TOELICHTENDE NOTA BIJ DE GEMEENTERAAD VAN 29 APRIL 2021

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOELICHTENDE NOTA BIJ DE GEMEENTERAAD VAN 29 APRIL 2021"

Transcriptie

1 TOELICHTENDE NOTA BIJ DE GEMEENTERAAD VAN 29 APRIL 2021 OPENBARE VERGADERING 1. Goedkeuring notulen zitting van 25 maart A. FINANCIËN 2. Automatische rechtentoekenning - overeenkomst met KSZ opvragen persoonsgegevens. Kennisname van de KSZ-overeenkomst afgesloten tussen de kruispuntbank Sociale Zekerheid en de gemeente Buggenhout in het kader van automatische rechtentoekenning voor Uitpas met kansentarief en toepassing van sociale correctie gratis vuilzakken. Veel mensen ontvangen niet de korting waarop ze recht hebben omdat ze er niet van afweten of omdat de administratie errond een drempel is. In het kader van de strijd tegen armoede is het belangrijk om over te gaan naar een automatische rechtentoekenning voor het afhalen van de gratis vuilzakken en de toekenning van een UiTPAS aan kansentarief die zal gelanceerd worden in juni Contract oprichting kostendelende vereniging DDS. Binnen de intercommunale DDS wordt een vereniging zonder rechtspersoon opgericht, handelend onder de benaming Kostendelende Vereniging DDS ter ondersteuning voor het uitoefenen van kerntaken binnen de beleidsdomeinen ruimte en ondersteuning. De Kostendelende Vereniging DDS beoogt: - de niet aftrekbare btw-kosten in hoofde van de leden te herleiden tot het strikte minimum; - de nodige samenwerkingssynergiën te creëren om zo een goedkoop mogelijke dienstverlening te verzekeren; - de administratieve btw-technische rompslomp tot een minimum te herleiden; - een btw-luw risico-profiel te bekomen. Om dit doel te realiseren zal de KDV DDS als kenniscentra ageren, waarbij onderstaande gemeenschappelijke diensten uitsluitend aan leden-gemeenten/steden worden verricht: - uitvoering van studies, begeleiding bij uitvoering en de uitvoering zelf van socio-economische en ruimtelijke ontwikkelingsprojecten voor de deelnemende leden; - uitvoering van studies, begeleiding bij uitvoering en uitvoering van duurzaamheid en mobiliteitsprojecten ; - uitvoering van studies, begeleiding bij uitvoering en uitvoering van handhavingstaken omgevingsbeleid, inclusief GAS sanctioneringen; - uitvoering van gemeenschappelijke procurement activiteiten/negotiaties in naam en voor rekening van leden; - andere nog te bepalen toekomstige gemeenschappelijke dienstverleningen aan leden. 4. Kerkfabriek Sint-Amandus Opdorp: aktename budgetwijziging Akteneming van de budgetwijziging 2021 van de kerkfabriek Sint-Amandus Opdorp. De gemeentelijke bijdrage voor 2021 wijzigt niet:

2 - exploitatie: ,24 euro waarvan ,24 euro ten laste van gemeente Buggenhout - investeringen: euro. Omdat deze budgetwijzigingen geen wijziging van de gemeentelijke toelagen met zich meebrengen en dus kaderen binnen de goedgekeurde meerjarenplannen moet de gemeenteraad enkel akte nemen van de budgetwijzigingen. B. ALGEMENE ZAKEN 5. Bekrachtiging van het besluit van het college van burgemeester en schepenen houdende goedkeuring van het addendum, afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken. Het college van burgemeester en schepenen van 6 april 2021 besloot om de samenwerkingsovereenkomst, afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid i.v.m. het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, te verlengen van 1 april 2021 tot 30 juni 2021 via een addendum. Het college had de keuze tussen 2 opties en heeft in afspraak met de ELZ gekozen voor Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantaine-coaching. De gemeente krijgt daarvoor een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand. De gemeenteraad dient dit besluit te bekrachtigen. 6. Overzicht van de acties van het lokaal bestuur in het kader van de bestrijding van de coronacrisis en bekrachtiging van de besluiten van de burgemeester. De gemeenteraad neemt kennis van de beslissingen van het college of het vast bureau in het kader van de bestrijding van de coronacrisis. Het besluit van de burgemeester moeten worden bekrachtigd. 7. Goedkeuring van de overeenkomst met statutaire draagkracht tot oprichting van het IBSV Vaccinatiecentrum Hamme-Zele-Buggenhout. De gemeentes Hamme, Zele en Buggenhout en de ELZ Dender wensen een interbestuurlijk samenwerkingsverband (IBSV) zonder rechtspersoonlijkheid op te richten voor de duur van het vaccinatieperiode om de werking van het vaccinatiecentrum en overige COVID-gerelateerde initiatieven adequaat en gestructureerd aan te pakken. Het doel van het IBSV is om een beheersstructuur te bieden en tussen alle deelnemende partijen een afsprakenkader te maken over de oprichting, de duur, de opzegmogelijkheid, de inbreng van de deelnemers en de wijze waarop die inbreng wordt beheerd, de interne organisatie, de wederzijdse rechten en verplichtingen en de financiële repercussies, de informatieverstrekking aan de deelnemers en de jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden, de opmaak van de rekeningen en de bestemming van het resultaat, de financiële controle en de vereffening van het vaccinatiecentrum.

