Preek zondag 1351, voor 19 juni 2016mi, bevestiging oud/diak, nr 521, JWB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek zondag 1351, voor 19 juni 2016mi, bevestiging oud/diak, nr 521, JWB"

Transcriptie

1 Preek zondag 1351, voor 19 juni 2016mi, bevestiging oud/diak, nr 521, JWB Votum en zegen Lb 868 (LvdK 434): 1,2,3,4,5 (blazers) Gebed Lezen Kolossenzen 1:9-20 Ps 86:1,2,5 (in alle situaties contact met God) bk 5/6 Tekst zondag 51 Preek Lb 835 (LvdK 442):1,2,3,4 (blazers) Belijdenis Lb 413 (LvdK 444):1,2,3 (blazers) Bevestiging Opw 378: 1(kr), 2(a), 3(kr), 4(kr), 5(a) (stn) (blazers) Gebed Collecte Lb 415 (LvdK 456):1,2 (blazers) Zegen Lb 415 (LvdK 456):3 (blazers) Gemeente van Christus, gasten, zoals familie en anderen, (klik) Wat kom je doen? Je staat als ouderling voor de deur; of je hebt als diaken iemand aan de telefoon om een afspraak te maken. Wat komt je doen? Je kan daar alles in horen: kritisch, afstandelijk, afwerend. Daar gaan we even niet van uit. Niet kritisch bedoeld, neutraal of belangstellend. Iemand je staat aan de deur of wil een afspraak maken. Iemand vraagt je: wat komt je doen? Wat is je antwoord? 1 En u, gemeenteleden; u zit er over na te denken; ouderling of diaken komt op bezoek. Wat komt hij doen? Als je het hem vraagt, wat voor antwoord wil je horen? Met welk antwoord bent u blij? Wat moet een ouderling, diaken, predikant komen doen? Bedenk dat eens even voor uzelf.. Om uw gedachten wat te ordenen: komt de ouderling iets halen of iets brengen? Wil hij vooral iets van u weten of komt hij u vooral iets vertellen? En wat wil hij dan weten? Of wat komt hij dan vertellen?. Komt hij vooral controleren of uw wel goed gelooft? Of komt hij vertellen wat een goed christen is? Of geen van beide? Komt hij luisteren wat er zoal in de gemeente leeft aan meningen en opvattingen?

2 Of komt hij het beleid van de kerkenraad uitleggen en verdedigen? En de diaken? Komt hij vooral iets brengen, geld, hulp, troost, meeleven? Of komt hij iets halen of oproepen om iets van u te krijgen: geld, gaven, inzet voor de wijk, gastvrijheid, vrijwilligerswerk?. Wat kom je doen? Vooral luisteren of vooral spreken? Vooral geven of vooral ontvangen? Of is een uitwisseling, als ouderling een soort bijbelstudie en als diaken een discussie over kerk zijn en betrokkenheid? Samen kijken wat de Heer wil? Wat is dan het verschil met een bijbelstudie? En is verschil tussen ouderling en diaken? Laten we in het formulier kijken. Ik begin eerst met wat er over de diakenen staat: De diakenen moeten ervoor zorgen dat de hulpverlening in en door de gemeente goed verloopt. 1 Ze bezoeken de gemeenteleden thuis om zich op de hoogte te stellen van hun moeiten of om hen aan te sporen tot hulpbetoon. Ze inventariseren de gaven van de gemeenteleden en zetten die in waar dat nodig is. Bovendien zamelen ze de giften uit de gemeente in, beheren die en delen die in de naam van Christus uit. Ze bemoedigen hen die de liefdegaven van Christus ontvangen, met het woord van God. De heilige Geest brengt eenheid in de gemeente en laat die ervaren aan het heilig avondmaal. De diakenen spannen zich er met woord en daad voor in dat deze eenheid zichtbaar wordt in de onderlinge liefde. 2 Zo zullen we als gemeente groeien in liefde voor elkaar en voor alle mensen. 3 2 Halen en brengen, geven en ontvangen. Wat kom je dus doen? Verbinden, mensen die aan God verbonden zijn, aan elkaar verbinden. Wat de Heer Jezus uitdeelt aan gaven en spullen en geld, als diaken ben je een hulp om alles op de goede plaatsen brengen. Daarachter zit een diepere betekenis. (klik) Wat je komt doen, kom je doen namens Christus. Ik lees weer uit het formulier: De Schriften leren ons dat barmhartigheidbetoon voortvloeit uit de liefde van Christus. Hij kwam in de wereld om te dienen 4 en ontfermde zich over velen die in nood waren. 1 Hand. 11:29; 2Kor. 8,9; 1 Tim. 5:16; Rom. 12: Tess. 3:12; 2 Petr. 1:7. 3 Gal. 6:10. 4 Marc. 10:45; Luc. 22:27.

