave. Uitleg Laserwapens en accessoires SJOTS Lasergames Inhoudsopgave Lay out wapens... 2 Inschakelen van het wapen... 3 Team instellen... 3 Soort wapen kiezen... 3 Vuursnelheid selecteren... 3 Volume instellen... 3 Overzicht... 4 Munitie en herladen van je

Nadere informatie

Naam: DE MIDDELEEUWEN Ridders en kastelen

Naam: DE MIDDELEEUWEN Ridders en kastelen Naam: DE MIDDELEEUWEN Ridders en kastelen De eerste ridders De eerste ridders waren vroeger gewoon soldaten te paard. Pas vanaf de 12de eeuw moesten deze soldaten zich aan strenge voorschriften en regels

Nadere informatie

Nederlandse brochure voor gebruik bij een rondleiding in het. Fort Sint Pieter. maastrichtunderground.nl

Nederlandse brochure voor gebruik bij een rondleiding in het. Fort Sint Pieter. maastrichtunderground.nl Nederlandse brochure voor gebruik bij een rondleiding in het Fort Sint Pieter maastrichtunderground.nl Menu WELKOM & VEILIGHEID IntroductiE HOOFDINGANG WaterPUT KANON- GALERIJ SCHIETGATEN VOOR MUSKETTEN

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Hoekenwerk sector Metaal en technologie opdracht 1

Hoekenwerk sector Metaal en technologie opdracht 1 Hoekenwerk sector Metaal en technologie opdracht 1 Opdracht 1: metaalbewerker (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep Geen fraaie voetbalstadions en sportcomplexen meer, geen mooie bedrijfspanden

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8 Samenvatting door Dylan 748 woorden 30 december 2016 5,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Scheikunde Paragraaf 1 Gemeenschappelijke eigenschappen metalen:

Nadere informatie

Oerboeren in de Friese Wouden.

Oerboeren in de Friese Wouden. Stichting IJstijdenmuseum Buitenpost. www.ijstijdenmuseum.nl. Oerboeren in de Friese Wouden. Het grootste deel van de geschiedenis van ons mensen ligt in de prehistorie. Met prehistorie duiden we een tijd

Nadere informatie

Ik schrijf over planten, bomen, dieren en over hoe je de natuur en natuurkrachten kunt gebruiken om te overleven. Tilia

Ik schrijf over planten, bomen, dieren en over hoe je de natuur en natuurkrachten kunt gebruiken om te overleven. Tilia Ik schrijf over planten, bomen, dieren en over hoe je de natuur en natuurkrachten kunt gebruiken om te overleven. Tilia Katapult De katapult was een belangrijk wapen in de oudheid. Er zijn grote katapulten

Nadere informatie

Werktuigen van geweld Wapens uit de 15 de 18 de eeuw op de Ham te Oudenaarde

Werktuigen van geweld Wapens uit de 15 de 18 de eeuw op de Ham te Oudenaarde Werktuigen van geweld Wapens uit de de 18 de eeuw op de Ham te Oudenaarde Jean Pierre Parent, Erik Wauters, Nico De Brouwer, Luk Beeckmans Ligging De Ham bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de

Nadere informatie

2 VWO 2 HAVO Oefenstof dichtheid.

2 VWO 2 HAVO Oefenstof dichtheid. (1 liter = 1 dm 3 ) (1 ml = 1 cm 3 ) (1 m 3 = 1000 dm 3 ) (1 dm 3 = 1000 cm 3 ) ( 1 kg = 1000 g) (1 g = 1000 mg) 1. Bepaal de massa van een vurenhouten balk met een volume van 70 dm 3. V = 70 dm 3 ρ =

Nadere informatie

Ontdekkingen en uitvindingen

Ontdekkingen en uitvindingen prehistorie 68 oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Steden en Staten Ontdekkingen en uitvindingen Vandaag zijn Jos en Mirthe in de Buitenhaven in Kampen. Mirthe, krijgen we zeebenen

Nadere informatie

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Voor/na het bezoek Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Wat is de prehistorie? Prehistorie betekent letterlijk voorgeschiedenis, het tijdperk voor

Nadere informatie

De wedstrijd bestaat uit het uitvoeren van het Europees Politie Parcours (50 patronen binnen 5 minuten en 30 seconden).

