Geloof jij meer met je hart of meer met je hoofd? (denk daar vast eens over na en bespreek het eventueel met degene naast je)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geloof jij meer met je hart of meer met je hoofd? (denk daar vast eens over na en bespreek het eventueel met degene naast je)"

Transcriptie

1 Lezen: Romeinen 10: 1-13 Thema: hoofd en hart (1 van 3): hoe zit het met je hoofd en je hart? Voor de dienst een slide: Geloof jij meer met je hart of meer met je hoofd? (denk daar vast eens over na en bespreek het eventueel met degene naast je) Gemeente van Christus, Ik spreek ze regelmatig. Christenen, vooral broeders, die heel veel weten. Het geloof is ze met de paplepel ingegoten. Ze hebben op de gereformeerde basisschool alle Bijbelverhalen meerdere malen gehoord. Op de catechisatie hebben ze veel vragen en antwoorden uit het hoofd moeten leren. En het is blijven hangen. Op de middelbare school hebben ze zelfs de verbanden van de Bijbel leren zien. Preken, ze kunnen ze zo prachtig samenvatten. Aangeven wat de essentie is. Ze hebben er ook al zo veel gehoord. Maar als je vraagt: wat doet het je? Dan wordt het stil. Ik spreek ze regelmatig. Christenen die van harte geloven. Ze zijn op latere leeftijd tot geloof gekomen. Dat betekent dat ze vaak een heleboel kennis niet zomaar meegekregen hebben. Of ze zijn van een jongere generatie. Voor wie parate kennis vaak minder belangrijk is. Als je het maar kunt vinden op internet. Maar ze geloven wel van harte! Ze weten de kern van de Bijbel moeiteloos op te lepelen. En als je vraagt wat het ze doet dat Jezus voor ze geleefd heeft en gestorven is. Dan weten ze recht vanuit hun hart te antwoorden. Maar als je vraagt: waar baseer je dat op? Welke teksten kun je hier voor aanvoeren? Dan wordt het stil. 1 Het is maar een korte afstand. Zo n dertig, veertig centimeter. Maar wat is die afstand voor mensen moeilijk te overbruggen. De afstand tussen je hoofd en je hart. Iemand noemt het ergens heel prachtig: een levensweg van een centimeter of dertig. Kijk, sommigen van ons leggen die afstand misschien moeiteloos af. Maar ik merk dat het voor veel meer mensen heel lastig is. Dat geldt voor beide richtingen. Als je altijd met je hoofd hebt leren geloven. Dan is het moeilijk om te weten wat je moet voelen. Hoe doe je dat? Hoe krijg je dat gevoel in je lijf? En andersom is het lastig. Als je met je hart gelooft. Hoe krijg je dan ook die kennis? Zeker als je voor je gevoel een kennisachterstand hebt vergeleken met anderen in de kerk. En dan is je leeftijd ook vaak niet meer dusdanig dat je gemakkelijk dingen tot je neemt. Waar het lastig wordt is de verwachtingen van die verschillende mensen. Zomaar kan er een tweedeling ontstaan in de gemeente. Terwijl de Geest beide kanten van geloof belangrijk vindt. Hoofd en hart kunnen niet zonder elkaar. Wij kunnen ook niet zonder elkaar. Hoe verschillend we soms ook zijn. God geeft ons aan elkaar. Om mee te nemen en te bemoedigen. Je hoofd en je hart. Die horen allebei bij jouw weg met God. Gods weg met jou. Dertig centimeter. Een levensweg die we vandaag en de komende twee zondagen gaan bespreken.

