Druiventeelt onder glas en vollegrond DE TEELT VAN DRUIVEN, OPKWEEK EN VORMSNOEI

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Druiventeelt onder glas en vollegrond DE TEELT VAN DRUIVEN, OPKWEEK EN VORMSNOEI"

Transcriptie

1 Druiventeelt onder glas en vollegrond DE TEELT VAN DRUIVEN, OPKWEEK EN VORMSNOEI Vóór het planten : de voorbereiding van de grond De plaats waar de druiven zullen aangeplant worden vraagt veel aandacht en de voorbereiding is heel belangrijk. Druiven hebben een vruchtbare, humusrijke en bij voorkeur leemhoudende bodem nodig. Indien het een zandige grond betreft kan het leemgehalte, en dus ook het waterhoudend vermogen van de grond, verbeterd worden door toevoeging van BENTONIET of KLEIMEEL. Meng doorheen het ruim genomen plantgat verteerde stalmest, compost of speciaal hiervoor samengestelde plantputaarde ; deze bevat o.a. lavagruis en andere wortelbevorderende elementen, erg belangrijk voor het hernemen van de groei. Strooi doorheen het plantgat een rijkelijke hoeveelheid zeewierkalk en dien een hoeveelheid aangepaste meststof, zoals FLORANID PERMANENT , toe. Als deze voorbereidingen beeindigd zijn mag er geplant worden. Het is aan te raden de druiven op ongeveer 30 cm van de muur of serrewand te planten, één plant per twee strekkende meters. Normaal worden druiven voor glasteelt als voor vollegrond in pot geleverd. De plant uit de pot nemen, de wortels voorzichtig losmaken en zo breed mogelijk in de plantput verdelen. Vervolgens de wortelkluit met de teelaarde afdekken, aandrukken en er voor zorgen dat de onderstam volledig vrij blijft en boven het grondoppervlak uitsteekt. Regelmatig water geven tot de plant goed is ingeworteld en de bodemstructuur zich hersteld heeft ; als toemaatje wat verteerde stalmest rondom de plant leggen, dit zal zorgen voor een rijk bacterieleven, uitdrogen tegengaan en uitspoelen van voedingsstoffen voorkomen. Gedurende het 1e jaar na het planten Het eerste jaar laten we de druivelaar op één rank doorgroeien aan een plantensteun of stok ; alle dieven of zijscheuten worden weggenomen tot op één blad. Half tot eind september snoeien we de top van de hoofdtak weg om het afrijpen te bevorderen. Zie afbeelding fig. 1.

2 Bij de wintersnoei ± december-januari wordt de hoofdrank teruggesnoeid tot op drie à vier ogen. Zie afbeelding fig. 2. Gedurende het 2de jaar na de aanplant De 3 of 4 ogen die overgehouden werden van het vorig jaar lopen nu uit en vormen evenveel scheuten. Nu moet men beslissen op hoeveel gesteltakken men verder wenst te kweken ; dat zal meestal 2 of 3 zijn. Hiervoor worden de sterkste en de zich snelst ontwikkelende scheuten aangehouden. Alle dieven die zich op de gesteltakken ontwikkelen worden tot op één blad weggenomen. Laat de gesteltakken tot de nok van de serre doorgroeien en snoei de top dan weg. Bij de wintersnoei ± december-januari zullen we de gesteltakken terugsnoeien tot op ± 1 meter boven de ent. Zie afbeelding fig. 3. Gedurende het 3de jaar na de aanplant Zodra de ogen op de gesteltakken uitlopen zullen we alleen de bovenste knop laten doorgroeien, en verder als gesteltak aanhouden. Zodra de gesteltak de nok van de serre bereikt wordt hij ingesnoeid. De gesteltakken worden nu aan de geleidedraden vastgemaakt. De zijscheuten die zich op de nieuw gevormde hoofdranken vormen, worden teruggesnoeid tot op het eerste blad. Van het onderste deel van de gesteltakken, die het jaar voordien gevormd werden, zullen de ogen uitlopen ; deze worden als vruchthout aangehouden, maar de hierop gevormde bloemtrossen worden weggenomen op 2 of 3 na. Dit vruchthout wordt wel opgebonden, om dit jaar een eerste beperkte oogst te geven. Zie afbeelding fig. 5. De gesteltakken worden bij de wintersnoei teruggebracht tot op 2/3 van hun lengte, zodat de gesteltakken nu 2/3 van hun uiteindelijke lengte overhouden. De vruchttakken, al dan niet in productie, worden teruggesnoeid op 2 ogen. Zie afbeelding fig. 4.

3 Gedurende het 4de jaar na de aanplant In principe wordt de snoei van vorig jaar overgedaan maar nu tot de uiteindelijke lengte van de gesteltakken. De bovenste knop van de gesteltak laat men doorgroeien tot ± 30 cm van de serrenok. De vruchttakken die ontstaan op de 2/3 van de gesteltakken zullen behandeld worden zoals bij een volgroeide druivelaar (max. 6 à 7 trossen per gesteltak). Bij de wintersnoei zullen de vruchttakken ingesnoeid worden op 2 ogen, en we zullen ook alle stompjes van dieven wegnemen. Zie afbeelding fig. 6. Vanaf het 5de jaar na de aanplant De druivelaar is nu volledig gevormd, vanaf nu kan en mag hij vruchten dragen. We zullen echter het aantal vruchttakken op de gesteltakken nog beperken tot 25 à 30 cm van elkaar, met een totaal van 4 à 5 trossen per meter voor de totale lengte van de druivelaar, dus aan beide zijden van de gesteltakken. Gedurende het groeiseizoen worden alle dieven regelmatig weggenomen. Dit is de zomersnoeimethode. Zie afbeelding fig. 7. Voor het oogsten wordt nog een afrijpingsnoei toegepast, die bestaat erin enkele bladeren rond de tros weg te nemen. De verdere snoei van de druivelaar wordt nu veel eenvoudiger en zal zich tot de wintersnoei beperken ; dit is het terugsnoeien van alle vruchthout, telkens tot op twee ogen. Zie afbeelding fig. 8. De ZOMERSNOEI - hoe en wanneer Zomersnoei bij volgroeide druivelaars bestaat er in alle dieven in een nog jong stadium weg te breken, zodra ze maximaal 10 cm lengte bereikt hebben, om te vermijden dat voedingssappen onnodig aan de planten onttrokken worden. Het vruchthout mag tot op 5 bladeren voorbij de vruchttros worden ingesnoeid.

