Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars,"

Transcriptie

1 Preek over Johannes 20:19-31: Wees niet langer ongelovig, maar geloof! Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars, Vorige week ging het over de vraag hoe Maria tot geloof kwam bij het open graf. Over Jezus die haar naam noemde. Waarop zij zich overgaf door te antwoorden: Rabboenie! (Meester!) Vandaag gaat het over Thomas. Jezus brengt ook hem zover dat hij in het openbaar belijdenis doet van zijn geloof. Dat hij verandert van een ongelovige in een gelovige. Van een twijfelaar in een toegewijde volgeling. Wie weet welke bijnaam Tomas in de loop van de geschiedenis heeft gekregen? Als iemand je wel eens ongelovige Tomas heeft genoemd, komt dat uit dit verhaal. Maar eigenlijk is de ongelovige helemaal niet zo toepasselijke bijnaam voor deze Tomas. Het hele punt van deze geschiedenis is nu juist dat hij van een ongelovige een gelovige is geworden. Volgens de overleveringen heeft de apostel Tomas het evangelie gepreekt tot in wat nu Iran is en zelfs nog verder, tot in India. Tot op vandaag kan je in India gemeenschappen vinden die zich Tomaschristenen noemen. Twijfel en geloof Het verhaal over Tomas is ook nu in Nederland enorm populair. En dat komt omdat twijfel helemaal in is. Natuurlijk is twijfel iets van altijd, maar vandaag de dag zijn er mensen die twijfelen tot een soort nieuwe levensstijl verheffen. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: het gaat niet om de antwoorden maar om de vragen die je stelt. Het gaat niet om je doel of je bestemming maar om de weg erheen. Vroeger werd uiteraard ook getwijfeld, maar openlijk twijfelen (en dan vooral openlijk blijven twijfelen) was niet zo populair. Nu is het voor veel mensen een levensmotto. En dan bedoel ik niet de bevindelijke twijfel hoewel er zeker raakvlakken zijn maar de algemene geestelijke wind die door Nederland waait.

2 Vroeger hadden we de neiging om Tomas (als de ongelovige!) vooral buiten de kerk te plaatsen terwijl Tomas nu als ongelovige twijfelaar de kerk wordt binnengehaald. Twijfel moet kunnen. Vroeger mocht je niet twijfelen. Nu moet het. Begrijpelijk dat Tomas de ongelovige, de twijfelaar in veel kerken in ere hersteld wordt: kijk maar: in de Bijbel hebben we ook al iemand die het allemaal niet zo zeker weet! Aan dat eerherstel wil in vanmorgen uitdrukkelijk meewerken. Maar dan niet als een oproep om meer te twijfelen in de kerk. Maar als een bemoediging binnen de gemeenschap van de kerk te veranderen van twijfelaar in toegewijd volgeling van Jezus Christus. Eerherstel dus, maar niet voor meer ongelovige maar voor meer gelovige Tomassen in de kerk. Eén van de twaalf Laten we eens wat beter kijken naar deze leerling. Wie is Tomas? Tomas is één van de 12 discipelen van Jezus. We komen hem tegen op een paar plaatsen in de Bijbel, de meeste in het bijbelboek Johannes. Tomas is iemand die een beetje eigenwijs is. Tomas stelt vragen. Hij is daarin niet de enige wel een van degenen die erin voorop loopt. Wanneer Jezus zegt: Jullie kennen de weg naar waar ik heen ga. Zegt Tomas: Wij weten niet eens waar u naartoe gaat, Heer, hoe zouden we dan de weg daarheen kunnen weten? (Joh. 14:5) Tomas is, net als Petrus, ook iemand die als hij een keer om is, bereid is de consequenties van zijn discipelschap te dragen. Jullie weten allemaal nog hoe Petrus uitriep: ik wil mijn leven voor u geven! Denk ook even aan de geschiedenis van de voetwassing. Zoiets doet Tomas ook. Als Jezus naar het gevaarlijke Judea wil gaan om Lazarus terug te roepen uit de dood dan ziet niemand van de leerlingen dat echt zitten. Tomas zegt dan tegen de anderen: Laten ook wij maar gaan, om met hem te sterven. (Joh. 11:16) Tomas is dus iemand die vragen stelt en ook z n eigen weg durft te gaan. Na de gebeurtenissen rond Goede Vrijdag zitten de leerlingen angstig bij elkaar. Er gingen allerlei geruchten rond. Zoals deze: de leerlingen zouden s nachts de wachters bij het graf hebben overmeesterd en het lichaam van Jezus hebben weggehaald.

