Aan raad van de gemeente Emmen. Geachte leden van de raad,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan raad van de gemeente Emmen. Geachte leden van de raad,"

Transcriptie

1 Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: c««\yï* e,ft 7811 AP Emmen Postbus eftte V^ Telefoon (0591) RA Emmen 6 ^ Aan raad van de gemeente Emmen Dienst Gebied ons kenmerk uw brief van/kenmerk bijlage(n) afdeling BDB behandeld door telefoon fax Emmen, P. Wallenaar (0591) (0591) januari 2010 onderwerp Beleidsregel Subsidieverlening DOLG Geachte leden van de raad, De subsidie Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied (DOLG) beoogt de verschillende functies die het landelijk gebied vervult te behouden en nieuwe ontwikkelingen te stimuleren. Met de subsidie worden primair concrete kleinschalige - en subsidiair grootschalige projecten - ondersteund, die bijdragen aan een duurzame sociale, economische, ruimtelijke en landschappelijke structuur van het landelijk gebied. Subsidieaanvragen dienen ten voldoen aan één of meerdere van de thema's die in de Uitvoeringsnotitie DOLG 1999 zijn benoemd: 1. dynamische agrarische sector 2. vernieuwing van de plattelandseconomie 3. versterking recreatie en toerisme 4. versterking van de landschapsstructuur 5. versterking van de leefbaarheid 6. water als ontwikkelingsfactor. In het kader van een rechtmatige en transparante subsidieverlening hebben wij op 12 januari 2010 de beleidsregel Subsidieverlening Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied vastgesteld. Het door de raad jaarlijks beschikbaar gestelde budget is tevens subsidieplafond (art. 8 Beleidsregel). De beleidsregel treedt op 1 januari 2010 in werking en wordt op de gebruikelijke wijze bekendgemaakt. Bij het opstellen van de beleidsregel is uitgegaan van het huidige beleid inzake DOLG uitgangspunt. In de beleidsregel zijn de aanbevelingen uit de Evaluatie 2005 die betrekking hebben op de subsidieprocedure verwerkt.

2 -2 Deze aanbevelingen waren: 1. biedt ruimte aan lokale initiatieven (art. 2 Beleidsregel) 2. verminder de focus van DOLG als participatie-instrument boven subsidieinstrument (art. 2 Beleidsregel) 3. voer actieve communicatie 4. ontwikkel een subsidieverordening c.q. subsidiebeschikking (er is een Algemene Subsidieverordening 2006 en er zijn formats voor beschikkingen) 5. hanteer een limiet van per aanvraag (art. 7 Beleidsregel) 6. hanteer de regel aanvragen van derden: maximaal eens in de driejaar (art. 8 lid 3 Beleidsregel) 7. hanteer bij aanvragen de Europeesrechtelijke toets (art. 4 Beleidregel) 8. hanteer de regels van rechtmatigheid (Beleidsregel). Voorts is op basis van een advies in het kader van het JOTA-traject aanbevolen het proces rond co-financiering te versoepelen. Wij handhaven de beperking van maximaal 50% subsidie, maar zien geen bezwaar tegen co-financiering uit andere subsidies van derden. Actievere communicatie vindt plaats door publicatie van de Beleidsregel op de website en bij openstelling van de subsidie publiciteit op de gemeentelijke informatiepagina. Er komt een informatieblad voor de front-offices en accountmanagers van de gemeente. Wij sturen u hierbij ter informatie de beleidsregel Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied toe. De beleidsregel wordt tevens op de website geplaatst. Wij vertrouwen u hiermee voldoende te hebben ingelicht. Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Emmen, sentesecretaris, ^-ée"burgemeester, ~""\ ) C. Bijl 1 Visiedocument, onderzoek naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en klantvriendelijkheid van het DOLG-programma gemeente Emmen (2008), R. Aukes, L. van der Heide en S. Veerbeek.

3 Beleidsregel subsidieverlening Duurzame ontwikkeling Landelijk Gebied Behorende bij de Algemene subsidieverordening Emmen (art. 3 jo 4 ASV) Besluit College d.d. 12 januari 2010 Reg. nr: 10/125 Programma : Economie en Werkgelegenheid Beleidsstuk : Duurzame ontwikkeling landelijk gebied gemeente Emmen Onderwerp : Duurzame ontwikkeling landelijk gebied (DOLG) Artikel 1: Bijzondere begripsomschrijvingen Activiteitenplan: het overeenkomstig artikel 4:62 van de Algemene wet bestuursrecht bij de subsidieaanvraag te overleggen document, waarin beschreven is welke activiteiten de subsidieaanvrager voornemens is met de subsidie uit te voeren, hoe de uitvoering van deze activiteiten vorm krijgt en welke doelen er met de uitvoering van deze activiteiten nagestreefd worden. Rechtspersoon: in afwijking van artikel 1 Algemene Subsidieverordening gemeente Emmen 2006, is deze beleidsregel ook van toepassing op rechtspersonen met winstoogmerk. Subsidieplafond: het totale bedrag dat per jaar beschikbaar is voor het verstrekken van subsidies op basis van deze beleidsregel. Verslag van verrichte activiteiten: het bij de subsidievaststelling te overleggen document, waarin beschreven is hoe de activiteiten waarvoor subsidie is aangevraagd verlopen zijn en in welke mate de doelstellingen die met het uitvoeren van de activiteiten beoogd waren, behaald zijn. Uit het verslag van de verrichte activiteiten moet blijken of aan de subsidievoorwaarden is voldaan. Voor een omschrijving van de in deze beleidsregel gehanteerde begrippen wordt voorts verwezen naar de begripsomschrijving in artikel 1 van de "Algemene subsidieverordening gemeente Emmen 2006". Artikel 2: Doelgroep Op de subsidie voor stimulering van duurzame ontwikkeling landelijk gebied in gemeente Emmen kan uitsluitend een beroep gedaan worden door rechtspersonen die een initiatief willen ontplooien dat bijdraagt aan de verwezenlijking van de doelstellingen van het in artikel 3 van deze beleidsregel geformuleerde doel van de subsidie. Artikel 3: Doel Het doel van subsidieverstrekking is om op basis van deze beleidsregel de verschillende functies die het landelijk gebied vervult te behouden en nieuwe ontwikkelingen te stimuleren. De subsidie duurzame ontwikkeling landelijk gebied ondersteunt primair concrete kleinschalige - en subsidiair grootschalige projecten - die bijdragen aan een duurzame sociale, economische, ruimtelijke en landschappelijke structuur van het landelijk gebied. Aanvragen voor subsidies duurzame ontwikkeling landelijk gebied dienen te vallen onder tenminste één van de onderstaande thema's:

