patiënteninformatie anesthesie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "patiënteninformatie anesthesie www.sanavisie.nl"

Transcriptie

1 patiënteninformatie anesthesie

2 patiënteninformatie anesthesie De anesthesioloog Voorafgaand aan de operatie maakt u kennis met de anesthesioloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in de verschillende vormen van anesthesie, pijnbestrijding en zorg rondom de operatie. OK complex Anesthesie Binnenkort ondergaat u een operatie. De specialist die u behandelt heeft u daar informatie over gegeven. Bij de operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. In deze folder leest u meer over die verschillende vormen van anesthesie en de gang van zaken op de dag van de operatie. Als u na het lezen nog vragen heeft, stel die dan gerust aan de anesthesioloog of de doktersassistente. De anesthesioloog is op de hoogte van uw operatie. Hij of zij stelt u vragen over uw gezondheid, eventueel medicijngebruik en allergieën. Ook krijgt u vragen over eerdere operaties en hoe u toen op de anesthesie reageerde. Soms laat de anesthesioloog extra onderzoek doen zoals bloedonderzoek of een elektrocardiogram (ECG: hartfilmpje). Verder kan de anesthesioloog aan een andere specialist (zoals internist, cardioloog of longarts) vragen om te onderzoeken of er nog andere aandoeningen zijn die behandeld moeten worden voordat u geopereerd wordt. Zo krijgt de anesthesioloog een indruk van uw gezondheidstoestand en daarmee inzicht in eventuele risico s van verdoving bij uw operatie. Tijdens de operatie staat u onder voortdurende begeleiding van de anesthesioloog en een anesthesiemedewerker.

3 Soorten anesthesie Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving: Algehele anesthesie / narcose De meest bekende vorm van verdoving is de algehele anesthesie of narcose. Hierbij wordt uw lichaam verdoofd en bent u tijdelijk buiten bewustzijn. Regionale anesthesie Bij regionale anesthesie wordt een groter gedeelte van het lichaam tijdelijk gevoelloos gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een arm, een been of het onderlichaam. Een voorbeeld van regionale anesthesie is de ruggenprik. Bij regionale anesthesie blijft u gedurende de operatie wakker. Heeft u dit liever niet, dan kunt u een slaapmiddel krijgen. Overigens ziet u niets van de operatie. Het operatiegebied wordt afgedekt met doeken. Lokale anesthesie Bij lokale anesthesie, oftewel plaatselijke verdoving, wordt een klein stukje van de huid verdoofd. Deze verdoving geeft de plastisch chirurg zelf. Welke vorm van anesthesie is geschikt voor u? Welke vorm van anesthesie voor u het meest geschikt is hangt af van verschillende factoren. Leeftijd, lichamelijke conditie en het soort operatie dat u zult ondergaan spelen hierbij een grote rol. Samen met de anesthesioloog komt u tot de voor u meest passende vorm van anesthesie. Voorbereiding op de operatie Eten en drinken Om braken tijdens en na de operatie te voorkomen, moet u voor de operatie nuchter zijn. Dat betekent dat u tot 6 uur voor de operatie niet meer mag eten en drinken. Een slokje water om medicijnen in te nemen mag wel. Eventueel mag u tot twee uur voor de operatie water en thee zonder suiker drinken. Het niet nuchter zijn betekent dat de operatie niet door kan gaan! Wanneer u niet nuchter bent en toch geopereerd wordt, loopt u een verhoogd risico op ernstige complicaties. (zie voor verdere informatie het voorschrift nuchter zijn). Roken Het is van belang dat u zo lang mogelijk voor de operatie, minimaal 6 uur, niet rookt. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Bovendien kan hoesten na de operatie flink pijnlijk zijn en geeft roken een verstoorde wondgenezing. Bloedverdunners / andere medicijnen Bloedverdunnende medicijnen moet u in sommige gevallen voor de operatie tijdelijk stoppen. Uw behandelend arts bespreekt met u hoeveel dagen voor de operatie u stopt met het innemen hiervan. De anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u moet stoppen of kunt blijven gebruiken.