3 Tomas is er niet bij. Hij is z n eigen weg gegaan. Waarom weten we niet. Maar ik weet wel dat als mensen rouwen, dat sommigen elkaar dan opzoeken, en anderen juist niet. Dat laatste doet Tomas. Hij houdt zich afzijdig. Maar Tomas heeft wel iets gemist. In de tussentijd heeft Jezus zich aan de anderen bekend gemaakt en de anderen zeggen dan tegen Tomas: wij hebben de Heer gezien! (vs. 25a) Tomas reageer dan zo: Alleen als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn vingers kan voelen, en als ik mijn hand in zijn zij kan leggen, zal ik het geloven. (vs. 25b) Voordat we met z n allen over Tomas vallen moet een ding hier goed tot ons doordringen. Namelijk dit: ook de andere leerlingen hebben het nodig gehad dat Jezus zich aan hen liet zien. Ook zij kwamen niet tot geloof op het getuigenis van Maria die bij het graf Jezus ontmoette, en Petrus en Johannes die vertelden van het lege graf. Tomas is dus niet de enige die bewijs nodig heeft. [dia 1] Waarom was het nodig dat Jezus zichzelf aan alle leerlingen liet zien? Alle leerlingen moesten zien, zij moesten het overtuigende bewijs hebben van de lichamelijke opstanding uit de dood, zodat zij betrouwbare en overtuigende ooggetuigen konden worden. Zodat iedereen die de boodschap van hen zou horen zonder te zien zou geloven. Wij dus. Johannes schrijft: Gelukkig zijn zij die niet zien en toch geloven. (vs. 29) Johannes zegt het zelfs nóg duidelijker: Jezus heeft nog veel meer wondertekenen voor zijn leerlingen gedaan, die niet in dit boek staan, maar deze zijn opgeschreven opdat u gelooft dat Jezus de Messias is, de Zoon van God, en opdat u door te geloven leeft door zijn naam. (vs ) Zie je Johannes bedoeling? De wondertekenen die Jezus voor de ogen van zijn leerlingen gedaan zijn opgeschreven zodat jij precies hetzelfde doet als Tomas: namelijk geloven, belijdenis doen ( Jezus de Messias, de Zoon van God ) en gelukkig leeft. Paulus schrijft dat Jezus is verschenen, eerst aan Kefas, toen aan de twaalf, vervolgens aan meer dan 500 broeders en zusters tegelijk, daarna aan Jakobus, aan alle apostelen en ten slotte ook aan hem, Paulus. Zodat zij konden verkondigen dat Hij uit de dood is opgewekt.

