Z/16/031709/60986 *Z00984D687E* Evaluatie Enquête Koopzondagen in de gemeente Leiderdorp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Z/16/031709/60986 *Z00984D687E* Evaluatie Enquête Koopzondagen in de gemeente Leiderdorp"

Transcriptie

1 Z/16/3179/6986 *Z984D687E* Evaluatie Enquête Koopzondagen in de gemeente Leiderdorp 4 juli 16

2 Inhoudsopgave 1. Inleiding en aanleiding 2. Onderzoeksvragen en opzet 3. Uitkomsten enquêtes 4. Conclusie

3 1.Inleiding en aanleiding Per 13 mei 13 is de nieuwe verordening winkeltijden van kracht. Voorheen mocht men twaalf zon- of feestdagen geopend zijn. Daarnaast bestond de mogelijkheid om extra koopzondagen aan te wijzen bij evenementen en bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard. Vanwege een wijziging in de Winkeltijdenwet is het lokale beleid aangepast; de wetswijziging houdt in dat de gemeenten zelf mogen bepalen hoe zij met de openstelling van winkels op zon- en feestdagen omgaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft er voor gekozen om de openstellingen vrij te laten en de winkeliers zelf te laten bepalen of zij op zon- en feestdagen geopend zijn. In het coalitie akkoord is afgesproken dat het beleid ten aanzien van de koopzondagen integraal, dat wil zeggen door zowel bij de inwoners als de winkeliers van Leiderdorp de meningen ten aanzien van de koopzondagen te onderzoeken, geëvalueerd zou worden. In oktober 15 is hier een start mee gemaakt en is er een enquête verspreid onder de winkeliers. Helaas heeft het ontvangen van reacties lange tijd op zich laten wachten waardoor de gegevens pas in juni 16 geëvalueerd konden worden. De inwoners van Leiderdorp hebben middels een enquête uit 15 (Inwonersenquête 15, gemeente Leiderdorp) al aangegeven of zij gebruik van de koopzondagen maken. 2.Onderzoeksvragen en opzet Doel van deze enquête is het draagvlak voor het huidige Leiderdorpse koopzondagenbeleid in kaart te brengen. De belangrijkste vragen daarbij zijn: - Hoe kijken ondernemers aan tegen het huidige koopzondagenbeleid? - Maakt de Leiderdorpse bevolking gebruik van de koopzondagen? De enquêtes zijn anoniem gehouden. De resultaten in dit rapport zijn dan ook niet terug te leiden naar individuele ondernemers of consumenten. De enquête voor de winkeliers is middels naar de contactpersonen van het Winkelhof, de Baanderij, de supermarkten, WOOON en winkelcentrum Santhorst verspreid. Tevens heeft een link naar de betreffende enquête op de website van Leiderdorpse Ondernemers Vereniging gestaan. De einddatum van de enquête is verschillende malen verschoven door het uitblijven van reacties van de winkeliers. Van de ruim honderdzesendertig aangeschreven winkeliers ( naast de oproep op de website van de Leiderdorpse Ondernemersvereniging ) zijn er uiteindelijk slechts 4 reacties (29,4%) ontvangen. Door het lage reacties is de uitkomst van de enquête niet geheel representatief te noemen, mede doordat de meeste reacties van WOOON afkomstig zijn. Alle reacties van de winkeliers ten aanzien van het wel of niet voortzetten van het huidige beleid zijn echter eenduidig waardoor de enquête toch bruikbaar is. De enquête voor de inwoners van Leiderdorp is in 15 (Inwonersenquête 15, gemeente Leiderdorp) uitgevoerd. Aan de enquête hebben 67 inwoners, afkomstig uit verschillende wijken van Leiderdorp, met verschillende leeftijdsgroepen en sekse, deelgenomen. Deze enquête kan als representatief worden aangemerkt.

4 3.Uitkomsten enquêtes Allereerst zal de enquête gehouden onder de winkeliers van Leiderdorp beschouwd worden. De vragenlijst die aan de winkeliers is voorgelegd bestaat uit zeven vragen. De vraagstelling is toegespitst op de ervaring van winkeliers voor wat betreft koopzondagen, belangrijkste reden om op zondag te openen en waar de voorkeur van de winkeliers naar uitgaat: voortzetting van het beleid of het huidige beleid wijzigen. Daarna volgen de uitkomsten van de enquête gehouden onder de inwoners van Leiderdorp. Aan hen zijn twee vragen voorgelegd: maakt u wel eens gebruik van de koopzondagen en op welke locaties maakt u gebruik van de koopzondagen. 3.1 Resultaten enquête winkeliers 1. Wat voor soort winkel heeft u? Supermarkt Tuincentrum of Bouwmarkt Overige detailhandel Supermarkt Tuincentrum of Bouwmarkt 3 Overige detailhandel 37 Alle geënquêteerden hebben dezelfde vragenlijst ontvangen. Aangezien supermarkten. tuinof bouwcentra en overige detailhandel (kleinere winkels en meubelzaken ) andere doelgroepen hebben en mogelijk anders tegen koopzondagen aankijken is deze vraag in de enquête gesteld om te kijken naar mogelijke verschillen. Door het lage reacties van supermarkten en tuin- en bouwcentra is dit helaas niet mogelijk. De ingezonden reacties zijn namelijk door overige detailhandel ingevuld (92,5% van de ontvangen reacties), supermarkten hebben niet gereageerd (%) Er zijn drie reacties van de bouwmarkten/tuincentra ontvangen (7,5% van de ingezonden reacties)

5 2. Waar is uw winkel gevestigd? Winkelhof Baanderij Santhorst Leyhof WOOON overig Winkelhof 6 Baanderij 3 Santhorst 1 Leyhof WOOON 3 Overig De ondernemers van WOOON hebben bijna allemaal gereageerd; van de tweeëndertig winkels hebben er dertig een reactie ingezonden (93,25%) Van de zeventig winkels in het Winkelhof zijn er zes reacties ontvangen (8,5%) Van de zeventien winkels en tuin- en bouwcentra in de Baanderij zijn drie reacties ontvangen (17,65%) Van de zestien winkels in winkelcentrum de Santhorst is één reactie ontvangen (6,25%%) De supermarkt gelegen in de Leyhof heeft niet gereageerd (%) en er zijn geen reacties ontvangen buiten de hier genoemde gebieden (%) Blijkbaar vinden de ondernemers van de Baanderij en WOOON het belangrijker dan de ondernemers uit de overige winkelgebieden in Leiderdorp om hun stem ten aanzien van het huidige beleid over de koopzondagen te laten horen.