4 I. Dynamische agrarische sector De agrarische sector kent een grote dynamiek. Er ontstaan nieuwe vormen van agrarisch grondgebruik (landgoederen, nieuwe teelten, bosbouw en agrarisch natuur/landschapsbeheer) en een aantal sectoren wordt geherstructureerd (intensieve veehouderij en glastuinbouw). Tevens zijn er mogelijkheden voor schaalvergroting. Deze ontwikkelingen bieden de agrarische sector nieuwe impulsen en kansen voor duurzame ontwikkeling. II. Vernieuwing van de plattelands economie Informatie en (tele) communicatietechnologie, toenemende mobiliteit en het footloose (bedrijven die niet gebonden zijn aan de nabijheid van productiefactoren en derhalve in principe 'overal' gevestigd kunnen zijn) karakter van een toenemend aantal bedrijven, bieden mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe duurzame werkgelegenheid in het landelijke gebied. III. Versterking recreatie en toerisme Het landelijk gebied van de gemeente Emmen beschikt over een aantal karakteristieken (rust, ruimte en openheid), die recreatieve en toeristische potenties hebben. Daarnaast herbergt de gemeente Emmen een zeer waardevol natuurgebied en diverse andere toeristische en recreatieve aanknopingspunten die toekomst bieden. IV. Versterking van de landschapsstructuur De rust, ruimte en openheid bieden enerzijds waardevolle mogelijkheden voor de duurzame ontwikkeling van het landelijk gebied. Anderzijds kent een deel van het landelijk gebied een relatief eenzijdige landschappelijke structuur. Door de ontwikkeling van nieuwe landschapselementen kan een meer divers en aantrekkelijker beeld ontstaan. V. Versterking van de leefbaarheid Leefbaarheid in het landelijk gebied is een belangrijk element in Duurzame ontwikkeling landelijk gebied. Leefbaarheid wordt sterk bepaald door gebruik, nabijheid en bereikbaarheid van uiteenlopende voorzieningen, zoals werk, onderwijs, winkels, sociale contacten, cultuur en recreatieve mogelijkheden. Er zijn veel mogelijkheden om de leefbaarheid in het landelijk gebied te versterken. Dit kan onder andere door de realisatie van nieuwe voorzieningen en door het streven naar een goede bereikbaarheid van voorzieningen. De toenemende mobiliteit kan hierin bijdragen. VI. Water als ontwikkelingsfactor Zowel landbouw als natuur heeft direct belang bij kwalitatief en voldoende water. Tevens kan water een rol spelen in het woon- en leefmilieu en ten behoeve van recreatie en toerisme. Het totaal of een deel van de projectkosten zijn subsidiabel voorzover het project of onderdelen daarvan het hoofddoel dienen en binnen tenminste één van de bovengenoemde kaders vallen.

5 Artikel 4 De aanvraag 1. De subsidieaanvraag dient schriftelijk te worden ingediend conform het door het college vastgestelde aanvraagformulier. 2. Besluitvorming over verlening van subsidies vindt jaarlijks plaats. Aanvragen voor een subsidie duurzame ontwikkeling landelijk gebied kunnen worden ingediend tot uiterlijk 1 november van het voorgaande boekjaar waarin de activiteit wordt verricht. 3. Bij indiening van de subsidieaanvraag dient een activiteitenplan zoals omschreven in artikel 1 en een begroting voor de activiteit te worden geleverd. 4. Op de subsidieaanvraag is Europese regelgeving over staatssteunmaatregelen van toepassing. Hiertoe dient bij een aanvraag altijd een Verklaring de minimis-steun te worden ondertekend. Artikel 5: Toetsingscriteria 1. Om voor subsidie in aanmerking te komen dient de activiteit: a. bij te dragen aan de uitvoering van de doelstelling van het gemeentelijk DOLGbeleid zoals dat in artikel 3 is omschreven en binnen één van de genoemde kaders valt; b. niet strijdig te zijn met vastgesteld rijks-, provinciaal- en gemeentelijk beleid. 2. Bij de uitvoering van de activiteit geldt de voorwaarde dat in de subsidieaanvraag moet aangegeven worden hoe en in welke mate wordt voldaan aan de voorwaarden en toetsingsgronden in de artikelen 1, 2, 3, 8 en 10. Hierbij geldt dat kleinschalige projecten de voorkeur hebben boven grootschalige projecten. Artikel 6: Weigeringsgronden 1. De subsidieaanvraag zal worden getoetst op ontvankelijkheid (voldoet de aanvraag aan voorwaarden en eisen). 2. Voor het bepalen van de hoogte van een subsidie wordt de aanvraag getoetst op volledigheid (eisen aanvraag en aanvrager, conform de artikelen 4) en doelmatigheid (de mate waarin uitvoering wordt gegeven aan het gemeentelijk beleid en de beleidsprioriteiten zoals aangegeven in de artikelen 2 en 3 van deze beleidsregel). 4. Bij het verlenen van subsidies zal de beoordeling van de aanvragen aan de hand van de voorwaarden geschieden en het doel van de subsidie als uitgangspunt dienen, ook als hiermee het subsidieplafond niet wordt bereikt. 4. Hierbij kan het college op basis van de beoordeling van de aanvraag een deel van het gevraagde subsidiebedrag toekennen. Artikel 7: Hoogte subsidie De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 50% van de totale projectkosten tot een maximum van , per project. Artikel 8: Subsidieplafond en verdeelregels 1. Onverminderd het bepaalde in artikel 8 van de Algemene subsidieverordening gemeente Emmen 2006 wordt op grond van artikel 7 van de Algemene subsidieverordening 2006 jaarlijks het subsidieplafond vastgesteld voor subsidies.

6 2. Het jaarlijks door de raad vastgestelde subsidieplafond geldt als limiet voor het verstrekken van subsidies. 3. Eenzelfde rechtspersoon (waarbij registratienummer van de Kamer van Koophandel bepalend is) kan maximaal eens per drie kalenderjaren een subsidieaanvraag indienen. Artikel 9: Verlening en vaststelling 1. Subsidies tot ,-- worden direct verleend en vastgesteld. 2. Subsidies vanaf ,-- worden voorlopig verleend en na verantwoording definitief vastgesteld. Artikel 10: Nadere verplichtingen In de subsidiebeschikking kunnen nadere voorwaarden worden gesteld. Artikel 11: Betaling 1. Bij subsidies tot ,-- wordt bij de verlening van de subsidie 100% als voorschot betaald. 2. Bij subsidies vanaf , wordt bij de verlening van de subsidie 90% als voorschot betaald en 10% bij de definitieve vaststelling van de subsidie. 3. De subsidie wordt betaald binnen 4 weken na bekendmaking van het besluit tot verlening en/of vaststelling. Artikel 12: Inwerkingtreding Deze beleidsregel treedt in werking vanaf 1 januari Artikel 13: Citeertitel Deze beleidsregel wordt aangehaald als: "Beleidsregel inzake subsidiëring Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied gemeente Emmen 2010". Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen, gehouden op 12 januari De gemeentesecretaris, De burgemeester, 6_ C