3 8. Aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor het beheerscomité van het IBSV Vaccinatiecentrum Hamme-Zele-Buggenhout'. Binnen het interbestuurlijk samenwerkingsverband Vaccinatiecentrum Hamme-Zele-Buggenhout wordt een beheerscomité opgericht, dat samengesteld is uit één afgevaardigde van elke deelnemer en dat overlegt over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd. Aanduiding van een effectieve afgevaardigde en een plaatsvervangende afgevaardigde voor het beheerscomité via geheime stemming. 9. Goedkeuring van de agenda en aanduiding van de volmachthouder voor de algemene vergadering van Zefier. De algemene vergadering van Zefier gaat door op 10 juni 2021 via videoconferentie. De gemeenteraad heeft in zitting van 31 mei 2018 raadslid Jonathan Van Dooren aangeduid als volmachtdrager en burgemeester Pierre Claeys als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van Zefier. De agenda goedkeuren: 1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020; 2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2020; 3. Goedkeuring van de jaarrekening 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting); 4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor; en 5. Statutaire benoemingen. 10. Goedkeuring van de agenda en aanduiden van een gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering, tevens jaarvergadering, van Intergem. De algemene vergadering, tevens jaarvergadering, van Intergem gaat door op 17 juni 2021 in Hotel Serwir, Koningin Astridlaan 57 te 9100 Sint-Niklaas. De gemeenteraad heeft in zitting van 31 januari 2019 raadslid Jan Stevens aangeduid als vertegenwoordiger en raadslid Rita De Maeyer als zijn plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van Intergem. De agenda goedkeuren: 1. Kennisneming verslagen van Intergem van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar Goedkeuring van de jaarrekening van Intergem afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels). 3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WV. 4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Intergem met betrekking tot het boekjaar Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten. 6. Statutaire benoemingen 7. Statutaire mededelingen: 7.1 Actualisering van het register van de deelnemers 7.2 Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T.

4 11. Goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van TMVS dv op 15 juni De algemene vergadering van TMVS dv gaat door op 15 juni De gemeenteraad heeft in zitting van 31 januari 2019 de heer Geert Mannaert aangesteld als vertegenwoordiger en de heer Jonathan Van Dooren als plaatsvervanger op de algemene vergaderingen van TMVS dv. De agenda goedkeuren: 1. Toetreding van deelnemers en overdracht van deelnemers 2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge de toetreding van deelnemers en de overdracht van een deelnemer 3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar Verslag van de commissaris 5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2020 afgesloten per 31 december 2020 b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar Kwijting aan de bestuurders en de commissaris 7. Aanpassing huishoudelijk reglement 8. Statutaire benoemingen - raad van bestuur Varia en mededelingen. 12. Kennisname van het jaarverslag 2020 van de sanctionerend ambtenaar. De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag van de sanctionerend ambtenaar inzake de gemeentelijke administratieve sancties C. GRONDGEBIEDZAKEN 13. Werken project en U "aansluiting Krapstraat-Breemstraat" en uitbreiding - samenwerkingsovereenkomst met Aquafin nv en TMVW. Omwille van de opdracht die het Vlaamse gewest aan Aquafin nv heeft opgedragen is het nodig dat de Aquafin nv vanaf de start van het project aansluiting Krapstraat - Breemstraat in de plaats treedt van de gemeente en Farys met alle rechten en plichten. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed. 14. Opstellen van een mobiliteitsstudie en studie voor de wegenis- en rioleringswerken in de Schoolstraat - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. Goedkeuring verlenen aan het bijzonder bestek met nr. DOM-029/19/002-ZO en de indicatieve raming voor het gemeentelijk aandeel voor de opdracht opstellen van een mobiliteitsstudie en studie voor de wegenis- en rioleringswerken in de Schoolstraat, opgesteld door de rioolbeheerder Farys. De lastvoorwaarden vaststellen zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve raming voor het gemeentelijk aandeel bedraagt ,00 euro excl. btw.

