Oud cultuurland. Beplanting begeleidt wegen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oud cultuurland. Beplanting begeleidt wegen"

Transcriptie

1 Oud cultuurland Daar waar het IJssellandschap overgaat in het dekzandlandschap ligt op de lijn Hengelo-Keijenborg-Zelhem een groot essencomplex. Aan de randen van het complex komen eenmansessen; kampen voor. Wat verder van het complex af liggen twee kleinere complexen bij Varssel en Halle. De essen bestaan uit dekzandruggen met daarbovenop een bouwlanddek. Het landschap kenmerkt zich door organisch gegroeide structuren. Kenmerken kampen Onregelmatige blokverkaveling, slingerende wegen Kleinschalig agrarisch karakter Halfopen landschap met open kamers van cultuurland, omringd met houtwallen Verspreide bebouwing Beplanting begeleidt wegen De kampen en essen hebben hun oorsprong in de vroege en volle middeleeuwen. In de vroege middeleeuwen waren huiskampen aangelegd, kleinschalige bouwlanden rondom boerderijen waarop akkerbouw werd bedreven. De vroegmiddeleeuwse structuren van de huiskampen zijn vaak onregelmatig en blokvormig. Vanaf de tiende eeuw groeiden op een aantal plaatsen kampen aan elkaar tot grote enken. Dit had te maken met het gemeenschappelijk gebruik van bouwland, dat rond het jaar 1000 in zwang kwam, vanwege de groeiende vraag naar voedsel door de bevolkingstoename. Op de akkers werden vooral rogge, vlas, gerst en hop geteeld. Naast de oude huiskampen werden nieuwe blokken met een regelmatiger vorm ontgonnen. Kampen groeiden aaneen en de aanvankelijke scheiding door middel van houtwallen verdween later, waardoor grote aaneengesloten open enken ontstonden. Door de langdurige bemesting hebben de essen een bolvormig reliëf. Kenmerken enken Onregelmatige verkaveling, slingerende wegen Grootschalig agrarisch karakter Open cultuurland, beplanting en bebouwing langs de randen Bollend maaiveld Beplanting begeleidt wegen Het oude cultuurland is door zijn afwisseling en de herkenbare landschapsstructuren aantrekkelijk om in te wonen, werken en recreëren. Het is een cultuurhistorisch kansgebied: ontwikkelingen (bijvoorbeeld op het gebied van recreatie, zorg of extensieve landbouw) passen goed in dit gebied, mits ze worden ingepast in de cultuurhistorische hoofdstructuur. Ontwikkelingen kunnen zelfs de cultuurhistorische kenmerken versterken, bijvoorbeeld op de volgende Op de open essen passen ontwikkelingen die de openheid behouden (bijvoorbeeld akkers of weiland); In de randen van de essen is plek voor ontwikkeling van bebouwing en beplanting (bijvoorbeeld nieuwe woningen of een zorgboerderij); De ontwikkelingen in het kampenlandschap hebben een kleinschalig karakter; Een fijnmazig (recreatief) netwerk kan de beleving van de cultuurhistorie versterken (bijvoorbeeld een wandelnetwerk over oude kerkenpaden); De scherpe overgang van het oude cultuurland naar het broekland in het westen kan worden versterkt door bebouwing en opgaande beplanting op de rand te situeren.

2 Jonge veldontginningen Op de zandgronden in het oosten en noorden van de gemeente Bronckhorst liggen de jonge veldontginningen uit de 19e en 20e eeuw: het huidige Wolfersveen, de Veldhoek, Het Groote Veld-Veldwijk en het Zand. Het landschap van deze ontginningen kenmerkt zich door de rechtlijnigheid en de grote openheid. De uitgestrekte dekzandgronden waar zich nu de jonge veldontginningen bevinden, waren lange tijd woeste gronden. Vanwege de arme zandgrond waren ze niet geschikt als akker, maar werden gebruikt om het vee te weiden, waarna de mest werd opgevangen in potstallen. Doordat de beweiding in intensiteit toenam, werd het landschap in de loop van de 19e eeuw steeds opener. Steeds meer van de oorspronkelijke bossen maakten plaats voor heide. Vanaf de 19e en 20e eeuw zijn de woeste gronden ontgonnen. Lange rechte ontsluitingswegen werden de basis waarvandaan de rechtlijnige ontginning begon, waarbij de boerderij steeds aan de weg werd gebouwd. Door het landbouwkundig gebruik werd het gebied grootschalig en open. Op sommige plekken werden naaldbossen aangeplant, zoals in t Zand. Nog steeds is het gebruik van de jonge veldontginningen grotendeels agrarisch. De karakteristieke ontginningsstructuur is nog duidelijk zichtbaar. De jonge veldontginningen zijn, als afspiegeling van de 19e en 20e eeuwse ontginningen, cultuurhistorisch waardevol. Het zijn cultuurhistorische kansgebieden: ontwikkelingen passen hier goed, mits ze worden ingepast in de rechtlijnige cultuurhistorische structuur en de openheid niet aantasten. Ontwikkelingen kunnen zelfs de cultuurhistorische kenmerken versterken, bijvoorbeeld op de volgende Ontwikkelingen in de landbouw passen goed in dit agrarische ontginningslandschap; Bebouwing krijgt een plek langs de ontginningswegen; In het achterliggende land is plek voor agrarische bedrijfsvoering, zolang dit de openheid en weidsheid niet aantast; De overgangen naar andere landschapstypen in de omgeving zijn goed zichtbaar, hier is ruimte voor beplanting en bebouwing van een hoge kwaliteit. De overgang van het ene naar het andere landschap kan zo nog extra worden benadrukt. Kenmerken jonge veldontginningen Rechtlijnige verkaveling, lange rechte wegen Agrarisch karakter Grote schaal en openheid Bebouwing langs de weg, met de nokrichting haaks op de weg Gegraven sloten en goten, zoals de Veengoot Berken als wegbeplanting.