4 De WINTERSNOEI - hoe en wanneer Bij de gevormde druivelaar bestaat de wintersnoei in het terugsnoeien van de vruchtsporen. Deze worden teruggebracht op twee vruchtogen, met bovenaan nog een stukje hout van 5 à 6 mm als bescherming voor het laatste oog tegen uitdrogen of invriezen. Wintersnoei kan gerust in 2 perioden gebeuren, te beginnen met een eerste snoeibeurt rond half oktober tot begin november ; de definitieve snoei kan dan gebeuren van eind januari tot eind februari. Snoeiwerkzaamheden worden het best uitgevoerd bij normale temperaturen, nooit in bevroren toestand, om eventuele vorstschade te voorkomen. Belangrijk is dat de luchtvochtigheid in de serre, na het snoeien niet te hoog is om schimmelvorming op de verse snoeiwonden te voorkomen. Bemesting Druiven vragen een rijke bemesting en zijn zeer dankbaar voor een goede luchtige humusrijke grond. Om zulke structuur in de hand te werken kan men jaarlijks een hoeveelheid stalmest rond de wortelzone aanbrengen, wat zeker zal volstaan om de humustoestand in evenwicht te houden. Naast een jaarlijkse hoeveelheid van 1 kg ZEEWIERKALK mag men gerust nog een hoeveelheid PATENTKALI bijgeven. Aan die enkelvoudige meststoffen mag men nog ± 1 kg samengestelde meststoffen toevoegen. De voorkeur gaat uit naar FLORANID PERMANENT Strooi deze meststoffen in een brede kring rond de wortelzone, niet direct rond de stam. Deze bemestingsmethode mag elk jaar herhaald worden ; in het volle groeiseizoen mag nog een kleinere bijbemesting toegevoegd worden, een laatste toegift onmiddellijk na de knip. Ziektebestrijding bij serredruiven - buitendruiven De belangrijkste ziekteverwekkers bij zowel serre- als buitendruiven zijn echte meeldauw - botrytis en spint. - Echte meeldauw : bij voorkeur preventief behandelen met een specifiek systemisch fungicide. Oïdium laat zich zeer moeilijk bestrijden eens de ziekte zich voordoet. - Botrytis of valse meeldauw : met systemisch of contact-fungicide bestrijden. - Spint of mijten : met diverse specifieke acariciden bestrijden. Er mag ons om advies gevraagd worden in verband met een spuitschema voor druiventeelt. HET VLAAMS ZAADHUIS Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden, zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de uitgever.

5 RASBESCHRIJVING VAN DE INTERESSANTSTE VARIETEITEN ROYAL - alleen voor glasteelt ROYAL wordt aanzien als de meest succesvolle variëteit bij de belgische druiventelers uit de streek van HOEILAART - OVERIJSE. Het is een uitstekende tafeldruif die bij volledige rijpheid een uitzonderlijke smaak bezit. ROYAL is blauw van kleur, zoet, zeer sappig met knapperend vruchtvlees en een lichte wijnsmaak met fijn aroma. De bessen kunnen zeer dik uitgroeien en bezitten een zeer mooie dons. Het is een zeer geschikte variëteit voor liefhebbersteelt onder koud glas. BAIDOR - alleen voor glasteelt BAIDOR is een witte tafeldruif met een uitzonderlijk fijne smaak en aroma. Ontstaan in 1958 op het provinciaal proefstation voor druiventeelt uit een kruising van FRANKENTHAL en MUSCAT D ALEXANDRIE. BAIDOR is goed onder koud glas te telen en rijpt eind oktober. De bessen worden vrij dik en de trossen kunnen zeer zwaar uitgroeien. De druiven hebben een dunne schil, zijn zeer zoet met een lichte muscaatsmaak. Ruim korrelen en het aantal trossen beperken wordt aanbevolen. Baidor is erg gevoelig tegenover zwavelhoudende fungiciden. Het gebruik van zwavel vermijden. PHOENIX - speciaal voor buitenteelt - tafel- en wijndruif Smaakvolle witte tafel- en wijndruif, speciaal aanbevolen voor de buitenteelt. Bezit een sterke resistentie tegen meeldauw. De trossen zijn groot en mooi gevormd met grote bessen. Zéér winterhard. Ook als wijndruif wordt PHOENIX hoog gewaardeerd. Matig groeikrachtig gewas met grote opbrengsten. Rijpheidstijdstip rond midden september. DORNFELDER - speciaal voor buitenteelt - tafel- en wijndruif Prachtige en zéér smaakvolle blauwe tafel- en wijndruif. Sterk aan te bevelen voor de buitenteelt maar kan ook onder glas worden geteeld. De zéér grote trossen vertonen een opvallend mooie dons. De opbrengst is hoog en ook zonder dunnen worden de bessen vrij groot. DORNFELDER is sterk ziektebestand. Eén der allerbeste blauwe druivenrassen voor de liefhebbersteelt. Rijpheidstijdstip rond midden september.