2 En dan wil ik eerst twee problemen aan de orde stellen. Wat geloof je nou echt? Er is een heel korte rage geweest. Volgens mij is het al weer op zijn retour. Het is in DWDD besproken en veel jongeren hebben het al eens gedaan: Dubsmash (plaatje) Om het simpel uit te leggen: het zijn uitspraken van beroemdheden. Binnenlandse en buitenlandse. En ook uitspraken van mensen die niet beroemd, maar grappig zijn. Die je dan kunt playbacken. En die kun je vervolgens weer posten op de sociale media. (klik: plaatje verdwijnt weer) Weet je wat het bijzondere is: met geloven. Met geloven moet je het ook met woorden van anderen doen. Geloven begint nooit beneden. Bij jou. Het zijn op zijn minst altijd woorden uit de Bijbel. Woorden van God. En vaak zijn het zelfs woorden van een belijdenis. De catechismus, die je uit je hoofd hebt geleerd. In ieder geval bepaalde vragen en antwoorden. Of soms delen uit een formulier, dat je vaak gehoord hebt toen je jong was. En begrijp me goed: daar is op zich niks mis mee. Het kan zelfs, in tijden van twijfel in je hart, het kan dan enorm helpen om dingen in je hoofd te hebben. Probleem is echter wel, dat die woorden vaak in ons hoofd blijven zitten. Vaak, niet altijd. Nogmaals, begrijp me goed. Maar als het niet de ruimte gekregen heeft, door wat voor omstandigheden dan ook, om echt te landen in je leven. Als je het alleen uit je hoofd geleerd hebt, maar niet uit je hart, dan is dat in ieder geval voor jezelf flink lastig. We leven immers in een belevingscultuur. Authentiek zijn is belangrijk. Echt. En dat is terecht. Maar vaak ook best lastig. Wat geloof ik nou echt? 2 Ik heb dat een keer ervaren toen ik in Kampen studeerde en in Zwolle liep te winkelen met een paar vrienden. Toen werd ik aangesproken door een Pinksterchristen. Die vroeg of ik geloofde. En hoe ik dacht over de doop. Hij was duidelijk voor de volwassendoop. Toen kon ik niets anders oplepelen dan de doop is in plaats van de besnijdenis gekomen. Een zinnetje uit het doopformulier. Waar staat dat in de Bijbel? vroeg hij. Ik had geen idee. Ik had werkelijk geen idee. Wat geloof ik zelf? Echt? Ik heb dat nooit leren formuleren op catechisatie en lange tijd daarna. Ik sprak anderen na. Belijdenissen. Bijbelwoorden. En dat is prima. Je hebt misschien niet anders. Maar als het niet geland is in je hart. Als je ook nooit geleerd hebt om zo te denken. Het werd me ook nooit gevraagd. Wat geloof jij nou? Zelfs toen ik dominee werd niet. Er werd altijd gevraagd naar mijn hoofd. Nooit naar mijn hart. We gingen er maar van uit dat die verbinding er was. Om met onze Bijbellezing te spreken: je beleed het wel met de mond. Maar geloofde je het ook met je hart? En nog steeds vinden we dat moeilijk. Ook als je bijvoorbeeld kritisch bent op bepaalde geloofsstukken van de kerk. Moeilijk om authentiek te denken. Om onafhankelijk je geloof te formuleren. We schrikken daar voor terug. Wat geloof je nou echt? Dat is probleem 1.