3 Keppelcomplex Langs de Oude IJssel en op de rivierduinen daaromheen ligt het afwisselende en cultuurhistorisch waardevolle landschap van het Keppelcomplex. Historische kernen liggen op de hoogten en landgoederen en kastelen langs het water. De samenhang van nederzettingstypen, landschappelijke ligging, oude gebouwen en wegenpatronen vormen samen één prachtig geheel. Een aantal eeuwen geleden stroomde de IJssel door het gebied dat nu het Keppelcomplex is. Op de langgerekte rivierduingordel evenwijdig aan de Oude IJssel zijn de kernen Hummelo, Laag- en Hoog-Keppel, Drempt en Achter-Drempt ontstaan. De landbouw is in dit gebied al eeuwenlang een belangrijke bron van inkomsten. Door het gebied liep tevens een belangrijke handelsweg, de Hessenweg tussen Doesburg en Anholt. Langs deze weg werden diverse tolhuizen en herbergen gebouwd. Ook het dorp Hummelo is een wegdorp, ontstaan langs de Zutphensewweg. Laag-Keppel is een kasteeldorp op de oever van de Oude IJssel, dat sinds de middeleeuwen een vrijwel ongewijzigde historische stedenbouwkundige structuur heeft. Hoog-Keppel en Drempt zijn kerkdorpen, ontstaan op de hoge zandrug. Kenmerken Keppelcomplex Mix van agrarisch cultuurlandschap en landgoederenlandschap Kleinschalig en besloten, tot halfbesloten Dorpen en structuur van oude wegen op de rivierduingordel Hessenweg met tolhuizen en herbergen Waardevolle bebouwing: landhuizen, boerderijen, herbergen, bruggen. Het Keppelcomplex is een cultuurhistorisch topgebied: een gebied dat identiteit geeft aan de gemeente Bronckhorst, en dat rijk is aan waardevolle, soms zeldzame en kwetsbare cultuurhistorie. Het is ook een gebied dat van belang is voor toerisme en recreatie. Ontwikkelingen in dit gebied zijn goed mogelijk, maar de cultuurhistorie is altijd mede uitgangspunt. De cultuurhistorische elementen en structuren blijven bij ontwikkelingen bewaard of kunnen zelfs versterkt worden, bijvoorbeeld op de volgende Recreatieve routes over oude wegen en paden; Nieuwe functies in cultuurhistorisch waardevolle gebouwen, waardoor deze blijven bestaan of worden opgeknapt; Nieuwe ontwikkelingen die de levendigheid van het gebied rond de Hessenweg versterken zonder het historische karakter aan te tasten, zoals kleinschalige recreatie. Herstel van beeklopen en oude IJssellopen, waardoor het gebied landschappelijk en ecologisch aantrekkelijker wordt; Nieuwe bebouwing en beplanting op de hoge ruggen, terwijl het laaggelegen gebied juist open blijft.

4 Halse rug De Halse rug is een zandrug tussen Zelhem en het Wolfersveen, die nog duidelijk in het landschap herkenbaar is. De kernen en handelswegen op de rug, de karakteristieke bebouwing langs de wegen en de zichtlijnen op het open landschap aan weerszijden van de rug maken dit gebied tot een cultuurhistorisch topgebied. De omgeving van de Halse rug bestond lange tijd uit venen en heide. De rug zelf was mogelijk al in de Late IJzertijd (ca. 12 v. Chr.) bewoond; uit deze tijd zijn sporen van bewoning gevonden. Op de hoge gronden van de rug is eeuwenlang landbouw bedreven; op de flanken liggen enken en kampen. Midden op de rug ligt de Hessenweg richting Zelhem. Ook langs de flanken van de rug zijn handelswegen van oost naar west ontstaan. Langs de wegen werden cafés en herbergen gebouwd. Nog steeds zijn waardevolle historische gebouwen te vinden op de Halse rug. In de 19e en 20e eeuw werden de heidevelden en venen rondom de rug ontgonnen. Doordat de rug duidelijk hoger in het landschap ligt, is het onderscheid tussen de rug en de jonge ontginningen nog steeds goed te zien. Dit wordt versterkt door het contrast tussen de organische structuren en de bebouwing op de rug zelf, en de rechtlijnige structuur en openheid in de omgeving. Kenmerken Halse rug Zichtbaar hoge ligging van de rug ten opzichte van de omgeving Halfopen landschap met zichtlijnen naar open landschappen in de omgeving Eeuwenoud agrarisch karakter met kampen en enken op de flanken Onregelmatig wegen- en bebouwingspatroon op de rug, in contrast met rechtlijnige patronen omliggend landschap Verkeersknooppunten en oude gebouwen De Halse rug is een cultuurhistorisch topgebied: een gebied dat identiteit geeft aan de gemeente Bronckhorst, en dat rijk is aan waardevolle, soms zeldzame en kwetsbare cultuurhistorie. Het is ook een gebied dat van belang is voor toerisme en recreatie. Ontwikkelingen in dit gebied zijn goed mogelijk, maar de cultuurhistorie is altijd mede uitgangspunt. De cultuurhistorische elementen en structuren blijven bij ontwikkelingen bewaard of kunnen zelfs versterkt worden, bijvoorbeeld op de volgende Recreatieve routes over de oost-west gerichte handelswegen Recreatieve functies in cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en kleinschalige recreatieve ontwikkelingen langs de handelswegen; Behoud en ontwikkeling van landbouw op de rug: kleinschalige en verbrede landbouw past op de kampen, op de enken kan het iets grootschaliger; Nieuwbouw op de hoogste gedeelten van de rug, zodat de flanken open blijven; Bij het verwijderen van bebouwing of beplanting, of bij het realiseren van nieuwe bebouwing en beplanting, kunnen door een zorgvuldige planvorming zichtlijnen vanaf de rug naar de omgeving worden versterkt.

