Je reisgids. De nieuwe onderwijs- en examenregeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Je reisgids. De nieuwe onderwijs- en examenregeling 2005-2006"

Transcriptie

1 Je reisgids De nieuwe onderwijs- en examenregeling Met alles wat je moet weten over: je inschrijving en het studiegeld de samenstelling van je studieprogramma examens en beraadslaging begeleiding tijdens je studie het antwoord van de K.U.Leuven op de Bolognaverklaring Belangrijk: Deze nieuwe onderwijs- en examenregeling geldt voor ALLE studenten: voor wie nu voor het eerst inschrijft aan de K.U.Leuven voor wie al K.U.Leuven-student is Je reisgids Deze brochure is je reisgids doorheen je studies, van vertrek tot aankomst. En een reisgids hou je natuurlijk zorgvuldig bij.

2 Je kompas Het antwoord van de K.U.Leuven op Bologna en flexibilisering De Bolognaverklaring en flexibiliteit De Bolognaverklaring (1999) bepleit onder meer de invoering van een creditsysteem dat de mobiliteit van studenten moet bevorderen. Een credit of een studiepunt staat, overal in Europa, voor 25 à 30 uren studieactiviteit (lessen volgen, opdrachten uitvoeren, examens voorbereiden enz.). Eén jaar studie wordt gelijkgesteld met 60 studiepunten (1500 à 1800 uren). Dankzij deze maat kan men een creditsysteem ontwikkelen, waarbinnen een opleiding gezien wordt als een geordend geheel van opleidingsonderdelen voor een totaal van bijv. 180 credits. Om het diploma te behalen, moet je dan in principe 180 credits behaald hebben. Dankzij deze onderwijseuro kan je opleidingsonderdelen die je binnen één opleiding volgde, ook te gelde maken in een andere opleiding, in een andere instelling of zelfs in een ander land. Vlaanderen en flexibiliteit Vlaanderen voerde dit deel van de Bolognaverklaring uit via het flexibiliseringsdecreet (2004). De hoeksteen van dit decreet bestaat erin dat het vertrouwde jaarsysteem vervangen wordt door een creditsysteem. Een opleiding wordt niet langer gezien als de optelsom van onafhankelijke studiejaren, maar als één geordend geheel van opleidingsonderdelen. Afgezien van dit principe en enkele bijkomende verplichtingen geeft het decreet aan elke universiteit en hogeschool veel vrijheid om op een eigen manier vorm te geven aan dit creditsysteem. De K.U.Leuven en flexibilisering Het decreet staat toe dat, met akkoord van de instelling, een student zelf bepaalt in welke volgorde en aan welk tempo hij door zijn studie vordert. De K.U.Leuven vindt het echter het beste om zowel de volgorde waarin men een en ander doet als het tempo ervan te begeleiden. Zij kiest dus bewust voor een bewaakt creditsysteem. Zij bouwt in haar onderwijs- en examenregeling alle garanties in opdat jij, als student en als persoon, zelfs meer dan in het verleden, goed begeleid wordt in je studieproces en bovendien correct beoordeeld wordt. Meer informatie over flexibilisering:

3 Vertrekkensklaar? Inschrijving en studiegeld Schrijf je tijdig in! Schrijf je in vóór het begin van het academiejaar en uiterlijk op 15 oktober. Pas dan kan je de inhoud van je opleiding samenstellen. Pas dan krijg je toegang tot TOLEDO dat is de elektronische leeromgeving waarin je elke dag actief zal zijn. Inschrijven is een contract afsluiten Door je inschrijving sluit je een overeenkomst af met de K.U.Leuven. Je verneemt wat je mag verwachten van de K.U.Leuven, en wat de K.U.Leuven van jou verwacht. Je kiest tussen: - een diplomacontract: je wil een bachelor- of masterdiploma behalen en je volgt het onderwijs. - een creditcontract: je wil slechts een creditbewijs halen voor afzonderlijke opleidingsonderdelen. - een examencontract: je wil een diploma halen of je wil creditbewijzen halen, maar je volgt het onderwijs niet; je legt alleen examens af en krijgt geen ondersteuning van de universiteit. Modeltrajecten en geïndividualiseerde studietrajecten Voor een diploma studeer je meestal via een modeltraject dat de faculteit uittekende en dat je in de programmagids terugvindt. Je hebt hier verschillende mogelijkheden: - als voltijds student (per jaar 54 à 66 studiepunten) - als halftijds student (per jaar 27 à 33 studiepunten) - via andere deeltijdse mogelijkheden (in sommige opleidingen) Als een modeltraject voor jou om gegronde redenen niet zinvol of haalbaar is, kan je een geïndividualiseerd studietraject aanvragen bij de assessmentcommissie van de K.U.Leuven. Na goedkeuring kan je dan een meer op maat gesneden studietraject volgen, waardoor je bijvoorbeeld werk en studie kan combineren. Toelatingsvoorwaarden Je kan je pas inschrijven voor een opleiding of voor een bepaald type contract of studietraject, als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden. Soms heb je een toelating nodig van de universiteit of van de faculteit. Soms moet je eerst een schakel- of voorbereidingsprogramma volgen. Het juiste studiegeld berekend Je studiegeld hangt af van het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft. Je betaalt een vast gedeelte van 55 euro en een variabel gedeelte van 7,5 euro per studiepunt. Als je voltijds student bent, betaal je een forfaitair bedrag van 505 euro. (Bijna-)beursstudenten en een aantal andere groepen betalen aangepaste lagere of hogere bedragen. Bij je inschrijving betaal je een voorlopig bedrag. Nadat je studieprogramma volledig is samengesteld, kan vanaf maart een herberekening plaatsvinden. - de onderwijsregeling: - je inschrijving:

