het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap"

Transcriptie

1 het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap

2 Uitgangspunt De Bubblemates, Heldense Reddingsbrigade en de Heldense Zwemvereniging spreken samen de intentie uit om vanaf 2016 het beheer van de Waterloat over te nemen met ondersteuning van vrijwilligers uit de diverse doelgroepen/samenleving. Doelstellingen - het lokaal behouden van zwemwater op een plek die de voorkeur heeft van de gebruikers - het bad beschikbaar houden voor alle huidige doelgroepen/verenigingen - de kwaliteit van dienstverlening op meerdere punten verbeteren - het bad efficiënter gaan gebruiken zodat meer mensen/groepen er gebruik van kunnen maken - het verbeteren van de exploitatieopzet zodat de kosten aanzienlijk lager worden zodat de beoogde besparing van de gemeente grotendeels gehaald kan worden - de nieuwe exploitatievorm zo vormgeven dat een minimale inzet van vrijwilligers noodzakelijk is zodat de verschillende partijen voldoende mensen kunnen garanderen zonder dat dit teveel druk op de eigen vereniging/organisatie legt Organisatiestructuur De 3 verenigingen willen gezamenlijk een beheerstichting oprichting waarbij vanuit iedere vereniging de voorzitter bestuurslid zal worden van de stichting. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen en de tijdsinvestering van deze bestuurders te beperken zal de stichting een fulltime, betaalde locatiemanager aanstellen. Hij/zij wordt het gezicht van het nieuwe bad, zorgt voor de dagelijkse gang van zaken, onderhoud de contacten met alle verschillende gebruikersgroepen/leveranciers, ontwikkeld nieuwe concepten, verzorgd de marketing etc. De organisatie zal zich daarbij met name richten op het faciliteren van een goede zwemvoorziening voor haar gebruikers (het verhuren van badwater aan verenigingen/doelgroepen/derden). Voor de overige werkzaamheden zal gekeken worden naar creatieve oplossingen waarbij minder personeelsinzet nodig is (zie onder voor de ideeën). Het personeel dat wel nodig is zal hierbij grotendeels bestaand uit vrijwilligers. Daar waar nodig aangevuld met betaald personeel op parttime/oproepbasis. De vrijwilligers zullen hierbij niet alleen bij de verenigingen worden geworven maar ook bij de andere doelgroepen/gebruikers/inwoners. Specialistische zaken zoals onderhoud, beheer badwaterkwaliteit en boekhouding zullen worden uitbesteed aan (bij voorkeur lokale) bedrijven zodat de kwaliteit hiervan gewaarborgd is. Hierbij zal gekeken worden of deze bedrijven actief bij het bad betrokken kunnen worden (bv. goedkopere onderhoudscontracten afsluiten in ruil voor sponsoring of zwemgelegenheid voor eigen personeel)

3 Aanpassing werkwijze Kassa De kassa zal alleen nog bemand worden tijdens recreatief zwemmen. Dit zal dan gedaan worden door vrijwilligers. Buiten deze tijden is de huurder van het badwater eerste aanspreekpunt (bv. de trainer van HZV tijdens de trainingsuren van deze vereniging). Daarnaast is de locatiemanager aanwezig als algemeen aanspreekpunt. Financieel: dit levert een directe besparing op ter grootte van al het huidige baliepersoneel Horeca De huidige horeca blijft bestaan maar zal ook alleen bemand worden tijdens recreatief zwemmen. Dit zal gebeuren door vrijwilligers onder het toeziend oog van de locatiemanager (die over horecapapieren dient te beschikken). Daarnaast kunnen verenigingen indien gewenst zelf tijdens eigen activiteiten de horeca bemannen mits zij beschikken over vrijwilligers met voldoende papieren. Verder zal het aanbod van de horeca aangepast (eenvoudig) worden zodat het inkooppercentage verlaagd kan worden. Om iedereen die het bad bezoekt buiten de tijden van recreatief zwemmen (bv tijdens zwemles) ook in de gelegenheid te stellen om wat te drinken/nuttigen zal de bestaande horeca uitgebreid worden met een hoogwaardige selfservice faciliteit. Zo kan men zonder personeelsinzet wel altijd een lekker (en betaalbaar) kopje koffie drinken. Uiteraard is hierbij ook de locatiemanager weer beschikbaar als hulp nodig is of men vragen/problemen heeft. Daarnaast willen we de mogelijkheden bekijken om de algemene ruimtes beter te gebruiken. Bv. door ze te verhuren voor vergaderingen etc. Financieel: ook dit levert een direct besparing op personeelskosten en inkoop horeca op. Recreatief zwemmen Momenteel wordt het recreatief zwemmen enorm verspreid aangeboden, vaak maar een uur per keer en niet op tijden dat schooljeugd vrij is. Om het aanbod hiervan beter op de vraag af te stemmen zal goed gekeken moeten worden naar rendabele uren voor zowel banen zwemmers als families die willen vrij zwemmen. De overige uren kunnen dan verhuurd worden aan andere gebruikers. Het toezicht kan hierbij gedaan worden door vrijwilligers (mits zij hiervoor opgeleid worden), eventueel aangevuld met betaald toezicht. Financieel: dit levert een hogere opbrengst per uur op (zowel entree als horeca). Daarnaast levert dit een besparing op personeelskosten op (minder badpersoneel). Leszwemmen / aquasporten / doelgroepen e.d. Om de kwaliteit en de bezetting bij deze activiteiten te verbeteren is veel specifieke kennis en tijd nodig. Hiervoor is tevens goed opgeleid personeel nodig. Dit vergt zowel qua tijd als geld een flinke investering waarbij het de vraag blijft of we de juiste kwaliteit kunnen bieden omdat het ons aan kennis ontbreekt op dit vlak.