3 Relevantie Probleem 2 is: er was een tijd dat je vrijwel automatisch geloofde. Dat is nooit helemaal zo geweest, natuurlijk. Maar zo leek het wel een beetje. Er zat een vanzelfsprekendheid in die heerlijk was. Maar daar komen we niet meer mee weg. Er is, terecht, een diepgaande vraag naar relevantie. Wat is relevant voor mij? En dan ook nog beperkt tot de vraag: wat werkt voor mij? We zijn vandaag de dag zeer praktisch ingesteld. Een bemoeilijkende factor is, dat we geloven in Jezus, in God, niet zo nodig lijken te hebben. Reinier Sonneveld schrijft daar zeer indringend over in het boek de stilte van God. Kijk, in de tijd van de Romeinen. Toen was de boodschap van Jezus echt spectaculair anders. In een maatschappij waar echt iedereen alleen voor zichzelf ging. Geen sociale voorzieningen. Geen vangnet. Kernwoorden waren moed en eer. Liefde kwam niet in het woordenboek voor. Liefdadigheid bestond echt niet. Er werd in Nicea op een kerkvergadering besloten dat er in iedere stad met kerk ook een ziekenhuis gesticht moest worden. Dat was daarvoor helemaal niet zo. In die tijd viel het dus op dat christenen anders waren. Dat de christelijke boodschap totaal anders was dan mensen ooit gehoord en beleefd hadden. En als je dan ook nog zelf in nood was, je redde jezelf in die tijd vaker niet dan wel dan had je schreeuwend behoefte aan het evangelie. Het was echt, om zo te zeggen, een gat in de markt. De Bijbelse boodschap en de Bijbelse leefwijze was totaal nieuw. Verwondering was dan ook de term die bij geloven hoorde. Dat zoiets bestond. Echt goed nieuws. 3 Wij leven in een maatschappij die nog steeds gekenmerkt wordt door christelijke waarden. Vanouds is onze westerse wereld, zeker in Nederland, opgebouwd uit allemaal Bijbelse bouwstenen. En dat doortrekt nog steeds onze leefwereld. Bedenk daarbij dat het ongelovigen ook nog eens prima vergaat. Net zo goed of misschien wel beter dan christenen. Wanneer heb je God nou eigenlijk echt nodig? Zeker, als je iets ergs overkomt. Dan heb je enorm veel steun en troost aan je geloof in Jezus. En toch: ook niet gelovigen hebben rituelen om verlies te verwerken. Ook zij vinden steun bij mensen om hen heen en geloven dat het goed komt. En waar moet je dan van gered worden eigenlijk? We weten dat dat van de zonde is. En dat er een nieuw koninkrijk gesticht is door Jezus. Maar zonden hebben niet zoveel consequenties vandaag de dag. En het nieuwe koninkrijk: heb je daar behoefte aan? Het gaat toch prima zo? En zo lijkt de relevantie van de boodschap van Jezus te hebben afgedaan. We redden het ook prima zonder. En dat maakt, dat wat je leert met je hoofd over Jezus. Of over de Geest. Dat dat heel moeilijk bodem vindt in je hart. Je hebt die boodschap, zo lijkt het, helemaal niet zo nodig. Veel mensen redden het prima zonder. Waarom jij dan niet? Relevantie. En hoe maak je die duidelijk. Dat is probleem 2

4 Klank en weerklank Nu zou je kunnen zeggen: ja, je kunt wel in problemen denken. Maar is het niet de Geest die het moet doen? De Heilige Geest, die is juist van de verbinding. Tussen mensen en God. Tussen mensen onderling. Maar ook binnen in de mens. Als iemand de verbinding tussen hoofd en hart kan leggen. Dan is het de Geest wel. En dan heb je volkomen gelijk. De Geest moet het doen. Maar Paulus roept ons ergens op om de Geest niet uit te doven. Niet voor de voeten te lopen. De Geest schakelt ons niet uit, maar in. Dat betekent dat we moeten nadenken. Met elkaar moeten zien hoe we de verbinding tussen hart en hoofd kunnen leggen. En sterker kunnen maken. Anders gezegd: de klank van het woord moet weerklank vinden in je hart. Dat wat gezegd wordt in de Bijbel en de kerk. En ook wat je zelf belijdt. Daar hoort beleving bij. Dat moet ergens in je hart resoneren. Meeklinken. Geloof kan niet zonder beleving. En beleving kan niet zonder dat je er over nadenkt. Met je hoofd. Dat je ook dingen weet. Als je God leert kennen. Dan is dat een relatie. Een verbondsrelatie. Maar vergelijk het met verkering. Als je verliefd op iemand bent. En je raakt in gesprek. Dan wil je veel over diegene weten. Je wilt kennis opdoen. Wanneer is hij geboren? Uit wat voor gezin komt zij? Wat zijn zijn interesses? Wat betekent voor haar vriendschap? Waar droomt hij van? Wat wil zij doen na haar school? En ga zo maar door. Kennis verzamelen. Desnoods ook via sociale media. Verliefdheid is een gevoel. Dat gevoel ondersteun je door kennis te verzamelen. In een relatie gaat dat zo. Ben je geïnteresseerd in de ander. Dan werken hoofd en hart samen. 4 Ik ben er van overtuigd dat God, dat Jezus zo interessant is. Dat ook daar hoofd en hart samen werken in de relatie met hem. Als een soort verliefdheid. De Geest wil dat ook bewerken. We lazen het in Romeinen 10: met je mond belijdt je dat Jezus de Heer is. En met je hart geloof je dat hij is opgestaan uit de dood. Dat gaat samen op. Dat kan niet zonder elkaar. Hoofd en hart. Met je hart geloven. Met je mond belijden. Dat moet in lijn met elkaar zijn. Daar kan de Geest voor zorgen. Voor ieder van jullie. Of je nu een gevoelsmens bent. Of dat je vooral in je hoofd zit. Bij ieder kan de Geest de verbinding leggen. Een levensweg van een centimeter of 30. Het is ongelooflijk belangrijk om daar aandacht voor te hebben. Om een tweedeling in de gemeente te voorkomen. En ook om elkaar te helpen om als compleet mens te geloven. De Geest heeft veel meer in petto voor ons dan waar we nu vaak eenzijdig zitten. En de Geest is God. Machtig tot en met. Het woord moet weerklank vinden. Het is dichtbij, zegt Paulus. In je mond. In je hart. En toch kan tussen mond en hart een enorme kloof zitten. Een bijna onoverbrugbare kloof. Maar dan reken je buiten de Geest van God. Hij wil de klank van het Bijbelse Woord weerklank laten vinden in je hart. Vandaar dat we nadenken over dit thema. Huiswerk