4 Op reis Het opleidingsaanbod en je individueel studieprogramma Opleidingsaanbod Elke opleiding aan de K.U.Leuven bestaat uit opleidingsonderdelen die je in een bepaalde volgorde doorloopt. Een opleiding is geordend in één of meer programmajaren van telkens ongeveer 60 studiepunten. Eén studiepunt (credit) staat voor 25 à 30 uren studieactiviteit. Eén jaar studie vergt dus ongeveer 1500 à 1800 uren studieactiviteit (colleges voorbereiden en volgen, opdrachten uitvoeren, studeren voor examens enz.). Een bacheloropleiding heeft een omvang van 180 studiepunten. Een masteropleiding heeft een omvang van 60 studiepunten of een veelvoud ervan. Vermindering van studieomvang, Eerder Verworven Kwalificaties (EVK) en Vrijstellingen Als je al een ander diploma behaalde, kan je een opleiding met vermindering van studieomvang volgen. Je krijgt dan een aangepast studieprogramma, met vrijstelling van een aantal opleidingsonderdelen. Als je al studiebewijzen hebt uit een andere opleiding binnen of buiten het hoger onderwijs (we noemen dit EVK s), dan kan je vrijstelling aanvragen voor één of meer opleidingsonderdelen. Je hoeft daarover dan geen examen meer af te leggen. Eerder Verworven Competenties (EVC) en Vrijstellingen Als je meent op basis van ervaring al te beschikken over wat je anders zou verwerven via het volgen van opleidingsonderdelen, kan je deze eerder verworven competenties (EVC) laten vastleggen via een bekwaamheidsonderzoek door de assessmentcommissie van de K.U.Leuven. Met een bekwaamheidsbewijs kan je daarna vrijstellingen aanvragen. Je individueel studieprogramma (ISP) Via Mijn studentendossier op de K.U.Leuven website leg je voor 15 oktober je studieprogramma vast volgens de regels die gelden voor jouw opleiding. Uiterlijk een maand later keurt je faculteit je ISP goed en zijn je gemaakte keuzes definitief. Voor opleidingsonderdelen uit het tweede semester, kan je tot uiterlijk 28 februari wijzigingen aanbrengen. - de opleidingen, zie de programmagids: - het EVC-assessment en bekwaamheidsbewijs: - Mijn studentendossier :

5 Behouden aankomst Examens en beraadslaging Creditbewijs Als je slaagt voor een opleidingsonderdeel (dus ten minste 10 op 20 behaalt), krijg je een creditbewijs. Dat is in principe onbeperkt geldig. Geslaagd voor een programmajaar? - Je slaagt in elk geval als je voor elk opleidingsonderdeel slaagt. - Je slaagt ook als je ten minste 54% haalt, en slechts twee keer 9/20 of één keer 8/20 behaalt. - Als eerstejaars bachelor slaag je ook als je ten minste 56% hebt behaald, en slechts één keer 7/20 of één keer 8/20 en één keer 9/20. - In een aantal opleidingen mag je voor sommige essentiële opleidingsonderdelen geen onvoldoende halen. - Als er speciale omstandigheden zijn, kan de examencommissie je toch laten slagen, ook al voldoe je strikt gesproken niet aan de slaagcriteria. Niet geslaagd? - Je hebt in elk geval per academiejaar twee examenkansen per opleidingsonderdeel. - Als je dan nog niet geslaagd bent, herneem je het jaar erna de vakken waarvoor je geen creditbewijs kreeg. - Afhankelijk van je behaalde credits (ten minste 20) kan je ook al vakken vooruitnemen van een volgend programmajaar. De creditbewijzen die je daarvoor haalt, kan je opslaan voor gebruik erna. Het diploma! Als je slaagt voor elk programmajaar (bij masteropleidingen is er soms slechts één), ben je geslaagd voor de gehele opleiding en ontvang je het bachelor- of masterdiploma. Je krijgt bovendien een graad van verdienste, als je over de gehele opleiding samen een bepaald percentage hebt behaald: onderscheiding (68%), grote onderscheiding (77%), grootste onderscheiding (85%) of grootste onderscheiding met gelukwensen van de examencommissie (90%). Verandert nu ook alles als je al student bent? Als je al student bent aan de K.U.Leuven, maar geen echte bachelor- of masterstudent, studeer je gewoon verder volgens het oude studiejaarsysteem. Je stapt wel in een studiecontract en een studietraject. Er wordt eveneens over je beraadslaagd volgens de nieuwe regels en je ontvangt nog slechts een graad van verdienste na je opleiding als geheel. - het algemene examenreglement: - facultaire aanvullingen op het examenreglement:

6 Service onderweg Sociale, financiële of juridische zorgen? Als je advies nodig hebt rond studiefinanciering, kinderbijslag, zelfstandigheid als student enz., kan je terecht bij de Sociale dienst. Zit je met technisch-juridische vragen rond bijv. het studentenstatuut of het examenreglement, dan kan je aankloppen bij de Juridische dienst voor studenten. Studieadvies Op elk moment tijdens je studie kan je een beroep doen op deskundige gidsen. De facultaire studiebegeleiders en monitoren of de centrale dienst Studieadvies staan voor je klaar. Ze helpen je knopen doorhakken of bieden een luisterend oor. Niet-bindend studieadvies Als je na een eerste academiejaar in een bacheloropleiding nog niet geslaagd bent in de derde examenperiode (september), ontvang je een niet-bindend studieadvies. Je ontvangt een schriftelijke uitnodiging voor een adviesgesprek met de facultaire en/of centrale studieadviesdiensten. Dit gesprek kan je helpen om een overwogen keuze te maken voor een nieuwe inschrijving of een heroriëntering. Meer dan twee keer een programmajaar doen? Als je twee keer niet geslaagd bent voor een programmajaar van een opleiding, mag je slechts met een bijzondere toelating nog een derde keer proberen. Je moet al ten minste de helft van je studiepunten gehaald hebben en er moeten redenen zijn om aan te nemen dat je toch nog een kans op slagen hebt. Ook als je slechts inschrijft voor afzonderlijke opleidingsonderdelen, heb je per opleidingsonderdeel geen recht op meer dan twee inschrijvingen. Een derde inschrijving kan slechts in zeer uitzonderlijke gevallen. Mogelijkheid tot beroep Meer dan vroeger krijg je nu de mogelijkheid om een bepaalde beslissing in verband met je studies in vraag te stellen. Naast de interne beroepsmogelijkheden via de studentendecaan kan je voor sommige aspecten (bijv. vrijstellingen, beslissingen van een examencommissie) daarna ook naar een externe rechtbank, de Raad voor studievoortgangsbeslissingen. - Juridische dienst: - Sociale dienst: - Dienst Studieadvies: - Diensten van de Studentendecaan: V.u.: Joseph Indekeu, coördinator Onderwijsbeleid, Naamsestraat 22, 3000 Leuven