7 Aan: Van: Betreft: de leden van de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders informatie (brief) op grond van artikel 169 lid 2 Gemeentewet Betreft besluit collegenr. 10/125 Onderwerp: Beleidsregel Subsidieverlening Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied (DOLG) Het college stelt u voor deze briefte verzenden en te plaatsen op de lijst ingekomen stukken en de bijbehorende documenten ter inzage te leggen. Datum: 14 januari 2010 De assistent-gemeentesecretaris, i ^2 C.M. de Widt Brief naar Services ter Verzending dd. \ l \\\\ 10 Bijlage verzonden bij brief Ja/Neeó a Behandeling in commissie dd. m Behandeling in raad dd. là [2(10 Overige acties: q Wui-r ^ 4 v^l 6 Li* ex ^-e.. n b, w_ $ë-dol. iilih i

8 Bekendmaking Beleidsregel Subsidie Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 12 januari 2010 op grond van artikel 3, in samenhang met artikel 4 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Emmen de navolgende beleidsregel Subsidieverlening met bijbehorend subsidieplafond hebben vastgesteld: Beleidsregel Subsidieverlening Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied (DOLG). Het subsidieplafond voor het jaar 2010 is vastgesteld op ,-. De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 50% van de totale projectkosten tot een maximum van ,-- per project. Een aanvraagformulier kunt u opvragen bij de dienst Gebied, tst De beleidsregel is in te zien via de website De beleidsregel Subsidieverlening DOLG ligt ter inzage bij het Klant Contact Centrum (KCC), Raadhuisplein 1, te Emmen. Publicatiedatum Zuidenvelder:

9 Indienen bij: Gemeente Emmen Dienst Gebied, afdeling BDB Postbus RA Emmen logo AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE DUURZAME ONTWIKKELING LANDELIJK GEBIED (DOLG) Op deze subsidie is de Beleidsregel Subsidieverlening Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied (DOLG), vastgesteld door Burgemeester en Wethouders op grond van art. 3 jo 4 Algemene Subsidie Verordening Gemeente Emmen, van toepassing. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 1 november van het voorgaande boekjaar waarin de activiteit wordt uitgevoerd, worden ingediend. Onvolledig ingevulde of formulieren waarbij de bijlagen ontbreken kunnen wij helaas niet in behandeling nemen. 1. Gegevens van de aanvrager Datum indiening aanvraag Naam aanvrager Rechtsvorm KvKnummer Voegt u een uittreksel register KvK bij of de statuten. Postadres Postcode en plaats_ Contactpersoon Naam Functie Telefoon_ Bank-/girorekening nummer

10 BTW-nummer Kunt u BTW verrekenen? Heeft de aanvrager de afgelopen 3 jaar een subsidie aangevraagd uit het DOLG? D D Ja Nee De-minimis verklaring. Aanbevolen wordt om alvorens deze verklaring in te vullen eerst de toelichting over de 'de minimisverklaring' te lezen. Hierbij verklaart ondergetekende, dat aan de hierna genoemde onderneming o geen de minimis-steun over de periode van (datum drie j aar vóór de ondertekening van deze verklaring) tot (datum van ondertekening van deze verklaring), niet eerder de minimis-steun (in welke vorm of voor welk doel dan ook) is verleend. o beperkte de minimis-steun over de periode van (datum drie j aar vóór ondertekening van deze verklaring) tot ( datum van ondertekening van deze verklaring) eerder de minimis-steun is verleend tot een totaal bedrag van en dat de verwachting is dat tot het moment van verlening van de onderhavige steun anderszins geen staatssteun zal worden ontvangen. Een kopie van gegevens waaruit het verlenen van de de minimis-steun blijkt wordt bijgaand verstrekt. 2. Algemeen Voor welke activiteit of welk project vraagt u subsidie aan? Wanneer vindt de activiteit of het project plaats? Startdatum: Einddatum:

11 Gevraagd subsidiebedrag: Wordt de activiteit door de aanvrager alleen uitgevoerd of is er sprake van een samenwerkingsverband? Zoja, stuurt u dan een samenwerkingsovereenkomst met en de naam, adres, woonplaatsgegevens van de samenwerkingspartners. 3. (iecfl ii hieronder een korte inhoudelijke beschrijving van de activiteit of hol project (voeg uw activiteitenplan bij) 4. I w aanvraag heelt betrekking op de speerpunten 1)01.( i Aanvragen voor subsidies Duurzame Ontwikkeling Landelijk gebied dienen te vallen onder tenminste één van de onderstaande thema's: I. Dynamische agrarische sector De agrarische sector kent een grote dynamiek. Er ontstaan nieuwe vormen van agrarisch grondgebruik (landgoederen, nieuwe teelten, bosbouw en agrarisch natuur/landschapsbeheer) en een aantal sectoren wordt geherstructureerd (intensieve veehouderij en glastuinbouw). Tevens zijn er mogelijkheden voor schaalvergroting. Deze ontwikkelingen bieden de agrarische sector nieuwe impulsen en kansen voor duurzame ontwikkeling. II. Vernieuwing van de plattelandseconomie Informatie en (tele) communicatietechnologie, toenemende mobiliteit en het footloose (bedrijven die niet gebonden zijn aan de nabijheid van productiefactoren en derhalve in principe 'overal' gevestigd kunnen zijn) karakter van een toenemend aantal bedrijven, bieden.mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe duurzame werkgelegenheid in het landelijke gebied.

12 ZZZ. Versterking recreatie en toerisme Het landelijk gebied van de gemeente Emmen beschikt over een aantal karakteristieken (rust, ruimte en openheid), die recreatieve en toeristische potenties hebben. Daarnaast herbergt de gemeente Emmen een zeer waardevol natuurgebied en diverse andere toeristische en recreatieve aanknopingspunten die toekomst bieden. IV. Versterking van de landschapsstructuur De rust, ruimte en openheid bieden enerzijds waardevolle mogelijkheden voor de duurzame ontwikkeling van het landelijk gebied. Anderzijds kent een deel van het landelijk gebied een relatief eenzijdige landschappelijke structuur. Door de ontwikkeling van nieuwe landschapselementen kan een meer divers en aantrekkelijker beeld ontstaan. V. Versterking van de ïeefliaarheid Leefbaarheid in het landelijk gebied is een belangrijk element in Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied. Leefbaarheid wordt sterk bepaald door gebruik, nabijheid en bereikbaarheid van uiteenlopende voorzieningen, zoals werk, onderwijs, winkels, sociale contacten, cultuur en recreatieve mogelijkheden. Er zijn veel mogelijkheden om de leefbaarheid in het landelijk gebied te versterken. Dit kan onder andere door de realisatie van nieuwe voorzieningen en door het streven naar een goede bereikbaarheid van voorzieningen. De toenemende mobiliteit kan hierin bijdragen. VI. Water als ontwikkelingsfactor Zowel landbouw als natuur heeft direct belang bij kwalitatief en voldoende water. Tevens kan water een rol spelen in het woon- en leefmilieu en ten behoeve van recreatie en toerisme. Geeft u hier aan welke speerpunten de activiteit of het project voldoet:

