ASBEST /KERAMISCH MATERIAAL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ASBEST /KERAMISCH MATERIAAL"

Transcriptie

1 HEALTH SAFETY ENVIRONMENT HSE richtlijnen januari 2022 ASBEST /KERAMISCH MATERIAAL 0 WERKVLOER EDITIE Management System for a safer and healthier workplace Energy industry standards for professionals on the shop floor

2 Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke stoffen vrijkomen. Lees daarom de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de beheersmaatregelen zoals omschreven, daadwerkelijk aanwezig zijn. Tref dan de voorzorgsmaatregelen die horen bij het werk dat jij gaat uitvoeren. Blijf steeds alert op het voorkomen van verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen. Bij twijfel: altijd vragen of leg de werkzaamheden stil! HSElife NL is een online all-in-one Health, Safety, Environment en Quality MANAGEMENT SYSTEEM dat interactief leren, certificeren, communiceren en registreren omvat BELANGRIJK EN INZETBAAR VOOR ELKE RISICOVOLLE WERKOMGEVING... IN ELKE BRANCHE... OVERAL! Naast de reeds geharmoniseerde informatie blijft er Locatie- of Maatschappij specifieke informatie van kracht. Vraag ernaar!

3 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL Vanwege zijn goede eigenschappen (sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop) werd asbest eind vorige eeuw veel gebruikt in gebouwen. In 1993 werd deze grondstof verboden in Nederland. Sindsdien worden er geen nieuwe producten meer mee gemaakt. Nog steeds kan er echter asbest in gebouwen en installaties aanwezig zijn. Bij beschadiging, verbouwing, sloop of brand kan asbest een groot risico voor de gezondheid en het milieu vormen.

4 KERAMISCH MATERIAAL Voor plekken die heel heet kunnen worden (bv. stoomleidingen) is keramisch materiaal gebruikt als vervanging voor asbest. Omdat ook dit materiaal als schadelijk voor de gezondheid geldt, worden voor het werken ermee dezelfde richtlijnen en werkmethoden gehanteerd als voor asbest. N.B. Een laboratoriumanalyse van isolatiemateriaal is vereist om te controleren of het asbest of keramische vezels bevat. Neem bij twijfel contact op met gespecialiseerde bedrijven en leg het werk stil. Vaak zijn er al inventarisaties van locaties gemaakt waar asbest aanwezig is. Deze zijn bekend bij de locatiebeheerder die hier bij de uitgifte van de werkvergunningen rekening mee kan houden.

5 SCHADELIJK VOOR DE GEZONDHEID De belangrijkste asbest-gerelateerde ziekten zijn: asbestose (chronische ontsteking van de long), longkanker en mesothelioom (kanker aan het slijmvlies van de longen, borstholte of buikholte). Er is geen blootstelling en dus geen risico voor de gezondheid wanneer asbest materialen in goede staat zijn en ongemoeid blijven. Wel gevaar: vrijkomen van kleine zwevende deeltjes door: slijpen frezen zagen boren schuren N.B. Hoge concentraties aan inadembare keramische vezels zijn alleen te verwachten bij verwijdering van oude isolatie die vaak hoog verhit is geweest.

6 WERKEN AAN ASBEST OF KERAMISCH MATERIAAL Asbestinventarisatie + werkplan - gecertificeerd bedrijf (deskundig asbestverwijderaar) Uitvoeren werkzaamheden - gecertificeerde personen van gecertificeerd bedrijf Toezicht - gecertificeerde werknemer (deskundig toezichthouder asbestverwijdering) Eindbeoordeling - gekwalificeerde partij (anders dan de asbestverwijderaar)

7 DE BEHEERDER VAN DE LOCATIE: houdt toolbox meeting stelt, waar nodig, de installatie veilig zet de werkplek af geeft de werkplek vrij d.m.v. vergunningen en Taak Risico Analyse

8 BLOOTSTELLING AAN VEZELS VOORKOMEN In alle gevallen: Werk/blijf zoveel mogelijk bovenwinds van de werkplek Besloten ruimte: controleer of deze vrij is van restanten van vezels en zet ventilatie af Zo niet, zuig de restanten op met een speciale asbeststofzuiger (nooit: gewone stofzuiger)

9 BLOOTSTELLING AAN VEZELS VOORKOMEN Verwijdering van asbest of keramisch materiaal: Gebruik de juiste extra persoonlijke beschermingsmiddelen: Powered Air-Purifying Respirator (PAPR)* wegwerp overall wegwerp overschoenen geschikte handschoenen * Indien sprake is van amfibole asbest dan is onafhankelijke adembescherming vereist

10 BLOOTSTELLING AAN VEZELS VOORKOMEN Aanbrengen van nieuw isolatiemateriaal: gebruik, waar mogelijk, preformed isolatiemateriaal en geen losse vezelmassa (weinig vezelemissie door extra coating) gebruik de juiste extra persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals boven) ken het soort materiaal waarmee je werkt; gebruik andere materialen dan keramische wol indien mogelijk

11 VRAGEN? MEER INFORMATIE? Je kunt altijd terecht bij de locatie beheerder/supervisor.

12 5 OM TE ONTHOUDEN Werk met de wind in de rug en zorg voor goede ventilatie Zet de werkplek goed af Voorkom breuk en verspreiding Ruim de werkplek op Gebruik de juiste PBM (zie folder) LET OP: Asbest en Keramische vezels mogen alleen worden verwijderd door gekwalificeerd personeel.