Stap. Studieadviespunt Gent. Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering 2008-2009

Stap. Studieadviespunt Gent. Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering 2008-2009 de Stap Studieadviespunt Gent Klein Raamhof 8, 9000 Gent Tel. 09 233 75 15 - Fax 09 224 15 65 mail: info@destapgent.be website: www.destapgent.be Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering

Nadere informatie

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)?

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Leerkrediet Informatie Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Diplomacontract: je volgt een opleiding met de bedoeling een diploma te behalen voor de volledige opleiding Creditcontract: je volgt

Nadere informatie

EXAMENCONTRACT VOOR HET VERWERVEN VAN EEN DIPLOMA

EXAMENCONTRACT VOOR HET VERWERVEN VAN EEN DIPLOMA EXAMENCONTRACT VOOR HET VERWERVEN VAN EEN DIPLOMA TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN, De Vrije Universiteit Brussel met zetel te 1050 Brussel, Pleinlaan 2, die rechtspersoonlijkheid geniet bij wet van 28 mei 1970

Nadere informatie

Vernieuwde Tolerantieregeling

Vernieuwde Tolerantieregeling Vernieuwde Tolerantieregeling Informatiesessie voor voorzitters en secretarissen van s Vernieuwde Tolerantieregeling 1. Nieuwe Tolerantieregeling 2. Beperkte vs. gehele 3. Vernieuwde taken van de 4. Bijzondere

Nadere informatie

Een bachelor- of masterdiploma behalen

Een bachelor- of masterdiploma behalen WERKEN EN STUDEREN Ben je al aan het werk maar wil je een nieuwe uitdaging aangaan en professioneel een andere weg inslaan? Heb je vroeger niet de kans gekregen of genomen om verder te studeren maar wil

Nadere informatie

Studeren aan de KU Leuven : vrijheid en flexibiliteit of bewaking en strenge regels? Bart Dejonghe dienst Studieadvies

Studeren aan de KU Leuven : vrijheid en flexibiliteit of bewaking en strenge regels? Bart Dejonghe dienst Studieadvies Studeren aan de KU Leuven : vrijheid en flexibiliteit of bewaking en strenge regels? Bart Dejonghe dienst Studieadvies Inhoud - Flexibilisering van het hoger onderwijs - Leerkrediet (Vlaamse overheid)

Nadere informatie

Aanpassingen OER 14-15

Aanpassingen OER 14-15 Aanpassingen OER 14-15 Algemeen: aanpak Focus: vereenvoudiging, inkorting, verheldering Daarnaast: mogelijkheden voor optimalisatie -ervaringen faculteiten en diensten -ervaringen beleid -externe regelgeving

Nadere informatie

Een bachelor- of masterdiploma behalen

Een bachelor- of masterdiploma behalen Werken en studeren Ben je al aan het werk maar wil je een nieuwe uitdaging aangaan en professioneel een andere weg inslaan? Heb je vroeger niet de kans gekregen of genomen om verder te studeren maar wil

Nadere informatie

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster voor studenten van campus Brussel en campus Parnas Academiejaar 2014-2015 1. Waar vind ik de inhoud van mijn vakken? Kies in de programmagids

Nadere informatie

26 maart 2015. 1. Algemene regels

26 maart 2015. 1. Algemene regels Je inschrijving wijzigen of stoppen met studeren tijdens het academiejaar en de gevolgen hiervan voor de kinderbijslag en de studietoelagen van de Vlaamse overheid 26 maart 2015 1. Algemene regels Wanneer

Nadere informatie

Bachelor in de rechten & schakelprogramma werkstudenten

Bachelor in de rechten & schakelprogramma werkstudenten Bachelor in de rechten & schakelprogramma werkstudenten Combineer werk, gezin en studie en behaal een volwaardig diploma Faculteit Rechtsgeleerdheid KU Leuven Kulak Als werkstudent een bachelor diploma

Nadere informatie

Infosessie voor ouders. 1 juli 2019

Infosessie voor ouders. 1 juli 2019 Infosessie voor ouders 1 juli 2019 Programma Studeren aan de KULeuven door Koen Paes (dienst studentenbegeleiding) Studentenleven door Daphne Certyn (VTK) Wat na de ijkingstoets? door Koen Paes Vooraf

Nadere informatie

Hoger onderwijs in Vlaanderen. Informatiebrochure 2012

Hoger onderwijs in Vlaanderen. Informatiebrochure 2012 Hoger onderwijs in Vlaanderen Informatiebrochure 2012 Inhoud Inleiding...2 Soorten instellingen...3 Soorten opleidingen...3 Nieuw vanaf 2013-2014: integratie academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten...5

Nadere informatie

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende Inhoud Wat is EVK? Wat is EVC? Kom je in aanmerking voor een vrijstelling op basis van een EVK? Hoe kun je vrijstellingen verkrijgen? Kom

Nadere informatie

De huidige structuur in het Hoger Onderwijs De hervormde opleiding Bachelor Verpleegkunde

De huidige structuur in het Hoger Onderwijs De hervormde opleiding Bachelor Verpleegkunde De huidige structuur in het Hoger Onderwijs De hervormde opleiding Bachelor Verpleegkunde 28-10-2010 Helly Symens 1 Bologna verklaring Met de Bologna-verklaring van juni 1999, ondertekend door 31 ministers