4 Om de risico s en kosten te beperken en toch kwalitatief goed aanbod te kunnen bieden kiezen we ervoor om dergelijke activiteiten niet zelf te organiseren maar uit te besteden aan 1 of meer gespecialiseerde (locale) bedrijven (zoals derden dat nu bv. doen bij camping Beringerzand). Deze partij kan de lopende groepen overnemen en zich vervolgens richten op uitbreiden door met kwaliteit een deel van de weggelopen leszwemmers terug te halen en daarnaast de groeiende groep ouderen te bedienen. Financieel: dit levert een enorme besparing op personeelskosten doordat alle badmeesters uitbesteed worden. Uiteraard zal de huuropbrengst van zo'n derde partij wel lager zijn dan de huidige opbrengst van les zwemmen maar de kosten dalen aanzienlijk meer dan de baten. Overig vrijwilligerswerk Naast bovengenoemde zaken kunnen vrijwilligers ingezet worden bij de volgende zaken: - water controles - schoonmaak - klein onderhoud - ondersteuning tijdens evenementen Financieel: ook dit levert een directe besparing op personeelskosten op. Samenwerking lokale bedrijven Er wordt momenteel niet of nauwelijks samengewerkt met lokale bedrijven terwijl veel kennis voorhanden is en bedrijven graag maatschappelijk betrokkenheid tonen. Daarom willen we zowel voor de verbouwing als voor dagelijkse specialistische zaken als onderhoud, controles, boekhouding etc. een samenwerking aangaan met vaste partners die diensten leveren tegen gunstige condities in ruil voor sponsoring/naamsbekendheid/zwemmogelijkheden voor eigen medewerkers. Daarnaast willen we verdere samenwerking aangaan met scholen, na schoolse opvang, oudere instellingen etc. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat een groter deel van de inwoners gebruik kan maken van het bad waardoor het aantal gebruikers stijgt. Financieel: dit kan direct al een besparing opleveren op de verbouwingskosten en doorlopend op posten als onderhoud, energie, administratie. Daarnaast kan door de samenwerking met opvang, instellingen etc. de bezetting en daarmee de omzet stijgen. Bad verhuur Door een scheidingswand aan te brengen tussen beide baden en het instructiebad te vergroten met het buitenbad ontstaan 2 baden die goed los van elkaar verhuurd kunnen worden. Hierdoor kunnen 2 groepen tegelijk in het bad terecht waardoor de badbezetting omhoog kan. Er ontstaan hierdoor ook mogelijkheden tot het ontwikkelen van nieuwe activiteiten die weer extra inkomsten kunnen genereren (meer kinderfeestjes, meer activiteiten gericht op ouderen, bedrijfszwemmen, etc). Financieel: hierdoor zullen de huuropbrengsten van verschillende groepen stijgen.

5 Overzicht financiële gevolgen Helaas hebben we nog niet de beschikking gekregen over de beschikbare cijfers van de Waterloat alsmede de onderzoeksrapporten. Hierdoor is het momenteel nog niet mogelijk om de gevolgen van bovenstaande wijzigingen goed door te rekenen. Dit doen wij graag zo spoedig mogelijk na het openbaar worden van de cijfers. Wel is duidelijk dat het volgende mogelijk is: - de managementkosten komen geheel te vervallen - de administratiekosten, verzekeringen en belastingen zullen wel blijven - de personeelskosten dalen flink. Afhankelijk van de inzet van betaalde toezichthouders bij het vrij zwemmen zullen de personeelskosten uitkomen op tot de inkoop horeca daalt door efficiëntere inkoop, de omzet stijgt door betere openstelling bij vrij zwemmen (wat langer zwemmen per keer waardoor men makkelijker wat gebruikt) - de energiekosten dalen tot door energiebesparende maatregelen - de doorlopende onderhoudskosten dalen aanzienlijk door eenmalig wegwerken van achterstallig onderhoud (zie rapport Bremen adviseurs) - door de doelgroepen en leszwemmers niet meer zelf te bedienen maar enkel badwater te verhuren aan een externe organisatie zullen de inkomsten waarschijnlijk wel dalen. Door efficiënter gebruik van het bad ontstaat echter ook ruimte om het aantal uren les- en doelgroepzwemmen uit te breiden waardoor deze terugval in inkomsten grotendeels kan worden opgevangen. Totaal ontstaat hiermee een exploitatie waarmee de gewenste besparing (grotendeels) gerealiseerd kan worden. Sociale zaken Wij zijn van mening dat we bij een dergelijk plan niet alleen oog moeten hebben voor het financiële plaatje maar ook moeten kijken naar sociale aspecten. Belangrijk hierbij is: - dat er in de nieuwe organisatie geen directe plaats is voor het huidige personeel van het bad. Wij zien echter voor meerdere personeelsleden wel mogelijkheden om ze te herplaatsen bij bv. de partij die het les- en doelgroepzwemmen zal gaan uitvoeren. We vinden het dan ook belangrijk om te bemiddelen bij doorstroming van (een deel van) het personeel. - dat er een geheel nieuwe taak voor de gemeente komt waarin de gemeente verantwoordelijk wordt voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt of mensen waarvan aannemelijk is dat ze nooit meer aan regulier werk komen. Het zwembad kan een functie vervullen bij de werkontwikkelingsroute van de gemeente. Velen kunnen hier een zinvolle tijdsbesteding vinden en werkervaring opdoen.

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Inleiding en werkwijze In opdracht van een ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel is door Sportfondsen Nederland uitwerking gegeven aan

Nadere informatie

BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD

BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD 010705 Tijd Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 08.0008.30 Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak

Nadere informatie

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden.

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden. Van: Openluchtzwembad Klarenbeek Jan van Olmen Deze tekst kan ik helaas niet presenteren tijdens de expertmeeting i.v.m. de drukte in het openluchtbad. Inleiding. In Arnhem hebben wij een vergelijkbare

Nadere informatie

De totale extra jaarlast komt dus neer op 209.250,00-90.000,00 + 28.300,00 = 147.550,00 (zie overzicht op pagina 4).