4 Medicatie tray Sanavisie Bodyclinic Tijdens uw bezoek aan de anesthesioloog krijgt u zo nodig een medicatie tray mee. Deze tray bevat pijnstillers en medicijnen tegen misselijkheid. De pijnmedicatie bestaat uit Paracetamol en Movicox. Deze dient u voor de operatie en op voorgeschreven tijden na de operatie met een beetje water in te nemen. Ons advies is om niet te terughoudend te zijn met deze medicatie want goede pijnstilling is essentieel voor een goede genezing. Als deze pijnstilling niet voldoende is voor u dan is er een sterkere pijnstiller bijgesloten: Tramadol. Deze mag u innemen zoals vermeld op de tray. Tevens zit er Zofran (medicijn tegen misselijkheid) in de grote tray. Wacht ook niet te lang met het innemen van dit medicijn, hoe langer u wacht hoe minder effect het heeft. De bijsluiters krijgt u mee met de tray. eigen medicatie doorgaan 1000mg. paracetamol Operatiekleding U krijgt tijdens de operatie een operatiehemd aan. Bril, sieraden, make-up Voor de operatie moet u alle sieraden en piercings afdoen. Het is verstandig om deze en andere kostbaarheden thuis te laten. Een gehoorapparaat mag u inhouden. Een gebitsprothese, bril en/of contactlenzen kunt u in overleg, met name bij regionale anesthesie, vaak op- of inhouden. U dient make-up en nagellak te verwijderen. Anesthesie bij kinderen Bij Sanavisie Bodyclinic worden vooralsnog alleen kinderen van 12 jaar en ouder geopereerd. Veel van wat in deze folder is vermeld geldt niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen. Kinderen kunnen via een prikje of een kapje in slaap gebracht worden. In veel gevallen kunt u als ouder of verzorgende mee naar de operatiekamer om uw kind te begeleiden bij het in slaap maken. Ga bij uzelf na of u dit aankunt en of u een steun kunt zijn voor uw kind. Het is zeker geen verplichting. In sommige gevallen zal de anesthesioloog beslissen de inleiding te doen zonder uw aanwezigheid. Wanneer het mogelijk is, kan er naast de narcose ook een plaatselijke verdoving gegeven worden. Hierdoor heeft uw kind de eerste uren na de operatie minder pijn. Naar de operatiekamer Nadat u zich gemeld heeft neemt u plaats in de wachtkamer. Hierna wordt u door een van onze gastvrouwen begeleid naar de voorbereidingsruimte (verkoeverkamer). Daar ziet u de anesthesioloog. Dit kan een andere arts zijn als tijdens het intake gesprek. Na de voorbereiding, het aansluiten op bewakingsapparatuur en het zetten van de regionale verdoving wordt u op een bed naar de operatiekamer gereden.