6 3. Is uw winkel geopend op zondagen? Ja Nee Ja 38 Nee 2 Achtendertig (95%) van de geënquêteerden geeft aan op dit moment mee te doen aan de koopzondagen in de gemeente Leiderdorp. Twee(5%) doet niet mee, één doet dit om principiële redenen en één geënquêteerde doet dit aangezien zij seizoensgebonden diensten verlenen. Bijna alle geënquêteerde winkeliers doen mee aan de koopzondag.

7 4. Wat is voor uw de belangrijkste reden om open te zijn op zondag? Concurrentie open Verandering levensstijl Omzet Verplicht Anders Concurrentie is ook geopend 13 Verandering levensstijl consument 23 Meer omzet genereren Opgelegd door moederconcern 1 Anders 1 Het merendeel (drieëntwintig, 6,6%) van de geënquêteerden, die op zondag geopend zijn, geven aan dat de belangrijkste reden om op zondag open te zijn de verandering in de koopgedrag van de consument is. Het huidige koopgedrag van de consument verandert voortdurend. Voorheen was zondag een dag om te rusten, tegenwoordig wil de consument altijd en overal kunnen winkelen. De winkeliers spelen op deze behoefte in door op zondag te openen. Tevens speelt mee dat de winkeliers, door niet op zondag te openen, omzet kunnen mislopen. De concurrentie kan wel op zondag open zijn (dertien, 34,2%, van de geënquêteerde ondernemers geeft aan hierom op zondag open te zijn) of de consument kan er voor kiezen om dan de aankoop via internet aan te schaffen. Eén (2,6%) winkelier opent op zondag de winkel omdat dit wordt opgelegd door het moederconcern en één (2,6%) winkelier is alleen open tijdens de feestdagen.

8 5. Op hoeveel zondagen was u dit jaar geopend? alle zondagen 3<>5 <>3 1<> <>1 Alle zondagen open zondagen open 27 tot 3 zondagen open 1 1 tot zondagen open 3 tot 1 zondagen open 4 Van de geënquêteerden zijn drie winkeliers (8%) elke zondag geopend. Het merendeel van de geënquêteerden (71%) geeft aan dertig tot vijftig zondagen open te zijn en houden op deze wijze tijd over voor vakanties en vrije tijd. Acht winkeliers (21%) zijn niet elke zondag open en selecteren hun zondag openstellingen op zon- en feestdagen waarbij meer omzet verwacht wordt zoals bij voorbeeld rond kerst- en sinterklaasavond.

9 6. Wat is voor uw de belangrijkste reden om niet geopend te zijn? Vrije dag Omzet Gezin Principe Kosten Geen Overig Vaste vrije dag belangrijk Langere openstelling leidt niet tot meer omzet 1 Behoefte om bij gezin/familie/vrienden te zijn 1 Religieuze of principiële overtuigingen 1 Kosten wegen niet op tegen opbrengsten 1 Geen 35 Overig 1 Vijfendertig (87,5%) van de geënquêteerden geeft aan geen specifieke reden te hebben om niet op zondag geopend te zijn. Eén winkelier (2,5%) vindt dat een langere openstelling niet tot meer omzet leidt, één winkelier (2,5%) heeft behoefte om bij gezin/familie/vrienden te zijn, één winkelier (2,5%) opent niet op zondag om principiële of religieuze overtuigingen, één winkelier (2,5%) vindt dat de kosten niet opwegen tegenover de opbrengsten en één winkelier (2,5%) heeft een bedrijf waarbij s` winters de werkzaamheden stil liggen en openen op zondag dus geen zin heeft.

10 7. Waar gaat uw voorkeur naar uit? Geen koopzondagen Beperkt koopzondagen Huidige situatie Geen Koopzondagen 1 Beperkt koopzondagen 1 Huidige situatie; winkeliers bepalen zelf of zij openen op zondag 38 Op de vraag waar de voorkeur van de ondernemers naar uit gaat hebben achtendertig (95%) van de geënquêteerden aangegeven dat zei een voortzetting van het huidige beleid prefereren. Eén winkelier ziet graag een aanpassing in het beleid met een beperkt koopzondagen en één winkelier heeft het liefst helemaal geen koopzondagen, dit om principiële redenen.

11 3.2 Uitkomsten enquête inwoners 1. Maakt u gebruik van de koopzondagen? Ja Nee percentage Van de 67 personen die op deze vraag een antwoord hebben gegeven geeft 78% (522 personen) van de ondervraagden aan gebruik te maken van de koopzondagen, 22% (148 personen) doet dit niet. Hieruit blijkt duidelijk de verandering in de levensstijl van de consument waarbij het gewoon is om op zondag nog boodschappen te kunnen doen of andere zaken aan te schaffen.

12 2. Maakt u wel eens gebruik van koopzondagen op de volgende locaties? Ja Nee Winkelhof Santhorst WOOON Baanderij Buiten Leiderdorp Winkelhof Santhorst WOOON Baanderij Buiten Leiderdorp Van de ondervraagden maakt 58% gebruik van de koopzondagen in het Winkelhof. 42% doet dit niet. Van de ondervraagden maakt 41% gebruik van de koopzondagen in winkelcentrum de Santhorst, 59% doet dit niet. Van de ondervraagden maakt 14% gebruik van de koopzondagen bij WOOON, 86% doet dit niet. Van de ondervraagden maakt 48% gebruik van de koopzondagen bij de Baanderij, 52% doet dit niet. Van de ondervraagden maakt 67% gebruik van de koopzondagen buiten Leiderdorp, 33% doet dit niet. Het Winkelhof, de Baanderij en de Santhorst wordt de koopzondag door de Leiderdorpse bevolking redelijk bezocht ( respectievelijk 58%, 48% en 41%) Daarbij valt op dat WOOON blijkbaar veel consumenten van buiten de gemeentegrenzen trekt aangezien slechts 14% van de ondervraagden aangeeft gebruik te maken van de koopzondagen bij WOOON en uit de reacties van de winkeliers van WOOON blijkt dat deze winkels minimaal 3 tot maximaal 5 keer op zondag geopend zijn.