De totale extra jaarlast komt dus neer op 209.250,00-90.000,00 + 28.300,00 = 147.550,00 (zie overzicht op pagina 4). BIJLAGE 2. Betreft: Uitwerking uitkomsten onderzoek opwaarderen/renoveren/wegwerken achterstallig en onderhoud, alsmede onderzoek exploitatiescenario bij 16 en 12 weken openstellingperiode openluchtbaden.

Nadere informatie

herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013

herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013 herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013 DOEL WAT HOE Door de Raad: 200.000,- bezuinigen in Harmelen Focus op 3 locaties: - Dezibel - Dorpshuis - H20 TOT NU TOE - Dezibel 50.000 - Dorpshuis

Nadere informatie

Zwembad Scharlakenhof

Zwembad Scharlakenhof Zwembad Scharlakenhof 2015-2016 halfjaaroverzicht Stichting Exploitatie Zwembad Scharlakenhof 2015/2016 Inleiding Voor u ligt het half jaar verslag van het tweede exploitatiejaar van het zwembad Scharlakenhof,

Nadere informatie

De Kûpe, meer dan zwemmen

De Kûpe, meer dan zwemmen Behoud Kûpe 8K Bedrijfsplan 2014-2018 Zwembad De Kûpe Stichting Sportcentrum 8karspelen De Kûpe, meer dan zwemmen 1. Inleiding Dit bedrijfsplan is gebaseerd op het adviesrapport van de initiatiefgroep

Nadere informatie

B i. IMlfJflnRRflPPORĨflGE DE LANSINGH. januari t/m juni ZWEMBAD DE innnncm ZWEMBAD

B i. IMlfJflnRRflPPORĨflGE DE LANSINGH. januari t/m juni ZWEMBAD DE innnncm ZWEMBAD IMlfJflnRRflPPORĨflGE t/m 2016 ZWEMBAD DE innnncm B i Erik Hordijk Manager accommodaties Gemeente Krimpen aan den IJssel 2 d e periode 2016 ZWEMBAD DE LANSINGH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL woensdag 3 augustus

Nadere informatie

Basisscholen, Kinderopvang VVV, theater, filmhuis, ROC, welzijnsorganisatie, welzijnsorganisatie, gezondheidszorg, wereldwinkel, SWO,

Basisscholen, Kinderopvang VVV, theater, filmhuis, ROC, welzijnsorganisatie, welzijnsorganisatie, gezondheidszorg, wereldwinkel, SWO, Basisinformatie Soort MFA Kulturhus Cultureel Centrum Brede School Multifunctioneel centrum Multifunctioneel centrum Multifunctioneel centrum Multifunctioneel centrum Buurt/wijk/dorp Centraal in dorp Centraal

Nadere informatie

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 24 december Onderwerp Tariefcompensatie zwemvereniging Columbiaan - Besluitvormend

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 24 december Onderwerp Tariefcompensatie zwemvereniging Columbiaan - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 24 december 2013 nummer: 2013_BW_00816 Onderwerp Tariefcompensatie zwemvereniging Columbiaan - vormend Beknopte samenvatting Zwemvereniging Columbiaan heeft bij de gemeente

Nadere informatie

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Datum 02-05-2017 Naam en telefoon Mark Megens Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Aanleiding

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017

Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Ontstaan van Stichting TinH Stichting TinH is opgericht in oktober 2015 door een

Nadere informatie

Concessieopdracht beheer en exploitatie zwembad de Dôbe

Concessieopdracht beheer en exploitatie zwembad de Dôbe Nota van Inlichtingen Concessieopdracht beheer en exploitatie zwembad de Dôbe Aanbesteding Aanbestedende Dienst: Referentie: Concessieopdracht beheer en exploitatie zwembad de Dôbe Gemeente Terschelling

Nadere informatie

Doelgroepen. Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel

Doelgroepen. Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel Doelgroepen Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel Doelgroepen 1 Baby s en peuters Warm water (een kind koelt snel af door andere verhouding volume/huidoppervlak) Intieme,

Nadere informatie

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Door de huidige staat van de installaties van zwembad Octopus loopt de gemeente Leusden voor het komende decennium grote risico s van extra kosten van

Nadere informatie

Deze notitie beschrijft achtereenvolgens de het College gevraagde punten a tot en met d, achterliggende informatie vindt u in de bijlagen.

Deze notitie beschrijft achtereenvolgens de het College gevraagde punten a tot en met d, achterliggende informatie vindt u in de bijlagen. Renovatieplan zwembad De Meer Inleiding Op 12 juli 2012 heeft het College van de gemeente Culemborg aan de Raad van Commissarissen (RvC) van N.V. Sportfondsenbad-Culemborgde opdracht gegeven om een alternatief

Nadere informatie

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0 Concept Door Pirovano Planeconomie en Grondbeleid In opdracht van de Gemeente Bergen 12 januari 2013 Hoofdstuk: Doel en uitgangspunten INHOUD 1 Doel en uitgangspunten... 3 1.1 Doel van dit rapport... 3

Nadere informatie

Stap in een fluisterboot van de Social Boat Club. Word franchisenemer van de Social Boat Club

Stap in een fluisterboot van de Social Boat Club. Word franchisenemer van de Social Boat Club Word franchisenemer van de Social Boat Club Stap in een fluisterboot van de Social Boat Club ons vaartuig als uw voertuig voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen www.socialboatclub.nl DE SOCIAL BOAT

Nadere informatie

Thijplein KM Rossum Tel

Thijplein KM Rossum Tel Thijplein 1 7596 KM Rossum Tel. 0541-625824 www.kulturhus-de-cocer.nl Inhoud 1. Het Kulturhus.... 2 1.1. Doelstelling... 2 1.2. Organisatie... 2 1.3. Huisvesting... 2 1.4. Beheer en openingstijden... 2

Nadere informatie

NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017

NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017 NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017 Geachte lezer, Om te zorgen voor voldoende participatie van de gebruikers, ook van de recreatieve zwemmers, is er onder de recreatieve zwemmers in Enschede een enquête

Nadere informatie

HZC de Robben. Beleidsplan 2016 2020

HZC de Robben. Beleidsplan 2016 2020 HZC de Robben Beleidsplan 2016 2020 Vastgesteld door het bestuur van HZC de Robben te Hilversum, 16 november 2015 1 Inhoudsopgave Inhoud 1. Bestuur, algemeen en ondersteunende activiteiten... 3 2. Waterpolo...