5 Landgoederenzone Baakse Beek In het noorden van de gemeente Bronckhorst komt de grootste concentratie aan oude landgoederen voor. Wat zij gemeenschappelijk hebben is de ligging in de nabijheid van waterlopen zoals de Baakse beek. Het water is door de landgoedeigenaren gebruikt voor de aanleg van grachten en parken. Het landschap rondom de kastelen is veelzijdig, met oude kampen, bossen, houtwallen en beken. Daar waar de Baakse beek in de IJssel uitkomt, zijn Baak en Bronckhorst, met hun (voormalige) kastelen en hun relatie met de rivier, kenmerkend. De landgoederenzone Baakse beek ligt in het dekzandlandschap. Hier stromen de beken van het Oost-Nederlands plateau richting de IJssel. De ondergrond bestaat uit een afwisseling van dekzand, zandruggen, zandkopjes en beekdalen. Op de gevarieerde ondergrond is een gevarieerd landschap van bossen en kampen ontstaan. In de 12e eeuw ontstonden in dit landschap de eerste versterkte huizen. In de eeuwen die volgden ontwikkelden zich steeds meer kastelen en landgoederen. Het water maakte het land hiervoor aantrekkelijk, omdat het een rol speelde bij de verdediging en de energievoorziening, de landbouw en de aanleg van parken en tuinen. De landgoederen hebben daardoor een sterke relatie met de fysieke ondergrond. Hetzelfde geldt voor Bronckhorst en Baak, kernen die in de 12e eeuw ontstonden op hoge ruggen langs de IJssel. In Bronckhorst heeft een kasteel gestaan, dat inmiddels is verdwenen. De landschappelijke ligging, de kasteelheuvel, het stratenpatroon, de overige bebouwing en de verbinding met de oversteekplaats aan de IJssel maken Bronckhorst waardevol. In Baak is de samenhang tussen de structuur van de kern en de ondergrond minder goed bewaard gebleven. Het Huis Baak bestaat nog wel. Kenmerken landgoederenzone Baakse beek Variatie van cultuurlandschappelijke en natuurlijke landschappen Kleinschalig en besloten, met slingerende wegen en onregelmatige verkaveling Oude kastelen en landgoederen, verder beperkte verspreide bebouwing Natuurlijke en vergraven beken, beekdalen Parkachtig landschap met lanenstelsels en houtsingels De dorpen Bronckhorst en Baak op hoge ruggen langs de IJssel De landgoederenzone Baakse beek is een cultuurhistorisch topgebied: een gebied dat identiteit geeft aan de gemeente Bronckhorst, en dat rijk is aan waardevolle, soms zeldzame en kwetsbare cultuurhistorie. Het is ook een gebied dat van belang is voor toerisme en recreatie. Ontwikkelingen in dit gebied zijn goed mogelijk, maar de cultuurhistorie is altijd mede uitgangspunt. De cultuurhistorische elementen en structuren blijven bij ontwikkelingen bewaard of kunnen zelfs versterkt worden, bijvoorbeeld op de volgende Recreatieve routes en paden over oude wegen- en lanenstructuren; Nieuwe functies in landhuizen en andere oude gebouwen, waardoor deze blijven bestaan of worden opgeknapt; Bebouwing in de rivierdorpen op de hoge ruggen, terwijl de lage gebieden open blijven; Herstel van parken en beeklopen, waardoor het gebied landschappelijk en ecologisch aantrekkelijker wordt; Ontwikkelingen waarbij bomen worden aangeplant of juist worden verwijderd, kunnen door een zorgvuldig ontwerp de landschapsstructuur van het landgoederenlandschap versterken.

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven)

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven) 4.5 Landduinen Landschapskenmerken Reliëfvorm Mozaïek van hogere zandduinen meestal bebost en lager en vlakker gelegen vennen en schrale graslanden Water Lage grondwaterstanden Bodem Zandgronden Wegenpatroon

Nadere informatie

Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen

Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen Open broek en ruggen Stroomruggen en terrassen Uiterwaarden/kronkelwaarden/komgronden Broekland Es, populier, zwarte els, zomereik, zachte berk, iep

Nadere informatie

Aanleiding / Problematiek / Doel

Aanleiding / Problematiek / Doel Dorpsranden een onderzoek naar dorpsranden in het landschap door Lea van Liere, Katarina Noteberg en Maike Warmerdam Aanleiding / Problematiek / Doel Aanleiding rivierverruimende maatregelen langs de IJssel

Nadere informatie

Beplantingsplan/inrichtingsplan in het kader van Landschappelijke inpassing Klaverdijk 5 opdrachtgever: De heer J. Roes

Beplantingsplan/inrichtingsplan in het kader van Landschappelijke inpassing Klaverdijk 5 opdrachtgever: De heer J. Roes Beplantingsplan/inrichtingsplan in het kader van Landschappelijke inpassing Klaverdijk 5 opdrachtgever: De heer J. Roes Datum: 04-04-2016 Getekend door ing. J.Collou 1 Aanleiding De familie Roes heeft

Nadere informatie

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Drs. Ing. L.M. Scholtens in opdracht van: Gemeente Emmen, Dienst Beleid Afdeling Fysiek Ruimtelijke Ontwikkeling December 2009 Het landschap

Nadere informatie

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl HET PROJECT Programma: 19:30 Opening door Vereniging Landschap en Milieu Hattem Welkom Wethouder Carla Broekhuis 19:40 Presentatie streekeigen

Nadere informatie

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron:

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: www.eropuit.nl) Introductie Zuidlaren maakt deel uit van de Drentse gemeente Tynaarlo, en is daarvan met 10.000 inwoners de op een na grootste kern. Zuidlaren is gesitueerd

Nadere informatie

De Wageningse Eng. Beeld van een bijzonder stukje Wagenings cultuurlandschap. Luuk Keunen 22 maart 2011

De Wageningse Eng. Beeld van een bijzonder stukje Wagenings cultuurlandschap. Luuk Keunen 22 maart 2011 De Wageningse Eng Beeld van een bijzonder stukje Wagenings cultuurlandschap Luuk Keunen 22 maart 2011 2002 2002 De eng als cultuurlandschap De oostelijke rand van de eng: de Wildgraaf Agrarisch gebruik

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 1. Kies de positie. Kies de positie. Luttenberg. Kies de positie. Kies de positie. Broekland. Mariënheem.

Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 1. Kies de positie. Kies de positie. Luttenberg. Kies de positie. Kies de positie. Broekland. Mariënheem. B e l e i d s k a d e r R a a l t e Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1. Kies de positie 14-15 Luttenberg 24-25 Broekland 16-17 Mariënheem 26-27 Heeten 18-19 Nieuw-Heeten 28-29 Heino 2-21 Raalte 3-31 Liederholthuis

Nadere informatie

ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL

ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL De ontwikkeling van het landschap Het perceel ligt ten oosten van Enschede aan de voet van de stuwwal waarop de stad is gevestigd. De voet

Nadere informatie

Kamerstructuren. Lanen en houtwallen kunnen op de voormalige heidegronden zorgen voor een robuust landschap met kamers.

Kamerstructuren. Lanen en houtwallen kunnen op de voormalige heidegronden zorgen voor een robuust landschap met kamers. Lanen en houtwallen kunnen op de voormalige heidegronden zorgen voor een robuust landschap met kamers. Kamerstructuren 110 De nieuwe kaart van Apeldoorn Kamerstructuren 111 Door wanden van lanen en houtwallen

Nadere informatie

Molenpaal 3 Onstwedde. Landschaps - en inrichtingsplan.