4 Paulus schrijft: Als de doden niet opstaan, is ook Christus niet opgewekt; en als Christus niet is opgewekt, is onze verkondiging zonder inhoud en uw geloof zinloos. Dan blijkt dat wij als getuigen van God over hem hebben gelogen, omdat we verklaard hebben dat hij Christus heeft opgewekt (1 Kor. 15:13-15) De bedoeling is dat je door de verkonding van betrouwbare ooggetuigen tot geloof komt. Dat je daarvan belijdenis aflegt. Maar het kan zijn dat je nog twijfelt. Hoe kom je tot geloof? Uit de manier waarop Jezus zichzelf aan Tomas laat zien kunnen we iets heel belangrijks leren over belijdenis doen en de vraag hoe je zover komt. Bekering Net als bij de Samaritaanse vrouw en bij Maria komt ook Tomas niet zelf tot geloof, maar Jezus brengt hem zover. En Jezus doet dat door Tomas in zijn ontzettend uiterst serieus te nemen: Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen, en leg je hand in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof. Jezus neemt twijfel hier serieus en roept duidelijk op tot geloof. Bij Maria, zo vertelde ik vorige week, was het keerpunt dat Jezus haar bij haar naam noemde. Heel persoonlijk. Bij Jezus openbaring aan Tomas ligt de nadruk op twee andere dingen. Die ook voor ons erg van belang zijn: Tomas komt tot geloof 1) in het midden van de gemeente en 2) na het zien van Jezus wonden. Tomas voelt zich vrij om in het midden van de gemeente zijn vragen te stellen. Dringende, eerlijke vragen. Hij voelt zich bovendien vrij om eerlijk te zeggen dat hij er niks van gelooft. Ook al heeft hij het van anderen horen zeggen. Ik denk dat het ongelofelijk belangrijk is dat we ook vandaag mensen, gemeenteleden, gasten, jong of oud hun vragen laten stellen. Dat we elkaar zo serieus nemen. Soms zelfs als dat betekent als iemand zegt dat hij of zij er niks, of nog niks of niks meer van gelooft. Niet omdat vragen stellen het hoogste doel is of omdat de vraag belangrijker is dan het antwoord (daar geloof ik niks van). Maar om de simpele en doodeenvoudige reden dat Jezus mensen ook op die manier serieus nam. En in het vertrouwen dat als we dat doen bij elkaar, dat die ander dan, net als bij Jezus, ook echt ruimte krijgt om uit zichzelf te gaan geloven. En niet om de ander. Omdat hij of zij denkt dat vragen verboden is. Hoe komt iemand tot geloof?

5 In Johannes 20 lezen we hoe Jezus' leerlingen de deuren hebben gesloten. Hun samenzijn is een echte kwelling: Na Zijn dood zijn ze bang en onzeker geworden. ze voelen zich in de steek gelaten. Er is niemand die hen daar bij elkaar heeft gebracht of samenhoudt. Het is de angst. Ze zijn tot elkaar veroordeeld! We lezen, totdat Jezus aan hen verschijnt niet van actief geloof. Zo zou het zijn tot op de dag van vandaag in de kerk als Jezus toen niet zelf was gekomen om ieder van hen ervan te overtuigen dat Hij leeft. Het is geweldig hard nodig dat we, ook vandaag, door God zelf ervan overtuigd worden ieder voor zich persoonlijk dat Jezus leeft. Om zover te komen is het nodig dat vragen gesteld mogen worden. Wanneer wij ons gaan gedragen als een groep mensen die alles al lang weten dan vergissen we ons. Paulus schrijft: Laat daarom iedereen die denkt dat hij stevig overeind staat oppassen dat hij niet valt. (1 Kor. 10:12) Waar geen vragen gesteld mogen worden, wordt het voor de één vanzelfsprekend en voor de ander onveilig. Als er geen ruimte is voor vragen is dat ook een teken van gebrek aan vertrouwen. Vertrouwen dat Jezus mensen op zijn manier kan brengen tot geloof in Hem. Voor de duidelijkheid: geloven is vertrouwen, niet twijfelen. Het gaat in de kerk niet om onze vragen maar om zijn antwoord. Alleen, Hij gebruikt onze vragen. Om mensen tot de erkenning te brengen van zijn Heilige Naam. Dat doen wij niet (door angstig bij elkaar te blijven zitten). Dat doet Hij. Tomas wordt, doordat hij zijn vragen mag stellen, niet de eerste twijfelaar in de kerk van Jezus Christus. Maar doordat Tomas de ruimte krijgt om te twijfelen wordt hij de eerste echte toegewijde christen in de kerk van Jezus Christus. Zijn belijdenis ( mijn HEER, mijn God! vs. 28) Is de meest innige, meest persoonlijke belijdenis tot nu toe. Jezus zien Tomas kwam ook tot geloof na het zien van Jezus wonden. Opvallend genoeg verschijnt Jezus steeds na Pasen en ook hier uitdrukkelijk verschijnt als de gekruisigde die is opgestaan. Op dezelfde manier zal Hij zich bekend maken aan de Emmaüsgangers. Die Hem pas (h)erkennen als zij de tekenen in zijn handen zien bij het breken van het brood. Waarom is dat? En wat betekent dit?