Nadere informatie

Horeca opbrengsten De opbrengsten blijven achter bij de raming, maar zijn ± 10% gestegen ten opzichte van 2012 en 2013

Horeca opbrengsten De opbrengsten blijven achter bij de raming, maar zijn ± 10% gestegen ten opzichte van 2012 en 2013 De Meander De personeelskosten in de Meander vallen hoger uit dan geraamd. Dit komt voornamelijk door de hoge bezettingsgraad van deze accommodatie. Ook de toelevering van uren voor onderhoud door de sector

Nadere informatie

C O N C E P T. Zwembad De Sprank. Het goede gesprek met inwoners en gebruikers IN OPDRACHT VAN: GEMEENTE VENRAY

C O N C E P T. Zwembad De Sprank. Het goede gesprek met inwoners en gebruikers IN OPDRACHT VAN: GEMEENTE VENRAY Zwembad De Sprank Het goede gesprek met inwoners en gebruikers IN OPDRACHT VAN: GEMEENTE VENRAY DEFINITIEF 5 OKTOBER 2016 Colofon IN OPDRACHT VAN > Gemeente Venray PROJECT > VNY1601/Procesmanagement Zwembad

Nadere informatie

Onderwerp: Plannen van aanpak realisatie taakstellingen in de begroting 2016

Onderwerp: Plannen van aanpak realisatie taakstellingen in de begroting 2016 AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 124465 Sector: Middelen Team : Ontworpen door: M. Kleingeld-Vinke Onderwerp: Plannen van aanpak realisatie taakstellingen in de begroting 2016 Besluit: 1. In te stemmen

Nadere informatie

Visie Zwemvereniging ZV-Zaltbommel

Visie Zwemvereniging ZV-Zaltbommel Nieuw Zwembad Zaltbommel Visie Zwemvereniging ZV-Zaltbommel Huidige Situatie Op dit moment traint ZV-Zaltbommel 3x per week 3 uur in zwembad Akwamarijn. De grootte van het zwembad is op dit moment de voornaamste

Nadere informatie

Financieel. Jaarverslag 2014-2015

Financieel. Jaarverslag 2014-2015 Financieel Jaarverslag 2014-2015 26 november 2015 Versie 1.1 Financieel Jaarverslag 2014-2015 versie 1.1.docx 29-11-2015 pagina 1 Voorwoord Voor u ligt het financieel verslag over het verenigingsjaar 1

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Badhuis en Sauna Da Costa

Beleidsplan Stichting Badhuis en Sauna Da Costa Beleidsplan Stichting Badhuis en Sauna Da Costa februari 2018 Beleidsplan Stichting Badhuis Da Costa is gevestigd aan de Da Costakade 200, op een unieke plek in Amsterdam West. Al sinds 1903 douchen mensen

Nadere informatie

Voorstel Sociaal Cultureel Centrum/ Multifunctioneel Centrum Den Asseldonk in Bergen

Voorstel Sociaal Cultureel Centrum/ Multifunctioneel Centrum Den Asseldonk in Bergen Voorstel Sociaal Cultureel Centrum/ Multifunctioneel Centrum Den Asseldonk in Bergen Visie: Een actieve levensstijl maakt mensen gezonder en gelukkiger. Daar draagt Optisport door middel van haar diensten

Nadere informatie

Gemeentelijke zwembaden Moerdijk

Gemeentelijke zwembaden Moerdijk Gemeentelijke zwembaden Moerdijk Raadsbijeenkomst, 30 januari 2013 Wethouder Louis Koevoets Martijn van Randwijk Doel en programma Doel - informeren over kosten en gebruik van de gemeentelijke zwembaden.

Nadere informatie

SAMENGEVOEGDE BEGROTING 2016

SAMENGEVOEGDE BEGROTING 2016 SAMENGEVOEGDE BEGROTING 2016 Stichting Hoogvliegers (SHV) Stichting Ambulancevliegtuig (SAV) Status Begroting 2016 In bewerking bij penningmeester en administratiekantoor In concept gereed, ter goedkeuring

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek. 2. Opzet van de notitie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek. 2. Opzet van de notitie 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek 2. Opzet van de notitie 3. Algemene informatie uit BMC-rapport 4. Scenario s 4.1. Kleiner en nieuwbouw

Nadere informatie

2. Jaarplan. 1. Meerjarenplan. 3. Jaarverslag. 4. Financieel jaarverslag. 5. Begroting. 6. Budget beheren 10% 10% 10% 30%

2. Jaarplan. 1. Meerjarenplan. 3. Jaarverslag. 4. Financieel jaarverslag. 5. Begroting. 6. Budget beheren 10% 10% 10% 30% 1. Meerjarenplan 2. Jaarplan 3. Jaarverslag 4. Financieel jaarverslag 5. Begroting 6. Budget beheren 30% 2. Jaarplan Beschrijving van het blok: het schrijven en uitvoeren van een jaarplan. In het jaarplan

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

ZWEMBADEN. Zorgeloos waterplezier. vandorp.eu

ZWEMBADEN. Zorgeloos waterplezier. vandorp.eu ZWEMBADEN Zorgeloos waterplezier DUURZAME KWALITEIT Van Dorp is al meer dan 35 jaar specialist op het gebied van o.a. zwembaden, sauna s, stoomcabines en waterattracties. Onze activiteiten zijn ontwerpen,

Nadere informatie

Kunst & cultuur, het investeren waard? Onderzoek naar economische betekenis

Kunst & cultuur, het investeren waard? Onderzoek naar economische betekenis Kunst & cultuur, het investeren waard? Onderzoek naar economische betekenis Presentatie voor het Paradiso-debat In opdracht van Kunsten 92, ACI en Paradiso Zondag 29 augustus 2010 Bastiaan Vinkenburg 1