5 Na de ingreep Na de operatie brengen de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker u naar de uitslaapkamer. Dit is een aparte ruimte bij de operatiekamer. Gespecialiseerde verpleegkundigen zien er op toe dat u rustig bijkomt van de operatie. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur. Soms wordt er een slangetje geplaatst in uw neus om u extra zuurstof te geven. De verpleegkundige vraagt u regelmatig hoe het met de pijn is. U kunt dit aangeven met een cijfer. Nul wil zeggen dat u geen pijn heeft en tien betekent de ergste pijn die u zich kunt voorstellen. De pijnstilling kan hierop aangepast worden. Na afloop van de operatie wordt door de anesthesioloog medicatie afgesproken om de pijn van de ingreep te bestrijden. U moet goed kunnen doorzuchten, hoesten en bewegen. Zo nodig kunt u om extra pijnstilling vragen. Hoe langer u wacht met het melden van pijn, hoe moeilijker het is de pijn te bestrijden. Goede pijnstilling is essentieel voor een goede genezing. Verpleegafdeling Zodra u wakker bent uit de narcose en als alle controles goed zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Afhankelijk van de ingreep blijft u overnachten of gaat u dezelfde dag naar huis. Naar huis Als u dezelfde dag naar huis mag, zorg er dan voor dat u opgehaald wordt en dat u thuis niet alleen bent. Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen voordat u naar huis mag: U mag niet misselijk zijn na drinken. U mag geen koorts hebben. U moet geplast hebben. U moet kunnen staan en lopen (met inachtneming van de ingreep). De pijn moet acceptabel zijn en u moet weten wat u moet doen als de pijn toeneemt. U moet kunnen beschikken over pijnmedicatie (medicatie tray of recept). Helder en alert zijn. Weten waar u naar toe kunt bellen als er complicaties of vragen zijn. Na de operatie mag u de eerste 24 uur geen belangrijke beslissingen nemen. Niet deelnemen aan het verkeer en geen gevaarlijke apparaten bedienen. Uw specialist dient akkoord te geven voor uw ontslag. Als u niet aan deze voorwaarden voldoet, blijft u een nacht bij Sanavisie Bodyclinic slapen. De volgende dag wordt er opnieuw bekeken of u naar huis mag. Het is heel gewoon dat u zich na een operatie een tijd lang niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de anesthesie maar ook aan de ingrijpende gebeurtenis die iedere operatie nu eenmaal is. Het lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen, dit heeft tijd nodig. Lees goed het bijgevoegde formulier door. Hier staat duidelijk de anesthesie soort uitgelegd die bij u van toepassing is.

6 gesproken met: receptinstructies: voeding staken: Verpleegafdeling Vragen? Deze folder geeft slechts algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie die u heeft ontvangen van uw arts of andere zorgverlener. Mocht u na het lezen nog vragen hebben of twijfel hebben over een complicatie, neemt u dan gerust contact met ons op tijdens kantooruren. Voor spoedgevallen zijn wij tevens bereikbaar buiten kantooruren.

7 HOOGVELDSEWEG 1, 5451 AA MILL POSTBUS 104, 5450 AC MILL T (0485) F (0485) zichtbaar in balans

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik H.203616.0407 Anesthesie Ruggenprik 2 Inleiding Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. Welke anesthesie voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd,

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP UW OPERATIE

VOORBEREIDING OP UW OPERATIE VOORBEREIDING OP UW OPERATIE 637 Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd. Daarom komt u op de polikliniek van de anesthesioloog. Hij/zij neemt in een gesprek met u door wat voor soort verdoving (anesthesie)

Nadere informatie

H.204680.1106. Anesthesie Plexus blokkade

H.204680.1106. Anesthesie Plexus blokkade H.204680.1106 Anesthesie Plexus blokkade Inleiding Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. Welke anesthesie voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd,

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Dagbehandeling Locatie Dordwijk en Zwijndrecht Informatie voor volwassenen

Welkom op de afdeling Dagbehandeling Locatie Dordwijk en Zwijndrecht Informatie voor volwassenen Welkom op de afdeling Dagbehandeling Locatie Dordwijk en Zwijndrecht Informatie voor volwassenen Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 1003 Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het Albert Schweitzer

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer

Pijnbestrijding tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer Sedatie en présedatie screening Pijnbestrijding tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Nuchter zijn Voor alle ingrepen moet

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Dagbehandeling

Welkom op de afdeling Dagbehandeling Welkom op de afdeling Dagbehandeling Locatie Dordwijk en Zwijndrecht Informatie voor volwassenen die geopereerd worden Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de afdeling

Nadere informatie

tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer

tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer Sedatie en présedatie screening tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Nuchter zijn Voor alle ingrepen moet u nuchter zijn.