6 Ik heb vorige week al uitgelegd dat voor de Joden het wonder (en de aanstoot) van Gods evangelie is, dat de Messias moest lijden en sterven. (Hand. 3:18) Dat dat vooral de reden was waarom Joden Hem niet herkenden. Als Jezus aan Maria zou zijn verschenen zoals in het passiespel in Gouda (in stralend licht, boven op die kerktoren) dan zou zij Hem ongetwijfeld en ogenblikkelijk herkend hebben. Maar Jezus verschijnt vanaf Pasen nog steeds als de gekruisigde die is opgestaan. Alleen zo is Hij het echt. Tot op de dag dat Hij verschijnt in heerlijkheid en vanaf Pasen koos en kiest Jezus ervoor om in gebrokenheid te verschijnen. Echt (lichamelijk, opgestaan) maar nog niet in volle glorie. Zo ontmoet je Jezus vandaag. Als je belijdenis hebt gedaan. In de tekenen van brood en wijn. Midden in dit leven in alle gebrokenheid. Wat bedoel ik hiermee? Wij moeten oppassen dat wij over het christelijke leven niet te triomfantelijk denken. Of te geestelijk. Alsof er geen lijden meer is voor gelovige mensen. Alsof echt geloven aan elkaar hangt van geestelijke hoogtepunten. Jezus openbaart zich aan Tomas als de gekruisigde. Dit gegeven verdwijnt soms wat achter de schaduw van het feit dat Jezus daar opeens verschijnt terwijl de deuren gesloten waren. Wonderlijk opstandingsleven! Daarop wijzen ook Jehova s getuigen, met wie ik van de week een gesprek had. Zij geloven niet dat Jezus echt, lichamelijk uit het graf verrezen is. Kijk maar: Hij loopt door deuren heen. Maar dat staat hier helemaal niet. Er staat alleen, dat Jezus binnenkwam toen/ondanks het feit dat de deuren gesloten waren. Zou Hij niet de deuren geopend hebben en erdoor naar binnen zijn gestapt? Net zoals Hij ook niet door de steen maar door het geopende graf is opgestaan? Waarom maken wij daar zo n wonderverhaal van? Zit daar achter niet een verkeerde kijk op en dus ook verkeerde verwachten over de manier waarop Jezus vandaag de dag zou moeten verschijnen?