Nadere informatie

MEMO. Nieuwigheden in OER 09-10. 1. Algemene veranderingen

MEMO. Nieuwigheden in OER 09-10. 1. Algemene veranderingen STUDENTENBELEID STUDENTENVOORZIENINGEN STUDENTENADVIESDIENSTEN NAAMSESTRAAT 80 BUS 5415 BE-3000 LEUVEN AAN VAN DATUM C.C. Studentenadviesdiensten Ruth Stokx 2009-06-25 KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN MEMO

Nadere informatie

Bewijs je bekwaamheid. Studievoortgang op grond van eerder verworven kwalificaties (EVK) en competenties (EVC)

Bewijs je bekwaamheid. Studievoortgang op grond van eerder verworven kwalificaties (EVK) en competenties (EVC) Bewijs je bekwaamheid Studievoortgang op grond van eerder verworven kwalificaties (EVK) en competenties (EVC) Bewijs je bekwaamheid Inhoud Inleiding 2 1 Flexibele studievoortgang op basis van EVK en EVC

Nadere informatie

Contracttypes. Infofiche 1. WAT VOORAF GING

Contracttypes. Infofiche 1. WAT VOORAF GING Infofiche Contracttypes Als student kan je je onder verschillende soorten contracten inschrijven aan een instelling naargelang wat je wil bereiken (diploma-, credit- en examencontracten). 1. WAT VOORAF

Nadere informatie

Leerkrediet

Leerkrediet Wat is het leerkrediet? Het leerkrediet trad in werking in 2008-2009. Dit betekent dat elke student bij zijn eerste inschrijving een rugzak met 140 meekrijgt. De student gebruikt bij zijn inschrijving

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat TOELATINGSVOORWAARDEN... 1 INSCHRIJVING... 2 STUDIETRAJECT... 2 STAGE... 4 WERKEN EN STUDEREN... 4 CURSUSMATERIAAL... 5 LESSENROOSTER... 5 EXAMENS...

Nadere informatie

Leerkrediet 2011 2012

Leerkrediet 2011 2012 2011 WAT IS HET LEERKREDIET? Het leerkrediet trad in werking in 2008-2009. Dit betekent dat elke student bij zijn eerste inschrijving een rugzak met 140 meekrijgt. De student gebruikt bij zijn inschrijving

Nadere informatie

Onderwijsreglement van de K.U.Leuven

Onderwijsreglement van de K.U.Leuven Onderwijsreglement van de K.U.Leuven 2008-2009 zoals goedgekeurd op de Academische raad van 13.05.2008 en zoals gewijzigd op 09.06.2008 INHOUDSTAFEL Vooraf TITEL I. BEGRIPSBEPALINGEN TITEL II. ONDERWIJSREGLEMENT

Nadere informatie

Onderwijsreglement van de K.U.Leuven

Onderwijsreglement van de K.U.Leuven Onderwijsreglement van de K.U.Leuven 2007-2008 zoals goedgekeurd op de Academische raad van 14.05.2007 INHOUDSTAFEL Vooraf TITEL I. BEGRIPSBEPALINGEN TITEL II. ONDERWIJSREGLEMENT Afdeling 1. Toetredingsovereenkomsten

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het hoger onderwijs

Ontwikkelingen in het hoger onderwijs Ontwikkelingen in het hoger onderwijs Liesbeth Hens Departement Onderwijs en Vorming Hoger Onderwijsbeleid liesbeth.hens@ond.vlaanderen.be SLO bachelor na bachelor master na master Professionele bachelor

Nadere informatie

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Naar aanleiding van de flexibilisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen zijn de tabellen met betrekking tot de len en de studieduur voor het onderwijsvisitatieprotocol

Nadere informatie

Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten

Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten Artikel 3.3, lid 1 Algemene toelatingsvoorwaarden voor een bacheloropleiding Voor de inschrijving voor een bacheloropleiding geldt als algemene toelatingsvoorwaarde

Nadere informatie

2. Vrijstellingen o.b.v. ervaring als verpleegkundige, vroedvrouw, (=EVC)

2. Vrijstellingen o.b.v. ervaring als verpleegkundige, vroedvrouw, (=EVC) Aanvraag vrijstellingen Hoe dien je een vrijstellingsdossier in? 1. Vrijstellingen obv diploma s, getuigschriften, (=EVK) Je kan vrijstellingen aanvragen o.b.v. eerder behaalde diploma s, getuigschriften,...

Nadere informatie

ONDERWIJSREGELING en EXAMENREGLEMENT

ONDERWIJSREGELING en EXAMENREGLEMENT ONDERWIJSREGELING en EXAMENREGLEMENT 2012 2013 INHOUDSTAFEL DEEL 1: BEGRIPSBEPALINGEN 2 DEEL 2: ONDERWIJSREGELING 8 Afdeling 1 Toetredingsovereenkomsten 8 1.1. Diplomacontract, creditcontract en examencontract

Nadere informatie

Aan de slag met het onderwijs- en examenreglement van de K.U.Leuven 13-12-2011 1

Aan de slag met het onderwijs- en examenreglement van de K.U.Leuven 13-12-2011 1 Aan de slag met het onderwijs- en examenreglement van de K.U.Leuven 13-12-2011 1 Inleiding Doel van de vorming = zelfstandig het OER kunnen gebruiken om vragen vanuit de praktijk op te lossen, om het meest

Nadere informatie

HOGESCHOOL VOOR WETENSCHAP & KUNST ALGEMEEN ONDERWIJSREGLEMENT

HOGESCHOOL VOOR WETENSCHAP & KUNST ALGEMEEN ONDERWIJSREGLEMENT HOGESCHOOL VOOR WETENSCHAP & KUNST ALGEMEEN ONDERWIJSREGLEMENT -2010 Goedgekeurd door de RvB d.d. 13 mei na advies van de ARa d.d. 2 maart en 20 april 2 Vooraf Deze algemene reglementen alsook de aanvullende

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT. Academiejaar 2012 2013

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT. Academiejaar 2012 2013 ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT Academiejaar 2012 2013 Het onderwijs- en examenreglement is ondergeschikt aan de decretale bepalingen in verband met het hoger onderwijs en hun uitvoeringsbepalingen. Het

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Academiejaar 2012 2013 1. PROCEDURE 1.1 Aanvragen van je vrijstellingen

Nadere informatie

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Naar aanleiding van de flexibilisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen zijn de tabellen met betrekking tot de len en de studieduur voor het onderwijsvisitatieprotocol

Nadere informatie

Wat na het secundair onderwijs?