Molenpaal 3 Onstwedde. Landschaps - en inrichtingsplan. Molenpaal 3 Onstwedde Landschaps - en inrichtingsplan. oktober 2011 september 2012 gew. 02-2013 1 Landschaps - en inrichtingsplan. Molenpaal 3 Onstwedde Locatie De locatie aan de Molenpaal 3 in Onstwedde,

Nadere informatie

TWICKEL LEVEND LANDGOED. Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving

TWICKEL LEVEND LANDGOED. Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving TWICKEL LEVEND LANDGOED Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving BOSCH SLABBERS TWICKEL LEVEND LANDGOED Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving Opdrachtgever Provincie Overijssel In samenwerking met Abe Veenstra,

Nadere informatie

Nieuw landgoed De Horst schetsvisie. studio. 25 oktober 2012 Ronald van der Heide

Nieuw landgoed De Horst schetsvisie. studio. 25 oktober 2012 Ronald van der Heide Nieuw landgoed De Horst schetsvisie studio 25 oktober 2012 Ronald van der Heide Topografische kaart 1868 met globale aanduiding projectlocatie Zicht op boerderij De Horst vanaf Schammersteeg Boerderij

Nadere informatie

Kwaliteitskader buitengebied Peel & Maas

Kwaliteitskader buitengebied Peel & Maas Eindrapport Kwaliteitskader buitengebied Peel & Maas november 2011 In opdracht van de gemeente Peel en Maas Eindrapport Kwaliteitskader buitengebied Peel en Maas In opdracht van Gemeente Peel en Maas

Nadere informatie

Tynaarlo. Bron:

Tynaarlo. Bron: Tynaarlo Bron: www.tynaarlobouwt.nl Introductie Tynaarlo is een klein dorp in de gelijknamige Drentse gemeente waarvan o.a. ook Eelde en Zuidlaren deel uitmaken. Er wonen ongeveer 1800 inwoners. In deze

Nadere informatie

AANVULLING BEELDKWALITEITSPLAN OLDEBROEK-WEST II (HOGEKAMP)

AANVULLING BEELDKWALITEITSPLAN OLDEBROEK-WEST II (HOGEKAMP) AANVULLING BEELDKWALITEITSPLAN OLDEBROEK-WEST II (HOGEKAMP) INLEIDING Aanvulling beeldkwaliteitsplan Oldebroek West II (Hogekamp) Bij het stedenbouwkundig plan voor Oldebroek- West in 2007 is destijds

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012 Structuurvisie Losser Commissie Ruimte 24 april 2012 Doel en status nwro verplicht gemeenten een structuurvisie op te stellen waarin het ruimtelijk beleid in hoofdzaak vastligt en de samenhang met andere

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Kwaliteitskader. Kansen voor ontwikkeling. Nationaal Landschap De Graafschap. Gemeente Bronckhorst

Kwaliteitskader. Kansen voor ontwikkeling. Nationaal Landschap De Graafschap. Gemeente Bronckhorst Kwaliteitskader Nationaal Landschap De Graafschap Gemeente Bronckhorst Kansen voor ontwikkeling Mei 2017 2 Kwaliteitskader Kernkwaliteiten Nationaal Landschap De Graafschap - gemeente Bronckhorst Voorwoord

Nadere informatie

Erftransformatie Kleine Woldweg ongenummerd nabij 32, Oosterwolde Gemeente Oldebroek

Erftransformatie Kleine Woldweg ongenummerd nabij 32, Oosterwolde Gemeente Oldebroek Erftransformatie Kleine Woldweg ongenummerd nabij 32, Oosterwolde Gemeente Oldebroek Erftransformatie Kleine Woldweg ongenummerd nabij 32, Oosterwolde Gemeente Oldebroek COLOFON In opdracht van Gemeente

Nadere informatie

Een robuust agrarisch dorp met grote maten. De silo zorgt voor een uniek silhouet. Lieren. 182 Dorpsrecepten

Een robuust agrarisch dorp met grote maten. De silo zorgt voor een uniek silhouet. Lieren. 182 Dorpsrecepten Een robuust agrarisch dorp met grote maten. De silo zorgt voor een uniek silhouet Lieren 182 Dorpsrecepten Lieren 183 Uddel / Radio Kootwijk / Hoog Soeren / Hoenderloo / Wenum-Wiesel / Beemte / Beekbergen

Nadere informatie

Omgevingsvisie De Fryske Marren Onderdeel waarden

Omgevingsvisie De Fryske Marren Onderdeel waarden Omgevingsvisie De Fryske Marren Onderdeel waarden WAARDEN DIE ZIJN INGEBRACHT BASIS VOOR AFWEGING PLANINITIATIEVEN UITGEWERKT IN ID KAART ID kaart JOURE LANGWEER OUDEHASKE ST. JOHANNESGA BALK BAKHUIZEN

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschapsbeheer Drenthe Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale organisa

Nadere informatie

NATUURGEBIED BOSSEN EN HEIDE (HOGE RUG) TOERISTISCH-RECREATIEF LANDSCHAP VALLEIGEBIED AGRARISCH GEBIED (FLANK) Masterplan toerisme en recreatie Nijlen

NATUURGEBIED BOSSEN EN HEIDE (HOGE RUG) TOERISTISCH-RECREATIEF LANDSCHAP VALLEIGEBIED AGRARISCH GEBIED (FLANK) Masterplan toerisme en recreatie Nijlen Vallei Kleine Nete Kesselse Heide Vallei Kleine Nete Nijlense Beek Goorbos Bevelse Beek Soldatenbos Bogaertse Heide Hollands Kamp Lindekensbeek Vallei Grote Nete Vallei Grote Nete NATUURGEBIED BOSSEN EN

Nadere informatie

Erftransformatie Ottenweg 45 Oldebroek Gemeente Oldebroek. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden 2011

Erftransformatie Ottenweg 45 Oldebroek Gemeente Oldebroek. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden 2011 Erftransformatie Ottenweg 45 Oldebroek Gemeente Oldebroek Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden 2011 Erftransformatie Ottenweg 45, Oldebroek Gemeente Oldebroek COLOFON In opdracht van gemeente Oldebroek,

Nadere informatie

Project Pelle, Schoolkaterdijk Landschappelijke onderbouwing Rood voor Rood en Nieuw Landgoed. Bijkerk c.s. tuin- en landschaparchitecten