De wedstrijd bestaat uit het uitvoeren van het Europees Politie Parcours (50 patronen binnen 5 minuten en 30 seconden). R E G L E M E N T E U R O P E E S P O L I T I E P A R C O U R S Opgemaakt/gewijzigd bij besluit van de Algemene Vergadering 25 november 2005 door Eef Buurman 10 feb. 2006 Artikel 1. Discipline. De wedstrijd

Nadere informatie

- Vooral jacht op kleinwild, waterwild en overig wild (bestaat ook gladloopkogelpatroon 'Brenneke' voor grofwild).

- Vooral jacht op kleinwild, waterwild en overig wild (bestaat ook gladloopkogelpatroon 'Brenneke' voor grofwild). Samenvatting wapens Indien je de mogelijkheid hebt: leer deze met een wapen bij de hand (ongeladen welteverstaan) Hoofdstuk 11: Hagel 1. Het hagelgeweer - Vooral jacht op kleinwild, waterwild en overig

Nadere informatie

Reglementen en veiligheidsinstructies voor het schieten bij Schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk

Reglementen en veiligheidsinstructies voor het schieten bij Schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk Reglementen en veiligheidsinstructies voor het schieten bij Schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk 20-12-2014 Henk Peters Gebruikte afkortingen binnen de reglementen: KNSA: VGGF: VVF: VCF: CWM:.22LR VOG WM-3

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1764 woorden 15 november 2002 6,2 311 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: De aanleiding voor de 1e W.O. Het gekke is dat

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Ultrasone wanddiktemeter TM 8812

Gebruiksaanwijzing Ultrasone wanddiktemeter TM 8812 Gebruiksaanwijzing Ultrasone wanddiktemeter TM 8812 BESCHRIJVING De wanddiktemeter is klein van formaat, licht in gewicht en eenvoudig mee te nemen. Hoewel complex en geavanceerd, is het apparaat eenvoudig

Nadere informatie

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei HET TRECHTERBEKERVOLK HET TRECHTERBEKERVOLK het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei Vraag: Waar werd een hunebed in de

Nadere informatie

Welkom in het Paleis van Karel van Lotharingen!

Welkom in het Paleis van Karel van Lotharingen! Tom en Charlotte Welkom in het Paleis van Karel van Lotharingen! Karel van Lotharingen was een heel belangrijke persoon. Hij was de gouverneur van de Oostenrijkse Nederlanden. Hij was de eigenaar van het

Nadere informatie

PUBLIC. Brussel, 10 november 2008 (OR. fr) RAAD VA DE EUROPESE U IE /08 Interinstitutioneel dossier: 2007/0280 (COD) LIMITE

PUBLIC. Brussel, 10 november 2008 (OR. fr) RAAD VA DE EUROPESE U IE /08 Interinstitutioneel dossier: 2007/0280 (COD) LIMITE Conseil UE RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 10 november 2008 (OR. fr) 14538/08 Interinstitutioneel dossier: 2007/0280 (COD) LIMITE PUBLIC MAP 51 MI 380 COMPET 403 I D 141 COSDP 910 POLARM 31 PESC 1317

Nadere informatie

Handleiding Elektriseermachine

Handleiding Elektriseermachine Handleiding Elektriseermachine 114492 Inleiding: Elektriseermachine is de traditionele naam van een toestel waarmee door wrijving of influentie statisch elektriciteit met een hoge spanning kan worden opgewekt.

Nadere informatie

SCHIET EN WEDSTRIJDREGLEMENT LANGE AFSTAND SCHIETEN MET LUCHTDRUKGEWEREN

SCHIET EN WEDSTRIJDREGLEMENT LANGE AFSTAND SCHIETEN MET LUCHTDRUKGEWEREN SCHIET EN WEDSTRIJDREGLEMENT LANGE AFSTAND SCHIETEN MET LUCHTDRUKGEWEREN Schietvereniging De 100 Meter Crew SV De 100 Meter Crew SWR Lange afstand schieten met luchtdrukgeweren, versie 2016, blz. 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

3 FEBRUARI 2000. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere veiligheidsvoorschriften inzake feestvuurwerk bestemd voor particulieren

3 FEBRUARI 2000. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere veiligheidsvoorschriften inzake feestvuurwerk bestemd voor particulieren 3 FEBRUARI 2000. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere veiligheidsvoorschriften inzake feestvuurwerk bestemd voor particulieren De Minister van Economie, Gelet op de wet van 28 mei