7 Echt, waarlijk opgestaan. Echt, dat betekent: als mens, in dit leven. Als je wilt weten of iets of iemand echt is en dat het geen droom is, knijp je jezelf. Au! Wat is er echter dan pijn? Dan teleurstelling? Met de voetjes op de vloer, zeggen we na een teleurstelling. Wat is er echter dan het opstandingsleven dat werkelijkheid wordt, dat opbloeit hier en nu? [dia 2] Straks komt Jezus terug in volle glorie. Zodat iedereen Hem in een ogenblik herkent. Maar dan is het te laat om nog te geloven. Tot die tijd laat Hij zichzelf vooral daar ontmoeten waar de littekens van het lijden en gebrokenheid zichtbaar zijn. Waar en hoe kan je Jezus ontmoeten? Waar de wijn fonkelt in het glas. In het gewone leven van zijn gemeente. Petrus zegt na de doop van Cornelius: God heeft hem op de derde dag weer tot leven gewekt en hem aan de mensen laten verschijnen, niet aan het hele volk, maar aan enkele getuigen die daartoe door God waren aangewezen, aan ons namelijk, die samen met hem gegeten en gedronken hebben nadat hij uit de dood was opgestaan (Hand. 10:40-41) Waar samen gegeten en gedronken wordt. Waar vragen gesteld worden. Waar ruzies uitgevochten worden en weer worden bijgelegd. Waar zijn lijden en sterven en opstanding ons samenleven verandert. 1 Joh. 3:16: Wat liefde is, hebben we geleerd van hem die zijn leven voor ons gegeven heeft. Daarom horen ook wij ons leven te geven voor onze broeders en zusters. Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit. Hoe? Zo: In de overgave aan elkaar. Anders gezegd: waar kan je Jezus vooral ontmoeten? Jezus verschijnt in de kring van gelovigen en (vooral) op zondag. Op die dag waarop het leven eens en voorgoed veranderde. De dag van de opstanding (vs. 19) Tomas veranderde ervan. Van ongelovige tot toegewijd volgeling van Jezus. En ook nu wenst Jezus ieder van jullie vrede. Zijn vrede. Hier en nu. Hij is waarlijk opgestaan. Wees niet langer ongelovig, maar geloof! [amen]

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn Morgen Votum en groet Zingen Ps 145: 1,2 Tien woorden Zingen Ps 145: 3 Gebed Schriftlezing Joh 20: 19-31 Zingen Ps 16: 1 Preek Joh 20: 24-29 Zingen Ps 67: 1,2,3 Gebed Collecte Zingen PvN 84 Wat hou ik

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Psalm 75 : 1 (NB) U alleen, U loven wij, U loven wij, onze Heer, want uw naam zo rijk van eer is tot onze vreugd nabij. Men vertelt in heel het

Nadere informatie

Stilteviering zondag 12 april Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge. Geloven in gemeenschap

Stilteviering zondag 12 april Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge. Geloven in gemeenschap Stilteviering zondag 12 april 2015 Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge Geloven in gemeenschap Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. We zijn hier samengekomen om ons geloof in

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Hartelijk welkom Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het

Nadere informatie

Wat doen als je Jezus mist

Wat doen als je Jezus mist Wat doen als je Jezus mist Het evangelie naar Johannes 20:1-18 Terugblik Na drie jaar dienen, genezen en preken wordt de Koning der Joden veroordeeld en gedood De Koning van het rijk van de waarheid wordt

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

Stel, je kon gisteren niet voetballen. Je baalde er wel van, maar ja, je ouders wilden dat je meeging op familiebezoek. Dusss

Stel, je kon gisteren niet voetballen. Je baalde er wel van, maar ja, je ouders wilden dat je meeging op familiebezoek. Dusss Lezen: Johannes 20:19-31 Jongens en meisjes, Stel, je kon gisteren niet voetballen. Je baalde er wel van, maar ja, je ouders wilden dat je meeging op familiebezoek. Dusss Maar goed, dan kom je op de training

Nadere informatie

Intro: Niet zien en toch geloven

Intro: Niet zien en toch geloven Datum: 5 apr. 2015 (wk 14) 09:30 Kompas Votum / zegengroet Sela "Onze hulp en onze verwachting" Openingslied GKB 99 : "U zij de glorie" wet cf. NCC Lied na de wet Sela "Wees bij ons" Gebed om opening Gods

Nadere informatie

Deze keer maar liefst 4 preken in een. Veel leesplezier!