Project Pelle, Schoolkaterdijk Landschappelijke onderbouwing Rood voor Rood en Nieuw Landgoed. Bijkerk c.s. tuin- en landschaparchitecten Project Pelle, Schoolkaterdijk Landschappelijke onderbouwing Rood voor Rood en Nieuw Landgoed Bijkerk c.s. tuin- en landschaparchitecten Colofon Bijkerk c.s. tuin- landschapsarchitecten Hengelosestraat

Nadere informatie

PRACHTLANDSCHAP NOORD-HOLLAND! Leidraad Landschap & Cultuurhistorie. Provinciale structuur: (Bebouwings-) linten. Twisk, Dorpsweg Theo Baart

PRACHTLANDSCHAP NOORD-HOLLAND! Leidraad Landschap & Cultuurhistorie. Provinciale structuur: (Bebouwings-) linten. Twisk, Dorpsweg Theo Baart PRACHTLANDSCHAP NOORD-HOLLAND! Leidraad Landschap & Cultuurhistorie Provinciale structuur: (Bebouwings-) linten 2018 Twisk, Dorpsweg Theo Baart CONTEXT EN DYNAMIEK Linten zijn onlosmakelijk verbonden met

Nadere informatie

Analyse plangebied. Doorninkweg 6 Lichtenvoorde

Analyse plangebied. Doorninkweg 6 Lichtenvoorde Analyse plangebied. Doorninkweg 6 Lichtenvoorde Opdrachtgever: Dhr. W.W. Rouwhorst G.J. Doorninkweg 6 7131 NX Lichtenvoorde Kad.gem: Oost Gelre Sectie: O nr 40 1.0 Locatie. 1.1 Uitgangspunten. De opdrachtgever

Nadere informatie

Nationaal Landschap Winterswijk

Nationaal Landschap Winterswijk Indicator 19 maart 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het coulissenlandschap rond Winterswijk

Nadere informatie

: landschappelijke inpassing Achter de Pastorie, Melderslo. Advies. Inleiding. Datum : 30 mei 2011 Opdrachtgever : Gemeente Horst aan de Maas

: landschappelijke inpassing Achter de Pastorie, Melderslo. Advies. Inleiding. Datum : 30 mei 2011 Opdrachtgever : Gemeente Horst aan de Maas Advies : landschappelijke inpassing Achter de Pastorie, Melderslo Datum : 30 mei 2011 Opdrachtgever : Gemeente Horst aan de Maas Ter attentie van Projectnummer : Commissie LKM : 211x05071 Opgesteld door

Nadere informatie

Karakteristieke ensembles van bebouwing, groenstructuren, openbare en private ruimten in Schipborg

Karakteristieke ensembles van bebouwing, groenstructuren, openbare en private ruimten in Schipborg Karakteristieke ensembles van bebouwing, groenstructuren, openbare en private ruimten in Schipborg Schipborg is een esdorp op de Hondsrug en ligt in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Nadere informatie

Monumentnummer*:

Monumentnummer*: Monumentnummer*: 523819 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Status: rijksmonument Inschrijving

Nadere informatie

Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011

Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011 Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011 Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg COLOFON

Nadere informatie

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Onderwerp Projectnummer : 211x07059 Datum : 30 januari 2015 : Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Van : Esther de Graaf & Ruud Tak BLAD 1 Bij het toestaan van een ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Esperenweg / Langereyt De Maneschijn / Driehoek. Oostelbeers. Bestaande situatie en analyse LEGENDA. Ruimtelijke elementen.

Esperenweg / Langereyt De Maneschijn / Driehoek. Oostelbeers. Bestaande situatie en analyse LEGENDA. Ruimtelijke elementen. LEGENDA grens onderzoeksgebied agrarisch bedrijf Ruimtelijke elementen Esperenweg/ Langereyt bebouwing bebouwing - storend dorpsrand - hard lint De Maneschijn/ Driehoek bebouwingsconcentratie opgaande

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

""S Y"\ ^1 f. Mts. Hagedoorn- Loohuis. Achterpoolsweg Geesteren (Tubbergen)

S Y\ ^1 f. Mts. Hagedoorn- Loohuis. Achterpoolsweg Geesteren (Tubbergen) ""S Y"\ ^ f f r \ "**% Mts. Hagedoorn- Loohuis Achterpoolsweg Geesteren (Tubbergen) V\ f"% 7 l m TT...: :.. nleiding De gemeente Tubbergen werkt sinds 2003 aan een nadere uitwerking van het reconstructiebeleid

Nadere informatie

Waardestellend onderzoek oude akkers Ruimte-voor-Ruimtewoning Paashoefsedijk. Gemeente Gemert-Bakel

Waardestellend onderzoek oude akkers Ruimte-voor-Ruimtewoning Paashoefsedijk. Gemeente Gemert-Bakel Waardestellend onderzoek oude akkers Ruimte-voor-Ruimtewoning Paashoefsedijk Gemeente Gemert-Bakel Datum: 5 september 2018 Projectnummer Buro SRO: 32.90.06 1 Gegevens Buro SRO: Projectleider Buro SRO:

Nadere informatie

Ontwikkeling zandwinning Lingemeer

Ontwikkeling zandwinning Lingemeer Ontwikkeling zandwinning Lingemeer visie voor uitbreiding en inpassing van de zandwinlocatie ten oosten van Tiel met multifunctionele waarden voor landschap, recreatie, wonen en natuur Ontwikkeling zandwinning

Nadere informatie

Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo. Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg DP Hummelo

Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo. Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg DP Hummelo Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg 37 6999 DP Hummelo Opdrachtnemer: Agrarische Natuurvereniging t Onderholt G.J. de

Nadere informatie

Herstel boerenerven. Boerenerven Valthe

Herstel boerenerven. Boerenerven Valthe Herstel boerenerven Boerenerven Valthe 1 Colofon Titel Boerenerven Valthe Opdrachtgever Opdrachtnemer Contactpersonen Bert Dijkstra Status Conceptvoorstel Datum 09-11-16 2 3 Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Leesbaar Landschap. Een bruikbaar kader voor leren en beleven. Met mensen anders kijken naar en praten over landschap

Leesbaar Landschap. Een bruikbaar kader voor leren en beleven. Met mensen anders kijken naar en praten over landschap Leesbaar Landschap Een bruikbaar kader voor leren en beleven Met mensen anders kijken naar en praten over landschap IVN & Landschap IVN Missie: IVN draagt bij aan een duurzame samenleving door mensen te

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan Hondenbergseweg, Wapenveld. Rapportnummer 1522