Nadere informatie

Wij bouwen graag met u aan. Visie & Strategie Advies & Realisatie Management& Beheer Slim & Duurzaam Lokaal & Samen

Wij bouwen graag met u aan. Visie & Strategie Advies & Realisatie Management& Beheer Slim & Duurzaam Lokaal & Samen Wij bouwen graag met u aan Visie & Strategie Advies & Realisatie Management& Beheer Slim & Duurzaam Lokaal & Samen Uw Vereniging van Eigenaren goed verzorgd de toekomst in Goed VvE beheer is van groot

Nadere informatie

3.1. Alles zelf doen hoeft niet

3.1. Alles zelf doen hoeft niet 3.1. Alles zelf doen hoeft niet 3.1.1. Redenen om iets uit te besteden In uw bedrijf wordt een hoop werk verzet. Dit hoeft u niet allemaal zelf te doen; u kunt besluiten om activiteiten uit te besteden.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave...2 Jaaroverzicht...3 Balans...4 Conclusie...4 Winst & Verlies...5 Vergelijk W&V 2014 / Conclusie...

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave...2 Jaaroverzicht...3 Balans...4 Conclusie...4 Winst & Verlies...5 Vergelijk W&V 2014 / Conclusie... Financieel Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Jaaroverzicht...3 Balans...4 Conclusie...4 Winst & Verlies...5 Vergelijk W&V 2014 / 2015...7 Conclusie...8 2 Jaaroverzicht 2015 was weer een

Nadere informatie

COLLEGE VAN KERKRENTMEESTERS HERVORMDE GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN

COLLEGE VAN KERKRENTMEESTERS HERVORMDE GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN COLLEGE VAN KERKRENTMEESTERS VAN DE HERVORMDE GEMEENTE TE ALPHEN AAN DEN RIJN versie 14 oktober 2010 , 14 oktober 2010 Inleiding Bijgaand treft u aan de samenvatting van de begroting voor het jaar 2011.

Nadere informatie

Jongeren aan het werk in de BIZ

Jongeren aan het werk in de BIZ Jongeren aan het werk in de BIZ Een advies voor het creëren van banen voor jongeren in Haagse bedrijven investeringszones Den Haag, juni 2017 In een notendop Er liggen kansen op werk voor jongeren bij

Nadere informatie

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl)

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl) ZV de Bron Nieuws Nieuw seizoen Een nieuw seizoen is aangebroken, en het was tijd voor een nieuw logo. De tand des tijds had er aardig aan zitten knagen. Na verschillende creatieve concepten is het gelukt

Nadere informatie

Begroting 2016 Protestantse Wijkgemeente Emmaüs BEGROTING BEGROTING WERKELIJK Uitgaven 2016 2015 2014 1. Predikanten, kerkelijk werkers, kosters en organisten 331.600 316.900 312.432 2. Gebouwen 109.000

Nadere informatie

Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties

Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties Datum: juli 2009 Steller: Sandra Duprée 1. Inleiding In december 2005 heeft de gemeenteraad de Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties

Nadere informatie

Tussenevaluatie beleidsplan HB SC Joure 2007 2010 d.d. oktober 2009

Tussenevaluatie beleidsplan HB SC Joure 2007 2010 d.d. oktober 2009 Tussenevaluatie beleidsplan HB SC Joure 2007 2010 d.d. oktober 2009 Beleidsplan SC Joure 2007-2010 opgesteld in april/mei 2007 met draagvlak geledingen AB/topsport/breedtesport/sponsoring Doelstellingen

Nadere informatie

Doelstelling. Toekomstbestendig Ontwikkeling leeftijdsopbouw Duurzaam in energiegebruik. Binnen het maximum subsidiebedrag: 250.000 p.j.

Doelstelling. Toekomstbestendig Ontwikkeling leeftijdsopbouw Duurzaam in energiegebruik. Binnen het maximum subsidiebedrag: 250.000 p.j. Doelstelling Zwembad voor Alle doelgroepen peuters/kleuters, les, ouderen Alle zwemmers recreanten, banenzwemmen Alle verenigingen wedstrijd/polo, C.R.B., duiken, Vrijstad Toekomstbestendig Ontwikkeling

Nadere informatie

Beleidsplan Gemeente des Heeren Apeldoorn

Beleidsplan Gemeente des Heeren Apeldoorn Beleidsplan Gemeente des Heeren Apeldoorn Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel en grondslag... 2 3 Het bestuur en haar taken... 3 3.1 Verantwoordelijkheden en bevoegdheden... 3 3.2 Besluitvorming... 3

Nadere informatie

Toezichtplan Boerhaavebad

Toezichtplan Boerhaavebad Toezichtplan Boerhaavebad Opgesteld door: Frans Maijs Technisch Commissie SVZ Haarlem, april 2006 Aangepast: juli 2012 Inleiding Het houden van toezicht in een zwembad is een hot item in de zwemwereld.

Nadere informatie

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder G.A.H. Elkhuizen opgesteld door Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Rianne Klinkert/Richard Bosboom Registratienummer

Nadere informatie

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde Zwembaden met meerwaarde Inleiding Onze visie op maatschappelijk vastgoed: een integrale benadering van investeren en exploiteren Synarchis benadert maatschappelijke voorzieningen integraal als het gaat

Nadere informatie

MIGRATIE MUSEUM. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

MIGRATIE MUSEUM. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, RIS299395 MIGRATIE MUSEUM Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - de gemeente in de retraitenota 2017 1 mln. dekking beschikbaar gesteld. Dit is het maximale bedrag

Nadere informatie

Toezichtplan Van Dixhoornbrigade (Vrijburgbad)

Toezichtplan Van Dixhoornbrigade (Vrijburgbad) Toezichtplan Van Dixhoornbrigade (Vrijburgbad) Middelburg, juli 2004 versie 1.3 1. Inleiding Het houden van toezicht in een zwembad is een hot item in de zwemwereld. Door een aantal recente ongevallen

Nadere informatie

workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten

workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten Inhoud Financieel Opzet organisatie (rondom penningmeester) Inkomsten Reguliere inkomsten Beheersbaar maken Subsidies Waar gaan we zoeken Hoe pak je dat

Nadere informatie

Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties

Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties Koninklijke Nederlandse Zwembond levenlangzwemmen@knzb.nl 030-7513235 1 Inleiding De KNZB heeft van september 2011 tot en met maart 2012

Nadere informatie

INDEX. Inleiding. Bestuurlijk. De dagelijkse activiteiten. Beleidsplan Financiën. De toekomst INLEIDING

INDEX. Inleiding. Bestuurlijk. De dagelijkse activiteiten. Beleidsplan Financiën. De toekomst INLEIDING INDEX Inleiding Bestuurlijk De dagelijkse activiteiten Beleidsplan 2016 Financiën De toekomst INLEIDING 2016 was best een bijzonder jaar voor De Erker: nieuwe voorzitter, andere bedrijfsleiding, veel nieuwe

Nadere informatie

Exploitatie Zwembad de Bronspot. Een onderzoek in het kader van artikel 213a Gemeentewet

Exploitatie Zwembad de Bronspot. Een onderzoek in het kader van artikel 213a Gemeentewet Exploitatie Zwembad de Bronspot Een onderzoek in het kader van artikel 213a Gemeentewet Afdeling controlling Mei 2011 Exploitatie zwembad de Bronspot 2 Inhoudsopgave Blz. Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Onderzoeksplan

Nadere informatie

Overhead en Ontwikkelingen personele kosten Informatieavond Gemeenteraad 27 september 2011

Overhead en Ontwikkelingen personele kosten Informatieavond Gemeenteraad 27 september 2011 Overhead en Ontwikkelingen personele kosten Informatieavond Gemeenteraad 27 september 2011 Overhead Opbouw kosten van overhead Benchmark Berenschot Verdeling van overhead Hoe om te gaan met overhead uitbesteding

Nadere informatie

Bijlage: Analyse van het plan van de stichting

Bijlage: Analyse van het plan van de stichting Bijlage: Analyse van het plan van de stichting Bijlage bij raadsvoorstel Het proces van planvorming De planvorming door de stichting is gestart na het gesprek in mei 2011 met het college van B&W en diverse

Nadere informatie

Stichting Van Oldenbarnevelthoeve Jaarverslag 2014

Stichting Van Oldenbarnevelthoeve Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Stichting Van Oldenbarnevelthoeve over 2014. Dit jaar was het eerste operationele jaar voor de stichting, waarin veel is gerealiseerd. Ondanks

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Postbus 81 6200 AB Maastricht www.jekerdal.nl Huishoudelijk Reglement Artikel 1. Algemeen 1. De bepalingen in dit huishoudelijk reglement zijn een aanvulling op de statuten van de Vereniging Zwembad Jekerdal.

Nadere informatie

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015 1. Inleiding Stichting SODUON werd op 03 augustus 2010 opgericht vanuit de wens van een aantal Burundese-Nederlanders om wat te kunnen betekenen voor kansarme families en hun kinderen en de wens om dat

Nadere informatie

Bij de financiële paragraaf is inzichtelijk gemaakt welke investeringen er mogelijk aan komen.

Bij de financiële paragraaf is inzichtelijk gemaakt welke investeringen er mogelijk aan komen. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Investeringen Zwembad De Lansingh 2015 Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: 1. Een krediet

Nadere informatie

concept-programmering 1 bassin 25x15,4 meter op basis van huidige programmering activiteiten per week

concept-programmering 1 bassin 25x15,4 meter op basis van huidige programmering activiteiten per week concept-programmering 1 bassin 25x15,4 meter op basis van huidige programmering en per week maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag totaal banenzwemmen 10,00 10,50 0,00 8,00 7,50 2,00

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2017 INLEIDING INTERN

BELEIDSPLAN 2017 INLEIDING INTERN BELEIDSPLAN 2017 INLEIDING In 2014 is er vanuit SOGK in samenwerking met o.a. Stichting Grondbeheer (GB) gewerkt aan een toekomstplan voor Landgoed Kraaybeekerhof als totaal. In 2015 zijn de uitgangspunten

Nadere informatie

Resultaat en balans In 2009 heeft de vereniging een tekort gekend van ruim 1000.-. Dit bedrag is ten laste gebracht van de algemene reserve.

Resultaat en balans In 2009 heeft de vereniging een tekort gekend van ruim 1000.-. Dit bedrag is ten laste gebracht van de algemene reserve. Natuurvereniging de Ruige Hof 14 april 2010 Financieel verslag 2009 en begroting 2010 Concept voor Algemene Ledenvergadering 12 mei 2010 Toelichting Jaarrekening 2009 en begroting 2010 2010 is voor de

Nadere informatie

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

Nadere informatie

Voorontwerp decreet betreffende wijk-werken en diverse bepalingen i.h.k.v. de zesde staatshervorming

Voorontwerp decreet betreffende wijk-werken en diverse bepalingen i.h.k.v. de zesde staatshervorming Voorontwerp decreet betreffende wijk-werken en diverse bepalingen i.h.k.v. de zesde staatshervorming Toelichting Raad van Bestuur VVSG 3/5/2017 Anneleen Peeters, Kabinet Philippe Muyters Algemeen (1) PWA-stelsel

Nadere informatie

Verbeteringsplan exploitatie Zwembad De Marke Toekomstperspectief voor 2014-2017

Verbeteringsplan exploitatie Zwembad De Marke Toekomstperspectief voor 2014-2017 Verbeteringsplan exploitatie Zwembad De Marke Toekomstperspectief voor 2014-2017 Rapportage in opdracht van: Gemeente Hattem Februari 2014 Projectnummer 13137 ZKA Consultants & Planners Biesbosweg 16C

Nadere informatie

Evenementen, voorstellingen en concerten alle VSCD podia (x1000)

Evenementen, voorstellingen en concerten alle VSCD podia (x1000) Leden, zalen en stoelen VSCD Podia Leden 147 153 160 158 152 158 151 150 147 141 136 Zalen 266 258 279 271 257 266 270 267 257 256 252 Zitplaatsen 125.675 123.173 132.240 133.820 126.220 129.350 127.200

Nadere informatie

WET IKK DE NIEUWE BKR

WET IKK DE NIEUWE BKR WET IKK DE NIEUWE BKR Programma Wat houdt de nieuwe BKR in Gevolgen voor de bedrijfsvoering Kosten en oplossingen Praktijkvoorbeelden IKK status Wet 21 februari 2017: Tweede Kamer stemt voor wetsvoorstel

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Elckerlyc

Beleidsplan Stichting Elckerlyc Beleidsplan Stichting Elckerlyc 1. Kernwaarden, missie en visie Elckerlyc, daar voel je je thuis Kernwaarden - Kwaliteit: in alles is dat wat Elckerlyc wil uitstralen; - Verbinding: met gemeenschap, met

Nadere informatie

Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis

Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis JAARVERSLAG 2017 Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis Het jaar 2017 mag gekarakteriseerd worden als een bewogen interim jaar met een goed inhoudelijk en financieel resultaat.

Nadere informatie

Facts and figures naar aanleiding van sluiting zwembad. Communicatie Verenigingen/ zwemklanten m.b.t. sluiting zwembad

Facts and figures naar aanleiding van sluiting zwembad. Communicatie Verenigingen/ zwemklanten m.b.t. sluiting zwembad Facts and figures naar aanleiding van sluiting zwembad Doelgroep Gennep Boxmeer Gestopt Zwemles 108 20 43 (waarvan 17 afzwemmers ) Doelgroepen 1 groep MBVH 3 groepen MBVO 1 Aqua rug in behandeling Aantal

Nadere informatie

"ALLES OVER FINDIGO" Wie zijn wij?

ALLES OVER FINDIGO Wie zijn wij? "ALLES OVER FINDIGO" Voor u ligt de dienstenwijzer van Findigo Financiële Diensten. In dit document geven wij u een zo duidelijk en compleet mogelijk beeld van elke stap van de dienstverlening die u van

Nadere informatie

De actie Kerkbalans 2017 is voor onze parochie van heel groot belang. Ter toelichting even wat feiten op een rijtje: voor de actie van dit jaar zijn

De actie Kerkbalans 2017 is voor onze parochie van heel groot belang. Ter toelichting even wat feiten op een rijtje: voor de actie van dit jaar zijn De actie Kerkbalans 2017 is voor onze parochie van heel groot belang. Ter toelichting even wat feiten op een rijtje: voor de actie van dit jaar zijn er zo'n 1800 enveloppen de deur uit gegaan. Uit ervaring

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2016-2019 0 Inhoudsopgave: Inleiding 2 1. Visie 3 2. Kernwaarden en Huishoudelijk reglement 3 3. Doelstelling 3 4. Beleidsplan 2016-2019 4 5. Vrijwilligersbeleid 4 6. PR en Fondsenwerving 5

Nadere informatie

Exploitatiebegroting Heemtuin Muntendam Tussen de Venen

Exploitatiebegroting Heemtuin Muntendam Tussen de Venen Exploitatiebegroting Heemtuin Muntendam Tussen de Venen (2015) (2013) BATEN jaar 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 Inkomsten (horeca/winkel) 43.275 48.798 53.159 57.938 61.739 49.500 Overige inkomsten 25.640

Nadere informatie

Toelichting bij Meerjarenraming Energie-U, exclusief windpark

Toelichting bij Meerjarenraming Energie-U, exclusief windpark Toelichting bij Meerjarenraming Energie-U, exclusief windpark De begroting en meerjarenraming van Energie-U bestaat uit twee componenten: De verenigingsbegroting geeft een overzicht van alle verenigings-gerelateerde

Nadere informatie

PROGRAMMA BEGROTING PARK VAN LUNA

PROGRAMMA BEGROTING PARK VAN LUNA PROGRAMMA BEGROTING PARK VAN LUNA 2017 Velsen-Zuid, 13-7-2016 Inhoudsopgave Blz. 1. FINANCIËLE ONDERBOUWING 1.1 Programmabegroting 2017 3 2. MEERJARENOVERZICHT 4 2.1 Meerjarenraming 3. TOELICHTING PER

Nadere informatie

Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen

Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen Na 26 jaar, op fundamenten van 48 jaar oud, nadert Zwem- en golfslagbad Aquarena het einde van haar economische

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 / Optisport Barneveld. Optisport Barneveld Erik Boelen

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 / Optisport Barneveld. Optisport Barneveld Erik Boelen Klanttevredenheidsonderzoek / Optisport Barneveld Optisport Barneveld Erik Boelen Inhoudsopgave. Inleiding.... Onderzoeksopzet.... Resultaten.... Conclusie... Bijlage : Vragenlijst... . Inleiding Eind

Nadere informatie

1. HUISVESTINGSKOSTEN

1. HUISVESTINGSKOSTEN 1. HUISVESTINGSKOSTEN Huur 0.1. Gebouw 668.610 660.877 672.857 674.094 687.576 701.328 715.354 668.610 660.877 672.857 674.094 687.576 701.328 715.354 1.1. Afschrijvingen: Gebouw 3.750 15.148 16.813 16.591

Nadere informatie

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving.

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Rita deed werkervaring op bij Bloesem Theehuis in Herpen. Gasten genieten er van de lekkerste thee, taart en

Nadere informatie

Ontwikkelingen maatschappelijke opvang in Weert. Raadsinformatiebijeenkomst 4 september 2013

Ontwikkelingen maatschappelijke opvang in Weert. Raadsinformatiebijeenkomst 4 september 2013 Ontwikkelingen maatschappelijke opvang in Weert Raadsinformatiebijeenkomst 4 september 2013 Programma 1. Historie/opdracht omvormen MOV 2. Ontwikkelingen 2013 3. Toelichting: Zorgkantoor Andere Kans Housing

Nadere informatie

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Beleidsplan stichting Hof van Nagele beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Missie, Visie, Doelen 2 Doelen 2 Bestuur 3 Werkwijze 3 Beheer en besteding van gelden

Nadere informatie

Wat kost het Huis der Gemeente? Veel gestelde vragen en antwoorden over het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe.

Wat kost het Huis der Gemeente? Veel gestelde vragen en antwoorden over het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe. Wat kost het Huis der Gemeente? Veel gestelde vragen en antwoorden over het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe. Huis der Gemeente kost geen 29 miljoen Wat kost het Huis der Gemeente? Met de gemeenteraad

Nadere informatie

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD Analyse Datum: 20 januari 2010 Avec Da Vinci BV Auteursrecht voorbehouden Kenmerk: 2009.008/BM/0.1-0.3 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING.....3 2. OUD VERSUS

Nadere informatie

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Gemeente Hellevoetsluis Datum 31 maart 2016 Referentie 1575RF In opdracht van Gemeente Hellevoetsluis Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Opdracht en achtergrond

Nadere informatie

Initiatief voorstel. Een open Wereld. PvdA. Jongerencentrum De Wereld. Eelco Taams

Initiatief voorstel. Een open Wereld. PvdA. Jongerencentrum De Wereld. Eelco Taams Titel Nummer 11/62 Een open Wereld Datum 16 september 2011 Programma Fractie Initiatief voorstel PvdA Fase Onderwerp Jongerencentrum De Wereld Portefeuillehouder Eelco Taams Datum raadsvergadering 19-09-2011

Nadere informatie

Rapportage Contra Expertise Exploitatie Steinerbos Gemeente Stein

Rapportage Contra Expertise Exploitatie Steinerbos Gemeente Stein Rapportage Contra Expertise Exploitatie Steinerbos Gemeente Stein Olst, januari 2012 1 1. Inleiding Gemeente Stein is de eigenaar van recreatiepark Steinerbos. In dit recreatiepark bevinden zich onder

Nadere informatie

Onderwerp: Aanpassing verordening individueel maatschappelijke ondersteuning Gemeente Bergen

Onderwerp: Aanpassing verordening individueel maatschappelijke ondersteuning Gemeente Bergen Agendapunt : 08 Voorstelnummer : 05-036 Raadsvergadering : 15 mei 2012 Naam opsteller : Beleidsmedewerker Welzijn Informatie op te vragen bij : 170 Portefeuillehouders : Onderwerp: Aanpassing verordening

Nadere informatie

Exploitatiebegroting Heemtuin Muntendam Tussen de Venen

Exploitatiebegroting Heemtuin Muntendam Tussen de Venen Exploitatiebegroting Heemtuin Muntendam Tussen de Venen (2015) (2016) (2017) (2018) (2019) (2013) BATEN jaar 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 Inkomsten (horeca/winkel) 48.675 55.683 61.410 67.760 73.364 49.500

Nadere informatie

Informatieboekje vrienden van DWF

Informatieboekje vrienden van DWF SLIEDRECHTSE ZWEM- EN POLO VERENIGING DOOR WATER FIT Secretariaat: Ingeschreven bij de K.v.K. onder M.Lans nummer 40322393 Sportlaan 1 Opgericht 18 februari 1955 3364 AT Sliedrecht Aangesloten bij KNZB

Nadere informatie

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013 Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA 12 februari 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Vergelijking en conclusie 4 1. Exploitatie 5 2. Leegstandsrisico

Nadere informatie

Begroting 2019 Partij van de Arbeid afdeling Den Haag

Begroting 2019 Partij van de Arbeid afdeling Den Haag Begroting 2019 Partij van de Arbeid afdeling Den Haag 1 UITGAVEN 2018 2019 2019 2018 INKOMSTEN Kantoor 7.700 8100 2600 5.280 Contributie Huur, Belasting, verzekering, bank 5.000 4800 2600 5280 Raadsleden

Nadere informatie

Kansen gezocht! Op zoek naar mogelijkheden voor zwembad Hoek van Holland

Kansen gezocht! Op zoek naar mogelijkheden voor zwembad Hoek van Holland Kansen gezocht! Op zoek naar mogelijkheden voor zwembad Hoek van Holland Sport en Cultuur April 2015 Inhoudsopgave 1 Aanleiding 2 2 Omschrijving huidige situatie Hoekse Badje 3 2.1 Het zwembad 3 2.2 Gebruik

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

Begroting Huurdersvereniging BRES. Maart 2015. Huurdersvereniging BRES. Pelikaanhof 136. 2312 EH Leiden. info@huurdersverenigingbres.

Begroting Huurdersvereniging BRES. Maart 2015. Huurdersvereniging BRES. Pelikaanhof 136. 2312 EH Leiden. info@huurdersverenigingbres. Begroting Huurdersvereniging BRES Maart 2015 Huurdersvereniging BRES Pelikaanhof 136 2312 EH Leiden info@huurdersverenigingbres.nl 1 Inleiding In dit document treft u de begroting van 2014, de realisatie

Nadere informatie

Financiëel verslag 2013

Financiëel verslag 2013 Financiëel verslag 2013 Beuningen, 14 Jan 2014 J.H. Hoftijzer Voorzitter F.M.T. Coenen Penningmeester Stichting Leergeld 2stromenland 1 Jaarverslag 2013 Stichting Leergeld 2stromenland 2 Jaarverslag 2013

Nadere informatie

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid Bezinnen Bijlage 1 Operationele Doelstellingen Doen Denken Beslissen 1. Accommodatiebeleid Accommodatiebeleid a. De vereniging AV Fortuna zal gedurende de beleidsperiode zorgen voor optimale trainings-

Nadere informatie

Zwemles Besthmenerberg

Zwemles Besthmenerberg 6 mei 2019 Mei t/m juli 2019 Besthmenerberg WOORD VOORAF Beste ouders, Hierbij onze nieuwste informatiebrief over de sen bij Zwemschool Born 2 Swim. In deze brief even een aantal belangrijke zaken, alle

Nadere informatie