13 4. Conclusies Helaas heeft slechts een klein gedeelte ( veertig van de ruim honderdzesendertig aangeschreven ondernemers )van de winkeliers op toegezonden enquête gereageerd waarbij een groot gedeelte van de toegezonden reacties van WOOON afkomstig zijn. Dit kan een vertekend beeld opleveren aangezien de reacties van winkeliers buiten WOOON in de minderheid zijn. Op de belangrijkste vraag van de enquête; waar gaat uw voorkeur naar uit: geen koopzondagen/beperkt koopzondagen of voortzetting van het huidige beleid is de uitkomst echter nagenoeg unaniem en daardoor kan de enquête op dit punt als representatief worden beschouwd. 95% van de reacties geven aan dat de winkeliers een voortgang van het huidige beleid, waarbij de winkeliers zelf bepalen of zij op zondag openen, prefereren. 1 winkelier heeft liever geen koopzondagen, bij deze winkelier wordt het openen op zondag opgelegd door het moederconcern en is dit dus een begrijpelijke reactie. 1 winkelier ziet liever een beperkt koopzondagen. De reacties van de inwoners enquête geven aan dat 78% gebruik maakt van de koopzondagen in en buiten Leiderdorp. Aangezien de ondernemers aangeven graag zelf te bepalen of zij op zondag openen en de Leiderdorpse bevolking graag gebruik maakt van de mogelijkheid om op zondag te winkelen ligt het voor de hand om het huidige beleid voort te zetten.

Het Leiderdorppanel over

Het Leiderdorppanel over Het Leiderdorppanel over Resultaten peiling 4: Koopzondag en parkeerbeleid december 2011 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 4e peiling met het burgerpanel van Leiderdorp. Deze peiling

Nadere informatie

ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND

ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND Ondernemers en internetpanel over de winkelopeningstijden in Purmerend In opdracht van: Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Patty Laan

Nadere informatie

Evaluatie. Openstelling zondagen en feestdagen Gemeente Eemsmond

Evaluatie. Openstelling zondagen en feestdagen Gemeente Eemsmond Evaluatie Openstelling zondagen en feestdagen Gemeente Eemsmond Versie: 1. (defintief) Datum: 26 februari 216 Steller: Rolie Tromp Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Leeswijzer... 3 1. Enquête...

Nadere informatie

Onderwerp Evaluatie Verordening winkeltijden gemeente Heerenveen 2014 Voorstel

Onderwerp Evaluatie Verordening winkeltijden gemeente Heerenveen 2014 Voorstel Onderwerp Evaluatie Verordening winkeltijden gemeente Heerenveen 2014 Voorstel Portefeuillehouder van der Laan Datum collegebesluit 31 maart 2015 Opsteller de heer G. van der Veer Registratie GF15.20024

Nadere informatie

ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING

ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING nieuwsbrief Februari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het. Deze peiling ging over de zondagsopenstelling. De gemeenteraad

Nadere informatie

EVALUATIE KOOPZONDAGEN DONGERADEEL

EVALUATIE KOOPZONDAGEN DONGERADEEL EVALUATIE KOOPZONDAGEN DONGERADEEL Inleiding In juni 2014 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voor een aantal zondagen per jaar verlenen van ontheffing van de bepalingen in de Winkeltijdenwet. Daardoor

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 18R.00747

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 18R.00747 Gemeente üiidewnier RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 18R.00747 Van College van burgemeester en wethouders Datum 20 november 2018 Portefeuillehouder(s) : Wethouder J.I.M. Duindam Portefeuille(s) : Economische

Nadere informatie

Resultaten ondernemersenquête

Resultaten ondernemersenquête Resultaten ondernemersenquête Respons: verzonden 365 onbestelbaar 8 totaal (N) 357 ingevuld (n) 132 37, 1. Binnen welke branche valt uw onderneming? * levensmiddelenspeciaalzaak 1 mode en persoonlijke

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KOOPZONDAG IN DE GEMEENTE SMALLINGERLAND

ONDERZOEK NAAR KOOPZONDAG IN DE GEMEENTE SMALLINGERLAND ONDERZOEK NAAR KOOPZONDAG IN DE GEMEENTE SMALLINGERLAND 5882 inwoners hebben brief gekregen 20 personen hebben de vragenlijst niet afgerond 1920 zijn begonnen aan de online vragenlijst 6 personen zijn

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN De mening van burgers en ondernemers

KOOPZONDAGEN De mening van burgers en ondernemers KOOPZONDAGEN De mening van burgers en ondernemers Opdrachtnemer: Bureau O&S Heerlen Opdrachtgever: Bureau Economie Januari 2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Onderzoeksvragen 3 3. Onderzoeksopzet 3 4.

Nadere informatie

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND 2013 Winkelopeningstijden op zondag in Purmerend 2013 Onderzoek onder het internetpanel In opdracht van Team Economie Jeroen van der Weerd Uitgevoerd door Team

Nadere informatie

Zondagopenstelling Drechterland Peiling onder inwoners. Gemeente Drechterland Augustus 2013

Zondagopenstelling Drechterland Peiling onder inwoners. Gemeente Drechterland Augustus 2013 Zondagopenstelling Drechterland Peiling onder inwoners Gemeente Drechterland Augustus 2013 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer

Nadere informatie

Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling

Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling 1. Aanleiding Per 1 juli 2013 is de Winkeltijdenwet gewijzigd. De grootste wijziging is het schrappen van de toeristische bepaling. Deze bepaling stelde dat

Nadere informatie

Winkelopening op zondagen in Papendrecht

Winkelopening op zondagen in Papendrecht Winkelopening op zondagen in Papendrecht MENING ONDERNEMERS EN BEWONERS Inhoud 1. Conclusies 2. Ondernemers 3. Bewoners Bijlagen Sinds 1 juli 2013 is de nieuwe Winkeltijdenwet in werking. Dit betekent

Nadere informatie

Over winkelen op zondag

Over winkelen op zondag Over winkelen op zondag Zouden alle winkels iedere zondag open moeten kunnen zijn? En de supermarkten? Moeten die open op zondag? Stadserf van de Gemeente Schiedam 11 oktober 2010 Aanvang 20.00 uur Aleidazaal,

Nadere informatie

Onderzoek zondagsopenstelling Gemeente Vlagtwedde

Onderzoek zondagsopenstelling Gemeente Vlagtwedde Onderzoek zondagsopenstelling Gemeente Vlagtwedde Dit rapport is samengesteld naar aanleiding van de toezegging aan de raad om onderzoek te doen naar de wensen van inwoners en winkeliers op het gebied

Nadere informatie

Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden

Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Gemeente Haarlemmermeer November 2012 Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Gemeente Haarlemmermeer November 2012 Colofon Uitgave I&O Research Villawal 19

Nadere informatie

LPC D66 27 AU6, ^ Amendement. Besluit: QQr\g.e^oroĮįn y ^ Raadsvergadering. Voorstelnummen I I. froropni. Lijst Piet Carnas.