Wat na het secundair onderwijs? Wat na het secundair onderwijs? Inhoud 1. Kiezen 3. Andere opleidingen 4. 7 de specialisatiejaren bso en Se-n-se 5. En nu informatie zoeken 1. Kiezen Neem je Begin op TIJD Jezelf verkennen Aanbod verkennen

Nadere informatie

Ouderinfo-avond Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking

Ouderinfo-avond Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking Ouderinfo-avond 25-10-2016 Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking Inleiding Doel is volgende begrippen toe te lichten o o o o Studiepunten Centraal in alle begrippen Leerkrediet

Nadere informatie

Bachelor in de rechten werkstudentenprogramma Combineer werk, gezin en studie en behaal een volwaardig diploma

Bachelor in de rechten werkstudentenprogramma Combineer werk, gezin en studie en behaal een volwaardig diploma Bachelor in de rechten werkstudentenprogramma Combineer werk, gezin en studie en behaal een volwaardig diploma Faculteit Rechtsgeleerdheid Als werkstudent een bachelor diploma in de rechten behalen? Het

Nadere informatie

Zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 18 januari 2005, 21 juni 2005, 4 juli 2006, 22 mei 2007, 1 juli 2008 en 23 juni 2009.

Zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 18 januari 2005, 21 juni 2005, 4 juli 2006, 22 mei 2007, 1 juli 2008 en 23 juni 2009. EXAMENREGLEMENT Zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 18 januari 2005, 21 juni 2005, 4 juli 2006, 22 mei 2007, 1 juli 2008 en 23 juni 2009. Voorafgaande beschouwingen Bij het opstellen van het

Nadere informatie

A r t e v e l d e h o g e s c h o o l? verder studeren. werken. wegwijzer. K a t h o l i e k H o g e r O n d e r w i j s G e n t 2 0 0 8

A r t e v e l d e h o g e s c h o o l? verder studeren. werken. wegwijzer. K a t h o l i e k H o g e r O n d e r w i j s G e n t 2 0 0 8 A r t e v e l d e h o g e s c h o o l? verder studeren werken wegwijzer K a t h o l i e k H o g e r O n d e r w i j s G e n t 2 0 0 8 Beste student Nog even en je sleept de welverdiende beloning voor een

Nadere informatie

BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10

BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10 INHOUD 1 2 BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10 DEEL 1 INSCHRIJVING VIA TOETREDINGSOVEREENKOMSTEN 10 1.1 Diplomacontract, creditcontract en examencontract 10 1.2 Modeltraject en geïndividualiseerd

Nadere informatie

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven vzw Associatie K.U.Leuven Schapenstraat 34, B-3000 Leuven Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven Goedgekeurd op de Raad van bestuur van 16.06.2006 met ingang van het academiejaar 2006-2007 1. Definities

Nadere informatie

ALGEMEEN ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT 2012-2013 DEPARTEMENTAAL ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2012-2013

ALGEMEEN ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT 2012-2013 DEPARTEMENTAAL ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2012-2013 LUCA School of Arts, departement Architectuur, campus Sint-Lucas Brussel-Gent ALGEMEEN ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT 2012-2013 DEPARTEMENTAAL ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2012-2013 2 Inhoudstafel Titel

Nadere informatie

BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10

BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10 INHOUD 1 2 BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10 DEEL 1 INSCHRIJVING VIA TOETREDINGSOVEREENKOMSTEN 10 1.1 Diplomacontract, creditcontract en examencontract 10 1.2 Modeltraject en geïndividualiseerd

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement (OER)

Onderwijs- en Examenreglement (OER) Onderwijs- en Examenreglement (OER) 2014-2015 Waar vind je het terug? http://www.kuleuven.be/onderwijs/oer Kies dan Facultaire onderwijs-en examenreglementen En selecteer Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

GIT-infobundel. Academiejaar ALGEMENE INFORMATIE FACULTEIT LETTEREN EN WIJSBEGEERTE

GIT-infobundel. Academiejaar ALGEMENE INFORMATIE FACULTEIT LETTEREN EN WIJSBEGEERTE FACULTEIT LETTEREN EN WIJSBEGEERTE GIT-infobundel Academiejaar 2016-2017 ALGEMENE INFORMATIE Ik ben niet geslaagd voor een aantal opleidingsonderdelen, wat moet ik nu doen? Hoe moet ik mijn curriculum

Nadere informatie

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen vzw Associatie K.U.Leuven Schapenstraat 34, B-3000 Leuven Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen Goedgekeurd op de Raad van bestuur van 15.02.2008

Nadere informatie

BEGRIPSBEPALINGEN... 9 ONDERWIJSREGLEMENT... 16

BEGRIPSBEPALINGEN... 9 ONDERWIJSREGLEMENT... 16 OER 2015 2016 INHOUD BEGRIPSBEPALINGEN... 9 ONDERWIJSREGLEMENT... 16 DEEL 1 INSCHRIJVING VIA TOETREDINGSOVEREENKOMSTEN... 16 1.1 Diplomacontract, creditcontract en examencontract 16 Artikel 1 Keuzemogelijkheden...