3 In navolging 5 van haar Heer zorgde de eerste christelijke gemeente ervoor dat niemand in haar midden gebrek leed. 6 Ieder kreeg naar wat hij nodig had. De Heer roept ook nu op tot het betonen van gastvrijheid, offervaardigheid en barmhartigheid, om zwakken en hulpbehoevenden volop te laten delen in de blijdschap van Gods volk. 7 In de gemeente van Christus mag niemand ongetroost leven in ziekte, eenzaamheid of armoede. Wat komt je doen als je namens Christus komt? Eerst wil ik even stilstaan bij dat komen. Dat geldt ook voor ouderlingen en predikanten. Heel bijzonder is, dat wij op bezoek komen. Je zou ook spreekuur kunnen houden, ook niks mis mee. Maar er zit iets moois in, dat mensen namens Christus bij je u, bij jou op bezoek komen. Het is als God die Zelf naar je toe komt, die in uw huis komt, in jouw kamer, daar waar jouw leven zich afspeelt. Daar zit iets in van belangstelling en nabijheid. Zoals God naar de wereld gekomen is, zo komt Hij in je leven. De Heer is geïnteresseerd in je leven, in wie je bent, hoe het met je gaat. Als de Heer Jezus die naar de wereld komt, in ons leven, mens werd. Een ouderling of diaken op bezoek zonder nog een woord gezegd te hebben daar zit iets in van Goddelijke belangstelling. Als de Heer Jezus, die tegen Zacheüs zegt: kom vlug uit de boom, vandaag moet ik in jouw huis zijn 8. Jij bent belangrijk voor me, hoe is het met je? Ontvang zoals er zo mooi staat bij Zacheüs deze mannen vol vreugde bij u thuis; ze komen namens Christus. Denk daar eens aan als u de deur opendoet, als ze voor een afspraak bellen. Denk daar ook eens aan als je de afspraak af wil zeggen. Wat ze komen doen, in de eerste plaats Goddelijke belangstelling. Hoe gaat het met je? 3 Laten we lezen wat er staat over de ouderlingen. In de eerste plaats letten ze erop dat ieder lid van de gemeente zich met woord en daad gedraagt in overeenstemming met het evangelie. 9 Ze bezoeken de leden van Christus gemeente om hen met het woord van God te troosten, te waarschuwen en te onderwijzen. 10 Hen die zich in leer of leven slecht gedragen, wijzen ze terecht en ze zorgen ervoor dat doop en avondmaal niet ontheiligd worden. Op hen die bewust in zonde blijven leven, passen ze de christelijke tucht toe. 11 In de tweede plaats zorgen ze er als beheerders van Gods huis 12 voor dat alles in de gemeente vreedzaam en ordelijk toegaat 13, en wel zo als Christus het 5 Joh. 13:15. 6 Hand. 2:45; 4: Mat.25:31-46; Rom. 12:13; Hebr. 13:2,16; 1 Petr. 4:9; Deut. 14:28,29; 16:11,14; 24: Lucas 19:5 9 1 Tess. 2:11, Tess. 5:14; Tit. 1:9. 11 Matt. 18: Tit. 1:7.