Nadere informatie

We onderzoeken het leven van de soldaten in de loopgraven, we werken de informatie uit in deze power point en geven aan het einde een conclusie

We onderzoeken het leven van de soldaten in de loopgraven, we werken de informatie uit in deze power point en geven aan het einde een conclusie We onderzoeken het leven van de soldaten in de loopgraven, we werken de informatie uit in deze power point en geven aan het einde een conclusie Algemene informatie Wat zijn loopgraven? Opbouw van de loopgraven

Nadere informatie

Werkstuk Natuurkunde Explosie

Werkstuk Natuurkunde Explosie Werkstuk Natuurkunde Explosie Werkstuk door een scholier 3607 woorden 13 juni 2002 5,5 70 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Geschiedenis Vuur bestaat al heel erg lang, al meer dan 20.000 jaar geleden werd

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

De nieuwe wapenwet wat moet u doen om in orde te zijn? U bezit een verboden wapen. Het bezit van verboden wapens is voortaan strafbaar.

De nieuwe wapenwet wat moet u doen om in orde te zijn? U bezit een verboden wapen. Het bezit van verboden wapens is voortaan strafbaar. De nieuwe wapenwet wat moet u doen om in orde te zijn? U bezit een verboden wapen Het bezit van verboden wapens is voortaan strafbaar. Artikel 3 1er van de nieuwe wapenwet somt de verboden wapens op. Het

Nadere informatie

R E G L E M E N T E U R O P E E S P O L I T I E P A R C O U R S R E G L E M E N T E U R O P E E S P O L I T I E P A R C O U R S

R E G L E M E N T E U R O P E E S P O L I T I E P A R C O U R S R E G L E M E N T E U R O P E E S P O L I T I E P A R C O U R S R E G L E M E N T E U R O P E E S P O L I T I E P A R C O U R S R E G L E M E N T E U R O P E E S P O L I T I E P A R C O U R S Opgemaakt/gewijzigd bij besluit van de Algemene Vergadering 17 december 2011.

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

Koepel Nederlandse Traditionele Schutters

Koepel Nederlandse Traditionele Schutters Erkenning traditioneel schieten en disciplines Met in acht neming van de artikel b 2.6 in het CWM van 1 juli 2014 erkent of reglementeert de KNTS het in wedstrijdverband beoefenen van disciplines, ook

Nadere informatie

6,8. Werkstuk door een scholier 1479 woorden 24 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave:

6,8. Werkstuk door een scholier 1479 woorden 24 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave: Werkstuk door een scholier 1479 woorden 24 januari 2004 6,8 300 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave: 2. Inhoudsopgave 3. Voorwoord 4. Probleemstelling 5. Historische inleiding 6. Hoofdstukken

Nadere informatie

THEORETISCHE PROEF INZAKE DE WAPENWETGEVING

THEORETISCHE PROEF INZAKE DE WAPENWETGEVING THEORETISCHE PROEF INZAKE DE WAPENWETGEVING VRAGEN 1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 Koop en verkoop 1. Ik wil mijn jachtwapen verkopen aan een jager; welke formaliteiten moet ik vervullen? Nagaan of de koper ouder

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Richtlijn wet wapens en munitie (polarisnr. 5.33)

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Richtlijn wet wapens en munitie (polarisnr. 5.33) STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3684 27 februari 2012 Richtlijn wet wapens en munitie (polarisnr. 5.33) Categorie: strafvordering Rechtskarakter: aanwijzing

Nadere informatie

Handleiding opgelegd schieten met steun +56 jaar

Handleiding opgelegd schieten met steun +56 jaar VLAAMSE SCHIETSPORTKOEPEL Vereniging zonder winstoogmerk Erkend door Sport Vlaanderen 1 Handleiding opgelegd schieten met steun +56 jaar 2018 - versie 1 ISSF Reglementering Opgelegd schieten Hoe deze regels

Nadere informatie

Voorwoord Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1. Wat zijn ridders?

Voorwoord Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1. Wat zijn ridders? Werkstuk door een scholier 2593 woorden 10 mei 2005 5.8 467 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord Wij hebben voor het onderwerp ridders gekozen omdat we voor geschiedenis een werkstuk moesten schrijven

Nadere informatie