Beeldkwaliteitplan Hondenbergseweg, Wapenveld. Rapportnummer 1522 Beeldkwaliteitplan Hondenbergseweg, Wapenveld Rapportnummer 1522 Colofon Beeldkwaliteitplan Hondenbergseweg/Flessenbergerweg, Wapenveld Opdrachtnemer: Cultuurland Advies Postbus 20, 8180 AA Heerde Uitvoering

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing ten behoeve van aanvraag functieverandering Ringweg RX Beltrum

Landschappelijke inpassing ten behoeve van aanvraag functieverandering Ringweg RX Beltrum Landschappelijke inpassing ten behoeve van aanvraag functieverandering Ringweg 9 7156 RX eltrum Familie Groot Severt 10-05-2011 Getekend door ing. J.Collou Aanleiding Aan de Ringweg 9 in eltrum heeft de

Nadere informatie

Publieksversie. Landschapsbeleidsplan Gemeente Midden-Drenthe Publieksversie. Landschapsbeleidsplan 2012 publieksversie

Publieksversie. Landschapsbeleidsplan Gemeente Midden-Drenthe Publieksversie. Landschapsbeleidsplan 2012 publieksversie Publieksversie Landschapsbeleidsplan 2012 1 Gemeente Midden-Drenthe Publieksversie 2 Inhoudsopgave Samenvatting 4 Ontstaansgeschiedenis 6 Kansen en knelpunten 8 Visie en uitvoeringsprogramma 9 Voorbeeld

Nadere informatie

Erftransformatie Ratumseweg 23 Ratum Gemeente Winterswijk. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Oktober 2010

Erftransformatie Ratumseweg 23 Ratum Gemeente Winterswijk. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Oktober 2010 Erftransformatie Ratumseweg 23 Ratum Gemeente Winterswijk Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Oktober 2010 Erftransformatie Ratumseweg 23 Ratum Gemeente Ratum COLOFON In opdracht van Gemeente Winterswijk

Nadere informatie

LANDSCHAPPELIJKE INRICHTING PERCEEL SLAGHEKKENWEG 14B TE BENTELO

LANDSCHAPPELIJKE INRICHTING PERCEEL SLAGHEKKENWEG 14B TE BENTELO K.v.K. De Veluwe en Twente nr. 08087638 B.T.W. nr NL.8103.24.209.B01 Rabobank nr. 1454.53.421 Erve Harbers 18 7463 CV Rijssen Postbus 360 7460 AJ Rijssen Tel. 0548-519591 Fax 0548-545628 E-mail info@k-b-c.nl

Nadere informatie

3.2.1 Dorpskarakteristiek

3.2.1 Dorpskarakteristiek 3.2 De Glind Wegbeplanting en bosjes in het kampenlandschap Recreatieve voorzieningen in de kern Oorspronkelijk bestond de Glind uit een verzameling boerderijen Beperkte nieuwbouw vindt plaats waarbij

Nadere informatie

beeldkwaliteitplan Zutphen-Emmerikseweg 13 B, Toldijk

beeldkwaliteitplan Zutphen-Emmerikseweg 13 B, Toldijk beeldkwaliteitplan Zutphen-Emmerikseweg 13 B, Toldijk Gemeente Bronckhorst 14 december 2011 projectnummer 110741 COLOFON 2 SAB Arnhem B.V. bezoekadres: Frombergdwarsstraat 54 6814 DZ Arnhem correspondentieadres:

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Landschappelijke eenheden

BIJLAGE 1. Landschappelijke eenheden BIJLAGE 1 Landschappelijke eenheden Oeverlanden langs Meppelerdiep Slagenlandschap Olde Maten Open Slagenlandschap Houtsingelgebied van de Streek Hoge, halfopen zandontginningenlandschap Staphorster Bos

Nadere informatie

Neereind Middelbeers. Bestaande situatie en analyse LEGENDA. Ruimtelijke elementen. Kwaliteiten. grens onderzoeksgebied. agrarisch bedrijf.

Neereind Middelbeers. Bestaande situatie en analyse LEGENDA. Ruimtelijke elementen. Kwaliteiten. grens onderzoeksgebied. agrarisch bedrijf. LEGENDA grens onderzoeksgebied agrarisch bedrijf Ruimtelijke elementen Hoogdijk / Steenfortseweg Neereind bebouwing dorpsrand - hard opgaande beplanting - lijn opgaande beplanting - blok Kwaliteiten gave

Nadere informatie

3.9 Zwartebroek. Eendrachtstraat: oude ontginningsas. Slagenlandschap benadrukt door elzen. 122 Kwaliteit door diversiteit

3.9 Zwartebroek. Eendrachtstraat: oude ontginningsas. Slagenlandschap benadrukt door elzen. 122 Kwaliteit door diversiteit 3.9 Zwartebroek Beeld in Zwartebroek herinnert aan het verleden Oude, karakteristieke boerderij 3.9.1 Dorpskarakteristiek Zwartebroek dankt zijn ontstaan aan de aanwezigheid van veen. Door de natte omstandigheden

Nadere informatie

Het rivierklei-landschap

Het rivierklei-landschap Het rivierklei-landschap Kaart rivierlandschap in Het huidige rivierengebied omvat de stroomgebieden van de Maas en de Rijn. De Rijn vertakt vrijwel direct na binnenkomst in ons land bij Lobith in een

Nadere informatie

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ligging projectgebied 2. Locatie projectgebied 3. Foto s huidige situatie 4. Bestemmingsplan binnen projectgebied 5. Vlekkenplan

Nadere informatie

geluidsschermen A2 Vught-Boxtel-Best Publiek parkgroen achter groene geluidsschermen snelweg

geluidsschermen A2 Vught-Boxtel-Best Publiek parkgroen achter groene geluidsschermen snelweg geluidsschermen A2 Vught-Boxtel-Best Publiek parkgroen achter groene geluidsschermen snelweg Landgoederen Populierenlandschap Kampenlandschap Beekdalen Vught Boxtel Best Vught >> Landgoed Kasteel Maurick

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Analyse en aanbevelingen - Gemaakt als onderdeel van het beoordelingskader voor ontwikkelingsrichtingen voor het Suikerunieterrein - 6 mei 2010

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense duinen

Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense duinen Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense d Werkstuk door een scholier 1890 woorden 30 oktober 2004 7 79 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde De Loonse en Drunense D A. Tot welk landschapstype behoort het

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST INLEIDING Bomen in de gemeente Voerendaal vervullen een belangrijke rol. Ze verfraaien de buitenruimte, brengen natuur in de

