Jaarplan 2017: Wijkplatform Frankrijk. Mailadres: Website:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarplan 2017: Wijkplatform Frankrijk. Mailadres: Website:"

Transcriptie

1 Jaarplan 2017: Wijkplatform Frankrijk. Mailadres: Website:

2 1: Rommelroute Activiteitencommissie (Nicolien) Bewoners meer bewust te maken van onze leefstijl door proberen gebruikte spullen een nieuw leven te geven. organiseren van een rommelroute door de wijk Frankrijk. Bewoners krijgen de mogelijkheid vanuit hun eigen tuin en/of oprit hun gebruikte spullen te verkopen. wijkplatform, wijkbewoners zaterdag 27 mei Inzet (per jaar): Kosten: (flyer, vlaggenlijnen, informatie via drukwerk, centrale plaats entertainment) Eenmalige kosten 2017: Aanschaf van 5 dranghek banners (215x73) voor jaarlijks ophangen in de wijk diverse locaties. dat mee nagedacht wordt over het weggooien van huisraad waardoor ook de kosten van huisvuilinzameling kan worden beperkt. Wijkbewoners komen in contact met elkaar, werken samen en hebben een leuke middag.

3 2: Attenties actieve vrijwilligers Wijkplatform Frankrijk. Theo Goosen Actieve bewoners worden beloond en bedankt Actieve bewoners bedanken door middel van een attentie Wijkplatform, vrijwilligers en redactie wijkkrant Eind van het jaar 2017 Inzet (per jaar): 1x per jaar Vrijwilligers voelen zich erkend

4 3: Lief en leed potje. Penningmeester Theo Goosen. Kaartjes, fruitmandje en dergelijke bij ziekte sturen. Vrijwilligers van platform een hart onder de riem steken bij ziekte, afscheid en dergelijke. Wijkplatform 2017 Website en wijkkrant en bewonersverenigingen Opkikkertje geven in moeilijke tijden

5 4: Uitgeven van een Wijkblad en Flyers voor activiteiten Thema communicatie Redactie Wijkkrant Stadsdennen/Penningmeester Wijkplatform Informeren van de bewoners van de wijk stadsdennen. Het uitgeven van een wijkkrant 4 maal per jaar. Hierin kunnen alle organisaties, verenigingen, kerken, scholen enz. iets plaatsen. Wijkplatform, gemeente, Zorgdat, Politie, netwerkpartners, woningcorporaties, wijkvereniging enz. 4 maal per jaar. Via deze wijkkrant huis aan huis verspreid Bewoners informeren wat er zoal in de wijk gebeurt en te doen is en te vinden.

6 5: Frankrijk Schoon (Nationale schoonmaakdag) Wijkplatform leden (Irene en Diana) De wijk Frankrijk is door kinderen en bewoners schoongemaakt Voorjaar (datum maart 2017) Op vrijdagmiddag 24 maart 2017 wordt de wijk door kinderen bovenbouw (onder schooltijden) van de basisscholen De bron en Het Talent schoongemaakt. Op zaterdag 25 maart 2017 door de wijkbewoners zelf. Eventueel Najaar? Als hier behoefte aan blijkt en inpasbaar is op de scholen kan hiervoor een datum gekozen worden om dit te plannen Wijkplatform, scholen, bewoners, ZORGDAT en gemeente. 24 en 25 maart 2017 en november 2017 Flyers, schoolkranten, website, gemeente pagina en wijkkrant Een schone wijk Frankrijk Aandacht voor het volgende: - Eerst in overleg met de scholen wanneer het in hun planning mogelijk is om dit te realiseren. De scholen gaan dan op vrijdag zich bezig houden met een van te voren afgesproken gebied met de kinderen schoon te maken - Direct de zaterdag hierna gaan bewoners aan het werk direct in hun buurt met het schoonmaken en opruimen van straatafval wat rondslingert.

7 6: Burendag Bewoners uit de straten zelf (advies van Rinet Brinks), via mailadres wijkplatform. Aanvragen voor ondersteuning in kosten kunnen gedaan worden bij Theo Goosen(penningmeester). Bewoners uit een straat zetten een activiteit op en voeren het gezamenlijk uit Het wijkplatform roept door middel van wijkkrant, website, schoolkranten en gemeente pagina bewoners op om een straatactiviteit te bedenken en uit te voeren. Het wijkplatform stelt hiervoor een bedrag van 75,- euro per straat beschikbaar. Maximaal 20 straten. Wijkplatform, bewoners, gemeente, Zorgdat 30 september 2017 Kosten: Maximaal 20 straten. 75,- per straat. Wijkkrant, schoolkranten, website, gemeente pagina Bewoners hebben samen een activiteit bedacht en samen uitgevoerd en kennen elkaar hierdoor beter.

8 7: Kosten AED Theo Goosen (penningmeester) Levens redden van mensen die een hartstilstand krijgen. Het jaarlijks onderhoud van het apparaat neemt het Wijkplatform voor zijn rekening. Wijkplatform, gemeente. Ergens in Kosten: vanaf 2017 zijn er twee AED in de wijk die het wijkplatform in onderhoud neemt Via de wijkkrant, website. Een AED apparaat op een centrale plek hebben die gebruikt kan worden en jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt.