LPC D66 27 AU6, ^ Amendement. Besluit: QQr\g.e^oroĮįn y ^ Raadsvergadering. Voorstelnummen I I. froropni. Lijst Piet Carnas. Raadsvergadering 27 AU6, 2013. ^ froropni I I n ŕ D66 Besluit: QQr\g.e^oroĮįn y ^ Voorstelnummen LPC Lijst Piet Carnas PVDA "Pots,LfC Amendement Datum ingekomen 27-8-2013 Volgnummer A Status Aŭ^^triön^řu

Nadere informatie

Evaluatie Koopzondag

Evaluatie Koopzondag Evaluatie Koopzondag Programma Inleiding Effectmeting Draagvlakmeting Relatie evenementen winkelopenstelling Conclusies Vragen en reacties Vragen stellen kan tussendoor en achteraf Aanleiding evaluatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel(voorheen RA )

Raadsvoorstel(voorheen RA ) svoorstel(voorheen RA15.0076) Onderwerp: Verordening Winkeltijden gemeente Emmen Portefeuillehouder: B.R. Arends Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf Tonia Arts-van Oosten, telefoon ((0591)68 55 24) Aan

Nadere informatie

Enquête koopzondagen Mag het een onsje minder zijn?

Enquête koopzondagen Mag het een onsje minder zijn? 1 Enquête koopzondagen Mag het een onsje minder zijn? 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Onderzoeksvragen en opzet...4 Resultaten...5 Conclusies en aanbevelingen...9 Appendix A: tabellenboek...11

Nadere informatie

Opinienota 14INT Opinienota openingstijden winkels op zon- en feestdagen. Aan de gemeenteraad.

Opinienota 14INT Opinienota openingstijden winkels op zon- en feestdagen. Aan de gemeenteraad. Opinienota raadsvergadering agendapunt nummer 14INT00267 onderwerp Opinienota openingstijden winkels op zon- en feestdagen Aan de gemeenteraad. Samenvatting voorstel Met ingang van 1 juli 2013 is de Winkeltijdenwet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 februari Agendapunt : 6. Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs. Aan de Raad.

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 februari Agendapunt : 6. Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs. Aan de Raad. Raadsvoorstel Vergadering : 18 februari 2016 Agendapunt : 6 Status : Opiniërend Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs Behandelend ambt. : Gerda van der Let / Jan Sijtsma

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00528272 Onderwerp Portefeuillehouder Verruiming openingstijden winkels De heer T.A.H.M. Blankers Datum raadsvergadering 19 december 2017 Samenvatting Zowel de ondernemers als inwoners zijn blij

Nadere informatie

Draagvlak onderzoek naar verruiming van de zondagopenstelling van winkels in de gemeente Nieuwkoop

Draagvlak onderzoek naar verruiming van de zondagopenstelling van winkels in de gemeente Nieuwkoop Draagvlak onderzoek naar verruiming van de zondagopenstelling van winkels in de gemeente Nieuwkoop De mening van de inwoners, de winkeliers en het winkelpersoneel November 2013 Remko Stilting/Annemieke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/10489 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, werk en inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Iepen op Snein? Onderzoek zondagopenstelling winkels in Stiens

Iepen op Snein? Onderzoek zondagopenstelling winkels in Stiens Iepen op Snein? Onderzoek zondagopenstelling winkels in Stiens Leeuwarden/Ljouwert, december 2014 1 INHOUD 1 AANLEIDING EN ONDERZOEKSVRAAG 3 2 UITKOMSTEN VAN DE ENQUÊTE 4 3 CONCLUSIES 7 Bijlage I: Verantwoording

Nadere informatie

Hallo, De informatie staat op de laatste pagina. Met vriendelijke groet, Anna Doolaard-Pek Medewerker Economische Zaken / Bedrijfscontactfuncionaris

Hallo, De informatie staat op de laatste pagina. Met vriendelijke groet, Anna Doolaard-Pek Medewerker Economische Zaken / Bedrijfscontactfuncionaris Hallo, Ter aanvulling op het rapport van de zondagsopenstelling in de gemeente Vlagtwedde: De volgende toevoegingen zijn gedaan: Standpunt van de Handelsvereniging Mercurius en de Ondernemersvereniging

Nadere informatie

BURGERPANEL EEMNES PEILING 1 2014 ZONDAGSOPENSTELLING & WINKELAANBOD

BURGERPANEL EEMNES PEILING 1 2014 ZONDAGSOPENSTELLING & WINKELAANBOD BURGERPANEL EEMNES PEILING 1 2014 ZONDAGSOPENSTELLING & WINKELAANBOD Gemeente Eemnes Juni/Juli 2014 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

Bewonerspanel Koopzondagen en (zondag)avondwinkels

Bewonerspanel Koopzondagen en (zondag)avondwinkels Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Koopzondagen en (zondag)avondwinkels Veel Utrechters gaan maandelijks op zondag naar een supermarkt

Nadere informatie

17 Stiens, 13 januari 2015

17 Stiens, 13 januari 2015 17 Stiens, 13 januari 2015 Raadsvergadering: 22 januari 2015 Voorstelnummer: 2015/9 Portefeuillehouder: R. van der Meulen Behandelend ambtenaar: G. de Vries E-mail: g.devries@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Burgerpanel Capelle aan den IJssel

Burgerpanel Capelle aan den IJssel Burgerpanel Capelle aan den IJssel Resultaten peiling 10: winkelen op zondag maart 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 10e peiling met het burgerpanel van Capelle aan den IJssel.