13 VRAAG 1. Wanneer zijn asbest en keramisch materiaal niet gevaarlijk voor de gezondheid? A) Als de stoffen in gebonden toestand voorkomen, bijvoorbeeld een plaat. B) Als een laboratorium of een gespecialiseerd bedrijf vaststelt dat er geen gevaar is voor de gezondheid. C) Als je werkt op een plek waar je de wind mee hebt.

14 ANTWOORD 1. Wanneer zijn asbest en keramisch materiaal niet gevaarlijk voor de gezondheid? A) Als de stoffen in gebonden toestand voorkomen, bijvoorbeeld een plaat. B) Als een laboratorium of een gespecialiseerd bedrijf vaststelt dat er geen gevaar is voor de gezondheid. C) Als je werkt op een plek waar je de wind mee hebt.

15 VRAAG 2. Wanneer zijn asbest en keramisch materiaal wel gevaarlijk voor de gezondheid? A) Als er zwevende deeltje vrijkomen doordat je het materiaal slijpt, schuurt of freest. Maar ook doordat er zwevende deeltjes vrijkomen als je in het materiaal boort of als je het zaagt. B) Het materiaal is gevaarlijk voor de gezondheid als het vaak verhit is geweest door hoge temperaturen. C) Asbest en keramische vezels zijn schadelijk voor de gezondheid wanneer ze in de omgeving of in het oppervlaktewater terecht komen.

16 ANTWOORD 2. Wanneer zijn asbest en keramisch materiaal wel gevaarlijk voor de gezondheid? A) Als er zwevende deeltje vrijkomen doordat je het materiaal slijpt, schuurt of freest. Maar ook doordat er zwevende deeltjes vrijkomen als je in het materiaal boort of als je het zaagt. B) Het materiaal is gevaarlijk voor de gezondheid als het vaak verhit is geweest door hoge temperaturen. C) Asbest en keramische vezels zijn schadelijk voor de gezondheid wanneer ze in de omgeving of in het oppervlaktewater terecht komen.

17 VRAAG 3. Hoe voorkom je blootstelling aan vezels? A) Je voorkomt blootstelling aan vezels als je zoveel mogelijk bovenwinds van de werkplek blijft of werkt. B) Je voorkomt blootstelling aan vezels als je werkhandschoenen en een antistatische overall draagt. C) Als je de werkplek afzet nadat deze is vrijgegeven.

18 ANTWOORD 3. Hoe voorkom je blootstelling aan vezels? A) Je voorkomt blootstelling aan vezels als je zoveel mogelijk bovenwinds van de werkplek blijft of werkt. B) Je voorkomt blootstelling aan vezels als je werkhandschoenen en een antistatische overall draagt. C) Als je de werkplek afzet nadat deze is vrijgegeven.

19 VRAAG 4. Welke extra persoonlijke beschermingsmiddelen moet je dragen wanneer je asbest en keramisch materiaal verwijdert? A) Antistatische wegwerp overall, volgelaatsmasker met ABEKHgP3 filterbus, overschoenen, geschikte handschoenen, veiligheidsbril. B) Volgelaatsmasker met ABEKHgP3 filterbus, wegwerp overall, wegwerp overschoenen, geschikte handschoenen. C) Wegwerp overall, volgelaatsmasker met ABEKHgP3 filterbus, overschoenen, geschikte handschoenen, veiligheidsbril, gelaatscherm.

20 ANTWOORD 4. Welke extra persoonlijke beschermingsmiddelen moet je dragen wanneer je asbest en keramisch materiaal verwijdert? A) Antistatische wegwerp overall, volgelaatsmasker met ABEKHgP3 filterbus, overschoenen, geschikte handschoenen, veiligheidsbril. B) Volgelaatsmasker met ABEKHgP3 filterbus, wegwerp overall, wegwerp overschoenen, geschikte handschoenen. C) Wegwerp overall, volgelaatsmasker met ABEKHgP3 filterbus, overschoenen, geschikte handschoenen, veiligheidsbril, gelaatscherm.

21 VRAAG 5. Wie voeren werkzaamheden uit aan asbest en keramisch materiaal? A) Personen van een ander bedrijf die ook asbest verwijderen. B) Een gecertificeerde werknemer die ook deskundig toezichthouder is bij asbestverwijdering. C) Gecertificeerde personen van een gecertificeerd bedrijf.

22 ANTWOORD 5. Wie voeren werkzaamheden uit aan asbest en keramisch materiaal? A) Personen van een ander bedrijf die ook asbest verwijderen. B) Een gecertificeerde werknemer die ook deskundig toezichthouder is bij asbestverwijdering. C) Gecertificeerde personen van een gecertificeerd bedrijf.