5 Ik wil een paar vragen meegeven als voorbereiding op de volgende diensten. Ik hoop ook dat u en jij via mail zult reageren richting mij. 1. Waarin ervaar jij moeite in de verbinding tussen je hoofd en je hart? 2. Hoe is het de Geest bij jou gelukt om die verbinding te leggen? 3 Wat zou jou helpen om de kennis van God te vergroten? 4. Welke vraag zou jij in de komende twee morgendiensten beantwoord willen zien? 5. Wat vind je van de volgende slogan: Volg je hart, gebruik je hoofd? Tenslotte: je kunt op heel veel verschillende manieren geloven. Daar is op zich niks mis mee. De Geest vindt zijn weg wel met jou. Tegelijk wil diezelfde Geest verbinding leggen tussen mensen. Dat is tegen tweedeling in de gemeente. En wil hij ook alle aspecten van jouw mens-zijn inschakelen. Dat is voor verrijking van jouw geloofsleven. Ik hoop en bid dat alle facetten van ons kerk-zijn mogen helpen om de Geest ruim baan te geven. Amen 5

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op,

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op, Het team Hé, broeder, Kan ik je even spreken? Ja, wacht even, oké, oké, ja, zeg het maar. Nou, ja, het zit eigenlijk zo: je hebt mij heel erg pijn gedaan. O? Ja. Ik heb één van je oude toespraken beluisterd.

Nadere informatie

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij Bijbelrooster 19 februari 25 februari Thema: Jij en de gemeente Dinsdag 19 februari - Dichtbij En in het midden van de zeven kandelaren Een, de Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt Dienstnummer: 1258 zondag: 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen datum: 05-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Romeinen 1:16-17, Romeinen

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

De Geest wil het geluid van God verstaanbaar maken

De Geest wil het geluid van God verstaanbaar maken Lezen: Handelingen 2:1-13 (BGT) Tekst: Handelingen 2:11b Lieve mensen, Vorige week vierden we Pinksteren. Dat is het feest van de Geest. Gods Geest komt op alle mensen. De komende weken vragen we ons af:

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

God roept ons allen op tot dagelijkse bekering

God roept ons allen op tot dagelijkse bekering God roept ons allen op tot dagelijkse bekering Voorafgaande Bijbellezing: Romeinen 5:18-6:14 en Romeinen 8:5-14 Ongelovigen worden in de Bijbel opgeroepen zich te bekeren. Maar er is ook voor gelovigen

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt Eerste Communieproject 53 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan Hij, omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17

Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17 Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17 ds. Dick Schinkelshoek, Zoelen 16 september 2012, startzondag doopdienst Bidden? Ik vind dat zo moeilijk! Niet dat ik het niet belangrijk vind, hoor! Ik wil