Nadere informatie

1 Onderwerp Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012 (verruimen openstelling op zon- en feestdagen)

1 Onderwerp Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012 (verruimen openstelling op zon- en feestdagen) 1 Onderwerp Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012 (verruimen openstelling op zon- en feestdagen) 2 Gevraagd besluit 2.1 Vaststellen van de Verordening tot tweede

Nadere informatie

Evaluatie vaststellen koopzondagen

Evaluatie vaststellen koopzondagen Evaluatie vaststellen koopzondagen Bijeenkomst op 22 mei 2008 in het stadhuis van Doetinchem. Aanwezig: Wehlse Ondernemers Vereniging: Woonboulevard Wijnbergen: Tuinbranche: Boulevard Oost: City manager/st.

Nadere informatie

Winkelopenstelling op zondag Resultaten en conclusies

Winkelopenstelling op zondag Resultaten en conclusies Onderzoek Winkelopenstelling op zondag Resultaten en conclusies Uitgevoerd door CDA-fractie Huizen Juni 2012 2 Inhoudsopgave Conclusies 5 Vergelijking winkelcentrum Oude Dorp en Oostermeent 6 Winkelcentrum

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer:

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer: *11.25585* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: D. Haan Afdeling/cluster: / Telefoonnr.: 0591-535202 Portefeuillehouder: W.C. Luchjenbroers Onderwerp: Zondagopenstelling Borger Registratienummer:

Nadere informatie

Startnotitie beleid winkeltijden

Startnotitie beleid winkeltijden Startnotitie beleid winkeltijden Aanleiding Aanleiding voor deze startnota zijn de mogelijkheden, die de wet onze gemeente biedt om winkels open te stellen op zon- en feestdagen. U kunt het zien als discussienota.

Nadere informatie

RAADSADVIES Hartendorp, Coen RU-REO Mariska ten Heuw. Winkeltijdenverordening Hengelo Werk verbindt

RAADSADVIES Hartendorp, Coen RU-REO Mariska ten Heuw. Winkeltijdenverordening Hengelo Werk verbindt RAADSADVIES ZAAKNUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 1007880 Hartendorp, Coen RU-REO Mariska ten Heuw ONDERWERP Winkeltijdenverordening Hengelo PROGRAMMA/FACET-AGENDA 01 - Werk verbindt AANLEIDING,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 647 Evaluatie Winkeltijdenwet Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

25 september september 2017 wethouder A.G.J. Bosch

25 september september 2017 wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 25 september 2017 10 11 september 2017 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 1548-2017

Nadere informatie

Op 10 november jl. heeft uw raad een motie aangenomen om te overleggen met ondernemers en stakeholders over de zondagsopenstelling in Gouda.

Op 10 november jl. heeft uw raad een motie aangenomen om te overleggen met ondernemers en stakeholders over de zondagsopenstelling in Gouda. Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum Gemeenteraad Resultaten consultatie koopzondagen 1 Burgemeester en wethouders 0182-588121 4 maart 2013 Memo Op 10 november jl. heeft uw raad een

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp winkeltijdenverordening gemeente Bunnik Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp winkeltijdenverordening gemeente Bunnik Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 19 december 2013 13-114 Onderwerp winkeltijdenverordening gemeente Bunnik 2013 Aan de raad, Onderwerp Winkeltijdenverordening gemeente Bunnik 2013 Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Registratienummer / 14Z Onderwerp Vaststellen Verordening winkeltijden Midden-Delfland 2014

Registratienummer / 14Z Onderwerp Vaststellen Verordening winkeltijden Midden-Delfland 2014 Datum 02 oktober 2014 Nummer 2014-10- Datum commissievergadering 14 oktober 2014 Datum raadvergadering 28 oktober 2014 OPLEGGER Registratienummer 2014-25954 / 14Z.006080 Onderwerp Vaststellen Verordening

Nadere informatie

ONDERZOEK WINKELTIJDEN ZEEWOLDE

ONDERZOEK WINKELTIJDEN ZEEWOLDE Rapport ONDERZOEK WINKELTIJDEN ZEEWOLDE Wat is het draagvlak voor de winkeltijden op zondag en voor de koopavond? November 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN KERKRADE Draagvlakonderzoek bij ondernemers

KOOPZONDAGEN KERKRADE Draagvlakonderzoek bij ondernemers KOOPZONDAGEN KERKRADE Draagvlakonderzoek bij ondernemers Opdrachtnemer: Opdrachtgever: december 2013 Bureau O&S, gemeente Heerlen Jos Vreuls, gemeente Kerkrade INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2 2. Onderzoeksvragen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 23 december 2016 Betreft Evaluatie Winkeltijdenwet

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 23 december 2016 Betreft Evaluatie Winkeltijdenwet > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Directie en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Winkeltijdenonderzoek De Wolden

Winkeltijdenonderzoek De Wolden Winkeltijdenonderzoek De Wolden Gemeente De Wolden T.a.v. Jeannette Los Raadhuisstraat 2 7921 GD Zuidwolde Januari 2014 Onderzoekers: Yannick Abrahams MSC Drs. Koop Boer MANAGEMENT SUMMARY Wat vinden de

Nadere informatie

*ZE9E70CE512* INITIATIEF VOORSTEL. Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 Agendanr. 16. Aan de Raad. No. ZA.15-32314/DV.15-451, fractie VVD.

*ZE9E70CE512* INITIATIEF VOORSTEL. Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 Agendanr. 16. Aan de Raad. No. ZA.15-32314/DV.15-451, fractie VVD. *ZE9E70CE512* INITIATIEF VOORSTEL Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 Agendanr. 16. Aan de Raad No. ZA.15-32314/DV.15-451, fractie VVD. Sellingen, 18 mei 2015 Onderwerp: Initiatiefvoorstel VVD m.b.t. wijziging

Nadere informatie

Bespreeknotitie. Winkelopenstelling gemeente Stadskanaal 2015

Bespreeknotitie. Winkelopenstelling gemeente Stadskanaal 2015 1 Winkelopenstelling gemeente Stadskanaal 2015 Sinds de wijziging van de landelijke Winkeltijdenwet in 2013, hebben ons diverse vragen en signalen bereikt over het verruimen dan wel vrijgeven van de koopzondagen.

Nadere informatie

Burgerpanel Zeewolde. Resultaten peiling 8: Winkelen in Zeewolde. Inleiding. Zondagopenstelling winkels. April 2014

Burgerpanel Zeewolde. Resultaten peiling 8: Winkelen in Zeewolde. Inleiding. Zondagopenstelling winkels. April 2014 Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 8: Winkelen in Zeewolde April 2014 Inleiding In opdracht van de gemeenteraad heeft I&O Research voor de 8 e keer een peiling uitgevoerd met het burgerpanel van Zeewolde.