Nadere informatie

HOGESCHOOL VOOR WETENSCHAP & KUNST ALGEMEEN ONDERWIJSREGLEMENT

HOGESCHOOL VOOR WETENSCHAP & KUNST ALGEMEEN ONDERWIJSREGLEMENT HOGESCHOOL VOOR WETENSCHAP & KUNST ALGEMEEN ONDERWIJSREGLEMENT 2010-2011 2 Vooraf Deze algemene reglementen alsook de aanvullende departementale reglementen zijn ondergeschikt aan de decretale bepalingen

Nadere informatie

HOGER ONDERWIJS IN VLAANDEREN. Informatiebrochure 2014

HOGER ONDERWIJS IN VLAANDEREN. Informatiebrochure 2014 HOGER ONDERWIJS IN VLAANDEREN Informatiebrochure 2014 2 Mijenko Bernfest istock Thinkstock Mijenko Bernfest istock Thinkstock Inhoud 4 Inleiding 6 Organisatie van het hoger onderwijs 6 Instellingen 6 Opleidingen

Nadere informatie

Studietraject. Academiejaar

Studietraject. Academiejaar Studietraject Academiejaar 2018-2019 Studietrajectbegeleider Ilse Loockx Inhoud sessie 1. Wie ben ik? 2. Opbouw bachelor enkele begrippen 3. KU Loket - ISP en IER 4. Wat is studietrajectbegeleiding? 5.

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK)

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) GEZ Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Campus Oude Luikerbaan 79 3500 Hasselt Verantwoordelijke EVK Ann Bancken (ann.bancken@khlim.be) Academiejaar

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT academiejaar 2009-2010

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT academiejaar 2009-2010 KATHOLIEKE HOGESCHOOL BRUGGE-OOSTENDE ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT academiejaar 2009-2010 Preambule pagina 3 TITEL I BEGRIPSBEPALINGEN 4 TITEL II ONDERWIJSREGELING 10 Afdeling 1. Toetredingsovereenkomsten

Nadere informatie

Bachelor in de rechten werkstudentenprogramma Combineer werk, gezin en studie en behaal een volwaardig diploma

Bachelor in de rechten werkstudentenprogramma Combineer werk, gezin en studie en behaal een volwaardig diploma Bachelor in de rechten werkstudentenprogramma Combineer werk, gezin en studie en behaal een volwaardig diploma Faculteit Rechtsgeleerdheid Als werkstudent een bachelor diploma in de rechten behalen? Het

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar 2012-2013 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door Lessius in samenwerking met de rechtbank, de balie

Nadere informatie

Hoger onderwijs in Vlaanderen. Informatiebrochure 2013

Hoger onderwijs in Vlaanderen. Informatiebrochure 2013 Hoger onderwijs in Vlaanderen Informatiebrochure 2013 Inhoud Inleiding...2 Hervorming van het hoger onderwijs in 2013-2014...3 Organisatie van het hoger onderwijs...5 Instellingen...5 Opleidingen...6

Nadere informatie

Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de flexibilisering van het hoger onderwijs

Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de flexibilisering van het hoger onderwijs Vlaamse Onderwijsraad Raad Hoger Onderwijs Leuvenseplein 4 29 augustus 2003 1000 Brussel RHO/RBE/ADV/001 Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de flexibilisering van het hoger onderwijs 1

Nadere informatie

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Gelet op het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd, verder

Nadere informatie

Infosessie na de januari-examens Faculteit Sociale Wetenschappen. Eerste bachelor 11 februari 2019

Infosessie na de januari-examens Faculteit Sociale Wetenschappen. Eerste bachelor 11 februari 2019 Infosessie na de januari-examens Eerste bachelor 11 februari 2019 Inhoud sessie Deel 1: Info studieloopbaan Informatiekanalen Studievoortgangsdossier: info en belangrijke begrippen i.v.m. studieloopbaan

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN BELGISCH STAATSBLAD 12.10.2004 MONITEUR BELGE 71039 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE

Nadere informatie

Bijzondere examenreglementen

Bijzondere examenreglementen Bijzondere examenreglementen Versie goedgekeurd door de Academische raad d.d. 14.05.2007 Examenreglement van de K.U.Leuven 2007-2008 Onderafdeling 1 - Bijzondere bepalingen in verband met de verhandeling

Nadere informatie

Wijzigingen OER-regeling Toelichting (onder)voorzitters examencommissies

Wijzigingen OER-regeling Toelichting (onder)voorzitters examencommissies Wijzigingen OER-regeling 2014-2015 Toelichting (onder)voorzitters examencommissies Deze ppt is ter informatie; de enige rechtsgeldige versie is terug te vinden op: http://www.uhasselt.be/onderwijs-en-examenreglement

Nadere informatie

Het 62-studiepuntenprogramma loopt in principe over anderhalf academiejaar (3 semesters): 2 semesters en 1 semester voltijds stage.

Het 62-studiepuntenprogramma loopt in principe over anderhalf academiejaar (3 semesters): 2 semesters en 1 semester voltijds stage. PBA Sociaal werk, 62sp na graduaat Sociaal werk: van graduaat naar bachelor (2019-2020) Een verkorte leerroute (62 studiepunten) voor afgestudeerden met een graduaat maatschappelijk werk, sociaal-cultureel

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More 1 Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Academiejaar 2014-2015 Inhoudstafel 1 Onderwijsreglement 1.1 Toelatingsvoorwaarden...3 1.2 Inschrijvingsregels...5

Nadere informatie

Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten

Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten Artikel 3.3, lid 1 Algemene toelatingsvoorwaarden voor een bacheloropleiding Voor de inschrijving voor een bacheloropleiding geldt als algemene toelatingsvoorwaarde

Nadere informatie

ONDERWIJSREGLEMENT 2013-2014 VAN LUCA SCHOOL OF ARTS

ONDERWIJSREGLEMENT 2013-2014 VAN LUCA SCHOOL OF ARTS ONDERWIJSREGLEMENT 2013-2014 VAN LUCA SCHOOL OF ARTS 2 Vooraf Dit onderwijs- en examenreglement is ondergeschikt aan de decretale bepalingen in verband met het hoger onderwijs en hun uitvoeringsbepalingen.