5 15. Voorlopige vaststelling van het grafisch plan tot opheffing van de gemeenteweg "buurtweg 54" nabij de Vitsstraat. Voorlopige vaststelling van het grafisch plan tot opheffing van de gemeenteweg "buurtweg 54" nabij de Vitsstraat. 16. Huur van een terrein ingericht als parking in de Kasteelstraat naast huisnummer 183. De huurovereenkomst van de parking gelegen te Kasteelstraat 183 is afgelopen. Het is aangewezen dat de gemeente het goed blijft in huur nemen en dit met reden van openbaar nut namelijk het behouden van het terrein als parkeerruimte verbonden aan het openbaar domein Buggenhoutbos. De nieuwe huurovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd. 17. Dringende bestelling bovengrondse hydrant brandweerkazerne. De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 april 2021 houdende de dringende bestelling voor het bijplaatsen van een bovengrondse hydrant aan de brandweerkazerne. 18. Beleidsplan ruimte - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. Goedkeuring verlenen aan het bijzonder bestek met nr en de indicatieve raming voor de opdracht Beleidsplan Ruimte, opgesteld door de Technische dienst. De lastvoorwaarden vaststellen zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve raming bedraagt ,63 euro excl. btw of ,00 euro incl. 21% btw. 19. Aanvullend verkeersreglement met betrekking tot fietsstraten. Het oudercomité verzoekt het lokaal bestuur om ook het deel van de Dries tussen de gemeenteschool en de kerk op te nemen in de zone voor fietsstraten. 20. Aanvullend verkeersreglement met betrekking tot gemeenteweg Dries. Het oudercomité De Pupil verzoekt om in het deel van de Dries tussen de gemeenteschool en de Drietorenstraat geen verkeer toe te laten tijdens de opening en sluiting van de school. Dit deel van de Dries wordt afgesloten door een slagboom die reikt tot het midden van de straat.

6 21. Aanvullend verkeersreglement met betrekking tot gemeenteweg Kasteelstraat. Het huurcontract voor de parking in het bos laat geen parkeren van vrachtwagens toe. 22. Aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de gemeenteweg Koudehaard. De toegang tot de Koudehaard vanuit de Beukenstraat wordt verboden voor bestuurders van voertuigen met een gewicht meer dan 3,5 ton met uitzondering voor plaatselijke bediening. 23. Goedkeuring jaarverslag 2020 en jaarrekening 2020 Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Schelde-Durme. De intergemeentelijke projectvereniging Regionaal Landschap Schelde-Durme werd door 8 gemeenten in de regio opgericht op 6 januari 2017, met het oog op de erkenning (deelwerking) als Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Schelde-Durme. De projectvereniging werd opgericht voor een termijn van 4 jaar met een start op 1 januari De projectvereniging werd erkend als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Schelde-Durme op 20 maart Er werd een samenwerkingsovereenkomst met Vlaanderen afgesloten ten einde een subsidie te ontvangen voor de periode Het gefinaliseerde jaarverslag 2020 en jaarrekening 2020 worden ter goedkeuring aan de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten voorgelegd. 24. Reglement van starterspremie. Het reglement starterspremie tracht de handelsleegstand in het centrum van Buggenhout te bestrijden door de opstart van nieuwe handelszaken aan te moedigen. De starterspremie bedraagt euro per opstartende zaak en kan vanaf 1 juni 2021 worden aangevraagd door handelszaken (detailhandel en horeca) die zich bevinden in het afgebakende winkelgebied omgeving Kerkstraat. D. VRIJE TIJD 25. Opstart maakplaats in de bib. De gemeente wenst een Maakplaats in te richten in de bib van het gemeentehuis. Dit is een innovatie werkruimte waar machines en software voor een breed publiek ter beschikking gesteld worden, lezingen gegeven worden en workshops en meerdaagse kampjes doorgaan (3D-printen en ontwerpen, knutselen met hout, crafting, leren programmeren, re- en upcycling, elektronica, enz...). De missie van een maakbib/maakplaats is het overbrengen van cruciale competenties van de 21ste eeuw zoals samenwerken, creativiteit, digitale geletterdheid, communiceren, probleemoplossend denken/handelen, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden, Het reglement voor de Open Maakmomenten wordt ter goedkeuring voorgelegd.

7 De Maakplaats zal ingericht worden op de plaats van de CD-collectie. Aangezien het aantal uitgeleende CD-titels jaarlijks daalt door de opkomst van streamingdiensten wordt voorgesteld om de CD-collectie stop te zetten en af te voeren. E. BURGERZAKEN 26. Erkenningsaanvraag Logo Dender vzw. De erkenning van Logo Dender vzw loopt ten einde op 31 december In het decreet van de Vlaamse regering betreffende de Logo s van 30 januari 2009 werd de procedure bepaald voor de verlenging van de erkenning. Ook de deelnemende lokale besturen waaronder Buggenhout moeten Logo Dender vzw erkennen. Ons bestuur zal het formulier voor erkenning dat ons werd overgemaakt mee ondertekenen. F. ONDERWIJS 27. Aanpassing arbeidsreglement 't Sprinkhaantje. Goedkeuren van het geactualiseerde arbeidsreglement voor de personen die werken in de gemeentelijke instelling Gemeentelijke Basisschool t Sprinkhaantje, Collegestraat 1, 9255 Buggenhout. De aanpassingen dienen doorgevoerd te worden omwille van nieuwe wetgeving en/of het gelijkstellen van de BLOM-arbeidsreglementen. 28. Aanpassing arbeidsreglement De Pupil. Goedkeuren van het geactualiseerde arbeidsreglement voor de personen die werken in de gemeentelijke instelling Gemeentelijke Basisschool De Pupil, Veldstraat 1, 9255 Buggenhout. De aanpassingen dienen doorgevoerd te worden omwille van nieuwe wetgeving en/of het gelijkstellen van de BLOM-arbeidsreglementen. W. Vermeiren algemeen directeur J. Stevens voorzitter