Nadere informatie

Discussienotitie om te komen tot een nieuwe Winkeltijdenverordening Boxtel

Discussienotitie om te komen tot een nieuwe Winkeltijdenverordening Boxtel Onderwerp Discussienotitie om te komen tot een nieuwe Winkeltijdenverordening Boxtel Status Oordeelvormend Voorstel Een oordeel te vormen over de voorgestelde keuze(s) Inleiding Op 1 juli 2013 is de gewijzigde

Nadere informatie

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER Oktober 2012 2 Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Team Financieel Advies, Onderzoek & Statistiek Camiel De Bruijn Ard Costongs Economie

Nadere informatie

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis 2015 Zondag openstelling voor kleine ondernemers CDA Schiedam Andreas Lepidis Aanleiding In 2011 besloot de gemeenteraad dat de zondag openstelling voor de winkels in Schiedam verruimd werd van 12 zondagen

Nadere informatie

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten Waar winkelen de inwoners van de gemeente? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten In opdracht van de SGP Door Studentenpool Bestuurlijke Bedrijfskunde Academie Mens & Organisatie Christelijke Hogeschool

Nadere informatie

HOE VERDER MET DE VRIJDAGKOOPAVOND?1

HOE VERDER MET DE VRIJDAGKOOPAVOND?1 HOE VERDER MET DE VRIJDAGKOOPAVOND?1 Al jaren staat de koopavond onder druk. Steeds meer winkels zijn gesloten of hebben afwijkende openingstijden. De consument laat het steeds meer de vrijdagkoopavond

Nadere informatie

Voorstel: De Verordening winkeltijden 2014 gemeente Doetinchem vaststellen.

Voorstel: De Verordening winkeltijden 2014 gemeente Doetinchem vaststellen. Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 Winkeltijdenverordening Doetinchem 2014 Voorstel: De Verordening winkeltijden 2014 gemeente Doetinchem vaststellen. Inleiding Op 28 mei 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd

Nadere informatie

Gemeente Deventer. Evaluatie reguliere. koopzondagen binnenstad. Deventer

Gemeente Deventer. Evaluatie reguliere. koopzondagen binnenstad. Deventer Gemeente Deventer Evaluatie reguliere koopzondagen binnenstad Deventer Evaluatie reguliere koopzondagen binnenstad Deventer Onderzoek naar de mening van consumenten en ondernemers Datum 27 januari 2010

Nadere informatie

: Rapport ondernemersenquête. 1. Inleiding. 2. Resultaten ondernemersenquête

: Rapport ondernemersenquête. 1. Inleiding. 2. Resultaten ondernemersenquête Notitie : Rapport ondernemersenquête Datum : 18 juli 2012 Opdrachtgever : Ondernemers Loon op Zand i.s.m. gemeente Ter attentie van : Trudie Fabus Projectnummer : 203X00914.071481_7 Opgesteld door : Jan

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII mei 2016 Verzoek tot verruiming van de zondag-openstelling 64101

agendanummer afdeling Simpelveld VII mei 2016 Verzoek tot verruiming van de zondag-openstelling 64101 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII - 29 24 mei 2016 onderwerp Verzoek tot verruiming van de zondag-openstelling 64101 zaakkenmerk Inleiding In februari 2012 heeft de gemeenteraad de Verordening

Nadere informatie

Zondagopenstelling winkels Zwijndrecht

Zondagopenstelling winkels Zwijndrecht Zondagopenstelling winkels Zwijndrecht Mening bewoners en ondernemers Sinds 1 juli 2013 is de nieuwe Winkeltijdenwet in werking. Dit betekent dat gemeenten de mogelijkheid hebben om vrijstelling te verlenen

Nadere informatie

Winkeltijden Houten 2015

Winkeltijden Houten 2015 Winkeltijden Houten 2015 Notitie Afdeling Ruimtelijke ontwikkeling Januari 2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doel 2. De rol van de gemeente 3. Koers en richting 4. Drie varianten 5. Planning, participatie

Nadere informatie

8836 Geraadpleegd. Wethouder Duindam; J. Zwaneveld; J. Steens

8836 Geraadpleegd. Wethouder Duindam; J. Zwaneveld; J. Steens VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: M. van Luyt Tel.nr. : Datum: 21 januari 2014 Tekenstukken: Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): 8836 Geraadpleegd consulent Team: ruimtelijk

Nadere informatie

1. De 12 algemene data opgenomen in dit voorstel en geldend voor geheel Nijmegen vast te stellen.

1. De 12 algemene data opgenomen in dit voorstel en geldend voor geheel Nijmegen vast te stellen. Openbaar Onderwerp Winkeltijdenwet / Koopzondagen 2012 Programma / Programmanummer Economie / 9510 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting Jaarlijks dient op grond van artikel 3 van de Winkeltijdenwet

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : P.J. Beers : Vergunning Verlening en Handhaving : Olof Stom Voorstel aan de raad Onderwerp : Verordening winkeltijden

Nadere informatie

Winkeltijdenverordening Hengelo 2013

Winkeltijdenverordening Hengelo 2013 Winkeltijdenverordening Hengelo 2013 De raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 januari 2013 nummer 498 319; gelet op de Winkeltijdenwet,

Nadere informatie

Korte inhoud : Met ingang van 1 juli 2013 is de Winkeltijdenwet gewijzigd. De meest belangrijke wijziging is dat de verantwoordelijkheid

Korte inhoud : Met ingang van 1 juli 2013 is de Winkeltijdenwet gewijzigd. De meest belangrijke wijziging is dat de verantwoordelijkheid Nummer : 07-10.2014 Onderwerp : Verordening winkeltijden Eemsmond Korte inhoud : Met ingang van 1 juli 2013 is de Winkeltijdenwet gewijzigd. De meest belangrijke wijziging is dat de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Strategie en Onderzoek, september 2013 Inleiding Begin september 2013 is onder Leidse winkeliers een enquête gehouden over de openstelling

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 oktober 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 oktober 2014; CVDR Officiële uitgave van Bodegraven-Reeuwijk. Nr. CVDR342476_1 6 maart 2018 Verordening winkeltijden Bodegraven-Reeuwijk 2015 De raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Beleidsregels zon- en feestdagenregeling