Nadere informatie

Lezen en tekst: Filemon. Gemeente van Christus,

Lezen en tekst: Filemon. Gemeente van Christus, Lezen en tekst: Filemon Gemeente van Christus, Slide 1 Filemon? Vanochtend staan we stil bij zo n beetje het kortste Bijbelboek. Ik heb me namelijk altijd afgevraagd: wat doet deze brief in hemelsnaam

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS EERSTE STAP - Gods doel Vrede & Leven 1. GOD HEEFT JOU GESCHAPEN UIT LIEFDE EN HIJ HEEFT EEN PLAN VOOR JOUW LEVEN. GODS LIEFDE " Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag Het (mosterd)zaadje Vrijdag "... Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: 'Verplaats je van hier naar daar! en dan zal hij zich verplaatsen.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afscheid nemen betekent loslaten. We hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van een aantal mensen. We zullen straks hun namen noemen, één

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA- 28-8-2016 Heel houden Deze vaas is een erfstuk. Ik vind hem niet direct mooi, maar hij zou best wel eens heel wat waard kunnen zijn. De vaas staat een beetje gevaarlijk bij ons

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

z17.12 Rinze IJbema - Zondag 17 en Efeziërs 2, 4-7.

z17.12 Rinze IJbema - Zondag 17 en Efeziërs 2, 4-7. Rinze IJbema - Zondag 17 en Efeziërs 2, 4-7. [1] Ik wil beginnen met je iets vertellen over twee situaties, zoals ik ze regelmatig tegenkom en die ik zelf ook herken. Misschien herken je ze ook wel, misschien

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is?

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is? Lezen: Matteüs 8:18-20 Werken van Barmhartigheid (3): de vreemdelingen herbergen Kindermoment groep 1-6: foto s met de vraag: wie is hier de vreemdeling en waarom? Geel balletje tussen alle blauwe Donkere

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Preek 2 Timoteüs 4 24 maart 2019 Doopdienst

Preek 2 Timoteüs 4 24 maart 2019 Doopdienst Preek Gemeente van Christus, Je moet er nu nog niet aan denken. Het moment dat N.N. en N.N. het huis uit gaan. Op kamers. Of op een andere manier op eigen benen. Daar moet je nu nog niet aan denken Zo

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende Ons is een rijk evangelie toevertrouwd Bemoedigingen vanuit de Schrift Jouw rol als leidinggevende Wat is jouw ideaal als het gaat over het delen van het evangelie met jouw kinderen, tieners of jongeren?

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Deze kant is voor de grotere kinderen

Deze kant is voor de grotere kinderen Deze kant is voor de grotere kinderen Preeksamenvatting 16 september 2012 Over het huisbezoekthema: Groeien in Christus samen werken aan geloofsgroei. THEMA: GROEI NAAR VOLWASSENHEID IN CHRISTUS 1. Dat

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Preek zondag 13, v/a 34. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek zondag 13, v/a 34. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek zondag 13, v/a 34 Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wij hebben thuis een poes. Lief beestje, beetje speels, en als je bij ons op bezoek bent en je laat je arm wat nonchalant naast

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Op Gymles bij Jezus. Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016

Op Gymles bij Jezus. Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016 Op Gymles bij Jezus Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016 Waarom deze avond? Het was toch altijd zo dat? Ja, het was toch altijd zo, maar dat is dus niet meer. Dat wat was, moet als de tijd daarvoor

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

wil zeggen: van onze belijdenis met de tong, om Wat wij zeggen heeft gevolgen

wil zeggen: van onze belijdenis met de tong, om Wat wij zeggen heeft gevolgen - 1 - Wat wij zeggen heeft gevolgen Iemand zei: "ik kan het niet" en op hetzelfde ogenblik, dat hij dat uitsprak, kon hij het ook niet. Een ander zei, dat hij geen geloof had en op hetzelfde moment dat

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

De liefde houdt vol onder alle omstandigheden

De liefde houdt vol onder alle omstandigheden 1 Korintiërs 13 : 7 De liefde houdt vol onder alle omstandigheden Lezen: Matteüs 18 : 21-35 Tekst: 1 Korintiërs 13 : 7 Zingen: Gezang 118 : 1 en 3 (schoolpsalm) Zingen: Psalm 119 : 39 en 40 (na de wet)

Nadere informatie

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom.