Nadere informatie

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Brabant Provincie Noord-Brabant Legenda Provinciegrens Gemeentegrenzen Monumentale bomen Overige bouwkunst Zichtrelaties (lijn) Zichtrelaties (vlak) Eendenkooi Molenbiotoop Schootsveld Historische geografie (lijn)

Nadere informatie

Nationaal Landschap Graafschap

Nationaal Landschap Graafschap Indicator 19 maart 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In de Graafschap liggen landgoederen

Nadere informatie

Groenvisie Provinciale Weg N283

Groenvisie Provinciale Weg N283 Groenvisie Provinciale Weg N283 Projectnr: PNB019 Rapportnr: 05-031-3 Datum: 05 09 2005 Kragten Landschapsarchitectuur Provincie Noord Brabant 2005 Kragten Niets uit dit rapport mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG ENERGIE VOOROP Het scenario energie voorop gaat uit van een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders en bestaat uit winden zonne-energie. De gemeenteraad heeft expliciet gevraagd om zo n maximale

Nadere informatie

MEERWEG DE LIJTE BEELDKWALITEITSPLAN

MEERWEG DE LIJTE BEELDKWALITEITSPLAN MEERWEG DE LIJTE BEELDKWALITEITSPLAN Vastgesteld door de gemeenteraad Haren op 26 januari 2015 INHOUD MEERWEG BEELDKWALITEITSPLAN HORECA DE LIJTE UITGANGSPUNTEN - ONTWIKKELING - DEELGEBIEDEN - INTENTIE

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing ten behoeve van aanvraag functieverandering Kollenburgweg 3 Didam Dhr. G.J. Hageman

Landschappelijke inpassing ten behoeve van aanvraag functieverandering Kollenburgweg 3 Didam Dhr. G.J. Hageman Landschappelijke inpassing ten behoeve van aanvraag functieverandering Kollenburgweg 3 idam hr. G.J. Hageman atum 14-03-2013 (aangepaste versie na gemeentelijk overleg) Getekend door ing. J.Collou anleiding

Nadere informatie

MELDING BEDREIGD GROEN bomen langs de N794 EPE - HEERDE. t.b.v. Monumenten Commissie NEDERLANDSE TUINENSTICHTING

MELDING BEDREIGD GROEN bomen langs de N794 EPE - HEERDE. t.b.v. Monumenten Commissie NEDERLANDSE TUINENSTICHTING MELDING BEDREIGD GROEN bomen langs de N794 EPE - HEERDE t.b.v. Monumenten Commissie NEDERLANDSE TUINENSTICHTING februari 2016 Carla Romijn - Schütte regio-adviseur Groen Erfgoed NTs MELDING BEDREIGD GROEN

Nadere informatie

Rikkinge Es - Oosterwolde. Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer

Rikkinge Es - Oosterwolde. Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer Rikkinge Es - Oosterwolde Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer 28 september 2017 Rikkinge Oosterwolde Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer Programma 19.30-19.45 Introductie, spelregels

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

In welk landschap horen windmolens thuis? Het verhaal onder en achter de landschappen in de gemeente Enschede Dick Schlüter

In welk landschap horen windmolens thuis? Het verhaal onder en achter de landschappen in de gemeente Enschede Dick Schlüter In welk landschap horen windmolens thuis? Het verhaal onder en achter de landschappen in de gemeente Enschede Dick Schlüter Van IJstijden naar ons huidige Holoceen; ongeveer 10.800 jaar geleden. Het klimaat

Nadere informatie

Landschapsontwikkelingsplan Keizersbaan 14c te Kessel

Landschapsontwikkelingsplan Keizersbaan 14c te Kessel Landschapsontwikkelingsplan Keizersbaan 14c te Kessel Omdat het Limburgs Kwaliteitsmenu de extra condities en voorwaarden geeft waaronder bepaalde ontwikkelingen in het landelijk gebied buiten de plattelandskernen

Nadere informatie

05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417).

05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417). 05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417). Aanleiding Stichting Goois Natuurreservaat, Rijkswaterstaat en de gemeente Hilversum zijn voornemens de Utrechtse

Nadere informatie

De verschillen tussen de linten vertellen veel over de ontstaansgeschiedenis van het dorp dat groeit en groeit. Loenen.

De verschillen tussen de linten vertellen veel over de ontstaansgeschiedenis van het dorp dat groeit en groeit. Loenen. De verschillen tussen de linten vertellen veel over de ontstaansgeschiedenis van het dorp dat groeit en groeit Loenen 216 Dorpsrecepten Loenen 217 Uddel / Radio Kootwijk / Hoog Soeren / Hoenderloo / Wenum-Wiesel

Nadere informatie

Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek - 1 -

Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek - 1 - Inrichtingsplan Verlengde Looweg 7 Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon:

Nadere informatie

11 Buitengebied. 11a Essen/kampen/maten en flierenlandschap 11b Ontginningenlandschap 11c Veenontginningslandschap

11 Buitengebied. 11a Essen/kampen/maten en flierenlandschap 11b Ontginningenlandschap 11c Veenontginningslandschap 11 Buitengebied 11a Essen/kampen/maten en flierenlandschap 11b Ontginningenlandschap 11c Veenontginningslandschap Analysedocument Welstandsnota SAB 123 essen kampen maten en flieren 11a essen, kampen,

Nadere informatie

T o e l i c h t i n g A r e n a d e b a t v i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n 1 8 f e b r u a r i

T o e l i c h t i n g A r e n a d e b a t v i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n 1 8 f e b r u a r i T o e l i c h t i n g A r e n a d e b a t v i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n 1 8 f e b r u a r i 2 0 1 6 Zoals u bekend is, vindt op dinsdag 9 oktober 2018 om 20.00 uur het tweede

Nadere informatie

Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 Gendt Gemeente Lingewaard. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2010

Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 Gendt Gemeente Lingewaard. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2010 Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 Gendt Gemeente Lingewaard Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2010 Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 te Gendt Gemeente Lingewaard COLOFON In opdracht

Nadere informatie

Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied

Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied 1 inleiding Windturbines dragen bij aan een schoner milieu en hebben een moderne, hightech uitstraling. Windturbines hebben grote

Nadere informatie

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan!

