Cardiologie Fietsproef (ergometrie)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cardiologie Fietsproef (ergometrie)"

Transcriptie

1 Cardiologie Fietsproef (ergometrie) Uw specialist/huisarts heeft voor u een fietsproef (ergometrie) aangevraagd, om te kijken: hoe hoog uw inspanningsvermogen is; of hierbij zuurstofgebrek van de hartspier optreedt; of er eventuele ritmestoornissen optreden. U spant zich in door te fietsen op een hometrainer; terwijl de functielaborant uw hartslag monitort. In deze folder informeren wij u over de praktische zaken van dit onderzoek. Voorbereiding op het onderzoek Voorbereiding thuis Goede en veilige zorg: durf te vragen! Treant nodigt u uit om actief mee te denken over uw eigen zorgproces. Meer informatie vindt u op: Trek kleding aan waarin u gemakkelijk kunt fietsen. Wij adviseren u om gewoon te eten en te drinken, in verband met de te leveren inspanning. Medicatie Als u wordt opgenomen of een afspraak heeft op de polikliniek, dan is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van uw actuele medicatiegebruik. Geef uw apotheker toestemming om uw medicijngegevens met ons te delen. Hoe dat werkt leest u op Zo zijn we in alle gevallen ook bij een spoedopname verzekerd van een actueel medicatieoverzicht. Dag van het onderzoek Wat neemt u mee? Originele verpakkingen van medicatie die is verstrekt door uw thuisapotheek, inclusief baxterrol. Geldig ID-bewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument).

2 Gegevens registreren bij de balie Wanneer u een oproep ontvangt voor een opname of behandeling in het ziekenhuis, is het belangrijk dat wij over juiste en volledige contactgegevens beschikken. Bezoekt u voor de eerste keer de polikliniek? Laat dan uw gegevens registreren bij de receptie. Zijn uw gegevens gewijzigd, bijvoorbeeld omdat u een ander ( ) adres of (mobiel) telefoonnummer heeft, een andere huisarts, tandarts, apotheek of verzekering? Geef het door bij de balie of via mijntreant, ons patiëntenportaal. We willen graag uw mobiele telefoonnummer en adres registreren om beter, sneller en via online communicatiemiddelen met u te kunnen communiceren. Waar meldt u zich? Ziekenhuislocatie Scheper: Polikliniek Cardiologie, straat 5 Ziekenhuislocatie Bethesda: Afdeling Radiologie en Functieonderzoek, route 56 Ziekenhuislocatie Refaja: Polikliniek Cardiologie, gele route, nummer 1 Wie voert het onderzoek uit? Het onderzoek wordt uitgevoerd door een functielaborant die hierin gespecialiseerd is. Soms kijkt de cardioloog mee. Het onderzoek U ontbloot uw bovenlichaam (gedeeltelijk). U neemt plaats op de hometrainer. Een aantal zuignapjes op uw rug en borst registreren uw hartslag. U krijgt een band om uw arm om de bloeddruk te meten. De hartslag en bloeddruk worden geregistreerd terwijl u een steeds zwaardere inspanning moet leveren: het is de bedoeling dat u zich maximaal inspant en eventuele klachten direct meldt aan de laborant. Daarna kleedt u zich weer aan en verlaat u de onderzoekkamer. Duur van het onderzoek Het onderzoek duurt inclusief voorbereiding ongeveer 25 minuten: afhankelijk van de ingestelde weerstand en uw conditie fietst u ongeveer zeven tot vijftien minuten. Wanneer krijgt u de uitslag van het onderzoek?

3 Met uw specialist heeft u afgesproken wanneer en hoe u de uitslag te horen krijgt (NB De hartfunctielaborant mag geen mededelingen doen over de uitslag van het onderzoek). De functielaborant zal onverwachte bevindingen met de cardioloog bespreken, indien hij/zij inschat dat uw behandelend cardioloog ze direct moet weten. Tot slot Dit onderzoek vindt binnen Treant Zorggroep plaats op alle ziekenhuislocaties. Heeft u nog vragen of bent u verhinderd? Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel deze voor/tijdens het onderzoek of neem telefonisch contact op. U kunt ook telefonisch contact opnemen als er gedurende het onderzoek zaken onduidelijk zijn. Bent u verhinderd? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door en maak meteen een nieuwe afspraak. Heeft u, wanneer u weer thuis bent, nog vragen of klachten die te maken hebben met uw opname of behandeling? Dan kunt u de eerste twee weken daarna nog contact met ons opnemen. Binnen kantoortijd kunt u bellen met de polikliniek van uw behandelend specialist, buiten kantoortijd belt u het algemeen nummer. Wetenschappelijk onderzoek Binnen Treant Zorggroep doen we ook wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk wordt u gevraagd om hieraan mee te doen. mijntreant, het online patiëntenportaal van Treant Wij vinden het heel belangrijk dat onze patiënten online toegang hebben tot hun medisch dossier. Daarom hebben we mijntreant: in dit portaal tonen we persoonlijke gegevens, correspondentie/ brieven (zoals specialisten- en ontslagbrieven) en (lab)uitslagen. Daarnaast biedt mijntreant online inzage in afspraken, inclusief aanvullende informatie die voor de voorbereiding van de afspraak relevant/belangrijk is (denk aan informatiefolders, een instructiefilmpje of een link naar een externe website van een branchevereniging). Kijk voor meer informatie op of log in via MRSA en andere multiresistente bacteriën Neem contact op met de afdeling Infectiepreventie indien u:

4 in contact komt met levende varkens, vleeskuikens of vleeskalveren. korter dan twee maanden geleden en langer dan 24 uur in een buitenlands ziekenhuis opgenomen bent geweest. zelf MRSA-positief bent of een huisgenoot van u MRSA-positief is. drager bent van een multiresistente bacterie. in een asielzoekerscentrum woont. In overleg met de deskundige Infectiepreventie besluiten we of u gescreend moet worden op MRSA of andere multiresistente bacteriën. Opnemen van gesprekken U mag geluidsopnames maken van het gesprek met uw zorgverlener, bijvoorbeeld met uw telefoon. Wel willen wij u vragen dit vooraf te melden. Het verspreiden van de opname buiten de privésfeer zonder onze toestemming is wettelijk niet toegestaan. Gedrags- en huisregels Bij Treant hebben we in een aantal gedrags- en huisregels verwoord wat u van ons mag verwachten. En wat wij van u verwachten als u patiënt of bezoeker bent van ons ziekenhuis. Kijk voor meer informatie op Wat vond u van de geleverde zorg? Het ziekenhuis heeft goede zorg en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Geef daarom uw ervaringen met ons ziekenhuis door via Deel uw ervaring met de zorg op en help zo anderen met kiezen! Informatie Meer informatie vindt u op: Telefoonnummers Polikliniek Cardiologie Afdeling Infectiepreventie Op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot uur

5 Algemeen nummer TRIP-nummer TRIP