4 geboden heeft. Ze letten erop dat niemand een ambt bekleedt in de gemeente zonder daartoe op een wettige manier geroepen te zijn. De predikanten helpen ze met raad en daad. In de derde plaats houden de ouderlingen toezicht op leer en leven van de dienaren van het woord. Er mag immers geen dwaalleer worden verkondigd en de gemeente moet in elk opzicht worden opgebouwd. De apostel Paulus draagt de oudsten op waakzaam te zijn en ervoor te zorgen dat geen wolven de schaapskooi van Christus binnendringen. 14 Wat komt je doen als je namens Christus komt? Troosten, waarschuwen, onderwijzen. Klinkt haast als controle, zeker als er bij staat: er op letten, dat ieder lid zich met woord en daad gedraagt in overeenstemming met het evangelie. Beetje juridische taal, ook bij die andere taken: letten op wettige roeping en toezicht tegen dwaalleer. Ja, er staat ook veel op het spel. Komen de ouderlingen en diaken doen wat ze moeten doen? Het kan zomaar mis gaan. In de brief aan de Galaten kwamen we dat ook tegen. Paulus die zeer geëmotioneerd wordt, als iets verkondigd wordt in strijd met het evangelie. Vervloekt is hij, twee keer zegt hij dat zelfs 15. Of ik vrees dat ik me tevergeefs heb ingespannen. Zo staat het ook in het formulier; er wordt eerst iets verteld over de geschiedenis van leiderschap in oude en nieuwe testament. En dan staat er samenvattend: zo beschermt Christus zijn kerk tegen heerszuchtig optreden van enkelingen. 4 Want waar gaat het om? Je gedragen overeenkomstig het evangelie (zo staat het in het formulier). Je gedragen overeenkomstig het evangelie. Daar moeten ouderlingen op letten. Dat gaat niet eerst over gedrag. Het gaat over het evangelie, het evangelie van Christus. Dat is het evangelie van vergeving. Daarom heb ik als tekst voor vandaag zondag 51 gekozen, over vergeving van zonden. Waar het om gaat in de kerk is: leef je van vergeving? Blijf je bij de vergeving? Blijf je bij Christus genade? (klik) Wat je komt doen, kom je doen namens Christus. De kern is: leven vanuit vergeving. Ik zeg het expres zo: leven vanuit vergeving Kor. 14: Hand. 20: Galaten 1:8,9; 4:11

5 Afgelopen maanden hebben veel mensen de brief aan de Galaten gelezen 16. Deze brief gaat van voor tot achter over genade. Dat zet ons aan het denken. We horen bij God, niet door van alles te doen, maar omdat Christus alles deed. Door alle hoofdstukken heen komt dat naar voren. En wat is het gevolg daarvan? Hoe wordt leven uit genade dan zichtbaar? Wordt dat genoeg zichtbaar? Ligt er in de kerk niet teveel nadruk op zonde en kwaad en schuld? De schuld is toch kwijtgescholden? Hebben we de zonde niet een beetje achter ons gelaten? Als we iets leren van de brief aan de Galaten, dat alles begint met genade. Dat we dat nog eens extra tussen de oren en vooral in ons hart hebben gekregen, alleen maar goed. Maar daarmee laten we de zonde of bewust blijven van zonde niet achter ons. Juist niet. De Heer Jezus leert Jezus ons bidden om vergeving. En door de eeuwen heen hebben christenen het Onze Vader gebeden en dit gebed om vergeving nooit overgeslagen. Soms komt in de kerk even een stroming op, die zegt, dat dit gebed niet meer nodig is. Dan wordt het afgeschaft. Maar altijd keert de kerk weer terug naar de lessen van de Heer Jezus: dagelijks gebed om vergeving is nodig. Want wat is vergeving van zonden? Dat is niet zozeer dat God hier en daar iets corrigeert van wat wij verkeerd doen. Wij zijn onvolmaakt, beetje dom, te grote verleidingen, maar gelukkig, de Heer vult dat aan en verruilt het verkeerde voor wat Hij goed vindt. 5 Juist een brief als Galaten laat zien, dat genade en vergeving veel dieper zit. Vergeving is de noodzakelijke grondleggende voorwaarde voor de mens om voor God te kunnen bestaan (2x). Zonder genade: het leven was niet een beetje minder. Maar we bestonden niet. Zonder genade geen leven, geen vrolijkheid, geen bloei, niets. Dat is wat genade doet en ons leert. Genade, gratis en ongelooflijk kostbaar. We leven van vergeving. De Heer Jezus leert ons te vragen om vergeving, iedere dag. Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was. Ons: meervoud. Wij bidden samen met de mensheid; de Heer Jezus is naar de aarde gekomen, voor de hele aarde. Laten we Hem daarvoor danken en steeds weer beseffen hoe nodig dit was. 16 BVI over Galaten