Nadere informatie

Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van. Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg

Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van. Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg 2016-2017 EVK-PROCEDURE Je hebt eerdere kwalificaties (diploma's,

Nadere informatie

ALGEMEEN ONDERWIJSREGLEMENT VAN LUCA SCHOOL OF ARTS

ALGEMEEN ONDERWIJSREGLEMENT VAN LUCA SCHOOL OF ARTS ALGEMEEN ONDERWIJSREGLEMENT 2012-2013 VAN LUCA SCHOOL OF ARTS 2 Vooraf Deze algemene reglementen alsook de aanvullende departementale reglementen zijn ondergeschikt aan de decretale bepalingen in verband

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More 1 Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Academiejaar 2015-2016 Inhoudstafel 1 Onderwijsreglement 1.1 Toelatingsvoorwaarden...2 1.2 Inschrijvingsregels...4

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING voor de studenten van de UHasselt en de tul

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING voor de studenten van de UHasselt en de tul ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING voor de studenten van de UHasselt en de tul Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de Universiteit Hasselt, juli 2004, juni en juli 2005, juni 2006, juni 2007, juli 2008

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement. Onderwijs- en examenreglement van de K.U.Leuven

Onderwijs- en examenreglement. Onderwijs- en examenreglement van de K.U.Leuven Onderwijs- en examenreglement Onderwijs- en examenreglement van de K.U.Leuven 2009-2010 zoals goedgekeurd op de Academische Raad van 09.03.2009 en gewijzigd d.d. 11.05.2009 INHOUDSTAFEL Vooraf TITEL I.

Nadere informatie

communicatiemanagement

communicatiemanagement BACHELOR communicatiemanagement afstandsonderwijs Werken en tegelijk een diploma Communicatiemanagement behalen? Het kan! 2 Je expertise in de communicatiebranche verder uitbouwen? Je carrière over een

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat Toelatingsvoorwaarden... 1 Inschrijving... 2 Studietraject... 3 Stage... 4 Werken en studeren... 5 Cursusmateriaal... 5 Lessenrooster... 6 Examens...

Nadere informatie

Thomas More Kempen. Onderwijs- en examenreglement

Thomas More Kempen. Onderwijs- en examenreglement Thomas More Kempen Onderwijs- en examenreglement Academiejaar 2012-2013 Versie 20 december 2012 Inhoudsopgave TITEL I. BEGRIPSBEPALINGEN... 4 TITEL II. ONDERWIJSREGLEMENT... 12 Afdeling 1. Inschrijving

Nadere informatie

Niet (volledig) geslaagd Wat nu?

Niet (volledig) geslaagd Wat nu? Niet (volledig) geslaagd Wat nu? Overzicht A. Waarom zit je hier? 1 2 3 < 30% CSE Tussen 30% en 50% CSE > 50% CSE B. Aanpak AJ 2017-18 1 2 3 Toleranties inzetten? Opleidingsonderdelen meenemen Studiemethode

Nadere informatie

ONTWERP STUDIECONTRACT Academiejaar 2008-2009. ONDERWIJSREGELING, EXAMENREGLEMENT, TUCHTREGELING en RECHTSPOSITIE VAN DE STUDENT

ONTWERP STUDIECONTRACT Academiejaar 2008-2009. ONDERWIJSREGELING, EXAMENREGLEMENT, TUCHTREGELING en RECHTSPOSITIE VAN DE STUDENT ONTWERP STUDIECONTRACT Academiejaar 2008-2009 ONDERWIJSREGELING, EXAMENREGLEMENT, TUCHTREGELING en RECHTSPOSITIE VAN DE STUDENT De Arteveldehogeschool keurde op mei 2008 dit studiecontract met het onderwijs-

Nadere informatie

Tegenvallende resultaten Wat nu? Maandag 13 februari 2017

Tegenvallende resultaten Wat nu? Maandag 13 februari 2017 Tegenvallende resultaten Wat nu? Maandag 13 februari 2017 Inhoud sessie Deel 1: Technische toelichting 1. Leerkrediet 2. Studievoortgangsdossier 3. Cumulatieve studie-efficiëntie (CSE) 4. 30% regel 5.

Nadere informatie

STUDIECONTRACT Academiejaar 2007-2008. ONDERWIJSREGELING, EXAMENREGLEMENT, TUCHTREGELING en RECHTSPOSITIE VAN DE STUDENT

STUDIECONTRACT Academiejaar 2007-2008. ONDERWIJSREGELING, EXAMENREGLEMENT, TUCHTREGELING en RECHTSPOSITIE VAN DE STUDENT STUDIECONTRACT Academiejaar 2007-2008 ONDERWIJSREGELING, EXAMENREGLEMENT, TUCHTREGELING en RECHTSPOSITIE VAN DE STUDENT De Arteveldehogeschool keurde op 4 juni 2007 dit studiecontract met het onderwijs-

Nadere informatie

Kan de minister voor de studierichting Bachelor in de Verpleegkunde volgende vragen beantwoorden.

Kan de minister voor de studierichting Bachelor in de Verpleegkunde volgende vragen beantwoorden. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 168 van GRIET COPPÉ datum: 23 december 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Bachelor in de Verpleegkunde - In- en

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

Flexstuderen FAQ voor studenten

Flexstuderen FAQ voor studenten Flexstuderen FAQ voor studenten 1. Wat is flexstuderen? Het experiment flexstuderen geeft jou als voltijds student hoger onderwijs de mogelijkheid om alleen collegegeld te betalen voor de vakken die jij

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar 2015-2016 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Antwerpen

Nadere informatie

Thomas More. Onderwijs- en examenreglement

Thomas More. Onderwijs- en examenreglement Thomas More Onderwijs- en examenreglement Academiejaar 2013-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Vooraf... 4 TITEL I. BEGRIPSBEPALINGEN... 5 TITEL II. ONDERWIJSREGLEMENT...12 Afdeling 1. Inschrijving