Deze keer maar liefst 4 preken in een. Veel leesplezier! Deze keer maar liefst 4 preken in een. Veel leesplezier! Preek op de Witte Donderdag jaar C - 2016 Welkom beste mensen bij deze heilige mis op Witte donderdag. Beste mensen Vanavond op de witte donderdag

Nadere informatie

12 april 2015 Met Thomas onze wonden laten zien

12 april 2015 Met Thomas onze wonden laten zien 12 april 2015 Met Thomas onze wonden laten zien Laat eerst maar eens zien.. We zien en horen en lezen zoveel over hoe het in de wereld toegaat. Wat onze vrienden, familie, en, wie weet, onszelf overkomt

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Ds. Tonny Nap Lezen : 1 Korintiërs 15: 1-19 ELB 331 Opwekking 751 Opwekking 174 Opwekking 74 Opwekking 785 ELB 270 Lezen : 1 Korintiërs 15: 1-19 ELB 331 Opwekking 751

Nadere informatie

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen Inhoudsopgave Inleiding 6 Christus is opgestaan 8 Christus opstanding verkondigt het kruis 13 Een venster buiten deze wereld 16 Christus of Mohammed? 25 Met Christus opgewekt 27 Vergeving van zonden in

Nadere informatie

De opstanding van Christus verandert de mens

De opstanding van Christus verandert de mens De opstanding van Christus verandert de mens Het evangelie naar Johannes 20:19-31 Terugblik (1) Jh1:1-34: intro van het Woord (Jezus) en van zijn heraut (Johannes de Doper) Jh 1:35-12:50: openbare optreden

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Waarom zou ik geloven?

Waarom zou ik geloven? Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2015 Deel #2: 22 nov 2015 Mijn doel met de 2 toespraken Ik probeer je te laten zien dat het christelijke

Nadere informatie

Johannes 20: 24-29: De twijfel van Thomas.

Johannes 20: 24-29: De twijfel van Thomas. Johannes 20: 24-29: De twijfel van Thomas. Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet Psalm 62: 1, 3 Wet GK 218: 1, 2 Gebed Kinderen: de koning. Zingen: Vrede zij u, vrede zij u, gelijk mij de Vader zendt

Nadere informatie

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We volgen in de preek de tekst en we maken zo gaandeweg de balans op van wat we hebben

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart - 1 - Hemelvaart Wat is het een voorrecht om Jezus' hemelvaart te gedenken en te vieren en het is zeer bemoedigend wat Jezus tot zijn discipelen sprak voordat Hij naar de hemel voer. We lezen daarover

Nadere informatie

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 https://www.youtube.com/watch?v=chxaeh_ NWbA 21 22 Wij gaan voor even uit elkaar 1. Wij gaan voor e-ven uit el-kaar en de-len nu het licht... Licht ver

Nadere informatie

Artios Bijbelstudie Marianne van den Bosch

Artios Bijbelstudie Marianne van den Bosch Artios Bijbelstudie Marianne van den Bosch INHOUD Opdat Gij Gelooft! Johannes 20:19-31 Stille tijd 2 Jezus leeft! 2 Uit(zend)ing 3 Ongeloof en geloof 4 Mijn Heer, Mijn God! 5 Kringstudie 4 7 Verkenning

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Johannes 20: Schriftlezingen: Genesis 32: Het was nog nacht toen Jakob opstond en de Jabbok overstak op een doorwaadbare

Johannes 20: Schriftlezingen: Genesis 32: Het was nog nacht toen Jakob opstond en de Jabbok overstak op een doorwaadbare Schriftlezingen: Genesis 32:23-32 23 Het was nog nacht toen Jakob opstond en de Jabbok overstak op een doorwaadbare plaats, samen met zijn beide vrouwen, zijn twee bijvrouwen en zijn elf kinderen. 24 Nadat

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

Hoop is niet hetzelfde als optimisme.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme. Zondag 27 maart 2016 Pasen verkondiging Maartenskerk Johannes 20, 1-18 Teun Kruijswijk Jansen I Ze hadden zich er al helemaal bij neergelegd, ze hadden er vrede mee: met de dood van Jezus. Misschien was

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 De andere trooster Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 Wie is Parakletos? Wist u dat op verzoek van Jezus een belangrijke gast bij u thuis woont? Niet alleen op uw adres, maar zelfs diep in

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Ik ben de opstanding en het leven

Ik ben de opstanding en het leven Ik ben de opstanding en het leven Het evangelie naar Johannes 11: 1-44 1 Inleiding Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam.