Beleidsregels zon- en feestdagenregeling Beleidsregels zon- en feestdagenregeling Vastgesteld bij besluit van : 8 juli 2008 Auteur : Baukje van der Bij Documentnaam : Beleidsregels zon- en feestdagenregeling Gemeente Beuningen De burgemeester

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 augustus 2018;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 augustus 2018; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk Nr. 203520 26 september 2018 Verordening winkeltijden Bodegraven-Reeuwijk 2018 De raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk; gelezen het

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanwijzing 12 zon- en feestdagen als koopzondag

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanwijzing 12 zon- en feestdagen als koopzondag COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Aanwijzing 12 zon- en feestdagen als koopzondag Gevraagde beslissing Zondag 21 oktober 2018, 28 oktober 2018, 4 november 2018, 11 november 2018, 18 november 2018, 25 november

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Winkeltijdenverordening Heusden 2014

Raadsvoorstel. Onderwerp Winkeltijdenverordening Heusden 2014 Raadsvoorstel Inleiding Het Rijk heeft sinds 1 juli 2013 de Winkeltijdenwet verruimd. De gemeente Heusden kan (zoals andere gemeenten) sindsdien zelf bepalen in hoeverre zij vrijstellingen of ontheffingen

Nadere informatie

2. Gevraagd of voorgesteld besluit In te stemmen met bijgevoegde concept Verordening winkeltijden gemeente Het Hogeland 2019.

2. Gevraagd of voorgesteld besluit In te stemmen met bijgevoegde concept Verordening winkeltijden gemeente Het Hogeland 2019. Raadsvoorstel Onderwerp: Vaststelling nieuwe verordening winkeltijden gemeente Het Hogeland 2019 Datum: 10 april 2019 Agendapunt: 6 Behandeling: Opiniërend Portefeuillehouder(s): Wethouder Dijkhuis Steller:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Achtergrond en doelstellingen. Samenvatting. Resultaten. Contact

Inhoudsopgave. Achtergrond en doelstellingen. Samenvatting. Resultaten. Contact Zondagsbeleving Inhoudsopgave Achtergrond en doelstellingen Samenvatting Resultaten Contact Achtergrond en doelstellingen Vakbond CNV Dienstenbond heeft een onderzoek uitgevoerd over de zondagsbeleving

Nadere informatie

R.T.G. Bestuur en Financiën

R.T.G. Bestuur en Financiën R.T.G. Bestuur en Financiën OPENBAAR Korte aantekeningen van de bijeenkomst van 7 januari 2014 Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Voorzitter: A. Walter Leden: de heren Veldhuizen, Pennings, Hoezen, Van Geenen,

Nadere informatie

RAPPORT KOOPZONDAGEN GEMEENTE DALFSEN PAG. 1. November Student Bedrijfswetenschappen Vrije Universiteit Zwolle

RAPPORT KOOPZONDAGEN GEMEENTE DALFSEN PAG. 1. November Student Bedrijfswetenschappen Vrije Universiteit Zwolle RAPPORT KOOPZONDAGEN GEMEENTE DALFSEN PAG. 1 November 2007 Auteur: H.J. Meijer Student Bedrijfswetenschappen Vrije Universiteit Zwolle RAPPORT KOOPZONDAGEN GEMEENTE DALFSEN PAG. 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Kopen op zondag in Hengelo niet heilig. Een kort onderzoek naar de wenselijkheid van uitbreiding van de winkeltijden onder MKB winkeliers in Hengelo

Kopen op zondag in Hengelo niet heilig. Een kort onderzoek naar de wenselijkheid van uitbreiding van de winkeltijden onder MKB winkeliers in Hengelo Kopen op zondag in Hengelo niet heilig Een kort onderzoek naar de wenselijkheid van uitbreiding van de winkeltijden onder MKB winkeliers in Hengelo SP afdeling Hengelo december 2010 1 Voorwoord Openingstijden

Nadere informatie

Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen

Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen In opdracht van: Gemeente Diemen Projectnummer: 13225 Anne Huijzer Willem Bosveld Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 0330 Postbus 658, 1000 AR

Nadere informatie

Wekelijkse koopzondag stadsdeel Amsterdam-Noord

Wekelijkse koopzondag stadsdeel Amsterdam-Noord Wekelijkse koopzondag stadsdeel Amsterdam-Noord Project 8281 In opdracht van stadsdeel Amsterdam-Noord Lotje Cohen MSc dr. Esther Jakobs Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam

Nadere informatie

*Z E* Evaluatie Zondagsopenstelling Oegstgeest INTERN MEMO

*Z E* Evaluatie Zondagsopenstelling Oegstgeest INTERN MEMO INTERN MEMO Evaluatie Zondagsopenstelling Oegstgeest Van : P. Brunet de Rochebrune Aan : Wendelien Tönjann Datum : 12 november 2014 Onderwerp : Plan van aanpak evaluatie winkeltijden verordening Oegstgeest

Nadere informatie

Beleid uitbreiding koopzondagen gemeente Leiderdorp. Gemeente Leiderdorp Afdeling Beleid Gerbrand Kuipers Leiderdorp, januari 2012

Beleid uitbreiding koopzondagen gemeente Leiderdorp. Gemeente Leiderdorp Afdeling Beleid Gerbrand Kuipers Leiderdorp, januari 2012 Beleid uitbreiding koopzondagen gemeente Leiderdorp Gemeente Leiderdorp Afdeling Beleid Gerbrand Kuipers Leiderdorp, januari 2012 Vastgesteld door het College van Burgemeester en Wethouders van Leiderdorp

Nadere informatie

DE RAAD. iu Ml WW III nun uw Bl e informatie I lurlijk. a w

DE RAAD. iu Ml WW III nun uw Bl e informatie I lurlijk. a w e informatie I lurlijk ** a w 0» Q In rv- Q O 2 # cr o 1 plan, datum zaak nr. uiï UI 2: - jwelijk. iu Ml WW III nun uw Bl.0130059 DE RAAD S Datum:20 september 2013 Nummer raadsnota: Bl.0130059 V f Onderwerp:

Nadere informatie

Onderzoek Zondagopenstelling Gemeente Borger-Odoorn

Onderzoek Zondagopenstelling Gemeente Borger-Odoorn Onderzoek Zondagopenstelling Gemeente Borger-Odoorn Oktober 2015 2 Management Summary Inleiding Ongeveer een jaar geleden heeft de gemeenteraad van Borger-Odoorn besloten om de winkels in haar gemeente