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Verslag veldwerkplaats Beekdallandschap Drentsche Aa, 22 oktober 2008 Inleiders: stafmedewerker Jori Wolf, ecoloog Willem Molenaar en beheerder Pieter Jan Wolf (allen

Nadere informatie

ge Hoogbouw in gelderland Nieuwe buitenplaatsen in landschapspark Gelderland

ge Hoogbouw in gelderland Nieuwe buitenplaatsen in landschapspark Gelderland ge Hoogbouw in gelderland Nieuwe buitenplaatsen in landschapspark Gelderland rivierenlandschap - vlak - open - lange lijnen - grote schaal - nat - fruitteelt - uiterwaarden - steenfabrieken - kastelen

Nadere informatie

GEMEENTE BUREN. Toelichting landschappelijke inpassing. Uiterdijk 33 Zoelen

GEMEENTE BUREN. Toelichting landschappelijke inpassing. Uiterdijk 33 Zoelen GEMEENTE BUREN Toelichting landschappelijke inpassing Uiterdijk 33 Zoelen Toelichting landschappelijke inpassing Projectnr.061-083 / november 2016 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1. Aanleiding... 2 1.2. Planlocatie...

Nadere informatie

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 2 december 2015 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 2 december 2015 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie 2015 Datum: 2 december 2015 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, Toekomstvisie 2015 Doel van de VISIE Voor de bewoners van

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik dialoogavonden toelichting uitwerking

Nadere informatie

Groningen - Piccardthofplas. Stedenbouwkundig ontwerp voor landgoederenzone met een woonwijk in de stadsrand van Groningen.

Groningen - Piccardthofplas. Stedenbouwkundig ontwerp voor landgoederenzone met een woonwijk in de stadsrand van Groningen. Groningen - Piccardthofplas Stedenbouwkundig ontwerp voor landgoederenzone met een woonwijk in de stadsrand van Groningen. Groningen - Piccardthofplas Stedenbouwkundig ontwerp voor landgoederenzone met

Nadere informatie

De ontginning van het woeste land

De ontginning van het woeste land De ontginning van het woeste land In een tijdsbestek van 2000 jaar is het onland van het huidige Nederlandse grondgebied door mensenhanden in cultuur gebracht. De serie kaarten toont de ontginning van

Nadere informatie

Typisch gemert. Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls

Typisch gemert. Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls Typisch gemert gemert Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls RUIJSCHENBERGH DE STROOM NAZARETH RUIJSCHENBERGH NAZARETH DE STROOM Typisch Gemert Stedenbouwkundige

Nadere informatie

Erf beplantingsplan Bruggertweg 1a Beltrum

Erf beplantingsplan Bruggertweg 1a Beltrum Erf beplantingsplan Bruggertweg 1a Beltrum Ten behoeve van procedure omgevingsvergunning. Opdrachtgever: Fam. Klein Severt Datum: 08-03-2018 Opgesteld door: ing. J.Collou Behoort bij besluit van burgemeester

Nadere informatie

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie 2015 Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, Toekomstvisie 2015 Doel van de VISIE Voor de bewoners van

Nadere informatie

1. Ontwikkelingsgeschiedenis Geomorfologie Wegenpatroon en ruimtelijke structuur Beeld Waardering en motivering 4

1. Ontwikkelingsgeschiedenis Geomorfologie Wegenpatroon en ruimtelijke structuur Beeld Waardering en motivering 4 ! " #$" Gemeente Venlo februari 1996 % &'()* blz. 1. Ontwikkelingsgeschiedenis 2. Geomorfologie. Wegenpatroon en ruimtelijke structuur 4. Beeld 4 5. Waardering en motivering 4 6. Conclusie 5 Bijlage A.:

Nadere informatie

ERFINRICHTINGSPLAN VELDHOVEN 15, HILVARENBEEK

ERFINRICHTINGSPLAN VELDHOVEN 15, HILVARENBEEK ERFINRICHTINGSPLAN VELDHOVEN 15, HILVARENBEEK Colofon Ruimtelijke onderbouwing Projectnummer: EZ.11.0676 Versie: ontwerp Datum: 27 maart 2014 Opdrachtnemer Agrifirm Exlan Poort van Veghel 4949 Postbus

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik gesprekken waar zijn we nu mee bezig?

Nadere informatie

Vanaf de Veluwe meanderen de beken door de langgerekte dalen, om uit te komen in het vlakke gebied bij de IJssel. Geweldige recreatieve routes!

Vanaf de Veluwe meanderen de beken door de langgerekte dalen, om uit te komen in het vlakke gebied bij de IJssel. Geweldige recreatieve routes! Vanaf de Veluwe meanderen de beken door de langgerekte dalen, om uit te komen in het vlakke gebied bij de IJssel. Geweldige recreatieve routes! Beekdalen 76 De nieuwe kaart van Apeldoorn Beekdalen 77 Als

Nadere informatie

RMB NOTITIE Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg. Inleiding

RMB NOTITIE Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg. Inleiding RMB NOTITIE 1015 Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg Inleiding De gemeente Uden heeft als bevoegde overheid het RMB gevraagd een advies uit te brengen over de een plangebied aan de Eikenheuvelweg

Nadere informatie

16041 LANDSCHAP SCHOOTJESBAAN 2 RIEL 8 APRIL 2016

16041 LANDSCHAP SCHOOTJESBAAN 2 RIEL 8 APRIL 2016 16041 LANDSCHAP SCHOOTJESBAAN 2 RIEL 8 APRIL 2016 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING SCHOOTJESBAAN 2 TE RIEL

Nadere informatie

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Colofon Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk, Aalten Opdrachtgever:

Nadere informatie

B i j l a g e 2 : L a n d s c h a p p e l i j k e i n p a s s i n g A d v i e s b e e l d k w a l i t e i t R u i m t e v o o r R u i m te- r e g e -

B i j l a g e 2 : L a n d s c h a p p e l i j k e i n p a s s i n g A d v i e s b e e l d k w a l i t e i t R u i m t e v o o r R u i m te- r e g e - B i j l a g e 2 : L a n d s c h a p p e l i j k e i n p a s s i n g A d v i e s b e e l d k w a l i t e i t R u i m t e v o o r R u i m te- r e g e - l i n g R i j p e r w e g 4 4 a Advies beeldkwaliteit

Nadere informatie

Bijlage I Advies Stichting de Brabantse Boerderij

Bijlage I Advies Stichting de Brabantse Boerderij Bijlage I Advies Stichting de Brabantse Boerderij LBP SIGHT R085542ae.fvl 34 Boerderij-ensemble Wildelot, Rosepdreef 6 te Oisterwijk Inleiding Op verzoek van Dhr. Arend Dijkstra, rentmeester van landgoed

Nadere informatie