Nadere informatie

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan!

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Ds. Maurits Oldenhuis Votum/groet Weerklank 172 Gebed Johannes 20, 1-10 Nieuw Liedboek 632 Johannes 20, 8-9 Preek Liedboek 215 Geloofsbelijdenis Gezang

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 20 april 2014, Pasen

Liturgie voor de kerkdienst op 20 april 2014, Pasen Liturgie voor de kerkdienst op 20 april 2014, Pasen Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Muziek Votum en groet Gez. 632: 1,2,3 Dit is de dag Inleiding: voorlezen van Gez. 632 Gez. 625: 1,2,3

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

Immers de meest uiteenlopende omstandigheden en gebeurtenissen die in een mensen leven voorkomen, kom je tegen in de psalmen.

Immers de meest uiteenlopende omstandigheden en gebeurtenissen die in een mensen leven voorkomen, kom je tegen in de psalmen. Psalm 121. Thema: Mijn hulp is van de Heere. Zussen en broers,lieve mensen, door de eeuwen heen is het boek van de psalmen een erg geliefd en mogelijk wel het meest gelezen Bijbelboek..voor heel veel gelovigen

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 10 april Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan.

Liturgie voor de kerkdienst op 10 april Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan. Liturgie voor de kerkdienst op 10 april 2016 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Muziek De gemeente gaat staan Votum en groet Gez. 273: 1 en 2 Loof God, die zegent al wat leeft De gemeente

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Orde van dienst. Pasen

Orde van dienst. Pasen Orde van dienst Pasen Maranathakerk Lunteren 21 april 2019 Voorganger ds. J.A. van den Berg, Amersfoort Orgel/piano Marco Bouw Trompet Hans en Marco Klomp M.m.v. projectkoor o.l.v. Jan Hendrik van Schothorst

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Protestants Kralingen. 27 april 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg. geloof en twijfel. Corinne Vonaesch: Thomas

Protestants Kralingen. 27 april 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg. geloof en twijfel. Corinne Vonaesch: Thomas Protestants Kralingen 27 april 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg Tweeling van geloof en twijfel Corinne Vonaesch: Thomas orgelspel verwelkoming door de ouderling aanvangslied: [allen gaan staan] 645, Zing

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Tweede zondag van Pasen A-cyclus zondag 23 april Handelingen 2, Johannes 20, Handelingen 2,42-47 Uit de Handelingen der Apostelen

Tweede zondag van Pasen A-cyclus zondag 23 april Handelingen 2, Johannes 20, Handelingen 2,42-47 Uit de Handelingen der Apostelen Tweede zondag van Pasen A-cyclus zondag 23 april 2017 Handelingen 2,42-47 1 Petrus 1,3-9 Johannes 20,19-31 Handelingen 2,42-47 Uit de Handelingen der Apostelen De eerste christenen legden zich ernstig

Nadere informatie

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 12 3 4 INLEIDING Een ieder die niet zijn kruis draagt en achter Mij aankomt, die

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

blijdschap na droefheid

blijdschap na droefheid blijdschap na droefheid Het evangelie naar Johannes 16:16-33 Terugblik (1) Jh 1:1-34: intro van het Woord (Jezus) en van zijn heraut (Johannes de Doper) Jh 1:35-12:50: openbare optreden van Jezus 7 (wonderen

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 36-47 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 92 : 1-3 4. Schuldbelijdenis door het zingen van Gezang 170 : 1 en 2

Nadere informatie

Johannes 2:23 3:21 (opnieuw geboren worden) Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Johannes 2:23 3:21 (opnieuw geboren worden) Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Johannes 2:23 3:21 (opnieuw geboren worden) Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Jullie zijn vanmiddag naar de kerk gekomen maar wisten jullie eigenlijk dat de doop een heel wreed

Nadere informatie

Inleiding Kerkplus 28 april 2019

Inleiding Kerkplus 28 april 2019 Inleiding Kerkplus 28 april 2019 De Heer is opgestaan! En nu? Dat is dé centrale vraag in de lezingen die vanouds bij deze zondagen na Pasen horen. Vooral de evangelist Johannes schrijft in de nasleep

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan.

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan. Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart 2016 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen De gemeente gaat staan Votum en groet Gez. 630 Sta op een morgen ongedacht De gemeente gaat zitten Inleiding/

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Jezus stond op uit de dood, uit het graf. Maar waarom is dat paasgebeuren nu belangrijk voor u/jou? Als iemand

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Johannes 20:29 Is geloven naïef?

Johannes 20:29 Is geloven naïef? Johannes 20:29 Is geloven naïef? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

Jeugddienst zondag 26 april in de Johanneskerk te Heerde. Aanvang 19.00u Samenzang vanaf 18.45u. Thema: Be There!

Jeugddienst zondag 26 april in de Johanneskerk te Heerde. Aanvang 19.00u Samenzang vanaf 18.45u. Thema: Be There! Jeugddienst zondag 26 april in de Johanneskerk te Heerde Aanvang 19.00u Samenzang vanaf 18.45u Thema: Be There! Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Muzikale medewerking: Ds. C. Hoek Roelof Jan

Nadere informatie

De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen. Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus.

De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen. Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus. 1 Preek op Paasmorgen Maartenskerk Bij Marcus 14, 1-8 Teun Kruijswijk Jansen I De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus. Dat

Nadere informatie

PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG!

PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG! PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG! Hallo Jozua, De HEER is waarlijk opgestaan! ECHT? Geschrift A- Ontstaan in jaar B- Oudste Exemplaar Periode tussen A-B Aantal Exemplaren Herodotus 488-428 VC 900 1.300 8

Nadere informatie

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Bij Lucas 24 : 36 53 Als mensen willen zeggen dat iets écht onmogelijk is, als iets ongeloofwaardig is dan horen we ze wel eens zeggen: Ja hoor, als Pasen en Pinksteren

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Overdenking zondag 27 maart 2016, 1 e Paasdag, in de Terskflierkerk Lezing Lucas 24:13-33 Door Ds. A.J.Wouda Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Hebben jullie de Passion gezien, donderdag? Is

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid

Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid Het Evangelie naar Johannes Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid Age Romkes Stichting Artios, kopiëren niet toegestaan Bijbelteksten zijn met toestemming overgenomen uit de Herziene

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde II

Belijdenis en doop van volwassenen Orde II Belijdenis en doop van volwassenen Orde II Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus 1 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus "Uw hart worde niet ontroerd", weest niet verschrikt in uw hart, of wees niet bang, dat is wat de Heere Jezus hier tegen Zijn discipelen zegt.

Nadere informatie

De dood is dood, leve het leven!

De dood is dood, leve het leven! De dood is dood, leve het leven! blok A - nivo 3 - avond 5 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Romeinen 6:1-13 19.30 De opstanding als historisch feit 19.45 Zondag 17 HC 20.00

Nadere informatie

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

Joh.11:25 IK BEN DE OPSTANDING EN HET LEVEN Houten, 31 juli 2011

Joh.11:25 IK BEN DE OPSTANDING EN HET LEVEN Houten, 31 juli 2011 Joh.11:25 IK BEN DE OPSTANDING EN HET LEVEN Houten, 31 juli 2011 Z. GK 111 (Jezus leeft in eeuwigheid) Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Z. Ps. 16:1,4,5 Gebed L. Joh. 11:1-45 Z. Ps. 118:1,6,9

Nadere informatie

Lezen : Marcus 16: 1-6. We zingen vandaag:

Lezen : Marcus 16: 1-6. We zingen vandaag: Lezen : Marcus 16: 1-6 We zingen vandaag: Jezus leeft en ik met Hem! U zij de Glorie! Daar juicht een toon. Wees mijn brood en beker. Heer U bent mijn leven. Geprezen zij de Heer die Eeuwig leeft! Lezen

Nadere informatie