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals SNOEIEN VAN DRUIVEN EN KIWI

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals SNOEIEN VAN DRUIVEN EN KIWI WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals SNOEIEN VAN DRUIVEN EN KIWI Lesgever: Frans Van Hout 12 12 2010 Verslag: Michel Peeters 1. Enkele voorgaande opmerkingen : - Druiven dienen alleen in een serre te

Nadere informatie

Thee- en soortgelijke hybriden

Thee- en soortgelijke hybriden Thee- en soortgelijke hybriden Theehybriden en andere grootbloemige rozen worden zo gesnoeid, dat er sterke basisscheuten, een komvormige plant met een open centrum worden gevormd. Theehybriden bloeien

Nadere informatie

Klein-en groter fruit

Klein-en groter fruit Klein-en groter fruit In de moestuin Gevorderdencursus dl 3 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Plaats van fruit in de tuin Vaste plek Zonnig Als haag tussen tuinen Als afscheiding tussen tuindelen

Nadere informatie

vormen Bomen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Opkweek van vrijstaande bomen

vormen Bomen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Opkweek van vrijstaande bomen Bomen vormen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Erg oude, wat verwilderde pruimenboom Vrijstaande pruimenbomen kunnen tot behoorlijke bomen uitgroeien, ze

Nadere informatie

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen Tuinadvies Moestuin De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on Zuurgraad (ph) Zuurgraad van uw grond is 5,3 Streefwaarde: 6,8 Verhoog deze

Nadere informatie

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 1 e en 2 e week maart: Rode peper, pompoen, peterselie, basilicum, bloemkool en pastinaak: zaaien. 3 e en 4 e week maart:

Nadere informatie

Snoei van Steenfruit

Snoei van Steenfruit VELT Dijlevallei Roger Verlinden 22/05/2012 Roger.Verlinden2@telenet.be Snoei van Steenfruit 1. Wat is snoeien Snoeien is het wegnemen of vervormen van plantendelen. 2. Waarom snoeien zieke, verkeerd ingeplante,

Nadere informatie

SNOEI INSTRUCTIE 2016 SNOEIEN VAN VOORAL DE HOUTIGE GEWASSEN HALFHEESTERS STRUIKEN/ HEESTERS BOMEN CONIFEREN ROZEN

SNOEI INSTRUCTIE 2016 SNOEIEN VAN VOORAL DE HOUTIGE GEWASSEN HALFHEESTERS STRUIKEN/ HEESTERS BOMEN CONIFEREN ROZEN 1 SNOEIEN VAN VOORAL DE HOUTIGE GEWASSEN HALFHEESTERS STRUIKEN/ HEESTERS BOMEN CONIFEREN ROZEN 2 Wat zijn knoppen? 3 KNOPPEN Bladknoppen Bloemknoppen Gemengde knoppen 4 KNOPPEN Bladknoppen Bloemknoppen

Nadere informatie

Snoeien van (fruit)bomen. De basisbeginselen

Snoeien van (fruit)bomen. De basisbeginselen Snoeien van (fruit)bomen De basisbeginselen Zaterdag 23 februari 2008 ZWN, februari 2008 Els en Bert Vrenegoor, Evert van Huijssteeden 2 1. De onderdelen van de fruitboom Een normale fruitboom bestaat

Nadere informatie

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar:

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar: Fruitsoort Wanneer snoeien? Abrikoos Appel Kers Peer Perzik Pruim Vóór half september, direct na de pluk en/of direct na de bloei Jonge bomen: januari t/m eind maart. Oude bomen: juli t/m eind augustus

Nadere informatie

Snoeien van Klein fruit.

Snoeien van Klein fruit. Snoeien van Klein fruit. Waarom snoeien Om licht en lucht in de struik te houden. Dit voorkomt schimmelziekten en versnelt de rijping Om oud en aangetast hout weg te halen. Daardoor heb je minder last

Nadere informatie

Rode bessen in de proeftuin

Rode bessen in de proeftuin Rode bessen in de proeftuin Bessen in the picture 8 maart 2017 Miet Boonen Rassen over de jaren Ras 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 Rovada x x x x x x x x x x x x x x x x JVT x x x x x

Nadere informatie

Vaste planten. Inhoudsopgave:

Vaste planten. Inhoudsopgave: Vaste planten Vaste planten zijn kruidachtige meerderjarige planten. Ze overwinteren ondergronds en lopen in het voorjaar opnieuw uit. Enkele zijn wintergroen zoals vinca en waldsteinia. Vaste planten

Nadere informatie

Snoei altijd op stompen van circa 3-5 cm. Bij Jonagold moet dit langer zijn; hier mag het gerust 10 cm zijn.

Snoei altijd op stompen van circa 3-5 cm. Bij Jonagold moet dit langer zijn; hier mag het gerust 10 cm zijn. Snoei appels Enige tijd geleden hebben we al kort een bericht gemaakt over de snoei van appels. Hierbij is het belang aangegeven van een tijdige rond om de grote knippen te zetten. Probeer dit in de maand

Nadere informatie

SNIJBOON ONDER GLAS 2015

SNIJBOON ONDER GLAS 2015 SNIJBOON ONDER GLAS 215 1. Snijboon - vergelijking stengelheid en frequentie TOAGLA15SJB_TT1 Doel van de proef Bepalen wat de invloed is van de stengelheid en de frequentie van ken op de arbeidsduur en

Nadere informatie

Helleborus Hybriden. Teeltbeschrijving Helleborus Hybriden

Helleborus Hybriden. Teeltbeschrijving Helleborus Hybriden Witte Paal 341 1742 LE Schagen the Netherlands Tel.: 0031 (0)224-590 173 Fax: 0031 (0)224-590 925 E-mail; info@green-works.nl www.green-works.nl Helleborus Hybriden Teeltbeschrijving Helleborus Hybriden

Nadere informatie

Kumulus S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

Kumulus S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Kumulus S Toelatingsnummer 6147 N W.5 Productgroep: fungicide Formulering: granulaat of korrel Werkzame stof: 80% zwavel Verpakking: 1 x 15 kg Voorzorgsmaatregelen: Zorg ervoor dat u met het product of

Nadere informatie

1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant.

1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant. 1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant. Niets zo moeilijk als de hoeveelheid blad aan een tomatenplant omschrijven. Het gaat ook niet altijd om de bladhoeveelheid, maar ook over de afstand

Nadere informatie

Zuilfruit - tips. Inleiding. Achtergrond. Planten

Zuilfruit - tips. Inleiding. Achtergrond. Planten Zuilfruit - tips Inleiding Men kiest voor zuilfruit als men weinig ruimte heeft voor fruitbomen, planten in pot wil houden, een fruithaag wil creëren zonder ingewikkelde snoei, of gewoon omdat men de vorm

Nadere informatie

SNOEIEN (LAAN) BOMEN

SNOEIEN (LAAN) BOMEN SNOEIEN (LAAN) BOMEN Snoeien van bomen Ideale boomvorm Een solitaire boom in de vrije ruimte behoeft géén snoei Begrippen binnen begeleiding snoei Scheut een nog niet verhouten stengel die max. 1 groeiseizoen

Nadere informatie

De plant is een Miki no mai van 52cm hoog en is vijf jaar oud. De stam heeft goede bewegingen naar rechts en links en veel scheuten.

De plant is een Miki no mai van 52cm hoog en is vijf jaar oud. De stam heeft goede bewegingen naar rechts en links en veel scheuten. Vertaling Uitgave Juni 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in alle

Nadere informatie

Kiwi DE KIWI (ACTINIDIA CHINENSIS EN ANDERE SOORTEN) HIER CHINESE KRUISBES GENOEMD, IS EEN STERK GROEIENDE KLIMPLANT.

Kiwi DE KIWI (ACTINIDIA CHINENSIS EN ANDERE SOORTEN) HIER CHINESE KRUISBES GENOEMD, IS EEN STERK GROEIENDE KLIMPLANT. Kiwi DE KIWI (ACTINIDIA CHINENSIS EN ANDERE SOORTEN) HIER CHINESE KRUISBES GENOEMD, IS EEN STERK GROEIENDE KLIMPLANT. Herkomst Uit wilde kiwiplanten hebben Nieuw Zeelandse Kiwi-bloemen fruitkwekers groot

Nadere informatie

Beknopte snoeiinstructie door Leo van Mierlo voor Boomgaard De Steenen Camer, januari 2015

Beknopte snoeiinstructie door Leo van Mierlo voor Boomgaard De Steenen Camer, januari 2015 1 Snoeien doet groeien Beknopte snoeiinstructie door Leo van Mierlo voor Boomgaard De Steenen Camer, januari 2015 Botanische termen De STAM is de hoofdstengel van een boom. Een SCHEUT (of LOOT) is een

Nadere informatie

Enkele bijna vergeten groenten:

Enkele bijna vergeten groenten: TUINHIER HERENTALS Lesgever:Bert Peers 06-04 - 14 Tekst: B. PEERS Verslag M. Peeters Enkele bijna vergeten groenten: Pastinaak, aardpeer, venkel, kardoen, warmoes, 1 1.Inleiding De laatste jaren komen

Nadere informatie

SNIJBOON ONDER GLAS 2015

SNIJBOON ONDER GLAS 2015 SNIJBOON ONDER GLAS 215 1. Snijboon - vergelijking stengeldichtheid en bladplukfrequentie TOAGLA15SJB_TT1 Doel van de proef Bepalen wat de invloed is van de stengeldichtheid en de frequentie van bladplukken

Nadere informatie

Snoei van Appel en Peer

Snoei van Appel en Peer VELT Dijlevallei Roger Verlinden 15/02/2011 Roger.Verlinden2@telenet.be Snoei van Appel en Peer 1. Wat is snoeien Snoeien is het wegnemen of vervormen van plantendelen. 2. Waarom snoeien Zieke, verkeerd

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Maak de juiste keuze Jos Pauwels 2013

Maak de juiste keuze Jos Pauwels 2013 Maak de juiste keuze Jos Pauwels 2013 De boomvorm, deze bepaalt het aantal bomen in functie van oppervlakte, de nabijheid van buren; Afhankelijk van de grondsoort, de fruitsoort, het fruitras en de gebruikte

Nadere informatie

Handleiding analysepakket Rode bessen Contactgegevens

Handleiding analysepakket Rode bessen Contactgegevens Handleiding analysepakket Rode bessen Contactgegevens NovaCropControl Postbus 2218 5001 CE Tilburg www.novacropcontrol.nl Joan Timmermans Koen van Kempen Mobiel: 06-83220623 Mobiel: 06-57314128 E-mail:

Nadere informatie

Snoeien. Snoeien van hagen: worden meestal gesnoeid in mei en augustus - september Bodembedekkers: alle 2 jaren bij snoeien tot op 5 cm.

Snoeien. Snoeien van hagen: worden meestal gesnoeid in mei en augustus - september Bodembedekkers: alle 2 jaren bij snoeien tot op 5 cm. Snoeien Dode en zieke takken zullen bij alle heesters weggesnoeid worden; lucht en licht moeten in de gesteltakken kunnen doordringen. Uitzondering voor de heesters die een schaduw of halfschaduwplaats

Nadere informatie

Groasis Waterboxx Handleiding voor groententeelt

Groasis Waterboxx Handleiding voor groententeelt Groasis Waterboxx Handleiding voor groententeelt 1. Maak gebruik van een kas die ontworpen is zoals in de afbeelding hieronder, met de mogelijkheid van ventilatie langs de zijkanten, en met op minimaal

Nadere informatie

Jonge planten lijken op paardebloem.

Jonge planten lijken op paardebloem. witlof De witlofteelt is minder ingewikkeld dan je geneigd bent te denken. In het kort komt het er op neer dat je eerst een dikke wortel gaat telen, net zoals je zou doen met winterpeen of pastinaak. Dan

Nadere informatie

SNOEI INSTRUCTIE 2011. n SNOEIEN VAN VOORAL DE HOUTIGE GEWASSEN. v HALFHEESTERS. v STRUIKEN/ HEESTERS. v BOMEN. v CONIFEREN

SNOEI INSTRUCTIE 2011. n SNOEIEN VAN VOORAL DE HOUTIGE GEWASSEN. v HALFHEESTERS. v STRUIKEN/ HEESTERS. v BOMEN. v CONIFEREN SNOEI INSTRUCTIE 2011 n SNOEIEN VAN VOORAL DE HOUTIGE GEWASSEN v HALFHEESTERS v STRUIKEN/ HEESTERS v BOMEN v CONIFEREN 1 SNOEI INSTRUCTIE 2011 KNOPPEN (syn. OGEN) Ø Bladknoppen 2 SNOEI INSTRUCTIE 2011

Nadere informatie

Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Pseudomonas. Bacterieziekten. Klein en steenfruit

Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Pseudomonas. Bacterieziekten. Klein en steenfruit Klein en steenfruit Diverse soorten in groot- en kleinfruit: Rob Derikx Boekel, 17 februari 2016 Xanthomonas (o.a. aardbeien, kersen, pruimen) Erwinia (o.a. peren, ook wel bacterievuur genoemd) (o.a. kersen,

Nadere informatie

Tuin. Ben Steenhuis. Tuin, Ben Steenhuis (2016) 1

Tuin. Ben Steenhuis. Tuin, Ben Steenhuis (2016) 1 Tuin Ben Steenhuis 2016 Tuin, Ben Steenhuis (2016) 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Hoe begin je met een tuintje?... 4 3. Vruchtwisseling... 9 4. Eigen compost maken en insecten op afstand houden...

Nadere informatie

Maxeza. Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen

Maxeza. Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen Teeltrichtlijnen Maxeza Raseigenschappen Resistenties: HR: ToMV:0-2/Ff:A-E/Fol:0,1/For IR: On T: Si Vruchtvorm: vrij rond, alleen in begin iets platter. Kleur: egale kleuring naar donkerrood. Smaak: goed

Nadere informatie

RASSENPROEF LOSSE TOMAAT

RASSENPROEF LOSSE TOMAAT RASSENPROEF LOSSE TOMAAT Proefcode : gb13tors01 Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost- Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg 6 9770 Kruishoutem Tel ++ 32 (0)9

Nadere informatie

Laurus nobilis Vlaamse laurier, meer dan zomaar een plant.

Laurus nobilis Vlaamse laurier, meer dan zomaar een plant. Laurus nobilis Vlaamse laurier, meer dan zomaar een plant. Sinds Daphne veranderd werd in een laurier, op de vlucht voor de avances van Apollo, is de laurier niet meer uit het dagelijkse leven verdwenen.

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals AARDBEIEN KWEKEN Lesgever: Frans Van Hout 20-05 - 12 Verslag: Michel Peeters Latijnse naam: Fragaria Ananassa Familie: Rosaceae 1. Beschrijving. De aardbeiplant is

Nadere informatie

De aanplant. Agentschap Natuur en Bos Bodem. Aanplant, snoei en verzorging van hoogstamfruitbomen

De aanplant. Agentschap Natuur en Bos Bodem. Aanplant, snoei en verzorging van hoogstamfruitbomen Aanplant, snoei en verzorging van hoogstamfruitbomen Jan Van Bogaert Voor het Agentschap Natuur en Bos De aanplant Bodem De meest geschikte bodem voor grootfruit (appels, peren, kersen en pruimen) is:

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 groene ruimte CSPE KB minitoets bij opdracht 3

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 groene ruimte CSPE KB minitoets bij opdracht 3 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 groene ruimte CSPE KB minitoets bij opdracht 3 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen

Nadere informatie

7. KLEINFRUITSTRUIKEN: FRAMBOZEN, BRAAMBESSEN, AALBESSEN

7. KLEINFRUITSTRUIKEN: FRAMBOZEN, BRAAMBESSEN, AALBESSEN 7. KLEINFRUITSTRUIKEN: FRAMBOZEN, BRAAMBESSEN, AALBESSEN 1. WAT HEBT U NODIG 1.1. LICHT De meeste kleinfruitplanten zijn bosrandplanten en verdragen dus wel wat schaduw. Het fruit is dan klein en wordt

Nadere informatie

Precisiebemesting met gecontroleerd vrijkomende meststoffen

Precisiebemesting met gecontroleerd vrijkomende meststoffen Precisiebemesting met gecontroleerd vrijkomende meststoffen www.icl-sf.nl Meer met minder Gecontroleerd vrijkomende meststoffen Gecontroleerd vrijkomende meststoffen zijn meststofkorrels met daaromheen

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

ALGEMEEN BEMESTEN WATER GEVEN

ALGEMEEN BEMESTEN WATER GEVEN ALGEMEEN Alleen werken aan gezonde bomen. Als de boom niet gezond is, dan beschermen tegen de zon. Gun hem de brood nodige rust. Bedenk te allen tijde dat in principe alleen dat wordt gedaan dat goed is

Nadere informatie

Insecticiden binnenshuis

Insecticiden binnenshuis Insecticiden binnenshuis Tegen vliegende insecten in huis Vliegen, wespen, muggen en motten kunnen worden geweerd met spuitbussen. Spar U kan plakstrippen en elektrische verstuivers gebruiken. Tegen muggen

Nadere informatie

Korte samenvatting literatuur walnotenteelt in NL. B Luske, Louis Bolk Instituut Walnotenteelt in Nederland

Korte samenvatting literatuur walnotenteelt in NL. B Luske, Louis Bolk Instituut Walnotenteelt in Nederland Korte samenvatting literatuur walnotenteelt in NL B Luske, Louis Bolk Instituut 6-12-2018 Walnotenteelt in Nederland De walnoot (Juglans regia), of okkernoot, is niet inheems, maar worden al jaar en dag

Nadere informatie

Kanavaro. Teeltrichtlijnen. de kracht van Kanavaro de kracht van Enza Zaden

Kanavaro. Teeltrichtlijnen. de kracht van Kanavaro de kracht van Enza Zaden Teeltrichtlijnen Kanavaro Resistenties: HR: ToMV/Ff:A-E/Va:0/Vd:0/Fol:0,1/For IR: On/Ma/Mi/Mj Plantlengte: Normaal Kracht: Vrij sterk Planttype: Half open makkelijk bewerkbaar gewas Bladstand: Licht afhangend

Nadere informatie

Planten vermeerderen: Stekken

Planten vermeerderen: Stekken AFDELING HERENTALS LESGEVER: Bert Peers TEKST: Bert Peers Planten vermeerderen: Stekken Het stekken is makkelijk uit te leggen, maar als we het zien doen is het nog altijd beter te onthouden.en welke stek

Nadere informatie

FSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS,

FSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, ck Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 05 S 22 FSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, ^AIDWUK. Duraset ter verbetering van de grootte van tros 3. Herfst 1963 C 2. door: W.van Ravenstijn

Nadere informatie

Pioenennieuwsbrief: september

Pioenennieuwsbrief: september Pioenennieuwsbrief: september Beste pioenenkweker, In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een

Nadere informatie

ROZENVRIENDEN. Rozen snoeien, heel eenvoudig.

ROZENVRIENDEN. Rozen snoeien, heel eenvoudig. Beste plantenvriend, Sommige plantenliefhebbers deinzen er voor terug om rozen te planten. Hun belangrijkste argument is dat het snoeien ervan zo ingewikkeld is. Maar snoeien is heel eenvoudig. Iedereen

Nadere informatie

www.vostersboomverzorging.be

www.vostersboomverzorging.be www.vostersboomverzorging.be Bomen zijn onmisbaar en een waardevol element in uw tuin. Ze vragen om een goede verzorging en begeleiding. Door deskundige snoei en controle kunnen bomen veilig oud worden.

Nadere informatie

Fruit snoeien. Johan Schuppert. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Fruit snoeien. Johan Schuppert. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Johan Schuppert Laatst gewijzigd 11 November 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/49395 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals VERVROEGEN EN VERLATEN VAN TEELTEN Lesgever: Frans Van Hout 23 01 2011 Lesverslag: Michel Peeters 1. Hulpmiddelen om teelten te vervroegen. - Z - muur, wat van het

Nadere informatie

Bomen. Plantgoed en kwaliteit

Bomen. Plantgoed en kwaliteit Bomen Plantgoed en kwaliteit bosplantsoen; spil; veer; hoogstam (halfstam, laagstam); solitair; meerstammig. Type plantgoed Het type plantgoed is afhankelijk van de standplaats, de soort, de aangeplante

Nadere informatie

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Inleiding In de tarweteelt is de bestrijding van blad- en aarziekten eigenlijk ieder jaar nodig om een maximale financiële

Nadere informatie

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat.

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Aandachtspunten bij het planten. Om te zorgen voor een optimale hergroei van een nieuw aangeplante boom is het raadzaam een aantal zaken goed in het oog te

Nadere informatie

Visie kleinfruit Actie is Reactie Door: Hans Puijk 15 februari 2017

Visie kleinfruit Actie is Reactie Door: Hans Puijk 15 februari 2017 Inhoud Visie kleinfruit Actie is Reactie Door: Hans Puijk 15 februari 2017 Framboos Zomerteeltvan Kwanza Opkweek herfstframbozen Rodebes Teelt van Rode bes Rovada en de bewaring daarvan, wat doe ik eigenlijk?

Nadere informatie

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare basismeststof groei door kennis Growsol Growsol meststoffen is een range van vloeibare meststoffen voor de basisbemesting voorafgaand aan een teelt. Een aantal producten kunnen

Nadere informatie

Presentatie. Afsterven steenfruitbomen. Klantendag Stonefruitconsult. Echteld Donderdag 7 maart. Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO

Presentatie. Afsterven steenfruitbomen. Klantendag Stonefruitconsult. Echteld Donderdag 7 maart. Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO oetermeer Presentatie Afsterven steenfruitbomen Klantendag Stonefruitconsult Echteld Donderdag 7 maart Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO Boomuitval Grotere verliezen aan bomen binnen steenfruit

Nadere informatie

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen Behoefte gewas Verloop in seizoen Sporenelementen Invloed van ph Breedwerpig, fertigatie of controlled release meststoffen? Problemen in de praktijk Nieuw perceel: Grondanalyse voor bepaling P, K, Mg,

Nadere informatie

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Onderdirectoraat Landbouw Afdeling Algemene Agrarische Voorlichting 1 Samengesteld door: Ritesh Panchoe Inleiding Wat is een moestuin?? Een moestuin of een

Nadere informatie

Cursus Achterstallig Onderhoud Hoogstamfruit

Cursus Achterstallig Onderhoud Hoogstamfruit Hoogstamfruit 1 Indeling theorie Beoordeling hoogstamboomgaard Uitgangspunten bij Achterstallig onderhoud Fasering achterstallig onderhoud Snoeiafhankelijke factoren Techniek en veiligheid 2 Beoordeling

Nadere informatie

Bestrijding botrytis en meeldauw in tomaat (op substraat onder glas)

Bestrijding botrytis en meeldauw in tomaat (op substraat onder glas) Bestrijding botrytis en meeldauw in tomaat (op substraat onder glas) Botrytis Botrytis (Botrytis cinerea) is een schimmel die op vrijwel alle gewassen voorkomt. Op de plant vormt schimmellesies (grijsbruine

Nadere informatie

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan bij het graven

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Plantenkennis. Rozen. Lijst 2

Plantenkennis. Rozen. Lijst 2 Plantenkennis Rozen Lijst 2 Algemene informatie Rozen Alle tuin en parkrozen stammen af van Rosa gallica, een roos uit het Frankrijk en het Middelandszee-gebied. Via de Oosterse landen werd het sortiment

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

Globaryll 100 Ieder jaar sterkere bloembotten en dikkere appels en peren

Globaryll 100 Ieder jaar sterkere bloembotten en dikkere appels en peren Globaryll 100 Ieder jaar sterkere bloembotten en dikkere appels en peren Samenstelling Globaryll 100 SL-Formulering Verpakking: 1 liter Actieve stof: 100 g/l 6-benzyladenine Gebruik Globaryll 100 Globaryll

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM.

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. Lesgever: Bart Peers 29-01 - 2012 Verslag: Michel Peeters 1. PELARGONIUM. 1.1 Inleiding Pelargonium ofwel in de volksmond geranium is een

Nadere informatie

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST ir. Koen Willekens INHOUD Compost en ziekteweerbaarheid Agro-ecosysteem Compost Compostthee Proeven met compost en compostthee

Nadere informatie

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50 TUINMEST Deze biologische meststof wordt gebruikt bij de bemesting van sierbladgewassen, boomkwekerijgewassen, balkonplanten en orangeriegewassen. Bevat gedroogde organische zeewieren. Bio-Tuinmest is

Nadere informatie

Vervanging Rode bes Rovada DLV Plant

Vervanging Rode bes Rovada DLV Plant Vervanging Rode bes Rovada DLV Plant Postbus 840 5280 AV Boxtel Mijlstraat 20 5281 LL Boxtel T 0411 65 25 25 F 0411 67 87 51 E info@dlvplant.nl In opdracht van Produktgroep kleinfruit www.dlvplant.nl Gefinancierd

Nadere informatie

Vruchtmaat van kersen

Vruchtmaat van kersen Vruchtmaat van kersen Welke factoren spelen een rol? René Albers Vruchtmaat van kersen Ras en onderstam Aantal kersen en bladvolume snoei Water en Bemesting Gibberelline Pluktijdstip Oorzaak kleine kersen

Nadere informatie

Vertaling Uitgave Mei 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 5

Vertaling Uitgave Mei 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 5 Vertaling Uitgave Mei 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 5 Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in

Nadere informatie

PURVERsa

PURVERsa info@purver.be +32 471 50 45 90 www.purver.be PURVERsa Wat is PUR VER PUR VER verrijkt de bodem en zorgt voor een optimale ontwikkeling van de wortels, geeft sterkere planten en hogere opbrengsten. Micro-organismen

Nadere informatie

1. Zaden, minimaal 100 (RWF verkoopt per 250, zodat u het een paar keer kunt proberen) 2. Kweekkasje 3. Zaai en stekgrond

1. Zaden, minimaal 100 (RWF verkoopt per 250, zodat u het een paar keer kunt proberen) 2. Kweekkasje 3. Zaai en stekgrond Zaaien Mocht u besluiten zelf Sequoia s of Redwoods te gaan zaaien, is het goed om een aantal basiszaken te weten. De onderstaande beschrijving is gelijk voor de Sequoiadendron Giganteum, Sequoia sempervirens

Nadere informatie

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens INHOUD

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens INHOUD VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST ir. Koen Willekens INHOUD Compost en ziekteweerbaarheid Agro-ecosysteem Compost Compostthee Proeven met compost en compostthee

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals HET KWEKEN VAN KOMKOMMERS EN MELOENEN

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals HET KWEKEN VAN KOMKOMMERS EN MELOENEN WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals HET KWEKEN VAN KOMKOMMERS EN MELOENEN Lesgever: Frans Van Hout 15-05 - 11 Verslag: Michel Peeters 1. Komkommers 1.1 Inleiding Komkommers zijn snelle groeiers en de

Nadere informatie

Walnotenteelt in NL. Samenvatting literatuur. Boki Luske, Louis Bolk Instituut Proeftuin Agroforestry Nederland. 6 december 2018

Walnotenteelt in NL. Samenvatting literatuur. Boki Luske, Louis Bolk Instituut Proeftuin Agroforestry Nederland. 6 december 2018 Walnotenteelt in NL Samenvatting literatuur Boki Luske, Louis Bolk Instituut Proeftuin Agroforestry Nederland 6 december 2018 Walnotenteelt in Nederland De Walnoot (Juglans regia), of Okkernoot, is niet

Nadere informatie

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit 1) Geïntegreerde gewasbescherming 2014 2) Selectieve gewasbescherming d.m.v. foggen 3) Mogelijkheden biologische bestrijding 4) Waarschuwings- en adviessystemen

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2016 gedurende 220 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB Examen VMBO-KB 2018 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

Van Wijngaard tot Albertin Boisé. Wijndomein Sint Hubertushof Paul Spierings

Van Wijngaard tot Albertin Boisé. Wijndomein Sint Hubertushof Paul Spierings Van Wijngaard tot Albertin Boisé Wijndomein Sint Hubertushof Paul Spierings Opzet presentatie Wijntuin, uitgaande van het groeiseizoen 2011 Het maken van Rode Wijn in 2011: Albertin Boisé Aanplant Aanplant

Nadere informatie

Snoei Conference Fruitconsult

Snoei Conference Fruitconsult Snoei Conference Extra aandachtspunten 2017 Op veel percelen is vanuit een wat magerder bloei in 2017, erg veel hout ontstaan voor 2017. Vooral bij V-hagen Conference zal er dit jaar veel aandacht moeten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ROZENVRIENDEN

NIEUWSBRIEF ROZENVRIENDEN NIEUWSBRIEF ROZENVRIENDEN December 2013 Onze tuin is aan een rustperiode begonnen en de eerste vrieskou versiert de rozen met een fijn laagje poedersuiker. Tijd om van de warmte binnen te genieten en wat

Nadere informatie

Trayplanten opkweek. Inleiding. Door: Bart Vromans. Doel van plant Bloemaanleg Uniform plantmateriaal Plantbelasting

Trayplanten opkweek. Inleiding. Door: Bart Vromans. Doel van plant Bloemaanleg Uniform plantmateriaal Plantbelasting Trayplanten opkweek Door: Bart Vromans HortiNova cursus 13 & 14 februari 2008, Diepgang in de bodem Inleiding Doel van plant Bloemaanleg Uniform plantmateriaal Plantbelasting 1 Doel van plant Optimaal

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?

Nadere informatie

2 3 T BJBLIOTHEEK. A ï. Prssfstêïion voor de Groenten- en Fruitteelt onder 6las te Naaldwijk.

2 3 T BJBLIOTHEEK. A ï. Prssfstêïion voor de Groenten- en Fruitteelt onder 6las te Naaldwijk. Proefstation voor de Groenten- en Fruitteelt onder Olas te Naaldwijk Co Bibliotheek Proefstation Naaldwijk 2 3 T BJBLIOTHEEK A ï 4 Prssfstêïion voor de Groenten- en Fruitteelt onder 6las te Naaldwijk.

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid Basiscursus Ecologische Moestuin Onkruid Onkruid: veel werk! Onkruid vergaat niet Het komt telkens terug Het groeit harder dan de groenten Wieden helpt maar tijdelijk Herbiciden: nee! Bijen (enz) sterven

Nadere informatie

Serreteelt zomerzorgen

Serreteelt zomerzorgen Serreteelt zomerzorgen Met Herman De Waele NOG VOORKWEKEN VOOR BUITENTEELT Zaaien in de serre pompoen (Hokkaïdo), courgette In potjes 9 cm of bakjes op tablet of in volle grond Puntje naar beneden of plat

Nadere informatie

De intensieve serre. Je serre optimaal gebruiken

De intensieve serre. Je serre optimaal gebruiken 8 1 De intensieve serre Toen ik nog een kind was, gingen we tijdens de vakantie soms naar een oom van mijn moeder. Voor mij leek het een reis naar het buitenland. Ik mocht met mijn kleine fiets voorop

Nadere informatie

Het behandelen en plaatsen van aquariumplanten

Het behandelen en plaatsen van aquariumplanten Aquaplantsonline.nl Het behandelen en plaatsen van aquariumplanten Dit e-book wordt u aangeboden door Aquaplantsonline 2016 Aquaplantsonline Aquaplantsonline.nl 2 / 14 Dit is de 1.0 versie van dit e-book.

Nadere informatie

CURSUS AANPLANT SNOEIEN EN ONDERHOUD DE ECOLOGISCHE FRUITTUIN.

CURSUS AANPLANT SNOEIEN EN ONDERHOUD DE ECOLOGISCHE FRUITTUIN. AFDELING HERENTALS CURSUS AANPLANT SNOEIEN EN ONDERHOUD IN DE ECOLOGISCHE FRUITTUIN. LESGEVER: EDDY VETS CURSUS: MICHEL PEETERS 1 HOOFDSTUK 1 INLEIDING EN SITUERING VAN DE CURSUS. 1.1 Inleiding. Het opzet

Nadere informatie

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak Planten stekken Planten kunnen op veel manieren vermeerderd worden. Er zijn verschillende bomen, heesters, vaste- en eenjarige planten die door zaad vermeerderd kunnen worden. Planten die door zaad vermeerderd

Nadere informatie