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD

KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD Onderzoek van de SP-Groningen Juni 2011 Voorwoord De SP-afdeling Groningen heeft in de maand mei onderzoek gedaan naar de mening van ondernemers

Nadere informatie

Beleid openstelling van avondwinkels op zon- en feestdagen op. grond van de Verordening Winkeltijden Leiderdorp

Beleid openstelling van avondwinkels op zon- en feestdagen op. grond van de Verordening Winkeltijden Leiderdorp Onderwerp: Beleid openstelling van avondwinkels op zon- en feestdagen op grond van de Verordening Winkeltijden Leiderdorp Datum: 10 augustus 2011 Auteur: Gerbrand Kuipers Registratienummer Corsa: 2011i01464

Nadere informatie

A M E N D E M E N T. De Raad van de gemeente Heerhugowaard, in vergadering bijeen op 27 augustus 2013,

A M E N D E M E N T. De Raad van de gemeente Heerhugowaard, in vergadering bijeen op 27 augustus 2013, Agendapunt: 6 Datum ingekomen: 27-08-2013 Volgnummer: B Registratienummer: RB2013156 Status: Voorstel nr.: RB2013114 Onderwerp: Wijziging in de Winkeltijdenwet (per 1 juli 2013) A M E N D E M E N T De

Nadere informatie

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619 Preadvies Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619 Onderwerp : Voorstel inzake Winkeltijdenverordening Loon op Zand 2013 Programma : 4. Economische

Nadere informatie

gemeente Montfoort Gemeenteraad Montfoort Postbus ZG MONTFOORT

gemeente Montfoort Gemeenteraad Montfoort Postbus ZG MONTFOORT Gemeenteraad Postbus 41 3417 ZG MONTFOORT Uw kenmerk: Zaaknummer: 598968 Onderwerp: Beantwoording schriftelijke artikel 39 vragen CDA, Christenunie, Lokaal, SGP-fractie over Winkeltijdenverordening 2018

Nadere informatie

Discussienotitie om te komen tot een nieuwe Winkeltijdenverordening Boxtel

Discussienotitie om te komen tot een nieuwe Winkeltijdenverordening Boxtel Onderwerp Discussienotitie om te komen tot een nieuwe Winkeltijdenverordening Boxtel Status Oordeelvormend Voorstel Een oordeel te vormen over de voorgestelde keuze(s) Inleiding Op 1 juli 2013 is de gewijzigde

Nadere informatie

Om een beeld te krijgen van wat er speelde onder de inwoners van Leveroy en om duidelijk te krijgen wat eventuele behoeftes waren heeft de

Om een beeld te krijgen van wat er speelde onder de inwoners van Leveroy en om duidelijk te krijgen wat eventuele behoeftes waren heeft de Om een beeld te krijgen van wat er speelde onder de inwoners van Leveroy en om duidelijk te krijgen wat eventuele behoeftes waren heeft de gemeenschapsraad het initiatief genomen om een enquête uit te

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 6 juli 2005 / 138/2005. Onderwerp Wijziging verordening winkeltijden

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 6 juli 2005 / 138/2005. Onderwerp Wijziging verordening winkeltijden Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 6 juli 2005 / 138/2005 Onderwerp Wijziging verordening winkeltijden Programma / Programmanummer Economische ontwikkeling / 3220 Portefeuillehouder L. Scholten

Nadere informatie

WINKELTIJDENVERORDENING MIDDEN-GRONINGEN 2019

WINKELTIJDENVERORDENING MIDDEN-GRONINGEN 2019 WINKELTIJDENVERORDENING MIDDEN-GRONINGEN 2019 De raad van de gemeente Midden-Groningen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen van datum; gelet op artikel

Nadere informatie

BURGERPANEL CAPELLE OVER WELSTANDSVRIJ BOUWEN

BURGERPANEL CAPELLE OVER WELSTANDSVRIJ BOUWEN BURGERPANEL CAPELLE OVER WELSTANDSVRIJ BOUWEN Gemeente Capelle aan den IJssel April 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2016

Nadere informatie

Uitkomsten eerste enquête proef zondagopenstelling winkels

Uitkomsten eerste enquête proef zondagopenstelling winkels Uitkomsten eerste enquête proef zondagopenstelling winkels Notitie voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug 29 oktober 2013 Inleiding Sinds zondag 28 juli mogen de winkels in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

Draagvlak voor (k)open op zondag

Draagvlak voor (k)open op zondag Draagvlak voor (k)open op zondag Wensen en standpunten van inwoners, bezoekers, ondernemers en personeel Augustus 2013 Draagvlak voor (k)open op zondag Wensen en standpunten van inwoners, bezoekers, ondernemers

Nadere informatie

voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug

voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug Uitkomsten tweede peiling proef zondag ondagopenstelling openstelling winkels Notitie voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug 30 januari 2014 Inleiding In juli 2013 heeft de gemeenteraad van gemeente Utrechtse

Nadere informatie

Inleiding. Ervaringen van inwoners met de zondagsopenstelling. Zondagsopenstelling winkels. November 2015

Inleiding. Ervaringen van inwoners met de zondagsopenstelling. Zondagsopenstelling winkels. November 2015 BURGERPANEL CAPELLE OVER Zondagsopenstelling winkels November 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 17 e peiling met het burgerpanel van Gemeente Capelle aan den IJssel. Deze

Nadere informatie

Enquête koopzondagen Goes mei 2012

Enquête koopzondagen Goes mei 2012 Enquête koopzondagen Goes mei 2012 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Onderzoeksvragen en opzet 4 Uitvoering onderzoek 4 Kenmerken deelnemende ondernemers 4 Uitkomsten enquête 8 Conclusies 11 Appendix

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Resultaten peiling Uitgangspunten Verkeersbeleid januari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het burgerpanel van Lansingerland over de

Nadere informatie

Memorandum verruiming winkeltijdenverordening Rhenen

Memorandum verruiming winkeltijdenverordening Rhenen Memorandum verruiming winkeltijdenverordening Rhenen Versie Datum Geadresseerde Besproken 0.1 18 01-2016 Coalitiepartijen 26-01-2016 0.2 23-02-2016 Presidium Nog te plannen Memorandum verruiming Winkeltijdenverordening

Nadere informatie