Nadere informatie

Als u een ingreep onder anesthesie moet ondergaan

Als u een ingreep onder anesthesie moet ondergaan Als u een ingreep onder anesthesie moet ondergaan Afspraak anesthesioloog Datum: Tijd: Vestiging: Tilburg Waalwijk U wordt in het ziekenhuis opgenomen om een behandeling, onderzoek of operatie te ondergaan

Nadere informatie

De afdeling Dagbehandeling

De afdeling Dagbehandeling De afdeling Dagbehandeling MCH Antoniushove Informatie voor patiënten F0633-3415 april 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Inleiding. Een navelbreuk

Inleiding. Een navelbreuk Navelbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een navelbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname, de operatie en de periode na de operatie. Een

Nadere informatie

Sedatie. Het verlagen van het bewustzijn

Sedatie. Het verlagen van het bewustzijn Sedatie Het verlagen van het bewustzijn Inleiding Binnenkort ondergaat u een onderzoek of behandeling onder sedatie. Dit betekent dat van tevoren medicijnen worden toegediend, waardoor u het onderzoek

Nadere informatie

Slijmbeursoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335

Slijmbeursoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335 Slijmbeursoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335 Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat bij u een slijmbeursoperatie nodig is. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Anesthesie. Preoperatieve polikliniek. De anesthesioloog

Anesthesie. Preoperatieve polikliniek. De anesthesioloog Anesthesie Binnenkort ondergaat u een operatie in verband met een vorm van borstkanker. U hebt daarover gesproken met uw behandelend specialist en de mammacareverpleegkundige. Tijdens de operatie gaat

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling ODZ. Locatie Zwijndrecht

Welkom met uw kind op de afdeling ODZ. Locatie Zwijndrecht Welkom met uw kind op de afdeling ODZ Locatie Zwijndrecht Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de afdeling ODZ van locatie Zwijndrecht. De afkorting ODZ staat

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. bij volwassenen

Liesbreukoperatie. bij volwassenen Liesbreukoperatie bij volwassenen Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een liesbreukoperatie. In deze folder willen we u informatie geven over de opname, de operatie en

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Sedatie anesthesie. Het verlagen van het bewustzijn. Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis.

Sedatie anesthesie. Het verlagen van het bewustzijn. Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis. Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Sedatie 3 1.1 Wat is sedatie? 3 1.2 Wanneer sedatie?

Nadere informatie

Matige tot diepe sedatie

Matige tot diepe sedatie Matige tot diepe sedatie Binnenkort ondergaat u in het CWZ een onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek of deze behandeling zal plaats vinden onder verdoving (sedatie). Sedatie (verdoving) Verdoving

Nadere informatie

Anesthesie (verdoving, pijnbestrijding en narcose)

Anesthesie (verdoving, pijnbestrijding en narcose) Anesthesie (verdoving, pijnbestrijding en narcose) De behandeling Anesthesie is een ander woord voor verdoven, in slaap maken of narcose. De anesthesioloog is verantwoordelijk voor uw anesthesie. Samen

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck Albert Schweitzer ziekenhuis Juni 2014 pavo 1004 Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is sedatie?... 1. 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1. 4 Effecten van sedatie... 1

1 Inleiding... 1. 2 Wat is sedatie?... 1. 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1. 4 Effecten van sedatie... 1 Sedatie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is sedatie?... 1 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1 4 Effecten van sedatie... 1 5 Voorbereiding... 2 Nuchter zijn... 2 Medicijnen... 3 Roken... 3 Sieraden, piercings

Nadere informatie

Anesthesie. Algemene informatie

Anesthesie. Algemene informatie Anesthesie Algemene informatie Inleiding Binnenkort zult u een operatie ondergaan. Uw behandelend specialist heeft u daarover uitvoerig geïnformeerd. Bij deze operatie is anesthesie (verdoving of narcose)

Nadere informatie

Slijmbeursoperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Slijmbeursoperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Slijmbeursoperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat bij u een slijmbeursoperatie nodig is. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

Zo krijgt de anesthesioloog een indruk van uw gezondheidstoestand.

Zo krijgt de anesthesioloog een indruk van uw gezondheidstoestand. Anesthesie 2 Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend arts heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. In deze folder wordt

Nadere informatie

Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina. Opname in het ziekenhuis

Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina. Opname in het ziekenhuis Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina Opname in het ziekenhuis Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat uw baarmoeder

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie Patiënteninformatie Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie 20140062 Sedatie.indd 1 15-09-16 13:10 Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)

Nadere informatie

Neusschelpverkleining (Conchotomie)

Neusschelpverkleining (Conchotomie) Neusschelpverkleining (Conchotomie) Operatie onder algehele anesthesie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding Binnenkort krijgt u een neusschelpverkleining. In deze

Nadere informatie

Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn

Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Sedatie 3 1.1 Wat is sedatie? 3 1.2 Wanneer sedatie?

Nadere informatie

Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede)

Nadere informatie

Neuscorrectie Behandeling door de plastisch chirurg

Neuscorrectie Behandeling door de plastisch chirurg Neuscorrectie Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis Plastische Chirurgie november 2013 pavo 0728 Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u een neuscorrectie

Nadere informatie

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Anesthesie Informatiebrochure

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Anesthesie Informatiebrochure SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Anesthesie Informatiebrochure Anesthesie Anesthesie is de verzamelnaam van alle soorten verdoving voor operaties en wordt ook wel narcose genoemd. Het betekent gevoelloosheid.

Nadere informatie

Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten

Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2013 pavo 0011 Inleiding De arts heeft bij een vorige operatie schroeven, platen of pennen in uw bot gezet.

Nadere informatie

Het verwijderen van een testikel

Het verwijderen van een testikel Het verwijderen van een testikel Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een testikel. In deze folder

Nadere informatie

Algehele of regionale anesthesie

Algehele of regionale anesthesie Algehele of regionale anesthesie Haarlem Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of plaatselijke

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen

Anesthesie bij kinderen Anesthesie bij kinderen Preoperatieve polikliniek Beter voor elkaar 1 Informatieboekje Anesthesie Ikazia Ziekenhuis Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd.

Nadere informatie

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede) ruimer gemaakt gaat worden. Dit wordt een introïtusplastiek genoemd.

Nadere informatie

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Aambeien Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie, omdat u klachten heeft die waarschijnlijk door aambeien worden veroorzaakt. In deze

Nadere informatie

Conisatie/lisexcisie in dagopname

Conisatie/lisexcisie in dagopname Conisatie/lisexcisie in dagopname H15.022-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Waarom een conisatie of lisexcisie?... 2 Voorbereiding... 2 Nuchter zijn... 2 Voorbereidende onderzoeken... 2 Dagopname... 2 De

Nadere informatie

Anesthesiologie & Pijngeneeskunde. Anesthesie. www.catharinaziekenhuis.nl

Anesthesiologie & Pijngeneeskunde. Anesthesie. www.catharinaziekenhuis.nl Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Anesthesie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 Verschillende soorten verdoving... 5 Algehele anesthesie of

Nadere informatie

Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling

Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ANE019 / Sedatie tijdens een

Nadere informatie

Operatie aan de voet

Operatie aan de voet Operatie aan de voet Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis geopereerd aan uw voet. De orthopeed heeft met u besproken wat voor soort operatie er bij u gedaan wordt. In deze

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie Patiënteninformatie Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie 20140062 Sedatie.indd 1 20-02-18 11:14 Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Anesthesie. Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Anesthesie. Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Anesthesie i Patiënteninformatie Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan Slingeland Ziekenhuis Deze tekst is grotendeels overgenomen van de Nederlandse

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding kinderen

anesthesie en pijnbestrijding kinderen anesthesie en pijnbestrijding kinderen Inhoud Waarom naar de PPO? 3 Welke vormen van anesthesie zijn er? 4 Voorbereiden op de operatie 4 Nuchter zijn 5 De operatie 9 Na de operatie 9 Weer thuis 10 Blijft

Nadere informatie

Neuscorrectie. Behandeling door de plastisch chirurg

Neuscorrectie. Behandeling door de plastisch chirurg Neuscorrectie Behandeling door de plastisch chirurg Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u een neuscorrectie zult ondergaan. In deze folder geven we u informatie over de operatie,

Nadere informatie

Als u een MRI onderzoek onder anesthesie moet ondergaan

Als u een MRI onderzoek onder anesthesie moet ondergaan Als u een MRI onderzoek onder anesthesie moet ondergaan Dag/datum: Tijd: Afdeling:... Patiënten met een pacemaker mogen absoluut NIET in een MRI-scan!!! Neem in dit geval contact op met uw aanvragend specialist.

Nadere informatie

Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek

Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek het verlagen van het bewustzijn 73.009N-140901 Diensthoofd Anesthesie-Reanimatie Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net

Nadere informatie

Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder algehele anesthesie

Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder algehele anesthesie Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder algehele anesthesie Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0795 Inleiding Er worden bij u één of meerdere tanden of kiezen (gebitselementen)

Nadere informatie

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt.

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt. Otis/Sachse Inleiding U wordt opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis om een operatie aan uw plasbuis te ondergaan. Deze operatietechniek wordt een Otis of Sachse genoemd. De uroloog heeft u op de

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

MEDISCH CENTRUM WAALRE

MEDISCH CENTRUM WAALRE MEDISCH CENTRUM WAALRE Narcose Anesthesie Om een ingreep mogelijk te maken, is er een vorm van verdoving nodig, dit wordt anesthesie genoemd. Afhankelijk van de ingreep krijgt u een regionale of algehele

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding

anesthesie en pijnbestrijding patiënteninformatie anesthesie en pijnbestrijding volwassenen Binnenkort ondergaat u een operatie. Om dit goed voor te bereiden, bespreekt u op de polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO) de anesthesie

Nadere informatie

Aanbrengen van een cerclage of Shirodkar-bandje Om de baarmoedermond

Aanbrengen van een cerclage of Shirodkar-bandje Om de baarmoedermond Aanbrengen van een cerclage of Shirodkar-bandje Om de baarmoedermond Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0495 Inleiding U heeft een afspraak voor het aanbrengen van een zogenaamde cerclage

Nadere informatie

Verwijderen van een testikel

Verwijderen van een testikel Verwijderen van een testikel Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een testikel (zaadbal). In deze

Nadere informatie

Operatie aan overmatig zweten van handen en/of oksels

Operatie aan overmatig zweten van handen en/of oksels Operatie aan overmatig zweten van handen en/of oksels Albert Schweitzer ziekenhuis oktober 2014 pavo 1154 Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan overmatig zweten van handen en of oksels. In deze folder

Nadere informatie

Correctie van de grote teen Hallux rigidus

Correctie van de grote teen Hallux rigidus Correctie van de grote teen Hallux rigidus Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1191 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw grote

Nadere informatie

Orthopedie. Biopsie onder narcose

Orthopedie. Biopsie onder narcose Orthopedie Biopsie onder narcose Orthopedie Bij u of uw kind is een gezwel gevonden in een bot, of in het weefsel dat om het bot heen ligt. Om deze aandoening verder te onderzoeken, moet er een stukje

Nadere informatie

INFOINFO INFOINF. Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie

INFOINFO INFOINF. Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie OINFOINFOINFOIN INFOINFO INFOINF 402631/versie 1 Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie HL2457 Anesthesie V 08-10-2004, 11:22:56

Nadere informatie

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog TVT-behandeling bij stressincontinentie Behandeling door de gynaecoloog Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie om stressincontinentie te behandelen. Stressincontinentie is ongewild urineverlies

Nadere informatie

Anesthesie informatie

Anesthesie informatie Anesthesie informatie Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. In

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het

Nadere informatie

Liposuctie Behandeling door de plastisch chirurg

Liposuctie Behandeling door de plastisch chirurg Liposuctie Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0726 Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u een liposuctie zult krijgen. In deze folder

Nadere informatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie De zorg voor u rondom de operatie Inleiding U krijgt binnenkort een oproep voor de nier- of (nier)pancreastransplantatie, waarbij het nodig is

Nadere informatie

Aanbrengen van een cerclage

Aanbrengen van een cerclage Aanbrengen van een cerclage Om de baarmoedermond Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een afspraak voor het aanbrengen van een zogenaamde cerclage rondom

Nadere informatie

Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten

Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De arts heeft bij een vorige operatie schroeven, platen of pennen

Nadere informatie

Anesthesie. Inleiding. De anesthesioloog. Verschillende soorten anesthesie. Welke vorm van de verdoving is voor u geschikt?

Anesthesie. Inleiding. De anesthesioloog. Verschillende soorten anesthesie. Welke vorm van de verdoving is voor u geschikt? Anesthesie Polikliniek Anesthesiologie: Preoperatieve Zorg Telefoon 020 510 8107 Route 05 Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die

Nadere informatie

H.362201.0715. Anesthesie en opname bij kinderen

H.362201.0715. Anesthesie en opname bij kinderen H.362201.0715 Anesthesie en opname bij kinderen Inleiding U heeft met de behandelend arts afgesproken dat uw kind een behandeling onder narcose moet ondergaan. Dit kan voor u en uw kind een spannende en

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Labiacorrectie. (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Labiacorrectie. (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Labiacorrectie (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Anesthesie & Pijnbestrijding

Anesthesie & Pijnbestrijding Anesthesie & Pijnbestrijding Gang van zaken rondom een operatie Patiënteninformatie 1047672PR/4-2016/anesthesie & pijnbestrijding Anesthesie Binnenkort wordt u geopereerd. Uw behandelend specialist heeft

Nadere informatie

Verdoving van het oog. Anesthesie

Verdoving van het oog. Anesthesie Verdoving van het oog Anesthesie Inleiding U moet binnenkort een oogoperatie ondergaan. Tegenwoordig wordt het merendeel van de oogoperaties onder plaatselijke verdoving verricht. Uw oogarts en/of de anesthesioloog

Nadere informatie

Hysteroscopie en curettage. Onder narcose

Hysteroscopie en curettage. Onder narcose Hysteroscopie en curettage Onder narcose Inleiding De gynaecoloog heeft u met u besproken dat u een curettage zult ondergaan. Hiervoor wordt u één dag in het ziekenhuis opgenomen. In deze folder leest

Nadere informatie

Anesthesie bij oogoperaties

Anesthesie bij oogoperaties Anesthesie bij oogoperaties Inhoud pag. Oogheelkundig verpleegkundige en de anesthesiemedewerker... 2 Voorbereiding op anesthesie en de operatie... 3 Lokale anesthesie van het oog... 3 De operatie... 3

Nadere informatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie Preoperatieve screening (POS) Onderzoek voorafgaand aan een operatie Inhoud 3 Inleiding 4 De preoperatieve screening (POS) 7 Voorbereiding op de operatie 9 Rondom de operatie 12 Uw POS-afspraak (zie achterzijde

Nadere informatie

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog TVT-behandeling bij stressincontinentie Behandeling door de gynaecoloog Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie om stressincontinentie te behandelen. Stressincontinentie is ongewild urineverlies

Nadere informatie

Aambeien. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Aambeien. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Aambeien Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie, omdat u klachten heeft die waarschijnlijk door aambeien worden veroorzaakt.

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Informatie voor patiënten die een algehele anesthesie ondergaan

Informatie voor patiënten die een algehele anesthesie ondergaan Informatie voor patiënten die een algehele anesthesie ondergaan Inhoudsopgave Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan 2 De anesthesioloog 2 Vormen van anesthesie 2

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Littekencorrectie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Littekencorrectie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Littekencorrectie Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over een littekencorrectie.

Nadere informatie

Laserbehandeling bij een haarnestcyste

Laserbehandeling bij een haarnestcyste Laserbehandeling bij een haarnestcyste Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat u een haarnestcyste in uw bilnaad heeft. Deze wordt

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Afdeling Anesthesiologie, locatie AZU Informatie over anesthesie Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Anesthesie 4 1.1 Effecten van anesthesie 4 1.

Afdeling Anesthesiologie, locatie AZU Informatie over anesthesie Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Anesthesie 4 1.1 Effecten van anesthesie 4 1. Afdeling Anesthesiologie, locatie AZU Informatie over anesthesie Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Anesthesie 4 1.1 Effecten van anesthesie 4 1.2 De taak van een anesthesioloog 4 1.3 Anesthesie is teamwork 4

Nadere informatie

Sedatie op de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde of MKA

Sedatie op de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde of MKA Sedatie op de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde of MKA Binnenkort krijgt u een behandeling op de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde of de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA)

Nadere informatie

Laserbehandeling bij aambeien

Laserbehandeling bij aambeien Laserbehandeling bij aambeien Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat u aambeien heeft. Deze worden verwijderd via een laserbehandeling.

Nadere informatie

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Verwijderen van een blaassteen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen om een blaassteen te laten verwijderen.

Nadere informatie

PSA tijdens een onderzoek of behandeling

PSA tijdens een onderzoek of behandeling PSA tijdens een onderzoek of behandeling Procedurele Sedatie en/of Analgesie U heeft een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. U wordt tijdens dit bezoek verwacht bij de volgende personen: Afspraak

Nadere informatie

Anesthesie volwassenen

Anesthesie volwassenen Anesthesie volwassenen In deze folder leest u wat u kunt verwachten rondom de preoperatieve screening en krijgt u informatie over alles rondom de anesthesie (verdoving). Wij verwachten dat u de informatie

Nadere informatie

Laserbehandeling bij anale fistel

Laserbehandeling bij anale fistel Laserbehandeling bij anale fistel Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat u een anale fistel heeft. Hiervoor krijgt u een laserbehandeling.

Nadere informatie

Ingrepen rondom de anus

Ingrepen rondom de anus Ingrepen rondom de anus In overleg met uw arts heeft u besloten een operatie te laten verrichten ter behandeling van uw klachten rondom de anus. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de operatie

Nadere informatie

Operatie aan overmatig zweten van handen en/of oksels

Operatie aan overmatig zweten van handen en/of oksels Operatie aan overmatig zweten van handen en/of oksels Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan overmatig zweten van handen en of oksels.

Nadere informatie

Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan

Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan Inhoudsopgave Informatie voor patiënten die een algehele of regionale anesthesie ondergaan 2 De anesthesioloog 2 Vormen van

Nadere informatie

Sedatie. Afdeling Anesthesie

Sedatie. Afdeling Anesthesie Sedatie Afdeling Anesthesie Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Waterlandziekenhuis een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek/deze behandeling kan plaatsvinden onder sedatie door een

Nadere informatie

Zweetklieroperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie maart 2015 pavo 0315

Zweetklieroperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie maart 2015 pavo 0315 Zweetklieroperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie maart 2015 pavo 0315 Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie omdat u een zweetklierontsteking heeft. In deze folder

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Blindedarmoperatie (appendectomie) i Patiënteninformatie Bij volwassenen Slingeland Ziekenhuis Inleiding U heeft een (acute) blindedarmontsteking. In deze folder vindt u informatie over de aandoening

Nadere informatie

Sedatie. Afdeling Anesthesie

Sedatie. Afdeling Anesthesie Sedatie Afdeling Anesthesie Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Waterlandziekenhuis een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek/deze behandeling kan plaatsvinden onder sedatie. Sedatie

Nadere informatie