Verslag van de Polderbendetocht op 22 november Thema: paddenstoelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag van de Polderbendetocht op 22 november Thema: paddenstoelen."

Transcriptie

1 Verslag van de Polderbendetocht op 22 november Thema: paddenstoelen. We begonnen maar liefst met 18 kinderen bij het witte bruggetje in Gendt. Gelukkig was het droog, wel een klein beetje miezerig, maar met de oudste kinderen is dat geen enkel probleem. Na een korte inleiding op het thema, kregen alle kinderen een blaadje en pen/potlood en de opdracht een paddenstoel te tekenen. Gewoon een ruwe schets, hoefde niet mooi. Klaar, stop hem in je zak. Daarna ontdekten we samen wat paddenstoelen eigenlijk zijn: de vruchten van schimmels en dat ze behoren tot het rijk van de schimmels. Het zijn dus geen dieren en ook geen planten. Daarna liet Henny 2 kaarten met paddenstoelen zien en de kinderen moesten zeggen welke paddenstoelen waren. Dat was best moeilijk, want er stonden allerlei vormen en kleuren op de kaarten. Uiteindelijk bleek dat er maar 1 foto opstond van een mos soort, die dus geen paddenstoel was. Nou dat was een verrassing voor de meesten. Daarna vertelde Henny dat ze 36 verschillende soorten had gevonden in de polder en ze daagde de kinderen uit om vandaag meer soorten te vinden, want kinderen kunnen immers beter kijken. (dat is tenminste onze ervaring). Met zoekkaarten van paddenstoelen in het gebied in de hand gingen ze op zoek en in korte tijd werden er al heel wat gevonden. De kleinste is zo groot als een speldenknop. Seth zou de score bijhouden, want iedereen wilde er meer dan Henny vinden.

2 Tijdens het zoeken konden Kitty en Swen allerlei informatie geven over paddenstoelen; dat het opruimers zijn in de natuur. Dat de schimmels onder de grond hele netwerken vormen en dat daaruit weer paddenstoelen groeien. Dat ze ook op bomen groeien en dat dit dan vaak het einde van de boom betekent. Dat paddenstoelen sporen (zaden)hebben die tussen plaatjes of in buisjes of gaatjes zitten en daaruit weer in de bodem vallen. Dat de schimmels in de bodem ook weer voedsel maken voor planten en bomen. En wat een vormen hebben ze prachtig en sommige onooglijk maar allemaal bijzonder. Asgrauw koraalzwam donsvoetje echt judasoor Oranje trilzwam oorzwam spekzwoerdzwam Intussen kwamen we langs een droog gevallen plas en daar stonden ook wat tijgertaaiplaten, maar o jee, de bodem was wel erg zacht en je zakte er zomaar een heel eind in de modder. Dat hebben er een paar geweten!

3 Hier vonden we ook heel veel kleine kikkertjes, altijd een uitdaging er een paar te pakken zien te krijgen. Bij een andere plas stonden de paarden aan de overkant, dat was een heel mooi gezicht. Ze bleven gelukkig op afstand en dus kon Enza, die jarig was geweest,rustig hier trakteren. En als je dan een paar dode vissen vindt is het voor sommige jongens een uitdaging om die mee te nemen op stokjes, stinkend en wel. Dat was voor de meeste van ons toch te gortig en de jongens werden opgeroepen ze achter te laten in het bos.

4 Een verlaten takkenhut moest uit elkaar en daarna in 5 minuten weer opgebouwd. Wat een samenwerking ontstaat er dan en ja hoor, ze kregen het voor elkaar. Intussen had Seth al meer dan 40 paddenstoelen geteld, die de kinderen hadden gevonden. Of het echt meer dan 36 soorten waren, moest nog blijken bij het bekijken van de foto s en helaas. De kinderen hebben er 34 gevonden. Maar toch een knappe prestaties en ook nog 3 soorten die Henny niet gezien had. Oranje mestzwammetje fluweelpootje hertenzwam Dan langs de dassenburcht met heel veel pijpen (uitgangen) om snel weg te kunnen bij gevaar. Het is intussen een heel groot geheel geworden. Zo indrukwekkend dat dit geheel aan natuurervaringen vragen oproept over het ontstaan van de aarde. Hoe is alles gekomen, hoe kan dat? Waar komt alles vandaan?

5 Kitty liet een filmpje zien van de dassen dat ze met de nachtcamera had gemaakt. Wat een prachtdieren zijn het toch. Wat verderop vonden we in en op een oude boomstam enorme zwavelzwammen. Dat betekent helaas wel het einde van de boom. En er werden ook watersalamandertjes gevonden. En we zagen ook nog ruige elfenbankjes, waaiertjes en uiteindelijk ook de paarse korstzwam.

6 Ruig elfenbankje paarse korstzwam waaiertje Alle namen van de paddenstoelen die we gevonden hebben noem ik aan het eind van dit verslag. Dat wordt een indrukwekkende lijst en op internet kun je ze dan allemaal opzoeken als je wilt. inmiddels begon de tijd te dringen en Ties wilde nog zijn oude hut laten zien, die inmiddels wel grotendeels vernield was, maar toch nog mooi was, al was het maar om de plek waar ze hem gebouwd hadden. Even klimmen op een omgevallen boom en toen in rap tempo onder het prikkeldraad door naar de dijk, waar alle ouders al stonden te wachten. Henny Lijst van gevonden paddenstoelen: Gele, oranjebruine, witte en paarse korstzwammen asgrauwe koraalzwam donsvoetje franje vlekplaat geelhoorntje mosoortje oorzwam hertenzwam echte en valse judasoor karmijnrood netwatje kleine viltinktzwam glimmerinktzwam geschubde inktzwam zwerminktzwam klontjestrilzwam oranje trilzwam witte trilzwam mycena, waaronder suikermycena oranje druppelzwam oranje mestzwammetje roodporiehoutzwam ruig elfenbankje spekzwoerdzwam tijgertaaiplaat tonderzwam waaiertje wollige bundelzwam, zwavelzwam, geweizwam

7 Karmijnrood netwatje viltinktzwam witte trilzwam Roodporiehoutzwam suikermycena tijgertaaiplaat Tonderzwam wollige bundelzwam zwerminktzwam Vals judasoor oranje druppelzwam oranjebruine korstzwam