13 5. Begroting (voeg de begroting bij) Uitgaven Inkomsten 6. Subsidies en andere bijdragen Geeft u hierna aan bij welke overheden, organisaties, bedrijven u subsidie en/of bijdragen heeft aangevraagd en wat de stand van zaken rond de behandeling van die aanvragen is. Instantie Gevraagd bedrag Stand van zaken Geweigerd/in beh./toegekend 7. Communicatie Geeft u hierna aan: op welke manier u uw doelgroep voor uw activiteit/project benadert - op welke manier u zichtbaar maakt dat de gemeente Emmen uw activiteit/project subsidieert

14 Bijlagen: Noteer hieronder welke bijlagen u heeft bijgevoegd: 1. uittreksel KvK of statuten D 2. samenwerkingsovereenkomst (indien van toepassing) D naam, adres en woonplaatsgegevens partners 3. de'de minimis-verklaring' D 4. activiteitenplan D 5. begroting D 5. overige documenten (met naam omschrijven) D U kunt uw aanvraag indienen bij Gemeente Emmen, denkt u daarbij aan de bijlagen, Dienst Gebied, afdeling BDB Postbus RA Emmen U ontvangt een ontvangstbevestiging van uw aanvraag. Vervolgens beslist het college van burgemeester en wethouders op uw aanvraag. Dat gebeurt binnen acht weken nadat alle relevante informatie bekend is. Deze termijn kan met acht weken worden verlengd. Bij vragen leunt u contact opnemen met Dienst Gebied Afdeling Bedrijfsbureau contactpersoon DOLG Tel TOELICHTING bij aanvraagformulier Subsidie Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied (DOLG) inzake de VERKLARING DE MINIMIS-STEUN De Europese Commissie heeft bij verordening een drempel vastgesteld waaronder steunmaatregelen (zoal subsidieverlening) worden geacht niet aan de criteria van artikel 87, eerste lid van het EG-verdrag te voldoen en derhalve niet hoeven te worden aangemeld. Deze drempel is gesteld op een bedrag van ,- (voor de landbouw- en visserij sector: 3.000,-) 1. Dit bedrag geldt per onderneming over een periode van drie jaar. Steun die het bedrag van ,- ( of 3.000,- ) niet overschrijdt, wordt aangemerkt als "de minimissteun". 1 Verordening (EG) Nr. 69/2001 van de Commissie van 12 januari 2001 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG-verdrag op de de minimis-steun; Verordening (EG) Nr. 1860/2004 van de Commissie van 6 oktober 2004 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG- Verdrag op de de minims-steun in de landbouwsector en de visserijsector.

15 Het plafond is van toepassing ongeacht de vorm van de steun en ongeacht het met de steun beoogde doel. De de minimis-regel is voor niet van toepassing op de vervoerssector, de aquacultuursector, exportsteun en steun waardoor binnenlandse producten ten opzichte van ingevoerde producten worden bevoordeeld. In deze gevallen dient de steun aangemeld te worden. De aanmelding wordt uitgevoerd door de gemeente. Door middel van deze verklaring geeft u aan, dat met de huidige subsidieverlening voor uw onderneming alsmede het gehele eventuele moederconcern waartoe uw onderneming behoort, de drempel van ,- (landbouw- en visserijsector: 3.000,-), gerekend over een periode van driejaar, niet wordt overschreden. U moet daarom nagaan of in de afgelopen driejaar enige vorm van steun door een overheidsinstantie aan uw onderneming is verstrekt. Behalve om subsidieverlening kan het daarbij gaan om leningen tegen gunstige voorwaarden, specifieke sociale en fiscale faciliteiten, de verkoop van grond tegen een lagere prijs dan de marktwaarde, vrijstellingen, verlagingen of kwijtschelding van directe of indirecte belastingen, preferenties bij het plaatsen overheidsoverdrachten etc. Bij het bedrag van de onderhavige subsidieverlening dient u eventuele andere in de afgelopen driejaar ontvangen steun op te tellen. Het gaat daarbij niet alleen om steun die u heeft ontvangen van de gemeente maar ook om steun die u heeft ontvangen van andere overheidsinstanties. De de minimis-regel laat de mogelijkheid onverlet dat ondernemingen voor hetzelfde project ook staatssteun ontvangen die door de Commissie is goedgekeurd of binnen het toepassingsgebied van een groepsvrijstellingsverordening valt. Het is raadzaam om zorgvuldig na te gaan of in uw geval de de minimis-drempel niet wordt overschreden. Immers bij overschrijding van de drempel dient de steun aangemeld te worden. Handelen in strijd met de staatssteunregels uit het EG-verdrag kan in het ergste geval leiden tot terugvordering van de verleende steun! De verklaring heeft betrekking op twee situaties: uw onderneming alsmede het gehele eventuele moederconcern waartoe uw onderneming behoort, heeft de afgelopen drie jaar in het geheel geen steun ontvangen, of uw onderneming alsmede het eventuele gehele moederconcern waartoe uw onderneming behoort, heeft in de afgelopen drie jaar steun ontvangen, maar opgeteld bij het bedrag van de huidige subsidieverlening wordt het bedrag van ,- of 3.000,- met betrekking tot de sectoren landbouw en visserij, niet overschreden. Uiteraard vult u alléén de rubriek in die op uw situatie van toepassing is. Vergeet u in het tweede geval vooral niet om de bijlage(n) bij te sluiten! College van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen. I:\Afdeling\Staf\Juridische zaken\subsidies\aanvraagformulier DOLG-subsidie (CONCEPT).doe

Aanvraagformulier voor subsidie zonne-energie Dalfsen 2012

Aanvraagformulier voor subsidie zonne-energie Dalfsen 2012 Aanvraagformulier voor subsidie zonne-energie Dalfsen 2012 Bijlage I Dit is het aanvraagformulier van de subsidieverordening zonne-energie Dalfsen 2012 (bijlage I, zie artikel 5 lid 1). Met dit formulier

Nadere informatie

Aanvraagformulier Innovatiefonds Oost Gelre

Aanvraagformulier Innovatiefonds Oost Gelre Aanvraagformulier Innovatiefonds Oost Gelre Naam project Aanvrager Looptijd project Inleiding welke gebeurtenissen zijn van invloed op het project? hoe ziet de huidige situatie eruit? wordt het project

Nadere informatie

Aanbevolen wordt om alvorens deze verklaring in te vullen eerst de toelichting in de bijlage van dit formulier te lezen!

Aanbevolen wordt om alvorens deze verklaring in te vullen eerst de toelichting in de bijlage van dit formulier te lezen! Pagina 1 van 5 VERKLARING DE-MINIMISSTEUN Aanbevolen wordt om alvorens deze verklaring in te vullen eerst de toelichting in de bijlage van dit formulier te lezen! Verklaring Hierbij verklaart ondergetekende,

Nadere informatie

Programmaspecifieke vragen bij de digitale subsidieaanvraag

Programmaspecifieke vragen bij de digitale subsidieaanvraag E 2. Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen Voor dit programma gelden de regels: Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen. (titel 5.5) Voor alle aanvragen geldt: Voeg als bijlage een verklaring van

Nadere informatie

Aanvraagformulier Gevel- en voorterreinfonds bedrijventerrein Vak A Hoofdweg CapelleXL

Aanvraagformulier Gevel- en voorterreinfonds bedrijventerrein Vak A Hoofdweg CapelleXL Aanvraagformulier Gevel- en voorterreinfonds bedrijventerrein Vak A Hoofdweg CapelleXL Gegevens aanvrager Bedrijfsnaam : Contactpersoon + functie :... Adres : Postcode + plaats : Telefoon : E-mail : Website

Nadere informatie

Aanvraagformulier 'subsidieregeling vulpunten duurzame brandstoffen provincie Groningen'

Aanvraagformulier 'subsidieregeling vulpunten duurzame brandstoffen provincie Groningen' Aanvraagformulier 'subsidieregeling vulpunten duurzame brandstoffen provincie Groningen' A. Algemene gegevens 1. Projectnaam: 2. Naam projectindiener... Postadres Bezoekadres Postcode en plaats Contactpersoon

Nadere informatie

Verklaring de-minimissteun

Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen als bedoeld in de de-minimis verordening (PbEU 2006, L 379). Aanbevolen wordt om voor het invullen van deze verklaring eerst de toelichting

Nadere informatie

Subsidieaanvraagformulier

Subsidieaanvraagformulier Subsidieregeling bodemverbetering Toelichting indienen aanvraag Volledige aanvragen moeten worden ingediend bij: Stichting Marke Haarloseveld Olden Eibergen e.o. Oude Eibergseweg 13 7273 PJ HAARLO Telefonische

Nadere informatie

Verklaring beperkte steun

Verklaring beperkte steun Verklaring beperkte steun Verklaring in het kader van het verlenen van beperkte steunbedragen als bedoeld in punt 4.2 van de Tijdelijke communautaire kaderregeling inzake staatssteun ter stimulering van

Nadere informatie

Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 7 juli 2015, nr. 814D4BF6, tot vaststelling van de Vergoedingsregeling

Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 7 juli 2015, nr. 814D4BF6, tot vaststelling van de Vergoedingsregeling CVDR Officiële uitgave van Utrecht. Nr. CVDR372857_1 23 februari 2017 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 7 juli 2015, nr. 814D4BF6, tot vaststelling van de Vergoedingsregeling ganzenrustgebieden

Nadere informatie

Aanvraagformulier incidentele subsidie 2017

Aanvraagformulier incidentele subsidie 2017 Gegevens gemeente Datum ontvangst (in te vullen door de gemeente) Verzendadres Gemeente Krimpenerwaard Postbus 51, 2820 AB Stolwijk T: 140182, E: info@krimpenerwaard.nl Aanvraagformulier incidentele subsidie

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer /c; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer /c; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING WESTSTELLINGWERF 2016 De raad van de gemeente Weststellingwerf; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer 006042/c; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

Aanvraagformulier structurele subsidie 2018

Aanvraagformulier structurele subsidie 2018 Gegevens gemeente Datum ontvangst (in te vullen door de gemeente) Verzendadres Gemeente Krimpenerwaard Postbus 51, 2820 AB Stolwijk T: 140182, E: info@krimpenerwaard.nl Aanvraagformulier structurele subsidie

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 De raad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 september 2013, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Algemene subsidieverordening gemeente Oldebroek Nr. 65148 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 juli 2010; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Artikel 4 Uitvoering De subsidieregeling wordt namens de provincie Groningen uitgevoerd door BIJ12.

PROVINCIAAL BLAD. Artikel 4 Uitvoering De subsidieregeling wordt namens de provincie Groningen uitgevoerd door BIJ12. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Groningen. Nr. 5492 6 oktober 2016 Subsidieregeling ganzenfoerageergebieden Groningen 2014 Besluit van Gedeputeerde Staten der provincie Groningen van 3

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening 2014

Algemene subsidieverordening 2014 Algemene subsidieverordening 2014 De raad van de gemeente Reimerswaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 april 2014, 14.008846, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK De raad van de gemeente Moerdijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van >, , inzake de Algemene

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel

Algemene subsidieverordening Texel Algemene subsidieverordening Texel Gemeenteblad Texel 2016 nr 36 datum 24-03-2016 INTREKKING Algemene subsidieverordening Texel 2011 De raad van de gemeente Texel gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

eurne DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56;

eurne DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56; Nr. S6a DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56; gehoord de commissie Economie en Wonen d.d. 4 september 2018; gelet op het bepaalde

Nadere informatie

Subsidieregeling Aanjaaggelden Zeeland in Stroomversnelling. AANVRAAGFORMULIER Zeeland in Stroomversnelling: Demonstratieproject

Subsidieregeling Aanjaaggelden Zeeland in Stroomversnelling. AANVRAAGFORMULIER Zeeland in Stroomversnelling: Demonstratieproject Subsidieregeling Aanjaaggelden Zeeland in Stroomversnelling AANVRAAGFORMULIER Zeeland in Stroomversnelling: Demonstratieproject Aanvraagformulier voor subsidieaanvragen voor projecten gericht op het uitvoeren

Nadere informatie

Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014

Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerhugowaard. Nr. 63717 23 mei 2016 Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014 Algemene subsidieverordening Heerhugowaard 2014 Nr.RB2016030/RB2013232

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2012, gelet op - artikel 149

Nadere informatie

Tijdelijke Subsidieregeling Zonnepanelen

Tijdelijke Subsidieregeling Zonnepanelen Tijdelijke Subsidieregeling Zonnepanelen Wetstechnische informatie : Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: Onderwerp: Subsidieverordening zonne-energie Dalfsen 2012. Datum: Decosnummer: 5

Raadsvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: Onderwerp: Subsidieverordening zonne-energie Dalfsen 2012. Datum: Decosnummer: 5 Raadsvoorstel Status: besluitvormend Agendapunt: Onderwerp: Subsidieverordening zonne-energie Dalfsen 2012 Datum: Portefeuillehouder: Klaas Agricola Decosnummer: 5 Informant: Richard Pap E. r.pap@dalfsen.nl

Nadere informatie

Deelverordening Subsidie Zonnepanelen Kellen

Deelverordening Subsidie Zonnepanelen Kellen CVDR Officiële uitgave van Tiel. Nr. CVDR337647_1 10 juli 2018 Deelverordening Subsidie Zonnepanelen Kellen ARTIKEL 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Deze regeling verstaat onder: a. ASV: de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht De raad van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2015, nr... ; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 Raadsvergadering : 25 februari 2016 Agendanr. : 6d Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 januari

Nadere informatie

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016 Leeswijzer modelbepalingen - [datum] of [naam gemeente] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel II. - [iets] = facultatief, zie bijvoorbeeld artikel I bij artikel 9, derde de lid, onder

Nadere informatie

Subsidieregeling maatschappelijke inzet sportverenigingen

Subsidieregeling maatschappelijke inzet sportverenigingen Subsidieregeling maatschappelijke inzet sportverenigingen Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem, gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lochem 2013, besluiten: vast

Nadere informatie

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort;

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort; Burgemeester en wethouders van gemeente Amersfoort, gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort; besluit vast te stellen de volgende regeling:

Nadere informatie

Subsidieregeling Recreatie, Toerisme en Evenementen Montferland Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland;

Subsidieregeling Recreatie, Toerisme en Evenementen Montferland Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Montferland Nr. 11125 16 januari 2019 Subsidieregeling Recreatie, Toerisme en Evenementen Montferland 2019 Het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen overwegende dat het gewenst is voor subsidiering algemene regels vast te stellen;

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen overwegende dat het gewenst is voor subsidiering algemene regels vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Harlingen. Nr. CVDR27949_1 16 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2006 Raad : 6 december 2006.... DE RAAD VAN DE GEMEENTE HARLINGEN; overwegende dat

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEPALINGEN

A. ALGEMENE BEPALINGEN No. 070505 St. Annaparochie, 31 mei 2007. De raad der gemeente het Bildt; overwegende; dat de raad bij besluit dd. 11 november 2002 de Algemene Subsidie Verordening heeft vastgesteld; dat het in aanvulling

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Haaksbergen (9.16b)

Algemene subsidieverordening Haaksbergen (9.16b) Algemene subsidieverordening Haaksbergen (9.16b) Samenvatting Deze verordening geeft aan welke begrippen bij subsidies worden gebruikt, welke soorten subsidies er zijn, welke regels er gelden voor aanvragen,

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018

Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 citeertitel: Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 vastgesteld bij besluit van: 15 februari 2018 Algemene subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ommen. Nr. 52126 16 juni 2015 Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen De raad van de gemeente Ommen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Beleidsregel Stimuleringsregeling dorpen en wijken Emmen 2015

Beleidsregel Stimuleringsregeling dorpen en wijken Emmen 2015 Beleidsregel Stimuleringsregeling dorpen en wijken Emmen 2015 Behorende bij de Algemene subsidieverordening Emmen 2013 (art. 3 jo 4 ASV) Besluit College d.d. 29 september 2015 Reg. nr: 15/0805 Programma

Nadere informatie

Beleidsregel: Incidentele subsidiëring sociaal culturele en welzij nsactiviteiten Behorende bij de Algemene subsidieverordening gemeente Emmen 2011

Beleidsregel: Incidentele subsidiëring sociaal culturele en welzij nsactiviteiten Behorende bij de Algemene subsidieverordening gemeente Emmen 2011 Beleidsregel: Incidentele subsidiëring sociaal culturele en welzij nsactiviteiten Behorende bij de Algemene subsidieverordening gemeente Emmen 2011 Collegebesluit d.d. 01-11-2011 reg.nr. 11.0850 Publicatiedatum:

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ALMERE 2011 De raad van de gemeente Almere; Gezien het voorstel van het college; Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene

Nadere informatie

Maatschappelijke partner: de organisatie(s) waar de doelgroep zich bevindt om het aanbod op af te stemmen.

Maatschappelijke partner: de organisatie(s) waar de doelgroep zich bevindt om het aanbod op af te stemmen. Subsidieregeling maatschappelijke inzet sportverenigingen 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem, gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lochem 2013, besluiten:

Nadere informatie

Subsidieverordening Hollands Kroon

Subsidieverordening Hollands Kroon Subsidieverordening Hollands Kroon De gemeenteraad van Hollands Kroon, Besluit: vast te stellen de navolgende 1. ALGEMENE BEPALINGEN 1.1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen Bij de toepassing

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING TOEKOMSTFONDS ONDERWIJS ARBEIDSMARKT AMERSFOORT

SUBSIDIEREGELING TOEKOMSTFONDS ONDERWIJS ARBEIDSMARKT AMERSFOORT SUBSIDIEREGELING TOEKOMSTFONDS ONDERWIJS ARBEIDSMARKT AMERSFOORT Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling en de daarop rustende bepalingen wordt (mede) verstaan onder: aanvraag: ingediend verzoek

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Maastricht 2015 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Wettelijke

Nadere informatie

gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr ;

gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr ; Burgemeester en wethouders van gemeente Amersfoort, gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr. 5365999; gelet op de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3, artikel

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Tijdelijke Subsidieregeling Inland AIS-apparaten binnenvaart

Aanvraagformulier. Tijdelijke Subsidieregeling Inland AIS-apparaten binnenvaart Aanvraagformulier Tijdelijke Subsidieregeling Inland AIS-apparaten binnenvaart Dit formulier is verstrekt door en moet schriftelijk worden ingediend bij SenterNovem in Zwolle. Postadres: Postbus 10073,

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Westerveld 2018

Algemene subsidieverordening gemeente Westerveld 2018 Algemene subsidieverordening gemeente Westerveld 2018 De raad van de gemeente Westerveld; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 november 2017; gelet op artikel 149

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Artikel 1. Begripsomschrijvingen a. Activiteit: het resultaat van samenhangend handelen van een organisatie, meetbaar in tijd, kwantiteit, kwaliteit

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 10 mei 2016, kenmerk MO/ ;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 10 mei 2016, kenmerk MO/ ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dordrecht. Nr. 105032 29 juli 2016 Algemene subsidieverordening Dordrecht De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het college van Burgemeester

Nadere informatie

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen Gemeenteblad Elektronisch uitgegeven van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2011 Nummer: 35 Uitgifte: 23 december 2011 Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de

Nadere informatie

"Verordening evenementen gemeente Hardenberg".

Verordening evenementen gemeente Hardenberg. "Verordening evenementen gemeente Hardenberg". HOOFDSTUK I Inleidende bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Organisator: een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven

Nadere informatie

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Voor de jaren 2017 en 2018 stelt het college op grond van Artikel 1.3 van de Algemene Subsidieverordening Ferwerderadiel

Nadere informatie

Subsidieregeling Onderwijs en Kinderopvang Weert 2017

Subsidieregeling Onderwijs en Kinderopvang Weert 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Weert. Nr. 21810 10 februari 2017 Subsidieregeling Onderwijs en Kinderopvang Weert 2017 Burgemeester en wethouders van Weert; gelet op artikel 3 van de Algemene

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening GOES 2011

Algemene subsidieverordening GOES 2011 Algemene subsidieverordening GOES 2011 De raad van de gemeente Goes; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 juni 2011; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

Programmaspecifieke Vragen Lijst

Programmaspecifieke Vragen Lijst 1. Specifieke vragen en beoogde resultaten 1.1 Heeft uw subsidieaanvraag betrekking op procesbegeleidingsactiviteiten door een onafhankelijke procebegeleider en het opstellen van een projectplan voor een

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Heerenveen 2017

Algemene subsidieverordening Heerenveen 2017 Algemene subsidieverordening Heerenveen 2017 De gemeenteraad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 15 november 2016; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; gezien

Nadere informatie

Subsidieverordening maatschappelijke ontwikkeling gemeente Buren 2011

Subsidieverordening maatschappelijke ontwikkeling gemeente Buren 2011 CVDR Officiële uitgave van Buren. Nr. CVDR85564_4 18 april 2017 Subsidieverordening maatschappelijke ontwikkeling gemeente Buren 2011 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Verordening van 23 maart, 13 en 20 april 2016 van Provinciale Staten van Drenthe, Fryslân en Groningen, houdende bepalingen met betrekking tot de verstrekking van subsidies van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

vast te stellen de navolgende ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING 2015.

vast te stellen de navolgende ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING 2015. Vergadering d.d. : 30 september 2014 Agendapunt : 7.2 Registratienummer : 512102 Onderwerp : Algemene subsidieverordening 2015 De raad van de gemeente Hof van Twente; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Landsmeer. Nr. 115833 22 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Algemene Subsidieverordening gemeente Bunnik 2017

Algemene Subsidieverordening gemeente Bunnik 2017 Algemene Subsidieverordening gemeente Bunnik 207 Aanhef De raad van de gemeente Bunnik, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 oktober 206; Gelet op artikel 49 van de

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

GEMEENTEBLAD. Nr HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Wierden Nr. 163204 20 september 2017 Algemene subsidieverordening gemeente Wierden 2015 Burgemeester en wethouders van Wierden maken (ter uitvoering van het

Nadere informatie

Inspraak subsidiebeleid 2017 gemeente Berg en Dal concept Algemene subsidieverordening

Inspraak subsidiebeleid 2017 gemeente Berg en Dal concept Algemene subsidieverordening GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Berg en Dal. Nr. 70674 1 juni 2016 Inspraak subsidiebeleid 2017 gemeente Berg en Dal concept Algemene subsidieverordening De raad van de gemeente Berg en Dal

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING INNOVATIEAGENDA CULTUUR MAASTRICHT ( )

SUBSIDIEREGELING INNOVATIEAGENDA CULTUUR MAASTRICHT ( ) SUBSIDIEREGELING INNOVATIEAGENDA CULTUUR MAASTRICHT (2016-2018) Burgemeester en wethouders van Maastricht, - gelet op artikel 2, vierde lid en artikel 3, tweede lid van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019.

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Drenthe Nr. 2529 4 april 2019 Algemene subsidieregeling SNN 2019 Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 2 april 2019, kenmerk 5.1/2019000925,

Nadere informatie

Regeling subsidie promotie gemeente Oisterwijk 2016

Regeling subsidie promotie gemeente Oisterwijk 2016 Regeling subsidie promotie gemeente Oisterwijk 2016 Datum vaststelling 15 september 2015 Datum publicatie Datum inwerkingtreding 1 oktober 2015 Geldigheidsduur Kalenderjaar 2016 Juridische grondslag Algemene

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE HOUTEN

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE HOUTEN De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 16 juni 2014, nummer 2014-046; (gewijzigd n.a.v. de raadsvergadering van 7 oktober 2014) overwegende dat - het juridisch

Nadere informatie

Aanvraag subsidievaststelling

Aanvraag subsidievaststelling Bezoekadres Ganzenmarkt 1 Postadres Postbus 354 7570 AJ Oldenzaal Telefoon (0541) 58 81 11 14+ netnummer 14 0541 E-mail info@oldenzaal.nl Internet www.oldenzaal.nl 1. Gegevens organisatie Aanvraag subsidievaststelling

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Nummer: 23-03-15/06 De raad der gemeente Hellevoetsluis; gehoord de commissie algemene zaken en middelen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17-03-2015, nummer:23-03-15/06; besluit:

Nadere informatie

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort;

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort; -./ 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 : ; < Burgemeester en wethouders van gemeente Amersfoort, gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de vigerende Algemene Subsidieverordening van gemeente Amersfoort; besluit vast

Nadere informatie

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke Zorg en Welzijn Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 16 juni, nummer -046; overwegende dat - het juridisch toetsingskader voor de subsidieverstrekking verbetering behoeft

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzaam bouwen op bedrijventerreinen gemeente Borsele 2014

Subsidieverordening duurzaam bouwen op bedrijventerreinen gemeente Borsele 2014 CVDR Officiële uitgave van Borsele. Nr. CVDR333677_1 17 april 2018 Subsidieverordening duurzaam bouwen op bedrijventerreinen gemeente Borsele 2014 Besluit tot het vaststellen van de Subsidieverordening

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 15 november 2016, kenmerk SBH/ ;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 15 november 2016, kenmerk SBH/ ; Nr. 1748803 - II De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 15 november 2016, kenmerk SBH/1739468;

Nadere informatie

Subsidieverordening voorziening laadpalen op eigen terrein

Subsidieverordening voorziening laadpalen op eigen terrein Subsidieverordening voorziening laadpalen op eigen terrein Het algemeen bestuur van de stadsregio Rotterdam, gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur d.d. 7 november 2012; gelet op de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN; In aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden 014- (ASV); Gelet op de ASV artikel ; Gelet op de Gemeentewet

Nadere informatie

Subsidieregeling Recreatie, Toerisme en evenementen Montferland 2016. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland;

Subsidieregeling Recreatie, Toerisme en evenementen Montferland 2016. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Montferland. Nr. 34253 21 maart 2016 Subsidieregeling Recreatie, Toerisme en evenementen Montferland 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Subsidieverordening Waterbewustzijn

Subsidieverordening Waterbewustzijn Subsidieverordening Waterbewustzijn Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe; op het voorstel van het college van dijkgraaf en heemraden d.d. 21 augustus 2017; gelet op het bepaalde in de Algemene

Nadere informatie

c. Meerjarige subsidie: subsidie die voor twee kalenderjaren 5. Europees steunkader: een mededeling, richt-

c. Meerjarige subsidie: subsidie die voor twee kalenderjaren 5. Europees steunkader: een mededeling, richt- Bijlage 2 bij raadsvoorstel inzake actualisering gemeentelijk subsidiebeleid. Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd: Artikel 1. Begripsomschrijvingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Awb: de Algemene

Nadere informatie

Subsidieregels Cultuurfonds

Subsidieregels Cultuurfonds Subsidieregels Cultuurfonds Op deze subsidieregels is de algemene subsidieverordening Borger-Odoorn van toepassing. Deze subsidieregels horen als bijlage bij de Beleidsregels Cultuur en Welzijn 2004-2008

Nadere informatie

Sector: I. Nr. : 90.8

Sector: I. Nr. : 90.8 Sector: I Nr. : 90.8 De raad van de gemeente Ferwerderadiel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2001, nummer 7/90.01; gelet op de artikelen 148 en 149 van de Gemeentewet

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2016, BWV ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2016, BWV ; Voorstelnummer: 2016-067 De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2016, BWV16.0250; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en de Algemene wet

Nadere informatie

Subsidieverordening waardevolle panden gemeente Veere 2017

Subsidieverordening waardevolle panden gemeente Veere 2017 CVDR Officiële uitgave van Veere. Nr. CVDR608084_1 21 februari 2018 Subsidieverordening waardevolle panden gemeente Veere 2017 De raad van de gemeente Veere; Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet Gelet

Nadere informatie

Structurele activiteitensubsidie

Structurele activiteitensubsidie Structurele activiteitensubsidie Om voor het jaar 2017 in aanmerking te komen voor een structurele activiteitensubsidie van de gemeente Vlissingen moet aan een aantal formele voorwaarden worden voldaan.

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO. De raad van de gemeente Tynaarlo,

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO. De raad van de gemeente Tynaarlo, ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO De raad van de gemeente Tynaarlo, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 september 2010, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Drenthe,

Gedeputeerde Staten van Drenthe, Gedeputeerde Staten van Drenthe, Gelet op de Voorwaarden voor projecten uitgevoerd in het kader van Pieken in de Delta Noord- Nederland, het Operationeel programma Noord-Nederland 2007-2013 en de Algemene

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER WADDENFONDS behorend bij subsidieregeling advieskosten waddenfonds 2018/03

AANVRAAGFORMULIER WADDENFONDS behorend bij subsidieregeling advieskosten waddenfonds 2018/03 AANVRAAGFORMULIER WADDENFONDS behorend bij subsidieregeling advieskosten waddenfonds 2018/03 t.b.v. tegemoetkoming in advieskosten voor volledige aanvraag op grond van subsidieregeling waddenfonds 2018/02

Nadere informatie

Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe

Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur MD Zaaknummer: 583313 Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe Burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe, overwegende: dat de gemeenteraad in de

Nadere informatie

vast te stellen de Subsidieregeling stimulering projecten sociale huur Fryslân:

vast te stellen de Subsidieregeling stimulering projecten sociale huur Fryslân: Subsidieregeling van 13 december 2016, nr. 1372808, betreffende de subsidiëring van projecten inzake de realisatie van sociale huurwoningen in de provincie Fryslân Gedeputeerde Staten van Fryslân, gelet

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE WEST MAAS EN WAAL 2017

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE WEST MAAS EN WAAL 2017 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE WEST MAAS EN WAAL 2017 Vastgesteld bij raadsbesluit van 08 december 2016, 2016/12-09. De raad van de gemeente West Maas en Waal; Gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel 2016

Algemene subsidieverordening Texel 2016 Algemene subsidieverordening Texel 2016 ASV Texel 2016 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 23 maart 2016 onder nummer 019 Gemeenteblad Texel 2016 nr 35 datum 24-03-2016 Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

gelet op artikel 4:23 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 4 van de Algemene Subsidieverordening Arnhem 2016;

gelet op artikel 4:23 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 4 van de Algemene Subsidieverordening Arnhem 2016; Besluit van 2 april 2019 Zaaknummer 342352 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ARNHEM; gelet op artikel 4:23 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 4 van de Algemene Subsidieverordening

Nadere informatie

STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING

STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Vastgesteld bij besluit van de Regioraad van 26 juni 2007, nr. ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING STADSREGIO AMSTERDAM 1 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Subsidie aanschaf elektrische auto s veelrijders. Voor meer informatie kunt u bellen met: Mevr. I. van Poppel Tel. (0492) 587848

Subsidie aanschaf elektrische auto s veelrijders. Voor meer informatie kunt u bellen met: Mevr. I. van Poppel Tel. (0492) 587848 Subsidie aanschaf e auto s veelrijders 2012 Dit formulier zenden aan: Gemeente t.a.v. SE/EC T.a.v. I. van Poppel, Postbus 950 5700 AZ Voor meer informatie kunt u bellen met: Mevr. I. van Poppel Tel. (0492)

Nadere informatie

gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014

gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014 DSB/2016.247 RIS294595 SUBSIDIEREGELING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Overwegende dat: - de groei van het aantal elektrische auto s in Den Haag een bijdrage

Nadere informatie

Raadsbesluit Reg. nr :

Raadsbesluit Reg. nr : Verwijzingsbron niet Raadsbesluit Reg. nr : Aanhef De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders va gelet op de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Ede 2017

Algemene subsidieverordening Ede 2017 Algemene subsidieverordening Ede 2017 De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 mei 2017; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; gezien het advies van de

Nadere informatie

Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland

Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland 10 februari 2014 BIVO/2014/30040 *Z0107302622* R E G E L I N G S U B S I D I E D U U R Z A A M W O N E N I N K E N N E M E R L A N D Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening Amersfoort 2013 (ASV), besluit vast te stellen de volgende regeling:

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening Amersfoort 2013 (ASV), besluit vast te stellen de volgende regeling: SUBSIDIEREGELING INCIDENTELE SUBSIDIES AMATEURKUNST 2013 Burgemeester en wethouders van gemeente Amersfoort; overwegende dat het gewenst is de Subsidieregeling incidentele subsidies amateurkunst zoals

Nadere informatie

Aanvraagformulier. t.a.v. Procescoördinator Postbus AA OOSTERWOLDE. t Oost LE OOSTERWOLDE

Aanvraagformulier. t.a.v. Procescoördinator Postbus AA OOSTERWOLDE. t Oost LE OOSTERWOLDE Bijlage 3. Aanvraagformulier Aanvraagformulier Subsidieregeling Fonds Ooststellingwerf, pak je kans! 206 Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Gemeente Ooststellingwerf t.a.v. Procescoördinator Postbus

Nadere informatie