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom. Gemeente van Christus, gasten, Ik begin met een vraag. Wie weet er wat amen betekent? En in welke taal? Amen is een Hebreeuws woord. En als je niet weet wat het betekent, weet je het na afloop van de preek.

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

1 Kor. 10, meditatie HA - NGKE

1 Kor. 10, meditatie HA - NGKE 1 Kor. 10, 12-16 - meditatie HA - NGKE - 10-4- 16 Crucifix Het vorige avondmaal bracht ons aan de voet van het kruis. Daar kijken we op naar onze Heer, de Koning van ons leven. Ieder avondmaal brengt je

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht Preek Matteüs 28:18-20, voor 8 januari 2017, start RtN/O, nr 544. Leiding t/m preek: ds. Mark van Leeuwen Voor de dienst Laat ons samen één zijn (Sela) 1. Afkondigingen (Gemeente Noord/Oost) 2. Overdragen

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Preek Genesis 25: oktober 2015

Preek Genesis 25: oktober 2015 Preek Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen in de preek over een tweeling. En als het over tweelingen gaat, gaat het over gelijkenis en verschil. Ondertussen heb ik enige ervaring met een tweeling

Nadere informatie

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17)

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september 2015 OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Wij willen samen vieren dat God van mensen houdt en dat Hij in ons midden zijn rijk

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus,

Preek. Gemeente van Christus, Ik geloof Gezang 399: 1/2 LvdK Votum en groet Psalm 100: 1/2 OB Geloofsbelijdenis Psalm 100: 3/4 OB Schriftlezing Rom. 10:4-21 Catechismus Zondag 7 Psalm 95: 2/3/4 OB Preek Psalm 135: 8/9/10 NB Gebed Psalm

Nadere informatie

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop Korte doopstudie Uitleg over de betekenis van de doop Inleiding Waarom zouden we ons laten dopen, wat betekent de doop en voor wie is de doop bedoeld? Het antwoord op deze en andere frequently asked questions

Nadere informatie

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17)

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Collecte voor Benin vanavond. Flyer in postvakjes: Benin bidt! (achterkant: bidt u mee?) Eerste aandacht hierin naar groei in geloof / kerk-zijn / uitstraling.

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst )

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) 1 Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 12 september 2010 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1)

Nadere informatie

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp)

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Ik sprak laatst een vriend van mij. Hij is baptist en gelooft dus niet dat ook kinderen van

Nadere informatie

Ik wil in deze preek een aantal lijnen neerleggen. Hier en daar wat prikkelen. Om woensdag en in het vervolg het gesprek goed op gang te brengen.

Ik wil in deze preek een aantal lijnen neerleggen. Hier en daar wat prikkelen. Om woensdag en in het vervolg het gesprek goed op gang te brengen. Lezen: Matteüs 5:13-16; 1 Korintiërs 9:19-23; 1 Korintiërs 14:23-25; 1 Petrus 2:9-12 Thema: Communicatie; Korte preek omdat ook Bob Fu als spreker aanwezig zal zijn (https://www.youtube.com/watch?v=zle-mddve_s)

Nadere informatie

Preek de kracht van de Heilige Geest

Preek de kracht van de Heilige Geest Preek de kracht van de Heilige Geest (Lukas 23:44-49, Handelingen 2:1-4, Efeziërs 3:14-21) Liturgie 12 juni 2011 ds. D. Vonck Houten Spurt Als een vuur van binnen Njoy Pinksterlied (alvast, heeft de gemeente

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

z21.12 Rinze IJbema - Zondag 21

z21.12 Rinze IJbema - Zondag 21 Rinze IJbema - Zondag 21 [1] Als je dominee wordt moet je een hele serie examens doen. Op één van die examens kreeg ik deze vraag: De vrijmaking uit 1944 (je weet wel, toen de vrijgemaakte kerk waar wij

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie