Zorgplicht over de landsgrenzen voor uw internationaal opererende werknemers: een juridisch perspectief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zorgplicht over de landsgrenzen voor uw internationaal opererende werknemers: een juridisch perspectief"

Transcriptie

1 / / Zorgplicht over de landsgrenzen voor uw internationaal opererende werknemers: een juridisch perspectief 1. Inleiding Steeds vaker breiden bedrijven uit naar nieuwe markten in alle delen van de wereld zelfs naar de meest afgelegen gebieden. Met een toename van de internationale bedrijvigheid, stijgt ook het aantal werknemers dat naar het buitenland reist en/of in het buitenland leeft en werkt, samen met familie ( expats ). Deze werknemers en hun familieleden begeven zich vaak in een omgeving waar zij niet bekend mee zijn en waar de risico s en bedreigingen voor hun gezondheid, veiligheid en welzijn kunnen toenemen. Het volgende overzicht is bedoeld om Nederlandse bedrijven met internationale activiteiten een globaal overzicht te geven welke maatregelen in ieder geval noodzakelijk zijn of aanbevolen worden door de Nederlandse wet en rechtspraak om werknemers optimaal te beschermen en de kans op aansprakelijkheid voor schade bij werknemers zo veel mogelijk te beperken. Eerst wordt het juridisch kader in grote lijnen geschetst. Daarna komen de verschillende aansprakelijkheidsregimes aan bod en wordt ingegaan op enige jurisprudentie op dit gebied. Afgesloten wordt met een samenvattend overzicht. 2. Juridisch kader Een werkgever die een werknemer uitzendt of laat reizen naar het buitenland, blijft gebonden aan de wettelijke zorgplicht voor de veiligheid en gezondheid van de werknemer. De omvang van die zorgplicht wordt bepaald door de verplichtingen die voortvloeien uit de Nederlandse wet zoals geregeld in: 1) de arbeidsomstandighedenwetgeving; 2) artikel 7:658 BW (werkgeversaansprakelijkheid); 3) artikel 7:611 BW (goed werkgeverschap). In beginsel zal een werkgever met de regimes van art. 7:658 en 7:611 BW worden geconfronteerd bij een werknemer met arbeidsgerelateerde schade. Maar ook uit overige regelgeving, zoals Arboregels en werktijden, kan aansprakelijkheid van de werkgever voortvloeien.

2 2/ Arbeidsomstandighedenwetgeving Bij de beantwoording van de vraag of een werkgever in de gegeven omstandigheden aan zijn zorgplicht heeft voldaan, geldt als uitgangspunt dat de omvang van deze zorgplicht mede wordt bepaald door de verplichtingen die de werkgever heeft krachtens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbo-wet) en andere publiekrechtelijke regelingen ter zake van arbeidsomstandigheden. 1 Zeker wanneer een concrete norm inzake arbeidsomstandigheden niet is nageleefd, zal de werkgever niet eenvoudig aan aansprakelijkheid kunnen ontkomen door te stellen dat de werknemer zelf maar beter had moeten opletten. Vaak wordt aangenomen dat de publiekrechtelijke normen een minimumniveau aan veiligheid beogen te bieden, hetgeen betekent dat de werkgever o.g.v. art. 7:658 lid 1 BW gehouden kan zijn tot verdergaande maatregelen dan waartoe de arbeidsomstandighedenwetgeving verplicht. Wat van de werkgever in redelijkheid mag worden verlangd, hangt af van de omstandigheden van het geval. In zijn algemeenheid geldt dat het van groot belang is dat de werkgever een duidelijk Arbo - beleid voert. De Arbo-wet geeft aan dat de werkgever moet zorgen voor zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. Vanzelfsprekend dienen ook de ruimten waarin de werknemers werken veilig te zijn. De vraag die voor aansprakelijkheid beantwoord moet worden is of de werkgever voldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen dan wel zijn werknemers voldoende heeft gewaarschuwd voor de gevaren die zij in de uitoefening van hun werkzaamheden tegenkomen. Gelet op de vergaande zorgplicht van werkgevers voor de veiligheid en gezondheid van het uitgezonden personeel moet een werkgever actief op zoek gaan naar de mogelijke veiligheidsrisico s. Van een werkgever wordt alertheid en een actief buitenlandbeleid verwacht. Dit geldt dus niet alleen vooraf, maar óók tijdens en na een (dienst)reis. Ook moet rekening worden gehouden met de ter plaatse geldende regelgeving zoals arbeids- en rusttijden. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat wanneer het betreffende werkgebied risic ovol is, er goede afspraken gemaakt zullen moeten worden met de werknemer. Waar mogelijk zal de werkgever moeten zorgen voor: een goed doordacht veiligheidsbeleid met bijbehorende maatregelen, een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E), plan van aanpak en concrete maatregelen om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen en/of de werknemers hier beter tegen te beschermen. Van belang is dat de werkgever zijn werknemers geregeld 1 HR 12 december 2008, NJ 2009, 332 (Maatzorg) en ook Conclusie A-G Spier bij het Fugro-arrest (HR 26 november 2010, NJ 2010, 635.

3 3/11 op de hoogte stelt én houdt van de specifieke gevaren die met hun werkzaamheden zijn gemoeid. Als er sprake is van een (constante) gevaarlijke situatie dan is de toets wat betreft de zorgplicht vooral gericht op het voorkomen of opheffen van deze situatie en niet zozeer op waarschuwen. Alleen een duidelijk en goed gedocumenteerd veiligheidsbeleid en herhaaldelijke uitleg en instructies aan de werknemers kan arbeidsongevallen voorkomen. Hierbij moet een werkgever ook toezien op de naleving van de gegeven instructies. De werkgever dient in elk geval alles wat redelijkerwijs binnen zijn vermogen ligt te doen om ongevallen te vermijden. Alleen dan heeft hij kans om zich met succes tegen aansprakelijkstelling van een verongelukte werknemer te verweren. De Nederlandse wetgeving omtrent arbeidsomstandigheden vindt zijn oorsprong in Europese wetgeving. Deze bestaat in eerste instantie uit de kaderrichtlijn Veiligheid en Gezondheid op het werk (89/391/EEG) welke is geïmplementeerd in de Nederlandse Arbo-wet. De Europese Raad stelt regelmatig bijzondere richtlijnen vast welke binnen een bepaalde termijn in de wetgeving van de Europese lidstaten moeten worden opgenomen Artikel 7:658 BW In art. 7:658 BW is bepaald dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade die de werknemer oploopt in de uitoefening van de werkzaamheden, tenzij de werkgever aantoont dat hij in voldoende mate heeft voldaan aan zijn zorgplicht of als de schade in belangrijke mate is te wijten aan opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. De kans dat dit laatste verweer van de werkgever zal slagen is, gelet op de uitleg die de Hoge Raad aan de begrippen opzet en bewuste roekeloosheid geeft, echter miniem. Een werkgever kan ook aan aansprakelijkheid ontkomen als hij aantoont dat de schade ook zou zijn ontstaan wanneer de werkgever wel aan zijn zorgplicht zou hebben voldaan. Schiet de werkgever tekort in zijn zorgplicht, dan is hij jegens de werknemer aa nsprakelijk voor de schade die deze lijdt. Belangrijke voorwaarde voor aansprakelijkheid op grond van art. 7:658 BW is dat de schade moet zijn geleden in de uitoefening van de werkzaamheden. De begrippen werkplek en in de uitoefening van de werkzaamheden moeten volgens de rechtspraak en literatuur echter ruim worden uitgelegd. Hieronder valt niet alleen de schade die de 2 Zie bijv.

4 4/11 werknemer heeft opgelopen in de uitoefening van zijn gebruikelijke werkzaamheden. Algemeen wordt aangenomen dat hieronder ook de schade valt die ontstaat bij werkzaamheden die een voldoende nauw verband vertonen met het reguliere werk. De ruime uitleg van het begrip werkplek brengt mee dat de zorgplicht van de werkg ever van art. 7:658 BW ver reikt en niet is beperkt tot de arbeidsplaats in de zin van de Arbeidsomstandighedenwet. 3 De grens van de toepassing van art. 7:658 BW ligt in elk geval daar waar geen sprake meer is van een werksituatie, maar van de privé-sfeer van de werknemer. Om een zorgplicht aan te nemen is het nodig dat de werkgever zeggenschap heeft over de plaats waar het ongeval is gebeurd en/of dient hij bevoegd te zijn om zijn werknemer aanwijzingen te geven ter zake van de (wijze van) uitoefening van diens werkzaamheden. De veiligheidsrisico s dienen dus in de invloedssfeer van een werkgever te liggen. Het enkele feit dat een werknemer voor zijn werk in het buitenland moet zijn, maakt dus niet dat ook het wonen en zijn vrije tijd onder het begrip in de uitoefening van zijn werkzaamheden in de zin van art. 7:658 lid 2 BW komen te vallen. Het gehele verblijf in het buitenland wordt dan ook niet als werkgerelateerd aangemerkt. In deze zin heeft een rechter geoordeeld in een zaak waarin sprake was van een gijzeling in Jemen waarbij een werknemer op een vrije zondag een excursie had gemaakt naar één van de gevaarlijkste gebieden. 4 De Hoge Raad stelt strenge eisen aan de verplichtingen die op de werkgever rusten in het kader van art. 7:658 BW: niet snel wordt aangenomen dat aan de zorgplicht is voldaan. Op werkgevers rust een vergaande verplichting om te onderbouwen dat zij hebben gedaan wat van hen mocht worden verwacht in het kader van hun zorgplicht voor de veiligheid van werknemers. Recentelijk heeft de Hoge Raad 5 dit nog bevestigd en erop gewezen dat juist 3 HR 20 februari 2009, NJ 2009, 335 en HR 12 december 2008, NJ 2009, Ktr. Delft 1 november 2001, NJ 2002, 137. De rechter oordeelt dat de werkgever geen zeggenschap had over de plaats waar en de wijze waarop de werknemer in Jemen zijn vrije tijd doorbracht. Hiermee werd art. 7:658 BW niet van toepassing geacht (want buiten werktijd). Ook een aansprakelijkheid o.g.v. art. 7:611 BW werd afgewezen, nu de gijzeling niet samenhing met de werkzaamheden en de werknemer ondanks de gespannen veiligheidssituatie ervoor had gekozen om een uitstapje te maken. 5 HR 11 november 2011, NJ 2011, 598 (TBS-kliniek De Rooyse Wissel): werknemer die als socio-therapeut in dienst was op een afdeling waar TBS-patiënten werden verpleegd is door één van de patiënten vastgepakt en geslagen.

5 5/11 bij structureel gevaarlijke werkzaamheden, waartoe in dat arrest het werk in een TBSinstelling werd gerekend, een zeer hoog (algemeen) veiligheidsniveau is vereist. De eisen die aan een werkgever worden gesteld in het kader van de invulling van de zorgplicht zijn dus mede afhankelijk van de aard van de risico s waaraan de werknemer wordt blootgesteld. Een werkgever zal moeten aantonen dat zijn algemene veiligheidsbeleid van hoog niveau is en toegespitst op de specifieke risico s van het werk. De werkgever moet er daarnaast rekening mee houden dat werknemers onvoorzichtiger kunnen handelen door het dagelijks verkeren in een bepaalde situatie. Zij zijn zich dan niet van de aan het werk verbonden gevaren bewust en dienen daarom expliciet hierop gewezen te worden. Toch is er echter geen sprake van een absolute waarborg, ook niet als sprake is van werkzaamheden die bijzondere risico s van ongevallen met zich brengen. De zorgplicht is niet absoluut en geldt niet overal en altijd. Vereist is een verwijtbaar tekortschieten in het treffen van veiligheidsmaatregelen. Daarvan is sprake als de werkgever niet zodanige maatregelen treft als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. Wat vervolgens in redelijkheid mag worden verlangd, hangt af van de omstandigheden van het concrete geval. Het blijft dus mogelijk voor werkgevers om aan aansprakelijkheid te ontkomen. Een voorbeeld waarin de werkgever had voldaan aan de eisen die de Hoge Raad stelt, betreft het Fugro-arrest. 6 In die zaak had een werknemer die op een platform voor de kust van Gabon in West-Afrika werkte, zijn werkgever aangesproken voor de schade veroorzaakt door het drinken van verontreinigd water op een boorplatform. De Hoge Raad meende dat met het instrueren van de werknemer en het ter beschikking stellen van schoon drinkwater, aan de zorgplicht voor veilige arbeidsomstandigheden was voldaan. De werkgever was daarom niet aansprakelijk op grond van art. 7:658 BW. De werkgever had de werknemer adequaat geïnstrueerd over de bijzondere aspecten die verbonden zijn aan het werken in de tropen, onder andere door instructies te geven over het niet drinken van water uit onverzegelde flessen. 6 HR 26 november 2010, NJ 2010, 635. Ook het beroep van de werknemer op het goed werkgeverschap (art. 7:611 BW) strandde, omdat hij niet concreet had onderbouwd hoe door Fugro een verzekering had kunnen worden afgesloten die uitkering biedt voor de schade die de werknemer heeft geleden.

6 6/11 De zorgplicht en waarschuwingsplicht van de werkgever gaat ver maar een werkgever is niet aansprakelijk te houden voor álle denkbare gevaren. Niet elk risico kan worden afgewenteld op de werkgever. Zo is een werkgever niet aansprakelijk als er schade voortvloeit terwijl sprake is van feiten van algemene bekendheid. Er moet immers ook sprake zijn van goed werknemerschap. In dit kader kan erop worden gewezen dat voor zogenaamde huis-, tuin- en keukenongevallen de Hoge Raad in klassieke arbeidsongevalsituaties meerdere keren heeft aangegeven dat een werkgever hiervoor niet aansprakelijk kan worden gehouden. Een werkgever werd bijvoorbeeld niet aansprakelijk geacht voor een opgelopen whiplash door een krachtige golf tijdens een bedrijfsuitje naar een strand in Ivoorkust. 7 Ook in gevallen waarin het gaat om veiligheidsvoorzieningen die de werknemer zelf moet toepassen kan de werkgever aan aansprakelijkheid ontkomen door aan te tonen dat hij de veiligheidsmaatregelen heeft genomen en de veiligheidsinstructies heeft gegeven die van hem gevergd konden worden. 8 Indien hij dat aantoont is hij van aansprakelijkheid bevrijd. 2.3 Artikel 7:611 BW Uit art. 7:611 BW vloeit voort dat de werkgever verplicht is zich te gedragen als een goed werkgever. Dit artikel wordt vaak aangewend bij ongevallen in het schemergebied tussen werk en privé die buiten het toepassingsbereik van art. 7:658 BW vallen. Uit de rechtspraak inzake goed werkgeverschap zijn twee zelfstandige verplichtingen af te leiden voor een werkgever: - art. 7:611-zorgplicht - art. 7:611-verzekeringsplicht Artikel 7:611-zorgplicht Op grond van deze bepaling kan de werkgever in bijzondere omstandigheden aansprakelijk zijn voor de gevolgen van ongevallen die wel verband houden met het werk, maar zich hebben voltrokken buiten de zeggenschap van de werkgever. Als een werkgever een werknemer uitzendt of laat reizen naar het buitenland, zullen er geregeld situaties zijn waarin een werkgever nauwelijks of geen zeggenschap heeft. De afstand maakt toezicht houden lastig. 7 Hof Den Bosch 22 juni 2004, JAR 2004, HR 24 juni 2011, NJ 2011, 281.

7 7/11 Vaak zal er sprake zijn van schade die strikt genomen niet is ontstaan in de werkomgeving of in de uitoefening van de werkzaamheden, maar waarbij er wel een band is met het werk, zoals bijvoorbeeld het geval kan zijn bij woon-werkverkeer, werkgerelateerde bedreiging en mishandeling maar ook bedrijfsuitjes. Werkgeversaansprakelijkheid op grond van art. 7:611 BW voor dit soort ongevallen is mogelijk indien zich bijzondere omstandigheden voordoen. Bij dat laatste kan worden gedacht aan een, ook aan de werkgever bekend, specifiek en ernstig gevaar. Inmiddels heeft de Hoge Raad diverse keren geoordeeld dat een werkgever op grond van art. 7:611 BW de verantwoordelijkheid had om maatregelen te nemen om zijn werknemer te beschermen. Het betrof een werkneemster die was gevallen bij een workshop rolschaatsen die door haar werkgever was georganiseerd, een reclasseringsmedewerker die thuis werd aangevallen door een cliënt en een KLM-piloot die in de wachttijd tussen twee vluchten in Ivoorkust werd aangereden. 9 In die situaties was geen sprake van een ongeluk tijdens het werk waar de werkgever zeggenschap over had, maar werd toch aansprakelijkheid van de werkgever aangenomen. 10 In het arrest van de KLM-piloot 11 geeft de rechter de verplichtingen weer van een werkgever voor ongevallen die wel verband houden met het werk, maar die strikt genomen buiten zeggenschap van de werkgever plaatsvinden: 9 Achtereenvolgens HR 17 april 2009, LJN BH1996 (Rollerskate-arrest); HR 22 januari 1999, NJ 1999, 534 (Reclasserings-arrest) en HR 18 maart 2005, NJ 2009, 328 (KLM/De Kuijer). 10 In dit kader kan ook gewezen worden op het vonnis van de Rechtbank Alkmaar 25 januari 2006, JAR 2006,43 waarin Martinair als werkgever aansprakelijk werd gehouden voor een bizar ongeval van een stewardess met een golfkar, veroorzaakt door een collega (piloot) tijdens een hotelverblijf (wachttijd) in Cuba. Aansprakelijkheid werd aanvaard op grond van goed werkgeverschap. Het ongeval vond immers niet plaats in de uitoefening van de werkzaamheden. Martinair heeft haar zorgplicht niet geschonden omdat van haar moeilijk verwacht kan worden dat zij de werkneemster zou hebben gewaarschuwd om niet s-nachts over het wandelpad van het restaurant op Cuba naar het hotel te lopen. Martinair is wel aansprakelijk ex art. 7:611 BW omdat zij werkneemster niet heeft gewaarschuwd voor mogelijke (financiële) risico s van buitenlands verblijf. Evenmin heeft zij geadviseerd een ongevallenverzekering af te sluiten of er zelf één afgesloten die dekking biedt voor dit soort risico s. 11 De rechter oordeelde dat KLM tekort geschoten was in haar verplichting te handelen als goed werkgever door bij een bekend verondersteld specifiek gevaar (de gevaren van het verkeer in een land als Ivoorkust en het feit dat schade vaak niet kan worden verhaald of anderszins afdoende is gedekt) na te laten maatregelen te nemen om dit gevaar af te wenden. Omdat zij dit niet had gedaan was zij aansprakelijk voor de schade.

8 8/11 - het tot een minimum terugbrengen van de risico s voor de werknemer (bijvoorbeeld door het verzorgen van eigen vervoer of het verschaffen van informatie over goede vervoerders) en vervolgens, voorzover het risico zich toch verwezenlijkt, - het voor haar rekening nemen daarvan (eventueel door het sluiten van een adequate verzekering); - het effectief waarschuwen van de werknemers voor de bijzondere risico s en de mogelijke gevolgen daarvan Artikel 7:611-verzekeringsplicht Juist omdat de zeggenschap van een werkgever voor veiligheid van zijn werknemers in het verkeer beperkt is, is in de rechtspraak bepaald dat de werkgever uit hoofde van goed werkgeverschap (art. 7:611 BW) zorg moet dragen voor een adequate verzekering van zijn werknemers tegen verkeersgerelateerde schade. Dit hangt samen met de bijzondere, aan deelname aan het verkeer verbonden, gevaren enerzijds en de voor verkeersaansprakelijkheid in de loop der tijd ontwikkelde verzekeringsmogelijkheden anderzijds. Daarom is een aanvullende zorgplicht voor de werkgever erkend: de verzekeringsplicht ex art. 7:611 BW voor arbeidsgerelateerde verkeersongevallen. Dit is dus een zelfstandige aansprakelijkheidsgrond geworden. De werkgever is in zo n geval niet aansprakelijk voor (alle) schade als gevolg van het ongeval maar slechts voor de schade die het directe gevolg is van een niet-behoorlijke verzekeringsdekking. Recentelijk heeft de Hoge Raad aangegeven niet bereid te zijn uitbreiding te geven aan de op art. 7:611 BW gebaseerde verzekeringsplicht van de werkgever buiten (arbeidsgerelateerde) verkeersongevallen. 12 Ook eenzijdige ongevallen van voetgangers vallen niet onder de verzekeringsplicht. Dat laatste heeft de Hoge Raad geoordeeld ten aanzien van een uitgegleden postbezorger op een gladde oprit. 13 Als een werknemer een verkeersongeval overkomt is dus relevant in welke hoedanigheid de werknemer aan het verkeer deelneemt: als bestuurder van een auto, fietser of voetganger. Voor een werknemer die in het kader van zijn werk als voetganger deelneemt aan het verkeer en letsel oploopt bij een eenzijdig ongeval geldt dus géén verzekeringsplicht voor de werkgever. 12 HR 11 november 2011, NJ 2011, 598 (TBS-kliniek De Rooyse Wissel). 13 HR 11 november 2011, NJ 2011, 597 (TNT/Wijenberg).

9 9/11 Het enkele aanbieden van een adequate verzekering, kan overigens niet in de plaats treden van de verplichting om effectief te waarschuwen voor risico s en hun mogelijke gevolgen. Ook als een adequate verzekering wordt aangeboden kan de werkgever dus aansprakelijk zijn wanneer hij daarnaast niet ook nog waarschuwt voor potentiële gevaren en hun gevolgen. Het enkele feit dat de verzekering voldoet aan de door de CAO gestelde eis, is onvoldoende om aan te kunnen nemen dat sprake is van een behoorlijke verzekering Samenvatting Kort samengevat zal een werkgever in ieder geval op de volgende punten moeten letten teneinde de kans op aansprakelijkheid voor schade bij zijn reizende en uitgezonden werknemers zo veel mogelijk te beperken: De omvang van de zorgplicht van een werkgever wordt in beginsel bepaald door verplichtingen die zijn vastgelegd in de arbeidsomstandighedenwetgeving en de artikelen 7:658 en 7:611 BW. De rechtspraak stelt strenge eisen aan de verplichtingen die op de werkgever rusten: niet snel wordt aangenomen dat aan de zorgplicht is voldaan. Als achteraf komt vast te staan dat een werkgever iets had kunnen doen om de schade te voorkomen zal vrij snel sprake zijn van een schending van de zorgplicht. Zorg voor een goed doordacht buitenlandbeleid met bijbehorende maatregelen, een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E), plan van aanpak en concrete maatregelen om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen en/of de werknemers hier tegen te beschermen. Een werkgever moet actief op zoek gaan naar mogelijke veiligheidsrisico s. Inventariseer mogelijke risico s en gevaren (per regio). Hoe groter de risico s, des te meer veiligheidsmaatregelen mogen worden verwacht. Van een werkgever mag worden verwacht dat hij streeft naar een zo optimaal mogelijk veiligheidsniveau, waarbij de kans op schade, alsmede de ernst van de 14 HR 1 februari 2008, NJ 2009, 331 (Kooiker/Taxicentrale Nijverdal). In dit kader kan ook worden gewezen op het arrest van de Hoge Raad van 30 maart 2012 (RvdW 2012, 496). In dat arrest was sprake van een eenzijdig auto-ongeluk waarbij een werknemer een dwarslaesie heeft opgelopen en de Hoge Raad oordeelde dat een AVB-polis zo ruim moet worden uitgelegd dat ook gedekt is de 7:611-aansprakelijkheid van de werkgever vanwege het verzuim een behoorlijke verzekering te hebben afgesloten.

10 10/11 gevolgen zo klein mogelijk is. Goed werkgeverschap vergt ook het effectief waarschuwen voor bijzondere risico s en de mogelijke gevolgen daarvan. Zorg voor herhaaldelijke uitleg en veiligheidsinstructies. Uit de instructieplicht vloeit voort dat de werkgever gehouden is toe te zien op de naleving van zijn instructies. Is sprake van een (constante) gevaarlijke situatie dan is de toets wat betreft zorgplicht vooral gericht op het voorkomen of opheffen van deze situatie en niet zozeer op waarschuwen. Het enkel waarschuwen voor gevaren is onvoldoende. Is er een gevaar dat zich niet constant voordoet, dan is ook van belang welke maatregelen ter beperking of voorkoming getroffen worden en op welke wijze de werknemers hiervan op de hoogte worden gesteld. Als werkgever moet je er ook rekening mee houden dat werknemers onvoorzichtiger kunnen handelen door het dagelijks verkeren in een bepaalde situatie. Zij zijn zich dan niet van aan het werk verbonden gevaren bewust en dienen daarom expliciet hierop gewezen te worden. Besteed aandacht aan eventuele gezinsleden van de uitgezonden medewerker. Onder omstandigheden kan van een werkgever worden verwacht dat hij zorgt voor een adequate verzekering voor zijn werknemers. Zorg in ieder geval voor een behoorlijke verzekering tegen arbeidsgerelateerde verkeersrisico s; afhankelijk van het soort werkverkeer geldt een verzekeringsplicht voor de werkgever. Het enkele aanbieden van een adequate verzekering kan niet in de plaats treden van de verplichting om effectief te waarschuwen voor risico s en hun mogelijke gevolgen. Ook als een adequate verzekering wordt aangeboden kan de werkgever dus aansprakelijk zijn wanneer hij daarnaast niet ook nog waarschuwt voor potentiële gevaren en hun gevolgen. Het enkele feit dat de verzekering voldoet aan een door een CAO gestelde eis, is geen garantie dat sprake is van een behoorlijke verzekering. Zorg altijd voor het vastleggen van genomen veiligheidsmaatregelen. Afspraken, voorschriften, procedures, concrete maatregelen en (herhalings)instructies dienen zoveel mogelijk te worden vastgelegd. Een werkgever kan alleen aan aansprakelijkheid ontkomen als hij goed zorgt voor zijn werknemers en dat ook kan bewijzen. Zonder schriftelijke bewijsstukken kan een werkgever hoe dan ook niet slagen in het bewijs dat hij heeft voldaan aan de op hem rustende zorgplicht. De zorgplicht van een werkgever strekt zich ook uit tot adequate nazorg. Naast het geven van de nodige algemene regels blijft het afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval wat in redelijkheid van de werkgever verwacht mag worden.

11 11/11 Contact: Mr. Huib Lebbing, Houthoff Buruma +31 (0) Mr. Birgitte Lauwerier, Houthoff Buruma +31 (0)

Zorgplicht over de landsgrenzen voor uw internationaal opererende werknemers: een juridisch perspectief

Zorgplicht over de landsgrenzen voor uw internationaal opererende werknemers: een juridisch perspectief Zorgplicht over de landsgrenzen voor uw internationaal opererende werknemers: een juridisch perspectief 1. Inleiding Steeds vaker breiden bedrijven uit naar nieuwe markten in alle delen van de wereld zelfs

Nadere informatie

LWV Voorprogramma. Het nieuwe werken. Rob Brouwer, 8 mei 2012. Voor de inhoud van deze presentatie, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard

LWV Voorprogramma. Het nieuwe werken. Rob Brouwer, 8 mei 2012. Voor de inhoud van deze presentatie, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard LWV Voorprogramma Het nieuwe werken Rob Brouwer, 8 mei 2012 1 Het nieuwe werken Ontwikkelingen > Hoger opgeleid > Deeltijd > Thuiswerken > Work/life balance > Andere eisen aan het werk 2 Het nieuwe werken

Nadere informatie

Amerikaanse toestanden? mr. Mirjam Snel-de Kroon Deventer, 25 april 2012

Amerikaanse toestanden? mr. Mirjam Snel-de Kroon Deventer, 25 april 2012 Amerikaanse toestanden? mr. Mirjam Snel-de Kroon Deventer, 25 april 2012 Amerikaanse toestanden? Claimcultuur, het maar raak claimen? Ook in Nederland toenemend claimbewustzijn bij burgers en bedrijven.

Nadere informatie

NADERE INVULLING WERKGEVERSAANSPRAKELIJKHEID VOOR VERKEERSONGEVALLEN VAN WERKNEMERS

NADERE INVULLING WERKGEVERSAANSPRAKELIJKHEID VOOR VERKEERSONGEVALLEN VAN WERKNEMERS NADERE INVULLING WERKGEVERSAANSPRAKELIJKHEID VOOR VERKEERSONGEVALLEN VAN WERKNEMERS De heeft in december 2008 wederom drie interessante arresten gewezen inzake werkgeversaansprakelijkheid voor verkeersletsel

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden. Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes

Arbeidsomstandigheden. Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes Arbeidsomstandigheden Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes De afvalbranche Wijzigingen per 1 juli 2015 > 60 miljoen ton afval per jaar +/- 15.000 werknemers Relatief hoog aantal

Nadere informatie

Werkgeversaansprakelijkheid op grond van artikel 7:685 en 7:611 BW: een overzicht van de stand van zaken (deel 2) P.W.H.M. Willems en K.

Werkgeversaansprakelijkheid op grond van artikel 7:685 en 7:611 BW: een overzicht van de stand van zaken (deel 2) P.W.H.M. Willems en K. Werkgeversaansprakelijkheid op grond van artikel 7:685 en 7:611 BW: een overzicht van de stand van zaken (deel 2) P.W.H.M. Willems en K. Teuben 1 Inleiding In het eerste deel van deze bijdrage is ingegaan

Nadere informatie

Het effect van de Wnra op de schaderegeling. 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom

Het effect van de Wnra op de schaderegeling. 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom Het effect van de Wnra op de schaderegeling 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom Programma Schade van de ambtenaar Rechtspositionele voorschriften Werkgeversaansprakelijkheid Goed werkgeverschap

Nadere informatie

Datum 8 juni 2011 Onderwerp De op het goed werkgeverschap gebaseerde verzekeringsplicht

Datum 8 juni 2011 Onderwerp De op het goed werkgeverschap gebaseerde verzekeringsplicht 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG sector privaatrecht Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus

Nadere informatie

De verzekerings(on)mogelijkheden van werkgeversaansprakelijkheid

De verzekerings(on)mogelijkheden van werkgeversaansprakelijkheid De verzekerings(on)mogelijkheden van werkgeversaansprakelijkheid drs V.G.J. (Vincent) Zwijnenberg 8 april 2010 Onderwerpen 1. De behoorlijke verzekering volgens de Hoge Raad 2. De behoorlijke verzekering

Nadere informatie

WERKGEVERSAANSPRAKLIJKHEID ARBEIDSONGEVALLEN. Bronneberg Advocaten heet u welkom. Mr. H.F.A. Bronneberg

WERKGEVERSAANSPRAKLIJKHEID ARBEIDSONGEVALLEN. Bronneberg Advocaten heet u welkom. Mr. H.F.A. Bronneberg WERKGEVERSAANSPRAKLIJKHEID ARBEIDSONGEVALLEN Bronneberg Advocaten heet u welkom. Mr. H.F.A. Bronneberg Artikel 7:658 en 7:611 BW risico of schuldaansprakelijkheid?; de wet laat de zorgplicht voor de veiligheid

Nadere informatie

NIS-bijeenkomst 17 januari 2013. Herstelcoach Actualiteiten. Arlette Schijns

NIS-bijeenkomst 17 januari 2013. Herstelcoach Actualiteiten. Arlette Schijns NIS-bijeenkomst 17 januari 2013 Herstelcoach Actualiteiten Arlette Schijns Wat ga ik met jullie bespreken? Herstelcoach: de juridische inbedding Actualiteiten - Verkeersongevallenjurisprudentie: 7:611

Nadere informatie

Maandag 18 mei 2015 Supernova Jaarbeurs Utrecht. Herengracht 584 Telefoon: +31 (0)20 521 06 90

Maandag 18 mei 2015 Supernova Jaarbeurs Utrecht. Herengracht 584 Telefoon: +31 (0)20 521 06 90 Maandag 18 mei 2015 Supernova Jaarbeurs Utrecht 1 De nieuwe zorgplicht Flexibele arbeidskrachten en aansprakelijkheid opdrachtgever 2 Werkgeversaansprakelijkheid is een soep van rechtspraak. Ruim honderd

Nadere informatie

Aansprakelijkheid bij Arbeidsongevallen

Aansprakelijkheid bij Arbeidsongevallen Congres Veiligheid & Toezicht 10 november 2014 Aansprakelijkheid bij Arbeidsongevallen Mr. E.H. de Joode Inleiding Veiligheid & Toezicht Op de werkvloer Ondergeschiktheid werknemer Zorgplicht werkgever

Nadere informatie

Werkgeversaansprakelijkheid FiDiZ

Werkgeversaansprakelijkheid FiDiZ 27 januari 2010 Werkgeversaansprakelijkheid FiDiZ Chris van Dijk Werkgeversaansprakelijkheid: algemeen Artikel 7:658 BW Art. 7:658 lid 1: inhoud zorgplicht werkgever: lokalen, werktuigen en gereedschappen

Nadere informatie

www.avansplus.nl Welkom

www.avansplus.nl Welkom Welkom Tot 1 oktober 2006 kon werknemer niet instemmen met einde dienstverband zonder verlies WW-rechten. Heeft geleid tot pro-forma praktijk. Vanaf 1 oktober 2006 is deze mogelijkheid er wel. Voorwaarde

Nadere informatie

11-11-11, de Hoge Raad en 7:611

11-11-11, de Hoge Raad en 7:611 11-11-11, de Hoge Raad en 7:611 Duidelijk, maar onvermijdelijk arbitrair M e v r o u w m r. A. K r i s p i j n * Het gebruik van artikel 7:611 Burgerlijk Wetboek (BW) als grondslag voor werkgeversaansprakelijkheid

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Let op, de Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp-ers

NIEUWSBRIEF. Let op, de Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp-ers Juni 2019 Jaargang 3, nummer 6 NIEUWSBRIEF Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht Artikelen Let op, de Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp-ers Wat betekent werkgeversaansprakelijkheid

Nadere informatie

WERKGEVERS- AANSPRAKELIJKHEID

WERKGEVERS- AANSPRAKELIJKHEID WERKGEVERS- AANSPRAKELIJKHEID door Mariken Peters sectie aansprakelijkheid, verzekeringen en (letsel)schade STELLING 1 Als de werknemer een arbeidsongeval op de werkplek overkomt, is de werkgever altijd

Nadere informatie

ECLI:NL:RBUTR:2010:BM9357

ECLI:NL:RBUTR:2010:BM9357 ECLI:NL:RBUTR:2010:BM9357 Instantie Rechtbank Utrecht Datum uitspraak 16-06-2010 Datum publicatie 25-06-2010 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 637248 UC EXPL

Nadere informatie

Wet flexibel werken en aansprakelijkheid van de werkgever?

Wet flexibel werken en aansprakelijkheid van de werkgever? Wet flexibel werken en aansprakelijkheid van de werkgever? In januari 2016 zal de Wet flexibel werken in werking treden. Door de invoering van deze wet worden de mogelijkheden voor werknemers om flexibel

Nadere informatie

Uitspraak week 23, auteur: A.J.J.S. Schutte 1

Uitspraak week 23, auteur: A.J.J.S. Schutte 1 Geen schending zorgplicht bij een val tijdens het volgen van een BHV-cursus (Gerechtshof Amsterdam, 24 mei 2017) Werknemer is op 6 augustus 1977 in dienst getreden bij zijn werkgever. Werknemer vervult

Nadere informatie

Kluwer Online Research Bedrijfsjuridische berichten Verruiming van de zorgplicht en werkgeversaansprakelijkheid

Kluwer Online Research Bedrijfsjuridische berichten Verruiming van de zorgplicht en werkgeversaansprakelijkheid Bedrijfsjuridische berichten Verruiming van de zorgplicht en werkgeversaansprakelijkheid Auteur: Mr. T.L.C.W. Noordoven[1] Hoge Raad 23 maart 2012, JAR 2012/110 1.Inleiding Maakt het vanuit het oogpunt

Nadere informatie

hikking RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND Afdeling Civiel recht kantonrechter locatie Utrecht zaaknummer: UE VERZ MAR/1217

hikking RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND Afdeling Civiel recht kantonrechter locatie Utrecht zaaknummer: UE VERZ MAR/1217 Afdeling Civiel recht kantonrechter locatie Utrecht zaaknummer: 4498796 UE VERZ 15-500 MAR/1217 Beschikking van 23 december 2015 hikking RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND inzake [VERZOEKSTER], wonende te Wijk

Nadere informatie

Werkgeversaansprakelijkheid voor arbeidsongevallen en beroepsziekten

Werkgeversaansprakelijkheid voor arbeidsongevallen en beroepsziekten Universiteit van Tilburg Faculteit Rechtswetenschappen, departement Sociaal Recht en Sociale Politiek 04.06.2011 Werkgeversaansprakelijkheid voor arbeidsongevallen en beroepsziekten Een onderzoek naar

Nadere informatie

De werkgeveraansprakelijkheid ex artikel 7:611 BW

De werkgeveraansprakelijkheid ex artikel 7:611 BW De werkgeveraansprakelijkheid ex artikel 7:611 BW Demi Al Studentnummer: 10309179 Scriptiebegeleider: de heer A.V.T. de Bie 2013-2014 Nieuwe Zijds Burgwal 34C 1141 TE Monnickendam t 06-285 329 50 e-mail

Nadere informatie

Werkgeversaansprakelijkheid voor ongevallen en de functie van 7:611 BW

Werkgeversaansprakelijkheid voor ongevallen en de functie van 7:611 BW Werkgeversaansprakelijkheid voor ongevallen en de functie van 7:611 BW Foto: Gelrenieuws.nl Open Universiteit Master Rechtsgeleerdheid Simon van Well Studentnummer 839133805 Datum: 23 juni 2013 Hoofdstuk

Nadere informatie

Juridische aspecten van de behandeling van beroepsziektezaken. mr Veneta Oskam en Derk-Jan van der Kolk NIS, 16 mei 2013

Juridische aspecten van de behandeling van beroepsziektezaken. mr Veneta Oskam en Derk-Jan van der Kolk NIS, 16 mei 2013 Juridische aspecten van de behandeling van beroepsziektezaken mr Veneta Oskam en Derk-Jan van der Kolk NIS, 16 mei 2013 Agenda Inleiding Bewijs Causaliteit Praktische aanpak Deskundigen Zorgplicht werkgever

Nadere informatie

Werkgerelateerde verkeersongevallen. Lisette de Haan, 11 mei 2017, NIS bijeenkomst

Werkgerelateerde verkeersongevallen. Lisette de Haan, 11 mei 2017, NIS bijeenkomst Werkgerelateerde verkeersongevallen Lisette de Haan, 11 mei 2017, NIS bijeenkomst U kent het wel, zo n typisch Zeeuwse weg Verkeersongevallen zitten in een klein hoekje Wat nu bij (letsel)schade? Allerlei

Nadere informatie

Het aangaan van een arbeidsverhouding met een flexkracht

Het aangaan van een arbeidsverhouding met een flexkracht Op al onze leveringen zijn de Algemene Voorwaarden voor Opdrachtgevers van HelloFlex People 200 B.V. van toepassing die de backoffice van Uitzendbureau De Buren B.V. verzorgt. In aanvulling daarop zijn

Nadere informatie

INVULLING GOED WERKGEVERSCHAP EX ART. 7:611 BW

INVULLING GOED WERKGEVERSCHAP EX ART. 7:611 BW INVULLING GOED WERKGEVERSCHAP EX ART. 7:611 BW Op 1 februari 2008 heeft de Hoge Raad twee interessante arresten gewezen over goed werkgeverschap (art. 7:611 BW). Hoge Raad 1 februari 2008, LJN BB4767 Feiten

Nadere informatie

Werkgeversaansprakelijkheid: Algemeen

Werkgeversaansprakelijkheid: Algemeen @AVDRnl Werkgeversaansprakelijkheid: Algemeen Artikel 7:658 BW Art. 7:658 lid 1: inhoud zorgplicht werkgever: lokalen, werktuigen en gereedschappen maatregelen en aanwijzingen redelijkerwijs voorkomen

Nadere informatie

Schadeverzekering voor Werknemers.

Schadeverzekering voor Werknemers. Schadeverzekering voor Werknemers Speciaal voor uw medewerkers Dé schadeverzekering voor werknemers Werkgevers worden steeds vaker met succes verplicht de schade te vergoeden die ontstaat doordat een werknemer

Nadere informatie

Scriptie: Werkgeversaansprakelijkheid voor bedrijfsuitjes

Scriptie: Werkgeversaansprakelijkheid voor bedrijfsuitjes Scriptie: Werkgeversaansprakelijkheid voor bedrijfsuitjes, 5890225 Scriptiebegeleider: E.M. Hoogeveen Inhoudsopgave Inleiding... 3 1.1 Vooraf... 5 1.2 In de uitoefening van de werkzaamheden artikel 7:658

Nadere informatie

Zorgplicht voor PSA risico s

Zorgplicht voor PSA risico s Zorgplicht voor PSA risico s Bent u verantwoordelijk of aansprakelijk? Door : Marjol Nikkels-Agema Datum : 29 juni 2017 1 Werkgeversaansprakelijkheid Zorgplicht werkgever Essentie: werkgever moet voor

Nadere informatie

13 Arbeidsongevallen en beroepsziekten

13 Arbeidsongevallen en beroepsziekten Monografieën Privaatrecht 13 Arbeidsongevallen en beroepsziekten S.D. Lindenbergh Tweede druk ï Kluwer a Wolters Kluwer business Kluwer- Deventer - 2009 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 1 Het thema

Nadere informatie

Wat staat er op de agenda? kwalitatieve aansprakelijkheden. werkgeversaansprakelijkheid ex art. 7:658

Wat staat er op de agenda? kwalitatieve aansprakelijkheden. werkgeversaansprakelijkheid ex art. 7:658 Wat staat er op de agenda? ongevallenrecht: hoe ver strekt de zorg? kwalitatieve aansprakelijkheden werkgeversaansprakelijkheid ex art. 7:658 werkgeversaansprakelijkheid ex art. 7:611: wat is de status

Nadere informatie

De goede werkgever. G.J.J. Heerma van Voss Leiden Vereniging voor arbeidsrecht - 26 mei 2011. Leiden University. The university to discover.

De goede werkgever. G.J.J. Heerma van Voss Leiden Vereniging voor arbeidsrecht - 26 mei 2011. Leiden University. The university to discover. Programma 13.30 uur ontvangst 14.00 uur opening prof. mr. W. (Willem) Bouwens 14.05 uur prof. mr. E. (Evert) Verhulp 14.15 uur prof. mr. G. (Guus) Heerma van Voss 15.00 uur stellingen 15.30 uur pauze 16.00

Nadere informatie

Hoe ver reikt de aansprakelijkheid van de werkgever?

Hoe ver reikt de aansprakelijkheid van de werkgever? Hoe ver reikt de aansprakelijkheid van de werkgever? Werkgeversaansprakelijkheid buiten de werkplek Masterscriptie Universiteit van Amsterdam Master Privaatrecht Privaatrechtelijke rechtspraktijk Naam:

Nadere informatie

Stellen en bewijzen in procedures over verplichtstelling

Stellen en bewijzen in procedures over verplichtstelling Stellen en bewijzen in procedures over verplichtstelling 9 september 2015 Alex Ter Horst Advocaat pensioenrecht Achtergrond Indien verplichtstelling van toepassing is leidt dat voor wg en bpf tot allerlei

Nadere informatie

De behoorlijke verzekering van de werkgeversaansprakelijkheid

De behoorlijke verzekering van de werkgeversaansprakelijkheid De behoorlijke verzekering van de werkgeversaansprakelijkheid Wat houdt het in en wat zijn de gevolgen Universiteit: Tilburg University Naam: A.J. Nieuwenhuijse ANR: 946005 Begeleiders: Mw. mr. J.M.H.P.

Nadere informatie

Gerechtshof s-hertogenbosch 22 december 2015, ECLI:NL:GHSHE:2015:5328

Gerechtshof s-hertogenbosch 22 december 2015, ECLI:NL:GHSHE:2015:5328 Gerechtshof s-hertogenbosch 22 december 2015, ECLI:NL:GHSHE:2015:5328 Noot J.H.G. Verweij-Hoogendijk en I. van der Zalm Werkgeversaansprakelijkheid. Arbeidsongeval. Beschermingsmiddelen. Zorgplicht. Predispositie.

Nadere informatie

Zorg voor goede arbeidsomstandigheden van belang in WWZ

Zorg voor goede arbeidsomstandigheden van belang in WWZ Zorg voor goede arbeidsomstandigheden van belang in WWZ Zorg voor goede arbeidsomstandigheden van belang in WWZ Op 1 juli 2015 is het laatste deel van de Wet Werk en Zekerheid (verder: WWZ) in werking

Nadere informatie

Samenvatting masterclass Arbeidsrecht

Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Auteur: Jack Damen en Gerrit Jan Mulder Personeel & Organisatie Avans +, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties.

Nadere informatie

Werkgeversaansprakelijkheid op grond van art. 7:658 en 7:611BW: een overzicht van de stand van zaken P.W.H.M. Willems en K.

Werkgeversaansprakelijkheid op grond van art. 7:658 en 7:611BW: een overzicht van de stand van zaken P.W.H.M. Willems en K. Werkgeversaansprakelijkheid op grond van art. 7:658 en 7:611BW: een overzicht van de stand van zaken P.W.H.M. Willems en K. Teuben 1 Inleiding Wanneer een werknemer schade lijdt in de uitoefening van zijn

Nadere informatie

Programma Een actueel licht op aansprakelijkheid

Programma Een actueel licht op aansprakelijkheid Programma Een actueel licht op aansprakelijkheid Werkgeversaansprakelijkheid: wettelijke achtergrond jurisprudentie ingehuurde ZZP-ers Productaansprakelijkheid wettelijke achtergrond 3D printing import

Nadere informatie

DE ZORGPLICHT VAN DE VERZEKERAAR

DE ZORGPLICHT VAN DE VERZEKERAAR DE ZORGPLICHT VAN DE VERZEKERAAR Aruba, 10 oktober 2018 1. TER INGELEIDE Op 11 september 2018 heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een interessant arrest gewezen waarbij de zorgplicht van de verzekeraar

Nadere informatie

Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen

Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen De wetgeving met betrekking tot machines en arbeidsmiddelen is niet eenvoudig. Er zijn diverse richtlijnen en wetten binnen de Europese Unie en

Nadere informatie

Werknemer 2.0: Het Nieuwe Werken vanuit juridisch perspectief. 29-11-2011 Kim van der Hoeven, Adriaan Weber 1

Werknemer 2.0: Het Nieuwe Werken vanuit juridisch perspectief. 29-11-2011 Kim van der Hoeven, Adriaan Weber 1 Werknemer 2.0: Het Nieuwe Werken vanuit juridisch perspectief 29-11-2011 Kim van der Hoeven, Adriaan Weber 1 Even voorstellen Kim van der Hoeven Senior adviseur Juridische Zaken Werkgeversvereniging AWVN

Nadere informatie

Stelplicht en bewijslast bij werkgeversaansprakelijkheid

Stelplicht en bewijslast bij werkgeversaansprakelijkheid partij die volgens de hoofdregel de bewijslast zou hebben gehad. Een andere bewijslastverdeling kan voorts voortvloeien uit de eisen van redelijkheid en billijkheid. 2 In een concreet geval kan de redelijkheid

Nadere informatie

Pagina 19 Smartengeld... Hof Amsterdam en Hof Arnhem 4 november 2008

Pagina 19 Smartengeld... Hof Amsterdam en Hof Arnhem 4 november 2008 piv Bulletin 4 Inhoud Pagina 1 Voordeelsverrekening ex art. 6:100 AOV Pagina 5 Aansprakelijkheid wegens goed werkgeverschap Pagina 10 Aansprakelijkheid wegens schending zorgplicht Pagina 15 Collaborative

Nadere informatie

Risico s en aansprakelijkheid

Risico s en aansprakelijkheid Risico s en aansprakelijkheid voor een flexibele onderneming in de Grafische sector Mirelle van Gemert, segmentmanager HI&D Mark Hoogeveen, accountmanager HI&D Inhoud Introductie Risico s in bedrijfsvoering

Nadere informatie

Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid

Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid Mr. Bert Kabel (1) Inleiding In het hedendaagse verkeer komt het regelmatig voor dat verkeersdeelnemers elkaar geen voorrang verlenen. Gelukkig

Nadere informatie

In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen.

In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen. In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen. Relevante wet-en regelgeving BHV1 1. Arbeidsomstandighedenwet (van kracht sinds 1 januari 2007) N.B. Achter de artikelen

Nadere informatie

Hoge Raad, 12 januari 2001

Hoge Raad, 12 januari 2001 Hoge Raad, 12 januari 2001 Samenvatting Vier bouwvakkers rijden in een busje van de werkgever van Didam naar Amsterdam om werkzaamheden te verrichten aan de Amsterdam Arena. Het busje wordt bij toerbeurt

Nadere informatie

Zorg voor goede arbeidsomstandigheden van belang in WWZ

Zorg voor goede arbeidsomstandigheden van belang in WWZ Zorg voor goede arbeidsomstandigheden van belang in WWZ Zorg voor goede arbeidsomstandigheden van belang in WWZ Op 1 juli 2015 is het laatste deel van de Wet Werk en Zekerheid (verder: WWZ) in werking

Nadere informatie

6 Samenloop van artikel 7:611 BW en artikel 7:658 BW

6 Samenloop van artikel 7:611 BW en artikel 7:658 BW 6 Samenloop van artikel 7:611 BW en artikel 7:658 BW Y.L.L.A.M. Delfos-Roy 1 INLEIDING Wanneer een werknemer schade lijdt in de uitoefening van zijn werkzaamheden, is zijn werkgever daarvoor onder omstandigheden

Nadere informatie

Safety Event 2015. Remko Roosjen en Didi Rinkel. Aansprakelijkheid na ingebruikname machine. www.vandiepen.com

Safety Event 2015. Remko Roosjen en Didi Rinkel. Aansprakelijkheid na ingebruikname machine. www.vandiepen.com Safety Event 2015 www.vandiepen.com Remko Roosjen en Didi Rinkel Aansprakelijkheid na ingebruikname machine Agenda Introductie Ce-uitspraken.eu Contractuele verplichtingen Europese product- en sociale

Nadere informatie

KENNISBROCHURE WEGAS XL. De personeelsschadeverzekering

KENNISBROCHURE WEGAS XL. De personeelsschadeverzekering KENNISBROCHURE WEGAS XL De personeelsschadeverzekering Versie 12-2018 WEGAS XL Primair DE PERSONEELSSCHADEVERZEKERING WEGAS XL Primair dekt de schade die een volgens de wet aan zijn werknemers moet vergoeden

Nadere informatie

Aansprakelijkheid & Verzekeringen

Aansprakelijkheid & Verzekeringen VO-Signaal Geen voorzijde Aansprakelijkheid wel & Verzekeringen VO op VO-Signaal pagina 1 3 Aansprakelijkheid & Verzekeringen Met VO-Signaal wil Arbo-VO scholen ondersteunen bij de invulling van goed werkgeverschap.

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid BESLUIT:

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid BESLUIT: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van 6 maart 2006, Directie Arbeidsomstandigheden, nr. ARBO/A&V/2006/14012 houdende/tot

Nadere informatie

Scriptie van Lineke Vlendré

Scriptie van Lineke Vlendré Scriptie van Lineke Vlendré Een ongeluk zit in een klein hoekje. Van zorgplicht naar verzekeringsplicht? Onderzoek naar de ontwikkelingen op het gebied van werkgeversaansprakelijkheid en de ( on) verzekerbaarheid

Nadere informatie

Omgaan met de Wet flexibel werken. mr. Karen Maessen De Voort Advocaten I Mediators

Omgaan met de Wet flexibel werken. mr. Karen Maessen De Voort Advocaten I Mediators Omgaan met de Wet flexibel werken mr. Karen Maessen De Voort Advocaten I Mediators Programma Wet flexibel werken Thuiswerken: hoe zit het met de arbeidsomstandigheden? Thuiswerken en aansprakelijkheid

Nadere informatie

Directeur HRM en Communicatie Marja van den Ouden Opgesteld door: Linda Nolst Trenite

Directeur HRM en Communicatie Marja van den Ouden Opgesteld door: Linda Nolst Trenite Notitie: Algemene Scholenaansprakelijkheid Van: Directeur HRM en Communicatie Marja van den Ouden Opgesteld door: Linda Nolst Trenite Aan: AMT Datum: 26 september 2017 Onderwerp: Scholenaansprakelijkheid

Nadere informatie

Een dubbele zorgplicht en (g)een enkele zeggenschap

Een dubbele zorgplicht en (g)een enkele zeggenschap Een dubbele zorgplicht en (g)een enkele zeggenschap De werkgeversaansprakelijkheid van art. 7:658 BW in de thuiszorg Marjo Vink-Jacobs studentnummer 836174869 Master Opleiding Nederlands Recht Open Universiteit,

Nadere informatie

Schadeverzekering voor Werknemers

Schadeverzekering voor Werknemers Schadeverzekering voor Werknemers Werkgevers worden steeds vaker met succes verplicht de schade te vergoeden die ontstaat doordat een werknemer een ongeval overkomt tijdens werkzaamheden, maar bijvoorbeeld

Nadere informatie

De Bont sprak daarop zijn werkgever aan. De rechtbank wees de vordering af omdat het vervoer als woon-werkverkeer gezien werd.

De Bont sprak daarop zijn werkgever aan. De rechtbank wees de vordering af omdat het vervoer als woon-werkverkeer gezien werd. Hoge Raad, 9 augustus 2002 Samenvatting Een bouwvakker, De Bont, reed in zijn eigen auto van huis in Oosterhout, naar de werkplek in Deventer. Een paar collega s reden mee. Door een fout van De Bont sloeg

Nadere informatie

DE INVLOED VAN DE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE WERKNEMER OP DE WERKGEVERSAANSPRAKELIJKHEID VOOR ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN

DE INVLOED VAN DE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE WERKNEMER OP DE WERKGEVERSAANSPRAKELIJKHEID VOOR ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN DE INVLOED VAN DE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE WERKNEMER OP DE WERKGEVERSAANSPRAKELIJKHEID VOOR ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN Afstudeerscriptie Nederlands Recht, ongedeelde richting Open Universiteit

Nadere informatie

Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche

Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche 9 mei 2006 Barneveld Lezing PTC mr. Annemieke van Dooren-Korenstra ABAB juristen s-hertogenbosch Programma Inleiding Beperken bedrijfsrisico s Aansprakelijkheid

Nadere informatie

13-05- 14. Programma van vandaag. Aansprakelijkheid van (brede) scholen

13-05- 14. Programma van vandaag. Aansprakelijkheid van (brede) scholen 13 mei 2014 Netwerk sport bewegen en gezonde leefstijl Brechtje Paijmans Doelen Advocatuur & Universiteit Utrecht paijmans@doelenadvocatuur.nl Programma van vandaag ongevallen Aspecten van verzekering

Nadere informatie

Aansprakelijkheid op het ijs

Aansprakelijkheid op het ijs Aansprakelijkheid op het ijs KNSB verenigingsdag voor bestuurders 3 november 2007 Bart Bendel Wouter Vermaas Inhoud workshop Aansprakelijkheid van: Schaatsers Verenigingen Trainers Aansprakelijkheid van

Nadere informatie

News Update Labour & Employment

News Update Labour & Employment In deze News Update: Klik op de titel om door te gaan naar het hele artikel Uitsluiting van een OR lid mogelijk?... 1 Bij afwijken wettelijke opzegtermijn werknemer automatisch langere opzegtermijn werkgever?...

Nadere informatie

2. [NAAM BEDRIJF/ ORGANISATIE] gevestigd te [PLAATSNAAM], hierna te. noemen: de uitlener, vertegenwoordigd door de heer/mevrouw [NAAM

2. [NAAM BEDRIJF/ ORGANISATIE] gevestigd te [PLAATSNAAM], hierna te. noemen: de uitlener, vertegenwoordigd door de heer/mevrouw [NAAM MODEL Detacheringovereenkomst Dit model kunt u ook vinden op www.uwv.nl. 1. [NAAM BEDRIJF/ ORGANISATIE] gevestigd te [PLAATSNAAM], hierna te noemen: de uitlener, vertegenwoordigd door de heer/mevrouw [NAAM

Nadere informatie

mr. ing. R.O.B. Poort

mr. ing. R.O.B. Poort AANSPRAKELIJKHEID VAN DE VEILIGHEIDSKUNDIGE 17 maart 2011 mr. ing. R.O.B. Poort 17 maart 2011 www.bureaupoort.nl 1 OPBOUW WORKSHOP Beroepsaansprakelijkheid algemeen Wanprestatie (contractueel) Onrechtmatige

Nadere informatie

De aansprakelijkheid van de werkgever bij bedrijfsuitjes en personeelsactiviteiten in rechtsvergelijkend perspectief.

De aansprakelijkheid van de werkgever bij bedrijfsuitjes en personeelsactiviteiten in rechtsvergelijkend perspectief. De aansprakelijkheid van de werkgever bij bedrijfsuitjes en personeelsactiviteiten in rechtsvergelijkend perspectief. M. van der Vos (0521485) 23 Maart 2012 Begeleider: mr. E.M. Hoogeveen Tweede lezer:

Nadere informatie

Pesten. Wie heeft welke rol

Pesten. Wie heeft welke rol Pesten Wie heeft welke rol Wat zegt de wet Doelvoorschriften t.a.v. PSA Psychosociale arbeidsbelasting Seksuele intimidatie Agressie en geweld Pesten Discriminatie Werkdruk Werkgever verplicht beleid te

Nadere informatie

Symposium Omkering van bewijslast. 27 oktober 2017 Rotterdam Studiekring Normatieve Uitleg

Symposium Omkering van bewijslast. 27 oktober 2017 Rotterdam Studiekring Normatieve Uitleg Symposium Omkering van bewijslast 27 oktober 2017 Rotterdam Studiekring Normatieve Uitleg Wettelijk vermoeden en omkering van de bewijslast Daan Asser 1 1. Feiten en recht Rechtsfeit is het feit of het

Nadere informatie

Goed Werkgeverschapverzekering. Een verzekering die aansluit bij de uitgebreide zorgplicht van werkgevers richting medewerkers

Goed Werkgeverschapverzekering. Een verzekering die aansluit bij de uitgebreide zorgplicht van werkgevers richting medewerkers Goed Werkgeverschapverzekering. Een verzekering die aansluit bij de uitgebreide zorgplicht van werkgevers richting medewerkers Inhoud Aangescherpte aansprakelijkheid richting medewerkers. 3 Goed werkgeverschap...

Nadere informatie

Expertises beroepsziekten en bedrijfsongevallen

Expertises beroepsziekten en bedrijfsongevallen Expertises beroepsziekten en bedrijfsongevallen prof dr mr A.J. Akkermans Beroepsziekten en bedrijfsongevallen vanuit juridisch perspectief Werkgeversaansprakelijkheid Bron: W.E. Eshuis e.a. (2011), Werkgeverskosten

Nadere informatie

Terwijl de lente duidelijk in aantocht lijkt te zijn treft u hierbij onze nieuwsbrief aan.

Terwijl de lente duidelijk in aantocht lijkt te zijn treft u hierbij onze nieuwsbrief aan. NIEUWSBRIEF 3 1 4 juli 2010 maart 2011 Beste lezer, Terwijl de lente duidelijk in aantocht lijkt te zijn treft u hierbij onze nieuwsbrief aan. Ook in deze nieuwsbrief treft u weer een selectie aan van

Nadere informatie

HOOFDARTIKEL. VERZEKERINGS^EN AANSPRAKEHJKHEIDSRECHT IVlr. H. Lebbing, Houthoff Buruma, Rotterdam. Nummer december 2012.

HOOFDARTIKEL. VERZEKERINGS^EN AANSPRAKEHJKHEIDSRECHT IVlr. H. Lebbing, Houthoff Buruma, Rotterdam. Nummer december 2012. Pagina 22 Nummer 23 20 december 2012 HOOFDARTIKEL VERZEKERINGS^EN AANSPRAKEHJKHEIDSRECHT IVlr. H. Lebbing, Houthoff Buruma, Rotterdam te de rechtspraak omtrent de zorgplicht van de werkgever ex artikel

Nadere informatie

Voorwoord. Voorwoord

Voorwoord. Voorwoord Voorwoord Voorwoord Het zit er op. Naar ongeveer vierenhalf jaar studeren sluit ik met deze scriptie mijn studie Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit af. Een studie die mij elk collegejaar maar

Nadere informatie

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet?

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet? 1 Arbo 17 de meest gestelde vragen in de schoonmaak 1 Arbo Arbeidsomstandigheden hebben de laatste decennia veel aandacht gekregen, en terecht. Vaak is al gebleken dat met soms eenvoudige werkplekaanpassingen,

Nadere informatie

Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Enkele knelpunten bij beleggingsverzekeringen

Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Enkele knelpunten bij beleggingsverzekeringen Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Enkele knelpunten bij beleggingsverzekeringen Mr. dr. D.M.A. Gerdes Inhoud 1. Enkele opmerkingen vooraf 2. Rechtspraak over voorlichtingsplicht dwaling ontbreken

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling REGELING INZAKE HET OMGAAN MET EEN VERMOEDEN VAN EEN MISSTAND HOOFDSTUK 1. DEFINITIES Artikel 1. Definities In deze regeling worden de volgende definities gebruikt: betrokkene: degene die al dan niet in

Nadere informatie

Dit is het overzicht van de verplichte arresten van Algemene Rechtswetenschap

Dit is het overzicht van de verplichte arresten van Algemene Rechtswetenschap Voorwoord Dit is het overzicht van de verplichte arresten van Algemene Rechtswetenschap 2 2016-2017. Dit overzicht is geschreven naar eigen inzicht van de auteur. Bij het maken van deze overzichten wordt

Nadere informatie

Jan Hamburger, manager Markt en Product, Turien & Co. Werkgeversaansprakelijkheid, goed werkgeverschap. Jurisprudentie en ontwikkelingen.

Jan Hamburger, manager Markt en Product, Turien & Co. Werkgeversaansprakelijkheid, goed werkgeverschap. Jurisprudentie en ontwikkelingen. Agenda Turien & Co. Assuradeuren Jan Hamburger, manager Markt en Product, Turien & Co. Werkgeversaansprakelijkheid, goed werkgeverschap. Jurisprudentie en ontwikkelingen. Paul de Jong, jurist Onrechtmatige

Nadere informatie

Contractsduur, uitvoering en wijziging overeen-komst

Contractsduur, uitvoering en wijziging overeen-komst artikel 1. Algemeen 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen Juncto juridisch advies en training, hierna te noemen: Juncto, en een Opdrachtgever waarop

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 MAART 2014 S.13.0113.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0113.F VIVIUM nv, Mr. van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B. S. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Samenvatting. Consument, ARAG SE, gevestigd te Leusden, hierna te noemen: Aangeslotene. 1. Procesverloop

Samenvatting. Consument, ARAG SE, gevestigd te Leusden, hierna te noemen: Aangeslotene. 1. Procesverloop Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-373 d.d. 9 oktober 2014 (mr. P.A. Offers, prof. mr. E.H. Hondius en drs. W. Dullemond, leden en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Casus 8 Even Apeldoorn bellen

Casus 8 Even Apeldoorn bellen 2010, Noordhoff Uitgevers bv Casus 8 Even Apeldoorn bellen Helaas komt het maar al te regelmatig voor dat werknemers betrokken raken bij een bedrijfsongeval. Langdurige uitval, hoge rekeningen, veel pijn

Nadere informatie

T 030 659 55 50 F 030 659 56 55 E info@vhg.org I www.vhg.org

T 030 659 55 50 F 030 659 56 55 E info@vhg.org I www.vhg.org Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) De Molen 30, 3994 DB Houten Postbus 1010, 3990 CA Houten T 030 659 55 50 F 030 659 56 55 E info@vhg.org I www.vhg.org Een arbeidsongeval! Wat nu? Wilt

Nadere informatie

Het organiseren van werk zonder gevaren kan het volgende inhouden: -- aanpassingen in werkzaamheden/werkmethoden

Het organiseren van werk zonder gevaren kan het volgende inhouden: -- aanpassingen in werkzaamheden/werkmethoden Bijlage 4 - Zwangerschapsprotocol Zwangerschapsprotocol voor de openbare apotheek In elke organisatie werken vrouwen in de vruchtbare leeftijd die op enig moment een kinderwens krijgen. In de apotheekbranche

Nadere informatie

Het is tijd voor een heldere werkgeversaansprakelijkheid

Het is tijd voor een heldere werkgeversaansprakelijkheid Masterthesis Rechtsgeleerdheid Het is tijd voor een heldere werkgeversaansprakelijkheid Een zoektocht naar een eenvoudig systeem dat rechtszeker en rechtsgelijk is, een verdergaande bescherming aan werknemers

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Uit de stukken is, voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Uit de stukken is, voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2005.0156 (004.05) ingediend door: hierna te noemen 'klager', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer

Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer Wie zijn wij? Melior Verzekeringen - Marc Mutsaars accountmanager - Cherrie Elfferich senior jurist overheidsaansprakelijkheid Wat gaan we vandaag doen? Ochtend:

Nadere informatie

a.s.r. Verkeersschadeverzekering voor werknemers

a.s.r. Verkeersschadeverzekering voor werknemers a.s.r. Verkeersschadeverzekering voor werknemers Waarom hebt u een a.s.r. Verkeersschadeverzekering voor werknemers nodig? Een belangrijke uitsluiting op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Nadere informatie

Ambulancezorg Nederland, hierna te noemen de werkgeversvertegenwoordiging, enerzijds

Ambulancezorg Nederland, hierna te noemen de werkgeversvertegenwoordiging, enerzijds Advies over het verschil van mening tussen Ambulancezorg Nederland, hierna te noemen de werkgeversvertegenwoordiging, enerzijds en FNV (Zorg en Welzijn) en CNV (Zorg & Welzijn) anderzijds, hierna gezamenlijk

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2015:6240

ECLI:NL:RBROT:2015:6240 ECLI:NL:RBROT:2015:6240 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 08-05-2015 Datum publicatie 28-08-2015 Zaaknummer 3260279 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg - enkelvoudig

Nadere informatie