6 Vergeef ons onze schulden; we zijn verbonden met de wereldbevolking. Zoveel dingen lopen mis door vervuiling, corruptie, machtsmisbruik, onvoorzichtigheid. De Heer blijft leven geven, blijft de aarde met vriendelijke ogen bekijken. Vraag vergeving voor wat de mensheid met de aarde, de mensen en dieren en de planten doet. Vergeef ons onze schulden. Voel je verbonden met de mensen uit je straat. Misschien ben je wel de enige die God kent en tot Hem bidt. Breng de mensen bij de Heer in je gebed. Vraag Hem genadig te blijven zijn, voor je straat, voor de stad. Ook dat is vragen om vergeving. Ook dat is leven vanuit vergeving. Weet je ook verbonden met alle christenen. Vaak weten we niet wat goed is, welke weg de Heer wijst. Onder christenen is verschil van mening, misverstand, tegenwerking, elkaar bestrijden soms. We maken deel uit van Gods volk, zijn kinderen, we zijn aan elkaar gegeven; wat maken we daarvan? Wat moet de Heer dat soms ook verdriet doen. Daar bewust van zijn, het hoort bij leven uit genade. De Heer leert ons vragen om vergeving. Wij worden er wel eens moe van. Kan je dat niet eens achter je laten. Nee, dat kan niet, juist omdat je dan de genade verliest. Genade en blijdschap over genade, uitbundig de Heer danken, het kan alleen als je vergeving van zonde niet vergeet. Het blijft op deze aarde een belangrijk onderdeel van ons geloof. We leven van genade. 6 (klik) Wat kom je doen, als je namens Christus komt? De kern is: leven vanuit vergeving, dat oefenen, vasthouden en beleven. Ouderling, diaken, predikant komt op bezoek. Wat kom je doen? Meer dan alleen voor de gezelligheid of om mee te leven. Hoe belangrijk ook, het gaat dieper. Aangesteld, geroepen om namens de Heer bij de mensen thuis te komen. De Heer buigt zich naar ons toe, wil in ons leven aanwezig zijn, heeft belangstelling, meer nog: Hij wil contact, wil samen leven. Jullie zijn, naast wij allemaal in de gemeente, jullie zijn in het bijzonder aangesteld, geroepen om namens de Heer ons op te roepen van vergeving te leven. Ambtsdragers zijn voortrekkers; zij waken over de schat van de vergeving. Jullie mogen niet toelaten, dat mensen in de gemeente onverzoend leven met

7 God. Je mag niet toelaten dat mensen onverzoend leven met elkaar. Daaruit blijkt of je de genade van God begrepen hebt. We spreken het iedere dag uit: zoals ook wij vergeven wie ons iets schuldig was. Dat is het bewijs van zelf van genade leven. Dat bewaren, dat ter sprake brengen, dat oefenen, dat kom je doen op een bezoek. De gemeente is door God geven om de vergeving te oefenen, vast te houden en te beleven. Dat is de kernvraag bij alle bezoeken, van ouderlingen en diakenen: leef je van genade? Als je als diakenen op bezoek komt: leeft u werkelijk van vergeving? Weet je, ervaar je, voel je dat je alles van God gekregen hebt: geld, tijd, talenten? Hoe zet je dat in voor anderen? Weet je, ervaar je, geloof je dat je vergeven bent? Geloof je dan, dat je om hulp mag vragen, dat tijd en geld van de gemeente als het ware van God zelf komt? Beleef je in de gemeente werkelijk, dat je van genade leeft? Al die dingen die het formulier noemt, alles waar het formulier u straks toe oproept, het begint met leven vanuit vergeving. Bij ouderlingen, de kernvraag als je op bezoek komt. Houd je het vast, vergeving? Zie jezelf als een kind van God, geliefd, gewild, op weg naar de ontmoeting met de Heer? En zie je anderen zo? In de kerk zijn hoge idealen, liefde voor je vijanden, zachtmoedigheid en geduld, reinheid, heiligheid, inzet voor anderen, gastvrijheid. Zie je dat die vanuit jezelf onhaalbaar zijn? Wil je er wel in oefenen, in groeien. Kun je toegeven, dat we lang dat ideaal van God niet halen? Dat is van genade leven; beseffen, dat God zoveel meer idealen heeft dan wij kunnen halen. En toch mag je er zijn, er in oefenen, ze vasthouden, Gods zorg beleven. 7 Ouderlingen en diaken: ga ons voor in met de Heer leven. Bescheiden, juist omdat je van genade weet. Afhankelijk, omdat wij Gods idealen nooit waarmaken. Wees een voorbeeld van geloof, open over eigen falen. Ken jezelf en vooral de genade van God. Dat is wat we in de gemeente leren: leven vanuit de vergeving. De Heer nodigt ons uit om met Hem te leven. (klik) Wat kom je doen? Iemand vraagt het je als je aan de deur staat of een afspraak wil maken. Wat is je antwoord?

8 Wat kom je doen? Namens Christus kom ik je uitnodigen. (klik) Kom je? Wees blij met de heer, met de vergeving, met wat Hij geeft en oefen mee, beleef mee, vier mee, dat je verlost bent. Kortom, dat is wat je komt doen, uitnodigen: kom je? Amen. Ds. Jaap Boerma GKv Rotterdam Oost 19 juni

Formulier om ouderlingen en diakenen te bevestigen

Formulier om ouderlingen en diakenen te bevestigen Formulier om ouderlingen en diakenen te bevestigen Inleiding De kerkenraad heeft u tweemaal de namen van de broeders bekendgemaakt die tot ouderling en diaken gekozen zijn, om na te gaan of iemand een

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Joh. 10 : 11 1 Petr. 5 : 1-4 Jer. 3 : 15 Jer. 23 : 4 De kerkenraad heeft u tweemaal

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Eredienst 16 juni uur Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 16 juni uur Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 16 juni 2019 16.30 uur Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Opwekking 630 Gebed Handelingen 2 : 41 47 Psalm 72 : 6, 7 >> Regenboog Handelingen 6 : 1 7 Verkondiging Psalm

Nadere informatie

Formulier om dienaren van het woord te bevestigen

Formulier om dienaren van het woord te bevestigen Formulier om dienaren van het woord te bevestigen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Als kerkenraad hebben we u tweemaal de naam bekendgemaakt van de predikant die we beroepen hebben, broeder

Nadere informatie

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB.

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 33: 1,4,5,8 Gebed Lezen Romeinen 3:21-30; 4:5-8; 5:1,9 Zingen Gk 185:1,2,3,4 (Heer, wij loven en aanbidden) Tekst Zondag

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Formulier voor de bevestiging van ouderlingen en diakenen

Formulier voor de bevestiging van ouderlingen en diakenen Formulier voor de bevestiging van ouderlingen en diakenen Geliefden in onze Heere Jezus Christus, u weet dat wij u verschillende keren de namen bekendgemaakt hebben van de hier aanwezige broeders, die

Nadere informatie

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen.

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen. Preek zondag 1524, 7 juli 2019mi, nr 600, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 122:1,2,3 (groep middelste regels, zie beamer) Gebed Lezen Efese 1:3-14; (genade, geloof, enz) Efese 4:1-6 (leven inrichten)

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN DIENAREN DES WOORDS Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Joh. 10 : 11 1 Petr. 5 : 1-4 Jer. 3 : 15 Jer. 23 : 4 Hand. 6 : 4 De kerkenraad heeft

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid)

Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid) Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid) Dienstboek 256 Bekendmaking Vertegenwoordiger van de kerkenraad: Tot tweemaal toe heeft de kerkenraad u de naam bekend gemaakt van onze

Nadere informatie

Formulier voor de bevestiging van een ouderling- kerkelijk werker (Dienstboek, dl. II, p. 275vv)

Formulier voor de bevestiging van een ouderling- kerkelijk werker (Dienstboek, dl. II, p. 275vv) Formulier voor de bevestiging van een ouderling- kerkelijk werker (Dienstboek, dl. II, p. 275vv) Geliefden in onze Heere Jezus Christus, u weet dat wij u verschillende keren de naam bekendgemaakt hebben

Nadere informatie

Gods Woord 1. verwekt 2. ontvangen 3. doen 4. maakt vrij 5. en vruchtbaar. Votum en groet

Gods Woord 1. verwekt 2. ontvangen 3. doen 4. maakt vrij 5. en vruchtbaar. Votum en groet Votum en groet Zingen Ps 25: 2,6 Tien woorden Zingen Ps 86: 4,5 Lezen Matt 7: 12-27 Zingen Ps 1 Lezen Jakobus 1: 12-27 Zingen Ps 103: 5 Prediking Jakobus 1: 19-27 Zingen Opw 687 Heer wijs mij Collecte

Nadere informatie

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht Preek Matteüs 28:18-20, voor 8 januari 2017, start RtN/O, nr 544. Leiding t/m preek: ds. Mark van Leeuwen Voor de dienst Laat ons samen één zijn (Sela) 1. Afkondigingen (Gemeente Noord/Oost) 2. Overdragen

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

BIJBELSE LIJNEN ROND DE AMBTEN

BIJBELSE LIJNEN ROND DE AMBTEN BIJBELSE LIJNEN ROND DE AMBTEN toerusting ambtsdragers en wijkteamleden CGK Haarlem - 2009 I PLAATS VAN DE AMBTEN IN DE GEMEENTE Ambt van alle gelovigen Iedere gelovige heeft persoonlijk unieke gaven van

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 30 juni 2019 Dienst: Morgendienst, bevestiging ambtsdragers Voorganger: ds. D. Dunsbergen Welkom en mededelingen Voorzang: Gezang 14: 1,

Nadere informatie

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527.

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Votum en zegengroet Ps 100: 1,2(t),3(t),4 Formulier 1 Wet Jezelf toetsen + 10 geboden Gebed Lezen Handelingen 22:1-16 Overdenking Gk

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Openb. 5 : 9 Joh. 3 : 16, 17 Joh. 10 : 11, 12 Hand. 2 : 39 Joh. 10 : 16 Joh.

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Orde voor de verbintenis van een dienaar des Woords aan een tweede of volgende gemeente of aan een ander dienstwerk

Orde voor de verbintenis van een dienaar des Woords aan een tweede of volgende gemeente of aan een ander dienstwerk Orde voor de verbintenis van een dienaar des Woords aan een tweede of volgende gemeente of aan een ander dienstwerk In deze dienst zal N als dienaar des Woords verbonden worden aan deze gemeente/aan het

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: 14-16 Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Collecte Zingen LB 827: 2,4 Mel. Ps 12 Viering HA Formulier

Nadere informatie

Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012

Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012 Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012 (viering 20 jaar GKV Houten) Votum/ Groet Psalm 84:1,2 20 jaar GKV Houten Psalm 89:1,7 Dankgebed Lezing Johannes 17:13-23 Efeziërs 4:1-6 Kindermoment Preek Gezang

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 1, 2,

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen Preek Matteüs 5,1-2, 6 januari 2019 mo, HA 1 e dienst nieuwe jaar, 577. mededelingen votum en zegengroet zingen Lb 513 (God heeft het) (nummering) bidden lezen Matteüs 4:12 5:2; 7:28-29 tekst Matteüs 5:1-2

Nadere informatie

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt Dienstnummer: 1258 zondag: 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen datum: 05-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Romeinen 1:16-17, Romeinen

Nadere informatie

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Verboden toegang voor onbevoegden NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Wij geloven dat de toegang gesloten. Er is geen toegang tot God voor je. Want hoe kun jij als zondig mens tot de heilige God naderen? Wie

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Bevestigingsorden ouderlingen-kerkelijk werkers

Bevestigingsorden ouderlingen-kerkelijk werkers Bevestigingsorden ouderlingen-kerkelijk werkers Voorwoord... pag. 02 Besluiten Generale Synode november 2012 Ordinantie 3.12.11 Liturgische toelichting... pag. 03 Bevestiging ouderling-kerkelijk werker

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Duinzichtkerk, zondag 5 februari e zondag na Epifanie Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout

Duinzichtkerk, zondag 5 februari e zondag na Epifanie Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout Duinzichtkerk, zondag 5 februari 2017 5e zondag na Epifanie Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout De Bergrede Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk In deze dienst zal Pauline Kuipers worden bevestigd als

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Eredienst 31 maart uur Voorganger: ds. J. Geersing

Eredienst 31 maart uur Voorganger: ds. J. Geersing Eredienst 31 maart 2019 16.30 uur Voorganger: ds. J. Geersing Liturgie Mededelingen Psalm 90: 1 en 8 Votum / zegengroet Gezang 160 Gebed Lucas 15: 1-10, 25-32 Psalm 84: 1, 2, 5, 6 Preek Liedboek 436: 1,

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Preek zondag 1347, voor 3 april 2016mi, doop jongen, nr 512, JWB.

Preek zondag 1347, voor 3 april 2016mi, doop jongen, nr 512, JWB. Preek zondag 1347, voor 3 april 2016mi, doop jongen, nr 512, JWB. Votum en zegengroet Zingen Lb 513 (=LvK 1): 1,2,3,4 Bidden Formulier 3 (zonder belijdenis) eerst gebed, dan vragen Zingen Psalm 105:5 Formulier

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Liturgie Voorzang - E&R 157,1.2.3 Mijn Vader dank u wel - Gez 142 Als een hert dat verlangt naar water Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Zingen: Ps. 119: 53 Uw Woord is mij een lamp voor mijne voet

Zingen: Ps. 119: 53 Uw Woord is mij een lamp voor mijne voet Zingen voor de dienst: Psalm 81: 1 Votum en groet Zingen: Ps. 118: 1 Laat ieder 's HEEREN goedheid loven. Lezing van de Heilige Wet en de Hoofdsom Zingen: Ps. 119: 53 Uw Woord is mij een lamp voor mijne

Nadere informatie

Preek over 1 Korintiërs 12:31. Geliefden in Christus,

Preek over 1 Korintiërs 12:31. Geliefden in Christus, 1 Preek over 1 Korintiërs 12:31 Geliefden in Christus, Lesgeven is een talent. Elke dag bezig zijn met kleuters die je onder controle moet zien te houden, dat lijkt me een hele klus. Lesgeven is een talent.

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen 160327 1700 Votum- groet Zingen Ps 9: 1,7,8 Gebed Lezen Matt 28: 1-10 Zingen LB 217: 1,4 Lezen 1 Kor 15: 12-29 Zingen Ps 16: 3,5 Preek 1 Kor 15: 20-22 Zingen Ps 100 na inl 1 en na punten Belijden GK 179b

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Formulier voor de openbare kerkelijke tucht

Formulier voor de openbare kerkelijke tucht Formulier voor de openbare kerkelijke tucht Deel 1 Formulier voor de uitsluiting Eerste afkondiging Als kerkenraad delen we u met droefheid mee dat een broeder/zuster zich schuldig (heeft ge)maakt aan

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Petrus Met God, buiten je comfortzone

1 Petrus Met God, buiten je comfortzone 1 Petrus 1 2 3 Met God, buiten je comfortzone Zondag voor de vervolgde kerk en openbare geloofsbelijdenis Liturgie Zingen vooraf - Psalmen voor nu 84 Wat hou ik van uw huis - Opw 614 Uw genade is mij genoeg

Nadere informatie

Intocht: Gezang 434. Votum & groet

Intocht: Gezang 434. Votum & groet 2 Intocht: Gezang 434 Votum & groet 2. Lof zij de Heer, Hij omringt met zijn liefde uw leven; heeft u in t licht als op adelaarsvleug len geheven. Hij die u leidt, zodat uw hart zich verblijdt, Hij heeft

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

1 Timoteüs. 1:1-2 Inleiding. Van: Paulus Aan: Timoteüs

1 Timoteüs. 1:1-2 Inleiding. Van: Paulus Aan: Timoteüs 1 Timoteüs 1:1-2 Inleiding Van: Paulus Aan: Timoteüs Paulus noemt Timoteüs hier zijn kind in het geloof. Timoteüs is niet Paulus zoon, maar zijn geestelijke zoon. Paulus bracht het evangelie aan Timoteüs.

Nadere informatie

Liturgie 22 januari Avondmaal

Liturgie 22 januari Avondmaal Liturgie 22 januari 2017 Avondmaal Votum en Groet Zingen Hemelhoog 209 Zie hoe Jezus lijdt voor mij Zie hoe Jezus lijdt voor mij, aan het kruis de dood nabij. Die voor mij het oordeel draagt; Hij die tot

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

2 Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader.

2 Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader. Votum groet Zingen Ps 63: 1, 2, 3 Gebed Schriftlezing Kolos 1: 1-8 Zingen Ps 16: 1, 3 Prediking Kolos 1: 3-8 Zingen GK06 115 Nooit kan t geloof Belijdenis Nicea Zingen Ps 16: 4, 5 Dankgebed Collecte Zingen

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Zeg maar 'ja' tegen het leven!

Zeg maar 'ja' tegen het leven! Israël - Zondag 5 oktober 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Zeg maar 'ja' tegen het leven! Dienst van bevestiging van ambtsdragers en medewerkers. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr.

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Groei in de genade en in de kennis van onze Heer en redder Jezus Christus. Hem komt de eer toe, nu en in eeuwigheid. Amen. (2 Petr.

Groei in de genade en in de kennis van onze Heer en redder Jezus Christus. Hem komt de eer toe, nu en in eeuwigheid. Amen. (2 Petr. Groei in de genade en in de kennis van onze Heer en redder Jezus Christus. Hem komt de eer toe, nu en in eeuwigheid. Amen. (2 Petr. 3:18 NBV) Zo zal God, in de eeuwen die komen, laten zien hoe overweldigend

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen

Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist:

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden, 1 Preek bidden 1 HC 45-116, 46-120, Lucas 10,38-11,13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden, Als je christelijk bent opgevoed, dan leer je als kind al van je ouders dat je moet bidden.

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Kindermoment Tekst: Efeziërs 1:13 Verkondiging Maranatha (van Sela) Bevestiging diaken C.v.Loon Psalm 134:3 Gebed Collecte Liedboek 477 Zegen

Kindermoment Tekst: Efeziërs 1:13 Verkondiging Maranatha (van Sela) Bevestiging diaken C.v.Loon Psalm 134:3 Gebed Collecte Liedboek 477 Zegen Eredienst 4 juni 10.00 uur Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum en groet Gezang 103:1 en 2 Wet Gezang 103:3 en 4 Gebed Doopformulier 1 Opwekking 640 Lezen: Handeling 2:1-13 Efeziërs 1:1-14 Gezang

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Marinus den Harder Jennifer Jonker en Lianne Loekie Jochemsen worden gedoopt. Welkom en mededelingen-

Nadere informatie

ZONDAG 17 november 2013. Wie is arm wie is rijk?

ZONDAG 17 november 2013. Wie is arm wie is rijk? ZONDAG 17 november 2013 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Wie is arm wie is rijk? Dienst van bevestiging: mw. Aaltje Timmerman tot ouderling Eredienst. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr.

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Welkom bij Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Breng ons samen Sela U roept ons samen als kerk van de Heer, verbonden met U en elkaar. Wij brengen U lof, geven U alle eer: eendrachtig, veelstemmig

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Ontmoetingskerk Rhenen zondag 17 september uur

Protestantse wijkgemeente Ontmoetingskerk Rhenen zondag 17 september uur Protestantse wijkgemeente Ontmoetingskerk Rhenen zondag 17 september 2017 10.30 uur Thema: Met open armen! voorgangers organist m.m.v. de Band : ds. Ton van Vliet Marie Hansen - Couturier : Eric Voet :

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie