Neurologie Neurochirurgie. Patiënteninformatie. Nekhernia-operatie. Slingeland Ziekenhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Neurologie Neurochirurgie. Patiënteninformatie. Nekhernia-operatie. Slingeland Ziekenhuis"

Transcriptie

1 Neurologie Neurochirurgie Nekhernia-operatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis

2 Algemeen In verband met een nekhernia bent u door de neuroloog doorverwezen naar een neurochirurg. Op basis van uw klachten en lichamelijk onderzoek heeft de neurochirurg u geadviseerd uw nek te laten opereren. In deze folder vindt u algemene informatie over de nekhernia, de voorbereiding op de operatie, de operatie, het herstel en de risico's van een nekhernia-operatie. Het verloop kan per persoon verschillen. Neurochirurg In het Slingeland Ziekenhuis is M.J. Driesse werkzaam als neurochirurg. Wat is een nekhernia In uw wervelkolom zitten: 7 halswervels; 12 borstwervels; 5 lendenwervels. Afbeelding 1: de wervelkolom

3 Aan elke wervel zit een wervelboog. Deze wervelbogen op elkaar vormen het wervelkanaal. Hierin bevindt zich het ruggenmerg. Tussen elke twee wervels loopt een zenuw uit het ruggenmerg. Deze zenuwen gaan naar uw armen en benen en zorgen voor het gevoel en dat u kunt bewegen. Spieren, banden en pezen zorgen voor de stevigheid van uw wervelkolom. Tussen de wervels liggen de tussenwervelschijven, die onder andere van belang zijn voor het bewegen van de wervelkolom. De tussenwervelschijf bestaat uit een weke kern en een stevige omhulling. Als in de stevige omhulling een zwakke plek ontstaat, kan de weke kern uitpuilen en op de zenuw drukken. Indien dit gebeurt bij een van de halswervels, dan spreken we van een nekhernia. Afbeelding 2: een deel van de wervelkolom

4 Afbeelding 3: uitpuiling van de weke kern van de tussenwervelkolom Verschijnselen van een nekhernia Bij een nekhernia kunnen verschillende klachten optreden: U heeft pijn in uw nek of uw schouders. Sommige mensen hebben ook pijn in een of beide armen. Dat kan een schietende, uitstralende pijn zijn. Sommige mensen hebben een doof gevoel of tintelingen in een hand of arm. Een hand of arm kan ook voor een deel verlamd raken. Deze klachten krijgen mensen alleen als de tussenwervelschijf erg op de zenuw drukt. Heel soms krijgen mensen ook minder kracht in hun benen en problemen bij het plassen. Dat gebeurt alleen als de tussenwervelschijf op het ruggenmerg drukt. Oorzaken van een nekhernia Een nekhernia kan verschillende oorzaken hebben: De belangrijkste oorzaak is slijtage. Tussenwervelschijven slijten als we ouder worden, bij iedereen. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Bij sommige mensen is de tussenwervelschijf van zichzelf al zwak. Zij hebben een grotere kans op een nekhernia.

5 Roken kan de slijtage van de tussenwervelschijven versnellen. U kunt ook een nekhernia krijgen als u uw nek lange tijd te veel belast. Soms is een ongeluk de oorzaak van een nekhernia. Behandeling Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden. Met rust en fysiotherapie gaat 70 tot 80% van alle hernia's vanzelf weer over. Daarom is het van belang niet te snel voor een operatie te kiezen. Het moment van opereren hangt in grote mate af van de ernst van de pijn. Meestal opereert de neurochirurg niet binnen 6 weken, tenzij er spoed vereist is. Vallen de pijnklachten mee, dan wacht de arts vaak langer af. Als de klachten na rust en fysiotherapie toch blijven bestaan, adviseert de neurochirurg vaak binnen 6 maanden toch te opereren. Dit omdat is gebleken dat te lang wachten vaak een langere herstelperiode betekent. Voorbereiding op de operatie Pre-operatief spreekuur Voordat u wordt opgenomen in het ziekenhuis heeft u een gesprek met een anesthesioloog en een verpleegkundige. Dit noemen we het pre-operatief spreekuur. Tijdens dit spreekuur wordt gekeken of er nog aanvullend onderzoek nodig is voor de operatie (bijvoorbeeld bloedprikken of een hartfilmpje). Ook bespreekt de anesthesioloog met u op welke manier u wordt verdoofd tijdens de operatie en met welke medicijnen u eventueel (tijdelijk) dient te stoppen. De verpleegkundige geeft uitleg over de opname en uw verblijf in het ziekenhuis. Ook legt de verpleegkundige uit wat u voor de operatie wel en niet mag eten en drinken. Voorafgaand aan het pre-operatief spreekuur heeft u een afspraak op het medicatiespreekuur. Een apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. Neem voor deze afspraak altijd uw actuele medicatieoverzicht mee. Dit overzicht is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek. Bovengenoemde afspraken worden voor u gemaakt op de polikliniek Pre-operatief spreekuur.

6 Folders Meer informatie over de manier van verdoven vindt u in de folder 'Anesthesie'. Tijdens het pre-operatief spreekuur krijgt u de folder 'Opname in het Slingeland Ziekenhuis' mee naar huis. Daarin vindt u onder andere informatie over de gang van zaken in het ziekenhuis, wat u meeneemt als u wordt opgenomen en welke voorzieningen er zijn in het ziekenhuis. Informatie over de verpleegafdeling vindt u in de folder 'Verpleegafdeling A1'. De folders zijn ook verkrijgbaar bij het Bureau Patiëntenvoorlichting en te raadplegen op Medicijnen Neemt u de medicijnen die u gebruikt mee naar het ziekenhuis. Kleding/schoeisel Het is belangrijk om makkelijk zittende kleding mee te nemen voor na de operatie en schoenen die u makkelijk aan kunt krijgen. Wij raden u af om op slippers of sloffen te lopen. Make-up en sieraden Om medische en hygiënische redenen vragen wij u om op de dag van de ingreep geen make-up en nagellak te gebruiken. Ook mag u tijdens de operatie geen sieraden, piercings en haarspelden dragen. De dag van de operatie Melden Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de medewerker van de receptie bij de hoofdingang. Vervolgens gaat u naar de verpleegafdeling. Op de afdeling neemt de verpleegkundige uw gegevens nog even met u door. De verpleegkundige vertelt u hoe laat de operatie is gepland. Het tijdstip kan veranderen als er een spoedingreep tussenkomt of als het programma uitloopt. Contactlenzen en kunstgebit U mag geen contactlenzen en/of een kunstgebit dragen tijdens de operatie. Doet u deze voor de operatie uit.

7 Fysiotherapeut Afhankelijk van het tijdstip van de operatie komt de fysiotherapeut voor of na de operatie bij u langs. Hij/zij stelt u vragen die van belang zijn voor de revalidatie. De fysiotherapeut legt u uit hoe u het beste in bed kunt liggen en geeft aanvullende uitleg op de informatie die u van de neurochirurg heeft gekregen. Kort voor de operatie De verpleegkundige geeft u een operatiehemd en meet uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Als u dit met de anesthesioloog heeft afgesproken, krijgt u van de verpleegkundige een tablet of injectie met een rustgevend middel ter voorbereiding op de narcose. Hier kunt u een slaperig gevoel en een droge mond van krijgen. De verpleegkundige brengt u vervolgens naar de operatiekamer. De operatie Voor een nekhernia-operatie gaat u onder narcose. De neurochirurg kan u via de hals opereren of via de nek. Via de hals opereren komt het meeste voor. U ligt dan op uw rug tijdens de operatie. Tijdens de operatie haalt de chirurg de tussenwervelschijf met de uitpuiling weg. Soms vult de neurochirurg de ruimte van de tussenwervelschijf op met botcement of ander materiaal. Met of zonder opvulling, de twee wervels groeien vanzelf aan elkaar na verloop van tijd. Als uw wervels niet stabiel genoeg zijn, is het soms nodig een metalen plaatje aan de wervels te bevestigen. Dat zorgt ervoor dat de twee wervels sneller aan elkaar groeien. Het is voor de operatie niet altijd duidelijk of een metalen plaatje bij u nodig is. De neurochirurg kan dit tijdens de operatie beoordelen. Het aan elkaar groeien van de twee wervels heeft geen gevolgen voor het bewegen van uw nek.

8 Na de operatie Controle Na de narcose wordt u wakker in de uitslaapkamer en na enige tijd brengt de verpleegkundige u terug naar de afdeling. U krijgt een injectie om trombose (bloedstolsels) te voorkomen. Ook heeft u een infuus waardoor u vocht toegediend krijgt. De verpleegkundige neemt de eerste uren regelmatig uw bloeddruk, hartslag en temperatuur op. Ook controleert de verpleegkundige of u voldoende plast en hoe het gevoel is in uw benen. Meld het de verpleegkundige als u zelf veranderingen bemerkt wat betreft pijn, misselijkheid, kracht en gevoel in de benen of als u twijfels heeft over uw gesteldheid. Drain Mogelijk heeft u een slangetje (drain) in de wond dat het wondvocht afvoert. De drain mag er de volgende dag weer uit. Praten en slikken Het kan zijn dat u kort na de operatie moeite heeft met slikken en praten. Dit gaat vanzelf over. Liggen U heeft één hoofdkussen en u mag liggen in een houding die u prettig vindt. Ondersteun uw hoofd met een dun kussen als u op uw rug ligt. Ligt u op uw zij, dan is het belangrijk dat u de ruimte tussen uw schouders en hoofd opvult met een kussen, zodat u uw nek ondersteunt. U mag zelf in bed draaien, eventueel geholpen door een verpleegkundige. Belangrijk bij het draaien is dat uw gehele nek op één rechte lijn blijft. Eten en drinken Als u niet meer misselijk bent, kunt u weer wat eten en drinken. Uit bed Als u zich goed voelt mag u aan het einde van de operatiedag (de eerste keren onder begeleiding van een verpleegkundige) zelf naar het toilet lopen.

9 De eerste dag na de operatie Controle De verpleegkundige bekijkt uw wond en verbindt deze zo nodig opnieuw. Medicijnen U krijgt een injectie om trombose te voorkomen en een drankje om de ontlasting iets zachter te maken. Douchen U mag de eerste dag na de operatie weer douchen. Zorg ervoor dat de wond niet nat wordt. Fysiotherapeut 's Ochtends komt de fysiotherapeut bij u langs om onderzoek te doen naar de pijn, het gevoel en de kracht van de arm. U gaat een stukje lopen zodat de fysiotherapeut kan zien hoe het lopen gaat. U mag daarna elk uur 5 minuten lopen en naar het toilet. Ook mag u elk uur 5 à 10 minuten op een stoel zitten als dit lukt. Nemen uw klachten toe tijdens het zitten, dan kunt u beter iets korter gaan zitten. Indien nodig verandert de fysiotherapeut dit schema in overleg met u. Daarnaast gaat de fysiotherapeut met u traplopen. Oefeningen Ook neemt de fysiotherapeut een aantal oefeningen met u door. Doe deze oefening twee tot drie keer per dag. Oefen liever meerdere keren kort, dan eenmaal langdurig. Oefen rustig en let goed op uw ademhaling. Er mag geen pijn en/of uitstraling in de arm ontstaan. Wees de eerste paar dagen voorzichtig met het vooroverbuigen van het hoofd.

10 Oefening 1: Ga rechtop zitten. Trek uw schouders op en laat uw armen losjes langs uw lichaam hangen. Voel de spanning in uw nek- en schouderspieren. Laat daarna uw schouders los en ontspan. Herhaal dit 10 keer. Oefening 2: Ga rechtop zitten. Trek uw kin iets in. Draai het hoofd langzaam zo ver mogelijk naar rechts. Draai het hoofd weer terug en doe hetzelfde naar links. Herhaal iedere kant 5 keer.

11 Oefening 3: Ga rechtop zitten. Laat uw armen ontspannen langs uw lichaam hangen. Beweeg het linkeroor richting linkerschouder totdat u spanning voelt. Houd dit 3 tellen vast en ga dan weer terug. Doe hetzelfde aan de rechterkant. Herhaal iedere kant 5 keer. Oefening 4: Leg uw handen losjes op uw schouders en draai kringetjes met uw ellebogen, zowel vooruit als achteruit. Draai 10 rondjes. Oefening 5: Beweeg de top van uw duim en wijsvinger naar elkaar. Strek daarna de vinger en doe hetzelfde met de andere vingers. Wissel daarna van hand.

12 Oefening 6: Maak een vuist en strek vervolgens uw vingers. Doe deze oefening 5 keer en wissel dan van hand. Oefening 7: Ga rechtop zitten en laat uw arm langs uw lichaam hangen. Buig en strek uw arm. Uw arm hangt weer naast uw lichaam. Hef uw arm zijwaarts tot schouderhoogte (eventueel met gebogen elleboog). Breng daarna uw arm voorwaarts tot schouderhoogte (eventueel met gebogen elleboog). Laat uw arm vervolgens weer zakken. Herhaal dit met uw andere arm. Ontslag en controle Als alles goed gaat, kunt u de eerste dag na de operatie naar huis. U krijgt van ons een afspraak mee voor een controle bij de neuroloog. Deze controle vindt na ongeveer 4 tot 6 weken plaats op de polikliniek Neurologie.

13 Fysiotherapie In principe is fysiotherapie na een nekhernia-operatie niet nodig. Er kunnen redenen zijn waardoor de neurochirurg u wel fysiotherapie adviseert. Dit hoort u voordat u naar huis gaat. Hechtingen Oplosbare hechtingen kunt u na ongeveer tien dagen wegpoetsen. Uw huisarts verwijdert draadhechtingen de achtste dag na de operatie. Vraag de verpleegkundige welke hechtingen bij u zijn gebruikt. Herstel Het totale herstel duurt ongeveer drie tot zes maanden. Uw lichamelijke conditie, leeftijd en eventueel eerdere operaties aan uw wervelkolom zijn uiteraard van invloed op uw herstel. Het grootste herstel vindt plaats in de eerste maanden, dit is dan ook de meest kwetsbare periode voor uw nek/hals. In deze periode is het belangrijk om goed te letten op de houding en de bewegingen die u maakt. Adviezen voor thuis Hieronder volgen adviezen die voor u belangrijk zijn tijdens de herstelperiode. Algemeen In de herstelperiode is het belangrijk om signalen van uw lichaam serieus te nemen. Pijn in uw nek is een goede graadmeter voor wat u wél kunt en wanneer u te veel vraagt van uw lichaam. Wanneer u te veel doet, krijgt u klachten. Als u na een activiteit een felle, scherpe, uitstralende pijn vanuit uw nek/hals naar uw arm voelt, betekent dit dat u te veel heeft gedaan en dat u uw activiteit moet aanpassen of stoppen. Wanneer u het weer wat rustiger aan doet, verdwijnt de pijn meestal. Zorg voor een goed evenwicht tussen wat u van uw lichaam vraagt (belasting) en wat uw lichaam aan kan (belastbaarheid). Is de belasting te hoog, dan kan dit klachten tot gevolg hebben. Pas dan uw belasting aan en probeer het over een paar dagen nog eens. Door op deze manier uw activiteiten op te bouwen, went uw lichaam weer geleidelijk aan uw normale dagelijkse activiteiten.

14 Als u oefeningen doet, let dan goed op uw ademhaling (adem rustig door). Veroorzaakt een oefening pijn, stop dan met deze oefening. Werken Wanneer u weer kunt werken, hangt sterk af van het soort werk dat u doet. Overlegt u met uw arts wat in uw situatie mogelijk is. Autorijden en fietsen Wij raden u af de eerste week na de operatie auto te rijden of te fietsen. Ga pas weer autorijden en fietsen als de pijnklachten dit toelaten en u uw nek weer goed kunt bewegen. Sporten Wacht met sporten tot na uw controleafspraak bij de neurochirurg. Voordat u weer gaat sporten, is het belangrijk dat uw basisconditie weer voldoende op peil is en u uw dagelijkse activiteiten weer zonder problemen kunt uitvoeren. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de soort sport die u beoefent. Ook hier geldt dat u het geleidelijk opbouwt en steeds goed op de reactie van uw nek let. Tillen De eerste vier tot zes weken mag u niet meer dan 10 kg tillen. Vrijen Vrijen heeft geen nadelige gevolgen voor uw nek. Vermijd houdingen die niet prettig aanvoelen. Verschijnselen en complicaties na de nekhernia-operatie Normale verschijnselen De pijn in uw arm is meestal direct na de operatie verdwenen of aanzienlijk afgenomen. Rond de derde dag na de operatie is er vaak een kortstondige terugkeer van de uitstralingspijn. Dit is het gevolg van zwelling van het weefsel in het gebied waar de operatie heeft plaatsgevonden. Deze napijn is na een paar dagen weer verdwenen. Eventueel kunt u pijnstillers gebruiken. Het dove gevoel voelt men vaak sterker dan voor de operatie. Dat komt doordat de pijn voor de operatie overheerste en deze nu weg is.

15 Vaak verdwijnt ook dit dove gevoel. Ook verlammingsverschijnselen verminderen vaak na operatie, maar helaas niet altijd. De eerste tijd na de operatie kan uw nek dik, warm en soms pijnlijk aanvoelen. Dit komt waarschijnlijk door de onderhuidse hechtingen, wondvocht of een bloeduitstorting in de buurt van de wond. Terugkerende hernia 5% van de geopereerde mensen krijgt op dezelfde plaats een nieuwe hernia. Er kan ook op een andere plek in uw nek een hernia ontstaan. Dit komt niet door de operatie. U kunt dan opnieuw geopereerd worden. Risico's Zoals bij iedere operatie, zitten er ook aan deze operatie risico's vast. Soms ontsteekt de operatiewond of de tussenwervelruimte. Er kan een nabloeding ontstaan. Dan moet u misschien nog een keer worden geopereerd. Heel soms wordt er een zenuw van de stembanden beschadigd. U heeft dan een schorre stem. Dit kan over gaan, maar het kan ook blijvend zijn. Nog veel kleiner is de kans dat de slokdarm of het ruggenmerg wordt beschadigd. Er is een heel kleine kans dat u na de operatie juist meer last heeft van verlamming en gevoelsverlies in uw armen. Als u via de nek wordt geopereerd, kan er 'hersenvocht' lekken. Er is dan een gaatje ontstaan in het vlies rondom het ruggenmerg of in het vlies rondom de zenuwwortel. Als dat het geval is, dient u na de operatie een of meerdere dagen bedrust te houden, zodat het gaatje dicht kan groeien. Het duurt dan één of meer dagen langer voordat u weer naar huis kunt. U kunt deze risico's het beste voor de operatie met uw arts bespreken. De kans dat deze risico's voorkomen, is zeer klein. De neurochirurg voert de herniaoperatie jaarlijks tientallen malen uit.

16 Contact opnemen U dient contact op te nemen als: de wond open gaat; er pus uit de wond komt; de wond steeds dikker wordt; u onhoudbare pijn in rug of been krijgt; u minder kracht krijgt in een of beide benen; u niet meer kunt plassen of ongewild urine/ontlasting verliest; u koorts krijgt. Als er complicaties optreden wanneer u weer thuis bent, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de verpleegafdeling waar u opgenomen bent geweest. Vragen Als u nog vragen heeft, kunt u deze tijdens uw opname stellen aan een verpleegkundige van de verpleegafdeling A1. Ook kunt u uw vragen stellen aan de verpleegkundige die u op de donderdag na de operatie tussen 9.00 en uur belt. Patiëntenvereniging 'De Wervelkolom' Er is een patiëntenvereniging voor mensen met rug- en nekklachten: de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten 'De Wervelkolom'. U kunt bij deze patiëntenvereniging terecht als u bijvoorbeeld behoefte heeft aan een gesprek met een lotgenoot. Ook geeft de patiëntenvereniging informatie en advies over klachten en behandelmogelijkheden. De vereniging organiseert één keer per maand een inloopmiddag. U kunt dan praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Op de site van 'De Wervelkolom' kunt u zien waar deze inloopmiddagen worden gehouden en wanneer. Meer informatie over De Wervelkolom vindt u op U kunt ook telefonisch contact opnemen:

17 Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', verkrijgbaar bij Bureau Patiëntenvoorlichting). Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft. Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op (klik op: Patiënteninfo > Folders).

18 Slingeland Ziekenhuis Kruisbergseweg 25 Postadres: Postbus AD Doetinchem Telefoon: (0314) Internet: Nr jan 16

Verwijderen van een blaastumor via de plasbuis

Verwijderen van een blaastumor via de plasbuis Urologie Verwijderen van een blaastumor via de plasbuis i Patiënteninformatie Transurethrale Resectie van een Blaastumor (TURB) Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het verwijderen van een blaastumor via de

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde. Patiënteninformatie. Flapoorcorrectie (Otoplastiek) Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde. Patiënteninformatie. Flapoorcorrectie (Otoplastiek) Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Flapoorcorrectie (Otoplastiek) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Flaporen of afstaande oren komen veel voor. De oorzaak is een misvorming van het kraakbeenskelet

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Mediastinoscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een mediastinoscopie onderzoekt de chirurg of langs de luchtpijp afwijkend weefsel of zieke lymfeklieren aanwezig zijn.

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Epiduroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten tot deze behandeling. Bij een epiduroscopie brengt de

Nadere informatie

Neurologie Neurochirurgie. Patiënteninformatie. Rughernia-operatie. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie Neurochirurgie. Patiënteninformatie. Rughernia-operatie. Slingeland Ziekenhuis Neurologie Neurochirurgie Rughernia-operatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In verband met een rughernia bent u door de neuroloog doorverwezen naar een neurochirurg. Op basis van

Nadere informatie

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven

Nadere informatie

Nucleoplasty-behandeling

Nucleoplasty-behandeling Anesthesiologie Pijnbestrijding Nucleoplasty-behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een nucleoplasty-behandeling. De anesthesioloog

Nadere informatie

Urologie. Patiënteninformatie. Nefrectomie. Het operatief verwijderen van een nier. Slingeland Ziekenhuis

Urologie. Patiënteninformatie. Nefrectomie. Het operatief verwijderen van een nier. Slingeland Ziekenhuis Nefrectomie Het operatief verwijderen van een nier Slingeland Ziekenhuis Patiënteninformatie i Urologie Algemeen De uroloog heeft in overleg met u besloten om uw nier te verwijderen door middel van een

Nadere informatie

Carpale-tunnel-syndroom

Carpale-tunnel-syndroom Chirurgie Carpale-tunnel-syndroom i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij het Carpale-tunnel-syndroom is een gevoelszenuw in de pols bekneld geraakt. De zenuw heet de Nervus Medianus of

Nadere informatie

Simplicity-behandeling van het SI-gewricht

Simplicity-behandeling van het SI-gewricht Anesthesiologie Pijnbestrijding Simplicity-behandeling van het SI-gewricht i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de simplicity-behandeling van het

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde. Patiënteninformatie. Conchareductie. Verkleining van de inwendige neusschelpen. Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde. Patiënteninformatie. Conchareductie. Verkleining van de inwendige neusschelpen. Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Conchareductie i Patiënteninformatie Verkleining van de inwendige neusschelpen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft een neusoperatie voorgesteld vanwege

Nadere informatie

Behandeling van pijn door blokkade van het SI-gewricht

Behandeling van pijn door blokkade van het SI-gewricht Anesthesiologie Pijnbestrijding i Behandeling van pijn door blokkade van het SI-gewricht Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten uw pijn te

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Blindedarmoperatie (appendectomie) i Patiënteninformatie Bij volwassenen Slingeland Ziekenhuis Inleiding U heeft een (acute) blindedarmontsteking. In deze folder vindt u informatie over de aandoening

Nadere informatie

Urologie. Patiënteninformatie. Ureteroscopie. Steenverwijdering uit de urineleider. Slingeland Ziekenhuis

Urologie. Patiënteninformatie. Ureteroscopie. Steenverwijdering uit de urineleider. Slingeland Ziekenhuis Urologie Ureteroscopie i Patiënteninformatie Steenverwijdering uit de urineleider Slingeland Ziekenhuis Deze tekst is grotendeels overgenomen van de ZW-cd, editie november 2009. Algemeen Uit onderzoek

Nadere informatie

Weer naar huis - algemeen

Weer naar huis - algemeen Verpleegafdeling A2 Weer naar huis - algemeen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om verder

Nadere informatie

Radiologie. Patiënteninformatie. Leverbiopsie onder echogeleide. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie. Patiënteninformatie. Leverbiopsie onder echogeleide. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Leverbiopsie onder echogeleide i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft in overleg met u een leverbiopsie voor u aangevraagd. Bij een leverbiopsie wordt

Nadere informatie

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Nekhernia Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0801-3510 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek Neurologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft onlangs een TIA of een CVA gehad. Een CVA (Cerebro Vasculair

Nadere informatie

Endoscopische operatie aan de bijholten van de neus

Endoscopische operatie aan de bijholten van de neus Keel-, neus- en oorheelkunde Endoscopische operatie aan de bijholten van de neus i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw KNO-arts heeft voorgesteld uw klachten te behandelen met een operatie

Nadere informatie

Neurologie. Patiënteninformatie. Lumbaalpunctie. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Patiënteninformatie. Lumbaalpunctie. Slingeland Ziekenhuis Neurologie Lumbaalpunctie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft met u een lumbaalpunctie afgesproken. Een lumbaalpunctie (ruggenprik) is een onderzoek waarbij hersenvocht

Nadere informatie

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Pijnbestrijding. Behandeling van aangezichtspijn. Sweetprocedure. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Pijnbestrijding. Behandeling van aangezichtspijn. Sweetprocedure. Slingeland Ziekenhuis Pijnbestrijding Behandeling van aangezichtspijn Sweetprocedure Slingeland Ziekenhuis Patiënteninformatie i Anesthesiologie Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw

Nadere informatie

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Polikliniek Predialyse. Slingeland Ziekenhuis

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Polikliniek Predialyse. Slingeland Ziekenhuis Dialyse-afdeling Polikliniek Predialyse i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend nefroloog heeft u doorverwezen naar de polikliniek Predialyse, omdat uw nierfunctie vermindert.

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in de nek geconstateerd. Dit wordt ook wel cervicale stenose genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Epiduroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een epiduroscopie. De anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Caudografie/myelografie

Caudografie/myelografie Neurologie Caudografie/myelografie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Onderzoek van het ruggenmerg en de daaruit ontspringende zenuw vindt meestal plaats door middel van MRI-onderzoek.

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Spataderoperatie. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Spataderoperatie. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Spataderoperatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft spataderen en wilt hier iets aan laten doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spatader te behandelen. Een

Nadere informatie

Chirurgie Urologie. Patiënteninformatie. Stomaconsulent. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie Urologie. Patiënteninformatie. Stomaconsulent. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Urologie Stomaconsulent i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de stomaconsulent. U leest in deze folder wat de stomaconsulent voor u kan

Nadere informatie

Nekhernia Neurochirurgische behandeling

Nekhernia Neurochirurgische behandeling Nekhernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een nekhernia geconstateerd. De arts heeft met u afgesproken dat u hieraan geopereerd wordt. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en

Nadere informatie

Cardiologie. Patiënteninformatie. Cardioversie. Behandeling bij een hartritmestoornis. Slingeland Ziekenhuis

Cardiologie. Patiënteninformatie. Cardioversie. Behandeling bij een hartritmestoornis. Slingeland Ziekenhuis Cardiologie Cardioversie i Patiënteninformatie Behandeling bij een hartritmestoornis Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij cardioversie behandelt de cardioloog een ritmestoornis van uw hart met behulp van

Nadere informatie

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een hernia in de onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel een lage rughernia genoemd. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de

Nadere informatie

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter Anesthesiologie Pijnbestrijding Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is besloten om uw pijn te bestrijden door middel

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Longoperatie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Longoperatie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Longoperatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft u zojuist verteld dat u in aanmerking komt voor een longoperatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Zenuwblokkade i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een zenuwblokkade. Een anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0849-3510 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Neurologie. Patiënteninformatie. EMG, spieronderzoek. Elektromyografie. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Patiënteninformatie. EMG, spieronderzoek. Elektromyografie. Slingeland Ziekenhuis Neurologie EMG, spieronderzoek i Patiënteninformatie Elektromyografie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort komt u voor een EMG-onderzoek naar de functieafdeling Neurologie. In deze folder leest u

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling A2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal

Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU020 / Operatie bij een vernauwing

Nadere informatie

Verpleegafdeling A2. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een buikwandoperatie. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling A2. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een buikwandoperatie. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling A2 Weer naar huis na een buikwandoperatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen

Nadere informatie

Pijnbehandeling bij artrose

Pijnbehandeling bij artrose Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbehandeling bij artrose i Patiënteninformatie Behandeling door het inspuiten van een vloeistof in het gewricht Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft pijnklachten in

Nadere informatie

Weer naar huis met een drain

Weer naar huis met een drain Verpleegafdeling A2 Weer naar huis met een drain i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent onlangs geopereerd. Na de operatie heeft de chirurg één of meerdere dunne slangetjes (drains)

Nadere informatie

Behandeling van pijn door caudaal injectie

Behandeling van pijn door caudaal injectie Anesthesiologie Pijnbestrijding Behandeling van pijn door caudaal injectie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten uw pijn te behandelen door

Nadere informatie

Operatie van een lage rughernia of rugstenose

Operatie van een lage rughernia of rugstenose U wordt binnenkort opgenomen in het MCL voor een operatie aan de rug vanwege een lage rughernia of stenose (= vernauwing). Om u hier zo goed mogelijk op voor te bereiden geven wij u in deze brochure informatie

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Strabismusoperatie. Scheelzienoperatie bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Strabismusoperatie. Scheelzienoperatie bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Strabismusoperatie i Patiënteninformatie Scheelzienoperatie bij volwassenen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort wordt u geopereerd aan uw ogen. Tijdens deze operatie wordt het scheelzien

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in uw onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel lumbale stenose genoemd. In

Nadere informatie

Hernia-operatie in de nek

Hernia-operatie in de nek Patiënteninformatie Hernia-operatie in de nek Informatie voor patiënten met een hernia over de operatie in de nek 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Hernia 4 Wat is een hernia? 4 Gevolgen van een

Nadere informatie

Informatie. Schouderoperatie

Informatie. Schouderoperatie Informatie Schouderoperatie Inleiding In overleg met de orthopedisch chirurg heeft u besloten om uw schouder te laten opereren. Voor deze operatie verblijft u gemiddeld 1 of 2 dagen in het ziekenhuis (de

Nadere informatie

Een hernia De operatieve behandeling

Een hernia De operatieve behandeling Een hernia De operatieve behandeling Albert Schweitzer ziekenhuis Februari 2013 pavo 0144 Inleiding De specialist heeft bij u een hernia geconstateerd. In deze folder willen we u informeren over deze aandoening

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Tenniselleboog. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Tenniselleboog. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Tenniselleboog i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een bezoek aan de polikliniek heeft de chirurg u verteld dat hij u kan behandelen aan een tenniselleboog. Deze folder geeft

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Poliklinische behandeling van een trombosebeen

Poliklinische behandeling van een trombosebeen Chirurgie Interne Geneeskunde i Poliklinische behandeling van een trombosebeen Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is een trombosebeen Uw behandelend arts heeft bij u een trombosebeen vastgesteld.

Nadere informatie

Chirurgie Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Liesbreukoperatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Liesbreukoperatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Kindergeneeskunde Liesbreukoperatie bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort wordt uw kind geholpen aan een liesbreuk. De arts heeft u uitgelegd waarom en

Nadere informatie

Centrale katheter via de arm (PICC-lijn)

Centrale katheter via de arm (PICC-lijn) Oncologie Centrale katheter via de arm (PICC-lijn) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding De arts of verpleegkundige heeft voorgesteld om bij u een katheter via de arm (PICC-lijn) in te

Nadere informatie

Urologie. Patiënteninformatie. Katheter verwijderen. Slingeland Ziekenhuis

Urologie. Patiënteninformatie. Katheter verwijderen. Slingeland Ziekenhuis Urologie Katheter verwijderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent geopereerd of heeft problemen gehad met plassen. U heeft toen een urethrale katheter (een katheter via de plasbuis)

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Galblaasverwijdering. Cholecystectomie. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Galblaasverwijdering. Cholecystectomie. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Galblaasverwijdering i Patiënteninformatie Cholecystectomie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met de arts hebt u besloten uw galblaas door middel van een operatie te laten verwijderen.

Nadere informatie

PCA: zelfcontrole over pijn na uw operatie

PCA: zelfcontrole over pijn na uw operatie Anesthesiologie Pijnbestrijding PCA: zelfcontrole over pijn na uw operatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Pijnbestrijding na de operatie Binnenkort wordt u geopereerd. De anesthesioloog zorgt

Nadere informatie

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek Neurologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent onlangs op de afdeling Neurologie opgenomen geweest omdat u een

Nadere informatie

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder Verpleegafdeling A2 Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde. Patiënteninformatie. Operaties aan het oor. Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde. Patiënteninformatie. Operaties aan het oor. Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Operaties aan het oor i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw Keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om uw oorklachten te behandelen met een operatie.

Nadere informatie

Operatie bij een hernia

Operatie bij een hernia Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij een hernia www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU019 / Operatie bij een hernia / 14-01-2015 2 Operatie

Nadere informatie

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u in verband met een cervicale kanaalstenose of een cervicale hernia een operatie zult ondergaan.

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde. Patiënteninformatie. Operatie van het neustussenschot. Septumcorrectie. Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde. Patiënteninformatie. Operatie van het neustussenschot. Septumcorrectie. Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Operatie van het neustussenschot i Patiënteninformatie Septumcorrectie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft in overleg met u een operatie aan het neustussenschot

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Een hangend ooglid. Ptosis. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Een hangend ooglid. Ptosis. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Een hangend ooglid i Patiënteninformatie Ptosis Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder treft u informatie aan over een hangend bovenooglid dat op volwassen leeftijd ontstaat. Hangend

Nadere informatie

Behandeling op de Intensive Care na een reanimatie

Behandeling op de Intensive Care na een reanimatie Intensive Care Unit (ICU) Behandeling op de Intensive Care na een reanimatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw familielid of partner heeft een hartstilstand gehad en is gereanimeerd.

Nadere informatie

Cardiologie. Patiënteninformatie. Cardioversie. Behandeling bij een hartritmestoornis. Slingeland Ziekenhuis

Cardiologie. Patiënteninformatie. Cardioversie. Behandeling bij een hartritmestoornis. Slingeland Ziekenhuis Cardiologie Cardioversie i Patiënteninformatie Behandeling bij een hartritmestoornis Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij cardioversie behandelt de cardioloog een ritmestoornis van uw hart met behulp van

Nadere informatie

Circumcisie bij volwassenen

Circumcisie bij volwassenen Chirurgie Circumcisie bij volwassenen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Circumcisie Bij circumcisie wordt er een gedeelte van de voorhuid van de penis verwijderd. Dit gebeurt soms om godsdienstige

Nadere informatie

Botox -injecties bij een overactieve blaas

Botox -injecties bij een overactieve blaas Urologie Botox -injecties bij een overactieve blaas i Patiënteninformatie Behandeling op de polikliniek Urologie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De uroloog heeft bij u een overactieve blaas vastgesteld.

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Pijnbestrijding na een operatie via een epiduraal katheter

Pijnbestrijding na een operatie via een epiduraal katheter Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbestrijding na een operatie via een epiduraal katheter i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Pijnbestrijding na de operatie Binnenkort wordt u geopereerd. De anesthesioloog

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp Gipskamer. Patiënteninformatie. Gebroken pols. Slingeland Ziekenhuis

Spoedeisende Hulp Gipskamer. Patiënteninformatie. Gebroken pols. Slingeland Ziekenhuis Spoedeisende Hulp Gipskamer Gebroken pols i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een gebroken pols (polsfractuur). In deze folder leest u op welke manier een gebroken pols wordt behandeld

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Patiënteninformatie. Triggerfinger. Haperende vinger. Slingeland Ziekenhuis

Plastische Chirurgie. Patiënteninformatie. Triggerfinger. Haperende vinger. Slingeland Ziekenhuis Plastische Chirurgie Triggerfinger i Patiënteninformatie Haperende vinger Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij u is vastgesteld dat u een triggerfinger heeft. In deze folder vindt u informatie over een tiggerfinger,

Nadere informatie

Behandeling met Ilomedine

Behandeling met Ilomedine Chirurgie i Behandeling met Ilomedine Patiënteninformatie Bij vaatvernauwende aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, besloten om u te behandelen

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Zenuwblokkade i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een zenuwblokkade. Een anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Weer naar huis na een gynaecologische operatie

Weer naar huis na een gynaecologische operatie Verpleegafdeling B2 Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een gynaecologische operatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen

Nadere informatie

Cervicale spondylodese Het vastzetten van wervels in de nek

Cervicale spondylodese Het vastzetten van wervels in de nek Cervicale spondylodese Het vastzetten van wervels in de nek Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Reden voor de behandeling 1 Belangrijk voor opname 1 Nuchter zijn voor de operatie 1

Nadere informatie

Pijnbehandeling bij artrose

Pijnbehandeling bij artrose Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbehandeling bij artrose i Patiënteninformatie Behandeling door het inspuiten van hyaluronzuur in het gewricht Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Cardiologie. Patiënteninformatie. Polikliniek Hartfalen. Slingeland Ziekenhuis

Cardiologie. Patiënteninformatie. Polikliniek Hartfalen. Slingeland Ziekenhuis Cardiologie Polikliniek Hartfalen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De cardioloog heeft u doorverwezen naar de polikliniek Hartfalen. In deze folder vindt u informatie over de gang van

Nadere informatie

Cardiologie. Patiënteninformatie. Telemetrie-bewaking. Slingeland Ziekenhuis

Cardiologie. Patiënteninformatie. Telemetrie-bewaking. Slingeland Ziekenhuis Cardiologie Telemetrie-bewaking i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Telemetrie staat voor ritmebewaking van het hart. Verpleegkundigen kunnen door middel van apparatuur (de telemeter)

Nadere informatie

Spondylodese van de rug

Spondylodese van de rug Spondylodese van de rug Informatie voor patiënten F0757-1193 juni 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Spataderoperatie. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Spataderoperatie. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Spataderoperatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft spataderen en wilt hier iets aan laten doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spatader te behandelen. Een

Nadere informatie

Polikliniek Carpale-tunnel-syndroom

Polikliniek Carpale-tunnel-syndroom Neurologie Polikliniek Carpale-tunnel-syndroom i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent verwezen naar de polikliniek Carpale-tunnel-syndroom omdat u klachten heeft die passen bij het

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. bij volwassenen

Liesbreukoperatie. bij volwassenen Liesbreukoperatie bij volwassenen Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een liesbreukoperatie. In deze folder willen we u informatie geven over de opname, de operatie en

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Hernia in de borstwervelkolom

Hernia in de borstwervelkolom Hernia in de borstwervelkolom Informatie voor patiënten F0846-3510 juli 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING

VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in uw onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel

Nadere informatie

Inleiding. Een navelbreuk

Inleiding. Een navelbreuk Navelbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een navelbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname, de operatie en de periode na de operatie. Een

Nadere informatie

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling N1 Weer naar huis na een angioseal i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om

Nadere informatie

Fistel bij de anus (peri-anale fistel)

Fistel bij de anus (peri-anale fistel) Chirurgie Fistel bij de anus (peri-anale fistel) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een bezoek aan de polikliniek heeft de chirurg u verteld dat hij u wil behandelen aan een fistel

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia-operatie nek

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia-operatie nek PATIËNTEN INFORMATIE Hernia-operatie nek 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiebrochure wil het Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg geven over dit ziektebeeld en behandeling. Wij adviseren

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie met een roesje. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie met een roesje. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Bronchoscopie met een roesje i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een bronchoscopie krijgt. Door middel van een bronchoscopisch

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0416 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Algemene richtlijn na een nek operatie (hernia)

Algemene richtlijn na een nek operatie (hernia) Algemene richtlijn na een nek operatie (hernia) ADVIEZEN NA EEN NEKHERNIA OPERATIE (THUIS) INLEIDING U bent geopereerd aan uw nek. Wanneer u naar huis gaat bent u nog niet volledig hersteld. De oorzaak

Nadere informatie

Patiënteninformatie. CT-Coronairen. Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie. Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders

Patiënteninformatie. CT-Coronairen. Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie. Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie CT-Coronairen i Patiënteninformatie Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort krijgt u een CT-Coronairen.

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie. Verstuikte enkel. Slingeland Ziekenhuis

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie. Verstuikte enkel. Slingeland Ziekenhuis Spoedeisende Hulp Verstuikte enkel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De arts van de Spoedeisende Hulp heeft bij u een verstuikte (verzwikte) enkel geconstateerd. In deze folder leest

Nadere informatie

Verpleegafdeling A2. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een borstverkleining. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling A2. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een borstverkleining. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling A2 Weer naar huis na een borstverkleining i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen

Nadere informatie

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. CT-scan. Computer Tomografie. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. CT-scan. Computer Tomografie. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Röntgenafdeling CT-scan i Patiënteninformatie Computer Tomografie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort krijgt u een CT-scan. Er zijn verschillende soorten CTonderzoeken. Elk onderzoek vraagt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Barbotage. Radiologie Orthopedie Röntgenafdeling. Behandeling van een verkalkte ontstoken pees in de schouder

Patiënteninformatie. Barbotage. Radiologie Orthopedie Röntgenafdeling. Behandeling van een verkalkte ontstoken pees in de schouder Radiologie Orthopedie Röntgenafdeling Barbotage i Patiënteninformatie Behandeling van een verkalkte ontstoken pees in de schouder Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een chronische ontsteking aan één

Nadere informatie