Nadere informatie

Handleiding elektronisch studentendossier

Handleiding elektronisch studentendossier Handleiding elektronisch studentendossier School of Arts Gent KASK en Koninklijk Conservatorium vormen de School of Arts van Hogeschool Gent Inhoud 1 Elektronisch studentdossier: algemeen... 3 2 Elektronisch

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More 1 Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Academiejaar 2016-2017 Inhoudstafel 1 Onderwijsreglement 1.1 Toelatingsvoorwaarden...2 1.2 Inschrijvingsregels...4

Nadere informatie

Infosessie na de januari-examens Faculteit Sociale Wetenschappen. Schakelprogramma 11 februari 2019

Infosessie na de januari-examens Faculteit Sociale Wetenschappen. Schakelprogramma 11 februari 2019 Infosessie na de januari-examens Schakelprogramma 11 februari 2019 Inhoud sessie Deel 1: Info studieloopbaan Informatiekanalen Studievoortgangsdossier: info en belangrijke begrippen i.v.m. studieloopbaan

Nadere informatie

Arteveldehogeschool. Studiecontract

Arteveldehogeschool. Studiecontract Arteveldehogeschool Studiecontract AJ 2012-2013 Datum goedkeuring 07 mei 2012 Verantwoordelijke uitgever: Guido Galle, Directeur Onderwijs en Studentenbeleid, Hoogpoort 15, 9000 Gent STUDIECONTRACT Academiejaar

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2018 2019 VOORWOORD Beste lezer van het Onderwijs- en Examenreglement, Ik besef zeer goed dat het doornemen van een tekst als het UCLL Onderwijs- en Examenreglement niet gelijk

Nadere informatie

Aanvullingen bij het examenreglement Studiegebied industriële ingenieurswetenschappen

Aanvullingen bij het examenreglement Studiegebied industriële ingenieurswetenschappen Aanvullingen bij het examenreglement Studiegebied industriële ingenieurswetenschappen Academiejaar 2012-2013 Artikel 7: Standaardtraject of flexibel traject De studieomvang van een voltijds studieprogramma

Nadere informatie

IV. Bijzondere vooropleidingseisen en bijkomende inschrijvingsvoorwaarden voor een bachelorsopleiding

IV. Bijzondere vooropleidingseisen en bijkomende inschrijvingsvoorwaarden voor een bachelorsopleiding = = = ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING voor de studenten van de UHasselt en de tul= Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de Universiteit Hasselt, juli 2004, juni en juli 2005, juni 2006, juni 2007 Goedgekeurd

Nadere informatie

De Curriculumcommissie wenst de studenten te wijzen op de volgende taakverdeling onder het personeel:

De Curriculumcommissie wenst de studenten te wijzen op de volgende taakverdeling onder het personeel: 1 VADEMECUM CURRICULUMCOMMISSIE RECHTEN 2016-2017 door Prof. dr. Yves Jorens Het vademecum van de Curriculumcommissie Rechten (hierna de Curriculumcommissie) dient twee doelstellingen. In de eerste plaats

Nadere informatie

IV. Bijzondere vooropleidingseisen en bijkomende inschrijvingsvoorwaarden voor een bachelorsopleiding

IV. Bijzondere vooropleidingseisen en bijkomende inschrijvingsvoorwaarden voor een bachelorsopleiding = = = ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING voor de studenten van de UHasselt en de tul= Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de Universiteit Hasselt, juli 2004, juni en juli 2005 Goedgekeurd door het College

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT VAN LUCA SCHOOL OF ARTS

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT VAN LUCA SCHOOL OF ARTS ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2017-2018 VAN LUCA SCHOOL OF ARTS 1 Inhoudsopgave Vooraf TITEL I: ONDERWIJSREGLEMENT Afdeling 1. Toelatingsvoorwaarden Afdeling 2. Inschrijvingsregels 2.1. Inschrijvingsregels

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Leerkrediet. Infofiche 1. WAT VOORAF GING

Leerkrediet. Infofiche 1. WAT VOORAF GING Infofiche Leerkrediet Het leerkrediet is een systeem om studievoortgang van een student te meten. De student wordt op deze manier medeverantwoordelijk want als zijn rugzakje leeg is, mag een instelling

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2017 2018 INHOUD BEGRIPSBEPALINGEN... 8 ONDERWIJSREGLEMENT... 15 DEEL 1 TOELATINGSVOORWAARDEN... 15 1.1 Bepalingen die gelden voor alle opleidingen en opleidingsonderdelen

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

Deze onderwijs- en examenregeling is van toepassing op kunstopleidingen georganiseerd binnen MAD-faculty.

Deze onderwijs- en examenregeling is van toepassing op kunstopleidingen georganiseerd binnen MAD-faculty. Deze onderwijs- en examenregeling is van toepassing op kunstopleidingen georganiseerd binnen MAD-faculty. Onderwijsregeling 1. Opleidingen Artikel 1.1 Opleidingsaanbod en studieomvang van opleidingen 1.

Nadere informatie

Lees onderstaande richtlijnen grondig door vooraleer je aanvraag in te dienen! Je kan slechts één dossier, per opleiding, per academiejaar indienen.

Lees onderstaande richtlijnen grondig door vooraleer je aanvraag in te dienen! Je kan slechts één dossier, per opleiding, per academiejaar indienen. Lees onderstaande richtlijnen grondig door vooraleer je aanvraag in te dienen! DEADLINE VOOR HET INDIENEN VAN JE DOSSIER Je kan slechts één dossier, per opleiding, per academiejaar indienen. Je vraagt

Nadere informatie

Specifiek reglement examen EPB-verslaggever met verwijzing naar het Onderwijs- en examenreglement van Thomas More Kempen vzw.

Specifiek reglement examen EPB-verslaggever met verwijzing naar het Onderwijs- en examenreglement van Thomas More Kempen vzw. Specifiek reglement examen EPB-verslaggever met verwijzing naar het Onderwijs- en examenreglement van Thomas More Kempen vzw. Inleiding Dit specifiek examenreglement is van toepassing op deelnemers aan

Nadere informatie