9 8: Plaatsen AED wooncomplex Walstein Theo Goosen (penningmeester) Levens redden van mensen die een hartstilstand krijgen. Het plaatsen van een kast van HArtveiligwonen met een AED erin. Wijkplatform, gemeente, eigenaar Wooncomplex Walstein. Ergens in Via de wijkkrant, website. Blinde vlek in de wijk oplossen waar nog geen AED apparaat voor handen is.

10 9: Buitenspeeldag Wijkplatform Frankrijk leden Bevorderen van buiten spelen Door middel van het afsluiten van een (deel van de) straat, kunnen kinderen veilig buiten spelen. Gedacht wordt aan een spellenroute door de straten waardoor buurtbewoners elkaar ontmoeten en er meer aandacht komt voor de verkeersveiligheid in de wijk. Wijkplatform faciliteert straten, kleine met 75 euro en lange straten met 125,- euro, maximaal 5 straten per categorie Wijkplatform, bewoners, kinderen, gemeente, ZORGDAT Woensdag 14 juni vanaf uur. Als er een spellenroute gedaan wordt dan zal er een keuze gemaakt worden welke dag dit zal plaats vinden! Flyers, wijkkrant, website,nieuwsbrieven scholen, gemeente pagina. Kinderen kunnen veilig buiten spelen, buurtbewoners ontmoeten elkaar met aandacht voor verkeersveiligheid. NB: vanaf februari 2017 kunnen de straten zich aanmelden bij ZorgDat ivm het aanvragen van de vergunning

11 10: Moestuin school het Talent in park Walstein. Irene van Wijngaarden (Het Talent) en Theo Goosen (penningmeester) Kinderen bewust maken waar het eten dat je op je bord krijgt dagelijks vandaan komt en hoe het groeit Kinderen krijgen een eigen stukje grond in de moestuin en gaan daar hun eigen groenten poten, onderhouden en oogsten als het klaar is. Wijkplatform, Het Talent, Gemeente Hele jaar 2017 Kopen van materialen om te beginnen zoals zaden enz. en mest en dergelijke. Wijkkrant, website, school Het Talent. Bewust maken van de kinderen dat hetgeen dagelijks op je bord ligt niet uit een potje komt maar dat hiervoor eerst veel moet gebeuren om het zover te krijgen.

12 11: Planten van fruitbomen Park Walstein. Henk van Grootheest en Theo Goosen (wijkplatform) Uitbreiden van het park met het aanbrengen van fruitbomen. Het aanplanten van de fruitbomen door de kinderen van de beide scholen. Dit moet gepland worden met de scholen zodat de kinderen zich verantwoordelijk voelen voor de fruitbomen die in het park worden aangeplant. Dit is ook weer een uitbreiding voor de bewustwording van de kinderen dat niet alles in alles zo maar er is. Voordat het fruit in de winkel ligt heeft het al een hele tijd in de boomgaarden gehangen. Wijkplatform, Het Talent, de Bron, Gemeente Harderwijk Kosten: De bedoeling is om maximaal 10 bomen te planten. Hier komen nog waarschijnlijk extra kosten boven op aan materiaal en dergelijke. Wijkkrant, website, school Het Talent en de Bron. Kinderen en bewoners van de wijk laten zien dat ook hier in ons park fruit aan de bomen kan groeien en waar een ieder als het rijp is van kan gaan plukken.

13 12: Wijkschouw (gedeelte van de wijk) Verkeerscommissie Wijkplatform Frankrijk. Doel: Het in kaart brengen van problemen die bewoners uit de straten elke dag tegenkomen of ervaren. Betrokken Partners: Wijkplatform, gemeente Harderwijk, Zorgdat, Uwoon, Wijkbeheerder, Handhaving en politie. Eind april / begin mei Via de wijkkrant, brief bewoners huis aan huis deelnemende straten. Proberen op te lossen als dit mogelijk is van irritaties die mensen ervaren in hun eigen leefomgeving

14 13: Website wijkplatform Frankrijk Theo Goosen Digitaal informeren van de bewoners Door de website de bewoners op de hoogte houden van hetgeen er in de wijk gebeurt en wat er zoals gepland staat. Op deze manier kunnen bewoners kijken en geïnformeerd worden op een directe manier. Wijkplatform, bewoners,netwerkpartners enz. Nieuwe website is in 2017 klaar Website en wijkkrant Informatie geven aan bewoners van de wijk stadsdennen Naast een website voor het wijkplatform is er ook al een twitter / facebook aangemaakt voor het wijkplatform.

15 13: Harderwijk op IJs Theo Goosen Kinderen uit de wijk Frankrijk laten schaatsen op de ijsbaan in de stad. Kinderen kunnen zich aanmelden via het mailadres van het platform om een kaartje voor toegang tot de ijsbaan. Het wijkplatform huurt de baan af voor 1 of 2 uur. Vrijwilligers van het platform zijn aanwezig op de ijsbaan om alles in goede banen te leiden. Kinderen hebben zo veel plezier en kunnen lekker schaatsen op de ijsbaan in de stad. Wijkplatform en scholen. December 2017 Website en wijkkrant en via de scholen Lekker schaatsen voor de kinderen van de basisschool.